Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre"

Transkript

1 HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION Handläggare: Eeva Erikon/ Agneta Blomkvit Telefon: / Till Hägerten-Liljeholmen taddelnämnd DNR SID 1 (7) SDN Kartläggning av hälo- och jukvårdinater/kvalitetindikatorer i ärkilda boendeformer för äldre Förlag till belut 1. Staddelnämnden godkänner rapporten amt ger berörda uppdrag att genomföra förlagen i åtgärdplanen. Maria Mannerholm taddeldirektör Yvonne Goldberg avdelningchef Sammanfattning För tionde året i följd har en kartläggning av hälo- och jukvårdinater/ kvalitetindikatorer genomfört. Rapporten viar reultatet av kartläggningen för de fem taddelarna Enkede-Årta-Vantör, Farta, Hägerten-Liljeholmen, Skarpnäck och Älvjö. Reultatet baerar ig på peroner boende vid ärkilda boendeformer för äldre och inkrivna i den kommunala hemjukvården. Kartläggningen är en del av den medicinkt anvariga jukköterkan uppföljning och grankning av hälooch jukvården i boendeformerna. Nutrition, tryckårprofylax, fallkadeprevention och individuell bedömning av inkontinenhjälpmedel är prioriterade omvårdnadområden. Syftet är att förbättra den förebyggande hälo- och jukvården. Kartläggningen viar genomgående en förämring av de grankade kvalitetindikatorerna jämfört med kartläggningen 2006 i Hägerten-Liljeholmen. Under förutättning att åtgärdplanen förlag genomför på ett målmedvetet ätt finn förutättningar att nå ett gott reultat vid alla enheter. En annan avgörande punkt för hälo- och jukvården kvalitet är hur väl enheterna i taddelarna lycka rekrytera och behålla in vårdperonal. Kontinuitet amt en kunnig och engagerad peronal med rimliga anvarområden är de viktigate faktorerna för en god och trygg äldreomorg i Hägerten-Liljeholmen..

2 Ärendet beredning Ärendet har utarbetat av de medicinkt anvariga jukköterkorna i Enkede- Årta-Vantör, Farta, Hägerten-Liljeholmen, Skarpnäck och Älvjö. Reultatet delge berörda enheter inom taddelen. SID 2 (7) Bakgrund Enligt hälo- och jukvårdlagen (1982:783) ka kvaliteten inom de verkamheter om bedriver hälo- och jukvård, ytematikt och fortlöpande utveckla och äkra. Inom den medicinkt anvariga jukköterkan (MAS) anvarområde ligger att följa upp och granka hälo- och jukvården i kommunen ärkilda boendeformer. Kartläggningen är en del av medicinkt anvariga jukköterkan regelbundna grankning och uppföljning. Förvaltningen förlag Rapporten viar reultatet av kartläggningen för de fem taddelarna Enkede- Årta-Vantör, Farta, Hägerten-Liljeholmen, Skarpnäck och Älvjö. Staddelarna Enkede-Årta-Vantör, Farta och Skarpnäck har kartlagt de delar av underökningen om rör ålder, kön, näringintag (nutrition), tandvård, hud och fall/fallolyckor. Staddelarna Hägerten-Liljeholmen och Älvjö har deutom kartlagt läkemedel, inkontinen, infektioner, via övriga hälo- och jukvårdbehov amt via omvårdnadbehov. Vidare efterfrågade enheterna kvalitetmål för hälo- och jukvård. Kartläggningen genomförde via enkät till jukköterkor under vecka 41 i oktober Underökningen genomförde för tionde året i rad. Antalet boende om var inkrivna i hemjukvården på repektive boendeform ingick i enkäten för amtliga taddelar. Varje berörd enhet bör använda reultatet på å vi att man gör jämföreler mellan den egna enheten och genomnittet i den totala underökningen. Om det finn en tor avvikele i negativ riktning för enheten, inom något omvårdnadområde, måte arbetet med detta område prioritera. Totala antalet boende i ärkilda boendeformer för äldre i de fem taddelarna var peroner och peroner var inkrivna i hemjukvården. Rapporten reultat baera på dea. Avikten är att även fortättningvi följa upp hälo- och jukvårdinater/kvalitetindikatorer för flera taddelar bland annat för att få en jämförele över tid. Inför underökningen 2008 kan via frågor komma att modifiera. Reultatet av kartläggningen viade att det inom taddelen Hägerten- Liljeholmen fann: Antal boende i ärkilda boendeformer för äldre 637 peroner 572 peroner Utöver dea finn Hägerten-Liljeholmbor vid ärkilda boendeformer för äldre i andra taddelar. Boendeplaterna har inte ökat, killnaden beror på att alla enheter inte lämnade in uppgifter år 2006.

3 SID 3 (7) Inkrivna i hemjukvården 575/90 % 512/89,5 % Kartläggningen reultat baerar ig på de peroner om är inkrivna i hemjukvården. Ålderpridning 54 år 101 år 42 år 103 år Inom amtliga taddelar, med undantag för Skarpnäck, fann peroner under 65 år vid äldreboenden. Det är framförallt vid ervicehu man vårdar peroner under 65 år och Hägerten-Liljeholmen har flet peroner. Man bör framöver öka/kapa möjliga alternativ för denna grupp. Läkemedel Hjälp med läkemedelbehandling 82 % 82 % En betydande andel av vårdtagarna behöver hjälp med in läkemedelbehandling. Det gäller framförallt inom heldygnomorgen, där å gott om alla behöver hjälp. Nutrition Andel rikbedömda för malnutrition 54 % * Identifierade rikpatienter 39 % * Varav dokumenterade 76 % * nutritioninater Samtliga vårdtagare ka erbjuda en nutritionbedömning och för amtliga identifierade rikpatienter ka ett tällningtagande göra om och vilka åtgärder om ka vidta. Detta ka dokumentera i omvårdnadjournalen. Arbetet med malnutrition/undernäring är ett prioriterat omvårdnadområde. I Hägerten- Liljeholmen pågår ett projekt med dietiter. Syftet är att kartlägga och förbättra ituationen. *Det finn ingen jämföreleiffra från 2006 efterom frågan var annorlunda formulerad då. Tandvård Regelbunden kontakt 54 % 53,5 % med tandvården Muntatu dokumenterad 48,5 % 52 % Drygt åtta av tio vårdtagare inom heldygnomorgen i taddelen hade regelbunden kontakt med tandvården. För ervicehu var motvarande iffra knappt tre av tio. Detta indikerar att det finn ett utrymme för förbättringar framför allt vid ervicehuen. Muntatu ka dokumentera för amtliga vårdtagare då det är av vital betydele för förmågan att äta. Det har kett en förämring från föregående år.

4 SID 4 (7) Tryckår Andel rikbedömda för tryckår 41 % 53 % Identifierade rikpatienter 33 % 32 % Varav dokumenterade 93,5 % 86 % inater för att förebygga tryckår Andel tryckår 2,1 % 1,4 % För amtliga vårdtagare ka en rikbedömning för tryckår göra i yfte att identifiera rikpatienter och därmed kunna ätta in förebyggande åtgärder i det enkilda fallet. Rikbedömning av tryckår är ett prioriterat område. Andelen rikbedömda har minkat edan föregående år och andelen tryckår har ökat. Inkontinen Individuellt utprovade 88 % 100 % inkontinenhjälpmedel Varav dokumenterade 65 % 82 % Andel KAD 5,2 % 4,7 % Målet är att amtliga inkontinenta ka ha individuellt utprovade hjälpmedel amt att detta dokumentera i omvårdnadjournalen. Det har kett en förämring under året, färre har fått individuellt utprovade inkontinenhjälpmedel och dokumentationen har förämrat. Även detta är ett prioriterat område. MRSA-infektion Antal peroner med pågående MRSAinfektion Antal gjorda MRSAodlingar enate 3 mån Minta antal odlingar om borde ha gjort enate 3 mån 7 peroner 4 peroner 72 t 20 t 29 t 12 t MRSA-infektion är en anmälningpliktig jukdom enligt mittkyddlagen. Peroner med år, ekem, infart, PEG-ond, tomi eller kateter betrakta om rikperoner för MRSA-infektion och ka odla i amband med inflyttning till ärkilda boendeformer. Detamma gäller om vårdtagare med ovantående indikationer återkommer efter jukhuvitele. Det gäller även innan peroner med rikfaktorer ätt in på en antibiotikakur. Vi kan dock inte avläa i kartläggningen vilka av dem om behandla med antibiotika om även har rikfaktorer. Vi kan därför inte äja om odling har tagit i tillräcklig omfattning, men det är poitivt att antalet odlingar har ökar under året.

5 SID 5 (7) Fallrik Andel rikbedömda för fall 45 % 48 % Identifierade rikpatienter 53,5 % * Varav dokumenterade 76 % * inater för att förebygga fallkador Andel frakturer 3,7 % 1,75 % För amtliga vårdtagare ka en rikbedömning för fall göra i yfte att identifiera rikpatienter och därmed kunna ätta in förebyggande åtgärder i det enkilda fallet. Rikbedömning av fall är ett prioriterat område. Andelen rikbedömda har minkat edan föregående år och andelen frakturer har mer än fördubblat. *Det finn ingen jämföreleiffra från 2006 efterom frågan var annorlunda formulerad då. Rulltol och lyft Rulltol 46 % 39 % Lift 19 % 18 % Individuellt utprovat lyftkynke 91 % 100 % Andelen rulltolburna har ökar. Sjukgymnat/arbetterapeut anvarar för att individuellt utprova lyftkynke till vårdtagare när man bedömer att lift behöv. Siffran har förämrat. Sänggrindar/äkerhetelen-bälten Sänggrindar 26 % 24 % Varav dokumenterade 93 % 96 % Säkerhetelen/bälten 9,9 % 6,8 % Användning av änggrindar och äkerhetele/bälte är en form av frihetinkränkande äkerhetåtgärd om noga måte pröva och endat får använda för att hindra en vårdtagare från att falla. Både andelen änggrindar och andelen äkerhetelen/bälten har ökat under året. Det är ockå viktigt att dokumentera belut att använda ovantående åtgärder och oraken till belutet. Det har kett en förämring av dokumentationen av änggrindar mellan åren. Behov av jukhuvård Antal inkickningar till akutjukhu enate 3 mån Varav inlagda 92 % 76 %

6 Nio av tio vårdtagare om kickade in till akutjukhu blev ockå inlagda på jukhuet. Det indikerar att bedömningarna har varit riktiga, d v att akuta inkickningar inte ker i onödan. SID 6 (7) Avlidna Avlidit på enheten enate 3 mån Avlidit på akutjukhu enate 3 mån Andelen avlidna har ökat något. 42 peroner 36 peroner 10 peroner 11 peroner Slutater Kartläggningen viar genomgående en förämring av de grankade kvalitetindikatorerna jämfört med kartläggningen Användandet av bedömningintrument för att hitta peroner med rik för malnutrition, tryckår och fallolyckor är på en alltför låg nivå. Rikbedömning för malnutrition når upp till 54 % och de övriga två områdena ligger under 50 %. Det är ett krav att alla om kriv in i hemjukvården ka erbjuda detta. Syftet är att identifiera rikperoner och därmed kunna ätta in åtgärder för att förhindra/minka kador i det enkilda fallet. Både andelen tryckår och andelen frakturer har ökat mellan 2006 och Det är en tor variation mellan de enkilda enheterna och verkamhetchef/enhetchef har ett anvar för att följa upp att det förebyggande arbetet genomför. En annan tenden är att dokumentationen har förämrat och man har därmed inte amma kontroll på ituationen. Åtgärdplan Åtgärd Anvarig Påbörja Klart Återrapport till nämnd Genomgång med jukköterkegrupperna om kravet på att använda rikbedömningintrumenten MAS November 2007 Klart höten 2007 Uppföljning av att rikbedömningar, malnutrition, tryckår och fall genomför Enhetchef (genomför av repektive jukköterka) Höten 2007 Kontinuerligt Användning av KAD, bälteordinationer och uppföljning av tryckår MAS Pågår Oktober-08

7 Genomgång och analy av problemen med Vodok och förlag till en pecifik åtgärdplan för dokumentationytemet Överyn av jukköterkeorganiation och anvarområden vid Fruänggården äldreboende Tydliga mätbara hälooch jukvårdmål, antagna av nämnden Utarbetande av ledningytem för hälo- och jukvården och ocialtjänten inom äldreomorgen, övergripande Utarbetande av ledningytem för hälo- och jukvården och ocialtjänten inom äldreomorgen, enhetnivå SID 7 (7) Verkamhetchef/MAS Pågår Oktober-08 Verkamhetchef Verkamhetchef/ Enhetchef/ MAS Klart i januari 2008 Verkamhet -plan 2009 Verkamhetchef Pågår Juni 2008 Enhetchef Pågår (är genomfört vid via enheter) November 2008 Vår bedömning är att en jukköterka inom den omatika vården inte kan ha omvårdnadanvar för fler än vårdtagare om hon/han ka ha en möjlighet att genomföra ina lagtadgade uppgifter. Verkamhetchefen har ett tort anvar för att reurerna är tillräckliga och fördela dit behoven är om tört. Den överynen av jukköterkeorganiationen om har genomfört vid Fruänggården ger förutättningar för att uppnå kraven. Vi bedömer ockå att det är en fördel att ha tydliga, mätbara hälo- och jukvårdmål, antagna av taddelnämnden, om integrera med övriga äldreomorgmål. Under förutättning att reurer ätt in för att löa problemen med dokumentationytemet Vodok och att arbetet med hälo- och jukvårdinaterna driv målinriktat och kraftfullt, bedömer vi att det finn förutättningar att nå ett gott reultat vid alla enheter. En annan avgörande punkt för hälo- och jukvården kvalitet är hur väl enheterna i taddelarna lycka rekrytera och behålla in vårdperonal. Kontinuitet amt en kunnig och engagerad peronal med rimliga anvarområden är de viktigate faktorerna för en god och trygg äldreomorg i Hägerten-Liljeholmen. Verkamhetplan 2009 Bilaga Hälo- och jukvårdinater/kvalitetindikatorer i ärkilda boendeformer för äldre.

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Pia Bergten, Medicinkt anvarig jukköterka Telefon: 08-508 20 513 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2007-02-15 SDN 2007-03-22 Dnr 506-030/2007 KARTLÄGGNING

Läs mer

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Pia Bergten, Medicinkt anvarig jukköterka Telefon: 08-508 20 513 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-19 SDN 2006-04-20 Dnr 506-141/2006 KARTLÄGGNING

Läs mer

Uppföljning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Uppföljning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION Handläggare: Eeva Eriksson/ Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 23 504/08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd DNR 162-08-600 SID

Läs mer

Rapport om den kommunala hälso-och sjukvården år 2007 vid vård- och omsorgsboenden inom Södermalms stadsdelsförvaltning

Rapport om den kommunala hälso-och sjukvården år 2007 vid vård- och omsorgsboenden inom Södermalms stadsdelsförvaltning SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNINGEN FUNKTIONSHINDRADE OC H ÄLDRE SID 1 (11) 2008-10-01 Handläggare: Agneta Kling Telefon: 508 13 005 Britt-Marie Johanon Telefon: 508 12 012 Till Staddelnämnden

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre 2011

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre 2011 HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 16-2012-1.2.1 SID 1 (8) 2012-01-24 Handläggare: Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 49-2013-1.2.1 SID 1 (9) 2013-02-05 Handläggare: Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2007-04-10 Handläggare: Git Skog Telefon: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden Uppdraget om bitåndhandläggare inom äldreomorgen Svar på reviionrapport, Uppdraget om bitåndhandläggare

Läs mer

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN HVB BARN & UNGDOM SID 1 (6) 2007-04-02 Handläggare: Maija-Liia Laitinen Telefon: 08-508 25 255 Till Till ocialtjäntnämnden Anmälan av rapporten inkrivna barn, ungdomar och föräldrar

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Kertin Laron Telefon: 08-508 12 305 Till Södermalm taddelnämnd 2009-06-11 Redovining

Läs mer

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN SID 1 (5) 2008-12-16 Handläggare: Kicki Elofon Till Till taddelnämnden 2009-02-12 Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omorgboenden på

Läs mer

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB.

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB. KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER SMTR 2008-03-18 SID 1 (5) 2008-01-23 Handläggare: Ander Fall Telefon: 508 25 608 Till ocialtjäntnämnden Rapport om verkamheten vid Nickgården, Lutiggården AB. 1 bilaga Förlag

Läs mer

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN Handläggare: Carina Schmidt Telefon: 08-508 25 410 SOTN 2007-10-25 SID 1 (5) 2007-09-03 Till Socialtjäntnämnden Utveckling inom verkamhetområdet töd och ervice till peroner

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-06-04 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Läntyrelen i Stockholm län Anökan om timulanbidrag för utveckling

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 77-2011-1.2.1 SID 1 (12) 2011-05-11 Handläggare: Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn.

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn. SOCIALFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar RIKTLINJER SID 1 (8) 1. Bakgrund Socialnämnden töd till ideella föreningar 1 yftar till att tärka den ideella ektorn förutättningar att

Läs mer

Plan för psykosocialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i. Enskede-Årsta-Vantör

Plan för psykosocialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i. Enskede-Årsta-Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Plan för pykoocialt omhändertagande vid tora olyckor och katatrofer i Enkede-Årta-Vantör 2007-12-27 Box 81, 121 22 Johannehov. Telefon 08-508 14 000 e-pot@eav.tockholm.e

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN Handläggare: Dori Modig Telefon: 08-508 14 520 SID 1 (8) DNR 006-086/2007 2007-07-26 Till Enkede-Årta-Vantör taddelnämnd Riktlinjer för

Läs mer

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG SID 1 (7) 2009-07-31 Handläggare: Siv Lundgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalm taddelnämnd 2009-08-27 Erättningytem inom ocialpykiatrin Remi från Kommuntyrelen.

Läs mer

SJUKHEM, samtliga fyra stadsdelar Hälso- och sjukvårdsinsatser Samtliga fyra stadsdelar Sjukhem

SJUKHEM, samtliga fyra stadsdelar Hälso- och sjukvårdsinsatser Samtliga fyra stadsdelar Sjukhem Kartläggning år 2006 SJUKHEM, samtliga fyra stadsdelar Sjukhem Sjukhem samtliga fyra stadsdelar Hägersten Liljeholmen Vantör Älvsjö Totalt 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Antal % Antal % Antal % Antal % Antal %

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-01 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Norrmalm taddelnämnd Anökan till Socialtyrelen om utvecklingmedel

Läs mer

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning ProcIT-P-002 Procebekrivning Kvalitettyrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 Procebekrivning Kvalitettyrning Procebekrivning ProcIT-P-002 2.0 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN STABSENHETEN SID 1 (6) 2007-02-27 Handläggare: Eliabet Sjöberg Telefon: 508 33 947 Till Utbildningnämnden 070419 Reviderat förlag till beräkningmodell för ärkolan i Stockholm län

Läs mer

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SID 1 (5) 2006-12-11 Handläggare: Ann Gardetröm Telefon: 50803134 Till Spånga-Tenta taddelnämnd anökan till Läntyrelen i Stockholm län angående

Läs mer

Processbeskrivning Driftsättning

Processbeskrivning Driftsättning ProcIT-P-007 Procebekrivning Driftättning Ledning- och kvalitetytem Fattällt av Sven Arvidon 2012-06-20 Innehållförteckning 1 Inledning 2 1.1 Symboler i procebekrivningarna 2 2 Driftättning 3 2.1 Samband

Läs mer

Kvinnor 20 64,5% 8 44,4% 30 78,9% 58 66,7% Äldst 104 år 92 år 96 år 104 år Yngst 67 år 72 år 79 år 67 år

Kvinnor 20 64,5% 8 44,4% 30 78,9% 58 66,7% Äldst 104 år 92 år 96 år 104 år Yngst 67 år 72 år 79 år 67 år VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE Somatisk inriktning Hägersten-Liljeholmen Totalt vård- och omsorgsboende Somatik Hägersten-Liljeholmen Axgården Axelsberg B-huset plan 1-2 Totalt 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Antal boende

Läs mer

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö Avdelning 3 vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg Mål nr 286-1 3 Sida 1 (8) KLAGANDE Föräkringkaan Procejuridika enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö MOTPART God man: Ombud: Jur.kand. Finn Kronporre Aitanjuriterna

Läs mer

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Handläggare: Lar B Strand Telefon: 508 36 205 Till Äldrenämnden 21 auguti 2007 Införande av kundvalytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Äldreförvaltningen förlag

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNING AVESTA/HEDEMORA/SÄTER Antagen vid beredningmöte den 26/2 2015-1 - BAKGRUND I hälo- och jukvårdlagen fatlå att målet för hälo- och jukvården är en god

Läs mer

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2007-05-29 Handläggare: Berit Jernberg Telefon: 08/508 25 039 Katarina Munier Telefon : 08/508 25 411 Till Socialtjäntnämnden Central amordningfunktion för grupptöd

Läs mer

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden.

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB DNR 100-448/2008 DNR 400-463/2008 SID 1 (5) 2008-04-07 Handläggare: Kicki Elofon Telefon: 08-508 12 412 Till Till taddelnämnden 2008-04-24 Redogörele

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 SPÅNGA GYMNASIUM 2 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 Planen gäller från 2012-08-22 till 2013-08-21 Anvarig för planen: Urban Viktröm, rektor Vår viion Alla elever på Spånga gymnaium

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014

VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNING AVESTA/HEDEMORA/SÄTER Antagen vid beredningmöte den 11 mar 2014-1 - BAKGRUND I hälo- och jukvårdlagen fatlå att målet för hälo- och jukvården är en god

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut.

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Katarina Lincoln Telefon: 08-508 29 539 Till kommuntyrelen Centrala upphandlingar av ramavtal Stadledningkontoret förlag till

Läs mer

Införande av valfrihetssystem för vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorg

Införande av valfrihetssystem för vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorg STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN Handläggare: Jacob Kroktedt, Kertin Sandtröm Till Kommuntyrelen SID 1 (14) 2007-04-19 Införande av valfrihetytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Stadledningkontoret

Läs mer

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER Handläggare: Gunhild Watorp Villarreal Telefon: 08-508 25 452 SID 1 (12) 2008-04-09 RAPPORT angående Skuldrådgivning för hemlöa med ordnat boende

Läs mer

Vi ger våra barn trygghet och är observanta på barnens lek som är en viktig del i det livslånga lärandet.

Vi ger våra barn trygghet och är observanta på barnens lek som är en viktig del i det livslånga lärandet. SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkolan Harpåret Vi ger våra barn trygghet och är obervanta på barnen lek

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Datum:

Sammanträdesprotokoll Datum: S SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING PENSIONÄRSRÅDET SID 1 (7) 2007-11-08 Sammanträdeprotokoll Datum: 2007-11-08 Datum för jutering: 2007-11- Iri Johnon Närvarande Ordförande Iri Johnon, PRO Vice ordförande

Läs mer

Förändringar av nuvarande avgiftssystem inom äldreomsorgen

Förändringar av nuvarande avgiftssystem inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI OCH PLANERING DNR 105-228/2008 SID 1 (29) 2009-01-20 Handläggare: Barbro Karlon, tfn: 08-508 36 218 Git Skog, tfn: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden den 10 februari

Läs mer

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet Enheten betår av två förkolor med 3avdelningar

Läs mer

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center ProcIT-P-016 Procebekrivning Övervakning inom Operation Center Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-09-10 Innehållförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i procebekrivningarna 3 2 Övervakning

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter ÄLDREFÖRVALTNINGEN DNR 105-243/2007 SID 1 (24) 2007-10-18 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Riktlinjer för hälo- och jukvård inom Stockholm tad ärkilda boenden och dagverkamheter för

Läs mer

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR SID 1 (6) 2008-08-15 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 903 Till Socialtjäntnämnden Samverkanöverenkommele rörande

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER FÖR ÄLDRE

ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER FÖR ÄLDRE KOMMUNSTYRELSEN ÄLDREROTELN DNR: 327-4754/2007 DATUM: 2007-11-27 Till berörd remiintan ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER

Läs mer

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN S HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJEO MSORGEN VUXENENHETEN SID 1 (5) ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN Målgrupper Målgrupperna

Läs mer

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani KAMMARRÄTTEN I Avdelning 2 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg Sida 1 (5) Mål m 7419-13 KLAGANDE Stadområdenämnd Söder i Malmö kommun Box 31065 200 49 Malmö MOTPART Ombud:!Vfoharnmed Hourani Juritfirman New

Läs mer

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (17) 2011-12-09XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE LISBE TH JACOBSSON VERKSAMHETSCHE F VUXENUTBILDNINGEN I BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott.

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (12) 2010-04-09 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för mar 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE procent S NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING NORRMALMS DNR 499-383/27 LÄNSSTYRELSEN DNR 74-6-15916 SID 1 (35) 27-11- SLUTRAPPORT 26/27 ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE Andelen ungdomar om får alkohol från

Läs mer

Platser i vård- och omsorgsboende och servicehuslägenheter i Västra söderort

Platser i vård- och omsorgsboende och servicehuslägenheter i Västra söderort VÄSTRA SÖDERORT SID 1 (5) 2009-01-08 Bilaga 3 Plater i vård- och omorgboende och ervicehulägenheter i Vätra öderort Totalt antal plater i området i egen regi, entreprenad och privat regi (Befintliga plater

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-05-07 4 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningnämnden 2009-06-11 Genomförandeförlag aveende

Läs mer

Attityder till arbete

Attityder till arbete C/D-UPPSATS 2005:11 Attityder till arbete En tudie om tudenter attityder till arbete och Luleå kommun om arbetgivare LEA ADERSSO JOAKIM ILSSO SOCIOLOGI C/D Luleå teknika univeritet Intitutionen för Arbetvetenkap

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden beslutar att överta och nystarta allhuset på Hässelbytorg 10 i enlighet med bifogat projektdirektiv.

1. Stadsdelsnämnden beslutar att överta och nystarta allhuset på Hässelbytorg 10 i enlighet med bifogat projektdirektiv. Häelby-Vällingby Staddelförvaltning avdelningen taddelmiljö och teknik tjänteutlåtande 24 maj 2010 Eva Tångfeldt Telefon: 508 05 201 Sid 1 Till Allhu i Häelbygård Förlag till belut 1. Staddelnämnden belutar

Läs mer

DOM. ?n13-02- 1 9. rtleaoelad i Göteborg. Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Assistans Trygghet Service AB Stortorget 4

DOM. ?n13-02- 1 9. rtleaoelad i Göteborg. Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Assistans Trygghet Service AB Stortorget 4 ?n13-02- 1 9 rtleaoelad i Göteborg Sida 1 (3) Mål nr 2524-12 KLAGANDE Omorgnämnden i Kritiantad kommun 291 80 Kritiantad MOTPART Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Aitan Trygghet Service AB Stortorget

Läs mer

SJUKHEM. Kartläggning år 2009 Hälso- och sjukvårdsinsatser Enskede-Årsta-Vantör sdf Sjukhem. Totalt sjukhem i Enskede-Årsta-Vantörs sdf

SJUKHEM. Kartläggning år 2009 Hälso- och sjukvårdsinsatser Enskede-Årsta-Vantör sdf Sjukhem. Totalt sjukhem i Enskede-Årsta-Vantörs sdf Kartläggning år 2009 Enskede-Årsta-Vantör sdf Sjukhem SJUKHEM Totalt sjukhem i Stureby VoO Tussmötegården Årsta VoO Totalt 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Antal boende 151 63 77 291 Inskrivna i hemsjukvården 151

Läs mer

VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007

VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007 S UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSAVDELNIN GEN Sid 1 (9) VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007 Bakgrund I enlighet med taden Regler för ekonomik

Läs mer

Inrättande av samverkansgrupp. Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag från klotterkommissionens rapport.

Inrättande av samverkansgrupp. Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag från klotterkommissionens rapport. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-10-12 Handläggare: Gunilla Arvór Region Yttertad Adminitrativa byrån Tel: 508 263 22 gunilla.arvor@gfk.tockholm Dnr 03-650-936:6 2004-09-12 Till Gatu-

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSNÄMND

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSNÄMND HÄSSELBY-VÄLLINGBY PROTOKOLL 10:2011 1(37) Sammanträdedag 2011-10-25 Blad Jutera / 2011 Fredrik Bojerud Fritidgården Tegelhögen Vittangigatan 22 Vällingby Paragrafer 1 26 öppet Ordförande Vice ordförande

Läs mer

Processbeskrivning - Ekonomistyrning

Processbeskrivning - Ekonomistyrning ProcIT-P-003 Procebekrivning - Ekonomityrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 för Procebekrivning Ekonomityrning Procebekrivning ProcIT-P-003 3.2 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SJÖSTADSSKOLAN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SJÖSTADSSKOLAN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (5) 2012-01-12 Sjötadkolan, Att: Lena Lindblad Peteren Kopia: Utbildningförvaltningen, Atrid Norderfeldt amt Reviionkontoret

Läs mer

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (19) 2011-11-01XX Borttaget: 2011-10-31 UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAEV 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE; ERIK HAMNER REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, TYRESÖ

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser Kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser Kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (12) 2016-03-21 Handläggare Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Nuläget för det drogförebyggande arbetet 2008 Svar på skrivelse från (v), (s) och (mp)

Nuläget för det drogförebyggande arbetet 2008 Svar på skrivelse från (v), (s) och (mp) SOCIALTJÄNSTFÖRVATNINGEN PREVENTIONSCENTRUM STOCKHOLM - PRECENS TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 119-0149/2008 SID 1 (27) Handläggare: Ander Erikon Telefon: 508 430 22 Till Socialtjäntnämnden Nuläget för det drogförebyggande

Läs mer

handbok i Kungsbackas kommungemensamma

handbok i Kungsbackas kommungemensamma handbok i Kungbacka kommungemenamma Kungbacka 2010 Projektledare: Lia Håkanon Projektgrupp: Anneli Skoglund, Annette Fredrikon, Catarina Nyberg, Eliabeth Ziga, Eva Djervbrant Jacobon, Eva Hanje, Ewa Grunnér,

Läs mer

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (11) 2010-06-10 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för maj 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum 2010-03-01 Diarienr 2011/896 Nationellt ektorråd för kogliga frågor Tid: 2011-02-18 Plat: Deltagare: Antecknat av: Ärende Finlandhuet, Snickarbacken 4, Stockholm Monika Stridman

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Hemmet för Gamla och Hammarbyhöjdens servicehus 2009.

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Hemmet för Gamla och Hammarbyhöjdens servicehus 2009. SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.1.-73/10 SID 1 (12) 2010-02-16 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och. omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2016 och

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och. omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2016 och Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2017-03-03 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Organisation och arbetsformer för FoU-arbetet åren samt fördelning av medel 2011

Organisation och arbetsformer för FoU-arbetet åren samt fördelning av medel 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN Handläggare: Maria Anderon Tel: 508 25 910 Till Socialnämnden DNR 3.2-0113/2011 2011-05-19 SID 1 Organiation och arbetformer för FoU-arbetet åren 2012-2014 amt fördelning

Läs mer

KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Från socialbidrag till arbete. Förslag till beslut. Sammanfattning. Handläggare: Krisztina Buki Telefon:

KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Från socialbidrag till arbete. Förslag till beslut. Sammanfattning. Handläggare: Krisztina Buki Telefon: RINKEBY STADSDELSFÖRVALTNING KISTA STADSDELSFÖRVALTNING DNR 004-127-2007 SID 1 (10) 2007-04-17 SDN 2007-04-26 Handläggare: Kriztina Buki Telefon: 08 508 01 600 Till Rinkeby-Kita taddelnämnd Från ocialbidrag

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2017

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2017 Älvsjö stadsdelsförvaltning Enheten för äldre Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2018-03-05 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2018-03-22 Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer

Läs mer

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare Europeik arbetlöhet numera generellt högre än i USA. Vid lågkonjunktur ökar arbetlöheten i alla länder, men i USA ker tilbakagången nabbare än i typikt Europeikt land. Från att ha legat på en tabil, internationellt

Läs mer

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN SID 1 (5) 2010-05-10 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningnämnden 2010-06-10 Genomförandeförlag

Läs mer

Bidrag till det lokala förenings - och kulturlivet under 2010

Bidrag till det lokala förenings - och kulturlivet under 2010 ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN DNR 012-2010-5. SID 1 (12) 2010-03-31 Handläggare: Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvjö taddelnämnd 2010-04-22 Bidrag till det

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag för 2008

Ansökan om föreningsbidrag för 2008 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 2008-01-22 Handläggare: Margareta Edenholm Till Spånga-Tenta taddelnämnd Anökan om föreningbidrag för 2008 I företeckningen nedan redovia vilka föreningar om

Läs mer

Det viktigaste i vår Förskola är TRYGGHET. Barn, föräldrar och pedagoger behöver vara trygga med varandra för att det ska bli en bra verksamhet.

Det viktigaste i vår Förskola är TRYGGHET. Barn, föräldrar och pedagoger behöver vara trygga med varandra för att det ska bli en bra verksamhet. SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkolan Soltrålen, Tentavägen 101 Muik-och danförkolan Det viktigate i vår

Läs mer

Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningsförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Insikten, klockan 15.30

Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningsförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Insikten, klockan 15.30 Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Inikten, klockan 15.30 Ledamöter Lotta Edholm (fp) ordförande Roger Mogert () vice ordförande Cecilia Brinck (m) Johanna Sjö (m)

Läs mer

Att leva med. Spasticitet

Att leva med. Spasticitet Att leva med Spaticitet Fakta Vad är paticitet? Förmågan till förflyttning, händerna finmotorik och kommunikation med mimik och geter, är grundläggande funktioner i våra vardagliv. Störningar i röreleförmåga

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vårdoch omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vårdoch omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus Tjänsteutlåtande Dnr:1.2.1.18 2014 Sida 1 (11) 2014-01-10 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Den 6 februari 2014 Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Sytematikt kvalitetarbete i förkolan Varför - Mål Vad - Foku Hur - Metod Syfte: Att förenkla det ytematika kvalitetarbetet på Stenungund kommun förkolor. Sytematikt kvalitetarbete i förkolan, rev.110706

Läs mer

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB SID 1 (5) 2008-11-10 Handläggare: Ander Cartorp Telefon: 08-508 12 010 Till taddelnämnden 2008-11-27 Ett tryggare och trevligare nyårfirande 2008/2009

Läs mer

Tertialrapport 2. Bromma. Sammanfattande analys BROMMA

Tertialrapport 2. Bromma. Sammanfattande analys BROMMA BROMMA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 335--101 1 (57) -09-12 SDN -09-18 Bromma Tertialrapport 2 Sammanfattande analy Stockholm ka vara en attraktiv, trygg och växande tad för boende, företagande och beök Nämnden

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ Kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ Kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2017-03-30 Handläggare Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Tertialrapport

Tertialrapport RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING DNR 100-173-2007 SID 1 (16) 2007-09-13 SDN 2007-09-20 Handläggare: Verner Stadthagen, tfn: 508 02 011 Till Rinkeby-Kita taddelnämnd Tertialrapport 2 2007 Förlag till

Läs mer

SL:s trafikförändringar 2005, remiss

SL:s trafikförändringar 2005, remiss GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-09-07 Handläggare: Göran Wetberg Avdelningen för Strategik Trafikplanering Tel: 508 273 61 goran.wetberg@gfk.tockholm.e Dnr 03-330-1231 2004-08-20

Läs mer

Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor Stadsledningskontorets förslag

Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor Stadsledningskontorets förslag STADSLEDNINGSKONTORET STABEN Bilaga 2 Stockholm tad handlingprogram för kydd mot olyckor 2007 08 31 Stadledningkontoret förlag www.tockholm.e SID 2 (6) Inledning Staden handlingprogram för kydd mot olyckor

Läs mer

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (21) 2011-11-29XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANITA SIMAK REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, UPPLANDS VÄSBY Rapport från

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SKÖNHETSRÅDET

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SKÖNHETSRÅDET S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (6) 2011-04-29 DNR 9.3-2553/11 SSA 2011:3 Skönhetrådet Att: Cecilia Skog Kopia: Reviionkontoret HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR

Läs mer

Underlag för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds budget för 2010 och inriktning 2011 och 2012

Underlag för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds budget för 2010 och inriktning 2011 och 2012 RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN DNR 100-162-2009 SID 1 (11) 2008-03-27 SDN 2007-04-23 Handläggare: Sara Halltröm Telefon: 08-508 01 020 Till Rinkeby-Kita taddelnämnd Underlag för Rinkeby-Kita

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vård- och omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus 2015

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vård- och omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus 2015 Älvsjö stadsdelsförvaltning Enheten för äldre Tjänsteutlåtande Dnr:1.2.1.12 2016 Sida 1 (9) 2016-01-11 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Den 4 februari 2016 Rapport

Läs mer

DOM 2014-12- 17. Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs dom den 8 november 2013 i mål nr 7848-13, se bilaga A

DOM 2014-12- 17. Meddelad i Göteborg. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs dom den 8 november 2013 i mål nr 7848-13, se bilaga A KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 3 2014-12- 17. Meddelad i Göteborg Mål nr 7038-13 Sida 1 (6) KLAGANDE Socialnämnden i Halmtad kommun Box 230 301 06 }Ialmtad MOTPART Ombud: Emilia Liedbeck Nordtröm aitan

Läs mer

Utredningen om frivillig försvarsverksamhet, SOU 2008:101. Svar på remiss

Utredningen om frivillig försvarsverksamhet, SOU 2008:101. Svar på remiss SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB /2008 SID 1 (8) 2008-12-18 Handläggare: Kicki Elofon Telefon: 08-508 12 008 Till Till taddelnämnden 2009-01-22 Utredningen om frivillig förvarverkamhet,

Läs mer

Verksamhetsplan Centrala Östermalms förskolor

Verksamhetsplan Centrala Östermalms förskolor ÖSTERMALM CENTRALA ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (18) 2007-12-05 Handläggare: Jacky Cohen Verkamhetplan Centrala Ötermalm förkolor Inledning Kort inledning om enheten, bland annat organiation

Läs mer

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415).

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415). Dopplerradar Förberedeler Lä i vågläraboken om interferen (id 59-71), dopplereffekt (id 81-84), elektromagnetika vågor (id 177-181) och dikroim (id 413-415). Lä igenom hela laborationintruktionen. Gör

Läs mer

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415).

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415). Dopplerradar Förberedeler Lä i vågläraboken om interferen (id 59-71), dopplereffekt (id 81-84), elektromagnetika vågor (id 177-181) och dikroim (id 413-415). Lä igenom hela laborationintruktionen. Gör

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus Älvsjö stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (11) 2019-02-11 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2019-03-07 Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 4/2012. Intern årsredovisning

Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 4/2012. Intern årsredovisning Miljö- och hälokyddnämnden handling 4/2012 Intern årredovining Miljö- och hälokyddnämnden - 2011 1 Förvaltning Peronalomättningen på förvaltningen har under året varit fortatt hög. Rekryteringar under

Läs mer

Rapport från inspektion av Solbergaskolan

Rapport från inspektion av Solbergaskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SID 1 (17) 2009-02-19 SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ, TELEFON 073-91 71 994 MONICA HEDLUND, TELEFON 076-12 33 846 INGEGERD SALOMONSSON,

Läs mer

Omvandling av lokaler i kvarteret Krubban till nya förskolor

Omvandling av lokaler i kvarteret Krubban till nya förskolor S ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (6) 2010-03-31 Handläggare: Jacky Cohen Telefon: 08/ 508 10 016 Till Ötermalm taddelnämnd ammanträde 100415 Omvandling av lokaler i kvarteret Krubban

Läs mer

Massa, densitet och hastighet

Massa, densitet och hastighet Detta är en något omarbetad verion av Studiehandledningen om använde i tryckta kuren på SSVN. Sidhänviningar hänför ig till Quanta A 000, ISBN 91-7-60500-0 Där det har varit möjligt har motvarande aker

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSNÄMND

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSNÄMND HÄSSELBY-VÄLLINGBY Jutera / 2007 Birgitta Wahlman PROTOKOLL 6 :2007 Blad 1(44) Sammanträdedag 2007-04-17 Medborgarhuet Trappan Vällingbyplan 9 nb, Vällingbyalen Vällingby centrum Paragrafer Ordförande

Läs mer