Når patienter med högt blodtryck behandlingsmålet? Pilotstudie av 60 patienter med hypertoni vid Olaus Petri vårdcentral i Örebro.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Når patienter med högt blodtryck behandlingsmålet? Pilotstudie av 60 patienter med hypertoni vid Olaus Petri vårdcentral i Örebro."

Transkript

1 Når patienter med högt blodtryck behandlingsmålet? Pilotstudie av 60 patienter med hypertoni vid Olaus Petri vårdcentral i Örebro. Maria Nyström, ST-läkare Syfte Att studera 60 primärvårdspatienter med hypertoni och se på deras behandling och måluppfyllelse. Att studera om kortare läkarundervisning inom hypertoni och övrig kardiovaskulär sjukdom med riskskattning kan leda till ett förbättrat patientomhändertagande. Frågeställning Hur många av 60 patienter med hypertoni når målblodtryck på Olaus Petri vårdcentral? Kan kortare undervisning till läkargruppen kring hypertoni och kardiovaskulär riskskattning förbättra det medicinska omhändertagandet av patienter med hypertoni? Författare Maria Nyström, ST-läkare i allmänmedicin Olaus Petri VC Örebro. maria.nystrom@orebroll.se Stefan Jansson, Distriktsläkare/ doktorand, Brickebackens VC Örebro/ Hälsoakademin, Allmänmedicinskt forskningscentrum, Örebro Universitet/ Inst för folkhälso- och vårdvetenskap, Allmänmedicin och klinisk epidemiologi, Uppsala Universitet.

2 Sammanfattning I SBU rapporten Måttligt förhöjt blodtryck från 2004 (uppdaterad 2007) skriver man att vi idag har goda möjligheter att sänka ett förhöjt blodtryck, men det är oklart om primärvården lyckas särskilt väl. Det är enligt rapporten endast cirka 20-30% av de som läkemedelsbehandlas för hypertoni som når gällande behandlingsmål dvs. blodtryck under 140/90. Ett underbehandlat blodtryck ökar risken att insjukna i kranskärlssjukdom, stroke samt ökar risken för utveckling av demens. Det finns därför ett stort behov av kvalitetssäkringsarbete inom primärvården. När det gäller information till läkare om hypertoni och kardiovaskulär riskskattning och på vilket sätt det lämpligen bör göras för att optimera patientomhändertagandet är inte studerat i så stor omfattning. Ovanstående problematik är därför tänkt att belysas i denna studie som kommer att ske på Olaus Petri vårdcentral i Örebro. Bakgrund Förhöjt blodtryck är en av flera riskfaktorer för kardiovaskulär sjukdom och utveckling av demens. Idag uppskattas 1,8 miljoner av den vuxna befolkningen i Sverige ha högt blodtryck (1). De undersökningar som gjorts visar att målblodtryck (blodtryck under 140/90) sällan uppnås. Endast procent av våra patienter som behandlas med läkemedel mot hypertoni uppfyller detta mål (1). Grunden för behandling är i första hand livsstilsförändringar som kan minska behovet av farmakologiskbehandling (2). Farmakologisk behandling grundar sig idag på fem stora läkemedelsgrupper nämligen (tiaziddiuretika, angiotension-converting enzyme (ACE-hämmare), kalciumantagonister, angiotensin- receptor-blockerare (ARB) och betablockerare). Alla dessa läkemedelsgrupper sänker blodtrycket ungefär likvärdigt (3). Läkemedelskostnader för behandling av högt blodtryck stiger för varje år. Därför har val av läkemedel stor betydelse för kostnadseffektiviteten. Vid bedömning av hypertonipatienter rekommenderas i nuläget att man ser till patientens hela riskprofil och det är visat att merparten av de som drabbas av komplikationer kan förutspås (4). Blodtryck och metabola riskfaktorer potentierar varandra, vilket i sin tur leder till en kardiovaskulär risk som sammantaget är högre än de enskilda riskfaktorerna tillsammans (5).

3 När behandlingsbehovet ska bedömas vid hypertoni bör man tänka på patientens totala framtida risk (6). I Sverige, så väl som i andra länder används därför olika typer av riskskattningsinstrument för att underlätta den kliniska bedömningen, till exempel riskvärdering enligt europeiska riktlinjer och Systematic COronary Risk Evaluation (SCORE)-Sverige (7,8). Det finns ett flertal studier där man gjort olika interventioner för att förbättra blodtrycket. Dessa studier har delats in på följande sätt: själv-monitorering, utbildning direkt till patienten, utbildning till vårdpersonal, apotekare eller sjuksköterskedriven mottagning, organisationsinterventioner samt olika typer av påminnelsesystem. När det gäller utbildning till vårdpersonal har inga studier kunnat påvisa en blodtryckssänkande effekt hos patienter (9). Material och metod Vårdcentralen Olaus Petri vårdcentral (landstingsdriven) ligger i centrala delen av Örebro och har ett basåtagande inkluderat läkar- och distriktssköterskemottagning, barnahälsovård, mödrahälsovård, ungdomsmottagning och sjukgymnastik. Läkarbemanningen (2010) utgörs av 7 distriktsläkare motsvarande 5,5 heltidstjänster och 5 ST-läkare. Vårdcentralen har cirka listade patienter, som bor i hyreslägenheter, villor men även i hus på landet. Andelen barn i området är relativt stor, liksom andelen äldre över 80 år. På det närbelägna äldreboendet Klosterbacken med cirka 60 boende finns en rehabiliteringsavdelning där vårdcentralen sköter läkar- och sjukgymnastikinsatserna. På vårdcentralen är arbetet systematiskt och evidensbaserat och de medicinska riktlinjerna gällande hypertoni bygger på de i landstinget överenskomna som finns på vårdpraxis Utifrån dessa riktlinjer gör läkaren en individuell bedömning och patienter kallas till regelbundna besök. Vid läkarbesöken förs samtal med patienten om rådande hälsosituation med genomgång av undersökningsfynd och laboratorieprov. Vårdcentralens läkare har enats om att kontrollera EKG vid alla nybesök samt därefter vartannat år eller vid behov. Urval Vårdcentralen använder BMS-Cross journalsystem med diagnossystemet ICD-10. Ett datajournaluttag gjordes 2008 för alla patienter som erhållit diagnosen hypertoni, (I10-) utan

4 organpåverkan, etablerad hjärt-kärlsjukdom eller diabetes mellitus. På detta sätt erhölls 1325 patienter varav 60 patienter valdes ut som studiepopulation. Urvalet togs fram genom att var 10:e person ur detta journaluttag i åldersgrupperna år valdes, lika många män som kvinnor. I åldersgruppen år valdes var 5:e person på grund av att det fanns för få patienter i detta åldersintervall. Patienterna fördelades jämt i åldersgrupperna 40-59, och år. Patienter med diabetes, njursvikt, allvarlig psykisk störning, behandlingskrävande cancer, 85 år och äldre samt missbruk exkluderades. Datainsamling Genom en retrospektiv journalgenomgång skapade jag två uppföljningsperioder med ett förutbestämt protokoll. Period 1 innehöll besök som gjordes och period 2 gällde besök under perioden Under de båda perioderna registrerades blodtrycket och om det fanns flera blodtryck tagna valdes det senaste som tagits vid läkarbesök. Övriga variabler som registrerades var ålder, kön, datum för läkarbesök, tobak (snus, cigaretter, vattenpipa, cigarrer), rökning (ej angiven mängd, 0-11 st, st, över 20 st), alkohol (ej kvantifierat), motion (mindre än en gång/vecka, en till tre gånger/vecka, mer än tre gånger/vecka), systoliskt- och diastoliskt blodtryck, hur blodtrycket registrerades (ej angivet, sittande, stående, liggande), puls, EKG (datum, tidigare än period 1 registrerades), blodlipider (triglycerider, kolesterol, LDL, HDL), p-glukos, urinprov, elektrolyter (natrium, kalium, calcium, urat, kreatinin), vikt, längd, BMI (kg/m 2 ), bukomfång, tidigare hjärtkärlsjukdom (även lipidrubbning), hereditet för hjärt-kärlsjukdom, all vårdkontakt med läkare avseende hypertoni, vårdkontakt läkare avseende annat, målsättning (om det fanns noterat i journal), intensifierad behandling efter läkarbesök, uppföljning av hypertonin (antal månader), återbesök till läkare (antal månader), riskgradering (om angett eller ej), mediciner (hypertoniläkemedel), Fysisk aktivitet på Recept (FaR), livsstilsåtgärder, antal kontakter hos distriktssköterska samt fritext (där antecknades ev. stress, sjukskrivning, permanent/tidsbestämd sjukersättning, hög arbetsbelastning, social utsatthet samt alkoholöverkonsumtion). Sjukdomsduration kunde ej fastställas då det inte fanns angivet trots att jag gjorde en retrospektiv journalsökning. EKG-data hämtades från Welch Allyn Cardio Perfect i journalsystemet. Blodtrycket mäts på vårdcentralen med hjälp av Tri Cuff original, utan något angivet standardiserat sätt. Data från varje journal skrevs in samt bearbetades i dataprogrammet OpenOffice

5 Läkargenomgång Studiens ansvarige läkare hade en genomgång med samtliga läkare på vårdcentralen vid ett par tillfällen, och Vid första mötet presenterades upplägget av studien och lathundar angående initiering av blodtrycksbehandling enligt modifierade europeiska riktlinjer (7) delades ut. Vid det andra mötet delgavs information om aktuellt läge på vårdcentralen för de 60 utvalda hypertonipatienterna. På de regelbundna läkarmötena fick alla påminnelser om att studien pågick. Enkät Enkät (se bil.1) delades ut till samtliga läkare samt I resultatet kommer endast redovisas svar från läkare som deltagit under hela studietiden. Med livsstilsfrågor avses i enkäten tobak, alkohol, motion samt kost (arbete samt socialt status). Statistik Excel 2010 användes för statistisk bearbetning. De insamlade blodtrycken för period 1 och 2 beräknades statistiskt med parat T-test. Etiska aspekter Detta är ett kvalitetsprojekt där syftet är att se om patientomhändertagandet kan förbättras och om den kvalitet vårdcentralen har idag när det gäller hypertonibehandling behöver ändras t ex. (stärka patientens säkerhet i vården, eller att identifiera risker i vården). Vården har en skyldighet att göra kvalitetsgenomgångar regelbundet varför någon egentlig etikansökan ej behöver göras. För att säkerställa att etiska aspekter tagits i beaktning kommer en kodning med löpnummer att användas för personnummer och kodningen kommer att förvaras inlåst på vårdcentralen så att patienterna ej kan identifieras. Endast studieansvarig läkare har kodningslistan och därmed möjlighet att identifiera studiepatienterna.

6 Resultat Systoliskt medelblodtryck visade en minskning med 5mmHg men var inte statistiskt signifikant (p=0,06) diastoliska medelblodtrycket minskade med 2 mmhg ej statistiskt signifikant (p=0,43) (Tabell 1). Vid uppdelning på kvinnor och män sågs en icke-signifikant systolisk blodtryckssänkning på 3 mmhg (p=0,53) hos kvinnor och 8 mmhg hos män (p=0,06). Motsvarande gällande diastoliskt blodtryck visade hos kvinnor ingen sänkning (p=0,95) och hos männen fanns en icke-signifikant sänkning med 3 mmhg (p=0,37). Vid studiens start inkluderades 60 patienter varav 5 ej kunde följas upp. Två kvinnor hade inget återbesök inom studietiden och tre män varav två avled och en hade inget återbesök inom studietiden. Efter interventionen uppnådde fler patienter rekommenderade blodtrycksnivåer (tabell 2). Hur blodtryckets mättes noterades i ett fåtal fall i journalerna. Sammantaget för perioderna 1 och 2 fanns information om sättet man mätt blodtrycket på i 30 % av journalerna. Tabell 1. Medelblodtryck uppdelat i åldersklasser samt totalt. Medelblodtryck mmhg (lägsta och högsta) Period >80 Alla åldrar Kvinnor 144/83 149/72 151/78 147/80 ( /60-107) Män 141/84 156/87 154/88 148/86 ( /70-100) Totalt 142,5/83 152,5/79,5 152,5/83 147/83 Period >80 Alla åldrar Kvinnor 139/80 146/79 155/80 144/88 ( /60-90) Män 139/86 141/77 141/82 140/83 ( /70-110) Totalt 139/83 143,5/78 148/78 142/81

7 Tabell 2. Antal patienter under period 1 och period 2 som uppnår rekommenderat målblodtryck 140/90 (antal) Period 1 Period 2 Kvinnor 13/30=43% 13/28=46% Män 11/30=37% 13/27=48% Samtliga patienter medicinerades med ett eller flera läkemedel mot hypertoni. Störst andel behandlades med diuretika (57 %) följt av beta-blockerare (47 %), kalciumblockerare (32 %), ACE-hämmare (22 %) och ARB (10 %) (figur 1). Dessutom behandlades 16 patienter med lipidsänkande läkemedel (samtliga behandlades med statiner) samt 10 stycken med Trombyl och tre stycken med Waran. Figur 1. Fördelning av läkemedelsklasser hos samtliga patienter. Läkemedel 10% Diuretika 47% 57% ACE-hämmare Kalciumantagonister 32% 22% Betareceptorblockerare Angiotensin IIantagonister

8 Vid genomgång av riskfaktorer hade tobak noterats i två tredjedelar av journalerna majoriteten var rökare. Av samtliga patienter rökte cirka 8 % av männen och lika många av kvinnorna, värdena var lika för period 1 och 2. Blodfetter var kontrollerat hos 33 % av kvinnorna och i 40 % av männen i period 1. Motsvarande siffror för period 2 var 33 % av kvinnorna samt 30 % av männen hade fått sina blodfetter kontrollerade. P-Glukos fanns noterat i två tredjedelar av journalerna i period 1 och 2. Två stycken journaler hade information om patientens bukomfång och BMI fanns registrerat i 23 % av journalerna under period 1 och i 17 % under period 2. Uppgifter om hereditet fanns noterat framförallt den yngre åldergruppen (40-69 år) från nio kvinnor och tio män i period 1. Vardera två kvinnor och män hade fått FaR. Motion noterades enligt tabell 3. Tabell 3. Fördelning av antal motionstillfällen hos den andelen av patienter där motion fanns noterat i journal. Motion Period 1 Motionstillfällen/vecka <1 1-3 >3 Kvinnor n, % 3 (19) 5 (31) 8 (50) Män n, % 1 (9) 2 (18) 9 (82) Motion Period 2 Motionstillfällen/vecka <1 1-3 >3 Kvinnor n, % 5 (45) 5 (45) 1 (9) Män n, % 4 (40) 1 (10) 5 (50)

9 Tabell 4. Antal noteringar i journal avseende tobak, alkohol, motion, BMI, hereditet samt målsättning under period 1 samt period 2. Basfakta samt uppföljning (registrering i journal %, antal) Kvinnor 40-69år 70-79år >80år Period 1 n=16 Period 2 n=16 Period 1 n=6 Period 2 n=5 Period 1 n=8 Period 2 n=7 Tobak %, (n) 75 (12) 81 (13) 33 (2) 80 (4) 62 (5) 71 (5) (snus+cigaretter) Alkohol %, (n) 31 (5) 50 (8) 33 (2) 20 (1) 37,5 (3) 57 (4) Motion %, (n) 56 (9) 50 (8) 67 (4) 20 (1) 37,5 (3) 29 (2) BMI %, (n) 31 (5) 31 (5) 17 (1) 0 25 (2) 14 (1) Hereditet %, (n) 56 (9) 37,5 (6) 0 20 (1) 12,5 (1) 14 (1) Mål %, (n) 0 6 (1)

10 Män 40-69år 70-79år >80år Period 1 n=16 Period 2 n=15 Period 1 n=6 Period 2 n=6 Period 1 n=8 Period 2 n=6 Tobak %, (n) 75 (12) 87 (13) 67 (4) 83 (5) 62,5 (5) 50 (3) (Snus+cigaretter) Alkohol %, (n) 50 (8) 47 (7) 33 (2) 33 (2) 12,5 (1) 17 (1) Motion %, (n) 62,5 (10) 47 (7) 33 (2) 50 (3) 0 0 BMI %, (n) 25 (4) 13 (2) 33 (2) 33 (2) 0 0 Hereditet %, (n) 56 (9) 67 (10) 17 (1) 17 (1) 0 0 Mål %, (n) EKG fanns taget på 68 % av patienterna, 80 % av männen samt 57 % av kvinnorna. Hos tre fjärdedelar av patienterna var kreatinin taget. Urinprov var kontrollerat hos cirka en fjärdedel av patienterna. Tabell 5. Kliniska värden hos patienterna vid studiestart. Basfakta (medelvärden) vid studiestart. Kvinnor Män Blodtryck mmhg 147/80 148/86 Puls slag/minut BMI m/l

11 GFR >70år ml/minut 64,75 (21-117) 67,69 (45-88) Kreatinin mikromol/l P-glukos mmol/l 6,0 5,48 Kolesterol mikromol/l 5,33 4,98 Efter besök på vårdcentralen i period 1 var uppföljningstiden (besök kunde vara både till läkare eller distriktssköterska) i medeltal 10 månader för kvinnor och 8 månader för män. Planerat återbesök till läkare var i period 1, för kvinnor 13 månader (tre kvinnor saknade angivelse för planerat återbesök och stod ej heller på väntelista) och för män 12 månader (fyra män saknade angivelse för planerat återbesök och stod ej heller på väntelista). I period 2 var motsvarande siffror 11,5 månader för kvinnor respektive 11 månader för män. Planerad återbesökstid till läkare 12 månader för kvinnor (tre kvinnor saknade angivelse för planerat återbesök och stod ej heller på väntelista) respektive 12 månader för män (samtliga män hade planerat återbesök). I löpande journaltext beskrivs bland yngre män dvs. gruppen år hög arbetsbelastning, social ensamhet, alkoholöverkonsumtion. Bland kvinnor i samma grupp beskrivs hög stress, arbetslöshet samt att det finns ett flertal kvinnor som uppbär permanent sjukersättning (fd. sjukpension). Fem kvinnor hade tidigare lipidrubbning och några i den äldre åldersgruppen hade ischemisk hjärtsjukdom, stroke, hjärtsvikt och förmaksflimmer. Fem män hade lipidrubbning och ungefär lika många hade ichemisk hjärtsjukdom, hjärtsvikt samt förmaksflimmer men jämt fördelade över samtliga åldrar. Läkarenkät Enkäten visade (figur 2 och 3) att läkargruppen alltid diskuterade livsstilsfrågor. Uppföljningen av läkemedelsbehandlingen förbättrades dvs. man angav i enkäten att man följde upp läkemedelsförändringar. Läkargruppen blev sämre på att sätta upp behandlingsmål samt att följa upp annat (t ex. motion, kost) efter interventionen. Läkarna gjorde också fler riskbedömningar under period 1 jämfört med period 2. I löpande text angav i stort sett majoriteten av läkare att man upplever det som positivt att diskutera livsstilsfrågor.

12 Riskfaktorer som diskuterades var innan studiestart (rökning (7 st), motion (5 st), alkohol (5 st), blodfetter (4 st), andra sjukdomar (2 st), hereditet (2 st), kost (1 st), stress (2 st) samt vikt (3 st)) samt en person angav att alla riskfaktorer diskuterades. Vid enkät i period 2 uppgav läkarna att man diskuterade (rökning (8 st), motion (8 st), alkohol (5 st), blodfetter (1 st), hereditet (1 st), kost (3 st), stress (3 st), vikt (3 st) samt sömn (1 st)). I första enkäten angavs att man framförallt använde sig av egna modeller för riskskattning varav 4 läkare även angav att man tog hjälp av SCORE-Sverige i enkät nummer 2 var svaren i stort sett desamma. Figur 2 och 3. Uppföljning av enkät ställd till läkargruppen under första respektive andra uppföljningsperioden. A= Diskuteras livsstilsfrågor, B= Sätter du upp behandlingsmål, C= Följer du upp farmakologisk behandling, D= Följer du upp annat (ex. motion) samt E= Gör du riskbedömning. Figur 2. % Period 1 A B C D E Ja Nej Figur 3.

13 % Period 2 A B C D E Ja Nej Diskussion Studien visade att målblodtryck uppnås hos 40 % av patienterna i period 1 respektive 47 % i period 2. Dock var medelblodtryckssänkningen inte statistiskt signifikant. Tidigare studier har varit samstämmiga och visat på dålig effekt av undervisning till läkare (9). Blodtrycket är oftast högre hos äldre jämfört med yngre personer i denna studie var blodtrycken överlag förhöjda men patienter > 80 år hade högre blodtryck jämfört med yngre patienter. Det korrelerar väl med tidigare studier (11). När det gäller äldre (>80 år) och blodtrycksnivåer finns också bra stöd för att hög kronologisk ålder inte bör utgöra något hinder för mer intensiv behandling med målblodtryck ned till 140 systoliskt för att minska risken för komplikationer (12). Att patienter inte når målvärdet (140/90) i större omfattning i denna studie kan ha flera orsaker, en orsak kan vara att läkarna i denna studie kanske inte håller fast vid blodtrycksmålen om patienten endast ligger något över satta målvärden(17). En annan kan vara att läkarna satt upp individuella mål för enskilda patienter som ligger över 140/90 pga. medicinska skäl. Däremot kunde man i studien se tendens till att fler uppnådde målblodtryck och att enskilda läkare ändrade sina bedömningar. Endast 30 procent av journalerna innehöll uppgifter om på vilket sätt blodtrycket hade tagits och det finns därför goda skäl att så mycket som möjligt standardisera metodiken vid blodtryckstagning (13).

14 När det gäller farmakologisk behandling visade studien på att patienterna i medeltal behandlades med 1,5 läkemedel, vilket måste anses som en låg siffra och det finns flera studier som stödjer detta (14). Man kan också tänka sig att detta har påverkat om man uppnått behandlingsmålet eller ej. Vid val av läkemedel har det efter att studien slutfördes framkommit nya behandlingsrekommendationer (15). Där jämställs läkemedelsbehandling mot hypertoni med diuretika, kalciumantagonister, ACE-hämmare och ARB (angiotensinreceptor blockerare), medan behandling med beta-blockerare har fått en lägre prioritet. Således visar denna studie att relativt många patienter är behandlade med beta-blockerare. Att så många patienter i studien behandlas med beta-receptor blockad kan inte förklaras utifrån tidigare hjärt-kärlsjukdom utan beror möjligen på tidigare behandlingsrekommendationer. I materialet finns också tendenser på att kvinnor är mer underbehandlade än män, men det är svårt att dra några större slutsatser då underlaget är litet. De fick inte heller kontrollerat EKG i samma utsträckning som männen. När läkarna gör riskbedömning och tar hänsyn till patienternas bruk av tobak och alkohol, om de är överviktiga samt om de har hjärt-kärlhereditet så visade studien att dessa frågor inte togs upp i den omfattning som man kunde ha förväntat. På liknande sätt beställdes inte samtliga laboratorietest som behövdes för att riskbedöma patienterna samt hitta subkliniska organskador. Liknande studier har visat på samma utfall(10). Kopplat till risker ser man också att motion tas upp/ journalförs i 22 % av journalerna (period 1+2) hos kvinnor och 17,5% i männens journaler (period 1+2) dock diskuteras alltid livsstilsfrågor enligt den enkät som gjordes. Att siffrorna är låga kan möjligen bero på att man inte dokumenterar det man gjort vid patientbesöket. Noteras bör också att bara fyra stycken FaR recept förskrivits totalt. Låga siffror men även om det saknas mortalitets- och morbiditetsstudier avseende fysisk aktivitet vid högt blodtryck är det väldokumenterat att högre fysisk aktivitet är associerat med en lägre grad av dödlighet hos dessa patienter (16). Att sätta upp mål för blodtryckspatienter fanns endast noterat i en journal vilket inte var förväntat då gällande riktlinjer anger att varje patient ska få ett individuellt mål ( I enkäten angav läkarna att man ganska ofta satte mål för behandling men att färre gjorde detta efter interventionen samt vetskap om studien. Detta är ett intressant fynd som är svårt att förklara men om detta står för

15 att man gör upp egna mål som inte dokumenteras och/eller att man svarar ärligare efter vetskap om studiestart kräver ytterligare studier på området. Sammanfattning Studien visade att läkarna förändrade sitt patientomhändertagande och att det fanns en tendens till sänkning av medelblodtrycket hos patienterna. Däremot antyder studien att läkarna inte gör en generell riskanalys vid handläggningen av patienter med hypertoni. Trots studiens begränsningar visar resultatet på brister i handläggandet gentemot gällande rekommendationer. Kort undervisning till läkargruppen tenderar att ha begränsad effekt. Betydelse För patientens del innebär ett bättre omhändertagande minskade risker att i framtiden drabbas av någon form av hjärt-kärlkomplikationer eller demens. För vårdcentralen är det viktigt att upptäcka en eventuell över- eller underbehandling och därmed åstadkomma förändrade rutiner som ger en bättre medicinsk bedömning. Att få kännedom om enkla rutiner som kan förändra medicinska omhändertagandet samt förändra beteendet hos den enskilda läkaren utgör ytterligare aspekter när det gäller att kvalitetssäkra vården. Ur samhällssynpunkt kan uppföljningen eventuellt minska på läkemedelskostnader, se till att rätt patient får rätt omhändertagande och i ett större perspektiv minska risken för eller förhindra insjuknande i kardiovaskulär sjukdom. För egen del leder undersökningen till fördjupade kunskaper om patientnära forskning samt kvalitetsarbete. Bias Eftersom studien är retrospektiv och bygger på journaldokumentation finns det sannolikt brister i dokumentationen När det gäller blodtrycksmätning kan det finnas flera begränsningar så som olika sätt att mäta blodtrycket, felaktig användning av befintlig utrustning och att man avrundar mätvärden m.m. Det finns också sannolikt begränsningar i urvalsmetoden då detta är ett litet slumpurval.

16 Referenser 1. SBU. Måttligt förhöjt blodtryck. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering; Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård Beslutsstöd för prioriteringar. Socialstyrelsen; Läkemedelsförmånsnämnden. En genomgång av de läkemedel som sänker blodtrycket. Slutrapport. 2: a upplagan. LFN; Yusuf S,Hawken S Ounpuu S, Dans T, Avezum A, Lanas F, et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries( the INTERHEART study): case-control study. Lancet 2004; 364: Kannel WB, Risk stratification in hypertension: new insights from the Framingham study Am J Hypertens 2001;13(Suppl 1): Mancia G, DeBacker G, Dominiczak A, Cifkova R, Fagard R, Germano G, et al European Society of Hypertension- European Society of Cardiology guidelines for the management of arterial hypertension. J Hypertens 2007;25: Practice guidlines for primary care physicans: 2003 ESH/ ESC hypertension guidelines. J Hypertens 2003; 21: Wilhelmsen L, Wedel H, Conroy C, Fitzgerald T: Det svenska SCORE-diagrammet för kardiovaskulär risk. Läkartidningen 2004; 20: Glynn LG, Murphy AW, Smith SM, Schroeder K, Fahey T: Interventions used to improve control of blood pressure in patients with hypertension. The Cochrane Library Gimpel E N, Schoj V, Rubinstein A: Quality management of hypertension in primary care: do physicians treat patients blood pressure level or cardiovascular risk?. Quality in Primary Care 2006; 14: Qvarnström M, Wettermark B, Ljungman C, et al. Antihypertensive treatment and control in a large primary care population of patients. J Hum Hypertens. 2011;25: Beckett NS, Peters R, Fletcher AE, Staessen JA, Liu L, Dumitrascu D, et al; the HYVET Study Group. Treatment of hypertension in patients 80 years of age or older. N Engl J Med. Epub 2008 Mar Läkartidningen nr 20, Volym 106

17 14. Wald DS, Law M, Morris JK, Bestwick JP, Wald NJ. Combination therapy versus monotherapy in reducing blood pressure: meta-analysis on participants from 42 trials. Am J Med 2009;122: James P A, Oparil S, Carter B L, et al Evidence-Based Guideline for the Management of High Blood Pressure in Adults. JAMA 2014;311(5): Evenson KR, Stevens J,Thomas R, Cai J. Effect of cardiorespiratory fitness on mortality among hypertensive and normotensive women and men. Epidemiology 2004;15: Viera AJ, Schmid D, Bostrom S, Yow A, Lawrence W, DuBard CA. Level of blood pressure above goal and clinical inertia in a <Medicaid population. J Am Soc Hypertens. 2010;4(5):

18

Faktor som är statistiskt associerad till ökad risk för insjuknande i sjukdomen Rimlig biologisk mekanism finns som förklarar sambandet faktor -

Faktor som är statistiskt associerad till ökad risk för insjuknande i sjukdomen Rimlig biologisk mekanism finns som förklarar sambandet faktor - Fredrik Wallentin Faktor som är statistiskt associerad till ökad risk för insjuknande i sjukdomen Rimlig biologisk mekanism finns som förklarar sambandet faktor - sjukdom Dosrelation (graderat samband)

Läs mer

HYPERTONI EN UTBREDD MEN SVÅRBEHANDLAD SJUKDOM. Jacob Asrat. ST-läkare i allmänmedicin. Skytteholms vårdcentral

HYPERTONI EN UTBREDD MEN SVÅRBEHANDLAD SJUKDOM. Jacob Asrat. ST-läkare i allmänmedicin. Skytteholms vårdcentral 1 HYPERTONI EN UTBREDD MEN SVÅRBEHANDLAD SJUKDOM Jacob Asrat ST-läkare i allmänmedicin Skytteholms vårdcentral Handledare: Nouha Saleh Stattin, med. dr Diabetessjuksköterska, LUCD Fortbildningsenheten,

Läs mer

Högt blodtryck. Åderlåtning i Landeryd/Hylte

Högt blodtryck. Åderlåtning i Landeryd/Hylte Högt blodtryck Åderlåtning i Landeryd/Hylte 2 Bra källor att läsa om hypertoni Läkemedelskommitténs Terapirekommendationer 2014 Nya riktlinjer från Läkemedelsverket 2014 som kommer senast i början av hösten,

Läs mer

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför?

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Sjuksköterskedagarna Cecilia Enockson specialist i allmänmedicin Medicinsk rådgivare Hälsoval Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom Orsakar stor sjuklighet och lidande

Läs mer

Utredning och Behandling av Hypertoni. Faris Al- Khalili

Utredning och Behandling av Hypertoni. Faris Al- Khalili Utredning och Behandling av Hypertoni Faris Al- Khalili 2014 Hypertoni Silent killer Ledande orsak till kardiovaskulär mortalitet Förekomst 20 50 % av populationen ( 38% i Sverige) Står för ca 50% av all

Läs mer

Delprov 3 Vetenskaplig artikel

Delprov 3 Vetenskaplig artikel Delprov 3 Vetenskaplig artikel of Questions: 10 Total Exam Points: 10.00 Question #: 1 I denna uppgift ska du besvara ett antal frågor kring en vetenskaplig artikel: Different systolic blood pressure targets

Läs mer

Blodtrycksbehandling vid diabetes. Bo Carlberg bo.carlberg@umu.se Inst för Folkhälsa och Klinisk Medicin Umeå Universitet

Blodtrycksbehandling vid diabetes. Bo Carlberg bo.carlberg@umu.se Inst för Folkhälsa och Klinisk Medicin Umeå Universitet Blodtrycksbehandling vid diabetes Bo Carlberg bo.carlberg@umu.se Inst för Folkhälsa och Klinisk Medicin Umeå Universitet Högt blodtryck vid typ-2-diabetes Hur bör man mäta blodtrycket? Hur mycket bör man

Läs mer

Gävle HC Carema. Metabol bedömning & mottagning

Gävle HC Carema. Metabol bedömning & mottagning Gävle HC Carema Metabol bedömning & mottagning Är personen SJUK? eller FRISK?... . eller har hon en mycket HÖG RISK? Hur ska vi HJÄLPA utan att STJÄLPA? HJÄLP!? Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård

Läs mer

Lipidsänkande behandling efter hjärtinfarkt - eller före? Kristina Hambraeus Överläkare, Cardiologkliniken Falu Lasarett

Lipidsänkande behandling efter hjärtinfarkt - eller före? Kristina Hambraeus Överläkare, Cardiologkliniken Falu Lasarett Lipidsänkande behandling efter hjärtinfarkt - eller före? Kristina Hambraeus Överläkare, Cardiologkliniken Falu Lasarett Disposition Primär- eller sekundärprevention? Högriskeller befolkningsstrategi?

Läs mer

Uppnår vi behandlingsmålen enligt riktlinjerna för hypertoni på Husläkarna i Österåker?

Uppnår vi behandlingsmålen enligt riktlinjerna för hypertoni på Husläkarna i Österåker? Rapport VESTA Uppnår vi behandlingsmålen enligt riktlinjerna för hypertoni på Husläkarna i Österåker? En kvantitativ retrospektiv studie Sofia Wiegurd, ST-läkare, Vårdcentralen Husläkarna i Österåker Oktober

Läs mer

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom

En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Utskrivning En ny modell för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom Efter 1-2 veckor Efter 6-10 veckor Efter 3-4 månader Catrin Henriksson Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset Efter 6 och/eller

Läs mer

Värdering av lipider vid diabetes Riskvärdering och behandlingsindikation. Mats Eliasson

Värdering av lipider vid diabetes Riskvärdering och behandlingsindikation. Mats Eliasson Värdering av lipider vid diabetes Riskvärdering och behandlingsindikation Mats Eliasson Kroniska komplikationer Typ 1- och typ 2-diabetes Makroangiopati * Kranskärlssjukdom * Ischemiskt stroke * Perifer

Läs mer

Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen?

Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen? Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen? Inledning Det är sedan länge känt att sekundärpreventiv behandling efter genomgången hjärtinfarkt är effektivt, och i europeiska riktlinjer publicerade

Läs mer

Svensk Dialysdatabas. Blodtryck och blodtrycksbehandling PD. Klinikdata hösten 2005 Översikt åren 2002 2005

Svensk Dialysdatabas. Blodtryck och blodtrycksbehandling PD. Klinikdata hösten 2005 Översikt åren 2002 2005 Svensk Dialysdatabas Blodtryck och blodtrycksbehandling PD Klinikdata hösten 5 Översikt åren 2 5 Innehållsförteckning Läsanvisningar och kommentarer...3 Figur 1. Systoliskt BT 5...4 Figur 2. Andel med

Läs mer

Uppnår vi behandlingsmålen för hypertoni på Täby Kyrkby Husläkarmottagning?

Uppnår vi behandlingsmålen för hypertoni på Täby Kyrkby Husläkarmottagning? Rapport VESTA Uppnår vi behandlingsmålen för hypertoni på Täby Kyrkby Husläkarmottagning? En kvantitativ retrospektiv studie Sudaba Bhuyan, ST-läkare, Täby Kyrkby Husläkarmottagning hp2015/vp2016 sudaba.bhuyan@gmail.com

Läs mer

Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel

Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel Mattias Damberg, Docent, Hjärtkliniken, Karolinska Institutet, KS, Solna Specialistläkare i Allmänmedicin, CityPraktiken, Västerås Orsaker

Läs mer

Svensk Dialysdatabas. Blodtryck och blodtrycksbehandling HD. Klinikdata hösten 2005 Översikt åren 2002 2005

Svensk Dialysdatabas. Blodtryck och blodtrycksbehandling HD. Klinikdata hösten 2005 Översikt åren 2002 2005 Svensk Dialysdatabas Blodtryck och blodtrycksbehandling HD Klinikdata hösten 5 Översikt åren 2 5 Innehållsförteckning Läsanvisningar och kommentarer...3 Figur 1. Systoliskt BT (mm Hg) före dialys...4 Figur

Läs mer

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg Bilaga 6 200-0-09 8 Behandlingsprogram - livsstilsgrupper Bakgrund Övervikt och fetma är ett stort och växande samhällsproblem. I Sverige har antalet personer med fetma nästan fördubblats under de senaste

Läs mer

Handläggning av nyupptäckt hypertoni

Handläggning av nyupptäckt hypertoni PM I från QregPV:s projekt Högtryck på mottagningen Handläggning av nyupptäckt hypertoni Sjuksköterskans uppgift Sjuksköterskans uppgift är att öka patientens kunskap och insikt om sambandet mellan levnadsvanor

Läs mer

Blodtryckskontroll hos diabetiker typ 1 vid medicinkliniken, Piteå sjukhus varför når vi inte målet?

Blodtryckskontroll hos diabetiker typ 1 vid medicinkliniken, Piteå sjukhus varför når vi inte målet? Blodtryckskontroll hos diabetiker typ 1 vid medicinkliniken, Piteå sjukhus varför når vi inte målet? Izabela Shahrokni, ST-läkare, Medicin- och rehabiliteringskliniken, Piteå sjukhus Handledare: Mats Eliasson,

Läs mer

Sekundärprevention efter Stroke/TIA. Bo Carlberg Inst för Folkhälsa och Klinisk Medicin Umeå Universitet

Sekundärprevention efter Stroke/TIA. Bo Carlberg Inst för Folkhälsa och Klinisk Medicin Umeå Universitet Sekundärprevention efter Stroke/TIA Bo Carlberg Inst för Folkhälsa och Klinisk Medicin Umeå Universitet Sekundärprevention efter stroke Vad handlar det om? Vad vet vi om effekter av åtgärder? Kan vi få

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

Kartläggning av följsamheten till behandlingsrekommendationer för typ II diabetiker inom Primärvården Fyrbodal

Kartläggning av följsamheten till behandlingsrekommendationer för typ II diabetiker inom Primärvården Fyrbodal Kartläggning av följsamheten till behandlingsrekommendationer för typ II diabetiker inom Primärvården Fyrbodal Ett projektarbete inom magisterprogrammet i klinisk farmaci Vårterminen 2008 Petra Laveno

Läs mer

FAKTA för Sjuksköterskor

FAKTA för Sjuksköterskor FAKTA för Sjuksköterskor 14:00-14:15 Välkommen och introduktion till FAKTA för ssk - Marita 14:15-15:00 Bra att veta om hypertoni - Per Hauschild Riskfaktorer vid hjärtkärlsjukdom, Hem- resp. 24 tim blodtrycksmätning,

Läs mer

Stroke sekundär prevention. Signild Åsberg specialistläkare, med dr

Stroke sekundär prevention. Signild Åsberg specialistläkare, med dr Stroke sekundär prevention Signild Åsberg specialistläkare, med dr Läkemedelsboken Hjärta Kärl Cerebrovaskulära sjukdomar 375 Livsstilsfaktorer rökning högt alkoholintag lågt intag av frukt, grönsaker

Läs mer

Patienter med diabetes typ 2 på Ältapraktiken, uppnår de målblodtryck? Tarek Abdulaziz, ST läkare, Ältapraktiken Vesta 2014

Patienter med diabetes typ 2 på Ältapraktiken, uppnår de målblodtryck? Tarek Abdulaziz, ST läkare, Ältapraktiken Vesta 2014 Patienter med diabetes typ 2 på Ältapraktiken, uppnår de målblodtryck? Tarek Abdulaziz, ST läkare, Ältapraktiken Vesta 2014 Tarek Abdulaziz: ST-läkare Klinisk handledare: Khpalwak Ningrahari, specialist

Läs mer

Hur högt är för högt blodtryck?

Hur högt är för högt blodtryck? Hur högt är för högt blodtryck? Hypertonigränser med olika mätmetoder HANDLÄGGNING AV HYPERTONI I PRIMÄRVÅRD DR DSK SSK BT x 3, ca 1 gg/v Medel-BT räknas ut 130-140/85-90 >=140/90 Åter om 1-2 år DSK SSK

Läs mer

Nationella Diabetesregistret, Registercentrum Västra Götaland

Nationella Diabetesregistret, Registercentrum Västra Götaland Nationella Diabetesregistret, Registercentrum Västra Götaland Agenda Lipidvärden och lipidsänkande behandlingdata från nya årsrapporten Vad har NDR lärt oss om lipidvärden och lipidsänkande behandling

Läs mer

Frågeformulär om nyttan med förebyggande behandling

Frågeformulär om nyttan med förebyggande behandling Frågeformulär om nyttan med förebyggande behandling Bästa kollega - i din hand håller du en undersökning som rör behandling med blodfettsänkande läkemedel, så kallade statiner. Undersökningen riktar sig

Läs mer

Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt.

Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt. Datum: 06-0-6 Ansvariga: Majja Hörnmark, enhetschef Anna Holm, Distriktssköterska Verksamhet: Bankeryds Vårdcentral Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt. Bakgrund

Läs mer

Lipidsänkande behandling vid kardiovaskulär prevention

Lipidsänkande behandling vid kardiovaskulär prevention PM III från QregPV:s projekt Högtryck på mottagningen Lipidsänkande behandling vid kardiovaskulär prevention Allmänt Blodfettrubbningar förekommer ofta tillsammans med andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar.

Läs mer

Primärvårdspatienter med förmaksflimmer

Primärvårdspatienter med förmaksflimmer Primärvårdspatienter med förmaksflimmer Val av strokeprofylax i relation till stroke- och blödningsrisk på VC Forshaga Daniel Fröding, ST-läkare allmänmedicin, VC Forshaga Akademisk handledare: Riitta

Läs mer

Hur går det till? Västerbottens Hälsoundersökningar. Margareta Norberg Medicinsk koordinator VHU Distriktsläkare, docent

Hur går det till? Västerbottens Hälsoundersökningar. Margareta Norberg Medicinsk koordinator VHU Distriktsläkare, docent Hur går det till? Västerbottens Hälsoundersökningar Margareta Norberg Medicinsk koordinator VHU Distriktsläkare, docent Inbjudan, information Besök 1 Ur deltagarens perspektiv Kostnad 200 kr Provtagning

Läs mer

30 REKLISTAN 2010 www.vgregion.se/vardgivarstod

30 REKLISTAN 2010 www.vgregion.se/vardgivarstod 30 REKLISTAN 2010 www.vgregion.se/vardgivarstod Vid all form av hjärt-kärlsjukdom rekommenderas rökstopp och anpassad fysisk aktivitet. För rökstopp se kapitel 19 Tobaksavvänjning. terapiråd Rekommenderad

Läs mer

Stroke. Trombocythämning och antikoagulantia efter stroke. - en folksjukdom! Per Wester, Umeå Strokecenter

Stroke. Trombocythämning och antikoagulantia efter stroke. - en folksjukdom! Per Wester, Umeå Strokecenter 1 Trombocythämning och antikoagulantia efter stroke Per Wester, Umeå Strokecenter STROKE - vilka läkemedel kan förhindra återinsjuknande och hur effektiva är de? Läkemedelskommittén Örebro Läns Landsting

Läs mer

Nationella diabetesregistret Uppföljning av primärvården i Östergötland 2010

Nationella diabetesregistret Uppföljning av primärvården i Östergötland 2010 Nationella diabetesregistret Uppföljning av primärvården i Östergötland 21 Eva Törnvall Kvalitetssamordnare FoU-enheten för närsjukvården 1 (7) Uppföljning av diabetes inom primärvården 21. Enligt avtal

Läs mer

Fakta om blodsocker. Långtidssocker HbA1c

Fakta om blodsocker. Långtidssocker HbA1c Fakta om blodsocker Långtidssocker HbA1c Risken för komplikationer ökar starkt om blodsockret ligger för högt under en längre tid. Det viktigaste måttet på detta är HbA1c ett prov som visar hur blodsockret

Läs mer

Kvalitetsarbeten Stockholm 2016

Kvalitetsarbeten Stockholm 2016 2017-08-23 Kvalitetsarbeten Stockholm 2016 Rita Fernholm Distriktsläkare, medicinsk rådgivare Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen Stockholm, doktorand Karolinska Institutet rita.fernholm@sll.se 2017-08-23

Läs mer

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg Bilaga 4 200-0-09 8 Journal- och labmanual (200-0-) - Minimikrav på journalen (PROFDOC) för att RAVE ska kunna rapportera till NDR online. Diagnosregistrering Alla diagnoser MÅSTE registreras med diagnosnummer

Läs mer

Hypertoni. Läkemedelskommitténs. terapirekommendation. för Landstinget i Värmland

Hypertoni. Läkemedelskommitténs. terapirekommendation. för Landstinget i Värmland Hypertoni Läkemedelskommitténs terapirekommendation för Landstinget i Värmland Fastställd: 1 juni 2016 Gäller: t.o.m. 1 juni 2018 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Terapirekommendation

Läs mer

ANDELEN VITROCKSHYPERTONI HOS PATIENTER MED NYUPPTÄCKT HYPERTONI I PRIMÄRVÅRD

ANDELEN VITROCKSHYPERTONI HOS PATIENTER MED NYUPPTÄCKT HYPERTONI I PRIMÄRVÅRD ANDELEN VITROCKSHYPERTONI HOS PATIENTER MED NYUPPTÄCKT HYPERTONI I PRIMÄRVÅRD Inledning Hypertoni är en viktig riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom och död. I västvärlden är prevalensen av hypertoni mellan

Läs mer

Hälsoekonomisk utvärdering som en del i studie Hälsoundersökningar för 55-åringar

Hälsoekonomisk utvärdering som en del i studie Hälsoundersökningar för 55-åringar Hälsoekonomisk utvärdering som en del i studie Hälsoundersökningar för 55-åringar Hälsoekonom/PhD Inna Feldman Uppsala Universitet Dat 131122 Innehåll Hälsoekonomisk utvärdering som en del i studie Hälsoundersökningar

Läs mer

Förskrivningsmönster av blodtrycksmediciner vid Vårdcentralen i Husum 2002

Förskrivningsmönster av blodtrycksmediciner vid Vårdcentralen i Husum 2002 Förskrivningsmönster av blodtrycksmediciner vid Vårdcentralen i Husum 2002 Författare Susann Hortell Handledare Mats Persson Bakgrund Högt blodtryck är vår största folksjukdom med en prevalens på ca 20%

Läs mer

Patienter med diabetes typ 2 på Täby vårdcentral: uppnår de målblodtrycket?

Patienter med diabetes typ 2 på Täby vårdcentral: uppnår de målblodtrycket? Rapport VESTA Patienter med diabetes typ 2 på Täby vårdcentral: uppnår de målblodtrycket? Jórunn Harpa Ragnarsdóttir, ST läkare, Täby vårdcentral Oktober 2012 Jórunn Harpa Ragnarsdóttir Klinisk handledare:

Läs mer

Uppfylls målen för hypertonibehandling?

Uppfylls målen för hypertonibehandling? Uppfylls målen för hypertonibehandling? En retrospektiv journalstudie på Vårdcentralen Centrum i Skövde Författare: Ebba Darlington, ST-läkare Hudkliniken Skaraborgs Sjukhus Skövde Rapport 2015:9 Författare:

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

Att förebygga stroke är att behandla stroke

Att förebygga stroke är att behandla stroke Sekundärpreventiv läkemedelsbehandling efter stroke Signild Åsberg, Akademiska sjukhuset Att förebygga stroke är att behandla stroke Rökning Fysisk inaktivitet Alkohol överkonsumtion Övervikt Hypertension

Läs mer

Vem skall vi satsa på för kardiovaskulär prevention?

Vem skall vi satsa på för kardiovaskulär prevention? Lund den 7 december 2012 Vem skall vi satsa på för kardiovaskulär prevention? Peter M Nilsson, professor klinisk kardiovaskulär forskning Institutionen för kliniska vetenskaper Skånes Universitetssjukhus,

Läs mer

Hypertoni och hypertonibehandling. Personliga reflektioner

Hypertoni och hypertonibehandling. Personliga reflektioner Hypertoni och hypertonibehandling Personliga reflektioner Vilket genomslag kan riskfaktorerna ha? Steno2 Diabetes typ 2 Genomsnittsålder 55,1 år (+/-7,2) Microalbuminuri Uppföljningstid i genomsnitt 7,8

Läs mer

Vem skall vi satsa på för kardiovaskulär prevention?

Vem skall vi satsa på för kardiovaskulär prevention? Lund den 16 mars 2012 Vem skall vi satsa på för kardiovaskulär prevention? Peter M Nilsson, professor klinisk kardiovaskulär forskning Institutionen för kliniska vetenskaper Skånes Universitetssjukhus,

Läs mer

Förekomst av vitrockhypertoni på Tranebergs Vårdcentral

Förekomst av vitrockhypertoni på Tranebergs Vårdcentral Vesta-Projekt Susanna Solhaug 2013-05-03 Förekomst av vitrockhypertoni på Tranebergs Vårdcentral Susanna Solhaug, ST-läkare, Tranebergs Vårdcentral Klinisk Handledare: Monica Bäck, specialist i allmänmedicin,

Läs mer

Hypertonibehandling på Malungs Vårdcentral vid nydebuterad typ 2-diabetes.

Hypertonibehandling på Malungs Vårdcentral vid nydebuterad typ 2-diabetes. Hypertonibehandling på Malungs Vårdcentral vid nydebuterad typ 2-diabetes. Abdirahman Jelle ST-läkare, Vårdcentral Malung Handledare: Lars Jerdén, Distriktsläkare Vårdcentral Jakobsgårdarna Börje Dahlén,

Läs mer

Läkemedel: nytta och risker hos äldre

Läkemedel: nytta och risker hos äldre Läkemedel: nytta och risker hos äldre Arne Melander professor emeritus i klinisk farmakologi och läkemedelsepidemiologi Lunds Universitet f.d. överläkare i klinisk farmakologi (Malmö) f.d. chef för Nätverk

Läs mer

24-timmars blodtrycksmätning på Habo Vårdcentral 2003-2008. Examensuppsats Malin Andersson. Primärvårdens FoU-enhet, Futurum 2010:3

24-timmars blodtrycksmätning på Habo Vårdcentral 2003-2008. Examensuppsats Malin Andersson. Primärvårdens FoU-enhet, Futurum 2010:3 Qulturum Rapport 24-timmars blodtrycksmätning på Habo Vårdcentral 2003-2008 Examensuppsats Malin Andersson Primärvårdens FoU-enhet, Futurum 2010:3 Författare: Malin Andersson, ST-läkare i allmänmedicin

Läs mer

Terapiresistent hypertoni i primärvården Vetenskapligt arbete under ST-läkartjänstgöring

Terapiresistent hypertoni i primärvården Vetenskapligt arbete under ST-läkartjänstgöring Terapiresistent hypertoni i primärvården Vetenskapligt arbete under ST-läkartjänstgöring Författare: Handledare: Petter Johansson och Richard Vikor Anders Tengblad Årtal: 2013 Författare: Petter Johansson

Läs mer

Analysis of factors of importance for drug treatment

Analysis of factors of importance for drug treatment Analysis of factors of importance for drug treatment Halvtidskontroll 2013-09-25 Lokal: rum 28-11-026, CRC, Ing 72, SUS Malmö Jessica Skoog, distriktsläkare, doktorand vid institutionen för kliniska vetenskaper

Läs mer

Äldre och antihypertensiva läkemedel eller Vinst eller skada vid hypertonibehandling av våra äldsta?

Äldre och antihypertensiva läkemedel eller Vinst eller skada vid hypertonibehandling av våra äldsta? Äldre och antihypertensiva läkemedel eller Vinst eller skada vid hypertonibehandling av våra äldsta? Anders Hernborg, specialist allmänmedicin och internmedicin, Region Halland. 1 FRÅGA 1, sammafattning

Läs mer

Blodtrycksförändringar hos skiftarbetare? Projektarbete vid. företagsläkarutbildningen vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Blodtrycksförändringar hos skiftarbetare? Projektarbete vid. företagsläkarutbildningen vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Blodtrycksförändringar hos skiftarbetare? Projektarbete vid företagsläkarutbildningen vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 2002-2003 Författare Stefan Jerresand Brukshälsan i Uppland AB Handledare

Läs mer

Stora regionala skillnader i diabetesvården i Sverige. Stefan Jansson och Katarina Eeg-Olofsson

Stora regionala skillnader i diabetesvården i Sverige. Stefan Jansson och Katarina Eeg-Olofsson Stora regionala skillnader i diabetesvården i Sverige Stefan Jansson och Katarina Eeg-Olofsson Antal registrerade vuxna personer med diabetes i i NDR och täckningsgrad 2018 Andel patienter rapporterade

Läs mer

Rörelse är bästa pillret. Hans Lingfors Distriktsläkare, MD Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet, Jönköping

Rörelse är bästa pillret. Hans Lingfors Distriktsläkare, MD Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet, Jönköping Rörelse är bästa pillret Hans Lingfors Distriktsläkare, MD Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet, Jönköping Rörelse har effekt på: Symtom och upplevd hälsa Biologiska riskmarkörer Sjukdom och död www.fyss.se

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser Slutsatser Förekomst av högt blodtryck Förekomsten av högt blodtryck (hypertoni) i Sverige kan uppskattas till omkring 1,8 miljoner personer, motsvarande 27 procent

Läs mer

Kloka Listan 2013. Expertrådet för hjärt-kärlsjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté

Kloka Listan 2013. Expertrådet för hjärt-kärlsjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2013 Expertrådet för hjärt-kärlsjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Livsstilsförändringar är basen för kardiovaskulär prevention Fysisk aktivitet. Överväg FaR (www.viss.nu) Erbjud

Läs mer

Kardiovaskulär prevention viktigt och nytt ur Läkemedelsverkets riktlinjer: riskskattning och hypertoni

Kardiovaskulär prevention viktigt och nytt ur Läkemedelsverkets riktlinjer: riskskattning och hypertoni Kardiovaskulär prevention viktigt och nytt ur Läkemedelsverkets riktlinjer: riskskattning och hypertoni Thomas Kahan, professor, överläkare, FESC, FASH Kardiovaskulära riskmottagningen, Hjärtkliniken Danderyds

Läs mer

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning:

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning: Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18 Klinisk medicin MEQ-fråga 1 Totalt 19 poäng Anvisning: All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan

Läs mer

The lower the better? XIII Svenska Kardiovaskulära Vårmötet Örebro

The lower the better? XIII Svenska Kardiovaskulära Vårmötet Örebro The lower the better? XIII Svenska Kardiovaskulära Vårmötet Örebro Karin Manhem Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Överlevnad Blodtryck Överlevnad NEJ Blodtryck Överlevnad Blodtryck Blodtryck och

Läs mer

Indikatorer för jämställd hälsa och vård

Indikatorer för jämställd hälsa och vård Indikatorer för jämställd hälsa och vård 17 indikatorer inom hälso- och sjukvården Författare: Anke Samulowitz Rapporten är utgiven av: Kunskapscentrum för Jämlik vård, KJV Hälso- och sjukvårdsavdelningen

Läs mer

Receptförnyelse utan kontroll?

Receptförnyelse utan kontroll? Receptförnyelse utan kontroll? En studie av indirekt förskrivning till hypertoniker på Skärholmens vårdcentral med avseende på uppföljning och blodtryckskontroll. Kristina Nyberg Skärholmens vårdcentral

Läs mer

En vetenskaplig uppsats

En vetenskaplig uppsats Konsten att skriva en projektplan Falun feb 2017 En vetenskaplig uppsats Projektplanens delar 1. Titel 2. Inledning/bakgrund 3. Syfte frågeställning 4. Material och metod 5. Litteraturförteckning 1 Titel

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden 1035/2006. Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedelssortimentet.

Läkemedelsförmånsnämnden 1035/2006. Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedelssortimentet. BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 080214 Vår beteckning 1035/2006 FÖRETAG Abbott Scandinavia AB Box 509 169 29 Solna SAKEN Beslut om enskild produkt med anledning av genomgången av läkemedelssortimentet.

Läs mer

Patientutbildning vid prediabetes. Karin Hofling VC Koppardalen Avesta

Patientutbildning vid prediabetes. Karin Hofling VC Koppardalen Avesta Patientutbildning vid prediabetes Karin Hofling VC Koppardalen Avesta Varför patientutbildning? Enligt WHO kan sunda levnadsvanor förebygga 80 procent av all kranskärlssjukdom och stroke samt 30 procent

Läs mer

Blodtrycksmätning i hemmet. En jämförelse mellan hem- och 24- timmarsblodtrycksmätning

Blodtrycksmätning i hemmet. En jämförelse mellan hem- och 24- timmarsblodtrycksmätning Blodtrycksmätning i hemmet En jämförelse mellan hem- och 24- timmarsblodtrycksmätning Författare: Handledare: Karin Sandberg Anders Tengblad Årtal: 2015 Författare: Karin Sandberg Handledare: Anders Tengblad

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. 1 Sjukdomen är ofta förknippad med övervikt. En viktig del av behandlingen är därför

Läs mer

8. Nuvarande praxis. 8.1 Inledning

8. Nuvarande praxis. 8.1 Inledning 8. Nuvarande praxis 8.1 Inledning Sömnbesvär behandlas, som framgått av tidigare kapitel, i stor utsträckning med läkemedel. Enligt Apotekets försäljningsstatistik uppgick försäljningen av sömnmedel och

Läs mer

Aterosklerosens olika ansikten

Aterosklerosens olika ansikten Aterosklerosens olika ansikten 2016-03-16 Välkomna!! Laguppställning för dagen Kärlen ( Charlotta Strandberg ) Hjärnan ( Fredrik Schön ) Hjärtat ( Olle Bergström ) Familjär hyperkolesterolemi (Wolfgang

Läs mer

Behöver lipider tas fastande? Mäta eller beräkna LDL? Peter Ridefelt Klinisk kemi och farmakologi Akademiska sjukhuset Uppsala

Behöver lipider tas fastande? Mäta eller beräkna LDL? Peter Ridefelt Klinisk kemi och farmakologi Akademiska sjukhuset Uppsala Behöver lipider tas fastande? Mäta eller beräkna LDL? Peter Ridefelt Klinisk kemi och farmakologi Akademiska sjukhuset Uppsala Fastekrav? European Atherosclerosis Society (EAS) European Federation of Clinical

Läs mer

Primär och sekundärprevention i allmänläkarperspektiv

Primär och sekundärprevention i allmänläkarperspektiv Primär och sekundärprevention i allmänläkarperspektiv Jan Håkansson distriktsläkare Krokoms HC Ordf i SFAM.L (Svensk förening för allmänmedicin; läkemedelsrådet) Medlem i expertgrupp hjärta kärl i Jämtlands

Läs mer

Att kalla för hälsosamtal: Finns det evidens? Levnadsvanor: Vad nytt under solen? 13-02-06 Lars Jerdén

Att kalla för hälsosamtal: Finns det evidens? Levnadsvanor: Vad nytt under solen? 13-02-06 Lars Jerdén Att kalla för hälsosamtal: Finns det evidens? Levnadsvanor: Vad nytt under solen? 13-02-06 Lars Jerdén Påverkar metoden hälsosamtal rökning, alkoholvanor, fysisk aktivitet och matvanor? I så fall: Hur

Läs mer

Kan fysisk aktivitet förebygga hjärtinfarkt?

Kan fysisk aktivitet förebygga hjärtinfarkt? Kan fysisk aktivitet förebygga hjärtinfarkt? -en prospektiv incident fall-kontrollstudie i ett populationsbaserat material i norra Sverige Patrik Wennberg, Bureå VC Handledare: Jan-Håkan Jansson, Medicin-Geriatrikkliniken,

Läs mer

Rek lista 2017 Terapigrupp Diabetes

Rek lista 2017 Terapigrupp Diabetes Rek lista 2017 Terapigrupp Diabetes ADA, EASD och ISPAD 2016 En storframtidsoptimism, allt blir bättre och bättre, både vid T1DM och T2DM Sprid detta Budskap till Alla med Diabetes Informera politiker

Läs mer

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården?

Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Bästa vård för multisjuka äldre hur gör vi inom primärvården? Läkardagarna i Örebro 2010 Barbro Nordström Distriktsläkare i Uppsala Här jobbar jag 29 vårdcentraler, 8 kommuner Hemsjukvården i kommunal

Läs mer

Vilken effekt har ett strukturerat förbättringsarbete på hjärtsjuka patienter på en vårdcentral? Lars-Göran Persson Jadwiga Juris

Vilken effekt har ett strukturerat förbättringsarbete på hjärtsjuka patienter på en vårdcentral? Lars-Göran Persson Jadwiga Juris Qulturum Rapport Vilken effekt har ett strukturerat förbättringsarbete på hjärtsjuka patienter på en vårdcentral? Lars-Göran Persson Jadwiga Juris Primärvårdens FoU-enhet 2011:4 Lars-Göran Persson, Med.

Läs mer

XIVSvenska. Gemensam hälsokurs på KS för kardiometabola pa9enter. Gudrun Andersson och Chris9na Jarnert Stockholm. Kardiovaskulära Vårmötet

XIVSvenska. Gemensam hälsokurs på KS för kardiometabola pa9enter. Gudrun Andersson och Chris9na Jarnert Stockholm. Kardiovaskulära Vårmötet Kardiovaskulära Vårmötet XIVSvenska 25-27 april, 2012, Stockholm Gemensam hälsokurs på KS för kardiometabola pa9enter Gudrun Andersson och Chris9na Jarnert Stockholm Ingen intressekonflikt föreligger Dysglykemi

Läs mer

Tips och råd vid uppstart av förbättringsarbete

Tips och råd vid uppstart av förbättringsarbete Tips och råd vid uppstart av förbättringsarbete Rita Fernholm, med. lic. Distriktsläkare Boo VC, medicinsk rådgivare Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen Stockholms läns landsting. rita.fernholm@gmail.com

Läs mer

Postoperativ troponinstegring har det någon betydelse?

Postoperativ troponinstegring har det någon betydelse? Postoperativ troponinstegring har det någon betydelse? Anna Tapper Specialistläkare PMI Solna Doktorand Karolinska Institutet Dagkirurgisk kongress 24/5 2019 Vad handlar det om? Hjärtmuskelskada (troponinstegring)

Läs mer

Handläggning av diabetes typ 2

Handläggning av diabetes typ 2 Handläggning av diabetes typ 2 DEFINITION Typ 2 diabetes orsakas av insulinresistens i kombination med relativ insulinbrist. Majoriteten (ca 80%) är överviktiga/feta och sjukdomen ingår som en del i ett

Läs mer

Nationella riktlinjer för diabetesvård. Mats Eliasson Länsdiabetesdagen 14/4 2015 2015-02-17

Nationella riktlinjer för diabetesvård. Mats Eliasson Länsdiabetesdagen 14/4 2015 2015-02-17 Nationella riktlinjer för diabetesvård Mats Eliasson Länsdiabetesdagen 14/4 2015 Att förebygga typ 2-diabetes Strukturerade program för att påverka levnadsvanor vid ökad risk för typ 2- diabetes Hälso-

Läs mer

Utredning och behandling av primär hypertoni

Utredning och behandling av primär hypertoni medicinens abc läs mer Fullständig referenslista http://ltarkiv.lakartidningen.se ABC om Utredning och behandling av primär hypertoni ISAK LINDSTEDT, B Sc, specialist - läkare, Hjortens vårdcentral, Trollhättan

Läs mer

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985 Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985 (*BMI 30, or ~ 30 lbs overweight for 5 4 person) No Data

Läs mer

Klokare läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre. Behandlingsrekommendationer för gruppen de mest sjuka äldre.

Klokare läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre. Behandlingsrekommendationer för gruppen de mest sjuka äldre. Klokare läkemedelsbehandling av de mest sjuka äldre. Behandlingsrekommendationer för gruppen de mest sjuka äldre. Presentation av ett regionalt samarbetesprojekt mellan läkemedelskommittéerna i Uppsala-Örebroregionen

Läs mer

Socker och sjukdomsrisk. Emily Sonestedt, PhD Lunds Universitet

Socker och sjukdomsrisk. Emily Sonestedt, PhD Lunds Universitet Socker och sjukdomsrisk Emily Sonestedt, PhD Lunds Universitet Aspekter att ta hänsyn till vid tolkning av forskningen! Vilken typ av socker har studerats?! Vilken typ av studiedesign har använts?! Har

Läs mer

Äldre kvinnor och bröstcancer

Äldre kvinnor och bröstcancer Äldre kvinnor och bröstcancer Det finns 674 000 kvinnor som är 70 år eller äldre i Sverige. Varje år får runt 2 330 kvinnor över 70 år diagnosen bröstcancer, det är 45 kvinnor i veckan. De får sin bröstcancer

Läs mer

Mäta blodtryck och informera om levnadsvanor? Distriktssköterska Eva Ellbrant Öxnehaga vårdcentral Huskvarna

Mäta blodtryck och informera om levnadsvanor? Distriktssköterska Eva Ellbrant Öxnehaga vårdcentral Huskvarna Mäta blodtryck och informera om levnadsvanor? Distriktssköterska Eva Ellbrant Öxnehaga vårdcentral Huskvarna Bakgrund Alltför många (?) kommer för att mäta sitt blodtryck. Gör vi nytta?? Vi DSK upplever

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Syfte, metod och resultat Distriktsläkare, med dr Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet Futurum, Region Jönköpings län Riktade mot vad då? Syftet är att:

Läs mer

Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen

Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen Epidemiologi Hälften av svenskarna är överviktiga 14% är obesa Vanligare hos män än kvinnor Vanligare i glesbygd Vanligare vid låg utbildning och låg

Läs mer

KROPPEN I BALANS UTVÄRDERING AV ETT ÅTGÄRDSPROGRAM VID METABOLT SYNDROM

KROPPEN I BALANS UTVÄRDERING AV ETT ÅTGÄRDSPROGRAM VID METABOLT SYNDROM KROPPEN I BALANS UTVÄRDERING AV ETT ÅTGÄRDSPROGRAM VID METABOLT SYNDROM Anders Skoglund Leg läk Betania Organisationsmedicin AB Grev Turegatan 63, 114 38 Stockholm Tel 08 503 114 00, Telefax anders.skoglund@betania.se

Läs mer

Diabetes och njursvikt

Diabetes och njursvikt Diabetes typ 2 i 18 år Bosse 53 år (1) Diabetes och njursvikt peter.fors@hotmail.com Riskfaktorer: Snusar, hypertoni, hyperkolesterolemi, överviktig (midjemått 107 cm), motionerar inte, nästan aldrig alkohol.

Läs mer

Förbättringsarbete inom diabetes i primärvården: Goda exempel

Förbättringsarbete inom diabetes i primärvården: Goda exempel Förbättringsarbete inom diabetes i primärvården: Goda exempel Rebecka Husdal, med dr, diabetessamordnare Region Västmanland Syfte Att förbättra och bibehålla redan uppnådda mål enligt Socialstyrelsens

Läs mer

Undersköterska Besök kort

Undersköterska Besök kort Undersköterska Besök kort Term Svarsalternativ Definition/Beskrivning Källa ANTECKNING (skrivskyddad) Journalförd aktivitet för direkt och indirekt kontakt. Kontakttyp * Mottagningsbesök planerat * Mottagningsbesök

Läs mer

Uppföljning av patienter med typ 2- diabetes på Lina hage vårdcentral

Uppföljning av patienter med typ 2- diabetes på Lina hage vårdcentral Uppföljning av patienter med typ 2- diabetes på Lina hage vårdcentral Rabei Jalil ST-läkare i allmänmedicin Capio vårdcentral Lina Hage Augusti 2014 Vetenskaplig handledare : Vetenskaplig handledare :

Läs mer