VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007"

Transkript

1 S UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSAVDELNIN GEN Sid 1 (9) VÄSENTLIGHETS- OCH RISKANALYS MED ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007 Bakgrund I enlighet med taden Regler för ekonomik förvaltning ka det finna en rik- och väentlighetanaly upprättad för utbildningnämnden verkamhet. Syftet med väentlighet- och rikanalyen är att identifiera eventuella riker om förhindrar utbildningnämnden från att uppnå ina mål. Kännedom om de riker om finn möjliggör ett tällningtagande till hur de ka förebygga och följa upp. Med utgångpunkt i väentlighet- och rikanalyen ka nämnden årligen fatta belut om interna kontrollytem i yfte att äkertälla att: verkamheten bedriv i enlighet med de mål och riktlinjer om fullmäktige har betämt lagar, avtal och andra för nämnden gällande regler, förekrifter och belut följ ankaffningen och användningen av reurer är effektiv och ändamålenlig taden tillgångar kydda redoviningen och uppföljningen av verkamhet och ekonomi är rättviande, tillförlitlig och ändamålenlig amt äkerheten i redoviningrutiner, adminitrativa rutiner och IT-ytem är tillfredtällande. De riker om inte följ upp i internkontrollen förebygg och följ upp genom utvecklingområden om bekriv i verkamhetplanen amt den uppföljning om ker inom ramen för tertialrapporter, verkamhetberättele och kvalitetredovining. Förvaltningchefen anvarar för att ett förlag till internt kontrollytem för nämnden upprätta och er till att konkreta regler och anviningar utforma för att upprätthålla en god intern kontroll inom alla verkamhetområden. Verkamhetanvariga chefer på olika nivåer i organiationen ka bidra till utformningen av konkreta regler och anviningar för en god intern kontroll inom ina repektive verkamhetområden och ka informera övriga antällda om dea regler och anviningar faktika innebörd. Samtliga antällda är kyldiga att följa gällande regler och anviningar för intern kontroll. Väentlighet- och rikanaly Efterom riker är en funktion av förändringar i omvärlden och inom den egna organiationen revidera analyen kontinuerligt.

2 SID 2 (9) Under 2001 genomförde en omfattande väentlighet- och rikanaly i yfte att ge en helhetbild av utbildningnämnden dåvarande rikexponering. Analyen genomgick en grundlig revidering inför verkamhetåret Väentlighet- och rikanalyen åg över inför verkamhetår Bland annat tog hänyn till kommunfullmäktige nya tyrdokument för kolan, utbildningnämnden förändrade måltruktur och förvaltningen omorganiation. Parallellt med denna övergripande rik- och väentlighetanaly genomför en mer ingående analy av de riker om föreligger på IT-området. Deutom finn en grupp om arbetar med att ha en beredkap för krier och katatrofer. Utgångpunkter Föreliggande väentlighet- och rikanaly har genomfört med utgångpunkt i kommunfullmäktige inriktningmål, kommunfullmäktige mål för verkamhetområdet, reglemente amt övergripande trategier och lagtiftning. Definitioner och grändragningar Med rik ave; Hot att en händele eller en aktivitet kommer att inverka negativt på utbildningnämnden förmåga att genomföra itt uppdrag, uppnå ina mål och övergripande trategier. Med utbildningnämnden verkamheter ave utbildningnämnden amt allt det om innefatta i utbildningförvaltningen organiation, åväl kolor om central adminitration. I analyen betrakta verkamheten i tre delar; kärnverkamhet, tödverkamhet och tadövergripande verkamhet i enlighet med utbildningnämnden måltruktur. Tillvägagångätt Rikanalyarbetet har amordnat inom tabenheten. Synpunkter har inhämtat från förvaltningen tre avdelningar. Rikidentifieringarbetet har utgått från de riker om identifierade i väentlighet- och rikanalyen Rikerna dela in i tre huvudkategorier; omvärldriker, reurriker och informationriker. Omvärldriker är ådana riker om påverkar nämnden utifrån den omgivning om nämnden är verkam inom. Även om omvärldrikerna är av ådan art att nämnden möjligheter att tyra över dem är må kan nämnden kapa trukturer för att minimera de kadliga inverkan på förmågan att uppnå upptällda mål och åtaganden. Reurriker upptår i, eller är en funktion av, nämnden egna verkamhetproceer. Till nämnden förfogande har det upptällt en given ram att använda i de trävan att uppnå fullmäktige övergripande inriktningmål. Den givna ramen omvandla i ett antal olika

3 SID 3 (9) reurer om nämnden förfogar över om medel att nå upptällda mål. Exempel på ådana reurer är: Peronalreurer Innefattar ledarkapreurer, amt hur man inom nämnden lycka kapa trukturer för att attrahera, motivera amt behålla peronalen. Fyika tillgångar eller reurer Nämnden tillgångar förvara och hantera på ett betryggande ätt. Monetära tillgångar eller reurer Nämnden tillgångar allokera amt använd på ett för nämnden verkamheter effektivt ätt. I gruppen informationriker hantera både information- och kommunikationfrågor, del inom organiationen och del mot brukare, kunder, leverantörer och övriga intreenter. De riker om har identifierat har klaificerat med aveende på riken grad av väentlighet för nämnden förmåga att uppfylla ina generella åtaganden och fullmäktige inriktningmål. Låg Medel Hög Liten inverkan på verkamheten. Påtaglig inverkan på verkamheten. Målen blir mycket våra att uppnå/verkamheten är mycket vår att bedriva. Efter det att rikerna har klaificerat med aveende på väentlighet har de även bedömt med aveende på grad av annolikhet att de kommer att inträffa. Låg Medel Hög Inträffar med låg annolikhet. Fullt möjligt. Inträffar med tor annolikhet. För några av rikerna kiljer ig rikvärderingen åt för kärnverkamhet, tödverkamhet repektive tadövergripande verkamhet. Utifrån den klaificering om gjort gällande väentlighet- och annolikhetnivå gruppera de olika rikerna i ett antal klaer eller grupper genom att kombinera de olika väentlighetnivåerna med möjliga annolikhetutfall. Indexering av väentlighetrepektive annolikhetnivåerna ker med hjälp av iffror, där nivån Låg ge värde 1, Medel värde 2 och Hög värde 3. Om man multiplicerar dea repektive väentlighet- och annolikhetvärden erhåll ett rikindex, där låga värden anger mindre väentliga riker och högre värden anger mer väentliga riker. Därefter gruppera rikerna i ett antal riknivåer. Riker med en hög riknivå är ådana om bör fokuera ärkilt i det fortatta rikarbetet.

4 SID 4 (9) Väentlighet Sannolikhet Rikindex Riknivå L 1 1 L M 2 2 H 3 3 L 2 2 M M 4 4 H 6 5 L 3 3 H M 6 5 H 9 6 I utbildningnämnden tidigare arbete med riker har varje rik åätt en rikägare, med anvaret att amordna hanteringen av riken. I föreliggande rikanaly tillkriv anvaret för att amordna rikhanteringen avdelningcheferna. De met kritika rikerna Av tabellen på idorna 7 till 9 framgår de riker om identifierat i analyarbetet och hur dea bedömt vad gäller väentlighet och annolikhet. Nedan följer en redogörele för de faktorer om vid tidpunkten för analyarbetet bedömde utgöra de törta rikerna för verkamheten. Dea bör ge en framkjuten roll i det framtida arbetet. Alla verkamheter Ledarkap riken att peronalen inte erbjud ett tillräckligt ledarkap och töd. Chefer/rektorer har en nyckelroll i arbetet med att uppnå målen för verkamheten. Det chefutvecklingarbete om pågår fortätter. Förändringbenägenhet riken att förändringar i organiationen och omvärlden leder till förämrad effektivitet genom att man inte anpaar ig till de nya förutättningarna. I den föränderliga omvärld nämnden verkar i kräv att alla är öppna för kontinuerlig förändring. Att tankar bakom organiationen och tyrdokumenten för kolverkamhen har vårt att lå igenom är oraker till att förändringbenägenheten bedöm vara en kritik rikfaktor. Denna faktor är nära förknippad med cheferna förmåga att leda i förändring. Kunkapkapital riken att den kunkap om finn inom utbildningnämnden verkamheter inte förvalta och dokumentera på ett ådant ätt att det främjar organiatorikt lärande. En organiation om bevarar och utvecklar itt kunkapkapital blir inte lika peronberoende och mer förändringbenägen. För detta kräv ett förhållningätt om känne-

5 SID 5 (9) teckna av öppenhet och anvar. Dea begrepp har definierat om grundläggande i utbildningförvaltningen utvecklingarbete för en gemenam kultur. Information tillgänglighet riken att nödvändig information inte finn tillgänglig för att följa upp verkamheten reultat. Utbildningnämnden verkamhet hanterar tora mängder information. För att kunna följa upp verkamheten reultat kräv att informationen är tillgänglig för dem om har till uppgift att följa upp reultaten. Detta gäller information om ekonomika händeler (t.ex. peronalkotnader) amt information om verkamheten övriga reultat. Information relevan riken att den information om förmedla internt och/eller externt inte är tillförlitlig och/eller irrelevant. Att informationen man använder i uppföljningar är relevant är en grundförutättning för att kunna dra rätt lutater. Kärnverkamhet Konkurren riken att konkurrerande anordnare verkamhet hotar utbildningnämnden möjlighet att uppnå ina mål Riken uppkommer gentemot inriktningmålet ekonomik huhållning. Om de egna verkamheterna minkar i omfattning blir de genomnittliga kotnaderna på kort ikt högre. Målet om lika villkor kan göra att erättningen till enkilt drivna och fritående verkamheter höj. Det blir då lönammare på marginalen att tarta nytt och konkurrenen blir ännu törre. Egenregi verkamheterna tvinga arbeta med den ämre ekonomin och genomföra beparingar, vilket kan få till följd att de framtår om mindre attraktiva. Stadövergripande verkamhet Samarbetpartner riken att amverkan med andra aktörer inte ker på ett effektivt ätt. Den tadövergripande verkamheten är mycket beroende av ett fungerande amarbete med andra förvaltningar och aktörer i ynnerhet taddelförvaltningarna och de verkamheter. Denna amverkan bedöm idag inte ke i tillräcklig utträckning och på ett effektivt ätt.

6 SID 6 (9) RISKHANTERING INTERNKONTROLL Inledning Rikhantering inom nämnden verkamheter yftar del till att kapa olika alternativa trategier, åom att undvika, reducera, överföra m.m. oönkade händeler om förhindrar eller förvårar nämnden måluppfyllele. Del att kapa trukturer för att hantera konekvener av förändringar och händeler om påverkar nämnden om de faktikt inträffar. Den interna kontrollen av nämnden verkamhet ka, om alla annan verkamhet, bedriva på ett kotnadeffektivt ätt, å att nyttan av internkontrollen alltid övertiger kotnaden för denamma. För att kunna upprätthålla en god intern kontroll inom utbildningnämnden bör nämnden verkamhet organiera på ett klart och tydligt vi, där varje peron känner till ina åtaganden, befogenheter och anvar. Vidare förvänta peronalen känna till de lagar, förordningar och betämmeler om tyr och i övrigt berör repektive verkamhetområde. Internkontroll I enlighet med taden Regler för ekonomik förvaltning och tadledningkontoret anviningar ta ett antal centrala ekonomika och verkamhetmäiga tyr- och uppföljningdokument fram löpande under året inom ramen för verkamhetplaneproceen. Utbildningförvaltningen har tagit fram ett antal riktlinjer, intruktioner och arbetrutiner för att äkertälla den interna kontrollen. Dea har fattällt på olika nivåer i organiationen. Via har fattällt av nämnden, t.ex. delegationordning, medan andra intruktioner och arbetrutiner har framtagit av förvaltningen, antingen baerade på centrala belut i taden t.ex. Regler för ekonomik förvaltning eller baerade på gällande lagtiftning. Nämnden enheter eller motvarande delge kontinuerligt nyheter eller förändringar i dea regler och rutiner för att kunna äkertälla att en god intern kontroll upprätthåll. Detta ker kriftligen t.ex. med handböcker, meddelande- och informationblad eller muntligen i kur- och möteform. Den interna kontrollen inom utbildningnämnden, om bygger på väentlighet- och rikanalyen, bedriv på flera nivåer, del inom ramen för verkamhetplaneproceen med tillhörande kvalitetredovining, amt via löpande direktkontroller under verkamhetåret. Den enare delen av internkontrollen utgår från en årligen framtagen arbetplan för internkontroll, om identifierar ett antal rikområden och rutiner, om inte hantera i tillräcklig grad inom verkamhetplane- och kvalitetredoviningproceen. Dea delar granka ärkilt under året. I arbetplanen för internkontroll ange vilka enheter och/eller avdelningar om är delanvariga för att, i amråd med tabenheten, bedriva den interna kontrollen inom repektive område.

7 S UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSAVDELNIN GEN Sid 7 (9) RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS 2007 Rik Definition Väentlighet Sannolikhet Riknivå Omvärldriker: Konkurren Riken att konkurrerande anordnare verkamhet hotar utbildningnämnden möjlighet att Kärn H H 6 uppnå ina mål. Efterfrågan Riken att efterfrågan på Utbildningnämnden tjänter och utbildningar förändra utan Kärn H M 5 att nämnden är medveten om det. Aneende Riken att nämnden verkamheter får dåligt aneende bland allmänheten. Kärn H M 5 Politik Riken att belut i andra politika organ t.ex. KF eller organ på riknivå, ändrar nämnden Kärn H M 5 möjligheter till långiktighet i in verkamhet. Regelverk Rik att tatliga och kommunala regler/riktlinjer är motägelefulla och/eller för många Kärn M H 5 för att måluppfyllele och ett effektivt reurutnyttjande ka uppnå. Samarbetpartner Riken att amverkan med andra aktörer inte ker på ett effektivt ätt. Kärn M M 4 Övergr H H 6 Katatrof Riken att händeler om inte kan förute medför materiella och/eller immateriella förluter. Alla H L 3 Reurriker: Ledarkap Riken att peronalen inte erbjud ett tillräckligt ledarkap och töd. Alla H H 6 Kunkapkapital Riken att den kunkap om finn inom utbildningnämnden verkamhet inte förvalta och dokumentera på ett ådant ätt att det främjar organiatorikt lärande. Alla H H 6 Kompeten Riken att nämnden peronal inte beitter rätt kompeten för att utföra ett bra arbete.

8 SID 8 (9) Peronalförörjning Riken att nämnden inte lycka rekrytera och bibehålla peronal enligt upptällda behov. Alla H L 3 Befogenhet/ incitament Riken att felaktiga belut fatta p.g.a. av att medarbetarna inte vet vilket anvar och vilka befogenheter de har, eller för att medarbetarna inte finner tillräckliga incitament. Förändringbenägenhet Riken att förändringar i organiationen och omvärlden leder till förämrad effektivitet Alla H H 6 genom att man inte anpaar ig till de nya förutättningarna. Arbetmiljö/äkerhet Riken att nämnden inte kan erbjuda en acceptabel arbetbelatning och en trivam och Kärn H M 5 äker arbetmiljö. Stöd H L 3 Övergr H L 3 Upphandlad verkamhet Riken att entreprenörer inte uppfyller ina åtaganden på ett tillfredtällande ätt. Övergr H L 3 Brukartillfredtällele Skydd av tillgångar Riken att brukare och andra intreenter blir minöjda med de tjänter nämnden verkamheter erbjuder. Riken att det faktika kyddet amt hanteringen av fyika och monetära reurer inom organiationen är otillräckligt och/eller ineffektivt. Alla M H 5 Informationriker: Kommunikation internt Kommunikation externt Riken att den interna kommunikationen t.ex. mellan olika avdelningar, mellan kolor och central förvaltning, mellan ledning och övriga medarbetare m.m. inte fungerar tillfredtällande. Riken att den externa kommunikationen med t.ex. brukare, myndigheter och andra intreenter inte fungerar tillfredtällande. Information - tillgänglighet Riken att nödvändig information inte finn tillgänglig. Alla H H 6 Information - relevan Riken att den information om förmedla internt och/eller externt inte är tillförlitlig Alla H H 6 och/eller irrelevant. Omvärldbevakning Riken att för verkamhet relevant information om omvärlden inte fånga upp. Planering Riken att den information om amlat in internt och från omvärlden inte kommer till användning i rätt omfattning i den trategika planeringen. Infratruktur Riken att interna kommunikationtrukturer och IT-ytem är otillräckligt för att lagra och prida nödvändig information.

9 SID 9 (9) ARBETSPLAN FÖR INTERNKONTROLL 2007 Rik Moment Metodik Genomförande Delanvarig Befogenhet/Skydd av tillgångar/information Genomgång av enheten för enkilt driven verkamhet rutiner för utbetalning av bidrag till enkilt drivna verkamheter och frikolor Intervjuer, tickprov Feb-mar Stabenheten Ekonomienheten Befogenhet/Skydd av tillgångar Befogenhet/Skydd av tillgångar Befogenhet Arbetmiljö Information/Skydd av tillgångar IT-ytem Information amt interkommunala erättningar Kontroll av enheter arbete med inventarier, regiter, inventering. Tillämpning av förvaltningen rutin. Kontroll av att attetförteckning tämmer överen med behörigheter i Agreo Kontroll av enheter följamhet till nämnden attetintruktion, delegationordning och verkamhetplan Kontroll av att enheter har ett ytematikt arbetmiljöarbete Kontroll av underlaget för lönerapportering å att rätt lön utbetala. Kontroll av pretanda och tillförlitlighet ho befintliga IT-ytem Kontroll av enheter diarium, arkiv, potrutiner. Tillämpning av förvaltningen rutiner. Intervjuer, tickprovinventering 5 enheter Hela året Stabenheten Ekonomienheten Stickprov Hela året Stabenheten Stickprov 5 enheter Hela året Stabenheten Ekonomienheten Inamling av enheterna handlingplaner och rutiner Hela året Peronalenheten Stickprov Hela året Peronalenheten Manuell kontroll Hela året IT-enheten Stickprov 2-3 enheter Hela året Arkiv

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning ProcIT-P-002 Procebekrivning Kvalitettyrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 Procebekrivning Kvalitettyrning Procebekrivning ProcIT-P-002 2.0 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

Avdelningsorganisation i en ny utbildningsförvaltning

Avdelningsorganisation i en ny utbildningsförvaltning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSAVDELNIN GEN Handläggare: Ingrid Olon Telefon: 08-508 33810 ingrid.olon@utbildning.tockholm.e Till Utbildningnämnden 2007-02-15 DNR 07-041/246:1 SID 1 (9) 2008-06-24

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut.

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Katarina Lincoln Telefon: 08-508 29 539 Till kommuntyrelen Centrala upphandlingar av ramavtal Stadledningkontoret förlag till

Läs mer

Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor Stadsledningskontorets förslag

Stockholms stads handlingsprogram för skydd mot olyckor Stadsledningskontorets förslag STADSLEDNINGSKONTORET STABEN Bilaga 2 Stockholm tad handlingprogram för kydd mot olyckor 2007 08 31 Stadledningkontoret förlag www.tockholm.e SID 2 (6) Inledning Staden handlingprogram för kydd mot olyckor

Läs mer

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län

Reviderat förslag till beräkningsmodell för särskolan i Stockholms län UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN STABSENHETEN SID 1 (6) 2007-02-27 Handläggare: Eliabet Sjöberg Telefon: 508 33 947 Till Utbildningnämnden 070419 Reviderat förlag till beräkningmodell för ärkolan i Stockholm län

Läs mer

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN Handläggare: Carina Schmidt Telefon: 08-508 25 410 SOTN 2007-10-25 SID 1 (5) 2007-09-03 Till Socialtjäntnämnden Utveckling inom verkamhetområdet töd och ervice till peroner

Läs mer

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn.

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn. SOCIALFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar RIKTLINJER SID 1 (8) 1. Bakgrund Socialnämnden töd till ideella föreningar 1 yftar till att tärka den ideella ektorn förutättningar att

Läs mer

Inrättande av samverkansgrupp. Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag från klotterkommissionens rapport.

Inrättande av samverkansgrupp. Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag från klotterkommissionens rapport. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-10-12 Handläggare: Gunilla Arvór Region Yttertad Adminitrativa byrån Tel: 508 263 22 gunilla.arvor@gfk.tockholm Dnr 03-650-936:6 2004-09-12 Till Gatu-

Läs mer

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR SID 1 (6) 2008-08-15 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 903 Till Socialtjäntnämnden Samverkanöverenkommele rörande

Läs mer

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden

Införande av kundvalssystem för vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Handläggare: Lar B Strand Telefon: 508 36 205 Till Äldrenämnden 21 auguti 2007 Införande av kundvalytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Äldreförvaltningen förlag

Läs mer

Bilaga till Stockholms stads. utbildningsinspektörers. årsrapport 2010/2011. Förskola

Bilaga till Stockholms stads. utbildningsinspektörers. årsrapport 2010/2011. Förskola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI-, KVALITETS-OCH TILLHANDAHÅLLARA VDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (81) 2011-09-16 FÖRSKOLEINSPEKTÖRER HANS DAHLIN 08-508 33 655 EVA HEDERSTRÖM 08-508 33 061 INGA-LILL

Läs mer

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (11) 2010-06-10 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för maj 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2007-04-10 Handläggare: Git Skog Telefon: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden Uppdraget om bitåndhandläggare inom äldreomorgen Svar på reviionrapport, Uppdraget om bitåndhandläggare

Läs mer

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG SID 1 (7) 2009-07-31 Handläggare: Siv Lundgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalm taddelnämnd 2009-08-27 Erättningytem inom ocialpykiatrin Remi från Kommuntyrelen.

Läs mer

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (19) 2011-11-01XX Borttaget: 2011-10-31 UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAEV 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE; ERIK HAMNER REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, TYRESÖ

Läs mer

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN HVB BARN & UNGDOM SID 1 (6) 2007-04-02 Handläggare: Maija-Liia Laitinen Telefon: 08-508 25 255 Till Till ocialtjäntnämnden Anmälan av rapporten inkrivna barn, ungdomar och föräldrar

Läs mer

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB.

Rapport om verksamheten vid Nickgården, Lustigsgården AB. KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER SMTR 2008-03-18 SID 1 (5) 2008-01-23 Handläggare: Ander Fall Telefon: 508 25 608 Till ocialtjäntnämnden Rapport om verkamheten vid Nickgården, Lutiggården AB. 1 bilaga Förlag

Läs mer

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld

ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län angående projektmedel för metodutveckling av arbetet med s.k. hedersrelaterat våld SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG SID 1 (5) 2006-12-11 Handläggare: Ann Gardetröm Telefon: 50803134 Till Spånga-Tenta taddelnämnd anökan till Läntyrelen i Stockholm län angående

Läs mer

Rapport från inspektion av Mäster Olofsgårdens fritidshem och öppna fritidsverksamhet april 2011

Rapport från inspektion av Mäster Olofsgårdens fritidshem och öppna fritidsverksamhet april 2011 KVALITE TS- OCH EKONOMIAVDELNING EN INSPE KTIONS- OCH ANALYSENHE TEN SID 1 (13) 2011-06-13 Utbildninginpektörer JONAS FLODMARK 08-508 33 257 BENGT THORNG REN 08-508 33 557 Rapport från inpektion av Mäter

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SKÖNHETSRÅDET

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SKÖNHETSRÅDET S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (6) 2011-04-29 DNR 9.3-2553/11 SSA 2011:3 Skönhetrådet Att: Cecilia Skog Kopia: Reviionkontoret HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR

Läs mer

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende

Skuldrådgivning för hemlösa med ordnat boende SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER Handläggare: Gunhild Watorp Villarreal Telefon: 08-508 25 452 SID 1 (12) 2008-04-09 RAPPORT angående Skuldrådgivning för hemlöa med ordnat boende

Läs mer

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (21) 2011-11-29XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANITA SIMAK REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, UPPLANDS VÄSBY Rapport från

Läs mer

Stockholms stads. utbildningsinspektörers årsrapport Grundskola Förskoleklass. Skolbarnsomsorg

Stockholms stads. utbildningsinspektörers årsrapport Grundskola Förskoleklass. Skolbarnsomsorg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITE TS- OCH EKONOMIAVDELNING EN INSPE KTIONS- OCH ANALYSENHE TEN BILAGA SID 1 (65) 2010-09-30 DNR 10-400/7211 Stockholm tad utbildninginpektörer årrapport 2009-2010 Grundkola

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SJÖSTADSSKOLAN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SJÖSTADSSKOLAN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (5) 2012-01-12 Sjötadkolan, Att: Lena Lindblad Peteren Kopia: Utbildningförvaltningen, Atrid Norderfeldt amt Reviionkontoret

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2644 SID 2 (5) Sammanfattning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-05-07 4 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningnämnden 2009-06-11 Genomförandeförlag aveende

Läs mer

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS EXPLOATERINGSKONTORET

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS EXPLOATERINGSKONTORET S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (6) 2011-02-17 DNR 9.3-14134/10 SSA 2010:20 Exploateringkontoret Att: Ann-Charlotte Nilon Kopia: Reviionkontoret HANTERING

Läs mer

Utredningen om frivillig försvarsverksamhet, SOU 2008:101. Svar på remiss

Utredningen om frivillig försvarsverksamhet, SOU 2008:101. Svar på remiss SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB /2008 SID 1 (8) 2008-12-18 Handläggare: Kicki Elofon Telefon: 08-508 12 008 Till Till taddelnämnden 2009-01-22 Utredningen om frivillig förvarverkamhet,

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Ansökan till Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-01 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Norrmalm taddelnämnd Anökan till Socialtyrelen om utvecklingmedel

Läs mer

Rapport från inspektion av Dalhagsenheten feb 2008

Rapport från inspektion av Dalhagsenheten feb 2008 S UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SID 1 (15) 2008-03-12 FÖRSKOLEINSPEKTÖRER INGER LEFFLER PIRKKO LEPORANTA MORLEY TEL 508 33 675 TEL 508 33 632 Rapport från inpektion

Läs mer

Rapport från inspektion av Förskoleenheten Kvarnbergen 29 januari-15 februari 2010

Rapport från inspektion av Förskoleenheten Kvarnbergen 29 januari-15 februari 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN FÖRSKOLEINSPEKTÖRER CHRISTIANE CHIN-VON MATÉRN TEL 08-508 33 028 EVA HEDERSTRÖM TEL 08-508 33 061 SID 1 (27) 2010-05-04

Läs mer

Organisation och arbetsformer för FoU-arbetet åren samt fördelning av medel 2011

Organisation och arbetsformer för FoU-arbetet åren samt fördelning av medel 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN Handläggare: Maria Anderon Tel: 508 25 910 Till Socialnämnden DNR 3.2-0113/2011 2011-05-19 SID 1 Organiation och arbetformer för FoU-arbetet åren 2012-2014 amt fördelning

Läs mer

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center ProcIT-P-016 Procebekrivning Övervakning inom Operation Center Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-09-10 Innehållförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i procebekrivningarna 3 2 Övervakning

Läs mer

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott.

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (12) 2010-04-09 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för mar 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

s UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN SID 1 (5) 2010-05-10 Handläggare: Leif G. Hellén Telefon: 508 33 757 Till Utbildningnämnden 2010-06-10 Genomförandeförlag

Läs mer

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar

Central samordningsfunktion för gruppstöd för utsatta barn och ungdomar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2007-05-29 Handläggare: Berit Jernberg Telefon: 08/508 25 039 Katarina Munier Telefon : 08/508 25 411 Till Socialtjäntnämnden Central amordningfunktion för grupptöd

Läs mer

Processbeskrivning Driftsättning

Processbeskrivning Driftsättning ProcIT-P-007 Procebekrivning Driftättning Ledning- och kvalitetytem Fattällt av Sven Arvidon 2012-06-20 Innehållförteckning 1 Inledning 2 1.1 Symboler i procebekrivningarna 2 2 Driftättning 3 2.1 Samband

Läs mer

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (17) 2011-12-09XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE LISBE TH JACOBSSON VERKSAMHETSCHE F VUXENUTBILDNINGEN I BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNING AVESTA/HEDEMORA/SÄTER Antagen vid beredningmöte den 26/2 2015-1 - BAKGRUND I hälo- och jukvårdlagen fatlå att målet för hälo- och jukvården är en god

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter

Redovisning av verksamhetsuppföljning i dagliga verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Kertin Laron Telefon: 08-508 12 305 Till Södermalm taddelnämnd 2009-06-11 Redovining

Läs mer

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS FASTIGHETSKONTORET

HANTERING AV DIGITAL INFORMATION HOS FASTIGHETSKONTORET S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (5) 2011-02-24 DNR 9.3-14133/10 SSA 2010:18 Fatighetkontoret Att: Anita Granlund Kopia: Reviionkontoret HANTERING AV DIGITAL

Läs mer

Verksamhetsberättelse och bokslut 2006 för utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse och bokslut 2006 för utbildningsnämnden UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare: Eva Sandberg Telefon: 08-508 33702 Ingrid Olon Telefon: 08-508 33810 Till Kommuntyrelen Utbildningnämnden 2007-02-15 SID 1 (66) 2008-06-24 Verkamhetberättele och boklut

Läs mer

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet

Förskoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkoleenheten Regnbågen/Stjärnfallet Enheten betår av två förkolor med 3avdelningar

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE

ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE procent S NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING NORRMALMS DNR 499-383/27 LÄNSSTYRELSEN DNR 74-6-15916 SID 1 (35) 27-11- SLUTRAPPORT 26/27 ALKOHOL OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETE Andelen ungdomar om får alkohol från

Läs mer

Plan för psykosocialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i. Enskede-Årsta-Vantör

Plan för psykosocialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer i. Enskede-Årsta-Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Plan för pykoocialt omhändertagande vid tora olyckor och katatrofer i Enkede-Årta-Vantör 2007-12-27 Box 81, 121 22 Johannehov. Telefon 08-508 14 000 e-pot@eav.tockholm.e

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-06-04 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Läntyrelen i Stockholm län Anökan om timulanbidrag för utveckling

Läs mer

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN SID 1 (5) 2008-12-16 Handläggare: Kicki Elofon Till Till taddelnämnden 2009-02-12 Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omorgboenden på

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS STOCKHOLM BUSINESS REGION

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS STOCKHOLM BUSINESS REGION S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN HANDLÄGGARE: MARTIN STÅHL SID 1 (9) 2007-12-14 DNR 9.3-17841/07 SSA 2007:19 Stockholm Buine Region Att: Viviann Anderon HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION Handläggare: Eeva Erikon/ Agneta Blomkvit Telefon: 08-508 23 504/08-508 22 044 Till Hägerten-Liljeholmen taddelnämnd DNR 162-08-600 SID 1 (7)

Läs mer

Införande av valfrihetssystem för vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorg

Införande av valfrihetssystem för vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorg STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN Handläggare: Jacob Kroktedt, Kertin Sandtröm Till Kommuntyrelen SID 1 (14) 2007-04-19 Införande av valfrihetytem för vård- och omorgboenden inom äldreomorg Stadledningkontoret

Läs mer

Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningsförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Insikten, klockan 15.30

Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningsförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Insikten, klockan 15.30 Sammanträde 31 januari 2008 Utbildningförvaltningen, Hantverkargatan 2 F, Inikten, klockan 15.30 Ledamöter Lotta Edholm (fp) ordförande Roger Mogert () vice ordförande Cecilia Brinck (m) Johanna Sjö (m)

Läs mer

Bostadsutställning Tensta Bo, avtal med Stockholms Byggmästareförening angående genomförande av bostadsutställning i Tensta.

Bostadsutställning Tensta Bo, avtal med Stockholms Byggmästareförening angående genomförande av bostadsutställning i Tensta. TJÄNSTEUTLÅTANDE MN 2005-09-01 Handläggare: Eva Olon Teknik ock Miljö Tel: 508 268 50 eva.olon@ mk.tockholm.e Dnr M05-511-695 2005-08-22 Till Marknämnden Botaduttällning Tenta Bo, avtal med Stockholm Byggmätareförening

Läs mer

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen

Ett tryggare och trevligare nyårsfirande 2008/2009 vid Slussen SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB SID 1 (5) 2008-11-10 Handläggare: Ander Cartorp Telefon: 08-508 12 010 Till taddelnämnden 2008-11-27 Ett tryggare och trevligare nyårfirande 2008/2009

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014

VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNING AVESTA/HEDEMORA/SÄTER Antagen vid beredningmöte den 11 mar 2014-1 - BAKGRUND I hälo- och jukvårdlagen fatlå att målet för hälo- och jukvården är en god

Läs mer

Verksamhetsplan Centrala Östermalms förskolor

Verksamhetsplan Centrala Östermalms förskolor ÖSTERMALM CENTRALA ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (18) 2007-12-05 Handläggare: Jacky Cohen Verkamhetplan Centrala Ötermalm förkolor Inledning Kort inledning om enheten, bland annat organiation

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunikation

Verksamhetsplan Kommunikation TRAFIK- OCH RENHÅLLNINGSNÄMNDEN KOMMUNIKATION Handläggare: Trafik- och renhållningnämnden inyn Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XXX/XX 1 (15) 2008-01-27 Verkamhetplan Kommunikation Inledning Kommunikationavdelningen

Läs mer

handbok i Kungsbackas kommungemensamma

handbok i Kungsbackas kommungemensamma handbok i Kungbacka kommungemenamma Kungbacka 2010 Projektledare: Lia Håkanon Projektgrupp: Anneli Skoglund, Annette Fredrikon, Catarina Nyberg, Eliabeth Ziga, Eva Djervbrant Jacobon, Eva Hanje, Ewa Grunnér,

Läs mer

Rapport från inspektion av Solbergaskolan

Rapport från inspektion av Solbergaskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SID 1 (17) 2009-02-19 SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ, TELEFON 073-91 71 994 MONICA HEDLUND, TELEFON 076-12 33 846 INGEGERD SALOMONSSON,

Läs mer

SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNING. Underlag till budget för 2009 och inriktning för 2010 och 2011

SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNING. Underlag till budget för 2009 och inriktning för 2010 och 2011 STOCKHOLMS SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNING FÖRVALTNINGSLEDNINGE N Till Socialtjäntnämnden SID 1 (22) 2008-03-31 Underlag till budget för 2009 och inriktning för 2010 och 2011 Förlag till belut 1. Socialtjäntnämnden

Läs mer

Rapport från inspektion av Centrala Östermalms förskoleenhet 30/11 16/

Rapport från inspektion av Centrala Östermalms förskoleenhet 30/11 16/ UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN INSPEKTIONS- OCH ANALYSENHETEN HANS DAHLIN 508 33 655 EVA HEDERSTRÖM 508 33 061 SID 1 (27) 2010-02-19 Rapport från inpektion av Centrala Ötermalm

Läs mer

Rapport från inspektion av Söderförskolor 9/12 18/

Rapport från inspektion av Söderförskolor 9/12 18/ UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION FÖRSKOLEINSPEKTÖRER BIRGITTA MAGNUSSON TEL: 508 33 635 HANS DAHLIN TEL: 508 33 655 INGER LEFFLER TEL: 508 33 675 SID 1 (18) 2009-02-12

Läs mer

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden.

Redogörelse av de kommunövergripande verksamheterna på Södermalm. Uppdrag från stadsdelsnämnden. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB DNR 100-448/2008 DNR 400-463/2008 SID 1 (5) 2008-04-07 Handläggare: Kicki Elofon Telefon: 08-508 12 412 Till Till taddelnämnden 2008-04-24 Redogörele

Läs mer

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö

vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö Avdelning 3 vx DOM 2013-1Z-T2 Meddelad i Göteborg Mål nr 286-1 3 Sida 1 (8) KLAGANDE Föräkringkaan Procejuridika enheten/ Malmö Box 14069 200 24 Malmö MOTPART God man: Ombud: Jur.kand. Finn Kronporre Aitanjuriterna

Läs mer

Rapport från inspektion av Stenhagsskolan/Akallaskolan februari och maj 2011

Rapport från inspektion av Stenhagsskolan/Akallaskolan februari och maj 2011 KVALITE TS- OCH EKONOMIAVDELNING EN INSPE KTIONS- OCH ANALYSENHE TEN SID 1 (27) 2011-06-29 Utbildninginpektörer SÖREN BERNHARDTZ 08-508 33 579 JONAS FLODMARK 08-508 33 257 BENGT THORNG REN 08-508 33 557

Läs mer

Stockholms stads. utbildningsinspektörers. årsrapport Grundskola Förskoleklass. Skolbarnsomsorg

Stockholms stads. utbildningsinspektörers. årsrapport Grundskola Förskoleklass. Skolbarnsomsorg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI-, KVALITETS-OCH TILLHANDAHÅLLARA VDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (36) 2011-09-16 INSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ 08-508 33 579 GUNNEL ERIKSSON 08-508 33 062 JONAS FLODMARK

Läs mer

Rapport om den kommunala hälso-och sjukvården år 2007 vid vård- och omsorgsboenden inom Södermalms stadsdelsförvaltning

Rapport om den kommunala hälso-och sjukvården år 2007 vid vård- och omsorgsboenden inom Södermalms stadsdelsförvaltning SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNINGEN FUNKTIONSHINDRADE OC H ÄLDRE SID 1 (11) 2008-10-01 Handläggare: Agneta Kling Telefon: 508 13 005 Britt-Marie Johanon Telefon: 508 12 012 Till Staddelnämnden

Läs mer

Processbeskrivning - Ekonomistyrning

Processbeskrivning - Ekonomistyrning ProcIT-P-003 Procebekrivning - Ekonomityrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 för Procebekrivning Ekonomityrning Procebekrivning ProcIT-P-003 3.2 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

Nya förvaltningslokaler för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning

Nya förvaltningslokaler för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (6) DNR 302-006-2008 2008-01-15 SDN 2008-01-24 Handläggare: Håkan Serdén Telefon: 08-508 01 114 Till Rinkeby-Kita taddelnämnd Nya förvaltninglokaler

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN ENHETEN FÖR INSPEKTION SKOLINSPEKTÖRER SÖREN BERNHARDTZ, TELEFON 073 91 71 994 MONICA HEDLUND, TELEFON 076 12 33 846 BENGT THORNGEN TELEFON 076-12 33 557 SID

Läs mer

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN S HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID OCH FAMILJEO MSORGEN VUXENENHETEN SID 1 (5) ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET OCH UTESTÄNGNING FRÅN BOSTADSMARKNADEN Målgrupper Målgrupperna

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 SPÅNGA GYMNASIUM 2 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LIKABEHANDLINGSPLAN 2012/13 Planen gäller från 2012-08-22 till 2013-08-21 Anvarig för planen: Urban Viktröm, rektor Vår viion Alla elever på Spånga gymnaium

Läs mer

HANDBOK FÖR PERSPEKTIVFRÅGOR HANDBOK FÖR PERSPEKTIVFRÅGOR JÄMSTÄLLDHET BARNS RÄTTIGHETER TILLGÄNGLIGHET MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER FOLKHÄLSA

HANDBOK FÖR PERSPEKTIVFRÅGOR HANDBOK FÖR PERSPEKTIVFRÅGOR JÄMSTÄLLDHET BARNS RÄTTIGHETER TILLGÄNGLIGHET MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER FOLKHÄLSA HANDBOK FÖR PERSPEKTIVFRÅGOR 2018-2021 PERSPEKTIVFRÅGOR HANDBOK FÖR 2018 2021 JÄMSTÄLLDHET BARNS RÄTTIGHETER TILLGÄNGLIGHET MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER FOLKHÄLSA 1 HANDBOK FÖR PERSPEKTIVFRÅGOR 2018-2021 Denna

Läs mer

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani KAMMARRÄTTEN I Avdelning 2 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg Sida 1 (5) Mål m 7419-13 KLAGANDE Stadområdenämnd Söder i Malmö kommun Box 31065 200 49 Malmö MOTPART Ombud:!Vfoharnmed Hourani Juritfirman New

Läs mer

Idrottsförvaltningen föreslår att Idrottsnämnden beslutar följande:

Idrottsförvaltningen föreslår att Idrottsnämnden beslutar följande: IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGEN SID 1 (8) 2007-04-20 Handläggare: Nikla Karlon Telefon: 508 27 947 Till Idrottnämnden den 15 maj 2007 Centralbadet hyreförhållanden Förlag till belut Idrottförvaltningen

Läs mer

FOTO: Lil Trulsson. UR:s remissvar Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar, SOU 2018:50

FOTO: Lil Trulsson. UR:s remissvar Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar, SOU 2018:50 FOTO: Lil Trulon UR: remivar Ett oberoende public ervice för alla nya möjligheter och ökat anvar, SOU 2018:50 Innehåll Sammanfattning...4 1 Inledning...8 2 Nya mönter i mediekonumtionen...9 3 Ändamålenlig

Läs mer

Det viktigaste i vår Förskola är TRYGGHET. Barn, föräldrar och pedagoger behöver vara trygga med varandra för att det ska bli en bra verksamhet.

Det viktigaste i vår Förskola är TRYGGHET. Barn, föräldrar och pedagoger behöver vara trygga med varandra för att det ska bli en bra verksamhet. SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkolan Soltrålen, Tentavägen 101 Muik-och danförkolan Det viktigate i vår

Läs mer

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare

ökar arbetslösheten i alla länder, men i USA sker tilbakagången snabbare Europeik arbetlöhet numera generellt högre än i USA. Vid lågkonjunktur ökar arbetlöheten i alla länder, men i USA ker tilbakagången nabbare än i typikt Europeikt land. Från att ha legat på en tabil, internationellt

Läs mer

Handläggare: Kicki Elofsson Stadsdelsnämnden

Handläggare: Kicki Elofsson Stadsdelsnämnden SÖDERMALM STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Kicki Elofon Till Staddelnämnden -05-14 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 101-324/ 1 (56) -05-05 Tertialrapport 1/ Förlag till belut 1. Nämnden godkänner förvaltningen förlag

Läs mer

Anna-Lena Andersson, socialchef 71, 73, 78-79, 82 Ann-Kristin Andersson, nämndsekreterare 80 Linn Johansson, ledningsresurs 81

Anna-Lena Andersson, socialchef 71, 73, 78-79, 82 Ann-Kristin Andersson, nämndsekreterare 80 Linn Johansson, ledningsresurs 81 ^ KALIX KOMMUN 1(23) Sa mmanträdedatu m Plat och tid Belutande Övriga närvarande Juterare Juteringen plat och tid Förvaltningbyggnaden, Seionalen, måndagen den 21 maj 2018 kl 09:00-15:00. Ledamöter Maud

Läs mer

Tertialrapport 2. Bromma. Sammanfattande analys BROMMA

Tertialrapport 2. Bromma. Sammanfattande analys BROMMA BROMMA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 335--101 1 (57) -09-12 SDN -09-18 Bromma Tertialrapport 2 Sammanfattande analy Stockholm ka vara en attraktiv, trygg och växande tad för boende, företagande och beök Nämnden

Läs mer

Attityder till arbete

Attityder till arbete C/D-UPPSATS 2005:11 Attityder till arbete En tudie om tudenter attityder till arbete och Luleå kommun om arbetgivare LEA ADERSSO JOAKIM ILSSO SOCIOLOGI C/D Luleå teknika univeritet Intitutionen för Arbetvetenkap

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter ÄLDREFÖRVALTNINGEN DNR 105-243/2007 SID 1 (24) 2007-10-18 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Riktlinjer för hälo- och jukvård inom Stockholm tad ärkilda boenden och dagverkamheter för

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN Handläggare: Dori Modig Telefon: 08-508 14 520 SID 1 (8) DNR 006-086/2007 2007-07-26 Till Enkede-Årta-Vantör taddelnämnd Riktlinjer för

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER FÖR ÄLDRE

ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER FÖR ÄLDRE KOMMUNSTYRELSEN ÄLDREROTELN DNR: 327-4754/2007 DATUM: 2007-11-27 Till berörd remiintan ANGÅENDE REMISSEN OM RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM STOCKHOLMS STADS SÄRSKILDA BOENDEN OCH DAGVERKSAMHETER

Läs mer

SL:s trafikförändringar 2005, remiss

SL:s trafikförändringar 2005, remiss GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-09-07 Handläggare: Göran Wetberg Avdelningen för Strategik Trafikplanering Tel: 508 273 61 goran.wetberg@gfk.tockholm.e Dnr 03-330-1231 2004-08-20

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden beslutar att överta och nystarta allhuset på Hässelbytorg 10 i enlighet med bifogat projektdirektiv.

1. Stadsdelsnämnden beslutar att överta och nystarta allhuset på Hässelbytorg 10 i enlighet med bifogat projektdirektiv. Häelby-Vällingby Staddelförvaltning avdelningen taddelmiljö och teknik tjänteutlåtande 24 maj 2010 Eva Tångfeldt Telefon: 508 05 201 Sid 1 Till Allhu i Häelbygård Förlag till belut 1. Staddelnämnden belutar

Läs mer

Underlag för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds budget för 2010 och inriktning 2011 och 2012

Underlag för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds budget för 2010 och inriktning 2011 och 2012 RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN DNR 100-162-2009 SID 1 (11) 2008-03-27 SDN 2007-04-23 Handläggare: Sara Halltröm Telefon: 08-508 01 020 Till Rinkeby-Kita taddelnämnd Underlag för Rinkeby-Kita

Läs mer

Nyckelord: Arbetsmarknadspolitik. Personalfrågor Arbetsmarknadspolitiska åtgärder i regeringens budgetproposition

Nyckelord: Arbetsmarknadspolitik. Personalfrågor Arbetsmarknadspolitiska åtgärder i regeringens budgetproposition Cirkulärnr: 1995:25 Diarienr: 0110 P-cirknr: 1995-2:10 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 1995-01-16 Mottagare: Rubrik: Nyckelord: Arbetmarknadpolitik Clae-Håkan Jacobon Förhandlingektionen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET KURSPLAN Pykologika intitutionen GÖTEBORG UNIVERSITY, Department of Pychology PSYKOLOGI 20 poäng FÖRDJUPNINGSKURS 1 PY4100 (ÄPY230 kurkod inom ramen för gymnaielärarprogrammet) (Pychology,

Läs mer

Stadsdelsförvaltningens synpunkter över ansökningar om etablering av friskolor inför läsåret 2008/2009

Stadsdelsförvaltningens synpunkter över ansökningar om etablering av friskolor inför läsåret 2008/2009 KATARINA-SOFIA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITID ANMÄLAN SID 1 (6) 2007-05-29 Handläggare: Ingegerd Appelgren och Yvonne Aleniu Telefon: 08-508 13 144 och 08-508 12 107 Till Utbildningförvaltningen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm. Ombud: Advokat Sofia Tedsjö C J Advokatbyrå AB Cardellgatan Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm. Ombud: Advokat Sofia Tedsjö C J Advokatbyrå AB Cardellgatan Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 2014-03-04 Meddelad i Stockholm Mål nr 400-13 KLAGANDE. Ombud: Advokat Sofia Tedjö C J Advokatbyrå AB Cardellgatan 1 114 36 Stockholm MOTPART Vård- och omorgnämnden i Botkyrka

Läs mer

Utbildning som frigör och utmanar

Utbildning som frigör och utmanar Verkamhetplan och budget - Intitutionen ytemteknik Verkamhetuppdrag och handlingplaner Utbildning om frigör och utmanar Strategikt mål: S1 Ökad examination av eftertraktade tudenter/doktorander beredda

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Datum:

Sammanträdesprotokoll Datum: S SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING PENSIONÄRSRÅDET SID 1 (7) 2007-11-08 Sammanträdeprotokoll Datum: 2007-11-08 Datum för jutering: 2007-11- Iri Johnon Närvarande Ordförande Iri Johnon, PRO Vice ordförande

Läs mer

Vi ger våra barn trygghet och är observanta på barnens lek som är en viktig del i det livslånga lärandet.

Vi ger våra barn trygghet och är observanta på barnens lek som är en viktig del i det livslånga lärandet. SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) DNR 400-444/07 GILTIG FR.O.M. 2007-09-20 GILTIG T.O.M. 2008-09-19 KVALITETSGARANTI Förkolan Harpåret Vi ger våra barn trygghet och är obervanta på barnen lek

Läs mer

KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Från socialbidrag till arbete. Förslag till beslut. Sammanfattning. Handläggare: Krisztina Buki Telefon:

KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Från socialbidrag till arbete. Förslag till beslut. Sammanfattning. Handläggare: Krisztina Buki Telefon: RINKEBY STADSDELSFÖRVALTNING KISTA STADSDELSFÖRVALTNING DNR 004-127-2007 SID 1 (10) 2007-04-17 SDN 2007-04-26 Handläggare: Kriztina Buki Telefon: 08 508 01 600 Till Rinkeby-Kita taddelnämnd Från ocialbidrag

Läs mer

Verksamhetsplan för Enskede-Årsta- Vantör år 2010

Verksamhetsplan för Enskede-Årsta- Vantör år 2010 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 100-633/2009 1 (57) 2009-11-24 Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 Till Enkede-Årta-Vantör taddelnämnd Verkamhetplan

Läs mer

Markanvisning för bostadsändamål inom fastigheten Pireus i Södra Värtahamnen till Svenska Bostäder.

Markanvisning för bostadsändamål inom fastigheten Pireus i Södra Värtahamnen till Svenska Bostäder. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-11-23 1(6) Handläggare: Inga Medin Stein Region Innertaden Markbyrån Tel: 508 262 15 e-mail: inga.medin@gfk.tockholm.e Dnr: 04-411-3550 2004-11-03

Läs mer

Nuläget för det drogförebyggande arbetet 2008 Svar på skrivelse från (v), (s) och (mp)

Nuläget för det drogförebyggande arbetet 2008 Svar på skrivelse från (v), (s) och (mp) SOCIALTJÄNSTFÖRVATNINGEN PREVENTIONSCENTRUM STOCKHOLM - PRECENS TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 119-0149/2008 SID 1 (27) Handläggare: Ander Erikon Telefon: 508 430 22 Till Socialtjäntnämnden Nuläget för det drogförebyggande

Läs mer

Verksamhetsplan 2008 för idrottsnämnden. Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar följande.

Verksamhetsplan 2008 för idrottsnämnden. Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar följande. IDROTTSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 101-841-2007 1 (25) 2007-12-06 Handläggare: Ingrid Widegren Telefon: 508 28 378 Till idrottnämnden Nr 8 Verkamhetplan 2008 för idrottnämnden Förlag till belut

Läs mer

CHECKLISTA FÖR DETALJ- OCH PARTIHANDEL

CHECKLISTA FÖR DETALJ- OCH PARTIHANDEL CHECKLISTA FÖR DETALJ- OCH PARTIHANDEL Använd checklitan å här Bevara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kry i högra kolumnen, fortätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingplan

Läs mer

Förändringar av nuvarande avgiftssystem inom äldreomsorgen

Förändringar av nuvarande avgiftssystem inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI OCH PLANERING DNR 105-228/2008 SID 1 (29) 2009-01-20 Handläggare: Barbro Karlon, tfn: 08-508 36 218 Git Skog, tfn: 08-508 36 217 Till Äldrenämnden den 10 februari

Läs mer