Problem Detection Study

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Problem Detection Study"

Transkript

1 Parkeringssituationen i Göteborg Problem Detection Study KPMG Consulting Antal sidor: 46 Antal bilagor:3

2 Sammanfattning Syftet med undersökningen är att ta fram ett operativt underlag för förändring och förbättring av parkeringssituationen i centrala Göteborg. Detta har gjorts med hjälp av undersökningsmetoden Problem Detection Study (PDS) som går ut på att identifiera och rangordna en målgrupps problem och önskemål om förbättringar, i detta fall de problem och önskemål om förbättringar som personer som brukar parkera i centrala Göteborg upplever när det gäller parkeringssituationen. För att identifiera intressanta frågeställningar till frågeformuläret genomfördes ett tiotal intervjuer med personer bosatta i Göteborg kommun samt med personal vid Trafikkontoret formulär, baserade på det intervjuarbetet, delades ut på ett antal olika platser i centrala Göteborg. Fördelningen mellan kvinnor (40%) och män (59%) är jämn i undersökningen. Spridningen är även relativt jämnt fördelad mellan de respondenter som bor i centrala Göteborg (39%), övriga kommunen (29%) och närliggande kommun (23%). De flesta (80%) respondenterna parkerar minst en gång i veckan i Göteborg och största anledningen till detta är att man ska handla eller uträtta andra ärenden. Ungefär en fjärdedel (26%) av respondenterna har haft kontakt med Trafikkontoret i Göteborg under de senaste 12 månaderna och hela sju av tio (69%) har pratat med någon parkeringsvakt angående parkering under de senaste 12 månaderna. Respondenterna fick bedöma 97 problempåståenden som gäller parkeringssituationen i centrala Göteborg med hjälp av en skala från noll till tre (0=Inget problem och 3=Stort problem). Följande fem problem ges högst prioritet i undersökningen: 1. Korttidsparkeringarnas maxtid på 10 minuter är alltför kort för att man ska hinna uträtta något ärende. 2. Jag är orolig för att min bil ska utsättas för stöld eller inbrott när jag parkerar på kvällen i centrum. 3. Jag är osäker på möjligheten att kunna förlänga parkeringstiden utan att behöva betala en gång till för den parkeringstid jag har kvar. 4. Det är irriterande att man många gånger tvingas köra omkring onödigt länge för att hitta en parkeringsplats (pg a enkelriktade gator, avstängningar etc.). 5. Jag saknar ofta möjlighet att växla mynt i närheten av p-automaterna. Utifrån vår erfarenhet är det bättre att i analysen av en PDS-undersökning arbeta utifrån olika områden än att fästa alltför stor uppmärksamhet vid enskilda problempåståenden. För att få en struktur på hur ett uppföljnings- och åtgärdsarbete bör läggas upp har vi därför valt att utgå ifrån de totalt 50 högst rankade problempåståendena och samla de som är likartade i sex problemområden med följande prioritetsordning: 1. Utbud och reglering av platser 2. Betalsystem 3. Taxor och avgifter 4. Utmärkning 5. Övervakning 6. Kommunen och Trafikkontorets service 1 (46)

3 Eftersom företeelser kopplade till att hitta parkeringsplats naturligtvis är en mycket central fråga när det gäller parkeringssituationen är det knappast förvånande att detta område ges så hög prioritet. Parkeringssituationen förefaller vara ett laddat ämne i Göteborg kommun, även om undersökningsresultatet tyder på att parkeringssituationen har förbättrats. I den undersökning som genomfördes i Göteborg 1997 var medelvärdet för det högst rankade problemet 2,24, medan medelvärdet för det högst rankade problemet i denna undersökning uppgår till 2,09. Detta indikerar kanske också att intresset för undersökningen är något svagare den här gången än det var 1997, vilket även den lägre svarsfrekvensen tyder på. 2 (46)

4 Innehåll 1 Förord 5 2 Syfte 6 3 Metod - Problem Detection Study (PDS) Målgrupp Problemgenerering Kvantifiering 7 4 Resultatets tillförlitlighet Svarsfrekvens Stabiliseringstest 8 5 Respondentstatus Klassificeringsvariabler Nulägesvariabler 15 6 PDS-resultat De tio högst rankade problemen Övergripande problemområden Problemområde 1: Utbud och reglering av platser Problemområde 2: Betalsystem Problemområde 3: Taxor och avgifter Problemområde 4: Utmärkning Problemområde 5: Övervakning Problemområde 6: Kommunens och Trafikkontorets service 30 7 Ickeproblem: De tjugo lägst rankade påståendena 31 8 Styrkor och svagheter Trafikkontoret Generella faktorer 34 9 Gapanalys De interna respondenternas ranking av parkerarnas största problem Parkerarnas ranking av de problem som de interna respondenterna trodde var störst Parkerarnas ranking av de problem parkeringsvakterna trodde var störst Parkerarnas ranking av de problem politikerna trodde var störst Parkerarnas ranking av de problem tjänstemännen trodde var störst 45 3 (46)

5 Bilagor Bil 1 Datatabell: Bakgrundsdata Bil 2 Datatabell: Ranking Bil 3 Frågeformulär 4 (46)

6 1 Förord Denna rapport innehåller resultaten från den undersökning som Trafikkontoret i Göteborg har givit KPMG Consultings undersökningsenhet PDS Research i uppgift att utföra. Undersökningen är genomförd enligt metoden Problem Detection Study (PDS) som bygger på att människor har lättare för att klaga och hitta fel än att komma med konkreta förslag på förbättringar. Enligt PDSmetoden identifieras målgruppens problem genom ett omfattande intervjuarbete och därefter får målgruppen bedöma problemen i ett frågeformulär. I resultatet får man problemen rangordnade, där de problem man tjänar mest på att åtgärda rankas högst, och de problem man tjänar minst på att åtgärda rankas lägst. PDS-resultatet blir på så vis en konkret checklista för hur verksamheten bör utvecklas. Undersökning och analys har genomförts av KPMG Consultings undersökningsenhet PDS Research. Databearbetning och statistiska beräkningar har utförts av Mistat AB. Stockholm, Marie Jaeger Projektledare Per Nyås Senior Manager 5 (46)

7 2 Syfte Att ta fram ett operativt underlag för såväl vitalisering som kvalitetssäkring av parkeringssituationen i Göteborgs centrum för privatbilister genom att identifiera samt rangordna alla relevanta problem och förbättringsönskemål som den undersökta målgruppen upplever. Att göra en jämförande analys mellan denna studie och den mätning som genomfördes 1997 för att bl a kunna avläsa effekterna av vidtagna åtgärder samt för att som komplement till punkten ovan få vägledning om bl a vikt och styrka i ett fortsatt vitaliserings- och kvalitetssäkringsarbete. Att fastställa vilka övergripande och mer strategiska faktorer som har störst betydelse för en positiv upplevelse av parkeringssituationen hos målgruppen samt att mäta hur väl dessa faktorer tillgodoses idag, vilket möjliggör identifiering av områden där parkeringssituationen av målgruppen upplevs ha under-/överkvalitet. Att via nulägesanalysfrågor ge svar på ett antal specifika frågor av kartläggnings- och betygstyp. Att identifiera samt rangordna möjligheter till kostnads- och servicenedskärningar som inte ger negativa marknadmässiga effekter. Att mäta den interna medvetandegraden hos såväl berörd personal som ledningen hos Trafikkontoret kring styrkan i privatbilisternas förbättringsönskemål. Att marknadsföra Trafikkontoret och den lyhördhet och kundorienteringsförmåga som företaget besitter. 6 (46)

8 3 Metod - Problem Detection Study (PDS) 3.1 Målgrupp Målgruppen i undersökningen är personer som parkerat i centrala Göteborg någon gång under det senaste halvåret. 3.2 Problemgenerering Projektet startades upp med att KPMG fick en ämnesgenomgång per telefon. För att ytterligare sätta oss in i ämnet gick vi därefter igenom tidigare undersökningar om parkeringsmöjligheterna i Göteborg 1994 och 1997, samt parkeringsstudier utförda i Umeå 2000 och i Malmö Frågeformuläret för parkerings-pds undersökningen 1997 användes som utgångspunkt vid denna undersökning. Ett antal kontrollintervjuer genomfördes med personer som på något sätt arbetar med parkeringsfrågor i Göteborg. Syftet med intervjuerna var att identifiera nya problem och frågeställningar, justera formuleringar och ta bort inaktuella företeelser. De identifierade problemen och frågeställningarna sammanställdes i ett preliminärt frågeformulär som diskuterades och fastställdes via telefon och mail tillsammans med representanter från Trafikkontoret i Göteborg. Formuläret kom att omfatta 97 problempåståenden och ett antal betygs- och klassificeringsfrågor. 3.3 Kvantifiering frågeformulär delades ut av parkeringsvakter i november För att göra det möjligt att fånga in olika kategorier av människor spreds utdelningen mellan några olika veckodagar samt mellan olika tidpunkter under dessa dagar. Då vi inte hade fått in ett tillfredsställande antal av svar gjordes en extra utdelning av 500 frågeformulär under februari Formuläret delades ut vid ett antal olika platser i centrala Göteborg, vid utdelning på parkeringsplatser i centrala Göteborg blev samtliga personer som parkerade tillfrågade om de kunde tänka sig att fylla i ett frågeformulär. Om ett sällskap bestod av två eller flera personer erhöll den som oftast brukar parkera formuläret. 7 (46)

9 4 Resultatets tillförlitlighet 4.1 Svarsfrekvens Svarsfrekvensen i en PDS-undersökning ligger vanligtvis mellan 30% och 55%, vilket innebär att den här undersökningens totala svarsfrekvens på 17% är lägre än normalt. För att öka svarsfrekvensen erhöll alla som valde att fylla i formuläret två Trisslotter (värde 25 kr/st). Antal utdelade formulär Antal icke godkända formulär 5 Antal databearbetade formulär 248 Svarsfrekvens 17% Svarsfrekvensen i den här undersökningen kan sättas i relation till den svarsfrekvens på 32% som erhölls när en liknande undersökning genomfördes i Göteborg Stabiliseringstest En PDS-undersökning är mer kvalitativ än kvantitativ till sin karaktär och går att jämställa med ett stort antal djupintervjuer. Detta innebär att antalet databearbetade svar, som i undersökningen uppgår till 248 stycken, är fullt tillräckligt för att få ett tillförlitligt resultat. Dessutom vet vi av erfarenhet från tidigare PDS-undersökningar att resultatet mycket snabbt stabiliseras och att det redan efter ett 50-tal besvarade formulär är möjligt att se tydliga tendenser, vilka endast förändras marginellt av ytterligare svar. Att resultatet även i denna undersökning snabbt stabiliserades kan åskådliggöras med hjälp av det stabiliseringstest som har utförts (se tabellen på nästa sida). Antal databearbetade formulär (slutgiltigt resultat) 248 svar (preliminärt resultat) 100 svar (preliminärt resultat) 50 svar Ranking (46)

10 Ovanstående tabell visar att de tio högst rankade problemen redan i stort sett hade utkristalliserats efter 50 inkomna formulär och att rankingen efter 100 inkomna formulär nästan var identisk med det slutgiltiga resultatet. Eftersom problempåståendenas ranking redan på ett tidigt stadium visar en sådan påtaglig stabilitet kan vi dra slutsatsen att resultaten inte skulle ha förändrats nämnvärt vid ytterligare svar. Detta visar att svarsfrekvensen, som i undersökningen uppgår till 17%, är tillräcklig för att få ett tillförlitligt resultat i en PDS-undersökning. 9 (46)

11 5 Respondentstatus Tabellerna på följande sidor visar hur svaren är fördelade mellan det totala antalet respondenter. En utförligare redovisning av hur svaren fördelas mellan olika respondentgrupper finns i bilaga Klassificeringsvariabler Kön Kvinna 40% 42% Man 59% 58% I ovanstående tabell kan utläsas att fördelningen mellan kvinnor och män är mycket jämn i undersökningen. Ålder eller yngre 3% 1% år 41% 45% år 38% 30% Äldre än 60 år 18% 24% I ovanstående tabell ser vi att spridningen över de olika åldersintervallen är mycket god och torde korrespondera med populationen. Bostadsort Centrala Göteborg 39% 28% Övriga kommunen 29% 40% Närliggande kommun till Göteborg 23% Ny Annan kommun 7% 32% Ej svar 2% I ovanstående tabell kan utläsas att knappt en av fyra respondenter (39%) av respondenterna bor i centrala Göteborg. Knappt en tredjedel (29%) av respondenterna bor i övriga kommunen och knappt en fjärdedel (23%) av respondenterna bor i närliggande kommun till Göteborg. 10 (46)

12 Har du boendeparkeringstillstånd på gatumark i Göteborg? Ja 15% Nej 84% Ej svar 1% Majoriteten (84%) av respondenterna har inte boendeparkeringstillstånd på gatumark i Göteborg. Hur ofta parkerar respondenterna i centrala Göteborg? (gäller ej parkering i det egna bostadsområdet) Varje dag 20% 17% Några gånger per vecka 41% 48% 1 gång per vecka 19% Ny! 1 gång per månad 10% 24% 1 gång per kvartal 4% 6% 1 gång per halvår 3% 3% Mer sällan än en gång per halvår 2% 1% Majoriteten (80%) av respondenterna parkerar minst en gång per vecka i centrala Göteborg. Vilken typ av parkeringsplats utnyttjar du oftast när du parkerar i centrala Göteborg? (gäller ej parkering i ditt bostadsområde) Gatuparkering 44% 34% Större utomhusparkering 31% 46% Parkeringshus 28% 11% Arbetsplatsens parkeringsplats 4% 3% Annat alternativ 1% Ej svar 1% 6% I ovanstående tabell kan utläsas att de flesta (44%) respondenter främst utnyttjar möjligheten att parkera på gatan när de parkerar i centrala Göteborg. En något mindre andel parkerar på större utomhusparkeringar (31%) respektive i parkeringshus (28%). 11 (46)

13 Av vilken anledning parkerar respondenterna oftast i centrala Göteborg? Handla, uträtta ärenden 59% 72% Besöka ett företag 17% 14% Besöka släkt och vänner 6% 5% Boendeparkering 6% Ny Gå på bio, restaurang, sportevenemang etc 18% 24% Annan anledning 15% 15% Den främsta anledningen till att respondenterna parkerar i centrala Göteborg är för att handla och uträtta ärenden (59%). Känner du till att det finns särskilda förmånliga parkeringsvillkor för miljöfordon? Nej 69% Ja 31% Majoriteten (69%) av respondenterna känner inte till att det finns särskilda förmånliga parkeringsvillkor för miljöfordon. Om du arbetar i centrum, har du möjlighet att via ditt företag ställa bilen i närheten av ditt arbete? Ja 22% 13% Nej 21% 23% Arbetar inte i centrum 57% 60% Ej svar 0% 5% 12 (46)

14 Hur brukar du betala parkeringsavgiften när du parkerar i centrala Göteborg? (flera svarsalternativ möjliga) Med mynt 77% 85% Med bensinkort 40% 9% Med p-dosa 10% 2% Med boendedispens 2% Ny Med miljödispens % Ny På annat sätt, nämligen 5% 2% Ej svar 0% 3% Majoriteten (77%) av respondenterna brukar betala parkeringsavgiften med mynt när de parkerar i centrala Göteborg, medan fyra av tio (40%) respondenter brukar betala med bensinkort. Skulle du helst vilja betala parkeringsavgiften i förväg eller i efterhand om du fick välja? Förväg 24% Efterhand 75% Ej svar 1% Majoriteten (75%) av respondenterna skulle helst vilja betala parkeringsavgiften i efterhand om de fick välja. Vem betalar oftast din parkeringsavgift? Jag själv 90% Annan (t ex arbetsgivare) 10% Ej svar 0% Nästan alla (90%) respondenter uppger att det oftast är de själva som betalar parkeringsavgiften. 13 (46)

15 Vilket av följande påståenden passar bäst in på dig när du ska parkera i centrala Göteborg? Jag har inget emot längre gångavstånd bara det är lätt att hitta en p-plats och jag slipper betala så mycket. 67% 61% Jag tycker att det är värt att leta en stund efter p-plats och betala lite mer bara jag får så kort gångavstånd som möjligt 33% 38% Ej svar 0% 1% Ovanstående tabell visar att majoriteten (67%) av respondenterna inte har något emot längre gångavstånd bara det är lätt att hitta en p-plats och de slipper betala så mycket när de ska parkera. Andel respondenter som fått parkeringsböter under de senaste 12 månaderna Ingen bot 66% 63% En bot 24% 25% Två till tre böter 8% 9% Fyra till fem böter 2% 2% Fler än fem böter % 0% Majoriteten (66%) av respondenterna har inte fått någon parkeringsbot under de senaste 12 månaderna. 14 (46)

16 5.2 Nulägesvariabler Har du haft kontakt med Trafikkontoret under de senaste 12 månaderna? Ja, per telefon 20% 17% Ja, per brev/fax/e-post 6% 4% Nej 74% 79% Ej svar 0% 1% I ovanstående tabell kan utläsas att majoriteten (74%) av respondenterna inte har haft kontakt med Trafikkontoret under de senaste 12 månaderna och att hela en av fem (20%) har haft kontakt med Trafikkontoret per telefon. Har du pratat med någon parkeringsvakt angående parkering under de senaste 12 månaderna? Ja 69% 33% Nej 31% 67% Ej svar Ovanstående tabell visar att nästan sju av tio (69%) respondenter har pratat med någon parkeringsvakt angående parkering under de senaste 12 månaderna. Ungefär hur ofta parkerar du fel utan att få en parkeringsanmärkning? Varje dag 1% 1% Ett par gånger i veckan 6% 4% Ett par gånger i månaden 8% 10% Ett par gånger i kvartalet 6% 7% Ett par gånger i halvåret 8% 7% Ett par gånger om året 18% 20% Mindre än en gång om året 52% 47% Ej svar 4% Tabellen ovan visar att sju av tio (70%) respondenter parkerar fel utan att få en parkeringsanmärkning ett par gånger om året eller mer sällan. 15 (46)

17 Brukar du i förhand bestämma var du ska parkera när du åker in till centrum för att handla etc? Ja, jag vet precis var jag vill parkera 33% Ja, jag vet ungefär var jag vill parkera 56% Nej, jag bestämmer mig när jag väl är inne i 10% centrum. I ovanstående tabell kan utläsas att över hälften (56%) av respondenterna vet ungefär var de vill parkera när de åker in till centrum och att en tredjedel (33%) av respondenterna vet precis var de vill parkera. 16 (46)

18 6 PDS-resultat Respondenterna fick bedöma 97 problempåståenden som gäller parkeringssituationen i Göteborg enligt skalan 0 = Inget problem, 1 = Litet problem, 2 = Ganska stort problem och 3 = Stort problem. Respondenterna gavs även möjlighet att markera svarsalternativet x = Ej relevant (se bilaga 4). En rankinglista har tagits fram genom att varje enskilt problempåståendes medelvärde beräknades. Detta gjordes genom att de värden som respondenterna hade ringat in för varje påstående summerades och därefter dividerades med antalet respondenter. Det problem som fick högst medelvärde rankas som nr 1, det problem som fick näst högst medelvärde rankas som nr 2 o s v. Tabellen på nästa sida visar de tio högst rankade problemen i undersökningen. Medelvärdet för det totalt högst rankade problemet i undersökningen är 2,09 vilket kan sättas i relation till det genomsnittliga medelvärdet på 1,71 för det högst rankade problemet i våra 100 senaste PDS-undersökningar. Ett högt medelvärde indikerar att respondenterna dels har en stark problemupplevelse, dels känner ett starkt engagemang för ämnet, medan ett lågt medelvärde pekar på det motsatta. De höga värdena i denna undersökning tyder alltså på en stark problemupplevelse och ett starkt engagemang vilket i sin tur innebär att målgruppen förmodligen generellt skulle reagera positivt på ett åtgärdsarbete. I den undersökning som genomfördes i Göteborg 1997 var medelvärdet för det högst rankade problemet 2,24, alltså något högre än i denna undersökning vilket tyder på att parkeringssituationen har förbättrats i centrala Göteborg. Detta indikerar kanske också på att intresset för undersökningen är något svagare 2001 än det var 1997, vilket även den lägre svarsfrekvensen tyder på (se stycke 4.1). 17 (46)

19 6.1 De tio högst rankade problemen Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 1 7 Korttidsparkeringarnas maxtid på 10 minuter är alltför kort för att man ska hinna uträtta något ärende. 2 3 Jag är orolig för att min bil ska utsättas för stöld eller inbrott när jag parkerar på kvällen i centrum. 3 2 Jag är osäker på möjligheten att kunna förlänga parkeringstiden utan att behöva betala en gång till för den parkeringstid jag har kvar. 4 5 Det är irriterande att man många gånger tvingas köra omkring onödigt länge för att hitta en parkeringsplats (pg a enkelriktade gator, avstängningar etc.). 5 1 Jag saknar ofta möjlighet att växla mynt i närheten av p-automaterna. 6 4 Jag saknar möjligheten att kunna betala parkeringsavgiften när jag lämnar parkeringsplatsen så att jag slipper försöka uppskatta hur länge jag kommer att stå där, springa dit för att lägga på mer pengar etc. 7 6 Jag upplever att det inte tas tillräcklig hänsyn till om felparkeringen är allvarlig (t ex hindrar övrig trafik) eller mindre allvarlig (överskrider parkeringstiden med några minuter) vid bestämning av böternas storlek Jag är osäker på möjligheten att kunna flytta med mig parkeringskvitton från en parkeringsplats till en annan om jag inte stått hela den tid jag betalat för Jag är osäker på vart parkeringsavgifterna tar vägen, hur pengarna används, hur mycket som kommer bilisterna till godo, av vilken myndighet de förvaltas etc. 2,09 2,00 0,09 2,06 2,06 0 2,05 2,14-0,09 2,03 2,02 0,01 2,00 2,24-0,24 1,93 2,02-0,09 1,90 2,01-0,11 1,89 1,92-0,03 1,88 1,70 0,18 Fortsättning på nästa sida 18 (46)

20 10a Ny Det är irriterande att p-automaterna inte tar kontokort så att man slipper ha så mycket mynt med sig. Fortsättning från föregående sida 1, b 9 Det är irriterande att parkeringsavgiften är olika hög för likvärdiga och närliggande p-platser. 10c 22 Det är irriterande att reglerna för parkeringsförbud på gator ibland är knutna till udda respektive jämna veckor eftersom detta är svårt att hålla reda på. 1,81 1,99-0,18 1,81 1,64 0,17 19 (46)

21 6.2 Övergripande problemområden Undersökningens tio högst rankade problempåståenden kan inte samlas under en rubrik utan berör flera olika områden. Utifrån vår erfarenhet är det bättre att i resultatanalysen arbeta utifrån olika problemområden än att fästa alltför stor uppmärksamhet vid enskilda problempåståenden. För att få en struktur på hur uppföljningsarbetet och ett eventuellt åtgärdsarbete bör läggas upp har vi därför valt att utgå ifrån undersökningens totalt 50 högst rankade problempåståenden och samla de som är likartade i problem- eller vitaliseringsområden. Problemområde Problem med rank nr 1. Utbud och reglering av platser 1, 2, 4, 10c, 13, 15, 18, 19, 25, 28b, 35, 38a, 46a 2. Betalsystem 3, 5, 6, 8, 10a, 14, 22, 26, 30a, 40, 43, 44, Taxor och avgifter 7, 9, 10b, 16, 17, 30b, 46c 4. Utmärkning 20, 23, 24, 33, 36b, 38b, Övervakning 27, 28a, 32, 34, 36a, 46e 6. Kommunen och Trafikkontorets service 21, 46b, 46d Undersökningsresultatet indikerar att man i ett åtgärdsarbete bör satsa störst resurser inom område 1 ( Utbud och reglering av platser ) och 2 ( Betalsystem ), då dessa omfattar ett stort antal problempåståenden, varav många med hög rank. Område 3 ( Taxor och avgifter ) och 4 ( Utmärkning ) bör också ges hög åtgärdsmässig prioritet, om än inte riktigt lika hög som de två föregående områdena. Lägst prioritet av de åtta identifierade problemområdena bör område 5 ( Övervakning ) och 6 ( Kommunen och Trafikkontorets service ) ges då de omfattar relativt få påståenden som dessutom har ganska låg rank. Frågornas mycket konkreta karaktär, i kombination med rangordningsförfarandet, gör att det lämpar sig mycket väl att i ett uppföljningsarbete arbeta med resultatet i kvalitetscirklar eller idégrupper. Totalresultatet visar vad genomsnittet av respondenterna har svarat, men det är också intressant att titta på olika respondentgruppers åsikter. Vi har därför tagit fram resultat för nedanstående respondentgrupper. Kvinnor respektive män Olika åldersgrupper Olika bostadsort Respondenter som parkerar ofta jämfört med respondenter som parkerar sällan 20 (46)

22 Respondenter som oftast parkerar på gatan, i parkeringshus respektive på större utomhusparkering Respondenter som oftast betalar parkeringen med mynt, p-dosa respektive bensinkort Respondenter som har fått respektive inte fått någon parkeringsanmärkning Respondenter som har och inte har haft kontakt med Trafikkontoret under det senaste året Respondenter som har och inte har pratat med någon parkeringsvakter under det senaste året Problemrankingen skiljer förvånansvärt lite mellan olika respondentgrupper. I vissa fall finner vi enstaka skillnader men det är svårt att utläsa något direkt mönster utifrån dessa variationer. Vid redovisningen av problemområdena kommer vi att redovisa de få variationer som finns mellan olika respondentgrupper. 21 (46)

23 6.2.1 Problemområde 1: Utbud och reglering av platser Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående 1 7 Korttidsparkeringarnas maxtid på 10 minuter är alltför kort för att man ska hinna uträtta något ärende. 2 3 Jag är orolig för att min bil ska utsättas för stöld eller inbrott när jag parkerar på kvällen i centrum. 4 5 Det är irriterande att man många gånger tvingas köra omkring onödigt länge för att hitta en parkeringsplats (pg a enkelriktade gator, avstängningar etc.). 10c 22 Det är irriterande att reglerna för parkeringsförbud på gator ibland är knutna till udda respektive jämna veckor eftersom detta är svårt att hålla reda på Det görs för lite för att i samband med större evenemang (idrottstävlingar, artistuppträdanden etc) ordna provisoriska parkeringsplatser för att underlätta parkeringsläget och trafiksituationen i Göteborg Det finns alltför få parkeringsplatser i centrum vilket gör att man måste gå långt, att det tar tid att hitta en plats etc. 18 Ny P-platserna är ofta dåligt upplysta på kvällar och nätter, vilket gör att det känns obehagligt och otryggt att parkera Det finns alltför få betalningsfria parkeringsplatser för snabba ärenden (max 10 minuter) i centrum. Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 2,09 2,00 0,09 2,06 2,06 0 2,03 2,02-0,01 1,81 1,64 0,17 1,77 1,63 0,14 1,77 1,86-0,09 1, ,73 1,72 0,01 Fortsättning på nästa sida 22 (46)

24 25 62 Kommunen inför alltför ofta förändringar när det gäller parkering (nya taxor och avgifter, nya regler etc.) vilket gör det svårt att veta vad som gäller. Fortsättning från föregående sida 1,63 1,26 0,37 28b Ny Det är för svårt att hitta en parkeringsplats för korta ärenden i centrala stan där parkeringsavgiften är låg, många står därför parkerade onödigt länge. 35 Ny Alltför många p-platser i centrala stan är avstängda på grund av gatuarbete. 38a 14 Jag saknar en informationsbroschyr med karta, som jag kan ha liggande i bilen, där p-platser är inritade. 46a Ny Det är irriterande att man ofta tvingas köra omkring och söka efter parkering då alltför många p-platser är upptagna av boendeparkerare. 1, ,54-1,52 1,79-0,27 1, Problemområdet Utbud och reglering av parkeringsplatser omfattar tretton av de 50 högst rankade påståendena, varav fyra återfinns bland de tio största problemen. Bl a återfinns inom området det allra största problemet ( Korttidsparkeringarnas maxtid på 10 minuter är alltför kort för att man ska hinna uträtta något ärende. ). Många av områdets påståenden berör utbudet av parkeringsplatser. Betydelsen av området förstärks av faktumen att sju av tio (69%) respondenter anser att det är ganska eller mycket viktigt att hitta en plats nära deras mål, vilket endast 28% menar fungerar i centrala Göteborg. Vidare menar drygt åtta av tio (83%) att det är ganska eller mycket viktigt att snabbt hitta en parkeringsplats, vilket 22% anser är möjligt idag. Eftersom företeelser kopplade till att hitta parkeringsplats naturligtvis är en mycket central fråga när det gäller parkeringssituationen är det knappast förvånande att påståendena inom området är så starkt koncentrerade till listans övre del. Många av problemen är förmodligen både dyra och krångliga att lösa men p g a den starka problemupplevelsen är det viktigt att ändå arbeta med frågor som rör utbud av parkeringsplatser och att tydligt informera om var det finns möjlighet att parkera. Olika respondentgrupper har givit påståendena inom området ungefär samma rank och det finns egentligen inga intressanta avvikelser att kommentera. Det enda vi kan se är att några av påståendena rankas högre av kvinnor än av män. T ex rank 18: ( P-platserna är ofta dåligt upplysta på kvällar och nätter, vilket gör att det känns obehagligt och otryggt att parkera. ) rankas som nr 7 av kvinnliga respondenter och som nr 29 av de manliga. 23 (46)

25 6.2.2 Problemområde 2: Betalsystem Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 3 2 Jag är osäker på möjligheten att kunna förlänga parkeringstiden utan att behöva betala en gång till för den parkeringstid jag har kvar. 5 1 Jag saknar ofta möjlighet att växla mynt i närheten av p-automaterna. 6 4 Jag saknar möjligheten att kunna betala parkeringsavgiften när jag lämnar parkeringsplatsen så att jag slipper försöka uppskatta hur länge jag kommer att stå där, springa dit för att lägga på mer pengar etc Jag är osäker på möjligheten att kunna flytta med mig parkeringskvitton från en parkeringsplats till en annan om jag inte stått hela den tid jag betalat för. 10a Ny Det är irriterande att p-automaterna inte tar kontokort så att man slipper ha så mycket mynt med sig. 14 9a Det är irriterande att alltid behöva ha mynt med sig när man ska parkera Alltför många p-automater är dåligt belysta kvällstid, vilket gör det svårt att se vad som står på p-automaterna och på skyltar i anslutning till dem Informationstexten på p-automaterna som informerar om avgift, tider mm är alltför liten (man måste kliva ur bilen för att se vad som gäller). 30a 38 Det är irriterande att p-automaterna inte spärras när parkeringsförbud gäller på gator (t ex vid gatustädning). 2,05 2,14-0,09 2,00 2,24-0,24 1,93 2,02-0,09 1,89 1,92-0,03 1, ,77 1,99-0,22 1,67 1,26 0,41 1,60 1,53 0,07 1,58 1,48 0,1 Fortsättning på nästa sida 24 (46)

26 40 53 Det är många gånger svårt att se var närmaste p- automat finns när man parkerar. Fortsättning från föregående sida 1,51 1,32 0, Det är irriterande att inte alla p-automater fungerar på samma sätt Jag är osäker på möjligheten att i förväg kunna köpa ett kort och sedan använda det varje gång jag parkerar, istället för att behöva betala vid varje enskilt parkeringstillfälle (jämför telefonkort, spårvagnens stämpelkort eller månadskort etc). 45 Ny Jag upplever att det på vissa ställen är för långt att gå till p-automaten för att betala parkeringen och sedan gå tillbaka till bilen med kvittot. 1,48 1,52-0,04 1,47 1,58-0,11 1, Problemområdet Betalsystem omfattar också tretton av de 50 högst rankade påståendena och bör därför ges nästan lika hög prioritet som föregående område Utbud och reglering av parkeringsplatser. Betydelsen av problemområdet förstärks dessutom av att nästan sju av tio (68%) respondenter uppger att det är ganska eller mycket viktigt att en parkeringsplats erbjuder andra betalningsmöjligheter än mynt, vilket endast 36% menar att de flesta parkeringsplatserna gör. Nästan nio av tio (88%) av respondenterna anser att det är ganska eller mycket viktigt att kunna betala för verklig parkeringstid, vilket endast 22% menar att det har möjlighet till idag. När vi studerar olika respondentgruppers problemranking finner vi att det inte finns några större variationer mellan dessa. Två avvikelser vi finner är dock att respondenter som bor i Göteborgs kommun men utanför centrala Göteborg placerar rank 22 ( Alltför många p-automater är dåligt belysta kvällstid, vilket gör det svårt att se vad som står på p-automaterna och på skyltar i anslutning till dem. ) på 5:e plats och rank 26 ( Informationstexten på p-automaterna som informerar om avgift, tider mm är alltför liten (man måste kliva ur bilen för att se vad som gäller). ) på 9:e plats 25 (46)

27 6.2.3 Problemområde 3: Taxor och avgifter Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående 7 6 Jag upplever att det inte tas tillräcklig hänsyn till om felparkeringen är allvarlig (t ex hindrar övrig trafik) eller mindre allvarlig (överskrider parkeringstiden med några minuter) vid bestämning av böternas storlek Jag är osäker på vart parkeringsavgifterna tar vägen, hur pengarna används, hur mycket som kommer bilisterna till godo, av vilken myndighet de förvaltas etc. 10b 9b Det är irriterande att parkeringsavgiften är olika hög för likvärdiga och närliggande p-platser. 16 Ny Det finns inget betalningssystem som innebär att man vid en kort tidsöverträdelse (max 30 minuter) kan slippa böter och endast betala den faktiska parkeringskostnaden plus en mindre extraavgift Jag saknar ett enhetligt regelsystem för all parkering i centrum (samma taxa, samma längd på maximalt tillåten parkeringstid etc.). 30b 40 Jag saknar information om vad de olika parkeringsavgifterna och taxorna för Göteborg baseras på (varför det kostar olika mycket på olika platser och tider, idén bakom det hela etc.). 46c 49 Jag är ofta osäker på vilket avgiftssystem som gäller för en viss parkeringsplats (olika avgifter, olika tider etc.). Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 1,90 2,01 0,11 1,88 1,70 0,18 1,81 1,99-0,18 1, ,74 1,54 0,20 1,58 1,45 0,13 1,45 1,33 0,12 Problemområdet Taxor och avgifter omfattar sju av de 50 högst rankade påståendena, varav tre återfinns bland de tio största problemen. Området bör inte ges lika hög prioritet som de två föregående områdena Utbud och reglering av parkeringsplatser och Betalsystem. Problemrankingen skiljer inte i någon större utsträckning mellan olika respondentgrupper. En skillnad som kanske inte är så förvånande är att respondenter som har fått en eller flera parkeringsanmärkningar har rankat det påstående som berör parkeringsanmärkningar högre än övriga respondenter. Dessa respondenter har placerat rank 16 ( Det finns inget betalningssystem som innebär att man vid en kort tidsöverträdelse (max 30 minuter) kan slippa böter och endast 26 (46)

28 betala den faktiska parkeringskostnaden plus en mindre extraavgift. ) på 7:e plats En annan variation berör de respondenter som använder sig av p-dosa för att betala parkeringsavgiften. De har placerat rank 7 ( Jag upplever att det inte tas tillräcklig hänsyn till om felparkeringen är allvarlig (t ex hindrar övrig trafik) eller mindre allvarlig (överskrider parkeringstiden med några minuter) vid bestämning av böternas storlek. ) på 1a plats och rank 30 ( Jag saknar ett enhetligt regelsystem för all parkering i centrum (samma taxa, samma längd på maximalt tillåten parkeringstid etc.). ) på 11:e plats. 27 (46)

29 6.2.4 Problemområde 4: Utmärkning Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående De vita strecken som markerar parkeringsrutor på gatorna är ibland dåligt imålade, vilket gör det svårt att se var man ska parkera Många parkeringsrutor är alltför små vilket gör det svårt att köra in och ut, öppna dörrar och baklucka etc Det är irriterande när all information om vilka regler som gäller för en viss p-plats inte är samlad på en och samma stolpe (så att man slipper vara osäker på om man missat något) Jag saknar en markering eller skylt som visar hur nära ett övergångsställe jag kan ställa mig utan att riskera att få böter (inom 10 meter). 36b 50 Jag saknar ett lättöverskådligt översiktsblad/kort som informerar om parkeringsregler och visar olika sorters parkeringsskyltar samt vad dessa innebär. 38b 47 De många gatu- och parkeringsplatsskyltarna ger ett rörigt intryck ("skyltdjungel") och förfular gatumiljön. Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 1,69 1,46 0,23 1,65 1,70-0,05 1,63 1,39 0,24 1,56 1,50 0,06 1,53 1,33 0,20 1,52 1,35 0, Det är många gånger svårt att utifrån skyltningen avgöra var en zon med parkeringsförbud börjar och slutar. 1,50 1,54-0,04 Problemområdet Utmärkning omfattar framför allt påståenden som gäller avsaknaden av tydlig skyltning och information om parkeringsregler. Området omfattar sju av de 50 högst rankade påståendena, varav ett återfinns bland de 20 högst rankade. Detta innebär att området bör ges något lägre prioritet än föregående område ( Taxor och avgifter ). När vi studerar olika respondentgrupper finner vi att rankingen inte varierar i någon större utsträckning mellan grupperna. Två avvikelser vi finner är dock att respondenter betalar parkeringsavgiften men p-dosa placerar rank 23 ( Många parkeringsrutor är alltför små vilket gör det svårt att köra in och ut, öppna dörrar och baklucka etc.. ) på 15:e plats och rank 24 ( Det är irriterande när all information om vilka regler som gäller för en viss p-plats inte är samlad på en och samma stolpe (så att man slipper vara osäker på om man missat något) på 15:e plats också. 28 (46)

30 6.2.5 Problemområde 5: Övervakning Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående Jag upplever att det inte görs tillräckligt för att dirigera om trafiken, upplysa om lediga p-platser, hänvisa till närliggande parkeringsplatser etc, vid stora evenemang då det kommer många bilar. 28a Ny Det är irriterande att behöva betala sina parkeringsböter trots att man överklagat och ärendet inte avgjorts Jag är osäker på i vilken utsträckning parkeringsvakterna kan hjälpa till om jag får fel på bilen, blir plötsligt sjuk etc och känner mig tvingad att felparkera Det är irriterande att myndigheterna övervakar och lappar bilar vid de tillfällen då det visserligen är parkeringsförbud på grund av gatuservice (sopning, brunnsrensning, snöröjning etc), men detta arbete av någon anledning inte utförs. 36a Ny Det är förvirrande att vissa parkeringsböter ska överklagas hos parkeringsbolagen medan andra ska överklagas hos polisen Jag är osäker på vart jag kan vända mig om min bil skulle bli bortforslad efter att ha felparkerats. Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 1,59 1,33 0,26 1, ,58 1,55 0,03 1,55 1,55 0 1, ,45 1,53-0,08 Problemområdet Övervakning omfattar sex av de 50 högst rankade påståendena, varav två återfinns bland de 30 största problemen. Rankingen inom området varierar inte i någon större utsträckning mellan olika respondentgrupper. 29 (46)

31 6.2.6 Problemområde 6: Kommunens och Trafikkontorets service Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående Kommunen talar alltför mycket om var man inte får parkera och hur man inte bör göra istället för att upplysa om var man får parkera, erbjuda alternativ, ge råd och tips etc. Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 1,68 1,27 0,41 46b 55 Jag upplever att kommunen inte anstränger sig tillräckligt för att ge bilister goda alternativ till att ta bilen in till centrum (förortsparkeringar, påverka kollektivtrafikens standard och kvalitet, cykelbanor etc). 46d 43 Jag är osäker på vilka olika myndigheter/företag som har hand om Göteborgs parkeringssituation, deras organisation, arbetsuppgifter och ansvarsområden. 1,45 1,31 0,14 1,45 1,40 0,05 Problemområdet Kommunens och Trafikkonotorets service omfattar tre av de 50 högst rankade påståendena och bör därför ges lägst prioritet av de identifierade områdena. När vi studerar olika respondentgrupper finner vi inte några större skillnader mellan olika respondentgrupper. 30 (46)

32 7 Ickeproblem: De tjugo lägst rankade påståendena I slutet av en PDS-lista återfinns problempåståenden med förhållandevis låga medelvärden. Sannolikt är det inte speciellt motiverat att lägga förbättringsresurser på dessa då de inte upplevs som några problem av respondenterna. De låga medelvärdena kan också bero på ointresse eller brist på engagemang eller så har respondenterna inte kunskap om de företeelser som problempåståendena beskriver. Följande 20 påståenden rankas lägst i undersökningen. Rank 2001 Rank 1997 Problempåstående Medel 2001 Medel 1997 Medelvärdesdiff 97 Jag blir inte behandlad med respekt när jag kontaktar Trafikkontoret Det tar ofta lång tid innan jag får svar när jag skriver till Trafikkontoret. 95 Parkeringsvakterna har alltför stel och uniform klädsel. 0,45 0,46 0,50-0,04 0,48 93b 93a 80 Personalen på Trafikkontoret verkar inte känna till olika villkor och regler när det gäller gatuparkering tillräckligt väl. Jag får sällan sakliga och korrekta svar på de frågor jag har till Trafikkontoret. 0,48 0,50-0,02 0,48 92 Gatuparkeringarna städas alldeles för ofta. 0, Det tar ofta lång tid innan någon svarar när jag ringer till Trafikkontoret. 90 Parkeringsvakterna är inte tillräckligt duktiga på att besvara frågor som gäller andra områden än parkering (vägvisning, turist-attraktioner, evenemang i stan etc.). 89 Parkeringsvakterna är inte tillräckligt duktiga på att besvara frågor som gäller parkeringsregler, avgifter, att hitta parkeringsplatser etc. 0,61 0,50 0,11 0,65 0,73 Fortsättning på nästa sida 31 (46)

33 Fortsättning från föregående sida 88 Jag saknar en praktisk klämma som jag kan fästa i hörnet av bilrutan och placera p-biljetten i Trafikkontoret verkar inte anstränga sig tillräckligt för att göra p-automaterna snygga och se till att de passar bättre in i gatumiljön Jag saknar information på Internet om parkering i Göteborg (p-platser, p-hus, avgifter, regler etc). 85 Alltför många p-platser upptas av bilar där parkeringstiden har gått ut vilket gör det extra svårt att hitta en ledig plats att stå på Parkeringsvakterna informerar inte spontant om regler, skyltar etc när jag är på väg att felparkera utan skriver slentrianmässigt ut p- böter Instruktionerna på p-automaterna är inte lätta att förstå. 82 Det är svårt att komma i kontakt med Trafikkontoret vid de tillfällen när det passar mig. 81 Det saknas tydlig information på parkeringsboten om på vilket sätt jag parkerat fel. 80 Det är irriterande att lokalradion inte informerar fortlöpande om var i centrala stan det finns parkeringsplatser och var det är fullt. 79 Jag saknar skyltar som i god tid visar hur jag hittar till stora p-hus. 78 Det är alldeles för svårt att betala med bensinkort i parkeringsautomaterna (kortet måste hållas rakt, dras snabbt etc.). 0,73 0,82 0,76 0,06 0,83 0,26 0,57 0,85 0,86 1,29-0,43 0,89 1,28-0,39 0,90 0,92 0,94 0,96 0,96 32 (46)

34 8 Styrkor och svagheter 8.1 Trafikkontoret Respondenterna ombads i frågeformuläret att med hjälp av en femgradig skala bedöma hur viktigt det är att ett antal faktorer fungerar (5 = Mycket viktigt och 1 = Inte viktigt alls), samt hur väl de tycker att samma faktorer stämmer in på Trafikkontoret (5 = Stämmer helt och 1 = Stämmer inte alls). Hur viktigt är det för dig att följande faktorer fungerar samt hur upplever du att faktorerna stämmer in på Trafikkontoret? Hur viktigt? Hur stämmer? Uppfyllnadsgrad Trafikkontoret behandlar mig med respekt 4,48 3,24 72%* Trafikkontoret är sakliga och korrekta 4,39 3,31 75% Trafikkontoret är kundorienterade och lyhörda 4,32 3,02 70% Trafikkontoret är lätta att komma i kontakt med 4,20 3,06 73% Trafikkontoret ger svar inom rimlig tid 4,14 3,01 73% 5=Mycket viktigt, 5 = Stämmer helt, 3,24/4,48=72 1=Inte alls viktigt1 = Stämmer inte alls 33 (46)

35 8.2 Generella faktorer Respondenterna ombads i frågeformuläret att med hjälp av en femgradig skala bedöma hur viktigt det är att ett antal faktorer fungerar (5 = Mycket viktigt och 1 = Inte viktigt alls), samt hur väl de tycker att samma faktorer stämmer in på Göteborg (5 = Stämmer helt och 1 = Stämmer inte alls). Vissa av faktorerna har tidigare kommenterats i samband med redovisningen av problemområdena (se stycke ). Hur viktigt är det för dig att följande faktorer fungerar vid parkering i centrum samt hur upplever du att faktorerna stämmer in på Göteborg? Att förstå skyltning och utmärkning av parkeringsregler (p-förbud, förbud att stanna, tilläggsskyltar etc.). Hur viktigt? Hur stämmer idag? Hur stämmer idag jämfört med för 2-3 år sedan? 4,47 3,19 1,92 Att enkelt kunna betala för verklig parkeringstid 4,45 2,59 1,87 Bemötande och servicevilja hos parkeringsvakterna. 4,32 3,44 1,74 Att snabbt hitta en plats 4,24 2,85 2,12 Information om taxor och avgifter vid p-platser. 4,15 3,20 1,81 Att kunna hitta en plats nära mitt mål. 4,01 3,09 2,04 Tillgång till andra betalningsmöjligheter än mynt (kort, telefon etc.). 3,81 3,13 1,51 Allmän information om p-platser, p-regler, taxor etc. 3,67 2,94 1,91 5=Mycket viktigt, 1=Inte viktigt alls 5 = Stämmer helt, 1 = Stämmer inte alls 3=Sämre 2=Lika 1=Bättre Åtgärdsmässigt är det mycket intressant att jämföra de faktorer som respondenterna anser vara viktiga respektive mindre viktiga med de faktorer som stämmer in respektive inte stämmer in på Göteborg eftersom man på så sätt kan få en indikation om vilka styrkor och svagheter som finns. I nedanstående tabell är faktorerna rangordnade efter storleken på skillnaden mellan faktorernas betydelse och hur de fungerar. 34 (46)

36 Hur viktigt är det för dig att följande faktorer fungerar samt hur upplever du att faktorerna stämmer in på Göteborg? Uppfyllnadsgrad Tillgång till andra betalningsmöjligheter än mynt (kort, telefon etc.). 82% Allmän information om p-platser, p-regler, taxor etc. 80% Bemötande och servicevilja hos parkeringsvakterna. 79% Att kunna hitta en plats nära mitt mål. 77% Information om taxor och avgifter vid p-platser. 77% Att förstå skyltning och utmärkning av parkeringsregler (p-förbud, förbud att stanna, tilläggsskyltar etc.). Att snabbt hitta en plats 67% Att enkelt kunna betala för verklig parkeringstid 58% 71% 35 (46)

37 På följande sida åskådliggörs sambanden från föregående tabeller i en matris. Diagrammet är indelat i fyra kvadranter och innehållet i de olika kvadranterna tolkar vi enligt följande: Övre vänstra kvadranten: Här finner vi faktorer som inte fungerar bra vid parkering i centrum, men som bedöms vara viktiga för en väl fungerande parkeringssituation. Underkvalitet - tydliga förbättringsområden. Här hittar vi t ex Att enkelt kunna betala för verklig parkeringstid och Att snabbt hitta en plats. Nedre vänstra kvadranten: Här finner vi faktorer som inte fungerar bra vid parkering i centrum, men som heller inte är de mest avgörande faktorerna för en väl fungerande parkeringssituation. Kvalitetsbrister av mindre betydelse. Här hittar vi Allmän information om p-platser, p- regler, taxor etc. Övre högra kvadranten: Faktorer som bedöms vara viktiga för en väl fungerande parkeringssituation och som samtidigt fungerar bra vid parkering i centrum. Styrkeområden som bör bibehållas. Här hittar vi t ex Bemötande och servicevilja hos parkeringsvakterna och Att förstå skyltning och utmärkning av parkeringsregler (p-förbud, förbud att stanna, tilläggsskyltar etc.). Nedre högra kvadranten: Faktorer som fungerar bra vid parkering i centrum, men som inte bedöms vara särskilt viktiga för en väl fungerande parkeringssituation. Överkvalitet - möjlighet till omprioriteringar och kostnadsminskningar. Här hittar vi t ex Tillgång till andra betalningsmöjligheter än mynt (kort, telefon etc.) och Att kunna hitta en plats nära mitt mål Det är viktigt att vara medveten om att matrisen på följande sida är baserad på svaren från det totala antalet respondenter. Matrisens utseende kan därför skilja mellan olika respondentgrupper. Vidare bör noteras att faktorerna/punkterna i matrisen är fördelade mellan de fyra kvadranterna så att största möjliga spridning ska erhållas. Matrisen är medvetet utformad på detta sätt eftersom det gör det lättare att se hur ett åtgärdsarbete kopplat till de olika faktorerna kan läggas upp. Om axlarna istället hade korsats vid värdena tre (mitten av den femgradiga skalan) hade i stort sett samtliga punkter hamnat i matrisens övre högra kvadrant, d v s alla faktorer hade betraktats som styrkeområden. 36 (46)

38 Matris 37 (46)

39 9 Gapanalys För att få ett mått på hur medvetna politiker och andra som arbetar med parkeringsfrågor är om kundernas problem lät vi pakeringsvakter, politiker och tjänstemän fylla i formuläret så som de trodde att kunderna skulle fylla i det. Tabellen på nästa sida visar kundernas tio högst rankade problem och hur olika grupper av politiker och berörd personal trodde att dessa skulle rankas. Som vi kan se i tabellen (kolumn 2) prickade man totalt in fem av kundernas tio högst rankade problem (markerade med fet stil). Resultatet skiljer i viss mån mellan de olika grupper som besvarade formuläret, vilket åskådliggörs nedan: Parkeringsvakter 5 rätt Politiker 8 rätt Tjänstemän 6 rätt Flest rätt prickade politikerna in. De identifierade hela åtta av kundernas tio största problem. I våra undersökningar låter vi ofta berörd personal fylla i formuläret på samma sätt som de tror att kunderna kommer att fylla i det, och sällan eller aldrig har vi sett någon pricka in fler än sex av de tio högst rankade påståendena. Att politikerna identifierade åtta av de tio största problemen är därför imponerande. 38 (46)

40 9.1 De interna respondenternas ranking av parkerarnas största problem Total rank Rank internt Rank P- vakter Rank politiker Rank tjänstem Problempåstående Korttidsparkeringarnas maxtid på 10 minuter är alltför kort för att man ska hinna uträtta något ärende Jag är orolig för att min bil ska utsättas för stöld eller inbrott när jag parkerar på kvällen i centrum Jag är osäker på möjligheten att kunna förlänga parkeringstiden utan att behöva betala en gång till för den parkeringstid jag har kvar Det är irriterande att man många gånger tvingas köra omkring onödigt länge för att hitta en parkeringsplats (pg a enkelriktade gator, avstängningar etc.) Jag saknar ofta möjlighet att växla mynt i närheten av p-automaterna Jag saknar möjligheten att kunna betala parkeringsavgiften när jag lämnar parkeringsplatsen så att jag slipper försöka uppskatta hur länge jag kommer att stå där, springa dit för att lägga på mer pengar etc Jag upplever att det inte tas tillräcklig hänsyn till om felparkeringen är allvarlig (t ex hindrar övrig trafik) eller mindre allvarlig (överskrider parkeringstiden med några minuter) vid bestämning av böternas storlek Jag är osäker på möjligheten att kunna flytta med mig parkeringskvitton från en parkeringsplats till en annan om jag inte stått hela den tid jag betalat för. Fortsättning på nästa sida 39 (46)

41 Fortsättning från föregående sida Jag är osäker på vart parkeringsavgifterna tar vägen, hur pengarna används, hur mycket som kommer bilisterna till godo, av vilken myndighet de förvaltas etc. 10a Det är irriterande att p-automaterna inte tar kontokort så att man slipper ha så mycket mynt med sig. 10b Det är irriterande att parkeringsavgiften är olika hög för likvärdiga och närliggande p-platser. 10c Det är irriterande att reglerna för parkeringsförbud på gator ibland är knutna till udda respektive jämna veckor eftersom detta är svårt att hålla reda på. 40 (46)

Problem Detection Study

Problem Detection Study Trafikkontoret Göteborgs Stad Yrkestrafikanternas parkeringssituation KPMG Consulting Antal sidor: 53 Antal bilagor: 4 Sammanfattning Syftet med undersökningen är att identifiera och rangordna alla tänkbara

Läs mer

Nöjdare parkerare - En handlingsplan

Nöjdare parkerare - En handlingsplan Nöjdare parkerare - En handlingsplan Meddelande 2:2002 Trafikkontoret Parkering FLYGFÄLTSBYRÅN På uppdrag av Trafikkontoret Göteborgs Stad har denna rapport utarbetats av FB Engineering AB. Ansvarig: Gustaf

Läs mer

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009 SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en biblioteksundersökning bland bibliotekens besökare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga. Undersökningen

Läs mer

REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering. Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem.

REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering. Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem. REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem.se/parkering VAD VILL BILISTEN? Hitta en P-plats nära målet Få bilen parkerad

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/161-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/161-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/161-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Läs mer

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Göteborg Stad Trafikkontoret 30 jan 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Deltagare...

Läs mer

Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering

Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden. Meddelande 10:2003. Trafikkontoret Parkering Taxa A Effekter av att begränsa parkeringstiden Meddelande :23 Trafikkontoret Parkering 2 3 Förord Parkeringsproblemen dagtid hade under slutet av 9-talet och början av 2- talet blivit allt större i stora

Läs mer

Betalning med mobiltelefon

Betalning med mobiltelefon Betalning med mobiltelefon Utvärdering enkät till användare Meddelande 9:2005 2005-09-14 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Sedan Trafiknämnden under 2003 införde möjligheten att betala för parkering på

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 27 Hela Halland 1 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 27 Inledning Under maj-juni

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 2009 Hela Halland Frida Forsberg & Per Albinsson 2009-07-06 1 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö-

Läs mer

Hur ser företagare på Skövde som ort?

Hur ser företagare på Skövde som ort? Hur ser företagare på Skövde som ort? Attitydundersökning bland företagare, december 2017-januari 2018 Inledning Inledning Syfte Syftet med denna attitydundersökning är att: - Kartlägga hur företagen upplever

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Stadsövergripande resultat 2014 stockholm.se 2 Enkätundersökning ekonomiskt bistånd 2014 Publikationsnummer: Dnr:dnr ISBN: Utgivningsdatum: Utgivare: Kontaktperson:

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2016

Brukarundersökning IFO 2016 2017-02-13 Dnr SN 2016/385 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2016 Brukarnas upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Smidig parkering i Helsingfors

Smidig parkering i Helsingfors Smidig parkering i Helsingfors D enna guide redogör för var och hur man kan parkera i Helsingfors, vem som fattar beslut om parkeringsplatser, varför parkeringen övervakas och var man får parkeringstillstånd.

Läs mer

FALKENBERG ENLIGT INVÅNARNA RUDOLF ANTONI & TOMAS KRUTH 2012 11 20

FALKENBERG ENLIGT INVÅNARNA RUDOLF ANTONI & TOMAS KRUTH 2012 11 20 FALKENBERG ENLIGT INVÅNARNA RUDOLF ANTONI & TOMAS KRUTH 2012 11 20 Medborgarenkät Mind Network okt-nov 2012 708 svar SVARSGRUPPEN Kön (procent) 46 54 Kvinna Man SVARSGRUPPEN Ålder (procent) 30 25 23 24

Läs mer

Utvärdering av försök med fri parkering

Utvärdering av försök med fri parkering PM 2009-06-09 1 (8) TF 2006/894 Kungsgatan 42 745 80 Enköping Isabell Lundberg Tfn 0171-62 50 28 Mobiltfn 070-162 50 28 e-post isabell.lundberg@enkoping.se Tekniska nämnden Utvärdering av försök med fri

Läs mer

Vara kommun BRUKARUNDERSÖKNING FRITIDSGÅRDAR. Rapport

Vara kommun BRUKARUNDERSÖKNING FRITIDSGÅRDAR. Rapport Vara kommun BRUKARUNDERSÖKNING FRITIDSGÅRDAR Rapport Total Försommaren 2006 ARS P0766 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund och syfte Kommunfullmäktige i Vara kommun har beslutat att alla kommunens verksamheter skall

Läs mer

Polisens trygghetsundersökning. Nacka polismästardistrikt 2006

Polisens trygghetsundersökning. Nacka polismästardistrikt 2006 Polisens trygghetsundersökning polismästardistrikt 2006 Rikspolisstyrelsen, Controlleravdelningen 2006 TRYGGHETSUNDERSÖKNING I NACKA POLISMÄSTARDISTRIKT ÅR 2006 OM TRYGGHETSUNDERSÖKNINGEN... 3 ATT TOLKA

Läs mer

Smidig parkering i Helsingfors

Smidig parkering i Helsingfors Smidig parkering i Helsingfors enna guide redogör för var och hur man kan D parkera i Helsingfors, vem som fattar beslut om parkeringsplatser, varför parkeringen övervakas och var man får parkeringstillstånd.

Läs mer

Ingivarenkäten INGIVARE Analys av vad som påverkar ingivarnas förtroende för Kronofogdemyndigheten och nöjdhet med myndighetens service

Ingivarenkäten INGIVARE Analys av vad som påverkar ingivarnas förtroende för Kronofogdemyndigheten och nöjdhet med myndighetens service NFO Infratest Ingivarenkäten 2002 - INGIVARE Analys av vad som påverkar ingivarnas förtroende för Kronofogdemyndigheten och nöjdhet med myndighetens service Jonas Persson Information om ingivarenkäten

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

Vad tycker parkeringsvakterna? - Resultatet av en enkätundersökning

Vad tycker parkeringsvakterna? - Resultatet av en enkätundersökning Vad tycker parkeringsvakterna? - Resultatet av en enkätundersökning Rapport 9:2002 Trafikkontoret issn 1103-1530, isrn gbg-tk-r 9:2002 - se 1 Förord Trafikkontoret bedriver på många olika sätt arbetet

Läs mer

Biblioteksundersökningen

Biblioteksundersökningen Biblioteksundersökningen Vara kommun Juni 2004 ARS P0549 Bastugatan 2. Box 38027. S-100 64 Stockholm Tel 08-462 95 05. Fax 08-462 95 20 e-mail: info@ars.se www.ars.se 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende?

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? Omvårdnad Gävle Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? November 2017 Markör AB 1 (15) Uppdrag: Beställare: Närstående särskilt boende Omvårdnad Gävle Kontaktperson beställaren: Patrik

Läs mer

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg 1/7 Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg Beslut i Trafiknämnden 1992-11-12 304 Nämnden beslöt bifalla kontorets förslag: godkänna mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Läs mer

Kundundersökning för Ljungby kommun miljö-och byggförvaltning 2014. 2014-06-16 Lisa Eriksson, studentmedarbetare

Kundundersökning för Ljungby kommun miljö-och byggförvaltning 2014. 2014-06-16 Lisa Eriksson, studentmedarbetare Kundundersökning för Ljungby kommun miljö-och byggförvaltning 14 14-6-16 Lisa Eriksson, studentmedarbetare 1. Inledning Under våren 14 har Ljungby kommuns miljö- och byggförvaltning genomfört en servicemätning

Läs mer

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Inlämningsuppgift 1 Kognitiv ergonomi Industridesign, LTH Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Grupp 7: Patrick, Micke, Hanna och Raine 2003-09-11 Inlämninguppgift1 Kognitiv ergonomi Industridesign,

Läs mer

Rapport till Vara kommun om invånarenkät år 2009/2010

Rapport till Vara kommun om invånarenkät år 2009/2010 om invånarenkät SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en invånarenkät bland kommunens invånare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga. Undersökningen

Läs mer

3 Gäldenärernas attityder till KFM

3 Gäldenärernas attityder till KFM 3 Gäldenärernas attityder till KFM 3.1 Inledning Tabell 5. Påstående: På det hela taget fyller KFM en viktig funktion, procent. Instämmer (4+5) 48 50 Varken eller (3) 23 23 Instämmer inte (1+2) 15 14 Ingen

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING BIBLIOTEK

BRUKARUNDERSÖKNING BIBLIOTEK VARA KOMMUN BRUKARUNDERSÖKNING BIBLIOTEK FÖRSOMMAREN 2006 KVÄNUM ARS P0765 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund och syfte Kommunfullmäktige i Vara kommun har beslutat att alla kommunens verksamheter skall följas upp

Läs mer

Bilaga 1 Enkät till boende - resultat

Bilaga 1 Enkät till boende - resultat Kvalitetsuppföljning, Magnoliagården (2010-11-18) Bilaga 1. 1(5) Bilaga 1 Enkät till boende - resultat Urval På Magnoliagården finns åtta avdelningar, av dessa är fyra renodlade demensavdelningar. De boende

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Kommunstyrelsen 2010-03-15 57 140 Arbets- och personalutskottet 2010-02-22 33 75 Dnr 10.64-315 marskf10 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Tekniska nämnden 2010 01 27 15 42 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 01 14 24 58 Dnr 2009/894.315 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag

Läs mer

Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun

Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Rapport 2015 Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Stockholm 2015-04-30 Beställare: Järfälla kommun, Lidingö Stad,

Läs mer

Effekter av rutlös parkering 2000-02-18. Trafikkontoret

Effekter av rutlös parkering 2000-02-18. Trafikkontoret Effekter av rutlös parkering 2000-02-18 Trafikkontoret 1 (21) Förord Göteborg har under de senaste åren infört ett nytt sätt att skyltsätta och märka ut gatuparkering. Istället för att måla parkeringsrutor

Läs mer

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Genomförande Förklaringar av diagram Resultat Övergripande index Index per frågeområde Per fråga Respondentprofil

Läs mer

Malmö områdesundersökning Ett samarbete mellan Malmö stad, Polisen och Malmö högskola

Malmö områdesundersökning Ett samarbete mellan Malmö stad, Polisen och Malmö högskola Malmö områdesundersökning 2015 Ett samarbete mellan Malmö stad, Polisen och Malmö högskola Rapport från Institutionen för kriminologi, Malmö högskola Maj 2016 Malmö områdesundersökning 2015 Syftet med

Läs mer

Alternativa betaltjänster för parkering. Genomförandebeslut

Alternativa betaltjänster för parkering. Genomförandebeslut Jan Prestberg Tillstånd 08-508 261 50 jan.prestberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-05-19 Alternativa betaltjänster för parkering. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik

Läs mer

Utvärdering av servicedeklaration om Biblioteksverksamheten 2010

Utvärdering av servicedeklaration om Biblioteksverksamheten 2010 RAPPORT 1 (7) DNR: HANDLÄGGARE Bibliotekschef Karin Ivarsson TELEFON 0522-69 65 23 karin.ivarsson@uddevalla.se Utvärdering av servicedeklaration om Biblioteksverksamheten 1. Bakgrund och syfte Uddevalla

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1)

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Utlåtande 2003:31 RIII (Dnr 325-224/2002) Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012 Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Göteborgs Stad En undersökning genomförd av Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB (2) Uppdrag: Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Beställare: Göteborgs Stad Projektledare

Läs mer

Brukarundersökning. Jobbcoaching ett projekt för sysselsättning

Brukarundersökning. Jobbcoaching ett projekt för sysselsättning Brukarundersökning Jobbcoaching ett projekt för sysselsättning 009 Bakgrund Sedan 003 arbetar socialförvaltningen i Tingsryd med Balanserad styrning som metod att styra sin verksamhet. I den Balanserad

Läs mer

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan 2017 Myndigheten för yrkeshögskolan Dnr: MYH 2018/737 ISBN-nr: 978-91-88619-31-0 Västerås 180312 Diagram är utarbetade av Myndigheten

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen SMEDJEBACKENS KOMMUN 2013-11-22 Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Familje- och utbildningsnämnden Brukarundersökning individ- och familjeomsorgen perioden maj t.o.m. oktober

Läs mer

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef

Förslag till beslut. Fredrik Alfredsson T.f. förvaltningschef. Karin Hebel Enhetschef Dnr Sida 1 (8) 2018-12-20 Handläggare Jacob Jonsson 08-508 26 325 Till Trafiknämnden 2019-02-14 Ändring av parkeringsavgifter för MC och moped klass 1 samt ändring av reducerad avgift för parkering med

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 2009 Varberg Frida Forsberg & Per Albinsson 2009-07-06 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor

Läs mer

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004

Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Vad tyckte norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2004 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna?...1 Kontakt med vården...1 Första kontakten...1 Om vi blir förkylda...2 Norrbottningarnas betyg

Läs mer

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015 Vara Kommun Invånarenkät Hösten Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 01 Örebro Virkesvägen, 10 0 Stockholm Tel: 01-, Fax:01-1 Tel: 01-, Fax: 0-1 info@markor.se www.markor.se Innehållsförteckning

Läs mer

Underlags-PM Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014

Underlags-PM Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014 Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014 Göteborg 1 (40) S w e co Gullbergs

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 DAGLIG VERKSAMHET STADSDELSRAPPORT HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 DAGLIG VERKSAMHET STADSDELSRAPPORT HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 DAGLIG VERKSAMHET STADSDELSRAPPORT HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel:

Läs mer

Brukarenkät Hemsjukvård 2012

Brukarenkät Hemsjukvård 2012 Brukarenkät Hemsjukvård 2012 Göteborgs stad En undersökning genomförd av Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB 1 (11) Uppdrag: Brukarenkät Hemsjukvård 2012 Beställare: Göteborgs stad Projektledare

Läs mer

Parkeringsutredning Arbetsgrupp Kathrin Herfurth-Selinder sammankallande Eva Zander Rydman Björn Lundell

Parkeringsutredning Arbetsgrupp Kathrin Herfurth-Selinder sammankallande Eva Zander Rydman Björn Lundell Parkeringsutredning 2017-09-28 Arbetsgrupp Kathrin Herfurth-Selinder sammankallande Eva Zander Rydman Björn Lundell Utredning parkeringsbehov och frågan om övervakning På årsmötet 2017 beslutades att styrelsen

Läs mer

Nöjdkundundersökning

Nöjdkundundersökning Sammanfattande resultat från Nöjdkundundersökning Privatkunder & Arbetsgivare 2016 Institutet för kvalitetsindikatorer AB I Box 9129, SE-400 93 Göteborg I Tel: 031-730 31 00 I E-mail: info@indikator.org

Läs mer

MYNDIGHETSRANKING 2012/2013. Så klarar myndigheterna service och bemötande gentemot små företag

MYNDIGHETSRANKING 2012/2013. Så klarar myndigheterna service och bemötande gentemot små företag MYNDIGHETSRANKING 2012/2013 Så klarar myndigheterna service och bemötande gentemot små företag Rapport Mars 2013 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Så gjordes undersökningen... 4 Vilka myndigheter

Läs mer

Hur hanterar man övergivna fordon?

Hur hanterar man övergivna fordon? Hur hanterar man övergivna fordon? Oktober 2014 Parkeringsproblem och övergivna fordon Vad kan styrelsen för en samfällighetsförening göra för att lösa parkeringsproblem på föreningens vägar och hur gör

Läs mer

Turistundersökning Marstrand 2009

Turistundersökning Marstrand 2009 Turistundersökning Marstrand 2009 Undersökning på uppdrag av Kungälvs kommun HHGS HandelsConsulting AB Innehåll 1. Sammanfattning, sid 3-5 2. Inledning och metod, sid 6-7 3. Resultat, sid 8-26 4. Förbättringsområden

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

PARKERINGSINFORMATION

PARKERINGSINFORMATION PARKERINGSINFORMATION till hyresgäster och besökare Parkeringstaxor 1 januari 2014 Information till hyresgäster och besökare av Akademiska Hus Campusområden i Stockholm Inledning Parkering är en service

Läs mer

Boendeparkering Centrum-Torsvik

Boendeparkering Centrum-Torsvik 1 (26) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Fredrik Meurman 08-731 3385 2017-05-19 TFN/2017:206 Teknik- och fastighetsförvaltningen Boendeparkering Centrum-Torsvik Resultat enkätundersökning 2 (26) Maj 2017

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 27 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 27 Kommunrapport - Inledning Under maj-juni

Läs mer

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2013

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2013 Vara Kommun Invånarenkät Hösten Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 01 Örebro Virkesvägen, 10 0 Stockholm Tel: 01-16 16 16, Fax:01-16 16 1 Tel: 01-16 16 16, Fax: 08-16 8 81 info@markor.se www.markor.se

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING I DAGLIG VERKSAMHET: GÄRDESGÅRDEN, 2006

BRUKARUNDERSÖKNING I DAGLIG VERKSAMHET: GÄRDESGÅRDEN, 2006 1 (6) Datum Sektorn för socialtjänst Handläggare BRUKARUNDERSÖKNING I DAGLIG VERKSAMHET: GÄRDESGÅRDEN, 2006 Uppdrag Inom ramen för kvalitetsarbetet inom Härryda Kommuns Socialtjänst, beslutade verksamheten

Läs mer

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN.

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN. ENKÖPINGS KOMMUN 2016 Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN Enköping 1 Enköping 2 Innehåll Demokratibarometern... 4 Så här genomförs Demokratibarometern...

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET MOTALA

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET MOTALA FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET MOTALA 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Nacka bibliotek. Brukarundersökning. November Genomförd av Enkätfabriken

Nacka bibliotek. Brukarundersökning. November Genomförd av Enkätfabriken Nacka Brukarundersökning November 2016 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. NKI 4 3. Generell nöjdhet 5 4. Bakgrundsfrågor 8 5. Nöjdhet verksamheten 12 6. Personal och öppettider

Läs mer

Image och parkeringsundersökning Lund City PROFESSOR JOHAN ANSELMSSON OCH ULF JOHANSSON

Image och parkeringsundersökning Lund City PROFESSOR JOHAN ANSELMSSON OCH ULF JOHANSSON Image och parkeringsundersökning Lund City PROFESSOR JOHAN ANSELMSSON OCH ULF JOHANSSON Metod Undersökningen gjordes i två omgångar: Först gjordes en mer kvalitativ undersökning där vi frågade personer

Läs mer

Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010

Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010 Lidköpings kommun Medarbetarundersökning 2010 Huvudresultat Mars 2010 Genomförd av CMA Research AB Lidköpings kommun 2010, sid 1 Fakta om undersökningen Syfte Syftet med undersökningen är att ta reda på

Läs mer

Parkering i Norrköping

Parkering i Norrköping Parkering i Norrköping Innehållsförteckning City-P i Norrköping...3 10-kronorsplatser - röd biljett...4 20-kronorsplatser - blå biljett...5 300-kronorsplatser...6 400-kronorplatser...7 Boendeparkering...8

Läs mer

Patent och registreringsverket Statens medieråd. Attityder bland ungdomar till upphovsrättsskyddat material online November 2017

Patent och registreringsverket Statens medieråd. Attityder bland ungdomar till upphovsrättsskyddat material online November 2017 Patent och registreringsverket Statens medieråd Attityder bland ungdomar till upphovsrättsskyddat material online November 2017 1 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 03 2 Sammanfattning 04 3 Resultat 05 4 Om

Läs mer

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 November 2008 2 Innehåll Sammanfattning... 4 1 Inledning... 5 2 Metod... 5 3 Redovisning av resultat... 5 4 Resultat... 6 4.1 Svarsfrekvens... 6 4.2

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ALINGSÅS

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ALINGSÅS FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ALINGSÅS 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden

Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Utlåtande 2017:116 RVII (Dnr 124-303/2017) Höjning av felparkeringsavgifter Förslag från trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Felparkeringsavgift för trafikfarlig

Läs mer

stans stadsdelsförvaltning S TADSMILJÖAVDELNINGEN Till Stadsdelsnämnden Tfn: 08/ SDN

stans stadsdelsförvaltning S TADSMILJÖAVDELNINGEN Till Stadsdelsnämnden Tfn: 08/ SDN Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning S TADSMILJÖAVDELNINGEN ANMÄLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 305-120/2006 SID 1 (6) 2006-02-09 Handläggare: Monica Gahm Till Stadsdelsnämnden Tfn: 08/508 12 200 SDN 2006-03-30

Läs mer

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Tekniska nämnden 2010 02 25 20 60 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 02 11 35 90 Dnr 2009/776.008 Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Ärendebeskrivning Anders Winsa anför följande i

Läs mer

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Rapportförfattare: Jenny Nordlöw Inledning Denna rapport är en del av Bergsjöns Vårdcentrals arbete för att kartlägga och förbättra

Läs mer

Göteborgs stad. Brukarenkät Myndighetsutövning FO-FH

Göteborgs stad. Brukarenkät Myndighetsutövning FO-FH Göteborgs stad Brukarenkät Myndighetsutövning FO-FH December 2015 Information om undersökningen Göteborgs Stad har under mer än tio års tid genomfört en undersökning riktad till klienter inom Individ-

Läs mer

framtida möjligheter för kulturskolan Resultat av en enkätstudie bland Sveriges musik- och kulturskolor 2018

framtida möjligheter för kulturskolan Resultat av en enkätstudie bland Sveriges musik- och kulturskolor 2018 framtida möjligheter för kulturskolan Resultat av en enkätstudie bland Sveriges musik- och kulturskolor 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Lidingö kommun Våren 2007 genomförde ett 80-tal kommuner undersökningar

Läs mer

Parkeringssituationen i Stockholm Motion av Susanne Leinsköld (s) (2002:44)

Parkeringssituationen i Stockholm Motion av Susanne Leinsköld (s) (2002:44) Utlåtande 2004: RIII (Dnr 314-2501/2002) Parkeringssituationen i Stockholm Motion av Susanne Leinsköld (s) (2002:44) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2002:44) av Susanne

Läs mer

Rapport. Tillgänglighet & Parkering i Storstäderna. Bil Sweden

Rapport. Tillgänglighet & Parkering i Storstäderna. Bil Sweden Rapport Tillgänglighet & Parkering i Storstäderna Bil Sweden 16-12-08 Om undersökningen Syfte Metod Målgrupp Antal intervjuer Attitydundersökning rörande framkomlighet och parkering i de tre storstäderna.

Läs mer

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas:

Förslaget är positivt men bör kompletteras med en tidsbegränsning av liknande slag som i zon 1. I Röd zon kan följande tidsreglering övervägas: Stockholm 2012-09-25 City i Samverkan Korgmakargatan 2 111 22 Stockholm Stockholms stad Trafik- och renhållningsnämnden 105 35 Stockholm Synpunkter på förslag till parkeringsplan Remissversion augusti

Läs mer

Rapport till Vara kommun om fritidsgårdsundersökning år 2009

Rapport till Vara kommun om fritidsgårdsundersökning år 2009 SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en fritidsgårdsundersökning bland besökare på kommunens fritidsgårdar. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga.

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Boendeparkering EN PROBLEMORIENTERAD ANALYS AV BOENDEPARKERARNAS UPPLEVELSE AV BOENDEPARKERING I GÖTEBORG

Boendeparkering EN PROBLEMORIENTERAD ANALYS AV BOENDEPARKERARNAS UPPLEVELSE AV BOENDEPARKERING I GÖTEBORG Boendeparkering EN PROBLEMORIENTERAD ANALYS AV BOENDEPARKERARNAS UPPLEVELSE AV BOENDEPARKERING I GÖTEBORG Rapport nr 7:2001 Trafikkontoret issn 1103-1530, isrn gbg-tk-r 7:2001-se 1 Förord Trafiknämnden

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ARVIKA

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ARVIKA FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ARVIKA 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Några frågor och svar om attityder till cannabis

Några frågor och svar om attityder till cannabis Några frågor och svar om attityder till cannabis 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Ipsos Sweden AB. 1 Innehåll

Läs mer

2006 Sammanfattning. IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

2006 Sammanfattning. IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN 26 Sammanfattning IT i skolan Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN Författare: CMA (Centrum för Marknadsanalys AB). Copyright: Upphovsrätten tillkommer KK-stiftelsen. Materialet

Läs mer

Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012

Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012 Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012 Utvärderingen genomförd vårvintern 2012 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Målgrupp 3 1.4 Metod 3 1.5

Läs mer

informerar Parkeringsproblem motortävlingar, ridning och travtävling på väg

informerar Parkeringsproblem motortävlingar, ridning och travtävling på väg informerar Parkeringsproblem motortävlingar, ridning och travtävling på väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva juni 2010 Parkeringsproblem, motortävlingar, ridning och

Läs mer

Villkor för förtroendevalda

Villkor för förtroendevalda Villkor för förtroendevalda ERSÄTTNINGS- OCH ARBETSVILLKOR FÖR FÖRTROENDEVALDA I KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Villkor för förtroendevalda 1 Villkor för förtroendevalda 2 Förord Att individer har möjlighet

Läs mer

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar

Besökarnas utvärdering av. www.lidkoping.se. Perioden 20120202-20120603 826 svar Besökarnas utvärdering av www.lidkoping.se Perioden 20120202-20120603 826 svar Utvärderingen Pop-up efter 2 minuters besök Man måste byta sida minst en gång Återkommer ej till samma dator inom 3 månader

Läs mer