Tertialrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tertialrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun"

Transkript

1 Tertialrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun

2 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad... 3 Medborgarna ska uppleva att de har goda möjligheter att påverka kommunens utveckling... 4 Medborgarna ska uppleva att Nybro kommun är en attraktiv plats att arbeta, leva och bo i... 4 Företagarna ska uppleva att Nybro kommun är en attraktiv kommun att verka i... 5 Nybro kommun ska ha en god ekonomisk styrning... 6 Ekonomi... 7 Driftsredovisning... 7 Driftsredovisning per område/förvaltning... 8 Investeringsredovisning Avtalstrohet Personal Hälsotal - total sjukfrånvaro Sjukskrivning 28 dagar eller mer Sjuktillfällen, upprepad korttidsfrånvaro Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 2(13)

3 Måluppfyllelse Kommunfullmäktiges mål: All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad Målet är delvis uppfyllt Ingen nämnd redovisar fullständig måluppfyllelse KS Serviceenkät har genomförts i dialogform och där förvaltningarna har fått möjlighet att värdera servicen från kommunstyrelsens stödfunktioner. Nybro kommunarkiv arbetar med förbättringsarbete för ökad tillgänglighet och digital lagring, men också mer "ordning och reda". Arbetet med att ta fram en dokumentstruktur för alla styrande dokument är slutfört. TSN Nämnden har även "God service till kärnverksamheterna" som mål och måluppfyllnaden ska mätas under 2014 genom kundnöjdhetenkäter som avser Måltidsservice, Städservice och Fastigheter. OMS Ett nyckeltal som dock sticker ut är "Serviceutbudet inom särskilt boende". Det är ett utvecklingsområde som bör ses över. Sammantaget bör dock framhållas att verksamhetsidéen "Hälsofrämjande förhållningssätt" verkar vara ett val i rätt riktning IFN Ur ett externt orienterat perspektiv är samverkan med andra samhällsaktörer en avgörande faktor för kvalitetssäkrade stödinsatser till den enskilde. Arbetet med länsstrukturer för samverkan mellan kommun och landsting fortskrider med deltagande på olika sätt från förvaltningen. LOK Utvecklingsområden som ringats in i utbildningens verksamheterna är bl a hur det särskilda stödet ska tillgodoses. att tillgodose behovet av studiehandledning på modersmålet, något som eleverna har rätt till enligt skollagen. att stärka den redan pågående processen med att i första hand ge särskilt stöd inom ordinarie undervisningsgrupp. skillnader mellan grundskolornas resultat i kommunen. Det virtuella biblioteket är viktigt och måste ständigt utvecklas. Arbetet med att marknadsföra och tillgänglighetsanpassa nya hemsidan är fortsatt prioriterat. Två viktiga utvecklingsområden är att bättre anpassa skolbibliotekssidorna till skolbibliotekets, elevernas och pedagogernas behov att utveckla integrationen av e-bokbeståndet i katalogen Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 3(13)

4 Kommunfullmäktiges mål: Medborgarna ska uppleva att de har goda möjligheter att påverka kommunens utveckling Målet är delvis uppnått. IFN och OMS har uppnått målet. TSN, MYN och LOK har delvis uppnått målet KS Kommunen arbetar intensivt i år med både EU-val och val till kommun, landsting och riksdag.arbetet med ny hemsida pågår under hela Resultatet av detta kan mätas först 2015.Kommunikationen via synpunkter, telefon och besök etc fungerar bra. TSN Under 2014 kommer en ny checklista, som uppfyller alla krav, att utarbetas. Arbete med att införa redovisning av detaljplaner med hjälp av tredimensionella bilder pågår och syftet är öka förståelsen för hur en detaljplan kan komma att påverka allmänna intressen och berörda sakägare. Nyckeltalet förslås omformas så att det mäter andel av behovsprövade planer, dvs. där det kan finnas ett tydligt mervärde med en tredimensionell bild/karta. OMS En start av det första blandade nätverket genom Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA) har genomförts. Nio kommuner deltog och det gick av stapeln i Nybro kommun. IFN Valet av nyckeltal ska bidra till att synliggöra att utgångspunkten för förvaltningens arbete är service och insatser som bygger på självbestämmande, LOK Tre av fyra vårdnadshavare som svarat på enkäten upplever att de kan lämna kritik till verksamheten utan att det påverkar deras barn. Arbetet har slagit väl ut och svarsfrekvensen har ökat med 300 svarande jämfört med föregående år. Kommunfullmäktiges mål: Medborgarna ska uppleva att Nybro kommun är en attraktiv plats att arbeta, leva och bo i Målet är delvis uppnåt. TSN och IFF har uppfyllt målet. MYN, LOK och OMS har delvis uppfyllt målet. KS Medborgarna ska uppleva att Nybro kommun är en attraktiv plats att arbeta, leva och bo i och under kvartal 1 ökade befolkningen i Nybro kommun med 20 invånare. Dock med ugångspunkt från visionen skulle kommunen behöva öka med ca 300 personer utslaget per år. Genom att Stationen, resecentrum och turistinformationen numera är en stolthet avseende utseende, funktion och information stärker detta varumärket Nybro TSN Det var 89 fler personer som flyttade in till kommunen än som flyttade ut under tertial Däremot dog 11 personer fler än som föddes. Kommunen hade miljöklassade personbilar samt 2 dito lätta lastbilar och 2 tunga lastbilar, vilket motsvarar 62% av bilparken, riksnittet låg på 44%, ett mycket positivt utfall. Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 4(13)

5 "Medborgarnöjdheten för idrotts- och motionsanläggningar". Utfallet för våren 2013 är högre än rikssnittet och högre än våren 2011 Några av de aktiviteter som Nybro kommun genomför/planerar för att försöka förbättra helhetsbetyget är att ta fram ett Sport- och fritidsprogram, ett Natur- och friluftslivsprogram, ett parkprogram (som alla innefattar bl.a. området runt Linnéasjön/Badhusparken), revidera stadsmiljöprogrammet samt en långsiktig handlingsplan för utvecklingen av Svartbäcksmålaområdet. OMS Nämnd och förvaltning har medverkat aktivt i projekt och gett nämndens och förvaltningens syn på behovet av framtida bostäder för äldre. IFN Indikatorerna på nämndsnivå ärperiodicerade per år varför analys ej kan göras utifrån första tertialen. LOK Fortsatt arbete kommer att ske med att hitta tillfällen och former för Kulturskolan att stärka arbetet med att bli en mötesplats för estetisk verksamhet liksom att ge fler elever möjlighet att visa upp sina färdigheter. Under året har fem personer genomgått Skolverkets högskolekurs om Värdegrund och likabehandling i teori och praktik om 7,5 hp. I och med bibliotekets nya hemsida som blivit mer användarvänlig har blivit lättare att göra biblioteksärenden hemifrån Kommunfullmäktiges mål: Företagarna ska uppleva att Nybro kommun är en attraktiv kommun att verka i Målet är delvis uppfyllt. TSN och IFF har uppnått målet. MYN, LOK och OMS har delvis uppfyllt målet KS I den senaste mätningen från Svenskt Näringsliv förbättrades placeringen för Nybro kommun.en ny näringslivsstrategi har tagits fram, men ej beslutats om ännu. Grundfilosofin i strategin är "Gräv och förbättra där du står, många små steg kan leda till nya stora möjligheter". TSN Nämnden har planerat en översyn av nyckeltal för att bättre kunna mäta måluppfyllnaden. MYN Företagarnas upplevelse av miljö-, hälsoskydds- och livsmedelsenheternas tillsynsbesök avseende bemötande förståelse och kunskapsöverföring följs upp löpande Under perioden ligger snittet på 3,89 av totalt 4 poäng, vilket innebär en måluppfyllnad mellan % IFN Individ -och familjenämndens mål i relation till Kommunfullmäktiges mål handlar om samverkan och service i relation till näringslivet vid de tillfällen som förvaltnignen medverkar til att personer får praktik och arbetsprövning i olika näringsverksamheter LOK Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 5(13)

6 Ett utvecklingsområde är att arbetet på enheterna behöver förstärkas, synliggöras, utvecklas och följas upp. Här har redan ett första steg tagits då en kartläggning av verksamheten genomförs i början av februari 2014 Kommunfullmäktiges mål: Nybro kommun ska ha en god ekonomisk styrning Målet är delvis uppnått TSN och MYN har uppnått målet. LOK har delvis uppnått målet. IFN, OMS och KS har inte uppnått målet. KS För att Nybro kommun ska ha en god ekonomisk styrning behöver nämnderna hålla sina budgetramar. För kommunstyrelsen är detta svårt då man gick in året med en budget som är underfinansierad med 2 mnkr. Det är tjänster som avvecklas under året inom den administrationen och en tjänst inom räddningstjänsten som inte är budgeterad. Arbete pågår dock med att minimera underskottet, dels genom att inte tillsätta vakanta tjänster och dels genom allmän kostnadsmedvetenhet. TSN och MYN Båda räknar med att klara budgeten under året och eventuellt också ett visst överskott. OMS Genom god ekonomisk hushållning ställer vi kostnader mot värde och behov Omsorgsnämnden följer månadsvis kontinuerligt kostnadsutvecklingen inom nämndens verksamheter. Samtidigt följs också kontinuerligt utvecklingen i verksamheten genom bland annat uppföljning av verkställda timmar, korttidsplatsernas användning och avvikelserapportering som beror på vår verksamhet. Uppföljningarna har visat att verksamheten inte klarar att hålla sin budget under Det är i huvudsak personalkostnaderna som inte håller. Nämnden redovisar ett prognostiserat underskott vid årets slut om 8,7 mkr. Vidare har genomförts en genomlysning av ekonomistyrningen inom omsorgsförvaltningen vilket utmynnat i ett antal förbättringsförslag som åtgärdas. IFN Individ- och familjeförvaltningen har på nämndens uppdrag redan i samband med upprättandet av årets budget arbetat för en tydligare styrning av ansvar och befogenheter. Avsikten är också att göra alla medarbetare delaktig i processen i syfte att skapa förståelse för vilka verksamhetsmässiga och ekonomiska effekter det egna förhållningssättet och agerandet kan få. LOK Vi räknar med att utveckla ekonimiarbetet på ett bra sätt under 2014, inte minst samverkan mellan förvaltningen och ekonomienheten. Flera steg i den riktningen har nu genomförts. Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 6(13)

7 Ekonomi Driftsredovisning Beloppen anges i tkr. Driftsredovisning Resultatplan, kommun Årsbudget Ackumulerat utfall Årsprognos Avvikelse Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Av- och nedskrivningar Reavinst/förlust Jämförelsestörande intäkt (AFA) Skatter och kommunal utjämning Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Verksamhetens kostnader beräknas överskrida budgeten med drygt 15 mnkr, men vägs upp av att skatteintäkterna i senaste prognosen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i april ökar med ca 3,5 mnkr. Prognos på helåret är ett underskott på -11 mnkr och det är framför allt nämnderna som går med underskott. Under rubriken Driftredovisning per område finns nämndernas redovisning för tertial 1. De senaste åren har återbetalningar av premier från AFA försäkring skett och förra hösten meddelades att även 2004 års premier skulle återbetalas I kommunplan budgeterades därför en jämförelstörande intäkt på 9 mnkr. Men i det senaste cirkuläret från SKL är bedömningen att återbetalningen inte kommer att ske i år. Dock är inga beslut fattade och frågan är fortfarande under beredning. I prognosen finns fortfarande intäkten med, men skulle den inte återbetalas så innebär det en ytterligare försämring med -9 mnkr. Riktpunkt för utfall i relation till budget. Senaste kommentar Utfallet per siste april är 33 procent och följer därmed riktpunkten. Vid samma tidpunkt föregående år var utfallet 32 procent. Utfallet i början på året bör vara lägre än riktpunkten då det är flera nämnder som har ökade Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 7(13)

8 kostnader under semestermånaderna. Prognostiserat resultat och/eller resultat i bokslut får ej överstiga 100 procent. Senaste kommentar Prognosen för kommunen är ett underskott på -10,8 mnkr. Underskotten består av omsorgsnämndens -8,7 mnkr, invidiv- och familjenämndens -2,3 mnkr, lärande- och kulturnämndens -3,0 mnkr och kommunstyrelsens -2 mnkr. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden räknar med att kunna hålla sin budget och eventuellt ge ett litet överskott. Driftsredovisning per område/förvaltning Beloppen anges i tkr Kommunstyrelsen Årsbudget Ackumulerat utfall Årsprognos Avvikelse Intäkter Personalkostnader Övriga kostnader Totalt Kommunstyrelsens underskott beräknas till 2 mnkr och avser de tjänster som inte är budgeterade i år, men som inte kommer vara kvar nästa år. Det avser också underskott inom räddningstjänsten. Arbete pågår att hålla nere underskottet genom att vakanta tjänster inte återbesätts och allmän återhållsamhet i verksamheterna. Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden Årsbudget Ackumulerat utfall Årsprognos Avvikelse Intäkter Personalkostnader Övriga kostnader Totalt Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden redovisar ett resultat för tertial 1 i nivå med budget, 34 procent (motsvarande siffra tertial var 38 procent). Övriga jämförelser mot riktpunkten 33,3 procent, intäkter 34 procent (30), kostnader 32 procent (33) och personalkostnader 32 procent (32). Prognosen för helåret är ett överskott på 776 tkr, med viss reservation för kostnaderna för akut fastighetsunderhåll, akuta fastighetsdriftsåtgärder och minskade intäkter p.g.a. uteblivna hyror. Aviserade ökade Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 8(13)

9 driftkostnader för Victoriaområdet efter investering och som inte tilldelats i ram riskerar också att påverka utfallet. Andra osäkerheter är snöröjning och bidrag till bostadsanpassning. Omsorgsnämnden Årsbudget Ackumulerat utfall Årsprognos Avvikelse Intäkter Personalkostnader Övriga kostnader Totalt Orsaken är högre personalkostnader än budgeterade medel tkr beräknas härröra till att budgeterade medel för semester motsvarar 3,5 veckas uttag per anställd, vilket rimmar illa med verkligt uttag. Det leder i sin tur till att det inte finns något budgeterat utrymme för s.k. tillfälliga toppar i verksamheten, ex fall av extra ordinär karaktär. Det är fortsatt hög sjukfrånvaro bland förvaltningens anställda. Prognosen för personalkostnader för den typen av arbete beräknas till ca tkr. Återstående 900 tkr är att hänföra till personalförstärkning vid överbeläggningar på korttidsplatser och personalförstärkningar på natten. På Kvarnbacken har personalbemanningen justerats nedåt i takt med att platserna vakantsätts, liksom på Solrosen i Madesjö. Vakanssättningen av Solrosen genererar kostnader för outhyrda lägenheter, tillsammans med övrigt outhyrda motsvarar det ett underskott om 300 tkr. Detta vägs upp av vakanta tjänster på omsorgskontoret. Antal verkställda timmar visar en nedåtgående trend sedan oktober 2013, vilket bör förhindra ytterligare kostnadsökningar i hemtjänsten under året om kurvan inte vänder uppåt. I mars ökade de verkställda timmarna på alla områden med totalt timmar sedan i februari. I april vänder timmarna åter nedåt (-568 timmar).ett första steg för åtgärd är att ha kontroll, varför förvaltningen har fått i uppdrag att ta fram en kravspecifikation för ett planeringssystem att införas 2015, Månatliga dialoger med budgetansvariga chefer och ekonom/områdeschef införs direkt. Riktlinjer för biståndsbedömning för beslut i omsorgsnämnden i juni arbetas fram, med ambitionen att klargöra skälig levnadsnivå. Det är förvaltningens bedömning att det kommer ta ett antal år att nå en budget i balans. Individ- och Familjenämnden Årsbudget Ackumulerat utfall Årsprognos Avvikelse Intäkter Personalkostnader Övriga kostnader Totalt I prognosen är Integrationsverksamheten balanserad. Vi räknar alltså med att, som brukligt, nolla verksamheten vid årets slut, genom att överföra över- eller underskott. IFF har även i prognosen försökt justera för kostnader och intäkter som vrider prognosen i felaktig riktning. Hit hör större engångskostnader eller engångsintäkter. Exempel på detta är utbetalade stimulansmedel från Socialstyrelse och SKL, som vi förutsätter kommer att användas för de ändamål de sökts och beviljats. Förvaltningen har även försökt justera för andra större kända framtida kostnader och intäkter. På budgetsidan har inkluderats kompensationer för såväl 2013 som 2014 års revisioner. Vidare har justering skett för att inte löneökningen betalas ut på helår. I prognosen har IFF även justerat för förväntade semesterkostnader inom omsorgerna om personer med funktionsnedsättningar. Vi har även i prognosen utgått från de placeringskostnader inom verksamheten Barn och familj, som vi har haft och de kostnader vi för närvarande har. En rak prognos skulle ge en årskostnad om knappt 4,2 mkr medan den justerade prognosen ger kostnader i storleksordningen 3,5 mkr. Vi har i prognosen inte försökt uppskatta utvecklingen vad gäller försörjningsstödet. Här ger den raka prognosen för närvarande en kostnad om drygt 670 tkr över den budgeterade nivån. OF är den verksamhet som i prognosen uppvisar störst underskott. Det handlar om belopp i storleksordning - 4,6 mkr. Central administration och Ekonomi och vuxen bidrar till att minska underskottet med belopp i storleksordning 1,3 mkr vardera. Barn och familj redovisar i prognosen för närvarande ett smärre underskott om ca 150 tkr. Övriga kommentarer ges under respektive verksamhet. Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 9(13)

10 Lärande- och Kulturnämnden Årsbudget Ackumulerat utfall Årsprognos Avvikelse Intäkter Personalkostnader Övriga kostnader Totalt Förvaltningen arbetar på flera sätt för att hålla nere kostnaderna, för att kunna komma närmare ett nollresultat. Dialog förs såväl i tjänsteorganisationen som med politiken. I dagsläget fattas inga drastiska beslut om besparingsåtgärder - utan arbetet präglas av återhållsamhet och restriktivitet i alla verksamheter. Flera beslut om personalneddrdagningar har fattats, men kommer i huvudsak ge positiva ekonomiska effekter först under nästa år. Investeringsredovisning Nämnd Budget Utfall Förbrukat (ack.) % Kommunstyrelse % Teknik- och samhällsbyggnadsnämnd % Omsorgsnämnd % Individ- och familjenämnd % Lärande- och kulturnämnd % Exploateringsverksamheten % Totalt % Av investeringsbudgeten har 31 procent förbrukats till och med april. Investeringarna faller ut oregelbundet, varför det är svårt att säga vad utfallet blir. På kommunstyrelsen avser 500 tkr reservkraften som har tilläggsbudgeterats från föregående år. Ett flertal olika investeringsprogjekt pågår och en mer detaljerad investeringsbudget för teknik- och samhällsbyggnadsnämnden finns under nämndens rapport. Omsorgsnämnden avser använda investeringsbudgeten för inköp av sängar och madrasser till de särskilda boenden. För lärande- och kulturnämnden genomförs investeringarna enligt plan, förutom för Vitsippan som är försenat. Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 10(13)

11 Avtalstrohet Avtalstrohet Senaste kommentar Avtalstroheten i april var 84,3 procent en ökning sedan föregående månad. Men målet som är 95 procent är inte uppnått. Det ser olika ut på olika förvaltningar, men både omsorgsnämnden och lärande- och kulturnämnden uppnår målet. Arbetet fortgår med att se över avtal och upphandlingar. Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 11(13)

12 Personal Antal anställda Tillsvidareanställda Visstidsanställda Nämnd Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnad Lärande- och kulturförvaltningen Omsorgsförvaltningen Individ- och familjeförvaltningen Totalt Urvalet är antal anställda enligt Allmänna Bestämmelser (AB) Timavlönade samt anställda enligt BEA (arbetsmarknadsåtgärder), RiB (deltidsbrandmän) och PAN (anhörigvårdare) är ej inräknade. Verksamhetsövergång skedde från AB Nybro Brunn till LoK med 3 tillsvidareanställda. Antal tillsvidareanställda 1 april 2013 var totalt kvinnor och 350 män. Mätt i helårsarbeten motsvarar det en ökning med cirka 16 årsarbeten jämfört med motsvarande tidpunkt i år. Hälsotal - total sjukfrånvaro Senaste kommentar Mars 2013 var siffran 6,3 % vilket är ungefär lika, sett endast till en månads urval. Samtliga månader visar ung. samma nivå som föregående år. Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 12(13)

13 Sjukskrivning 28 dagar eller mer Senaste kommentar Nyckeltalet för januari påverkas av december månads julledighet. Sjuktillfällen, upprepad korttidsfrånvaro Senaste kommentar Nyckeltalet påverkas då helger som ex. jul och nyår förekommer. Nybro kommun, Tertialrapport Ekonomi och Personal 13(13)

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Nov 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Nov 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Nov 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun

Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2008 Uppvidinge kommun 18 september 2008 Eva Gustafsson Innehållsförteckning 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga och metod...2

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Månadsuppföljning. November 2012

Månadsuppföljning. November 2012 A Månadsuppföljning November 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 30 november 2012 Skatteunderlagsprognosen per oktober pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna

Läs mer

Utfallsprognos per 31 mars 2015

Utfallsprognos per 31 mars 2015 Kommunkontoret Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse -04-23 1(6) Henrik Nilsson 046 35 55 21 henrik.nilsson3@lund.se Kommunstyrelsen Utfallsprognos per 31 mars 1 Sammanfattning Årets första utfallsprognos

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Mar 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Mar 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Individ- och familjenämnd Mar 2016 Driftsredovisning Beloppen anges i tkr. Driftsredovisning Intäkter 84 826 21 017 97 436-17 676 Personalkostnader -189 033-48 535-196

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 september 2013

Månadsuppföljning per den 30 september 2013 16 oktober 2013 KS-2013/254.182 1 (11) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 september 2013 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Feb 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Feb 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Feb 2016 Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Ekonomi... 4 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning...

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse Kommunstyrelsen Ekonomisk rapport per -05-31 Driftredovisning Tkr Budget Prognos Avvikelse Kommunstyrelsen 81690 81690 - HUL - - - Barn- och utbildningsnämnden 188865 188865 - Socialnämnden 184123 183623

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Åsa Bejvall Cecilia Fehling Granskning av delårsrapport 2013 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari

Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari sida 1 2015-03-09 Dnr: KS2013-000413 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Budget 2015, ekonomisk uppföljning februari Månadsavstämningen utformas som en årsprognos över det ekonomiska utfallet för räkenskapsåret.

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 april 2014

Månadsuppföljning per den 30 april 2014 20 maj 2014 KS-2014/284.182 1 (9) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 april 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015 Kävlinge kommun Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Sammanfattning...2 1. Inledning...3 2. Resultatutfall 2014...3 2.1 Utfall

Läs mer

Uppföljning Maj 2015 Bilaga KS 2015/58/4

Uppföljning Maj 2015 Bilaga KS 2015/58/4 1 Sammandrag beräknad avvikelse Driftbudget Uppföljning Maj Bilaga KS /58/4 Prognosutveckling per månad, Beräknad Årsbudgetavvikelse Nämnd Feb Mars April Maj Aug Sept Okt Nov Årsbudget Prognos Avvikelse

Läs mer

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Andersson Revisionskonsult Carl-Magnus Stenson Cert. kommunal revisor Socialnämnden Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Sep 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Sep 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Sep 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 5 Avtalstrohet...

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Månadsrapport Ekonomi och Personal Individ- och familjenämnd Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 5 Avtalstrohet... 6 Hälsotal - total sjukfrånvaro...

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Maj 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Maj 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Maj 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 7 Hälsotal

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 3 2.1 Åtgärder

Läs mer

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015 Tertialrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Apr 2015 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad... 3 Medborgarna ska uppleva att de har goda

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram, Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Surahammars kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2

Läs mer

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-05-21 Kommunstyrelsen Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Beslut: Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

2015: Ett förlorat år för Stockholm?

2015: Ett förlorat år för Stockholm? 2015: Ett förlorat år för Stockholm? Tertialrapport 2 grundar sig i målen i den styrande majoritetens budget för Stockholms stad. Den utgör en viktig del i den årliga uppföljningen av hur väl stadens verksamheter

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2014

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2014 Sundbybergs stad Granskning av delårsbokslutet 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Innehåll Inledning...2 Stadens resultat och balansräkning...2 Resultaträkning

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden Internbudget år 2014 Barn- och grundskolenämnden Dokumentnamn Internbudget år 2014 barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Förvaltningsekonom Fastställd/Upprättad Nämndsbeslut 2013-10-23, 181 Giltighetstid

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden ÅRSREDOVISNING Miljönämnden Förvaltningsberättelse Målområdet ekologisk hållbarhet innehåller fem mål. Inköp av ekologiska livsmedel fortsätter öka och andelen av totalt inköpta livsmedel är 30 procent.

Läs mer

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013

Övergripande prognos. Verksamhet. Omvärldsanalys. 2013-06-20 LD13/00585 Periodrapport maj 2013 2013-06-20 LD13/00585 Landstingets samlade prognos per maj pekar mot ett resultat på plus 50 mkr (+/- 20 mkr). Det är 89 mkr sämre än budgeterat. RIPS-ränta försämrar resultatet med ytterligare 230 mkr.

Läs mer

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla.

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla. Barn- och utbildningsnämnden Uppdrag Vi ansvarar för att verkställa kommunfullmäktiges mål och statens krav på styrning av verksamheten utifrån skollagen, läroplan för förskola och läroplan och kursplaner

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015 Sundbybergs stad Granskning av delårsbokslutet 2015 Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna augusti/september 2015 Innehåll Inledning...2 Stadens resultat och balansräkning... Resultaträkning

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Mars 2015 1. Budgetuppföljning och prognos per nämnd Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Budget 2015 med plan 2016 2017

Budget 2015 med plan 2016 2017 Budget 2015 med plan 2016 2017 Antagen vid möte 2014-11-24 Vi vill vara realistiska det finns inte förutsättningar att nå ett överskott på 3 % för 2015 Sammanfattning LP, MP och KD säger nej till ett överskott

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetberedning

Kommunstyrelsens budgetberedning 1 (13) Datum och tid 2013-10-03 kl. 09.00-16.15 2013-10-04 kl.09.00-14.45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Johnny Högberg, kommunchef Agneta Sundqvist

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011

DNR 2010/BUN 0219-10. Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 DNR 2010/BUN 0219-10 Barn- och utbildningsnämndens verksamhets- och budgetplan 2011 2 (11) Budgetramar 2011 Kommunfullmäktige fastställer genom politiska prioriteringar de ekonomiska ramarna för kommunens

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Malena Wiklund Auktoriserad revisor 19 april 2016 Granskning av årsredovisning Östra Smålands Kommunalteknikförbund Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet Förskola Förskoleområdet Innehållsförteckning RESULTATRÄKNING... 3 UPPDRAG... 4 ANALYS AV ÅRETS VERKSAMHET... 5 Måluppfyllelse - god ekonomisk hushållning... 5 Måluppfyllelse - andra övergripande verksamhetsmål...

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010 Socialnämnden VERSAMHETSUPPFÖLJNING FÖRVALTNINGSCHEFENS SAMMANFATTNING Socialnämnden redovisar ett överskott på 5 400 tkr gentemot budget. En del av förklaringen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2009 Eva Lagbo Bergqvist Ing-Marie Englund Erika Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 11 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Nov 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 7 Hälsotal

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-12 1 (15)

Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-12 1 (15) Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-12 1 (15) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 16.30 Beslutande Britt-Marie Hermansson (M), ordförande Jens Persson (S) Maria Toll (C), 34 - del av 38 Per Götell (FP)

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämnden

Arbetsmarknads- och socialnämnden sid 1 (6) Arbetsmarknads- och socialnämnden Budgetuppföljning med helårsprognos 2013 Prognos driftbudget Budgetbelopp anges inklusive eventuella tilläggsanslag Belopp i tkr Budget Prognos Avvikelse Nettokostnad

Läs mer

Granskning av årsredovisning Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Halmstads kommun

Granskning av årsredovisning Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Halmstads kommun Granskning av årsredovisning Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Halmstads kommun Revisionsrapport Mars 2012 Inger Andersson Kerstin Sikander Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Metod...

Läs mer

Protokoll från Socialutskottets sammanträde 2010-09-15. Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Beslutande... 2

Protokoll från Socialutskottets sammanträde 2010-09-15. Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Beslutande... 2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (23) 2010-09-15 Protokoll från Socialutskottets sammanträde 2010-09-15 Innehållsförteckning ande... 2 Äldreomsorgen i Mariannelund, medborgarförslag...3 Rapportering

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Delårsrapport april 2012 Dnr 52-2012 Mikael Cederberg Thomas Nilsson Innehållsförteckning 1. Verksamheten januari - april... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2. Antagning höstterminen 2012...

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Mar 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Mar 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Mar 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 8 Hälsotal - total sjukfrånvaro...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-08-29 16 Sida Ks Dnr 206/2011 042 Anvisningar delårsbokslut per 110731 Arbetsutskottets beslut Förslag till kommunstyrelsen Fastställa anvisningar

Läs mer

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse REVISORERNA Redogörelse för revisionen år 2004 Innehåll Sid. 1. Redogörelse för revisionen år 2004 1 1.1 Inledning 1 1.2 Granskningsinriktning 1 2. Årlig verksamhetsgranskning 1 2.1 Ekonomistyrning och

Läs mer

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-09-24 96 Inledning Idag har Lycksele kommun för stor kostym i förhållande till vårt ekonomiska utrymme. Nu

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 2010-05-20 Äldrenämnden Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion Produktionen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Uppdrag lämnade av

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning

Granskning av bokslut och årsredovisning Revisionsrapport* Granskning av bokslut och årsredovisning 2007 Motala kommun April 2008 Karin Jäderbrink Stefan Knutsson Matti Leskelä *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Bakgrund...3

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling

Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling Regional utveckling Avsändare Landstingsdirektören Verksamhetsberättelse 2012 Regional utveckling 1. Sammanfattning Drygt 124 000 personer besökte Smålands Musik och Teaters föreställningar under 2012.

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet

Kommunens Kvalitet i Korthet Kommunens Kvalitet i Korthet Resultat och kommentarer 28 Tillgänglighet Trygghet Delaktighet & information Effektivitet Samhällsutveckling Innehåll 1 2 5 7 9 14 Inledning Tillgänlighet Trygghet Delaktighet

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2014: Rotel V (Dnr 316-573/2014) Justering av köavgifter, Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Köavgiften fastställs till en

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

2015-11-23. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar om effektmål 2016 för de egna verksamheterna enligt bilaga.

2015-11-23. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar om effektmål 2016 för de egna verksamheterna enligt bilaga. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-11-23 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se KS/2015:175 Effektmål 2016 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62.

Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62. 1 Bemanningsenheten 2015-10-21 Karin Dahlström Enhetschef Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62. Bakgrund

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.50 Johanna Odö (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S)

Läs mer

Månadsrapport ekonomi. Nybro kommun

Månadsrapport ekonomi. Nybro kommun Månadsrapport ekonomi Nybro kommun Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Nybro kommun, Månadsrapport ekonomi 2(6) Ekonomi Driftsredovisning Budget helår Förbrukat per den 30 nov 2013 (%) Verksamhetens intäkter

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Okt 2015

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Okt 2015 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Okt 2015 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Dnr: KS 2009/19. Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012

Dnr: KS 2009/19. Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012 Dnr: KS 2009/19 Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012 Förord Förutsättningarna för budget 2010 är svårare än någon gång tidigare. Finanskris och lågkonjunktur har medfört att prognoserna för kommunens

Läs mer