och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING"

Transkript

1 Äldre- och handikappomorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Pia Bergten, Medicinkt anvarig jukköterka Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN Dnr /2006 KARTLÄGGNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSINSATSER I SÄRSKILDA BOENDEFORMER FÖR ÄLDRE FÖRSLAG TILL BESLUT Vantör taddelnämnd godkänner de medicinkt anvariga jukköterkorna rapport Monika Viklander Staddeldirektör Margaretha Selin Chef Äldre- och handikappomorg, ocialpykiatri SAMMANFATTNING Kartläggning av hälo- och jukvårdinater/ kvalitetindikatorer i ärkilda boenden för äldre i taddelarna Farta, Hägerten, Liljeholmen, Vantör och Älvjö har gjort för åttonde året i rad. Reultatet viar att det av 1879 peroner i ärkilda boenden var 1661 om fick hemjukvårdinater. Av de med hemjukvårdinater behövde nio av tio hjälp med in läkemedelhantering, en ökning från föregående år. Sju av tio hade en hög läkemedelkonumtion d v intog fem eller fler läkemedel per dag och knappt hälften av vårdtagarna var i behov av hjälp/ tillyn vid näringintag, amma nivå om föregående år. Antalet tryckår var lågt, dock kunde en ökning kontatera jämfört med föregående år. Knappt tre fjärdedelar av vårdtagarna var inkontinenta, amma nivå om föregående år. Knappt hälften av vårdtagarna hade individuellt utprovad rulltol för permanent bruk, en ökning från föregående år. R ANGSTAGATAN 22, B OX 88, BANDHAGEN T ELEFON FAX

2 SID2(6) ÄRENDETS BEREDNING Ärendet har utarbetat av de medicinkt anvariga jukköterkorna i Farta, Hägerten, Liljeholmen, Vantör och Älvjö. Reultatet kommer att delge alla berörda enheter inom taddelen. Det fortatta arbetet innebär att repektive verkamhetchef i nära dialog med in peronal och MAS ka ta fram handlingplaner, vidareutveckla rutiner och arbetmetoder utifrån gjorda jämföreler. BAKGRUND Enligt betämmeler i hälo- och jukvårdlagen (1982:783), ka kvaliteten inom hälooch jukvården fortlöpande utveckla och äkra. Inom den medicinkt anvariga jukköterkan (MAS) anvarområde ligger att följa upp och granka hälo- och jukvården i kommunen ärkilda boendeformer. Kartläggningen är en del av den medicinkt anvariga jukköterkan regelbundna grankning och tillyn. FÖRVALTNINGENS SYNPUNKTER Rapporten viar reultatet av kartläggningen för de fem taddelarna Farta, Hägerten, Liljeholmen, Vantör och Älvjö. Nytt för 2005 år kartläggning var att underöka hur tor andel av de avlidna om avlidit på akutjukhu repektive i det egna boendet. Inför underökningen 2006 kommer via frågor att modifiera. Samtliga enheter inom Vantör taddelförvaltning ingick i kartläggningen. Enheten reultat bör använda till jämföreler med genomnittet i den totala kartläggningen. Finn det en tor avvikele i negativ riktning för enheten, inom något anvarområde, måte arbetet med detta område prioritera. Vecka 41, 2005 fann 288 peroner boende i ärkilda boendeformer för äldre i Vantör, en minkning med 52 peroner från föregående år. Av dea var 268 (oktober 2004, 315) inkrivna i hemjukvården. Minkningen av antalet boende och därmed antalet inkrivna i hemjukvården kan förklara med att ett av huen vid Rågved äldrecentrum omvandlat till eniorboende från och med den 1 eptember I Vantör var ålderpridningen mellan vårdtagarna från 63 år till 99 år. Vid mätningtillfället bodde 23 peroner under 65 år inom de underökta taddelarna i äldreboenden varav en peron under 65 år (0,4 %) fann inom Vantör.

3 Läkemedel Antalet peroner om ordinerat fem eller fler läkemedel hade ökat edan föregående år underökning. När det gäller laxermedel har Vantör varit den taddel om under alla år haft lägt användning av tarmirriterande laxermedel. I året kartläggning hade användningen av tarmirriterande laxermedel ökat med 50 %, en förändring om kommer att underöka närmare. Andelen om ordinerat antidepreiva var 32,8 %, en ökning från föregående år underökning. Likaå hade andelen om ordinerat ömnmedel och lugnande läkemedel av orten benzodiazepinderivat ökat till 52,6% (oktober 2004, 31,8%). Den törta ökningen hade kett vid Högdalen äldreboende. Kontinuerliga genomgångar av vårdtagarna läkemedelbehandling bör prioritera. SID3(6) Mål för Nutrition 100 % av alla vårdtagare inom heldygnomorg ka väga 2 gånger per år 100 % av vårdtagarna med en viktförlut av 5 % på ett halvår eller BMI under 22 ka utreda och åtgärda med nutritiontöd 100 % av ovantående ka dokumentera i omvårdnadjournalen Nutrition Reultatet i Vantör viade att andelen undernärda (malnutrierade) vårdtagare minkat, 23,9 % (oktober 2004, 26 %). Reultatet ligger dock fortfarande över genomnittet för de fem taddelarna. Andelen vårdtagare med nutritiontöd dokumenterat i omvårdnadjournal var 75 % vilket är under genomnittet för de fem taddelarna. Målet att 100 % av vårdtagarna ka ha nutritionåtgärder/ nutritiontöd dokumenterat i omvårdnadjournal var därmed ännu inte uppnått. Omvårdnadområdet undernäring är ett prioriterat område och under året har arbetet med att identifiera peroner i rikzonen för undernäring intenifierat vilket är poitivt. Att vara undernärd (malnutrierad) är ytterligare en rik att utveckla tryckår. Tandvård Andelen vårdtagare med regelbunden kontakt med tandvården 84,7 % (oktober 2004, 84 %) var i tort oförändrad edan föregående år. Andelen med muntatu dokumenterat i omvårdnadjournalen 78 % (oktober 2004, 72 %) hade ökat från föregående år kartläggning. Reultatet är poitivt då förebyggande munhälovård är viktigt för vårdtagarna livkvalitet.

4 SID4(6) Mål för Hud/Sår 100 % individuell bedömning av riker för tryckår dv. identifiering av rikpatienter enligt modifierad Nortonkala 100 % av identifierade rikpatienter ka ha inater för att förebygga tryckår 100 % av ovantående ka dokumentera i omvårdnadjournalen Hud/ Sår Identifiering av rikpatienter för tryckår är ett prioriterat område. I Vantör hade andelen rikbedömningar, d v andelen boende om bedömt, ökat från föregående år till 77 % (oktober 2004, 57 %) vilket är mycket poitivt. Andelen vårdtagare med dokumenterade inater för att förebygga tryckår var 99 % (oktober 2004, 96 %) en ökning från föregående år. En poitiv utveckling. Antalet vårdtagare med tryckår var i denna underökning 11 tycken, 4,1 % (oktober 2004, 13 tycken, 4,1 %) vilket är en låg iffra, enligt Geriatrikt vårdprogram. Det är en fortatt minkning från föregående år och även detta är ett poitivt reultat. Mål med inkontinenhjälpmedel 100 % individuell ordination av inkontinenhjälpmedel vid inkontinen 100 % uppföljning/utvärdering av ordination av inkontinenhjälpmedel 100 % av ovantående dokumentera i omvårdnadjournalen Inkontinen Andelen vårdtagare med inkontinenproblem i Vantör hade i år ökat från 68 % till 75 %. Andelen med individuellt utprovade inkontinenhjälpmedel hade ökat från 91 % till 97 % vilket är poitivt. Reultatet av den individuella utprovningen kall vara dokumenterad i vårdtagaren omvårdnadjournal vilket fann för 78 % (oktober 2004, 90 %), en minkning från föregående år. Målet att amtliga inkontinenta ka ha individuellt utprovade inkontinenhjälpmedel och att detta ka vara dokumenterat i omvårdnadjournalen var därmed ännu inte fullt uppnått. Även detta är ett prioriterat område. Mål med förebyggande av mittpridning av MRSA-infektioner 100 % av alla vårdtagare med år, ekem, infart, PEG-ond, tomi och/eller kateter om flyttar in eller återkommer från jukhu teta genom MRSA-odling 100 % av ovantående ka dokumentera i omvårdnadjournalen Infektioner Ingen vårdtagare hade pågående MRSA- infektion i Vantör. Vårdtagare med år, ekem, infart, Peg-ond, tomi eller kateter betrakta om rikpatienter för MRSA-infektion. Dea peroner ka odla i amband med inflyttning till ärkilda boendeformer. Detamma gäller om vårdtagare med ovantående indikationer återkommer efter jukhuvitele.

5 Odlingar hade vid föregående år underökning utfört på amtliga vårdtagare med dea kriterier vilket inte var fallet i år. Året kartläggning viade att det fann indikation för 46 odlingar och att odling endat utfört vid 28 tillfällen vilket kan tolka om att medvetenheten om riken för mittpridning av MRSA-infektion hade minkat i Vantör. Detta reultat kommer att underöka närmare. SID5(6) Mål med fallkaderik 100 % fallrikbedömning för varje nyinflyttad vårdtagare inom heldygnomorg 100 % dokumentation av reultat av fallrikbedömning Fallkaderik Att aktivt göra fallrikbedömningar och genomföra åtgärder för att eliminera riker är ett prioriterat område. Målet är att fallrikbedömningar ka göra för amtliga vårdtagare inom heldygnomorgen i Vantör. Totalt hade 61 % (oktober 2004, 33,3 %) av vårdtagarna en fallrikbedömning vilket är en ökning från föregående år men fortfarande ge utrymme för förbättringar. Andelen fallrikbedömningar om hade dokumenterat var 95 % (oktober 2004, 100 %) en minkning från föregående år. Det är viktigt att fortätta arbetet med att identifiera peroner med fallrik. Minkad rörlighet efter frakturer är ockå en rik att utveckla tryckår. Flet fallrikbedömningar hade gjort vid jukhemmet 90,6 % (oktober 2004, 43,6 %) följt av gruppboendena, 33,9 % (oktober 2004, 30,8 %). Båda verkamheterna hade ökat andelen fallrikbedömningar vilket är en poitiv trend. 7 peroner drabbade av fraktur i amband med fall under perioden juli till eptember 2005 vilket var en ökning med 2 peroner från år Inom Vantör viade kartläggningreultatet att det hade kett en minkning av användningen av individuellt utprovade rulltolar, behovet av lift och användningen av äkerhetele. Användningen av änggrindar hade dock ökat. Individuellt utprovade rulltolar hade minkat från 48 % till 47 %. Behovet av lift hade minkat från 28 % till 27,2 %. Användningen av äkerhetele hade minkat från 13 % till 8 %. Andelen om hade en ordination på användning av änggrindar hade ökat från 42 % till 46 %. Vårdtagare i behov av lift och användningen av änggrindar ligger över genomnittet för de fem taddelarna. Användning av äkerhetele och änggrindar är hjälpmedel om endat får använda för att förhindra en vårdtagare från att falla och inte om en fathållningåtgärd. Siffrorna kan vara ett reultat av gjorda rikbedömningar vid enheterna men kräver en mer ingående analy.

6 Akut inkickade till jukhu Vid 28 (oktober 2004, 25) tillfällen mellan juli och eptember 2005 hade vårdtagare vid de ärkilda boendeformerna i Vantör kickat in akut till jukhu. Vid 17, 61 % (oktober 2004, 16, 64 %) av dea tillfällen blev vårdtagaren inlagd på jukhuet. Vid föregående år underökning kickade 6 vårdtagare in från Högdalen äldreboende varav 4 lade in på jukhu. I året underökning kickade 21 vårdtagare in från Högdalen äldreboende varav 11 av vårdtagarna lade in. Reultatet kräver en närmare utredning utifrån bedömning av orak till att vårdtagaren kickade in till jukhu. Avlidna Kartläggningen viade att andelen avlidna i Vantör under juli till eptember var 10 % (oktober 2004, 8 %). Fyra, 1,5 %, vårdtagare hade avlidit på akutjukhu under amma period. SID6(6) Slutater Prioriterade områden har under året varit nutrition, tryckårprevention, individuell utprovning av inkontinenhjälpmedel, fallprevention och förebyggande av mittpridning. Arbetet med dea områden hade för flertalet områden viat en poitiv utveckling om kan avläa i kartläggningen. Andelen undernärda vårdtagare hade minkat vilket inte nödvändigtvi betyder ett ämre reultat utan kan vara ett reultat av aktivt arbete med att finna dea vårdtagare för att kunna vidta åtgärder, en minkning från 26 % till 24 %. Antalet vårdtagare med tryckår har minkat från 13 tycken till 11 tycken. Rikbedömningarna för tryckår hade ökat från 57 % till 77 % av vårdtagarna. För 99 % av identifierade rikpatienter fann dokumenterade åtgärder. Individuell utprovning av inkontinenhjälpmedel hade 9 av 10 vårdtagare. Antalet utförda fallrikbedömningar hade ökat vilket är poitivt, men ligger fortfarande under genomnittet. Man kan notera att det inom via prioriterade områden kett en kvalitetökning i Vantör jämfört med år Områden där Vantör generellt behöver bli bättre är att öka andelen MRSA-odlingar amt identifiera riker för fall ho vårdtagarna. För övrigt kan man inte påvia några tora killnader i kvalitet mellan taddelarna. BILAGOR Kartläggning av hälo- och jukvårdinater i ärkilda boendeformer för äldre.

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Pia Bergten, Medicinkt anvarig jukköterka Telefon: 08-508 20 513 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2007-02-15 SDN 2007-03-22 Dnr 506-030/2007 KARTLÄGGNING

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION Handläggare: Eeva Erikon/ Agneta Blomkvit Telefon: 08-508 23 504/08-508 22 044 Till Hägerten-Liljeholmen taddelnämnd DNR 162-08-600 SID 1 (7)

Läs mer

Rapport om den kommunala hälso-och sjukvården år 2007 vid vård- och omsorgsboenden inom Södermalms stadsdelsförvaltning

Rapport om den kommunala hälso-och sjukvården år 2007 vid vård- och omsorgsboenden inom Södermalms stadsdelsförvaltning SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNINGEN FUNKTIONSHINDRADE OC H ÄLDRE SID 1 (11) 2008-10-01 Handläggare: Agneta Kling Telefon: 508 13 005 Britt-Marie Johanon Telefon: 508 12 012 Till Staddelnämnden

Läs mer

SJUKHEM, samtliga fyra stadsdelar Hälso- och sjukvårdsinsatser Samtliga fyra stadsdelar Sjukhem

SJUKHEM, samtliga fyra stadsdelar Hälso- och sjukvårdsinsatser Samtliga fyra stadsdelar Sjukhem Kartläggning år 2006 SJUKHEM, samtliga fyra stadsdelar Sjukhem Sjukhem samtliga fyra stadsdelar Hägersten Liljeholmen Vantör Älvsjö Totalt 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Antal % Antal % Antal % Antal % Antal %

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre 2011

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre 2011 HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 16-2012-1.2.1 SID 1 (8) 2012-01-24 Handläggare: Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Kvinnor 20 64,5% 8 44,4% 30 78,9% 58 66,7% Äldst 104 år 92 år 96 år 104 år Yngst 67 år 72 år 79 år 67 år

Kvinnor 20 64,5% 8 44,4% 30 78,9% 58 66,7% Äldst 104 år 92 år 96 år 104 år Yngst 67 år 72 år 79 år 67 år VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE Somatisk inriktning Hägersten-Liljeholmen Totalt vård- och omsorgsboende Somatik Hägersten-Liljeholmen Axgården Axelsberg B-huset plan 1-2 Totalt 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Antal boende

Läs mer

Uppföljning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Uppföljning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION Handläggare: Eeva Eriksson/ Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 23 504/08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd DNR 162-08-600 SID

Läs mer

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN HVB BARN & UNGDOM SID 1 (6) 2007-04-02 Handläggare: Maija-Liia Laitinen Telefon: 08-508 25 255 Till Till ocialtjäntnämnden Anmälan av rapporten inkrivna barn, ungdomar och föräldrar

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 49-2013-1.2.1 SID 1 (9) 2013-02-05 Handläggare: Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN SID 1 (5) 2008-12-16 Handläggare: Kicki Elofon Till Till taddelnämnden 2009-02-12 Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omorgboenden på

Läs mer

ABCDE. Vårdtyngdsmätning inom de särskilda boendeformerna med heldygnsomsorg våren Till Enskede - Årsta stadsdelsnämnd

ABCDE. Vårdtyngdsmätning inom de särskilda boendeformerna med heldygnsomsorg våren Till Enskede - Årsta stadsdelsnämnd Personal och Service Enskede - Årsta Stadsdelförvaltning Handläggare: Anette Nederberg, Tfn :08-508 14535 Tjänsteutlåtande 2006-05 26 Till Enskede - Årsta stadsdelsnämnd Vårdtyngdsmätning inom de särskilda

Läs mer

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB.

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB. KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER SMTR 2008-03-18 SID 1 (5) 2008-01-23 Handläggare: Ander Fall Telefon: 508 25 608 Till ocialtjäntnämnden Rapport om verkamheten vid Nickgården, Lutiggården AB. 1 bilaga Förlag

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Kertin Laron Telefon: 08-508 12 305 Till Södermalm taddelnämnd 2009-06-11 Redovining

Läs mer

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning ProcIT-P-002 Procebekrivning Kvalitettyrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 Procebekrivning Kvalitettyrning Procebekrivning ProcIT-P-002 2.0 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 SPÅNGA GYMNASIUM 2 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 Planen gäller från 2012-08-22 till 2013-08-21 Anvarig för planen: Urban Viktröm, rektor Vår viion Alla elever på Spånga gymnaium

Läs mer

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN Handläggare: Carina Schmidt Telefon: 08-508 25 410 SOTN 2007-10-25 SID 1 (5) 2007-09-03 Till Socialtjäntnämnden Utveckling inom verkamhetområdet töd och ervice till peroner

Läs mer

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG SID 1 (7) 2009-07-31 Handläggare: Siv Lundgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalm taddelnämnd 2009-08-27 Erättningytem inom ocialpykiatrin Remi från Kommuntyrelen.

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2007-04-10 Handläggare: Git Skog Telefon: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden Uppdraget om bitåndhandläggare inom äldreomorgen Svar på reviionrapport, Uppdraget om bitåndhandläggare

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2017

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2017 Älvsjö stadsdelsförvaltning Enheten för äldre Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2018-03-05 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2018-03-22 Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-06-04 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Läntyrelen i Stockholm län Anökan om timulanbidrag för utveckling

Läs mer

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare Europeik arbetlöhet numera generellt högre än i USA. Vid lågkonjunktur ökar arbetlöheten i alla länder, men i USA ker tilbakagången nabbare än i typikt Europeikt land. Från att ha legat på en tabil, internationellt

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och. omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2016 och

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och. omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus 2016 och Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2017-03-03 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Processbeskrivning Driftsättning

Processbeskrivning Driftsättning ProcIT-P-007 Procebekrivning Driftättning Ledning- och kvalitetytem Fattällt av Sven Arvidon 2012-06-20 Innehållförteckning 1 Inledning 2 1.1 Symboler i procebekrivningarna 2 2 Driftättning 3 2.1 Samband

Läs mer

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 232-08-006 SID 1 (5) 2008-07-08 SDN 2008-08-28 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Indikatorer för

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-01 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Norrmalm taddelnämnd Anökan till Socialtyrelen om utvecklingmedel

Läs mer

Redogörelse till Socialstyrelsens angående egenkontroll av hälso- och sjukvårdens kvalitet

Redogörelse till Socialstyrelsens angående egenkontroll av hälso- och sjukvårdens kvalitet NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-06 Handläggare: Ulla Lönn Telefon: 08-508 09 082 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Redogörelse till Socialstyrelsens

Läs mer

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn.

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn. SOCIALFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar RIKTLINJER SID 1 (8) 1. Bakgrund Socialnämnden töd till ideella föreningar 1 yftar till att tärka den ideella ektorn förutättningar att

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vårdoch omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vårdoch omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus Tjänsteutlåtande Dnr:1.2.1.18 2014 Sida 1 (11) 2014-01-10 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Den 6 februari 2014 Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på

Läs mer

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet Enheten betår av två förkolor med 3avdelningar

Läs mer

SJUKHEM. Kartläggning år 2009 Hälso- och sjukvårdsinsatser Enskede-Årsta-Vantör sdf Sjukhem. Totalt sjukhem i Enskede-Årsta-Vantörs sdf

SJUKHEM. Kartläggning år 2009 Hälso- och sjukvårdsinsatser Enskede-Årsta-Vantör sdf Sjukhem. Totalt sjukhem i Enskede-Årsta-Vantörs sdf Kartläggning år 2009 Enskede-Årsta-Vantör sdf Sjukhem SJUKHEM Totalt sjukhem i Stureby VoO Tussmötegården Årsta VoO Totalt 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Antal boende 151 63 77 291 Inskrivna i hemsjukvården 151

Läs mer

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN STABSENHETEN SID 1 (6) 2007-02-27 Handläggare: Eliabet Sjöberg Telefon: 508 33 947 Till Utbildningnämnden 070419 Reviderat förlag till beräkningmodell för ärkolan i Stockholm län

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vård- och omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus 2015

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga vård- och omsorgsboende, Kristallgården och Älvsjö servicehus 2015 Älvsjö stadsdelsförvaltning Enheten för äldre Tjänsteutlåtande Dnr:1.2.1.12 2016 Sida 1 (9) 2016-01-11 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Den 4 februari 2016 Rapport

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/ kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 77-2011-1.2.1 SID 1 (12) 2011-05-11 Handläggare: Agneta Blomkvist Telefon: 08-508 22 044 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2007-05-29 Handläggare: Berit Jernberg Telefon: 08/508 25 039 Katarina Munier Telefon : 08/508 25 411 Till Socialtjäntnämnden Central amordningfunktion för grupptöd

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Hemmet för Gamla och Hammarbyhöjdens servicehus 2009.

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Hemmet för Gamla och Hammarbyhöjdens servicehus 2009. SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.1.-73/10 SID 1 (12) 2010-02-16 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508

Läs mer

Plan för psykosocialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i. Enskede-Årsta-Vantör

Plan för psykosocialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i. Enskede-Årsta-Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Plan för pykoocialt omhändertagande vid tora olyckor och katatrofer i Enkede-Årta-Vantör 2007-12-27 Box 81, 121 22 Johannehov. Telefon 08-508 14 000 e-pot@eav.tockholm.e

Läs mer

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415).

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415). Dopplerradar Förberedeler Lä i vågläraboken om interferen (id 59-71), dopplereffekt (id 81-84), elektromagnetika vågor (id 177-181) och dikroim (id 413-415). Lä igenom hela laborationintruktionen. Gör

Läs mer

Platser i vård- och omsorgsboende och servicehuslägenheter i Västra söderort

Platser i vård- och omsorgsboende och servicehuslägenheter i Västra söderort VÄSTRA SÖDERORT SID 1 (5) 2009-01-08 Bilaga 3 Plater i vård- och omorgboende och ervicehulägenheter i Vätra öderort Totalt antal plater i området i egen regi, entreprenad och privat regi (Befintliga plater

Läs mer

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden.

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB DNR 100-448/2008 DNR 400-463/2008 SID 1 (5) 2008-04-07 Handläggare: Kicki Elofon Telefon: 08-508 12 412 Till Till taddelnämnden 2008-04-24 Redogörele

Läs mer

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott.

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (12) 2010-04-09 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för mar 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Handläggare: Lar B Strand Telefon: 508 36 205 Till Äldrenämnden 21 auguti 2007 Införande av kundvalytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Äldreförvaltningen förlag

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE procent S NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING NORRMALMS DNR 499-383/27 LÄNSSTYRELSEN DNR 74-6-15916 SID 1 (35) 27-11- SLUTRAPPORT 26/27 ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE Andelen ungdomar om får alkohol från

Läs mer

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (11) 2010-06-10 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för maj 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö Avdelning 3 vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg Mål nr 286-1 3 Sida 1 (8) KLAGANDE Föräkringkaan Procejuridika enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö MOTPART God man: Ombud: Jur.kand. Finn Kronporre Aitanjuriterna

Läs mer

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus

Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer på Solberga och Kristallgårdens vård- och omsorgsboenden samt Älvsjö servicehus Älvsjö stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (11) 2019-02-11 Handläggare Kristina Ström Telefon: 08-508 23 504 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2019-03-07 Rapport om hälso- och sjukvårdsindikatorer

Läs mer

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR SID 1 (6) 2008-08-15 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 903 Till Socialtjäntnämnden Samverkanöverenkommele rörande

Läs mer

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING Barn och Ungdom VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-07-20 SDN 2006-08-24 Dnr 403-263/2006 TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM

Läs mer

Förändringar av nuvarande avgiftssystem inom äldreomsorgen

Förändringar av nuvarande avgiftssystem inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI OCH PLANERING DNR 105-228/2008 SID 1 (29) 2009-01-20 Handläggare: Barbro Karlon, tfn: 08-508 36 218 Git Skog, tfn: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden den 10 februari

Läs mer

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415).

Läs i vågläraboken om interferens (sid 59-71), dopplereffekt (sid 81-84), elektromagnetiska vågor (sid 177-181) och dikroism (sid 413-415). Dopplerradar Förberedeler Lä i vågläraboken om interferen (id 59-71), dopplereffekt (id 81-84), elektromagnetika vågor (id 177-181) och dikroim (id 413-415). Lä igenom hela laborationintruktionen. Gör

Läs mer

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADE

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADE KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADE TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-295-08 SID 1 (7) 2008-07- 30 Handläggare: Kerstin Callinggård/MAS Telefon: 08-508 08 033 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Strategi- och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-02-03 SDN 2006-02-16 Dnr 310-023/2006 FÖRSLAG TILL STRATEGI FÖR AGENDA

Läs mer

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-03-02 Handläggare: Inger Blomqvist Telefon: 08-508 18 039 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Sammanställning av avvikelser i hälso-

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-05-07 4 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningnämnden 2009-06-11 Genomförandeförlag aveende

Läs mer

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN S HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJEO MSORGEN VUXENENHETEN SID 1 (5) ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN Målgrupper Målgrupperna

Läs mer

Enkät 7.3. Kvalitetsindikatorer inom särskilda boendeformer

Enkät 7.3. Kvalitetsindikatorer inom särskilda boendeformer Enkät 7.3. Kvalitetsindikatorer inom särskilda boendeformer Till sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Välkommen att besvara års Kvalitetsenkät inom särskilda boenden. Enkäten besvaras av sjuksköterskor

Läs mer

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center ProcIT-P-016 Procebekrivning Övervakning inom Operation Center Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-09-10 Innehållförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i procebekrivningarna 3 2 Övervakning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB SID 1 (5) 2008-11-10 Handläggare: Ander Cartorp Telefon: 08-508 12 010 Till taddelnämnden 2008-11-27 Ett tryggare och trevligare nyårfirande 2008/2009

Läs mer

Utifrån tillgänglig forskning och tidigare kartläggningar har vi fastställt lägsta acceptabla nivå inom flera omvårdnadsområden.

Utifrån tillgänglig forskning och tidigare kartläggningar har vi fastställt lägsta acceptabla nivå inom flera omvårdnadsområden. 1 INLEDNING För att politiker i stadsdelsnämnderna, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), äldreomsorgschefer samt berörda enheter ska få en uppfattning om kvaliteten av hälso- och sjukvårdsinsatserna

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (21) 2011-11-29XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANITA SIMAK REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, UPPLANDS VÄSBY Rapport från

Läs mer

Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX

Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX Socialtjänsten följer årligen upp och granskar

Läs mer

DOM. ?n13-02- 1 9. rtleaoelad i Göteborg. Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Assistans Trygghet Service AB Stortorget 4

DOM. ?n13-02- 1 9. rtleaoelad i Göteborg. Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Assistans Trygghet Service AB Stortorget 4 ?n13-02- 1 9 rtleaoelad i Göteborg Sida 1 (3) Mål nr 2524-12 KLAGANDE Omorgnämnden i Kritiantad kommun 291 80 Kritiantad MOTPART Ombud: Jur.kand. Jenny Dunberg ATS Aitan Trygghet Service AB Stortorget

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter ÄLDREFÖRVALTNINGEN DNR 105-243/2007 SID 1 (24) 2007-10-18 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Riktlinjer för hälo- och jukvård inom Stockholm tad ärkilda boenden och dagverkamheter för

Läs mer

Syfte Undersökningens genomförande

Syfte Undersökningens genomförande 1 INLEDNING För att få en uppfattning om hälso- och sjukvårdens kvalitet i stadsdelarnas vård- och omsorgsboenden har de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i stadsdelarna Enskede-Årsta- Vantör,, Hägersten-

Läs mer

Avvikelser i hälso- och sjukvården under perioden 1 januari 30 juni 2012

Avvikelser i hälso- och sjukvården under perioden 1 januari 30 juni 2012 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-12-03 Handläggare: Ingrid Wikström Telefon: 08-508 18 039 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-12-18 Avvikelser i hälso-

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER FÖR ÄLDRE

ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER FÖR ÄLDRE KOMMUNSTYRELSEN ÄLDREROTELN DNR: 327-4754/2007 DATUM: 2007-11-27 Till berörd remiintan ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER

Läs mer

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ariane Andersson Telefon: 08-508 20 065 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-08-31 SDN 2005-09-22 Dnr 504-216/2005 STOCKHOLMS STADS ÄLDREOMSORGSPLAN

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut.

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Katarina Lincoln Telefon: 08-508 29 539 Till kommuntyrelen Centrala upphandlingar av ramavtal Stadledningkontoret förlag till

Läs mer

År Kontakt med läkare + HSL Läkemedelshantering Delegering

År Kontakt med läkare + HSL Läkemedelshantering Delegering Bilaga 1. Bergsunds vård- och omsorgsboende B-huset plan B4+B5 Bergsund drivs på entreprenad av Temabo AB. Enheten består av två våningsplan och har plats för 31 personer. Inkontinens-, nutritions- och

Läs mer

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SID 1 (5) 2006-12-11 Handläggare: Ann Gardetröm Telefon: 50803134 Till Spånga-Tenta taddelnämnd anökan till Läntyrelen i Stockholm län angående

Läs mer

Mätbara mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2017

Mätbara mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2017 Namn verksamhet Förbättringsområde och/eller övergripande mål från HSL rapport Tors backe Alla verksamheter ska nå upp till minsta målvärde gällande registrering i Senior Alert Verksamhetens mätbara mål

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR PILTRÄDETS SERVICEHUS 2010

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR PILTRÄDETS SERVICEHUS 2010 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR PILTRÄDETS SERVICEHUS Sammanfattning I patientsäkerhetsberättelsen för Pilträdets servicehus ingår den årliga kvalitetsgranskningen gjord av MAS och MAR enligt Questa med

Läs mer

Måluppfyllelse, per verksamhet, för hälso- och sjukvården i Sollentuna kommun 2017

Måluppfyllelse, per verksamhet, för hälso- och sjukvården i Sollentuna kommun 2017 Namn verksamhet Förbättringsområde och/eller övergripande mål från HSL rapport Tors backe Alla verksamheter ska nå upp till minsta målvärde gällande registrering i Senior Alert Verksamhetens mätbara mål

Läs mer

Uppföljningen är lämnad till ansvarig chef och sjuksköterska i maj för sakgranskning och begäran om åtgärds/handlingsplan.

Uppföljningen är lämnad till ansvarig chef och sjuksköterska i maj för sakgranskning och begäran om åtgärds/handlingsplan. Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska (MAS) kvalitetsuppföljning och granskning av den kommunala hälso- och sjukvården på Nälsta Äldreboende, februari - mars 2006 Bakgrund MAS ansvarar för att kontinuerligt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Datum:

Sammanträdesprotokoll Datum: S SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING PENSIONÄRSRÅDET SID 1 (7) 2007-11-08 Sammanträdeprotokoll Datum: 2007-11-08 Datum för jutering: 2007-11- Iri Johnon Närvarande Ordförande Iri Johnon, PRO Vice ordförande

Läs mer

SJUKHEM, samtliga fem stadsdelar Hälso- och sjukvårdsinsatser Samtliga fem stadsdelar Sjukhem

SJUKHEM, samtliga fem stadsdelar Hälso- och sjukvårdsinsatser Samtliga fem stadsdelar Sjukhem Kartläggning år 2005 SJUKHEM, samtliga fem stadsdelar Sjukhem Sjukhem samtliga fem stadsdelar Farsta Hägersten Liljeholmen Vantör Älvsjö Totalt 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Antal % Antal % Antal % Antal % Antal

Läs mer

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (17) 2011-12-09XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE LISBE TH JACOBSSON VERKSAMHETSCHE F VUXENUTBILDNINGEN I BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-31 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00214-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden 2017 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

100 % av alla boende i särskilda boenden ska få/erbjudas en individuell bedömning av

100 % av alla boende i särskilda boenden ska få/erbjudas en individuell bedömning av 1 INLEDNING För att politiker i stadsdelsnämnderna, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), äldreomsorgschefer samt berörda enheter ska få en uppfattning om kvaliteten av hälso- och sjukvårdsinsatserna

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

MAS-riktlinjer. Att identifiera och förebygga undernäring Reviderad Upprättad:

MAS-riktlinjer. Att identifiera och förebygga undernäring Reviderad Upprättad: MAS-riktlinjer Att identifiera och förebygga undernäring Upprättad: 2011-01-01. Reviderad 2017-07-20 Inledning Undernäring är ett tillstånd av obalans mellan intag och förbrukning av näringsämnen. Ett

Läs mer

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (19) 2011-11-01XX Borttaget: 2011-10-31 UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAEV 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE; ERIK HAMNER REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, TYRESÖ

Läs mer

Massa, densitet och hastighet

Massa, densitet och hastighet Detta är en något omarbetad verion av Studiehandledningen om använde i tryckta kuren på SSVN. Sidhänviningar hänför ig till Quanta A 000, ISBN 91-7-60500-0 Där det har varit möjligt har motvarande aker

Läs mer

Stadsdelsförvaltningens synpunkter över ansökningar om etablering av friskolor inför läsåret 2008/2009

Stadsdelsförvaltningens synpunkter över ansökningar om etablering av friskolor inför läsåret 2008/2009 KATARINA-SOFIA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITID ANMÄLAN SID 1 (6) 2007-05-29 Handläggare: Ingegerd Appelgren och Yvonne Aleniu Telefon: 08-508 13 144 och 08-508 12 107 Till Utbildningförvaltningen

Läs mer

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER Handläggare: Gunhild Watorp Villarreal Telefon: 08-508 25 452 SID 1 (12) 2008-04-09 RAPPORT angående Skuldrådgivning för hemlöa med ordnat boende

Läs mer

Tertialrapport 2. Bromma. Sammanfattande analys BROMMA

Tertialrapport 2. Bromma. Sammanfattande analys BROMMA BROMMA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 335--101 1 (57) -09-12 SDN -09-18 Bromma Tertialrapport 2 Sammanfattande analy Stockholm ka vara en attraktiv, trygg och växande tad för boende, företagande och beök Nämnden

Läs mer

Kartläggning. den kommunala hälso- och sjukvården. inom. äldreförvaltningen i. Karlskrona

Kartläggning. den kommunala hälso- och sjukvården. inom. äldreförvaltningen i. Karlskrona Kartläggning av den kounala hälso- och sjukvården ino äldreförvaltningen i Karlskrona år 2010 Ann-Britt Mårtensson Bakgrund Under v 17 år 2010 besvarade patientansvariga sjuksköterskor (PAS) en enkät o

Läs mer

Uppföljning. Gästhemmet Edsby slott

Uppföljning. Gästhemmet Edsby slott Uppföljning Gästhemmet Edsby slott Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 2.1 Uppföljning enligt GPA-modellen. GPA är förkortning av granskning, patientsäkerhet och ansvar.för att få

Läs mer

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Nyköping 2015-02-17 Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Arbetsplats: Riggargatan Verksamhetsår: 2014 Förenade Care AB driver sedan 2010 Riggargatans äldreboende på entreprenad och uppdrag från

Läs mer

Uppföljning av - Högdalens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av - Högdalens vård- och omsorgsboende Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-17 Handläggare Lena Johansson Telefon: 08-50820037 Till

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 4/2012. Intern årsredovisning

Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 4/2012. Intern årsredovisning Miljö- och hälokyddnämnden handling 4/2012 Intern årredovining Miljö- och hälokyddnämnden - 2011 1 Förvaltning Peronalomättningen på förvaltningen har under året varit fortatt hög. Rekryteringar under

Läs mer

Attityder till arbete

Attityder till arbete C/D-UPPSATS 2005:11 Attityder till arbete En tudie om tudenter attityder till arbete och Luleå kommun om arbetgivare LEA ADERSSO JOAKIM ILSSO SOCIOLOGI C/D Luleå teknika univeritet Intitutionen för Arbetvetenkap

Läs mer

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Marie Sundström tfn 508 05 016 Dnr 542-265 - 2006 Sammanträde 23 maj 2006 Tjänsteutlåtande 24 april 2006 1 (7) stadsdelsnämnd Till Hässelby- Vällingby

Läs mer

SÅ TYCKER FÖRÄLDRAR OCH ELEVER OM OBLIGATORISKA SÄRSKOLAN 2006 Redovisning av USK:s brukarundersökning.

SÅ TYCKER FÖRÄLDRAR OCH ELEVER OM OBLIGATORISKA SÄRSKOLAN 2006 Redovisning av USK:s brukarundersökning. Barn och Ungdom VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-09-27 SDN 2006-10-19 Dnr 403-353/2006 SÅ TYCKER FÖRÄLDRAR OCH ELEVER OM OBLIGATORISKA SÄRSKOLAN

Läs mer

Lista logganteckningar från förbättringslogg

Lista logganteckningar från förbättringslogg Ursprung Uppföljning/uppdrag från uppdragsgivare 5304 Koppargården Sthlm 10122 Koppargården Sthlm driftschef mm Mötesdatum 2011-04-07 Mötestyp Sjuksköterskemöte Läkemedelshantering Start 2011-01-03 Beräknat

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNING AVESTA/HEDEMORA/SÄTER Antagen vid beredningmöte den 26/2 2015-1 - BAKGRUND I hälo- och jukvårdlagen fatlå att målet för hälo- och jukvården är en god

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Sytematikt kvalitetarbete i förkolan Varför - Mål Vad - Foku Hur - Metod Syfte: Att förenkla det ytematika kvalitetarbetet på Stenungund kommun förkolor. Sytematikt kvalitetarbete i förkolan, rev.110706

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende 2019-02-05 1 (5) Olovslunds Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende År 2018 2019-02-05 Roya Fard Olovslunds Äldreboende Socialförvaltningen

Läs mer