Systematiskt kvalitetsarbete på Smultronet 2013/2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematiskt kvalitetsarbete på Smultronet 2013/2014"

Transkript

1 Systematiskt kvalitetsarbete på Smultronet 2013/2014

2 Verksamhetsidé Verksamhetsidén och dess innebörd lever genom oss som arbetar i verksamheten och ska vara en drivkraft Vi lär varje dag hela livet Lära och växa tillsammans Inflytande och delaktighet Lära av varandra Förskolan i nord En mötesplats för lärande Utmanande lärmiljöer Varmt, tryggt och tillåtande klimat Lust, glädje, lek och nyfikenhet Barnperspektiv och Barns perspektiv Allas lika värde olikheter berikar

3 Målområden utifrån arbetsplan: Lärmiljöer/inomhus; språk och skapande (eget prioriterat mål) Barns inflytande Värdegrundsarbete och demokrati Entreprenöriellt lärande Grön flagg/ NO teknik (eget prioriterat mål) Barn i behov av särskilt stöd

4 Lärmiljöer/inomhus; språk Mål från förskolans läroplan, Lpfö-98/10 Förskolan skall sträva efter att varje barn : utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv. utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, utrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.

5 Egna mål utifrån Lpfö-98/10 Vad vill vi ge barnen? Språk: Vi vill ta tillvara barnens nyfikenhet och stimulera barnens språkutveckling. Göra lärandet på ett naturligt och utmanade sätt. Lära barnen att lyssna på varandra och lära oss att man inte behöver tycka och tänka lika. Hur/vad gör vi? Lånar böcker i boklåda till tema (biblioteket). Använder oss av bokpåsar, bord/flanosagor, språkpåsar. Synliggör/tydliggör i miljön vilka aktiviteter som finns med bilder och text. Märker/skriver upp t.ex. regler med barnen. Utmanar barnen med frågor som stimulerar barnen att prata; t.ex. hur tänkte du? Vad tycker du? Osv När någon pratar lyssnar vi och lär oss att vänta på sin tur. Respekterar att man kan tycka och tänka olika.

6 Bokpåsar på smultronet. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Lpfö-98 Idag har ditt barn fått med sig en bokpåse hem. I den påsen ska ni tillsammans med barnet välja ut en bok som vi kan läsa på äldsta barnens fredagssamling och läsvila. Välj en bok som är lämplig för c:a 3 år och en bok som ditt barn tycker om. Bokpåsarna delas ut på måndagar och ska vara med tillbaka på fredagen samma vecka. Den här instruktionen och förklaringen har barnen fått ta med hem till föräldrarna/vårdnadshavarna som en bakgrundsförklaring till varför vi gör det vi gör. (Pappret ligger i boktygpåsen) Syftet med att barnen ska få ta med sig en egen bok är bl.a att ge barnen ett visst eget inflytande över vad de vill samtala/läsa om, stimulera språk och språkutveckling, dela med sig till andra och låta andra ta del av något som inte är förskolans.

7 - Jag har med den här boken! Om hundarna. Vad heter din bok? - grävskopan, dom gräver i boken. Vad heter din bok? -Pippi Långstrump. I boken får Tommy och Annika nya kamrater. De äldsta barnen och vi pedagoger har ett rullande schema på vem som ska ta med sig en egen vald bok. Boken läser pedagogen och vi pratar om vad boken handlade om. Vi tar kort på boken och den som har haft med den får sedan själv berätta vad som händelseförloppet.

8 När vi läser ur boken lyssnar alla och sedan kan vi prata om vad som hänt och vad som sagts. Dessutom finns en bra och naturlig koppling till att belysa ett händelseförlopp. T.ex. kan vi som pedagoger välja en bok som belyser någon form av kränkande behandling. Vi som pedagoger utmanar även med frågor som får barnet att tänka till lite extra. Barnen tycker också om att fråga: -Vad gör/ säger dom, varför gör dom så, o.sv.

9 Barnen har varit delaktiga i det som har skrivits och vi har skrivit på olika sätt. Alla barn som tar buffé har signerat reglerna på sitt sätt med sitt namn. - Mitt namn där, Albin där.

10 För att kunna kommunicera och visa vad man vill, kanske inte kunna förmedla det verbalt, har vi synliggjort vad man kan göra i resp. miljö så att man också/istället kan peka på. Det finns även möjlighet att ha egna idéer om vad man vill göra. (Vi har även lila och gula rummet.)

11 I en pärm har vi tagit kort på aktiviteter som spel och pussel. Det finns även pussel på två låga hyllor där tanken är att främst de yngsta barnen ska kunna välja vad de vill utmana i sitt lärande. Eftersom vi vill ta ner vald aktivitet till barnen och undvika att de klättrar har utarbetat denna pärm. - Jag vill göra den, pussla den.

12 - Där e den, den hus där, mim osså. Det är viktigt att kunna gå undan och läsa själv, berätta och få en förförståelse för skriven text. Det finns böcker tillgängligt som är anpassade till barnens olika behov; storlek och format, samt innehållsmässigt.

13 Det är nog inte min hand, den är så stor! Undrar om det är min hand? Där är min hand Var är min hand? Vi har skrivit regler tillsammans om hur man kan vara en bra kompis. För att signera valde vi att trycka med vår hand istället för att skriva.

14 Ibland när vi t.ex. läser/tittar i en bok tillsammans ser vi att barnen gör kopplingar till en och samma sak som finns i olika konstellationer. Det blir intressant för alla att ta del av, ett lärande som får en annan dimension. - Samma där, grisen där.

15 - Där jag ritar min traktor.

16 Resultat Barnen visar intresse för det vi gör tillsammans. Vi visar intresse för barnens sätt att lära och ger dem utrymme för att lära på egna sätt. Att lyssna på/till varandra är lite svårt. Barnen vill gärna prata alla på en gång. Det är viktigt att vi lär oss att lyssna på en i taget som pratar. När vi tydliggör med bilder får alla barn komma till tals på sitt sätt, alltefter förmåga. Vi ser det som att vi har en syn på barn som medmänniskor och en syn på kunskap där barn betraktas som aktiva i sitt lärande. Att kommunicera med bilder vad som finns att leka/lära med i vår inomhusmiljö har även (förutom för barnen) varit tydligt för alla pedagoger inkluderat våra vikarier.

17 Analys Målet att vi lyssnar, samtalar och reflekterar tillsammans ser vi fungerar bättre, men det är svårt för vissa barn. T.ex kan ett barn säga till ett annat barn att : -jag ska bara prata färdigt, sen är det din tur. (främst de äldre barnen). De yngre barnen lyssnar intresserat när vi t.ex. har bordsaga. De tittar, lyssnar och ler igenkännande om det är en saga de har hört förut. På så sätt ser vi tydligt att barnen lär sig genom upprepningar och de gärna vill låna rekvisita och berätta själva och för varandra på sitt eget upplevda sätt. Att vi vuxna lyssnar och ser vad/hur barnen har förstått och att de vill visa hur är en feedback. Genom att t.ex fått bilden av hur en gris ser ut, vill visa oss genom att hämta andra grisar i andra material när vi läser en bok är ett sätt att ge barnen utrymme till att visa ett eget lärande. Vi ser hur barnet blir stolt och kan dessutom förmedla lärandet till andra barn. Att vi som pedagoger har en viktig roll ser vi hos barnen på deras sätt att visa intresse. Aktiva, engagerade och intresserade pedagoger ger detsamma till barnen.

18 Lärmiljöer/inomhus; skapande Mål från förskolans läroplan, Lpfö-98/10 Förskolan skall sträva efter att varje barn: Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

19 Egna mål utifrån Lpfö-98/10 Vad vill vi ge barnen? Skapande: Att skapa med olika uttrycksformer och på så sätt främja barnens utveckling och lärande. Erbjuda fantasi, inlevelse, samarbete och egna initiativ. Hur/vad gör vi? Tryck på olika sätt med t.ex. löv, äpple, händer, former. Känna, skapa, uppleva att arbeta med färg, lera och play-do deg. Rytmik/rörelse till mini-röris och titta jag kan ; musikrytmikbok för de yngsta.

20 - Liten hand. Vi har skapat med löv och barnen har varit delaktiga på olika sätt i hela processen. - Den sitter fast.

21 - Det låter där, många må. -Nee blev inte kladdig! Löven som blev över från våra tryck torkade vi och smulade sönder i en plastficka som vi sedan hällde färg i.

22 -Vet du min bästa färg? -Nej, svarar pedagog. -Jag vet. Lila! När vi har tryckt våra händer som signatur på vår värdegrundstavla är det kul att fortsätta trycka, för att få göra det man kan och känner igen är ett roligt lärande.

23 Olika aktiviteter där vi vill ge barnen ett roligt och lustfyllt skapande. Bl.a. fingerfärg, vattenfärg och målning av små lerfigurer. Flygplan gör jag, apa där.

24 Måla, prova och upptäcka nya sätt att måla på. Sitta på huk och måla på sten, sitta och känna med händer, stå och måla tillsammans utan att måla på kompisens teckning o.sv. det va gul;titta det blev grön.

25 -jag har ritat en räv -jag har gjort en racerbana där. -lastbil., cykel och traktor. -mamma., pappa, ovis -bana. med start och mål för tåg.

26 - Vi bekantar oss med lera. Tittar på, känner och undersöker, upptäcker och reflekterar. - Kladdigt, mmmm, ussch, konstigt, detta?? Var några av barnens kommentarer.

27 Vad gjorde vi av/med leran? - Me-me me-me. - Där - Bil här. - En drake. - Flygplan gör jag; apa där. - En gris har jag gjort. - Tårta med ost och glass. En fjäril, nallebjörn, en orm där bakom. - Så, en traktor, rullar!

28 Vi bakar, känner på, delar och upplever på olika sätt med play-doo deg. Dela, trycka och göra mönster är spännande. Få uppleva på sitt eget sätt. -En födelsedagstårta. Ser du med godisar i.

29 -På dej, många där. Rytmik/rörelse till mini-röris och titta jag kan ; musikrytmikbok för de yngsta. -Nallen sover.

30 Resultat Att skapa med olika uttrycksformer och främja barnens lärande har lett till att barnen i större utsträckning vill prova på. Vi har upprepat och barnen har fått prova på i sin egen takt. Att vara passivt aktiv är viktigt att få vara för att sedan vilja göra själv. Lyssna in barnet och erbjuda. Viktigt att ta ställning till barnens tidigare erfarenheter, aktiviteter och vilket innehåll som är väsentligt att ta del av och när detta bör ske; samtidigt som barnen griper naturliga tillfällen i flykten.

31 Analys Att barnen har fått prova i sin egen takt har lett till att när de känner sig mogna kommer de och visar oss t.ex. förkläde och vill måla. När vi blandar åldrar på barnen är de äldre förebilder och vi ser hur de inspirerar de yngre barnen(eller nya barn). Att barnen får lära på sitt eget sätt ser vi utvecklar deras skapande förmåga. De kan ta fram papper och säga måla. Vi uppmuntrar barnen att berätta vad de har målat och de är oftast bestämda med vad de har målat. Ett bra tillfälle att lyssna på varandra, eftersom det är en naturligt intressant situation. Lek/rörelse/drama, speciellt rörelse till röris ser vi att en del barn tycker extra mycket om, då de pekar på stereon och börjar göra pippi-tofsar. Vi som pedagoger fokuserar på vad det är att kunna något; kanske bara vilja sitta och titta på för att nästa gång vilja prova på. Vi vet att det kan ta olika lång för olika barn.

32 Barns inflytande (pedagogernas förhållningssätt) Mål från Förskolans läroplan, Lpfö -98/10 Förskolan skall sträva efter att varje barn: Utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. Utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö.

33 Egna mål utifrån Lpfö 98/10: Vad vill ge barnen? En verksamhet där vi respekterar varandra och känner delaktighet, där vi kan påverka vår situation. Lära sig ta ansvar för sina handlingar. På vilket sätt stöder våra lärmiljöer detta lärande? Hur tränar sig barnen i att ta egna beslut och göra egna val? Hur hjälper vi barnen att få förståelse för sig själva och sin omvärld?

34 Vi har skrivit regler tillsammans som hjälper barnen att ta ansvar för sina handlingar och förstå sin omvärld. Dessutom har man möjlighet att uttrycka tankar och kunna påverka sin situation tillsammans med pedagog.

35 Genom att ha tydliga regler och att aktivt arbeta med dem förstår barnen t.ex. var de kan bygga med den stora byggen och var de kan bygga med den lilla byggen. Det hjälper barnen att få förståelse för sig själva och sin omvärld. På vänster sida bygger vi stort och på den högra sidan bygger vi mindre. -Högt vi bygger! -Bara hääär. (inte på andra sidan den röda tejpen).

36 Ett exempel på hur vår lärmiljö kan erbjuda barnen att ta egna beslut, och erbjuda barnen att göra ett eget aktivt val. Pärm som visar bilder på spel och pussel. - Jag vill göra den, pussla den.

37 Vi har skrivit gemensamma regler om hur vi gör när vi äter. Barnen har kommit med idéer och uttryckt sina tankar. Vi har sammanställt reglerna tillsammans. Alla har sedan signerat med sitt namn. Ett sätt att hjälpa barnen ta ansvar för sina handlingar, att följa det som vi har bestämt tillsammans. - Där mitt namn, Albin där.

38 Att få prova när man själv vill och på så sätt få inflytande över sin situation är ett sätt att träna sig i att göra och ta egna beslut. Vad vill jag? Viktigt att bli hörd och respekterad för det man tycker. - Vill bara titta.

39 Viktigt att få göra på sitt eget sätt. Genom kroppsspråk visar de yngsta barnen om de vill delta aktivt eller passivt i en aktivitet. Pojken på bilden är 1,3 år och vill inte trycka med äpplet, men måla med pensel. Göra det som man känner igen och är trygg med, påverka sin egen situation och känna sig trygg i den.

40 Resultat I våra lärmiljöer har vi synliggjort vad man kan göra, resp. vilka regler som gäller och var saker hör hemma. Detta har vi gjort genom att visa bilder och på så sätt förtydliga för barnen så att de lättare ska förstå sin omvärld. Bilder hjälper barnen att kunna ta ansvar för att plocka undan efter sig vid egen vald aktivitet. Vi har varit delaktiga som pedagoger och visat, samtalat och involverat barnen i hur de kan påverka val av t.ex. aktiviteter. De äldre barnen har varit förebilder, men det är fokuserade pedagoger som har tydliggjort/synliggjort/upprepat vad som erbjuds i resp. miljö. Barnen visar/pekar på vad de vill göra och när vi benämner och samtidigt säger vad det heter ser vi att barnen själva säger vad de vill(de äldsta).

41 Analys Vi ser att även de barn som inte uttrycker sig verbalt kan förmedla vad de vill göra. Det kan vara barn som är sena i språkutveckling, barn som har ett annat språk och/eller de yngsta barnen. Ett sätt som hjälper barnen att förstå sin omvärld här på förskolan och kunna påverka sin situation. Som pedagoger har vi fokuserat på att lära/visa barnen vad det finns att göra i rep. miljö för att barnen ska förstå varför dessa bilder hänger där de gör. Det har lett till att barnen vet vad/var man kan hitta/göra olika aktiviteter. Att följa regler och hänvisa till vad vi har bestämt tillsammans har resulterat i att barnen rättar varandra när något annat barn gjort fel. Vi har gett positiv feedback vid sådana tillfällen. Samtidigt som en del barn har testat och sett om vi är uppmärksamma på deras handlingar och är konsekventa.

42 Värdegrundsarbete / Demokrati Mål utifrån Lpfö-98/10 Förskolan skall sträva efter att varje barn Utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp. Att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler. Egna mål utifrån Lpfö-98/10 Vad/hur gör vi? Involvera barnen i att skriva regler i olika miljöer; ex vid matsituation, hur man är en bra kompis, stopp/sluta regeln. Synligöra och aktualisera vad vi har bestämt. Kartläggningsfrågor med de äldsta barnen. Observationer med de yngre barnen. Vi som pedagoger har fokus/närvaro på barnen. Samarbetsaktiviteter

43 Vi har skrivit regler tillsammans om hur man kan vara en bra kompis. Barnen (de äldsta) har kommit med egna förslag och vi signerat med våra händer.

44 När vi har målat eller ätit färdigt är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt och gör i ordning efter oss. Ett sätt att ta ansvar för sin/våra handlingar.

45 -Den gula där, så. - däär -garaaage Ex. på hur vi kan förstå skyldigheter och inte förstöra för varandra. -fötter dääär.

46 Vi har uppmuntrat barnen på olika sätt till samarbete och att dela med sig, vänta på sin tur. Barnen har fått ta med sig en leksak att visa för sina kompisar.

47 Bredvid lek och samspelslek. Sakerna på förskolan är våra och inte mina. Man behöver inte alltid säga något, bara titta. - Nu min

48 Kartläggningsfrågor som vi använder med de äldsta barnen inför bl.a utvecklingssamtal. De yngre barnen som inte förstår frågornas innebörd iakttar vi och observerar. På så sätt kan vi se om någon är rädd för något annat barn.

49 Resultat Vi har arbetat mycket med att involvera barnen i att förstå och ta till sig hur vi är med och mot varandra. Ibland har det varit svårt att se/höra och uppfatta vad som har hänt i olika situationer om det varit många barn och för få pedagoger. Detta gäller speciellt utomhus, eftersom vi hela tiden delar upp barnen i mindre grupper inomhus. De äldsta barnen som har gått från bredvidlek till samspelslek har börjat lära sig leken och hur den bäst fungerar. Samspel, ömsesidighet och turtagande har vi tränat mycket genom att spela spel och leka lekar som bygger på just detta för att vi ska ha trevligt och roligt tillsammans. Förutsättning för att kunna göra kartläggningsfrågorna har varit kommunikation verbalt. Där har det tydligt framkommit att några barn varit rädda för ett annat barn. Genom att vara nära det barnet har vi kunnat stoppa ev. negativa händelser. Genom observationer har vi sett yngre barn dra sig undan eller inte vilja komma in om de ser ett visst barn. Vi har då pratat och barnen visar stopp/sluta med handen även om de inte kan säga det; och vid dessa tillfällen är det viktigt med närvarande pedagoger.

50 Analys I och ned att barnen har varit delaktiga i utformandet av regler i hur vi är med/ mot varandra ser vi att de har fått en viss förståelse för varför vi inte kan bete oss hur som helst mot varandra. Men att kunna förstå att det gör ont eller man blir ledsen på någon annan än sig själv är svårt eftersom de gör om det vi just pratat om att man inte får göra eller skrattar. Vi ser att upprepningar gör att barnen bättre förstår att det är viktigt att vara en bra kompis som de har varit med och berättat om hur den ska vara. Barnen lyssnar och vi ser att de vet men att de gärna vill höra om igen, de testar. När vi ser att barnen har förstått rättar de varandra eller säger till oss att något barn gör fel. Vi har belyst och berättat att alla saker på förskolan är våra, inte mina och barnen kan säga till varandra den är inte din, det är förskolans.

51 Entreprenöriellt lärande Förståelse för sig själv och sin omvärld Förmåga att lösa problem på egen hand eller tillsammans med andra. (Problemlösning) Mål från Lpfö-98/10 Förskolan skall sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld. Egna prioriterade mål utifrån Lpfö-98/10 Får hjälp att förstå sin omvärld Hur ser vi att barnen erbjuds företagsamhet, kreativitet och problemlösning?

52 Vi har gjort regler tillsammans om hur man är en bra kompis och signerat med våra händer.

53 Att bygga och skapa på egen hand. Få tänka, och konstruera själv eller utefter en ritning. - En trappa vi byggt. - Min båt. Min byggt själv. Samma!

54 -det går inte sitter fast. Ett barn går lugnt och sansat av sin cykel och löser problemet genom att flytta undan sin cykel som den andra satt fast i. De andra barnen tittar/iakttar och förstår på sitt sätt. -Nu sätta baka.

55 -Pippi där,håret. Ett barn vill göra Pippi och börjar med att klippa. Fortsätter sedan med säga sätta fast den och får lim. Skapar och är tyst. -Nu, Pippi där, färdig.

56 -Där är grävskopan,ser du? - En rutschkana har jag byggt. - min säng, min hand sover där.

57 Resultat Att ge barnen tid och låta dem tänka innan vi ger någon färdig lösning är en förutsättning för att de ska kunna se samband och förstå sin omvärld på nya sätt. Vissa barn är otåliga och blir arga när det inte blir som de har tänkt. Vi kan då ställa frågor till barnet för att uppmuntra/inspirera till att klara av något uppstått problem själv. T.ex. vad händer om? -hur tänker du? hur gör man för att? Att vi ger barnen tid är en förutsättning för att vi ska kunna se en process som blir ett resultat för barnen. Där tränas också uthållighet och viljan att göra något färdigt.

58 Analys Varje barn behöver tid/ utrymme,närvaro och uppmuntran av pedagog/er för att klara av saker själv och lära sig förstå sin omvärld. En engagerad pedagog ger engagerade och intresserade barn. T.ex. när vi har skrivit regler tillsammans har vissa av barnen efteråt skrivit egna regler och velat att vi ska läsa vad de har skrivit. Ett annat exempel är om ett barn kommer in under pågående lek så är det viktigt att vi introducerar hen om vad pågår i leken. Vi märker då att förutsättningarna blir bra då leken fortsätter. I våra miljöer finns utrymme för kreativitet och inom reglerna som vi har ser vi att barnen är fantasifulla och har mycket idéer. T.ex. tar de fram papper och sax, klipper och pekar/säger sedan att de vill ha lim och limma. De gör även kopplingar till tidigare erfarenheter. Bilder som vi dokumenterar ser barnen och på så sätt kommer de ihåg vad de tidigare lekt/byggt, de pekar och berättar/visar. Vi ser att barn i olika gruppkonstallationer oftast berikar varandra, men inte när de är i för stor grupp. De äldre barnen kan bli irriterade på de yngre och vill att vi ska ta bort hen, men är vi med blir det en bättre förutsättning. Man härmar och inspirerar varandra.

59 Grön flagg och no/teknik Hållbar utveckling/tema konsumtion Mål från Förskolans läroplan, Lpfö -98/10 Förskolan skall sträva efter att varje barn: Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor,natur och samhälle påverkar varandra. Egna prioriterade mål utifrån Lpfö-98/10 Vad/ hur gör vi? Lär oss om återvinning/ återbruk. (Koppla till skapande lärmiljö.) Var kommer maten ifrån; matens ursprung? Vad blir du glad/ ledsen av? Vara rädd om vår natur och miljö; lära sig att ta ansvar.

60 På återvinningsstationen hos oss på förskolan och den stora återvinningsstationen i samhället. Barnens kommentarer: -Varför gör vi så här? -Vi gör så hemma. -Papper där. -Tomt nu.

61 Vi tittar på film om livet på en bondgård. Var kommer maten ifrån? Var får vi t.ex. mjölk och kött ifrån? Kommentarer från barnen: -Fa fa har kossor. -Mjölken där.

62 Vad ska vi göra med våra mjölkkartonger? Förslag från barnen: -Kossor -Traktor -Lagård -Lagård -Hello kitty

63 Efter ett demokratiskt beslut bestämde vi oss för att bygga en lagård och i den ska det vara många djur! - Vi ska bygga ett hus som man kan ha till lagård.

64 Lagården är färdig. Barnens kommentarer: Leker med kossorna i lagården och med grisorna. Leker med lego på bordet och kossorna. Mu säger kossorna. Kossorna sover.

65 Vi återanvänder material. Tryck med löv, målning på tapetrulle, knastra sönder torra löv i plastficka, byggt bondgård av återvunna mjölkkartonger, sått i mjölkkartonger.

66 Vad blir jag glad/ ledsen av? - Jag blir glad av att titta på mitt kort och få plåster. - Tycker om apelsin, blir glad när tomten kommer. På förskolan. - Vet inte när jag blir ledsen. - Jag blir ledsen när min bror nyper mig. -Jag blir glad av att leka med min bror och min pappa, han är snäll och när tomten kommer. - Jag är glad. Rädd, ledsen när tomten kommer. -Jag blir glad med mamma. - Jag blir ledsen när jag trillar.

67 Vi sår tillsammans med barnen och känner på jorden(de som vill).vad behöver fröet/ för att kunna växa? Vad ska det bli av det som kommer upp? Hur känns det att ta på? Kan det växa i en glasburk utan jord? Varför?

68 Resultat Vi upplever att det funnits ett intresse hos barnen i vårt tema konsumtion och grön flagg. När vi pratade om känslor var det inget barn som blev glad av att köpa saker och det tyckte vi var positivt. De sa dessutom olika saker som berättade om för varandra. Vi har genom experiment inspirerat och barnen har varit delaktiga i processerna. De tycker att det är spännande och är förväntansfulla. Barnen har tyckt att soppsortera, bekanta sig med bonden Åse och alla hennes maskiner, städa och plocka upp skräp varit roligt. Vi har haft visst samarbete med andra avdelningen. Interaktion, kommunikation, igenkännande(och upprepningar)delaktighet och utmaningar är några faktorer som gör barnen intresserade. Är det något barn som inte är intresserat är det i sin tur en utmaning för pedagogen.

69 Analys Vi ser att barnen är så intresserade av vara med i experiment, de vill hjälpa till att hälla t.ex jord, vatten när vi har sått. Turordning är viktigt för att det ska fungera och de säger snart min tur. När vi låter barnen vara med på aktivt sätt ser vi att de är hjälpsamma och säger - jag kan ta den! (när vi lyfter t.ex sopor). De berättar för oss när de slänger sopor i papperskorgen och vi tycker att det är en bra handling! När vi har sått undrar barnen hur växer det, och de är intresserade av att ta/känna och vattna.

70 Barn i behov av särskilt stöd Mål utifrån Lpfö-98/10: Den pedagogiska verksamheten skall anpassas till alla barn i förskolan. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar. Alla barn ska få erfara den tillfredsställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva att vara en tillgång i gruppen. Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. Egna mål utifrån Lpfö Att vi med hjälp av annan yrkesproffesion ska få den hjälp som vi behöver för att nå målet att få en förståelse för sig själv och sin omvärld samt utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga. Arbetslaget ska ge stimulans och särskilt stöd till de barn som befinner sig i svårigheter av olika slag.

71 Resultat De barn som vi har haft funderingar på och upplevt behöver mer stimulans/observation har vi rådfrågat och fått vägledning av specialpedagog. Vi har i samråd med specialpedagog ( även föräldrar/vårdnadshavare och andra proffesioner) utvecklat (och ska fortsätta att utveckla) de delar i verksamheten som är relevanta för barnens olika förutsättningar och behov.

72 Analys Stödet från specialpedagog gör att vi känner oss mer säkra och trygga i vår egen yrkesproffesion. Det visar sig genom ett tydligt arbetssätt där vi vet att vi ger barnen med de särskilda behoven en bra verksamhet utifrån våra förutsättningar. D.v.s. att de aktuella barnen får stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar.

73 Utvärdering Vårt sätt att leka och lära utifrån läroplanens målområden och i detta integrera omsorg har vi arbetat mycket medvetet med. Vi har varit bra på att ta tillvara den lilla gruppens kompetens och ge barnen lärutrymme genom samspel barn-barn, pedagog-barn och barn-pedagog. Det kollektiva lärandet faller sig naturligt, vi tittar/iakktar, lyssnar/reflekterar och lär av varandra i olika gruppindelningar. Att ha en pedagog som tar ansvar för att dagens rutiner (bl.a. blöjbyten) utförs gör att övriga pedagoger kan koncentrera sig mer, vi ser att när vi är fokuserade är barnen också det. En väl planerad verksamhet där det finns utrymme för flexibilitet och pedagogerna vet vad som är planerat och vad de ska göra/vara är en grund för en bra verksamhet. Vi har en syn på barn som medmänniskor och en syn på kunskap där barn betraktas som aktiva i sitt lärande och fokuserar på vad det innebär att kunna något. Att förstärka positiva handlingar är viktigt! Vår verksamhetside i r:o är att : Förskolan i nord är en mötesplats för lärande där vi bl.a. lär av varandra varje dag hela livet, där olikheter ses som en tillgång och berikar, där det finns barns perspektiv/barnperspektiv, utmanade lärmiljöer i ett tryggt och tillåtande klimat där det finns glädje, lust, lek och nyfikenhet. Alla ska ha det bra hos oss.

74 Åtgärd för utveckling Lärmiljöer : Språk: utveckla vårt användande av TSS, lära oss mer tecken och använda som en naturlig del i vår verksamhet. Använda vår surfplatta och digitala fototavla på ett medvetet sätt. Skapande: Fortsätta låta barnen prova nya tekniker/material i mindre grupper. Återvinning av material. Barns inflytande: Uppdatera regler allteftersom det uppkommer en situation som blir fel. T.ex. vid matsituationen. Titta på färgtavlan med bilder på till resp. rum, diskutera och synligöra vad gör vi i denna miljö? Diskutera i arbetslaget när/om vi ska ändra på överenskomna regler. (T.ex. i gröna och gula rummet. ) vi måste vara konsekventa så att barnen förstår vad som gäller. Värdegrundsarbete/demokrati: Anteckna och berätta mer för varandra om olika händelser och hur vi förhåller oss till situationer som uppstått. Ha få och tydliga regler; detta för att ha en likvärdig barnsyn och så barnen ska förstå hur vi får en verksamhet tillsammans där alla har det bra. Använda Bamsematerial. Entreprenöriellt lärande : Mer bygg- och konstruktion! Göra mer inspirerande byggmiljöer, utmana och inspirera både i miljö och i våra förhållningssätt. Vad innebär det att kunna något? Grön flagg och No/teknik Fortsätta med grön flagg och hållbar utveckling. Diskutera målområden till konsumtion. Barn med särskilda behov: utveckla vårt användande av TSS, lära oss mer tecken och använda som en naturlig del i vår verksamhet Övrigt: Diskutera vår verksamhetside för r:o nord.

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan I Språkets värld Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: 2014-04-23 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen Dokumentation av Kvalitetsarbete Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen 2014 Förskolor Norr Munkedals kommun Sarah Gehandler Camilla Cederstråle Bella Johansson Gunilla Lågum Innehåll Grundfakta

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2015-2016 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder ca 1-2,5 år med tre personal och en grupp med

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Mål & Aktivitetsplan 2015 2016. Förskolor Sturefors

Mål & Aktivitetsplan 2015 2016. Förskolor Sturefors Mål & Aktivitetsplan 2015 2016 Förskolan Lingonvägen En förskola för alla där kunskap och människor växer Målområde Vad/hur När Uppföljning/Utvärdering 2.1 Normer och värden - Jämställdhet och genus Förskolan

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan

Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015. Gladan Haga/Gudö förskolors likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Gladan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibackens förskola Ekorren Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

"Vi ska ge barnen många möjligheter att ta hänsyn och leva sig in i andra människors situation samt att vilja hjälpa andra:"

Vi ska ge barnen många möjligheter att ta hänsyn och leva sig in i andra människors situation samt att vilja hjälpa andra: Normer och värderingar 1. Mål: "Vi ska ge barnen många möjligheter att ta hänsyn och leva sig in i andra människors situation samt att vilja hjälpa andra:" 2. Hur vi ska arbeta för att uppnå målet, metoder,

Läs mer

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola åldrar 1-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING]

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåren 2010-2012

Verksamhetsplan Arbetsåren 2010-2012 Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Arbetsåren 2010-2012 Enhetens namn Toltorps förskola 1 Barnomsorgs- och utbildningsnämndens verksamhetsplan 2011 Vision Mölndals stad ger optimala

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola,

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, läsåret: 2015-2016 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola

Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Arbetsplan 2010/2011 Borgåsens förskola Verksamheten präglas av förskola-grundskolas gemensamma vision som lyder: I vår kommun arbetar vi för att alla barn utvecklas i en demokratisk, föränderlig och hållbar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Blästad förskolor. Arbetsplan för. Blästad förskolor

Blästad förskolor. Arbetsplan för. Blästad förskolor Arbetsplan för Blästad förskolor 2015-2016 Värdegrund och uppdrag Jämställdhet, trygghet och lek - grunden i all pedagogisk verksamhet Vi arbetar med jämställdhet och för att alla barn i vår förskola skall

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET OCH VARFÖR Förskolan skal stäva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. 2012-2013 Skattkammarens förskola Förskolechef

Systematiskt kvalitetsarbete. 2012-2013 Skattkammarens förskola Förskolechef Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Skattkammarens förskola Förskolechef 1 2 Innehåll 1 Uppföljning, utvärdering och utveckling (kap.2.6 Lpfö 98 reviderad 2010) 4 2 Redovisning av särskilda insatser

Läs mer

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år. Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Guldmedens Förskola. Lokal arbetsplan

Guldmedens Förskola. Lokal arbetsplan Guldmedens Förskola Lokal arbetsplan Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplanen för förskolan (Lpfö 98) är: Ett barn ÄR: nyfiket företagsamt lärande skapande Ett barn HAR: intressen

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 2013-06-03/Lena Mattisson, Sickla skola och förskolor 1 Innehåll Våra styrdokument... 3 Internationella styrdokument... 3 Nationella styrdokument... 3 Lokala

Läs mer

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare.

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Verksamhetsberättelse Förskola; Tallbackens förskola Avdelning; Blåvingen Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Pedagogisk

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Ullvigårdens förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Annica Norén, 150528 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lokal handlingsplan. Förskolan Pärlan. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Förskolan Pärlan. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 141013 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2014/2015 Förskolan Pärlan NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker

TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker TEMA ARBETSPLAN ABC-Leksaker MUMINDALEN 2015/2016 Förutsättningar Ålder 2år 3år 4år Flickor 4 2 1 Pojkar 2 3 3 Andrine Hultstrand Leg. Förskolelärare Emma Larsson Barnskötare Jenny Nilsson Barnskötare

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Det är i de vardagliga mötena som värderingar och attityder förmedlas Varje verksamhet skall ha skriftlig plan för

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Blå V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-178350 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fäbogårdens förskola 2012/2013

Kvalitetsredovisning för Fäbogårdens förskola 2012/2013 Fäbogårdens förskola Inger Eriksson Kvalitetsredovisning för Fäbogårdens förskola 2012/2013 Organisation Fäbogårdens förskola bildar tillsammans med Smultronbackens förskola ett gemensamt förskoleområde.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016. Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola

Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016. Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016 Innehållsförteckning Ansvarsområde / beskrivning av verksamheten

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Västanvindens förskola Upprättad 201601 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola - 2015/2016

Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola - 2015/2016 September 2015 Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola - 2015/2016 Enhet Kvarngårdens förskola Förskoleverksamhet 1-5 år Förutsättningar Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer