Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Kortedala Park 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Kortedala Park 1"

Transkript

1 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Kortedala Park

2 1. Grunduppgifter Enligt förskolans läroplan skall förskolan vila på demokratiskt grund. Förskolan har som uppgift att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna (skolverket 2010). Här på Kortedala Parks förskola hämtar vi vår inspiration från Reggio Emilia filosofin. Filosofin bygger på tron på människans möjligheter, en respekt för barnet och en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta med en inneboende drivkraft att utforska världen. Lyssnande, dokumentation och reflektion är några av denna filosofis kännetecken, liksom att se på olikhet som ett viktigt värde (Reggio Emilia institutet). På Kortedala Park ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande behandling. Vi har en gemensam värdegrund som arbetats fram under hösten 2015 och våren Under denna period hade vi kontinuerliga dialoger i olika mötesformer och konstellationer kring barnsyn, kunskapssyn, pedagogisk atmosfär, pedagogisk miljö och förhållningssätt. Utifrån dessa dialoger valdes på studiedagen i januari 2016 våra fyra värdeord ut, trygghet, lyhördhet, respekt och glädje. Vision Vår vision är att skapa en förskola där alla känner sig välkomna. En förskola där atmosfären är tillåtande och respektfull och där man ser olikheter som en styrka. Verksamheten skall genomsyras av våra fyra värdeord, respekt, glädje, trygghet och lyhördhet. Vi ser värdegrunden som något vi arbetar med hela tiden och vårt mål är att de demokratiska värderingarna skall genomsyra vårt förhållningssätt och arbetssätt i hela verksamheten. Våra ledord för värdegrunden är: trygghet och självkänsla glädje, lust och möjligheter inflytande, delaktighet och ansvar empati respekt och ödmjukhet (se bilaga: 1, Värdegrunden Kortedala Parks förskola) Planen gäller från Ny plan upprättas Ansvarig för planen Förskolechef Anna Åsheim

3 Barnens delaktighet Då värdegrundsarbetet genomsyrar vårt förhållningssätt och arbetssätt i allt vi gör så gör vi arbetet levande i verksamheten. Vi uppmärksammar situationer som uppstår mellan barnen och reflekterar tillsammans med dem kring dessa. Vi lyfter fram barnens tankar och reflektioner och ser dem som betydelsefulla. Vi arbetar med att ge barnen verktyg för att hitta sina egna gränser samt visa andra sina gränser. Tillsammans med barnen sätter vi ord på känslor och situationer. Likabehandlingsplanen finns med när vi reflekterar kring vår miljö och vårt val av material i verksamheten. Den ligger t.ex. till grund för val av böcker, utklädningskläder, dockor och andra inspirationsbilder, vår utgångspunkt är att visa på mångfald. För att barnen skall ges möjlighet till delaktighet så skapar vi mötesplatser för barnen där materialet är tillgängligt och placeringen av möbler uppmuntrar till samspel och självständighet. Vi använder samlingar av olika slag som ett redskap för demokrati och organiserar och ger utrymme i verksamheten för detta. Vi samlas med barnen i stora och små grupper under dagen för att se gruppen och individen som en tillgång t ex reflektionssamlingar där vi ger tillbaka dokumentationen till barnen, sångstund, morgonmöte där barnen gör sina val, projektgrupper. Berördas delaktighet * Den årliga planen ska finnas publicerad på Hjärntorget och på vår hemsida. Den skall också finnas tillgänglig i en informationspärm i hallen. När planen träder i kraft så ges berörda möjlighet att ta del av planen då den publiceras på hjärntorget och hängs upp i hallen på varje avdelning. Planen presenteras på ett verksamhetsmöte på förskolan den 3 oktober 2016 då berörda runt barnet ges möjlighet att uttrycka sina synpunkter om planen. *Vårdnadshavare och de som vi har skyldighet att delge information Personalens delaktighet Planen har arbetas fram av personalen i samråd med berörda vuxna i diskussioner och reflektioner vid arbetsplatsträffar och pedagogisk utvecklingstid. Kartläggning och reflektion av arbetet med planen har gjorts i förskolans grupp för systematiskt kvalitetsarbete (SKA) som träffats kontinuerligt under våren Representanterna i gruppen har tagit med sig material och frågeställningar ut i arbetslagen på reflektions tid och husmöten för att sedan ta med sig det tillbaka till SKA gruppens träffar som varit 1 gång/ månad.. Vid studiedagen den 17 juni 2016 presenterades slutmaterialet av planen för all personal. All personal har ansvar för att planen följs.

4 Förankring av planen Planen har förankrats hos all personal i verksamheten, på husmöten, på två arbetsplatsträffar under våren samt under studiedagen 17 juni Genom allas delaktighet i framtagningen av planen under våren 2016 (se ovan personalen delaktighet) så har planen blivit succesivt förankrad hos alla. Förskolans grupp för SKAsystematiskt kvalitetsarbete har i sina arbetslag på detta sätt bidragit till att alla blivit involverade och förankrade i innehållet i planen. Vid terminsstart då planen börjar gälla 1/ förankras den hos berörda vuxna genom att ett exemplar av planen hänger i hallen, via hjärntorget, hemsidan och på vårt första verksamhetsmöte på förskolan den 3/10, Den förankras sedan kontinuerligt hos barnen i det vardagliga arbetet på förskolan genom vårt förhållningssätt, arbetssätt och kvalitetsarbete. Vi lyfter fram planen på vårt första husmöte för personalen den 19/ Utvärdering Beskriv hur fjolårets plan har utvärderats Då Kortedala Park är en nystartad förskola från augusti 2015 så har ingen tidigare plan upprättats. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan Ingen utvärdering har gjort då förskolan är nystartad och ingen tidigare plan finns att tillgå. Resultat av utvärderingen av fjolårets plan Inget resultat av utvärdering har gjort då förskolan är nystartad och ingen tidigare utvärdering finns att tillgå. Årets plan ska utvärderas senast Under APT i maj 2017 Beskriv hur årets plan ska utvärderas Genom diskussioner kring dokumentation och kartläggning som gjorts under året i storgrupp (APT) och avdelningsvis. Barnen görs delaktiga i utvärderingen av våra projektarbeten. Material finns tillgängligt i en gemensam pärm som heter Värdegrund, Likabehandlingsplan Kortedala Park 1. Pärmen står i dokumentationsrummet och är på så sätt tillgänglig för alla att kontinuerligt sätta in material såsom planering, kartläggningar och reflektion kring ämnet värdegrund och likabehandling.

5 Vi ger vårdnadshavarna möjlighet till delaktighet i vår utvärdering av planen på utvecklingssamtalen under vårens samtal som sker under maj månad Ansvarig för utvärderingen av årets plan Förskolechef 3. Främja lika rättigheter och möjligheter I enighet med skolverket så ska alla barn behandlas utifrån sina förutsättningar så att de får lika rättigheter och möjligheter. Men likabehandling innebär inte att alla barn ska behandlas lika. Eftersom vi alla är olika ska allas behandlas utifrån sina förutsättningar. Mål Utifrån varje barns förutsättningar ska de ges möjlighet att utveckla sin förmåga att ta hänsyn till, respektera, stödja och leva sig in i andra människors situation. Vi vill även möjliggöra att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till etiska dilemman och att se mångfalden som en rikedom. Främjande insats (förankra respekt för allas lika värde, trygghet) Vi arbetar för att skapa trygga relationer till alla berörda familjer i verksamheten genom att; o Arbeta med introduktion där fokus ligger på relationsskapande. o Utöver den dagliga kontakten så erbjuder vi t.ex. verksamhetsmöten, Drop in, julfirande, gårdsfest och utvecklingssamtal. Vi lyfter fram den kulturella och språkliga mångfalden i gruppen genom att; o Skriva modersmålsordlistor o Erbjuda böcker och litteratur på olika språk o Sång och musik på olika språk o Synliggöra olika skriftspråk o Ta var på berörda familjers kompetenser genom att t ex ta hjälp av föräldrar för att få reda på barnsånger på modersmålet. Vi arbetar för att ge barnen möjlighet att utveckla respekt, förståelse och visa hänsyn för andra; o Skapa mötesplatser i miljön som uppmuntrar till samspel o Arbeta med barnen i mindre grupper o Reflektera med barnen om saker i vardagen och samhället o Vi lyfter fram positiva handlingar i gruppen och sätter ord på handlingar t ex vad bra att du gav spaden till hen nu, se vad glad hen blev då

6 o Tänka utifrån en mångfald när det gäller materialval och bilder vi använder oss av i verksamheten Ansvarig Förskollärare, barnskötare tillsammans med förskolechef. Datum när det ska vara utvärderat Ständigt pågående arbete med kontinuerlig uppföljning 4. Kartläggning Resultat och analys Kartläggningen visar att det finns situationer och platser där personal inte har uppsikt och där kränkningar och trakasserier kan uppstå. Toaletten och hallen är miljöer där många barn vistas efter och innan maten samt under på/avklädning, och där personalen har mindre uppsikt. 5. Förebygg (avvärja risker) Mål Förhindra situationer där kränkningar eller trakasserier kan uppstå. Insats Regelbunden kartläggning samt analys där även iakttagelser från de berörda kring barnen tas med. Vi har uppsikt över barnen både inomhus och utomhus. Vi organiserar verksamheten så att en vuxen och färre barn är i hallen och på toaletten samtidigt. Vi strävar efter att vara så närvarande med barnen som möjligt. När barnen vill ha dörren stängd vid lek är vi uppmärksamma och observerar hur leken utvecklas. Vi har dagliga dialoger med barnen om förhållningssätt gentemot varandra. Vi ger dem verktyg att kommunicera med även då orden inte finns, ett exempel på det är stopphanden. Ansvariga Förskollärare, barnskötare tillsammans med förskolechef.

7 6. Rutiner för akuta situationer, vid diskriminering och kränkande behandling Policy Det ska råda nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling på förskolan Kortedala Park 1. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Personalen håller god uppsikt över alla platser där barn vistas inom och utomhus. Under gemensam reflektion o planeringstid samtalar arbetslaget kring barnens situation och om trakasserier eller kränkningar har förekommit. Vi reflekterar även över miljö, material, organisation och struktur på dagen för att förebygga att kränkningar och trakasserier kan uppstå. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra barn Personalen ingriper direkt och visar att beteendet inte är acceptabelt. Händelsen dokumenteras (Se bilaga: Dokumentation av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling). Personal utreder händelsen. Det är det enskilda barnets upplevelse och de vuxnas iakttagelse av det inträffade som är utgångspunkten för utredningen. Personal utreder om kränkningen är en enstaka händelse eller en del av systematiska och återkommande kränkningar. Utredningens omfattning och metod anpassas till varje enskilt fall. Åtgärder vidtas för att förhindra att händelsen sker igen. Om behov finns upprättas en handlingsplan för att förhindra att händelsen upprepas. De berörda vuxna samt förskolechef informeras. Vid behov kallas till ett trepartssamtal med personal, berörda vuxna kring barnet och förskolechef. När barn kränks av andra barn ansvarar berört arbetslag för att dokumentation och uppföljning sker skyndsamt tid, max två veckor. På husmöten finns en stående punkt kring trakasserier och kränkande behandling. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av personal Personal som blir vittne till händelsen går till barnets undsättning omgående.

8 Händelsen dokumenteras av personalen som uppmärksammat den (Se bilaga 2) Dokumentation av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling). Förskolechef kontaktas omgående och utredning sker skyndsamt. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra vuxna (ej personal) Personal som blir vittne till händelsen går till barnets undsättning omgående. Händelsen dokumenteras av personalen som uppmärksammat den (Se bilaga: 2 Dokumentation av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling). De berörda vuxna kring barnet samt förskolechef informeras. Vid behov kallas till ett trepartssamtal med personal, berörda vuxna kring barnet och förskolechef. Förskolechef ansvarar, utreder skyndsamt och vidtar åtgärder.

9 Bilaga 1 Värdegrund Kortedala Park Trygghet och självkänsla Vi ser att barnen är trygga och har självkänsla när de: Vågar uttrycka känslor Vågar ta egna initiativ i verksamheten och tar plats Ställer frågor Visar glädje att komma till förskolan När de gärna deltar i nya aktiviteter, miljöer och prövar nya material Vänder sig till andra barn och vuxna Klarar av en förändring För att barnen ska känna sig trygga och utveckla självkänslan ska vi vuxna: Vara lyhörda och närvarande Se och lyfta fram alla barn i gruppen Uppmuntra och utmana barnen Skapa en inbjudande och lustfylld miljö Skapa rutiner och struktur Skapa en god föräldrasamverkan Samarbeta så att barnen blir trygga med alla barn på huset Sprida en positiv atmosfär Vara trygga med varandra och visa tillit Glädje, lust och möjligheter Vi ser att barnen känner glädje, lust och ser möjligheter när de: Vågar utforska omgivning, miljö, material Tar plats i/är delaktiga i verksamheten Uttrycker glädje och lust genom sitt kroppsspråk och lek Delar med sig av sina tankar och erfarenheter Utvecklar leken/samspelet/dialogen med andra Trygghet

10 För att barnen ska känna glädje, lust och se möjligheter ska vi vuxna: Vara närvarande, lyhörda och tillåtande Ge inflytande i verksamheten Skapa möjlighet för delaktighet Vara positiva förebilder som engagerar och inspirerar Skapa lustfyllda och inspirerande miljöer tillsammans med barnen som lockar till utforskande Lägga fokus på ett positivt bemötande mot vårdnadshavarna Inflytande, Delaktighet och ansvar Vi ser att barnen är delaktiga, har inflytande och visar ansvar när de: Vill vara med och utforma verksamheten Reflekterar, ställer frågor och aktivt uttrycker sig i dialog med andra Visar intresse för andras tankar och ideér Tar egna initiativ och gör egna val Värnar om varandra, miljö och material Ser sig själv i ett sammanhang Vill jobba vidare på det de har påbörjat För att få barnen att känna sig delaktiga, ges inflytande och ta ansvar ska vi vuxna: Glädje Miljö Utforma en miljö som är tillgänglig och som möjliggör för barn att vara kompetenta Erbjuda ett varierat material där varje barn kan hitta sitt uttryckssätt Skapa tydliga platser i rummen som synliggör var materialet bor Förhållningssätt Skapa en reflektionskultur Skapa möjlighet för förståelse Vara lyhörd, tillåtande och aktivt närvarande Fånga och följa barnens intresse Introducera, uppmuntra, utmana Att tro på barnen, deras förmågor och ge tid

11 Mötesplatser/forum Skapa tillfällen under dagen för samtal, reflektion och dialog med barnen i olika konstellationer Att se alla situationer under dagen som möjlighet för möten, reflektion och samtal Ge tillbaka dokumentationen till barnen Empati Vi ser att barnen är empatiska när de: Våga uttrycka sina känslor verbalt och/eller fysiskt Bekräftar andras känslor verbalt och/eller fysiskt Visar omsorg För att barnen ska utveckla en empatisk förmåga ska vi vuxna: Tillåta känslouttryck Stötta barnen i deras känslouttryck Ge utrymme och uppmuntra för att sätt ord på sina känslor Visa omsorg och vara en god förebild Använda sig av material som skapar möjlighet för reflektion Respekt och ödmjukhet Vi kan se på barnen att de visar respekt och ödmjukhet när de: Lyssnar på varandra och låter kompisarna prata färdigt Tröstar varandra När de tyder andras signaler och tar hänsyn till dem Är tillåtande och öppna för andras idéer och tankar För att barnen ska visa respekt och ödmjukhet ska vi vuxna: Vara bra förebilder genom att vara närvarande, bekräfta och lyssna på varandra Lyfta fram det positiva med att vara olika Se alla Uppmuntra barnen att sätta ord på sina känslor, åsikter och tankar Lyhördhet

12 Bilaga 2 Dokumentation av diskriminering, trakassering och kränkande behandling Datum och tid då händelsen inträffade: Plats: Inblandade: Respekt Händelse: Åtgärder: Datum för uppföljning: Underskrift

13 Etiska perspektiv kring dokumentation Bilaga 3. Ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar, med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer. Lpfö 98 rev.2016 Förskolans dokumentationsarbete På förskolan dokumenterar vi verksamheten genom att fotografera och filma barnen Detta gör vi för att minnas och synliggöra barnens vardag, lärande och utveckling. Vi använder även bilder/ljudinspelningar/papper och penna i dokument som utvärdering av verksamheten och vid utvecklingssamtal/verksamhetsmöte. I dag ska Förskoleverksamheten dokumenteras vilket ställer krav på förskolans personal att lyssna på barnen och fundera kring vad och hur vi dokumenterar. Bente Svenning(2011)* tar upp några frågorställningar kring etiska aspekter kring dokumentation: Funderar över olika vilka konsekvenser det kan bli för barnen om de tvingas delta utan att personalen lyssnar på dem? Har inte också barn rätt till privat sfär, en plats där de bara kan vara sig själva? Blir barnen tillfrågade om de vill bli fotograferade, filmade, citerade och registrerade? Ska de tillfrågas om sådant? Vi diskuterar dessa frågor kontinuerligt både personalen emellan och tillsammans med barnen. *Svenning, B. (2011), Vad berättas om mig?

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Ingrid Wennerth Svensson, förskolechef Vår vision:

Läs mer

Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Försoleverksamhet Läsår 2015 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kalvhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(10) Balltorps förskolor 20130419 Annette Kimmehed Förskolechef Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Hasselbackens förskola Reviderad dec 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Lena Schmidt förskollärare

Läs mer

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Kristina Hjertberg, Birgitta Brandt och

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Södra Viktoriagatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Södra Viktoriagatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Södra Viktoriagatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg och förskola Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvarig för planen Förskolechefen Vår vision På förskolan

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 2014-2015 Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 Fågelstigens förskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2014-2015

Läs mer

Hemlings förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hemlings förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hemlings förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bräcke Östergårdsväg 15 Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskolan på Bräcke Östergårdsväg 15 i Göteborg Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stentägtens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stentägtens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stentägtens förskola 2017/2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet år 1-5 Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ängen Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola avd Humlan, Nyckelpigan och Fjärilen.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Hasselbackens förskola Upprättad januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Fridhems förskola Upprättad Januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Anden Förskolan Andens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter

Läs mer

Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolhagens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolhagens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nolhagens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Linn Sölvestad Johan Lindström Vår vision På vår förskola ska

Läs mer

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskolorna Munkebo, Nunnebo, Jonasbo och Slottsparken på Sallerups förskoleområde i Eslövs

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LILLÅNS FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Fasanen Tyrestavägen Förskolan Fasanens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:

Läs mer

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Jan Wallin Ann-Sofi Karlsson Mona

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN 2017-2018 En presentation av förskolans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Rånäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rånäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rånäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, förskola Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Tingdals Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdals Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Tingdalsskolan Rektorsområde 6 2015-06-23(11) Tingdals Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2(11) Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Grunduppgifter...3 Utvärdering.........5 Främjande insatser....6 Kränkande behandling......

Läs mer

Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Ostronstigens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ostronstigens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ostronstigens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola för barn 1-6 år Ansvariga för planen: All personal på förskolan.

Läs mer

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2014-2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ytterharnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ytterharnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ytterharnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Ytterharnäs Förskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2020 Utvärderad 19/3-18. Ny kartläggning och nulägesanalys för 2018 gjord 19/3-18. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN KLÖVERSTUGANS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN KLÖVERSTUGANS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN KLÖVERSTUGANS FÖRSKOLA Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Huvudmannen, förskolechefen och förskollärarna. Vår vision Klöverstugans

Läs mer

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Källbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Extra information Bilaga 1 Visa begrepp Bilaga 2 Visa diskrimineringsgrunder Visa logotyp Observera att bilagorna kommer att placeras längst ner på den här sidan, det vill säga efter er plan. Visa Skriv

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Björnås förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björnås förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Björnås förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår:2016-2017 Grunduppgifter

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Planens syfte: Förbud mot diskriminering och trakasserier regleras i Diskrimineringslagen (2008:567) och förbud mot kränkande behandling

Läs mer

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision Alla barn ska kunna känna sig trygga

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun

Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Grunduppgifter a för planen: Madeleine Jansson och Erica Holm

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet

Läs mer

Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Förskolechef Erja Svensson Vår vision:

Läs mer

Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Broslätts förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Nolhagens förskola Läsår 2016/2017 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5 Främjande insatser... 6 Kartläggning... 7 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Anden Förskolan Andens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solrosens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Pedagog: Elin Pettersson Förskolechef:

Läs mer

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vintrie förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Källö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Källö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2017/18. År Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2017/18. År Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2017/18 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid Verksamhet som

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer