Lokal Arbetsplan. Fridas Hage. augusti 2015 juni Grundskola årskurs F-5 Fritidshem Grundsärskola årskurs 1-5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal Arbetsplan. Fridas Hage. augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs F-5 Fritidshem Grundsärskola årskurs 1-5"

Transkript

1 Lokal Arbetsplan Fridas Hage augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs F-5 Fritidshem Grundsärskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Maria Bergius Datum

2 Enhetens namn Fridas Hage Enheten ansvarar för följande områden Fridas Hage grundskola årskurs F-5 samt fritidshem. Grundsärskola årskurs 1-6 Fridas Hages organisation Enheten ansvarar för följande områden Fridas Hage grundskola årskurs F-5 samt fritidshem och grundsärskola Fridas Hages organisation I bostadsområdet Höviksnäs ligger Fridas Hage. På skolan finns förskoleklass, grundskola årskurs 1-5, fritidshem samt grundsärskola årskurs 1-9. Grundsärskolan är delvis inkluderad med grundskolan på Fridas Hage och Häggvallskolan. Klasserna är indelade årskursvis och varje klass har en till två mentorer. Fritidshemmet bedrivs på tre avdelningar på skolan. Vi ser alla elever som gemensamma elever. Personalen i förskoleklass, grundskola grundsärskola och fritidshem samarbetar kring elevens hela skoldag och bedriver därigenom ett professionellt arbete med strävan att ge eleverna en god lärandemiljö. På skolan finns ett trygghetsteam som arbetar förebyggande och aktivt mot mobbning och kränkande beteenden och ett kulturråd som driver arbetet med de estetiska lärprocesserna. Vår skola ska präglas av respekt för människors olikheter. Den ska vara trygg för våra elever och vuxna och fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Elever årskurser Fridas Hage grundskola: Förskoleklass 32elever Årskurs 1 37 elever Årskurs 2, 25 elever Årskurs 3, 29 elever Årskurs 4, 31 elever Årskurs 5, 28 elever Fritidshem 138 elever inskrivna. Sida 2 (20)

3 Grundsärskolan Grundsärskolan omfattas av verksamhet för elever mottagna i grundsärskolan och som läser kursplanen inriktning grundsär- eller träningsskola. Elever mottagna i grundsärskola kan ha sin undervisning på enheten Häggvallskolan - Fridas Hage eller på sin hemskola. Undervisningen är integrerad i grundskolans verksamhet i så stor utsträckning som möjligt. Träningsskolan bedrivs som en klass. En elev från träningsskolan är delvis integrerad i en grundskoleklass. Vi skapar en inkluderande miljö där alla elever oavsett skolform är delaktiga och kan känna tillhörighet Detta är viktiga delar i vårt arbete med inkludering i skolans undervisning. Det ger också lärare en bredare kompetens i att undervisa alla elever i behov av stöd. Vår skola ska präglas av respekt för människors olikheter. Den ska vara trygg för våra elever och vuxna och fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Grundsärskolan samarbetar med habiliteringen, LSS samt andra specialfunktioner. I undervisningen används IT som verktyg individuellt anpassade för kommunikation, dokumentation och som hjälpmedel vid inlärningen. Grundsärskolans elever som är i behov av fritidshem har det på sin hemskola, den skola de geografiskt tillhör. Elever som har sin undervisning på Fridas Hage/Häggvallskolan Grundsärskolan på Fridas Hage och Häggvallskolan FSK 1 elev Årskurs 5 Årskurs 6 Årskurs 7 Årskurs 8 Årskurs 9 2 elever 1 elev 1 elev 2 elever 3 elever Sida 3 (20)

4 Klassorganisation Fridas Hage grundskola: Två förskoleklassgrupper. En klass i vardera årskurser 2, 3och 5. Två klasser i årskurs 1 och 4. Fridas Hage grundsärskola: En klass med inriktning träningsskola. En elev i grundsärskolan är inkluderad helt i grundskolan. En elev inriktning träningsskola är delvis inkluderad i en grundskoleklass. Arbetslagens organisation Fridas Hage grundskola, förskoleklass och fritidshem: bildar ett arbetslag. Varje personalkategori har dessutom egna kategorimöten som består av pedagogiska/planeringsmöten. Fridas Hage grundsärskola: bildar arbetslag med årskurs 6-9 (sär) samt ingår i Fridas Hage, grundskolas arbetslag. Häggvallskolans grundsärskola årskurser 6-9: bildar arbetslag med årskurs 1-5 (sär) samt ingår i Häggvallskolan, grundskolans arbetslag. Antal pedagogisk personal Fridas Hage - 22 Antal övrig personal Fridas Hage - 5 Antal årsarbetare Fridas Hage 21,2 Grundsärskolan 7 Andel högskoleutbildade förskollärare/fritidspedagoger/lärare 100% Enhetens skolledning Maria Bergius Övrigt - ansvarsområden Ansvarsområde: Maria Bergius Rektor Fridas Hage grundskola förskoleklass och fritidshem Rektor grundsärskolan. Sida 4 (20)

5 Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Barn och Utbildningsnämndens prioriterade mål Budgetdokument Mål och inriktning Mål öka elevernas kunskap och måluppfyllelsen (Tjörns elever kunskapsresultat ska vara i topp tre i Västra Götaland) Mål från Likabehandlingsplanen Mål för jämställd medborgarservice Mål för arbetet med barnkonventionen Mål för samverkan Kultur och Fritid Mål för arbetet för förstärkningen årskurs 1-3 Mål för att förbättra utemiljön Mål för att minska skador till 2015 Mål för att öka lärarnas kompetens Mål för samverkan kring utsatta barn och ungdomar Mål att genomföra enkäter Mål för IT- satsningen med bla ökad tillgång till digitala verktyg Rektors prioriterade mål samt åtgärder för utveckling utifrån års kvalitetsredovisning Sida 5 (20)

6 Åtgärder för utveckling inför nästa läsår Utvecklingsområden på Tjörn Utveckla undervisningen i engelska Implementera screeningsschemat i svenska och matematik Implementera IKT trappan Fortsatt arbete med att utveckla möjligheterna för personal-elever-föräldrar att kommunicera genom Skolwebben. Utvecklingsområden på Fridas Hage Utveckla det kollegiala lärandet Kompetensutvecklas genom Skolverkets utbildning i Formativ bedömning Utveckla läsförståelsen genom att arbeta med bland annat En läsande klass Upprätthålla den positiva föräldrasamverkan som skapats genom föräldrarådet. Utveckla arbetet med elevmedverkan, elevinflytande och ansvar Fortsätta att utveckla kulturrådet. Fortsätta att utveckla lärandet genom kulturen Arbeta med Skapande skola projektet tillsammans med professionella kulturaktörer. Hela skolan skall arbeta med temat Tusen fjärilar för fred. Vi kommer att samarbeta med Billströmska Folkhögskolan. Ledningsdeklaration Fridas Hages målsättning är att utbilda eleverna för framtiden. I dag ställs eleverna inför allt fler alternativ och allt tätare förändringar. Då krävs det nya krav på kunskap och utbildning och därför är det viktigt att ge eleverna en bred kunskapsbas. Vi vill undervisa eleverna så att de upplever känsla av sammanhang, begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet i sitt lärande. Vi ska sträva efter ett gynnsamt positivt inlärningsklimat. Vår skola ska vara en plats där värdegrundsarbetet ska genomsyra verksamheten, dit våra elever ska kunna gå och känna sig trygga. En demokratisk grundsyn med respekt för människors lika värde utan någon form av kränkande särbehandling är en självklar rätt för våra elever. Skolan ska verka för ett öppet och tillåtande samarbetsklimat mellan föräldrar/lärare, lärare/lärare samt mellan elev/lärare där alla arbetar med fokus på elevernas utveckling och hälsa. Skolan ska vara en arbetsplats där alla elever och all personal trivs och känner glädje och stolthet i sitt yrkesutövande. Vår vision är att alla elever ska känna trygghet och lust till sitt lärande och minnas sin skola med glädje. Sida 6 (20)

7 Värdegrunden Fridas Hages värdegrund vilar på Gemenskap Respekt Empati Trygghet Ansvar Inslag av detta ska finnas som en tråd i undervisningen under hela läsåret. All personal på skolan är ansvarig att agera som goda förebilder samt att vägleda eleverna så att värdegrunden efterlevs. All personal måste arbeta aktivt för att leva upp till kraven i lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling. Under innevarande läsår ska ett aktivt arbete ske med elevernas språkbruk. Vår skola skall bedriva verksamhet så att alla elever kan tillgodogöra sig undervisning. De vuxna på skolan skall vara synliga för eleverna och visa att de bryr sig. Alla elever, föräldrar och personal samt övriga utomstående besökare skall alltid känna sig välkomna när de besöker våra skolor där en positiv och trevlig stämning skall råda. Vårt arbete ska genomsyras av barnkonventionens intentioner. Elever i behov av stöd Alla elever på vår enhet ska ges möjligheter att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Grunden ska ligga i ordinarie undervisning där klassen är en naturlig bas. Stödundervisningen är ett komplement som ska bidra till att alla elever kan tillgogogöra sig den kunskap som krävs för att nå målen för grundskola respektive grundsärskola. Särskolans verksamhet skall i så stor utsträckning som möjligt bedrivas i integrerad form i lämplig grundskoleklass. All personal på skolan ska medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen/klassen. Vi ska implementera en reviderad elevhälsoplan. Jämställdhet Enheten har en jämställdhetsplan som all personal ska arbeta efter. Under detta läsår kommer vi att fortsätta att utveckla arbetet från jämställdhetsprojektet. Denna insats har som syfte att utveckla undervisningen och den pedagogiska verksamheten genom att medvetet använda jämställdhet, språk och kommunikation för att skapa förutsättningar för alla elevers, både flickor och pojkars, lärande och utveckling. Kunskap och bedömning Vi ska garantera att alla elever får en likvärdig skolgång av god kvalitet oavsett vilken skolform de går i. Alla elever ska få den stimulans de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de ska kunna utvecklas så långt som möjligt. En viktig uppgift vi har framför oss är att stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och själförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Sida 7 (20)

8 All personal som arbetar hos oss ska ha behörighet för det ämne/ämnen de undervisar i. Vi ska arbeta för att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. Eleverna skall utveckla kompetenser såsom ansvar, kreativitet, kommunikationsförmåga och reflektionsförmåga. Vi ska ha höga förväntningar på våra elever i vår strävan att nå allt högre måluppfyllelse. Vi ska förbättra vårt arbete som gynnar ett långsiktigt kollegialt kompetensutvecklingsarbete som syftar till att ge pedagogerna fler och mer varierade redskap för undervisningen. Mål under läsåret Alla lärare upprättar pedagogiska planeringar i alla ämnen och årskurser. Detta tydliggör målen i ämnena för eleverna. Vi ska synliggöra och gemensamt diskutera bedömning och resultat i relation till elevernas kunskapsutveckling och lärandemiljö.. Kompetensutveckling kring elevernas dokumentation och en likvärdig bedömning enligt Lgr11. Skolverkets utbildning Formativ bedömning Utveckla kommunikationen och dokumentationen skola-hem via skolwebben. Att pedagogerna och eleverna upplever sig mer delaktiga och medskapande i sitt lärande. Skolbibliotek Vi fortsätter samarbetet med kommunens bibliotek. Lärarbibliotekarien på skolan bildar tillsammans med elever ett kulturråd. Skolbiblioteket ska vara en del av skolans pedagogiska verksamhet samt stödja och främja de utbildningsmål som anges i skolans målsättning och skolans styrdokument. Estetiska lärprocesser Den upprättade handlingsplanen för barn och ungdomskultur ska vi arbeta efter. Vi skall upprätta ett speciellt mål i vår lokala arbetsplan där kultur och konstnärliga uttryckssätt ska vara en självklar del i den vardagliga verksamheten. För oss i skolan innebär detta att vi ska utveckla lärandet och skapa arbetsglädje genom de estetiska lärprocesserna. Att integrera kulturen i skolundervisningen stimulerar eleverna till djupare kunskap och större nyfikenhet. En metod kan vara att arbeta med det entreprenöriella lärandet. Utbudet skall ge möjligheter till eget skapande, möjligheter till att få uttrycka sig på olika sätt och möjlighet till att ta del av professionell konst och kultur. Skolans trios grupp och kulturråd är en länk i detta arbete. Sida 8 (20)

9 Digitala verktyg i skolan För att förverkliga läroplanens mål och riktlinjer behöver vi utveckla och kompetensutveckla personalen i användandet av digitala verktyg i undervisningen. Genom att använda alternativa digitala verktyg som hjälpmedel i undervisningen öppnas stora möjligheter till en interaktiv och pedagogisk undervisningsmiljö. En plan för fler digitala verktyg såsom smartboard och I-pad på skolorna är utarbetad. På våra pedagogiska konferenser ska vi dela med oss av våra erfarenheter och tillsammans använda IKT-verktygen. Vi kommer att börja implementeringen av skolutvecklingsplanen. Elevernas inflytande och ansvar Vi ska främja elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande över den sociala, kulturella och fysiska skolmiljön Eleverna skall i allt större omfattning ha inflytande över sin utbildning och vara delaktiga i planeringen av både sitt eget arbete och större temaarbeten som genomförs i klassen eller på enheten. Undervisande lärare gör återkommande utvärderingar med sina klasser och i sina ämnen för att löpande få syn på förbättringsåtgärder. På skolan finns ett aktivt elevråd som också har till uppgift att utveckla vår matsal. Kulturrådet driver biblioteksfrågor och kulturfrågor tillsammans med lärarbibliotekarien och lärare från triosgruppen. Kvalitetsredovisning Vi skall arbeta målmedvetet, utvecklingsinriktat med fokus på tydlighet, samverkan, uppmuntran och kunskaper. Den lokala arbetsplanen för skrivs av arbetslagen och skolledning. Den ska vara vägledande och tala om vart vi ska det innevarande läsåret. Utvärdering av lokal arbetsplan sker regelbundet på arbetslagens möten under läsåret. Delårs utvärdering görs i början på vårterminen-16. Helårsutvärdering sker i juni -16. Kvalitetsredovisningen är klar den 30 juni Fridas Hage Maria Bergius Rektor Sida 9 (20)

10 Lokal Arbetsplan Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Budgetdokument Mål och inriktning Mål öka elevernas kunskap och måluppfyllelsen (Tjörns elevers kunskapsresultat ska vara i topp tre i Västra Götaland). Prioriterade mål från läroplanen för grundskolan Normer och värden grundskola grundsärskola Målbeskrivning Enhetens värdegrund GRETA (Gemenskap Respekt Empati Trygghet - Ansvar) är känd för alla elever och vuxna på enheten. Kriterier för måluppfyllelse När eleverna vet vad bokstäverna i GRETA står för och vad orden innebär När alla grupper har arbetat aktivt med värdegrunden När både vuxna och elever trivs, känner sig trygga i skolan och antalet kränkande ärenden minskar. När alla visar acceptans mot elever med funktionsnedsättningar. Åtgärder Förebyggande aktiviteter under året Kamratstödjareverksamhet, kompismassage och avslappning Gemensamma träffar i basgrupper och genomgångar av trivsel - och etikettsregler. Nya basgrupper bildas varje år i augusti. Samarbetsövningar i alla klasser, bygga klass Planerade schemabrytande aktiviteter. Äventyrspedagogik i alla klasser Främjande aktiviteter FN-dagen och barnkonventionen, basgruppsverksamhet med vänskap som tema. Julkul, lekdag i september och maj. Samarbete sker mellan träningsskolans klass och nya förskoleklassens elever varje läsår genom lek- och dramastunder. Sida 10 (20)

11 Förhindrande Aktivt rastvaktande där man erbjuder och startar aktiviteter Ansvarig pedagog gör placering i klassrummet Vi strävar efter att eleverna aldrig själva ska välja grupper. Eleverna och personalen har utarbetade ordningsregler. Uppdrag till klasserna genom kamratstödjarna Utvärdering Utvärdering sker genom att eleverna kan beskriva och visa i handling vad orden i GRETA står för. Genom enkätundersökningen i november. Genom intervjuer med kamratstödjarna. 2.2 Kunskaper grundskolan Målbeskrivning 1 Elever och föräldrar är medvetna om läroplanens mål och vad som krävs för att nå dem. Elevernas måluppfyllelse ska ökas. I år uppmärksammar vi matematiken, engelskan och läsförståelsen. Kriterier för måluppfyllelse Elever och föräldrar har tagit del av de pedagogiska planeringarna. Eleverna är medvetna om målen och tar ansvar för sitt lärande. Eleverna visar på olika sätt att de förstår och kan använda sig av svenska, engelska, matematik, NO och SO. Genom prov och diagnoser, visa på goda resultat Genom ett aktivt användande av språket samt rätt begrepp på lektioner i tal och skrift. Att kunna tillämpa matematiken praktiskt. Åtgärder Lärarna skriver pedagogiska planeringar i de olika ämnena. Tydligt synliggöra målen och kunskapskraven för eleverna. Undervisningen i engelska genomförs i mindre grupper Mer riktad undervisning för elever i behov av särskilt stöd. Under läsåret sker en kartläggning av elevernas kunskaper. Lärarna på Fridas Hage och Häggvallskolan återkopplar och samverkar kring de nationella proven i åk 6. Lärarna utvecklar bedömningskunskaper för att mäta elevernas kunskapsutveckling. Utveckla läsförståelsen hos eleverna. Utveckla arbetet med praktisk matematik. Utvärdering Utvärdering av diagnoser och prov sker kontinuerligt. Läraren observerar och dokumenterar tillsammans med eleverna deras kunskaper. Sida 11 (20)

12 Målbeskrivning 2 Att genom konst och kultur inhämta kunskaper i andra ämnesområden så att eleverna kan tillgodogöra sig kunskaper på olika sätt och nå en högre måluppfyllelse. Under läsåret inriktar vi oss på matematik. Kriterier för måluppfyllelse Undervisningen sker utifrån så många estetiska uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans. Åtgärder Främja lärandet genom att låta eleverna uttrycka sig i olika estetiska lärprocesser genom att synliggöra alla elevers olika förmågor. Skapande skola projektet Samarbete med Akvarellmuseet, kulturskolan och biblioteket på Tjörn. Eleverna ges möjlighet att arbeta med olika kulturaktörer och kulturskolan med dansmatte, akvarellmålning, drama, dans, m.m. Storsamlingar. Utveckla kulturrådet. Utvärdering En kontinuerlig utvärdering sker ihop med eleverna, pedagoger och kulturaktörerna. I samtal med elever och föräldrar. Genom dokumentation. Förskoleklass 2.1Normer och värden Målbeskrivning: Vi vill ha en trevlig stämning mellan våra elever och förmedla alla människors lika värde Kriterier för måluppfyllelse När eleverna trivs och känner sig trygga i skolan Åtgärder Vi arbetar aktivt hur man är en bra kamrat Vi arbetar förebyggande med alla människor lika värde och att allas åsikter är lika viktiga Kompissamtal, i stora och små grupper Vi tränar konfliktlösning Samarbetsövningar i elevgruppen Utvärdering Genom samtal kontinuerligt under läsåret. Genom enkätundersökningen i november. Genom kartläggningsdokumentation Jag-kan Genom utvecklingssamtal Sida 12 (20)

13 2.2 Kunskaper Målbeskrivning 1 Elevernas ska utveckla sin språkliga medvetenhet till ett rikt och nyanserat språk. Kriterier för måluppfyllelse När elevernas språkliga medvetenhet har ökat. När vi väckt och bevarat elevernas nyfikenhet för läs och skriv. Åtgärder Språksamlingar Arbeta med Bornholmsmodellen. Veckans bokstav Tematiskt arbete Läsa och skriva efter egen förmåga Utvärdering Eleverna dokumenterar sina arbeten i en händelsebok och ABC-bok. Tillsammans med talpedagog och speciallärare görs analyser. Dokumentation i Jag kan häftet. Målbeskrivning 2 Eleverna ska utveckla sitt grundläggande matematiska tänkande och kunna tillämpa det i vardagslivet. Kriterier för måluppfyllelse När elevernas matematiska och logiska tänkande har ökat. När vi väckt och bevarat elevernas nyfikenhet för matematik. Åtgärder Matematikord och begrepp Matematiksamlingar Sifferkännedom och antalsuppfattning Problemlösningar Utvärdering Eleverna dokumenterar sina arbeten i händelseboken och i 1,2,3-boken. Dokumentation i Jag kan häftet. Tillsammans med talpedagog och speciallärare görs analyser av elevernas kunskaper. Sida 13 (20)

14 Fritidshemmet 2.1 Normer och Värden Mål för fritidshemmet Fridas Hage 2015/2016 Vi vill göra en tavla på personalen där man synliggör vem/vilka som jobbar på vilken avdelning/vilken dag. Detta för att underlätta för föräldrar att veta vem som ansvarar för barnet. Namnskylt på personalen. Införa fler ordnade/styrda aktiviteter. Bjuda in föreningar/klubbar som kan introducera sin aktivitet. Vi vill utöka vårt samarbete med kulturskolan Vi fortsätter med vår blogg och utvecklar den Vår gemensamma värdegrund på Fridas Hage kan sammanfattas med 5 nyckelord: Gemenskap, Respekt, Empati, Trygghet och Ansvar. Det är innebörden i dessa ord som genomsyrar hela vårt pedagogiska arbete. Vi vill: komplettera skolan samarbeta med kulturskolan genom dans, drama, film, akvarell, äventyrspedagogik ge eleverna en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid ge möjlighet till rekreation och vila tillgodose varje elevs behov och ge dem god omsorg stärka elevernas självförtroende som individ och i gemenskapen i gruppen uppmuntra till kreativitet och fantasi att verksamheten ska genomsyras av lek, samarbete och upptäckarglädje lära eleverna empati, så att de blir hänsynsfulla och goda kamrater. Att de lär sig lösa konflikter utan våld, få ökad förståelse och insikt i att alla är olika, men har lika värde. arbeta för jämställdhet mellan pojkar och flickor i verksamheten att elever och föräldrar ska vara delaktiga och känna glädje och trygghet hos oss uppmuntra eleverna till att ta självständiga beslut väcka ett intresse för IT i vardagen En stor del av vår verksamhet bygger på att erbjuda eleverna olika aktiviteter, så att de själva får möjlighet att välja. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Vi visar respekt för den enskilda eleven och i det vardagliga arbetet utgår vi från ett demokratiskt förhållningssätt. Sida 14 (20)

15 Hur når vi dit? Genom: samtal om hur man är en god, hänsynsfull och förstående kamrat den fria leken t.ex. rollekar, bygglekar samarbetsövningar, utelek och rörelselek att tillgodose elevernas behov av olika uttrycksformer såsom ord, bild, drama, rörelse, sång & dans att erbjuda arbete med i-pad, data och kamerautrustning samt skapande material Vi i personalgruppen vill få fördjupad kunskap inom ämnet genus. Vi arbetar i skolan och har bra kommunikation och samarbete med övriga pedagoger vilket leder till god kunskap och ger en helhetssyn på eleverna. Vi deltar i Fridas Hages studie- och fortbildningsdagar och går även på kurser och inspirationsmöten. Utvärdering Vi genomför en föräldrar/elev-enkät från fritidshemmet. Vi gör terminsutvärdering i december och skriver in det i fritids årshjul. I maj månad svarar elever och föräldrar på en fritidsenkät som vi utvärderar innan sommarlovet. Vi fortsätter med vår blogg och utvecklar den. Vi önskar att minst en ny person går på kurs varje år. Vi känner att vi behöver synliggöra vår blogg mer för föräldrar och elever och göra eleverna mer delaktiga. Vi vill göra den mer lättillgänglig. Träningsskolan årskurs Kunskaper Målbeskrivning Utveckla och fördjupa vardagsmatematiken i de olika ämnesområdena genom elevnära och individuellt anpassade aktiviteter. Kriterier för måluppfyllelse När eleverna deltar aktivt i de olika momenten tid, rum och struktur När eleverna visar igenkännande och kan i högre eller lägre grad arbeta självständigt i några moment. Åtgärder Vi jobbar med årstider och månader utifrån födelsedagar och traditioner. Vi fortsätter att utveckla innehållet i elevernas individuella ipads gällande bl.a. tidsuppfattningen. Vi jobbar konkret med pengar utifrån elevernas förutsättningar. Vi använder mått på olika sätt, bildstöd och måttsatser, i återkommande aktiviteter. Sida 15 (20)

16 Tematiskt arbete Målbeskrivning Vi vill utveckla det tematiska arbetssättet för att göra elevernas kunskapsinhämtning mer begriplig och meningsfull för dem. Kriterier för måluppfyllelse När eleverna deltar aktivt i de olika momenten från de olika ämnesområdena som innefattas i temat. När eleverna visar igenkännande och kan i högre eller lägre grad arbeta självständigt i några moment. Åtgärder Få konkreta upplevelser genom t ex. studiebesök Använda de estetiska uttrycksformerna, t.ex. filma, bild lera, dramatisera, musicera, tova, snickra, Gemensamma lektioner Häggvallskolan-Fridas Hage Prioriterade mål från likabehandlingsplan Här ingår mål för jämställd medborgarservice Mål från jämställdhetsarbetet på Fridas Hage Under läsåret 2015/2016 har vi för avsikt att arbeta för en ökad jämställdhet i förskoleklass, fritidshem samt årskurs 1 5. Utifrån vårterminens enkäter Hur trivs du i skolan?, samt vårt deltagande i Skolverkets projekt för jämställdhet, har vi lagt fram en plan för läsårets jämställdhetsarbete. Dessa enkäter är skolans kartläggning och ligger till grund för skolans jämställdhetsmål.. Målbeskrivning 1. Flickor och pojkar ska ha lika möjligheter till lek och aktiviteter på skolgården. 2. En pedagogisk idébank ska byggas upp på Skolwebben. Kriterier för måluppfyllelse 1. När vi ser att pojkar och flickor väljer aktivitet utifrån intressen. 2. När ett jämställdhetsrum/ genusrum finns på Skolwebben Strategier 1. Rastvaktande personal observerar barn och elever och startar upp aktiviteter med både pojkar och flickor. 2. Trygghetsteamet och elevrådet beaktar inköp av lekmaterial ur ett genusperspektiv 3. En del av kategorimötena används till att delge varandra pedagogiska idéer. Sida 16 (20)

17 Åtgärder och metoder Mål 1 En av rastvakterna får till uppgift att vara aktivitetsansvarig och starta upp aktiviteter på långrasten. På första APT varje termin, skriver vi en plan för terminens rastvaktande. En bank med lekmaterial byggs upp. Fritidspedagogerna diskuterar utevistelsen regelbundet på sina kategorimöten. Mål 2 Särskild tid avsätts på kategorimötena/apt för att diskutera jämställdhet/ genus Arbetsfördelning 1. Trygghetsteamet ansvarar för upprättandet av Lekbanken och Skolwebbsrummet. 2. Samordnarna ansvar för att diskussionerna sker regelbundet samt dokumenteras. Utvärdering av mål ett och två Under veckorna genomförs enkäten Hur trivs du i skolan? av samtliga elever på skolan. Elevrådet och kamratstödjarna intervjuas regelbundet av ansvariga pedagoger i Trygghetsteamet om nuläget på rasterna. En halvårsutvärdering av mål ett sker i december och i maj månad. Utvärderingen av mål två sker regelbundet på kategorimötena. Mål från likabehandlingsplanen på Fridas Hage Riskanalys kartläggning, målbeskrivning och åtgärder Vi har analyserat var på vår skola som det sker kränkningar genom att gå ut och fråga i klass F-2 samt genom diskussioner med kamratstödjarna. Dessutom har vi vägt in de svar vi fått i vår elevenkät. Av de områden eleverna pratat om har vi valt att arbeta främjande ett antal olika områden. Mål grundskolan Omklädningsrum Målbeskrivning: Eleverna ska få det lugnare i omklädningsrummet. Åtgärder: Idrottsläraren knackar regelbundet på och är lyhörda på vad som sker. Ytterligare pedagog möter upp vid omklädningsrummet, före och efter idrottslektionen, vid terminsstart. Schemat för idrottslektionerna läggs med mer luft mellan passen för att undvika krockar mellan olika elevgrupper. Ansvar: Idrottsläraren och övrig personal Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning; kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Sida 17 (20)

18 Matsalen Målbeskrivning: Vi vill ha en lugnare matsituation Åtgärder: Vi håller de mattider som finns schemalagda. Eleverna går klassvis till matsalen. I matsalen finns då skolpersonal som möter upp. Ansvarig pedagog fördelar platser i matsalen. Vi går igenom Vett och etikett i matsalen. Ansvar: alla pedagoger Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Klassrummen Målbeskrivning: Vi vill ha trevligare stämning mellan våra elever i klassrummen Åtgärder: Vi arbetar aktivt med hur man är en bra klasskamrat. Samarbetsövningar/ Äventyrspedagogik Kompissamtal i klasserna Kompismassage/ avslappning Ansvar: alla pedagoger Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Mål förskoleklassen Raster Målbeskrivning: Vi vill ha lugnare raster för eleverna på skolan. Åtgärder: Vi inför en rastvakt som blir aktivitetsansvarig på lunchrasterna. Vi har rastvakt på korta ett-rasten, även om fritidspersonal är ute med eleverna. Ansvar: alla pedagoger Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Skogen Målbeskrivning: Minska antalet kränkningar i skogen. Åtgärd: Rastvaktande lärare passerar varje rast skogen ett flertal gånger. Ansvar: rastvaktande pedagog Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Sida 18 (20)

19 Matsalen Målbeskrivning: Vi vill ha en lugnare matsituation Åtgärder: Vi håller de mattider som finns schemalagda. Eleverna går klassvis till matsalen. I matsalen finns då skolpersonal som möter upp. Ansvarig pedagog fördelar platser i matsalen. Vi går igenom Vett och etikett i matsalen. Ansvar: alla pedagoger Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Mål grundsärskolan Raster Målbeskrivning: Vi vill ha lugnare raster för eleverna på skolan. Åtgärder: Vi inför en rastvakt som blir aktivitetsansvarig på lunchrasterna. Vi har rastvakt även på korta ett-rasten, även om fritids är ute med personal. Ansvar: alla pedagoger Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Skogen Målbeskrivning: Minska antalet kränkningar i skogen. Åtgärd: Rastvaktande lärare passerar varje rast skogen ett flertal gånger. Ansvar: rastvaktande pedagog Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Mål fritidshemmet Skogen Målbeskrivning: Minska antalet kränkningar i skogen. Åtgärd: Rastvaktande lärare passerar varje rast skogen ett flertal gånger. Ansvar: rastvaktande pedagog Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. Sida 19 (20)

20 Matsalen Målbeskrivning: Vi vill ha en lugnare matsituation Åtgärder 12 : Vi håller de mattider som finns schemalagda. Eleverna går klassvis till matsalen. I matsalen finns då skolpersonal som möter upp. Ansvarig pedagog fördelar platser i matsalen. Vi går igenom Vett och etikett i matsalen. Ansvar: alla pedagoger Tidsangivelse: under läsåret Uppföljning: kontinuerligt under läsåret med kamratstödjarna samt vid enkäten i november. i i Sida 20 (20)

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Ansvarig rektor Namn Inger Fält Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2014/2015 Förskoleklass Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 1 Utbildningsinspektion i Stockholms kommun Matteusskolan Dnr 53-2006:962 Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Myggenäs skola. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5

Myggenäs skola. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor namn Inger Fält Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Lokal Arbetsplan. Fridas Hage. augusti 2017 juni Grundskola årskurs F-5 Fritidshem Grundsärskola årskurs 1-5

Lokal Arbetsplan. Fridas Hage. augusti 2017 juni Grundskola årskurs F-5 Fritidshem Grundsärskola årskurs 1-5 Lokal Arbetsplan Fridas Hage augusti 2017 juni 2018 Grundskola årskurs F-5 Fritidshem Grundsärskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Maria Bergius Datum den 21 juni 2017 Enhetens namn Fridas Hage Enheten ansvarar

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Läsåret 2013/2014 Fritidshemmet Lilla Skytte Tärnaby Fritidshemmet delar lokaler med förskoleklass och skolan. Fritidshemmet ligger vackert med utsikt över sjön

Läs mer

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 Dokumentation grundsärskola Malmö stad KVALITETSRAPPORT UTVÄRDERING av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 skickas senast 1/9 till grfkvalitet@malmo.se Skola: Stenkulaskolan / Grundsärskolan Rektor:

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Brogårdens förskola ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Brogårdens förskola har rymliga, ljuddämpande lokaler. Vi arbetar aktivt med ljudmedvetenhet bland barnen. Vi

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Dnr: KS 2014/590 Revideras varje år Innehåll Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun...

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell Fritidshemsplan Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell April 2016 Vårt uppdrag Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

Onsjöskolans likabehandlingsplan

Onsjöskolans likabehandlingsplan 151007 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling, arbetet mot diskriminering (Diskrimineringslagen) och arbetet mot kränkande behandling

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM Finnstaskolan Finnstaskolan är en skola för elever från förskoleklass till och med åk 5. Av utrymmesskäl har åk 5 f.n. sina klassrum i Broskolans lokaler.

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2014 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Färsingaskolans verksamhet har under 2013 präglats av sammanslagning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, åk 1-6 samt fritidsverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Hogrän, Roma och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2014/2015 Kort sammanfattning av enhetens Vi har

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Trygghet och trivsel för en hållbar utveckling Mål

Trygghet och trivsel för en hållbar utveckling Mål och handlingsplan för Ljungbackens skola 2015 Trygghet och trivsel för en hållbar utveckling Att det råder hög trivsel och att man känner sig trygg i skolan När utvärderingarna i samband med utvecklingssamtalen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Klicka för datum Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2014-2015 Louise Olsson Rektor Bruksskolan Sida 2 av 10 Skolans verksamhet måste utvecklas så att den svarar

Läs mer

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 1. Ansvarsområden Grundskolan åk 1-5 En F-klass En förberedelseklass inklusive asylbarn SVA-grupper Hemspråksgrupper i albanska,

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson

Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Barn- och utbildning Stålvallaskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Reviderad 20160107 Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Bakgrund Regeringen har fastställt en ny skollag och en samlad läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen. Den nya

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Ånässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ånässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ånässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6, fritidshem samt SU-grupper åk 1-9 Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 12/13. Stavreskolans Äldrefritids

Lokal arbetsplan Läsåret 12/13. Stavreskolans Äldrefritids Lokal arbetsplan Läsåret 12/13 Stavreskolans Äldrefritids Innehållsförteckning Inledning......sidan 2 Vision...sidan2 Fritidshemmets uppdrag...sidan 3 Normer och värden...sidan 3 Jämställdhet mellan flickor

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2014/2015 Stråningstorpsskolan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... 3 Skolans syfte och

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola

Kvalitetsredovisning. Förskola År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Lasse-Maja Förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Lasse-Maja förskola är ett personalkooperativ som är Reggio Emilia inspirerad.

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(14) Margareta Skog 2013-06-24 Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Inledning Järbo/Jäderfors ro kvalitetsredovisar sin verksamhet

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2014-06-10 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016 Verksamhetsplan Fylsta Skola 2015-2016 Fylsta skola 2015/2016 Förutsättningar Fylsta skola är en fyravånings F 5 skola belägen i centrala Kumla. Den uppfördes 1902 och har sedan dess genomgått ett antal

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 3 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 3 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kullens Skola

Likabehandlingsplan för Kullens Skola Likabehandlingsplan för Kullens Skola Innehållsförteckning Inledning 3 Skolans målsättning 3 Lagstiftning och styrdokument 3 Kullens skolas värdegrund 5 Främjande och förebyggande insatser 6 Kartläggning

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta Kvalitetsredovisning 2-2 Kvalitetsredovisning 2-2 3 (38) Kvalitetsredovisning 2-2 INNEHÅLL BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 7 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS MÅLUPPFYLLELSE... 8 Elevtalsutveckling...

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/14

Verksamhetsplan 2013/14 BARN OCH UTBILDNING 2013-09-23 Verksamhetsplan 2013/14 Sundsvalls kommunala grundskolor Högom skola Anna-Carin Olsson 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 1 (10) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2011-11-18 Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 2 (10) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda

Kvalitetsredovisning. Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda Kvalitetsredovisning 2010 Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personal... 3 Beskrivning av hur verksamheten är organiserad... 3 Det pedagogiska arbetet.... 3 Underlag

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/2016 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN HÖSTEN 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Inledning. Den här planen omfattar alla verksamheter, skola såväl som förskoleklass och fritidshem, på Tjelvarskolan. Eftersom våra verksamheter samarbetar tätt kring

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Rinkebyskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-09 Handläggare Carina Rennermalm Telefon: Till Rinkebyskolan Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Förslag till beslut Rinkebyskolan 16305 Spånga

Läs mer