Kvalitetsredovisning Avseende läsåret 2008/2009. Rudbeckianska gymnasiet. Ansvarig: Karin Lundin 1 (13) Dnr:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning Avseende läsåret 2008/2009. Rudbeckianska gymnasiet. Ansvarig: Karin Lundin 1 (13) 2010-01-08. Dnr:"

Transkript

1 (13) Dnr: Kvalitetsredovisning Avseende läsåret 2008/2009 Rudbeckianska gymnasiet Ansvarig: Karin Lundin KVALITETSREDOVISNING Rudbeckianska gymnasiet, Västerås stad

2 2 (13) Grundfakta om Rudbeckianska gymnasiet Verksamhetsområde Rudbeckianska gymnasiet har runt 1440 studerande ungdomar i åldrarna år. De program och inriktningar vi erbjuder är följande: Barn- och fritidsprogrammet; pedagogprofil, samhällsprofil Estetiska programmet; bild och formgivning Naturvetenskapsprogrammet; naturvetenskap, internationella, matematik-data Samhällsvetenskapsprogrammet; språk, samhällsvetenskap, internationella Specialutformat naturvetenskapligt/samhällsvetenskapligt program Individuella programmet; introduktionskurs för invandrare Individuella programmet, yrkes barn- och fritid. Vår viktigaste tjänst är att erbjuda och genomföra gymnasieutbildning för ungdomar år inom ovan nämnda program. Skolan är belägen i centrala Västerås, granne med Domkyrkan. Organisation Skolans ledning består av gymnasierektor och tre programrektorer, som sammanträder minst en gång i veckan. Gymnasierektor har personalansvar för icke undervisande personal, såsom programrektorer, studie- och yrkesvägledare, skolhälsovård, administration och vaktmästeri. Gymnasierektor har det övergripande ansvaret för ekonomi, arbetsmiljö, medarbetare och skolutveckling. De tre programrektorerna har lärarpersonal- och elevansvar för samtliga arbetslag, samt ansvar för utveckling och uppföljning av respektive program. Skolans lärarpersonal är organiserad i åtta arbetslag. Varje arbetslag leds av en arbetslagsledare. Inom arbetslagen finns det profillag inom resp program som sammanträder regelbundet. Arbetslagen träffas varannan vecka och skolledningen träffar arbetslagsledarna varannan vecka. Lärarna är även organiserade i ämneslag med en ansvarig ämneslagsledare för varje grupp. För alla lagledare och rektorer finns uppdragsbeskrivningar. Viktiga förutsättningar för verksamheten 1 Undervisningen bedrivs i för ändamålet utrustade salar. På grund av att all undervisning inte ryms i Rudbeckianska gymnasiets egna lokaler har skolan hyrt externa lokaler i Arosian. De lokalerna hyrs läsårsvis. 1 Beskrivning de personella och materiella resurserna som har betydelse för måluppfyllelsen. Till de materiella resurserna hör tillgång och kvalitet i fråga om läromedel, materiel, utrustning och skolbibliotek. Uppgifter om personal kan avse personaltäthet, personalens utbildning och ämneskompetens i relation till den undervisning som erbjuds.

3 3 (13) Skolan tillhandhåller läromedel till alla elever. Institutioner och ämnessalar är väl utrustade med utbildningsmaterial. Lokalerna anpassas kontinuerligt för IKT och i slutet av lärsåret förbereddes flera arbetslag och lokaler för pilotptojektet 1:1. Skolan har eget bibliotek med en heltidsanställd bibliotekarie samt två minuters gångväg till Stadsbiblioteket. Flertalet program vid Rudbeckianska är studieförberedande och har ett snitt på ca 28 elever per studiegrupp, vilket ger ett lägre lärartal per 100 elever. Inför läsåret 09/10 har specialpedagogtjänsten utökats. Lärarna ingår i ämnes- och arbetslag och samarbetar kring ämnet och programmet, samt elevens studiegång. Alla lärare har utbildning för de kurser de undervisar i och är behöriga. Rutiner/system för kvalitetsarbetet Skolan har en lokal arbetsplan, som är väl förankrad hos medarbetare och elever. Planen har sin utgångspunkt i kommunens utbildningsplan samt i de nationella styrdokumenten. Planen förankras i och med nyskrivning eller revidering och den utvärderas varje år i maj - juni av både medarbetare och elever. o Juni, utvärdering och analys av måluppfyllelse o Augusti, utveckling och framtagande planer för ökad måluppfyllese o Augusti, förankring av ny/reviderad plan o Under hela verksamhetsåret analyseras och diskuteras strävansmålen i ledningsgruppen och arbetslagen. Kvalitetsredovisningen baseras på enkäter och utvärderingar, dels egna, dels kommunens. Sammanställning görs av gymnasierektor. Redovisningen diskuteras i skolans ledningsgrupp. Mellan tillfällena ges skolans medarbetare tillfälle att kommentera och komplettera redovisningen vid arbetslagsmöten. Skolans elevrådsstyrelse gör elevbilagan med utgångspunkt från de omfattande elevenkäter som görs i maj varje år.

4 4 (13) Skolans lärplan finns på skolans hemsida och informeras om vid föräldramöten i åk 1. Kunskaps- och utvecklingsuppdrag Huvuduppgiften för de frivilliga skolformerna är att förmedla kunskaper och skapa förutsättningar för att eleverna skall tillägna sig och utveckla kunskaper. Utbildningen skall främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor, som aktivt deltar i och utvecklar yrkes- och samhällslivet. Vuxenutbildningen skall med studerandes tidigare utbildning och livserfarenhet som utgångspunkt fördjupa och utveckla studerandes kunskaper som grund för yrkesverksamhet och fortsatta studier samt för deltagande i samhällslivet (Lpf94). Utbildningsplanens mål Gymnasieskola En ökad andel elever ska uppnå målen i de studieförberedande och yrkesförberedande programmen i gymnasiet Arbetet med måluppfyllelsen har intensifierats. Arbetslaget inom Barn och fritidsprogrammet har utgått från forskare Roger Säljö och hans sociokulturella perspektiv på hur lärprocesser går till. Lärarna har utifrån hans forskning reflekterat på sina elevers lärande och bidragit med förändringar och förbättringar. Vi har även fokuserat på den garanterade undervisningstiden och arbetat med att öka elevernas närvaro under lektionerna. Resultat/måluppfyllelse över tid och det senaste året Andelen högskolebehöriga har ökat med drygt fyra procentenheter från 2008 till För år 2009 hade 82,4 % av avgångseleverna högskolebehörighet. Betygsmedelvärdet har ökat något från 14,22 till 14,37 för år En delförklaring till Rudbeckianska gymnasiet resultat kan härledas till kunniga lärare och som i hög grad är närvarande för sina elever. Lärarna följer med i ämnesutveckling samt prövar olika pedagogiska metoder för att öka inlärningen hos eleverna. Skolan har en tydlig organisation och tydliga rutiner för såväl medarbetare som elever. Avseende måluppfyllelsen i BF-programmet åk 3 läsåret 2008/2009 har vi gjort följande analys. Det totala antalet elever som avgick från BF-programmet uppgick till 62 st. 42 elever var behöriga och 20 elever var ej behöriga. Måluppfyllnadsgraden blev således 67,7 %. I riket så hamnar snittet för måluppfyllelse för BF-programmet på ca 75 %. Under läsåret 2008/2009 har vi arbetat intensivt med att öka måluppfyllelsen. Alla handledare genomförde under november månad individuella studieplaneringssamtal med utgångspunkt att medvetandegöra eleverna om hur deras studiesituation såg ut samt att i dialog planera hur resterande del av gymnasiestudierna skulle genomgöras. Eleven fick då veta vilket stöd som skolan hade både i organiserad form men även på ett individuellt plan. Under vårterminen gjordes en liknande åtgärdsplan tillsammans med eleverna. Ett stort antal elever har också varit delaktiga i framtagande av åtgärdsprogram.

5 5 (13) En klass utmärker sig genom att stå för över hälften av alla satta IG-betyg. Samma klass har också haft en högre frånvaro än övriga klasser. Tyvärr hittade vi aldrig metoder som kunde vända den negativa trend som startade långt innan åk 3. Vår bedömning är att det fanns två orsaker till att eleverna inte kom upp till behörighetsnivån. 1. Många elever hade ett annat arbete vid sidan av studierna 2. Begränsad motivation och målbild för programmets innehåll. För några övriga kurser har vi noterat en högre grad av IG. Lärarna har gjort en särskild analys i dessa kurser. De har funnit en hög korrelation mellan hög frånvaro och IG. Antal elever med mer än 25% frånvaro. Betyg: Fs A Re A Re B Hi A Hi B MVG VG G IG Streck Vi arbetar aktivt med att öka motivationen och närvaron på skolan, då det har betydelse för måluppfyllelsen. Vid mätning i oktober månad 09 hade frånvaron minskat med tre procentenheter. I vår satsning på profilering av BF-programmet så har tydligt fokus riktats mot att ge eleverna ett tydligt mål med sina studier. Eleverna ska veta vad utbildningen leder till för utgångar och hur olika ämnen samverkar för att nå det målet. Vi har under läsåret 2009/2010 för första gången avgångsklasser i det nya systemet och vi ser med tillförsikt fram emot kommande resultat och utvärdering. I filosofi, historia och religionskunskap arbetar lärarna med att i ännu högre grad konkretisera målen. Olika möblering och didaktik prövas i grupperna för att alla skall bli delaktiga i undervisningen. En del av utbildningstiden används till s k läxlektion, dvs tillsammans med läraren reder eleverna ut begrepp och tankegångar. Talböcker har införskaffats som stöd till de elever som inte har automatiserad läsning. Likaså erbjuds omprov, muntliga redovisningar etc. Arbets- och ämneslagen planerar tillsammans med ansvariga rektorer att fördjupa arbetet med analyser av måluppfyllelse, motivationsarbete, IKT och den individuella studieplanen. Under perioden ska 200 lärlingsplatser tillskapas inom gymnasieskolan Ett arbete har påbörjats för att kunna bereda lärlingsplatser inom Barn och fritidsprogrammet, det finns vissa svårigheter då merparten av programmets kurser är till innehållet teoretiska mot det pedagogiska området.

6 6 (13) Frågan om lärlingsplats hade varit ett studiealternativ har ställts till nuvarande elever och då har alla lämnat ett negativt svar. Som skäl anger eleverna att man vill ha den dagliga kontakten med sina klasskamrater. Alla elever ska under gymnasietiden erbjudas träning i entreprenörskap Skolledare och lärare har deltagit i kompetensutveckling inom entreprenörskap. Fokus i undervisningen har lagts på entreprenöriella kompeteneser så som att lösa problem, planera sitt arbete och att samarbeta med andra vilket även bidrar till att eleverna mer framgångsrikt genomför sina studier. Resultat/måluppfyllelse över tid och det senaste året Olika aspekter av entreprenörskap är mer relventa i vissa delar av gymnasieskolan än i andra. Vi arbetar överlag med att stimulera nyfikenheten, kreativitet, öka elevrnas självförtroende och förmåga till att fatta beslut. Inga analyser kopplat till entreprenörskap har gjorts. Då entreprenörskap är en av EU s åtta nyckelkompetenser och det blir tydligare skrivning om det i nya läoplanen intensifierar vi arbetet. Bl a deltar alla medarbetare i en gemensam kompetensdag kring entreprenörskap. Normer och Värden Förskolan/skolan har en viktig uppgift när det gäller att förmedla och förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som förskolan/skolan skall gestalta och förmedla (Lpfö98, Lpo94, Lpf94). Utbildningsplanens mål Studie- och verksamhetsmiljö en god miljö för lärande och personlig utveckling Alla verksamhetsformer ska bedrivas i en miljö där det råder arbetsro och trygghet Alla medarbetare på skolan arbetar kontinuerligt med värdegrundsarbete och att Rudbeckianska gymnasiet skall erbjuda en lugn och trygg studiemiljö för ALLA ungdomar som väljer skolan. Vi har tydliga rutiner som är kända av alla som ett stöd i arbetet. Skolledningen har tillsammans med elevrådet initierat att en sektion Din vän i korridoren av elever arbetar och stödjer andra elever på olika sätt.

7 7 (13) Resultat/måluppfyllelse över tid och det senaste året Enligt Nöjd Kund Index, NKI så har nöjdheten med bemötandet ökat under året. Av de enskilda frågorna så ligger Jag trivs i skolan högt (4,28%) och Jag är trygg i skolan (4,60%). Våra elever anser att arbetsron har ökat (3,68%). Flertalet elever vid Rudbeckianska gymnasiet är målinriktade och deltar aktivt i undervisningen. Vi behöver bli tydligare gentemot eleverna med vårt värdegrundsarbete och hur vi skall vara mot varandra och behandla varandra. I alla verksamhetsformer ska nolltolerans gälla och ett verkningsfullt arbete ske mot all kränkande behandling Under detta mål följs enhetens likabehandlingsplan/årlig plan 2 upp 2 I kvalitetsredovisningen ska uppföljning och utvärdering av likabehandlingsplaner enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen (2008:567) och planer mot kränkande behandling enligt 14 a kap. 8 skollagen (1985:1100) redovisas. Förordning (2008:945).

8 8 (13) Årlig plan Enligt 14 a kap. i skollagen samt diskrimineringslagen ska det finnas en likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling på varje skola. Lagen ställer tydliga krav på att skolan ska förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling. Skolan har skyldighet att göra en utredning om du som elev blivit utsatt för kränkande behandling. Rudbeckianska gymnasiet är/ska vara en skola där vi bryr oss om varandra och tar ansvar för varandras välbefinnande. Vi vill att vår skola ska genomsyras av en öppenhet inför människors olikheter. Vi välkomnar dialoger med avstamp i tanken att alla människor har lika värde. Var och en av oss har rätt att få vara sig själv i en miljö som präglas av gott bemötande och gemenskap. Här ska alla känna sig trygga och delaktiga. Läsåret 2008/2009 har klassrådstid/handledartid fortlöpande ägnats åt värderingsfrågor. Till stöd för de lektionerna finns en värdegrundshandbok. Skolan har en likabehandlingsplan, där elevskyddsombud och elevrådets styrelse är starkt involverade i arbetet. Under året planeras den omarbetas utifrån den nya lagstiftningen. Tillsammans med kurator och eleverna i sektionen Din vän i korridoren planerar skolledningen en gemensam dag under våren 2010 för alla medarbetare och elever vid skolan kring frågor om homofobi. Resultat och måluppfyllelse Eleverna känner väl till att skolan har en Lika behandlingsplan (84%). Vi fortsätter arbetet med värdegrundsfrågor och planerar att omarbeta planen utifrån den nya lagstiftningen. Varje verksamhet ska arbeta i förebyggande syfte för att främja en god barn-/ elevhälsa. Varje verksamhet ska också bedriva ett aktivt hälsoarbete kring kost och motion samt motverka elevers användning av alkohol, narkotika och tobak Skolan fortsätter arbetet med att vara en Hälsofrämjande skola. Skolsköterskorna genomför ett hälsosamtal med varje elev i åk 1 under höstterminen.

9 9 (13) Arbetet inom DISA har fortsatt och under innevarande läsår planeras information och kompetensutvecklingen öka. Eleverna känner en ökad stress vid första och sista terminen av sin studietid. Vi har under året uppmärksammat det med introduktionstid under första tiden och information kring arbetsmängden under sista tiden. Resultat/måluppfyllelse över tid och det senaste året Lärarna fortsätter att arbeta i arbetslag kring elevens individuella utvecklingsplan. Demokrati, delaktighet och hållbar utveckling Föräldrarna ska vara väl förtrogna med barnens/elevernas kunskaps- och sociala utveckling Varje elev erbjuds individuellt utvecklingssamtal under varje termin bortsett från den sista. Information har lämnats till elever och vårdandshavare om E-tjänster för skola, där uppgifter om eleven kan hämtas. Modell för åtgärdsprogram har tagits fram och lärarna har erhållit kompetensutveckling inom området. Resultat/måluppfyllelse över tid och det senaste året. Kännedomen om vad respektive elev skall kunna för att uppnå målen är relativt känt (3,78%). Fler än tidigare år är med och bestämmer om den individuella utvecklingsplanen (3,53%). 3, 62% anser att utvecklingsplanen har betydelse för den egna utvecklingen på skolan. Det är en god kunskapsutveckling hos merparten av eleverna. När lärarna planerar kursen tillsammans med eleverna tydliggörs även kursplanemålen och hur varje elev skall uppnå sina mål. Vid föräldramöten informerar lärarna om målen - föräldranärvaron är god. Genom ökad tillgänglighet av E-tjänster för skola kan eleven och vårdnadhavaren kontinuerligt följa utvecklingen. Arbetet med E-tjänster för skola och individuella utveclingsplaner fortsätter. Alla barn, elever och föräldrar ska känna till målen för verksamheten och ges möjlighet att utöva ett aktivt demokratiskt inflytande Eleverna har en lagstadgad rätt att ha inflytande över sin utbildning. Dels gäller detta olika organ såsom skolkonferens, klassråd och övriga råd, dels gäller det i det dagliga arbetet i olika ämnen. Själva undervisningen är det viktigaste området för elevinflytande och elevansvar. Gymnasierektor har i skolkonferensen möte varje månad med elevrådets styrelse. Hela skolledningen träffar elevrådets ordförande en gång per månad.

10 10 (13) Aktiviteter o Kurser planeras under lärares ledning så att eleverna ges möjlighet att påverka innehåll, arbetsformer och former för kunskapsredovisning. o Eleverna deltar i rådet för hållbar utveckling, hälsoråd, internationella rådet, klassråd, skolkonferens, elevråd och andra arbetsgrupper. o Utbildning av elevskyddsombud. o På handledartid förs regelbundna samtal med elever om deras lärandesituation. Resultat/måluppfyllelse över tid och det senaste året, Eleverna möjlighet till att påverka arbete i skolan har ökat till 3,29%. Likaså har fler uttryckt att de får vara med och bestämma den individuella utvecklingsplanen (3,53%). Eleverna anser att det har ett stort inflytande och kan på olika sätt utöva påverkan. Klassråd hålls regelbundet i alla klasser. Skolan har ett mycket aktivt elevråd som regelbundet har stormöten med klassrepresentanter. Arbetet inom arbetslagen fortsätter under året för att hitta verktyg för eleverna att öka sitt inflytande på undervisningen. Kompetensutveckling i hur lärarna kan öka elevinflytandet i klassrummet planeras. Alla verksamheter ska bedriva ett aktivt arbete avseende miljö och hållbar utveckling Skola för hållbar utveckling Skola på hållbar väg Rudbeckianska gymnasiet har under flera år arbetat mycket aktivt för en bättre miljö i ett vidare perspektiv. I december 2007 erhöll Rudbeckianska certifiering som en Skola för Hållbar utveckling av Myndigheten för skolutveckling. Motiveringen till beslutet handlade om att vi lyfte in HU i undervisningen samt att vi genom miljörådet, numera Rådet för Hållbar utveckling och Internationella rådet, har en tydlig organisation där Lärande för Hållbar utveckling, LHU, är prioriterat område. Lokala arbetsplanens mål Alla arbetslag skall på ett planerat sätt säkerställa att eleverna i undervisningen möts av bl.a. miljöperspektivet hållbar utveckling. Aktiviteter Världsnaturfonden kontaktade ansvarig rektor i juni. Man hade hört talas om miljöarbetet vid Rudbeckianska gymnasiet och sökte nu skolor som var villiga att delta i samarbete i projektet Skolor på Hållbar väg. WWF håller i en studiedag för lärarna vecka 44. Rudbeckianska gymnasiet ingår som en av 10 skolor i Sverige, varav 4 gymnasieskolor, i WWF:s projekt Skola på Hållbar väg. Köttfri dag våren 2009 Obligatoriskt ämnesövergripande projekt Hållbar utveckling planerades ht -08. Elever i åk 2 ingick i planeringsgruppen. Eleverna har valt att arbeta med HU som projektarbete i åk 3 Självvärderingsverktyget ang HU från WWF

11 11 (13) Deltagande i Earth Hour Underlag för bedömning Handlingsplanen Skola för hållbar utveckling samt WWF:s Självvärderingsintrument Resultat/måluppfyllelse Arosbröderna har instiftat ett stipendium på per år med anknytning till hållbar utveckling. Ökad medvetenhet bland personalen om HU Den respons som skolan fått externt tyder på att vi är på rätt väg. Miljöarbetet måste dock förankras bland elever och medarbetare. Åtgärder för utveckling Samarbetet med WWF kommer att hjälpa oss att få med fler elever i arbetet för hållbar utveckling. Obligatoriskt ämnesövergripande projekt Hållbar utveckling kommer att genomföras varje vårtermin. Vår förhoppning är att det kommer att engagera elever kanske till att göra projektarbetet i år 3 inom området. Information och kunskap - Det ska märkas att vi är en HU-skola IVIK Pedagogiska verksamheten Under året har det varit en stor tillströmning av elever till IVIK, vid läsåret slut var det 152 studerande. Eleverna hänvisas eller vänder sig till skolan året om och antagning till grupperna sker var 14:e dag. De blir först placerade i en introduktionsgrupp, där de får information om studier, studieteknik och testas så att vi kan göra en bedömning om vilken språkgrupp de skall placeras i. Elevernas tidigare skolgång har varierat, alltifrån ingen alls till avslutad gymnasieskola. Undervisningen är organiserad i grupper om elever beroende på deras förutsättningar och progression i svenska språket. Motivationsskapande verksamhet Undervisningen sker i små grupper och kan i hög grad individualiseras. Olika pedagogik tillämpas för att öka språkinlärningen. Studiebesök genomförs frekvent vid olika samhällsfunktioner samt även besök för att lära känna Västerås. Närvaron är mycket hög i grupperna. Lärarbehörighet, lokaler etc Alla lärare är behöriga och svenska 2 behörighet. De flesta av dem har undervisat inom IVIK under många år. Då verksamheten blivit större än planerat hyr skolan även externa lokaler i Arosian. Hälften av eleverna har delar av sin undervisning förlagd till de lokalerna. Individuella studieplaner och nivåanpassning Vid antagningen av eleven upprättar studie- och yrkesvägledaren en första preliminär individuell utifrån tidigare dokumentation och samtal. Planen kan revideras efter introduktionsperioden med test. Den hålls kontinuerligt aktuell och kan revideras under

12 12 (13) studietiden. Skolan har flera grupper på olika nivåer och flyttning mellan grupperna görs utifrån språkutvecklingen. Flexibilitet för att tillgodose olika elevers behov och önskemål Verksamheten har en organisation som är anpassad till varje elevs behov. När eleven börjar på Rudbeckianska gymnasiet tar vi reda på skolbakgrund och önskemål. Eleven testas också av våra pedagoger utifrån kunskaper i svenska. Därefter placeras eleven i den grupp som motsvaras dessa förkunskaper. Vi har i dagsläget 8 grupper/klasser med olika nivå i ämnet svenska, 5 grupper läser SFI, svenska för invandrare, och 3 grupper har svenska som andraspråk. Eleven flyttar flexibelt upp till nästa nivå då eleven blivit bättre på svenska. Här testas eleven med jämna mellanrum i SFI. Skolan har tagit fram prov på A, B och C-nivån. På SFI D-nivå används det nationella testet. Kursdelmål inom SFI-utbildningen Under föregående läsår utarbetades och genomfördes för första gången prov på alla fyra kursdelmål inom SFI. Tidigare genomfördes Skolverkets prov på kurs D bara en gång per år. Denna indelning i olika kursdelmål möjliggjorde att även elever med låg skolbakgrund samt kort vistelsetid i Sverige kunde uppnå ett realistiskt mål utifrån sina förutsättningar. Det gav eleverna en tydligare bild för elever av var de befinner sig och vilka krav som ställs. Detta verkade motivationshöjande och bidrog till elevernas självbedömning. I samband med prov kunde man ha samtal med eleven om hans/hennes tankar och förväntningar på kursen. Samtidigt ledde det till insikt om hur den egna inlärningen går till d v s den metakognitiva förmågan förstärktes. I och med att de testade elever har uppnått något av dessa kursdelmål har genomströmningen ökat. Inom gruppens ram individualiserar läraren arbetet med eleven och anpassar arbetsuppgifter efter elevens behov. En del elever kan därför gå fortare fram. Vi arbetar kontinuerligt för att hitta lösningar anpassat efter individen. En elev som har en motsvarande grundskoleutbildning från sitt hemland kanske kan tenta av engelska och matematik. I sådana fall kan man även ta in elev på gymnasiet på den så kallade fria kvoten. I dagsläget har en majoritet av eleverna dock liten eller ingen skolbakgrund från sitt hemland. Elevens behov och bakgrund måste styra vilka mål som sätts för var och en. För en majoritet av eleverna är gymnasiebehörighet ett helt orealistiskt mål. Resultat och gymnasiebehörighet Inom Svenska 2 gick 50 elever i IVIK A-C och läste svenska som andraspråk. Av dessa nådde 16 elever godkänt betyg eller bättre i Ma, Sv och En för åk 9. Andelen som nådde gymnasiebehörighet vt 2009 är 32 %.

13 13 (13) Resultat i relation till varje elevs studieplan Elevens studieplan revideras under utbildningens tid utifrån dennes förutsättningar, behov och önskemål. I stort sett alla elever uppnådde resultat utifrån sin studieplan.

Kvalitetsredovisning 2008 Avseende läsåret 2007/2008. Rudbeckianska gymnasiet

Kvalitetsredovisning 2008 Avseende läsåret 2007/2008. Rudbeckianska gymnasiet 1 (20) 2009-06-17 Dnr 2008/1932-PL-013 Kvalitetsredovisning 2008 Avseende läsåret 2007/2008 Rudbeckianska gymnasiet Ansvarig: Birgitta Andersson proaros 2 (20) 2009-06-17 Grundfakta om Rudbeckianska gymnasiet

Läs mer

Hammarby Förskolor Skolor Väster

Hammarby Förskolor Skolor Väster 2010-09-30 1 (8) Dnr: Kvalitetsredovisning Avseende hösten 2009 våren 2010 Hammarby Förskolor Skolor Väster Ingående förskolor: Hammarby Trollflöjten Hammarbyängen Knattekompaniet Ansvarig: Gunilla Karlsten

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2290 Beslut Active

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 REKTORS KVALITETSRAPPORT 1 FÖRBÄTTRINGAR Vilka förbättringar har genomförts under året och vilka resultat ha de gett?

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Beslut JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm 17 augusti 2009 1 (3) Dnr 44-2008:703 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Skolinspektionen

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2833 Beslut Baggium AB Ängbackevägen 15 428 34 Kållered

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Utbildningen Medieprogrammet är ett studieförberedande program med yrkespraktik, som fasas ut

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning Beslut Tillsyn i gymnasieskolan och vuxenutbildningen 2010-11-04 1 (1) Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning efter tillsyn av gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Nordanstigs kommun 2010-11-04

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08 Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008- sept-08 Presentation Sollentuna Musikklasser är en tvåparallellig 4-9-skola med 355-360 elever. Eleverna kommer från alla delar av Sollentuna, men

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Rinkebyskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-09 Handläggare Carina Rennermalm Telefon: Till Rinkebyskolan Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Förslag till beslut Rinkebyskolan 16305 Spånga

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2007 2008 Drottning Blankas Gymnasieskola Varberg

Kvalitetsredovisning 2007 2008 Drottning Blankas Gymnasieskola Varberg Kvalitetsredovisning 2007 2008 Drottning Blankas Gymnasieskola Varberg Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Grundfakta... 4 2 Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen... 5 Dokument...

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 1(6) Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola 2(6) Innehållsförteckning Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola...

Läs mer

Lokal arbetsplan Tokarpsskolan

Lokal arbetsplan Tokarpsskolan Lokal arbetsplan Tokarpsskolan Verksamhetens organisation Tokarpsskolan är en F-9 skola, vilket innebär att eleverna är mellan 6 till 16 år. Skolan är indelad i olika arbetslag, F-3 DE, 4-6 DE, 7-9 DG

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010 Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Innehållsförteckning 1. FÖRORDNING OM KVALITETSREDOVISNING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 2.1 STARKA SIDOR... 3 2.2 OMRÅDEN FÖR

Läs mer

Solna Gymnasium Kvalitets- och årsredovisning 2008

Solna Gymnasium Kvalitets- och årsredovisning 2008 SOLNA STAD Barn- och utbildningsförvaltningen Solna Gymnasium Eivor Kebert Dnr: BUN/2007:101 A 51 g Solna Gymnasium Kvalitets- och årsredovisning 2008 2 (12) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Verksamheten...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5 Programområde... 3 Vägledande idé och tanke... 4 Perspektiv.... 5 Elevens perspektiv.. 5 Föräldrarnas perspektiv... 5 Det pedagogiska perspektivet.. 6 Hälso perspektiv.. 6 Rektors och förskolechefers perspektiv..

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2003 i Lysekils kommun

Kvalitetsredovisning 2003 i Lysekils kommun Kvalitetsredovisning 2003 i Lysekils kommun Kvalitetsredovisningen inriktas mot sju områden. Dessa är särskilt väsentliga för att säkra att alla barn, elever och vuxenstuderande får den omsorg och utbildning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:3983 Innehåll Kommunbeslut Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Allmänt om tillsynen och beskrivning av

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken Karlstad Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektorsgruppen Magnus

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: KAPLANSKOLAN, EE, EC, VF och EN. Rektor: Kristin Lundholm. Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad

Läs mer

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm Beslut Melleruds kommun 4644 80 Mellerud kommunen@mellerud.se 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423 Komm munbeslut efter tillsyn av Melleruds kommunn Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besök: Kungsgatan

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Skola/förskola/arbetslag: Heurika, Fredrika Bremergymnasierna Organisation och förutsättningar för verksamheten Heurika ansvarar för utbildningen på (bilaga 01)

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Verksamhetsplan för Storåskolan 4-9 2014-2015

Verksamhetsplan för Storåskolan 4-9 2014-2015 Storå Rektorsområde Storåskolan 4-9 2014-09-16 Verksamhetsplan för Storåskolan 4-9 2014-2015 Skolans vision Skolan där alla ska lyckas 1 Utveckling och lärande Utvecklade undervisningsmetoder med stöd

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning. Mål/Åtaganden. Normer och värden

Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning. Mål/Åtaganden. Normer och värden Kvalitetsredovisning Inledning På Blackebergs gymnasium arbetar ca 1140 personer, varav ca 1040 är elever och ett hundratal personal. Skolan erbjuder två studieförberedande program: det naturvetenskapliga

Läs mer

Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Säters utbildningscentrum

Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Säters utbildningscentrum Återrapportering av Skolinspektionens tillsyn vid Säters utbildningscentrum Version 2010-03-02 1 Innehåll INLEDNING... 3 UNDERLAG... 3 KUNSKAPER... 3 KUNSKAPSRESULTAT... 3 UPPFÖLJNING OCH KOMMUNIKATION

Läs mer

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Antagen av kommunfullmäktige 2002-09-02 133 Förord Föreliggande skolplan omfattar hela det kommunala utbildningsväsendet med undantag av vuxenutbildningen. Med

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTI ON GYMNASIEINSPEKTÖR ULLA CARLSSON ZACKRI SSON SID 1 (15) 2008-03-21 ENHETSCHEF JUKKA KUUSISTO Rapport från inspektion av Gymnasieskolan

Läs mer

Utbildningsinspektion i den kommunala vuxenutbildningen och svenska för invandrare

Utbildningsinspektion i den kommunala vuxenutbildningen och svenska för invandrare Utbildningsinspektion i den kommunala vuxenutbildningen och svenska för invandrare UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma

Läs mer

Beslut för fristående grundskola

Beslut för fristående grundskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla Beslut för fristående grundskola efter tillsyn av Internationella Engelska Skolan i Järfälla kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kvalitetsredovisning.

Kvalitetsredovisning. Kvalitetsredovisning 2008 Cultura Gymnasium Kvalitetsredovisning. I. Kvalitetsredovisning för tidsperioden Läsåret 2007/2008 II. Namn på verksamhet och ansvarig rektor Cultura Gymnasium i Helsingborg Rektor

Läs mer

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013 1 (8) 2014-02-28 Dnr: Handläggare Rektor Johan Romberg Telefon 0522-697417 johan.romberg@uddevalla.se Östrabo 1, Naturvetenskapsprogrammet Uddevalla Gymnasieskola Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Läs mer

2009-02-27. Avsikten är att kvalitetsredovisningen skall lämnas direkt i detta formulär. Ansvarig skriver i de gråmarkerade fälten.

2009-02-27. Avsikten är att kvalitetsredovisningen skall lämnas direkt i detta formulär. Ansvarig skriver i de gråmarkerade fälten. 2009-02-27 KVALITETSREDOVISNING 2009 VUXENUTBILDNINGEN, VUX Avsikten är att kvalitetsredovisningen skall lämnas direkt i detta formulär. Ansvarig skriver i de gråmarkerade fälten. Område/skola/arbetslag:

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nacka gymnasium och gymnasiesärskola

Utbildningsinspektion i Nacka gymnasium och gymnasiesärskola Utbildningsinspektion i Nacka kommun Nacka gymnasium Dnr 53-2006:3385 Utbildningsinspektion i Nacka gymnasium och gymnasiesärskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Utbildningsförvaltningen 2014-11-19 Gymnasieskolan Spyken

Utbildningsförvaltningen 2014-11-19 Gymnasieskolan Spyken Utbildningsförvaltningen 2014-11-19 Gymnasieskolan Spyken Karin Stavne Maria Hedelin Björse John Jönsson Peter Magnusson Anna-Lena Månsson Rektor Bitr rektor NA Bitr rektor HU Bitr rektor ES Bitr rektor

Läs mer

Älvdalens Utbildningscentrum. Systematiskt kvalitetsarbete uppföljning och plan för utveckling. Läsåret 11/12

Älvdalens Utbildningscentrum. Systematiskt kvalitetsarbete uppföljning och plan för utveckling. Läsåret 11/12 Älvdalens Utbildningscentrum Systematiskt kvalitetsarbete uppföljning och plan för utveckling Läsåret 11/12 Innehåll 1. Bakgrund... 3 1.2 Former för samråd... 3 2. Resultat och måluppfyllelse inom gymnasieskolan...

Läs mer

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

FRIVILLIGA SKOLFORMER

FRIVILLIGA SKOLFORMER FRIVILLIGA SKOLFORMER OCH VUXENUTBILDNINGEN LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2006/2007 Frivilliga skolformer Arbetsplanens innehåll: Styrdokument A: Information om verksamheten - Organisation/rutiner - Lärande

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Svar till Skolinspektionen från Fjärdhundraskolan. Dnr: 43-2010:5179. Rektor Mats Holm Telefon 0171-62 68 21 mats.holm@fjardhundra.enkoping.

Svar till Skolinspektionen från Fjärdhundraskolan. Dnr: 43-2010:5179. Rektor Mats Holm Telefon 0171-62 68 21 mats.holm@fjardhundra.enkoping. Dnr: 43-2010:5179 Rektor Mats Holm Telefon 0171-62 68 21 mats.holm@fjardhundra.enkoping.se Svar till Skolinspektionen från Fjärdhundraskolan Foto BananaStock 2 (9) Skola: Fjärdhundraskolan Dnr: 43-2010:5179

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola

Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola Utbildningsinspektion i Trollhättans kommun Nils Ericsonsgymnasiet Dnr 53-2006:1616 Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Utbildningsinspektion i Herrgårdsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Herrgårdsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Herrgårdsskolan, grundskola F 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna arbetar

Läs mer

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(14) Margareta Skog 2013-06-24 Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Inledning Järbo/Jäderfors ro kvalitetsredovisar sin verksamhet

Läs mer

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Utbildningsinspektion i Härryda kommun Landvetterskolan Dnr 53-2006:3403 Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux Överkalix kommun Skolförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux Fastställt 2014-09-30 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 METOD... 3 Metod gymnasieskolan...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete 1(10) Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Klostergårdsskolan Ansvarig: Marita Christoffersson 1 2(10) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Befästa arbetet med UNIKUM så att det

Läs mer

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Ansvarig: Stefan Krisping 1 Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Innehållsförteckning 1 Organisation och förutsättningar... 3 2 Rutiner och underlag för

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Skolplan 2008-2010. Uppföljning och utvärdering

Skolplan 2008-2010. Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering Kvalitetsredovisning Varje kommun är skyldig att upprätta en kvalitetsredovisning på kommunal nivå för all kommunalt bedriven förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg och skolverksamhet.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Postadress: Nobelgymnasiet, 651 84 Karlstad Besöksadress: Nokiagatan 20. Webb: karlstad.se/nobelgymnasiet Tel: 054-540 15 00 E-post: nobelgymnasiet@karlstad.se 1

Läs mer

Utbildningsinspektion i Backens skola och Strömsbruks skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Backens skola och Strömsbruks skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Nordanstigs kommun Backens skola och Strömsbruks skola Dnr 53-2005:786 Utbildningsinspektion i Backens skola och Strömsbruks skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010

Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010 Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010 Fastebolskolan Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Leena Nystrand 2010-10-01 1 (13) Innehåll 1. UPPGIFTER OM SKOLAN...2 2. RUTINER, DOKUMENTATION OCH PERSONAL...2

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Öckerö, 2014-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målet är att planen ska följa skolverkets allmänna råd: o Tydligt uttrycka att verksamhetens ledning tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

ARBETSPLAN 1 2013-2014

ARBETSPLAN 1 2013-2014 ARBETSPLAN 1 2013-2014 1 Arbetsplanen omfattar under läsåret såväl gymnasiesärskolans som lärvux verksamhet. I kommande arbetsplaner behandlas verksamheterna var och en för sig. TÄBY GYMNASIESÄRSKOLA ÄR

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem S Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3 2. Förutsättningar sid 4 3. Läroplansmål Normer och värden sid 5 4. Läroplansmål Kunskaper sid 7 5.

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Utbildningsinspektion i Danderyds gymnasium; gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning

Utbildningsinspektion i Danderyds gymnasium; gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning 1 Utbildningsinspektion i Danderyds kommun Gymnasial utbildning och vuxenutbildning Dnr 53-2006:3380 Utbildningsinspektion i Danderyds gymnasium; gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete STORUMANS KOMMUNS SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Läsåret 2013/14 Enligt 4 kap. 3-8 skollagen ska varje huvudman och varje förskole-

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Elfrida Andréegymnasiet Säves väg 10 621 82 Visby 2011-02-23 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Elfrida Andréegymnasiet i Gotlands kommun 2011-02-23 Skolbeslut Tillsyn i Elfrida Andréegymnasiet

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Dnr: KS 2014/590 Revideras varje år Innehåll Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun...

Läs mer

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Områdets beskrivning av verksamheten, nyckeltal Personaltäthet Ljungbyhedsskolan: Totalt antal personal: 39.89 varav lärartjänster

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Barn- och Utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning Högsby kommuns skolor År 2008 2009-03-31 Fakta om kommun respektive skola Högsby kommun hade vid utgången av 2008, 5 921 invånare. Under den senaste

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1 HOFORS KOMMUN Björkhagsskolan 2003-04-15 Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1. Inledning En stor del av vår verksamhet regleras av statliga styrdokument i form av lagar och förordningar,

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t

L J U S p å k v a l i t e t L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Mälargymnasiet Rapport November 2014 Innehållsförteckning Inledning 3 1. Utvärderingens genomförande 3 1.1 Utvärderingsgrupp

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Saltåskolans Kvalitetsredovisning

Saltåskolans Kvalitetsredovisning Saltåskolans Kvalitetsredovisning för läsåret 2011/2012 2(10) Innehållsförteckning 1. Kvalitetsredovisningens syfte 2. Skolans plan för kvalitetsarbetet 3. Verksamhetens förutsättning 4. Grundfakta 4.1

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer