Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 2) mars 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 2) mars 2015"

Transkript

1 Mötesanteckningar 1 (14) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjö- och luftvärdighet Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 2) mars 2015 Möte: IMO s underkommitté Ship Systems and Equipment s andra möte (SSE 2) som ägde rum i London på IMO HQ. Datum: mars 2015 Svenska deltagare: Gabor Szemler, Transportstyrelsen, delegationsledare Mattias Hörnquist, Transportstyrelsen (WG 1) Sjur A. Velsvik, Nyborg AS (WG 1) Ett kordineringsmöte möte hölls på måndagen. Även ett extra inkallat koordineringsmöte hölls på fredagen med anledning av inlagan SSE 2/19/3 om service av livbåtskrokar. Inledning av mötet: SSE s ordförande Dr. S. Ota från Japan öppnade mötet och lämnade därefter över ordet till IMO s Assistant SG Mr. A Winbow. Mr. Winbow nämnde även den nyligen skedda naturkatastrofen cyklonen Pam som drog över Vanuatu.

2 Datum Dnr/Beteckning 2 (14) Agendapunkt 1 ADOPTION OF THE AGENDA Ordföranden meddelade att Dok. 2/19/5 har dragits tillbaka av Nederländerna. Underkommittén godkände agendan och då agendan är väldigt omfattande föreslog ORDF att skicka ut WG 1 (Fire Protection) direkt och jobba utifrån föreslagna ToR och sedan återkomma till plenum. Detta accepterades av underkommittén. Agendapunkt 2 DECISIONS OF OTHER IMO BODIES IMO sekretariatet gick igenom de beslut som fattats inom IMO s organisation som har bäring på SSE s arbete och lyfte specifikt fram det cirkulär MSC.1/Circ.1500 som har beslutats gällande riktlinjer hur man ska skriva ändringar till SOLAS konventionen och dess relaterade instrument och att underkommittén ska börja använda detta. Agendapunkt 3 SMOKE CONTROL AND VENTILATION Inlagan 2/3 som är rapporter från CG presenterades först och noterades. Inlagan 2/3/1 presenterades därefter. Det kom in en hel del synpunkter på dessa två inlagor och man tyckte att som förslaget ser ut nu så är funktionskraven för generella och mer diskussion behövs i en arbetsgrupp. ORDF nämnde också att det i dagsläget inte är fråga om en ändring i SOLAS utan uppgiften för denna underkommitté är att utarbeta fram funktionskrav för dessa system. Tanken är att medlemsländerna ska använda sig av dessa riktlinjer frivilligt. CLIA tyckte inte att några funktionskrav behövdes överhuvud taget. Man instruerade WG 1 (Fire Protection) om att jobba vidare med utformningen av funktionskraven. Utfallet från arbetsgruppen presenteras i WP.4. Underkommittén antog förslag på nytt MSC cirkulär om funktionskrav för dessa system, annex 1 i WP.4. Dessa skickades till MSC 95 för godkännande som en urgent matter.

3 Datum Dnr/Beteckning 3 (14) Agendapunkt 4 AMENDMENTS TO SOLAS REGULATION II-2/20 AND ASSOCIATED GUIDANCE ON AIR QUALITY MANAGEMENT FOR VENTILATION OF CLOSED VEHICLE SPACES, CLOSED RO-RO AND SPECIAL CATEGORY SPACES Rapporten från SSE CG, dokument 2/4, presenterades där man redogör för de diskussioner gruppen haft angående behovsstyrd ventilationssystem på slutna ro-ro däck samt revidering av MSC/Circ.729. I princip så kunde de föreslagna ändringarna till cirkuläret stödjas men då omfattningen på de föreslagna ändringarna var så pass stor så tyckte underkommittén att en konsoliderad version av cirkuläret var att föredra vilket det även beslutades att så skulle ske och i och med detta så gav man sekretariatet i uppgift att ändra den fotnot i SOLAS som hänvisar till det tidigare cirkuläret. ORDF hade förberett J/6 om föreslagen revidering av SOLAS ändringar till kapitel II-2/ vilka senare godtogs av underkommittén och kommer att skickas till MSC 95 för slutligt antagande. Ett nytt MSC cirkulär i enlighet med annex 2 i WP.4 godtogs och skickas nu till MSC 95 för godkännande. Agendapunkt 5 DEVELOPMENT OF LIFE SAFETY PERFORMANCE CRITERIA FOR ALTERNATIVE DESIGN AND ARRANGEMENTS FOR FIRE SAFETY (MSC/CIRC.1002) 2/5 som är rapporten från CG presenterades och därefter presenterades 2/5/1 vilket redogör för bakgrunden till alternativ design inom ramen för kapitel II-2 i SOLAS. Det blev en hel del diskussioner i plenum om rökgaslagrets höjd samt kommentarer på rökens toxicitet och exponeringstiden. I samband med detta påpekade SE att de föreslagna gränsvärdena för CO var alldeles för högt ställda. Vidare

4 Datum Dnr/Beteckning 4 (14) uttrycktes det bland många att cirkulär 1455 kan refereras till men ska inte i detta skede ersätta cirkulär 1002 utan användas som ett komplement. Här påpekade även SE att den nyligen framtagna förslaget på interim guidlines om FRP strukturer inom SDC inte får ersättas av andra cirkulär utan ska användas tillsammans med cirkulär WG 1 fick i uppdrag att arbeta vidare med förslagen i 2/5 och 2/5/1. Arbetsgruppen föreslog även att CG ska fortsätta ett år till. Underkommittén godkände därefter bildandet av korrespondensgrupp och koordinator för denna grupp blev Mr. Yoshida (Japan). Agendapunkt 6 NEW FRAMEWORK OF REQUIREMENTS FOR LIFE-SAVING APPLIANCES Inlagorna under denna agendapunkt presenterades. De flesta inlägg gav dock stöd åt 2/6/2 från Japan om att avsluta denna agenda punkt. Det blev dock diskussioner om omfattningen av denna agenda punkt då vissa MS hävdade att dessa riktlinjer endast ska användas vid alternativ design projekt. Tyskland hävdade dock att det i vilket fall som helst så behövs det funktionskrav i kap. III då detta kapitel inte har detta på samma sätt som t.ex. kapitel II-2 har. För SSE:s del så är denna agenda punkt avslutad, men frågan skickas till MSC 95 där man ska besluta om omfattningen samt inriktningen på frågan. Agendapunkt 7 SAFETY OBJECTIVES AND FUNCTIONAL REQUIREMENTS OF THE GUIDELINES ON ALTERNATIVE DESIGN AND ARRANGEMENTS FOR SOLAS CHAPTERS II-1 AND III SSE 2/7 är rapporten från korrespondensgruppen och det blev en del diskussioner om hur man ska gå vidare i arbetet. Det beslutades att man ska börja med att titta på SOLAS kapitel III först och senare kan man gå vidare med kapitel II-1. Då inga konkreta förslag hade kommit in till denna agenda punkt så uppmanades MS att skicka in förslag till SSE 3. Agenda punkten utökades därmed till 2016.

5 Datum Dnr/Beteckning 5 (14) Agendapunkt 8 MEASURES FOR ONBOARD LIFTING APPLIANCES AND WINCHES Först presenterades korrespondensgruppsrapporten i inlaga 2/8, därefter 2/8/1+corr.1 och 2/8/2. Sedan följde en ganska omfattande diskussion om vilka IMO instrument (t.ex. SOLAS, ISM koden etc.) som man ska ändra i samt att det vore fördelaktigt att diskutera de tekniska detaljerna innan man bestämmer sig för vilka instrument som ska revideras. SE framförde att det kan räcka med att SOLAS revideras och att den nuvarande texten i ISM koden inte behöver ändras. En arbetsgrupp tillsattes för att dels titta på tillämpningsområdet dels att ta fram rekommendationer för lyftinrättningar i form av riktlinjer. Gruppen fick också i uppgift att titta på om man behöver tillsätta en CG och i så fall ta fram ToR för en sådan grupp. Förslaget från underkommittén är att man bör revidera SOLAS i detta avseende samt i tillägg till detta ta fram riktlinjer för lyftinrättningar. MSC 95 behöver nu ta ställning till dessa rekommendationer från underkommittén. Agendapunkt 9 CONSIDERATIONS RELATED TO THE DOUBLE SHEATHED LOW-PRESSURE FUEL PIPES FOR FUEL INJECTION SYSTEMS IN ENGINES ON CRUDE OIL TANKERS Inlaga 2/9 presenterades av Kina. Viss kritik framfördes på inlagan men majoriteten gav stöd åt Kinas slutsatser. Vissa framförde också att det redan idag finns regler i SOLAS som täcker upp för de farhågor som nämns i FSA analysen inom SAFEDOR projektet (t.ex. att brännoljerör inte ska dras direkt över varma delar i ett maskinrum). Även SE gav sitt stöd åt Kinas papper och påpekade att läckage på lågtrycks brännoljerör inte vanligtvis sker på själva röret utan i flänsar och dylikt. I och med detta så ansågs agenda punkten avslutad.

6 Datum Dnr/Beteckning 6 (14) Agendapunkt 10 AMENDMENTS TO THE REQUIREMENTS FOR FOAM-TYPE FIRE-EXTINGUISHERS IN SOLAS REGULATION II-2/10.5 Kina presenterade sin inlaga 2/10. Här rådde det delade meningar kring huruvida man skulle stödja förslaget eller inte. De som inte stödde förslaget bl.a. SE menade att det vore bättre att ta fram ekvivalenta antal handbrandsläckare gentemot kravet på den 135 liters skumenhet som SOLAS II-2/ kräver idag. Majoriteten gav dock stöd åt Kinas förslag. Förslaget om att revidera SOLAS skickas därmed till MSC 96 för godkännande. I och med detta så ansågs agenda punkten avslutad. Agendapunkt 11 UNIFIED INTERPRETATION OF PROVISIONS OF IMO SAFETY, SECURITY, AND ENVIRONMENT RELATED CONVENTIONS Följande tolkningar fick inte stöd av underkommittén (i övrigt stöd). För 2/11/3 så fick förslaget att ta fram en tolkning på paragraf i kapitel 9 i FSS koden (tidskrav på nödkraften till branddetekteringssystemet) inte något stöd, utan man enades om att FSS koden i så fall behöver ändras i det avseendet. För 2/11/4 och förlag på tolkning till paragraf i kapitel 9 i FSS koden om krav på adresserbara branddetekteringssystem efter ett fel i slingan, fick inget stöd. Däremot kan den befintliga UI SC117 användas för sektionssystem, vilket var ett förslag från SE. De flesta var dock eniga om att den ändring man gjorde till kapitel 9 i FSS-koden, i och med resolution MSC.311(88), är en kravskärpning och att den var avsiktlig. För 2/11/5 angående tolkningar på när man ska byta ut infästningar till livbåtskrokarna samt tillhörande bultar (paragraf 21 i MSC/Circ.1392) så kom det en hel del kommentarer och man bad IACS att beakta dessa och komma in med en reviderad version till nästa möte under any other business eller som ny agenda punkt för beslut av MSC.

7 Datum Dnr/Beteckning 7 (14) För 2/11/11 så kommer IACS att lägga till en tolkning vad gäller diametern på brandlinan och kommer då in som en ny inlaga till SSE 3. I övrigt fick tolkningen stöd. Agendapunkt 12 REVIEW MODU CODE, LSA CODE AND MSC.1/CIRC.1206/REV.1 Inlagorna 2/12 (US) och 2/12/1 (Liberia) presenterades. De flesta som gjorde inlägg gav dock stöd åt US förslag. De flesta tyckte också att ev. tillägg om en ny brandkategori H-klass ska göras i MODU koden och inte i LSA eller FTP-koden. Underkommittén tog fram ToR för en ny korrespondensgrupp för att titta på ändringar som behövs i MODU och LSA koden samt MSC/Circ.1206/Rev.1, gruppen fick också i uppdrag att titta på tillämpningsområdet. Agendapunkt 13 AMENDMENTS TO THE GUIDELINES FOR VESSELS WITH DYNAMIC POSITIONING (DP) SYSTEMS (MSC/CIRC.645) Antigua och Barbuda presenterade 2/13 och några MS hade vissa tekniska synpunkter, och i och med detta tyckte man att dessa bör diskuteras vidare i en korrespondensgrupp. Underkommittén tog fram ToR (se SSE 2/WP.7) för en ny korrespondensgrupp. Följaktligen utökades agenda punkten till Agendapunkt 14 REVIEW OF FLASHPOINT REQUIREMENTS FOR OIL FUEL IN SOLAS CHAPTER II-2 2/14 presenterades av EUROMOT och 2/14/1 presenterades av Tyskland.

8 Datum Dnr/Beteckning 8 (14) De kom en hel del generella kommentarer på att +60 graders gränsen är en vedertagen nivå som används i många andra IMO instrument och om man börja ändra i kapitel II-2 så behöver man vara uppmärksam på detta. IPTA ifrågasatte om det verkligen finns så mycket bränsle (<60 grader flampunkt) på marknaden som alla verkar hävda, varpå de efterfrågade en diskussion kring detta. En annan synpunkt var att ett vattenbaserat släcksystem inte har samma effektivitet på ett bränsle med lägre flampunkt än 60 grader. En majoritet av de som pratade stödde dokument 2/14/1 om att bränslen med lägre flampunkt än +60 grader ska ingå i den kommande IGF koden. Däremot var alla överens om att innan man börjar använda dessa bränslen behöver en säkerhetsevaluering göras för att försäkra sig om att säkerheten ligger på samma nivå som för bränslen med en flampunkt på minst +60 grader. SE påpekade dock att CG inom CCC redan har påbörjat arbetet med att se på denna fråga och att vi inte tycker att man ska bilda en ny CG inom SSE för att titta på detta parallellt. Detta fick stöd av många och därmed kunde agendapunkten avslutas. SE (i egenskap av koordinator för CG inom CCC) bjud även in intresserade MS och NGO s att framföra sina synpunkter inom CCC s CG och deadline för synpunkter är satt till 10 april Agendapunkt 15 REVISION OF REQUIREMENTS FOR AUTOMATIC SPRINKLER SYSTEMS Under denna agendapunkt diskuterades inlaga MSC 94/20/2 om ändringar i MSC/Circ.1432 och FSS-koden kapitel 8 om automatiska sprinklersystem. Här skulle också det Finska pappret SSE 2/INF.4 diskuteras men då vissa MS däribland SE inte tyckte att pappret hade några konkreta förslag och därmed inte var redo för en arbetsgrupp samt att det låg lite utanför det område som diskuteras under denna agenda punkt hänsköt man frågan till agenda punkt 11 istället och där så noterades endast pappret. MSC 94/20/2 skickades däremot till arbetsgrupp 1 (Fire Protection) för vidare diskussion. För utförlig rapport från WG 1 se bilaga. Underkommittén godkände de reviderade riklinjerna om underhåll och inspektion av brandskyddssystem och komponenter

9 Datum Dnr/Beteckning 9 (14) (MSC.1/Circ.1432), och godkände även följdändringar i FSS koden kapitel 8 om fasta sprinklersystem. Dessa skickas till MSC 95 för godkännande. Agendapunkt 16 REVISION OF REQUIREMENTS FOR ESCAPE ROUTE SIGNS AND EQUIPMENT LOCATION MARKINGS IN SOLAS AND RELATED INSTRUMENTS Inlaga MSC 94/18/6 (US) presenterades. Man kan konstatera att det inte finns någon vägledning i hur man ska applicera de säkerhetsskyltar som krävs i SOLAS ombord fartygen. Säkerhetsskyltar används för att markera livräddningsutrustning, brandsläckningsutrustning och utrymningsvägar. De få riktlinjer som finns om hur skyltning ska ske är otydliga och inkonsekventa. Tydlig skyltning kan i flesta fall minska utrymningstiden. Nya ISO standarder finns framtagna för just detta och som med fördel kan användas på fartyg. ORDF bjöd även in MS att komma in med förslag till SSE 3. Agendapunkt 17 BIENNIAL AGENDA AND PROVISIONAL AGENDA FOR SSE 3 Utifrån resultatet av detta möte så förberedda SSE 2 ett förslag på tvåårig agenda för SSE inför samt ett förslag till agenda för SSE 3 som skickas till MSC 95 för godkännande. SSE 3 planeras att hållas mars Agendapunkt 18 ELECTION OF CHAIRMAN AND VICE- CHAIRMAN FOR 2016 Dr. Sam Ota från Japan valdes till ORDF och Mr. Umut Senturk från Turkiet valdes som Vice-ORDF för SSE Underkommittén passade också på att tacka Mr. Kevin Hunter från UK för det arbete han utfört som Vice ORDF för SSE.

10 Datum Dnr/Beteckning 10 (14) Agendapunkt 19 ANY OTHER BUSINESS I 2/19 presenterade sekretariatet status på OSC Chemical Code som arbetats med inom PPR och vissa frågor i kap. 8 ställs till SSE. Inlagan skickades till WG 1 (Fire Protection) som en urgent item för vidare diskussion. För utförlig rapport från WG 1 se bilaga. WG 1 slutförde arbetet med kap. 8 för OSC Chemical Code och kapitlet godkändes av underkommittén varpå det skickas tillbaka till PPR. Dok 2/19/2 om skumsläckningsutrustning för helikopterlandningsplats skickades till arbetsgrupp 1 för vidare diskussion. För utförlig rapport från WG 1 se bilaga. Dok 2/19/8 (Japan, ICS) fick inte stöd och diskuterades därmed inte vidare. Dok 2/19/3, 2/19/7 och 2/19/10 angående periodiskt service och underhåll av livbåts och räddningsbåts krokar, presenterades. Här blev det en hel del diskussioner då rapporten från arbetsgruppen (WP.1) gicks igenom där Spanien gick in med ett långt inlägg och ifrågasatte förslaget från arbetsgruppen om att besättningsmedlemmar med en viss/tillräcklig kompetens ska kunna utföra den årliga kontrollen och femårs kontroll. Ett antal MS (50 % av de som pratade) däribland SE gick in och stödde Spaniens synpunkter angående vem som ska få göra den återkommande kontrollen. Anledningen till kritiken är bl.a. att en kompetent besättningsman aldrig kan få lika mycket rutin och vana som en service provider kan få. Med anledning av denna oro så bad man MSC att klargöra avsikterna kring vem som får göra en viss typ av återkommande kontroll på dessa krokar. Dok 2/19/5 (Nederländerna) om ändringar i 1994 och 2000 års HSC kod drogs tillbaka av Nederländerna. I och med detta bad ORDF att MS skickar in förslag till SSE 3. Dok 2/19/6 (Kina) om förslag på ändringar till MSC.81(70) Revised recommendation on testing of life-saving appliances angående tester av LED ljus och litium batterier fick inget stöd av underkommittén då man ansåg att fler tester är nödvändiga än de som föreslås i dokumentet. Dok 2/19/9 om ett fel i 2010 års FTP-kod 9.2 appendix 1 i part 2 så stödde majoriteten bl.a. SE option 1. Inlagan skickades till arbetsgruppen för vidare diskussion. En korrigering till Resolution

11 Datum Dnr/Beteckning 11 (14) MSC.307(88), FTP-koden, kommer att produceras i linje med beslutet taget i plenum. Dok SSE 2/INF.3 noterades endast. Inlagan handlar om en tysk studie gjord på transporter av bilar som drivs på andra bränslen än bensin och diesel. Följande korrespondensgrupper tillsattes under SSE 2 och ska avrapportera till SSE 3: CG 1 Fire protection (safety performance criteria) CG 2 Onboard lifting appliances and winches CG 3 Review the MODU code, LSA Code and MSC.1/Circ.1206/Rev.1 CG 4 Dynamic positioning (DP) systems ******

12 Datum Dnr/Beteckning 12 (14) Bilaga Rapport från WG 1 Fire Protection, SSE 2 Sverige representerades av Mattias Hörnquist Smoke control and ventilation Draft Performance standard, functional requirements and system requirements for the assessment of smoke management systems Arbetsgruppen inledde med att gå igenom annexet till inlaga SSE 2/3 PERFORMANCE STANDARD, FUNCTIONAL REQUIREMENTS AND SYSTEM REQUIREMENTS FOR THE ASSESSMENT OF SMOKE MANAGEMENT SYSTEMS tillsammans med frågeställningen i inlaga SSE 2/3/1 kring smoke extraction damper. Gruppen ansåg att man måste ta fram definitioner för termer som idag används men inte finns klart definierade, till exempel smoke management system. Då termen smoke extraction damper diskuterades var gruppen enig i att den inte används i branschen, inte finns definierad och att det inte är klart vilka kriterier spjället ska leva upp till. Som en följd av detta kunde gruppen inte ge stöd för den föreslagna definitionen. Man kom överens om att undvika termen non combustible material i och med att man i SOLAS kapitel II-2 använder termen steel or equivalent. Gruppen enades också om att trummor för rökevakuering ska isoleras enligt relevanta SOLAS-regler. Istället för att sätta föreskrivande värden på differentialtryck mellan smoke control areas och för dörröpningskrafter beslutade gruppen att kvalitativa formuleringar är mer lämpligt. Därefter förberedde gruppen utkastet till PERFORMANCE STANDARD, FUNCTIONAL REQUIREMENTS AND SYSTEM REQUIREMENTS FOR THE ASSESSMENT OF SMOKE MANAGEMENT SYSTEMS som finns i annex 1 i arbetsgruppens rapport.

13 Datum Dnr/Beteckning 13 (14) Sverige framförde åsikten att då automatisk funktion av systemet godkänns ska krav på manuell override ställas, vilket gruppen stödde. Amendments to SOLAS regulation II-2/20 and associated guidance on air quality management for ventilation of closed vehicle spaces, closed ro-ro and special category spaces Draft revised design guidelines and operational recommendations for ventilation systems in ro-ro cargo spaces Gruppen gick igenom utkastet till ändringar av Design guidelines and operational recommendations for ventilation systems in ro-ro cargo spaces (MSC/Circ. 729) i annexet till inlaga SSE 2/4. Gruppen övervägde om hänvisningen till ISO skulle finnas i en fotnot men beslöt i och med att detta redan diskuterats ingående i korrespondensgruppen att behålla den i texten. Sverige framförde synpunkten att de föreslagna gränsvärdena i appendix 1 inte tar hänsyn till toxicitet och att vi ser det som ett potentiellt hälsoproblem. Gruppens syn på detta var att toxicitet ska tas om hand i appendix 3 istället. Under en informell diskussion med Nederländerna som lett korrespondensgruppen framförde Sverige förslaget att sänka LEL-värdet till 10 % för att åtminstone komma ett steg i rätt riktning vad gäller hälsoaspekten. Förslaget föll i god jord och Nederländerna framförde formellt förslaget som accepterades av gruppen. Resultatet av diskussionerna är utkastet till reviderade guidelines i annex 2 i arbetsgruppens rapport. Development of life safety performance criteria for alternative design and arrangements for fire safety (MSC/Circ. 1002) Draft guidelines for the selection of life safety performance criteria Gruppen gick igenom utkastet till riktlinjer som ligger som ett annex till inlaga SSE 2/5 och diskuterade frågeställningarna i inlaga SSE 2/5/1. China och IACS föreslog en alternativ metod till den i inlaga SSE 2/5 för att bestämma ASET. Gruppen fortsatte med att utveckla utkastet till riktlinjerna i annex 3 men insåg att man inte skulle hinna slutföra arbetet. I och med detta

14 Datum Dnr/Beteckning 14 (14) enades gruppen om att rekommendera underkommittén att bilda en korrespondensgrupp med målsättningen att slutföra arbetet under SSE 3. Tyskland framförde åsikten att den föreslagna analysmetoden i utkastet till riktlinjer går emot filosofin för alternativ design. Tyskland ansåg vidare att den föreslagna metoden leder till krav som är mer strikta än de krav som ställs i SOLAS och att underkommittén saknar mandat att höja kraven. Revision of requirements for automatic sprinkler systems Som en unplanned output tog Bahamas upp problemen med automatiska sprinklersystem som de uppmärksammat. Gruppen stödde generellt Bahamas syn på problemen som sannolikt beror på att vatten av dålig kvalité gör att sprinklermunstycken sätter igen. Gruppen diskuterade förslaget från Bahamas som innehåller riktlinjer för tester av både sprinklermunstycken och vattenkvalité. Att nå enighet kring kraven på tester av vattenkvalitén ledde till långa diskussioner men till slut kom man överens om de krav som framgår av annex 4 i arbetsgruppens rapport. Draft new chapter of the FSS Code Gruppen förberedde ett utkast till ett nytt kapitel i FSS-koden, se annex 6 i arbetsgruppens rapport. Draft amendments to SOLAS regulation II-2/18 Gruppen enades om att skumsläckningsutrustning ska finnas även vid Helicopter landing area Se utkast till SOLAS-ändringar av regel II-2/18 i annex 8 i arbetsgruppens rapport. Amendments to the 2010 FTP Code Gruppen beslutade att option 1 i inlaga SSE 2/19/9 ska tillämpas. Chapter 8 of the draft OSV Chemical Code Utkastet till det nya kapitlet finns i annex 13 i arbetsgruppens rapport.

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 3) mars 2016

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 3) mars 2016 Mötesanteckningar 1 (22) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Rapport från IMO:s underkommitté

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 1)

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 1) Mötesanteckningar 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjö- och luftvärdighet Rapport från IMO:s

Läs mer

Svensk instruktion inför 2:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE 2)

Svensk instruktion inför 2:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE 2) 2015-03-19 Svensk instruktion inför 2:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE 2) Transportstyrelsen höll förmöte 2015-03-17 Närvarande: Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen, ordförande

Läs mer

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12 Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Sjöfartsverkets föreskrifter (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden); SJÖFS 2008:12 Utkom från trycket den 11 juli 2008

Läs mer

Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54

Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54 RAPPORT 1(14) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54 Inledning Det 54e mötet med IMOs underkommitté,

Läs mer

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 52

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 52 Fartygstekniska enheten RAPPORT 1 (9) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 6) 4-8 februari 2019

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 6) 4-8 februari 2019 Rapport 1 (14) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 6) 4-8 februari 2019 Viktigare händelser

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) januari 2018

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) januari 2018 Rapport 1 (17) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) 22-26 januari 2018 Viktigare händelser

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 6) 4-8 mars 2019

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 6) 4-8 mars 2019 Rapport 1 (33) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 6) 4-8 mars 2019 Viktigare händelser och

Läs mer

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering 1 (5) Staben Handläggare, direkttelefon Pia Berglund, 011-19 12 08 Ert datum Er beteckning Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp för strategisk planering genomförde

Läs mer

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55 RAPPORT 1(14) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55 Inledning Det 55e mötet med IMOs underkommitté, Stability

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55) FP 55 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Gabor Szemler, 010-495 32 66 Ert datum Er beteckning Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55) Tid 25-29 juli 2011 Plats IMO,

Läs mer

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter 1 (5) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-11-05 Dnr: 050212-08-22187 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 14 Evaluation of Safety and Pollution Hazards of Chemicals

Läs mer

Möte: IMO s underkommitté Ship Design and Constructions andra möte (SDC 2) som ägde rum i London på IMO HQ.

Möte: IMO s underkommitté Ship Design and Constructions andra möte (SDC 2) som ägde rum i London på IMO HQ. Rapport 2015-03-18 Näringsdepartementet E-post enligt sändlista Bostäder och Transport Niklas da Silva E-post niklas.da.silva@regeringskansliet.se Rapport från IMO s underkommitté Ship Design and Construction

Läs mer

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2010-03-29 : TSS-2009-4976 Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53 Inledning

Läs mer

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6)

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6) Rapport 1 (14) Datum Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6) Datum Plats Delegation 18-22 februari 2019 London Henrik Ramstedt, Transportstyrelsen,

Läs mer

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018 1 (16) Datum Diarienummer Handläggare Marina Angsell Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den 10-14 september

Läs mer

Rapport från det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 56

Rapport från det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 56 RAPPORT 1(30) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 56 Inledning Det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment hölls

Läs mer

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53 RAPPORT 1(10) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53 Inledning Det 53e mötet med IMOs underkommitté,

Läs mer

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE55

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE55 PM 1(22) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE55 Inledning Det 55e mötet med IMO s underkommitté, Ship Design and Equipment hölls 21-25

Läs mer

Rapport från det fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Ship Design and Construction, SDC 4) den februari 2017 i London

Rapport från det fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Ship Design and Construction, SDC 4) den februari 2017 i London 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Ship Design and Construction, SDC 4) den 13-17 februari 2017 i London Viktigare händelser och resultat som uppnåddes

Läs mer

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 52

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 52 1 (13) Fartygstekniska enheten RAPPORT Handläggare, direkttelefon 2009-04-02 : 06.04.12 TSS 2009-858 Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment,

Läs mer

Rapport från det 4:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 4) den september 2017

Rapport från det 4:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 4) den september 2017 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Marina Angsell Sjö och luft Rapport från det 4:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 4) den 11-15 september 2017 Viktigare

Läs mer

Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014

Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014 1 (31) Datum Dnr/Beteckning Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014 Sammanfattning NCSR enades bl.a. om: - De förslag om Routeing

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09946 Dokumentsammanställning 103 rd session of the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, WP.15, Geneva 6-10 November 2017 (ADR) 1. Fastställande av dagordning

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53) 1 (11) FP 53 Rederi Handläggare, direkttelefon Dnr: Bengt Lyderson, 011-19 13 89 Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53) Tid 2009-02-16 -- 2009-02-20 Plats IMO, London Den svenska delegationen

Läs mer

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019 1 (17) Datum Diarienummer TSS 2019-1019 Handläggare Helén Johansson Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019 Viktigare

Läs mer

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen).

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen). Rapport 2013-04-28 2014-05-02 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Rättssakkunnige Mikael Hjort Rapport från det 101:a mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO)

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54) 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Gabor Szemler, 011-19 12 93 Ert datum Er beteckning Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54) Tid 2010-04-12 --2010-04-16 Plats IMO,

Läs mer

Svensk rapport från DSC 12, London september 2007

Svensk rapport från DSC 12, London september 2007 1 (7) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Dnr: 050214-07-16366 Caroline Petrini, 011-19 14 39 Svensk rapport från DSC 12, London 17 21 september 2007 Sammanfattning DSC 12 bestod av långa

Läs mer

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5)

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Göran Tibblin, 011-19 12 55 Rapport från IMO Ad Hoc Intersessional meeting of the STW Working Group

Läs mer

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65)

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) Sammanfattning SE representerades av Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen.

Läs mer

MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1)

MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1) 1(4) Handläggare Albert Wiström, 011-191065 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1) Tid Plats 28 juni 2 juli London Mötet i arbetsgruppen

Läs mer

HTW 1, februari 2014

HTW 1, februari 2014 TSS 2014-29 Rapport 1(20) HTW 1, 17-21 februari 2014 Sammanfattning De viktigaste besluten under HTW 1: 1. Följande modellkurser godkändes: a. Basic Training for Oil and Chemical Tanker Cargo Operations

Läs mer

Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7)

Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7) 1 (5) Datum Dnr/Beteckning TSS 2017-1227 Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7) Rapport från ISWG-GHG 1 Svenska deltagare: Sofia Malmsten, Transportstyrelsen och Fredrik

Läs mer

Rapport från det tredje mötet med IMO:s underkommitté för Pollution, prevention and response (IMO/PPR 3), den februari 2016

Rapport från det tredje mötet med IMO:s underkommitté för Pollution, prevention and response (IMO/PPR 3), den februari 2016 1 (18) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det tredje mötet med IMO:s underkommitté för Pollution, prevention and response (IMO/PPR 3), den 15-19 februari 2016 Sammanfattning kring viktigare händelser och

Läs mer

Rapport från det 100:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 100)

Rapport från det 100:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 100) Rapport 1 (38) Rapport från det 100:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 100) Plats Delegation 3-7 december 2018 London Pernilla Wallin, Transportstyrelsen, delegationsledare Niklas da Silva,

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 55) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 55) HÖLLS 2011-03-17 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 55) HÖLLS 2011-03-14 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Mats Anderzén, Transportstyrelsen

Läs mer

Rapport från FP 52. Cenral Hall Westminster, London

Rapport från FP 52. Cenral Hall Westminster, London 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-02-11 Dnr: 050209-07-17489 Bengt Lyderson, 011-19 13 89 Rapport från FP 52 Tid 2008-01-14-19 Plats Cenral Hall Westminster, London Den svenska

Läs mer

STW 44, 29 april-3 maj 2013

STW 44, 29 april-3 maj 2013 TSS 2012-4038 Rapport 1(22) STW 44, 29 april-3 maj 2013 Sammanfattning STW enades om: 1. Följande modellkurser: a. Leader Ship and Teamwork b. Electro-Technical Officer c. Officer in Charge of a Navigational

Läs mer

Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 13), London september 2008

Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 13), London september 2008 1 (7) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-10-17 Dnr: 050214-08-21350 Caroline Petrini, 011-19 14 39 Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers

Läs mer

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Internationella enheten 1 (5) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Pia Berglund, 011-19 12 08 Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 56) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 56) HÖLLS 2012-12-27 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 56) HÖLLS 2012-12-13 Närvarande: Mats Hammander, Transportstyrelsen, ordförande Gabor Szemler, Transportstyrelsen Johan

Läs mer

Rapport från det 95:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 95) den 3-12 juni 2015 i London

Rapport från det 95:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 95) den 3-12 juni 2015 i London 1 (21) Datum Handläggare Marina Angsell Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från det 95:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 95) den 3-12 juni 2015 i London Viktigare händelser och resultat

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 53)

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 53) 2010-02-19 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 53) Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Pia Berglund, Transportstyrelsen Nicklas Berndtsson,

Läs mer

Rapport från det 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 93) den maj 2014 i London

Rapport från det 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 93) den maj 2014 i London 1 (17) Datum 2014-05-28 TSS 2014-770 Handläggare Marina Angsell Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för strategi och utveckling Rapport från det 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC

Läs mer

Svensk instruktion inför 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 93)

Svensk instruktion inför 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 93) 2014-05-12 Svensk instruktion inför 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 93) Transportstyrelsen höll förmöte 2014-04-23 Närvarande: Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen Tryggve Ahlman, Sveriges

Läs mer

Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2)

Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2) Rapport 1 (4) Datum 2012-01-18 TSS 2011-2714 Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2) Tid Plats 9 13 januari London Mötet I arbetsgruppen avseende fartygs energieffektivitet EE WG 2 ägde rum i London

Läs mer

NAV 55, 27 juli 31 juli 2009

NAV 55, 27 juli 31 juli 2009 06.04.17 TSS 2009-2525 Rapport 1(14) NAV 55, 27 juli 31 juli 2009 Sammanfattning NAV godtog Sveriges inlaga angående nya trafiksepareringar, en two-way route i vattnen kring Gotland och namnändringen på

Läs mer

5:e mötet med IMO:s underkommitté, Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018 i London

5:e mötet med IMO:s underkommitté, Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018 i London Instruktion 2018-09-07 Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter, Enheten för marknad och regelverk på transportområdet 5:e mötet med IMO:s underkommitté, Carriage of Cargoes and Containers

Läs mer

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Datum Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Handläggare Saeed Mohebbi Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av revidering av Transportstyrelsens

Läs mer

Rapport från det 4:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 4), den januari 2017 i London

Rapport från det 4:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 4), den januari 2017 i London 1 (17) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 4:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 4), den 16-20 januari 2017 i London Viktigare händelser och resultat

Läs mer

Rapport från arbetsmötet Intersessional TCC 66/67 med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete.

Rapport från arbetsmötet Intersessional TCC 66/67 med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete. 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2017-05-30 TSS 2017-977 Rapport från arbetsmötet Intersessional TCC 66/67 med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete. Viktigare händelser

Läs mer

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X samhällsskydd och beredskap 1 (5) DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - Working Party on the Transport of Dangerous Goods 3-5 maj 2011, Genève 1. ADOPTION OF THE AGENDA /209 (Sekretariatet) /209/Add.1 (Sekretariatet)

Läs mer

Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011 i London

Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011 i London 1(3) Handläggare Caroline Petrini Datum 2011-04-26 Ert datum Dnr/Beteckning TSS 2011-684 Er beteckning Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47)

Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47) 1 (9) Sjöfart och Samhälle RAPPORT MEPC 47 Handläggare, telefon dnr 050207-0129220 Charlotte Ottosson, 011-191382 Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47)

Läs mer

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68)

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Rapport 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Datum Plats Deltagare 18-20 juni 2018 IMO, London

Läs mer

Svensk instruktion inför 1:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 1)

Svensk instruktion inför 1:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 1) 2014-09-05 Svensk instruktion inför 1:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 1) Transportstyrelsen höll förmöte 2014-09-03 Närvarande: Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen,

Läs mer

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015 1 (7) Datum Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, 19-20 november 2015 Sammanfattning Rådet rekommenderade till generalförsamlingen: att anta förslagen till generalförsamlingsresolutioner

Läs mer

Guidance on Ecodesign NWI ISO 14006

Guidance on Ecodesign NWI ISO 14006 Guidance on Ecodesign NWI ISO 14006 SIS Projekt miljöledning Årligt möte 25 nov 2008 Willy Karlsson, SIS 2008-11-25 2 NWI Guidance on ecodesign - ISO 14006 Bakgrund? TC 207/SC 1/WG 4 Godkändes våren 2008

Läs mer

Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den september 2012 i London

Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den september 2012 i London 1(9) Handläggare Caroline Petrini Datum Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den 17 21 september

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 52) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 52) HÖLLS 2009-03-12 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 52) HÖLLS 2009-03-11 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Pia Berglund, Transportstyrelsen Nicklas

Läs mer

Svensk rapport FSI 21

Svensk rapport FSI 21 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Tomas Åström Sjö- och luftfartsavdelningen Fartygs- och luftfartygsenheten Svensk rapport FSI 21 Svenska deltagare: Tomas Åström, delegationsledare, Transportstyrelsen

Läs mer

Rapport från FSI 18. Datum 5-9 juli 2010

Rapport från FSI 18. Datum 5-9 juli 2010 MÖTESANTECKNINGAR 1(13) Handläggare Tomas Åström Tillsynsenheten/Sjöfartsavdelningen Rapport från FSI 18 5-9 juli 2010 Plats London Inledning Det artonde mötet inom International Maritime Organization

Läs mer

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67)

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under mötesveckan:

Läs mer

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den juli 2018

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den juli 2018 1 (13) Datum Diarienummer TSS 2018-2173 Handläggare Anna Petersson Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den 16-20 juli 2018 Viktigare

Läs mer

Uppdatering regler Björn Holm

Uppdatering regler Björn Holm Uppdatering regler Björn Holm Flygteknisk Inspektör & Del-M Koordinator Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer och luftvärdighet Sektionen för teknisk operation Innehåll Utkast på ny regelstruktur

Läs mer

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:98) om brandskydd, branddetektering och brandsläckning på SOLASfartyg byggda den 1 juli 2002 eller senare; Utkom från

Läs mer

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden Frukostseminarium 2009-10-05 Anita Myrberg BiTA Service Management anita.myrberg@bita.eu Agenda ISO/IEC 20000 Vad, varför, hur börja? Relation till andra standarder

Läs mer

Rapport från det första mötet med IMO:s underkommitté Implementation of IMO Instruments (III 1) den juli 2014 i London

Rapport från det första mötet med IMO:s underkommitté Implementation of IMO Instruments (III 1) den juli 2014 i London 1 (23) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det första mötet med IMO:s underkommitté Implementation of IMO Instruments (III 1) den 14-18 juli 2014 i London Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under

Läs mer

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92)

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92) 2013-06-12 FÖRMÖTE HÖLLS 2013-05-31 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92) Närvarande: Marina Angsell, Transportstyrelsen, kommittéansvarig, ordförande Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen

Läs mer

Svensk instruktion inför 4:e mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 4)

Svensk instruktion inför 4:e mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 4) 2017-09-08 Svensk instruktion inför 4:e mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 4) Transportstyrelsen höll förmöte 2017-09-04 Närvarande: Gabor Szemler, Transportstyrelsen,

Läs mer

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 5), den 5-9 februari 2018 i London

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 5), den 5-9 februari 2018 i London 1 (24) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 5:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 5), den 5-9 februari 2018 i London Viktigare händelser och resultat

Läs mer

Rapport från det 18:e mötet med IMO:s Subcommittee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) den september 2013 i London

Rapport från det 18:e mötet med IMO:s Subcommittee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) den september 2013 i London 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 18:e mötet med IMO:s Subcommittee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) den 16-20 september 2013 i London Viktigare händelser och resultat

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

HTW 2, 2-6 februari 2015

HTW 2, 2-6 februari 2015 TSS 2014-3244 Rapport 1(28) HTW 2, 2-6 februari 2015 Sammanfattning HTW 2 enades om: 1. följande modellkurser: a. Advanced Training for Oil Tanker Cargo Operations b. Advanced Training for Liquefied Gas

Läs mer

Minnesanteckningar från det elfte nationella förberedelsemötet inför RRC-04/05

Minnesanteckningar från det elfte nationella förberedelsemötet inför RRC-04/05 MINNESANTECKNINGAR DATUM 15 februari 2004 VÅR REFERENS Minnesanteckningar från det elfte nationella förberedelsemötet inför RRC-04/05 Datum: 12 februari 2004 Tid: 0900-1300 Plats: Post- och telestyrelsen,

Läs mer

Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2), 29 oktober - 2 november 2007

Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2), 29 oktober - 2 november 2007 MÖTESANTECKNINGAR 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Narine Svensson, 011-19 14 31 Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2),

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS 2010-10-21 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS 2010-10-18 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Marina Angsell, Transportstyrelsen

Läs mer

Svensk instruktion inför 3:e mötet med IMO:s Sub-Committee on Pollution Prevention and Response (PPR 3)

Svensk instruktion inför 3:e mötet med IMO:s Sub-Committee on Pollution Prevention and Response (PPR 3) 2016-02-11 Svensk instruktion inför 3:e mötet med IMO:s Sub-Committee on Pollution Prevention and Response (PPR 3) Transportstyrelsen höll förmöte 2016-02-04 Närvarande: Henrik Ramstedt, Transportstyrelsen,

Läs mer

Rapport från det 68:e mötet med IMO:s miljöskyddskommitté

Rapport från det 68:e mötet med IMO:s miljöskyddskommitté 1 (24) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 68:e mötet med IMO:s miljöskyddskommitté (IMO/MEPC 68), den 11-15 maj 2015 i London Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under mötesveckan: MEPC 68

Läs mer

Svensk rapport: IMO - Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments (III 2)

Svensk rapport: IMO - Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments (III 2) 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Svensk rapport: IMO - Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments (III 2) Inledning Viktigare händelser och resultat under mötesveckan GlobalReg: Guiden som samlar generella

Läs mer

Svensk rapport IMO FAL 38

Svensk rapport IMO FAL 38 Datum Dnr/Beteckning 1 (17) Handläggare Mats Hammander Svensk rapport IMO FAL 38 Svenska deltagare: Mats Hammander, delegationsledare, Transportstyrelsen Monica Sundklev, kommittéansvarig, Transportstyrelsen

Läs mer

Serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar

Serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar 1 (6) Utfärdad: [pp.kk.vvvv] Träder i kraft: 1.1.2020 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lagen om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 83 Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

W.Doc. 2012/35: IMO - Diplomatic Conference on the safety on fishing vessels (Cape Town, 9-11/10/2012), Commission Staff Working Document

W.Doc. 2012/35: IMO - Diplomatic Conference on the safety on fishing vessels (Cape Town, 9-11/10/2012), Commission Staff Working Document Instruktion 2012-10-05 Näringsdepartementet Transport GB med SB/SAM, Fi/BA, N/RS, L/JFS, M/NM, Ju/L3, UD/FMR avslutad. Konferens om säkerheten på fiskefartyg (1993 års protokoll till Torremolinoskonventionen),

Läs mer

Tid: oktober Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Utvärdering av nya produkter 1 (6) RAPPORT Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2007-11-12 Dnr: 050212-07-16860 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 13 Evaluation of Safety and Pollution Hazards

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 55) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 55) HÖLLS 2011-07-01 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 55) HÖLLS 2011-06-27 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Erik Eklund, Transportstyrelsen (delvis) Annette

Läs mer

Ordföranden - D. MacRae (Storbritannien)

Ordföranden - D. MacRae (Storbritannien) Sjöfartsavdelningen Fartygstekniska enheten Handläggare Tatjana Olson, 011-19 10 43 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Rapport från det 14:e mötet med IMO:s underkommitté Bulk Liquids and Gases (BLG

Läs mer

Beslut om förteckning enligt artikel 35.4 i EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679

Beslut om förteckning enligt artikel 35.4 i EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679 Datum Diarienr 1 (6) 2019-01-16 DI-2018-13200 Beslut om förteckning enligt artikel 35.4 i EU:s allmänna dataskyddsförordning 2016/679 Beslut Datainspektionen beslutar i enlighet med artikel 35.4 i EU:s

Läs mer

Hur fungerar arbetet på EU-nivå? Hur kan en ändring av direktivet göras? Hur tar expertgruppen fram guiderna? Per-Olov Sjöö

Hur fungerar arbetet på EU-nivå? Hur kan en ändring av direktivet göras? Hur tar expertgruppen fram guiderna? Per-Olov Sjöö Hur fungerar arbetet på EU-nivå? Hur kan en ändring av direktivet göras? Hur tar expertgruppen fram guiderna? Per-Olov Sjöö 2014-05-14 Möten om leksakers säkerhet Kommitté Expertgrupp Administrativt samarbete

Läs mer

Rapport från möte med IMO Sub-Committee on Safety of Navigation, NAV 53

Rapport från möte med IMO Sub-Committee on Safety of Navigation, NAV 53 1 (7) Fartygstrafikenheten Handläggare, direkttelefon Dnr: Torbjörn Edenius, 011/19 12 56 Svenska delegationen: Torbjörn Edenius, SjöV, ordf. Rolf Zetterberg, SjöV Pernilla Bergstedt, SjöV Benny Pettersson,

Läs mer

15490/14 ph/slh 1 DG D 2B

15490/14 ph/slh 1 DG D 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 17 november 2014 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0409 (COD) 15490/14 NOT från: till: Ordförandeskapet Rådet DROIPEN 129 COPEN 278 CODEC 2241 Komm. dok. nr:

Läs mer

Rapport från det 73:e mötet med IMO:s miljöskyddskommitté (IMO/MEPC 73), den oktober 2018 i London

Rapport från det 73:e mötet med IMO:s miljöskyddskommitté (IMO/MEPC 73), den oktober 2018 i London 1 (31) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 73:e mötet med IMO:s miljöskyddskommitté (IMO/MEPC 73), den 22-26 oktober 2018 i London Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under mötesveckan: -

Läs mer

Rapport från det 88:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 88) den 24 november-3 december 2010 i London

Rapport från det 88:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 88) den 24 november-3 december 2010 i London Ert datum Dnr/Beteckning 06.04.07 TSS 2010-2730 Er beteckning 1(39) Rapport från det 88:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 88) den 24 november-3 december 2010 i London Sammanfattning: Viktigare

Läs mer

Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 14) den september 2009 i London

Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 14) den september 2009 i London Fartygstekniska enheten RAPPORT 1 (7) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Caroline Petrini, 011-19 14 39 Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers

Läs mer

Svensk rapport: Fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Implementation of IMO Instruments

Svensk rapport: Fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Implementation of IMO Instruments 1 (28) Datum Dnr/Beteckning Svensk rapport: Fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Implementation of IMO Instruments (III 4) Inledning Viktigare händelser och resultat under mötesveckan Olycksutredning

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 december 2014 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 december 2014 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 4 december 2014 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0045 (CNS) 16498/14 FISC 222 ECOFIN 1159 RAPPORT från: till: Ordförandeskapet Rådet Föreg. dok. nr: 16120/1/14

Läs mer

Rapport från det 72:a mötet med IMO:s miljöskyddskommitté

Rapport från det 72:a mötet med IMO:s miljöskyddskommitté 1 (26) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 72:a mötet med IMO:s miljöskyddskommitté (IMO/MEPC 72), den 9-13 april 2018 i London Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under mötesveckan: MEPC

Läs mer