ATT LEVA UTAN GLUTEN INSPIRATION, TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM ÄR GLUTENINTOLERANT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ATT LEVA UTAN GLUTEN INSPIRATION, TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM ÄR GLUTENINTOLERANT"

Transkript

1 ATT LEVA UTAN GLUTEN INSPIRATION, TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM ÄR GLUTENINTOLERANT

2 Lev gott och glutenfritt Att äta rätt och gott med stor variation är en självklarhet också för dig som är glutenintolerant. Det är heller inte svårt! I dag finns det många valmöjligheter och ett stort utbud i butikerna. Dessutom är du inte ensam. Mycket matnyttig information finns att hämta på internet samt från dietister och kokböcker. Vi på Semper arbetar ständigt med att utveckla nya produkter och förbättra gamla klassiker. Allt för att du ska leva ett så gott liv som möjligt. Med recept, goda råd och tips samt erfarenhet från några andra vill vi med den här broschyren önska dig allt gott i ditt glutenfria liv. På vår hemsida hittar du alltid senaste nytt. Välkommen!

3

4 Goda råd och kloka erfarenheter Glutenintolerant kan man bli i alla åldrar, både som mycket ung eller senare i livet. Här delar tre personer med sig av sina erfarenheter och upplevelser av att vara glutenintolerant. CHRISTER MOLANDER Pappa till Markus När vår son Markus var drygt ett år gammal började han reagera negativt på mat. Som småbarnsförälder var det oroande att se att ens barn inte vill äta och det var en jobbig period. Istället för att öka i vikt tappade Marcus vikt och och vi sökte läkare. Vi hade tur och fick snabbt kontakt med en läkare som var mycket engagerad i ämnet celiaki. Då, 1992, var det uppenbart att glutenintolerans inte hade någon större plats på kartan och i vår familj hade vi heller ingen aning om att det fanns! Läkaren gjorde biopsi och konstaterade genast att Markus var glutenintolerant. Han var dessutom intolerant mot laktos och flera andra livsmedel. Med rätt kost försvann snabbt reaktionerna på allt utom gluten. I dag är Markus vuxen och är fortfarande glutenintolerant. Men över tiden har det blivit betydligt enklare att handla och laga glutenfritt. Att äta glutenfritt är numera gott! Om det inte var för priset skulle hela familjen gärna äta glutenfritt. Hemma hos oss är det här inte längre en stor sak och Markus har heller aldrig tyckt att det har varit ett problem bland sina kompisar. Att vara allergisk eller inte tåla viss mat tillhör vardagen.

5 BJÖRN HUITFELDT Professionell Vollybollspelare Björn spelar beach volleyboll på högsta nivå och siktar mot OS i Rio När Björn är utomlands har han med sig en bunt kort med en text översatt till ett antal språk. På korten framgår det att han är glutenintolerant och behöver hjälp med att välja från restaurangens matsedel eller bland butikens matvaror. Dessa översättningskort finns att ladda ner på Svenska Celiakiförbundets hemsida, celiaki.se. Det är viktigt att ha koll. Bara man har det är det inga större problem med att vara glutenintolerant. Dessutom finns det ett bra sortiment av glutenfria produkter, till exempel glutenfri pasta, säger Björn. Björn var sex år när han fick diagnosen celiaki Själv var han förstås för liten för att minnas det som någon revolutionerande nyhet. Björn siktar högt och det kräver noggrann träning, tålamod och rätt förutsättningar. Rätt kost är superviktigt för att man ska orka träna. Han förstår att det i vissa sociala sammanhang kan innebära problem för den som är glutenintolerant, men det är inget han besväras av. Han tror att dessa problem ofta är orsakade av okunskap om celiaki. Många tror till exempel att gluten och laktosintolerans är samma sak, säger Björn. Han är noga med att understryka att det finns betydligt mycket värre saker i livet än att vara glutenintolerant. Nästan alla människor har någonting i sin kropp eller i sitt liv som inte funkar helt hundra, säger Björn.

6 IRÉNE JONSON Ordförande i Celiakiföreningen, Stockholm. Att vara glutenintolerant i dag är betydligt mycket enklare än det var för 20 år sedan då jag fick min diagnos. Skillnaden är jättestor! Kunskap och medvetenhet om celiaki har ökat även om det fortfarande kan ta tid att hamna rätt inom sjukvården. Men klart är att medvetenheten om glutenintolerans generellt sett har ökat stort under de senaste åren. För mig tog det två år från det att mina problem började tills jag fick min diagnos. Under de åren hade jag återkommande magproblem som påverkade hela min kropp och gjorde livet komplicerat både praktiskt och socialt. Min väg till rätt diagnos upplevde jag som lång och när jag äntligen fick rätt besked kände jag en stor befrielse. Nu visste jag ju hur jag skulle leva och äta! Men det var inte så lätt. Produktutbudet var lika med noll. Jag bakade glutenfritt bröd och det smakade precis så illa som det såg ut att göra. I dag är utbudet både brett och gott. Bjuder jag hem vänner på middag berättar jag inte att brödet är bakat på glutenfri mix eller att pastan är glutenfri. Inte förrän vi har ätit färdigt och då blir de förvånade. Det var ju jättegott!

7 Lev gott och glutenfritt! I butikernas hyllor och frysar finns ett stort och varierat utbud av glutenfria produkter. Det finns pasta, bröd, kakor, musli, mixer av olika slag och mycket annat smått och gott. Restauranger och snabbmatskedjor har i dag också ofta bra glutenfria rätter och ställer du frågor eller har önskemål bidrar du till att öka kunskapen om glutenintolerans! När du fått din diagnos och övergår till glutenfri kost har du säkert frågor. Dietister och vår Konsumentkontakt hjälper gärna till med konkreta råd och information om glutenfria produkter. Du kommer snabbt in i den nya livsstilen och hittar det som passar dig bäst! Information finns också på DE HÄR LIVSMEDLEN INNE- HÅLLER INTE GLUTEN: Alla frukter och bär. Potatis, rotfrukter, grönsaker och baljväxter. Rena råvaror av kött, fisk, skaldjur, ägg och kaviar. Mjölk- och fil-/yogurtprodukter, hårdost och dessertost. Smör, margarin och olja. Ris, majs, hirs, bovete, tapioka, soja och fling-/gryn-/mjölprodukter därav. Quinoa, amarant, Ren Havre* och fling-/gryn-/mjölprodukter därav. Majsena, arrowrot och potatismjöl. Polentagryn, sagogryn. ORD SOM INTE FÅR FÖREKOMMA I INGREDIENSLISTAN: Vete, råg, korn, havre (mjöl, gryn, flingor och groddar därav). Mannagryn, couscous, bulgur, och kruskakli. Dinkel. Ströbröd. Vetegluten. OBS! Läs även ingrediensförteckningen för lösgodis. *Ren Havre är havre som specialbehandlats så att den är fri från inblandning av vete, korn och råg.

8 FRÅN FRUKOST TILL KVÄLLSMAT Här följer 12 sidor med inspiration och tips för dagens alla måltider: Favoritfrukost! Tycker du om kokt ägg på hårt bröd eller föredrar du flingor och mjölk? För många är frukosten det knepigaste målet. Därför har vi på Semper tagit fram flera goda och nyttiga frukostalternativ som ger en bra start på dagen. Semper Flakes & Fiber med yoghurt, torkad frukt och nötter GOTT & NYTTIGT PÅ SAMMA GÅNG Semper har i sitt sortiment tre olika frukostflingor. De är gjorda av ris och majs som ger varje flinga den speciella krispiga sprödheten. De är berikade med järn och vitaminer och har låg fetthalt.

9 Fattiga riddare på Toasty med bär & mandel Ugnsgräddade Trio-rolls KNÄCKEBRÖD FRÅN DALARNA Vi tillverkar våra goda knäckebröd i vår egen glutenfria knäckebrödsfabrik i Korsnäs i Dalarna. Vi har en gedigen kunskap när det gäller att baka knäckebröd. Glutenfri kost kan lätt bli fiberfattig. Knäckebröd är en god och värdefull källa till fiber. Semper Havreknäcke serverat med keso, avokado, jordgubbar och honung

10 Maccheronipudding med lingon I vårt provbageri arbetar vi kontinueligt med att ta fram nya glutenfria livsmedel och förbättra befintliga produkter. Det finns mycket att välja på i vårt sortiment oavsett om du vill En god lunch göra någonting snabbt och lättlagat som en matig smörgås eller en enkel pastarätt till lunchlådan, eller om du vill laga något mer avancerat. Rostad Toasty med tomat & kyckling

11 TOASTYFAMILJEN Semper har tagit fram flera goda frysta formbröd. Samtliga är berikade med järn och B-vitaminer som ger ett bra tillskott i den glutenfria kosten. Vart och ett är utvecklat för att passa bra vid olika tillfällen. De ger spröda, läckra och luftiga skivor när de rostas, men kan självklart också ätas precis som de är. Klassisk toast med skagenröra (Toasty Vit) RECEPT Spagetti med svamp och bacon (4 port) 400 g Semper Spaghetti 1 pkt bacon i strimlor 200 g champinjoner, skivade 1 dl parmesanost, riven svartpeppar, grovmalen eventuellt salt olivolja till stekning Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Fräs bacon och champinjoner i olivolja. Tillsätt parmesanost och blanda allt med pastan. Smaksätt med peppar och eventuellt salt. Servera med sallad. Spagetti med svamp och bacon

12 Semper Fjällrundor Det perfekta mellanmålet Behöver du något snabbt och smidigt eller vill du göra goda smörgåsar som mättar lite mer? Testa gärna vårt nya färskfrysta bröd, Fjällrundor med fiber, till matsäcken eller mellanmålet. Treat, full med energi ENERGI När du vill ha en energikick till hands i träningsväskan eller i matsäcken finns flera alternativ att välja mellan. Prova gärna Semper TREAT, en muslibar med choklad, hallon och äpple. Varför inte prova KEX MED CHOKLAD och KEX DARK som är kex med kakaofyllning och chokladöverdrag.

13 KARIN JOHANSSON Kanotist i svenska landslaget. Karin är född 1986 och paddlar i svenska landslaget sedan Karin ligger i hårdträning inför kommande OS, där hon siktar på medalj. Karin fick diagnosen glutenintolerans 1987 när hon var 10 månader gammal. RECEPT Ett ordentligt mellanmål för den aktiva. Perfekta att frysa in och plocka fram vid behov. Piroger (12st) 1/2 pkt jäst (25g) 1 1 /2 dl ljummet vatten 2 msk olja 1/2 tsk salt 5 1 /2 dl Mix med Fiber (spara 1 /2 dl till utbakningen) Till pensling: 1 ägg Lös upp jästen i vatten. Tillsätt olja och salt. Rör ner mixen och blanda ihop. Låt degen jäsa i ca 15 minuter. Knåda och kavla ut till 12 runda kakor ca 11 cm i diameter. Fyllning: 100 g köttfärs 1 liten gul lök, hackad 50 g champinjoner, hackade 3 msk olja 50 g rotselleri, grovriven 1 msk kinesik soja 1 tsk fransk senap 1/2 vitlöksklyfta, pressad salt och peppar 1 tsk potatismjöl Fräs färs, lök och svamp i oljan. Blanda ner rotselleri och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt soja, senap och vitlök. Salta och peppra. Red av köttfärsfyllningen med potatismjöl blandat med lite vatten. Lägg fyllning på varje kaka, vik ihop till halvmånar och tryck till kanterna. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 C i ca 15 min.

14 Tomat- och olivpaj bakat på semper Mix med fiber Med Sempers sortiment kan du själv komponera ihop mängder av middagsrätter som passar både till vardags och fest. Med Sempers mixer Middagsdags och pasta är det enkelt att laga en glutenfri version av din favoriträtt som alla gäster kring matbordet kan njuta av, glutenintolerant eller ej. AL Pappardelle med köttbullar och parmesan DET ITALIENSKA KÖKET Sempers pasta tillverkas i Italien efter konstens alla regler och är smakrik och spänstig med perfekt konsistens.

15 RECEPT Linguine med chili och vitlöksräkor 300 g Semper Linguine Fiber 3/4 dl olivolja 25 g smör 3 rivna vitlöksklyftor 1/2 finhackad spansk chilifrukt 1/2 citron, skal + saft 1 kruka färsk basilika 500 g oskalade räkor salt & svartpeppar Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala räkorna. Smält smöret och tillsätt olivoljan. Blanda i vitlök, chili, citronskal och citronsaft. Värm upp, det skall inte koka. Smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesan. Linguine med räkor och chili ALLA RECEPT HITTAR DU PÅ VÅRAN HEMSIDA Pizza med oliver och mozzarella RECEPT Pizza (2 st) 2 st Semper Pizza bottnar 6 msk tomatsås, ca 120 g 6 skivor, ca 70 g parmaskinka, strimlad 1/2 kruka ruccola 125 g mozzarella, skivad 1 färsk tomat, skivad oliver Bred ut tomatsåsen på pizzabottnarna och pensla kanterna med lite olja. Lägg på parmaskinka, mozzarella och oliver. Grädda i 200 C ca 5 minuter. Lägg på ruccola innan servering.

16 perfekt till picknicken, kalaset och vardagsfikat. Härliga godsaker! Semper har ett brett sortiment av kex, kakor och andra godsaker. Oavsett om du bakar själv eller köper färdigt finns det massor att välja mellan. Längre bak i broschyren hittar du hela vårt sortiment av kakor, mixer och annat gott. VÅRA MIXER Sempers mixer fungerar som mjöl och passar utmärkt till all bakning. Du kan använda Sempers mixer vid bakning av matbröd, pajer, kakor, kaffebröd och mycket annat. Mixerna är berikad med järn och vitaminer. De glutenfria degarna beter sig lite annorlunda jämfört med vanliga degar. På nästa sida berättar Josef, bagarmästare på Semper om några bra knep som man kan använda när man bakar glutenfritt. På vår hemsida kan du beställa vår kostnadsfria häfte Glutenfri Bakning med många goda recept. Chokladmuffins bakade på Semper Fin Mix

17 RECEPT Kanelbullar (18 st) 1 1 /2 dl ljummet vatten 50 g mjukt margarin 50 g jäst 1 ägg 1/2 dl socker 1/2 tsk salt 500 g Semper Mix (spara 1 1 /2 dl till utbakning) Fyllning: mycket kanel Till pensling: 1 ägg Allt blandas till en deg i ca 3 minuter. Dela degen i två delar och platta till för hand till avlånga degplattor. Strö på rikligt med kanel och rulla ihop degen löst och skär varje rulle i 9 bitar. Lägg bullarna i bakformar. Låt dem jäsa övertäckta med plastfolie i 50 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandel. Grädda i mitten av ugnen i 225 C ca 10 minuter. Kanelbullar bakade på Semper Mix

18 Till sist några baktips Josef är bagarmästare på Semper och har varit med och utvecklat flera av våra produkter och spännande recept. Att baka glutenfritt är lite annorlunda än att baka med vanligt mjöl eftersom gluten gör degen seg och smidig. Deg utan gluten är ofta lösare och klibbigare, ungefär som sockerkakssmet. Här delar han med sig av några tips för hur man bakar glutenfritt. 1 RÄTT MÄNGD VATTEN ÄR VIKTIGT För lite vatten ger en styvare och mer svårjobbad deg. Mät enligt receptet och var noggrann att fylla upp till kanten i ett dl mått. Det är viktigt för bra bakresultat när du bakar glutenfritt. 2 ANVÄND TRÄGAFFELN Vid blandning av Sempers formbrödsdeg kan man med fördel använda en enkel trägaffel. Det behövs med andra ord ingen maskin för att knåda degen. 3 LÅT BRÖDET SVALNA Nybakade bröd doftar oemotståndligt gott men det färdigbakade brödet bör svalna utan bakduk minst en timme innan man skär i det. Såga brödet i stället för att trycka kniven genom det. Då behåller brödet sin form. 4 FÖR BARNENS LEKAR Vanlig trolldeg innehåller mycket gluten och det är lätt hänt att barnen stoppar lite i munnen. Josefs fantastiska glutenfria trolldegsrecept med Semper Mix finns på : Bröd bakat på lantbrödsmix Josef bakar kanelbullar enligt receptet på föregående sida.

19 KOMPLETT MED JÄST & SURDEG Vårt sortiment för dagens alla måltider... MIXER OCH BAKTILLBEHÖR: Lantbrödsmix, Fin mix, Mix med fiber, Mix, Grov mix, Pofiber och Lågprotein Mix. Med mixer med och utan fiber får du ett fantastiskt bakresultat oavsett vilken mix du väljer. Lantbrödsmix är en komplett bakmix med Ren Havre* och surdeg där en jästpåse medföljer i paketet. Prova även Pofiber för extra saftiga köttbullar. BAKAT MED REN HAVRE KNÄCKEBRÖD: Knäckebröd, Grovknäcke, Lantknäcke, Spisbröd Traditionella knäckebröd som bakas i Dalarna. Prova gärna vårt Spisbröd med Ren Havre* och surdeg som passar perfekt till kvällens ostbricka. *Ren Havre är havre som specialbehandlats så att den är fri från inblandning av vete, korn och råg.

20 FJÄLL- RUNDOR & TOASTY FINNS I FRYSEN! TOASTY: Vit, Ren havre, Fiber, Trio, Lingon, Fjällrundor Populära Toasty är olika varianter av fryst skivat formbröd som passar utmärkt att rostas eller ätas som de är. MJUKT SMÅBRÖD OCH PIZZABOTTNAR: Minibaguetter fiber, Minibaguetter, Trio frukostbröd, Pizzabottnar Våra baguetter och frukostbröd ger en härlig doft av nygräddat bröd när man gräddar på dem i ugnen. Trio Frukostbröd är laddad med solrosfrön och pumpakärnor. Med pizzabottnarna bakar du din favoritpizza snabbt och enkelt.

21 PASTA: Penne Fiber, Fusilli, Spaghetti, Linguine Fiber, Maccheroni, Lasagne, Tagliatelle med ägg, Pappardelle med ägg Vår kvalitetspasta tillverkas i Italien och har en perfekt konsistens. Prova gärna de smakrika varianterna av pasta med ägg eller välj från vårt breda sortiment av vardagsfavoriter och nyttig fiberpasta. KAKOR OCH KEX: Wafer bits, Piruett, Treat, Digestivekex, Kex med choklad, Kex dark, Kex, Chocolate sticks, Ostkex, Brownies, Pepparkakor, Chokladkakor, Kolakakor Om du vill ha något bekvämt on-the-go så finns Treat, Kex och Kex Dark. Till kaffet finns Chocolate Sticks, Brownies och flera olika kakor.

22 SKORPOR: Skorpor med kardemumma, Fiberskorpor, Cantucci Mandel, Crostini Toscana Vi har både traditionella skorpor, Cantucci manedelskorpor från Italien och Crostini Toscana som man kan göra fina snittar av. FLINGOR: Flakes & Red Berries, Special Flakes, Flakes & Fibre Med någon av våra olika flingor till frukost får du en bra start på dagen.

23 TOASTY FINNS I FRYSEN! PRODUKTER MED REN HAVRE: Toasty Ren Havre, Havrekakor, Havredigestive, Havregryn, Lantbrödsmix, Havreknäcke Sempers glutenfria produkter med Ren Havre är baserade på havre som specialbehandlats och kontrollerats så att risken för inblandning av andra sädeslag minimerats. Vad betyder symbolerna på förpackningarna? DEN GLUTENFRIA SYMBOLEN Den glutenfria symbolen (ett överkorsat veteax), är en internationell symbol för glutenfritt. Mer information finns på Svenska celiakiförbundets hemsida SEMPERS RENA HAVRE Symbolen garanterar att havreråvaran är Sempers Rena Havre. Alla våra havreprodukter innehåller ren havre. SEMPERS HIGH FIBRE Symbolen visar att produkten har högt innehåll av fibrer (mer är 6g /100g). FÄRGKODER För att kunna särskilja de olika produktgrupperna åt har varje grupp en egen dekorfärg. Dekorfärgerna hittar du längst upp i det vänstra hörnet på förpackningens fram- och baksida. Även faktarutornas färg följer dessa dekorfärger. Glutenfria produkter baserade på vetestärkelse Glutenfria produkter baserade på t ex majs, ris och potatis Glutenfria produkter med ren havre

24 Semper Konsumentkontakt

När maten är behandlingen

När maten är behandlingen När maten är behandlingen Råd till föräldrar och anhöriga till barn med celiaki GLUTENFRITT Innehåll ATT BÖRJA LEVA GLUTENFRITT.... 4 ATT TÄNKA PÅ HEMMA... 6 ATT LAGA BARNENS FAVORITMAT GLUTENFRI...7 ATT

Läs mer

När maten är behandlingen

När maten är behandlingen När maten är behandlingen Råd till föräldrar och anhöriga till barn med celiaki GLUTENFRITT Innehåll att börja leva glutenfritt.... 4 att tänka på hemma... 6 Att Laga barnens favoritmat glutenfri...7 Att

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen:

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen: Grova bröd Grova skållade bullar, 20 st. Skållning: 3 dl grahamsmjöl 3 dl kokande vatten Efter skållningen: 50 g margarin 3 dl vatten 1½ tsk salt 2 msk sirap 5 dl grahamsmjöl 4-5 dl vetemjöl Skållningen:

Läs mer

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos!

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos! 8 recept för alla matglada magar Fritt från gluten, mjölk & laktos! Är du känslig mot laktos, mjölk eller gluten? Inga problem. Du kan laga nästan vad du vill det gäller bara att hitta rätt produkter.

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

Samtliga dessa livsmedel och ingredienser innehåller gluten och skall uteslutas

Samtliga dessa livsmedel och ingredienser innehåller gluten och skall uteslutas Glutenfri kost Glutenintolerans, celiaki, är en tarmsjukdom som innebär att slemhinnan i tarmen blir skadad av gluten. Gluten är ett protein som finns naturligt i sädesslagen vete, råg och korn. Celiaki

Läs mer

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt Köttfärspiroger Pirogdeg 50 g matfett ¾ dl mjölk ¼ pkt jäst 1 krm salt 1 äggvita 2 ½ dl vetemjöl Fyllning ½ gul lök 150 g nötfärs 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta ½ dl svamp

Läs mer

Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 7 Recept Potatis/ris/pasta 1 förp pasta 1 förp mathavre 1 Hej! Vi inleder veckan med en riktigt snabb pastarätt med champinjoner, parmesan och spenat. En perfekt rätt

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

Lunchdags i Haga-Gudö

Lunchdags i Haga-Gudö Bygga Drömvär(l)den Lunchdags i Haga-Gudö Receptbok Framtagen av våra kockar Maria, Carina och Zofia. Förskolors favoritrecept, Illustrerade av barnens teckningar Haga-Gudö Förskoleområde Vi har under

Läs mer

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG!

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG! Ska din kropp få all energi den behöver bör du äta fem, sex gånger varje dag. Alltså frukost, lunch, middag och minst två mellanmål! Hur mycket du äter varierar förstås beroende på hur mycket du rör dig.

Läs mer

MAT SOM INNEHÅLLER GLUTEN

MAT SOM INNEHÅLLER GLUTEN K OSTRÅD TILL DIG SOM HAR CELIAKI Celiaki kallas även glutenintolerans och är en vanlig sjukdom som kan drabba både kvinnor och män i alla åldrar. Celiaki är en tarmsjukdom som innebär att din tunntarm

Läs mer

Ingredienser v 21. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 21. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse

Ingredienser v 21. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 21. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 1 Recept Potatis/ris/pasta 1 förp pasta 1 förp mathavre 1 Hej! Vi inleder veckan med en riktigt snabb pastarätt med champinjoner, parmesan och spenat. En perfekt rätt

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 51. Måltid 1 Ugnsbakad fisk med citron créme fraiche. Måltid 2 Tabbouleh med kycklingbiffar. Måltid 3 Färs- och pastagryta

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 51. Måltid 1 Ugnsbakad fisk med citron créme fraiche. Måltid 2 Tabbouleh med kycklingbiffar. Måltid 3 Färs- och pastagryta FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 51 Måltid 1 Ugnsbakad

Läs mer

Ingredienser v 19. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 19. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 9 Recept Potatis/pasta/ris förp quinoa förp pizzabottnar Hej! En sallad fullspäckad av nyttigheter som quinoa, sojabönor och granatäpple får inleda den här veckan. Visste

Läs mer

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins)

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins) Muffins med vit choklad och majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smör 75 g socker 2 ägg 1 dl yoghurt, t.ex. grekisk Rivet skal från 1 obesprutad apelsin 180 g vetemjöl 1½ tsk bakpulver 50 g hackad vit choklad

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar.

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. Fruktsallad 1 äpple 10 vindruvor 1 banan ½ apelsin ½ dl krossad ananas 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. 2. Skölj och dela druvorna, ta bort kärnorna. 3. Skala bananen och apelsinen, skär dem i skivor.

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3 Spaghetti med majs och torrsaltat bacon vecka 3 inspiration Spaghetti med majs och torrsaltat bacon I detta recept är det den torrsaltade baconen som gör det extra piffigt. Tillsammans med bland annat

Läs mer

Buon appetito! Enkla rätter på italienska.

Buon appetito! Enkla rätter på italienska. Buon appetito! Enkla rätter på italienska. I Italien vet man hur man njuter av livet. Och det behöver inte innebära en fyrarätters middag på lyxkrogen. På tratterior från norr till söder bjuds enkla och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 15 MÅNDAG Fisk

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

Grillmackor. den perfektasommarmaten

Grillmackor. den perfektasommarmaten Grillmackor den perfektasommarmaten tio recept på nöjda gäster Det är så mycket som är bra med grillmackor! De är tacksamma att förbereda. När du gjort mackorna klara för grillning är det bara att låta

Läs mer

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.17 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 700-800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Vårmeny. Lördagen den 13 mars 2004.

Vårmeny. Lördagen den 13 mars 2004. Vårmeny Vårmeny Lördagen den 13 mars 2004. Paté med rökt kött, oliver och lingon- och äppelsås, kuvertbröd Vegetariskt alternativ: Grönsakspaté med prickig sås, kuvertbröd Ruccolasallad med valnötskärnor

Läs mer

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR Mättande Äpplesmoothie portioner potatisskalare skärbräda kniv kanna stavmixer måttsats glas eller skålar för servering äpplen dl äppeljuice dl vaniljyoghurt tsk

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

Har du koll på dagarna?

Har du koll på dagarna? Har du koll på dagarna? Den här veckan hyllar vi kanelbullen och skickar ut en kasse fylld med godsaker för dig som älskar att baka. Och det passar dessutom perfekt eftersom det är Kanelbullens dag torsdagen

Läs mer

CAFÉKLASSIKER BAGEL FLATBREAD TARTE FLAMBÉE LIBABRÖD. med färskost

CAFÉKLASSIKER BAGEL FLATBREAD TARTE FLAMBÉE LIBABRÖD. med färskost CAFÉKLASSIKER BAGEL FLATBREAD TARTE FLAMBÉE LIBABRÖD med färskost Smakligt och snabbt Låt oss presentera ett gäng världsvana mackor (eller vad man nu ska kalla dem) att servera som fika, lunch eller när

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Laxfilé

Läs mer

Din lösning på veckan.

Din lösning på veckan. Din lösning på veckan. Vecka 20 Fiskgryta med tomat och curry Zucchinibiffar med grana padano och yoghurtsås Grekisk falukorv i ugn Tredagarskassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt

Läs mer

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken Mer tid för fredag Nygrillat i butiken Smarta och festliga recept med lite fusk... Äntligen fredag igen! Skäm bort dig själv och dina vänner med härligt nygrillad kyckling och läckra tillbehör. Med lite

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 22 MÅNDAG Potatis

Läs mer

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny:

Bra att ha hemma v.52 Veckans meny: Ingredienser v.5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram bjärekyckling Ca 600-800 gram torskfilé Recept Potatis/ris/pasta mm 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök rödlök citron vitlök tomater

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 3 Recept Kött/fisk 600 gram kycklingfilé pkt bratwurst 500 gram laxfilé 1 3 Potatis/ris/pasta 1 förp risoni Hej! Vi inleder denna augustivecka med en riktigt lättlagad och god middag.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram hönsbröstfilé sous vide kg kycklingklubbor Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Välkomna till sista veckan med vår gästkock Ulrika Brydling. Jag hoppas

Läs mer

Recept. Ingredienser v 29. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar

Recept. Ingredienser v 29. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 29. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 9 Recept Kött/fisk Ca 800 gram fryst torskfilé 500 gram nötfärs 500 gram fryst kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis paket pasta Hej! Välkommen till en ny vecka

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 5 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Lättbakade bröd till vardag och fest. Knäckebröd, Pestosnurror, Mustigt nötbröd, Focaccia och mycket mer. Matinspiration & Recept från Coop

Lättbakade bröd till vardag och fest. Knäckebröd, Pestosnurror, Mustigt nötbröd, Focaccia och mycket mer. Matinspiration & Recept från Coop Matinspiration & Recept från Coop Varsågod! En grunddeg, tretton olika bröd! Lättbakade bröd till vardag och fest. Knäckebröd, Pestosnurror, Mustigt nötbröd, Focaccia och mycket mer nu! Lever du i tron

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS ENKLA SMÅRÄTTER MED varg SOM BAS PROTEINRIKT OCH GOTT FÖR ÄLDRE Kvarg har blivit mycket populärt under de senaste åren. Med sitt höga innehåll av protein är det en bra produkt för alla med en aktiv livsstil.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Vitlöksbröd med flingsalt 30 34 små börd (kan göras större) 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 8 10 dl vetemjöl ca 50 g smör, smält ca 2 vitlöksklyftor flingsalt färsk persilja,

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Thaigryta

Läs mer

Bjud på läckra sommartapas

Bjud på läckra sommartapas 1 Bjud på läckra sommartapas Piffig plockmat och smårätter med doft av medelhavet. Foto: Susanne Almers Spansk tortilla med heta vitlöksräkor Ingredienser 4 personer 8 st potatisar, fasta 1 st lök, stor,

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 14 MÅNDAG Gratinerad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

Inspirerande recept med ekologisk kyckling

Inspirerande recept med ekologisk kyckling Inspirerande recept med ekologisk kyckling SVENSK EKOLOGISK KYCKLING Kronfågel Bosarpkyckling Svensk KRAV-märkt & EU-ekologisk kyckling En utomhuskyckling från våra svenska, ekologiska gårdar. Den äter

Läs mer

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2 Het pasta med torrsaltat bacon och majs vecka 2 inspiration Het pasta med torrsaltat bacon och majs En rätt du enkelt svänger ihop. Den torrsaltade baconen ger en härlig sälta och broccolin ger en fin

Läs mer

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering.

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering. 1 Vardagslyxa med lax Lax är lättlagat och ändå lite festligt. Prova våra enkla recept! 5 Recept Farfalle med lax och rosésallad Ingredienser 4 portioner 400 g pastafjärilar 400 g kallrökt lax, i bit 1

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar.

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar. Fleximenyn v. 40 42 Recept och planering för fyra av veckans middagar. 40 Recept 1 Tofu tikka 4 portioner *3 dl jasris 250 g naturell tofu neutral olja, till stekning *1 gul lök, hackad *2 vitlöksklyftor,

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Ingredienser Portioner: 4 små bröd

Ingredienser Portioner: 4 små bröd Frötoppat proteinbröd Det här brödet är extra rikt på protein från både cottage cheese och ägg. Perfekt som stadigt mellanmål, inte minst före eller efter träning. Proteinbrödet är glutenfritt (och innehåller

Läs mer

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag!

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag! Nygrillat från butiken Recept för en skönare vardag! Jag står för middagen med nygrillad kyckling. Middag på en kvart! Skönare vardag godare vardag! Ditt kök är en källa för att skapa vardagsmagi varje

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 5 Recept Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé Ca 600 gram kycklingfilé pkt salami Potatis/ris/pasta kg potatis förp quinoa Hej! Vi har en helt fantastisk vecka framför oss med otroligt mycket goda smaker

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 500 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Hej! Somriga köttbullar med smak av gräslök och citron i krämig gräddsås

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Innehåll Scones... 2 Grahamssemlor... 3 Potatismos... 4 Fisk i tomatsås... 5 Tomatsås... 5 Snabb strimmelkyckling... 6 Köttbullar... 7 Rabarberdryck... 8 Smoothie (ca

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK KYCKLINGGRYTA GREKLAND Denna mustiga gryta sprider härliga dofter av citron och medelhav. FÄRSBIFFAR MED FETAOST Den enkla goda klassiska pannbiffen når högre

Läs mer

Mozzarella. con amore

Mozzarella. con amore Mozzarella con amore Mångsidighetens mästare Det är svårt att tänka sig en mer mångsidig ost än Mozzarella. Med sin milda, friska smak och läckra konsistens är osten perfekt i baguetter, sallader och kalla

Läs mer

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutfilé förp rökt makrill Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök 500 gram vitkål ask cocktailtomater

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/ En Lättare Vecka Måndag: Majsplättar med halloumichampinjoner Tisdag: Kycklingstroganoff Onsdag: Lax med potatis och broccolimos Torsdag: Linssoppa Fredag: Pasta Calypso Lördag: Ugnsstekt kycklingfilé

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! Trevlig matlagning! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Hej! Vi har en riktigt härlig vecka framför oss med flera goda rätter på menyn. Vi inleder med en sann vardagsräddare i form av en krämig och god pasta med

Läs mer

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut!

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut! Gå med i Semperklubben! Vill du ha mer information och inspiration om barn och mat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ställ dina frågor till vår dietist. Anmäl dig nu så får du den praktiska vällingburken.

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.39 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 40-00 gram fläskfilé 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2

Läs mer

Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011

Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011 Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011 Energibollar nr 1 50 gr smör 4 msk kakao 1 dl finhackade nötter (ex. mandel, valnötter) 1/2 dl kokos 1 dl pumpafrön 1/2 dl solrosfrön 1dl russin

Läs mer

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas A Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas Strimlade lövbiffar med ingefära och ananas ger en spännande och sötstark maträtt med sting! Blanda i lite färsk koriander

Läs mer

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs Pannkaka i ugn med örtig chilifärs 2 msk smör bakplåtspapper 6 dl mjölk 4 dl mjöl 5 ägg 1 tsk salt ca 600 g köttfärs 0,25 vitlök 1 msk olja 0,5 tsk svartpeppar 1 pkt krossad tomat med chili 1 msk tomatpure

Läs mer

god mat i dagarna sju

god mat i dagarna sju god mat i dagarna sju Frukost Lunch Middag Mellanmål Här visas en översikt över vilka rätter du kan njuta av dag efter dag. Recepten hittar du på följande sidor. Dag 1 Kassler & Ugnspotatis, sid 38 Korvpytt,

Läs mer

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse 3-dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram kycklingstrimlor 500 gram fryst laxfilé 2 3 Potatis/ris/pasta mm förp pasta förp ris Grönsaker 2 gula lökar vitlök

Läs mer

Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar

Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 1 Recept Kött/fisk Ca 500 gram fryst laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 500 gram fryst kycklingfilé 1 2 Potatis/ris/pasta 2 kg färskpotatis Hej! Välkomna till en härlig

Läs mer

Snabblagat med kycklinggryta

Snabblagat med kycklinggryta 1 Snabblagat med kycklinggryta Fem goda vardagsgrytor som går snabbt att laga till. 5 Recept Foto: Joel Wåreus Kyckling- och gnocchigryta 2 st lökar, gula 300 g champinjoner 600 g kycklinglår, skinn- och

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Feta- och rödbetsplättar med gurkröra. vecka 11

Feta- och rödbetsplättar med gurkröra. vecka 11 Feta- och rödbetsplättar med gurkröra vecka 11 inspiration Feta- och rödbetsplättar med gurkröra En fantastiskt god rätt med oemotståndliga smaker. Fetaost blandas med rivna rödbetor, kryddor, ägg och

Läs mer

THORILDS BASRECEPT. 1 ½ tsk torrjäst 1 msk matolja ½ dl fibrex ½ dl krossade linfrö ½ dl solrosfrö 2 dl vatten (37 )

THORILDS BASRECEPT. 1 ½ tsk torrjäst 1 msk matolja ½ dl fibrex ½ dl krossade linfrö ½ dl solrosfrö 2 dl vatten (37 ) Gör så här: För samtliga recept som följer på det här uppslaget (Thorilds recept) skriver Thorild att man efter att maskinen gått i 10 minuter ska: - Kontrollera att alla ingredienser kommit in i degen.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Ingredienser v 26. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 26. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse

Ingredienser v 26. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 26. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Matkasse Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 6 Recept Potatis/pasta/ris kg potatis förp pasta, Hej! Välkommen till en somrig vecka här i matkassen. Först ut på menyn har vi en superenkel och god pasta med smakrik

Läs mer

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.39. Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.39 Kött/fisk Ca 600 gram rödspättafilé Ca 500 gram nötfärs Ca 000 gram kycklingben Ca 800 gram falukorv Ca 500 gram lövbiff Recept 2 5 3 Potatis/ris/pasta mm kg mjölig potatis 3 bakpotatisar pkt pasta

Läs mer

Recept. Ingredienser v 23. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 23. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 23. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 23. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v Recept Potatis/pasta/ris kg potatis förp pasta, Hej! Välkommen till en somrig vecka här i matkassen. Först ut på menyn har vi en superenkel och god pasta med smakrik

Läs mer

Inspiration. lite recept och upplägg. Charkprodukter AB Billesholm www.charkprodukter.se

Inspiration. lite recept och upplägg. Charkprodukter AB Billesholm www.charkprodukter.se Inspiration lite recept och upplägg Rostat surdegsbröd med bakad leverpastej 6 skivor surdegsbröd 450 gr bakad leverpastej 6 st delade champinjoner 12 skivor krispigt stekt bacon 3 st halverade salt gurkor

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs 00 gram kallrökt lax Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp couscous förp pasta Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling är nu inne på sin tredje vecka.

Läs mer