Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö"

Transkript

1 Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling och diskriminering. Den nya lagens syfte är att förtydliga skolans ansvar och garantera elevens trygghet i skolan. Lagen innebär att eleven får ett lagligt skydd mot kränkande behandling. DEFINITION Mobbning kan sägas föreligga då en eller flera personer, vid upprepade tillfällen och under viss tid, utsätter någon för negativa handlingar/kränkande behandling. Kränkande behandling kan ta sig uttryck i olika former, såsom att man utsätter någon för trakasserier, kränkande språkbruk, utfrysning och/eller att man utövar fysiskt eller psykiskt våld mot någon annan. Direkt diskriminering: Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon av de fem diskrimineringsgrunderna som lagen omfattar, det vill säga kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder. Indirekt diskriminering: Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom att till synes neutrala ordningsregler med mera tillämpas så att de får en i praktiken diskriminerande effekt. VAD SÄGER LAGEN? I 1994 års läroplan för de frivilliga skolformerna står följande: Alla former av trakasserier och kränkande särbehandling bland elever och anställda skall motverkas enl. lpf-94. Vidare skall skolan verka för en god psykisk och social arbetsmiljö. Enligt lpf-94 skall ingen i skolan utsättas för mobbning. Tendenser till trakasserier skall aktivt bekämpas. Skollagen säger också: Var och en som verkar inom skolan ska främja aktning för varje människas egenvärde och särskilt ska den som verkar inom skolan aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden. I lagen 2006:67 införs förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling.

2 MÅL Alla ska känna sig trygga i skolan. Mobbning, diskriminering eller annan kränkande behandling ska ej förekomma vid Brinellgymnasiet. När mobbning, diskriminering eller annan kränkande behandling sker i skolan är det skolans ansvar att se till att detta upphör. Kränkande beteende eller bemötande kan aldrig accepteras oavsett vem det gäller eller vilka som drabbas. Vi vill; - Medvetandegöra och genomföra likabehandlingsplanen på alla nivåer i skolan - Få med ungdomar och vuxna i arbetet genom att betona vikten av delaktighet - Vidareutveckla det förebyggande arbetet Återkommande åtgärder varje år; - Varje läsårsstart aktualiseras likabehandlingsplanen i alla arbetsenheter Ansvarig: Gymnasiechef och rektorer - Vid nyanställning av personal samt då nya elever börjar sina studier informeras dessa om likabehandlingsplanen Ansvarig: Gymnasiechef, rektorer och klassföreståndare - Föräldrar informeras om likabehandlingsplanen vid föräldramöte i åk 1 Ansvarig: Elevhälsa och klassföreståndare - Inför varje nytt läsår redogör klassföreståndaren för sin klass hur vi arbetar mot all kränkande behandling - Frågor om kränkande behandling och situationen i klassen ska vara en återkommande punkt på klassråden. Uppgifter som uppkommer kopplas vidare till kamratstödjare samt till elevhälsan. - Vid utvecklingssamtalen mellan klassföreståndare/mentor och elev undersöks om målen i likabehandlingsplanen uppnås för den enskilde eleven - Aktiviteter för att befrämja sammanhållning och trivsel i skolan ex introduktionsdagarna, klassföreståndardagen tillsammans med sitt arbetslag - Personal uppmuntras i sitt arbete att röra sig i de öppna miljöerna på skolan Ansvarig: All personal - Två kamratstödjare, vilka även är elevskyddsombud på skolan, utses i samtliga klasser. Dessa arbetar för ökad gemenskap och trivsel på skolan Ansvariga: Klassföreståndare, kuratorerna och skyddsombuden - Utbildning för elever och personal i frågor som rör mobbning, trakasserier, kränkande särbehandling, rasism, främlingsfientlighet och diskriminering. Ansvarig: Rektorer, elevhälsan och arbetsmiljögruppen. - Återkommande diskussioner om etik, moral, människors lika värde, jämställdhet mellan könen och demokratins grunder genomförs i undervisningen.

3 Ansvarig: Rektor, klassföreståndare och undervisande lärare - Skolsköterskorna erbjuder hälsosamtal till alla elever i åk 1. I hälsosamtalet finns möjligheten att fånga upp elever som inte mår bra eller inte trivs i skolan med anledning av ex mobbing, diskriminering eller annan kränkande behandling. Ansvarig: Skolsköterskorna Åtgärder under läsåret 2007/ Under höst- och vårterminen 2007/2008 kommer kamratstödjarna och elevskyddsombuden att utbildas av kuratorerna och huvudskyddsombuden för att få kunskap om och en beredskap för att hantera sin uppgift som kamratstödjare/elevskyddsombud. Ansvariga: Kuratorerna och huvudskyddsombudet - 27/ deltar personal på föreläsning Slåss för det goda vilken tog upp ang mobbing, kränkande behandling och hur vi motarbetar den Ansvarig: Rektorer, elevhälsan och arbetsmiljögruppen. - 24/ genomförs FN-dagen då eleverna får diskutera dessa frågor rörande etik, moral, människors lika värde, jämställdhet mellan könen och demokratins grunder. Ansvarig: Undervisande lärare - Psykosocial enkät genomförs i åk 2 med alla elever. Enkäten är utformad och sammanställs av skolverket. Ansvarig: Arbetsmiljögruppen och skyddsombuden - Förslag till kommande åtgärder inför läsåret 2008/2009 lämnas till ledningsgruppen senast 31 maj. Ansvarig: Arbetsmiljögruppen och kuratorerna Uppföljning; - Uppföljning och utvärdering av insatser som görs på skolan, ex Ettornas dag eller Klassföreståndardagen. Uppföljning sker på olika sätt, bl.a genom enkät. Ansvarig: Rektor och elevhälsan - Kontinuerliga uppföljningsträffar med kamratstödjarna för att följa upp situationen i varje klass. Ansvarig: Kuratorerna - Elevvårdsteamet träffas varannan vecka, då möjlighet finns till samtal kring situationen på skolan. Eventuella insatser diskuteras och genomförs. Ansvarig: Elevhälsan - I åk 2 genomförs en psykosocial enkät med alla elever. Materialet bearbetas i arbetsmiljögruppen och som vidtar de åtgärder som behövs. Ansvarig: Arbetsmiljögruppen

4 Utvärdering; - Rektor följer upp och utvärderar de återkommande åtgärderna, tillsammans med sin personal, kring hur likabehandlingsplanen har följts och tar emot synpunkter om eventuella förändringar Ansvarig: Gymnasiechef och rektor - Elevvårdsteamet följer upp och utvärderar det övergripande arbetet. Vad har gjorts, vad görs och vad kan förändras till det bättre? Ansvarig: Gymnasiechef och elevhälsa - Dokumentation sker successivt i enskilda ärenden. Ansvarig: Rektor och elevhälsa ARBETSGÅNG VID KRÄNKNING/DISKRIMINERING MELLAN ELEVER Vid vardagliga konflikter och bråk utreder i första hand undervisande lärare eller klassföreståndare och elever situationen. Klassföreståndare informeras. När det gäller omyndiga elever tas kontakt med vårdnadshavare efter bedömning av berörda vuxna. Upprepade och/eller allvarligare kränkningar åtgärdas enligt nedan: Den som iakttar tecken på mobbning, kränkande behandling och diskriminering vänder sig till någon av följande: - kamratstödjarna - klassföreståndare/andra lärare - elevvårdsteamet (skolsköterska, kurator, studievägledare, specialpedagog) - rektor Den som tar emot informationen vänder sig till ansvarig rektor som i sin tur kontaktar elevvårdsteamet som gemensamt med rektor fördelar arbetet av utredning och dokumentation samt fördelar vem som håller i de olika samtalen i ärendet. - Händelserapport skrivs då all dokumentation kring händelsen är viktig. - Insamling av information från personal och andra elever som kan ha kännedom om kränkningarna. - Om mobbning eller annan kränkande behandling konstaterats kontaktas föräldrar till aktuella elever som inte fyllt 18 år. Från myndiga elever krävs samtycke till kontakt med föräldrarna. - Samtal genomförs med berörda elever, en i taget. Det är viktigt att samtalen hålls så snabbt som möjligt och att de är oförberedda för den som utfört kränkningen. - Observation av de aktuella eleverna. Pågående kontakt med den/de som utsatts för kränkningar, mobbning eller diskriminering. - Enskilda uppföljningssamtal med de inblandade efter ca 1-2 veckor för att undersöka om kränkningarna upphört. Tiden kan variera beroende på situation och resultatet av samtalen med de inblandade. - Om kränkningarna fortsätter tas ytterligare samtal och då även tillsammans med föräldrar. - Kontinuerlig kontakt hålls med den utsatte under en tid för att kontrollera att kränkningarna inte återkommer. Rektor har ansvar för att göra bedömning i ärendet huruvida en polisanmälan ska göras eller inte. Dvs om kränkningarna är grova och av brottslig karaktär. Om överenskomna åtgärder inte följs eller ger önskat resultat tas beslut om fortsatt tillvägagångssätt. Åtgärder som kan bli aktuella är t.ex. avstängning av elev.

5 ARBETSGÅNG DÅ PERSONAL KRÄNKER/DISKRIMINERAR ELEV Den elev som upplever sig kränkt, mobbad eller diskriminerad av personal vid skolan och den som iakttar tecken på mobbning/kränkande behandling/diskriminering av personal gentemot elev vänder sig till någon av följande: - klassföreståndare/andra lärare - elevvårdsteamet (skolsköterska, kurator, studievägledare, specialpedagog) - rektor Den som tar emot informationen vänder sig till ansvarig rektor som i sin tur kontaktar elevvårdsteamet som gemensamt med rektor fördelar arbetet av utredning och dokumentation av ärendet, samt fördelar vem som håller i de olika samtalen i ärendet. - Händelserapport skrivs då all dokumentation kring händelsen är viktig. - Insamling av information från uppgiftslämnaren och den utsatte eller de utsatta eleverna. - Om mobbning eller annan kränkande behandling konstaterats kontaktas föräldrar till aktuella elever som inte fyllt 18 år. - Enskilda samtal hålls av rektor med den eller de i personalen som misstänks ha utsatt någon för mobbning, kränkning eller diskriminering. - Enskilda uppföljningssamtal hålls av rektor med de inblandade efter ca 1-2 veckor. Rektor kontaktar någon från elevvårdsteamet om stöd behövs för eleven. Tiden kan variera beroende på situation och hur samtalen med de inblandade fallit ut. - Gymnasiechef och föräldrar informeras av rektor om samtalens resultat. - Om överenskomna åtgärder inte följs eller givit önskat resultat tas beslut om fortsatt tillvägagångssätt av rektor, elevvårdsteam och gymnasiechef efter uppföljningssamtalen. ARBETSGÅNG DÅ ELEV KRÄNKER/DISKRIMINERAR PERSONAL Den som iakttar tecken på mobbning/kränkande behandling/diskriminering av personal vänder sig till ansvarig rektor eller elevvårdsteam. Den som tar emot informationen vänder sig till ansvarig rektor som utreder och dokumenterar ärendet. Elevvårdsteamet kan vara en resurs som rektor tar kontakt med gällande eleven. I samtliga ovanstående situationer då kränkningar, mobbning eller diskriminering inte upphör har rektor ansvaret för andra åtgärder, exempelvis avstängning under 2 veckor av elev och/eller polisanmälan. Samtliga ärenden dokumenteras och diarieförs som sekretessbelagd handling, (utom beslut som är offentliga) på expeditionen. Elev som behöver göra en anmälan om kränkande behandling skriver e-post eller brev till ombudsmännen mot diskriminering. Det kan vara ett kort brev, men det måste innehålla namn, adress och vilken skola eleven går i samt en kort redogörelse för vad som hänt. Kontaktuppgifter Barn-och elevombud Stockholm Tel 08/

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika.

Främlingsfientlighet avser motvilja mot grupper som definieras genom fysiska, kulturella/etniska eller beteendemässiga karakteristika. Likabehandlingsplan för Eksjö gymnasium justerad 060829 Definitioner av nyckelbegrepp Diskriminering är ett övergripande begrepp för negativ och därmed kränkande behandling av individer eller grupper av

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen. År

Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen. År Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen År 2017 2018 Innehåller områdets handlingsplan i arbetet mot våld, mobbning och kränkande behandling. Vision: Vuxenutbildningen ger de studerande de bästa förutsättningar

Läs mer

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013 Likabehandlingsplan upprättad augusti 2013 Spira förskolas likabehandlingsplan Den första april 2006 fick Sverige en ny lag Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Läsåret :s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan

Läsåret :s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan Läsåret 2016-2017:s plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Kunskapsskolan Varje Kunskapsskola/Kunskapsgymnasium skall vara en frizon mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2012-13

Likabehandlingsplan för läsåret 2012-13 Likabehandlingsplan för läsåret 2012-13 - s plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1. Inledning Diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Läsår 16/17 Reviderad 30/8 16. Likabehandlingsplan Hörby Yrkesgymnasium

Läsår 16/17 Reviderad 30/8 16. Likabehandlingsplan Hörby Yrkesgymnasium Likabehandlingsplan Hörby Yrkesgymnasium 1. Inledning Hörby Yrkesgymnasium tar avstånd från alla tendenser till kränkningar. Hörby Yrkesgymnasium skall utmärkas av trygghet, tolerans, öppenhet och trivsel

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna HANDLINGSPLAN 1(6) 2012-06-11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna På Vuxenutbildningen i Skara ska ingen känna sig diskriminerad eller kränkt. Personal

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolans vision På Eksjö Gymnasium respekterar alla varandra och ges möjlighet att utvecklas som människa utifrån egna förutsättningar. Mål 1. Vi arbetar

Läs mer

Likabehandlingsplan Gäller för lå 07/08

Likabehandlingsplan Gäller för lå 07/08 Likabehandlingsplan 2007-06-29 Gäller för lå 07/08 1 Grevhagsskolans vision och värdegrund Likabehandlingsplan Vi vill känna trygghet och livsglädje, visa medmänsklighet och vetgirighet, därför ställer

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2018/2019 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Brogårdsgymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08

Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08 Likabehandlingsplan för Falkenbergs gymnasieskola, läsåret 07/08 1. Inledning Falkenbergs gymnasium och Vuxenutbildning är en del av omvärlden och omvärlden är en del av oss. Skolan skall vara välkomnande

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2016 2017 1. Bakgrund l januari 2009 skärptes kraven på skolan i både skollagen 14 kap och diskrimineringslagen. Den som ansvarar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2019/2020 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår 2015-2016 Likabehandlingsplan På Ingelstorp och Helgesbo gymnasieskolor är vi varandras arbetsmiljö och inga kränkningar får förekomma. Vi

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Svarteborgs rektorsområde

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Svarteborgs rektorsområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Svarteborgs rektorsområde 2011/2012 Arbetsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Syftet

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Fjällbacka skola/ fritidshem

Likabehandlingsplan för Fjällbacka skola/ fritidshem Ur skolplan för Tanums kommun Likabehandlingsplan för Fjällbacka skola/ fritidshem Värdegrunden handlar om det demokratiska uppdraget- om ett förhållningssätt till våra medmänniskor, alla människors lika

Läs mer

Individuella Gymnasiet Ekerö

Individuella Gymnasiet Ekerö Individuella Gymnasiet Ekerö Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Läsåret 2013/14 Uppdaterad 2014-03-31 med handlingar från BUN-kontoret med kommunala rutiner och blanketter. 1 Innehåll

Läs mer

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen Likabehandlingsplan Årlig plan för vuxenutbildningen Vuxenutbildningen NVU 2015 1 Lagstiftning I diskrimineringslagen finns idag sju diskrimineringsgrunder. Lagen är till för att förhindra diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Thorildsplans gymnasium

Utbildningsförvaltningen Thorildsplans gymnasium Likabehandlingsplan för läsåret (uppdaterad Nov.-17) - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Inledning s likabehandlingsplan visar hur vår skola aktivt arbetar med att förebygga och motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan 2016

Likabehandlingsplan 2016 SFI SÖDERORT ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 Likabehandlingsplan 2016 2 Innehållsförteckning 1 Mål... 3 2 Skolans policy... 3 3 Styrdokument... 3 4 Ansvar... 4 5 Åtgärdsplan... 4 6 Åtgärdsrutiner... 5 6.1

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium

Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium Plan mot kränkande behandling Hylte gymnasium Upprättat VT 2012 Inledning Demokratiska värderingar ska utgöra grunden för all verksamhet på gymnasiet. Skolans miljö ska vara trygg och alla elever ska behandlas

Läs mer

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar.

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar. Likabehandlingsplan A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön, etisk tillhörighet, religion eller andra trosuppfattningar,

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi) HANDLINGSPLAN 1(6) 2012-08-14 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildning i svenska för invandrare (sfi) På sfi ska ingen känna sig diskriminerad eller kränkt. Personal och studerande på

Läs mer

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Syfte Inget barn ska ställas

Läs mer

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6

Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Tanneforsskolan Likabehandlingsplan år F-6 Vision På Tanneforsskolan ska alla känna sig trygga. Genom denna trygghet skapas förutsättningar för ett allsidigt lärande. Uppdraget Ny lag: Från 2006-04-01

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal Stora Vallaskolan 2008 LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal avsedd att FRÄMJA barns och elevers lika rättigheter FÖREBYGGA och FÖRHINDRA diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan

Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan Likabehandlingsplan Martin Koch-gymnasiet och Gymnasiesärskolan VT 2009-VT 2010 Bild av: Sofia Lundvall 2 Vad säger skollagen och läroplanen: Skollagen 1 kap. 2 står följande: Verksamheten i skolan skall

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING VISION Midgårdsskolan är en skola som bryr sig, där vi ser varandra och tar ansvar för att alla ska må bra. Eleverna ska uppleva att de får vara som de

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium

Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium Likabehandlingsplan för Lindholmens Tekniska Gymnasium Mål och värdegrund Lindholmens Tekniska gymnasium har som vision: Att varje elev ska nå ett steg längre än vad hon/han trodde var möjligt. För att

Läs mer

HANDLINGSPLAN. för barn/elever mot. VÅLD, DISKRIMINERING eller ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

HANDLINGSPLAN. för barn/elever mot. VÅLD, DISKRIMINERING eller ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Djupadals rektorsområdes HANDLINGSPLAN för barn/elever mot VÅLD, DISKRIMINERING eller ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Fastställd 2007-08-14 HANDLINGSPLAN MOT VÅLD, DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Lysmasken

LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Lysmasken Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Lysmasken På varje förskola/skola ska det finnas ett målinriktat arbete med att förebygga

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Plan mot kränkande behandling Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Fastställd den 5 oktober 2012 Innehållsförteckning Innehåll... 2 Plan mot kränkande behandling för Gymnasieskola

Läs mer

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Läsåret 2018-2019 Värdegrund Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Innehållsförteckning: Bakgrund sid 3 Vision sid 3 Definitioner och begrepp

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

LÄRLINGSGYMNASIET I SVERIGE AB

LÄRLINGSGYMNASIET I SVERIGE AB LÄRLINGSGYMNASIET I SVERIGE AB Skolenhet Håby Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Texten behandlar hur gymnasiet arbetar för att motverka och agera utifrån verksamhetsformer som

Läs mer

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Ales plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Ales plan mot diskriminering och kränkande behandling Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Ales plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje år upprättas en plan mot kränkande behandling och diskriminering som innehåller en översikt över det som behöver göras för att främja lika rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling samt likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling samt likabehandlingsplan Läsåret 2006/07 Finnbacksskolans plan mot kränkande behandling Finnbackskolans mål är att alla elever ska trivas och känna trygghet. Ingen elev ska

Läs mer

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12

Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Skärgårdens förskolor Dalarö Ornö Utö Handlingsplan mot kränkningar - Likabehandlingsplan 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Fax/e-post Bankgiro Box 94 Odinsvägen 31 Dalarö Växel: 08-50150416 137 70

Läs mer

Lundens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN /2011 Sid 1 (5)

Lundens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN /2011 Sid 1 (5) 2010/2011 Sid 1 (5) Inledning. Den här planen omfattar alla barn och all personal på Lundens förskola. Den är giltig från datum som angivits ovan och skall revideras en gång årligen under höstterminen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Skolledningens ställningstagande.

Skolledningens ställningstagande. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR CALMARE INTERNATIONELLA SKOLA 2014-2015 Likabehandlingsplanen ska godkännas och fastställas av skolkonferensen vårterminen 2014 för att träda i kraft 1 juli samma år. Skolledningens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) Rev. 19.02.08 Planen bygger på Skollagen (2010:800) kap. 6 och diskrimineringslagen (2008:567) kap.

Läs mer

Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan

Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan STRÖMSTADS KOMMUN BARN OCH UTBILDNINGS- NÄMNDEN Strömstiernaskolan Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan Gäller från och med 2007-08-13 Innehåll Begrepp... 3 Strömstads skolors policy...4

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se

Likabehandlingsplan. Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19. www.orebro.se Likabehandlingsplan Mariebergs förskola, dagbarnvårdare och skola 2007-10-15 2006-08-29 2005-01-19 1 Inledning I både Skollagen, Läroplanen för förskolan (Lpfö) samt Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum

Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Sida 1 av 6 Plan mot kränkande behandling likabehandlingsplan för IM Ungdomscentrum Reviderad 2014-08-19 Inledning Hässleholms Gymnasium skall vara en plats där alla behandlas lika och där diskriminering

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan i Ekedalen Tidaholm

Likabehandlingsplan. Förskolan i Ekedalen Tidaholm Likabehandlingsplan Förskolan i Ekedalen Tidaholm 2015/2016 Innehållsförteckning Vad säger styrdokumentet?... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Höghammargymnasiet, rektorsområde 1 och 2 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier 2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier Innehåll: Inledning Duveholmsgymnasiets övergripande mål Definitioner Hur motverkar vi diskriminering och trakasserier Åtgärder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HEMSJÖ FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HEMSJÖ FÖRSKOLOR Elevhälsoteamet Rektor grundskola/fritids/förskola Pia Hanzén, tfn, 0322-617285, 0705-751063 pia.hanzen@alingsas.se Specialpedagog Ulla Pettersson tfn: 0734-154998 ulla.pettersson@alingsas.se Plan mot

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Mosjö skola Skolförvaltning sydost. Diarienummer 227-06-004. Rektor Marine Rosenberg. reviderad 2008-08-26

Likabehandlingsplan. Mosjö skola Skolförvaltning sydost. Diarienummer 227-06-004. Rektor Marine Rosenberg. reviderad 2008-08-26 Likabehandlingsplan Mosjö skola Skolförvaltning sydost Diarienummer 227-06-004 reviderad 2008-08-26 Rektor Marine Rosenberg Inledning I både skollagen och läroplanen, Lpo 94, betonas betydelsen av att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Verksamhetsformer som omfattas Likabehandlingsplanen gäller gymnasieskolan.

Verksamhetsformer som omfattas Likabehandlingsplanen gäller gymnasieskolan. Detta dokument består av tre delar: 1. Plan mot kränkande behandling 2. Årlig plan 1. Plan mot kränkande behandling 3. Rutiner för utredning, dokumentation och åtgärder Bakgrund Alla elever har rätt att

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolan på Vedeby 2013-2014 1 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Januari 2010 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Kärrs förskolas Vision: Ett lustfullt lärande i trygg miljö Kärrs förskolas Mål: En förskola fri från kränkningar där alla

Läs mer

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer