Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gunnebo skola och fritidshem 2014/2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gunnebo skola och fritidshem 2014/2015"

Transkript

1 Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gunnebo skola och fritidshem 2014/2015 Planerna gäller Ansvarig rektor: Malin Ahlsén

2 Innehållsförteckning Mål och vision Förankring Främjande arbete Förebyggande arbete Handlingsplan för läsåret 2013/2014 Åtgärdande arbete Förankring av planen Utvärdering

3 Mål och vision Gunnebo skola och fritidshem arbetar fortlöpande och utifrån gällande bestämmelser för att främja likabehandling samt motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Skolan är en plats dit alla ska kunna komma och känna sig välkomna, trygga och delaktiga. Barn- och utbildningsförvaltningens vision Kompentens för livet -Lust att lära, rätt att lyckas" innebär att Västerviks kommuns förskoleverksamhet och skola präglas av en helhetssyn där alla barn och elever har en bra arbets- och lärandemiljö och lär för framtiden. För att uppnå detta arbetar vi på Gunnebo skola för att alla elever och vuxna på skolan ska trivas, känna trygghet, bli sedda och respekterad för den man är. Skoltiden är en förberedelse för framtiden. Att erhålla kunskaper och färdigheter är viktigt, men också att skapa ett bestående avståndstagande från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. På Gunnebo skola arbetar vi för att skapa ett vänskapligt klimat där hänsyn och ömsesidig respekt präglar det sociala samspelet. Framkommer någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling så utreder vi, åtgärdar och följer upp händelsen enligt denna plan. Förankring Diskrimineringslagen och Skollagen innehåller båda bestämmelser som förbjuder diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, med syftet att skydda barn och elever mot kränkningar av deras värdighet. De ställer också krav på att verksamheterna bedriver ett aktivt och målinriktat arbete för att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter samt för att förebygga trakasserier och kränkande behandling. Gunnebo skolas arbete mot diskriminering och kränkande behandling utgår från FNs konvention om barnets rättigheter. 2 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga bli sämre behandlade. Det har ingen betydelse vilken färg barnet och barnets förälder har på huden (etnisk tillhörighet*), om barnet är flicka eller pojke (kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning*), vilket språk barnet talar, vilken gud barnet tror på (religion eller annan trosuppfattning*) om barnet har ett funktionshinder, ålder eller om barnet är rikt eller fattigt (funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling*). Anm. * orden inom parantes är citerade från läroplanen Lgr11 samt diskrimineringslagen.

4 Som stöd i arbetet har vi använt oss av Skolverkets allmänna råd Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling (SKOLFS 2012:10) Främjande arbete Gunnebo skola ska arbeta för att alla elever ska ha en trygg skolvardag. De demokratiska värderingarna och respekten av de mänskliga rättigheterna ska genomsyra skolvardagen, rasterna och fritidsverksamheten. Elevernas delaktighet Arbetet för att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling utgår ifrån den aktuella elevgruppen på skolan och fritidshemmet. Trivselenkät skola och fritidshem Varje vår genomförs en kartläggning över elevernas tankar och åsikter kring trivseln på skolan. Kartläggningen innehåller ett frågeformulär som omfattar trivseln i klasserna och på skolan - både fysiskt och psykiskt. För de yngre eleverna genomförs enkäterna muntligt tillsammans med en pedagog. De äldre eleverna genomför enkäten skriftligt. Utifrån en sammanställning av trivselenkäterna har det vidare arbetet utformats. Fritidshemmet genomför en egen enkät, även den under våren. Kommunenkät Årligen genomför kommunen en elevenkät, detta sker under vårterminen. Även detta kommer vara underlag för likabehandlingsarbetet och för att förhindra diskrimineringar och kränkningar. Utvecklingssamtal Varje termin erbjuds elever ett utvecklingssamtal där rutin är att diskutera elevernas trivsel och tankar kring värdegrunden på skolan. Att få ta del av elevernas upplevelser av sin skolgång, med stöd från vårdnadshavare, är av yttersta vikt för att utforma organisation och miljö så att alla ska känna sig trygga och trivas på skolan. Vi strävar efter att dessa samtal ska öppna upp för diskussioner och att tankar och åsikter förs fram. Utifrån detta kan vi tillsammans utforma åtgärder om behov finns.

5 Klassråd/Elevråd På kontinuerliga klassråd får eleverna också möjlighet att ta upp och diskutera frågor som rör trivselfrågor. Vid terminens början diskuteras skolans trivselregler som sedan elevrådets representanter tar med till elevrådet. Skolans elevråd består av representanter från alla klasser samt rektor. Klassernas representanter i elevrådet fungerar som en länk mellan elever och vuxna på skolan och en viktig fråga för elevrådet är elevernas trivsel på skolan. Elevrådet röstade och sammanställde vilka trivsel regler som gemensamt skulle gälla under läsåret på Gunnebo skola. Aktivt arbete i klasserna För att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling är det viktigt att eleverna, tillsammans med vuxna, får diskutera dessa frågor och analysera vad begrepp som trygghet, jämlikhet och rättvisa är och betyder för dem. Likaså är frågor som berör respekt och ansvar viktiga. Arbetet kring detta är en ständigt pågående process i klasserna, på fritids och i det dagliga arbetet där. Dels genom de arbetsområden som berör, men också genom frågor och diskussioner som uppkommer spontant utifrån aktuella händelser. Ett främjande arbetssätt är att göra olika trivselaktiviteter inom klasserna/på fritids. Vi bör få eleverna i en klass att känna att de tillhör en grupp. Vi arbetar främjande för att skapa gemenskap och trygghet mellan klasserna och eleverna på skolan/fritids. Detta gör vi genom samarbete och gemensamma dagar där eleverna får lära känna varandra, arbeta tillsammans och umgås över klassgränserna. Dessutom startar vi höstterminen -14 en fadderverksamhet, där äldre elever tar ansvar för yngre elever. Elevenkät (kommun) Eleverna genomför under våren även en kommunövergripande enkät som bland annat behandlade trygghet, trivsel och delaktighet. Vårdnadshavares delaktighet Samarbetsråd På skolans samarbetsråd möts föräldrar, pedagoger och rektor för att samtala om skolan och generella frågor som rör elevernas skolgång. Föräldrarna får möjlighet att ställa frågor och framföra åsikter om vad som händer i skolan. Detta är ett viktigt forum eftersom vi värdesätter föräldrarnas delaktighet i skolan högt. Vid samarbetsrådet presenteras skolans värdegrundsarbete. Bland annat diskuteras hur vårdnadshavarnas delaktighet i skolan kan främjas. Under höstterminen.-14 är en utemiljödag planerad genom samarbetsrådet. Då barn och föräldrar kommer till skolan en lördag för att genomföra insatser som förbättrar den fysiska miljön på skolan. Aktiviteten främjar även samhörigheten på skolan.

6 Alltid välkomna till skolan Föräldrar och vårdnadshavare är alltid välkomna att hälsa på i skolan för att skapa sig en inblick i barnens skolvardag. Skolan ordnar föräldramöten och varje termin sker även utvecklingssamtal. Föräldraenkät (kommun) Föräldrarna genomför under våren en kommunövergripande enkät som bland annat behandlar trygghet, trivsel och delaktighet. Personalens delaktighet Elevvårdskonferenser Varannan vecka träffas skolans elevhälsoteam. Där ingår rektor, specialpedagoger, skolkurator, skolsköterska och lärare som anmält ärenden till elevhälsan. Personalkonferenser En stående punkt på personalkonferenser är elevvård, som innebär delgivning i personalgruppen av aktuella ärenden som rör samtliga i arbetslaget. Under våren har personal arbetat värdegrund genom att läsa litteratur från Lärarförbundet om yrkesetik. Vi har haft pedagogiska samtal om detta och har genom dilemmafrågor arbetat med personalens förhållningssätt I personalgruppen har vi olika ansvarsområden, där finns en grupp som ansvarar för att aktualisera värdegrundsfrågorna och har alltid tid för detta på personalkonferenserna. Vi upprättar en pärm där vi samlar aktiviteter och förslag vi använt oss av i klasserna. Tillgänglighet För att förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling finns alltid vuxna nära tillhands. Under de raster på dagen där alla elever på skolan har rast samtidigt finns alltid minst en vuxen pedagog ute som rastvakt. Som rastvakt förflyttar man sig runt på skolgården, observerar och finns tillhands när eleverna till exempel behöver stöd i konflikter. Vi arbetar utifrån att alla elever på skolan ska känna trygghet och förtroende för alla vuxna. Utvecklingssamtal/övrig samverkan pedagog-föräldrar-elev En gång per termin hålls utvecklingssamtal med elev och förälder. I de fall det behövs hålls tätare kontakter.

7 Förebyggande arbete För att avvärja risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling arbetar vi med de problem som kommit fram efter gjord enkät på Gunnebo skola och fritidshem. För att uppmärksamma och komma tillrätta med dessa problem har skolan under läsåret arbetat som följer; Arbetsmetoder under föregående år (13/14) Gemensamma dagar hela skolan för att alla elever ska lära känna varandra och inte behöva känna rädsla för någon annan elev, vuxen eller någon plats på skolan. FN dagen Fyrorna var värdar för FN-dagen och höll i den. Skolan delades i grupper och fyrorna fick parvis ansvara för varsin grupp. De berättade om FN och genomförde lekar. Nobeldagen sexorna organiserade en nobelmiddag med prisutdelning. Sportdag Planerad av elevrådet, där eleverna i ålderblandade grupper fick prova på olika sporter. Påskpyssledag- Eleverna påskpysslade i åldersblandade grupper. Lekdag under höstterminen för hela skolan. Avslutningar med elevrådet som ansvariga - vid jul och sommar. Verksamheten beskriver vad som pågått: f-klass Arbetar med lista med uppdrag, ett per dag. 1an Kompissamtal regelbundet som arbetsmodell. Värderingsövningar i form av 4hörnövning, tjejsnack, samarbetsövningar och "vänliga veckan" 2/3an Livskunskap och veckans mål som handlar om värdegrund. 4an Diskussioner och bilbana som belöningssystem. Mobbning som ett arbetsområde där vi bl.a arbetade kring en film som hette "Jag ska tacka dej från himlen sen", de har även gjort pjäser. 5an Skrivläxor i ämnet, konsekvensanalysschema på händelser. 6an haft 2veckors utmaning. Därefter utmaning på 1 månad. Utmaning bestod i att hjälpa varandra/acceptera olikheter. Fritids-vänskapstema och Minimello-tema, värdegrundsarbetet är grunden i fritidsverksamhetens uppdrag. Elevrådet ansvarade för att skolan fick gemensamma trivselregler. Alla klasser involverades och representanterna från elevrådet sammanställde BRAHA-regalerna. 1 Personalen har ett gemensamt förhållningssätt där vi har som policy att alla barn är allas. När det kommit upp att elever har blivit retade tas detta upp med direkttillsägelse och den ansvarige vuxne samtalar med de elever som retas. 1 Se bilaga 2 BRAHA-reglerna

8 Ny elev Gunnebo skola uppmärksammar och välkomnar nya elever till våra klasser. För att nya elever på skolan ska känna sig välkomnade arbetar alla klasser på liknande sätt. Klassläraren informerar eleverna och även föräldrarna genom veckobrev. Den nya eleven presenteras i samling och en av de gamla eleverna tar sig frivilligt uppgiften att vara fadder. Läraren tänker extra på klassrumsplacering. Analys av enkätundersökningar Skolan Ny trivselenkät har genomförts under maj månad och sammanställts för att till skolstart hösten 2014 upprätta en ny arbetsplan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Resultatet av de trivselenkäter som genomfördes på skolan under vårterminen 2014 visar att majoriteten av eleverna trivs bra på skolan. De flesta elever upplever att de har vänner och känner inget utanförskap. Samtidigt känner de förtrogenhet med de vuxna som arbetar på skolan. Däremot visar undersökningen på att många upplever kränkningar, såsom mobbning/retningar och trakasserier. Främst i form av ord och uttryck som är kopplat till något personligt, många elever har en jargong mot varandra. De olika händelserna som eleverna beskriver utspelas nästan uteslutande på skolgården. Det verkar inte finnas specifika platser som skulle vara farligare än andra, utan det handlar i hög grad om vilka personer som befinner sig på platserna. Fritidshemmet I augusti 2014 (p.g.a sjukskrivningar) genomfördes en trivselenkät på Gunnebo fritidshem. Den riktade sig till barnen och syftade till att ta reda på hur de trivs i verksamheten, samt huruvida de är medvetna om lärandet på fritidshemmet. Denna ligger till grund för planeringen av arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Eleverna trivs på fritidshemmet och känner sig trygga och bekräftade med de vuxna och får hjälp om de behöver det. Vidare tycker eleverna att de har kompisar. Eleverna på fritids känner sig trygga på fritidshemmet dock säger några elever att de är rädda för killarna i sexan under skoldagen. De flesta eleverna tycker att de kan göra de aktiviteter de vill göra på fritids och att de får vara med och bestämma över sin fritidstid. De flesta eleverna tycker att de aktiviteterna som de vuxna har planerat passar dem bra. På frågan om eleverna lär sig saker på fritids menar eleverna överlag att de gör lärdomar, men att det är svårt att sätta ord på vad det är de lär sig.

9 Föräldraenkät 2014 (kommunövergripande) Föräldrarna genomför under våren en kommunövergripande enkät som bland annat behandlar trygghet, trivsel och delaktighet. Det var 40 svarande i åk 1-6. Resultatet vt-14 vad gäller samtliga frågorna ligger högre än kommungenomsnittet. Trots detta behöver skolan arbeta vidare med samtliga frågor för att nå högre resultat. Handlingsplan för läsåret Skolan och fritids ska se till att: - all personal, alla elever och vårdnadshavare känner till att kränkande behandling inte är tillåten på skolan. - det bedrivs ett målinriktat arbete för att främja elevers lika rättigheter. - samt att motverka all slags diskriminering eller kränkande behandlingar - årligen upprätta och utvärdera likabehandlingsplanen utifrån trivselenkät och kommunenkät. - om man får kännedom om att kränkande behandling förekommer, se till att utredning görs och att åtgärder vidtas. - verksamheten har ett gemensamt system för hur man dokumenterar, utreder och åtgärdar anmäld/upptäckt kränkande behandling. Inom skolverksamheten bedrivs kontinuerligt förebyggande arbete genom: - Faddergruppsarbete - Gemsamma aktivitetsdagar på skolan - Klassråd och elevråd - Värdegrundsarbete i klasserna med fokus på verbala kränkningar. - Idépärm - Utemiljödag - Arbete med BRAHA-reglerna. - Rastverksamhet ledd av personal och skolans sexor. Inom fritidsverksamheten bedrivs kontinuerligt förebyggande arbete genom: - Arbete med BRAHA-reglerna. - Fritidsråd - Värdegrundsarbete på fritids med fokus på verbala kränkningar. - Idépärm - Utemiljödag

10 Åtgärdande arbete Utreda och åtgärda så här gör vi Det är den som känner sig kränkt som avgör om ett beteende eller handling är oönskat eller kränkande. Elev som upplever sig kränkt eller som får kännedom om att en annan elev blivit kränkt tar kontakt med någon vuxen på skolan. Allt arbete dokumenteras av den som håller i frågan. Dokumentationen förvaras i en pärm i personalrummet. Akut (samma dag): Steg 1 Vi tar reda på... - vad som har hänt - hur det gått till - var det hänt - när det hänt - vilka som är inblandade Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Steg 6 Enskilt samtal med den/de som agerat oönskat eller kränkande Enskilt samtal med den/de som behandlats illa Kontakt med föräldrarna till de inblandade vilket sker i positiv anda Elevhälsoteamet meddelas Anmälan till rektor som anmäler till huvudman sker alltid och arbetsmiljöverket får in en anmälan om så är behövligt. Några dagar senare: Steg 7 Nya enskilda samtal med de inblandade. Rektor informeras om hur arbetet går. När det verkar OK: Steg 8 Prata om dagsläget på t.ex. klassrådet och vad som kan göras för att förhindra en upprepning. Den pedagog som varit närmast inblandad ansvarar för att dokumentera det inträffade samt de kontakter som tagits och resultatet av dessa (förvara i pärm i personalrummet). Kopia lämnas till rektorn. Skolledningen anmäler till huvudman och arbetsmiljöverket.

11 Om kränkningarna inte upphör har rektorn ansvar för att nödvändiga åtgärder genomförs enligt de lagar och förordningar som finns. Om en elev känner sig kränkt eller orättvist behandlad av en personal på skolan ska rektorn omgående informeras. Den följande utredningen leds av rektorn. Om personal kränks leder rektorn arbetet med detta. Likabehandlingsplanen sänds hem till nytillkomna elever och deras vårdnadshavare för kännedom och underskrift. Förankring av planen hos elever, vårdnadshavare och personal Aktivt arbeta med planen i klasserna/på fritids, där vi presenterar resultaten från enkätundersökningarna, tydliggör målen för läsåret och klargör vilket förhållningssätt som gäller på Gunnebo skola. Muntliga och bildliga påminnelser av BRAHA-reglerna runtom på skola/fritids.(klassrum, matsal, omklädningsrum, ytterdörrar ) Utvärdering Hur föregående års plan har utvärderats Alla elever har svarat på Gunnebo skolas trivselenkät. Eleverna i F - 1eleverna har fått svara muntligt. Eleverna från åk. 2-5 på datorn. Fritids genomförde muntliga intervjuer med barnen under augusti. Delaktiga i utvärderingen av föregående års plan Hela personalgruppen har diskuterat tillsammans, utifrån detta har rektor sammanställt materialet. Resultat av utvärderingen av föregående års plan Mycket har genomförts, men på grund av ledarbyte har arbetet endast varit målfokuserat under vårterminen: - Vi har arbetat över klassgränser och haft gemensamma aktiviteter. - Gemensamma ordningsregler har upprättats. Vi kan bli bättre på: - Att följa gemensamma rutiner. - Knyta kontakter och policyn alla barn är allas. - Dela med sig av arbetsmetoder i idépärmen. - Samma utvecklingsområde kvarstår sedan föregående år, vilket innebär att vi måste jobba mer målfokuserat och varierat.

12 - Specificera fritids aktiviteter i planen. Utvärdering av årets plan Årets plan ska utvärderas senast Beskriv hur årets plan ska utvärderas Under läsåret dokumenterar vi fortlöpande vilka aktiviteter vi haft och hur de fungerar. Detta görs på konferenser. Eleverna gör skolans och fritids enkät under april/maj månad för att vi sedan ska kunna sammanfatta läsåret Fritids kommer även att göra en enkät med föräldrarna. Kommunenkäten genomförs under vårterminen med elever och föräldrar. Ansvarig Rektor Malin Ahlsén Kommungemensam rutin för anmälan av kränkning: Rutiner för anmälan om diskriminering och kränkande behandling. Bakgrund och lagrum:

13 Enligt skollagen (2010:800) har alla barn och elever rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg, fritidshem, skola och vuxenutbildning ska vara fri frånkränkande behandling. Kränkande behandling är enligt barn- och elevombudsmannen handlingar som kränker barns eller elevers värdighet. Kränkningar kan bestå av till exempel nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden eller fysiska handlingar. Kränkningar kan även bestå av utfrysning eller hot. De kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. Huvudmannen har det yttersta ansvaret för att arbetet mot kränkningar sker i våra verksamheter. Enligt skollagen (2010:800) 6 kap. 10 är skolpersonals och förskolechefs/rektors anmälningsplikt direkt kopplad till huvudmannens skyldighet att skyndsamt utreda omständigheterna. Anmälningsskyldigheten omfattar alla situationer där barn och elever upplever sig ha blivit utsatta för kränkande behandling. Det ska alltså inte göras någon värdering av hur allvarlig en händelse är innan den anmäls till rektor eller huvudman (SKOLFS 2012:10). Händelsen utreds skyndsamt avförskolechef/rektor. Rektors anmälningsplikt till huvudmannen är direkt kopplad till skyldigheten för huvudmannen att skyndsamt utreda omständigheterna och därför behöver informationen till huvudmannen ske skyndsamt enligt 6 kap. 10 skollagen 2010:800. Enligt 6 kap. 10 är en lärare, förskollärare eller annan personal skyldig att anmäla till förskolechefen eller rektorn om hen får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Förskolechef/rektor utreder och anmäler till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna skyndsamt och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Anmälan: Anmälan kan komma till kommunens kännedom på flera sätt: 1. Anmälan lämnas till en förskola/skola av personal eller enskild person och delges förskolechef/rektor. 2. Anmälan lämnas till kommunens förvaltning av personal eller enskild. 3. Anmälan lämnas till nämnd från enskild, personal, barn- och elevombudet eller Skolinspektionen. Rutiner för anmälningar som inkommer till våra förskolor/skolor: Skolornas likabehandlingsplaner upprättas i enlighet med skollagens (2010:800) 6 kap. 7-8 och följer Skolverkets allmänna råd för Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

14 I varje skolas Likabehandlingsplan ska rutiner anges för hur en anmälan ska hanteras. Planen ska också innehålla rutiner för kommunikation av anmälan till huvudmannen sker. Förskolan/skolan bestämmer själv hur rapportering till förskolechef/rektor ska gå till. För anmälan som lämnas till en förskola/skola gäller följande: Varje incident som ett barn eller en elev upplever som diskriminerande/kränkande ska dokumenteras på det sätt som förskolan/skolan beslutat och hanteras på förskolan/skolan i enlighet med Likabehandlingsplanen. En kopia av detta ska skickas till huvudmannen. En kopia av incidentrapporten skickas skyndsamt till nämndsekreteraren Birgitta Aldebert som diarieför den. Kopia på rapporten lämnas till utvecklingsledaren för grundskolan, Ewa Myhrén som bedömer ärendet och kommunicerar anmälan med förvaltningschefen. Ewa Myhrén ser också till att uppföljning av ärendet med förskolechef/rektor sker skyndsamt. Vid mycket allvarliga kränkningar kontaktar förskolechef/rektor omedelbart förvaltningschefen. Detta kompletteras med en skriftlig anmälan som lämnas av förskolan/skolan enligt rutinerna ovan. För anmälan som lämnas av enskild till förvaltning eller nämnd: Anmälan registreras av nämndsekreteraren Birgitta Aldebert och lämnas därefter till utvecklingsledare Ewa Myhrén som tar kontakt med berörd förskolechef/rektor samt informerar förvaltningschefen i ärendet. Ärendet hanteras därefter enligt förskolans/skolans likabehandlingsplan samt enligt ovanstående rutiner. Anmälan som lämnas till nämnd genom barn- och elevombudet, Skolinspektionen eller andra myndigheter: Hanteras enligt förvaltningens ovan nämnda utredningsrutiner.

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Trygghetsplan. Trygga elever i Höörs kommun. Lindvallaskolan grundskola, förskoleklass och fritidshem 2011/2012. Plan mot kränkande behandling

Trygghetsplan. Trygga elever i Höörs kommun. Lindvallaskolan grundskola, förskoleklass och fritidshem 2011/2012. Plan mot kränkande behandling Skola och fritidshem Lindvallaskolan Trygghetsplan Trygga elever i Höörs kommun Lindvallaskolan grundskola, förskoleklass och fritidshem 2011/2012 Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Likabehandlingsplan. Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/13

Likabehandlingsplan. Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/13 Likabehandlingsplan Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2012/13 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Gläntan för planen Rektor

Läs mer

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning 3 Vision 3 Långsiktiga mål 3 Främjande och förebyggande arbete 4 Kartläggning av trygghet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan Året 2014/15 Sophiaskolan (rev 150119) Sid 2 (11) Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Syfte och begrepp. 3 Syftet med diskrimineringslagen

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6. Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering

MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6. Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6 Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering Likabehandlingsplan för Orrefors Skola år F-6 år 2015-2016 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-09-30 Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015-2016 Vår vision På Vissefjärda skola och

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Innehållsförteckning Vision 4 Så här arbetar vi för att nå vår vision: 4 Kyrkenorumskolans värdegrund 5 På Kyrkenorumskolan

Läs mer

Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Upprättad 2014 11 30

Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Upprättad 2014 11 30 Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2014 11 30 1 Innehållsförteckning Grunduppgifter...... 4 Lagar och förordningar...4 Begrepp...5 Vision... 6 Tidsplan... 6 Medverkan

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015-2016 Biträdande förskolechef Jessica Svensson jessica.svensson@horby.se

Läs mer

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna samma rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola

Läs mer

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 Vår vision Pårydsskolan skall vara en plats där elever och personal trivs och känner trygghet. Vårt mål Vårt

Läs mer

Limmaredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Limmaredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Limmaredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola år F - 6 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola år F - 6 a för

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola Madesjö Verksamhetsområde Likabehandlingsplan för Örsjö skola Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

LIKA-behandlingsplan

LIKA-behandlingsplan LIKA-behandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2015/2016 1. Skolans vision för likabehandlingsarbetet Barnen som går i Arthur Engbergskolan och i vår fritidsverksamhet skall känna sig trygga och glada.

Läs mer

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Näsums skola Ingrid Andersson, 0456-82 27 30 Ingrid.andersson@bromolla.se TJÄNSTESKRIVELSE 1(11) Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem a för planen och övriga pedagoger på skolan. Vår vision

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem Datum 20150918 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2015-10-16 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖR FAGERÅS SKOLA Planen gäller år F-6, samt för fritidsverksamhet Planen är reviderad i oktober 2014 KIL1000, v1.1,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Alla vid Glömminge skola och fritidshem ska vara trygga och känna förtroende för varandra 1(13)

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fågelås skola läsåret 2014/2015 Upprättad 2014-12-15 Innehållsförteckning Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 1 Solhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är Förskoleklass, Grundskola åk 1-6,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vitsippans förskola 2015/2016 Innehållsförteckning 2 Vision Förskolechefen har ordet 3 Lagtext och styrdokument Definitioner och begrepp 4 Diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Ljungbyskolan och Ljungbyskolans fritidshem 2014-2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Ljungbyskolan och Ljungbyskolans fritidshem 2014-2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Ljungbyskolan och Ljungbyskolans fritidshem 2014-2015 1 (15) Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Ljungbyskolan skolår F-5 inklusive

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. a för planen Rektor och personalen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kullens Skola

Likabehandlingsplan för Kullens Skola Likabehandlingsplan för Kullens Skola Innehållsförteckning Inledning 3 Skolans målsättning 3 Lagstiftning och styrdokument 3 Kullens skolas värdegrund 5 Främjande och förebyggande insatser 6 Kartläggning

Läs mer

Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 7 Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass och skola a för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Innehållsförteckning -Inledning -Definitioner av verksamhet och likabehandlingsplan -Måldokument för förskolor i Sölvesborgs

Läs mer

Trygghetsrådets handlingsplan för trygghets- och likabehandlingsarbete på Storvretskolan/Skogsback:

Trygghetsrådets handlingsplan för trygghets- och likabehandlingsarbete på Storvretskolan/Skogsback: 2014-02-28 Trygghetsrådets handlingsplan för trygghets- och likabehandlingsarbete på Storvretskolan/Skogsback: Vår gemensamma grundsyn En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Onsjöskolans likabehandlingsplan

Onsjöskolans likabehandlingsplan 151007 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling, arbetet mot diskriminering (Diskrimineringslagen) och arbetet mot kränkande behandling

Läs mer

Främjande åtgärder Förebygga åtgärder Rutiner när kränkande behandling misstänks eller upptäcks.

Främjande åtgärder Förebygga åtgärder Rutiner när kränkande behandling misstänks eller upptäcks. 1. Inledning Kastanjens likabehandlingsplan syftar till att främja barns och vuxnas lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder,

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Skolan Läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Östra skolan Planen gäller från 2014-09-21 till 2015-09-21

Läs mer

Likabehandlingsplan Katthults förskola 2015

Likabehandlingsplan Katthults förskola 2015 Likabehandlingsplan Katthults förskola 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...2 2. Inledning...4 3. Grunduppgifter...4 4. Likabehandlingsplanens syfte...4 5. Vår Vision 4 6. Mål...5 7. Främjande arbete...6

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten

och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten Skolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett barn känner

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling PIANOTS FÖRSKOLA 2015-03-02 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Pianots förskola 2014-2015 PIANOTS FÖRSKOLA Karl Wards gata 92-96, 603 78 Norrköping. Telefon: 011-15 28 17 Innehållsförteckning

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A L Ä S Å R E T 2 0 1 4 2015 INNEHÅLL Inledning 4 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Grevåkerskolan Fritidshem, förskoleklass, åk 1-6 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Planens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Datum 2015-10-16 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Oleby skola Fastställd: 2015-10-16 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller under ht 2015 vt 2016

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller under ht 2015 vt 2016 Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller under ht 2015 vt 2016 Vår vision På Sjöängsskolan ska alla kunna känna arbetsglädje, trivsel, trygghet, självförtroende

Läs mer

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Granås fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Granås fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Granås fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Granåsskolans/fritidshemmens helhetsidé Granåsskolan, med fritidshem och förskoleklasser, ska vara en plats där man träffar

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Reviderad 150427 Nulägesbeskrivning utifrån elevenkät dec 14 samt antalet inrapporterade rapporter

Läs mer

Falkenbergs Montessoriskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Falkenbergs Montessoriskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Falkenbergs Montessoriskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 14-06-26 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Falkenbergs Montessoriskola F-9 och Falkenbergs

Läs mer

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Datum för upprättande av planen: 2012-11-06 Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: 3:e kap 16 i diskrimineringslagen (2008:567) och 6:e kap. 8 i skollagen (2010:800)

Läs mer

Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011

Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011 Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för Nyängskolan f gy.sär 1. Inledning Nyängskolans likabehandlingsplan syftar till att främja elevers och vuxnas lika rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, fritidshem och grundskola åk 1-6 Läsår: 2015/2016 Uppdraget att motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Datum 2014-05-14 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 0 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Skolbyns skola (Diskrimineringslagen 2008:567) (Skollagen 6 kap, 2011) Upprättad 160101 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Rudsskolan- Arbetslaget Nordicas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Innehållsförteckning

Rudsskolan- Arbetslaget Nordicas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Innehållsförteckning Rudsskolan- Arbetslaget Nordicas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Innehållsförteckning 1. Vårt uppdrag 2. Så här vill vi ha det! 3. Ansvarsfördelning 4. Utvärdering av 2013

Läs mer

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen grundskola, förskoleklass, fritidshem, 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Lagens innehåll och syfte: Två gällande lagar skyddar barn och elever från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Den ena är Diskrimineringslagen

Läs mer

SSP Svenska skolan i Paris

SSP Svenska skolan i Paris SSP Svenska skolan i Paris Likabehandlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 1 Likabehandlingsplanen på Svenska Skolan i Paris Gäller klass

Läs mer

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi vill att alla elever efter sin skoltid vid Sotenässkolan skall känna till sina starka sidor och vara stolta över dem. Detta blir

Läs mer

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla Förskola 2015/2016.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 1.VISION 3 2. FÖRSKOLECHEFSSTÄLLNINGSTAGANDE 3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/2016 Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 19 november 2015 1. Vision På förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN 2014-2015 1 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014-2015 Innehållsförteckning: sida 3: Mål och vision. Så säger lagen. YTTERBYSKOLAN sida 4: Ansvarsfördelning för arbetet kring likabehandling.

Läs mer

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014 Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014 Innehåll Vision... 1 Regelverk... 1 Definitioner av begrepp... 1 Främjande arbete... 2 Kartläggning... 3 Förebyggande arbete...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21 Likabehandlingsplan för Landvetterskolans tidigaredel Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling 2009-10-21 Innehåll 1. Ställningstagande 3. 2. Mål 3. 3. Åtgärder för att nå målen 4. 4. Förebyggande

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Dokumenttyp Styrdokument Dokumentnamn Verktyg för arbetet med likabehandling i Umeå kommuns förskoleverksamheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Rudbecksgymnasiet Läsåret 2013/2014 1 Innehåll Hur vi tagit fram planen... 3 Mål och vision... 3 Vision... 3 Mål... 3 Vad säger lagarna?... 3 Definitioner...

Läs mer

Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. läsåret 2013-2014. Bensbyn 2013-03-01

Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. läsåret 2013-2014. Bensbyn 2013-03-01 Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling läsåret 2013-2014 Bensbyn 2013-03-01 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Benzeliusskolan Luleå... 2 Vision...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Lillmons skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Lillmons skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Lillmons skola Reviderad oktober 2013 Vision Skolan är en plats fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. På Lillmons skola

Läs mer

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 1 Skiljeboskolan Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 2 Innehållsförteckning Skolans trygghetsvision 3 Elevers rätt till stöd 3 Resultat av kartläggning LÅ 14/15 4 Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. läsåret 2014/2015. Reviderad 141007

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. läsåret 2014/2015. Reviderad 141007 Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014/2015 Reviderad 141007 Innehållsförteckning Inledning - verksamhetens långsiktiga mål och policy s. 3 Kartläggning av läsåret 2013/2014 s. 4

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stenshults förskola 2014/2015 1 Innehåll 1. VISION... 3 2. FÖRSKOLECHEFS STÄLLNINGSTAGANDE... 3 3. BAKGRUND...

Läs mer

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Backsippans förskola. Läsåret 2013/2014

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Backsippans förskola. Läsåret 2013/2014 VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Backsippans förskola Läsåret 2013/2014 Vi vill att alla barn ska kunna gå till förskolan med glädje och förväntan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompassenskolan Öckerö 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompassenskolan Öckerö 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompassenskolan Öckerö 2014/2015 Likabehandlingsplanens innehåll Inledning 3 Mål 3 Definition av kränkande behandling 4 Diskrimineringsgrunder 4/5 Rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling /Plan mot kränkande behandling För: Kila skola och Fritidshem Datum: 120924 2 (24) INLEDNING 3 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 5 DEFINITIONER... 6 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 VISION...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR

Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Likabehandlingsplan för Skolan LÄR Läsåret 2013/2014 0 Innehåll Likabehandlinsplan för Skolan Lär läsåret 13/14... 2 Förord... 2 Skolan Lärs likabehandlingsarbete... 2 Framtagning och spridning av likabehandlingsplan

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för planen Gabriella Pierrou

Läs mer

1. Likabehandlingplanens syfte och övergripande innehåll... 1. 2 Verksamhetens vision för likabehandlingsarbetet... 2

1. Likabehandlingplanens syfte och övergripande innehåll... 1. 2 Verksamhetens vision för likabehandlingsarbetet... 2 Ht14-Vt15 Innehållsförteckning 1. Likabehandlingplanens syfte och övergripande innehåll... 1 2 Verksamhetens vision för likabehandlingsarbetet... 2 3. Utvärdering av föregående års plan... 2 4. Elevers

Läs mer

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem Ansvariga för planen Susanne Berndtros, rektor Likabehandlingsgruppen

Läs mer

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Upprättad 2014-10-03 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Definitioner av centrala begrepp... 3 3. Personalens

Läs mer

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2016 Innehåll Vision... 1 Regelverk... 1 Definitioner av begrepp... 1 Främjande arbete... 2 Kartläggning... 3 Förebyggande arbete... 4 Åtgärder

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling för Granbackaskolans förskoleklass, fritidshem och skola

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling för Granbackaskolans förskoleklass, fritidshem och skola Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling för Granbackaskolans förskoleklass, fritidshem och skola 150901 160831 Innehåll Inledning...3 Granbackaskolans vision...3 Redovisning av föregående års

Läs mer