HÄLSOARBETE! LÄSÅRET ! FÖRORD!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄLSOARBETE! LÄSÅRET 2015-2016! FÖRORD!"

Transkript

1 HÄLSOARBETE LÄSÅRET FÖRORD

2 Hur vi mår beror till största delen på vår livsstil, våra känslor och upplevelser samt de miljöer vi lever och arbetar i. Inget annat system i samhället formar oss lika mycket som vår ursprungsfamilj. Vi föds in i ett system som påverkar oss i flera generationer. Det påverkar oss långt mer än vi tror och vill erkänna. Generationers livsstil har format vår uppväxt.det styr också våra beteende som föräldrar när vi får egna barn. Det behövs starka krafter och lång tid för att ändra invanda mönster. Hälsoarbetet är en lågintensiv modell i hälsa och livsstil som sträcker sig över lång tid. Utgångspunkten är att en holistisk hälsosynsyn skall genomsyra allt arbete.

3 MÅL FÖR HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE PÅ KÖPINGEBRO SKOLA Barnen skall ges en saklig och begriplig hälsoupplysning och ambitionen är att livsstilen skall påverkas i önskvärd riktning. Skolans arbete skall ses som en livsviktig investering för god hälsa hos framtida generationer. ORGANISATIONSMODELL Samtliga enheter inom förskoleklass,skola och fritidshemmen arbetar aktivt med hälsofrågor i de åldrar där barnen berörs. Inom Köpingebro enhetsområde arbetar vi med följande hälsofaktorer: Goda levnadsvanor Samarbete hem-skola-fritid Mycket rörelse Bra mat Trygghet och Trivsel En trivsam närmiljö Bra kulturupplevelser Nej till droger Innehåll: Förord Mål /organisation Innehåll

4 Goda levnadsvanor Samarbete hem-skola-fritid Rörelse och vila Trygghet och trivsel En trivsam närmiljö Ett drogfritt liv Bra kulturupplevelser Bilagor Historik Goda levnadsvanor Daglig kontakt med föräldrar i förskola och på fritids För att grundlägga goda levnadsvanor är det viktigt att personal och vårdnadshavare har en daglig dialog om barnet. Eleverna får hem ett informationsblad i samband med utskick om skoljoggen där hälsoarbetet presenteras och beskrivs.( bilaga ) Samtal med skolbarnen Samtal i ring äger rum i de lägre årskurserna och man har klassråd en gång i veckan i samtliga klasser. Då diskuteras olika problem som har uppstått under dagen eller veckan.personalen har då också möjlighet att prata om vikten av goda levnadsvanor.

5 I åk 4 genomför skolsköterskan ett enskilt hälsosamtal med eleverna samt pratar med hela klassen om rörelse och goda matvanor. I åk 1 pratar skolsköterskan med hela klassen om frukost och sömn samt genomför enskilda hälsosamtal. Samarbete och samtal med vårdnadshavare På utvecklingssamtal och via kontinuerlig kontakt med vårdnadshavarna har skolan möjlighet att diskutera barnens levnadsvanor.på föräldramöte i åk 4 informerar skolsköterskan om rörelse och goda matvanor. Föräldrarna får samma information som barnen så att man kan prata med barnen hemma. Samarbete och samtal med eleverna Personliga utvecklingssamtal sker varje läsår inom ämnet idrott. Idrottsläraren samtalar tillsammans med eleven om vikten av goda levnadsvanor och ger råd och tips om bl.a fritidsaktiviteter. Personalutbildning All personal genomgår utbildning i hjärt - och lungräddning och alla skolbarnen från år 1-6 får utbildning i HLR Samarbete hem-skola-fritid Ett gott samarbete mellan hem-skola-fritid är en viktig förutsättning för att kunna bedriva ett framgångsrikt hälsoarbete. Samarbetet kommer sedan att gradvis avta med stigande ålder. Utvecklingssamtal: Vid utvecklingssamtal diskuteras barnets hälsa och levnadsvanor med föräldrar och vårdnadshavare.

6 Föräldraforum: Ett aktivt samarbete med föräldrarna pågår ständigt. Två gånger om året samlas föräldrarepresentanter i ett föräldraforum. Föreningssamverkan: Det är viktigt att ge barnen en meningsfull fritid. Skolan kan i samarbete med föreningslivet medverka till detta. Besök på idrottstimmarna av olika föreningsledare är uppskattat. Sporthallen utnyttjas av fritidshemmen i stort sett alla eftermiddagar. Det är också viktigt att ha en gemensam syn på barnens fostran i hem,skola och inom föreningslivet Mycket rörelse Förutom skolgymnastiken är skolans ambition att eleverna skall röra på sig så mycket som möjligt alla skoldagar. I förskoleklasserna och på fritids har eleverna schemalagda aktiviteter i sporthallen varje vecka för att stimulera till lustfyllda aktiviteter. Stor vikt läggs vid daglig utevistelse för barnen. Skolgårdens miljö stimulerar till mycket rörelse och vi har fått nya lekredskap, en alldeles ny Tarrzanbana och en helt ny idrottsanläggning med konstgräs. Skolan försöker att ha ett stort utbud av olika rastaktiviteter. Friluftsdagar/aktivitetsdagar: Rollerbladesdag, skoljogg,orientering,friidrott,trafikdag och slutspurt med bad är de gemensamma aktiviteterna som alla skolbarnen tillsammans genomför under skolåret.

7 Skolans ambition är att uppmuntra breddidrott och har därför en tydlig policy när det gäller tävlingsverksamhet ( bilaga ) Idrottsaktiviteter på fritids: Idrottstimmen på fritids är en viktig aktivitet som stimulerar barnen och ökar lusten till rörelse. Meningen är att barnen skall prova olika sorters fritidsaktiviteter så att de kan delta i närområdets föreningsliv. Extramotorisk träning: Lek och rörelse prioriteras i de yngre åldrarna så att de fin och grovmotoriska färdigheterna stärks och utvecklas. Detta ökar lusten till fysisk aktivitet och bygger upp ett bra självförtroendet hos eleverna. Möjlighet ges till extra träning i liten grupp 45 minuter/vecka( bilaga ) Motionsslinga: Alla skolbarn har möjlighet att när som helst under skoldagen springa en slinga runt konstgräs planen. Frisk luft och mycket rörelse stärker barnen i deras dagliga skolarbete Musik och rörelse: På förskola, i förskoleklass samt i skolan är musik och rörelse naturliga aktivitetsinslag under dagen. Hela skolan sjunger är en populär och ständigt återkommande aktivitet där både personal och barn samlas i sporthallen för en stunds allsång. Sikta mot stjärnorna är ett annat arrangemang som organiseras av elever ur hälsorådet. Elever från år 3-6 får anmäla sig i en sång,dans och musiktävling, där en segrare koras under högtidliga former. Kompanjon lärare från kulturskolan kommer varje vecka till åk 2 - eleverna. Skolans jul och sommaravslutningar är högtidliga stunder med mycket sång och musik, där skolans instrumentalelever får chans att visa sina färdigheter. Drama: I förskoleklasserna är rollekar och enklare dramatiseringar ett viktigt inslag. Drama förekommer naturligt i skolans undervisning och ingår även i kommunens kulturgaranti. Bra mat Pedagogiska måltider: Personalen äter tillsammans med barnen. Grönsaker på varje tallrik är en viktig policy. Salladsbuffé I matbespisningen serveras en variationsrik salladsbuffé. Personalen ser till att barnen lägger upp grönt på sin tallrik och försöker uppmuntra dem till att prova på nya sorter. Frukost och mellanmål: Frukost och mellanmål erbjuds till de elever som inte går på fritids till självkostnadspris. Matråd:

8 En gång per termin har skolan matråd. Två representanter från varje klass är med i matrådet där de har möjlighet att komma med förslag. Kost- och näringslära: Åk 6 får gedigna kunskaper i ämnet hemkunskap av utbildade lärare i ändamålsenliga lokaler. Frukt och grönt på skolan: Skolans mål är att så långt det är möjligt servera barnen frukt i skolan vid olika arrangemang istället för kakor och godis. Trygghet och trivsel Elevsamtal; I samtalen med eleverna får de möjlighet att berätta om sin vardagssituation,både spontant och i samtal i ring, veckans utvärdering och klassråd. Utvecklingssamtal; På utvecklingssamtalet diskuterar elev, personal och vårdnadshavare elevens trygghet och trivsel. Trygghet och trivselenkät; Varje år får eleverna besvara ett antal frågor om sin trygghet och trivsel på skolan. Trygghetsvandringar Värdegrundsarbetet Vi undersöker kontinuerligt hur eleverna trivs i olika sammanhang och vi har ett aktivt värdegrundsarbete i alla klasser och grupper. Arbetet följs upp, utvärderas och förbättras.

9 Generellt sett kan man säga att eleverna upplever att de har en god arbetsmiljö på skolan där all personal på ett mycket aktivt sätt förebygger och arbetar för en bra social miljö Elevhälsoteam; Varannan vecka träffas en grupp bestående av rektor, specialpedagog, samt kurator och skolsköterska. Skolhälsovård; Skolhälsovården skall främst vara förebyggande.hälsokontrollerna präglas av en helhetssyn på hälsan där kropp och själ, miljö och sociala faktorer ses i ett sammanhang. Eleverna erbjuds en hälsoundersökning i förskoleklass, åk 2 och åk 4 där längd, vikt och syn kontrolleras. Rygg kontrolleras from åk 4. Vaccinationer åk 2; Komplettering av MPR(mässling, påssjuka och röda hund) Flickor i åk 5 erbjuds vaccination mot MPV (livmoderhalscancer). I åk 6 erbjuds alla komplettering av MPR (mässling,påssjuka och röda hund) Kuratorsamtal; Två dagar i veckan finns kurator tillgänglig. Elevråd; En gång per månad hålls det elevrådsmöte. Rådet består av en elev från varje klass samt en personalrepresentant. Här diskuteras vardagsmiljön och skolans ordningsregler. Trygghetsteam; Skolan har ett trygghetsteam som kan friställas och rycka ut direkt när så behövs.de arbetar med stöd av likabehandlingsplanen.(se hemsidan) Hälsoråd; 6 st elever från åk 5 och 6 kallas 3-6 gånger per termin till ett hälsoråd.dessa elever skall bistå och komma med idéer gällande skolans hälsoarbete. Hälsorådet hjälper till vid alla friluftsdagar och är en ovärderlig hjälp vid dessa arrangemang.

10 De anordnar också Sikta mot stjärnorna som är en populär sång och danstävling där alla som vill kan anmäla sig. Ett annat spännande inslag är personal-elevmatchen i innebandy som spelas dagarna innan jullovet. EN TRIVSAM NÄRMILJÖ I projekteringen av nybygget på skolan har både elever och personal kommit med bra förslag. Det gäller både ute och innemiljön. En helt ny miljö har skapats till allas glädje. Elev- och personalinflytande; Råden har till uppgift att bland annat verka för en hälsofrämjande skolmiljö. De miljöfaktorer som alla som vistas på skolan bör känna till och verka för är att se till att ljudnivån är på rätt nivå t.ex i matsalen, på skolgården och i biblioteket.att det är trivsamt och rent på skolgården är viktigt. ETT DROGFRITT LIV Genom regelbundna samtal vill vi ge barnen kunskap om faran med droger. Målet är att de i framtiden väljer en drogfri livsstil. Undervisning; Skolan arbetar drog förebyggande. Skolan har en tydlig tobakspolicy. Absolut förälder; Föräldrarna i åk 6 erbjuds en utbildning på kvällstid. Syftet är att informera och stärka dem i deras kommande roll som tonårsförälder.

11 Hälsoinformatörer; Elever från Norreportsskolan åk 7 kommer höst- och vårtermin till åk 5 och informerar om mat och motion samt tobak. Elever från åk 8 besöker åk 6 och tar upp ämnet snus och reklam BRA KULTURUPPLEVELSE Kommunens kulturgaranti; Sedan 2011 har Ystad kommun en kulturgaranti för barn och unga i Ystad. Den garanterar att alla barn (från 4år) i förskolan till och med åk 9 i grundskolan skall få minst en kulturupplevelse per läsår. Kulturupplevelsen kan vara t.ex teater, bio, dans, musik eller konst. Hela skolan sjunger; Hela skolan samlas i sporthallen vid olika tillfällen för att sjunga tillsammans. Åk 2 har varje vecka besök av en kompanjonlärare från kulturskolan. Dans; Alla klasser arbetar med dans som en naturlig rörelseform. Konstrunda; Konstnärerna på Österlen har årligen utställning under påskveckan. Några klasser får då tillfälle att besöka några konstnärer.besök på museum och andra kulturella evenemang besöks i mån av ekonomi. Till vårdnadshavaren Köpingebro skola kommer att fortsätta satsningen på en intensiv hälsoundervisning.

12 Målet är att barn och föräldrar skall få kunskap om vad god hälsa är och att de kan skapa en livsstil för sig själva som är hälsofrämjande. Vi arbetar inom följande område Goda levnadsvanor Samarbete hem-skola-fritid Mycket rörelse Bra mat Trygghet och trivsel En trivsam närmiljö Bra kulturupplevelser Nej till droger Hälsoarbetet startade 1990 och får ses som en låg intensiv modell som skapats under lång tid. På Köpingebro skola är det hälsofrämjande arbetet ett naturligt inslag för elever, personal och föräldrar. Vår vision går som en röd tråd genom skolans vardagliga arbete. I hälsoarbetet utgår vi från en holistisk modell där helhetstänkande är grunden och kunskap och insikt om hälsans betydelse utgör en viktig del. Modellen används för att sprida kunskap om vikten av en sund livsstil samt att försöka påverka och inspirera barn och föräldrar. Föräldrasamverkan är viktigt i hälsoarbetet. Skall livsstilsfrågor få genomslag och bidra till förändring måste skola, barn och föräldrar arbeta tillsammans. Tanken är att grundlägga positiva attityder för att eleverna så småningom ska ta ansvar för sin egen hälsoutveckling. Sex elever träffas regelbundet i ett hälsoråd. De representerar eleverna, fungerar som inspiratörer och arbetar tillsammans med personalen med hälsofrämjande aktiviteter. För att uppmuntra till fysisk aktivitet är ett varierat utbud viktigt. Skolan erbjuder en rik variation av rörelse varje dag, vissa tillfällen är schemabundna. Vi lägger stor vikt vid barnens matvanor, vi arbetar drogförebyggande och vi försöker ständigt förbättra barnens närmiljö. Vi erbjuder organiserade kulturupplevelser via kommunens kulturgaranti. Skolan vill förmedla vikten av att lära och utvecklas även i skapande processer, en motvikt till allt som är prestationsinriktat, en tanke som går hand i hand med den helhetssyn som skolan vill förmedla. I år 2 och 4 har skolsköterskan hälsosamtal med samtliga elever. Vill du läsa om hälsoarbetet i sin helhet gå in på skolans hemsida skola/hälsoarbete Har ni tankar och idéer kring hälsoarbetet så hör gärna av er eva.svensson@skola.ystad.se marit.carr@skola.ystad.se hakan.mild@skola.ystad.se Policy för Köpingebro skola angående tävlingsverksamhet Åk 1-3 Syfte: Att träna elevernas förmåga att idrotta enskilt eller i grupp. Enkla tävlingsmoment inom ramen för skolans idrottsundervisning.

13 Åk 4-6 Syfte: Att uppmuntra intresset till rastaktivitet såsom fotboll,bordtennis,handboll,bandy m.m Ett av Svenska skolidrottsförbundets mål är att hitta nya former för att främja fysisk aktivitet bland barn. Varje år genomför Köpingebro skola Skoljoggen, ett arrangemang där alla skolans elever går eller joggar valfri sträcka. Vid terminens slut arrangeras Slutspurten där barnen joggar/går till Nybrostrandsbadet Skolan har en positiv inställning till samarbete med ortens idrottsföreningar och välkomnar dessa att göra reklam för sin verksamhet på idrottslektionerna. Föreningar som brukar bjudas in är volleyboll, basketboll,långgolf och tennis där alla klasser erbjuds ett lektionstillfälle per idrott. Företrädare för idrottsföreningarna måste vara väl förtrogna med skolans mål och skolans värdegrund. Extra motorisk träning På Köpingebro skola i Ystad har det bedrivits extra motorisk träning för elever under en ganska lång tid. I början på 90-talet inventerades behoven för första gången. Man insåg ganska snabbt att de extra resurser som sattes in gav ett bra resultat i övningsämnen såväl som i den övriga undervisningen. Sambandet mellan utvecklad motorik och läs/skrivinlärning är numera väldokumenterat. Under årens lopp har det vuxit fram en modell som här redovisas. Förskoleklassen har idrottsundervisning i idrottshallen. Slöjd och idrottslärare gör motorikobservationer vid ett par tillfällen och diskuterar sedan med förskollärarna vilka elever som är i behov av extrastöd. Vid sista utvecklingssamtalet i förskoleklassen på vårterminen förbereds de föräldrar vars elev kan bli aktuella för extra motorisk träning. Under skolstartens första dagar har den blivande klassläraren åter utvecklingssamtal med föräldrarna och bestämmer då om eleven fortfarande är i behov av extra stöd. Undervisningen är frivillig och eleven går ifrån en vanlig lektionstimme. De elever som finns i den extra motoriska gruppen är åldersblandade från årskurs 1-3. På höstterminen är gruppen lite större, ibland upp till 12 stycken. En del skrivs ut redan efter en termin, andra får undervisning så länge behovet finns kvar. Idrottsläraren och slöjdlärarna samarbetar och det har givit mycket gott resultat.

14 Den första tiden tränas eleverna i grovmotorik. Efter ca fem veckor byter eleverna och tränas sedan i fin motorik. Vissa elever är endast i behov av fin motorik, andra av grov motorik. I slutet av varje termin görs en bedömning för att bestämma behovet av en fortsättning i gruppen. HISTORIK 1994 Införande av extra motorisk träning 2 lektioner i veckan för överviktiga motoriska svaga eller dåligt motoriskt utvecklade barn, barn med medicinska handikapp samt barn med svårigheter i sina sociala relationer Införande av schema lagd idrott i förskolan för att tidigt kunna förebygga dålig motorik Införande av fin motorisk träning en veckotimme för barn med försämrad fin motorik Skolan började med hälsodagar (en per termin). Syftet var att höja kunskapen och ge eleverna insikt i vikten av god hälsa och god livsstil Skolans personal genomförde ett ITIS-projekt med temat hälsa och välmående som hette MÅ BRA. Fyra grupper (en fritidsgrupp, en grupp förskoleklass, en

15 grupp år 1 och en grupp år 3) genomgick ett speciellt termin. hälsoprogram under en 2002-ht Hälsoår utlystes på skolan, där samtliga årskurser 1-6 och förskoleklass skulle delta med MÅ BRA-modellen. Elevens val i rå 3-6 inriktas helt på hälsa vt 1-6. Förskolans barn i åldern 1-5 anslöts till modellen. Motions tjuga införs i år Skolan skriver in god hälsa och livsstil i sin verksamhetsplan som ett av två prioriterade mål (det andra målet var läs- och skrivutveckling). Hälsoarbetet fortsätter nu att gälla fullt ut inom hela skolans verksamhetsområde utom fritidshemmen. Läsårets tema är hopp rep. Lions i Ystad skänker hopp rep till samtliga skolbarn För att aktivera eleverna på fritidshemmen införs handslaget. Läsårets tema är dans. Pedagoger hyrs in. (Streetdans, salsa, gamla skånska danser, linedans och bugg) Handslaget fortsätter. Årets tema är natur och hälsa med speciell fokus på ute pedagogik. Sporthallen får vik vägg och förskolorna erbjuds schema lagd sporthalls tid. Skolan erhåller grön flagg Hälsoarbetet och handslaget fortsätter. Årets tema heter Skogen Årets tema heter Astrid Lindgren i Linne s trädgårdar. Hälsoarbetet fortsätter och fokus ligger på kondition och uthållighet idrottslyftet startas på fritids Bärande vänskap. Trygghet och trivsel är årets tema Vi fortsätter ytterligare ett läsår med temat bärande vänskap Årets tema är vatten. Vi arbetar med vår närmiljö Utematematik. En extra satsning på matte undervisningen i utemiljö Årets tema är Tillsammans. Ett projekt som bygger på integration mellan elever från alla årskurser Fortsatt arbete med tillsammansgrupperna Hopprepsprojektet, Rastaktiviteter med tema, Värdegrundsprojekt Rastaktiviteter med tema

Köpingebro skola HÄLSOARBETE LÄSÅRET 2014-2015

Köpingebro skola HÄLSOARBETE LÄSÅRET 2014-2015 HÄLSOARBETE LÄSÅRET 2014-2015 FÖRORD Hur vi mår beror till största delen på vår livsstil, våra känslor och upplevelser samt de miljöer vi lever och arbetar i. Inget annat system i samhället formar oss

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 Kunskapsutveckling Elever och studerande når de nationella kunskapsmålen (Barn- och utbildningsplan för Ystad kommun 2010-2014, BUN-plan). I förskolan arbetar

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. 2007 Kyrkskolan

KVALITETSREDOVISNING. 2007 Kyrkskolan KVALITETSREDOVISNING 2007 Kyrkskolan Kvalitetsredovisning Kyrkskolan 2007 Mål att redovisa utifrån utvärderingsplan 2007. Likabehandlingsplanen Mål: Personalen arbetar för att skapa en trygg social miljö

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09

Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 Arbetsplan/Utvecklingsplan för Ljungdalaskolans verksamheter Läsåret 08/09 1. Ansvarsområden Grundskolan åk 1-5 En F-klass En förberedelseklass inklusive asylbarn SVA-grupper Hemspråksgrupper i albanska,

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbacksskolan Åsa Bergström rektor . Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Trollbacksskolan Verksamhet Grundskola F-5 skola Vår vision Ingen

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN. Kvalitetsredovisning 2008. Slättens förskola

FALKENBERGS KOMMUN. Kvalitetsredovisning 2008. Slättens förskola FALKENBERGS KOMMUN Kvalitetsredovisning 2008 Slättens förskola 1 1.1.1.1 Innehållsförteckning 1. Inledni ng.... 3 2. Vår arbetsorganisation... 3 3. Vårt kvalitetsarbete... 3 4. Kunskap och lärande prioriterade

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig.

1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig. TALLBACKASKOLANS FRITIDSHEM ÅK 1 2013/2014 Mål för fritidshemmet 2013-2014 1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig. 2. Alla barn känner

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund VÅR VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

Elevhälsan vid Edenskolan

Elevhälsan vid Edenskolan Elevhälsan vid Edenskolan Sida! 1 av 9 Innehållsförteckning 1. Skollag a) Elevhälsans omfattning b) Hälsobesök c) Enkla sjukvårdsinsatser 2. Elevhälsans syfte 3. Elevhälsans lokala omfattning 4. Elevhälsans

Läs mer

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Inledning Kravet på kvalitetsredovisning regleras i Förordning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

Löddesnässkolans. Fritidshem

Löddesnässkolans. Fritidshem Löddesnässkolans Fritidshem 2014/2015 Välkommen till Område Löddesnäs Fritidshem. Enhet Löddesnäs fritidshem består av 4 avdelningar, Idun Saga, Freja och Embla. Alla fritidshemmen ligger integrerade i

Läs mer

Hälsa och rörelse Februari 2015

Hälsa och rörelse Februari 2015 Hälsa och rörelsee Februari 2015 Margareta Sundinn Utredare Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 1 Bakgrund... 1 Vad säger nationella och lokala styrdokument?... 1 Läroplaner... 1 Läroplan för förskolan...

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Banslättsskolans fritidshem

Banslättsskolans fritidshem s fritidshem informationsfolder 15 01 07 Välkommen till s fritidshem s fritidshem bedriver en verksamhet där målsättningen är att skapa förutsättningar för att eleverna ska utveckla sin sociala kompetens

Läs mer

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola KUMLA KOMMUN Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola Förutsättningar Barn antal, inskrivna i dag 58 st. Avdelningar- en småbarnsavdelning med barn i åldrarna 1-3, två syskonavdelningar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt.

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt. Vad är hälsa? Definition av WHO En god hälsa är ett tillstånd av (fullständigt) fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro av sjukdom eller handikapp Hälsa är hur man mår, hur man

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet

Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet Livsstil och hälsa - nytt tema i Grön Flagg tidigare tema : Kretsloppet Björken är en förskola i Lindesberg. Vi har två yngre avdelningar med barnen mellan 1 3 år och två äldre avdelningar med barnen mellan

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Vartoftaenhets hälsomål 2015/2016

Vartoftaenhets hälsomål 2015/2016 Vartoftaenhets hälsomål 2015/2016 Syfte med vårt hälsoarbete: Vi ska bidra till att våra barn/elever utvecklar såväl en god psykosocial hälsa och ett gott välbefinnandet som en god fysisk hälsa. Hälsa

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan 1 1. Presentation av verksamheten Resursskolorna består av Loftebyskolan 1-6 och 6-9, Odenskolan samt Mobila Resursskolan.

Läs mer

Barn- och ungdomsplan 2012-2015

Barn- och ungdomsplan 2012-2015 Barn- och ungdomsplan 2012-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-16, 72 1(6) Barn och ungdomsplan 2012-2015 Förskola Förskoleklass Grundskola Grundsärskola Skolbarnomsorg Kulturskola Bibliotek Elevhälsa

Läs mer

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola 2010 Organisation Mimers Vittjärv AB driver förskolan Vittjärvsgården och grundskolan Mimers Brunn. Verksamheten förvaltas av en styrelse bestående av dels

Läs mer

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13 ditt val din profil 1 Björknässkolans profiler 4 Engelska 5 Idrott och Hälsa 6 Matematik/ Naturorienterande ämnen 7 Musik 8 Bild och form 8 Hemkunskap

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

Familjedaghemmen i Innertavle/Yttertavle. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Familjedaghemmen i Innertavle/Yttertavle. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Familjedaghemmen i Innertavle/Yttertavle Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Sammanfattning Som ansvarig förskolechef kan jag utifrån både verksamhetsbesök, föräldraenkät, föräldrasamtal och kvalitetsredovisningen

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Hammarby Förskolor Skolor Väster

Hammarby Förskolor Skolor Väster 2010-09-30 1 (8) Dnr: Kvalitetsredovisning Avseende hösten 2009 våren 2010 Hammarby Förskolor Skolor Väster Ingående förskolor: Hammarby Trollflöjten Hammarbyängen Knattekompaniet Ansvarig: Gunilla Karlsten

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Ålidhemsskolan 2009-08-20 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling INLEDNING Vid Ålidhemsskolan ska det råda nolltolerans mot all diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stugsunds skola Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009

Kvalitetsredovisning 2009 Kvalitetsredovisning 2009 FÖRSKOLEKLASSEN Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Rektor 2010-05-12 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Välkommen till förskolan Nyponbacken. Lokal arbetsplan Reviderad september 2013

Välkommen till förskolan Nyponbacken. Lokal arbetsplan Reviderad september 2013 Välkommen till förskolan Nyponbacken Lokal arbetsplan Reviderad september 2013 Förskolan har fem avdelningar Igelkotten Myran Kaninen Giraffen Räven 1 3 år 1 3 år 3 5 år 3 5 år 3 5 år På förskolan arbetar

Läs mer

Innehållsförteckning. Version

Innehållsförteckning. Version Yoksas väg Innehållsförteckning Version... 2 Förord... 1 Definition av Yoksas väg... 1 Policy för ledare i Yoksa... 2 Policy för utövare i Yoksa... 3 Policy för förädlar & anhöriga i Yoksa... 4 Taekwondo

Läs mer

Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Förskoleklasser, Fritidshem Läsår 2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Lilla Flottens förskola. Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016 Lilla Flottens förskola. Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Lilla Flottens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål Normer och värden... 3 Läroplansmål Utveckling och lärande... 5 Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Nya Slättängsgårdens förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Slättängsgårdens förskola har idag fyra avdelningar och

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig 2014 Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner,

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 GRUNDSKOLA Götlunda skola Nybyholmsskolan Medåkers skola 2015-02-20 INNEHÅLL VERKSAMHETSCHEFEN HAR ORDET 5 NORMER OCH VÄRDEN 7 PLANEN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH LIKABEHANDLINGSPLANEN...

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bo förskola och skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för planen Gabriella Pierrou

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN KORSHOLMS KOMMUNS Innehållsförteckning 1 MÅL FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN 1.1 Stödjandet av hemmets och skolans fostrande arbete...3 1.2 Stödjandet av välbefinnandet, känslolivet och den sociala

Läs mer

Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan

Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan Segrande Liv Grundskolas likabehandlingsplan Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Definitioner av diskriminering och kränkande behandling 3. Skolans organisation för att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2015-02-26 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2015/2016 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun Kvalitetsredovisning 2009/2010 Hults förskola Eksjö Kommun 1 Innehållsförteckning: 1. Övergripande information 1.1 Fakta om Hults förskola 1.2 Ansvar för kvalitetsredovisningens innehåll 1.3 Rutiner och

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Tollereds förskola Kvalitetsrapport läsåret 12/13

Tollereds förskola Kvalitetsrapport läsåret 12/13 1 (7) Lärande Tollereds förskola Cilla Larsson Förskolechef Tollereds förskola Kvalitetsrapport läsåret 12/13 Beskrivning av Tollereds förskola 1. Den allmänna delen Tollereds förskola ligger centralt

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2011

Kvalitetsredovisning 2011 Kvalitetsredovisning 2011 Solglimtens Förskola Adress: Vetevägen 4 243 95 Höör Hemsida: www.solglimten.se Telefon: Solglimten 0413-33382 Lillglimten 0413-33429 E-post: marie@solglimten.se Studiedagar Förskolan

Läs mer

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. arbetsplan. Fritidsverksamheten Äventyret Stigens Friskola. Läsåret 2014 2015

Verksamhetsbeskrivning. arbetsplan. Fritidsverksamheten Äventyret Stigens Friskola. Läsåret 2014 2015 Verksamhetsbeskrivning & arbetsplan Fritidsverksamheten Äventyret Stigens Friskola Läsåret 2014 2015 Verksamhetsbeskrivning grundfakta och förutsättningar Personal I fritidsverksamheten kommer personalen

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN INNEHÅLL I UPPDRAGSHANDLING 1. UPPGIFT 2. PROFIL 3. MÅL OCH SATSNINGAR 4. RAPPORTERING 5. BUDGET 6. UPPGIFTSMÅTT BILAGOR FÖR UPPFÖLJNING

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer