Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem"

Transkript

1 Välkommen till Björkbergs förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2014/2015

2 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan Lpfö98 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas. Om vår förskola Björkbergs förskola tillhör lärområde 2 inom lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef för förskolan är Annika Gabrielsson. Ansvarig för Björkbergs förskola är förskolechef Hans Olsson Förskolan har sex avdelningar Tigern, Björnen, Giraffen, Elefanten, Lejonet och Vargen där alla avdelningar är åldersintegrerade med barn i åldern 1 5 år. Vår förskola byggdes 1975 och har under åren haft många olika former av barnomsorg. Vi har ett öppet klimat med gott samarbete mellan avdelningarna och viss verksamhet har vi gemensamt eller i tvärgrupper i huset. Övrig verksamhet planeras på varje avdelning. Vi har ca 18 barn/avdelning beroende på barnens schematider. Personalsammansättningen är två förskollärare och en barnskötare/avd. I vårt kök har vi 1.5 tjänst som lagar all vår mat och till lokalvård 0.65 tjänst. Vår vision Vår vision är att Björkbergs förskola skall vara en plats där barn, vårdnadshavare och personal skall känna sig välkomna. ingen skall utsättas för diskriminering eller kränkande särbehandling, utan alla ska respekteras och mötas av respekt för människors olikheter. all personal skall vara goda förebilder i sitt arbete med barnen och föräldrar, samt utveckla goda kontakter med dem. Våra verksamhetsmål I läroplanen anges strävansmålen för förskolan och kommunens fokusområden för 2014/2015 är följande, Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar, nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka, tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra sin nyfikenhet och sin lust samt sin förmåga att leka och lära förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

3 Verksamhetens innehåll Vi lägger stor vikt vid att se och bekräfta varje barn, uppmuntra och stötta dem, lyssna och finnas till hands. Det är viktigt att ni vårdnadshavare känner er trygga för att barnen ska göra detsamma. Vi strävar efter att utforma lärmiljöer som inspirerar barnens nyfikenhet och kreativitet som stimulerar till lust att lära. Verksamheten på förskolan utformas så att den ger barnen positiva upplevelser och erfarenheter. Varje vecka har vi: Gymnastik för 5-åringar på skolan i gymnastiksalen och 4-åringar på förskolan i lekhallen. Sångsamling och orkester i lekhallen. Skogsutflykt med den egna avdelningen I vårt arbete med barns språkutveckling använder vi bl.a böcker, boksamtal, bilder/tecken, sång, rim o ramsor och veckans ord. I leken utvecklas språket genom det sociala samspelet. Vi använder öppna frågor för att uppmuntra barnen till att kommunicera och uttrycka sina egna tankar. Vi har ett språkotek med material till våra barn med annat modersmål. Vi följer upp vårt språkarbete inom avdelningen och använder oss av materialet Före Bornholm. Vi medvetandegör matematiken i vardagen t.ex. vid påklädning, dukning, leken osv. med att personalen benämner och använder matematiska begrepp och symboler vid samtal med och runt barnen. Vi tillhandahåller material som på ett lekfullt sätt inspirerar och utvecklar barnen inom de matematiska områdena. Utelek är lika viktigt som innelek där övar barnen sin fin- och grovmotorik genom att cykla, klättra, springa, gunga och leka i sandlådan. Vår uteverksamhet präglas av Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder Vi använder oss av pedagogisk dokumentation för att synliggöra och följa barnens utveckling och lärande. Barnen är själva delaktiga i att dokumentera sina upptäckter och nya erfarenheter vilket gör att de får syn på och blir medvetna om sitt eget lärande. Förskolans egna traditioner Vi besöker Björkbergskyrkan två gånger/år för att titta på deras jul- och påsk spel. Luciafirande sker med luciatåg och fika för familjen utomhus på vår gård. Julen firas bl.a med Öppet Hus under en lördagseftermiddag i december. Barn och anhöriga kommer till förskolan där vi har olika stationer med pyssel och fika, vilket brukar vara mycket uppskattat. På våren städar vi vår gård tillsammans med barnen och avslutar med korv och tunnbrödsrullar. Vi firar midsommar med dans och fika. Vi firar barnens födelsedagar på varje avdelning, där dagen uppmärksammas på olika sätt.

4 Vårdnadshavares delaktighet och inflytande Du som vårdnadshavare är alltid välkommen att besöka vår förskola. På förskolan finns representanter för vårdnadshavarna på varje avdelning. De träffar förskolechefen och en till två pedagoger 2-3 gånger per år i möte. Vid dessa tillfällen diskuteras och planeras delar av förskolans verksamhet. Utvecklingssamtal En naturlig del av förskoleverksamheten är utvecklingssamtalet som är ett bra sätt för pedagoger och vårdnadshavare att mötas för att tala om barnet och förskoleverksamheten. Läroplanen för förskolan, Lpfö98 reviderad 2010, ligger till grund för samtalet. Vi använder oss av det material som tagits fram centralt på kommunen. Vi erbjuder 1 2 utvecklingssamtal/år men föräldrar är alltid välkomna att begära ytterligare samtal om de så önskar. Schema och närvarotider Vårdnadshavare ansvarar för att lämna schema för barnets närvarotid genom e-tjänsten på eller skriftligt på blankett. Om tillsynsbehovet förändras ska nytt schema registreras, minst en månad i förväg eller så fort ändringen blir känd, som underlag för verksamhetens planering. Barnets närvarotid baseras på vårdnadshavares arbetstid och studietid. Sovtid på grund av skiftarbete, restid och självstudietid får räknas in. Barnens utrustning Barnens kläder skall vara märkta och anpassade efter väderlek. Extrakläder som tröjor, byxor, strumpor, trosor/kalsonger och regnkläder/stövlar skall finnas på förskolan. Blöjor tar vårdnadshavarna med till sina barn och ansvarar själva för att det fylls på. Barn som sover skall ha märkta lakan, filtar, kuddar mm. Vid sjukdom Om ditt barn är sjukt, kontakta alltid förskolan. Meddela alltid personalen dagen före ditt barn kommer tillbaka till förskolan. Det är barnets allmäntillstånd det vill säga hur barnet äter, sover och orka delta i verksamheten, som är avgörande för om barnet kan vistas i förskolan. Smitta i förskolan Smittsamma sjukdomar är den vanligaste orsaken till att barn inte kan vara i förskolan. Förskolan följer Socialstyrelsens riktlinjer Smitta i förskolan för att begränsa och förebygga smitta i förskolan. Den beskriver vad en infektion innebär både för det enskilda barnet i en grupp och för hela gruppen.

5 På förskolan har vi hygienråd som vi följer. God hygien är viktigt då det kan bidra till friskare barn och lägre sjukfrånvaro. Ni vårdnadshavare hjälper till genom att tvätta era barns händer när ni kommer till förskolan. * Vid magsjuka bör barnet stanna hemma 48 timmar efter sista kräkning eller diarré. På grund av smittorisk bör barnet även stanna hemma när någon i familjen är drabbad av maginfektion. * Vid ögoninflammation skall barnet vara hemma tills ögat slutat vara Samarbetspartners Specialpedagog. Utbildning och stöd till personal genom specialpedagogisk handledning och konsultation utifrån barngruppens och/eller barnens behov av stöd i sin utveckling. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av särskilda stödinsatser efter att medgivande lämnats. Psykolog. Stöd till personal genom handledning och konsultation. SoF Social och fritid PRC Pedagogiskt Resurs Centrum BVC Barnavårdscentralen Landstinget. Sekretess och anmälningsplikt Sekretess gäller i förskoleverksamheten för uppgift om enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) 23 kap 1. De som arbetar med barn och ungdomar är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att barn far illa. Det räcker att det finns misstankar om att ett barn behöver skydd. Detta kallas anmälningsskyldighet och är en lagstadgad skyldighet enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) 23 kap 1. Det är sedan socialtjänstens uppgift att utreda eventuella behov och att åtgärda. Begränsat öppethållande Vid 4 dagar per år kan förskolan stängas eller ha begränsat öppethållande för personalens kompetensutveckling och planering av verksamheten.

6 Mail och telefon uppgifter Mailadress, Telefon Avd. Tigern Marie Adolfsson, Christina Engberg och Emma Kroon Avd. Björnen Gerd Larsson, Catarina Fredlund Eriksson och Karin Sundman Avd. Giraffen Annica Arner, Christina Larsson och Birgitta Hedman Avd. Elefanten Birgitta Ingvarsson, Kickan Mattsson, Marie Sahlen, Anki Blomgren Hodell och Birgitta Lindow. Avd. Lejonet Katharina Andersson, Carina Johansson, Eva Nygren och Monika Nordin. Avd. Vargen Lena Sjöström, Anette Lundin och Yvonne Olsson. Kök Marianne Sundin och Kristina Sandin Kontor Anna-Lena Eriksson Hasse Olsson