ARBETSMARKNADSENHETENS VISIONER OCH MÅL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETSMARKNADSENHETENS VISIONER OCH MÅL"

Transkript

1 ARBETSMARKNADSENHETENS VISIONER OCH MÅL Postadress: Kiruna kommun, Kiruna Besöksadress: Stadshuset, Hjamar Lundbohmsvägen 31 Teefon: Organisationsnr: Webb: E-post:

2 2 INLEDNING Arbetsmarknadspoitiken är ett statigt ansvar men kommunen har enigt ag (1944:475) skydighet att ha en Arbetsöshetsnämnd med uppdrag att förebygga och minska verkningarna av arbetsöshet. Kommunen har också ett försörjningsansvar för hea befokningen och som den största arbetsgivaren även ett arbetsgivaransvar som påverkar stora dear av befokningen. Därför andar många arbetsmarknadsfrågor i det kommunaa ansvarsområdet. Ansvaret bir ännu tydigare i den nya Europa 2020-strategin, vars grundpeare är koppade ti fer arbetstifäen och bättre ivskvaitet. De tre prioriterade områden i 2020-strategin är Smart tiväxt, Håbar tiväxt och Inkuderande tiväxt. Inom ramen för smart tiväxt ska man verka för innovationer, utbidning och det digitaa samhäet. Inom ramen för håbar tiväxt ska fokus vara på kimat, energi och mobiitet samt konkurrenskraft. Inom ramen för inkuderande tiväxt är det anstäning och kompetens samt att motverka fattigdom som är i fokus. I detta sammanhang är arbetsmarknadsenhetens verksamhet viktig för att förverkiga EU:s ambitioner och må. Det kommer att kräva ett stort kommunat engagemang för att nå måen. VISIONER Kommunen prägas av en samsyn om våra medborgare genom samarbete och en samsyn för heheten. Genom insatser för integration på aa nivåer skapas ett samhäe där människor känner sig behövda, väkomna, trygga och deaktiga. Vi attraherar och behåer människor i kommunen genom att den sociaa sammanhåningen är utveckad och omfattar aa i kommunen. Kunskap och information samt bemötande och mötespatser är viktiga dear i ett aktivt integrationsarbete - förutom möjigheter ti utbidning och arbete. Dessutom är ett rikt kutur- och fritidsiv en avgörande faktor för ortens attraktivitet. Tisammans med andra kommuninterna aktörer och övriga företag, organisationer, myndigheter, föreningar och enskida ska enheten verka för inkudering och framgångsrik integration och trygga medborgare. Arbetsmarknadsenheten ska driva en verksamhet med en strategi som gör att uppdragsgivarnas krav tigodoses och att de arbetssökande bibehåer eer ökar sitt arbetskraftutbud och därmed står rustade för att anta jobberbjudanden. Där personaen uppever att de har ett meningsfut arbete och känner stimuans och stothet över sitt arbete. Verksamheten ska vara kostnadseffektiv och invånarna i Kiruna ska vara eer bi sjävförsörjande. Kommunen erbjuder stöd för den enskide individens ivsånga ärande genom en fexibe arbetsmarknadsverksamhet som utgår från arbetsmarknadens, samhäets samt individens behov och önskemå.

3 3 INRIKTNINGSMÅL ti 2020 Verksamhet och uppdrag Arbetsmarknadsenhetens ansvarsområde är att genomföra det arbetsmarknadspoitiska uppdrag som kommunedningen besutar, gäande arbetsmarknadsfrågor, integrationsfrågor, fyktingmottagning och uppföjningsansvar för ungdomar år som saknar sutbetyg från gymnasieskoan. Den förestående generationsväxingen och stadsomvandingen kommer att medföra att aa arbetsföra medborgare behöver vara anstäningsbara för att kunna fya behoven på arbetsmarknaden. Enheten ska stötta de människor som står ängst bort från arbete att hitta sin väg ti utbidning och arbete genom vägedning, praktik och oika former av subventionerade anstäningar med mået egenförsörjning. Enheten arbetar för kommunens medborgare i samarbete intern i kommunen samt externt med andra myndigheter och organisationer. Genom samverkan och samordning av resurser är mået att individen ska matchas mot arbetsmarknadens förväntade behov och ges en ökad arbetsivskompetens i avvaktan på arbete. Då arbetsmarknadsuppdraget är utsatt för ständig förändring beroende på skiftande konjunkturer och poitiska besut måste enheten ha ständig beredskap för förändrade situationer och därmed förändrat uppdrag, både vad gäer voym och innehå. Verksamheten är fexibe och anpassas efter behov i ett nära samarbete med arbetsförmedingen. Enheten fugör kommunedningens besut inom arbetsmarknadsområdet genom att fugöra kommunens åtaganden inom fyktingmottagning. verka för arbete eer utbidning i stäet för försörjningsstöd. Initiera processer som stödjer människor i deras utvecking för ärande, arbete och sjävförsörjning De som står ängst från arbete prioriteras. samverka med arbetsförmeding, sociatjänst, arbetsiv och övriga organisationer för att sänka tröskarna ti arbete och utvecka arbetsformerna för att underätta etabering på arbetsmarknaden. Ekonomi - Enheten ska ta ansvar för tidead budget och i den mån det är möjigt driva verksamheten via intäkter som genereras i verksamheterna och utan att konkurrera med näringsivet. Marknadsföring - Enheten ska ha en offensiv marknadsföring ut mot befokningen för att bygga kontaktnät som gynnar de arbetssökande. Jämstädhet - Det är viktigt att verksamheten genomsyras av jämstädhetsperspektivet och verkar för att kvinnor och män ska erbjudas ika möjigheter att deta i det ivsånga ärandet genom utbidning och arbete.

4 4 RESULTATMÅL Kiruna kommun har en historiskt åg arbetsöshet och kan därför fokuserar sina insatser på de grupper som står ängst från arbetsmarknaden, samtidigt som ett ökat anta insatser paneras för att möta eventuea voymökningar. Prioriterade grupper är: Individer som är ångtidsarbetsösa Individer som är beroende av försörjningsstöd för sitt uppehäe. Individer med fysiska, sociaa eer psykiska funktionshinder. Invandrare som behöver extra stöd för att etabera sig på arbetsmarknaden. Genom individuea satsningar ska dessa grupper ges bättre förutsättningar ti arbete och fortsatta studier. Detta stäer krav på ett mer aktivt pedagogiskt stöd och samverkan inom och utanför kommunförvatningen. Ungdomarna är en viktig resurs och vår framtid. Det är av stor vikt att ansvaret för arbetet med ungdomar inom ramen för det kommunaa uppföjningsansvaret får en struktur. Då ungdomsarbetsösheten är hög i kommunen krävs ett måinriktat och gemensamt arbete mean oika aktörer för att vara en resurs för dessa ungdomar. 1. Vi uppfyer avta och överenskommeser ti 100 % och skapar förutsättningar för egenförsörjning som minskar behovet av försörjningsstöd. Vi främjar människors egenvärde och häsa på ika vikor. 70 % av de som anvisas erhåer en ökad/breddad arbetsivskompetens. 100 % av de som får permanent uppehåstistånd och bosätter sig i kommunen erbjuds integration enigt överenskommeser. 100 % anser att friskvård, ergonomi, och arbetsmijö är en naturig de av vardagen. 40% matchas ti praktik/studier/anstäningar inom kommunaa förvatningar, boag och övrigt näringsiv. För att nå dessa må fördjupar vi samarbetet med våra partner överenskommeser skrivs ner, föjs upp och avsutas på ett värdigt och panerat sätt. Enheten samordnar oika typer av subventionerade anstäningar för kommun. Rekryteringen av patser och detagare för dessa anstäningar sker i diaog med kommunens förvatningar och Arbetsförmedingen. Möjighet ti subventionerad anstäning bör finnas framförat för den som är eer riskerar att bi beroende av försörjningsstöd, har en dysfunktion i förhåande ti arbetsmarknaden och/eer tihör grupper som har svårt att få titräde ti arbetsmarknaden.

5 5 2. Medarbetare 100 % av personaen uppever att arbetet är meningsfut och stimuerande. Aa anstäda känner ti och arbetar utifrån kommunens gemensamma värdegrund (RASK). Kiruna kommun uppevs som en attraktiv arbetsgivare och personaen uppever framtidstro i arbetet. Friskvård och en god arbetsmijö är en naturig de av vardagen. Verktyg för att mäta detta är enkäter, medarbetarsamta, önesamta och kvartasvisa uppföjningar. Arbetsmijö och friskvård är fasta punkt på personamöten och aas ansvar. ÖVRIGA MÅL Håbar utvecking och hushåning med resurser. Utökat samarbetet med föreningsivet Initiera behovsanpassade utbidningar i samarbete med andra aktörer Utarbeta strategier och paner som harmoniserar med Europa 2020 Utvecka distansteknik i samverkan med kommuner inom Lappans kommunaförbund 2. Generea ständiga förbättringar Utvecka fexibare verksamheter som anpassas efter behov och efterfrågan med mået att komma ut på arbetsmarknaden. 3. God ekonomisk hushåning, kostnadseffektiv verksamhet och en ekonomi i baans Regebunden uppföjning av ekonomin på enheten för att öka medvetenhet och ha en budget i baans. Vid marknadsföringsinsatser ska varumärket Kiruna kommun framhävas. Utvecka processer som eder ti effektivitet.

6 6 Verksamheter Arbetet med att öka arbetskraftsutbudet sker i andan av Europa 2020 samt nationea-, regionaa- och okaa styrdokument koppade ti detta. Aa människor ska känna sig väkomna, respekterade och behövda. Aa detagare ska ha en individue handingspan som är känd och godkänd av både personen, enheten och annan samverkanspart. Panen ska tydigt visa på individens kompetens, ångsiktigt må, demå, vika aktiviteter som paneras, vem som är ansvarig för aktiviteten och när uppföjningar ska ske. De detagare som inte får arbete eer börjar en utbidning efter avsutade insatser får stöd ti kontakt med rätt myndighet. Diaogen och samarbetet med andra berörda myndigheter och aktörer utveckas och förändras ständigt utifrån nya förutsättningar för att kunna uppfya uppsatta må och snabbare kunna erbjuda människor syssesättning för ärande och nätverksbyggande med exempevis praktik, utbidning eer arbete. Enheten har i diaog med arbetsförmedingen ett särskit ansvar för att människor med invandrarbakgrund erbjuds aktiviteter som underättar titräde ti arbetsmarknad/utbidning och etaberingsmöjigheter i kommunen. Förutom språkstudier inom SFI ska enheten erbjuda språkpraktik som stöd för språkutvecking och integration, vid behov när detta sammanfaer med den etaberingspan som Arbetsförmedingen upprättat tisammans med individen. För fera av de människor som har svårt att etabera sig på arbetsmarknaden behöver det tydiggöras vad som är det primära hindret för sjävförsörjning. Därför behöver kommunens verksamheter samarbeta, definiera och dokumentera detta för att tisammans med Arbetsförmedingen kunna göra en bedömning av vika typer av verksamheter som ska bedrivas och av vem. Vår mijö är en viktig fråga. Enheten bidrar via Bumerangen och Team Fix ti ett ekoogiskt håbart samhäe genom skogsvårdande arbete och en vä fungerande återanvändningsmarknad som återför varor från sopberget ti återanvändning. Samtiga verksamheter har i uppdrag att i tiämpiga dear arbeta med föjande utveckingsområden: Integration Arbete eer utbidning i stäet för försörjningsstöd Ungdomars etabering på arbetsmarknaden Lärandeprocesser Bidra ti att människor närmar sig den öppna arbetsmarknaden Arbeta aktivt för att få fer som ej sutfört gymnasieskoan att kompettera sin utbidning Individstöd, subventionerade anstäningar, coachning Arbetskraftsbrist kompetensförsörjning Dokumentera ärande på ärandepatser Otraditionea yrkesva

7 7 Metoder ska utveckas för att uppmuntra otraditionea karriärsva och motverka stereotypa uppfattningar om kvinno- och mansroer, kuturer m.m. Möjigheten att dokumentera ärande som sker på praktik- eer arbetspatsen erbjudas. Dokumentation av ärande ska utmynna i ett intyg som detagaren kan ha med sig i sitt CV. Uppföjning av dokumentation görs kontinuerigt under praktik- eer anstäningstiden. Enheten ska undersöka möjighet att dokumentationen kan övergå ti gymnasiaa kurspaner och vaideras ti gymnasiaa betyg genom Vuxenutbidningen aternativt övergå ti APL (arbetspatsföragt ärande) som också möjiggör gymnasiebetyg. Uppföjning och utvärdering Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år vad gäer ekonomi och på individnivå i förhåande ti måen. Resutat rapporteras från arbetsedare ti enhetschef och ska förhåa sig ti både må och SKL-statistik för utvärdering. Varje rapport ska även innehåa en kort utvärdering och försag på åtgärder inom områden där resutatet avviker från måen. Särskida informationsinsatser ska göras des kring häsa och hygien i arbetsivet, des när det gäer vad fackets ro. Insatser ska också göras för att öka samhäsgemenskapen i kommunen och främja deaktighet i samhäsivet.

8 8 PRESENTATION AV VERKSAMHETERNAS INDIVIDUELLA MÅL Jobbvägen Beskrivning av verksamheten Erbjuder arbetsförmågebedömning genom varierande arbetsuppgifter på oika arbetsstationer Måsättningen är att erbjuda insatser för att öka den arbetssökandes resurser och möjigheter genom att observera, notera och rapportera individens behov, arbetsförutsättningar, kompetens och prestationsförmåga ti uppdragsgivaren. Ge detagaren socia träning, erfarenheter och referenser som bir en tigång i ivet och inför studier eer arbete, at arbete utgår från individens behov av stöd. Bidra ti minskad beastningen på mijön genom ett mijötänk i verksamheten. Mätbara verksamhetsmå 100 % ska erhåa en arbetsförmågebedömning som avrapporteras ti uppdragsgivaren 100 % ska ha genomgått ergonomigenomgång 100 % ska ha kännedom om RASK 90 % ska ha fått en ökad/breddad arbetsivskompetens 25 % ska gå vidare ti arbete eer utbidning Verksamheten ska ha en budget i baans Metoder för att nå måen Erbjuda strukturerade och reevanta arbetsuppgifter. Vägeda, uppmuntra och stödja. Information om arbetskunskap (tider, mora, oskrivna reger) Föreäsning/genomgång i Ekonomismart, friskvård och häsa 1 ggr/mån, erbjuda prova på aktiviteter. Utöka arbetsstationerna med nya reevanta aktiviteter i samråd med uppdragsgivaren. Kontakta andra ikvärdiga verksamheter för idéer. Attitydpåverkan kommunicera verksamhetens uppdrag ti amänheten 4. Behov för att nå måen Utbidning/kunskap i arbetsivsinriktad rehabiitering inom oika arbetshandikapp. Använda bibioteket för att söka kunskap inom området. Söka materia inom kost och häsa o ägga upp en informationspan. 5. Uppföjning och utvärdering Uppföjning sker i partsamta med den myndighet som har anvisat individen. Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år avseende anta, anvisningsformer, resutat på individnivå i förhåande ti måen (hur många ti arbete/utb, ökad matchning, från försörjningsstöd ti annan försörjning, körkort) samt verksamhetens ekonomi. Varje rapport ska även innehåa en kort utvärdering och försag på åtgärder inom områden där resutatet avviker från måen.

9 9 Team Fix 1. Beskrivning av verksamheten Erbjuder arbete, praktik, språkpraktik och ärandepatser samt arbetsförmågebedömning genom varierande arbetsuppgifter (skogigt arbete, skotereder, uppdrag, snickeri). Måsättningen är att ge detagarna socia träning, erfarenheter och referenser som bir en tigång i ivet och inför vidare studier eer arbete. At arbete utgår från individens behov av stöd för att närma sig egenförsörjning, aternativt som en arbetspats för den som inte kan konkurrera på den öppna arbetsmarknaden. Verksamheten ska bidra ti minskad beastningen på mijön genom återanvändning. Detta görs band annat genom det skogiga arbetet. 2. Mätbara verksamhetsmå 100 % ska ha intyg på förvärvade kunskaper vid avsut och ha fått en ökad/breddad arbetsivskompetens 100 % ska ha fått insikt i vikten av friskvård, ergonomi, häsa, hygien, ekonomi, mijö, arbetsmijö och RASK 90 % ska ha genomfört 3-partsamta med uppföjning och utvärdering 25 % ska gå ti arbete 50 % ska gå från försörjningsstöd ti annan inkomst 3. Metoder för att nå måen Utvecking genom att cirkuera och ära sig de oika arbetsuppgifter som förekommer. Använda MI-metoden med motiverande samta i verksamheten för att genom individuea uppföjningssamta 1 ggr/mån diskutera vad som saknas för att gå vidare ti anstäning och därigenom ge en ökad sjävinsikt, egenansvar och personig marknadsföring. Detagarna uppmuntras ti att ta ett större eget ansvar för verksamheten och arbetsuppgiften. Information om arbetskunskap (tider, mora, oskrivna reger) Införa arbetsbok där dagens arbete antecknas samt AP-möten 1 ggr/v där arbeta fram metoder för individutvecking genom Jobbcoachen tisammans med uppdragsgivaren har 3-partssamta vid start med uppföjning och utvärdering under besutstiden, där en pan görs för framtiden Jobbcoachen hjäper ti med att vägeda, uppmuntra och stödja detagaren att se nya möjigheter inför framtida yrkes/studieva och stödjande i att söka ediga arbeten eer vidarestudier. Tid ges för aktivt arbetssökande. Utarbeta en pan för genomgång i ergonomi, friskvård och häsa genom föreäsningar och prova på aktiviteter. Skapa samarbetsformer för ökade och goda kontakter med småföretagarna och förvatningarna för praktik och arbete och använda coachens kontakter. Arbeta fram metoder för kunskap i ergonomi, ekonomi, friskvård, häsa, hygien och arbetsmijö genom föreäsningar och prova på aktiviteter. Förbättra introduktionen av nya detagare där RASK ingår. Behov för att nå måen Datautbidning. Utbidning i samtasmetodik MI för aa arbetsedare 5. Uppföjning och utvärdering Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år avseende anta, anvisningsformer, resutat på individnivå i förhåande ti måen (hur många ti arbete/utb, ökad matchning, från försörjningsstöd ti annan försörjning, körkort) samt verksamhetens ekonomi. Varje rapport ska även innehåa en kort utvärdering och försag på åtgärder inom områden där resutatet avviker från måen.

10 10 Stadshusfiket Beskrivning av verksamheten Erbjuder arbete, praktik, språkpraktik och ärandepatser samt arbetsförmågebedömning genom varierande arbetsuppgifter (Aa förekommande arbetsuppgifter i ett personacafé). Måsättningen är att ge detagarna socia träning, erfarenheter och referenser som bir en tigång i ivet och inför vidare studier eer arbete. At arbete utgår från individens behov av stöd för att närma egen försörjning, aternativt som en arbetspats för den som inte kan konkurrera på den öppna arbetsmarknaden. Bidra ti minskad beastningen på mijön genom ett mijötänk i verksamheten. Mätbara verksamhetsmå 100 % av detagarna ska ha genomfört 3-partsamta med uppföjning och utvärdering och fått intyg på förvärvade kunskaper vid avsut. 100 % av detagarna ska ha genomgått ergonomi och hygienutbidning 90 % av kunderna ska vara nöjda 80 % av detagarna ska ha fått en ökad/breddad arbetsivskompetens och fått insikt i vikten av friskvård, häsa, mijö och arbetsmijö och ha kännedom om RASK 25 % av detagarna ska gå ti arbete Verksamheten ska ha en budget i baans 3. Metoder för att nå måen Utvecking genom att cirkuera och ära sig de oika arbetsuppgifter som förekommer. Vägeda, uppmuntra och stödja detagaren. En fast struktur med panerade informationer om prissättning, service, tydighet och fasta tider för ap-möten. Jobbcoachen har tisammans med uppdragsgivaren 3-partssamta vid start med uppföjning och utvärdering under besutstiden, där en pan görs för framtiden. Hon är även behjäpig med att arbeta fram metoder för individutvecking genom ökad sjävinsikt, egenansvar och personig marknadsföring. Deta i AME;s genomgångar i friskvård, hygien och ergonomi 4. Behov för att nå måen Utbidning i samtasmetodik MI 5. Uppföjning och utvärdering Uppföjning av handingspan sker i 3-partsamta med den myndighet som har anvisat individen. Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år avseende anta, anvisningsformer, resutat på individnivå i förhåande ti måen (hur många ti arbete/utb, ökad matchning, från försörjningsstöd ti annan försörjning, körkort) samt verksamhetens ekonomi. Varje rapport ska även innehåa en kort utvärdering och försag på åtgärder inom områden där resutatet avviker från måen.

11 11 Bumerangen VISION Detagarna ska ha en tro på sin egen förmåga och känna sig trygga i att gå ut på den öppna arbetsmarknaden, börja en anstäning eer studera. Vara drogfria/ påbörjat ett iv utan droger. Beskrivning av verksamheten Erbjuder arbete, praktik, språkpraktik och ärandepatser samt arbetsförmågebedömning genom varierande arbetsuppgifter förekommande i en butik. Måsättningen är att ge detagarna serviceutbiding, socia träning, erfarenheter och referenser som bir en tigång i ivet och inför vidare studier eer arbete. At arbete utgår från individens behov av stöd för att närma sig egenförsörjning, aternativt som en arbetspats för den som inte kan konkurrera på den öppna arbetsmarknaden. Genom att driva en vä fungerande återanvändningsmarknad bidrar verksamheten ti minskad beastning på mijön. Mätbara verksamhetsmå 100 % ska ha genomfört 3-partsamta med uppföjning och utvärdering och få intyg på förvärvade kunskaper vid avsut. 100 % ska ha kännedom om RASK 80 % ska ha fått en ökad/breddad arbetsivskompetens och en insikt i vikten av friskvård, häsa, ergonomi, hygien, ekonomi, mijö och arbetsmijö 20 % ska gå ti arbete 3. Metoder för att nå måen Utvecking genom att cirkuera på aa arbetsstationer, ära sig samtiga arbetsuppgifter och ta ansvar. Jobbcoachen tisammans med uppdragsgivaren har 3-partssamta vid start med uppföjning och utvärdering under besutstiden, där en pan görs för framtiden Jobbcoachen hjäper ti med att vägeda, uppmuntra och stödja detagaren att se nya möjigheter inför framtida yrkes/studieva och stödjande i att söka ediga arbeten eer vidarestudier. Tid ges för aktivt arbetssökande. Använda coachens kontakter med småföretagarna och förvatningarna för praktik och arbete. Använda MI-metoden med motiverande samta Arbeta fram metoder för kunskap i ergonomi, ekonomi, friskvård, häsa, hygien och arbetsmijö genom föreäsningar och prova på aktiviteter samt arbeta med individutvecking genom ökad sjävinsikt, egenansvar och personig marknadsföring. Förbättra introduktionen av nya detagare där RASK ingår. 4. Behov för att nå måen Panera och schemaägga tid för panering och genomförandet av aktiviteter. Kunskap i konfikthantering och om oika droger genom att använda bibioteket, Internet och föreäsningar. 5. Uppföjning och utvärdering Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år avseende anta, anvisningsformer, resutat på individnivå i förhåande ti måen (hur många ti arbete/utb, ökad matchning, från försörjningsstöd ti annan försörjning, körkort) samt verksamhetens ekonomi. Varje rapport ska även innehåa en kort utvärdering och försag på åtgärder inom områden där resutatet avviker från måen.

12 12 Uppföjningsansvar år Arbetet med ungdomar mean år som inte fugjort sin gymnasieutbidning inom ramen för uppföjningsansvaret utgår från Kommunfumäktiges besut 2012, samt rutiner som träffats i överenskommese med Uppföjningsgruppen (där ingår: BUF, FoK, sociaförvatningen, AF, LKF). För de ungdomar och som inte detar i verksamheten ska insatser ske med särskid uppsökande verksamhet. Verksamheten bygger på att detagarna sjäva är med och påverkar paneringen av aktiviteter. Den styrs av en personig utveckings/handingspan. Inom verksamheten jobbar man utåtriktat med företagsbesök, studiebesök, informationsträffar, utbidningar, besök vid mässor och föreäsningar mm. Ungdomshandäggaren är detagarnas nätverk där man tisammans gör en panering samt har gruppaktiviteter av oika sag. Verksamheten gör en inventering av behov och önskemå och erbjuder personig vägedning, praktik under ängre eer kortare tid, studie/yrkesvägedning, prova på studier samt hjäp med arbetsmarknadsinriktade insatser. Den unge uppmuntra att om möjigt sjäv söka praktik pats. Uppföjning utvärdering och kvaitetssäkring Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år avseende resutat på individnivå i förhåande ti måen samt ekonomi. Rapporterar skriftig ti enhetschef och föresår åtgärder. En utvärdering ämnas ti KSau Må: Samverkan med näringsivet: 100 % Återkopping ti arbetsgivare vid probem, instäesetid 60 minuter Presentera kommunens uppföjningsansvar ti Småföretagarföreningen samt uppsökande verksamhet för att bygga upp reationer, se företagets behov av stöd, vika krav som stäs på den unge mm. Kontinuerig uppföjning och återkopping på arbetspatsen med arbetsgivare och detagare. Handedarna på arbetspatserna ges möjighet ti utbidning/ information/ersättning för att motivera och stimuera ti att ta emot den unge på ett bra sätt. Samverkan med sociaförvatningen: 50% ska ämna försörjningsstödet för annan inkomst Utvecka samarbetet med sociaförvatningen för att få en optima väg mot arbete för de unga som har försörjningsstöd eer andra funktionsnedsättningar. Måsättningen är att den unge ska gå från försörjningsstöd ti annan inkomst. Samverkan med AF: 100% ska skrivas in på arbetsförmedingen för att ta de av åtgärdsprogram. Fortsätta utvecka samverkan med handäggarna på AF utifrån deras nya regeverk gäande unga som saknar gymnasiebetyg. Anta gemensamma må och samarbeta när det gäer anskaffande av praktikpatser eer anstäningar. Ta de av de nya reger som gäer unga samt gemensamma utbidningar, föreäsningar mm. 50% ska gå ti anstäning/utbidning 3-parts möten med den unge samt AF, Soc, m.f. samt kontinuerig uppföjning på arbetspatserna med arbetsgivarna/ungdomen för att säkerstäa att arbetspatsen fungerar och utverka möjiga anstäningar för kortare eer ängre tid.

13 13 100% ska få sitt 1:a eer 2:a hands praktikönskemå Aa unga detagare ska fya i en kartäggning för att bättre kunna matcha deras behov. De unga som kommer in i arbetsmarknadsenhetens verksamheter ska ha en ordentig introduktion av arbetsedarna. Ma för detta kan produceras. Erbjuda körkortsteori på data för det som ska eer håer på med körkort, för att underätta praktik och anstäning. 100% ska ha en uppdaterad CV 100% ska ta de av RASK och få arbetskunskap 50% ska erbjudas information/utbidning i kost, häsa, friskvård, ekonomi 20% av de som saknar körkort ska påbörja körkortsstudier Metoder: Ge möjighet för de unga detagarna att komma med nya idéer ti verksamheten Informera den unge om återvinning samt sopsortering och vikten av att vara rädd om vår mijö och arbetsmijö. Utbidning i Första hjäpen. Hjärtstarten! Uppdatera CV. Använda arbetstid för körkortsteori på dator. Göra en ma för introduktion på arbetspatsen Göra en praktikpatsbank, gör besök o studiebesök hos oika företag. Använda studie och yrkesvägedare på gymnasiet och vuxenutbidningen för att informera om studier och kurser. Utreda behov av en gemensam träffpunkt som accepteras av de unga. Informera/ kursa om Ekonomi Smart för att stärka den unges ekonomitänk. Information och praktiskt genomförande inom Friskvård, kost, häsa, socia träning, arbetsmijö, RASK, arbetskunskap, information från LO/TCO Gör ett försag ti kommunen om Ungdomstraineanstäningar och subventionerade anstäningar Uppföjning och utvärdering för att se den samhäsekonomiska effekten. Lokat koektivavta med berörda fackiga förbund för att underätta pacering av den unge. Uppföjning utvärdering och Kvaitetssäkring Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år avseende resutat på individnivå i förhåande ti måen samt ekonomi. Rapporterar skriftig ti enhetschef och föresår åtgärder. En utvärdering ämnas ti KSau Uppföjning och utvärdering för att se den samhäsekonomiska effekten

14 14 Integrationsvägedning Uppdrag 2013 o Tydiggöra och utföra de uppgifter som kommunen har i fyktingmottagningen enigt överenskommese med Länsstyresen (RÖK) och Arbetsförmedingen (LÖK). o Ansvara för att SFI och Samhäsorientering erbjuds ti aa som får uppehåstistånd och bosätter sig i kommunen och impementera det utökade uppdraget inom SO som träder i kraft o Ansvar för SFI-bonus o Informationsservice för aa nya svenskar som får uppehåstistånd och bosätter sig i Kiruna kommun o Ansvar för väkomnande av nya svenska medborgare o Möbera upp ägenheter och betaa ut ersättning ti ungdomar från boendet för ensamkommande barn som fyer 18 år och får eget boende. Genomförande Uppdatera den okaa överenskommese. Tisammans med Lappands ärcentra och Mamfätens fokhögskoa utvecka samarbetet angående SFI och Samhäsorientering. Ansvara för att de som berörs av den utökade samhäsorienteringen får information om detta. Arbeta fram ett försag om äringsutbidning för vuxna (ägga ti andra uttrycksformer än det ästa och skrivna för att utvecka språket genom att t.ex. integrera kost, häsa, bid, sport och musik i undervisningen). Utvecka språkinärning genom Språkpraktik och samarbete med föreningsivet med fokus på integration. Besut och utbetaning av SFI-bonus görs efter ansökan och återsöks därefter från Skoverket. Enheten ansvarar för att information finns tigängig på hemsidan och via SFI. Informationsservice om hur det fungerar i det nya andet erbjuds ti aa nyanända via hemsidan, per teefon eer besök. Enigt besut från Länsstyresen ska nya svenska medborgare häsas väkomna ti andet och kommunen 1 ggr/år, Arbetsmarknadsenheten ansvarar för arrangemang kring detta. Utarbeta en strategi för ett bra mottagande av kvotfyktingar och famijeanknytningar som kommer direkt från annat and. Gemensamma kontinueriga träffar med AF, SFI-ärare, SO-samordnare, Lotsar och andra berörda aktörer. Uppföjning och utvärdering Verksamheten föjs upp månadsvis, per kvarta och år avseende resutat på individnivå samt ekonomi och ger försag på åtgärder om resutatet avviker från måen.

r+1 Uppvidinge \2:1 KOMMUN Kallelse/underrättelse 2014-09-01 6. Svar på skolinspektionens riktade tillsyn i Uppvidinge./. kornmun Dnr.

r+1 Uppvidinge \2:1 KOMMUN Kallelse/underrättelse 2014-09-01 6. Svar på skolinspektionens riktade tillsyn i Uppvidinge./. kornmun Dnr. r+1 Uppvidinge \2:1 KOMMUN Kaese/underrättese 2014-09-01 Sammanträde med: Barn- och utbidningsnämnden Datum: 2014-09-17 Tid: 13.30 Pats: Astermoskoan Ärende. Upprop Biaga 2. Va av justerare 3. Godkännande

Läs mer

Angående utökat samarbete, enligt kriterier DUA "Unga till arbete". orgnr: orgnr:

Angående utökat samarbete, enligt kriterier DUA Unga till arbete. orgnr: orgnr: Lia Edets Kommun samarbete med Arbetsförmedingen Ae ÖVERENSKOMMELSE Angående utökat samarbete, enigt kriterier DUA "Unga ti arbete". Parter Lia Edets kommun Arbetsförmedingen, ALE orgnr:212000-1496 orgnr:202100-2114

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009

Verksamhetsberättelse 2009 1 Uppsökande Verksamhet 29 Verksamhetsberättese 29 Uppsökande Verksamhet med Munhäsobedömning Innehå Särskit Tandvårdsstöd i Västra Götaandsregionen 4 Personer med omfattande funktionshinder ska ha samma

Läs mer

Datum Regional modell för strategiprocess för film och rörlig bild Diarienummer

Datum Regional modell för strategiprocess för film och rörlig bild Diarienummer Lnr. 1 Kuturnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-12-11 1 (1) 77 Regiona mode för strategiprocess för fim och rörig bid Diarienummer 1302706 Kuturnämndens besut 1. Kuturnämnden ägger rapporten ti handingarna.

Läs mer

HandledarGuiden. - till dig som tar emot en praktikant år från PraktikService Malmö stad

HandledarGuiden. - till dig som tar emot en praktikant år från PraktikService Malmö stad HandedarGuiden - ti dig som tar emot en praktikant 16-20 år från PraktikService Mamö stad PraktikService är en servicefunktion inom Utbidningsförvatningen Mamö stad som arbetar med att samordna och administrera

Läs mer

Ge bara ett svar på varje fråga. Välj det svar som passar in bäst. Det är viktigt att du svarar på samtliga frågor.

Ge bara ett svar på varje fråga. Välj det svar som passar in bäst. Det är viktigt att du svarar på samtliga frågor. [Q159] Förskoeenkät Väkommen ti enkäten! Här kan du svara på frågor om hur du tycker att förskoan fungerar. Kicka på pien för att starta enkäten. Du kan också kicka dig tibaka med piarna om du vi kontroera

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 27 {43) M SALA LEDNINGSUTSKOTTET. Ulrika Spärebo [S] inkom den 19 juni 2017 med rubricerad motion.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 27 {43) M SALA LEDNINGSUTSKOTTET. Ulrika Spärebo [S] inkom den 19 juni 2017 med rubricerad motion. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 27 {43) M SALA LEDNINGSUTSKOTTET KOMMUN sammanträdesdatum 2018 03 20 70 Dnr 2017/804»?! Motion om att införa Skönsmomodeen i Saa kommuns hemtjänst = vafrihet på riktigt INLEDNING

Läs mer

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling

l Andel (%) trävirke från certifierat skogsbruk i produkten/andel (%) vegetabiliska naturfibrer från certifierad ekologisk odling Biaga 1A Redovisning av fiberråvara Leverantör: Produkt: Tiverkare/everantör: För dokumentation av fiberråvara: Träsag/växt och geografiskt ursprung (and/destat och region/provins) Mängd (på årsbasis)

Läs mer

Verksamhetsplan Folkrättskretsen (Krets 01145)

Verksamhetsplan Folkrättskretsen (Krets 01145) Verksamhetspan 2019 Fokrättskretsen (Krets 01145) Medmänskighet är grunden för Röda Korsets arbete för mänskiga rättigheter, stöd vid kris och krig samt minskat idande. De friviigas engagemang är en förutsättning

Läs mer

hela rapporten: www.ls.aland.fi/utbildning_kultur/utbildningsbehov.pbs

hela rapporten: www.ls.aland.fi/utbildning_kultur/utbildningsbehov.pbs hea rapporten: www.s.aand.fi/utbidning_kutur/utbidningsbehov.pbs Utbidningsbehov vem vad hur var Nuvarande utbidningsnivå Kort sammanfattning Hur ser åänningarnas framtida utbidningsbehov ut? Vika har

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 Uppsökande Verksamhet med Munhälsobedömning

Verksamhetsberättelse 2010 Uppsökande Verksamhet med Munhälsobedömning Verksamhetsberättese 2010 Uppsökande Verksamhet med Munhäsobedömning Det ska vara skönt att eva Aa som har bestående och omfattande behov av vård och omsorg, har rätt ti gratis munhäso bedömning och tandvård

Läs mer

Leaderområde VÄXTLUST VÄRMLAND. Utvecklingsstrategi

Leaderområde VÄXTLUST VÄRMLAND. Utvecklingsstrategi Leaderområde VÄXTLUST VÄRMLAND Utveckingsstrategi 2014-2020 Vad är Leader och vad är Växtust Värmand? Växtust Värmands prioriterade teman Leader är en metod för okat edd utvecking Projektet ska handa om

Läs mer

Chefen & Arbetsmiljön

Chefen & Arbetsmiljön Chefen & Arbetsmijön INNEHÅLL Arbetsmijö vad är det? 4 Varför satsa på arbetsmijön? 5 Arbetsmijö ständigt pågående 7 Måste eer möjighet? 8 När mår vi bra på jobbet? 9 Ledarskapet som arbetsmijöfaktor 10

Läs mer

Låt ledarskap löna sig!

Låt ledarskap löna sig! Låt edarskap öna sig! Ledarnas Chefsöner rapport 2010, om Ledarna chefsöner 2010 1 Innehå Låt önen spega edarskapets värde 3 Vi vet vad Sveriges chefer tjänar 4 Var åttonde anstäd är chef 4 Vad bestämmer

Läs mer

Bilaga B Uppdragsmodell

Bilaga B Uppdragsmodell Biaga B Uppdragsmode Genere uppdragsmode Uppdragsföde Faser P R O J E K T L E D N I N G Förberedese Genomförande Effekthemtagning Besutspunkter Initiera uppdraget Starta genomförande Överämna resutat och

Läs mer

l l l Motion till riksdagen 1988/89: So546 av Bengt Westerberg m. fl. (fp) Förbättrad omvårdnad l l l l l

l l l Motion till riksdagen 1988/89: So546 av Bengt Westerberg m. fl. (fp) Förbättrad omvårdnad l l l l l Motion ti riksdagen 1988/89: av Bengt Westerberg m. f. (fp) Förbättrad omvårdnad Det kan tyckas att en utvecking av den medicinska vården skue medfora mindre krav på omvårdnaden. Så är det dock inte as.

Läs mer

Utbildningsprogram Hogia PA-kompetens AB våren 2001

Utbildningsprogram Hogia PA-kompetens AB våren 2001 Utbidningsprogram Hogia PA-kompetens AB våren 2001 Hogia PA-kompetens AB Kompetens är färskvara. Inte minst inom det personaadministrativa området. Ständig uppdatering är en förutsättning för din framgång

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-04-16. Astrakanen, tisdag 2013-04-16, kl 13:30-17:40

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-04-16. Astrakanen, tisdag 2013-04-16, kl 13:30-17:40 rnj BÅSTADS Sammanträdesdatum 2013-04-16 1(15) Pats och tid: Besutande: Astrakanen, tisdag 2013-04-16, k 13:30-17:40 Åsa Ragnarsson (M), ordförande Uno Johansson (C) Eddie Grankvist (BP) Ingea Stefansson

Läs mer

Ledarnas rapport om chefslöner 2012

Ledarnas rapport om chefslöner 2012 Så beönas edarskap Chefsöner 2012, Ledarna Ledarnas rapport om chefsöner 2012 1 Innehå Så beönas edarskap 3 Vi vet vad Sveriges chefer tjänar 4 Var åttonde anstäd är chef 4 Vad bestämmer önens storek?

Läs mer

BESLUT E Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen hemställer att kommunfullmäktige f beslutar

BESLUT E Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen hemställer att kommunfullmäktige f beslutar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 (43} _ SALA LEDNINGSUTSKOTTET KOMMUN Sammanträdesdatum 2018-03-20 Dnr 2016/844 Nb 59 Motion om ett första steg ti ökat bostadsbyggande i Saa kommun INLEDNING Urika Spärebo [S)

Läs mer

Ungdomslyftet. År 3 2010-2011. svensk konståkning lyfter ungdomar mot framtida världsklass

Ungdomslyftet. År 3 2010-2011. svensk konståkning lyfter ungdomar mot framtida världsklass Ungdomsyftet svensk konståkning yfter ungdomar mot framtida värdskass År 3 2010-2011 Eitkommitten s & p SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET Regina Jensen Jui 2008 Rev. Jui -09 Rev. Jui -10 Bakgrund Svenska konståkningsförbundet

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2008 Enhetssplan för Arbetscentrum 2008 Syfte Arbetscentrum består av två enheter, Invandrar/SFI-enheten, Arbetsmarknadsenheten. Arbetscentrum arbete syftar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 GRUMS KOMMUN

ÅRSREDOVISNING 2014 GRUMS KOMMUN ÅRSREDOVISNING 2014 GRUMS KOMMUN Innehå 3 2014 i sammandrag 4 Grums kommun 4 Koncernen 6 Förvatningsberättese 11 Förvatningsorganisation 12 Medborgarkontor 15 Gemensam service 18 Verksamhet 26 Personaanays

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunala handikapprådet

Sammanträdesprotokoll. Kommunala handikapprådet södertäje kommun 04-15 2014-M-):() (15) ILedarnöter Iövriga närvarande!justera i Pats och tid för justering - - - -- - - HOHU------ - ---nho-oho-- - - n n- -- HooOH-- - -H"HO_O_.._,, U ITorsd~gen de~ 15

Läs mer

Förskolan Remonthagen. Plan gällande läsåret 2017/2018

Förskolan Remonthagen. Plan gällande läsåret 2017/2018 18 01 26 Årig pan mot diskriminering och kränkande behanding för att främja ikabehanding och motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behanding. Pan gäande äsåret 2017/2018 Förskoan Remonthagen

Läs mer

Vägskäl i bostadspolitiken

Vägskäl i bostadspolitiken GÖTHE KNUTSON: Vägskä i bostadspoitiken Visst går det att göra bostadsmarknaden rättvisare. Det hävdar riksdagsman Göthe Knutson (m) i denna artike, som des ger en bakgrund ti den sjunkande nyproduktionen

Läs mer

Sex- och samlevnadsundervisning i skolan. på sju högstadieskolor i Stockholms län

Sex- och samlevnadsundervisning i skolan. på sju högstadieskolor i Stockholms län LAFA 1:2005 Sex- och samevnadsundervisning i skoan En kartäggning av sex- och samevnadsundervisningen på sju högstadieskoor i Stockhoms än Landstinget förebygger aids (Lafa) är Stockhoms äns andstings

Läs mer

SJ 11. Hållbarhets redovisning

SJ 11. Hållbarhets redovisning SJ 11 Håbarhets redovisning Innehå Ordföranden har ordet 2 Strategi och vision 3 Intressentdiaogen 6 Möjigheter och utmaningar 9 SJs sociaa ansvar 10 SJs mijöansvar 18 SJs ekonomiska ansvar 24 Redovisningsprinciper

Läs mer

b Salstentamen Kognitiv och psykisk aktivitetsbegränsning 6 hp, tentamen 20ltS

b Salstentamen Kognitiv och psykisk aktivitetsbegränsning 6 hp, tentamen 20ltS AT 1410, Arbetsterapi B, Utredning, åtgärd och utvärdering I Examination, Provkod 0501 b Sastentamen Kognitiv och psykisk aktivitetsbegränsning 6 hp, tentamen 20tS 0408 Tentamen består av fyra dear. Varje

Läs mer

l l l l l l l l l l l Motion till riksdagen 1988/89: Ub532 av Lennart B runander och Marianne Andersson (båda c) Förskollärarutbildning i Borås

l l l l l l l l l l l Motion till riksdagen 1988/89: Ub532 av Lennart B runander och Marianne Andersson (båda c) Förskollärarutbildning i Borås Motion ti riksdagen 1988/89: Ub532 av Lennart B runander och Marianne Andersson (båda c) Förskoärarutbidning i Borås Bakgrund Riksdagen fattade under våren 1984 besut om avvecking av förskoäraroch fritidspedagoginjer

Läs mer

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analysers författningssamling ISSN: 2000-2971 Utgivare: Generaldirektör Dan Hjalmarsson

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analysers författningssamling ISSN: 2000-2971 Utgivare: Generaldirektör Dan Hjalmarsson Myndigheten för tiväxtpoitiska utvärderingar och anaysers författningssaming ISSN: 2000-2971 Utgivare: Generadirektör Dan Hjamarsson Myndigheten för tiväxtpoitiska utvärderingar och anaysers föreskrifter

Läs mer

Skola F 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Totalt Skapaskolan 38 44 26 20 6 8 142

Skola F 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Totalt Skapaskolan 38 44 26 20 6 8 142 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-03-20 GSN-2015/170.602 1 (3) HANDLÄGGARE Hjem, Per 08-535 360 71 Per.Hjem@huddinge.se Grundskoenämnden Ansökan från The Learning

Läs mer

Årsredovisning Landskrona Stadsutveckling AB,

Årsredovisning Landskrona Stadsutveckling AB, Årsredovisning 2013 Landskrona Stadsutvecking AB, 556918-1836 1 Kort om Landskrona Stadsutvecking AB Landskrona Stadsutvecking AB har skapats för att tisammans med näringsiv, fastighetsägare och kommun

Läs mer

l iootterdotterdotterdotterbolag

l iootterdotterdotterdotterbolag Intresseboa Dotterboa et AB ÖviksHem Dotterdotterboa ootterdotterboaa 2008 Intresseboa Dotterdotterboa /kommun omsködsviks J Moderboag: Rodret i Örnsködsvik AB o otterföretaa Ovik Eneroi AB ootterdotterboaq

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ARBETSMARKNADSENHETEN. Mål 2015. Ett hållbarare arbetsliv genom att nyttja friskvård och föreläsningar i kost/hälsa

VERKSAMHETSPLAN ARBETSMARKNADSENHETEN. Mål 2015. Ett hållbarare arbetsliv genom att nyttja friskvård och föreläsningar i kost/hälsa Resurser Nuläge Motiverade och lojala medarbetare med bred kompetens Låg sjukfrånvaro Ett välutvecklat samarbete inom enheten, med andra kommunala verksamheter och uppdragsgivare. En bra arbetsmarknad

Läs mer

Lägg konstgräs på grusplanen (kaninburen) vid Dagsvärmarens förskola - medborgarförslag

Lägg konstgräs på grusplanen (kaninburen) vid Dagsvärmarens förskola - medborgarförslag BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-03-26 FSN-2015/32.389 1 (2) HANDLÄGGARE Lundin, Tina tina.undin@huddinge.se Förskoenämnden Lägg konstgräs på gruspanen (kaninburen)

Läs mer

SJ ÅRSREDOVISNING & HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013

SJ ÅRSREDOVISNING & HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013 SJ ÅRSREDOVISNING & HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013 VINJETTER HÖGT UPP I GRÅ SJ I KORTHET SJ på två minuter 1 SJ i korthet 5 Vd har ordet 7 Ordförande har ordet 8 Väsentighetsanays 9 Intressentdiaog 10 Håbart

Läs mer

Stjerneskolans matsat Torsby. Onsdagen den 2 december 2015 klockan 13:00 i kommunhuset. Sammanträdestider 2016 KST 2015/757

Stjerneskolans matsat Torsby. Onsdagen den 2 december 2015 klockan 13:00 i kommunhuset. Sammanträdestider 2016 KST 2015/757 KOMMUNFULLMÄKTIGE Kaese/underrättese Tid Tisdag 24 november 2015 kockan 18:00. Pats Stjerneskoans matsat Torsby. Gruppmöte Kockan 16:00 i saarna 258, 260, 262 och 263. Tid för justering Onsdagen den 2

Läs mer

IDEOLOGI OCH VERKLIGHET

IDEOLOGI OCH VERKLIGHET 489 IDEOLOGI OCH VERKLIGHET Av jur. kand. GUSTAF DELIN Högerpartiets programkommie har nu uppösts. Detta betyder ångt ifrån att programarbetet inom partiet kommer att avstanna. Tvärtom kommer man nu på

Läs mer

(gg ~~-~-e en tšafr cto 2016-04-29

(gg ~~-~-e en tšafr cto 2016-04-29 Parterna träffar detta koektivavta, Bestämmeser för arbetstagare i utbidningsoch introduktionsanstäning - BUI 16. Ti avtaet hör även bestämmeser enigt föjande biagor a) Bestämmeser för arbetstagare i utbidnings-

Läs mer

SJ ÅRSREDOVISNING & HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013

SJ ÅRSREDOVISNING & HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013 SJ ÅRSREDOVISNING & HÅLLBARHETSREDOVISNING 23 VINJETTER HÖGT UPP I GRÅ SJ i korthet 5 Vd har ordet 7 Ordförande har ordet 8 Väsentighetsanays 9 Intressentdiaog Håbart företagande 5 Strategi 6 SJ och kunderna

Läs mer

Mot. 1982/83 1435-1444 Motion

Mot. 1982/83 1435-1444 Motion Mot. 1982/83 1435-1444 Motion 1982183 : 1435 Lars Werner m. f. Inandsbanans upprustning Bakgrund Redan 1975 fattade riksdagen ett positivt besut om inandsbanans upprustning. Den första borgeriga regeringen

Läs mer

REGELBUNDEN INSPEKTION AV SKOLOR

REGELBUNDEN INSPEKTION AV SKOLOR REGELBUNDEN INSPEKTION AV SKOLOR SAMARBETE - VAD INSPEKTERAS - HUR FRAMSKRIDER INSPEKTIONEN OCH - HUR FRAMSKRIDER FORTSÄTTNINGSÅTGÄRDERNA Häsoinspektörernas svenskspråkiga skoningsdagar 8.-9.10.2014 Tammerfors

Läs mer

Verksamhetsplan AME, gemensam

Verksamhetsplan AME, gemensam Verksamhetsplan AME, gemensam Mål 2014-15 Respekt, ansvar samverkan Friskvård, kost och hälsa är en naturlig del av vardagen God ekonomisk hushållning, Budget i balans Mål- och verksamhetsplan En tydlig

Läs mer

Svenska Spels GRI-profil 2013

Svenska Spels GRI-profil 2013 Svenska Spes GRI-profi 2013 Svenska Spes Håbarhetsredovisning 2013 är en integrerad de av årsredovisningen och pubiceras även på svenskaspe.se. Redovisningen sker enigt GRI, nivå C+. Håbarhets redovisningen

Läs mer

55% Û 5 Förhandlingsprotokoll

55% Û 5 Förhandlingsprotokoll tagare i arbetsmarknadspoitiska insatser - BEA Parterna träffar detta koektivavta Bestämmeser för arbetstagare i arbetsmarknadspoitiska insatser, BEA. Ti avtaet hör även bestämmeser enigt föjande biagor

Läs mer

Redovisning av intern kontroll2012 för kommunstyrelsens förvaltning

Redovisning av intern kontroll2012 för kommunstyrelsens förvaltning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOITET 3 (2.3) Sammanträdesdatum 203-0-29 7 Redovisning av intern kontro202 för kommunstyresens förvatning Dnr 202/8 Beredning Biaga KS 203/27/, skrivese 203-0-22 från

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Malin Kronmar augusti 2015 p wc

www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Malin Kronmar augusti 2015 p wc www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommuna revisor Main Kronmar augusti 05 p wc Granskning av inköpsrutiner och köptroheten mot everantörer Innehåsforteckning. Sammanfattning och revision

Läs mer

2011 års. specialfastigheter. redovisning

2011 års. specialfastigheter. redovisning 2011 års speciafastigheter redovisning 2011 års redovisning speciafastigheter MED INTEGRERAD HÅLLBARHETSREDOVISNING 1 verksamheten Vd har ordet...5 Uppdrag, vision och affärsidé... 6 Våra kärnvärden...

Läs mer

Motion 1983/84:2076. Jan-Erik Wikström m. fl. Äldreomsorgens inriktning. Fastslagna riktlinjer. En ny syn

Motion 1983/84:2076. Jan-Erik Wikström m. fl. Äldreomsorgens inriktning. Fastslagna riktlinjer. En ny syn 4 Motion 1983/84:2076 Jan-Erik Wikström m. f. Ädreomsorgens inriktning Antaet ädre ökar i vårt samhäe. 1975 fanns det drygt 1.2 mijoner personer i ådern 65 år och däröver. 1980 hade åderspensionärerna

Läs mer

NOLL TOLERANS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER INOM SODEXO

NOLL TOLERANS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER INOM SODEXO NOLL TOLERANS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER INOM SODEXO Det igger i sakens natur att det framför at är kvinnor som drabbas av sexuea trakasserier. Det är en form av våd mot kvinnor som har sitt ursprung i

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Uppsökande Verksamhet med Munhälsobedömning

Verksamhetsberättelse 2012 Uppsökande Verksamhet med Munhälsobedömning Verksamhetsberättese 2012 Uppsökande Verksamhet med Munhäsobedömning Innehå Särskit Tandvårdsstöd 4 Gratis Munhäsobedömning hemma 4 Smidigare samarbete fer uppsökta ja-tackare 5 Artike: Samverkansavvikeser

Läs mer

DATUM 2015-05-08 KFN-2015/154.387

DATUM 2015-05-08 KFN-2015/154.387 HUDDINGE KOMMUN KUL TUR- OCH FRITIDSNAMNDEN TJÄNSTEUTLATANDE DATUM DIARIENR 2015-05-08 KFN-2015/154.387 SIDA 1 (2) HANDLÄGGARE Wessem, Mats 08-535 317 37 Mats. Wessen@huddinge.se Kutur- och fritidsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Foto: Caroina Byrmo Verksamhetspan 2018 Verksamhetsidé Landeryds Gofkubb En hehetsuppevese med gof och häsa i fokus Inedning Som en naturig och viktig de i en verksamhet så har styrese och edningsgrupp

Läs mer

Ärende nr 9. Yttrande över "En kommunallag för framtiden {SOU 2015:24)

Ärende nr 9. Yttrande över En kommunallag för framtiden {SOU 2015:24) Ärende nr 9 Yttrande över "En kommunaag för framtiden {SOU 2015:24) 59 ~Tingsryds ~kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 (26) Kommunstyresens arbetsutskott 2015-09-07 273 Yttrande över "En kommunaag för fram

Läs mer

VÄXJÖ 10:15 m fl. Södra Stationsområdet, Centrum i Växjö

VÄXJÖ 10:15 m fl. Södra Stationsområdet, Centrum i Växjö Handäggare Djana Micanovic Panchef 0470-436 22 Laga kraftbevis Datum 2014-03-11 Dnr 2012BN0510 Dp 214 Kommunfumäktige KF) i Växjö antog 2013-10-15 206 detajpan för de av VÄXÖ 10:15 m f. Södra Stationsområdet,

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram Torsby kommun 2014-2018

Bostadsförsörjningsprogram Torsby kommun 2014-2018 Bostadsförsörjningsprogram Torsby kommun 2014-2018 Antagen av kommunfumäktige 2014-01-20 5 Besöksadress ya Torget 8, Torsby Torsby kommun 1. Kommunstyresen 685 80 Torsby direkt 0560-160 00 växe 0560-160

Läs mer

Nämndernas inköpsverksamheter bedrivs inte på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande sätt. Vi grundar vår bedömning på att antalet

Nämndernas inköpsverksamheter bedrivs inte på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande sätt. Vi grundar vår bedömning på att antalet x. > KARLSHAM 2015-08-28 Kommunens revisorer Kommunstyresen KF:s presidium för kännedom Granskning av inköpsrutiner och köptrohet mot everanterörer På uppdrag av revisorerna i Karshamns kommun har genomfört

Läs mer

l l l l l l l l l l l l l l l

l l l l l l l l l l l l l l l VD-Förord. "En spännande start och ett spännande sut" Ja så kan man besiva verksamhetsåret 202, där vi i början av året påbörjade den sista deen i "Nordstreamprojektet". Ett arbete som varit mycket framgångsrikt

Läs mer

Motion 1982/83: 697. Thorbjörn Fälldin m. fl. Ökat sparande

Motion 1982/83: 697. Thorbjörn Fälldin m. fl. Ökat sparande 7 Motion 1982/83: 697 Thorbjörn Fädin m. f. Ökat sparande Ett omfattande sparande inom den privata sektorn är av avgörande betydese för samhäets kapitabidning och därmed för den ekonomiska tiväxten. Genom

Läs mer

Allas rättighet. Ett arbete för likabehandling och mot diskriminering

Allas rättighet. Ett arbete för likabehandling och mot diskriminering Att behandas ika Aas rättighet Ett arbete för ikabehanding och mot diskriminering Kontaktpersoner Terese Andersson terese.andersson@stockhom.se Teefon: 08-50808206/200 Mobi: 0709-244 533 Livia Ramírez-Nisen

Läs mer

Svanenmärkning av Kopierings- och tryckpapper

Svanenmärkning av Kopierings- och tryckpapper Svanenmärkning av Kopierings- och tryckpapper Version 4.1 22 juni 2011 30 juni 2016 Nordisk Mijömärkning Innehå Innehå 2 Vad är ett Svanenmärkt kopierings- och tryckpapper? 3 Varför väja Svanenmärkning?

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för värdgivare i Södertälje kommun 2014

Patientsäkerhetsberättelse för värdgivare i Södertälje kommun 2014 Södertä1je kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-02-10 Socia- och omsorgskontoret ÄON, EN, HM, Jä och VM Patientsäkerhetsberättese för värdgivare i Södertäje kommun 2014 Dnr: ÄON 15/0 O, EN 15/14, HM 15/14,

Läs mer

e l h a ll byb o 4-6 januari Cupen för hela föreningen +

e l h a ll byb o 4-6 januari Cupen för hela föreningen + 1995 2020 m e n m o t k i ä V h a n e byb o 4-6 januari 2020 - Cupen för hea föreningen + Väkommen ti 2020 års jubieumsuppaga av Habyboen! För 25:e året i rad bjuder IF Haby HK in ti handbosfest i Jönköping

Läs mer

Svanenmärkning av Städtjänster

Svanenmärkning av Städtjänster Svanenmärkning av Städtjänster Version 2.1 17 mars 2009 30 juni 2012 Nordisk Mijömärkning Innehå Varför väja Svanmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 3 Hur söker man? 4 Vad krävs för att bi Svanenmärkt 5

Läs mer

NOLL TOLERANS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER INOM SODEXO

NOLL TOLERANS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER INOM SODEXO NOLL TOLERANS FÖR SEXUELLA TRAKASSERIER INOM SODEXO Det igger i sakens natur att det framför at är kvinnor som drabbas av sexuea trakasserier. Det är en form av våd mot kvinnor som har sitt ursprung i

Läs mer

Gruppmöte majoriteten: kl. 18.30. Gruppmöte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Trosa Radikaler: kl. 18.00. Gruppmöte Sverigedemokraterna: kl. 18.

Gruppmöte majoriteten: kl. 18.30. Gruppmöte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Trosa Radikaler: kl. 18.00. Gruppmöte Sverigedemokraterna: kl. 18. Kaese ti sammanträde med kommunfumäktige 2013-10-28 Tid: Onsdagen den 6 november, k. 19.00 Pats: Fokets hus - Trosa Gruppmöte majoriteten: k. 18.30 Gruppmöte Sociademokraterna, Mijöpartiet och Trosa Radikaer:

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-06-04. Årsredovisning för Norra Västmanlands samordningsförbund

Sammanträdesdatum 2013-06-04. Årsredovisning för Norra Västmanlands samordningsförbund R sala rr;i KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2013-06-04 KF:s HA;>JDLING ;'fr 72 2013 37 (40} 167 Dnr 2013/232 Årsredovisning för Norra Västmanands samordningsförbund INLEDNING

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-06-16 VÄLKOMMEN Kommunstyresen i Höganäs kommun kaas ti sammanträde. Datum och tid: 2014-06-16, k 16:00 Pats: Stadshuset, gruvsaen Ledamot som är förhindrad att närvara

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

OPQ Beslutsfattarens Plus Rapport

OPQ Beslutsfattarens Plus Rapport OPQ Profi OPQ Besutsfattarens Pus Rapport Namn Sampe Candidate Datum 25 september 2013 www.ceb.sh.com INLEDNING Den här rapporten är avsedd för injechefer och de som arbetar inom HR. Den innehåer information

Läs mer

Översyn och ändring av taxa för offentlig kontroll av livsmedel 2019 Dnr MBN2018/80/03. Miljö- och bygglovsnämndens beslut

Översyn och ändring av taxa för offentlig kontroll av livsmedel 2019 Dnr MBN2018/80/03. Miljö- och bygglovsnämndens beslut SUNNE KOMMUN Mijö- och byggovsnämnden Mbn 92 PROTOKOLL Sammanträdesdaturr 2018-11-19 SUNNE.K_OMMUN' KOMMUNSmELSÉN'd Ink Avg 2018-11- 2 0 ^...^^.US _^^^.^i... Ida ^(16) ^ Översyn och ändring av taxa för

Läs mer

mycket prat mycket verkstad 18 inflyttare berättar Vi samlar kraft för att skapa kraft därför flyttar vi till norrbotten

mycket prat mycket verkstad 18 inflyttare berättar Vi samlar kraft för att skapa kraft därför flyttar vi till norrbotten [En biaga om projektet Kraftsaming 2011-2015 En bred insaming av värdefua tankar och idéer] maj 2012 Vi samar kraft för att skapa kraft Kraftsaming är en mötespats för en bred insaming värdefua tankar

Läs mer

Rent vatten skapar hopp i slummen

Rent vatten skapar hopp i slummen NICLAS LINDGREN: Aa barn är aas ansvar VILL DU HJÄLPA! SKÄNK 50 KR TILL PMU. SMS:A PMU 50 TILL 72 930 2011 #3 En tidning från PMU Rent vatten skapar hopp i summen 700 barn föramade efter poioepidemi 12

Läs mer

Lexmark Print Management

Lexmark Print Management Lexmark Print Management Optimera nätverksutskrift och skapa informationsfördear med en utskriftshanteringsösning som du kan impementera på pats eer via monet. Säker och praktisk utskriftsversion Fexibet.

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

ARBETSMARKNADSENHETEN och INTEGRATIONSENHETEN

ARBETSMARKNADSENHETEN och INTEGRATIONSENHETEN ARBETSMARKNADSENHETEN och INTEGRATIONSENHETEN Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm. Våra ambitioner är högre än våra fjäll. Våra näringar gör oss världsledande.

Läs mer

Nya svenska råvaror på skånsk mark. Hälsosammare livsmedelsprodukter.

Nya svenska råvaror på skånsk mark. Hälsosammare livsmedelsprodukter. Nya svenska råvaror på skånsk mark. Häsosammare ivsmedesprodukter. Väkommen att investera i utveckingen av en råvara med aa förutsättningar att vinna en häsosam pats i ivsmedeshyorna. Europas bästa jordbruksmark

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

l p2628oer: Ansökan om dispens från strandskyddet enligt 7 kap 15 Miljöbalken

l p2628oer: Ansökan om dispens från strandskyddet enligt 7 kap 15 Miljöbalken ANSÖKAN 1 (4) om dispens från strandskydd en. 7 kap 15 Mijöbaken ÄNGELHOLMS KOMMi N Ansökan om dispens från strandskyddet enigt 7 kap 15 Mijöbaken Ansökan skickas ti Kommunstyresen Angehoms kommun 262

Läs mer

Ungdomslyftet. svensk konståkning lyfter ungdomar mot framtida världsklass. År 5 12-13

Ungdomslyftet. svensk konståkning lyfter ungdomar mot framtida världsklass. År 5 12-13 Ungdomsyftet svensk konståkning yfter ungdomar mot framtida värdskass År 5 12-13 Eitkommitten singe & par SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET Regina Jensen Jui 2008 Rev. Juni -12 Bakgrund Svenska konståkningsförbundet

Läs mer

Innehåll. Inledning 3

Innehåll. Inledning 3 Innehå Inedning 3 VAD ÄR ROKS? 3 Roks värdegrund och kvinno- och tjejjourernas unika stäning 4 Vad gör kvinnojourer och tjejjourer? 4 Medemskap i Roks 5 VARFÖR STARTA EN JOUR? 7 Hur ska ni nå ut ti bivande

Läs mer

Sápmi 2000. Ett samiskt samhälle för 2000-talet. är fastställt av SAMERNA:s högsta beslutande organ den 5 januari 2001

Sápmi 2000. Ett samiskt samhälle för 2000-talet. är fastställt av SAMERNA:s högsta beslutande organ den 5 januari 2001 Sápmi 2000 Ett samiskt samhäe för 2000-taet är faststät av SAMERNA:s högsta besutande organ den 5 januari 2001 Vi går ti sametingsvaet 2009 med ett tydigt krav mot regeringen SAMERNA Sápmi 2000 Svensk

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Angående ansökan om tillstånd till kameraövervak n i ng

Angående ansökan om tillstånd till kameraövervak n i ng REMISS 1 (1) Länsstyresen Skåne 2014-09-19 Dnr 211-23206-2014 Kontaktperson Förvatningsavdeningen Axe Starck 010-2241000 Ängehoms kmjm,~n 2014-09- 2 2 Angående ansökan om tistånd ti kameraövervak n i ng

Läs mer

RIKTLINJER FöR SOCIALA MEDIER

RIKTLINJER FöR SOCIALA MEDIER PuF338 Riktinjer för sociaa medier RIKTLINJER FöR SOCIALA MEDIER Personaenheten 2 015-11-2 6! (:',L 1 Pu 38 Riktinjer för sociaa medier Inedning Sociaa medier är en sjävkar de av vardagen för mijontas

Läs mer

Cybercom i ord FÖRETAGSPRESENTATION OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013

Cybercom i ord FÖRETAGSPRESENTATION OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013 Cybercom i ord FÖRETAGSPRESENTATION OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013 Innehå 1 Kort om 2013 2 Cybercom på 3 minuter 4 Vd har ordet 7 Här finns vi 8 Kort om marknaden 10 Strategi 12 Må och utfa 14 Erbjudande

Läs mer

ÅTGÄRDER MOT VARDAGSBROTT

ÅTGÄRDER MOT VARDAGSBROTT ÅTGÄRDER MOT VARDAGSBROTT FÖR TRYGGA HANDELSPLATSER 2 ETT RÄTTSSÄKERT SAMHÄLLE Vardagsbrott är brott som drabbar medborgaren i vardagen. Det kan handa om en stuen cyke, skadegörese av bien på en parkering,

Läs mer

Stadshuset, Sammanträdesrum 1, 2012-02-01, kl. 15.00-16.15

Stadshuset, Sammanträdesrum 1, 2012-02-01, kl. 15.00-16.15 SA'vv1ANTh\DESPROTOKOLL 1(47) Hässehoms Kommunstyresen Pats och tid Besutande Ledamöter Stadshuset, Sammanträdesrum 1,, k. 15.00-16.15 Urban Widmark (M) ordförande Lars-Göran Wiberg (C) 1 :e vice ordförande

Läs mer

UTVECKLING AV HANDEN: LILLCENTRUM 2015 VISIONSMANUAL

UTVECKLING AV HANDEN: LILLCENTRUM 2015 VISIONSMANUAL UTVECKLING AV HANDEN: LILLCENTRUM 2015 VISIONSMANUAL 3 Stadsutveckingsarbete bedrivs ofta över ång tid där vissa steg spear en avgörande ro i utveckingsarbetet. Visionen av en stadsutvecking är ett sådant

Läs mer

9~~ REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN. Ironman Jönköping 70.3 IK Hakarpspojkarna 2013-09 2016-08 Nytt

9~~ REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN. Ironman Jönköping 70.3 IK Hakarpspojkarna 2013-09 2016-08 Nytt Referens 9~~ Oa Osson ~,.. Underag ti projektbesut Betecknng R 17913 Anta sidor 1(4) Rr~1i: rroj nr b Projektnamn: Projektägare: År och månad för projektstart: År och månad för projektavsut: status: Ironman

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Lilla Edets kommun

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Lilla Edets kommun Lokaa föreskrifter för att skydda människors häsa och mijön för Lia Edets kommun besutade av kommunfumäktige den 14 december 2000 95. Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 mijöbaken (1998:808), 13, 17, 39-40

Läs mer

Stjerneskolans matsal i Torsby. Klockan 16:00 i salarna 258, 260, 262 och 263

Stjerneskolans matsal i Torsby. Klockan 16:00 i salarna 258, 260, 262 och 263 KOMMUNFULLMÄKTIGE Kaese/underrättese Tid Tisdag 28 apri 2015 k. 18:00 Pats Gruppmöten Tid för justering Stjerneskoans matsa i Torsby Kockan 16:00 i saarna 258, 260, 262 och 263 Tisdagen den 5 maj 2015

Läs mer

Beskrivning av tjänsten

Beskrivning av tjänsten Etableringslotsar Syfte Syftet med Etableringslotsar är att den nyanlände ska få professionellt stöd att så fort som möjligt etablera sig i arbets- och samhällslivet och hitta sin unika väg att försörja

Läs mer

la] BÅSTADS ~ KOMMUN Kallelse till Välfärdsutskottet Datum: Tisdagen den 15 april 2014 Tid: Plats: Besluts- Handläggare instans Sida Ärendemening

la] BÅSTADS ~ KOMMUN Kallelse till Välfärdsutskottet Datum: Tisdagen den 15 april 2014 Tid: Plats: Besluts- Handläggare instans Sida Ärendemening a] BÅSTADS ~ KOMMUN 1 (2) Kaese ti Väfärdsutskottet Datum: Tisdagen den 15 apri 2014 Tid: Pats: k. 10.00 Astrakanen Ärendemening 1. Upprop 2. Protokojustering: I tur att justera: Eddie Grankvist Ersättare:

Läs mer

Svanenmärkning av Städtjänster

Svanenmärkning av Städtjänster Svanenmärkning av Städtjänster Version 2.3 17 mars 2009 30 juni 2016 Nordisk Mijömärkning Innehå Vad är en Svanenmärkt städtjänst? 3 Varför väja Svanenmärkning? 3 Vad kan Svanenmärkas? 3 Hur söker man?

Läs mer

Fjällen i Fokus 2006

Fjällen i Fokus 2006 FjäMistra-rapport nr. 25 Fjäen i Fokus 2006 En konferens om fjäens möjigheter och begränsningar Konferensrapport FjäMistrarapport Rapport nr: 25 ISSN 1652-3822 december 2006, Umeå Redaktör: Anders Essein

Läs mer

UTVÄRDERING ARBETSMARKNADSENHETEN 2013

UTVÄRDERING ARBETSMARKNADSENHETEN 2013 UTVÄRDERING ARBETSMARKNADSENHETEN 2013 Arbetsmarknad och Integration Monica Isaksson INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 2013 3 sida UTVÄRDERING ARBETSMARKNADSENHETEN 4-5 PRESENTATION AV VERKSAMHETERNA

Läs mer