Delårsrapport Social- och äldrenämnden. Äldre- och omsorgsavdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport 2 2014. Social- och äldrenämnden. Äldre- och omsorgsavdelningen"

Transkript

1 Delårrapport 2 Socal- och äldrenämnden Äldre- och omorgavdelnngen

2 1 Sammanfattnng I delårrapport 2 per den 31 augut redova målfyllele, ekonomkt reultat och progno för Socal- och äldrenämnden - Kundvalkontoret. Indvd och famljeomorgen redovar na reultat eparat rapport. I februar fattade Kommunfullmäktge belut om att nföra valfrhet nom vårdoch omorgboenden. Den belutade modellen nnebär att de båda lagtftnngarna LOV och LOU tllämpa parallellt med överenkommeler med Väby välfärd. Genom att tärka nctamenten för vårdföretaag att etablera g Uppland Väby kommer utbud och mångfald nom vård- och omorgboende att öka. Inom alla pepektv arbetar v aktvt med våra utförare och ntreeorganatoner för att nå de atta målen. et för hela Socal- och äldrenämnden är per den 31 augut är -18,9 mkr. för helår är - 25,6 mkr. Indvd- och famljeomorgen var ett potvt reultat med 2,7 mkr per den 31 augut och en progno för helår med + 2,9 mkr. et för Kundvalkontoret äldre- och omorgavdelnng är per den 31 augut - 21,6 mkr. för helår är - 28,5 mkr. De främta orakerna tll underkottet nom äldreomorg och omorg om funktonnedatta är volymer över budget. Kotnaderna för äldreomorgen är låga jämförele med övrga kommuner länet. Åtgärder för budget balan fokuerar därför på att mplementera och tablera ny modell för btåndbedömnng (IBS) och elektronk tdmätnng nom hemtjänt. Åtgärderna nom funktonnedättnng kommer att ta utgångpunkt att änka kotnaderna för externa nater. Brt på LSS-boenden och boenden för peroner med pykk ohäla nom kommunen gör att nämnden köper plater externt om har höga dygnprer. 2 Anvarområde Ordförande: Kontorchef: Mara Fälth Eva Dahlgren Kundvalkontoret äldre- och omorgavdelnng anvarar för btåndbedömnng, kvaltet, fnanerng, följnng och utvärderng nom: äldreomorg omorg om funktonnedatta Myndghetutövnngen nom dea områden ker nom utrednngenheten. 3 Uppföljnng av målen en nom kund mät tll tor de genom flera olka kundunderöknngar. Reul- Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 2(30)

3 taten kommer att preentera del denna rapport och del vd året lut verkamhetberättelen. Inom kommunfullmäktge alla fyra perpektv har v planerat aktvteter för att nå de atta målen. Inom ekonomperpektvet er v fortatta utmanngar vad gäller volymer utöver budget. Det fnn fortfarande ofnanerade kotnader för brter brandkydd. En åtgärdplan för budget balan är tog fram under våren. Planen är under revon. Inom äldreomorgen kommer åtgärderna fokuera på att mplementera och tablera den nya modellen för btåndbedömnng och elektronk tdmätnng för utförd td nom hemtjänt. En förta analy av utfallet nom funktonnedättnng pekar på att volymerna lgger lnje med behovet och följer amma utvecklng om övrga landet. V er dock att kotnaderna per nat här höga. Brt på LSSbotäder nom kommunen gör att kommunen tvnga köpa dyra plater utanför kommunen. Som förta teg genomför en kartläggnng och analy över kotnadnvåerna för externt köpta plater. Näta teg är att planera för alternatva lönngar. 3.1 Kund - nöjd väbybo Väbyborna ka leva att kommunen och de tjänter kommunen fnanerar har god tllgänglghet, nbjuder tll delaktghet och att alla får ett gott bemötande. Införandet av den nya btåndbedömnngmodellen, om påbörjat under, fortätter och det arbetet tärker delaktgheten för kunder nom hemtjänten genom att nföra en ny btåndbedömnngmodell. Möjlgheten att använda g E-tjänter för anökan btånd kommer att dröja tll Det är vktgt att myndghetproceer och utförarproceer är fulltändgt mplementerade nnan v utvecklar kunden da. Socal- och äldrenämnden belutade mar att fortätta att arbeta för att utveckla e-häla. Den närmate tden kommer Natonell patentöverkt, NPÖ, nföra kommunen. Två dgtala trygghetlarm fnn nu ho kunder för att teta funktonalteten. En handlng av dgtala trygghetlarm har påbörjat, vlket möjlggör ett byte av av amtlga analoga trygghetlarm tll dgtala larm under våren Utveckla e-tjänter för ökad tllgänglghet et kan ej bedöma Under förta kvartalet har utrednngenheten nfört Pulen combne om verkamhetytem. Utförarna har med tart aprl börjat använda g av combne för att ta mot betällnngar och rapportera nater. I ta etappen, om att påbörja lutet av, kommer kunden da att ta bruk och då kommer anökan om btånd kunna ke va e-tjänt. Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 3(30)

4 Nyckeltal T2 Antal verkamheter ÅR Handlngplan Säkra tllgänglghet va e-tjänter I amband med nförandet av Pulen Combne erbjud Väbyborna ökade möjlgheter tll e- kontakt vd tex. anökan om välfärdtjänter. Planerng fär kunden da påbörja när myndghet- och utförarproceer är helt mplementerade. Införande av dgtal avlänng av utförd tjänt och td ho hemtjäntkunder Implementerng av elektronk tdmätnng amband med nförande av Pulen Combne Planerng för nförande av elektronk tdmätnng pågår. En plot kommer att ke under oktober/november, därefter fnn planerad för mndre juterngar. Elektronk tdmätnng beräkna kunna nföra under förta kvartalet Kunder nom äldreomorg ka leva tllgänglghet, ett repektfullt bemötande, nflytande och trygghet et kan ej bedöma : Under aprl genomför SCB n årlga natonella brukarunderöknng nom hemtjänt och ärklt boende. et redova under höten. Kundvalkontoret träffar utförarna nom äldreomorg regelbundet. En nyhet för är att v under året bjuder n utförarna för ärklt boende ett å kallat branchråd. Temat för rådet maj är aktvteter på äldreboenden. Genom en ny modell för btåndbedömnng, IBS, ökar kunden delaktghet och nflytandet över planerng och utförande av hemtjäntnaterna. Modellen ger töd för att kunden tllamman med utföraren ka kunna anpaa naterna efter dagform och ndvduella behov. Nyckeltal Andel om ammantaget är mycket eller ganka nöjd med hemtjänten. Andel om ammantaget är mycket eller ganka nöjd med tt ärklda boende T ÅR ÅR Andel kunder om ger att det 84% 84% 84% ÅR Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 4(30)

5 Nyckeltal känn tryggt att bo hemma med töd av hemtjänten T2 Underöknngen är utförd men reultat är ännu nte färdgtällda och ej heller publcerade vd tdpunkten när denna rapport krv. Handlngplan Säkra att kunderna lever god tllgänglghet, delaktghet och gott bemötande. Genom SCB: kundunderöknng följ varje år hur kunderna lever tällda mål. Underöknngarna reultat använd för förbättrngåtgärder. Kvaltetdaloger och regelbundna utförarmöten. En ny modell för btåndbedömnng kommer att nföra amband med mplementerng av verkamhetytemet Pulen combne. Modellen yftar tll att öka möjlgheterna för kund och utförare att tllamman planera för när och hur naterna ka utföra. Kundvalkontoret kommer att begära n analy av reultat och handlngplaner från de utförare om fått låga reultat Kunder nom omorg för funktonnedatta ka leva tllgänglghet, ett repektfullt bemötande, nflytande och trygghet et kan ej bedöma Socal- och äldrenämnden har valt att genomföra kundunderöknng för peroner nom LSS-botäder och daglg yelättnng enlgt LSS genom Kvaltetbarometern. Kvaltetbarometern är en metod om är anpaad efter målgren behov. Underöknngen genomförde förta gången 2012 och genomför nu. Efter att reultatet preenterat 2012 har de grbotäder om fck lägre reultat underöknngen arbetat med handlngplaner för att öka kundnöjdheten. en nom daglg verkamhet var jämförele med andra kommuner mycket bra 2012 och v tror att de goda reulteten kommer att betå även under. Nyckeltal Kvaltetndex för Servcebotad enlgt Kvaltetbrometern Kvaltetndex för grbotad enlgt LSS enlgt Kvalttetbarometern Kvaltetndex för daglg verkamhet enlgt LSS enlgt Kvaltetbarometern Andel mycket nöjda och ganka nöjda kunder nom området T2 1,2 1,2 ÅR 1,15 1,15 ÅR 1,41 1,41 ÅR ÅR Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 5(30)

6 Nyckeltal funktonhndrade T2 Kundunderöknng är utförda, men materalet är ej ännu publcerat. Handlngplan Kundunderöknng nom området funktonnedättnng När reultatet kommer för Kvaltetbarometern begär kundvalkontoret n analy handlngplaner för de enheter om har låga reultat. Kundvalkontoret kontaktar även de enheter med bra reultat för att lära av goda exempel. Kvaltetbarometern genomför vartannat år och näta underöknng kommer att göra under våren. et är ännu nte ammantällt, å fort materalet har publcerat kommer v redova det nätkommande rapport Utbudet av välfärdtjänter ka prägla av valfrhet och mångfald av utförare om erbjuder hög kvaltet. Utbudet av botäder ka prägla av många aktörer och olka låteleformer. Nyckeltalen för valfrhet, förutom antalet verkamheter på Väbyjämföraren, är nya för. Innehållet Väbyjämföraren kommer att utveckla under för att öka användandet av tjänten för kunder nom hemtjänt och ärklt boende. Under mar fattade Kommunfullmäktge belut om att nföra valfrhet nom Säbo (vård- och omorgboende) enlgt Stockholm modellen. Den nnebär att LOV (lagen om valfrhetytem, Lag 2008:962), entreprenad enlgt LOU och övernkommeler med egen reg tllämpa parallellt. Belutet ökar nctamenten för utförare att etablera vård- och omorgboenden Uppland Väby Mångfalden av utförare nom de verkamheter om kommunen fnanerar och om nte är myndghetutövande ka äkertälla et kan ej bedöma På kommunen hemda kan nvånare Uppland Väby göra jämföreler av olka utförare. Inom Socal- och äldrenämnden område fnn jämföreler mellan hemtjäntutförare och ärklda boenden. Det fnn nga planer på att fler verkamheter Väbyjämföraren. Oraken är att nga nya verkamheter kommer att omfatta av LOV, Lagen om valfrhetytem. Under är tället målet att kvaltetäkra och utveckla den nformaton om fnn för hemtjänt och ärklt boende. Under våren genomför en utrednng på drag av Socal- och äldrenämnden av nförandet av LOV nom hemtjänten ur ett kundperpektv. V kommer att tälla frågor tll ett antal kunder för att ta reda på vad de aner om LOV. V kommer då tälla frågor hur de fattar nformatonen på Väbyjämföraren. V tror dock att majorteten väljer hemtjäntföretag genom att läa hemtjäntkatalogen och genom Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 6(30)

7 rekommendatoner från vänner och bekanta. Andelen om gör ett aktvt val av utförare nom hemtjänt är högt. Under var det endat ett to-tal kunder om nte gjorde ett aktvt val av utförare. Inom ärklt boende fnn möjlgheten att tacka nej tll erbjuden plat tll ärklt boende. Många utnyttjar den möjlgheten. Samtdgt fnn det brt på attraktva plater på ärklt boenden och närheten av Uppland Väby. Det nnebär att det fnn kunder om tackar ja tll erbjudanden om nte annar kulle vara dera förta hand val. I och med att det nya ärklda boendet för äldre, Brobacken, tår klart och att LOV nom Särklt boende nför kommer möjlgheterna att få tt förtahandval öka. Inom funktonnedättnng fnn nga verkamheter där valfrhet är nförd. Det fnn dock lagtftnng tarka krav på att den btåndet gäller ka vara delaktg val av utförare. V kommer därför underöka vlken grad våra kunder aner att de vart delaktga val av nat. Nyckeltal T2 Antal verkamheter om det fnn jämföreleverktyg för på kommunen hemda Andel kunder om aner att de får den nformaton de behöver va Väby jämföraren för att kunna göra ett val av utförare Andel hemtjänt-kunder om gör ett aktvt val av utförare vd nyval Andel kunder med funktonnedättnng om gör ett aktvt val av utförare Andel kunder nom ärklt boende om får tt förtahandval T2-50% 50% ÅR - 90% 90% ÅR - 90% 90% ÅR - 50% 50% ÅR Dea nyckeltal har ännu nte mätt för. Handlngplan Säkra att adekvat nformaton fnn tllgänglg på kommunen hemda Granka och datera kommunen hemda regelbundet. Tydlga rutner och bekrvnngar tll utförare om ka anmäla förändrngar tll hemdan. Utveckla nformatonen på Väbyjämföraren med reultat från avtalföljnngar. Vd de enate utförarnmöten för hemtjänten har v nformerat utförarna om hur de daterar na gfter Väbyjämföraren. V erbjuder även ort va telefon. V har utvecklat rutner för hur v äkertäller att nformaton om nya utförare kommer n Väbyjämföraren. Medverka tre-kommun-projektet för att ta fram kvaltetndkatorer nom äldreomorg om förlängnngen kommer att kunna använda Väbyjämförar Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 7(30)

8 3.1.3 Kommunen ka verka för ett ocalt hållbart amhälle där trygghet amt goda växt- och levnadförhållanden ger förutättnngar för en god häla. fyllelenför var god. V kommer att fortätta för att yttelgare öka reultaten. V följer de verkamheter om nämnden fnanerar kontnuerlgt. Under följer v ärklt den ocala dokumentatonen. Många anhörga tar ett tor anvar för na äldre eller funktonnedatta närtående. Det är därför vktgt att fortätta att erbjuda ett bra anhörgtöd I kommunalt fnanerade verkamheter nom äldreomorg och omorg om funktonhndrade ka en äkerhetkultur råda, dv brter märkamma och åtgärda et kan ej bedöma Socal- och äldrenämnden har valt att genomföra kundunderöknng för peroner nom LSS-botäder och daglg yelättnng enlgt LSS genom Kvaltetbarometern. Kvaltetbarometern är en metod om är anpaad efter målgren behov. Underöknngen genomförde förta gången 2012 och genomför nu år. När reultat fnn ammantällda kommer dea att publcera nätkommande rapport för SÄN. Nyckeltal Andel verkamheter nom äldreomorg om har lokala rutner för Lex Sarah Andel verkamheter nom funktonnedättnng om har lokala rutner för Lex Sarah T ÅR ÅR Handlngplan Säkra att en äkerhetkultur råder nom nämnden verkamheter Utvecklng av lednngytem för kvaltetarbete enlgt SOSFS 2011:9 vlket bland annat nnebär förtydlgande och förbättrng av rutner för LEX-Sarah De förbättrngområden nom rutner för LEX Sarah om v ett vd följnngar kommer v att följa gen under höten Boenden för äldre arbetar förebyggande för att mnka kada och ohäla et kan ej bedöma Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 8(30)

9 Regterngen de natonella kvaltetregterna gör regelmägt gällande Pallatva regtret och Senor Alert. Peronalen på vård- och omorgboende gck lutet av en utbldnng hur bedömnng och regtrerng gör regtret. Regtrerng BPSD-regtret påbörjade efter utbldnngen. Nyckeltal T2 Andel regtrerngar Pallatva regtret förhållande tll antalet dödfall Andel äldre om erhållt en rkbedömnng med regtrerng Senor Alert Antalet äldre om bedömt lda av BPSD och om är regtrerade BPSD-regtret ÅR ÅR 3 55 ÅR Handlngplan Säkra att boenden för äldre arbetar förebyggande för att mnka kada och ohäla Säkertälla genom lednngytem för kvaltetarbete SOSFS 2011:9 att ett ytematkt förbättrngarbete ker för att förebygga kada och ohäa Dalog med utförare krng förebyggande arbete Under höten genomförde utbldnng BPSD-regtret. V kommer att fortätta att följa regtrerngarna kvaltetregtren och utreda hur v med hjälp av regtrerngarna ka bedrva ett kvaletutvecklngarbete utfrån reultatet Invånare Uppland Väby ka kunna åldra trygghet och få det töd de behöver för att kunna bo kvar hemma et kan ej bedöma Under aprl genomför SCB: årlga brukarunderöknng. V tror på fortatt goda reultat för kundnöjdheten. Från och med aprl fatta belut om hemtjänt enlgt den nya btånd- bedömnngmodellen, IBS. Modellen yftar tll att öka delaktgheten för kunden vad gäller planerng och utförandet av naten, men även att öka följamheten mellan btåndbedömd td och den faktka utförda tden. Effekten kommer v fört kunna avläa 2015 år kundunderöknng. V har kunnat utöka antalet nater för anhörga tack vare att en demenamordnare antällde nför. Utbudet har utökat med ytterlgare grer efterom Demenamordnaren har nformaton och töd tll anhörga tll peroner med demenjukdom. De nvånare om fyller 80 år under året erbjud hembeök från kommunen. Syftet Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 9(30)

10 med beöket är att nformera om fallförebyggande, men även ge nformaton om kommunen verkamheter och nater. Nyckeltal Andel om ger att handläggaren belut är anpaat efter dna behov Andel om ger att det känn tryggt att bo hemma med töd av hemtjänten Antalet nater/aktvteter för anhörga om kommunen erbjuder jälva eller tllamman med andra Genomnttlgt antal vårdare om beöker en äldre peron med hemtjänt under 14 dagar Andel peroner över 80 år om erbjud förebyggande hembeök T ÅR ÅR ÅR ÅR T1, T2, ÅR Handlngplan Säkra möjlgheten att kunna bo kvar hemma Genom att erbjuda hembeök för nformaton tll alla över 80 år om nte har någon nat från kommunen. Att genom ytematkt arbete med klagomålhanterng och Lex Sarah tändgt arbeta med förbättrngåtgärder. Att tälla krav avtal och överenkommeler att chema planera å att antalet vårdare mnmera. Tllamman med åväl kommunalt och landtngfnanerade verkamheter forätta mplementerng av modellen för demenvård. Fortätta arbetet tllamman med landtnget med att ta fram rutner för utkrvnngklara. Sata på kompetenutvecklng Genom att anöka om medel för omvårdnadlyftet och tmulanmedel nom andra utvecklngområden bdra tll kompetenutvecklng nom äldreområdet. Prorterade utvecklngområden dentfera amverkan med utförarna. Möjlghet tll kompetenutvecklng bdrar tll att göra yrken nom äldreomorgen mer attraktva Invånare Uppland Väby med funktonnedättnng ka känna trygghet och efter behov erhålla det töd de behöver et kan ej bedöma Anhörgarbetet har utökat med ytterlgare grer efterom demenamordnaren har nformaton om närtående tll peroner med demenjukdom, och töttar dea. Detta frgör ytor för anhörgkonulenten att arbeta med andra målgrer, och möjlghet att utöka nformatonnater mot varerande ntreeorganaton- Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 10(30)

11 er. Aktvteterna är tex anhörggrer och förelänngar på olka teman. Nyckeltalet för antalet vårdare om beöker en peron med funktonnedättnng aver peroner under 65 år med hemtjänt. Under höten kommer v att använda amma metod om använd nom hemtjänten för att mäta kontnutet nom boendetöd för peroner med pykk ohäla Nyckeltal T2 Antalet nater/aktvteter för anhörga tll funktonnedatta om kommunen erbjuder jälva eller tllamman med andra Genomnttlgt antal vårdare om beöker en peron med hemtjänt under 14 dagar ÅR ÅR Handlngplan Säkra att peroner med funktonnedättnng ka känna trygghet och efter behov erhålla det töd de behöver Kundunderöknngar för att följa kundnöjdhet Dalog med ntreeorganatoner och utförare Kompetenutvecklng för antällda va Carpe Under kundunderöknngar nom både äldreomorg och omorg om funktonnedatta. Kundvalkontoret fortätter med arbetet 10-år-framåt-gren där våra ntreeorganatoner medverkar omvärldbevaknng nom äldrefrågor. I amband med nförande av ny modell för btåndbedömnng träffar v våra hemtjäntutförare en gång per månad. 3.2 Samhälle och mljö - hållbart Väby Genom en aktv amverkan med närnglvet och en god ervce kapa förutättnngar för ett tarkt närnglv och en lokal arbetmarknad. Inom äldreomorg och omorg om funktonnedatta har Socal- och äldrenämnden avtal eller överenkommeler med ett tort antal utförare. Bara nom hemtjänt fnn ett tjugotal utförare. En hög andel av våra företagare är kvnnor och merparten av dera antällda är kvnnor. Inom EU är Sverge det land om lägger högt andel av BNP på äldreomorg och omorg om funktonnedatta. Det har medfört att Sverge även har den högta frekvenen av förvärvarbetande medelålder kvnnor (Källa: Szebehely, Marta och Ulmanen, Petra (2012)). I enlghet med förfrågnngunderlaget för hemtjänt godkänn numera anhörgantällnngar enbart undantagfall. Skälen tll att begräna anhörgantällnngar är nte enbart för att öka kvaltet och nyn, det är även för att anhörgantällnngar rkerar bl en kvnnofälla och bdrar tll ökad egregaton. Argumenten för anhö- Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 11(30)

12 rgantällnngar har oftat vart pråk och kultur, men efterom våra företag har kompeten nom de fleta pråk har de nya reglerna nte medfört några törre problem för våra kunder. Kundvalkontoret har olka kanaler för dalog, nformaton och verkamhetutvecklng. V träffar utförare enklt, genom utförarmöten och branchråd. Som exempel kan nämna det täta dalogerna v har med hemtjäntutförare nför ny modell för btåndbedömnng och emnarum för att ta fram etka förhållnngregler för marknadförng nom hemtjänt. ntroducera även leverantördan för att amla nformaton på en lättllgänglg plat för utförarna. Många kommuner väljer att ha ärklda peroder då de tar mot och godkänner LOV-anöknngar. V har valt att ta mot anöknngar kontnuerlgt och att en fulltändg anökan ka behandla nom 2 månader, Under det enate året har v dock haft en nabbare handläggnng. Tllamman med Indvd- och famljeomorgen medverkar v ett nätverk med repreentanter för arbetförmedlngen, föräkrngkaan och pykatrka öppenpykatrn. Syftet med nätverket är att amverka krng peroner om har vårgheter att etablera g på arbetmarknaden. Genom FOU nu kan v tllhandahålla töd tll verkamhetutvecklng ho våra utförare. Ett lyckat exempel där FOU nu har vart ammanhållande och drvande är att amverka för en ammanhållen vård för demenjuka Kommunen ka vara ett föredöme nom mljöområdet och bedrva ett ytematkt mljöarbete om leder tll ett hållbart amhälle. Genom ett fördjupat amarbete med medborgare, företagare och andra aktörer ka vår gemenamma mljö- och klmatpåverkan mnka. I oktober kommer v tllamman med mljötrategerna bjuda n våra utförare för att nformera om Klmatavtal, avfallhanterng och energförbruknng. V bedömer att målet kommer att vara fyllt lutet av Utförare nom nämnden verkamhetområde ka aktvt arbeta med mljöfrågor et kan ej bedöma Kundvalkontoret arbetar med mljöfrågor genom krav våra förfrågnngunderlag. Under kommer v att ntenfera nformaton och töd tll utförare för att de ka kunna teckna Klmatavtal Väby. Nyckeltal Antal utförare nom nämnden verkamhetområden om anlutt g tll Klmatavtal Väby T ÅR Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 12(30)

13 Handlngplan Klmatavtal Väby Klmatavtal Väby är en vktg atnng för att förbättra mljö och mljömedvetenhet bland företag verkamma kommunen. Nämnden ka verka för att nformera utförare om fördelarna med avtalet och framhålla att det e om potvt att utförarna går med amarbetet. Förta teget är att kundvalkontoret peronal ka fortblda g för att få törre kunkap vad klmatavtalet nnebär. Tllamman med kommunen mljötrateger kommer v att planera för nformaton och töd tll företagare om vll teckna mljöavtal 3.3 Medarbetare - attraktv arbetgvare Kommunen ka vara en attraktv arbetgvare med tolta medarbetare. Alla kommunalt fnanerade tjänter ka prägla av hög kompeten och gott bemötande. Sverge kommuner och landtng (SKL) har nylgen publcerat en rapport där de bedömer att det kommer att behöva rekrytera ungefär nya medarbetare nom vård och omorg fram tll av dea är behov nom kommunen verkamheter och är tll törta delen underköterkor nom äldreomorg. 60% av rekryterngbehovet beror på penonavgångar och 40 % är en följd av ökad efterfrågan på vård och omorg. Det är avgörande för både kvalteten verkamheten och för rekryterngbehovet att kompeten använd rätt. Det kommer att behöva trateger våra verkamheter för att attrahera och rekrytera unga och nya grer tll jobben. Inom verkamheter om drv genom avtal eller överenkommeler täll krav på kompeten ho lednng och medarbetare. Socal- och äldrenämnden har bevljat tmulanmedel nom ramen för omvårdnadlyftet. Under har ett flertal medarbetare ho utförare nom äldreomorgen utnyttjat möjlgheten tll kompetenutvecklng. Den tatlga atnngen avluta efter förta halvåret. Flera av våra utförare har uttryckt oro för att de nte kommer ha amma möjlghet framöver att öka kompetenen bland na medarbetare. En förutättnng för gott bemötande och rätteker myndghetutövnng är en tabl arbetgr. Sedan höten är därför utrednngenheten delad på två enheter med varn chef. Utöknngen yftar tll att öka den daglg arbetlednngen och utveckla robuta rutner och metoder om håller vd tllfällga arbettoppar och vakaner. Utöknngen har nu permanentat och utrednngenheten är nu delad på en enhet för äldreomorg och en för omorg om funktonnedatta. Sjukfrånvaron och peronalomättnngen har vart relatvt hög under de enate åren och v arbetar nu för att tablera arbetgren. Lednngen har edan februar regelbunden chefhandlednng. Under höten kommer v att tarta en form av tranéeprogram för nya LSS-handläggare. V har ett behov av att rekrytera nya handläggare på grund av vakaner. Det har vat g vårt att rekytera erfarna handläggare. Genom en förtärkt ntrodukton ger v förutättnngar för våra nya Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 13(30)

14 medarbetare att lära g handläggnngen och trva med arbetgfterna. Under höten kommer v även att ta mot praktkanter från Socalhögkolan Kundvalkontoret ka vara en föregångare och förebld om arbetgvare. et kan ej bedöma Inom välfärdområdet ker en tändg utvecklng. För att följa med utvecklngen kräv en aktv omvärldbevaknng och kontnuerlg kompetenutvecklng. Som exempel kan nämna att utrednngenheten under våren kommer att ha en heldagutbldnng med foku på förändrngar lagtext och rättprax nom LSSområdet. Kundvalkontoret möter daglgen kunder, utförare, externa och nterna amarbetpartner. Ett av våra vktgate verktyg för att lycka med vårt drag är ett gott bemötande. Bemötande- och kommunkatonfrågor är därför något om tändgt dkutera och utveckla. Kundvalkontoret följer de verkamheter om Socal- och äldrenämnden fnanerar. Utbldnngnvå och kontnutet är vktga komponenter för kunden levele av kvaltet. I våra följnngar följer v därför utbldnngnvå och peronalomättnng ho våra utförare. Nyckeltal Andel antällda på utrednngenheten om får den kompetenutvecklng om aner g behöva för att kunna utföra arbetet på ett bra ätt, procent Bemötandendex (BMI) för kundvalkontoret Hållbart medarbetarengagemang (HME) för kundvalkontoret Bemötandendex (BMI) för kundvalkontoret Hållbart medarbetarengagemang (HME) för kundvalkontoret T ÅR ÅR ÅR 86 ÅR 83 ÅR Handlngplan Hållbart medarbetarengagemang för Kundvalkontoret Utveckla och färdgtälla Handboken (Socal- och äldrenämnden lednngytem för ytematkt kvaltetarbete enlgt SOSFS 2011:9). Proceer och arbetmetoder ka förbättra och förenkla å att de håller även vd tllfällga vakaner och arbettoppar. Införa å kallade budgetgrer där både lednng och medarbetare deltar för att öka delaktghet verkamhetplanerng och budgetföljnng. Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 14(30)

15 Handlngplan Proceer och rutner nom ramen för SOSFS 2011:9 utveckla tändgt efter medarbetarna och kunderna behov. Som exempel kan nämna att en rutn för hur nformaton tll kund om ka välja utförare har tagt fram. 3.4 Ekonom god ekonomk huhållnng Kommunen ekonomka reultat ka över en budgetperod, genomnttlgt, gå tll mnt 2,5 % av kattentäkterna Flera av Äldre-och omorgavdelnngen nater, tex ny organaton för btåndbedömare, nytt verkamamhetytem etc kommer å månng om tablera och då tror nämnden ockå på att mer tablt ekonomkt läge. Hemtjänten kotnader analyera noga och har tablerat och följer den progno om lade vd året början. Tyvärr kommer den prognoterade effekten av elektronk tdmätnng nom hemtjänten att förena på grund av teknka brter verkamhetytemet Combne. I och med nya arbetproceer, nya verkamhetytem och nya former av avtal och överenkommeler behöver proceerna krng ekonom och ekonomadmntraton datera. Arbetet kommer att påbörja under höen. Detta kommer förvänta ge ännu högre äkerhet och träffäkerhet progno och budget. Tll de lämnar Äldre- och omorgavdelnngen en progno på mnu 28,5 mkr och reultat förhållande tll budget är för peroden januar- augut - 21,6 mkr. Främta oraken tll den tora avvkelen är främt en allt för optmtk budget, amt tora problem och förenngar och med mplementerngen av det nya verkamhetytemet Combne. Indvd- och famljeomorgen progno är ett överkott mot budget med 2,9 mkr. Den ammanlagda prognoen är negatv mot budget med 25,6 mkr Nämnden ekonom ka vara balan. et är ej fyllt På grund av en för väl optmtk budget amtdgt om efterfrågan och behovet ho kommunen nvånare har ökat under är nämnden reultat negatv och ekonomn därmed ej balan. Åtgärdplan för budget balan fnn bfogad rapporten. Den omfattar bland annat ny organaton, del ny btåndbedömnngmodell och mer kontroll och bättre proceer över ekonomk data. Nyckeltal T2 avvkele av omlutnng, -3,9 0-3,1-3,7 T1, T2, Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 15(30)

16 Nyckeltal T2 procent ÅR Handlngplan Uppföljnng av volymer månadv Antalet bevljade och utförda hemtjänttmmar följ varje månad. Volymer nom externa och nterna köp av övrga verkamheter följ månadv. Arbeta med nya erättnngmodeller och btåndbedömnngmodeller för att äkertälla att reurerna använd effektvt. Den nya btåndbedömnngmodellen IBS, använd nu för alla nya ärenden och vd omprövnngar av hemtjäntbelut. En plot för att nföra elektronk tdmätnng nom hemtjänten planera tll oktober/november år. Fullkalgt drft under kvartal När elektronk tdmätnng nför och när verkamhetytemet Combne kan publcera tattk kommer mätnngen åter äkertälla. Nya former och metoder att kapa och följa nämnden tjänteområden och de utvecklng Uppdatera och dentfera nya former om kan använda om prognoverktyg Uppland Väby kommun har nlett ett amarbete och tartat ett nätverk för ekonomer och controller nom äldreomorg och omorg om funktonnedatta nom nordvät-kommunerna räknng Intäkter/kotnader (belopp mkr) Boklut Budget januaraugut Avvk. INTÄKTER (+) Intern kommunerättnng 630,5 644,3 429,5 644,3 0,0 Intern täcknngbdrag Föräljnng och avgfter 19,3 19,2 14,4 22,6 3,4 Hyror och arrenden 15,6 15,4 10,2 15,5 0,1 Bdrag 21,7 19,5 13,9 23,3 3,8 Föräljn verkamhet / entreprenad Summa ntäkter 687,1 698,4 468,0 705,7 7,3 KOSTNADER (-) Buffert 0-2, ,7 Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 16(30)

17 Intäkter/kotnader (belopp mkr) Boklut Budget januaraugut Avvk. Bdrag -28,0-26,0-17,5-26,7-0,7 Entreprenad / köp av verkamhet -616,1-603,1-421,1-631,9-28,8 Peronalkotnader -18,2-20,3-13,7-20,7-0,4 Lokal- och markhyror -28,9-28,0-21,3-31,5-3,5 Övrga fatghetkotnader Övrgt materal och tjänter -0,1-0,3-0,1-0,2 0,1-22,4-17,5-15,5-22,6-5,1 Avkrvnngar -0,6-0,4-0,4-0,5-0,1 Intern ränta -0,1-0,1-0,0-0,1 0,0 Intern täcknngbdrag Intern kommunerättnng Summa kotnader -714,4-698,4-489,6-734,2-35,8 Fnanerng -27,3 0,0-21,6-28,5-28,5 tll reultaträknngen Se kommentarer under reultat och progno per verkamhet per verkamhet Budget Intäkter Kotnader Verkamhet Kom. er. Fg av verkam. Övr. nt. Summ a Övr. kotn. Summ a Köp av verkam. Nämnd, lednng, btåndbedömnng 30,7 30,7-0,2-30,5-30,7 0,0 Buffert 2,7 2,7-2,7-2,7 0,0 IFO 155,1 155,1-155,1-155,1 0,0 Omorg om funktonnedatta 238,4 13,6 252,0-213,5-38,5-252,0 0,0 Äldreomorg 217,4 40,5 257,9-234,3-23,6-257,9 0,0 Summa verk- 644,3 54,1 698,4-603,1-95,3-698,4 0,0 Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 17(30)

18 amheter Delår 2 Intäkter Kotnader Verkamhet Nämnd, lednng, btåndbedömnng Kom. Er. Intäkter Fg av verkam. Övrga nt. Summ a Kotnader Köp av verkam. Övrga kot. Summ a 20,5 0,8 21,3-0,2-23,7-23,9-2,6 Buffert 1,8 1,8 1,8 IFO 103,4 103,4-103,4-103,4 0,0 Omorg om funktonnedatta 158,9 9,2 168,1-155,0-26,9-181,9-13,8 Äldreomorg 144,9 28,5 173,4-162,6-17,8-180,4-7,0 Summa Verkamheter 429,5 38,5 468,0-421,2-68,4-489,6-21,6 Kundvalkontoret ocal- och äldrenämnd var ett underkott mot budget med 21,6 mkr per den ta augut. Indvd- och famljeomorgen (IFO) reultat efter augut var ett överkott mot budget med 2,7 mkr. Indvd- och famljeomorgen reultat redova ärkld krvele. Det ammanlagda reultatet efter augut är ett underkott mot budget med 18,9 mkr. Nämnd, lednng amt btåndbedömnng (-2,6 mkr) Betår främt av törre kotnader för nhyrd peronal, nya cheftjänter under året. Nämnden prognoterar nte med fler kotnader för nhyrd peronal. Buffert (+1,8 mkr) et var ett överkott med 1,8 mkr vlket kompenerar en lten del av kotnadavvkelen nom övrga verkamheter om har negatvt reultat. IFO (+/- 0 mkr) Kommunerättnngen är denamma om den fata erättnngen för IFOverkamhet. Omorg om funktonnedatta (-13,8 mkr) Nettoreultatet för verkamheter nom omorg om funktonnedatta var en negatv avvkele mot budget med 13,8 mkr efter augut. Avvkelen förklara av följande: -6,1 mkr boende enlgt LSS pga volymöknngar mot budget amt kotnader för extra brandtllyn boenden med brtande branddkyddutrutnng. Arbete pågår för att åtgärda dea brter och många boenden var helt åtgärdade under och ytterlgare är färdgtällda under. Nu kvartår brter ett fåtal boende. -1,4 mkr daglg verkamhet enlgt LSS amt tllyn över 12 år enlgt LSS Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 18(30)

19 pga ökat behov från kommunen nvånare. -2,9 mkr peronlg atent, ledagnng mm pga fler kunder amt fler utförda tmmar om delv hänger amman med att föräkrngkaan blvt mer retrktv n bedömnng för erättnng enlgt SFB (tdgare LASS). Dea peroner behov kvartår och får då töd enlgt LSS. +1,3 mkr SFB (LASS) pga föräkrngkaan har fattat färre belut om erättnng vlket har reulterat en lägre kotnad för kommunen om enlgt regler tår för de förta 20 tmmarna. Däremot ökar kotnaden för peronlg atent enlgt LSS. - 2,7 mkr aver kotnader för pykatrboende amt övrga boenden enlgt SoL vlket beror på volymöknngar. -1,6 mkr aver kotnader för lokalhyror amt brandronderng för pykatrboende. I kotnaden ngår även en engångkotnad på 688 tkr för brandtllyn på ett av kommunen LSS-boenden. -0,3 mkr aver kotnaden för boendetöd amt dagverkamhet enlgt SoL vlket beror på ett ökat behov. +0,8 mkr aver kotnader för korttdvtele enlgt LSS. Kolloverkamheten har ännu nte fakturerat fullt ut. -1,0 mkr aver kotnader för turbundna reor tll daglg verkamhet. Efterom antalet plater ökar nom LSS-verkamheter ökar även behovet av reor dt. +0,1 beror på ökade ntäkter från kunder, bla beroende på fler turbundna reor. Äldreomorg (-7,0 mkr) Nettoreultatet för verkamheter nom äldreomorgen var en negatv avvkele mot budget med 7,0 mkr efter augut vlket förklara av följande: -4,8 mkr aver högre kotnader för korttdboende för äldre vlket beror på betydlgt fler vårddygn än budgeterat. +0,6 mkr aver lägre kotnader för permanenta plater vlket beror på färre verktällda belut. Antalet årplater krev ner budget pga för få plater att tllgå men ett eventuellt överkott får fnanera en del av det underkott om kommer att tå på korttdboende. -2,2 mkr aver kotnader för utförd td nom hemtjänten. Fler tmmar kommer att utföra än budgeterat. Kundvalkontoret har vårt att bedömma exakt utfall och progno efterom ett nytt verkamhetytem har tagt bruk. -1,0 mkr aver kotnader för lokaler och reparatoner. -1,3 mkr aver kotnader för botadanpanng pga ytterlgare en rehabmottagnng har öppnat Uppland Väby för bedömnng av botadanpanng. +0,2 mkr aver turbundna reor amt kotnader för larm och matlådor nom hemtjänten. Kotnaden för larm kommer dock att öka under höten. +1,5 mkr aver högre ntäkter form av bdrag amt fler kunder med avgftbelut. Intäkter Kotnader Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 19(30)

20 Verkamhet Nämnd, lednng, btåndbedömnng Kom. Er. Intäkter Fg av verkam. Övrga nt. Summ a Kotnader Köp av verkam. Övrga kot. Summ a 30,8 1,3 32,1-0,2-35,1-35,3-3,2 Buffert 2,7 2,7 2,7 IFO 155,1 155,1-155,1-155,1 0,0 Omorg om funktonnedatta 238,4 15,8 254,2-229,4-39,8-269,2-15,0 Äldreomorg 217,4 44,3 261,7-247,3-27,4-274,7-13,0 Summa Verkamheter 644,4 61,4 705,8-632,0-102,3-734,3-28,5 en för kundvalkontoret ocal- och äldrenämnd är negatvt mot budget med 28,5 mkr. Indvd- och famljeomorgen progno är ett överkott mot budget med 1,9 mkr. Den ammanlagda prognoen är negatv mot budget med 26,6 mkr. Nämnd, lednng och btåndbedömnng (-3,2 mkr) Kotnader för konulter kommer under året att tor utträcknng täcka av tmulanmedel om Kundvalkontoret erhållt för kvaltetutvecklng. Utrednngenheten kommer fram tll höten vara beroende av nhyrd peronal för att täcka vakaner. Under höten när nya verkamhetytemet combne är fullt mplementerat kommer enheten kunna hantera tllfällga vakaner och jukkrvnngar utan nhyrd peronal. Buffert (+2,7 mkr) Omorg om funktonnedatta (-15,0 mkr) Volymöknngarna nom funktonnedättnng. Inom de nater om bevlja enlgt LSS er v ngen mnknng under året. V er främt nom LSS-boenden och daglg verkamhet enlgt LSS att antalet peroner de yngre åldergrerna är törre än de äldre. Med andra ord kan v e att nflödet av nya kunder kommer att vara törre än utflödet. Den ökade kotnaden beror även på att brten på plater nom kommunen vlket medför att KVK tvnga köpa externa plater tll ett högre dygnpr. en när det gäller LSS-boenden är byggd på nu kända kotnader och placerngar. Fortfarande kan det fnna ytterlgare belut om nat om ännu nte har verktällt vlket kan reultera ytterlgare förämrng av nu redovad progno. Öknngen av peronlg atan beror på ändrad prax ho Föräkrngkaan när de bevljar erättnng enlgt SFB (fd LASS). Kundvalkontoret gör en nogrann utrednng vd bevljande av tmmar för peronlg atan. Under kommer v genom att ta del av goda exempel andra kommuner, arbeta för en än mer rättäker btåndbedömnng. en för helår bygger på en rak framräknng av Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 20(30)

21 kotnaderna tom augut, vlket är rmlgt efterom v nte er några äongvaratoner över året htorkt. Även nom ocalpykatrn gör nogranna bedömnng vd anökan om boende på HVB. Antalet placerngar på HVB ökar. V kommer att ntenfera arbetet med att htta alternatv tll boende på HVB för ökad kvaltet ho kunden och eventuellt ekonomkt mer fördelaktga lönngar. Den negatva prognoen för verkamheter nom omorg om funktonnedatta förklara av följande: Kotnaden för boenden nom LSS och SoL beräkna överkrda budget med totalt 11,5 mkr vlket beror på betydlgt fler och dyrare placerngar än budgeterat. Kotnaden för brandtllyn LSS beräkna är 3,4 mkr av detta överkrdande. Ytterlgare kotnader för brandtllyn återfnn nom lokalhyror mm nedan. Kotnaden för daglg verkamhet, tllyn över 12 år,boendetöd amt turbundna reor beräkna tll 4,3 mkr högre än budget vlket beror på volymöknngar. Kotnaden för lokalhyror mm beräkna överkrda budget med 1,7 mkr. I denna negatva progno ngår kotnader för brandronderng Lokevägen, en engånghyra för Allhelgonavägen amt flyttkotnader från Paradvägen tll Ryttargatan. Totalt har kotnaderna för brandtllyn budgeterat tll 700 tkr men utfallet är 1,2 mkr. Reterande överkrdande beror på högre kotnader för lokaler. Kotnaden för peronlg atent enlgt LSS och SoL mm beräkna överkrda budget med 2,8 mkr. (Överkrdandet peronlg atent 3,6 mkr, ledagnng mm SoL överkott 0,8 mkr). Kotnaden för SBF (LASS )de tjugo förta tmmarna beräkna ge ett överkott på 1,9 mkr pga färre peroner omfatta av detta belut. Kotnaden för korttdboende enlgt LSS beräkna ge ett överkott på 1,2 mkr. Ökade ntäkter form av taxor och avgfter amt bdrag beräkna tll 2,2 mkr över budget enlgt tdgare beräknngar vd året början. Intäkterna är fortfarande våra att prognotera pga av det nya verkamhetytemet Pulen Combne. KVK har ännu ngen möjlghet att äkertälla kundfakturerngen. Äldreomorg (-13,0 mkr) Öknngen av hemtjänt tmmar har avtannat och under februar och mar åg v en förktg mnknng. Trycket på utrednngenheten har dock vart högt under förta kvartalet å prognoen om lade under februar kvartår. Ytterlgare en faktor om gör det vårare att prognotera kotnaden för hemtjänt är att ett nytt verkamhetytem har tagt drft. Kundvalkontoret återkommer när tllförltlga rapporter fnn att tllgå från ytemet. Det tora antalet vårdplanerngar under var g antalet korttdplater. V fortätter att arbeta för att verktälla belut för de om befnner g på korttd avvaktan plat på äbo. Genom att fortätta arbetet med att förbättra amarbetet med prmärvården för att fler ka kunna krva ut tll hemmet med töd av hemtjänt efter en jukhuvtele. Trot att ett trettotal peroner väntar på plat äbo tror v att v kommer att hålla budget för äbo. Många av de om väntar på plat väljer att tacka nej tll plater om nte lgger eller närheten av Uppland Väby. Den negatva prognoen för verkamheter nom äldreomorg förklara av följande: Kotnaden för korttdplater beräkna tll 8,3 mkr högre kotnader än budget vl- Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 21(30)

22 ket beror på en kraftg volymöknng mot budget. Kotnaden för ärklda boenden beräkna ge ett överkott på 0,9 mkr mot budget pga vårgheter att få tllgång tll permanenta plater. Att nte överkottet blr törre beror på dyrare placerngar. Kotnader för hemtjänt beräkna tll 5,7 mkr högre än budget pga fler utförda tmmar. Kundvalkontoret har dock vårt att bedömma hur tort underkottet blr nom hemtjänten pga vårgheter att ta ut tllförltlg tattk ur verkamhetytemet Pulen Combne. Kotnad för botadanpanng beräkna tll 2 mkr över budget. Lokalhyror, matlådor nom hemtjänt, amt kotnaden för utkrvnngklara beräkna tll 1,7 mkr över budget. Överkrdandet beror framförallt på högre lokalkotnader än budgeterat. Intäkter form av taxor och avgfter amt bdrag beräkna tll 3,8 mkr högre än budget. Intäkterna är fortfarande våra att prognotera pga av det nya verkamhetytemet Pulen Combne. KVK har ännu ngen möjlghet att äkertälla kundfakturerngen Volymer, tattk och kotnadnyckeltal Verkamhetmått Hemtjänt, antal kunder, genomntt per år - Varav kunder med enbart trygghetlarm Tmmar för larmutrycknng, tom aug-13* Hemtjänt kotnad för larmutrycknngar amt larmntallatoner* Hemtjänt, antal tm omvårdn. & ervcenater Korttdplater äldre, antal årplater ntt under året - Varav Växelvårdplater Särklt boende äldre, antal årplater Boendetöd, antal brukare Boklut Budget Delår * * Avvkele Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 22(30)

23 Verkamhetmått Boklut Budget Delår 2 Avvkele Boende LSS och SoL, antal plater , varav LSS-boenden , varav LSS peroner med SoL boende varav pykatrboende Daglg verkamhet LSS, antal plater Korttdtllyn över 12 år och vuxna LSS, antal plater Peronlg a. enlgt LSS, antal tmmar LASS, erättnng tll FK, antal peroner * I och med nytt avtal och annat lägg å fnn ej mer data för denna pot. OBS data gäller tom Poter med treck "-" aknar värden p g a ej möjlghet att få ut dea ur nya verkamhetytemet. ** Denna avtalmodell började gälla fört under höten, vlket förklarar den låga kotnaden. Antalet utförda Hemtjänt-tmmar under året har vart högre än budgeterat. I tdgare progno fann ockå en effekt av nförande av elektronk tdmätnng om tyvärr kjut fram och där tvnga v krva prognoen för antalet hemtjänttmmar. I övrgt er v tryggt på den kattnng av utförda tmmar v tagt fram brt på rapporter från verkamhetytemet Combne. I andra juterngar behöver därför göra progno för antalet utförda hemtjänttmmar. Från och med aprl fatta betåndbelut enlgt den nya bedömnngmodellen IBS. I prognoen för ngår effekten av IBS och nförande av elektronkt tdredovnng av utförda hemtjänttmmar. Korttdplater Antalet korttdplater brukar vara högre vd året början och edan uccevt junka. V er fortfarande ngen avmattnng av behovet av korttdplater. Under mar genomförde dubbelt å många vårdplanerngar, där kommunen övertar anvaret efter landtngfnanerad vård, om mar. Det är vanlgt att omvårdnadbehovet är å omfattande att det nte är möjlgt att komma hem med töd av hemtjänt efter en jukhuvtele Säbo (Vård- och omorgboende) I utgången av var antalet årplater nom äbo 206. I aprl var utfallet 210 årplater och per ta augut XXXXX. För näravande fnn det 30 peroner om väntar på plat på äbo. Brt på ledga attraktva boendeplater och närheten av Uppland Väby kombnatone med möjlgheten att tacka nej tll erbjuden plat göra att beluten nte kan verktälla. Under bedömer v att 212 årplater kommer att ta anpråk. Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 23(30)

24 Boendetöd Inga tora volymförändrngar förvänta under. Antalet peroner med boendetöd brukar varera under året. Boende LSS och SoL Inom boende LSS och SoL rym tre olka målgrer. Peroner om tllhör en peronkret bor regel på LSS-boende. Det fnn dock ett mndre antal om bevlja boende om nte har LSS-tlltånd utan SoL-tlltånd efterom de har en kombnaton av behov om nte kan tllgodoe av befntlgt utbud nom LSS-boenden. Den tredje målgren är de peroner med pykk ohäla. Medellvlängden för peroner med funktonnedättnng har under andra halvan av 1900-talet ökat. Dagrammet nedan var på ålderfördelnngen för de peroner om bor LSS-botad. Dagrammet var även att de yngre åldergrerna bor fler externt drvna boenden. Det beror främt på att det nte fnn ledga plater nternt drvna boenden. Det fnn även en delv annan ammanättnng av behoven den ynger målgren. En törre andel är behov av ervcebotad än grbotad än de äldre. Daglg verkamhet LSS De enate åren har v ett en öknng av behovet av daglg verkamhet enlgt LSS om nte enbart går att förklara med befolknngöknng. I de yngre åldergrerna får allt fler dagnoer nom autmprektrat (aberger yndrom) och blr därmed berättgade tll daglg verkameht enlgt LSS. Korttdtllyn över 12 år och vuxna Antalet peroner med korttdtllyn är högre än budget men förvänta junka något under året. Peronlg atan enlgt LSS Peronlg atan ökar mer än budget. De enate åren öknngar beror främt på förändrngar Föräkrngkaan ändrade prax n bedömnng av rätten tll erättnng enlgt SFB (fd LASS). När Föräkrngkaan avlår erättnngen övergår betalnnganvaret n helhet tll kommunen. På enate tden har v även ett ett antal peroner om fått avlag på peronlg atan under tden de vta på daglg verkamhet. Erättnng enlgt SFB, fd LASS Antalet peroner med rätt tll erättnng enlgt SFB är lägre än budget Inveterngföljnng Socal och äldre-nämnden har nga nveterngar och därför nget att rapportera Känlghetanaly De törta rkerna nom äldreomorg och omorg om funktonhndrade är volymöknngar nom hemtjänt, pykatrboenden och peronlg atan. Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 24(30)

25 En öknng med 1000 tmmar utförd hemtjänt genererar en ökad kotnad på 0,32 mkr Varje yttterlgare årplat korttdvtele kotar 0,8 mkr Varje ytterlgare årplat ärklt boende extern reg kotar 0,74 mkr Varje ytterlgare årplat pykatrboende (HVB) kotar 0,68 mkr Erättnngnvån för utförd tmme är under 320 kr. I nordvätkommunerna är erättnngen högre och lgger krng 360 kr Kommunalt fnanerade tjänter ka hålla hög kvaltet och utföra på ett effektvt ätt Kvaltetgarant ka nföra nom nämnden amtlga verkamhetområden. et kan ej bedöma Uppland Väby lgger på 20:e plat länet vad gäller kotnader för ärklt boende med kr per plat. Medelkotnaden länet är kr och medankotnaden kr. I och med att LOV äbo nför kommer kotnaderna för ärkklt boende junka något. Kotnaderna per hemtjäntbrukare är låga Uppland Väby. De redovade ffrorna är från Volymerna har ökat under på grund av ökad andel utförd td och ett ökat omvårdnadbehov ho de äldre. Den procentuell kllnaden mellan nettokotnad och tandardkotnaden för äldreomorgen 2012 var -15,1 %. Endat Uppland Bro och Nynähamn var törre avvkeler. Nyckeltal Antal verkamheter om nfört kvaltetgaranter Vad kotar verkamheten ärkklt boende, rankng länet Vad kotar verkamheten hemtjänt, rankng länet T ÅR ÅR Handlngplan Säkra att kvaltetgaranter ta fram Under ta lokala rutner fram för handläggnng nom btåndbedömnng. Kvaltetgaranter kommer att ta fram för handläggnngtder för anökan om hemtjänt, anökan om ärklt boende och nat enlgt LSS amt nater för peroner med pykk ohäla. Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 25(30)

26 Utrednng och verktällande av belut ka ke på ett rättäkert ätt et kan ej bedöma Det råder brt på plater på vård- och omorgboenden (äbo) Uppland Väby. De entaka plater enlgt LOV om kan erbjuda lgger ofta långt från Väby. Det tllamman med att kunden har rätt att tacka nej tre gånger tll erbjuden plat gör att väntetderna blr långa. För närvarande väntar ett 30-tal peroner på plat på vård- och omorgboende. Nyckeltal Antal dagar ntt från anöknngdatum tll erbjudet nflyttnngdatum ärklt boende T Handlngplan Mnka antalet dagar från komplett anökan om ärklt boende tll erbjudan om nflyttnngdatum Boendeamordnare på utrednngenheten btår kunderna att htta boendeplater nom LOVavtal Internkontroll Kontorchefen rapport Kontrollområde Kontrollmoment Mutor och betcknng Atteter och frmatecknng Förhndrande av mutor och betcknng Attet av leverantörfakturor av kontrollmoment: Kontroll av att närmat överordnad chef har atteterat kotnader för repreentaton och kurer och konferener amt att program har blagt vd kotnader för konferener. Samtlga fakturor övertgande 200 kr har grankat vlket betyder 58 fakturor. Noterade avvkeler: Alla fakturorna var korrekt atteterade av överordnad chef. Däremot aknade program/yfte på 5 (9%) av fakturorna. Det var en klar förbättrng mot tdgare kontroller. Åtgärder: Verfkat om aknar ovantående ka komplettera. Internkontroll Uppföljnng av rutn för ntrodukton tll nyantälld om vad av kontrollmoment: Kontrollpunkten gör vd verkamhetberättelen. Problem att ta fram lumpmäga ärenden combne Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 26(30)

27 Kontrollområde Kontrollmoment ntern kontroll nnebär Noterade avvkeler: Åtgärder: Identfera vktga proceer/rutner/ytem för utvecklng av nternkontrollrutner nkl. känlghet-/rkanaly Btåndbelut hemtjänt av kontrollmoment: Egenkontrollen enl SOFS för nämnden kommer att daterat med en rutn för ekonomkt obetånd ho utförare. Denna kommer även att ngå nternkontrollen framöver. Noterade avvkeler: Åtgärder: av kontrollmoment: Kontrollpunkten kjut tll verkamhetberättelen. Problem att ta fram lumpmäga ärenden ur combne. Noterade avvkeler: Btåndbelut och placerngar Åtgärder: Stattk och beluttöd Btåndbelut ärklt boende och boende med ärklt töd och daglg verkamhet Kvaltetäkra rutn för framtagande av tattk av kontrollmoment: Kontrollpunkten gör vd verkamhetberättelen. Problem att ta fram lumpmäga ärenden combne Noterade avvkeler: Åtgärder: av kontrollmoment: Arbete pågår amband med mplementerng och tablerng av Pulen combne Noterade avvkeler: Åtgärder: 4 Avtämnng av nämndpecfka drag Samtlga nämndpecfka drag pågår. Merparten av dragen kommer att vara avlutade under. Kunden da Pulen combne och nya Brobacken kommer att vara klara fört under SÄN Uppdrag Senate kommentar Tdperod Säkertälla genomförandet av Sedan höten pågår mplementerng av Klart år Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 27(30)

28 Uppdrag Pulen Combe-projektet (fd Anna-Projektet) Säkertälla tllgång tll vårdoch omorgboende Skapa förutättnngar för ett genomförande av LOV nom ärklt boende Genomföra handlngplan för ekonomk balan nom hemtjänten Senate kommentar Pulen combne. Fört ut är myndghetproceerna. Utförare nom äldreomorg har påbörjat tt nförande under aprl. När nförandet nom myndghet och utförare är klart kommer planerng göra för att mplentera kunden da. I november tog förta padtaget för Brobacken. Boendet planera tå klart under maj Under mar fattade Kommunfullmäktge belut om att nföra valfrhet nom ärklt boende. Modellen om belutade om nnebär att handlngar enlgt LOV och LOU tlllämpa parallellt med överenkommeler med egen reg. Ett förfrågnngunderlag för LOV ärklt boende håller på att ta fram för belut Socal- och äldrenämnden under höten. De främta åtgärderna för budget balan är nförande av ny modell för btåndbedömnng och elektronk tdmätnng för utförd td. Den nya modellen mplentera uccevt från och med aprl. Planerng för att nföra elektronk tdmätnng pågår. Tdperod 2015 klart 2015 klart klart 5 Omvärldanaly 5.1 Framåtblck Det pågår en tatlg överyn av erättnng av peronlg atan. På grundval av analyen av nuvarande kontrukton av tmerättnngen ka utrednngen förelå hur erättnngen för peronlg atan kan utforma. Förlagen ka utgå från följande krterer: Under planera hälo- och jukvårdnavaret LSS-boenden övergå från landtnget tll kommunerna. Hur och med vlken erättnng detta kommer att ke är ännu nte klart. Övergången av hemjukvård tll kommunerna är förenat. Utrednng av hur detta kommer att ke pågår men det är oklart när ett färdgt förlag kan preentera. Ehäla är ett område om får allt törre betydele genom den ökande dgtalerngen amhället. I Uppland Väby har v tartat nförandet av dgtala trygghetlarm om ka lutföra under Flera andra tjänter nom ehäloområdet är nplanerade de närmate åren, bland annat, natonell patentöverkt, NPÖ, nattllyn dgtalt, vdeokonferener mellan handläggare, kund och jukhu, etjänter för nvånarna när det gäller anöknngar och belut av nater. Idag fnn en ehäloamordnare för planerng av nförande av tjänter och olka projekt. V ka tarta ett ehäloråd där flera olka funktoner kommer att ngå om äldre- och omorgavdelnngen, töd och proce amt IT. Väterå tad har belutat erbjuda å kallad Socal- och äldrenämnden, Delårrapport 2 28(30)

Delårsrapport 2 2014. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Delårsrapport 2 2014. Miljö- & hälsoskyddskontoret Delårrapport 2 Mljö- & hälokyddkontoret 1 Sammanfattnng en för att nämnden kommer att nå de atta verkamhetmålen är god. Kontoret atar under året på att påbörja flera kvaltethöjande projekt för att få effektvare

Läs mer

Delårsrapport 2 2014. Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret

Delårsrapport 2 2014. Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Delårrapport 2 Kommuntyrelen Kommunlednngkontoret Innehållförtecknng 1 Sammanfattnng... 3 2 Anvarområde... 4 3 Uppföljnng av målen... 5 3.1 Kund - nöjd väbybo... 5 3.2 Samhälle och mljö - hållbart Väby...

Läs mer

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn.

Föreningen ska ha ett bankgirokonto eller postgirokonto registrerat i föreningens namn. SOCIALFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar RIKTLINJER SID 1 (8) 1. Bakgrund Socialnämnden töd till ideella föreningar 1 yftar till att tärka den ideella ektorn förutättningar att

Läs mer

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning

Processbeskrivning Kvalitetsstyrning ProcIT-P-002 Procebekrivning Kvalitettyrning Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-06-20 Procebekrivning Kvalitettyrning Procebekrivning ProcIT-P-002 2.0 Innehållförteckning 1 Inledning

Läs mer

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff FÖRDJUPNINGS-PM Nr 6. 20 Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Av Jenny von Greff Dnr 13-15- Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Inlednng Utförsäljnng

Läs mer

Bankernas kapitalkrav med Basel 2

Bankernas kapitalkrav med Basel 2 RAPPORT DEN 16 jun 2006 DNR 05-5630-010 2006 : 6 Bankernas kaptalkrav med Basel 2 R A P P o r t 2 0 0 6 : 6 Bankernas kaptalkrav med Basel 2 R a p p o r t 2 0 0 6 : 6 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 31 RESULTAT

Läs mer

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff

FÖRDJUPNINGS-PM. Nr 6. 2010. Kommunalt finansierad sysselsättning och arbetade timmar i privat sektor. Av Jenny von Greiff FÖRDJUPNINGS-PM Nr 6. 2010 Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Av Jenny von Greff Dnr 13-15-10 Kommunalt fnanserad sysselsättnng och arbetade tmmar prvat sektor Inlednng Utförsäljnng

Läs mer

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter

Anmälan av rapporten inskrivna barn, ungdomar och föräldrar vid HVB barn och ungdoms verksamheter SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN HVB BARN & UNGDOM SID 1 (6) 2007-04-02 Handläggare: Maija-Liia Laitinen Telefon: 08-508 25 255 Till Till ocialtjäntnämnden Anmälan av rapporten inkrivna barn, ungdomar och föräldrar

Läs mer

Riktlinjer för avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS

Riktlinjer för avgifter och ersättningar till kommunen vid insatser enligt LSS Rktlnjer för avgfter och ersättnngar tll kommunen vd nsatser enlgt LSS Beslutad av kommunfullmäktge 2013-03-27, 74 Rktlnjer för avgfter och ersättnngar tll kommunen vd nsatser enlgt LSS Fnspångs kommun

Läs mer

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center

Processbeskrivning Övervakning inom Operation Center ProcIT-P-016 Procebekrivning Övervakning inom Operation Center Ledning- och kvalitetytem Fattälld av Sven Arvidon 2012-09-10 Innehållförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i procebekrivningarna 3 2 Övervakning

Läs mer

Lycksele Staden i Lappland

Lycksele Staden i Lappland Lycksele Staden Lappland Vson och måldokument Foto: Markus Erksson Lycksele kommuns vson Lycksele Staden Lappland 13 000 nvånare 2040 Lycksele är navet Lappland där utbldnng och kultur är framkant. Lyckseles

Läs mer

Kvalitetssäkring med individen i centrum

Kvalitetssäkring med individen i centrum Kvaltetssäkrng med ndvden centrum TENA har tllsammans med äldreboenden Sverge utvecklat en enkel process genom vlken varje enskld ndvd får en ndvduell kontnensplan baserad på hans eller hennes unka möjlgheter

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Gärdesängens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Gärdesängens förskola Handlngsplan Grön Flagg Gärdesängens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 20121012 11:04: Lte fler uppgfter tack... 20121023 15:38: N har vktga och relevanta mål samt aktvteter som kan göra alla delaktga

Läs mer

Processbeskrivning Driftsättning

Processbeskrivning Driftsättning ProcIT-P-007 Procebekrivning Driftättning Ledning- och kvalitetytem Fattällt av Sven Arvidon 2012-06-20 Innehållförteckning 1 Inledning 2 1.1 Symboler i procebekrivningarna 2 2 Driftättning 3 2.1 Samband

Läs mer

Kiruna. Den banbrytande staden. KIRUNA LKAB KIRUNA LKAB LKAB. kan Kan vi förstärka den anda som skapat

Kiruna. Den banbrytande staden. KIRUNA LKAB KIRUNA LKAB LKAB. kan Kan vi förstärka den anda som skapat markdeformatoner td kapar prckor. Att Kruna nu utfrån lokala utättnngar, funktoner nngar ktlg krackerar tor etttll reultat gruvnng. Kruna ext bygger d på gruvnng, åväl htorkt Kruna; gruvan, kultur, port,

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Stadionparkens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Stadionparkens förskola Handlngsplan Grön Flagg Stadonparkens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-03-10 13:06: Hej! N har många spännande och vktga utvecklngsområden. Er handlngsplan känns genomarbetad med aktvteter

Läs mer

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani

DOM. 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg. KLAGANDE Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun Box 31065. Ombud:!Vfoharnmed Hourani KAMMARRÄTTEN I Avdelning 2 2014-10- 0 B Meddelad i Göteborg Sida 1 (5) Mål m 7419-13 KLAGANDE Stadområdenämnd Söder i Malmö kommun Box 31065 200 49 Malmö MOTPART Ombud:!Vfoharnmed Hourani Juritfirman New

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Pysslingförskolan Gläntan

Handlingsplan. Grön Flagg. Pysslingförskolan Gläntan Handlngsplan Grön Flagg Pysslngförskolan Gläntan Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-09-19 11:18: Vlka fna och vktga utvecklngsområden n valt - det n gör kommer säkert att skapa engagemang och nyfkenhet

Läs mer

Tips! KanSerien SE - ASL - ENG HJÄLP v TIPS v INFORMATION. Specialpedagogiska. appar

Tips! KanSerien SE - ASL - ENG HJÄLP v TIPS v INFORMATION. Specialpedagogiska. appar KanSeren SE - ASL - ENG HJÄLP v IPS v INFORMAION Secaledagogka aar SAR Är du rvateron måte du fört tarta en renumeraton nnan du kan tarta rogrammet. Därefter kan du använda rogrammet grat under 14 dagar.

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (6) Dnr 2013:5253

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (6) Dnr 2013:5253 Skolnspektonen Utbldnngsdepartementet 2013-11-06 103 33 Stockholm 1 (6) Yttrande över betänkandet Kommunal vuxenutbldnng på grundläggande nvå - en översyn för ökad ndvdanpassnng och effektvtet (SOU 2013:20)

Läs mer

Grön Flagg-rapport Förskolan Duvan 4 jun 2014

Grön Flagg-rapport Förskolan Duvan 4 jun 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Duvan 4 jun 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-06-04 12:54: Vad rolgt att ta del av era tankar och ert arbete med Grön Flagg! Det är härlgt

Läs mer

Grön Flagg-rapport Rots skola 30 dec 2014

Grön Flagg-rapport Rots skola 30 dec 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Rots skola 30 dec 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-12-30 15:1: Vlken toppenrapport n har skckat n tll oss- trevlg läsnng. N har fna, tydlga utvecklngsområden

Läs mer

för alla i Landskrona

för alla i Landskrona , den 3 september LANDSKRDlHLA 2015 STAD K015/[\flUf STYRELSEN 201509 0 7 Ank. Darenr. ldossenr. Moton: Utrymme för alla Regerngen beslutade antalet maj 2008 nleda ett urbant bostadråden männskor de mest

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Tryserums friskola 20 feb 2014

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Tryserums friskola 20 feb 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Tryserums frskola 20 feb 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-02-20 10:39: Bra jobbat, Tryserums frskola! Det är nsprerande att läsa er rapport och se

Läs mer

GRUNDSKOLEFÖRVALTNINGEN. Så arbetar vi med systematiskt kvalitetsarbete KOPIA 2.indd 1

GRUNDSKOLEFÖRVALTNINGEN. Så arbetar vi med systematiskt kvalitetsarbete KOPIA 2.indd 1 Så arbetar v med systematskt kvaltetsarbete GRUNDSKOLEFÖRVALTNINGEN Så arbetar v med systematskt kvaltetsarbete KOPIA 2.ndd 1 2015-10-26 10:05:34 Systematskt kvaltetsarbete grundskoleförvaltnngen Grundskoleförvaltnngens

Läs mer

Kallelse / Underrättelse

Kallelse / Underrättelse Kallelse / Underrättelse Utskrftsdatum 2016-01-19 1 Organ Socalnämnden Ledamöter Per-Arne Frsk (S) Prjo Jonsson (S) Alf Söderlund (S) Elsabeth Svahn (S) (S) Eduardo Vllanueva Pnto (V) Al El-Najjar (M)

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Ängens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Ängens förskola Handlngsplan Grön Flagg Ängens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-10-02 09:58: Vlka rolga och spännande utvecklngsområden som n ska jobba med. Utmana gärna barnen med att ställa öppna frågor

Läs mer

Läsa och kvittera. Skicka Inskrivningsmeddelandet. Besvara frågor i Lifecare SPU och starta utskrivningsplanering

Läsa och kvittera. Skicka Inskrivningsmeddelandet. Besvara frågor i Lifecare SPU och starta utskrivningsplanering Känd/okänd patent endast behov av nsatser/åtgärder från socaltjänsten t.ex. hemtjänst, personlg assstans eller kontakt med socalsekreterare. Inga tdgare eller nya nsatser av hälso- och sjukvård eller rehablterng

Läs mer

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr

Ersättningssystem inom socialpsykiatrin Remiss från Kommunstyrelsen. Dnr SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG SID 1 (7) 2009-07-31 Handläggare: Siv Lundgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalm taddelnämnd 2009-08-27 Erättningytem inom ocialpykiatrin Remi från Kommuntyrelen.

Läs mer

2014 års brukarundersökning inom socialtjänstens vuxenavdelning i Halmstads kommun

2014 års brukarundersökning inom socialtjänstens vuxenavdelning i Halmstads kommun Halmstads kommun Socalförvaltnngen Vuxenavdelnngen 2014 års brukarundersöknng nom socaltjänstens vuxenavdelnng Halmstads kommun Sammanställnng av enkätresultat För rapport svarar Danel Johansson, Utvärderngsrngen

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Dalbystugan

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Dalbystugan Handlngsplan Grön Flagg Förskolan Dalbystugan Kommentar från Håll Sverge Rent 2016-05-23 15:07: V ber om ursäkt för en alltför sen återkopplng från oss. Vlka fna och vktga utvecklngsområden n valt - det

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Stegatorps förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Stegatorps förskola Handlngsplan Grön Flagg Stegatorps förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2012-11-26 09:11: N har många spännande och vktga utvecklngsområden. Er handlngsplan känns genomarbetad med aktvteter som anpassas

Läs mer

GRUNDSKOLEFÖRVALTNINGEN. Så arbetar vi med systematiskt kvalitetsarbete

GRUNDSKOLEFÖRVALTNINGEN. Så arbetar vi med systematiskt kvalitetsarbete GRUNDSKOLEFÖRVALTNINGEN Så arbetar v med systematskt kvaltetsarbete Systematskt kvaltetsarbete grundskoleförvaltnngen Grundskoleförvaltnngens uppdrag är att bedrva en lkvärdg utbldnngsverksamhet av hög

Läs mer

Sjukvårdsförsäkringar på en privat marknad

Sjukvårdsförsäkringar på en privat marknad NFT 1/1995 Sjukvårdöräkrngar på en prvat marknad en teoretk analy av normatonaymmetr av cv.ek. Per-Johan Horgby Per-Johan Horgby I Skandnaven nn det en poäng med att betrakta jukvårdöräkrngar ur en ren

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Östra förskolan

Handlingsplan. Grön Flagg. Östra förskolan Handlngsplan Grön Flagg Östra förskolan Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-02-20 17:47: Vad härlgt med tteln V ger barnen TID. Bra tänkt! Låter så postvt och självklart men nte alls lätt dagens samhälle.

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Bosgårdens förskolor

Handlingsplan. Grön Flagg. Bosgårdens förskolor Handlngsplan Grön Flagg Bosgårdens förskolor Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-08-11 14:16: Det är nsprerande att läsa hur n genom röstnng tagt tllvara barnens ntressen när n tagt fram er handlngsplan.

Läs mer

~ca ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

~ca ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ~ca ~ Samordnngs förbundet 2014-06-16 sul (5) Td och plats Beslutande Ledamöter 2014-06-16 Kl. 09.00-12.00 AME - Parken J onne Norln, ordf. kommun Roland Hagström, FK Övrga närvarande Ersättare Övrga Bertl

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Sagomossens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Sagomossens förskola Handlngsplan Grön Flagg Sagomossens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-08-11 12:42: Det låter som en bra dé att ntegrera mljörådet förskolerådet som har en sån bred representaton. N har vktga

Läs mer

Grön Flagg-rapport Berga förskola 2 jun 2015

Grön Flagg-rapport Berga förskola 2 jun 2015 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Berga förskola 2 jun 2015 Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-06-02 13:53: Vlken jättebra rapport n skckat n tll oss. Det är härlgt att läsa hur n utvecklat

Läs mer

Hur har Grön Flagg-rådet/elevrådet arbetat och varit organiserat? Hur har rådet nått ut till resten av skolan?

Hur har Grön Flagg-rådet/elevrådet arbetat och varit organiserat? Hur har rådet nått ut till resten av skolan? I er rapport dokumenterar n kontnuerlgt och laddar upp blder. N beskrver vad n har gjort, hur n har gått tllväga arbetsprocessen och hur eleverna fått nflytande. Här fnns utrymme för reflektoner från elever

Läs mer

Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan

Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck i skolan Fnspångs kommuns skolkuratorer 2014-08-22 Handlngsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck skolan Framtagen utfrån Länsstyrelsens publkatoner Om våld hederns namn & Våga göra skllnad För mer nformaton

Läs mer

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL

Rapport från utvärdering av NTI:s gymnasiala vuxenutbildning. 17 21 oktober 2011. Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt i samarbete med KSL TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (17) 2011-12-09XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE LISBE TH JACOBSSON VERKSAMHETSCHE F VUXENUTBILDNINGEN I BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Talavidskolan 15 aug 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Talavidskolan 15 aug 2013 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Talavdskolan 15 aug 2013 Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-02-21 13:32: V kunde nte läsa om era mål 4 och 5 någonstans. 2013-08-15 11:21: Tack för era kompletterngar.

Läs mer

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011

Rapport från utvärdering av grundläggande vuxenutbildning i Botkyrka kommun 5-9 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDELNINGEN UPPFÖLJNINGSENHETEN SID 1 (19) 2011-11-01XX Borttaget: 2011-10-31 UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAEV 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE; ERIK HAMNER REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, TYRESÖ

Läs mer

Grön Flagg-rapport Vallaskolan 4 jul 2014

Grön Flagg-rapport Vallaskolan 4 jul 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Vallaskolan 4 jul 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-07-04 13:38: Vlka jättebra flmer barnen har spelat n fantastskt bra och underhållande som samtdgt

Läs mer

Grön Flagg-rapport Förskolan Näckrosen 9 dec 2014

Grön Flagg-rapport Förskolan Näckrosen 9 dec 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Näckrosen 9 dec 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-12-09 16:00: N har bra och spännande utvecklngsområden, och vad som är ännu bättre n gör

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Ekebacken 3 mar 2014

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Ekebacken 3 mar 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Ekebacken 3 mar 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-02-20 10:01: N har vktga utvecklngsområden men v skckar tllbaka er rapport för att v önskar

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Berga förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Berga förskola Handlngsplan Grön Flagg Berga förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-12-13 09:50: Bra utvecklngsområden med aktvteter som passar barnen. Tänk på att vara medforskare och låta barnen styra. Berätta

Läs mer

Generellt ägardirektiv

Generellt ägardirektiv Generellt ägardrektv Kommunala bolag Fastställt av kommunfullmäktge 2014-11-06, 223 Dnr 2014.0450.107 2 Generellt ägardrektv för Fnspångs kommuns drekt eller ndrekt helägda bolag Detta ägardrektv ska antas

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Tallbackens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Tallbackens förskola Handlngsplan Grön Flagg Tallbackens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2016-08-21 20:35: N har genomtänkta, vktga och spännande utvecklngsområden där barnen kommer att få nflytande över processen

Läs mer

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

kompetensutveckling inom verksamhetsområdet stöd och service till personer med funktionsnedsättning. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN Handläggare: Carina Schmidt Telefon: 08-508 25 410 SOTN 2007-10-25 SID 1 (5) 2007-09-03 Till Socialtjäntnämnden Utveckling inom verkamhetområdet töd och ervice till peroner

Läs mer

Beräkna standardavvikelser för efterfrågevariationer

Beräkna standardavvikelser för efterfrågevariationer Handbok materalstyrnng - Del B Parametrar och varabler B 41 Beräkna standardavvkelser för efterfrågevaratoner och prognosfel En standardavvkelse är ett sprdnngsmått som anger hur mycket en storhet varerar.

Läs mer

Kallelse / Underrättelse

Kallelse / Underrättelse Kallelse / Underrättelse Utskrftsdatum 2015-12-08 1 Organ Socalnämnden Ledamöter Per-Arne Frsk (S) Prjo Jonsson (S) Alf Söderlund (S) Elsabeth Svahn (S) (S) Eduardo Vllanueva Pnto (V) Al El-Najjar (M)

Läs mer

Grön Flagg-rapport Tryserums förskola 3 dec 2014

Grön Flagg-rapport Tryserums förskola 3 dec 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Tryserums förskola 3 dec 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-12-03 09:47: N har på ett mycket kreatvt och varerat sätt jobbat med era mål och aktvteter.

Läs mer

Grön Flagg-rapport Smedjans förskola 7 apr 2016

Grön Flagg-rapport Smedjans förskola 7 apr 2016 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Smedjans förskola 7 apr 2016 Kommentar från Håll Sverge Rent 2016-04-07 09:58: Vlken härlg och kreatv rapport n har skckat n tll oss - trevlg läsnng! Vad kul

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Saxnäs skola

Handlingsplan. Grön Flagg. Saxnäs skola Handlngsplan Grön Flagg Saxnäs skola Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-01-05 09:27: Jättefnt att n jobbat utfrån elevernas önskemål när n satt hop er handlngsplan för att måna om deras nflytande. N

Läs mer

Om ja, hur har ni lagt upp och arbetat i Grön Flagg-rådet/samlingarna med barnen och hur har det upplevts?

Om ja, hur har ni lagt upp och arbetat i Grön Flagg-rådet/samlingarna med barnen och hur har det upplevts? I er rapport dokumenterar n kontnuerlgt och laddar upp blder. N beskrver vad n har gjort, hur n har gått tllväga arbetsprocessen och hur barnen fått nflytande. Här fnns utrymme för reflektoner från barn

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 8 jun 2014

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 8 jun 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Lnden 8 jun 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-06-08 16:51: N har på ett mycket kreatvt och varerat sätt jobbat med era utvecklngsområden.

Läs mer

En studiecirkel om Stockholms katolska stifts församlingsordning

En studiecirkel om Stockholms katolska stifts församlingsordning En studecrkel om Stockholms katolska stfts församlngsordnng Studeplan STO CK HOLM S K AT O L S K A S T I F T 1234 D I OECE S I S HOL M I ENS IS En studecrkel om Stockholm katolska stfts församlngsordnng

Läs mer

Hur har Grön Flagg-rådet/elevrådet arbetat och varit organiserat? Hur har rådet nått ut till resten av skolan?

Hur har Grön Flagg-rådet/elevrådet arbetat och varit organiserat? Hur har rådet nått ut till resten av skolan? I er rapport dokumenterar n kontnuerlgt och laddar upp blder. N beskrver vad n har gjort, hur n har gått tllväga arbetsprocessen och hur eleverna fått nflytande. Här fnns utrymme för reflektoner från elever

Läs mer

Grön Flagg-rapport Förskolan Fjäderkobben 17 apr 2014

Grön Flagg-rapport Förskolan Fjäderkobben 17 apr 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Fjäderkobben 17 apr 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-02-25 11:44: Inskckad av msstag. 2014-04-17 09:52: Bra jobbat, Förskolan Fjäderkobben!

Läs mer

Grön Flagg-rapport Björkö skola 9 sep 2014

Grön Flagg-rapport Björkö skola 9 sep 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Björkö skola 9 sep 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-09-09 16:44: Vad rolgt att det blev ett enhällgt ja från eleverna att fortsätta med Grön Flagg,

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Västra Ekoskolan

Handlingsplan. Grön Flagg. Västra Ekoskolan Handlngsplan Grön Flagg Västra Ekoskolan Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-03-17 14:07: Vad rolgt att n har jobbat aktvt med Grön Flagg snart 14 år! Handlngsplanen är tydlg och n tar upp flera exempel

Läs mer

Skoldemokratiplan Principer och guide till elevinflytande

Skoldemokratiplan Principer och guide till elevinflytande Skoldemokratplan Prncper och gude tll elevnflytande I Skoldemokratplan Antagen av kommunfullmäktge 2012-02-29, 49 Fnspångs kommun 612 80 Fnspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@fnspang.se

Läs mer

gymnasievalet 2019 Dags att välja gymnasium

gymnasievalet 2019 Dags att välja gymnasium gymnasevalet 2019 Dags att välja gymnasum Botkyrka A5 Gymnasevalet 2019.ndd 1 2018-10-26 15:26 Vad gllar du? Vad vll du göra nästa höst? Det börjar bl dags att välja program och gymnaseskola tll hösten

Läs mer

A2009:004. Regional utveckling i Sverige. Flerregional integration mellan modellerna STRAGO och raps. Christer Anderstig och Marcus Sundberg

A2009:004. Regional utveckling i Sverige. Flerregional integration mellan modellerna STRAGO och raps. Christer Anderstig och Marcus Sundberg A2009:004 Regonal utvecklng Sverge Flerregonal ntegraton mellan modellerna STRAGO och raps Chrster Anderstg och Marcus Sundberg Regonal utvecklng Sverge Flerregonal ntegraton mellan modellerna STRAGO

Läs mer

Grön Flagg-rapport Fridhems förskola 24 apr 2015

Grön Flagg-rapport Fridhems förskola 24 apr 2015 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Frdhems förskola 24 apr 2015 Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-04-24 10:39: N har bra och spännande utvecklngsområden, och vad som är ännu bättre n gör

Läs mer

Introduktionsersättning eller socialbidraghar ersättningsregim betydelse för integrationen av flyktingar? 1

Introduktionsersättning eller socialbidraghar ersättningsregim betydelse för integrationen av flyktingar? 1 UPPSALA UNIVERSITET Natonalekonomska Insttutonen Examensarbete D-uppsats, Ht-2005 Introduktonsersättnng eller socalbdraghar ersättnngsregm betydelse för ntegratonen av flyktngar? 1 Författare: Henrk Nlsson

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo

Ansökan om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk Vårdkedjeprojektet Lobo NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-06-04 Handläggare: Karin Aronon Telefon: 08-508 09 395 Till Läntyrelen i Stockholm län Anökan om timulanbidrag för utveckling

Läs mer

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända

Samverkansöverenskommelse rörande introduktion av nyanlända SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR SID 1 (6) 2008-08-15 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 903 Till Socialtjäntnämnden Samverkanöverenkommele rörande

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Konstruktionsuppgift 1 G7006B. Sofi Isaksson Lea-Friederike Koss Henrik Silfvernagel

Konstruktionsuppgift 1 G7006B. Sofi Isaksson Lea-Friederike Koss Henrik Silfvernagel Kontruktonuppgft 1 G7006B Sof Iakon Lea-Frederke Ko Henrk Slfvernagel 1 1. Inlednng... 3 2. Beräknngar... 4 2.1 Metod 1, töd 2... 4 2.2 Metod 1, töd 3... 5 2.3 Metod 2, töd 2... 5 2.4 Metod 2, töd 3...

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut.

STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN. Centrala upphandlingar av ramavtal. Stadsledningskontorets förslag till beslut. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2007-10-04 Handläggare: Katarina Lincoln Telefon: 08-508 29 539 Till kommuntyrelen Centrala upphandlingar av ramavtal Stadledningkontoret förlag till

Läs mer

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011

Rapport från utvärdering av Hermods vuxenutbildning 19-23 september 2011 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (21) 2011-11-29XX UTBILDNINGSINSPEKTÖR LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANITA SIMAK REKTOR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING, UPPLANDS VÄSBY Rapport från

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Näckrosen

Handlingsplan. Grön Flagg. Förskolan Näckrosen Handlngsplan Grön Flagg Förskolan Näckrosen Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-07-28 12:15: N har vktga och spännande utvecklngsområden krng tema. Utmana gärna barnen med öppna frågor de olka utvecklngsområdena

Läs mer

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm

Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omsorgsboenden på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN SID 1 (5) 2008-12-16 Handläggare: Kicki Elofon Till Till taddelnämnden 2009-02-12 Rapport efter införandet av äldrepeng i tre nivåer inom vård- och omorgboenden på

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Föräldrakooperativet Dalbystugan 22 sep 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Föräldrakooperativet Dalbystugan 22 sep 2013 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Föräldrakooperatvet Dalbystugan 22 sep 2013 Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-09-22 17:47: N har på ett mycket kreatvt och varerat sätt jobbat med era utvecklngsområden.

Läs mer

28 st medlemmar (inkl. 9 st styrelsemedlemmar), representerande 27 st röstberättigade fastigheter, deltog i föreningsstämman.

28 st medlemmar (inkl. 9 st styrelsemedlemmar), representerande 27 st röstberättigade fastigheter, deltog i föreningsstämman. Td: 2016-03-14 kl. 19.00 Plats: Fjällenskolans röda matsal 28 st medlemmar (nkl. 9 st styrelsemedlemmar), representerande 27 st röstberättgade fastgheter, deltog förenngsstämman. 1. Stämmans öppnande.

Läs mer

Grön Flagg-rapport Ås skola 15 okt 2014

Grön Flagg-rapport Ås skola 15 okt 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Ås skola 15 okt 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-10-15 09:54: N verkar ha ett mycket engagerat mljöråd som är påputtare (fnt ord). N har bra och spännande

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning

Riktlinjer för biståndshandläggning Rktlnjer för bståndshandläggnng Enlgt Socaltjänstlagen Fnspångs kommun 2012-11-19 KS 2012.04.45.730 Rktlnjer för bståndshandläggnng Fnspångs kommun 612 80 Fnspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post:

Läs mer

Renhållningsordning för Finspångs kommun

Renhållningsordning för Finspångs kommun Renhållnngsordnng för Fnspångs kommun Avfallsplan 2014-2018 Antagen av kommunfullmäktge 2014-03-26 ( 69) A V F A L L S P L A N 2 0 1 4-2 0 1 8 Renhållnngsordnng för Fnspångs kommun Fnspångs kommun 612

Läs mer

Almedalsveckan 2011. Snabba fakta om aktuella ämnen under Almedalsveckan 2011 2-3 6-7 8-9. Ungas ingångslöner. Stark som Pippi? Löner och inflation

Almedalsveckan 2011. Snabba fakta om aktuella ämnen under Almedalsveckan 2011 2-3 6-7 8-9. Ungas ingångslöner. Stark som Pippi? Löner och inflation Almedalsveckan 11 Snabba fakta om aktuella ämnen under Almedalsveckan 11 Stark som Ppp? 2-3 Ungas ngångslöner Välfärdsföretagen 8-9 Löner och nflaton Närmare skattegenomsnttet 1 5 Studemotverade eller

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Borrby förskola 13 feb 2014

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Borrby förskola 13 feb 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Borrby förskola 13 feb 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-02-07 14:13: N har en bra rapport och det är nte långt från ett godkännande. V skulle vlja

Läs mer

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre

Kartläggning av hälso- och sjukvårdsinsatser/kvalitetsindikatorer i särskilda boendeformer för äldre HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION Handläggare: Eeva Erikon/ Agneta Blomkvit Telefon: 08-508 23 504/08-508 22 044 Till Hägerten-Liljeholmen taddelnämnd DNR 162-08-600 SID 1 (7)

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Västra Ekoskolan

Handlingsplan. Grön Flagg. Västra Ekoskolan Handlngsplan Västra Ekoskolan Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-02-18 13:37: Bra genomtänkt handlngsplan. N har valt vktga områden med många kloka frågeställnngar er handlngsplan med bra aktvteter.

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg. Salvägens förskola

Handlingsplan. Grön Flagg. Salvägens förskola Handlngsplan Grön Flagg Salvägens förskola Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-12-02 11:11: N har valt fna och ntressanta utvecklngsområden med många olka typer av aktvteter som kan skapa nyfkenhet och

Läs mer

Lektion 9. Teori. Bilinjär transformation. Byggblock Integratorer. Parasitkapacitanser. SC-filter Leapfrogfilter. LDI-transformation ----

Lektion 9. Teori. Bilinjär transformation. Byggblock Integratorer. Parasitkapacitanser. SC-filter Leapfrogfilter. LDI-transformation ---- Uppgfter (Lekton):.7 Uppgfter (ek.): Teoretka moment: S-flter Teor Byggblock Integratorer De vktgate byggblocken om använd S-flter är amma typ av kretar om för de tdkontnuerlga fltren, dv ummerande ntegratorer.

Läs mer

Grön Flagg-rapport Borrby förskola 18 maj 2015

Grön Flagg-rapport Borrby förskola 18 maj 2015 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Borrby förskola 18 maj 2015 Kommentar från Håll Sverge Rent 2015-05-11 09:08: skckar tllbaka enl tel samtal 2015-05-18 15:32: Det har vart rolgt att läsa er

Läs mer

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning

SOCIALTJÄNST- ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. Månadsrapport för maj Förslag till beslut. Sammanfattning SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (11) 2010-06-10 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för maj 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

Grön Flagg-rapport Förskolan Kalven 20 jan 2016

Grön Flagg-rapport Förskolan Kalven 20 jan 2016 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Kalven 20 jan 2016 Kommentar från Håll Sverge Rent 2016-01-20 09:07: Förskolan Kalven, n har lämnat n en toppenrapport även denna gång! Bra områden

Läs mer

Grön Flagg-rapport Förskolan Segelkobben 15 okt 2014

Grön Flagg-rapport Förskolan Segelkobben 15 okt 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Segelkobben 15 okt 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-10-15 11:23: Det verkar som om mljöarbetet genomsyrar er vardag, då har n kommt långt!

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Lyckornas förskola 25 jun 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Lyckornas förskola 25 jun 2013 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Lyckornas förskola 25 jun 2013 Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-04-02 09:44: Inskckad av msstag... 2013-06-25 12:09: N har på ett mycket kreatvt och varerat

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Tällbergs skola 18 jun 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Tällbergs skola 18 jun 2013 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Tällbergs skola 18 jun 2013 Kommentar från Håll Sverge Rent 2013-0-18 18:47: Vad rolgt att eleverna kom med förslaget att sopsortera! N har på ett mycket kreatvt

Läs mer

socialen.info 1 of 14 Antal svar i procent Antal svar Mycket viktigt 81,6% 40 Ganska viktigt 18,4% 9 Mindre viktigt 0,0% 0 Oviktigt 0,0% 0

socialen.info 1 of 14 Antal svar i procent Antal svar Mycket viktigt 81,6% 40 Ganska viktigt 18,4% 9 Mindre viktigt 0,0% 0 Oviktigt 0,0% 0 socalen.nfo 1. Artklar om socalpoltk mm Socaltjänsten.nfo har en egen redakton som skrver och publcerar artklar om socalpoltk, socalförsäkrngar, arbetsmarknad, ntegraton mm. Artklarna publceras på nätet

Läs mer

Hållbar skolutveckling Skolplan för Eskilstuna kommun 2008-2011. Förslag till barn- och utbildningsnämnden/torshälla stads nämnd

Hållbar skolutveckling Skolplan för Eskilstuna kommun 2008-2011. Förslag till barn- och utbildningsnämnden/torshälla stads nämnd Hållbar skolutvecklng Skolplan Esklstuna kommun 2008 2011 Förslag tll utbldnngsnämnd/torshälla stads nämnd 1 2 INLEDNING Skolplan av kommuns styrdokumt. Att kommunerna ha skolplan fastställs skollag. Skolplan

Läs mer

Grön Flagg-rapport Pepparrotens förskola 15 aug 2014

Grön Flagg-rapport Pepparrotens förskola 15 aug 2014 Illustratoner: Anders Worm Grön Flagg-rapport Pepparrotens förskola 15 aug 2014 Kommentar från Håll Sverge Rent 2014-08-15 13:51: Det är fnt att få läsa om hur n har arbetat aktvt med nflytande och delaktghet

Läs mer

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott.

Förvaltningsledningen bedömer att socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens samlade verksamhet för 2010 kommer att redovisa ett litet överskott. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN EKONOMIAVDELNINGEN DNR 1.2-0840/2009 SID 1 (12) 2010-04-09 Till Socialtjänt- och arbetmarknadnämnden Månadrapport för mar 2010 Förlag till belut Månadrapporten

Läs mer

Nyckeltal för jämställd verksamhet i kommuner

Nyckeltal för jämställd verksamhet i kommuner Foku: Län: Örebro län Kommungruppering: Ko i tätbefolkad region Nyckeltal för jämtälld verkamhet i ko Det är en del av kona uppdrag att ge likvärdig ervice till kvinnor och män, flickor och pojkar. Syftet

Läs mer

Nationell samordnare stärker barn- och ungdomsvården

Nationell samordnare stärker barn- och ungdomsvården Framtdens Karrär Soconom Kraftsamlng för att möta utmanngar nom socaltjänsten Natonell samordnare stärker barn- och ungdomsvården Specalsttjänster och legtmatonskrav nyckelfrågor för SSR En undersöknng

Läs mer

Rapport LSS-basmätning

Rapport LSS-basmätning Rapport LSS-basmätnng Datum: 2011-03-14 Ansvarg: Petra Björne, Lars-Åke Borgström, Ingela Kressander Förvaltnng: Stadskontoret Bakgrund och syfte Bakgrund Kommunstyrelsen gav den 15 december 2008 uppdrag

Läs mer