Lägesredovisning avseende Hammarby Sjöstad. 1. Gatu- och fastighetsnämnden godkänner denna lägesredovisning avseende Hammarby Sjöstad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägesredovisning avseende Hammarby Sjöstad. 1. Gatu- och fastighetsnämnden godkänner denna lägesredovisning avseende Hammarby Sjöstad."

Transkript

1 GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN Handläggare: Lena Winberg Region Innertad Projekt Hammarby Sjötad Tel: Dnr Till Gatu- och fatighetnämnden Lägeredovining aveende Hammarby Sjötad FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Gatu- och fatighetnämnden godkänner denna lägeredovining aveende Hammarby Sjötad. Olle Zetterberg Lar Fränne Göran Gahm SAMMANFATTNING Projekt Hammarby Sjötad fortkrider i huvudak planenligt. Idag är ca lägenheter klara dv en tredjedel av hela Sjötaden planerade botäder, öder om Hammarby Sjö. Områdena Sickla Udde, Sickla Kaj och Sickla Kanal är i tort ett färdigtällda. Planläggning för ytterligare lägenheter är klar och för närvarande pågår detaljplanearbete för lägenheter. Därefter återtår planläggning av knappt lägenheter i Henrikdalhamnen där tora delar är avhängiga av infratrukturlöningarna i Danviklöenprojektet. Under vintern kedde en avmattning i efterfrågan på botadrätter Det fick till följd att utbyggnadtakten mattade av något mot vad om urprungligen planerat. Sedan ett år tillbaka ker dock föräljningen av botadrätter åter i god takt. I år kommer 800 lägenheter att byggtarta. Planeringen utgår från ett färdigtällande av runt 700 lägenheter per år från Efterfrågan på W:\gfk.yourvoice.e \work\ \tjut\15.doc 1 (9)

2 hyrerätter har, trot relativt höga hyror, varit tor och alla hyrerätter har kunnat hyra ut till färdigtällandet. Nu har flera nya aktörer tillkommit om önkar bygga hyrerätter. I amband härmed genomför ockå några projekt med inriktning på lägre hyror, bl a om reultat av en markanviningtävling med denna inriktning om genomförde våren 2003 Exploateringkalkylen överentämmer i tort ett med lägeredoviningen år Den redoviade reultatprognoen viar dock ett underkott på endat kr/lägenhet (tidigare var underkottet kr/lgh). Förändringen med kr beror på kontoret nya kalkylregler om innebär att ingångvärdena på marken har lyft ur kalkylen. I övrigt har både de totala utgifterna och inkomterna ökat något edan redoviningen 2002, men de tar ut varandra och påverkar därför inte reultatet. Förhoppningen är att reultatet inte kommer att förämra. Det förutätter att utgifterna håll nere genom effektiv kotnadtyrning amt att möjligheten att öka inkomterna för mark genom en hög exploatering tudera fortlöpande. I de enare delområdena har exploateringgraden ökat jämfört med de tidigare Miljöarbetet känneteckna främt av uppföljning av de arbeten om utför av åväl av taden anlitade entreprenörer om av de olika byggherrarna arbeten på kvartermark i yfte att bevaka att de upptällda målen nå i å tor omfattning om möjligt. En överyn av miljöprogrammet för Hammarby Sjötad pågår och ka amordna med det nya programmet för ekologikt byggande i Stockholm om håller på att ta fram. Den förta Miljöbelatningprofilen, för Sickla Udde, blev klar i maj och viar avevärda förbättringar jämfört med referenprojektet. Det finn höga ambitioner om full tillgänglighet för funktionhindrade. Många goda löningar finn, men målen kan i alla ituationer ej nå p g a del marktopografin del genom att olika intreen inte alltid går att förena varvid via avvägningar måte ke. UTLÅTANDE Planering och genomförande Våren 2004 har ca en tredjedel av Sjötaden botäder byggt färdigt. Följande områden har i huvudak färdigtällt Sickla Udde, Sickla Kaj, Sickla Kanal och Luma. De rymmer lägenheter, två taddelparker och den genomgående allén med Tvärbanan. I flera områden pågår byggande av anläggningar och hu för fullt och genomförandebelut har tagit för taden arbeten. Det är i områdena Kölnan, Sjötadporten, Hammarby Gård, Foren och Vågkvalpet. Sammanlagt rymmer dea områden ca lägenheter. I de färdigbyggda områdena är ca botadrätter. Från höten 2002 avmattade efterfrågan avevärt på botadrätter men från och med 2 (9)

3 ommaren 2003 har föräljningen tagit ny fart. Det återtår nu ca 300 oålda av de totalt botadrätterna. Alla färdigtällda hyrerätter är uthyrda. Under 2003 byggtartade 320 lägenheter varav 60 tudentbotäder, alla med hyrerätt. Att det inte blev fler byggtarter beror delvi på att byggherrarna vid två projekt om kulle varit botadrätter, hoppade av. När nya byggherrar ta in tar alltid omprojektering, upphandling mm längre tid. Under 2004 förvänta ca 800 lägenheter varav 125 tudentbotäder, ockå enbart hyrerätter byggtarta. Från år 2005 och några år framöver räknar vi med 800 byggtartade lägenheter per år varav hälften botadrätt och hälften hyrerätt. Hälften av de edan höten 2002 markanviade områdena kommer att vara hyrerätter och hälften botadrätter. Flera hyrerättprojekt kommer att ha en mint 15 % lägre hyra än befintliga hyrerätter i Sjötaden. Två av dea projekt är reultat av en markanviningtävling med inriktning på lägre hyror om genomförde våren Även botadrättprojekten i kommande delområden trävar mot lägre kotnader. Lägenhettorlekarna har minkat i de pågående projekten jämfört med de färdigtällda områdena. Nu i maj 2004 bor cirka peroner i områdena Sickla Udde, Sickla Kaj och Sickla Kanal. Den dominerande åldergruppen är år. Antalet måbarn, 0 4 år, är tort medan antalet kolbarn är förhållandevi låg. Seniorerna är färre än förväntat. Medelhuhållet är på 2,25 peroner. Deutom bor drygt 500 tudenter i de proviorika tudentbotäderna inom kv Proppen. Tvärbanan tog i drift i auguti 2002 och är mycket uppkattad, inte mint för att den bidrar till ett minkat bilåkande. En ny kola på Sickla Udde för 550 elever 0-16 år blev klar höten 2003 och driv i frikolan Vittra regi. En barntuga/kola för 200 barn har tartat i en ombyggd lokal inom Luma-området, även den i Vittra regi. Ett bibliotek har tartat i en ombyggd lokal vid färjeläget i Luma-området. Det finn kommeriell ervice i bottenvåningarna främt mot alléerna. En Konumbutik har öppnat. Men erviceutbudet är något begränat med främt retauranter, caféer, må ervicebutiker och friörer. En del lokaler är fortfarande outhyrda. Efterfrågan kommer troligen öka då fler flyttar in i området. I kommande detaljplaner kommer taden krav på butiklokaler minka å att riken för överutbud och tomma lokaler minkar. Botaduttällningen BoStad 02, om arrangerade av Stockholm Byggmätareförening i amarbete med taden gick av tapeln i auguti 2002 med beökare. Sjötaden rönte då och därefter tor uppmärkamhet. Under perioden auguti i år kommer en tor parkuttällning ordna i Sjötaden. Då kommer taden parker, broar, belyning, gaturum och kont via. Detaljplanen för Hammarby Gård överklagade av Fortum Värme pga närheten till Hammarbyverket. När Fortum och taden löt avtal om garanterar Hammarbyverket fortlevnad på platen, gick Fortum inte vidare med itt överklagande utan planen vann laga kraft våren Planproceen och därmed tiden för byggtart för lägenheter förlängde dock med mint ett år pga detta. 3 (9)

4 Planarbete pågår för planområdena Godfinkan med 200 lgh, Lugnet med 650 lgh och Proppen med 400 lgh ammanlagt lägenheter. och mer än m2 verkamheter. All mark för botadbebyggele inom dea områden är markanviad. Genomförandet påbörja under året och planera pågå till För kontorlokaler i alla delområden är genomförandetidpunkten i många fall oklar. Detaljplaneringen aveende infratrukturlöningar vid Henrikdal/Danviktull/Lugnet kallat Danviklöen pågår i Stockholm och Nacka. En principöverenkommele har höten 2003 träffat mellan Stockholm Län Landting, Nacka och taden för projektet. Avikten var att träffa en finanieringöverenkommele mellan parterna enat 1/ men finanieringen är ännu inte löt. Förhoppningen är nu att detta ka kunna löa under höten Tidplan Tabellen redoviar var, hur många och när lägenheter färdigtäll. Detaljplan Antal lägenheter Lägenheter färdigtäll Sickla Udde Sickla Kaj Sickla Kanal Foren/Vågkvalpet Sjötadporten Hammarby Gård Kölnan/ Godfinkan Proppen Lugnet Henrikdalhamnen (9)

5 Verkamhetlokaler finn framför allt inom planområdena Sjötadporten, Mårtendal, Fredrikdal och Henrikdalhamnen. För merparten av dea är tidpunkten för ett genomförande mer oklar, efterom det är beroende av marknadutvecklingen. Ekonomi Exploateringkalkyl Exploateringekonomin för projektet om helhet kan ammanfatta enligt nedan i 2004 år prinivå. Inom parente ange motvarande belopp vid lägeredoviningen i maj Dea belopp har inte indexuppräknat Utgifter Mkr Mkr Markankaffning Markförvärv 430 (450) Ingångvärde på mark (600) Iordningtällande av mark 1390 (1350) Anläggningarbeten 2690 (2400) Summa utgifter 4510 (4800) Inkomter Mkr Mkr Avgäldunderlag 2160 (530) Markföräljning 980 (2330) Övrigt 370 (340) Summa inkomter 3510 (3200) Reultat (-1600) Kalkylen ger upphov till följande nyckeltal: Reultat, kr/lgh (exkl ingångvärden) ( ) Reultat, kr/lgh (inkl ingångvärde) ( ) Anläggningkotnad, kr/lgh ( ) Kalkylen har gjort med följande förutättningar: ekvivalenta lägenheter (m2 BTA/100) - prinivå anläggningkotnad är anläggningarbeten reducerat med inkomter övrigt - ingångvärde på marken ta ej upp i exploateringkalkyler numera. - projekt Danvik Löen ingår inte. Utgifter för tunnel och trafikplater har likom i tidigare kalkyl betraktat i huvudak om k generalplaneanläggning om betjänar ett törre område och belatar därför ej exploateringkalkylen. - Byggnaden av Idrotthallen ingår ej, 107 Mkr. Det är ett objekt om fatighetförvaltningen kommer äga och få intäkter i form av hyror för. - 50% hyrerätter och 50 % botadrätter i ännu ej markanviade områden 5 (9)

6 - all mark för botäder upplåte framöver med tomträtt. Mark för botadrätter upplåte med tomträtt till en ny, högre avgäldnivå. Mark för hyrerätter upplåt med tomträtt till men en tege om trappar upp avgälden till full nivå under de förta 10 åren. Ingen neddragning av avgäldunderlaget i kalkylen pga tegen gör dock för hyrerätterna (enligt kontoret direktiv). - Mark för kommeriell bebyggele älj eller upplåt med tomträtt till marknadpri Reultatet har med dea förutättningar kalkylmäigt alltå förbättrat med kr/lägenhet men det beror på att ingångvärdet på marken inte längre finn med i kalkylen. Annar har både inkomterna och utgifterna ökat lie, men i amma takt å att de tar ut vartannat. Även anläggningkotnaden (kotnaden för arbeten på allmän mark minkat med övriga intäkter) har ökat. Av utgifterna har Mkr bokfört t o m april 2004 inkluive markförvärv. Av inkomterna har 950 Mkr bokfört t o m april Ytterligare Mkr är bundet enligt avtal eller utgör inkomter från tomträtter för botadändamål inom pågående genomförande- och planeringprojekt. De nya politika direktiven innebär att marken för botäder inte ka älja utan upplåta med tomträtt. För den mark om ka upplåta from juni 2004 har kalkylerna baerat på ett avgäldunderlag för botadrätter på kr/m2 och för hyrerätter på kr/m2. Vid jöläge öka underlaget med 15%. De botäder om edan tidigare har upplåtit med tomträtt har med gällande tomträttnivåer fått ett högre avgäldunderlag i denna kalkyl jämfört med år 2002 pga att avgäldräntan änkt. Så trot att marken för botadrätter inte längre älj till marknadpri och trot att andelen hyrerätt ökat edan 2002 har inkomterna från marken inte minkat. Inkomterna ligger kvar på amma nivå. Vi har valt att ligga kvar med en föriktig bedömning av framtida inkomter för mark för lokaler. Inveteringplan Den totala inveteringvolymen för gatu- och fatighetnämnden i Hammarby Sjötad kan för närvarande bedöma till ca Mkr i förväntad prinivå. Av detta hänför ig ca Mkr till belutade genomförandeprojekt. Beräknade inveteringar, Mkr Senare Totalt Genomförandeprojekt Planeringprojekt Summa Utgifter för Södra Länken och Danviklöen m m (generalplaneanläggningar) och idrotthallen ingår ej. 6 (9)

7 Gatu- och fatighetnämnden driftkotnader Gatu- och fatighetnämnden drift och underhåll av gator, broar, belyning, trafikignaler, trafikanordningar och tak vid hållplat vid Sickla Kaj kan i ett utbyggt Hammarby Sjötad bedöma till ca 15 Mkr per år. Beloppet tar inte hänyn till kapitalkotnader. Till detta kommer kotnaden för färja med 6-8 mkr per år. Staddelnämnden anvarar för barmarkrenhållning, vinterväghållning och kötel av grönytor. Rikanaly Vartefter projektet fortkrider kommer alltmer av utgifterna att upparbeta och inkomterna att komma in eller låa genom avtal. Oäkerheterna kommer därmed att minka. Hittill finn dock oäkerheter i åväl utgifter om inkomter framför allt i Henrikdalhamnen där oäkerheten är tor beträffande framför allt markanering och evakuering men även kring hur tor bebyggelevolym om rym. Oäkerhet finn även vid kontorprojekten i Mårtendal, Fredrikdal och Sjötadporten, både vad gäller tidplan och intäkt för marken. En oäkerhetfaktor är ockå Danviklöen, där vi nu arbetar med olika alternativ för att få ihop en rimlig kalkyl. Måluppfyllele För projektet angav om ekonomikt mål att underkottet ka undertiga kr/lgh och att anläggningkotnaden ka uppgå till högt kr/lgh. Dea nyckeltal är angivna i prinivå Omräknat till dagen prinivå motvarar det ett underkott kr/lägenhet repektive anläggningkotnad kr/lägenhet Det reultat om redovia i detta utlåtande är likvärdigt med vad om redoviade för två år edan och uppfyller i huvudak reultatmålet. Dock är anläggningkotnaden kr/lgh jämfört med målet men detta har kompenerat av ökade intäkter. Stora inveteringar har redan gjort för broar, allér mm och kommande anläggningkotnader kan komma att vara något lägre per lägenhet. Detta trot att den tandard på taden anläggningar om lagt fat i genomförandeprojekten i huvudak förutätt vara utgångpunkt även för kommande delar. Dock gör i varje delprojekt en noggrann analy av rimlig tandard. Vidare arbetar kontoret tillamman med tadbyggnadkontoret för att, där å är möjligt, öka exploateringgraden å att marken utnyttja optimalt. Miljö Hammarby Sjötad ka vara en pjutpet på miljöområdet. På kontoret bekotnad gör på egna entreprenader regelrätta miljöronder och miljöyner gör ho de byggherrar om bygger botäder. Vad om kontrollera är hantering och användning av kemikalier, tranporter och lagring, fuktkydd, källortering, arbetmakiner, buller och arbetarkydd (brand- och exploionrik med mera). 7 (9)

8 Stockholm Stad har, tillamman med Carl Bro f.d. Sycon Stockholm Konult och Teknika Högkolan i Stockholm, utarbetat en ärkild modell för uppföljning av miljökvalitén i Hammarby Sjötad., k miljöbelatningprofil. Med hjälp av denna modell kan man göra en kvantitativ bedömning av de utläpp om Sjötaden genererar. De uppmätta, eller prognotierade utläppmängderna kan edan tälla mot en betämd referen och på å ätt ge ett begrepp om hur framgångrika miljöåtgärderna i Sjötaden är, eller kommer att bli. En miljöbelatningprofil har tagit fram för Sickla Udde och den viar att projektet miljöpåverkan är avevärt lägre än referenobjektet. T ex är växthueffekten, förurning och uttag av ej förnyelebar råvara 30% lägre än referenprojektet om är från tidigt 1990-tal. Miljöindex för utläpp till luft, mark, och vatten har minkat med ca 40%. Vidare har kontaterat, bl a genom en omfattande enkätunderökning till alla huhåll i november 2003, att andelen bilreor av alla reor till och från Sjötaden endat är ca 25% jämfört med ca 40% i referenprojektet i liknande läge men utan pårväg och färja, om bedöm vara de viktigate faktorerna för detta poitiva reultat. Gatu- och fatighetkontoret har det formella ägarkapet till det miljöinfocenter kallat Glahuett om invigde Drift- och underhållkotnader, likom verkamhet, marknadföring och peronal dela mellan Stockholm Vatten, Fortum, Renhållningförvaltningen och Gatu- och fatighetkontoret. Satningen på bilpool har viat ig framgångrik. Antalet anlutna huhåll 160 motvarande ca 10% av huhållen. Det valda ytemet för avfallhanteringen i de förta etapperna i Sjötaden mobil opug för tre fraktioner har inte fungerat helt tillfredtällande för papperfraktionen. Därför tog den fraktionen bort. Vidare medför den mobila opugen bullerproblem. Inför kommande etapper planera nu tationär opug om ka fungera med tre fraktioner. Stockholm Vatten nya förökreningverk för Sjötaden har tartat på Henrikdalberget. Syftet är att åtadkomma ett å rent avloppvatten och lam om möjligt. Många nya energiprojekt bränleceller, olceller och olpaneler finn intallerade på huen i Sickla Udde och Kaj men utvärdering av dea kan ke fört eanre. Tillgänglighet Projektet ambition att bygga tillgängligt håll fortgående högt med töd i nationella och lokala regler amt avtal med byggherrar. Regelbundna möten håll med en beredninggrupp om rådgivning och för att ge berörda handikappråd möjlighet att djupare tränga in i hur tillgängligheten realiera i Sjötaden. Ibland råder konflikt mellan olika handikappintreen. Detta gäller t ex för gångbanor och övergångtällen. Mycket utforma ockå till belåtenhet; rullbara gångvägar, ramper, entréer, god orienterbarhet och identitet. 8 (9)

9 Särkilt kan nämna att lägenhetterraer på olika ätt gör tillgängliga för rullhjälpmedel och den offentliga hien mellan allébron och trandbryggan. På parkuttällningen auguti 2004 kommer bland annat tillgänglighetvandring att erbjuda. Båtplat och offentlig toalett för handikappade utred ockå för närvarande." Staden FoU-enhet genomför en tudie "Varför upptår tillgänglighethinder i byggd miljö?" kopplat till att byggherrar uppmana att informera ina hantverkare om tillgänglighetkäl till via utformningdetaljer. Staden deltog i Eurocitie Award on Innovative Urban Strategie 2003 där Sjötaden var taden exempel på tillgänglig taddel. Slutater Projekt Hammarby Sjötad fortkrider i huvudak planenligt. Utbyggnadtakten har mattat av något under år 2003 men tar ny fart under innevarande år. Planeringen utgår från ett färdigtällande av runt 700 lägenheter per år från I runda tal har hälften av alla inveteringutgifterna bokfört. Exploateringkalkylen är i praktiken likvärdig med vad om tidigare redoviat. Målen uppfyll för reultatet med den redovining vi nu gör. Miljöarbetet känneteckna främt av uppföljning av åväl de arbeten om taden gör (åom gator och parker) om de byggnadarbeten om utför av byggherrarna på kvartermark, i yfte att bevaka att de upptällda målen nå i å tor omfattning om möjligt Det finn höga ambitioner om full tillgänglighet för funktionhindrade. Många goda löningar finn, men i alla ituationer har vi inte nått riktigt ända fram p g a att olika intreen täll mot varandra. SLUT 9 (9)

Samrådsförslag till detaljplan för bostäder i kv. Järsätra och kv. Hjälmsätra inom stadsdelen Sätra

Samrådsförslag till detaljplan för bostäder i kv. Järsätra och kv. Hjälmsätra inom stadsdelen Sätra GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Maj Simonon-Cyru Region Yttertad Markbyrån Tel: 508 281 08 maj.imononcyru@gfk.tockholm.e Dnr 2002-512-1010 2002-11-22 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-12-17 Till Gatu-

Läs mer

Markanvisning för bostadsändamål inom fastigheten Pireus i Södra Värtahamnen till Svenska Bostäder.

Markanvisning för bostadsändamål inom fastigheten Pireus i Södra Värtahamnen till Svenska Bostäder. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-11-23 1(6) Handläggare: Inga Medin Stein Region Innertaden Markbyrån Tel: 508 262 15 e-mail: inga.medin@gfk.tockholm.e Dnr: 04-411-3550 2004-11-03

Läs mer

Dnr: Gatu- och fastighetsnämnden. Kvarteret Gamen, Södermalm, delgenomförandebeslut

Dnr: Gatu- och fastighetsnämnden. Kvarteret Gamen, Södermalm, delgenomförandebeslut GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-02-15 1(7) Handläggare: Lar Berglund Region I Markbyrån Tel: 508 269 27 e-mail: Lar.Berglund@gfk.tockholm.e 2005-01-23 Dnr: 02-512-1083 Till Gatu-

Läs mer

Markanvisningar för bostäder, kontor och hotell vid Norra Bantorget till Skanska AB, AB Familjebostäder och Öyer Invest AS

Markanvisningar för bostäder, kontor och hotell vid Norra Bantorget till Skanska AB, AB Familjebostäder och Öyer Invest AS GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-12-03 Handläggare: Urban Edvardon Region Innertad Markbyrån Tel: 508 262 27 urban.edvardon@gfk.tockholm.e Dnr 99-411-2610 2002-11-11 Till Gatu- och

Läs mer

1. Gatu- och fastighetsnämnden anvisar mark för bostäder vid Salt-, Kummin-, Muskot- och Korintvägen till PEAB Sverige AB på två år.

1. Gatu- och fastighetsnämnden anvisar mark för bostäder vid Salt-, Kummin-, Muskot- och Korintvägen till PEAB Sverige AB på två år. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-11-04 Handläggare: Per Olof Jägbeck Region Yttertad Markbyrån Tel: 508 27 595 Perolof.jagbeck@gfk.tockholm.e 2003-10-12 Dnr 03-411-1098 Dnr 02-411-1232

Läs mer

4. Nämnder godkänner omläggning av huvudvattenledning för ca 2 Mnkr innan detaljplanen antagits.

4. Nämnder godkänner omläggning av huvudvattenledning för ca 2 Mnkr innan detaljplanen antagits. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-04-13 1(9) Handläggare: Lizett Durgé Region Yttertad Markbyrån Tel: 508 26 418 e-mail: lizett.durge@gfk.tockholm.e Dnr: 01-512-3216 2004-03-16 Till

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Staffan Lorentz Region Yttertad Markbyrån Tel: 50826081 taffan.lorentz@gfk.tockholm.e Dnr 01-411-88-53 2003-12-03 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-02-17 Till Gatu- och

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN (11) FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN (11) FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-02-15 1(11) Handläggare: Malin von Sicard Region Innertad Projekt Hammarby Sjötad Tel: 508 26 438 e-mail: malin.vonicard@gfk.tockholm.e Dnr: 04-512-1842

Läs mer

Bostadsutställning Tensta Bo, avtal med Stockholms Byggmästareförening angående genomförande av bostadsutställning i Tensta.

Bostadsutställning Tensta Bo, avtal med Stockholms Byggmästareförening angående genomförande av bostadsutställning i Tensta. TJÄNSTEUTLÅTANDE MN 2005-09-01 Handläggare: Eva Olon Teknik ock Miljö Tel: 508 268 50 eva.olon@ mk.tockholm.e Dnr M05-511-695 2005-08-22 Till Marknämnden Botaduttällning Tenta Bo, avtal med Stockholm Byggmätareförening

Läs mer

Under våren 2001 genomförde kontoret tillsammans med stadsbyggnadskontoret och Svenska Bostäder parallella uppdrag för

Under våren 2001 genomförde kontoret tillsammans med stadsbyggnadskontoret och Svenska Bostäder parallella uppdrag för GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-05-07 Handläggare: Laria Freivald Region Yttertad Markbyrån Tel: 508 263 20 laria.freivald@gfk.tockholm.e Dnr 02-411-1243 2002-04-15 Till Gatu- och

Läs mer

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn.

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn. SOCIALFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar RIKTLINJER SID 1 (8) 1. Bakgrund Socialnämnden töd till ideella föreningar 1 yftar till att tärka den ideella ektorn förutättningar att

Läs mer

Detaljplan för del av kv Bränninge inom stadsdelen Tensta. Remissvar.

Detaljplan för del av kv Bränninge inom stadsdelen Tensta. Remissvar. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-04-01 Handläggare: Margareta Cataú Region Yttertad Markbyrån Tel: 508 26062 margareta.catau@gfk.tockholm.e Dnr: 03-512-595 2003-03-04 Till Gatu- och

Läs mer

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG SID 1 (7) 2009-07-31 Handläggare: Siv Lundgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalm taddelnämnd 2009-08-27 Erättningytem inom ocialpykiatrin Remi från Kommuntyrelen.

Läs mer

1. GFN överlämnar tjänsteutlåtandet som yttrande över SL:s förslag till förändringar i SL:s trafik 2002 samt inriktning

1. GFN överlämnar tjänsteutlåtandet som yttrande över SL:s förslag till förändringar i SL:s trafik 2002 samt inriktning GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-09-11 Handläggare: Göran Wetberg Avdelningen för Strategik Trafikplanering Tel: 508 273 61 goran.wetberg@gfk.tockholm.e Dnr 01-330-1988 2001-08-23

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-05-07 4 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningnämnden 2009-06-11 Genomförandeförlag aveende

Läs mer

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN HVB BARN & UNGDOM SID 1 (6) 2007-04-02 Handläggare: Maija-Liia Laitinen Telefon: 08-508 25 255 Till Till ocialtjäntnämnden Anmälan av rapporten inkrivna barn, ungdomar och föräldrar

Läs mer

Överenskommelse om exploatering för bostäder vid Skärholmens Gårdsväg i Skärholmen med HSB Bostad AB. Genomförandebeslut.

Överenskommelse om exploatering för bostäder vid Skärholmens Gårdsväg i Skärholmen med HSB Bostad AB. Genomförandebeslut. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Maj Simonon-Cyru Region Yttertad Markbyrån Tel: 508 281 08 maj.imononcyru@gfk.tockholm.e Dnr 2002-512-13625 2004-04-14 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-05-04 Till Gatu-

Läs mer

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN STABSENHETEN SID 1 (6) 2007-02-27 Handläggare: Eliabet Sjöberg Telefon: 508 33 947 Till Utbildningnämnden 070419 Reviderat förlag till beräkningmodell för ärkolan i Stockholm län

Läs mer

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN SID 1 (5) 2010-05-10 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningnämnden 2010-06-10 Genomförandeförlag

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN (7) FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN (7) FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-04-05 1(7) Handläggare: Peter Grantröm Region Innertad Markbyrån Tel: 508 265 12 e-mail: peter.grantrom@gfk.tockholm.e Dnr: 05-512-252 2005-03-17

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2007-04-10 Handläggare: Git Skog Telefon: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden Uppdraget om bitåndhandläggare inom äldreomorgen Svar på reviionrapport, Uppdraget om bitåndhandläggare

Läs mer

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR SID 1 (6) 2008-08-15 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 903 Till Socialtjäntnämnden Samverkanöverenkommele rörande

Läs mer

SL:s trafikförändringar 2005, remiss

SL:s trafikförändringar 2005, remiss GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-09-07 Handläggare: Göran Wetberg Avdelningen för Strategik Trafikplanering Tel: 508 273 61 goran.wetberg@gfk.tockholm.e Dnr 03-330-1231 2004-08-20

Läs mer

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott.

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (12) 2010-04-09 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för mar 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (11) 2010-06-10 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för maj 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION Handläggare: Eeva Erikon/ Agneta Blomkvit Telefon: 08-508 23 504/08-508 22 044 Till Hägerten-Liljeholmen taddelnämnd DNR 162-08-600 SID 1 (7)

Läs mer

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Handläggare: Lar B Strand Telefon: 508 36 205 Till Äldrenämnden 21 auguti 2007 Införande av kundvalytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Äldreförvaltningen förlag

Läs mer

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-12-11 Handläggare: Yussuf Hassen Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: 508 262 87 yussuf.hassen@hammarbysjostad.stockholm.se 2001-11-21 Handläggare:

Läs mer

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani KAMMARRÄTTEN I Avdelning 2 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg Sida 1 (5) Mål m 7419-13 KLAGANDE Stadområdenämnd Söder i Malmö kommun Box 31065 200 49 Malmö MOTPART Ombud:!Vfoharnmed Hourani Juritfirman New

Läs mer

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB.

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB. KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER SMTR 2008-03-18 SID 1 (5) 2008-01-23 Handläggare: Ander Fall Telefon: 508 25 608 Till ocialtjäntnämnden Rapport om verkamheten vid Nickgården, Lutiggården AB. 1 bilaga Förlag

Läs mer

Stadsdelsförvaltningens synpunkter över ansökningar om etablering av friskolor inför läsåret 2008/2009

Stadsdelsförvaltningens synpunkter över ansökningar om etablering av friskolor inför läsåret 2008/2009 KATARINA-SOFIA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITID ANMÄLAN SID 1 (6) 2007-05-29 Handläggare: Ingegerd Appelgren och Yvonne Aleniu Telefon: 08-508 13 144 och 08-508 12 107 Till Utbildningförvaltningen

Läs mer

Gatu- och fastighetskontoret Markavdelningen, innerstaden Lena Winberg Tfn Dnr :1 samt :1

Gatu- och fastighetskontoret Markavdelningen, innerstaden Lena Winberg Tfn Dnr :1 samt :1 GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE 2003-08-12 Stadbyggnadkontoret Innertadavdelningen Jan Inghe Tfn 50827373 Dnr 311-2156/2003 amt 311-2157/2003 Gatu- och fatighetkontoret Markavdelningen, innertaden Lena Winberg

Läs mer

Idrottsförvaltningen föreslår att Idrottsnämnden beslutar följande:

Idrottsförvaltningen föreslår att Idrottsnämnden beslutar följande: IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGEN SID 1 (8) 2007-04-20 Handläggare: Nikla Karlon Telefon: 508 27 947 Till Idrottnämnden den 15 maj 2007 Centralbadet hyreförhållanden Förlag till belut Idrottförvaltningen

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden beslutar att överta och nystarta allhuset på Hässelbytorg 10 i enlighet med bifogat projektdirektiv.

1. Stadsdelsnämnden beslutar att överta och nystarta allhuset på Hässelbytorg 10 i enlighet med bifogat projektdirektiv. Häelby-Vällingby Staddelförvaltning avdelningen taddelmiljö och teknik tjänteutlåtande 24 maj 2010 Eva Tångfeldt Telefon: 508 05 201 Sid 1 Till Allhu i Häelbygård Förlag till belut 1. Staddelnämnden belutar

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut.

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Katarina Lincoln Telefon: 08-508 29 539 Till kommuntyrelen Centrala upphandlingar av ramavtal Stadledningkontoret förlag till

Läs mer

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS FASTIGHETSKONTORET

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS FASTIGHETSKONTORET S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (5) 2011-02-24 DNR 9.3-14133/10 SSA 2010:18 Fatighetkontoret Att: Anita Granlund Kopia: Reviionkontoret HANTERING AV DIGITAL

Läs mer

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SID 1 (5) 2006-12-11 Handläggare: Ann Gardetröm Telefon: 50803134 Till Spånga-Tenta taddelnämnd anökan till Läntyrelen i Stockholm län angående

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-06-04 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Läntyrelen i Stockholm län Anökan om timulanbidrag för utveckling

Läs mer

Inrättande av samverkansgrupp. Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag från klotterkommissionens rapport.

Inrättande av samverkansgrupp. Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag från klotterkommissionens rapport. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-10-12 Handläggare: Gunilla Arvór Region Yttertad Adminitrativa byrån Tel: 508 263 22 gunilla.arvor@gfk.tockholm Dnr 03-650-936:6 2004-09-12 Till Gatu-

Läs mer

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (19) 2011-11-01XX Borttaget: 2011-10-31 UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAEV 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE; ERIK HAMNER REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, TYRESÖ

Läs mer

Ansökan om medel ur miljömiljarden för Omdaning av hårdgjorda ytor till grönskande park.

Ansökan om medel ur miljömiljarden för Omdaning av hårdgjorda ytor till grönskande park. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Jean-Loui Dealle Region Innertad Park- och gatubyrån Telefon: 08-508 262 09 Bilaga 2.30 Sid 1(5) 2004-12-02 Anökan om medel ur miljömiljarden för Omdaning av hårdgjorda

Läs mer

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB SID 1 (5) 2008-11-10 Handläggare: Ander Cartorp Telefon: 08-508 12 010 Till taddelnämnden 2008-11-27 Ett tryggare och trevligare nyårfirande 2008/2009

Läs mer

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (17) 2011-12-09XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE LISBE TH JACOBSSON VERKSAMHETSCHE F VUXENUTBILDNINGEN I BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

DOM. ?n13-02- 1 9. rtleaoelad i Göteborg. Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Assistans Trygghet Service AB Stortorget 4

DOM. ?n13-02- 1 9. rtleaoelad i Göteborg. Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Assistans Trygghet Service AB Stortorget 4 ?n13-02- 1 9 rtleaoelad i Göteborg Sida 1 (3) Mål nr 2524-12 KLAGANDE Omorgnämnden i Kritiantad kommun 291 80 Kritiantad MOTPART Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Aitan Trygghet Service AB Stortorget

Läs mer

Nyckelord: Arbetsmarknadspolitik. Personalfrågor Arbetsmarknadspolitiska åtgärder i regeringens budgetproposition

Nyckelord: Arbetsmarknadspolitik. Personalfrågor Arbetsmarknadspolitiska åtgärder i regeringens budgetproposition Cirkulärnr: 1995:25 Diarienr: 0110 P-cirknr: 1995-2:10 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 1995-01-16 Mottagare: Rubrik: Nyckelord: Arbetmarknadpolitik Clae-Håkan Jacobon Förhandlingektionen

Läs mer

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS EXPLOATERINGSKONTORET

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS EXPLOATERINGSKONTORET S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (6) 2011-02-17 DNR 9.3-14134/10 SSA 2010:20 Exploateringkontoret Att: Ann-Charlotte Nilon Kopia: Reviionkontoret HANTERING

Läs mer

Nya förvaltningslokaler för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning

Nya förvaltningslokaler för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (6) DNR 302-006-2008 2008-01-15 SDN 2008-01-24 Handläggare: Håkan Serdén Telefon: 08-508 01 114 Till Rinkeby-Kita taddelnämnd Nya förvaltninglokaler

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SJÖSTADSSKOLAN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SJÖSTADSSKOLAN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (5) 2012-01-12 Sjötadkolan, Att: Lena Lindblad Peteren Kopia: Utbildningförvaltningen, Atrid Norderfeldt amt Reviionkontoret

Läs mer

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN S HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJEO MSORGEN VUXENENHETEN SID 1 (5) ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN Målgrupper Målgrupperna

Läs mer

Införande av valfrihetssystem för vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorg

Införande av valfrihetssystem för vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorg STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN Handläggare: Jacob Kroktedt, Kertin Sandtröm Till Kommuntyrelen SID 1 (14) 2007-04-19 Införande av valfrihetytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Stadledningkontoret

Läs mer

Tillgänglighetsprojektet, redovisning av 2001.

Tillgänglighetsprojektet, redovisning av 2001. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-02-19 Handläggare: Lar Cedergrund Region Innertad Tillgänglighetprojektet Tel: 08 508 262 68 lar.cedergrund@gfk.tockholm.e Dnr 99-005-366 2002-01-31

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag för 2008

Ansökan om föreningsbidrag för 2008 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 2008-01-22 Handläggare: Margareta Edenholm Till Spånga-Tenta taddelnämnd Anökan om föreningbidrag för 2008 I företeckningen nedan redovia vilka föreningar om

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Kertin Laron Telefon: 08-508 12 305 Till Södermalm taddelnämnd 2009-06-11 Redovining

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-01 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Norrmalm taddelnämnd Anökan till Socialtyrelen om utvecklingmedel

Läs mer

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR KISTA STADSDELSNÄMND 2007

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR KISTA STADSDELSNÄMND 2007 S BILAGA 4 SID 1 (8) 2007-01-11 LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR KISTA STADSDELSNÄMND 2007 1. Inledning Kita taddelnämnd hyr totalt ca 109.000 kvadratmeter lokaler fördelade på 267 hyrekontrakt för in amlade

Läs mer

Omvandling av lokaler i kvarteret Krubban till nya förskolor

Omvandling av lokaler i kvarteret Krubban till nya förskolor S ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (6) 2010-03-31 Handläggare: Jacky Cohen Telefon: 08/ 508 10 016 Till Ötermalm taddelnämnd ammanträde 100415 Omvandling av lokaler i kvarteret Krubban

Läs mer

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden.

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB DNR 100-448/2008 DNR 400-463/2008 SID 1 (5) 2008-04-07 Handläggare: Kicki Elofon Telefon: 08-508 12 412 Till Till taddelnämnden 2008-04-24 Redogörele

Läs mer

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN SID 1 (5) 2008-12-16 Handläggare: Kicki Elofon Till Till taddelnämnden 2009-02-12 Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omorgboenden på

Läs mer

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2007-05-29 Handläggare: Berit Jernberg Telefon: 08/508 25 039 Katarina Munier Telefon : 08/508 25 411 Till Socialtjäntnämnden Central amordningfunktion för grupptöd

Läs mer

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare Europeik arbetlöhet numera generellt högre än i USA. Vid lågkonjunktur ökar arbetlöheten i alla länder, men i USA ker tilbakagången nabbare än i typikt Europeikt land. Från att ha legat på en tabil, internationellt

Läs mer

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (21) 2011-11-29XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANITA SIMAK REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, UPPLANDS VÄSBY Rapport från

Läs mer

Tillgänglighetsprojektet, redovisning av 2002.

Tillgänglighetsprojektet, redovisning av 2002. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-02-18 Handläggare: Lar Cedergrund Region Innertad Tillgänglighetprojektet Tel: 08 508 262 68 lar.cedergrund@gfk.tockholm.e Dnr 01-005-2200 2003-01-30

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-01-25 Handläggare: Larisa Freivalds Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 263 20 larisa.freivalds@gfk.stockholm.se Dnr 04-411-4005 2004-12-16 Till Gatu-

Läs mer

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN Handläggare: Carina Schmidt Telefon: 08-508 25 410 SOTN 2007-10-25 SID 1 (5) 2007-09-03 Till Socialtjäntnämnden Utveckling inom verkamhetområdet töd och ervice till peroner

Läs mer

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning ProcIT-P-002 Procebekrivning Kvalitettyrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 Procebekrivning Kvalitettyrning Procebekrivning ProcIT-P-002 2.0 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007

VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007 S UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSAVDELNIN GEN Sid 1 (9) VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007 Bakgrund I enlighet med taden Regler för ekonomik

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm. Ombud: Advokat Sofia Tedsjö C J Advokatbyrå AB Cardellgatan Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm. Ombud: Advokat Sofia Tedsjö C J Advokatbyrå AB Cardellgatan Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 2014-03-04 Meddelad i Stockholm Mål nr 400-13 KLAGANDE. Ombud: Advokat Sofia Tedjö C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm MOTPART Vård- och omorgnämnden i Botkyrka

Läs mer

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Pia Bergten, Medicinkt anvarig jukköterka Telefon: 08-508 20 513 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-19 SDN 2006-04-20 Dnr 506-141/2006 KARTLÄGGNING

Läs mer

handbok i Kungsbackas kommungemensamma

handbok i Kungsbackas kommungemensamma handbok i Kungbacka kommungemenamma Kungbacka 2010 Projektledare: Lia Håkanon Projektgrupp: Anneli Skoglund, Annette Fredrikon, Catarina Nyberg, Eliabeth Ziga, Eva Djervbrant Jacobon, Eva Hanje, Ewa Grunnér,

Läs mer

Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningsförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Insikten, klockan 15.30

Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningsförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Insikten, klockan 15.30 Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Inikten, klockan 15.30 Ledamöter Lotta Edholm (fp) ordförande Roger Mogert () vice ordförande Cecilia Brinck (m) Johanna Sjö (m)

Läs mer

Fältposten. Fältöverstens informationsblad. Nr 5 december 2017

Fältposten. Fältöverstens informationsblad. Nr 5 december 2017 Brf Fältöverten informationblad Nr 5 december 2017 EXTRA PAPPERSINSAMLING I JUL Extra containrar för papperinamling kommer tå utplacerade på gården, mittemot oprummet, från 22/12 till 28/12. Fältpo- Ordförande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 SPÅNGA GYMNASIUM 2 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 Planen gäller från 2012-08-22 till 2013-08-21 Anvarig för planen: Urban Viktröm, rektor Vår viion Alla elever på Spånga gymnaium

Läs mer

Processbeskrivning Driftsättning

Processbeskrivning Driftsättning ProcIT-P-007 Procebekrivning Driftättning Ledning- och kvalitetytem Fattällt av Sven Arvidon 2012-06-20 Innehållförteckning 1 Inledning 2 1.1 Symboler i procebekrivningarna 2 2 Driftättning 3 2.1 Samband

Läs mer

Redovisning av alternativa nya lägen för asfaltverket på Kungsholmen. Återremiss

Redovisning av alternativa nya lägen för asfaltverket på Kungsholmen. Återremiss GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-10-30 Handläggare: Monica Almquit Region Innertad, Markbyrån Tel: 508 262 52 monica.almquit@gfk.tockholm.e Laria Freivald Region Yttertaden, Markbyrån

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 4/2012. Intern årsredovisning

Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 4/2012. Intern årsredovisning Miljö- och hälokyddnämnden handling 4/2012 Intern årredovining Miljö- och hälokyddnämnden - 2011 1 Förvaltning Peronalomättningen på förvaltningen har under året varit fortatt hög. Rekryteringar under

Läs mer

Att göra en presentation

Att göra en presentation Verion 2.6, maj -03 Att göra en preentation Sammantälld av Maria Björklund och Ulf Paulon BAKGRUND TILL DENNA SKRIFT Denna krift har tillkommit för att vara en inpirationkälla och ett töd för tudenter

Läs mer

gamla sopor värmer gott Förbränning i kraftvärmeverk bra för både miljö och klimat

gamla sopor värmer gott Förbränning i kraftvärmeverk bra för både miljö och klimat gamla opor värmer gott Förbränning i kraftvärmeverk bra för både miljö och klimat retavfall blir ny energi Så omvandla dina opor till miljönytta Itakt med att vi konumerar allt mer ökar ockå mängden avfall

Läs mer

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER Handläggare: Gunhild Watorp Villarreal Telefon: 08-508 25 452 SID 1 (12) 2008-04-09 RAPPORT angående Skuldrådgivning för hemlöa med ordnat boende

Läs mer

Nordvästra Kungsholmen Mål och totalekonomi Delgenomförandebeslut för kv Kojan mm

Nordvästra Kungsholmen Mål och totalekonomi Delgenomförandebeslut för kv Kojan mm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-12-17 Handläggare: Peter Jacobsson Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 269 06 peter.jacobsson@gfk.stockholm.se Dnr: 01-512-1902 2002-11-28 Till Gatu-

Läs mer

Nyckeltal för jämställd verksamhet i kommuner

Nyckeltal för jämställd verksamhet i kommuner Foku: Län: Örebro län Kommungruppering: Ko i tätbefolkad region Nyckeltal för jämtälld verkamhet i ko Det är en del av kona uppdrag att ge likvärdig ervice till kvinnor och män, flickor och pojkar. Syftet

Läs mer

Handläggare: Lena Winberg Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel:

Handläggare: Lena Winberg Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Lena Winberg Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: 508 26172 lena.winberg@hammarbysjostad.stockholm.se 2002-11-29 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Charterjättarn har långt kvar

Charterjättarn har långt kvar Miljöaktuellt grankning viar att de tre charterjättarna vierligen har påbörjat hållbarhetarbetet, men att det finn mycket mer att göra. Och kraven från kunderna lär inte minka. TEXT: HANNA S BACKMAN hanna.backman@idg.e

Läs mer

Gällivare Nattavaara 17:5

Gällivare Nattavaara 17:5 Föräljningunderlag Gällivare Nattavaara 17:5 Skogfatighet i Nattavaara by om totalt 261 hektar. Skogmarken är fördelat på två kiften med huvudakligen tallkog och ett totalt virkeförråd om ca 7 070 m³k

Läs mer

Hotell vid Skanstull och sponsorsavtal för gångtunnel. Reviderat genomförandebeslut

Hotell vid Skanstull och sponsorsavtal för gångtunnel. Reviderat genomförandebeslut s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-05-18 1(6) Handläggare: Monica Almquist Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 262 52 e-mail: monica.almquist@gfk.stockholm.se Dnr: 04-511-1303 2004-05-04

Läs mer

DOM 2014-12- 17. Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs dom den 8 november 2013 i mål nr 7848-13, se bilaga A

DOM 2014-12- 17. Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs dom den 8 november 2013 i mål nr 7848-13, se bilaga A KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 3 2014-12- 17. Meddelad i Göteborg Mål nr 7038-13 Sida 1 (6) KLAGANDE Socialnämnden i Halmtad kommun Box 230 301 06 }Ialmtad MOTPART Ombud: Emilia Liedbeck Nordtröm aitan

Läs mer

Attityder till arbete

Attityder till arbete C/D-UPPSATS 2005:11 Attityder till arbete En tudie om tudenter attityder till arbete och Luleå kommun om arbetgivare LEA ADERSSO JOAKIM ILSSO SOCIOLOGI C/D Luleå teknika univeritet Intitutionen för Arbetvetenkap

Läs mer

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet Enheten betår av två förkolor med 3avdelningar

Läs mer

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö Avdelning 3 vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg Mål nr 286-1 3 Sida 1 (8) KLAGANDE Föräkringkaan Procejuridika enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö MOTPART God man: Ombud: Jur.kand. Finn Kronporre Aitanjuriterna

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-06-10 FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-06-10 FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-06-10 Handläggare: Margareta Cataú Region Yttertad Markbyrån Tel: 508 26062 margareta.catau@gfk.tockholm.e Dnr: 03-512-595 2003-05-26 Till Gatu- och

Läs mer

Copernicus Nyheter Version v201502p1. id 1

Copernicus Nyheter Version v201502p1. id 1 Copernicu Nyheter Verion v201502p1 id 1 S Innehållförteckning ALLMÄNT OM NYHETSDOKUMENTATIONEN... 3 NYHETER WEBB MODULEN FÖR TID... 3 TIDRAPPORTERING... 3 Dagtidrapporten... 3 NYHETER WEBB MODULEN FÖR

Läs mer

Miljöhänsyn i byggandet. Remissvar på revisionsrapport

Miljöhänsyn i byggandet. Remissvar på revisionsrapport GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-02-18 Handläggare: Anna-Greta Holmbom Björkman Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 267 77 annagreta.holmbom@gfk.stockholm.se Dnr 02-130-4160 2003-01-20

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE procent S NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING NORRMALMS DNR 499-383/27 LÄNSSTYRELSEN DNR 74-6-15916 SID 1 (35) 27-11- SLUTRAPPORT 26/27 ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE Andelen ungdomar om får alkohol från

Läs mer

Studieresa för nämnden till car free cities. Skrivelse från Ann- Marie Strömberg (v)

Studieresa för nämnden till car free cities. Skrivelse från Ann- Marie Strömberg (v) GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Dnr 01-300-738:1 2001-03-02 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-04-03 Till Gatu- och fatighetnämnden Studierea för nämnden till car free citie. Skrivele från Ann- Marie Strömberg (v)

Läs mer

Ledamöter John Olsen ordföralde. Suppleant. Ordinarie Suppleant. Ånsnppovrswrrc. 7696t4-74L7. Brf Vega Helsingborg. Räkenskapsåret 20r301()1-2()131231

Ledamöter John Olsen ordföralde. Suppleant. Ordinarie Suppleant. Ånsnppovrswrrc. 7696t4-74L7. Brf Vega Helsingborg. Räkenskapsåret 20r301()1-2()131231 Brf Vega Helingborg 7696t4-74L7 Ånnppovrwrrc Räkenkapåret 2r31()1-2()131231 Styrelen för Botadrättföreningen Vega i Helingborg får härmed avge årredovining för räkenkapåret 1 januari - 31 december 213.

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN Handläggare: Dori Modig Telefon: 08-508 14 520 SID 1 (8) DNR 006-086/2007 2007-07-26 Till Enkede-Årta-Vantör taddelnämnd Riktlinjer för

Läs mer

Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor Stadsledningskontorets förslag

Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor Stadsledningskontorets förslag STADSLEDNINGSKONTORET STABEN Bilaga 2 Stockholm tad handlingprogram för kydd mot olyckor 2007 08 31 Stadledningkontoret förlag www.tockholm.e SID 2 (6) Inledning Staden handlingprogram för kydd mot olyckor

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum 2010-03-01 Diarienr 2011/896 Nationellt ektorråd för kogliga frågor Tid: 2011-02-18 Plat: Deltagare: Antecknat av: Ärende Finlandhuet, Snickarbacken 4, Stockholm Monika Stridman

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Sytematikt kvalitetarbete i förkolan Varför - Mål Vad - Foku Hur - Metod Syfte: Att förenkla det ytematika kvalitetarbetet på Stenungund kommun förkolor. Sytematikt kvalitetarbete i förkolan, rev.110706

Läs mer

Lösningar till tentamen i Reglerteknik

Lösningar till tentamen i Reglerteknik Löningar till tentamen i Reglerteknik Tentamendatum: 8 Juni 205. (a) Välj t.ex. tyrbar kanonik form 5 4 3 ẋ(t) = 0 0 x(t) + 0 u(t) 0 0 0 y(t) = ( 0 ) x(t) (b) Stabilt ytem och tationär förtärkning G(0)

Läs mer

Detaljplan för del av Ladugårdsmarken 5:9 m fl i Lund, Lunds kommun (Golfbana)

Detaljplan för del av Ladugårdsmarken 5:9 m fl i Lund, Lunds kommun (Golfbana) PÄ 8/00a Detaljplan för del av Ladugårdmarken 5:9 m fl i Lund, Lund kommun (Golfbana) Upprättad 007-- Reviderad 00-0-9 Innehåll: Planbekrivning Genomförandebekrivning Plankarta med planbetämmeler Illutrationplan

Läs mer