KVALITETSREDOVISNING 2014/15

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVALITETSREDOVISNING 2014/15"

Transkript

1 KVALITETSREDOVISNING 2014/15 Akvarellens förskola

2 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 14/15 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Claes Olsson, Ordförande Hasse Lundell, Ekonomiansvarig Birgitta Olsson, Arbetande styrelseledamot, Förskolechef Agneta Lundell, Arbetande styrelseledamot, Förskolechef Förutsättningar Akvarellens förskola är en extern verksamhet med barn i åldrarna 1-5 år. Under höstterminen hade vi 34 barn och under vårterminen 38 barn. Förskolan ligger i utkanten av den natursköna Ramlösaparken, i närheten av Ramlösa station och Elinebergs centrum med biblioteksfilial. Det finns många lekplatser i närområdet och en äng som vi ofta vistas på. Förskolan bedriver sin verksamhet i en tvåplansvilla med luftiga lokaler där det finns både stora och små rum. Miljön förändras efter verksamheten och barnens behov. Här arbetar 8 pedagoger varav 4 är förskollärare, 3 barnskötare samt en extra resurs. På Akvarellens förskola har vi delat upp barnen i två åldersgrupperingar. På ovanvåningen var vi 12 barn under höstterminen 2014 och under vårterminen 2015, 14 barn mellan 1-3 år, tillsammans med 3 pedagoger. På nedervåningen startades terminen med 22 barn som under våren blev 24 barn, mellan 3-5 år tillsammans med 5 pedagoger. Under stora delar av dagen delas barnen upp i smågrupper efter mognad och ålder. Vi har en stor rörlighet i huset, så att de flesta barnen träffar, leker och ser varandra dagligen. I yngsta gruppen var inskolningarna utspridda under ett par månader både under hösten och vintern. Arbetslagen arbetar utifrån gemensamma utvecklingsområden som förskolans mål och Lpfö- 98/r.10. Pedagogerna planerar, reflekterar, utvärderar och analyserar arbetet utifrån den egna barngruppen och de enskilda barnens behov och förutsättningar. I det dagliga arbetet tar alla pedagoger ett gemensamt ansvar över verksamheten. Föräldrarna erbjuds utvecklingssamtal en gång per termin för att tillsammans med en ansvarspedagog stötta barnet i sin utveckling och i sitt lärande. Pedagogerna har arbetat utifrån gemensamma riktlinjer för hur och vad utvecklingssamtalen ska innehålla. Stöd för samtalen är dokumentation, barnintervjuer och observationer. Vi arbetar efter en årsklocka och avsätter tid för: Arbetslagsplanering/reflektion, var vecka Enskild planeringstid, varje vecka Arbetslagsmöten, en gång i månaden Två planering/utvärderingsdagar, per termin. Minnesanteckningar förs vid alla möten, som arkiveras på förskolan Utbildning

3 Underlag för kvalitetsredovisningen Observationer Dokumentationer, skrift och olika medier Enkäter Arbetslagdiskussioner Anteckningar Åtgärder för utveckling från den föregående kvalitetsrapporten Föregående utgångspunkt var matematik. Hur kan vi uppmärksamma och utmana barnen på att det finns matematik i deras vardag? Nedan kommer vi redovisa utvecklingen. Måluppfyllelse Normer och värden På Akvarellens förskola arbetar vi alltid tematiskt med olika projekt där olika ämnen integreras med varandra. Så väl i våra projekt, i vardagen och i olika planerade aktiviteter, är det viktigt för oss hur vi förhåller oss till varandra och att likabehandlingsplanen hålls levande. Förskolan vilar på en demokratisk grund med fokus på glädje, lek och lärande. Förutsättningen för att barnen ska kunna utvecklas och lära är trygghet och glädje. Vi arbetar kontinuerligt med vår likabehandlingsplan som skapats utifrån våra normer och värden och som gynnar utvecklingen för vår förskolas kvalitet. Under läsårets gång tar olika förebyggande åtgärder plats. Arbetet med sommarbilderna finner vi givande för barnets självbild, då varje individ lyfts fram och synliggörs i barngruppen. Under läsåret har vi fokuserat på gemenskap och samhörighet i grupperna och att vart barn ska utveckla en bra självkänsla. Vi har upplevt att sommarbilden skapar samtal emellan barnen. Barnen kan se varandra och se sig själva vara en del i en gemenskap på förskolan. De ser sig själva som en i gemenskapen och får lyssna till varandras berättelser om vart de befann sig när bilden togs. Utveckling och lärande Vi använder oss av olika former av dokumentation som exempelvis bilder, ljudinspelning, video, anteckningar, intervjuer och reflektion. Alla barn har en egen pärm där vi samlar dokumentation på barnens utveckling och lärande under projekt och i den dagliga verksamheten. Denna pärm följer med barnet under hela förskoletiden. Projekt läsår 14/15 Vart barn hade en sommaruppgift att de skulle ta med sig en bild där barnet är i centrum. Bilden skulle representera något barnet tyckte om. De fick själva visa sin bild i en samling som sedan sattes upp på väggen. Detta blev startpunkten för läsårets tema, matematik.

4 Dropparna (1-3 år): Utifrån sommarbilderna och observationer såg vi vatten som en gemensam nämnare och ett intresse hos barnen. Vi kunde se barnen leka med sina vattenglas vid bordet och leka vid vasken när de skulle tvätta händerna. Vi startade upp ett vattenprojekt med fokus på att uppleva vatten i olika former. Ett upplevelseprojekt med fokus på matematik. Målet var att vi som pedagoger ska bli bättre på att se och utmana barnen i deras vardag på förskolan. Vi frös in vatten och lät barnen bekanta sig med fruset vatten som smälte. Vi provade sedan att frysa in olika leksaker i vattnet för att se barnens reaktioner. De provade olika strategier för att ta ut leksakerna, exempel hacka med skedar. Barnen deltog även i lekar och aktiviteter där de fick möta vatten i olika former så som snö, regn och som ingrediens i lera och mycket mer. Under projektet tog barnen del av olika begrepp så som vatten, snö, is, frysa, kallt, varmt, blött m.m. De fick uppleva med alla sina sinnen för att bekanta sig med vattnet. Under läsårets gång uppmärksammades det att några barn började prata om former. Vi ville involvera föräldrarna i projektet och bad dem att delge vad matematik var för dem, och hur de såg att barnen mötte matematik hemma. Tips från föräldrar bidrog till uppstarten i temat om former. Då vi har en igelkottsdocka som heter Torsten, som fångar barnens nyfikenhet valde vi att Torsten skulle få introducera vår första form, cirkeln. Temat utgick ifrån rollekar med handdockorna och en sång om former. Våra handdockor heter Torsten, Cilla Cirkel, och Fia Fyrkant och de följde och utmanade barnen under temats gång. Under temat har vi bekantat oss med formerna i ett ämnesintegrerat arbete. Som avslut fick barnen gå på cirkeljakt. Vi hade hängt upp cirklar på gården och på vägen upp mot gräsplätten. Barnen följde formerna hela vägen upp och vi uppmärksammade att även de minsta barnen hade anammat formen genom att nynna sången till Cilla cirkel. I våra miljöer har barnen hittat cirklar självmant. De har sökt bekräftelsen på sin nyfikenhet genom att leta upp och ifrågasätta om det är en cirkel. Bland annat våra klossar, balansplattor och andra runda föremål i vår omgivning. Aktiviteterna har också innefattat samarbete, att vänta på sin tur, att dela med sig och andra aktiviteter som stärkt relationerna i barngruppen. Liknande aktiviteter gjorde vi även med Fia fyrkant.

5 Solarna och Regnbågarna (3-4 år): Solarna och regnbågarna har haft mycket aktiviteter med varandra. För att skapa samhörighet och trygghet i grupperna introducerades läsåret med att fokusera på samarbetsövningar och reflektion om hur en kompis ska vara. Ett vänskapsträd skapades av barnen som fylldes med barnens egna citat om hur man är en bra vän, som de sedan kunde återkoppla till i olika situationer. Även barnens händer sattes upp i trädet med en bild på var och en för att skapa samhörighet, här är vi!! Fokus har varit att barnen bland annat ska sätta ord på varför man ska dela med sig och hjälpa varandra. Vi samtalade också om känslor när det känns bra och inte bra och hur vi kan påverka det genom hur vi är mot varandra. Barnen har fått leka fram samarbetet med varandra. Pedagogens roll har varit att finnas nära till hands för att hjälpa barnen i situationer som kunde uppstå, samt finnas som stöd i deras samtal. Sammarbetsövningarna har tagit plats i olika aktiviteter. När de målade fick de göra det tillsammans där de fick öva sig i turtagande, att ge plats till andra och bjuda in varandra. Lekar som stärkt samhörigheten har exempelvis varit Pomperipossa. I leken lyftes vart barn fram då de fick fundera över vem som saknades. Projektets framgång kunde synliggöras genom observation/dokumentation på barnens bemötande mot varandra. Vi upplever också att barnen lättare löser konflikter utan vuxen. Vi har uppmärksammat att barnen sätter ord på sina känslor och funderingar och lyfter hur vi ska vara och inte vara mot varandra. Barnen kunde reflektera över hur en vän är när olika situationer uppstod.

6 Regnbågarna (3 år): Regnbågarnas intressen har varit många och som pedagog har det varit en utmaning att fånga upp vart barns nyfikenhet. Efter vänskapsprojektet fortsatte regnbågarna med sommarbilderna. De bekantade sig och pratade om varandras sommarbilder. Utifrån bilderna pratade barnen mycket om färger. Detta ledde till att färger blev fortsättningen på temat. När färgerna var i fokus blev det mycket skapande med pyssel och barnen fick använda sin kreativitet. Barnen fick bland annat plocka ut två färger ur sin bild att måla med. Under tiden väcktes en nyfikenhet för siffor. Tillsammans med solarna hade de samlingar där de gjorde räkneramsor, mattelekar och sjöng sånger. Där fick de sortera, räkna, bekanta sig med siffror och vad siffran konkret innebar, hur mycket exempel fyra är. Barnen fick uppgifter att hämta ett visst antal av olika föremål. De fick använda alla sina sinnen under lekarna och fick känna och se antal kopplat till siffran. Projektet har varit tematisk där de använt sina kreativa sidor och skapat. I temat har barnens tidigare erfarenheter och kunskaper varit utgångspunkten och ständigt fokuserat på ett lustfyllt projekt. De har tagit del av vandras tankar och erfarenheter och skapat sin egen kunskap. I projektet var också formerna en del i temat. De har fått lyssna på flanosagor om former, sjungit formsånger och reflekterat över vilka former som finns i vår omgivning. Barnen har fått lyfta fram sina egna tankar och idéer om vad de ska göra. När de pysslat har de fått använda sin kreativitet och skapa sina formfigurer som fick ögon, näsa mun osv. I slutet av projektet har barnen visat intresse för sagor. De började själva berätta sagor. De fick rita bilder till och reflektera över sagan de berättat. Detta kan vidareutvecklas till höstens projekt om de visar fortsatt intresse.

7 Solen (3-4 år): Vidare fortsatte projektet med fokus på matematik som var läsårets tema. Gruppen gick på mattesafari där de fick öva på att gå ihop. Under färden upptäcktes olika skyltar, siffror på brevlådor och former i omgivningen. Ett barn visade starkt intresse för cylinderformer och utifrån detta lyftes det fram i gruppen och lockade fler barn att se former. Barnen började reflektera och diskutera olika former med varandra och temat tog fart. Temat har innehållit olika aktivitet där barnens kreativitet har flödat. Former har lyfts i den dagliga verksamheten, exempelvis i samlingar och vid matbordet och även på utflyter. Temat har också innehållit rollspel med dockteater med fokus på former. Dockteatern har även inspirerat barnen i deras egen lek där de själva gjort en dockteater med gubbar de skapat. Barnen fick välja att delta med sin gubbe om man ville. Där lyftes vart barn fram och var en utmaning i barnens självkänsla, att våga. De har gjort egna figurer och barnen har tagit eget initiativ till att leka dockteater inneoch utomhus i den fria leken. Barnen har fått skapa mycket och använda sin kreativitet. De har fått lyssna in och ta del av varandras tankar och fått en bredare bild av olika former. Under temats gång har barnen lyft fram och synliggjort det tidigare projektet med vänskapsträdet. De har pratat om hur man ska vara mot varandra och fokuserat på hur de behandlat varandra. Att alla ska vara med!

8 Stjärnorna (5-6 år): I stjärngruppen startades också läsåret med att skapa samhörighet. Målet var att barnen skulle utveckla en bra sammanhållning där alla tar hänsyn och synliggör varandra. Under året blev det fokus på att gruppen skulle få uppleva mycket tillsammans utanför förskolans värld. Upplevelserna blev att komma iväg, se sig omkring och samla erfarenheter utanför förskolan. Under utflykterna har de fått öva sig i att hålla hand och gå tillsammans med olika kompisar. Till utflykten fick barnen en karta och fick bekanta sig med omgivningen ur ett annat perspektiv. Barnen orienterade sig på kartan och hittade förskolan, och vart alla kompisarna bodde. De fick också använda olika sorters kartor som exempelvis cykelkartor. Var måndag var det ett barns tur att leda vägen ifrån förskolan och till sitt hem. Att få leda och bli uppmärksammad i gruppen kan gynna barnens självkänsla. Självkänslan och tryggheten i sig själv är viktigt för att utvecklas som människa. Barnens föräldrar blev också engagerade i projektet och gav dem uppgifter när de anlände till huset. Barnen fick bland annat en skattkarta över trädgården, och skatten bestod av fika, mums! I detta projekt var Trollet i berget med. Detta Troll kom till i en teaterföreställning pedagogerna framförde för barnen om former. Trollet kom med olika uppdrag för barnen och blev ett sätt att föra projektet vidare. Läsårets tema matematik har kommit in i projektet på det sättet att de har fått mäta avstånd, se hur lång tid tog de till de olika kompisarna, orientera sig och bekanta sig med olika tecken på kartan. De har upptäckt olika skyltar och dess betydelse. Barnen har också lyft fram former de stöt på under promenaderna. Trollet kom sen med uppdrag att barnen skulle göra egna cirklar. Barnen har då använt sin kreativitet och klippt ut former i tidningar de klistrat in på utklippta former. De har pratat kring olika begrepp exempel först, sist, långt och kort. De pratade om vem som skulle gå först och fått ta hänsyn till vad de andra vill. Om en kompis glömde ta med mat delade barnen med sig till varandra. Projektet bidrog till en starkare och mer sammanhållen grupp som visat empati, respekt och som hjälpts åt. Som avslut på projektet samlades barnen med deras föräldrar på en fest med grillning och bakelse de gjort tillsammans.

9 Huset Då många barn visade intresse för former valde vi pedagoger att göra en teaterföreställning om former. Vi samlade alla barnen i huset för att visa teatern om Figurerna Frille fyrkant, Fröken Cirkel, Trille trekant. Även siffror och relationer/konfliktlösning fick en del i teatern. Vi har genom detta skapat en vi känsla i hela huset. Temat har fyllt våra väggar, former, figurer och siffror som barnen själva gjort, både uppe och nere i huset, har satts upp. När de små barnen kommit ner har det skapat ett igenkännande då de kunnat se formerna även på nedanvåningen. De stora barnen som har kommit upp har kunnat se former och genom att de benämnt formerna har vi kunnat styrka deras kunskaper och nyfikenhet kring just former och siffror. Nyfikenheten har även kommit då barnen hittat former/siffror i både vår hemmiljö, utemiljö och vid utflykter eller promenader utanför förskolan. Och fröknarna har kommit i form 2015;). Personal Under läsårets har vi i personalen samlat många nya erfarenheter och kunskaper. Året har varit fyllt med utmaningar och glädje. Vi har fått med oss ett bredare tänk kring matematik i vår vardag. Vi upplever att vi utvecklat vårt sätt att se, att möta och utmana barnen i vardagliga situationer. Under året har vi tagit del av lärorika utbildningar som gett oss ett bredare perspektiv och fler verktyg i vårt fortsatta arbete. Detta har också stärkt personalgruppens sammanhållning. Tillsammans stöttar vi, utmanar och delar erfarenheter med varandra. Barns inflytande Vi har dokumenterat genom att tagit bilder, filmat, antecknat, och reflekterat med barnen och pedagoger emellan. Genom dokumentationen har pedagogerna sett barnens individuella utveckling, intresse och nyfikenhet, vilket har varit riktlinjer till hur temat skulle fortlöpa. Vi har reflektera genom bilder med och utan barnen. Vi har tagit tillvara på barnens tankar, intresse och frågeställningar för att se hur projektet ska fortlöpa. Vi har även ställt nya nyfikenhetsfrågor för att projekten ska leva vidare utifrån barnens tankar. Dokumentationen har hjälpt oss pedagoger att se barnens utveckling. Men har också varit viktig för att barnen ska se sitt egna lärande. Det kan hjälpa dem att kunna reflektera och bli synliggjorda i sina lärprocesser. Dokumentation och reflektion har varit viktigt för att se hur vi ska gå vidare med barnen utveckling och lärande, hur vår verksamhet fungerar och vad vi pedagoger kan utveckla. Det är också här vi kunnat se hur vi arbetat med läroplansmålen och hur vi ska förbättra vår verksamhet. Genom att diskutera pedagoger emellan har vi delat med oss av våra olika tankar och perspektiv. Förskola hem För att samspela mellan hem och förskola är kommunikation viktig. Vi kommunicerar genom den dagliga kontakten vid lämning och hämtning. I veckomail skriver vi mer ingående om projekt som vi arbetar med, vad vi har gjort och våra reflektioner kring detta samt den dagliga verksamheten. Vi upplever att veckomailen fungerar bra för att ge föräldrarna en god inblick i förskolans verksamhet. Föräldrarna kan på så sätt påverka på ett enkelt sätt och blir delaktiga i barnens vardag och kan samtala tillsammans med barnen hemma. Föräldrarna har haft önskemål att få texter till sånger vi sjunger på förskolan. Var termin erbjuder vi föräldrarna att

10 komma på utvecklingssamtal där vi ger dem mer tid att få insyn i deras barns utveckling och lärande här på förskolan. Till vår hjälp använder vi oss av barnens pärmar där all dokumentation är samlad. Vi strävar efter att ha en god kontakt mellan hem och förskola, därför anordnar vi olika träffar under året. Vi har sommarfest med föräldrar och barn och bjuder också in till drop-in en gång per år. Där får barnen visa vad vi har gjort under läsåret. Under höstterminen och vårterminen har vi även föräldramöte. Under året har ett föräldraråd skapats för att lyfta tankar och funderingar som kan utveckla förskolan framåt. Vi strävar efter att ha en öppen förskola där föräldrarna alltid är välkomna att delta i den dagliga verksamheten. Samverkan med förskoleklass Vi har gjort ett uppföljningsbesök hos de barn vi lämnade över till förskoleklassen i augusti. Under vårterminen har det gjorts skolbesök i respektive skolor. Analys och bedömning Vi har utgått ifrån samma tema och frågeställning i hela huset men vi alla har arbetat med det på olika sätt efter barnens förutsättningar, intressen och behov. Det är utifrån barnens efterfrågan/nyfikenhetsfrågor som teamet fortlöpt. Former och siffror blev ett gemensamt tema i huset. I gruppera har vi arbetat olika och kunnat ta del av varandras projekt. Det är också det som gjort det roligt och intressant. Genom att ha en öppen inställning och dialog mellan pedagoger och barn kan projekten växa och utvecklas. Vi upplever att öppenheten bidrar till många olika erfarenheter hos barnen men också för oss som pedagoger. Vårt sätt att arbeta med dokumentation har utvecklats och är en naturlig och viktig del i vår dagliga verksamhet. Tillsammans i personalgruppen har vi hittat vårt sätt att arbeta och driva förskolan framåt. Vi utvecklas ständigt och har hittat ett fungerande arbetssätt. Vi reflekterar mycket tillsammans under vardagen och på våra arbetslagsmöten. Reflektionen bidrar till var pedagogs utveckling men också ett enat arbetssätt. En viktig slutsats är: Genom att lyssna på barnen och utgå ifrån deras erfarenheter, idéer och tankar sker lärandet. Det är när vi är intresserade och har en vilja att lära som det blir till ett livslångt lärande. Åtgärder för utveckling/utvecklingsområden Utifrån en gemensam reflektion har vi kommit fram till att föregående åtgärder för att skapa samhörighet, kommer att fortlöpa då de gett goda resultat i barngruppen. Vi vill fortsätta fokusera på att skapa trygga grupper där vi vill lyfta fram likheter och olikheter och fördelarna med detta. Det är även viktigt att vart barn utvecklar en god självkänsla och trygghet på förskolan. Genom att lyfta fram att vart barn är en tillgång i gruppen kan barnens självkänsla stärkas. Vårt ledarskap är viktigt för barnen och därmed är det viktigt för oss pedagoger att få tid till gemensam reflektion för att även vi ska kunna utvecklas vidare. Detta mål är ett kontinuerligt arbete att fokusera på framöver. I övrigt vill vi fortsätta utveckla en förskola som utgår ifrån barnen. För att synliggöra detta kommer vi använda oss av pedagogisk dokumentation som dels synliggör barngrupperna och de enskilda barnet. Vi som personal

11 kommer att arbeta vidare med frågor som utmanar vårt sätt att se och arbeta på. Frågorna ska vara en del av personalmötena och kan beröra olika frågeställningar att diskutera kring. Utvecklingsområde Till hösten 2015 har vi valt att lägga fokus på språk. Barnen får med sig en sommaruppgift som sedan kommer till att bli utgångspunkten för hösten. Vad temat kommer till att innehålla beror på vilka tankar och intressen som finns i höst. Frågeställning: Hur kan vi berika barnen i deras språk? Sommaruppgift: Ta en sommarbild där barnet är med! Vid temauppstart använder vi bilderna och samtalar runt dessa. Barnen diskuterar om vad vi ser och tolkar utifrån bilderna och oftast hittar vi någon gemensam nämnare att spinna vidare på i vårt tema. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Resultat finns i bifogad fil (Akvarellens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling) Ansvarig för redovisningen Underskrift av ansvarig för enhetens redovisning: Birgitta Olsson Agneta Lundell Caroline Kronvall Pedersen

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Akvarellens förskola Helsingborg 110909

Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Systematiskt kvalitetsarbete 2010-2011 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2010/2011 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Elisabeth

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola KUMLA KOMMUN Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola Förutsättningar Barn antal, inskrivna i dag 58 st. Avdelningar- en småbarnsavdelning med barn i åldrarna 1-3, två syskonavdelningar

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 13/14

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 13/14 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 13/14 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Claes Olsson, Ordförande Hasse Lundell, Ekonomiansvarig Birgitta Olsson, Arbetande styrelseledamot

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Kobjer Ansvarig: Gunilla Cederholm LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål/Åtgärder/Resultat/Analys för läsåret 2012-13 Målen för detta läsår har handlat om årskalender,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Kompassens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27

Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27 Sida 1/5 Minnesanteckningar vid besök på Dunderklumpens förskola i Teckomatorp 2016-04-27 Dunderklumpen är en fristående förskola som drivs som ett föräldrakooperativ. I dagsläget är 27 barn inskrivna.

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Storbrons Förskola Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Storbrons Förskola Lena Löwbäck Förskolechef 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Dokumentnamn Kvalitetredovisning Datum 2009-09-14 Adress Bo Sundberg Diarienummer 1(7) Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Förskolan Tallbacken Handläggare

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Björbo Dala-Floda förskola GAGNEFS KOMMUN Else-Britt Johansson Årets verksamhet. Året 2013-2014 har vi arbetat särskilt med att - Utveckla vårt arbete då det gäller uppföljning utvärdering

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Arbetsplan 2015-2016

Arbetsplan 2015-2016 Arbetsplan 2015-2016 Gemensam arbetsplan för förskolorna Hallongården, Musikanten, och Skattkistan i Vivalla, Örebro Inledning och förutsättningar: Vivalla är ett av Örebro kommuns större bostadsområden.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Ullvigårdens förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Annica Norén, 150528 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har

Läs mer

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13 VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA Grovplanering Anemonen Vt-13 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Katarina Klinga 2014-06-09 Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Organisation 2013/14 Bullerbyns förskola i Storvik ingår i ett förskoleområde

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016

TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Annsofie Falk 20150831 TALLBACKSGÅRDENS FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt

Läs mer

Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria

Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria Likabehandlingsplan Montessoriföreningen Maria Läsåret 2015-2016 Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria 1. Vi på

Läs mer

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013-2014 Tyresö kommun Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Bondevägen 1 135 42 Tyresö 08-5782 74 11 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 1(8) Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Enhet: Uteförskolan Vinden Ansvarig: AnnCharlotte Olai 2(8) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Lokal handlingsplan. Förskolan Pärlan. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Förskolan Pärlan. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 141013 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2014/2015 Förskolan Pärlan NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade

Läs mer

Förskolan Trollsländan

Förskolan Trollsländan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (12) Förskolan Trollsländan Vi vill erbju d a v a rje barn e n f ö r skole tid f ull av gläd je, vänskap, läran de och med mång a utman in gar i le kfullt utforsk

Läs mer

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016

Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägen Datum 1 (24) 2016-06-07 Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägens förskola Innehållsförteckning 2 (24) Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Enhetens egna nyckeltal... 5 Arbetet med lässatsningen

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Rånäs förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06 SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång jag gör något som barnet kan göra själv tar jag bort möjligheten för barnet att lära sig lära

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12 Arbetsplan för Sollidens förskola Läsåret -11/12 FÖRUTSÄTTNINGAR Framtid Vid starten av läsåret 2011/12 öppnas en ny förkola. Sollidens-, Solbergs- och Strandgatans förskolor slås samman i nya lokaler.

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ VINSBO FÖRSKOLA Barnantal Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - F/P 07 08 09 10 11 12 Mumintrollet

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 Kunskapsutveckling Elever och studerande når de nationella kunskapsmålen (Barn- och utbildningsplan för Ystad kommun 2010-2014, BUN-plan). I förskolan arbetar

Läs mer

"Vi ska ge barnen många möjligheter att ta hänsyn och leva sig in i andra människors situation samt att vilja hjälpa andra:"

Vi ska ge barnen många möjligheter att ta hänsyn och leva sig in i andra människors situation samt att vilja hjälpa andra: Normer och värderingar 1. Mål: "Vi ska ge barnen många möjligheter att ta hänsyn och leva sig in i andra människors situation samt att vilja hjälpa andra:" 2. Hur vi ska arbeta för att uppnå målet, metoder,

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2014/15 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid 2013 06 12 Verksamhet

Läs mer

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 2013-08-19 Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 Ett systematiskt kvalitetsarbete Förskolechef har en pedagogisk utvecklare anställd på deltid i sina verksamheter.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden 3 Underlag och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling.

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Ekenhillsvägens förskola 1 (13) Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. I april 2006 kom Lagen mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016

Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 2015-09-01 Arbetsplan för Tallbacken och Vinkelboda 2015/2016 Normer och värden Flera avdelningar har använt Bodil Jönssons modell för konflikthantering. Några har använt Stegvis, kompisböcker och dramatiserat

Läs mer

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg 2014-08-15 Förskola 2013/2014 Förskolans namn: Forshälla förskola Förskolechefens namn: Birgitta Johansson Verksamhetsberättelsen i Uddevalla

Läs mer

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Det är i de vardagliga mötena som värderingar och attityder förmedlas Varje verksamhet skall ha skriftlig plan för

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rödklövergatans förskola Läsår 2015/2016

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rödklövergatans förskola Läsår 2015/2016 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödklövergatans förskola Läsår 2015/2016 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5 Främjande insatser... 6 Kartläggning...

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde.

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Håksberg är beläget ca 6 km utanför Ludvika, rekorsområdet omfattar förskola, förskoleklassår 6 och fritidshem. Arbetsplanen för Håksberg är

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 7 Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef Ninni Olofsson Linda

Läs mer

GROVPLANERING HUNDKEXET

GROVPLANERING HUNDKEXET 2014-02-11 GROVPLANERING HUNDKEXET Vt 2014 Hundkexets grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetmål. 8 Januari Vi jobbar ihop gruppen och lär känna varandra. Vi tränar

Läs mer

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola 2010 Organisation Mimers Vittjärv AB driver förskolan Vittjärvsgården och grundskolan Mimers Brunn. Verksamheten förvaltas av en styrelse bestående av dels

Läs mer