PLAN MOT KRÄNKANDE OCH DISKRIMINERANDE BEHANDLING SAXNÄS SKOLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLAN MOT KRÄNKANDE OCH DISKRIMINERANDE BEHANDLING SAXNÄS SKOLA"

Transkript

1 PLAN MOT KRÄNKANDE OCH DISKRIMINERANDE BEHANDLING SAXNÄS SKOLA I enlighet med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och barnkonventionens grundläggande principer, vill vi påtala rätten och värdet av att få vara den man är. Vi vill också betona vikten av att motverka diskriminering trakasserier och annan kränkande behandling på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

2 2 Mål och vision I skolan möts många människor - elever personal och föräldrar. När människor är tillsammans är det viktigt att stämningen är god för att alla ska må bra. När vi trivs vill vi vara aktiva, kreativa, arbeta och studera. I en omgivning där respekt och förståelse för varandra är ledstjärnan tar elever, personal och föräldrar ansvar också för andras trivsel, visar hänsyn och accepterar olikheter. Vi vill ha en öppen och generös skola där: alla har samma värde och accepteras som de är alla vågar bry sig om och ta ställning alla vågar prova och misslyckas alla omfattas av vederbörlig information alla är aktiva och stödjer varandra för att bygga självkänsla, självförtroende och empati alla arbetar aktivt för att motverka trakasserier kränkande behandling och mobbning A. Prioriterade insatser läsåret Föregående års åtgärder har genomförts enligt planering och en utvärdering med elever och personal visar att de allra flesta känner sig trygga i skolan och vet vilka regler som gäller, de flesta elever anser att man diskuterar värderingsfrågor och att man får vara med och bestämma i olika samarbetsråd. Skolan har också arbetat med åtgärderna angående sociala möten på och utanför nätet. De åtgärder som avser platser/tillfällen där situationer kan uppstå som kan leda till dåligt språk, trakasserier och mobbning; busskö, omklädningsrum, matsal och raster har permanentats och ingår i det årliga arbetet.. A. Kartläggning En förutsättning för en skola där elever och personal mår bra är att man arbetar för att skapa en positiv miljö och en öppen och generös skola. I utvärderingar och diskussioner med elever och föräldrar är att må bra, trivsel, självkänsla och att göra saker tillsammans det som värderas som viktigast att arbeta med. Vi har därför bestämt att under kommande period arbeta med främjande insatser. Dessa sammanfaller med handlingsplanen för Grön flagg som eleverna varit med om att utforma: I början av höstterminen ska vi genomföra en enkät på skolan om frukostvanor och sömn. Detta underlag kommer senare att användas för att jämföra om vi uppnått någon förändring i slutet av läsåret. I alla klasser skall vi bedriva undervisning som lär barnen om varför man bör äta balanserat och regelbundet. Vi märker att barnen ofta kan svara på frågor om hur och vad man bör äta men INTE varför. Undervisning i alla klasser om vad som händer i kroppen när vi sover och vilar för att öka deras förståelse om varför de t.ex. skall sträva efter ett visst antal timmar eller vikten av djupsömn. Detta gör vi gärna i samarbete med skolsyster.

3 3 På Hem- och konsumentkunskapen ska vi behandla frukostvanor specifikt genom ett praktiskt arbetssätt. I början av läsåret skall vi göra en undersökning bland eleverna där vi hoppas kunna se hur barnens självkänsla är. Utifrån denna kommer vi därefter att jobba med olika uppmuntrande och stärkande åtgärder. Vi kommer använda Rausstorps "Fysisk självkänsla" som underlag för detta arbete. Vi vill också engagera skolsyster, skolkurator och skolpsykolog i detta arbete. Genom information och samarbete med hemmen vill vi engagera föräldrarna. Uppstarten kommer att bli diskussioner under första föräldramötet på skolan. Alla klasser har Idrott och hälsa-lektioner två gånger i veckan samt att de en dag i veckan har morgongympa á 30 minuter och en utelektion á 30 minuter. I klass 7-9 arbetar de fyra veckor med att planera, genomföra och utvärdera fysisk rörelse genom uppgiften "Träningsdagbok". Tidigare har elever från sexan till nian fått vara inne på rasterna men nu kommer gränsen att gå vid årskurs sju. Tillsammans med eleverna har vi bestämt att högstadiets elever går ut minst en rast per dag. Genom samtal och resonemang, bland både barn och vuxna, öka medvetandet om fördelarna av daglig rörelse. Helst i samband med att vi nyss har gjort något ute. En gång i månaden vill vi arrangera en gemensam morgongympa där hela skolan leker tillsammans som uppstart på dagen. Helst ute om vädret tillåter. Vi ska uppmuntra elever och föräldrar, till de som bor inom gång- eller cykelavstånd, att för egen maskin ta sig till och från skolan. Till en början kommer vi att problematisera begreppen hälsa, livsstil och lycka i de olika åldersgrupperna och även i personalgruppen. Därefter kommer olika klasser att få prova olika "lyckorecept", alltså uppdrag som de skall genomföra för att känna lycka. Dessa uppdrag kan t.ex. vara att skriva ett tackbrev, att göra något bra för någon annan, att meditera eller liknande. När uppdragen är utförda så kommer vi att diskutera hur det kändes och hur det har påverkat ens egen känsla. Pedagogerna delger varandra lyckade metoder Tillsammans med eleverna har vi uppmärksammat vad det är som gör att de trivs på skolan och hur vi kan arbeta preventivt för att de skall må bra här. Resultatet blev att vi skall bevara roliga traditioner som julpyssel, julfesten, fjällveckorna, Lulesemlan, vattenkriget, brännbollsturneringen, födelsedagssång i matsalen, att alla hejar på varandra, Lilla Vasaloppet, den goda maten samt friluftsdagar. Förutom dessa skall lärarna försöka arrangera fler temadagar i tvärgrupper samt att varje klass skall få ansvara för att arrangera en halvdagsaktivitet för hela skolan.

4 4 Under fjällveckor med de äldre eleverna utmana dem att inte vara uppkopplade hela tiden mot den yttre världen för bekräftelse. Att våga stänga av eller lämna telefonen hemma för att vara här och nu i naturen. I klass 5-6 kommer "hållningsutmaningen" att pågå under höstterminen där syftet är att uppmärksamma och förbättra elevernas och lärarnas hållning och därmed förebygga ryggont och öka känslan av att vara nöjd med sig själv. Vi ska fortsätta att uppmuntra att alla på skolan hälsar på varandra. FN-dagen kommer att göras som en temadag där "livsstil och hälsa i världen" är ledorden. Syftet är att vidga barnens vyer och få igång intressanta diskussioner som berör "lycka" och hälsa. I slutet av läsåret ska de ovanstående punkterna utvärderas B. Under läsåret ska elevernas, personalens och föräldrarnas syn på trygghet, delaktighet, kunskap, lärande och hälsa i skolan utvärderas genom en större enkät. Enkäten följs upp och Likabehandlingsplanen revideras och förnyas utifrån vad som framkommit i enkäter och samtal.

5 5 Definitioner: Kränkande behandling Med kränkande behandling menar vi att någon utsätter eller försöker att tillfoga någon annan obehag eller skada. Det kan vara genom att: Säga/skriva sådant som den utsatte tycker är obehagligt, t.ex. hota, reta, håna, skriva negativa saker på Internet, sms, telefon. Utföra fysiska handlingar mot den utsattes vilja, t.ex. slag, knuffar sparkar, nypa, hålla fast, kasta snö, ta mössa. Göra fula gester, viskningar, grimaser, blickar, gömma saker för ngn eller andra markeringar för att såra, irritera eller frysa ut någon. Mobbning Med mobbning menar vi när någon upprepade gånger över tid blir utsatt för kränkande behandling av en eller flera personer. En person som blir mobbad, tappar lätt tron på sig själv, blir osäker och olycklig. Mobbning i skolan kan förekomma mellan elever och personal/elever. Det är den som är utsatt som avgör om det är en kränkning eller mobbning. Med annan kränkande behandling menar vi ett uppträdande som utan att vara trakasserier kränker någons värdighet. Till kränkande behandling räknar vi också: Direkt diskriminering och då menar vi att någon missgynnas genom särbehandling på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder Indirekt diskriminering och då menar vi att någon missgynnas genom att t ex ordningsregler tillämpas så att de får en i praktiken diskriminerande effekt och missgynnar någon med visst kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder Med trakasserier menar vi ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning. funktionshinder kön eller är av sexuell natur (sexuella trakasserier). Trakasserier är diskriminering.

6 6 Ansvar och rutiner vid kränkande behandling Det är varje medarbetares uppgift att vara lyhörd och vaksam för tecken på diskriminering eller kränkning. Kurator ansvarar för att rutiner aktualiseras och diskuteras med all personal inför varje läsårsstart. Följande åtgärder kan vidtas om barn eller vuxen diskriminerar eller kränker någon annan: Direkt tillsägelse Enskilt allvarssamtal Trepartssamtal Gruppsamtal i tjej- eller killgrupp Samarbete med skola och föräldragrupp Klassföreståndaren/ handledaren har ansvaret för det elevvårdande arbetet i klassen och genomför de åtgärder som är nödvändiga. Om något skulle inträffa där inte mentorn är närvarande skall mentorn omedelbart informeras. Mobbningsombudet är inte aktiv i dessa situationer, utan arbetar i första hand med det förebyggande arbetet, samt som en kontaktperson för elever och personal.. Mobbningsombudet har också möjlighet att verka via elevrådet och närvara vid dessa möten. Skolledningen kontaktas omedelbart om en vuxen i skolan är inblandad i ett diskriminerings- eller kränkningsärende.

7 7 Ansvar och rutiner vid mobbning Kränkning/mobbning mellan personal elever: Skolledaren kontaktas Kränkning/mobbning mellan elever: Så fort man hör talas om misstänkt mobbning eller på annat sätt kränkande behandling skall man agera! Kontakta klassföreståndaren/mentorn eller någon annan vuxen på skolan som då har skyldighet att föra ärendet vidare till klassföreståndaren/mentorn. Klassföreståndaren/mentorn informerar skolledning och elevvårdsteamet. Man kommer överens om vem som ansvarar för ärendet och för löpande dokumentation tills mobbningen är löst. Om personal misstänks för kränkning/mobbning ansvarar rektor för utredningen. Kontakt tas först med uppgiftslämnaren och därefter med den utsatta eleven Klassföreståndaren/mentorn och berörda lärare planerar konkreta åtgärder för att ta tag i mobbningen och arbetar sedan utifrån följande: 1. Enskilt samtal med den utsatte där läraren betonar att skolan skall ingripa och berätta hur det skall ske. Eleven uppmanas att själv berätta hemma vad som har hänt och föräldrarna kontaktas därefter. 2. Enskilt samtal med mobbaren där läraren talar om vad man vet samt redogör för skolans inställning till mobbning. Mobbaren får ge sin syn på saken och vad han/hon kan göra för att mobbningen ska upphöra. Mobbaren uppmanas att själv tala om vad som har hänt för dem där hemma. Föräldrarna kontaktas därefter. 3. När elever och vuxna har samma bild av händelse och konflikt läggs fokus på hur man går vidare och hur man i liknande situationer kan hitta ett bättre sätt att reagera på 4. Eventuellt sker möte mellan den mobbade och mobbaren/na 5. I samråd med skolledningen anlitas skolkurator som i samråd med klassföreståndaren fattar beslut om vidare åtgärder. 6. Det är viktigt att ge stöd till alla inblandade; den mobbade, mobbaren och inte minst de passiva medlöparna. 7. Uppföljningssamtal sker till dess att mobbningen bedöms ha upphört Skolan har ingen laglig skyldighet att göra en polisanmälan. En bedömning görs i varje enskilt fall. Eventuell polisanmälan beslutar skolledning om och är då även den som står för anmälan. Eventuellt medieintresse hänvisas till skolledning! FRAMFÖR ALLT! Ge inte upp! Att arbeta med sociala problem tar tid och kraft. Mobbning som fenomen är svårt att få bort, nya situationer och nya människor kommer ständigt att förnya risken för att mobbning uppstår, men en skola kan lära sig att snabbt stoppa uppkommen mobbning så att de inblandade inte tar skada.

8 8 Exempel på främjande insatser Skapa goda rutiner, traditioner och bra stämning i skolan Arbeta med självförtroende, framtidstro, arbetsglädje och intressen Lärare arbetar aktivt med empati, självkänsla och egenvärde i gruppen och avsätter tid för samtal Temadagar i tvärgrupper anordnas för att tydliggöra vikten av goda relationer och samarbete mellan personal och elever och mellan elever i olika grupper och åldrar Göra reklam för skolans positiva arbete och visa upp det skolan är bra på Exempel på förebyggande insatser Vid första föräldramötet för läsåret ägna särskild tid åt skolans likabehandlingsplan. Föräldrar uppmanas att omgående kontakta skolan vid oro. Vid varje läsårsstart ägnas i varje elevgrupp tid åt att informera om likabehandlingsplanen och tillsammans med elever kartlägga situationen i skolan och gruppen och diskutera åtgärder och lösningar. Ge information av berörda personer och myndigheter om vikten av en trygg skoltid t ex polis, kurator, skolsköterska. Alla vuxna i skolan ska vara förebilder och har skyldighet att alltid reagera på ord och handlingar som är avsedda att trakassera eller förminska. Lärare avläser återkommande stämningen i gruppen och har fortlöpande aktiviteter kring relationer, respekt, språkbruk, värderingar, attityder, normer och känslor. Lärare ger redskap för att sätta gränser, hävda rätten till sina egna åsikter och sin egen kropp, verbalisera det man vill och inte vill Skolan ska ha god närvarokontroll eftersom frånvaro kan bero på otrivsel och utanförskap. Ett åtgärdsprogram upprättas vid frånvaro över 10% Personalen arbetar för att det ska finnas vuxna bland barnen under hela skoldagen, särskilt i matsalen, på rasterna, vid bussen och vid omklädningsrummen Lärare och elevvårdande personal ska samarbeta och ha kontinuerlig kontakt Rektor ansvarar för att kontinuerligt genomföra enkäter som avläser stämningen i gruppen /skolan Skolledning ska värna om gott samarbete med elevråd och andra intressegrupper bland eleverna

9 9 Uppföljning av likabehandlingsplanen Föräldrar, lärare, elever och skolledning utvärderar de förebyggande åtgärder som vidtagits under föregående läsår. Man går också igenom riskfaktorer. Utifrån detta bestäms vilka åtgärder som ska vidtas och nya frågor lyfts till diskussion i föräldrar, elev och personalgruppen och förs in som prioriterade frågor i Likabehandlingsplanens första sida. Lärar- och arbetslagen avläser kontinuerligt frågor kring likabehandling Trivselfrågor tas upp på föräldramöten och vid utvecklingssamtal Trygghets- och trivselfrågor är stående punkt med föräldrar i skolrådet varje termin Enkätundersökning om trivsel görs med eleverna minst en gång per år Rektor ansvarar för att planen utifrån inkomna synpunkter revideras innan ett nytt läsår och att planen årligen aktualiseras för alla medarbetare och elever Saxnäs skola Marithe Lindblad, rektor

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 I enlighet med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och barnkonventionens grundläggande principer, vill vi påtala

Läs mer

Läsåret 2012-13. Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Malgoviks skola, Vilhelmina

Läsåret 2012-13. Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Malgoviks skola, Vilhelmina Läsåret 2012-13 Plan mot diskriminering och kränkande behandling, plan för hur vi ska vara mot varandra Malgoviks skola, Vilhelmina 1 Innehåll: Förord Så här vill vi att det ska vara på Malgoviks skola

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Likasplan/plan mot kränkande 1. VISION Vår ambition är att alla våra elever ska trivas och känna samhörighet med skolans personal och varandra. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att en god

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolans vision På Eksjö Gymnasium respekterar alla varandra och ges möjlighet att utvecklas som människa utifrån egna förutsättningar. Mål 1. Vi arbetar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Hagaströms skolas. Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2010/2011

Hagaströms skolas. Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2010/2011 Hagaströms skolas Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleklass årskurs 6 2010/2011 På vår skola arbetar vi för att skapa goda förutsättningar för lärande

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och för lika rättigheter. Förskolorna i Område Centrum

Plan mot diskriminering och för lika rättigheter. Förskolorna i Område Centrum Plan mot diskriminering och för lika rättigheter Förskolorna i Område Centrum På förskolorna Linnéa & Nejlikan arbetar vi aktivt för att alla barn ska känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt.

Läs mer

Lundens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN /2011 Sid 1 (5)

Lundens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN /2011 Sid 1 (5) 2010/2011 Sid 1 (5) Inledning. Den här planen omfattar alla barn och all personal på Lundens förskola. Den är giltig från datum som angivits ovan och skall revideras en gång årligen under höstterminen.

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Vision På Tanneforsskolan ska alla känna sig trygga. Genom denna trygghet skapas förutsättningar för ett allsidigt lärande. Uppdraget Ny lag: Från 2006-04-01

Läs mer

Läsåret :s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan

Läsåret :s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan Läsåret 2016-2017:s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan Varje Kunskapsskola/Kunskapsgymnasium skall vara en frizon mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Innehållsförteckning. Vision. Främjande arbete. Kartläggning av verksamhet. Förebyggande arbete. Rutiner, åtgärder vid akut situation

Innehållsförteckning. Vision. Främjande arbete. Kartläggning av verksamhet. Förebyggande arbete. Rutiner, åtgärder vid akut situation Innehållsförteckning Vision Främjande arbete Kartläggning av verksamhet Förebyggande arbete Rutiner, åtgärder vid akut situation Hur gör vi planen känd? Utvärdering och uppföljning Vision En liten skola,

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi) HANDLINGSPLAN 1(6) 2012-08-14 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi) På sfi ska ingen känna sig diskriminerad eller kränkt. Personal och studerande på

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) Övergripande vision/policy Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Förskoleverksamheten, skolbarnomsorgen och skolan skall

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Hållänget förskolas likabehandlingsplan

Hållänget förskolas likabehandlingsplan Hållänget förskolas likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Alla på vår förskola ska visa respekt för varandra Verksamhetsåret 2014-2015 2014-09-10 Till dig med barn på

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 150424 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Arbetsgivarens/huvudmannens representant. Kramfors Kommun, BKU-nämnden

Arbetsgivarens/huvudmannens representant. Kramfors Kommun, BKU-nämnden LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Enhet: Nordingrå skola och fritidshem Verksamhetsåret: 2010-2011 Syfte Förebygga diskriminering Främja likabehandling Förverkliga skolans vision Bestämmelser

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 14 a kap. i skollagen. De har ersatt den

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Åbyggeby skola Reviderad vt 2011 2011-03-08 Innehållsförteckning sida 2 sida 3 sida 4 sida 5 sida 6 Inledning Så säger lagen Definition Målsättning

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Skärgårdens förskolor Dalarö Ornö Utö Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Fax/e-post Bankgiro Box 94 Odinsvägen 31 Dalarö Växel: 08-50150416 137 70

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013 Likabehandlingsplan upprättad augusti 2013 Spira förskolas likabehandlingsplan Den första april 2006 fick Sverige en ny lag Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Vallastadens skola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter.

Läs mer

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2015/2016 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan form av kränkande behandling. All

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Bildningsförvaltningen Grundsärskolan Reviderad 2016 02 15 Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2 (11) Innehållsförteckning: Regelverk

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2017-05-31 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan

Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan Plan mot kränkande behandling Maria Törnqvist Plan mot kränkande behandling för Stackgrönnanskolan åk F-5 och fritidshem Skolan/förskolan/fritidshemmet ska varje

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HEMSJÖ FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HEMSJÖ FÖRSKOLOR Elevhälsoteamet Rektor grundskola/fritids/förskola Pia Hanzén, tfn, 0322-617285, 0705-751063 pia.hanzen@alingsas.se Specialpedagog Ulla Pettersson tfn: 0734-154998 ulla.pettersson@alingsas.se Plan mot

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lövåsens fritidshem

Likabehandlingsplan för Lövåsens fritidshem LIKABEHANDLINGSPLAN Lövåsens fritidshem Susanne Kinhult Likabehandlingsplan för Lövåsens fritidshem 2 Likabehandlingsplan Lövåsens fritidshem Vår målsättning är att alla barn skall känna sig trygga på

Läs mer

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Läsåret 2016/2017 2(6) Vision På förskolan Skogshyddan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen skall diskrimineras eller utsättas för annan kränkande

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Smedstorps skola och Hjärtats fritidshem

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Smedstorps skola och Hjärtats fritidshem Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Smedstorps skola och Hjärtats fritidshem Barn och utbildning Smedstorp Läsåret 2013/2014 1. LAGSTIFTNING OCH DEFINITION AV BEGREPP Lagstiftning Sedan

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Plan mot kränkande behandling Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Fastställd den 5 oktober 2012 Innehållsförteckning Innehåll... 2 Plan mot kränkande behandling för Gymnasieskola

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Ankan 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot all form

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Albäcksskolan Klass 7-9 Vi på Albäcksskolan främjar likabehandling genom att främja och förebygga diskriminering trakasserier och annan kränkande behandling. Ditt bästa

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013/2014 Strandvägsskolan Träningsskolan Regnbågen Ingela Dullum Rektor 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola Rev. 2015-03-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans trygghetsteam 5. ElevHälsoTeam (EHT)

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING För år 2013-14 Förskolan Berguven Britt-Marie Bundsen ansvarig förskolechef 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2016/2017 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer