Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Grön Flagg certifierad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Grön Flagg certifierad"

Transkript

1 Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Grön Flagg certifierad 2015/2016

2 Kvalitetscertifierad förskola Nyponrosens förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem. Förskolan genomförde en extern kvalitetsgranskning i maj 2012 och klarade med marginal att uppfylla villkoren för certifiering. På förskolans hemsida finns en länk till Qualis granskningsrapport som beskriver förskolans kvalitet inom elva områden. En sammanfattning av rapporten finns att läsa nedan. Sammanfattning av rapporten Nyponrosens förskola är en förskola med två avdelningar i Sandvalla bostadsområde i Hudiksvalls kommun. I Qualis granskning uppnår förskolan 75 poäng och blir därmed certifierad eftersom den också når lägst steg 3 inom samtliga områden. Nyponrosens förskola sjuder av barnens aktiviteter. Miljön gör det möjligt för barnen att med sin fantasi iscensätta sina idéer i lek och skapande i olika former. Pedagogerna stimulerar, utmanar och bejakar barnen. På Nyponrosen är barnen i olika grupperingar hela dagen, några barn går till skogen, några är inomhus och några utomhus vilket gör att barnen får utrymme för sin lek. Förskolan har förankrade metoder för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Förskolan har en gemensam värdegrund som synliggörs i det dagliga arbetet. Nyponrosen har en lärmiljö där barnen görs delaktiga och där de stimuleras att reflektera över sitt lärande. Här har barnen också ett reellt inflytande över arbetssätt och verksamhetens innehåll. Pedagogerna har ett stimulerande och utmanande arbetssätt som gör att barnen vill prova olika lösningar. Kompetensutveckling pågår ständigt antingen i form av kurser eller i form av inläsning av litteratur. Pedagogerna refererar till kurser de gått när de berättar om sitt bejakande förhållningssätt. De har aktivt bestämt sig för att hålla tillbaka ordet nej för att istället lyssna in vad barnet har tänkt. Det finns fungerande mål och utvärdering på högre nivåer men vi saknar det på pedagogernas nivå. I avdelningsplaneringarna dokumenteras ämnet/punkten som avhandlas men inte det som sägs eller det man kommer överens om. Med en fördjupad dokumentering av vad som diskuteras och en större systematik kan förskolan komma längre vad gäller kvalitet. Förskolan har en mycket god kommunikation både internt och externt och använder modern teknik som ett redskap. Men främst är det mötet mellan pedagoger och barn samt mellan pedagoger och föräldrar som grundlägger den goda kommunikationen. Detta är också grunden för Nyponrosens goda rykte.

3 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas. Om vår förskola Nyponrosens förskola ligger i bostadsområdet på Sandvalla och tillhör lärområde Nord i Lärande- och Kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef är Annika Gabrielsson. Förskolechef Eva Strandell är ansvarig för vår enhet. Förskolan öppnades i februari Kommunen hyr fastigheten av HSB, som i sitt ursprung består av fyra lägenheter. Förskolan har 2 avdelningar, Tallen för de yngre barnen och Granen för de äldre barnen. Förskolan är efterfrågad bland föräldrar. Den goda och näringsriktiga maten tillagas av vår kokerska. På Nyponrosens förskola får barnen möjlighet att utveckla entreprenöriella färdigheter som bl. a kreativitet, skapande och initiativförmåga. Vi lägger stor vikt vid att utveckla en tillåtande atmosfär där barnen får stort inflytande över sin lek och sina lärprocesser. Vi värnar om ett varmt välkomnande och mottagande för både barn och föräldrar. Vi fokuserar på att barnen får möjlighet att leka för att öva ett fungerande samspel. Vi har tydliga återkommande rutiner som valkort kopplade till lärprocesser, egna valda aktiviteter och utevistelse. Vi använder oss av pedagogisk dokumentation för att synliggöra och följa barnens utveckling och lärande. Barnen är själva delaktiga i att dokumentera sina upptäckter och nya erfarenheter vilket gör att de får syn på och blir medvetna om sitt eget lärande. Vår värdegrund På Nyponrosens förskola ska alla barn och vuxna känna glädje och trygghet, ingen ska bli utsatt för diskriminering eller annan kränkande behandling. Förskolan präglas av respekt för människors olikheter och olika behov. Alla barn är välkomna till vår förskola och alla ska känna sig trygga och sedda. Alla på förskolan ska verka för en god hälsa och trygghet genom att utveckla goda relationer mellan förskola och hem, alla föräldrar ska känna tillit till förskolan.

4 Våra verksamhetsmål Som en del i det livslånga lärandet vill vi på Nyponrosens förskola ge varje barn i samspel med andra en stimulerande, utvecklande och positiv förskoletid. Vi utgår från målen i förskolans läroplan med aktuell forskning som grund och fokus på värdegrund och barns utveckling och lärande. Vi strävar efter att utforma ett entreprenöriellt förhållningssätt som stärker barnens nyfikenhet, kreativitet och lust att lära. Vi arbetar med utforskande aktiviteter utifrån barnens intressen och egna frågeställningar. Barnen på Nyponrosens förskola ska känna; Jag kan, jag vill, jag vågar. Kultur och hälsa är prioriterade områden. Vi arbetar med musik där de äldsta barnen deltar i Knatteorkester med instrument från Bunnemusic. Vi arbetar med hälsa, miljö och hållbar utveckling genom Grön Flagg och Miniröris, vi har Mulleverksamhet för de äldsta barnen. Verksamhetens innehåll På höstterminen lägger vi fokus på att få barnen trygga och att jobba ihop barngruppen. Barnen introduceras i förskolans rutiner och arbetssätt. Vi delar in barnen i grupper vid olika aktiviteter. Indelningen kan ske utifrån barnens ålder, mognad eller intressen. Vi arbetar för att barnen ska bli lyssnade på och sedda, att de blir respekterade och har en plats i gruppen. Barnen får öva sin förmåga att lyssna på varandra. Vi erbjuder barnen en lustfylld och tillåtande lärmiljö där de får möjlighet att skapa i olika material, t ex. målarrum, snickarbod och byggrum osv. Vi erbjuder barnen många sorters material för skapande och konstruktion som stimulerar deras fantasi och kreativitet, t ex. sand, stenar, klossar, vatten, färger, pärlor och glitter. Vi arbetar med att synliggöra och utveckla matematik, naturvetenskap och teknik konkret i ett meningsfullt sammanhang i barnens vardag. Vi arbetar med Före Bornholm, ett material för att stimulera barnens språkutveckling genom rim, ramsor, sång, sagor och språklekar. Vi arbetar med högläsning och boksamtal. Vi tränar munmotorik, spelar spel och dramatiserar rollekar. TRAS betyder tidig registrering av språkutveckling, och innebär en kartläggning av barns språkutveckling genom observationer. Vi använder oss av TRAS i förskolan, för att tidigt upptäcka barngruppens behov och utifrån kartläggningen planera olika insatser och stöd för att utveckla språket. Personalen har gått en utbildning i TRAS.

5 Förskolans egna traditioner Vi uppmärksammar och firar olika högtider som påsk, midsommar, lucia, jul och förskolans dag. Vi har avslutningsmiddag för 6-åringarna på våren. Föräldrars delaktighet och inflytande Föräldrar ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. Vi strävar efter att vara tydliga med att synliggöra mål och innehåll i verksamheten bl a genom dokumentationer och informationsbrev för att ge förutsättningar till delaktighet och inflytande. Vi använder forum för samråd för att ge möjlighet till delaktighet och inflytande i utvärdering av förskolans plan mot diskriminering. Utvecklingssamtal Utvecklingssamtalet är ett bra tillfälle för pedagoger och vårdnadshavare att mötas i en dialog om barnets utveckling och lärande. Läroplanen för förskolan, Lpfö98, och pedagogisk dokumentation ligger till grund för samtalet. Vi har utvecklingssamtal på vårterminen, de äldsta barnen är med på samtalet och berättar om sitt lärande. Vi erbjuder även ett samtal på höstterminen om behov finns. För barnen som går över till förskoleklass erbjuds trepartssamtal mellan barn, förälder, förskolan och förskoleklassen. Barnens utrustning och säkerhet Märkta och oömma kläder och skor för alla väder, flera extra ombyten. Godkänd hjälm under vintern för bl a pulkaåkning. Blöjor. Meddela alltid om någon annan än ordinarie vårdnadshavare ska hämta barnet på förskolan, vi lämnar inte ut barnet till för oss okända personer. Vid sjukdom Om ditt barn är sjukt, kontakta alltid förskolan. Meddela alltid personalen dagen före ditt barn kommer tillbaka till förskolan.

6 Smitta i förskolan Smittsamma sjukdomar är den vanligaste orsaken till att barn inte kan vara i förskolan. Förskolan följer Socialstyrelsens riktlinjer Smitta i förskolan för att begränsa och förebygga smitta i förskolan. Den beskriver vad en infektion innebär både för det enskilda barnet i en grupp och för hela gruppen. En tumregel är att hålla barnet hemma 48 timmar efter sista symtom vid magsjuka, tills ögonen inte varar vid ögoninflammation samt ett dygn feberfri utan febernedsättande medicin. I övrigt är det barnets allmäntillstånd som är det avgörande. För att vara på förskolan, måste man orka delta i de aktiviteter som pågår. På förskolan har vi våra Hygienråd, som vi följer. God hygien är viktigt då det kan bidra till friskare barn och lägre sjukfrånvaro. Ni föräldrar hjälper till genom att tvätta era barns händer när ni kommer till förskolan. Schema och närvarotider Föräldrar ansvarar för att lämna schema för barnets närvarotid genom e-tjänsten på Familj eller skriftligt på blankett. Om tillsynsbehovet förändras ska nytt schema registreras, minst en månad i förväg eller så fort ändringen blir känd, som underlag för verksamhetens planering. Barnets närvarotid baseras på förälders arbetstid och studietid. Sovtid på grund av skiftarbete, restid och självstudietid räknas in. Alla tre-, fyra- och femåringar har rätt till avgiftsfri pedagogisk verksamhet i förskolan som omfattar minst 525 timmars om året från och med 1 september till och med 31 maj. Barn utan omsorgsbehov vars föräldrar inte arbetar eller studerar är välkomna till förskolan varje dag under 3 timmar. Samarbetspartners Specialpedagog. Utbildning och stöd till personal genom specialpedagogisk handledning och konsultation utifrån barngruppens och/eller barnens behov av stöd i sin utveckling. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av särskilda stödinsatser efter att medgivande lämnats. Psykolog. Stöd till personal genom handledning och konsultation. SoF Social och fritid PRC Pedagogiskt Resurs Centrum BVC Barnavårdscentralen Barn- och familjehälsan Landstinget.

7 Sekretess och anmälningsplikt Sekretess gäller i förskoleverksamheten för uppgift om enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) 23 kap 1. De som arbetar med barn och ungdomar är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att barn far illa. Det räcker att det finns misstankar om att ett barn behöver skydd. Detta kallas anmälningsskyldighet och är en lagstadgad skyldighet enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) 23 kap 1. Det är sedan socialtjänstens uppgift att utreda eventuella behov och att åtgärda. Personalen vid Nyponrosens förskola Tallen tel:10522 Emma Larsson Marie Söderlund Malin Stolt Granen Madeleine Nordström Lena Kjellman Helena Hedlund Margareta Bergh Helena Bladin E-post: tel:10608 Kokerska Lokalvårdare nyponrosens.forskola@edu.hudiksvall.se Besöksadress: Postadress: Finkvägen 40 Nyponrosens förskola Hudiksvall Hudiksvall Förskolechef Eva Strandell, tfn , E-post; eva.strandell@hudiksvall.se Administratör Alexander Sahring, tel;nr 19525

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Dellens förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2015/2016 Kvalitetscertifierad förskola Sandvalla förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Björkbergs förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan Lpfö98 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Välkommen till Humlans förskola

Välkommen till Humlans förskola Välkommen till Humlans förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan skall lägga grunden till ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och

Läs mer

Välkommen till Brunnsnäs förskola

Välkommen till Brunnsnäs förskola Välkommen till Brunnsnäs förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2015/2016 2 (7) 3 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2015/2016 2 (8) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015

Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015 Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015 Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser.

Läs mer

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag 1 (7). Barnet skall vara feberfri ett dygn och vid magsjuka/diarré skall barnet vara hemma 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén. Vid magsjuka/diarré bör syskon vara hemma för att minimera smittspridning.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Nyponrosens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Nyponrosens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Nyponrosens förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2012/2013 Kvalitetscertifierad förskola Nyponrosens förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2018/2019 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, rev 2016) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola 2015-2016 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Välkommen till Åviks förskola

Välkommen till Åviks förskola Välkommen till Åviks förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Arbetsplan för Kometen

Arbetsplan för Kometen Köpings kommun Arbetsplan för Kometen Läsår 2015 2016 Lena Malmberg, Lotta Zilén 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Brunnsnäs förskola

Välkommen till Brunnsnäs förskola Välkommen till Brunnsnäs förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och

Läs mer

Förskolan Skogsgläntan

Förskolan Skogsgläntan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Förskolan Skogsgläntan Förskolan med det kompetenta barnets nyfikenhet i fokus En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens

Läs mer

Välkommen till Edsta förskola

Välkommen till Edsta förskola Välkommen till Edsta förskola 2012-2013 Adress: Edsta förskola, Edsta 212, 820 92 Hudiksvall Telefon: 0650-55 68 69 Kotten 073-275 20 54 Tallen 073-275 20 55 Plantan: 0650-251 04 Mejladress: edstaforskola@.edu.hudiksvall.se

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan för Förskola 2011 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 Läroplan förskolan... 3 FÖRSKOLANS MÅL... 3 VAD ÄR KRÄNKANDE BEHANDLING? DEFINITIONER... 4 SÅ

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Frilufts Förskolor Lantgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Lantgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Lantgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Avdelningsplan! för! Havet!

Avdelningsplan! för! Havet! Avdelningsplan! för! Havet! Strumpans förskola! Verksamhetsår! 2015/2016! Grundfakta och förutsättningar - pedagoger, barngruppens sammansättning, lokaler och lärmiljö 39 barn på Havet varav 12 barn på

Läs mer

Arbetsplan för Hamneda förskola

Arbetsplan för Hamneda förskola Arbetsplan för Hamneda förskola 2014 Värdegrund Förskolan och skolan har en gemensam värdegrund, gällande Hamnedas rektorsområde. Förskolans/skolans uppgift är att, hos barnen/eleverna förankra och förmedla

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkommen till Tingvalla förskola Tingvalla förskola ligger centralt i Märsta och har plats för omkring 70 barn i åldrarna 1-6 år.

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN PLAN FÖR FRÄMJANDE AV LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGANDE AV DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 Upprättad 2014-09-01 Revidering under hösten 2015 1 INNEHÅLL Likabehandlingsplan...

Läs mer

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Hästen Avdelningen Hästskon Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Syfte med Pysslingens LärandeINDEX

Syfte med Pysslingens LärandeINDEX U N D E R L A G f ö r B E D Ö M N I N G a v K V A L I T E T E R I L Ä R A N D E T i P Y S S L I N G E N S F Ö R S K O L O R Syfte med Pysslingens LärandeINDEX Kvalitetssäkra - Utveckla Pysslingen väljer

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Karlavagnen 2013 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö98, reviderad 2010, som styr verksamheten. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 1(6) Sörgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 2 Vår vision Vi vill att: alla barn på Sörgården ska känna att de har samma rättigheter och möjligheter, flickor

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Förskolans namn: Ansvarig förskolechef: Sörgårdens förskola nov-15. Kristine Johansson 9. Sammanställ och dokumentera Hur blev det? 8. Utvärdering av genomförda

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Qualis kvalitetssäkringssystem

Qualis kvalitetssäkringssystem Qualis kvalitetssäkringssystem Qualis kvalitet i grundskolan 2013 / 2014 Syftet med Qualis Syfte: Synliggöra sambanden mellan faktorer som skapar bra resultat och god kvalitet. Bidra till att kommunicera

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord

NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord Läsåret 2011-2012 Skutan Norrbacka förskolor består av förskolorna Skutan, Norrbacka och Lyan, som har ett nära samarbete kring förskolepedagogik för barnen i området. Två dagbarnvårdare

Läs mer

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag SYNTELEJE FÖRSKOLA Utskriftsversion likabehandlingsplan 20151001-20161001 Innehåll Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag Diskrimineringsgrunder Vår plan mot kränkande/diskriminerande behandling

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

Arbetsplan Årsunda förskola 2015-2016

Arbetsplan Årsunda förskola 2015-2016 Sandvikens kommun Arbetsplan Årsunda förskola 2015-2016 Kunskapsförvaltningen Datum Sidan 2(7) Arbetsplan för Årsunda förskola 2015 2016 Under läsåret 2014/15 förändrade Årsunda förskola delar av sitt

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2011/2012 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

SOLGLÄNTANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-11-24 MÅL

SOLGLÄNTANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-11-24 MÅL SOLGLÄNTANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-11-24 MÅL På Solgläntan tar vi ett gemensamt ansvar för att var och en känner sig välkommen, trygg, respekterad för den man är, och får uppleva gemenskap. LEVNADSREGLER

Läs mer

Fritidshem och skola i samspel

Fritidshem och skola i samspel Fritidshem och skola i samspel Pedagogisk plan för fritidshemmen på UTBYNÄSSKOLAN 1 Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som ligger utanför skolans timplan. Alla som arbetar i skolan har som uppdrag

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola

Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola Bedömningsmatris för Våga Visa kulturskola En kulturskola med hög kvalitet En kulturskola med hög kvalitet har ett utbud som ger möjlighet till både bredd och fördjupning. Där finns speciella undervisningsformer

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Lärkan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Snösätra Förskolor. Pedagogiska ställningstaganden :

Snösätra Förskolor. Pedagogiska ställningstaganden : Sid 1 (6) Snösätra Förskolor Pedagogiska ställningstaganden :? Vi bygger vår verksamhet på barnens nyfikenhet, lust och inre motivation! För att vi ska lyckas krävs att vi hittar en ingång till varje barn!?

Läs mer

Förskolan Matrisen K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Matrisen K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Matrisen En kreativ start på det livslånga lärandet En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010 Ärlans förskola 2009-12-15 Styrdokument: Skollagen (14 a kapitlet) Förskolans huvudman ska se till att förskolan: - bedriver ett målinriktat

Läs mer

Vilka är Pysslingen Förskolor?

Vilka är Pysslingen Förskolor? Vilka är Pysslingen Förskolor? Pysslingen startar 1986 Finns 2015/2016 i Stockholms Län Knivsta Enköping Västerås Kristianstad Lund Höganäs Helsingborg 89 förskolor 1 förskola 1 förskola 3 förskolor 2

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Adolfsbergs intraprenad Förskolorna Skeppet och Skutan 2015-2016 1. Vision Trygghetsarbete handlar om att skapa en förskola som

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Storbrons förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Storbrons förskola BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Storbrons förskola VISION Att varje barn får vara sitt bästa jag. Innehållsförteckning 1. Inledning... sid 2 2. Förutsättningar.

Läs mer

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Köpings kommun Förskolan Solbacken Läsår 2015 2016 Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Välkommen till Vesslans förskola

Välkommen till Vesslans förskola Välkommen till Vesslans förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Lokal verksamhetsplan Förskolan

Lokal verksamhetsplan Förskolan Lokal verksamhetsplan Förskolan Område B Söderköpings kommun Läsåret 2015/2016 Söderköpings Vision 2020 Nationella mål och resursplan KF Skolplan BUN Verksamhetsplan BUN Uppföljningsplan BUN Lokal verksamhetsplan

Läs mer

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN Att leka sig in i skolans värld LUCIA GEOMAG BYGGE MED KAPLASTAVAR Mål för förskoleklass Att skapa en trygg och tillåtande miljö där: barnet känner sig

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Senast genomläst och reviderad på Personalmötet den 12 januari 2016 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Innehållsförteckning: Sid. Målsättning...2 Vad säger läroplanen..3 Definitioner.4-5

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vika År 2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Tove Jensen pedagoger Lena Johansson Planen gäller från 2015-03-01

Läs mer