FRIVILLIGA SKOLFORMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRIVILLIGA SKOLFORMER"

Transkript

1 FRIVILLIGA SKOLFORMER OCH VUXENUTBILDNINGEN LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2006/2007

2 Frivilliga skolformer Arbetsplanens innehåll: Styrdokument A: Information om verksamheten - Organisation/rutiner - Lärande och utveckling - Miljö/arbetsmiljö - Ansvar och inflytande B: Prioriterade arbetsområden Styrdokument Skollag/Läroplan/Gymnasieförordning/Skolplan/Lokal arbetsplan LOKAL ARBETSPLAN Lpf94 (utdrag) 2.6 Rektors ansvar Rektor ansvarar för att lokal arbetsplan upprättas samt för att skolans resultat följs upp och utvärderas i förhållande till de riksgiltiga målen, målen i skolplanen och i den lokala arbetsplanen. Utdrag ur Skolhandboken: Lokal arbetsplan/verksamhetsplan Arbetsplanen skall visa hur man skall nå upp till de fastlagda nationella målen. Planen skall särskilt redovisa hur man konkret skall arbeta för att ge eleverna det medinflytande skolförordningarna kräver. All personal vid skolan skall, liksom företrädare för eleverna, medverka vid framtagandet av arbetsplanen. Utdrag ur Skolledarpraktika: Arbetsplanen skall innehålla: - elevernas mer omfattande prov och särskilda arbeten - arbetsplatsförlagd utbildning - friluftsverksamheten Arbetsplanen kan innehålla: - samverkan mellan undervisningen i olika ämnen - ämnesövergripande teman - samverkan mellan olika yrkesgrupper i skolan - prioritering av fortbildningsinsatser - åtgärdsprogram mot mobbning och andra problem Lokala arbetsplanen utformas så att den stämmer överens med formen för kvalitetsredovisning.

3 A. Information om verksamheten Organisation/rutiner För att på bästa sätt utföra uppdraget med givna målbeskrivningar i styrdokumenten organiseras följande Rektor Ledningsgrupp Samverkansgrupp Arbetsplatsträffar Arbetslag Elevråd Klassråd Rektor, 2 biträdande rektorer Rektor, bitr rektorer, fackliga repr, skyddsombud, elevombud Samtliga anställda Programarbetslag: BF, BP, EC/IP/FP/LP/HR, NV, SP och IV Representanter för varje klass Alla elever Regelbundna sammankomster planeras i kalendariet. Lärande och utveckling Provtillfällen av gemensam art Nationella prov enligt skolverkets föreskrifter Tentamenstillfällen, omprov Projektarbete åk 3 Utföres under läsperiod 3, januari-mars Friluftsdagar Fastlagda för hela läsåret. Redovisas i skolans kalendarie Arbetsplatsförlagd utbildning APU-perioder h.t. och v.t. fastlagda för samtliga yrkesförberedande program Redovisas i skolans kalendarie Miljö/Arbetsmiljö Miljö/arbetsmiljöfrågor hanteras först och främst av skolans samverkansgrupp. Systematiskt arbetsmiljöarbete genomförs enligt särskild handlingsplan. För verksamheten nödvändiga rutiner och handlingsplaner finns upprättade. Ansvar och inflytande Klassrådet har lyfts fram som ett av elevens viktigaste forum för inflytande. Protokoll från klassrådet lämnas till elevrådsstyrelse/ledningsgrupp för ev. hantering av frågor som tagits upp. Elevrepresentanter ingår i NV-arbetslaget och SP-arbetslaget. Det finns en ambition att på sikt ha representation av elever i samtliga arbetslag. Programråden på yrkesförberedande program har elevrepresentation. Elevrådsstyrelsen samråder med representanter för ledningsgruppen minst 4 ggr per år. Skolans möjligheter till att forma en lokal styrelse utreds.

4 B. Prioriterade områden Arbetslagens prioriteringar En skola som finner de områden man är svag inom och lägger kraft på att göra ständiga små förbättringar har hittat vägen till en kontinuerlig kvalitetsutveckling. En arbetsplan är och skall vara ett levande dokument som har betydelse för vardagsarbetet. För att de förbättringsarbeten som görs på Spångbergsgymnasiet ska vara jordnära och aktuella formas målen av arbetslagen tillsammans med eleverna. Högre måluppfyllelse utifrån nationellt uppställda mål är ledstjärnan. Arbetsplanen är av ovanstående skäl en beskrivning av Spångbergsgymnasiets arbetslags målinriktade arbete. Barn och Fritidsprogrammet BF Med anledning av att antalet rökare på Barn- och fritidsprogrammet varit och är större än genomsnittet på skolan upplever vi att detta behöver förändras. Ett program som Barn- och fritidsprogrammet lämpar sig särskilt illa att ha en så hög andel rökare. Med tanke på framtida yrkesutövande där eleven skall komma att vara ett föredöme för barn och ungdomar ser vi stora vinster i att få eleverna att sluta röka, och för elevernas skull ligger vinsten i att deras egen hälsa förbättras. Syfte Enligt läroplanen är det skolans ansvar att eleven vid slutförd utbildning har kunskaper om förutsättningarna för en god hälsa. Vi tror också att en förbättrad hälsa och livsstil kan leda till förbättrade studieresultat i framförallt de praktiska ämnen som ibland kan vara krävande. Vi ser också att inom de sociala yrken som troligen blir de flesta BF elevers framtid är det en klar fördel att inte vara rökare. Uppnåendemål Att få ner antalet rökare på Barn- och Fritidsprogrammet under genomsnittet för skolan. Strävansmål Att eleverna kommer till insikt om de totala effekter som rökning ger. Att alla rökare på Barnoch Fritidsprogrammet på eget initiativ väljer att sluta samt att inga nya elever börjar röka. Metod/åtgärd Informera på föräldramötet i åk 1 om vår ambition. Skriftlig information till eleverna som ges ut med övrig information vid skolstarten. Åskådliggöra för eleverna med lämpligt material i anknytning till olika kurser om riskerna med rökning och vinsterna av att sluta. Utforma en enkel blankett som fylls i när eleven har brutit mot rökförbudet på skolområdet och skickas till vårdnadshavare om eleven ej nått myndig ålder. Få bort rökande elever från vägen mellan skolorna då de utgör dåliga förebilder för Strandvägsskolans elever. I mentorssamtalen varje termin ta upp elevens hälsa och eventuell relation till rökning.

5 Dokumentation Vi kommer kontinuerligt att dokumentera våra åtgärder och insatser. Till viss del genom statistik från skolsköterskan men mest genom att helt enkelt skriva ner vilka insatser vi gjort i de olika kurserna. kommer att ske kontinuerligt vid arbetslagsträffar samt att vi kommer att ta hjälp av skolsköterskans statistik. Vi kommer även att utvärdera insatserna genom en enkät till alla BF elever vid slutet av vt 07. Byggprogrammet BP Arbetslaget har under innevarande och föregående läsår arbetat med skolans prioriterade mål: IT, Hälsa - antidroganvändning och Hälsa - friskvård. Hälsomålen är sådana att de syftar till en bestående beteendeförändring hos eleverna vilket är svårt att uppnå genom kortvariga projekt. Därför finns det goda skäl att framgent fortsätta med detta arbete. Syfte: Att: a) åstadkomma ökad medvetenhet hos arbetslagets elever om hälsans betydelse som säkerhetsfaktor inom byggnadsbranschen, samt som förutsättning för god livskvalitet. b) grundlägga ett beteende hos arbetslagets elever som gynnar en god hälsa. Metod Det är svårt att utvärdera ett arbete vars egentliga vinster ligger långt efter att skoltiden är över för eleverna. Vi är därför hänvisade till indirekta metoder. Det är även svårt att påverka beteenden varaktigt hos människor. Att ge en yttre motivation genom att peka med hela handen eller förklara varför man ska bete sig på ett visst sätt, ger ofta enbart en kortvarig beteendeförändring. Varaktig förändring implementeras bäst genom inre motivation. Vi väljer därför att satsa på byggnadsarbetarens identitet som motivationsfaktor. Vi kommer därför att: a) genomföra en enkätundersökning hos åk 1 HT 2006 för att fånga upp attityder kring hälsa, friskvård, droger och livskvalitet. Detta för att erhålla ett jämförelsematerial. b) inför kommande läsår mejsla ut en tydlig bild för eleverna vad det innebär att vara en god bygg- och anläggningsarbetare, samt att ge en positiv yrkesidentitet. Härvidlag tar vi, förutom den interna kompetensen, hjälp av branschorganisationer. c) temalektion där kärn- och karaktärsämneslärare gemensamt arbetar med frågeställningen tillsammans med eleverna. d) låta lärarlagets medlemmar därutöver förmedla identiteten vid varje tillfälle det är passande. e) utse en inom arbetslaget som dokumentationsansvarig för detta arbete under kommande läsåret.

6 Dokumentation Dokumentationen ger genom: a) uppföljande enkäter, för att se om det har skett attitydförändringar hos eleverna. b) intervjuer med elever kring frågeställningarna. c) att låta eleverna skriva om sina attityder kring denna frågeställning i svenskämnet. d) att låta denna prioriterade fråga vara en stående punkt på arbetslagets dagordning. Uppföljande utvärdering sker i slutet av VT Elprogrammet EC, Industriprogrammet IP, Fordonsprogrammet FP, Livsmedelsprogrammet LP och Hotell och Restaurangprogrammet HR Prioriterat område: Motverka skolk, sena ankomster, att eleverna har med sig studiematerial till respektive arbetspass. Skolk, sena ankomster och problem med att elever inte har med sig studiematerial på sina arbetspass. Uppnåendemålen är svåra att nå. Syfte Högre närvaro, eleven kommer i tid och har med sig de studiematerial som behövs. Vinsten av detta är att eleverna och lärarna upplever ett behagligare undervisningsklimat, man vinner tid. Uppnåendemål Eleven vet vikten av att komma i tid. Eleven känner till skolans policy vid sen ankomst och skolk. Eleven behärskar förmågan att kunna ta reda på vad som behövs för respektive arbetspass. Strävansmål Eleven utvecklar förmågan att ta eget ansvar, och förståelsen för skolans och samhällets krav ökar. Medel Tydliggöra regler och skolans policy, använda ett nytt system för närvarokontroll. Dokumentation Statistik av frånvaro/närvaro varje månad med eleven som får skriva under. Görs dagligen samt jämförelser månadsvis.

7 Naturvetenskapliga programmet NV Det föreligger ett stort behov för vissa elever att få stöd i karaktärsämneskurserna Ma B, C, D, Ke A, B, Fy A, B. Dessa elever har svårt att nå upp till G i nämnda kurser. Mål Efter genomgången gymnasieskola skall NV-eleverna ha uppnått kunskapsmålen för godkänt i alla sina karaktärsämnen. Metoder/åtgärder Schemalagd stödundervisning och läxhjälp. Elever och flera lärare på samma schemaposition. Ökat utlägg av tid i dessa ämnen, så att viss tid kontinuerligt under läsåret kan ges till de elever som behöver hjälp. Ex 100 poäng = 100 tim. Förändrad pedagogik, försöka individualisera mera. Diskutera med eleverna vilket betyg de strävar mot. Kontinuerlig individuell utvärdering med eleverna. Arbeta mot en attitydförändring så att eleverna utnyttjar hela arbetsdagen till arbete i skolan. Studera betygsstatistiken kontinuerligt. Undersöka vilka åtgärder som gett resultat. Fråga elever som klarat att höja ett IG till ett G vad som gjorde att de lyckades. Samhällsvetenskapliga programmet SP Vi menar att det är viktigt att arbeta med elevernas motivation och självkänsla. Enkäten som är gjord i åk. 2 visar att eleverna ej är tillräckligt delaktiga i den demokratiska processen och att de i viss grad känner att utbildningen inte speglar verkligheten. Vi har problem med att vissa elever har hög frånvaro och därigenom hamnar efter och samlar på sig mängder av rester. Eleverna uttrycker själva att de saknar en effektiv studieteknik. Syfte Genom att i arbetslaget aktivt arbeta med elevernas motivation, lust och inflytande tror vi oss kunna öka måluppfyllelsen. Eleverna kommer att uppleva undervisningen som mer meningsfull. Att fokusera på att stärka elevernas självkänsla hoppas vi också leder till en aktualisering av värdegrundsfrågor som demokrati, jämställdhet och jämlikhet.

8 Strävansmål Öka elevernas motivation i utbildningen genom att göra ämnen mer verklighetsförankrade (t.ex. genom ämnesövergripande arbeten), knyta kontakter med samhället, låta dem se möjligheterna med sina studier på samhällsprogrammet. Öka elevernas medvetenhet om sina studier och studieteknik för att nå ökad närvaro samt ökad måluppfyllelse. Öka elevinflytandet på programnivå och på ämnesnivå. Uppnåendemål Eleven känner till den demokratiska processen och hur man kan vara med och påverka samt hur man kan knyta kontakter till samhället. Målet är uppnått när: Eleven på begäran kan redogöra för hur beslut fattas och hur man kan påverka dessa. Eleven kan redogöra för hur ett svenskt val går till. Eleven har gjort undersökningar inför valet, där man träffat politiker eller andra.kontaktpersoner i kommunen och kan redovisa dessa. Eleven förstår vikten av en god studieteknik och om sitt eget ansvar för ett gott resultat. Målet är uppnått när: Eleven berättar om olika sätt att lära och kan redogöra för sin inlärningsstil och dess konsekvenser/resultat. Eleven tar ansvar för sina studier. Eleven utövar ett aktivt inflytande över sin utbildning. Målet är uppnått när: Eleven deltar i planering på ämnesnivå. Eleven deltar regelbundet i klassråd/loggbok. Eleven deltar i arbetslagsplanering genom SP-råd/loggbok. Klassen deltar med representant/er i elevrådet. Eleven känner till de aktuella styrdokumenten. Metod För att nå vårt första mål, som handlar om demokrati och verklighetsförankring, kommer vi att jobba intensivt inför valet. Framför allt kommer samhällslärarna vara inblandade i planeringen av arbetsområdet men det är också möjligt för matematik att komma in med statistik och sannolikhetslära och svenska med t.ex. insändare och debattartiklar samt bild för bild och textanalys av den politiska propagandan och informationen. Eleverna kommer att jobba med allt från politiska partier, den demokratiska processen till att göra egna undersökningar och organisera och delta i ett provval. Detta för att medvetandegöra dem om sina egna, reella möjligheter att påverka sin nutid och framtid.

9 Vi vill genomföra en gymnasiekurs där eleverna får lära sig studieteknik, hur man deltar i en demokratisk process och hur man kan förstå och påverka utbildningen med hjälp av kursmål samt programmål och ytterst naturligtvis läroplanen. Kursen kan heta Att börja gymnasiet och introducerar dem till en ny skola, ett nytt sätt att arbeta och nya möjligheter. Det är viktigt att påpeka vikten av eget ansvar. Vi vill tydligt involvera syon för att hjälpa eleverna att hitta vägar att uppfylla sina yrkesdrömmar. Kursen kommer att utformas under våren och gälla arbetslagets lektioner med alla sina klasser de fyra första dagarna på höstterminen. Uppföljning och uppfriskning av dessa kunskaper kommer att ske vid en halv studiedag i november/december. Vi vill också jobba mer strukturerat med SP-råd och klassråd. Arbeta med loggböcker för att låta alla elever komma till tals. Målet är att bjuda in elevrepresentanter till arbetslaget åtminstone en gång per termin och oftare om det dyker upp viktiga frågor. Mentorerna i respektive klass ansvarar för loggböckerna, då det är viktigt att de bygger på en personlig och trygg relation och de kan ej cirkulera hur som helst. Dokumentation Kommer att ske kontinuerligt enligt den tidsplan vi sätter upp för arbetet 2006/07. Vi kommer att utvärdera våra mål genom bland annat loggböckerna och mentorssamtal samt närvarostatistik. För att se om vi lyckats med våra intentioner att höja måluppfyllelsen kommer vi att genomföra betygsanalyser, dels vid avslutandet av vt. 06 och vid avslutandet av vt. 07. Individuella programmet IV Med anledning av läsåret 04/05 låga studieresultat gällande slutbetyg i grundskoleämnen och den kraftiga ökningen av heltidspraktikanter behöver en förändring göras i verksamheten vid det Individuella programmet. Mål, delmål och metod i undervisningen behöver åskådliggöras för eleverna i syfte att öka motivationen att klara av och nå de betyg som den individuella studieplanen fastställt. Syfte Att eleven fortgår i studier vid ett nationellt program eller liknande utbildning och får det stöd den behöver för att nå sitt uppsatta mål med studierna. Uppnåendemål - Att eleverna efter 1 år vid det Individuella programmet går över till studier vid ett nationellt program eller liknande. Målet är nått när eleven övergår i utbildning vid ett nationellt program eller liknande utbildning och fortgår i studier efter 1 år.

10 Strävansmål - Att eleverna utvecklar sin motivation och förmåga att överblicka och ta ansvar för sin egen studiesituation. Detta sker när..varje elev kan formulera mål för sitt eget arbete..varje elev har en egen veckoplanering..varje elev får det stöd han/hon behöver..varje elev gör en utvärdering av sina studier och relaterar till ett tidigare uppsatt mål. Metod/åtgärd En förändring i den pedagogiska miljön i gällande dags - och veckoplanering av studierna med påföljande utvärdering skall arbetas fram och befästas som rutin vid det Individuella programmet. En förutsättning för eleven att nå målen är att pedagoger/mentorer har en god överblick över elevens studiesituation ex vad det gäller planering. För eleverna skall gemensamma genomgångar hållas men även enskilda punktinsatser i form av stöd skall kunna ges. För att pedagogerna/mentorerna skall ha en god överblick av elevernas studiesituation krävs att pedagogerna är anställda vid det individuella programmet och inte splittras upp med undervisning vid de nationella programmen. Planering och utvärdering skall ske i samråd med eleven. Även föräldern medverkar tillsammans med pedagogen vid utvecklingssamtalen. Dokumentation Pedagogen dokumenterar veckoplanering, utvärdering samt närvaron för varje dag. Mentorerna dokumenterar antalet elever som heltidspraktiserar. Eleverna intervjuas om upplevelse av den egna studiesituationen. Mentorn gör dokumentation i samband med utvecklingssamtal under höstterminen november månad. Vårterminens utvecklingssamtal sker under mars månad. Sammanställning av dokumentation görs av pedagog och mentorer sker i april inför kvalitets redovisning. Varför? Vi utvärderar det här målet för att synliggöra hur vi lyckas med att få eleverna att bli mer motiverade för studier och vilka metoder som är framgångsrika i motivationsarbetet. Vi utvärderar även för att se att/om eleverna upplever metoden som positiv. en skall även kunna identifiera metodens svaga och starka delar. För vem? Eleverna får återkoppling genom att vi kan identifiera framgångsrika/icke framgångsrika metoder. Föräldrarna får information genom att vi berättar om resultatet vid ett utvecklingssamtal och politikerna får resultatet genom kvalitetsredovisningen. Vi själva får resultatet genom den dokumentation som vi upprättar i samband med utvärderingen.

11 Hur? sker i form av: - Beräkna antalet uppnådda betyg i grundskoleämnen. - Beräkna antalet elever från åk 1 som under året haft heltidspraktik. - Intervju av elever gällande den egna studiesituationen i förhållande till uppnått betyg. - Dokumentation av utvecklingssamtal. Av vem? Personalen vid Slussen med ASU som sammankallande. När? - Arbetet pågår från april 2006 april av individuella studiemål, i respektive ämne, sker i samband med utvecklingssamtalen. - Enkäter och intervjuer av elever och föräldrars upplevelse av studierna, sker i samband med utvecklingssamtal under vårterminen. Vuxenutbildningen Eleverna på Komvux är en mycket heterogen grupp när det gäller ålder, studiebakgrund, nationalitet, syfte med sina studier, etc. Graden av motivation blir naturligtvis också mycket varierande. Många elever har inte studerat på länge och har svårigheter med studieteknik. Vissa elever känner sig mer eller mindre tvingade till skolan av olika myndigheter. Dessa elever har ofta mycket lågt självförtroende när det gäller sin förmåga att tillgodogöra sig studier. Kurserna är ofta komprimerade och kräver effektiv planering och starkt engagemang för att nå resultat. Men det finns också utrymme för individuell studietakt och studier på distans för den som arbetar eller av andra skäl behöver studera i egen takt. De elever som studerar svenska för invandrare har stort behov av att komma ut i samhället och träna sin muntliga språkförmåga. Det har varit svårt att hitta lämpliga praktikplatser för dem. Många av dem pratar svenska bara när de är i skolan. Vi har valt att lyfta fram två olika mål som vi vill prioritera för att höja kvaliteten på vår undervisning på Komvux. - Det ena är att minska den ogiltiga frånvaron, speciellt bland de elever som uppbär studiemedel från CSN. - Det andra är att öka tillgången på praktikplatser för våra SFI-elever för att så småningom alla SFI-elever ska ha språkpraktik som en integrerad del i sin utbildning.

12 Syfte och mål Syftet med att minska den ogiltiga frånvaron är dels att minska bidragsfusket, dels att få ett bättre studieresultat. Kvaliteten på undervisningen blir också högre om eleverna kommer regelbundet och följer undervisningen. Syftet med att ha språkpraktik för SFI-eleverna är att öka deras motivation för att lära sig en funktionell svenska. En ökad kvalitet på undervisningen ser vi också. Grupperna innehåller för närvarande elever på mycket olika nivå och läraren skulle då få mer utrymme för de elever som är i klassrummet om en del av dem är ute på praktik. Vår målsättning är att få till stånd 5-10 fasta praktikplatser under hösten. Metoder/Åtgärder - Om ogiltig frånvaro Arbetslaget utarbetar en tydlig formulering i det informationsblad som alla elever får vid skolstarten om reglerna för närvaro. Om elever är ogiltigt frånvarande mer än två veckor stängs eleven av från studierna och CSN meddelas. Respektive lärare informerar eleverna om detta vid skolstarten. - Om språkpraktik Lärare och skolledare gör en lista på tänkbara praktikplatser som sedan kontaktas. Vi har också regelbunden kontakt med socialförvaltning och arbetsförmedling. Under vårterminen gör vi en utvärdering och beskriver hur arbetet har gått och vilka resultat vi har uppnått. Vidare beskriver vi hur vi planerar att gå vidare med arbetet med våra prioriterade områden.

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan. Läsåret 2011/2012

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan. Läsåret 2011/2012 Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Läsåret 2011/2012 Fokusområden 2011-2012 Arbetsmiljö Arbetssätt Elevstöd ARBETSSÄTT Elevaktiv undervisning Planering, dokumentation och feedback Eget ansvar förväntningar

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Handlingsplan för ökat elevinflytande i

Handlingsplan för ökat elevinflytande i Barn- och utbildningsnämnden Handlingsplan för ökat elevinflytande i skolår f-9 Vi har en skola för alla 1 där barn och vuxna har inflytande där de känner att de behövs och duger i en kreativ miljö där

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1 HOFORS KOMMUN Björkhagsskolan 2003-04-15 Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1. Inledning En stor del av vår verksamhet regleras av statliga styrdokument i form av lagar och förordningar,

Läs mer

Likabehandlingsplan för FP/FT Gysär IP/IN Läsåret 11/12

Likabehandlingsplan för FP/FT Gysär IP/IN Läsåret 11/12 Likabehandlingsplan för FP/FT Gysär IP/IN Läsåret 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbadress Box 730 Lasarettsvägen 2 0911-696300 0911-91230 www.pitea.se/strombackaskolan 941 28 PITEÅ Bakgrund

Läs mer

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2290 Beslut Active

Läs mer

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08 Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008- sept-08 Presentation Sollentuna Musikklasser är en tvåparallellig 4-9-skola med 355-360 elever. Eleverna kommer från alla delar av Sollentuna, men

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 1(6) Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola 2(6) Innehållsförteckning Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola...

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 FÖRUTSÄTTNINGAR:20080818 PERSONAL: Lärare klass : 11,29 Lärare Musik 0,42 Lärare Slöjd 1,80 Lärare Idrott 1,07 Lärare Hemkunskap 0,24 Speciallärare 2,85

Läs mer

Nyboda skola. Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013

Nyboda skola. Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013 Nyboda skola Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013 Verksamhetsbeskrivning Nyboda är en nybyggd skola i de centrala delarna av Tyresö. Skolan startade i augusti 2012. All personal är nyrekryterad

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Denna barn- och elevhälsoplan ska bidra till att vi gör det goda livet möjligt och för att skapa alltid bästa möte

Läs mer

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan 2013 Inledning Sandbäcksskolan är en F-9 skola med ca 450elever.Verksamheten omfattar förskoleklass, grundskola, fritidshem och fritidsklubb. Det finns

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

S cheele. kolan. kolan. Lokal arbetsplan Scheeleskolan 101116. Åtgärder att vidta under lå 10/11 vid Scheeleskolan. Scheeleskolan KÖPING KÖPING

S cheele. kolan. kolan. Lokal arbetsplan Scheeleskolan 101116. Åtgärder att vidta under lå 10/11 vid Scheeleskolan. Scheeleskolan KÖPING KÖPING S cheele kolan KÖPING S cheele kolan KÖPING Lokal arbetsplan Scheeleskolan 101116 Åtgärder att vidta under lå 10/11 vid Scheeleskolan 4.1 Elevernas ansvar och inflytande Fungerande och aktiva klassråd.

Läs mer

ARBETSPLAN 1 2013-2014

ARBETSPLAN 1 2013-2014 ARBETSPLAN 1 2013-2014 1 Arbetsplanen omfattar under läsåret såväl gymnasiesärskolans som lärvux verksamhet. I kommande arbetsplaner behandlas verksamheterna var och en för sig. TÄBY GYMNASIESÄRSKOLA ÄR

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: KAPLANSKOLAN, EE, EC, VF och EN. Rektor: Kristin Lundholm. Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Antagen av kommunfullmäktige 2002-09-02 133 Förord Föreliggande skolplan omfattar hela det kommunala utbildningsväsendet med undantag av vuxenutbildningen. Med

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010

Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010 Kvalitetsredovisning ht 2009 - vt 2010 Fastebolskolan Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Leena Nystrand 2010-10-01 1 (13) Innehåll 1. UPPGIFTER OM SKOLAN...2 2. RUTINER, DOKUMENTATION OCH PERSONAL...2

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola

Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola Utbildningsinspektion i Trollhättans kommun Nils Ericsonsgymnasiet Dnr 53-2006:1616 Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Läsåret 2012/2013 1 Arbetsplanen beskriver verksamhetens visioner och mål samt strategier för att nå dessa. Planen revideras varje läsår genom ett systematiskt kvalitetsarbete.

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Skäggebergsskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr

Skäggebergsskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Lokal arbetsplan läsåret 2014/15 Skäggebergsskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160 70 www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 REKTORS KVALITETSRAPPORT 1 FÖRBÄTTRINGAR Vilka förbättringar har genomförts under året och vilka resultat ha de gett?

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5 Programområde... 3 Vägledande idé och tanke... 4 Perspektiv.... 5 Elevens perspektiv.. 5 Föräldrarnas perspektiv... 5 Det pedagogiska perspektivet.. 6 Hälso perspektiv.. 6 Rektors och förskolechefers perspektiv..

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nacka gymnasium och gymnasiesärskola

Utbildningsinspektion i Nacka gymnasium och gymnasiesärskola Utbildningsinspektion i Nacka kommun Nacka gymnasium Dnr 53-2006:3385 Utbildningsinspektion i Nacka gymnasium och gymnasiesärskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Gymnasieskolan Futurum Läsåret 2014/2015 Skolan, huvudman och organisation Uppdragsgivare Skolverket gav Sociala Missionen rätt att bedriva Gymnasieskolan Futurum 2001-01-22. Sociala Missionen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Handlingsplanen ligger till grund för att Irstaskolans elever i behov av särskilt stöd ska få bästa möjliga hjälp. Irstaskolan läsåret 2015-2016 Reviderad

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2833 Beslut Baggium AB Ängbackevägen 15 428 34 Kållered

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Kvalitetsredovisning.

Kvalitetsredovisning. Kvalitetsredovisning 2008 Cultura Gymnasium Kvalitetsredovisning. I. Kvalitetsredovisning för tidsperioden Läsåret 2007/2008 II. Namn på verksamhet och ansvarig rektor Cultura Gymnasium i Helsingborg Rektor

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2011-11-28 Dnr 43-2011:3772 Kumla kommun kommun@kumla.se Rektorn vid John Norlandergymnasiet ted.rylander@kumla.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i John Norlandergymnasiet i Kumla kommun

Läs mer

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 1 Solhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är Förskoleklass, Grundskola åk 1-6,

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Elfrida Andréegymnasiet Säves väg 10 621 82 Visby 2011-02-23 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Elfrida Andréegymnasiet i Gotlands kommun 2011-02-23 Skolbeslut Tillsyn i Elfrida Andréegymnasiet

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER 1 I N N E H Å L L Helhetsperspektivet 3 Rektors ansvar 4 Så skapar vi en god lärandemiljö 5 Ett elevärendes gång 6 Varför åtgärdsprogram? 8 Kartläggning - utredningsskyldighet

Läs mer

Fria Läroverken i Norrköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fria Läroverken i Norrköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken i Norrköping Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektor Tommy Thundahl Biträdande

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTI ON GYMNASIEINSPEKTÖR ULLA CARLSSON ZACKRI SSON SID 1 (15) 2008-03-21 ENHETSCHEF JUKKA KUUSISTO Rapport från inspektion av Gymnasieskolan

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Utbildningen Medieprogrammet är ett studieförberedande program med yrkespraktik, som fasas ut

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Högsby kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. NY LAG Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011)

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Vad är era egna erfarenheter kring att genomföra klassrumsbesök? Syfte, möjligheter och utmaningar med klassrumsbesök? Hur förbereder man sig som rektor

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013 1 (8) 2014-02-28 Dnr: Handläggare Rektor Johan Romberg Telefon 0522-697417 johan.romberg@uddevalla.se Östrabo 1, Naturvetenskapsprogrammet Uddevalla Gymnasieskola Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Å, Nangilima! Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset! Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta 2 Förord Vändningen

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Solna Gymnasium Kvalitets- och årsredovisning 2008

Solna Gymnasium Kvalitets- och årsredovisning 2008 SOLNA STAD Barn- och utbildningsförvaltningen Solna Gymnasium Eivor Kebert Dnr: BUN/2007:101 A 51 g Solna Gymnasium Kvalitets- och årsredovisning 2008 2 (12) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Verksamheten...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2007/2008

Kvalitetsredovisning 2007/2008 Här kan du lägga in bild Kvalitetsredovisning 2007/2008 Pedagogiskt bokslut Kunskapscenter IV BOK Kvalitetsredovisning 2007/2008 Gymnasieskolan Götene Individuella programmet IV. Budgetenhet: BOK Tidsperiod

Läs mer

IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4

IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4 IUP skriftliga omdömen årskurs 1-4 Pärm 2, 5:2 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA/OBSERVATORIELUNDENS SKOLA Sid 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA/OBSERVATORIELUNDENS SKOLA Sid 2 Lokal pedagogisk

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Utbildningsinspektion i den kommunala vuxenutbildningen och svenska för invandrare

Utbildningsinspektion i den kommunala vuxenutbildningen och svenska för invandrare Utbildningsinspektion i den kommunala vuxenutbildningen och svenska för invandrare UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma

Läs mer

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Akademi Sinclair 2015

Akademi Sinclair 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Akademi Sinclair 2015 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Detta dokument ska årligen utvärderas och återupprättas. Antagen av elever

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN HÖSTEN 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är

Läs mer

Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning

Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning MÅLSÄTTNING: På Krika Bygdeskola har vi ett arbetsklimat, där varje enskild individ blir synlig. Om det uppstår problem är det viktigt att vi kan hantera

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01

Elevhälsoplan Alléskolan. Reviderad 2014-09-01 Elevhälsoplan Alléskolan Reviderad 2014-09-01 1 Elevhälsoplan Reviderad 2014-09-01 Förord Alléskolan är en skola som präglas av trivsel, trygghet och allas utvecklingsmöjligheter oavsett bakgrund och förutsättningar.

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsförvaltningen. Bildningsstaden Borås

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsförvaltningen. Bildningsstaden Borås Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsförvaltningen Bildningsstaden Borås Faställt av: Utbildningsnämnden Datum: 26 oktober 2010 För revidering ansvarar: Utbildningsnämnden, förutom

Läs mer

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12 Arbetsplan för Sollidens förskola Läsåret -11/12 FÖRUTSÄTTNINGAR Framtid Vid starten av läsåret 2011/12 öppnas en ny förkola. Sollidens-, Solbergs- och Strandgatans förskolor slås samman i nya lokaler.

Läs mer

Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10)

Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) Jernvallsskolan åk 4-9 Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) Arbetsplan Jernvallsskolan åk 4-9 2015/16 MEDBORGARE (Kunskapsnämndens mål) Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för

Läs mer

Lokal arbetsplan Tokarpsskolan

Lokal arbetsplan Tokarpsskolan Lokal arbetsplan Tokarpsskolan Verksamhetens organisation Tokarpsskolan är en F-9 skola, vilket innebär att eleverna är mellan 6 till 16 år. Skolan är indelad i olika arbetslag, F-3 DE, 4-6 DE, 7-9 DG

Läs mer

Elevhälsoplan för Tuna skola

Elevhälsoplan för Tuna skola Elevhälsoplan för Tuna skola 2014-08-04 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Arbetsgrupper... 3 Elevhälsoplanens grund... 4 Syftet med elevhälsoplanen... 4 Ansvar för elevhälsoarbetet... 4 Mål med elevhälsoarbetet...

Läs mer

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling: Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem 2.1 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem

Läs mer

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Uppdaterad 2014 Studeranderätt JUNE FOLKHÖGSKOLA June folkhögskola är en del av vuxenutbildningen och folkbildningen i Sverige. I Sverige

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010 Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Innehållsförteckning 1. FÖRORDNING OM KVALITETSREDOVISNING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 2.1 STARKA SIDOR... 3 2.2 OMRÅDEN FÖR

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Kvalitetsuppföljning Lärande och stöd 2013

Kvalitetsuppföljning Lärande och stöd 2013 Kvalitetsuppföljning Lärande och stöd 2013 Gymnasieskola Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 3 Verksamhetens förutsättningar... 4 Organisation... 4 Ekonomi och nyckeltal... 5 Lokaler... 6 Personal...

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer