Kvalitetsredovisning Drottning Blankas Gymnasieskola Varberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning 2007 2008 Drottning Blankas Gymnasieskola Varberg"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning Drottning Blankas Gymnasieskola Varberg

2 Innehållsförteckning Inledning Grundfakta Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen... 5 Dokument... 5 Arbetsplan Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden Normer och värden... 6 Demokratifrågor... 6 Kunskap och betyg Förutsättningar för verksamhetens måluppfyllelse Arbetet i verksamheten... 9 Demokrati... 9 Demokratisk arbetsmodell Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål Redovisning av satta betyg i jämförelse med nationella mål Matematik Engelska Svenska språket Slutbetyg Betyg & bedömning Uppföljning av likabehandlingsplanen Måluppfyllelse i verksamheten som helhet och åtgärder för förbättring Referenser i arbetet med kvalitetsredovisningen Bilagor Bilaga 1: Resultat av elevenkät

3 Inledning Skolan har i sin kvalitetsredovisning utgått från förra verksamhetsårets resultat och vilka åtgärder som behövs för arbetet mot de nationella målen. Med läroplanens mål och riktlinjer som utgångspunkt, samt rapport från skolinspektionen har följande områden prioriterats: Kvalitetsarbete (kvalitetsredovisningen) Likabehandlingsplan Säkerställa likvärdigheten i bedömning och betygssättning Elever i behov av särskilt stöd Kvalitetsarbetet på skolan styrs av skollagen där varje skola har att upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning. Kvalitetsredovisningen görs med syfte att främja kvalitetsarbetet och ge information inom och utanför den egna verksamheten. Kvalitetsredovisningen ska bedöma verksamhetens måluppfyllelse.

4 1 Grundfakta Drottning Blankas Gymnasieskola i Varberg är en fristående skola med huvudman DBGY AB. Skolan startade år 2000 och ägdes fram till april 2007 av Bengt Walter, som också är skolans grundare. I april 2007 skedde ett ägarbyte där vår skola och våra två systerskolor i Kungsbacka och Halmstad köptes av Bengt Ekberg och Staffan Lund. I augusti 2007 köptes skolorna av AcadeMedia AB. Drottning Blankas Gymnasieskola ligger centralt vid hamnen i samma hus som Campus Varbergs högskoleutbildningar, endast några minuters promenad från buss och järnvägsstationen. En del av undervisningen bedrivs i lokaler på Comwell Varbergs Kurort i Apelviken, och i lokaler i centrala staden. Ansvarig för skolans verksamhet är rektor. Rektor ingår i en grupp med rektorer från de andra skolorna i koncernen och en gymnasiechef. Rektorsgruppen, som också fungerar som styrelse för utbildningen, träffas regelbundet. Gruppen ska framför allt arbeta med skolans pedagogiska verksamhet och samverka med varandra för gemensamma frågor mellan skolorna. Det finns även en ledningsgrupp där gymnasiechef, VD och ekonomichef ingår, och där ekonomisk planering görs. Skolan bedriver verksamhet inom samhällsprogrammet inriktning turism och ekonomi och inom omvårdnadsprogrammet med inriktning SPA & Fitness samt inriktning Räddningstjänst som startade i augusti Skolan har 184 elever. 110 elever är folkbokförda i Varbergs kommun, ca 40 elever kommer från grannkommunerna och ca 30 elever kommer från längre bort liggande kommuner. En del av dessa är inackorderade i Varberg.

5 2 Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Dokument Som underlag för att sammanställa kvalitetsredovisningen ligger skollag, läroplan, skolverkets allmänna råd och kommentarer kring kvalitetsredovisning, handbok från skoldialogen, sammanställning av utvärderingar av verksamheten. Arbetsplan Rektor har regelbundna träffar med lärarlaget där en dialog kring verksamheten förs. Enligt skolans demokratiska modell har eleverna framfört synpunkter via klassrepresentanter i skolans skolråd där även personal är representerad. En analys av verksamheten genomförs med hjälp av enkäter och intervjuer. Sammanställningen av dessa, samt synpunkter från skolrådet ligger till grund för områden som ska prioriteras. Kring dessa områden förs en dialog i arbetslaget och mål formuleras och förs ner i en arbetsplan.

6 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden. Normer och värden Fortsatt arbete med likabehandlingsplanen. Utifrån likabehandlingsplanen utveckla arbetet med att göra den känd för alla som verkar på skolan, personal, elever samt deras föräldrar. Använda den som ett verktyg i verksamheten genom att låta eleverna arbeta med den och dess formuleringar. Se den som en hjälp i vårt förebyggande arbete mot mobbning. Se över och utveckla den så att den täcker in områden som är aktuella. Se hur den kan skydda nya områden som finns inom t.ex. internet. Ha temadagar då vi behandlar värdegrundsfrågor. Fortsätta vårt drogförebyggande arbete. Arbeta med information via film, samtal och föreläsningar. Alla elever i samtliga klasser ska ges tid för detta arbete. Enkäter används för att sammanställa elevernas drogvanor. Sammanställningen ska ligga till grund för metoder för fortsatt arbete med dessa frågor. Demokratifrågor Säkerställa att skolans demokratiska modell fungerar. Ge möjlighet för varje elev att framföra sin åsikt. Alla elever ska veta vilka vägar som leder fram till beslut. Alla elever ska känna att de är med och påverkar sina studier och skolans utveckling. Uppföljning sker i samtal via klassråd, skolråd och personalmöten. Enkäter för analys används. Kunskap och betyg Analys och diskussion kring betyg ska ske regelbundet. Lärarna tar hjälp av varandra som samtalspartner vid betygssättning. Träffar med lärare från andra skolor ska organiseras för jämförelser i arbetet med att kvalitetssäkra betygen. Nationella prov ska användas i de ämnen där de erbjuds. Olika arbetsmetoder och arbetssätt ska användas för att ta reda på vilka kunskaper eleven besitter. Ämnesvis ska lärarna diskutera likvärdigheten i bedömning och rättning.

7 Elever som kommit efter med sina studier, eller av olika skäl har svårigheter med att följa undervisningen ska erbjudas det stöd som efterfrågas. Speciallärare bör anställas som stöd för denna verksamhet. Utveckla samarbete med grundskolor för att göra övergången från grundskola till gymnasieskola lättare. Där kan t.ex. jämföras vilka arbetsmodeller som används i de olika skolformerna. Personalen ska erbjudas fortbildning, och skolan ska sträva efter att arbetslaget ska bestå av behöriga lärare.

8 4 Förutsättningar för verksamhetens måluppfyllelse I samverkan med skolans ledningsgrupp, och efter personalens förslag har budget upprättats. I denna planeras att IT området inom skolan ses över och förnyas. Det finns budgeterat för en ökning av verksamheten vad gäller inköp av material och hjälpmedel. Nya lokaler som tillkommer planeras med inredning. Resurser ska ges för att anställa speciallärare. Detta för att nå måluppfyllelse för elever med behov av särskilt stöd. Fortbildning för personalen planeras för att bättre förstå vilken hjälp elever med olika handikapp behöver. Skolsköterskan ska ges möjlighet till att delta i seminarier som handlar om elever med diagnoser, så att vi med bättre kunskap kan ge stöd och hjälp till dem. En översyn av lärarnas behörigheter har gjorts och nyanställningar av behöriga lärare kommer att ske för att täcka behovet. Rektorsgruppen träffas regelbundet tillsammans med gymnasiechefen för att se de gemensamma resurser som finns för utveckling av skolorna. Personalen från de olika skolorna träffas också på studiedagar för att diskutera betygssättning och måluppfyllelse. Till de olika utbildningarna ges resurser för praktik och resor efter behov. Medel sätts av för att fortsätta med utlandsprojekt i Spanien för elever som studerar på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning mot turism. Alla kostnader som eleven har för sin utbildning ska bekostas av skolan. Kostnader för kläder och material vid t.ex. praktik ska skolan stå för. Den första klassen inom den nya inriktningen mot räddningstjänst på omvårdnadsprogrammet har varit på en veckas träningsläger i Medelpad med mycket gott resultat. Medel ska avsättas i budget så att detta projekt kan genomföras även nästa år för både åk.1 och åk.2. Ett förebyggande arbete mot droger är påbörjat. Vi kommer via enkäter att undersöka elevernas drogvanor och utifrån detta ta fram en arbetsplan. Det är vår avsikt att fortsätta med detta arbete under kommande läsår.

9 5 Arbetet i verksamheten Demokrati Skollagen slår fast att verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Demokratisk arbetsmodell Varje klass har regelbundna klassråd där gemensamma frågor tas upp. Från varje klass utses representanter som i skolrådet framför klassens åsikter. I skolråd sitter också representanter för lärarna, skolsköterska, skolvärdinna och rektor. Skolrådet sammanträder en gång i månaden. Rådet kommer med förslag på utveckling och aktiviteter. Då det finns behov kan frågor återremitteras till klasserna, respektive personalmöte, för att vid nästa tillfälle tas upp igen. Varje läsår görs en enkät (se bilaga) där eleverna besvarar frågor om möjligheten att påverka, lokalerna, läromedlen, utrustning/inredning, kamraterna, övrig personal, lärarna bemötande/tillgänglighet och lärarna kunskap/arbetsformer. Resultatet från denna enkät ligger till grund för utvecklingsarbetet. En sammanställning av resultatet på enkäten för SPA1 läsåret 05/06 har jämförts med resultatet från samma klass läsåret 07/08 (se Bilaga 1). Möjlighet att påverka. Nöjd index är 75% i åk.1 och åk.3. Vi kommer att undersöka hur vi kan få fler att känna att de är med och påverkar. Uppmuntra eleverna till att ta möjligheten att vara med i något av skolans organ för att lära sig ett demokratiskt arbete. Via mentorerna informera om vilka vägar eleverna har för påverkan. Lokalerna. Nöjd index är 50% i åk.1 och 55% i åk.3. Vi är trångbodda men har till viss del organiserat om lokalanvändningen. Vid vissa dagar har också extra lokal hyrts. En del möbler har bytts ut. Vi kommer att fortsätta kommande läsår med att förbättra lokalerna samt få tillgång till ytterligare ett våningsplan i skolbyggnaden. Läromedlen Nöjd index är 80% i åk.1 och 90% i åk.3. Eleverna är i stort nöjda med de läromedel vi använder. Detta följs upp i varje kurs genom enkäter.

10 Eleverna ger synpunkter och är med och påverkar det material som används. Lärarna ser också vikten av att variera materialet. På studiedagar i träffar med lärare från de andra skolorna diskuteras också litteratur och lärarna ger varandra tips. Utrustning/inredning Nöjd index är 70% i åk.1 och 75% i åk.3. Vi är medvetna om att en upprustning behövs på bl.a. IT sidan. Under kommande läsår ska investeringar göras för att byta alla datorer. Projektorer kommer också att sättas upp i samtliga klassrum. En del möbler kommer att bytas ut. Kamraterna Nöjd index är 90% i åk.1 och 90% i åk.3. Det råder en mycket god stämning på skolan och det är god sammanhållning mellan eleverna. De umgås över klassgränserna och flera gemensamma aktiviteter arrangeras varje år. Nästa läsår planerar vi att starta en idrottsförening för att ytterligare stärka gemenskapen mellan eleverna, och få fler engagerade i idrottsaktiviteter. Vår önskan, och vår planering för kommande läsår är att varje klass ska få genomföra någon resa under läsåret. Vi ser resandet som en del av gemenskapen och vi delar en upplevelse och erfarenhet. Att vi är en liten skola gör också att elevantalet möjliggör att de flesta elever kan få kontakt och lära känna varandra. Övrig personal Nöjd index är 90% i åk.1 och 90% i åk.3. Skolan har två skolvärdinnor anställda. De spelar en stor roll för trivseln på skolan. De finns tillgängliga för eleverna under hela skoldagen. På skolan finns också skolsköterska 40%, skolläkare en dag i månaden samt studievägledare en dag varannan vecka. Många elever kommer också spontant för samtal med rektor. Enkätkommentarerna visar att de är mycket nöjda med den kontakt de har och det stöd de får av personalen. Lärarna bemötande/tillgänglighet Nöjd index är 80% i åk.1 och 80% i åk.3 Vår uttalade filosofi är att en nära kontakt mellan elever och personal skapar en god och trygg grund för inlärning och utveckling. Därför har vi öppna dörrar så att eleverna har lätt för att komma i kontakt med den de söker. Vi värnar on en god atmosfär och en vänlighet och hjälpsamhet mot varandra. Vi kommer att gå igenom kommentarerna på enkäten för att se om/hur vi ytterligare kan öka tillgängligheten och bemötandet.

11 Lärarna kunskap/arbetsformer Nöjd index är 80% i åk.1 och 80% i åk.3. Lärarna är kunniga och engagerade. Vid utvecklingssamtal framkommer om det finns önskemål om fortbildning. En översyn av verksamheten samt personalens behov ligger till grund för beslut om vilken fortbildning som ska prioriteras. Vårt mål är att de behov som finns ska planläggas och att fortbildning kontinuerligt sker. Vi har för avsikt att inför kommande läsår anställa fler behöriga lärare. Arbetsformer och pedagogik diskuteras regelbundet på personalmöten och studiedagar. Personalen uppmuntras att delta i pedagogiska seminarier. Elevernas synpunkter vad gäller arbetsformer beaktas. En sammanställning av enkäten för Tu1 samma period som ovan visar på i stort samma resultat och på vissa områden ligger nöjd index även något högre. Redovisning av enkätresultat med kommentarer över kurser från omvårdnadsprogrammet inriktning SPA & Fitness (se Bilaga 1).

12 6 Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål. Skolan skall sträva mot att varje elev: Tillägnar sig goda kunskaper i de kurser som ingår i elevens studieprogram. Kommentar: Lärarlaget använder olika metoder för att fånga upp elevernas kunskaper och färdigheter. De analyserar resultaten som kommer fram och bedömer också de olika metoder som använts. Undervisningen ska alltid ta sin utgångspunkt i elevernas förutsättningar och behov. Alla kurser utvärderas via en enkät. Resultaten gås igenom, slutsatser dras och åtgärder vidtas. Kan använda sina kunskaper som redskap för att: formulera och pröva antaganden och lösa problem reflektera över erfarenheter kritiskt granska och värdera påståenden och förhållanden lösa praktiska problem och arbetsuppgifter Kommentar: I dialog med varandra prövar eleverna sina antaganden. Genom studiebesök och resor skaffar sig eleverna erfarenheter att reflektera över. En kritisk granskning av texter och information ingår i t.ex. ämnena svenska och samhällskunskap. Grupparbeten används som metod för problemlösning och samarbete. Tror på sin egen förmåga och sina möjligheter att utvecklas. Kommentar: Det är vår uppgift att följa upp och vägleda eleven i skolarbetet. Individuell studieplan och regelbundna utvecklingssamtal är verktyg som används för detta. Genom en varierad undervisning ska varje elev ges förutsättningar att utvecklas efter sin förmåga, och genom sin lärstil. På studiedagar har lärarna fått kunskap om lärstilar och de är väl medvetna om hur olika lärstilar ska hanteras. Om en elev av olika anledningar kommer efter i undervisningen ska åtgärdsprogram upprättas för att eleven ska komma ikapp och känna att hjälp finns. Utvecklar en insikt om sitt eget sätt att lära och en förmåga att utvärdera sitt eget lärande. Kommentar: I årskurs ett får samtliga elever en genomgång av studieteknik och lärstilar. De får då kunskap om hur våra hjärnhalvor fungerar och kan reflektera över sitt eget lärande. Tester görs för att öka förståelsen. Utvecklar förmågan att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Kommentar: Olika arbetssätt och redovisningsmetoder används i undervisningen. Eleven får god träning i att själv formulera frågeställningar, svara på enskilda tester, muntligt och skriftligt redovisa arbetsuppgifter samt genom estetiskt arbete uttrycka sig. Genom grupparbeten i mindre eller större grupper tränas eleven att samarbeta och att lära av varandra. Olika arbetsmetoder kommer att utvärderas genom tester, enkätundersökningar och samtal.

13 Redovisning av satta betyg i jämförelse med nationella mål Enligt läroplanen (Lpf 94) ska läraren vid betygssättning utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper och göra en allsidig bedömning. Hur stor del ett nationellt prov ska utgöra av underlaget vid betygssättningen finns inte reglerat. Nedan redovisas resultaten på nationella prov i relation till satta betyg i respektive kurs. Matematik Resultaten avser läsåret 2007/2008 Årskurs: 1 Kurs: Matematik A (MA1201) Klass: SPA1 + TU1 + RT1 Nationellt prov Betyg Antal IG: 8 1 Antal G: Antal VG: Antal MVG: 7 25 Resultaten avser läsåret 2007/2008 Årskurs: 2 Kurs: Matematik B (MA1202) Klass: TU2 Nationellt prov Betyg Antal IG: 7 1 Antal G: Antal VG: 4 5 Antal MVG: 1 4 Resultaten avser läsåret 2007/2008 Årskurs: 3 Kurs: Matematik C (MA1203) Klass: SPA3 + TU3 Nationellt prov Betyg Antal IG: 3 0 Antal G: 7 6 Antal VG: 2 3 Antal MVG: 0 3 Kommentar: Många elever har svårigheter med matematikkurserna. Detta har vi uppmärksammat och lägger in fler timmars undervisning på schemat. Vi sätter även in extra stöd där det behövs för att eleverna ska kunna nå upp till ett godkänt resultat. Vi kommer inför nästa läsår 2008/2009 anställa speciallärare till stöd för de elever som behöver extra hjälp.

14 Engelska Resultaten avser läsåret 2007/2008 Årskurs: 1 Kurs: Engelska A (EN 1201) Klass: SPA1 + TU1 + RT1 Nationellt prov Betyg Antal IG: 2 0 Antal G: Antal VG: Antal MVG: 0 10 Resultaten avser läsåret 2007/2008 Årskurs: 2 Kurs: Engelska B (EN 1202) Klass: TU2 + SPA2 Nationellt prov Betyg Antal IG: 0 0 Antal G: Antal VG: Antal MVG: 2 9 Kommentar: I ämnet engelska använder sig läraren av olika metoder för att för att bilda sig en så god uppfattning som möjligt av elevens kunskaper. Samtal med lärare från andra skolor förs för jämförelse av betygssättning och genomgång av betygskriterier. En mätning av elevens kunskapsnivå vid skolstart i åk.1 ska göras för de kommande åren, för att jämföras med betygen i Eng.A. Svenska språket Resultaten avser läsåret 2007/2008 Årskurs: 2 Kurs: Svenska språket B (SV 1202) Klass: TU2 + SPA2 Nationellt prov Betyg Antal IG: 0 0 Antal G: Antal VG: Antal MVG: Kommentar: Resultaten på det nationella provet i Svenska B motsvarar väl betyget i ämnet.

15 Slutbetyg Sammanställningen nedan gäller de elever som avslutade sin utbildning vt TU3 Betyg IG G VG MVG Antal betyg SPA 3 Betyg IG G VG MVG Antal betyg Betyg & bedömning Vi har haft en studiedag lokalt på våren då betygssättning och bedömning diskuterats. Vi avser att utveckla vårt samarbete med de andra skolorna inom gruppen för att samtala kring betygskriterier och betygssättning. En studiedag i augusti 2008 är inplanerad. Områden som är särskilt angelägna att förbättra är en analys av betygen på de nationella proven och satta betyg. En tolkning av betygskriterierna ska göras i jämförelse mellan lärare som undervisar i lika kurser på de olika skolorna inom Drottning Blanka gruppen.

16 7 Uppföljning av likabehandlingsplanen. Syftet med planen ska vara att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen kräver helhetssyn. Planen ska presentera skolans arbete för att främja elevers lika rättigheter, samt presentera åtgärder för att förebygga diskriminering. Frågor om organisation, arbetsklimat, arbetssätt och beslutseffekter med fokus på de olika diskrimineringsgrunderna tas upp på studiedagarna vid nästa läsårs början. Planen omarbetas och gås igenom med eleverna. På terminens första föräldramöte presenteras likabehandlingsplanen, och vidare arbete med en utveckling av planen planeras därefter. Under läsåret ska likabehandlingsplanen regelbundet granskas för att förebygga diskriminering. Nya områden kan bli aktuella att diskutera, t.ex. användning av internet och dess konsekvenser. Tillsammans med eleverna ska mentorerna vid klassråd föra en dialog kring begreppen trakasserier, kränkande behandling och diskriminering. Dessa begrepp ska sättas i relation till slag, knuffar, hot, svordomar, öknamn, utfrysning, blickar, sms, mms, foton, kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning. Vi ska i vår likabehandlingsplan göra en översikt över de insatser som behövs för att främja elevers lika rättigheter i skolan. Vi ska också hitta de positiva förutsättningarna för likabehandling. Inom olika kurser såsom svenska, människan socialt och kulturellt, etik och livsfrågor tar lärarna upp genusperspektivet. Etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning förankras i kurserna historia och religion. Skolan har flera samarbetspartner i andra länder. Genom vårt internationella arbete kan lärarna få förståelse för olika kulturer. Denna kunskap kan lärarna i sitt pedagogiska arbete föra över till eleverna. Skolan har för avsikt att via internationella programkontoret söka medel för ett U lands projekt. Tanken är att en elevgrupp får besöka landet under några veckor, samt att elever från det aktuella landet kommer till vår skola i Varberg. Genom detta samarbete hoppas vi på en ökad kompetens i kulturella frågor för alla elever på skolan. Genom att göra skolmiljön och undervisningen tillgänglig för elever med olika funktionshinder visar skolan att elever är lika mycket värda. Till hjälp för att utforma en ny likabehandlingsplan kommer vi att använda oss av en handledning från JämO, DO, HO, HomO & BEO Förebygga diskriminering främja likabehandling i skolan.

17 8 Måluppfyllelse i verksamheten som helhet och åtgärder för förbättring. Likabehandlingsplanen ska vara ett levande dokument. Vi har utvecklat vår plan, men en genomgång och ett arbete med att förbättra och se över nya områden ska göras. Studiedagarna innan skolstart i augusti 08 ska börja med detta arbete. Likabehandlingsplanen ska sedan presenteras och arbetas med i klassråd och föräldramöten för att sedan kontinuerligt utvecklas och förbättras. Vårt internationella arbete ska fortsätta och nya partners ska introduceras. Vi ska fortsätta att utveckla vårt projekt sedan sju år med Spanien och låta eleverna få möjlighet till utlandspraktik och utbyte. Medel ska sökas för nya projekt så att fler elever aktivt kan arbeta med interkulturella frågor. För varje elev upprättas en individuell studieplan. Elever som riskerar att inte erhålla betyg ska på ett tidigt stadium erbjudas hjälp. Vid personalens veckomöte ska alltid en punkt med elevfrågor finnas. Vid behov ska åtgärdsprogram upprättas. Vi ska vara uppmärksamma och tidigt skapa åtgärder för att förhindra att elever kommer efter med sina studier. Vi har stödundervisning, men det kan utvecklas om specialpedagog anställs. På skolan finns två skolvärdinnor anställda. Vi ser den betydelse för social omsorg och dialog som dessa personer har för trygghet för eleverna. De gör också värdefulla insatser genom att de finns på plats bland eleverna och tidigt kan uppmärksamma tendenser som kan utvecklas till icke önskvärda. Eftersom lärarlaget är litet finns möjlighet till nära kontakt och dialog dagligen. Erfarenhetsutbyte och diskussioner kring mål och innehåll sker spontant. Möten som behandlar betygssättning, betygskriterier, rättning och arbetsmetoder ska struktureras för bättre kontinuitet. Fler träffar med lärare från andra skolor är önskvärt. En analys av betyg på de nationella proven i jämförelse med betyg i kurserna sker men behöver utvecklas för att säkerställa kvaliteten. Detta ska ske lokalt, men även tillsammans med lärare från andra skolor med liknande program. Vår lokala arbetsplan ska vara starten på kommande läsår. Den ska arbetas fram av arbetslaget och förankras hos elever och föräldrar. Den ska sedan ligga till grund för vårt fortsatta kvalitetsarbete. Från den ska strukturen läggas för kvalitetsredovisningen. Upprättande av kvalitetsredovisningen är ett gemensamt arbete för personalgruppen. Rektor sammanställer och presenterar kvalitetsredovisningen för gymnasiechefen. Den ligger sedan till grund för kommande års utvecklingsarbete. Varberg Lisbeth Fryklund rektor

18 9. Referenser i arbetet med kvalitetsredovisningen Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m. (SFS 1997:702) Skolverkets allmänna råd och kommentarer för kvalitetsredovisning inom skolväsendet (SKOLFS 1997:702) Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) Elevenkäter om utbildningen och tillvaron på skolan. 2007/2008 Dokumentation och utvärderingar i samband med studiedagar under läsåret. Inspektionsrapport från Skolverkets inspektion vid skolan i november 2007.

19

20

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi ska förebygga, upptäcka och åtgärda alla former av kränkande handlingar bland elever och personal

Läs mer

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan

Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Utbildningsinspektion i Härryda kommun Landvetterskolan Dnr 53-2006:3403 Utbildningsinspektion i Landvetterskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2290 Beslut Active

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan

Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan November 2015 Rektor Annika Eriksson Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 1.1 Vision 1.2 Vad säger styrdokumenten 3 1.2.1 Vad säger skollagen 3 1.2.2

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi vill att alla elever efter sin skoltid vid Sotenässkolan skall känna till sina starka sidor och vara stolta över dem. Detta blir

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014.

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Västerskolans mål Vår skola ska präglas av respekt för människans olikheter. Ingen elev eller vuxen ska fysiskt eller psykiskt utsättas

Läs mer

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergshamraskolan 2014-2015 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Genomförda aktioner och kartläggningar under året: Vi har under årets gång upprättat

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Läsåret 2014-2015 Inledning En grundläggande faktor för framgångsrikt lärande

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Öckerö, 2014-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målet är att planen ska följa skolverkets allmänna råd: o Tydligt uttrycka att verksamhetens ledning tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan LÄSÅRET 2013-14 Skolenhet 1 VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan Inledning Jacobsskolan 1, Vård- och omsorgsprogrammet

Läs mer

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Enhet Stenstorps likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Dokumentet berör grundskolan åk 1-9 på Gustaf Dahlénskolan och Stenstorpsskolan. Ansvarig för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan

Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan VT 2009-VT 2010 Bild av: Sofia Lundvall 2 Vad säger skollagen och läroplanen: Skollagen 1 kap. 2 står följande: Verksamheten i skolan skall

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015-2016. likabehandlingsplan enligt 3 kap 16 diskrimineringslagen

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015-2016. likabehandlingsplan enligt 3 kap 16 diskrimineringslagen Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015-2016 likabehandlingsplan enligt 3 kap 16 diskrimineringslagen plan mot kränkande behandling enligt 6 kap 8 skollagen Gällande lagstiftning Diskrimineringslagen

Läs mer

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2016 Innehåll Vision... 1 Regelverk... 1 Definitioner av begrepp... 1 Främjande arbete... 2 Kartläggning... 3 Förebyggande arbete... 4 Åtgärder

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola

Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola Utbildningsinspektion i Trollhättans kommun Nils Ericsonsgymnasiet Dnr 53-2006:1616 Utbildningsinspektion i Nils Ericsonsgymnasiet, gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering,

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KYRKHOLMSSKOLAN Vi vill att varje enskild person som upplever sig särbehandlad på ett kränkande sätt skall känna att de får ett tillräckligt

Läs mer

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Cecilia Hanö Undervisningsråd

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Cecilia Hanö Undervisningsråd Beslut Styrelsen för Ljud&Bildskolan i Halmstad Box 4061 300 04 Halmstad 1 (1) Genomförd inspektion av utbildningen vid den fristående gymnasieskolan Ljud & Bildskolan i Halmstads kommun Skolverket har

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet 5 2015 / 2016 nnehållsförteckning Tannbergsskolans vision... 3 Definitioner... 4 Mobbning... 5 Agerande vid kränkning... 6 Rutiner

Läs mer

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014 Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014 Innehåll Vision... 1 Regelverk... 1 Definitioner av begrepp... 1 Främjande arbete... 2 Kartläggning... 3 Förebyggande arbete...

Läs mer

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 1 INNEHÅLL Bakgrund Syfte Definition av diskrimineringsgrunder Definition av målgrupper Förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Datum 2015-10-16 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Fastställd: 2015-10-16 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta, diskriminerade

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamhetsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamhetsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för verksamhetsåret 2014-2015 Enligt Nya Skollagen kap. 6 (2010:800), Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2006:1083) Kunskapsskolan

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lerums vuxenutbildning 2015-2016

Likabehandlingsplan för Lerums vuxenutbildning 2015-2016 1 (16) Likabehandlingsplan för Lerums vuxenutbildning 2015-2016 Behandlad på APT 15-08-10 LERUM400, v 1.0, 2007-06-15 2 (16) 1. Inledning Mål och vision All verksamhet ska utgå från principen om människors

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET 2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Hahrska gymnasiets Plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Elevens rätt till

Läs mer

Lundbyskolan Likabehandlingsplan

Lundbyskolan Likabehandlingsplan Eskilstuna Kommun 2007-05-07 Lundbyskolan 1 (8) Lundbyskolan Likabehandlingsplan Innehåll Kopplingar till lagar och förordningar s.2 Skolans uppdrag Vad är kränkande behandling? s.3 Definitioner Rättigheter

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012

Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012 Söderportgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2011-2012 Aktuella styrdokument Skollagen kap. 14a 8 (plan mot kränkande behandling) Diskrimineringslagen 3 kap. 16 (likabehandlingsplan)

Läs mer

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling: Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön,

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Elfrida Andréegymnasiet Säves väg 10 621 82 Visby 2011-02-23 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Elfrida Andréegymnasiet i Gotlands kommun 2011-02-23 Skolbeslut Tillsyn i Elfrida Andréegymnasiet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2013/14 för verksamheten på Långaröd skola i Hörby kommun.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2013/14 för verksamheten på Långaröd skola i Hörby kommun. Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2013/14 för verksamheten på Långaröd skola i Hörby kommun. Ansvarig för planen Rektor Ulla-Britt Evers-Lidheimer Målsättning Alla elever på Långaröd

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund.

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund. LIKABEHANDLINGSPLAN Likabehandlingsplan för Sven Eriksonsgymnasiet 10/11 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra

Läs mer

VÄSTERÅS STAD 2012-01-26 ProAros/Lärande och utbildning Storängsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

VÄSTERÅS STAD 2012-01-26 ProAros/Lärande och utbildning Storängsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 STORÄNGSSKOLAN Grundskola & Fritidshem 2011/2012 Innehållsförteckning Inledning 3 Definitioner och begrepp 3 Främjande arbete

Läs mer

1. Likabehandlingplanens syfte och övergripande innehåll... 1. 2 Verksamhetens vision för likabehandlingsarbetet... 2

1. Likabehandlingplanens syfte och övergripande innehåll... 1. 2 Verksamhetens vision för likabehandlingsarbetet... 2 Ht14-Vt15 Innehållsförteckning 1. Likabehandlingplanens syfte och övergripande innehåll... 1 2 Verksamhetens vision för likabehandlingsarbetet... 2 3. Utvärdering av föregående års plan... 2 4. Elevers

Läs mer

Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. läsåret 2013-2014. Bensbyn 2013-03-01

Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. läsåret 2013-2014. Bensbyn 2013-03-01 Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling läsåret 2013-2014 Bensbyn 2013-03-01 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Benzeliusskolan Luleå... 2 Vision...

Läs mer

Diserödsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för 2015/16

Diserödsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för 2015/16 Diserödsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för 2015/16 Inledning Varje utbildningsanordnare har skyldighet att varje år upprätta en likabehandlingsplan enligt diskrimineringslagstiftningen

Läs mer

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015

Mall för likabehandlingsplan i Partille kommun. Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015 Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling TIMMERSLÄTTS FÖRSKOLA HT 2014-VT 2015 1 Innehåll Definitioner och förtydliganden av begreppen kränkande behandling, trakasserier och diskriminering.

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Innehållsförteckning Vision 4 Så här arbetar vi för att nå vår vision: 4 Kyrkenorumskolans värdegrund 5 På Kyrkenorumskolan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Beslut Dnr 44-2015:9668 Drottning Blankas Gymnasieskola AB Org.nr. 556566-8794 Ann-Marie.Viiala@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Drottning Blankas Gymn. Helsingborg

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2013-2014

Plan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2013-2014 TUN PEDAGOGISK OMSORG Hhhhdfhjfj Plan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2013-2014 Grunduppgifter Tunenhetens vision lyder: Alla barn skall känna nyfikenhet, levnadsglädje och vara väl

Läs mer

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD. [Klicka och skriv förord]

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD. [Klicka och skriv förord] 3 (24) FÖRORD [Klicka och skriv förord] 5 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 7 DEFINITIONER... 8 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 9 LEDNINGSDEKLARATION... 11 Vision... 11 UPPFÖLJNING AV FJOLÅRETS ÅTGÄRDER.... 12 SAMVERKAN

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 2015-11-03 Dnr 43-2015:4701 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Berg ums skola F-3 i Göteborgs kommun 201 5-1 1-03 Tillsyn i Bergums skola

Läs mer

Lissgårdens. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Lissgårdens. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Lissgårdens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Två planer som bakats ihop till en. Vår vision Arbrå och Vallsta

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun Tillsyn i Borlänge kommun har genomfört tillsyn av Borlänge kommun under Hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 1 Skiljeboskolan Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 2 Innehållsförteckning Skolans trygghetsvision 3 Elevers rätt till stöd 3 Resultat av kartläggning LÅ 14/15 4 Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Rudbecksgymnasiet Läsåret 2013/2014 1 Innehåll Hur vi tagit fram planen... 3 Mål och vision... 3 Vision... 3 Mål... 3 Vad säger lagarna?... 3 Definitioner...

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN. för förskolor, fritidshem, skolor & lärcentrum

GULLSPÅNGS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN. för förskolor, fritidshem, skolor & lärcentrum GULLSPÅNGS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolor, fritidshem, skolor & lärcentrum 1 Planen syftar till att främja barns och elevers rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Alla vid Glömminge skola och fritidshem ska vara trygga och känna förtroende för varandra 1(13)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling BÄCKESKOLAN läsår 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling BÄCKESKOLAN läsår 2015/2016 . Bäckeskolan Rektor, Susanne Kinhult Plan mot diskriminering och kränkande behandling BÄCKESKOLAN läsår 2015/2016 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem Vår målsättning är att alla elever skall känna

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling /Plan mot kränkande behandling För: Kila skola och Fritidshem Datum: 120924 2 (24) INLEDNING 3 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 5 DEFINITIONER... 6 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 VISION...

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

F E. Likabehandlingsplan för SFI 2014 / 2015

F E. Likabehandlingsplan för SFI 2014 / 2015 Likabehandlingsplan för I 2014 / 2015 Innehållsförteckning Tannbergsskolans vision... 2 Definitioner... 3 Agerande vid kränkning... 5 utiner för utredning och dokumentation... 7 Ansvarsfördelning... 8

Läs mer

Likabehandlingsplan för. Eductus Sfi, Gruv. Höganäs 2011

Likabehandlingsplan för. Eductus Sfi, Gruv. Höganäs 2011 Likabehandlingsplan för Eductus Sfi, Gruv Höganäs 2011 (reviderat 08.02.2011) Datum: 08.02.2011 Vad: Sfi, Gruv, Eductus Var: Höganäs Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 4 Visioner... 4 Definition..... 5 Diskriminering....

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Utbildningen Medieprogrammet är ett studieförberedande program med yrkespraktik, som fasas ut

Läs mer

SSP Svenska skolan i Paris

SSP Svenska skolan i Paris SSP Svenska skolan i Paris Likabehandlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 1 Likabehandlingsplanen på Svenska Skolan i Paris Gäller klass

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan Året 2014/15 Sophiaskolan (rev 150119) Sid 2 (11) Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Syfte och begrepp. 3 Syftet med diskrimineringslagen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7714 Eksjö kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Grevhagsskolan belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång

När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter som en tillgång LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VULKANENS 2014/2015 Vulkanens förskolas vision När barnen lämnar förskolan Vulkanen vill vi att de är rustade med : Mod och vilja - att se och förhålla sig till olikheter

Läs mer

Sörgårdsskolan Vision-så här vill vi ha det. Bakgrund Utgångspunkt för denna plan. Vad är diskriminering

Sörgårdsskolan Vision-så här vill vi ha det. Bakgrund Utgångspunkt för denna plan. Vad är diskriminering Sörgårdsskolan Årlig plan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Planen omfattar grundskolan år 6-9 på Sörgårdsskolan. Planen gäller under 2016. Den ska utvärderas

Läs mer

2015-2016. Datum: 2015-08-13

2015-2016. Datum: 2015-08-13 Datum: 2015-08-13 Mönsteråsgymnasiets Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling (gäller både gymnasieskolan och vuxenutbildningen) 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning

Läs mer

FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Denna plan gäller till och med 31/12-15

FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Denna plan gäller till och med 31/12-15 FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola Madesjö Verksamhetsområde Likabehandlingsplan för Örsjö skola Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Värdegrund - Policy 02 1(6)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Värdegrund - Policy 02 1(6) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Värdegrund - Policy 02 1(6) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Kjerstin Brandt, kurator

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Likabehandlingsplan. Upplands-Brogymnasiet 2015-16

Likabehandlingsplan. Upplands-Brogymnasiet 2015-16 Likabehandlingsplan 2015-16 Ulf Peterson Innehållsförteckning Inledning 3 Uppdrag Skolans mål Definitioner Ansvarsfördelning Ansvar s handlingsplan för arbetet med 7 att motverka alla former av kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Ekonomiprogrammet

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Ekonomiprogrammet Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Ekonomiprogrammet INLEDNING Alla skolor i Sverige är enligt skollagen skyldiga att upprätta en plan mot kränkande behandling. Enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun.

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun. Lycksele kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Villaryds förskola 2015-09-17 Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan läsåret 2014/2015 Likabehandlingsplan för ungdoms- och vuxenutbildningen vid Hjalmar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken Karlstad Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektorsgruppen Magnus

Läs mer

mot diskriminering och kränkande behandling

mot diskriminering och kränkande behandling Furubergsskolan Furubergsskolans B-spår med förskoleklass och fritidshem på Boken och Linden läsåret 2011/2012 Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Alla är lika olika Upprättad

Läs mer

Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Vassbo skola i Uddevalla

Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Vassbo skola i Uddevalla Inspektionsrapport från Skolverket 54-2007:2183 Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Vassbo skola i Uddevalla Bes lut Skolrapport Beslut Explicarium AB Råane 9 451 91 Uddevalla 2008-05-08

Läs mer