Brf Herden 8

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brf Herden 8"

Transkript

1 Infrmatin till alla hyresgäster ch bstadsrättsinnehavare September 2010 Innehåll Försäkring mt vattenskadr, men hög självrisk Lppisen ch Höstfesten Säkerhetsdörrar Lågt vattentryck Aktuellt på gården Dagiset nu återställer vi Stadgeöversynen SBC-kurs för alla bende i höst Kntakt med föreningen ch förvaltare Höstmörkret börjar sätta klrna i kvällarna. Snart börjar tiden när värmesystemen i de flesta fastigheter upplevs sm tillräckliga eller till ch med befintliga, d.v.s. när det är kallt på natten ch varmt på dagen. Då får alla värmesystem samtidigt sm värmesystem är kpplat till givare sm känner av utmhustemperaturen. Att värma upp hela uppvärmningen för att sedan påbörjas igen nästa natt. Ungefär så fungerar det. Den sm anser att lägenheten är kall, d.v.s. kallare än 21 grader (man ska mäta mitt i rummet) mbeds att kntakta felanmälan. Kanske vi med dessa rader skapar mer prblem för ss i styrelsen ch för fastighetsskötaren. Men det är bättre att försöka förekmma än förekmmas, tänkte vi. Försäkring mt vattenskadr från 1 augusti självrisk kr Äntligen! Vi har återigen försäkring mt vattenskadr. Men självrisken är mycket hög ca krnr per skada. Vi vill påminna alla m hur erhört viktigt det är med eget brf-tillägg till hemförsäkringen. Hur kstnaden för vattenskadr ska fördelas mellan drabbade lägenheter redgjrde vi för i ett infblad från augusti 2009 (det finns på vår hemsida). Vi har installerat fuktlarm (drppstpp) i samtliga lägenheter samt försett alla elementrör sm böjts med en expanderlösning. Därmed blev vi kvalificerade för försäkring mt vattenskadr men med förhöjd självrisk. För att få nrmal självrisk (ca kr) ch för att få möjlighet att teckna kllektivt brf-tillägg krävs att alla ursprungliga kulventiler i alla lägenheter samt att alla s.k. vvc-svängar (i alla lägenheter högst upp) byts. Detta måste vara genmfört senast nu under hösten. Nu återstår att åtgärda de sista lägenheterna sm ännu inte fått sina ursprungliga kulventiler utbytta. Tibbelin & Partner har laddat upp med extra persnal under september för detta. Vi uppmanar de lägenhetsinnehavare sm ännu inte bkat tid att ringa Tibbelins ch bka tid! (1)

2 I några fall har uppmärksammats att bende (eller tidigare bende) byggt m sina badrum på ett sådant sätt att det är möjligt att kmma åt att byta de gamla kulventilerna. Vi skulle vilja påstå att dessa badrum inte är mbyggda på ett fackmannamässigt sätt. Kulventilerna får under inga sm helst mständigheter byggas in så att de inte kan nås. De ska alltid vara lätt åtkmliga. Styrelsen vill abslut att vi ska lyckas få ner självrisken till nrmal nivå ch ckså få möjlighet att teckna kllektivt försäkringsskydd (brf-tillägget). Vi ska nu ta kntakt med vårt försäkringsblag för att höra m de, trts allt, kan acceptera att vissa lägenheters kulventiler inte byts (där man renverat sitt badrum så att kulventilen inte längre kan bli tvungna att ålägga bende att åtgärda detta. I värsta fall kan det betyda att den bende tvingas göra m sitt nyrenverade badrum. På egen bekstnad ska tilläggas. Detta gäller avsett m det är man själv eller tidigare ägare sm renverat. Oerhört tråkigt, men man får abslut inte bygga in kulventilerna. Vi har ckså en sista s.k. vvc-sväng kvar att byta (det andra kravet för att få nrmal självrisk). Den finns på gruppbendet på Arbetargatan 23AB. Den är så illa byggd (när huset byggdes 1993 alltså) att man måste riva ett intilliggande badrum för att kmma åt. Även här hppas vi få slippa det m vi föreslår lite andra lösningar. Att byta ut delar i vattensystemet är aldrig kmplicerat. Naturligtvis har det uppstått knsekvenser. I en lägenhet gick det rejält tkigt sedan ett nytt expanderrör på elementledningen började läcka. Följden blev en vattenskadad lägenhet. Bytena av kulventiler har inte heller varit kmplicerade då det lätt blir vattenläckr i befintliga kpplingar på de krmade rören sm sitter i badrummen idag. Dessa rör är av en äldre variant rör sm inte används idag, där rören är mjukglödgade. Det innebär att när vvs:arna flyttar rören framåt ett par centimeter för att få lss kulventilerna så har det i många badrum uppstått nya läckr där rörkpplingarna har börjat drppa. De gamla kpplingarna har inte samma möjlighet att täta mt det mjuka röret sm mt ett rör sm är hårt. Värst är när det börjar drppa på en gästtalett där det inte finns glvbrunn. Tibbelins har haft ett antal sådana situatiner där de sm tur är har gått tillbaka för efterkntrll. Vattentrycket har gjrt att det uppstått drppande läckage inm de första dygnen efter själva kulventilsbytet. Alla dessa byten av ventiler ch rörsvängar gör vi trts allt i förebyggande syfte. Vi byter ut äldre kpplingar ch rör mt nyare mdernare för att på så vis förhppningsvis slippa akuta skadr. Dessutm ställer försäkringsblaget detta sm villkr för att vi ska få en lägre självrisk. Vi vill tipsa alla sm fått nya kulventiler att dessa ska mtineras. Vrid på vreden (med fingrarna, inte med några verktyg) på de nya kulventilerna åtminstne en gång i månaden. Ventilen behöver smörjas med jämna mellanrum så att de inte kärvar ch fastnar. Det gör man genm att öppna/stänga v (2)

3 Lppisen ch Höstfesten repris nästa höst? Det kryllade kanske inte av flk, men visst dök det upp flk både på lppisen ch på kvällens gårdsfest sista lördagen i augusti. Tur med vädret hade vi ckså! Nästa år hppas vi det blir ännu fler sm kmmer ut för att träffa sina grannar. 50 nya säkerhetsdörrar i första beställningen Ett 30-tal medlemmar har beställt ny säkerhetsdörr. Tillsammans med hyreslägenheterna blev den ttala beställningen 50 dörrar. Secr, dörrleverantören, kmmer inm krt ta kntakt med de sm beställt dörr för att infrmera m när dörrbytet ska ske. Om någn ytterligare vill beställa dörr så finns beställningsblanketten på vår hemsida (leta bland infbladen från styrelsen). Minst 4 dörrar måste vi beställa per gång från ch med nu. Hur blir det med centralt inköp av säkerhetsdörrar på föreningens bekstnad? För att det ska bli möjligt med centralt dörrinköp krävs att våra stadgar ändras så att underhållsansvaret för lägenhetsdörrarna flyttas från medlemmarna till föreningen. Vi planerar att hantera denna fråga på en stämma samtidigt med frågan m den stra översynen av föreningens stadgar. Ja, egentligen blir det på två stämmr eftersm förändring av stadgarna måste beslutas av två stämmr. Dåligt tryck på vattnet Vi har den senaste tiden haft lågt vattentryck i alla trapphus. Felet har bertt på att Stckhlm Vatten inte har lyckats förse vår fastighet med tillräckligt mycket vatten. Vi har fyra vattenmätare men endast en av dem har snurrat. Vi har alltså fått ca 25% av den nrmala vattenmängden. Vår egen tryckregleringspump har jbbat frenetiskt med att försöka hålla trycket uppe men det har inte gått eftersm den fått för lite vatten att pumpa ut i huset. Knsekvensen blev då, sm många ckså märkte, att temperaturen på duschvattnet kunde variera. Varmvattnet km men när kallvattnet splade sämre (tryckfall) blev blandningen varmt/kallt fel, d.v.s. varmvattnet kändes mer. Men nu ska allt fungera igen. Stckhlm Vatten förser ss med vatten så att alla våra fyra vattenmätare snurrar. Vattentrycket ch vattentemperaturen hade ingenting att göra med pågående byten av kulventiler i lägenheterna. Smått ch gtt från gården Fntänen. Fntänen har varit stilla länge nu. Pumpmtrn skar under semestern. Nu har vi ny men det visade sig att en axel i maskineriet ckså hade blivit skev. Nu väntar vi på ytterligare reservdelar. Gruset runt fntänen ska brt. Istället blir det stenläggning så att vi förhppningsvis slipper grus i fntänen i frtsättningen. (3)

4 Murens plank har fått ny färg. Vi har låtit måla upp de mest slitna delarna av planket på muren till grannfastigheten. Det var Familjebstäder sm lät bygga planket för att man skulle slippa ha en ful mur till grannfastigheten så synlig. Dagvattenbrunnen sm alltid svämmar över. I brtre hörnet av basketplanen finns en dagvattenbrunn i innerkurvan på gångvägen sm det fta är stpp i. Följden blir str sjö till alla barns förtjusning ch vuxnas fasa. Orsaken är att grus ch sand rinner ner i brunnen ch förrsakar stpp. Vi kmmer nu att försöka få bukt på detta genm att lägga gatsten längs kanten mellan gungrna ch basketplanen. Vi hppas att sand ch grus håller sig på avstånd i framtiden. Ett av de fyra träden runt fntänen mår dåligt. De fyra stra gamla almarna runt fntänen dg en efter en i almsjuka. Först tg vi brt två ch ersatte dem med askar. Några år senare tg vi brt de återstående två ch ersatte dem med en ny framdlad almsrt från Tyskland sm ska vara resistent mt almsjuka (en svampsjukdm). Tyvärr ser det nu ut sm att en av askarna inte mår så bra. Vår trädgårdsfirma befarar asksjuka. Vi får avvakta ch se m trädet (det sm är närmast 23A) överlever eller inte. Beskärning av träd. Hösten är kmmen ch gårdsfirman kmmer att beskära en del av våra träd. Buskarna längs muren. Buskarna längs muren (mellan 23A ch 27A) kmmer att grävas upp ch ersättas av nya buskar. Detta gör vi samtidigt sm stenläggningen sker vid fntänen ch längs gångvägen vid basketplanen. Vi passar på när traktrn ändå är på gården vilket gör det lite billigare för ss. Belysningen på gården. Nya låga pllare med nya armaturer är snart på plats på gården. Vi gjuter ny grund sm pllarna ska mnteras på. Då blir det lättare att i framtiden byta pllare ch armaturer m man så önskar. Belysningsstlpen (pllaren) i buskaget utanför S:t Göransgatan 100/102 har tagits brt. Den kmmer att ersättas av två nya armaturer på väggen mellan 100 ch 102:an. Läckaget från gården till garaget. Vi mnterar nu en ny dagvattenbrunn i planteringen på gaveln till Arbetargatan 23A. Den kmmer att anslutas till dagvattenledningen i garaget. Risk för framtida vattenskadr p.g.a. inträngande vatten i fastigheten från denna rabatt bör därmed vara undanröjd. Carprt på dagisgården byggas på dagisgården. Nu, efter en långdragen prcess mellan Stadsdelsförvaltningen ch Stadsbyggnadskntret, kmmer den snart att vara på plats. Ledningen för dagis - istället för all nuvarande sand. Vi får se m man får pengar för detta förslag i nästa års budget. Vattenskadan på dagis återuppbyggnaden har börjat Nu har arbetet trkningen försvårades. Varmt ute gjrde att luftfuktigheten ökade vilket medförde att trkningen inmhus tg längre tid. (4)

5 Man har nu gjutit halva glvet, d.v.s. hela glvet har gjutits men bara till halva tjckleken. När det har trkat rdentligt lägger man på ytterligare några centimeter betng på glvet. Efter att betngen har trkat blir det dags för spackling ch läggning av nytt innerglv. Sakta men säkert börjar dagis alltså bli klart. I skrivande stund är det dck frtfarande för tidigt att våga lva någt datum för när dagisverksamheten flyttar tillbaka ch baracken kan mnteras ner. Renveringen av dagis p.g.a. vattenskadan blev mycket dyr för föreningen. Hade vi haft försäkring hade kstnaden för ss stannat vid självrisken. Men eftersm vi inte hade någn sådan har vi i föreningens tvingats stå för alla kstnader själva. Nu håller vi tummarna för att alla sm renverar sina lägenheter gör det prffsigt ch med yrkesskickliga hantverkare så att vi slipper vattenskadr i framtiden. Det var ju alla vattenskadr runt m i de renverade lägenheterna sm gjrde att vårt dåvarande försäkringsblag drg örnen åt sig ch sa upp försäkringen. Stadgeöversynen Styrelsens arbete med att fräscha upp våra stadgar frtgår. Syftet är i första hand att göra stadgarna överskådliga ch mera lättlästa samt att göra reglerna m medlemmarnas ansvar för det inre underhållet tydligare. Vi återkmmer senare i höst ch bjuder in till medlemsmöte för att presentera vårt förslag på nya stadgar. Därefter blir dags att kalla till extra stämmr för att besluta m nya stadgar. SB C- Vi påminner m SBC- sm vänder sig till dig sm inte sitter i styrelsen. Kursen, sm är gratis för brf-medlemmar, hålls den 21 september ch den 23 nvember 2010 kl Anmäl dig på eller per brev till Bstadsrättssklan, Luntmakargatan 46, Stckhlm. Tel (5)

6 Kntakt med föreningen m.fl. Brf Herden 8 Styrelsen når du enklast via e-pst: inf@brfherden.se frsaljningar@brfherden.se mbyggnad@brfherden.se valberedningen@brfherden.se eller via telefn: för frågr: - sm rör annat än nedanstående ämnen - m överlåtelser/försäljningar av lägenheter - m mbyggnatin av lägenheter - till valberedningen (lämna meddelande så ringer vi tillbaka!) Felanmälan, Driftia AB (allt utm hissar) Vardagar kl eller inf@driftia.se Övrig tid, endast akuta fel Felanmälan, OTIS, (hissar), dygnet runt Fastighetsskötare Fredrik Axelssn, Driftia, nås via felanmälan Fastighetsförvaltare Pirj Rppnen, SBC, , pirj.rppnen@sbc.se Avgifts- ch hyresadministratin, överlåtelser mm, Vardagar (kundtjanst@sbc.se) SBC, Bx 1353, Stckhlm CmHem (Kabel-tv) , Kundtjänst för fastigheter med gruppavtal , Kundtjänst ch Felanmälan Läs även på föreningens hemsida sm innehåller mycket infrmatin. Alla viktiga telefnnummer finns ckså anslagna i alla entréer. / Styrelsen (6)

Brf Herden 8

Brf Herden 8 Infrmatin till alla hyresgäster ch bstadsrättsinnehavare Juni 2011 Innehåll Föreningsstämman ny styrelse ch snart nya stadgar Höstfest? Vi behöver hjälp av aktiva medlemmar! Obligatriska ventilatinskntrllen

Läs mer

Brf Herden 8 www.brfherden8.se

Brf Herden 8 www.brfherden8.se Infrmatin till alla hyresgäster ch bstadsrättsinnehavare April 2010 Innehåll Besiktningen av samtliga lägenheter resultatet? Vattenskadan på Arbetargatan 27 (dagis) Våren ska firas krvgrillning trsdag

Läs mer

Brf Herden 8

Brf Herden 8 Infrmatin till alla hyresgäster ch bstadsrättsinnehavare December 2009 Innehåll Försäkringsskydd mt vattenskadr alla måste hjälpa till! Besiktning av alla lägenheter Granar i entréerna Säckar till julklappspapper

Läs mer

Brf Herden 8 www.brfherden.se www.sbc.se/herden8

Brf Herden 8 www.brfherden.se www.sbc.se/herden8 Infrmatin till alla hyresgäster ch bstadsrättsinnehavare Oktber 2013 Innehåll Balkngerna en lägesrapprt Källarrensning cntainer på gården helgen 9-10 nvember Kallt i lägenheten Cyklar Inget 20-årsjubileum

Läs mer

Brf Herden 8

Brf Herden 8 Infrmatin till alla hyresgäster ch bstadsrättsinnehavare September 2012 Innehåll Besiktning av alla lägenheter måndag 17 fredag 21 september Garaget stängs helt måndag 24 september ch delvis tisdag 25

Läs mer

Vanliga frågor och svar vid renovering, reparationer och installationer (FAQ)

Vanliga frågor och svar vid renovering, reparationer och installationer (FAQ) BRF MÖRBYSKOGEN 1 Vanliga frågr ch svar vid renvering, reparatiner ch installatiner (FAQ) 2017-12-18 Utgåva 2 På följande sidr får du svar på vanliga frågr ch svar vid renvering. Om du inte hittar svaret

Läs mer

Brf Herden 8 www.brfherden8.se

Brf Herden 8 www.brfherden8.se Infrmatin till alla hyresgäster ch bstadsrättsinnehavare Juni 2010 Innehåll Lppis ch Höstfest lördag 28 augusti Säkerhetsdörrar glömt att beställa? Föreningens lån på 50 miljner krnr Från stämman Vattenskadan

Läs mer

Brf Herden 8 www.brfherden8.se

Brf Herden 8 www.brfherden8.se Information till alla hyresgäster och bostadsrättsinnehavare Oktober 2010 Innehåll o Stadsmissionens verksamhet för hemlösa på Fleminggatan o Nytt lägenhetsinbrott möjlighet att köpa säkerhetsdörr o Installation

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Furan 7

Bostadsrättsföreningen Furan 7 Bstadsrättsföreningen Furan 7 Det här bör du veta m föreningens benderegler Ansvar Styrelsens uppgift är att se till att föreningens löpande förvaltning tas m hand ch att verkställa de beslut sm föreningsstämman

Läs mer

Ordningsföreskrifter för Brf. Flamingo senast ändrade den 4/12-2015

Ordningsföreskrifter för Brf. Flamingo senast ändrade den 4/12-2015 Ordningsföreskrifter för Brf. Flaming senast ändrade den 4/12-2015 Anmärkning: Brättshavarens ansvar för skötsel ch nrmalt underhåll av den egna lägenheten framgår av stadgarna. Ordningsföreskrifterna

Läs mer

FÅ DE TJÄNSTER DU BEHÖVER VAR DU ÄN ÄR

FÅ DE TJÄNSTER DU BEHÖVER VAR DU ÄN ÄR FÅ DE TJÄNSTER DU BEHÖVER VAR DU ÄN ÄR Tjänstedirektivet ska ge knsumenterna ett större utbud, bättre valuta för pengarna ch enklare tillgång till tjänster i hela EU VARFÖR ÄR TJÄNSTEDIREKTIVETS NYA REGLER

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Värjan

Bostadsrättsföreningen Värjan Viktig infrmatin m brandskyddet ch säkerheten i din bstad BRANDSKYDDSUTRUSTNING I BRF VÄRJAN Varje lägenhet i BRF värjan är utrustad med brandvarnare, brandsläckare ch brandfilt. Utrustningen tillhör lägenheten

Läs mer

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING SKYDDA

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING SKYDDA 1 FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING SKYDDA Denna förköpsinfrmatin innehåller en sammanfattning av de viktigaste villkren avseende Allras Tandvårdsförsäkring Skydda. I försäkringsbrevet,

Läs mer

BRF GJUTAREN 28 RÖRSTRANDSGATAN 8/ BIRKAGATAN 14

BRF GJUTAREN 28 RÖRSTRANDSGATAN 8/ BIRKAGATAN 14 BRF GJUTAREN 28 RÖRSTRANDSGATAN 8/ BIRKAGATAN 14 Välkmmen till vår trevliga bstadsrättsförening! Fastigheten, sm är en hörnfastighet, har två huvudentréer med separata trapphus. Med adresserna Rörstrandsgatan

Läs mer

Välkommen till Brf Holmen! Stockholm, Oktober 2014

Välkommen till Brf Holmen! Stockholm, Oktober 2014 Välkmmen till Brf Hlmen! Stckhlm, Oktber 2014 Till dig sm är medlem i Brf Hlmen i Hammarby Sjöstad har vi i styrelsen summerat en del viktig infrmatin sm vi hppas du kan ha nytta av. Vi har en hemsida

Läs mer

ÄR DITT HEM ELSÄKERT?

ÄR DITT HEM ELSÄKERT? ÄR DITT HEM ELSÄKERT? Det här frmuläret hjälper dig att kntrllera hur elsäkert ditt hem är. Gå igenm punkterna i checklistan ch markera vad sm är bra ch vad sm behöver åtgärdas. ELCENTRALEN Elcentralen,

Läs mer

Installation av fiber och IPTV i Seraljen

Installation av fiber och IPTV i Seraljen Frågr ch svar Frågr ch svar Installatin av fiber ch IPTV i Seraljen Kmmer COM hem att helt försvinna eller kan man ha det i en övergångsperid? Svar: Vi kmmer att ha tillgång till CmHem under 2016 ch 2017

Läs mer

Trivselregler BRF Jordgubben 19

Trivselregler BRF Jordgubben 19 Trivselregler BRF Jrdgubben 19 Handbk för bstadsrättsmedlemmar ch hyresgäster i BRF Jrdgubben 19 Utöver rdningsreglerna så gäller föreningens stadgar den 26 januari 2017 BRF JORDGUBBEN 19 Fleminggatan

Läs mer

Leverantörsbetalningar

Leverantörsbetalningar Varje år betalar Sveriges 290 kmmuner felaktigt ut hundratals miljner krnr i egentliga eller felaktiga transaktiner. Med några enkla åtgärder skulle en str del av dessa kunna undvikas! Dkumentet avser

Läs mer

Att ta emot internationella gäster på Vilda

Att ta emot internationella gäster på Vilda Att ta emt internatinella gäster på Vilda Visst är det häftigt, att ni ska få skapa årets lägerupplevelse tillsammans med scuter från ett helt annat land? Att ha internatinella scutgäster är rligt, spännande

Läs mer

Guide för hur bildar man en kaninhoppningsklubb ansluten till SKHRF. Även innehållande kunskap om hur man håller möten

Guide för hur bildar man en kaninhoppningsklubb ansluten till SKHRF. Även innehållande kunskap om hur man håller möten Guide för hur bildar man en kaninhppningsklubb ansluten till SKHRF Även innehållande kunskap m hur man håller möten 1 2012-12-27 Hur man bildar en kaninhppningsklubb ch sedan ansluter den till förbundet

Läs mer

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING PREMIUM

FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING PREMIUM 1 FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING PREMIUM Dna förköpsinfrmatin innehåller sammanfattning av de viktigaste villkr avsede Allras Tandvårdsförsäkring Premium. I försäkringsbrevet, ersättningstabell,

Läs mer

Scouternas stipendier till världsscoutjamboree 2015 i Japan

Scouternas stipendier till världsscoutjamboree 2015 i Japan Scuternas stipendier till världsscutjambree 2015 i Japan Scuterna har ett antal helstipendier ch ett antal delstipendier till världsscutjambreen 2015 i Japan. Man kan läsa mer m stipendierna här. För att

Läs mer

Vattenfall Innovation Awards

Vattenfall Innovation Awards Vattenfall Innvatin Awards Hantering av Uppfinnare, prcess ch tlkning av legala aspekter Tidsplan: 1. Vattenfalls (VF) utser en intern jury, bestående av ca 10 persner, sm bedömer ch beslutar m vilka idéer

Läs mer

Ordningsföreskrifter för Brf. Flamingo Fastställda på styrelsemötet den 10/10-2012

Ordningsföreskrifter för Brf. Flamingo Fastställda på styrelsemötet den 10/10-2012 Ordningsföreskrifter för Brf. Flaming Fastställda på styrelsemötet den 10/10-2012 Anmärkning: Brättshavarens ansvar för skötsel ch nrmalt underhåll av den egna lägenheten framgår av stadgarna. Dessa Ordningsföreskrifter

Läs mer

Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 2 januari 2019

Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 2 januari 2019 Nya tillstånd ch tydligare krav i IVO:s tillsyn från 2 januari 2019 Vem har beslutat m att införa nya regler? Svar: Det har riksdagen gjrt. I juni 2018 antgs prpsitinen Ökade tillståndskrav ch särskilda

Läs mer

Förskolan Västanvind

Förskolan Västanvind Försklan Västanvind Västanvinds plan mt diskriminering ch kränkande behandling (likabehandlingsplan) 2015-05-25 Visin Västanvind är en förskla där alla avsett kön, etnisk bakgrund, religin, funktinshinder,

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Likabehandlingsplan Sida 1 (9) Västra Bagarmossens förskolor

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Likabehandlingsplan Sida 1 (9) Västra Bagarmossens förskolor Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Västra Bagarmssens försklr Likabehandlingsplan Sida 1 (9) 2015-09-05 Västra Bagarmssens försklr Bx 51 17 121 17 Jhanneshv Telefn 08-50815000 stckhlm.se Sida 2 (9) Vår likabehandlingsvisin

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (11) Rev 2016-03-18 Plan mt diskriminering ch kränkande behandling 2016 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i försklan ska

Läs mer

Brf Herden 8

Brf Herden 8 Information till alla hyresgäster och bostadsrättsinnehavare April 2007 Innehåll Föreningsstämma onsdag 23 maj 2007 Gården - nu tar vi nya tag med stora gräsmattan Installation av jordfelsbrytare erbjudande

Läs mer

ELSÄKERHETSGUIDE o o

ELSÄKERHETSGUIDE o o ÄR DITT HEM ELSÄKERT? Det här frmuläret hjälper dig att kntrllera hur elsäkert ditt hem är. Gå igenm punkterna i checklistan ch markera vad sm är bra ch vad sm behöver åtgärdas. ELCENTRALEN Elcentralen,

Läs mer

Hur viktig är studietekniken? Målet ger dig motivation VUXENUTBILDNINGEN, KRISTIANSTAD. Ma-NV-sektorn Sida 1

Hur viktig är studietekniken? Målet ger dig motivation VUXENUTBILDNINGEN, KRISTIANSTAD. Ma-NV-sektorn Sida 1 Hur viktig är studietekniken? För att lyckas med studierna är det viktigt att skaffa en gd studieteknik. För att befästa det sm du lär dig i sklan måste du ckså arbeta med ämnesinnehållet på egen hand

Läs mer

Deltagarperspektiv i SPIRA Anställningskompetens

Deltagarperspektiv i SPIRA Anställningskompetens Deltagarperspektiv i SPIRA Anställningskmpetens Delrapprt Av Anneli Danielssn Eurpean Minds Sweden AB april 2013 SPIRA Anställningskmpetens ur ett deltagarperspektiv För att kunna påvisa hur deltagarna

Läs mer

Brf Herden 8 www.brfherden.se www.sbc.se/herden8

Brf Herden 8 www.brfherden.se www.sbc.se/herden8 Information till alla hyresgäster och bostadsrättsinnehavare Mars 2010 Innehåll o Besiktningen av samtliga lägenheter hur går det? o Den stora vattenskadan på Arbetargatan 27 - byggarbetena har påbörjats

Läs mer

Undersökning av seniorers informationsbehov Sundsvalls kommun

Undersökning av seniorers informationsbehov Sundsvalls kommun Undersökning av senirers infrmatinsbehv Sundsvalls kmmun Impera kmmunikatin AB Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Metd ch genmförande... 3 Målgrupp ch Svarsfrekvens... 3 Brtfallsredvisning...

Läs mer

Södermalms. Montessoriförskolas Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Södermalms. Montessoriförskolas Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-10-24 Södermalms Mntessriförsklas Plan mt diskriminering ch kränkande behandling 2018 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Brf Herden 8

Brf Herden 8 Information till alla bostadsrättsinnehavare och hyresgäster Maj 2017 Innehåll o Föreningsstämma den 30 maj o Gårdsfest med fontäninvigning o Gården o Porttelefonerna o Balkonger o Tomträttsavgälden höjning

Läs mer

Vad är kompetens och vad är rätt kompetens?

Vad är kompetens och vad är rätt kompetens? Vad är kmpetens ch vad är rätt kmpetens? Det är dags att börja med att definiera detta. Om du ställer frågan vad behöver man kunna för att utföra sina arbetsuppgifter så blir det ftast lite lättare. Det

Läs mer

Checklista förändringsledning best practice Mongara AB

Checklista förändringsledning best practice Mongara AB Checklista förändringsledning best practice Mngara AB Detta dkument ska ses sm ett underlag för vilka frågeställningar vi jbbar med inm ramen för förändringsledning. I dkumentet har vi valt att se prcessen

Läs mer

Anslutning av mikroproduktion

Anslutning av mikroproduktion 2015-05-06 Trllhättan Anslutning av mikrprduktin Detta gäller när man vill ansluta mikrprduktin till Trllhättan Energi Elnät ch att prducera till egen förbrukning. Följande krav förutsätter att prduktinsanläggningen

Läs mer

Välkommen till Unga Kvinnors Värn

Välkommen till Unga Kvinnors Värn Välkmmen till Unga Kvinnrs Värn Skyddat bende, persnal dygnet runt (HVB) Skyddat bende i träningslägenhet Kvalificerad kntaktpersn Stödgruppverksamhet NIKE Terapiverksamhet Kunskapsspridning Det var första

Läs mer

Exempel på hur Din tandvårdsförsäkring fungerar

Exempel på hur Din tandvårdsförsäkring fungerar 1 FÖRKÖPSINFORMATION FÖR ALLRA TANDVÅRDSFÖRSÄKRING VÅRDA Dna förköpsinfrmatin innehåller sammanfattning av de viktigaste villkr avsede Allras Tandvårdsförsäkring Vårda. I försäkringsbrevet, stabell, de

Läs mer

Lilla guiden till Systematiskt arbete med miljörisker

Lilla guiden till Systematiskt arbete med miljörisker Lilla guiden till Systematiskt arbete med miljörisker Brschyren är i A5-frmat det innebär att när du skrivit ut den så skall sidrna bara vikas ihp på mitten ch häftas. Du måste skriva ut dubbelsidigt för

Läs mer

Brf Herden 8

Brf Herden 8 Information till alla hyresgäster och bostadsrättsinnehavare December 2014 Innehåll o Inbrott i grannfastigheten o Fuktlarm o Brandvarnardagen 1 december o Kulventiler o Jul och vinterrutiner o Renovering

Läs mer

KAN MAN KÖPA GRISEN I SÄCKEN PÅ INTERNET?

KAN MAN KÖPA GRISEN I SÄCKEN PÅ INTERNET? SVENSK T!DSKRIFT KAN MAN KÖPA GRISEN I SÄCKEN PÅ INTERNET? MAGNUS NILSSON Tillgängligheten ökar, det blir billigare ch kunderna krnmer i högre utsträckning att styras av varumärken ch ställa högre krav

Läs mer

Tillgänglighet för oss, tillgängligt för dig

Tillgänglighet för oss, tillgängligt för dig Tillgänglighet för ss, tillgängligt för dig Vilka är UA? Riksförbundet Unga Allergiker är en rganisatin för unga ch av unga sm finns till för att upplysa ch påverka, men framförallt för att inspirera,

Läs mer

Trollets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Trollets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (10) Rev 2018-02-28 Trllets plan mt diskriminering ch kränkande behandling 2018 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i försklan

Läs mer

UTHYRNINGSPOLICY. för. Vilhelmina kommun

UTHYRNINGSPOLICY. för. Vilhelmina kommun UTHYRNINGSPOLICY för Vilhelmina kmmun Uthyrningsplicyn gäller för alla sm söker bstad hs ss Vilhelmina Bstäder ch Vilhelmina kmmun ch både nya ch befintliga kunder. Utgångspunkten för vår plicy är gällande

Läs mer

Samarbetsra d 20150226

Samarbetsra d 20150226 Samarbetsra d 20150226 Närvarande Föräldrarepresentanter: Frank Schyberg, Lena Nilssn, Therese Berge, Gunnar Bman, Jörgen Petterssn, Oscar Frsberg, Sfie Matssn, Theres Leidenfrs Frnt, Persnalrepresentanter:

Läs mer

Integritetspolicy för givare

Integritetspolicy för givare Integritetsplicy för givare Vi vill ge dig full insyn i hur vi behandlar dina persnuppgifter ch hur du kan skydda din integritet. Varje individ har sin egen uppfattning ch syn på sin integritet. För att

Läs mer

UTHYRNINGSPOLICY. för. Vilhelmina kommun

UTHYRNINGSPOLICY. för. Vilhelmina kommun UTHYRNINGSPOLICY för Vilhelmina kmmun Uthyrningsplicyn gäller för alla sm söker bstad hs ss Vilhelmina Bstäder ch Vilhelmina kmmun ch både nya ch befintliga kunder. Utgångspunkten för vår plicy är gällande

Läs mer

LINKÖPINGS SIMIDROTTSFÖRENING - EN FÖRENING FÖR ALLA

LINKÖPINGS SIMIDROTTSFÖRENING - EN FÖRENING FÖR ALLA LINKÖPINGS SIMIDROTTSFÖRENING - EN FÖRENING FÖR ALLA Linköpings simidrttsförening är en förening för alla sm vill hålla på med simidrtt, avsett verksamhet, ålder ch ambitinsnivå. Vi bedriver verksamhet

Läs mer

Yttrande rörande PTS omarbetade förslag till beslut avseende grossistmarlmaden för programutsändningstjänster i marknätet.

Yttrande rörande PTS omarbetade förslag till beslut avseende grossistmarlmaden för programutsändningstjänster i marknätet. TV4-GRUPPEN Kmmunikatinsmyndigheten PTS Enheten för samtrafik Bx 5398 102 49 Stckhlm Attn: Ylva Mälarstig Stckhlm den 20 augusti 2009 Yttrande rörande PTS marbetade förslag till beslut avseende grssistmarlmaden

Läs mer

13. Utvecklingssamtal hos IOGT-NTO

13. Utvecklingssamtal hos IOGT-NTO 13. Utvecklingssamtal hs IOGT-NTO Syfte Att få rganisatinen att fungera bättre. Att bidra till medarbetarnas persnliga utveckling. Att stämma av mt mål. Att stämma av samarbetet mellan rganisatinsgrenarna

Läs mer

Föräldrar och elever i årskurs fyras syn på schackspelandet och schackfyran på Stora Hammars skola.

Föräldrar och elever i årskurs fyras syn på schackspelandet och schackfyran på Stora Hammars skola. Lärarutbildningen Shackpedaggisk kurs 7,5p Vt 2014 Föräldrar ch elever i årskurs fyras syn på schackspelandet ch schackfyran på Stra Hammars skla. Ulf Sandberg Ulf.p.sandberg@vellinge.se Syfte Jag ville

Läs mer

Krav på installationsplatsen

Krav på installationsplatsen Krav på installatinsplatsen MEDIVATORS, RAPICIDE ch ADVANTAGE är registrerade varumärken sm tillhör Medivatrs Inc. ADASPOR är ett registrerat varumärke sm tillhör Medivatrs Inc. Windws är ett registrerat

Läs mer

Röra om och skapa nytt! förskoleprogram om kemi

Röra om och skapa nytt! förskoleprogram om kemi ! förskleprgram m kemi Innehållsförteckning Praktisk infrmatin................................ s. 3 Förslag på förarbete................................ s. 5 Upplägg av museibesök med prgram med museipedagg

Läs mer

för ordinärt boende inklusive servicelägenheter i Varbergs kommun

för ordinärt boende inklusive servicelägenheter i Varbergs kommun Kvalitetsdeklaratiner ch kvalitetskrav för rdinärt bende inklusive servicelägenheter i Varbergs kmmun KVALITETSDEKLARATIONER Varbergs kmmun har, sm en av sina målsättningar, att vara en bra kmmun att

Läs mer

Kvarngårdens Trygghetsplan

Kvarngårdens Trygghetsplan Kvarngårdens Trygghetsplan Likabehandlingsplan ch plan mt diskriminering ch kränkande behandling 2018-2019 Vår visin: Trygghetsarbete handlar m att skapa en förskla sm är fri från kränkande behandling,

Läs mer

Brf Herden 8

Brf Herden 8 Information till alla hyresgäster och bostadsrättsinnehavare December 2008 Innehåll Julgranar Träden på gården Nya tvättmaskiner Ny belysning på gården och i garaget Mata inte fåglarna! Ny kundtjänst hos

Läs mer

Förskolan Västanvind

Förskolan Västanvind Försklan Västanvind Västanvinds plan mt diskriminering ch kränkande behandling (likabehandlingsplan) 2017-08-15 Visin Västanvind är en förskla där alla avsett kön, etnisk bakgrund, religin, funktinshinder,

Läs mer

Uppföljning. Nej. Ibland ombeds du skriva ett eget svar. Det är då markerat med en skrivande hand:?, se exempel:

Uppföljning. Nej. Ibland ombeds du skriva ett eget svar. Det är då markerat med en skrivande hand:?, se exempel: Uppföljning Om du inte längre ger stöd/vård till din närstående var då vänlig att endast besvara frågrna 1 till 11. Vi skulle även uppskatta m du vill ta tillfället i akt ch skriva någn kmmentar på den

Läs mer

TLV:s omprövning av subvention för läkemedel som innehåller losartan eller kombinationen losartan och hydroklortiazid

TLV:s omprövning av subvention för läkemedel som innehåller losartan eller kombinationen losartan och hydroklortiazid Frågr ch svar TLV:s mprövning av subventin för läkemedel sm innehåller lsartan eller kmbinatinen lsartan ch hydrklrtiazid Offentliggörs 9 mars 2011 TLV:s utredning ch beslut m läkemedel sm innehåller lsartan

Läs mer

Guide till datadriven verksamhetsstyrning

Guide till datadriven verksamhetsstyrning Guide till datadriven verksamhetsstyrning Bakgrund Reaktiv verksamhetsstyrning med fkus på förklaring Traditinellt sett har man månadsmöten en till två veckr efter ett månadsskifte där man tittar på föregående

Läs mer

Din guide till Windows 10

Din guide till Windows 10 Din guide till Windws 10 Lgga in. Efter man startat sin datr så möts man av en skärmsläckare före inlggning. Tryck på valfri tangent eller vänsterklicka med musen för att kunna lgga in med ditt PKxxxx

Läs mer

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN (12) Utvärdering sommarjobb 2016

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN (12) Utvärdering sommarjobb 2016 2016-09-05 1 (12) Utvärdering smmarjbb 2016 Sammanfattning Uppdraget har varit att alla ungdmar i första året ch andra året i gymnasiet ska erbjudas smmarjbb 2016. Alla sm sökt i målgruppen har erbjudits

Läs mer

Tidigt uttag av allmän pension och placering i kapitalförsäkring

Tidigt uttag av allmän pension och placering i kapitalförsäkring 1 (8) PM Dk.bet. 2015-06-08 Analysavdelningen Tidigt uttag av allmän pensin ch placering i kapitalförsäkring Tidigt uttag av allmän pensin ch placering i kapitalförsäkring i krthet: Fördelar: Möjlighet

Läs mer

Seglarskolehandbok för RÖSS:are

Seglarskolehandbok för RÖSS:are Seglarsklehandbk för RÖSS:are Målet med RÖSS seglarskla är att alla ska tycka att segling är rligt ch känna sig trygga ch vilja frtsätta segla! På seglarsklan lära du dig grunderna i segling ch det har

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning Läsåret 2010/2011 Vuxenutbildningsavdelningen S SID 1 (13) 2011-04-20 Kvalitetsredvisning Läsåret 2010/2011 Anrdnare ABF Stckhlm Vux Inledning ABF Stckhlm har sedan 2003 genmfört vuxenutbildning på grundläggande - ch gymnasial

Läs mer

Ändamål och rättslig grund för behandlingen av dina personuppgifter.

Ändamål och rättslig grund för behandlingen av dina personuppgifter. GDPR Infrmatin ch behandling av persnuppgifter Genm denna infrmatinsskrift får du infrmatin m hur dina persnuppgifter behandlas av Wahlströms Bil AB Org. nr 556383 1659, med adress Södra Industrigatan

Läs mer

STÄDCHECKLISTA VID FLYTTSTÄDNING

STÄDCHECKLISTA VID FLYTTSTÄDNING STÄDCHECKLISTA VID FLYTTSTÄDNING Förberedelser Töm hela bstaden på möbler, flyttkartnger ch eventuella saker sm frtfarande finns i skåp ch lådr. Eftersm biutrymmen sm garage, balkng ch förråd ckså ska

Läs mer

Trygghetsplan för Trädgårdens förskola

Trygghetsplan för Trädgårdens förskola Trygghetsplan för Trädgårdens förskla Likabehandlingsplan ch plan mt kränkande behandling 2018-2019 Vår visin: På vår förskla skall alla känna sig välkmna ch delaktiga. De ska känna trygghet ch inflytande

Läs mer

Trygghetsplan för Hardemo förskolan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Trygghetsplan för Hardemo förskolan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Trygghetsplan för Hardem försklan Likabehandlingsplan ch plan mt kränkande behandling 2018-2019 Vår visin: Hardem förskla är en plats där alla respekterar varandra. Där barn ch vuxna kan öppet framföra

Läs mer

Östervåla 2015-06-11

Östervåla 2015-06-11 Östervåla 2015-06-11 Vårens sista styrelsemöte avhölls igår nsdag så vi i styrelsen har samlat lite inf m vad sm händer ch vill med det önska Er alla en skön smmar. Infrmatin från Östervåla IF:s styrelse.

Läs mer

Intern styrning och kontroll vid Stockholms universitet

Intern styrning och kontroll vid Stockholms universitet Revisinsrapprt Stckhlms universitet 106 91 Stckhlm Datum Dnr 2008-04-03 32-2007-0804 Intern styrning ch kntrll vid Stckhlms universitet Riksrevisinen har sm ett led i den årliga revisinen av Stckhlms universitet

Läs mer

Handikappersättningen

Handikappersättningen Hur mycket får man i Handikappersättningen är 36, 53 eller 69 prcent av prisbasbelppet~( berende på vilket behv du har av hjälp ch hur stra dina merkstnader är på grund av funktinsnedsättningen. Handikappersättning

Läs mer

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn. Vårdadministratör - ett bristyrke

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn. Vårdadministratör - ett bristyrke YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn Vårdadministratör - ett bristyrke Examensarbete 35 päng Författare: Anna Nilssn Handledare: Dris Karlssn Våren 2015 SAMMANFATTNING I detta examensarbete

Läs mer

OMRÅDET VÄGARNA. Styrelsen har konstaterat att vildsvinen återigen bökar runt i våra trädgårdar och på föreningens marker.

OMRÅDET VÄGARNA. Styrelsen har konstaterat att vildsvinen återigen bökar runt i våra trädgårdar och på föreningens marker. ETT ÅR ATT MINNAS Oavsett vad året har bjudit på finns det många minnen sm vi kan plcka fram ch njuta av under vinters mörka dagar. Det behöver inte alltid vara de stra händelserna sm skapar de bästa minnena.

Läs mer

Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Serpentinen 1 januari 31 december 2010

Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Serpentinen 1 januari 31 december 2010 Årsredvisning Bstadsrättsföreningen Serpentinen 1 januari 31 december 2010 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas eknmiska intressen genm att i föreningens hus upplåta

Läs mer

Likabehandlingsplan Kvännarskolan. inklusive fritidshem. läsåret 2013/2014

Likabehandlingsplan Kvännarskolan. inklusive fritidshem. läsåret 2013/2014 Likabehandlingsplan Kvännarsklan inklusive fritidshem läsåret 2013/2014 Intrduktin Det här är Kvännarsklans plan mt diskriminering ch kränkande behandling. Den beskriver vårt övergripande arbete, hur vi

Läs mer

PRINCIPER FÖR TILLGÅNG TILL DEPÅER FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN

PRINCIPER FÖR TILLGÅNG TILL DEPÅER FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN PRINCIPER FÖR TILLGÅNG TILL DEPÅER FÖR KOLLEKTIVTRAFIKEN Ett delprjekt inm Partnersamverkan för en fördubblad kllektivtrafik [Rapprt från en branschgemensam expertgrupp inm Partnersamverkan för en fördubblad

Läs mer

Tips och råd till beställare som ska upphandla en kvalitetssäkrad pumpservice enligt LOU

Tips och råd till beställare som ska upphandla en kvalitetssäkrad pumpservice enligt LOU O:\BRG\Föreningar\Servicesektinen\06 Prjekt\11 Upphandlingsrekmmendatiner underlag\upphandling avseende pumpservice SWEPUMP rev II 140905.dcx 1 (5) Tips ch råd till beställare sm ska upphandla en kvalitetssäkrad

Läs mer

Information från socialkontorets ledningsgrupp

Information från socialkontorets ledningsgrupp PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-10-20 Närvarande: Berit Nrén, Christina Kvarnström, Erika Hanssn, Fredrik Nilssn, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hanssn, Sture Veräjä, Åsa Israelssn, Eva Åkerlund Infrmatin

Läs mer

Lekar för din träningsgrupp - En lekbank för ledare där nästan ingen extra utrustning krävs, enjoy!

Lekar för din träningsgrupp - En lekbank för ledare där nästan ingen extra utrustning krävs, enjoy! Lekar för din träningsgrupp - En lekbank för ledare där nästan ingen extra utrustning krävs, enjy! Innehållsförteckning Intrduktin 3 Hur leder jag en lek på bästa sätt? 3 Namnlekar hälsa på varandra 5

Läs mer

Förslag till ändrade rutiner för statliga ålderspensionsavgifter

Förslag till ändrade rutiner för statliga ålderspensionsavgifter 1 (7) PM Förslag till ändrade rutiner för statliga ålderspensinsavgifter Pensinsmyndigheten föreslår att: regleringsbelppet mellan statsbudgeten ch AP-fnden för statliga ålderspensinsavgifter inte fördelas

Läs mer

Trygghetsplan för Duvans förskola

Trygghetsplan för Duvans förskola Trygghetsplan för Duvans förskla Likabehandlingsplan ch plan mt kränkande behandling 2018-2019 Vår visin: På Duvans förskla ska alla känna sig trygga, sedda ch bli bemötta med respekt. Alla ska ha samma

Läs mer

SchoolSoft 2015-05-05

SchoolSoft 2015-05-05 SchlSft 2015-05-05 Arkivering Nytt läsår Schemasystem: TimeEdit Nedan följer en lista på vad sm bör göras i SchlSft mellan två läsår. Berende på sklans sätt att arbeta kan det finnas mindre avvikelser

Läs mer

Information för socialtjänst och hälso- och sjukvård gällande anmälan och ansökan om god man och förvaltare

Information för socialtjänst och hälso- och sjukvård gällande anmälan och ansökan om god man och förvaltare Infrmatin för scialtjänst ch häls- ch sjukvård gällande anmälan ch ansökan m gd man ch förvaltare Anmälan från scialnämnd eller sjukvården Om persnal vid scialförvaltningen eller inm sjukvården får kännedm

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Stckhlm, 13 maj 2019 Ku2018/02102/DISK Till: Arbetsmarknadsdepartementet a.remissvar@regeringskansliet.se Svenska Röda Krsets yttrande över Förslag till en natinell institutin för mänskliga rättigheter

Läs mer

Utvärdering av BROs kontaktpersonsverksamhet

Utvärdering av BROs kontaktpersonsverksamhet Utvärdering av BROs kntaktpersnsverksamhet Beställare: Upplägg ch rapprt: Genmförande: Ingrid Kössler ch Kerstin Wåhleman Elise Leppänen 7-16 september 2009 Framtagen i samarbete med: www.easyresearch.se

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY ADJURE AB

INTEGRITETSPOLICY ADJURE AB INTEGRITETSPOLICY Vi på ADJURE värnar m dig ch din persnliga integritet. Det är viktigt för ss att du ska känna dig trygg när du lämnar dina uppgifter till ss. Vi behandlar därför dina persnuppgifter på

Läs mer

SchoolSoft 2015-05-05

SchoolSoft 2015-05-05 SchlSft 2015-05-05 Arkivering Nytt läsår Schemasystem: NvaSchem (utan elever) Nedan följer en lista på vad sm bör göras i SchlSft mellan två läsår. Berende på sklans sätt att arbeta kan det finnas mindre

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Kunskapsskolan Borås läsåret 13 14

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Kunskapsskolan Borås läsåret 13 14 Likabehandlingsplan ch årlig plan mt kränkande behandling för Kunskapssklan Brås läsåret 13 14 1. Syftet med likabehandlingsarbetet på sklan: Att främja elevernas rättigheter ch att mtverka diskriminering

Läs mer

E N K U N S K A P S T I D N I N G F Ö R A K T I V A H U N D Ä G A R E. Nr. 1/11 Årgång 14. Canis - vi förändrar hundvärlden! www.canis.

E N K U N S K A P S T I D N I N G F Ö R A K T I V A H U N D Ä G A R E. Nr. 1/11 Årgång 14. Canis - vi förändrar hundvärlden! www.canis. E N K U N S K A P S T I D N I N G F Ö R A K T I V A H U N D Ä G A R E Nr. 1/11 Årgång 14 Canis - vi förändrar hundvärlden! www.canis.se Targeting KLICKER- TRANING Text: Cecilie Kste l & Mrten Egtvedt Targeting

Läs mer

Delrapport inom projektet Ombildning av hyresrätter till bostadsrätter inom allmännyttans bestånd 2007-2010.

Delrapport inom projektet Ombildning av hyresrätter till bostadsrätter inom allmännyttans bestånd 2007-2010. Hur ser rdföranden på utvecklingen efter mbildningen? En uppföljning av bstadsrättsföreningar sm bildades 1999-2004 Delrapprt inm prjektet Ombildning av hyresrätter till bstadsrätter inm allmännyttans

Läs mer

Här är er offert för bohagsflytt och eventuell flyttstädning med nöjd- kund garanti.

Här är er offert för bohagsflytt och eventuell flyttstädning med nöjd- kund garanti. Hej. 1 Här är er ffert för bhagsflytt ch eventuell flyttstädning med nöjd- kund garanti. Observera. Innan ni bkar flyttfirma kntrllera att de har transprttillstånd ch försäkring. Väldigt låga priser kan

Läs mer

BRANDFARLIGA VAROR Hantering på laboratorium

BRANDFARLIGA VAROR Hantering på laboratorium BRANDFARLIGA VAROR Hantering på labratrium Denna infrmatin visar hur brandfarliga gaser ch vätskr kan hanteras på labratrier på ett sätt sm uppfyller lagstiftningens krav. Utgångspunkten för denna infrmatin

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Gunghästens förskola Centrum förskolor. Läsåret 2016/2017

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Gunghästens förskola Centrum förskolor. Läsåret 2016/2017 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Gunghästens förskla Centrum försklr Läsåret 2016/2017 Oktber 2016 1 Innehållsförteckning Till dig sm är vårdnadshavare 2 Likabehandlingsplanens syfte 3

Läs mer

Brf Herden 8 www.sbc.se/herden8

Brf Herden 8 www.sbc.se/herden8 Information till alla hyresgäster och bostadsrättsinnehavare September 2007 Innehåll Fontänen har stängts av Nytt styr- och reglersystem Föreningens fastighetsförsäkring Upphandling av förvaltartjänster

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter Sida 1 (7) Infrmatin m behandling av persnuppgifter Genm denna infrmatinsskrift får du infrmatin m hur dina persnuppgifter behandlas av Möller Bil Sverige AB, 556298-7510, Bx 248, 751 06 Uppsala, 0771-66

Läs mer