Underlags-PM Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlags-PM Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014"

Transkript

1 Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- Sammanfattning av telefonundersökningar genomförda i november 2013 och juni 2014 Göteborg 1 (40) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE Göteborg, Sverige Telephone +46 (0) Fax +46 (0) S we c o T r an s por t S ys te m AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Member of the Sweco Group

2 Beställare: Trafikkontoret Göteborg, kontaktperson Per Bergström-Jonsson Konsult: Sweco TransportSystem AB, Jenny Widell, Viktor Hultgren, Carl-Henrik Sandbreck Uppdrag: Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen, Underlags- - Telefonundersökningar Datum: Version: Slutlig 2 (40)

3 1 Bakgrund och syfte En bidragande orsak till att det initierades en utredning om trängselskatten i Backaområdet var de många och starka yttringar som, efter beslut och införande av trängselskatt, inkom till Trafikkontoret och Trafikverket. Synpunkterna handlade framförallt om att tillgängligheten för boende i Backa begränsades till följd av trängselskattens utformning. I Backautredningens uppdragsbeskrivning benämns inkomna synpunkter som en viktig faktor som motiverade att en utredning om alternativa utformningar genomfördes. För att utredningen skulle få ytterligare kunskap om de boendes attityder till trängselskatt och trängselskattens utformning beslutades att en enkätundersökning skulle genomföras. Syftet med undersökningen var dels att den skulle utgöra underlag vid analyser av eventuella trängselskatteförändringar, dels ge ökad förståelse om upplevelsen av trängselskatten på Norra Hisingen. Undersökningen genomfördes under november När utredningens resultat presenterats togs beslut om att genomföra ytterligare en enkätundersökning. Syftet med den andra undersökningen var att få kunskap om hur boende uppfattat utredningen och dialogprocessen samt hur den föreslagna förändringen av trängselskatten i Backaområdet betraktades. Den andra enkätundersökningen genomfördes i juni (40)

4 2 Metod 2.1 Telefonintervjuer Undersökningarna genomfördes som telefonintervjuer med boende i utvalda områden på Hisingen. Orsaken till att just telefonintervju valdes var att ledtiderna är kortare jämfört med en postenkät samt att svarsfrekvensen oftast är högre i telefonintervjuer än i postenkäter. Med telefonintervjuer är det dessutom möjligt att kontrollera urvalet i samband med att undersökningen genomförs. Om det saknas respondenter från en särskild grupp, exempelvis kvinnor, är det möjligt att fortsätta ringa till dess att andelen kvinnliga respondenter är tillräckligt många. Vid postenkäter är det svårare att veta hur sammansättningen av respondenter kommer att bli, och därför kan det krävas att nya postenkäter skickas ut för att respondenter från vissa grupper saknas. 2.2 Undersökningsperioder Intervjuerna i den första undersökningen genomfördes under dag- och kvällstid mellan den 5-12 november Intervjuerna i den andra undersökningen genomfördes under dag- och kvällstid mellan den 2-9 juni (40)

5 3 Område och urvalsstorlek 3.1 Telefonundersökning 1 (november 2013) I telefonundersökning 1, som genomfördes i november 2013, undersöktes attityder till trängselskatt och till trängselskattens utformning bland befolkningen på Norra Hisingen. I stadsdelsnämnden Norra Hisingen ingår åtta primärområden. Boende inom de fyra primärområden som kan grupperas inom Hisings Backa bedöms i högre utsträckning beröras av betalstationernas placering på Norra Hisingen än övriga primärområden. För att kunna studera om attityder och resvanor skiljer sig mellan Hisings Backa och övriga Norra Hisingen jämförs områdena med varandra i resultatsammanställningen. Figur 1: Områden inom SDN Norra Hisingen och antal boende år 2012 Då det gjordes en bedömning att frågorna som ingick i undersökningen främst riktade sig till vuxna personer sattes åldersgränsen för deltagande till 19 år eller äldre. Någon övre 5 (40)

6 åldersgräns sattes ej. Enligt Göteborgs befolkningsstatistik för år 2012 var antalet bosatta över 19 år i de undersökta områdena följande: Hisings Backa (Backa, Brunnsbo, Skälltorp, Skogome) Övriga områden Norra Hisingen (Kärra, Tuve, Säve och Rödbo) år år år TOTALT Tabell 1. Antal boende per åldersgrupper Urvalet av respondenter baserades på område, kön och ålder. Urvalsstorlek inom respektive grupp bestämdes utifrån kriterierna att delgrupperna inte skulle bli för små och att minst en procent av populationen inom SDN Norra Hisingen skulle bli intervjuad. Totalt genomfördes 722 intervjuer i telefonundersökning 1, vilket innebar att den kom att omfatta 2,3 procent av de boende i Hisings Backa och 1,4 procent av boende i övriga områden inom SDN Norra Hisingen. 3.2 Telefonundersökning 2 (juni 2014) I telefonundersökning 2, som genomfördes juni 2014, användes en något annorlunda områdesindelning jämfört med undersökningen i november Det beror på att styrgruppen för Västsvenska paketet, vid detta tillfälle, hade tagit ställning till utredningens slutrapport och presenterat ett förslag till förändring av trängselskattesystemet som bygger på undantag från trängselskatt vid passage av Backastationerna. Undantaget föreslogs omfatta boende och företag inom ett särskilt geografiskt område, vilket framgår av kartan nedan. 6 (40)

7 Figur 2: Område som föreslås undantas från trängselskatt vid passage av Backastationerna. För att kunna bedöma om attityderna till utredningen och till slutförslaget skiljer sig åt mellan undantagsområdet och övriga Norra Hisingen tillämpades därför en ny områdesindelning i undersökning 2. Vid resultatredovisningen har därför svaren delats in och redovisats uppdelat på undantagsområdet respektive övriga delar av SDN Norra Hisingen. Det föreslagna undantagsområdet är något större än Hisings Backa då undantagsområdet även innefattar Kärra. Antal boende äldre än 19 år är drygt i undantagsområdet, vilket är cirka fler än i Hisings Backa. I undersökningen i juni 2014 omfattade urvalet 2,05 procent av de boende i undantagsområdet och 1,55 procent av de boende i övriga delar av Norra Hisingen. Som bilaga 4 i denna finns en lista med postnummer för de olika områdesindelningarna. 7 (40)

8 4 Frågor Frågorna i de båda telefonundersökningarna togs fram av en mindre grupp inom utredningen. Gruppen omfattade både representanter från Trafikkontoret Göteborgs Stad och konsulter från Sweco. I undersökning 2, där inriktningen på frågorna i högre grad handlade om informationsinsatserna och dialogprocessen involverades även samtalsledare i framtagandet av frågeformuläret. För att möjliggöra jämförelser var ett antal frågor, frågeformuleringar och svarsalternativ identiska med de som ställts i andra undersökningar om trängselskatten i Göteborg. Det var framförallt frågor som ställts i Göteborgs universitets undersökning från som återanvändes. 4.1 Frågor i telefonundersökning 1 (november 2013) Telefonundersökning 1 omfattade 24 frågor. 14 av frågorna var attitydfrågor och 10 var bakgrundsfrågor. Utifrån en sju-gradig skala ombads intervjupersonerna uppge i vilken grad de instämde med olika påståenden, där 7 innebar att respondenten instämde helt och 1 innebar att respondenten inte instämde alls. Det var även möjligt att svara vet ej eller ingen åsikt. Följande attitydfrågor ställdes. 1. Jag anser att trängselskatten har förbättrat trafiksituationen i Göteborg som helhet. 2. Jag anser att införandet av trängselskatt har förbättrat trafiksituationen i mitt bostadsområde. 3. Jag anser att boende i mitt bostadsområde påverkas mer av trängselskatten än övriga delar av Göteborg. 4. Trängselskatten innebär en negativ effekt på min livskvalitet. 5. Jag har ändrat mina resvanor till följd av trängselskatten. 6. Jag tycker att placeringen av betalstationerna i Backaområdet är bra. 7. Jag anser att det var en demokratisk process vid införandet av trängselskatten i Göteborg. 8. Jag har goda kunskaper om trängselskatten i Göteborg. 9. Jag anser att exempelvis parkeringsavgifter och trängselskatt är bra för att styra trafik och få in pengar till samhället. 10. Jag har en positiv inställning till Västsvenska paketet. 11. Jag anser att området jag bor i får lika mycket av samhällets resurser som övriga delar i Göteborg. 12. Jag har förtroende för kommunala politiker. 8 (40)

9 13. Det skulle vara svårt för mig att använda bilen mindre än vad jag gör idag. (Frågan ställdes enbart till dem som hade bil i hushållet) 14. Anser du att trängselskatten ska fortsätta i Göteborg efter valet 2014? (På denna fråga fanns svarsalternativet ja, nej och vet ej) Följande bakgrundsfrågor ställdes. 1. Har du körkort för bil? 2. Finns det bil i hushållet? 3. Hur många bilar finns i hushållet? (Frågan ställdes enbart till dem som hade bil i hushållet) 4. Hur många personer finns i hushållet? 5. Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? 6. Vilka färdmedel använder du för att ta dig till jobb/studier en vanlig vecka? (Frågan ställdes enbart till dem som hade svarat att de studerade eller arbetade) 7. Ungefär hur mycket betalar ditt hushåll i trängselskatt under en genomsnittlig månad? (Frågan ställdes enbart till dem som hade bil i hushållet) 8. Kön 9. Födelseår 10. Postnummer 4.2 Frågor i telefonundersökning 2 (juni 2014) Telefonundersökning 2 hade en något annorlunda inriktning än telefonundersökning 1. I telefonundersökning 2 ställdes, förutom attitydfrågor, även kunskapsinriktade frågor som berörde kännedomen om utredningen som genomförts och det slutförslag styrgruppen föreslagit. Totalt omfattade telefonundersökning 2 27 frågor varav 19 var kunskaps- och attitydfrågor och 8 var bakgrundsfrågor. Frågorna 1-3, 5-7, 13 och 19 ställdes öppet, vilket innebar att respondenterna inte fick några fasta svarsalternativ att ta ställning till. Svaren på frågorna har emellertid delats in i fem kategorier ja, ja i viss mån, nej, vet ej och ingen uppfattning. För frågorna 4, 8-12 samt användes skala 1 till 7 där 1 innebar i mycket låg utsträckning och 7 betydde i mycket stor utsträckning. Det var även möjligt att svara vet ej eller ingen åsikt. Följande attityd- och kunskapsinriktadefrågor ställdes. 1. Känner du till att det har pågått en utredning om trängselskatten i Backa? 2. Har du tagit del av information om förändringsförslag för trängselskatten i Backa? (De som svarar nej fick hoppa direkt till fråga 6.) 9 (40)

10 3. Genom vilka kanaler har du fått information om processen kring förändringar av trängselskatten i Backa? 4. Jag anser att jag fick ett bra bemötande när jag deltog i de öppna mötena om trängselskatten i Backa. (Om respondenten på fråga 3 indikerar att de varit på öppna möten ska fråga 4 ställas, annars, gå direkt till fråga 5). 5. Anser du att du fick användbar information via dessa kanaler? 6. Har du lämnat (muntliga eller skriftliga) förslag på förändringar av trängselskatten i Backa? 7. Har du på annat sätt engagerat dig för att förändra trängselskatten i Backa? 8. Införandet av trängselskatt har förbättrat trafiksituationen i mitt bostadsområde. 9. De boende i mitt bostadsområde påverkas mer av trängselskatten än övriga delar av Göteborg. 10. Jag tycker att det är bra att det gjordes en utredning om trängselskatt i Backa. 11. Jag upplever att invånarnas engagemang bidrog till framtagandet av de 17 utredningsförslagen. 12. Jag upplever att invånarnas engagemang påverkade utredningen. 13. Känner du till att det finns ett slutförslag för ändrad trängselskatt i Backa? 14. Jag tycker att slutförslaget för trängselskatten i Backa verkar bli bättre än så som det är idag. (Ställdes enbart till de som svarat ja på fråga 13) 15. Jag tycker att slutförslaget för trängselskatten i Backa är bra. (Ställdes enbart till de som svarat ja på fråga 13) 16. Uppmärksamheten kring trängselskatten i Backa har gett mig kunskap som underlättar mitt beslut i höstens folkomröstning. 17. Jag har förtroende för kommunala politiker 18. Jag har förtroende för kommunala tjänstemän 19. Brukar du engagera dig i lokala samhällsfrågor? Följande bakgrundsfrågor ställdes. 1. Har du körkort för bil? 2. Hur många bilar finns i hushållet? 3. Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? 4. Vilka färdmedel använder du för att ta dig till jobb/studier en vanlig vecka? (Frågan ställdes enbart till dem som hade svarat att de studerade eller arbetade) 5. Ungefär hur mycket betalar ditt hushåll i trängselskatt under en genomsnittlig månad? (Frågan ställdes enbart till dem som hade bil i hushållet) 10 (40)

11 6. Kön 7. Födelseår 8. Postnummer 11 (40)

12 5 Svarsfrekvens och orsak till bortfall För telefonundersökning 1 gjordes 1037 intervjusamtalsförsök per telefon, något som resulterade i 722 genomförda intervjuer. Det ger en svarsfrekvens på 70 procent. Svarsfrekvensen i Hisings Backa var 72 procent och i övriga Norra Hisingen 65 procent. För telefonundersökning 2 gjordes 958 intervjusamtalsförsök per telefon, vilket resulterade i 704 komplett genomförda intervjuer. Det ger en svarsfrekvens på 73 procent. Svarsfrekvensen i undantagsområdet var 74 procent och i övrigt område inom Norra Hisingen 71 procent. Att respondenterna vägrade svara var den vanligaste orsaken till svarsbortfallet i de båda undersökningarna. I resultatredovisningen har svaret viktats för att åstadkomma representativitet vad gäller område, kön och ålder för populationen som helhet. Antal genomförda intervjuer i respektive delgrupp framgår av tabellen nedan. Telefonundersökning 1 Telefonundersökning 2 Hisings Backa Övriga Norra Hisingen Undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen Män år Kvinnor år Män år Kvinnor år Män 65- år Män 65- år Kvinnor 65- år TOTALT Tabell 2. Antal genomförda intervjuer per område, ålder och kön 12 (40)

13 6 Resultat 6.1 Bakgrundsdata I båda undersökningarna var det lika många män som kvinnor som svarade och åldern på respondenterna var mellan 19 och 91 år. Nästan en tredjedel av respondenterna var förvärvsarbetande och nästan en fjärdedel var pensionärer. Majoriteten av de intervjuade hade körkort (88 % i undersökning 1 och 90 % i undersökning 2) och bil i hushållet (86 % respektive 83 %). I nästan var tredje hushåll fanns det två eller fler bilar. I de båda undersökningarna var det möjligt att ange fler än ett färdmedel för resor till arbetet och cirka 25 % angav att de reste på fler än ett sätt till jobbet. I alla urvalsområden var bil det vanligaste färdmedlet för resor till arbetet. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% 51% 48% 50% 47% 36% 43% 57% 64% 60% 63% 67% 64% 16% 13% 14% 16% 16% 16% övrigt kollektivtrafik bil gång+cykel Figur 3: Svarsfördelning på frågan Vilka färdmedel använder du för att ta dig till jobb/studier en vanlig vecka? I telefonundersökning 1 uppgav de boende på Norra Hisingen att de i genomsnitt betalade 275 kronor per månad i trängselskatt. I telefonundersökning 2 uppgav respondenterna att de betalade i genomsnitt 270 kronor per månad. Exkluderas de personer som svarar att de betalar noll kronor i trängselskatt var genomsnittet 291 kronor i undersökning 1 och 283 kronor i undersökning 2. De boende i Hisings Backa samt i undantagsområdet betalar mer i trängselskatt jämfört med övriga norra Hisingen. I diagrammet nedan framgår vad respondenterna uppger att de betalar i trängselskatt per månad. Endast respondenter vars hushåll har bil redovisas. 13 (40)

14 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% 21% 15% 18% 18% 21% 19% 25% 23% 21% 16% 19% 18% 14% 17% 17% 17% 16% 29% 29% 25% 23% 25% 5% 5% 5% 4% 8% 5% 500 kronor eller mer kronor kronor 1-99 kronor 0 kronor Figur 4: Ungefär hur mycket betalar ditt hushåll i trängselskatt under en genomsnittlig månad? 6.2 Attitydfrågor i telefonundersökning 1 I bilaga 1 finns diagram som redovisar svaren från samtliga attitydfrågor i telefonundersökning 1. Nedan summeras svaren på några av frågorna På frågan om trängselskatten har förbättrat trafiksituationen i Göteborg som helhet råder det delade meningar. Cirka 20 procent instämde inte alls i påståendet medan drygt 5 procent instämde helt. En majoritet instämmer inte i påståendet om att införandet av trängselskatt har förbättrat trafiksituationen i det egna bostadsområdet. Vidare anser de boende i Hisings Backa att de har påverkats mer av trängselskatten jämfört med övriga delar av Göteborg. En majoritet (cirka 60 procent) anger att deras resvanor har påverkats i större eller mindre grad av trängselskatten. Nästan 70 procent anger att de inte instämmer alls i påståendet Jag tycker att placeringen av betalstationer i backaområdet är bra. De boende i Hisings Backa är mer negativt inställda till placeringen jämfört med övriga delar av Hisingen. Hisings Backa-borna anser även att de får mindre del av samhällets resurser jämfört övriga Göteborg. 14 (40)

15 Cirka 40 procent av respondenterna instämmer inte alls i påståendet att Jag anser att det var en demokratisk process vid införandet av trängselskatt i Göteborg. På frågan Anser du att trängselskatten i Göteborg ska fortsätta efter valet 2014? svarar 38 procent ja, 54 procent nej och 8 procent svarar vet ej. Boende i Hisings Backa är något mer negativt inställda till trängselskatten. Skillnaden mellan könen är liten, men unga är mer positiva till trängselskatten än äldre. 6.3 Attityd- och kunskapsinriktade frågor i telefonundersökning 2 I bilaga 2 finns diagram som redovisar svaren från samtliga attityd- och kunskapsinriktadefrågor i telefonundersökning 2. Nedan summeras svaren på några av frågorna Nästan 9 av 10 av de intervjuade känner till att det har pågått en utredning om trängselskatten i Backa. Ungefär hälften har tagit del av information gällande förändringsförslagen. Respondenterna har främst fått information via Göteborgs-Posten och lokaltidningar. Även TV och hemskickad information har varit betydelsefulla informationskanaler. Över 90 procent av de svarande anser att de fått användbar information via de olika kanalerna. Ytterst få av respondenterna anger att de lämnat muntliga eller skriftliga kommentarer till utredningen, dock uppger en tredjedel att de på annat sätt engagerat sig för att förändra trängselskatten i Backa. Av totalt 704 intervjuade är det 34 personer som besökt öppna möten som hållits om trängselskatt i Backa. Samtliga av dessa bor i det område som föreslås undantas från trängselskatt vid passage av stationerna i Backa. De flesta som besökt de öppna mötena anser att de blev väl bemötta. 67 procent av de svarande instämmer helt i påståendet Jag tycker det är bra att det gjordes en utredning om trängselskatt i Backa. I det föreslagna undantagsområdet instämmer 71 procent i påståendet. De flesta anser att invånarnas engagemang helt eller delvis påverkade utredningen och framtagandet av de 17 utredningsförslagen. Drygt 6 av 10 känner inte till att det finns ett slutförslag för ändrad trängselskatt i Backa. Kunskapen om slutförslaget är något bättre i undantagsområdet än i övriga Norra Hisingen. Av de som känner till förslaget anser en majoritet att förslaget verkar bli bättre än dagens utformning av trängselskatten i Backaområdet. En tredjedel instämmer helt i påståendet Jag tycker att slutförslaget för trängselskatt i Backa är bra. Invånarna i undantagsområdet tycks vara något mer positiva till slutförslaget än invånarna i övriga Norra Hisingen. Påståendet Uppmärksamheten kring trängselskatten i Backa har gett mig kunskap som underlättar mitt beslut i höstens folkomröstning. gav spridda svar, och andelen respondenter som instämde i påståendet var ungefär lika stor som andelen som inte instämde. 15 (40)

16 6.4 Jämförelser mellan telefonundersökning 1 och 2. I bilaga 3 finns diagram som redovisar svaren på de tre attitydfrågor som ställdes både i undersökning 1 och i undersökning 2. De tre påståenden som gavs i de båda undersökningarna var: - Jag anser att införandet av trängselskatt har förbättrat trafiksituationen i mitt bostadsområde - Jag anser att boende i mitt bostadsområde påverkas mer av trängselskatten än övriga delar av Göteborg - Jag har förtroende för kommunala politiker Generellt sett är det mycket liten förändring i svarsfördelningen mellan undersökning 1 och undersökning 2. Det gäller alla tre påståenden. Avseende påståendet Jag anser att införandet av trängselskatt har förbättrat trafiksituationen i mitt bostadsområde var det något färre som inte instämde alls i undersökning 1 jämfört med undersökning 2. Skillnaden är dock marginell. Det har inte skett någon större förändring beträffande svaren på påståendet Jag anser att boende i mitt bostadsområde påverkas mer av trängselskatten än övriga delar av Göteborg.. Det är något fler som instämmer i påståendet i undersökning 2 jämfört med undersökning 1. Samtidigt är det en relativt hög andel som svarat vet ej eller som inte har någon åsikt. I både undersökning 1 och undersökning 2 gav de flesta respondenter uttryck för ett bristande förtroende för kommunala politiker. Om betyg 1 och 2 summeras var det 51 % av de svarande i undersökning 1 som inte instämde i påstående att de hade förtroende för kommunala politiker. I undersökning 2 var det något färre som inte instämde i påståendet, 43 %. Andelen som har högt förtroende för politiker (betyg 6 och 7) var lika stor i de båda undersökningarna 7 %. 16 (40)

17 BILAGA 1. Resultat attitydfrågor telefonundersökning 1 17 (40)

18 18 (40)

19 19 (40)

20 20 (40)

21 21 (40)

22 22 (40)

23 23 (40)

24 24 (40)

25 25 (40)

26 BILAGA 2. Resultat attityd- och kunskapsinriktade frågor telefonundersökning 2 26 (40)

27 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% Känner du till att det pågått en utredning om trängselskatten i Backa? 13% 11% 6% 9% 81% 80% Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen nej ja, i viss mån ja Har du tagit del av information om förändringsförslagen för trängselskatt i Backa? 100% 90% 80% 70% 44% 58% 60% 50% 40% 30% 23% 23% nej ja, i viss mån ja 0% 33% Backa undantagsområde 19% Övrigt område Norra Hisingen 27 (40)

28 Genom vilka kanaler har du fått information om processen kring förändringar av trängselskatten i Backa? Vet ej Hemsidan vastsvenskapaketet.se Öppna möten på annan plats Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen Hemsidan trangselskattibacka.se Radio Öppna möten på Selma Center TV Hemskickad information Annat Lokaltidning GP (40)

29 30% Jag anser att jag fick bra bemötande när jag deltog i de öppna mötena om trängselskatt i Backa 25% 15% 5% 0% instämmer inte alls instämmer helt 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% Anser du att du fick användbar information via dessa kanaler? 9% 9% 34% 58% Backa undantagsområde 41% 49% Övrigt område Norra Hisingen nej ja, i viss mån ja 29 (40)

30 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% Har du lämnat (muntliga eller skriftliga) förslag på förändringar av trängselskatten i Backa? 86% 1% 12% Backa undantagsområde 94% 4% 3% Övrigt område Norra Hisingen nej ja, i viss mån ja 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% Har du på annat sätt engagerat dig för att förändra trängselskatten i Backa? 59% 7% 33% Backa undantagsområde 72% 16% 12% Övrigt område Norra Hisingen nej ja, i viss mån ja 30 (40)

31 Fråga 8-9: se Bilaga 3. 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% Jag tycker att det är bra att det gjordes en utredning om trängselskatt i Backa Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen Jag upplever att invånarnas engagemang bidrog till framtagande av de 17 utredningsförslagen. 40% 35% 30% 25% 15% 5% 0% Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen 31 (40)

32 30% Jag upplever att invånarnas engagemang påverkade utredningen. 25% 15% 5% Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen 0% 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% Känner du till att det finns ett slutförslag för ändrad trängselskatt i Backa? 58% 7% 34% Backa undantagsområde 69% 21% Övrigt område Norra Hisingen nej ja, i viss mån ja 32 (40)

33 Jag tycker att slutförslaget för trängselskatt i Backa verkar bli bättre än så som det är idag. 50% 45% 40% 35% 30% 25% 15% 5% 0% Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen 40% 35% 30% 25% 15% 5% 0% Jag tycker att slutförslaget för trängselskatt i Backa är bra Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen 33 (40)

34 30% 25% 15% 5% 0% Uppmärksamheten kring trängselskatten i Backa har gett mig kunskap som underlättar mitt beslut i höstens folkomröstning Backa undantagsområde Övrigt område Norra Hisingen 35% 30% 25% 15% 17. Jag har förtroende för kommunala politiker 18. Jag har förtroende för kommunala tjänstemän 5% 0% 34 (40)

35 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 0% Brukar du engagera dig i lokala samhällsfrågor? 60% 57% 17% 22% 23% 21% Backa undantagsområde övrigt område Hisingen nej ja, i viss mån ja 35 (40)

36 BILAGA 3. Jämförelser mellan telefonundersökning 1 och telefonundersökning 2 36 (40)

37 Jag anser att införandet av trängselskatt har förbättrat trafiksituationen i mitt bostadsområde. 60% 50% 40% 30% 0% jun-14 nov-13 Jag anser att boende i mitt bostadsområde påverkas mer av trängselskatten än övriga delar av Göteborg. 35% 30% 25% 15% 5% 0% jun-14 nov (40)

38 35% 30% 25% 15% 5% 0% Jag har förtroende för kommunala politiker jun-14 nov (40)

39 BILAGA 4. Postnummerindelning 39 (40)

40 postnr Telefonundersökning 1 Telefonundersökning 2 Hisings Backa Övriga Norra Hisingen Postnummer undantagsområde Postnummer övrigt område Norra Hisingen x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x antal (40)

Trängselskatt Backa. Resultat från telefonintervjuer i Hisings Backa och övriga norra Hisingen

Trängselskatt Backa. Resultat från telefonintervjuer i Hisings Backa och övriga norra Hisingen Trängselskatt Backa Resultat från telefonintervjuer i Hisings Backa och övriga norra Primärområden - SDN Norra Folkmängd 2012 Backa Brunnsbo Skogome Skälltorp 7 592 6 444 2 549 8 488 Säve Rödbo Kärra Tuve

Läs mer

Nöjdkundundersökning

Nöjdkundundersökning Sammanfattande resultat från Nöjdkundundersökning Privatkunder & Arbetsgivare 2016 Institutet för kvalitetsindikatorer AB I Box 9129, SE-400 93 Göteborg I Tel: 031-730 31 00 I E-mail: info@indikator.org

Läs mer

Opinionsundersökning. Oktober Genomförd av Sifo på uppdrag av Moderaterna i Landstinget Västmanland

Opinionsundersökning. Oktober Genomförd av Sifo på uppdrag av Moderaterna i Landstinget Västmanland Opinionsundersökning Oktober 2016 Genomförd av Sifo på uppdrag av Moderaterna i Landstinget Västmanland Om undersökningen Utförare Sifo Fältarbete 29 september 12 oktober 2016 Antal intervjuer Målgrupp

Läs mer

Rapport till Eslövsbladet oktober 2015

Rapport till Eslövsbladet oktober 2015 SKOP har på uppdrag av intervjuat drygt 300 personer. Intervjuerna gjordes mellan den 29 september och 6. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning. I SKOP:s arkiv återfinns undersökningen

Läs mer

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN KAN Energi Juni 2007 Gårdavägen 1 412 50 Göteborg Tel: 031 703 73 70 Fax: 031 703 73 71 www.statistikkonsulterna.se Sammanfattning Statistikkonsulternas Västra Götalands-omnibus

Läs mer

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell Skolfrågan i Luleå Martin Ahlqvist Caroline Theorell 201-12-1 12 Om undersökningen Genomförande Antal intervjuer: 1 000 Metod: telefonintervjuer Målgrupp: allmänheten i Luleå kommun, 1 år och äldre. Urval:

Läs mer

Underlags-PM - Konsekvensanalyser

Underlags-PM - Konsekvensanalyser Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- - Konsekvensanalyser Göteborg 1 (15) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden 1. Målgrupp Undersökningen riktar sig till resenärer som valt att åka buss inom destinationerna Sälenfjällen och Trysil under sportlovsveckorna våren 2013. 2. Målsättning Målsättningen är att identifiera

Läs mer

Resvaneundersökning i Växjö kommun. Slutrapport, 2013-01-17 Projektnummer: 1734-1130

Resvaneundersökning i Växjö kommun. Slutrapport, 2013-01-17 Projektnummer: 1734-1130 Resvaneundersökning i Växjö kommun Slutrapport, 2013-01-17 Projektnummer: 1734-1130 Dokumenttitel: Resvaneundersökning i Växjö kommun Skapat av: Intermetra Business & Market Research Group AB Dokumentdatum:

Läs mer

Resvaneundersökning i Halmstads kommun Jämförelserapport - Våren 2018 Alex Spielhaupter, Erik Granberg, Hanna Ljungblad, Ronja Sundborg

Resvaneundersökning i Halmstads kommun Jämförelserapport - Våren 2018 Alex Spielhaupter, Erik Granberg, Hanna Ljungblad, Ronja Sundborg Resvaneundersökning - jämförelserapport Titel: Resvaneundersökning i Halmstads kommun Jämförelserapport - Våren Författare: Alex Spielhaupter, Erik Granberg, Hanna Ljungblad, Ronja Sundborg Uppdragsgivare:

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2014/2227 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Göteborgs Stad och Trafikverket om förändringar av trängselskatten i Göteborg September

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/161-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/161-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/161-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Gunilla Westberg Individ- och familjenämnden

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

KfS:s medlemmar om genteknik vid framställning av livsmedel. - redovisning av telefonintervjuer, november/december Beatrice Pernehagen

KfS:s medlemmar om genteknik vid framställning av livsmedel. - redovisning av telefonintervjuer, november/december Beatrice Pernehagen KfS:s medlemmar om genteknik vid framställning av livsmedel - redovisning av telefonintervjuer, november/december 1998 Beatrice Pernehagen Kooperativa institutet Box 200 63 104 60 Stockholm Telefon 08-772

Läs mer

Jubileumssatsningarna. Författare: Frida Tipple och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:27]

Jubileumssatsningarna. Författare: Frida Tipple och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:27] Jubileumssatsningarna Författare: Frida Tipple och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:27] Innehållsförteckning Information om SOM-undersökningen i Göteborg 2017... 1 Tabell 2a Inställning till påståendet:

Läs mer

Skånepanelen. Medborgarundersökning Juni Genomförd av CMA Research AB

Skånepanelen. Medborgarundersökning Juni Genomförd av CMA Research AB Skånepanelen Medborgarundersökning Juni 2015 Genomförd av CMA Research AB Sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna 5 Att leva och bo i Skåne 6 Rekommendationsbenägenhet

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Söderort & Nacka

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Söderort & Nacka Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 & Nacka Genomförd av CMA Research AB December 2015 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2015, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2015 Genomförd av CMA Research AB December 2015 Diarienummer: FUT1510-0139 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2015, sida 1 Innehåll Fakta

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Brukarnas upplevelser av sin personliga assistans i Lund

Vård- och omsorgsförvaltningen. Brukarnas upplevelser av sin personliga assistans i Lund Vård- och omsorgsförvaltningen Brukarnas upplevelser av sin personliga assistans i Lund Kvalitetsmätning 2010 2 Inledning 3 Syfte 3 Målgrupp 3 Arbetsprocess 3 Enkätens uppbyggnad 3 Svarsfrekvens och bortfall

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

Underlags-PM - Trafikanalyser

Underlags-PM - Trafikanalyser Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- - Trafikanalyser Göteborg 1 (24) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone +46

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Arenastaden

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Arenastaden Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Genomförd av CMA Research AB December 2016 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2016, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen 2 Fakta

Läs mer

Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning

Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning 14--1 1 (14) Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning Arbete efter gymnasial yrkesutbildning Denna rapport, som handlar om etablering på arbetsmarknaden för lärlingsutbildade

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Akalla - Barkarby

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Akalla - Barkarby Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Akalla - Barkarby Genomförd av CMA Research AB December 2016 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2016, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Söderort & Nacka

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Söderort & Nacka Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 & Nacka Genomförd av CMA Research AB Februari 2017 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2017, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen Kunskapscentrum för jämlik vård Västra Götalandsregionen 2018-02-02 Vårdbarometern Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Några frågor och svar om attityder till cannabis

Några frågor och svar om attityder till cannabis Några frågor och svar om attityder till cannabis 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Ipsos Sweden AB. 1 Innehåll

Läs mer

Bakgrund och syfte MARKÖR

Bakgrund och syfte MARKÖR Bakgrund och syfte Tunnelbygget vid Hallandsås har pågått sedan 1992. E fter byggstoppet i tunneln 1997 riktades mycket kri tik mot Trafikverket (tidigare Banverket), inte minst från de boende som bland

Läs mer

West Pride. Författare: Frida Tipple [SOM-rapport nr 2019:36]

West Pride. Författare: Frida Tipple [SOM-rapport nr 2019:36] West Pride Författare: Frida Tipple [SOM-rapport nr 2019:36] Innehållsförteckning Introduktion... 1 Tabell 2 Har du under de senaste månaderna 12 månaderna besökt Euro Pride/ West Pride, 2018... 3 Tabell

Läs mer

Jubileumssatsningarna. Linn Annerstedt och Maria Solevid [SOM-rapport nr 2017:12]

Jubileumssatsningarna. Linn Annerstedt och Maria Solevid [SOM-rapport nr 2017:12] Jubileumssatsningarna Linn Annerstedt och Maria Solevid [SOM-rapport nr 2017:12] Innehållsförteckning Information om SOM-undersökningen i Göteborg 2016... 1 Tabell 1a Inställning till påståendet: Göteborg

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Stadsövergripande resultat 2014 stockholm.se 2 Enkätundersökning ekonomiskt bistånd 2014 Publikationsnummer: Dnr:dnr ISBN: Utgivningsdatum: Utgivare: Kontaktperson:

Läs mer

Foto: Carl Swensson 2005:35. Invånarnas upplevelser av stadsmiljön. Stockholmsförsöket

Foto: Carl Swensson 2005:35. Invånarnas upplevelser av stadsmiljön. Stockholmsförsöket Foto: Carl Swensson 2005:35 Invånarnas upplevelser av stadsmiljön Stockholmsförsöket Våren 2005 2005:35 Transek AB FÖRORD Detta arbete utförs med målsättning att följa upp Stockholmsförsökets delmål att

Läs mer

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012

Brukarenkät IFO FH Myndighet 2012 Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Göteborgs Stad En undersökning genomförd av Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB (2) Uppdrag: Brukarenkät IFO FH Myndighet 202 Beställare: Göteborgs Stad Projektledare

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 207 11 Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 11.1 Inledning Riksskatteverket, RSV, har sedan mitten av 1980-talet genomfört stora enkätundersökningar riktade till allmänheten om deras inställning

Läs mer

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa

Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Utredningen tolkar de framkomna synpunkterna från samtalen i Backa Hur boende i Backa, Brunnsbo, Skälltorp och Skogome påverkas Tillgänglighet med bil till arbete, handel och fritid. Hur boende i Tuve,

Läs mer

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-03-31 Dnr: 2013/103-UAN-010 Daniel Berr - bh114 E-post: daniel.berr@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Beslut -

Läs mer

Kort om resvanor i Halmstads kommun. Resvaneundesökningen 2018 en sammanfattning

Kort om resvanor i Halmstads kommun. Resvaneundesökningen 2018 en sammanfattning Kort om resvanor i Halmstads kommun Resvaneundesökningen 2018 en sammanfattning Kort om resvanor i Halmstads kommun RESVANEUNDERSÖKNING 2018 April maj 2018 Genomförd av Koucky & Partners och Enkätfabriken

Läs mer

Kundundersökning - Appundersökning Mölndal mars Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag

Kundundersökning - Appundersökning Mölndal mars Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag 2018-04-17 Styrelsehandling 10 Utfärdat 2018-04-05 Diarienummer 0090-18 Administration Linda Ringhage Telefon 031 774 37 44 E-post: linda.ringhage@p-bolaget.goteborg.se Kundundersökning - Appundersökning

Läs mer

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18.

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18. Rapport till Mölndals stad -analys, har på uppdrag av Mölndals stad gjort en varumärkesundersökning bland stadens invånare och bland dem som bor i övriga delar av Storgöteborg. Huvudresultaten redovisas

Läs mer

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Genomförande Förklaringar av diagram Resultat Övergripande index Index per frågeområde Per fråga Respondentprofil

Läs mer

Uppföljning av ungdomstandvården

Uppföljning av ungdomstandvården Beställare Vård Särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppföljning av ungdomstandvården Telefonintervjuer med 19-åringar i Stockholms län Rapport augusti 2005 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2

Läs mer

3 Gäldenärernas attityder till KFM

3 Gäldenärernas attityder till KFM 3 Gäldenärernas attityder till KFM 3.1 Inledning Tabell 5. Påstående: På det hela taget fyller KFM en viktig funktion, procent. Instämmer (4+5) 48 50 Varken eller (3) 23 23 Instämmer inte (1+2) 15 14 Ingen

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 2009 Hela Halland Frida Forsberg & Per Albinsson 2009-07-06 1 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö-

Läs mer

Post&Telestyrelsen. Ny nummerplan. Undersökning i Temo Direkt oktober Oktober 2001 T-22275

Post&Telestyrelsen. Ny nummerplan. Undersökning i Temo Direkt oktober Oktober 2001 T-22275 1 Ny nummerplan Undersökning i Temo Direkt oktober 2001 2 Temo har på uppdrag av Post & Telestyrelsen genomfört en uppföljande studie av en tidigare genomförd kvalitativ undersökning om attityderna till

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015 Vara Kommun Invånarenkät Hösten Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 01 Örebro Virkesvägen, 10 0 Stockholm Tel: 01-, Fax:01-1 Tel: 01-, Fax: 0-1 info@markor.se www.markor.se Innehållsförteckning

Läs mer

SKÅNEENKÄTEN. Medborgarundersökning november 2017 Genomförd av Institutet för Kvalitetsindikatorer AB

SKÅNEENKÄTEN. Medborgarundersökning november 2017 Genomförd av Institutet för Kvalitetsindikatorer AB SKÅNEENKÄTEN Medborgarundersökning november 2017 Genomförd av Institutet för Kvalitetsindikatorer AB INNEHÅLL Resultat i korthet 1 Fakta om undersökningen 2 Fakta om respondenterna 4 Att leva och bo i

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under november- av SKOP -research ab December 12 SKOP har på uppdrag av och

Läs mer

Rapport till Marks kommun - attityder bland representanter för företag juni/juli 2006

Rapport till Marks kommun - attityder bland representanter för företag juni/juli 2006 SKOPresearch AB attityder bland representanter för företag juni/juli 2006 SKOP, Skandinavisk opinion ab, har på uppdrag Marks kommun intervjuat 154 företagare och andra representanter för företag om hur

Läs mer

FLYGET OCH MILJÖN Toivo Sjörén

FLYGET OCH MILJÖN Toivo Sjörén FLYGET OCH MILJÖN 2006-06-16 Toivo Sjörén Om undersökningen Ämne: Flyget och miljön Projektnummer: 1514899 Uppdragsgivare: Luftfartsverket/ Gullers Grupp Tid för fältarbete: 19-22 maj 2003 5 8 juni 2006

Läs mer

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 2. Genomförd av CMA Research AB Februari 2018

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 2. Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Norrtälje kommun Medborgarpanel Mätning 2 Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Norrtälje kommun, Medborgarpanel Mätning 2, sida 2 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat

Läs mer

Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner

Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- Stadsutvecklingsplaner Göteborg 1 (28) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone

Läs mer

Vilken ort? Medlemmar i föreningen

Vilken ort? Medlemmar i föreningen Kursutvärdering Kompetenta Anordnare - omgång 3 De flesta deltagarna kommer från Blekinge och från Värmland. Diagram (n=45) Vilken ort? 2 6 7 6 Blekinge Umeå Vara Värmland Västerås Det är i huvudsak större

Läs mer

Utblicken 2008 Från papper till webb erfarenheter från en blandad undersökning

Utblicken 2008 Från papper till webb erfarenheter från en blandad undersökning Utblicken 2008 Från papper till webb erfarenheter från en blandad undersökning Marknadsundersökningens Dag 2009 Karin Stenebo, Apoteket AB Barbro Eriksson, CMA Centrum för Marknadsanalys AB Bakgrund Utblicken

Läs mer

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016 Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn Kännedom Årets totala kännedom på ungefär samma nivå som närboende vilket antyder att totala kännedomen ökat. Kännedomen är störst i Huddinge (fyra av tio) och

Läs mer

Så reste Göteborgarna våren 2012. Rapport 2012-11-09

Så reste Göteborgarna våren 2012. Rapport 2012-11-09 Så reste Göteborgarna våren 2012 Rapport 2012-11-09 Dokumenttitel: Så reste Göteborgarna våren 2012 Västsvenska paketet rapport: November 2012 Utförande part: Göteborgs Stad, Trafikkontoret Kontaktperson:

Läs mer

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015

Rapport till Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun februari 2015 Regionförbundet Uppsala län och Östhammars kommun SKOP har på uppdrag av intervjuat drygt 2.300 personer. Intervjuerna gjordes under januari och. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning.

Läs mer

Rapport till Länsstyrelsen i Västernorrland September 2005

Rapport till Länsstyrelsen i Västernorrland September 2005 SKOP,, har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland intervjuat cirka 500 privatpersoner boende i Västernorrlands län. Intervjuerna gjordes per telefon mellan den 11 och 26 september 2005. Resultaten

Läs mer

HUSHÅLLENS ANVÄNDNING AV FRI-TV 2018 PÅ UPPDRAG AV POST- OCH TELESTYRELSEN

HUSHÅLLENS ANVÄNDNING AV FRI-TV 2018 PÅ UPPDRAG AV POST- OCH TELESTYRELSEN HUSHÅLLENS ANVÄNDNING AV FRI-TV 8 PÅ UPPDRAG AV POST- OCH TELESTYRELSEN BAKGRUND OCH SYFTE Post-och telestyrelsen (PTS) har gett Intermetra Business & Market Research Group i uppdrag att genomföra en undersökning

Läs mer

Eddaskolan. Elever År 3 - Våren Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter

Eddaskolan. Elever År 3 - Våren Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter Elever År - Våren 2 svar, 9% Kunskaper och bedömning 2 Medelvärde 9 2, 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena., 1 2 7, 7 27 1 2. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår.

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Depå Högdalen

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Depå Högdalen Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Depå Högdalen Genomförd av CMA Research AB Maj 2017 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2017, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Slutrapport Dialoger kring trängselskatt i Backa

Slutrapport Dialoger kring trängselskatt i Backa Slutrapport Dialoger kring trängselskatt i Backa 2014-12-01 Tobias Nygren och Emilie Widarsson LILLA TORGET 5 KORNHAMNSTORG 61 411 18 GÖTEBORG 111 27 STOCKHOLM SWEDEN SWEDEN GBG@PREERA.SE STOCKHOLM@PREERA.SE

Läs mer

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003

Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 Rapport till Ekobrottsmyndigheten undersökning i Sverige oktober/november 2003 IMRI AB, International Market Research Institute har på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten under oktober och november månad intervjuat

Läs mer

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/03315/S2 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Trafikverket och Göteborgs kommun om revidering av Göteborgsbilagan i lagen (2004:629)

Läs mer

Särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg

Särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg Skatteutskottets betänkande 2016/17:SkU5 Särskilda bestämmelser om undantag från trängselskatt för Backaområdet i Göteborg Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag till lag om ändring i

Läs mer

Polisens trygghetsundersökning. Nacka polismästardistrikt 2006

Polisens trygghetsundersökning. Nacka polismästardistrikt 2006 Polisens trygghetsundersökning polismästardistrikt 2006 Rikspolisstyrelsen, Controlleravdelningen 2006 TRYGGHETSUNDERSÖKNING I NACKA POLISMÄSTARDISTRIKT ÅR 2006 OM TRYGGHETSUNDERSÖKNINGEN... 3 ATT TOLKA

Läs mer

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Varbergstunneln 217 Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 217-12-11 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen om Varbergstunneln är hög och har ökat med tio procentenheter till nästan 9 procent sedan 215.

Läs mer

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator)

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Inställning till vårdtjänster

Läs mer

Vanor och attityder kring lagring av digitala ägodelar

Vanor och attityder kring lagring av digitala ägodelar Vanor och attityder kring lagring av digitala ägodelar En studie bland ett riksrepresentativ urval April 2007 Metod 3 Syfte Att kartlägga vanorna och attityderna kring lagring av digitala ägodelar i hemdatorn.

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

Botkyrka kommun Medborgarundersökning 2011

Botkyrka kommun Medborgarundersökning 2011 Stockholm 25 november 2011 Botkyrka kommun Medborgarundersökning 2011 Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 701 47 Örebro Virkesvägen 24, 102 30 Stockholm Tel: 019-16 16 16, Fax:019-16 16 17 Tel:

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2018 December 2018 Innehåll Om undersökningen 3 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna 6 Sammanfattningstabell 7 Resultat 8 Kännedom 9 Inställning

Läs mer

Hushållet ska ha en digitalbox utan kort eller inbyggd i sin TV, de ska inte ha utgifter för några kommersiella kanaler.

Hushållet ska ha en digitalbox utan kort eller inbyggd i sin TV, de ska inte ha utgifter för några kommersiella kanaler. Bakgrund och syfte Post- och telestyrelsen (PTS) har gett Sweco Society i uppdrag att genomföra en undersökning för att kartlägga hur stor andel av de svenska hushållen som enbart har så kallad fri-tv,

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Depå Högdalen

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Depå Högdalen Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Depå Högdalen Genomförd av CMA Research AB Maj 2016 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2016, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Norrbackaskolan. Elever År 5 - Våren 2011. Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter

Norrbackaskolan. Elever År 5 - Våren 2011. Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter Elever År 5 - Våren Kunskaper och bedömning 9 9 svar, % Medelvärde 7 0,. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 5 9 0, 00 9 5, 55,. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår.,

Läs mer

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Allmänhet Avtalsnummer: TRV 1/5 Datum: 1-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något sedan 1. Sju av tio känner idag till projektet. Kännedomen är högst i Härryda (8%) och

Läs mer

Ungas attityder till företagande

Ungas attityder till företagande Ungas attityder till företagande Entreprenörskapsbarometern Fakta & statistik 2013 Fler exemplar av broschyren kan beställas eller laddas hem som PDF-fil på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

Nacka bibliotek. Brukarundersökning. November Genomförd av Enkätfabriken

Nacka bibliotek. Brukarundersökning. November Genomförd av Enkätfabriken Nacka Brukarundersökning November 2016 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. NKI 4 3. Generell nöjdhet 5 4. Bakgrundsfrågor 8 5. Nöjdhet verksamheten 12 6. Personal och öppettider

Läs mer

SKOP-research. Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016

SKOP-research. Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016 SKOP-research Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016 SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 10 juni och den 5 juli 2016 intervjuades

Läs mer

RESVANEUNDERSÖKNING I BROMÖLLA

RESVANEUNDERSÖKNING I BROMÖLLA RESVANEUNDERSÖKNING I BROMÖLLA BILD FRÅN BROMÖLLA Stockholm 2005-11-08 SWECO VBB AB Jenny Widell SWECO VBB Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon 08-695 60 00 Telefax 08-695 62 10 2005-11-08

Läs mer

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen

Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen Generaldirektoratet för kommunikation Direktorat C Kontakter med allmänheten Enheten för övervakning och uppföljning av den allmänna opinionen 30.9.2009 EB71.3 EU-VALET 2009 Eftervalsundersökning Landsprofil:

Läs mer

Albatross Montessoriskola

Albatross Montessoriskola Elever År - Våren svar, 00% Kunskaper och bedömning 46 43 4 Medelvärde. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 3 0 3, 64 3 64 3 3 3. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår.

Läs mer

Region Skåne. Skåneenkäten 2014 Tertial 2. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2014

Region Skåne. Skåneenkäten 2014 Tertial 2. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2014 Region Skåne Skåneenkäten 2014 Tertial 2 Genomförd av CMA Research AB Augusti 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 5 Bilagor Förtroende för politiker

Läs mer

EU opinion i Sverige. Marcus Weissenbilder och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:9]

EU opinion i Sverige. Marcus Weissenbilder och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:9] EU opinion i Sverige Marcus Weissenbilder och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:9] Innehållsförteckning Den nationella SOM-undersökningen 2017... 1 Figur 2 Åsikt om det svenska medlemskapet i EU, 1992-2017...

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under december 8 januari 9 av SKOP Lucie Riad, Regionförbundet Uppsala län,

Läs mer

Källskolan. Elever År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena.

Källskolan. Elever År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. Kunskaper och bedömning Medelvärde 9,. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 8, föregående år 1 10, 8 1,1. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 9,0 föregående år

Läs mer

Demokrati och delaktighet i Göteborg. Författare: Frida Tipple och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:28]

Demokrati och delaktighet i Göteborg. Författare: Frida Tipple och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:28] Demokrati och delaktighet i Göteborg Författare: Frida Tipple och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:28] Innehållsförteckning Introduktion... 1 Tabell 2 Hur nöjd är du med det sätt på vilket demokratin

Läs mer

Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna

Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna En undersökning om vilka konsekvenser det får om stadshusledningens förslag att ta bort 5-7 administrativa tjänster verkställs. 7 februari 27

Läs mer

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1.

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Juni/juli 2006 SKOP,, gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela riket, tele-skop riks. Mellan den 15 juni och 14 juli 2006 intervjuades 1.000 personer på uppdrag av bland andra. Resultaten

Läs mer

Läsvärdesundersökning Pejl på Botkyrka

Läsvärdesundersökning Pejl på Botkyrka Läsvärdesundersökning Pejl på Botkyrka November-December 2009 INLEDNING... 4 SYFTE... 4 METOD... 4 URVAL OCH INSAMLING AV INFORMATION... 4 FRÅGEFORMULÄR... 4 DATABEARBETNING OCH ANALYS... 4 BORTFALLREDOVISNING...

Läs mer

Hushållet ska ha en digitalbox utan kort eller inbyggd i sin TV, de ska inte ha utgifter för några kommersiella kanaler.

Hushållet ska ha en digitalbox utan kort eller inbyggd i sin TV, de ska inte ha utgifter för några kommersiella kanaler. Bakgrund och syfte Post- och telestyrelsen (PTS) har gett Sweco Strategy i uppdrag att genomföra en undersökning för att kartlägga hur stor andel av de svenska hushållen som enbart har så kallad fri-tv,

Läs mer

Svenskarnas värdering av radio och tv Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:21]

Svenskarnas värdering av radio och tv Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:21] Svenskarnas värdering av radio och tv 2016 Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:21] Innehållsförteckning Introduktion... 1 Tabell 2 Enligt din mening, vilket inflytande

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö

Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 27 Tillsynssamverkan i Halland - Miljö Enkät om länets Miljö- och hälsoskyddskontor 27 Kommunrapport - Inledning Under maj-juni

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Undersökning om Stureplanerna

Undersökning om Stureplanerna Undersökning om Stureplanerna 18 september 2017 Johan Orbe Om undersökningen Undersökningen genomfördes under perioden 8-15 september 2017 i Sifos webbpanel. Totalt tillfrågades 1003 personer boende i

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SKARPNÄCK

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SKARPNÄCK STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SKARPNÄCK Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432

Läs mer