Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Rönnängs förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Rönnängs förskola"

Transkript

1 Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Rönnängs förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Pia Johnsson Tjörn Möjligheternas ö

2

3 Innehåll 1 Enhetens namn Enheten ansvarar för följande områden Enhetens organisation Beskrivning av er organisation Antal barn i olika åldrar Avdelning/hus Arbetslagens organisation Antal pedagogisk personal Antal övrig personal Antal årsarbetare Andel högskoleutbildade förskollärare/fritidspedagoger/lärare Ledning Övrigt Förskolechefens prioriterade mål samt åtgärder för utveckling 6 3 Redovisning till nämnden Reflektion utifrån resultat av uppföljning av likabehandlingsplanen och jämställd medborgarservice Reflektion utifrån resultat av arbetet med barnkonventionen Reflektion utifrån resultat av samverkan med Kultur och Fritid Reflektion utifrån arbetet att höja kvaliteten Reflektion utifrån arbetet med samverkan kring utsatta barn Reflektion utifrån resultat av genomförda enkäter Reflektion utifrån It-satsningen med ökad tillgång på digitala verktyg Kortfattad summering av årets verksamhet samt förskolechefs analys och bedömning av årets resultat 9 5 Åtgärder för utveckling inför nästa läsår 11 6 Nyckeltal 12 Sida 3 (12)

4 1 Enhetens namn Rönnängs förskola 1.1 Enheten ansvarar för följande områden Enhetens organisation Beskrivning av er organisation Förskoleverksamhet i form av förskola Antal barn i olika åldrar Månen 1: 15 Månen 2: 15 Stjärnan 1: 16 Stjärnan 2: 20 Solen 1: 18 Solen 2: 22 Äventyrsgruppen: 22 Jollen småbarn: Avdelning/hus 2 hus Arbetslagens organisation Rönnängs förskola består av tre hemvister. Varje hemvist är uppdelad i två sidor. På varje sida arbetar ett statiskt arbetslag som följer barnen i takt med stigande ålder och byte av sidor. Barnen är indelade i ålder på varje sida. Äventyrsgruppen och Jollen småbarn (tillfällig verksamhet VT -15) tillhör också Rönnängs förskola, de är belägna i Jollen-huset på Rönnängs skolas område. Äventyrsgruppen utgör ett arbetslag, Jollen småbarn utgör ett arbetslag Antal pedagogisk personal 23,5 Sida 4 (12)

5 1.1.6 Antal övrig personal Antal årsarbetare 23, Andel högskoleutbildade förskollärare/fritidspedagoger/lärare 17, Ledning 1 förskolechef 100% tjänst (Rönnängs, Kållekärrs och Långekärrs förskolor) 1 biträdande förskolechef 60% tjänst (Rönnängs, Kållekärrs och Långekärrs förskolor) Övrigt Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Barn och Utbildningsnämndens prioriterade mål Budgetdokument Mål och inriktning Mål från likabehandlingsplanen Mål för arbetet med barnkonventionen Mål för samverkan Kultur och Fritid Mål för att höja kvaliteten Mål för samverkan kring utsatta barn och ungdomar Mål att genomföra enkäter Mål utifrån IT-satsningen Sida 5 (12)

6 2 Förskolechefens prioriterade mål samt åtgärder för utveckling Fördjupa vår kunskap i pedagogisk dokumentation genom handledning, praktik och litteratur. Fortsätta att utveckla föräldrasamverkan genom föräldraråd och information till föräldrarna. Fortsätta att utveckla arbetet med vår utemiljö i form av utomhusaktiviteter/utomhusstationer. Utveckla vår nya organisation med delade sidor och statiska arbetslag, vilka ska följa barngruppen genom alla åldrar i förskolan. Vidareutveckling och reflektionsarbete kring våra lärmiljöer inne. Sida 6 (12)

7 3 Redovisning till nämnden 3.1 Reflektion utifrån resultat av uppföljning av likabehandlingsplanen och jämställd medborgarservice Förskolan har en Likabehandlingsplan. Läsårets målområde har handlat om barns inflytande. Barnintervjuer och föräldraenkäter har använts i detta arbete. Vårt arbetssätt speglar målen från barnkonventionen, t ex - måltider serveras som buffé - småmöten med barnen med diskussion kring dagens upplägg - genom samtal respekteras varje barns tankar och uppfattningar - barnens funderingar och görande utgör grund för de projekt som arbetas med. - våra miljöer innebär olika mötesplatser för barnen. Vi arbetar med jämställdhet genom observation, kartläggning och granskning av vårt arbetssätt/förhållningssätt i det pedagogiska uppdraget. Det är viktigt att vi som personal ständigt reflekterar utifrån ett jämställdhetsperspektiv för att inte fastna i ev. invanda könsmönster. 3.2 Reflektion utifrån resultat av arbetet med barnkonventionen Barnkonventionen ligger till grund för vårt Likabehandlingsplansarbete. 3.3 Reflektion utifrån resultat av samverkan med Kultur och Fritid Tillgång till att kunna åka kollektivt med buss, har gett hemvist Solen möjlighet att åka på till Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn och Molekylverksta n i Stenungsund. Detta har varit två riktade samarbetsprojekt, vilket har inneburit ett positivt samarbete mellan förskola och annan verksamhet. Kulturbussen har använts en gång (maj - 15) för förskolans -09:or och -10:or, för utflykt till Sundsby. Det är mycket viktigt att barngrupperna kan komma utanför förskolan för att få tillgång till kultur! Samarbete med bibliotek och dess system med Sida 7 (12)

8 boklådor fungerar mycket bra! Under vårterminen har förskolan haft tillgång till Dansväskan. 3.4 Reflektion utifrån arbetet att höja kvaliteten Genom utveckling av vårt kvalitetsarbete, d.v.s. reflektion, utvärdering och analys av verksamheten, höjer vi vår kvalitet. Genom vår struktur på måndagar, reflektionsmåndag, skapas möjlighet till olika möten pedagoger emellan. Förskolechef och utvecklingspedagog arbetar tillsammans för att reflektionstid ska utnyttjas på bästa sätt och fyllas med angeläget innehåll utifrån verksamhetens behov och vardag. 3.5 Reflektion utifrån arbetet med samverkan kring utsatta barn Vi arbetar med BIF, barnet i fokus, kring utsatta barn, vilket innebär samverkan mellan förskola, Resurscentrum och BVC. Vi har även kontakt med Livbojen. 3.6 Reflektion utifrån resultat av genomförda enkäter Utifrån den enkät vi gjort i Likabehandlingsplansarbetet, tycker de flesta barn att det är roligt på förskolan. Den största skillnaden på svar gäller det med att få vara för sig själv på förskolan. Mest tydligt märks det på svar från Solen-barn. Vi har gjort en föräldra-enkät bland de yngre barnens föräldrar, den visar på god nöjdhet hos dessa föräldrar. 3.7 Reflektion utifrån IT-satsningen med ökad tillgång på digitala verktyg Under läsåret har all tillsvidareanställd personal utrustats med en egen Ipad samt två utbildningstillfällen för Ipad-användning. Dessa har används i det pedagogiska arbetet vad gäller dokumentation, och informationssökning. Våra Ipads är dock ej kompatibla med skrivare, vilket kan fördröja dokumentationsarbetet på ett onödigt sätt. Våra två smartboards och dokumentkamera har använts i olika sammanhang. Mer utbildning i detta är önskvärt. Sida 8 (12)

9 4 Kortfattad summering av årets verksamhet samt förskolechefs analys och bedömning av årets resultat Rönnängs förskola har detta läsår genomfört en förändring i husets organisation av barn och pedagoger. Detta på grund av reaktioner från pedagoger och föräldrar under föregående läsår där organisationen på särskilt hemvist Stjärnan var i fokus. För att förändra och utveckla rådande arbete, beslutades det om en ny organisation av Rönnängs förskola. Varje hemvist är i denna förändrade organisation, mer uppdelad i sidor, barnen är åldersindelade på varje sida. Varje sida har ett statiskt arbetslag som följer barnen i takt med växande ålder och byte av sida. Varje sidas arbetslag ansvarar för planering, dokumentation och uppföljning av sin sidas arbete. Vi har under läsåret, arbetat utifrån vår struktur på måndagar, reflektionsmåndag, vilket möjliggör möten mellan pedagoger. En timma varje måndag träffas pedagoger från varje hemvist i särskilda pedagog-grupper med särskilt syfte och innehåll. Grupperna leds av utvecklingspedagog, och planeras tillsammans med förskolechef. En av dessa pedagog-grupper kallas utvecklingsgrupp, och är särskilt inriktad på utvecklingsfrågor, och har mandat att besluta kring utvecklingsfrågor. Läsårets arbete i pedagog-grupp och utvecklingsgrupp har inriktats på: Våra värdeord Pedagogisk dokumentation Hur vi arbetar med tema Närmiljö Inför utvecklingssamtal Rutiner för utevistelse Avstämningsarbete gällande organisationen med delade sidor. Arbete med och i förskolans utemiljö. Arbete med informativ dokumentation Det pedagogiska arbetet i verksamheten kännetecknas av projekt utifrån barnens utforskande och intresse, under tema Närmiljö. Projekten har i stort skett på och inom respektive sida. Månen 1: färg-projekt med olika tekniker, utforskande i skogen utifrån sinnesupplevelser. Matematik-tänk i lek och aktivitet. Månen 2: färg-projekt med olika tekniker, matematik-tänk i lek och aktivitet i pinn-projekt, skogsutflykter med miljötänk, arbete med bokstäver och experiment. Stjärnan 1: projekt kring musik och rytmik, arbete med matematik och bokstäver med hjälp av olika figurer som kommit på besök. Sida 9 (12)

10 Stjärnan 2: arbete utifrån saga med fokus på empati och hur man är en bra kompis. Arbete med bokstäver, rim och ramsor. Arbete med experiment. Solen 1: projekt kring Jag har något att berätta, berättelse och dramatisering av barnens egna sagor. Arbete med olika karaktärer och dess egenskaper i Bamses värld. Arbete med kram-ram. Solen 2: arbete i projekt kring olika byggen, båtar/banor/transparens och projekt kring show planerad och strukturerad av och med barnen själva. Arbete med olika världar. Arbete med bokstäver och matematik utifrån samarbete med Nordiska Akvarellmuséet och Molekylverksta n. Äventyr: projekt kring svampar, arbete med sinnesupplevelser, luft och rymden. Äventyrsvandring. Samarbete med Nordiska Akvarellmuséet och Molekylverksta n. Jollen småbarn: arbete med att starta upp verksamheten, då den varit helt ny. Arbete i projekt kring musik, dans, skapande och drama. Genom pedagog-grupper, uppföljningar och utvärderingar har vi använt oss av kompetenser i huset, vilket har inneburit utveckling av vår verksamhet. Vi har under året arbetat med en ny organisation av barn och pedagoger på förskolan. Vi arbetar vidare med att utveckla det som fungerar bra i denna organisation, och vi kommer att förändra det som fungerar mindre bra. Föräldrarådet har etablerats, föräldrarna får information om det som händer i vår verksamhet, och de får möjlighet att lyfta frågor som berör dem. Vårt arbete med att skapa lärmiljöer inne och ute har utvecklats under året, då organisationen med delade sidor medfört ett aktivt miljöarbete för att tillgodose behov och utmaningar hos barnen på respektive sida. Ett större praktiskt miljö-arbete utomhus har förberetts och genomförts med positivt resultat. Vårt miljöarbete fortsätter. Sida 10 (12)

11 5 Åtgärder för utveckling inför nästa läsår Utveckla husets organisation med delade sidor då vi erfarit att reflektionsarbete missgynnas av organisationen med delade sidor. Barn i Allmän förskola går från och med hösten 2015 mellan , detta gynnar möjlighet till reflektionstid för pedagoger. Fördjupa arbetet med pedagogisk dokumentation och barns lärprocesser. Utveckla Pedagogisk idé och vision för Rönnängs förskola. Utveckla miljö på förskolans torg till att fungera mer ändamålsenligt pedagogiskt. Fortsätta det påbörjade arbetet med förskolans utemiljö. Sida 11 (12)

12 6 Nyckeltal Kund Föräldranöjdhet i förskolan (Svarsfrekvens Tjörn 28 %) Säker & trygg kommun Antal registrerade barnolycksfall Antal ärenden till trygghetsteamet om diskriminering, kränkning 2015 Totalt NKI Pojkar 2015 Flickor 2015 Riket 2014 Totalt 2014 Pojkar 2014 Flickor 2013 Totalt Sida 12 (12)

Kållekärr och Långekärrs förskolor

Kållekärr och Långekärrs förskolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Barn- och utbildningsförvaltningen Marianne Mårtensson, Pia Johnsson, Ann-Kristin Eriksson

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Kållekärr och Långekärrs förskolor

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Kållekärr och Långekärrs förskolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig förskolchef Pia Johnsson Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2016 juni 2017 Förskola. Rönnängs förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2016 juni 2017 Förskola. Rönnängs förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2016 juni 2017 Förskola Rönnängs förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Marianne Mårtensson 2017-06-01 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Rönnängs förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Rönnängs förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Rönnängs förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Marianne Mårtensson, Pia Johnsson, Ann-Kristin Eriksson 2016-09-21 Tjörn

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni Skärhamns Förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni Skärhamns Förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Skärhamns Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig förskolechef Mona Johansson 2015-07-27 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Tångeröd Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus förskolechef 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

Kvalitetsrapport Rönnängs Förskola 2017/18

Kvalitetsrapport Rönnängs Förskola 2017/18 Kvalitetsrapport Rönnängs Förskola 2017/18 Barn och utbildningsförvaltningen Rönnängs förskola Marianne Mårtensson 1 2018-06-15 Innehåll 1 Enhet 4 2 Normer och värden 6 2.1 Likabehandling... 6 2.2 Trygghet

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Ansvarig rektor/förskolechef Namn Linda Markus Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Sida! (! ) 2 8 Enhetens namn Myggenäs förskola

Läs mer

Arbetsplan augusti 2011 juni Skärhamns Förskola

Arbetsplan augusti 2011 juni Skärhamns Förskola Arbetsplan augusti 2011 juni 2012 Skärhamns Förskola Ansvarig förskolechef Namn Mona Johansson Datum 2011-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns Förskola Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Kållekärrs och Långekärrs skolor

Kållekärrs och Långekärrs skolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Kållekärrs och Långekärrs skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor Hans Persson 150814 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola 2017/18 Kållekärrs förskola

Kvalitetsrapport Förskola 2017/18 Kållekärrs förskola Kvalitetsrapport Förskola 2017/18 Kållekärrs förskola Barn och utbildningsförvaltningen Pia Johnsson 2018-06-20 Innehåll 1 Enhet 5 2 Normer och värden 7 2.2 Likabehandling... 7 2.3 Trygghet och förhindra

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Bleketskolan. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 6-9

Bleketskolan. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 6-9 Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 6-9 Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor Margareta Bertilsson 2015-06-30 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lodet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

Karlsviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Karlsviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlsviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen: Karlsviks förskola, Disponentvägen 10, 975 94 Luleå Ansvariga för planen: Förskolechef

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Myggenäs skola. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5

Myggenäs skola. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor namn Inger Fält Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2011-2012 Inledning På Akvarellens förskola arbetar vi målmedvetet för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Trygghetsplan. Nyckelpigans Förskola

Trygghetsplan. Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan Nyckelpigans Förskola 2015-2016 Nyckelpigans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Jan Wallin Ann-Sofi Karlsson Mona

Läs mer

BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN

BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan. Läsår:

Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan. Läsår: Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Inger Sjöbäck förskolechef, Helena Öbrink, Rose-Marie

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Måttsund Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Måttsund Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Måttsund Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Käppala förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Käppala förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Käppala förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Tolvåkers förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tolvåkers förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tolvåkers förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Önsta förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LILLÅNS FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Korallens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2014-2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Piltorps förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021 39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

för 2012-13 KÄLLGATANS OLA

för 2012-13 KÄLLGATANS OLA för 2012-13 13 KÄLLGATANS FÖRSKOL OLA Värdegrund och genus Vi har kommit olika långt i vårt arbete med kompissolen. Vi diskuterar genusperspektivet kontinuerligt och inser svårigheten då vi alla är präglade

Läs mer

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Handläggare Datum Pia Ihse 13 2014-08-06 0480-45 20 40 Tingbydals förskola Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Öppna förskolan Kroggärdets förskola Smedängens förskola/ nattomsorg Förskolan

Läs mer

Lokal verksamhetsplan Förskolan

Lokal verksamhetsplan Förskolan Lokal verksamhetsplan Förskolan Område B Förskola Söderköpings kommun Läsåret 2016/2017 Söderköpings Vision 2020 Nationella mål Mål och resursplan KF Skolplan BUN Verksamhetsplan BUN Uppföljningsplan BUN

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SKATTKAMMARENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 4 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 4 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2014/2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN 2017-2018 En presentation av förskolans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2017-2018 Innehåll 1. Inledning 1-2 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete 2 3. Våra mål 2 4. Utvärdering 2-3 5. Främja 3-5 6. Kartläggning

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola Verksamhetsplan för förskolan Skee förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse Handläggare Datum Pia Ihse 2018-10-02 0480-45 20 40 Förskolan Smedby Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Smedby Barn och ungdomsförvaltningen Adress Odlingsvägen

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Egenkontroll och kvalitetsredovisning. ht 2010 vt Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Sinikka Sjöstedt

Egenkontroll och kvalitetsredovisning. ht 2010 vt Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Sinikka Sjöstedt Egenkontroll och kvalitetsredovisning ht 2010 vt 2011 Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Sinikka Sjöstedt 2011-09-29 1 (7) Innehåll 1. UPPGIFTER OM FÖRSKOLAN...2 2. RUTINER, DOKUMENTATION OCH PERSONAL...2

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Söderbykarls Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbykarls Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbykarls Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: HT 2014-VT 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Förskolan Pilbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Pilbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Pilbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer