Kvalitetsredovisning. Eddaskolan 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning. Eddaskolan 2009"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning Eddaskolan 2009

2 Inledning Nationella styrdokument Verksamheten i grundskola, grundsärskola och fritidshem regleras av olika styrdokument som FNs barnkonvention, skollagen, förordningar, läroplaner samt kursplaner. I verksamheternas kvalitetsredovisning, som utgår från de nationella läroplanerna och kursplanerna, redovisas områden som finns dokumenterade i verksamhetens lokala arbetsplan (LAP) och uppdrag från kommunens verksamhetsplan (VHP). Sigtuna kommuns skolplan Skolplanen prioriterar fyra utvecklingsområden Grundläggande värderingar, inflytande och delaktighet, lärande och hälsa. Med utgångspunkt i dessa skall varje skola, särskola och fritidshem sätta lokala mål för sitt arbete. Likabehandlingsplan Den 1 april 2006 trädde en ny diskrimineringslag i kraft. De som skyddas av den nya lagens bestämmelser är barn och elever dvs. de som omfattas av den utbildning och annan verksamhet som regleras i skollagen. Härigenom omfattas förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund- och gymnasieskola, särskola samt kommunens vuxenutbildning av lagen. Likaså omfattas fristående förskolor och skolor. Varje förskola och skola ska upprätta en likabehandlingsplan för att förhindra diskriminering och annan kränkande behandling i verksamheten. Likabehandlingsplanens främsta syfte är att främja likabehandling, att förebygga samt motverka trakasserier och annan kränkande behandling. Förutsättningar Eddaskolan ligger i södra Valsta i Märsta, Sigtuna kommun. Upptagningsområdet är mycket varierat. Vi har elever från både flerfamiljshus och villor. Skolan ligger i anslutning till skogar och strövområden, vilket erbjuder stora möjligheter till uteaktiviteter. Vi är en mångkulturell skola med elever och personal från olika hörn av världen. Vi möter ett stort antal familjer som har en utsatt vardagssituation i form av t.ex. arbetslöshet och sjukskrivningar. Behovet av stöd till många barn och deras familjer är mycket stort. Vi ser också en stor rörlighet i in -och utflyttningar. Många familjer får en tillfällig bostad i området och flyttar sedan till en annan del av vår kommun eller till en annan kommun. Vi ser tecken på segregering i vår kommundel. Verksamheten på Eddaskolan omfattar förskoleklass till och med år 6, en samundervisningsgrupp för år 1-6 och en integrerad fritidsverksamhet för de yngre barnen. På skolan går det 220 elever. De flesta eleverna kommer från Edda förskola, som tillhör samma verksamhetsområde, och från skolans närområde. I samundervisningsgruppen går det 18 elever, som är indelade i två åldersblandade undervisningsgrupper. Dessa elever kommer från olika kommundelar. Ungefär en tredjedel är mottagna i särskolan.

3 Ansvarig för årets kvalitetsredovisning är Johan Johanson, rektor Eddaskolan, januari, 2010 Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Underlag för kvalitetsredovisningen avseende elevernas kunskaper har vi genom de nationella proven i skolår 3 och 5 och kommunens underlag för bedömning i skolår 3 och 6. Avseende trygghet och trivsel använder vi oss bland annat av elevenkäten, genomförd vt.-09. Underlag för redovisning av mål har tagits fram i dialog med ledningsgrupp, skolans arbetslag och enskilda pedagoger. Ekonomi/ Resurser Lokaler Eddaskolan byggdes 1975 och våra lokaler är i hög utsträckning mycket slitna. Trots en del renoveringsarbeten de senaste åren finns det stora brister avseende ventilation, fuktskador och trängsel, främst vid våra entréer. Under 2009 har taket bytts ut och byggts om, för att förbereda ett nytt ventilationssystem och för att undvika framtida fukt- och mögelskador. Vi ser fram emot en bättre arbetsmiljö! Samundervisningsgruppen vistas för sjunde året i provisoriska paviljonger, då deras tidigare lokaler fick rivas p.g.a. mögelangrepp. Teknik/ Läromedel Antalet datorer har ökat kraftigt de senaste åren. Vi ser förändringar i våra arbetssätt, kanske främst gentemot elever i behov av särskilt stöd, där användningen av datorer hela tiden ökar. I dagsläget bedömer vi tillgången som relativt god. Avseende projektorer ( kanoner ), dvd-spelare, tv-apparater, digitalkameror av olika slag, scanners, etc. har vi under 2009 gjort stora investeringar och i dagsläget är det endast ett antal fasta projektorer till våra undervisningslokaler som önskas. Resurserna till läromedel är begränsade och där finns det stora behov att fylla, i allt från uppdatering när det gäller so- och no-läromedel till läromedel för elever i behov av särskilt stöd. Utrustningen i våra slöjdsalar är ok. Personal Ca 30 personer ingår i personalgruppen. Det är förskollärare, lågstadielärare, mellanstadielärare, specialpedagoger, 1-7-lärare, 4-9-lärare, svenska som andra språk-lärare, slöjdlärare, idrottslärare, musiklärare, elevassistenter, fritidspedagoger, barnskötare, vaktmästare och administratör. Något grundläggande rekryteringsbehov har vi inte, då vår personal både har adekvat behörighet och djup kompetens. Är det några områden som ändå ska lyftas fram behöver vi förstärka vår kompetens avseende svenska som andraspråk.

4 Här pågår just nu intressant kompetensutveckling, då två lärare fortbildar sig inom ramen för Lärarlyftet i ämnen rörande läs- och skrivutveckling och svenska som andraspråk. Elevvård Elevvårdsteamet består, förutom av rektor, av specialpedagog (100%), skolsköterska (50%), kurator (25%) och skolpsykolog (12%). Kompetensutveckling Under 2009 har det bedrivits ett intensivt arbete för utveckling av kompetens i alla våra verksamheter. Vad kompetensutveckling är och hur sådan uppstår behöver definieras och tolkas. På Eddaskolan sker det genom studiecirklar, personal som deltar i olika former av externa kurser, grupphandledning, strukturerade och väl förberedda möten, etc. Den viktigaste beståndsdelen för en skola som ska utveckla sin kompetens är att det i grund och botten råder en organisationskultur där det hela tiden pågår ett fördjupande samtal kring vårt uppdrag och det vi möter i vårt dagliga arbete, ett samtal som utvecklar och ökar vår förståelse och förmåga till att göra vår skola ännu bättre. Den delen arbetar vi hela tiden med att utveckla. Under 2009 har fokus för vår kompetensutveckling varit: - Textanalys och skönlitteraturens roll i språkutvecklingen (studiecirkel under läsåret 09/10), - PIM (data- och internetbaserat lärande. Alla berörda lärare ska nå nivå 2 senast juni -10) - svenska som andraspråk och språkutvecklande arbetssätt, - matematik, - handledning, - vägledande samtal. Budgethållning Vi har under 2009 överskridit vår budget. Resultatet visar på kr. Uppföljning av likabehandlingsplanen Under läsåret 2008/09 bildades en likabehandlingsgrupp bestående av tre pedagoger och rektor. Uppdraget var att revidera likabehandlingsplanen och agera vid förekomst av kränkande behandling. Sedan läsårsstarten 2009/10 har gruppen haft en fast mötestid, 90 minuter, varje vecka. Under den tiden så fångas aktuella händelser upp, dokumenteras, och dessutom genomför gruppen, det i likabehandlingsplanen formulerade arbetssättet, intervjuer med alla elever i skolår 3-6 om trygghet och trivsel på skolan. Under året har det uppstått ett antal händelser där elever upplevt sig och blivit kränkta samt olika former av konflikter som har hanterats av likabehandlingsgruppen och ansvariga lärare. Vi har idag inte en skolmiljö som på alla punkter lever upp till omdömet trygg och harmonisk. Däremot har vi en mycket god struktur för att hantera olika situationer och händelser som kommer till vår kännedom.

5 Vi ser att skolans förebyggande arbete för trygghet och arbetsro behöver förstärkas, men att vår organisation och handlingsberedskap att hantera olika situationer av kränkande behandling är mycket god. Under våren -09 genomfördes en elevenkät på skolan. Här följer resultatet från några av frågeställningarna: Är du trygg på skolan? Ja 75% Ibland 19% Nej 6% Är du trygg på fritids? Ja 76% Ibland 21% Nej 3% Känner du dig trygg med de vuxna på skolan? Alltid 70% Ibland 29% Nästan aldrig 1% Åtgärder enligt 2008 års kvalitetsredovisning samt mål och resultat för dessa åtgärder under 2009 I 2008 års kvalitetsredovisning lyftes det fram fyra punkter under rubriken Åtgärder för förbättring: 1. Bättre förutsättningar för lärande i alla ämnen, med särskilt fokus på svenska, matematik och sva, genom organisation och schemaplanering för att skapa så små undervisningsgrupper som möjligt. Resultat: Vi har idag ett finmaskigt schemapussel där barnen är uppdelade i grupper (halva gruppen går på bild och skapande, bibliotek, musik, uteverksamhet, etc.). Fördelen är att vi får ner gruppstorlekarna och därigenom får bättre förutsättningar för lärande. Nackdelen är att det är ett skört system som faller när någon lärare är borta. Slutsatsen är att vi kommer att fortsätta med den organisationen men försöka bygga mer robusta system, som inte faller om en eller två i arbetslaget är borta. 2. Utvecklingsarbete kring ämnena svenska, matematik och engelska. Arbetslagen har uppdraget att tillsammans, utifrån gällande styrdokument, på djupet diskutera genom ämnena för att i slutändan utforma en gemensam undervisning i dessa ämnen. Ett ledord är att vår undervisning ska vara förståelseskapande (boksamtal, laborationer i matematik, genomgångar, bort från oreflekterad, traditionell undervisning med mycket tyst, individuellt arbete, etc.). Resultat: Arbetslagen är mitt inne i detta arbete. Vi har idag åtta diskussionstillfällen á 90 minuter per termin avsatta för detta. Vi ser idag en hel del av förståelseskapande undervisning på Eddaskolan detta utvecklingsarbete har pågått under flera år men vi kan inte påstå att det som helhet genomsyrar vår undervisning. Att vi nu har fått till de här ämnesmötena ser vi som ett mycket bra redskap för att ta ytterligare steg i den utvecklingen. 3. Arbetsron och tryggheten på skolan ska öka, skolkulturen ska stärkas. Vår reviderade likabehandlingsplan ska börja genomsyra vårt arbete på skolan. Resultat: Under juni och augusti ägnade all personal på skolan två hela dagar till arbete med likabehandlingsplanen. Det resulterade bland annat i att arbetslagen fick uppdraget att se över och förstärka det förebyggande arbetet i alla elevgrupper. I det arbetet ser vi en hel del förändringar. Bland mycket annat

6 träffar vår kurator våra elever i skolår 4 vid tre tillfällen, där hon tillsammans med ansvarig mentor arbetar med gruppen i olika former. Det tänker vi blir ett årligt återkommande arbete. Se vidare under rubriken Uppföljning av likabehandlingsplanen. 4. Vår undervisning i svenska som andraspråk ska förbättras Resultat: Medvetenheten om vikten av förstärkt kompetens i svenska som andraspråk och vad det innebär att lära på ett andraspråk har höjts markant bland skolans lärare. Hela diskussionen på skolan är idag på en mycket mer kvalificerad nivå än tidigare. Vår kompetens höjs, bland annat läser lärare just nu sva på Lärarlyftet. Vi har idag schemalagd undervisning med behörig lärare för berörda elever i skolår 4-6. Arbetet i verksamheten Här redovisas mål hämtade från lokala arbetsplanen och den kommunala skolplanen. Grundläggande värderingar Mål: Eddskolan ska vara miljöcertifierad enligt Grön Flagg senast 31 december Åtgärder: Skolans elevråd fick uppdraget november Vi har satt upp ett antal mål, utifrån temat kretslopp, som vi sedan har börjat arbeta efter. Ansökan har skickats till Håll Sverige Rent. Resultat: Vi är idag ej certifierade. Analys: Här finns det många bitar Håll Sverige Rent tappade bort vår ansökan, de uppsatta målen är väldigt ambitiösa, vi har inte lagt ner tillräckligt med tid och kraft för att ro det i land. Åtgärder: Vi slutför vårt arbete. Mål: Att bli certifierade innan årets slut. Mål: Att all personal ska ha en ökad medvetenhet om vad det innebär att leva och arbeta i ett mångkulturellt samhälle. Åtgärder: Vi har genomfört en studiecirkel, utifrån läsning av Ingela Olsson bok om det mångkulturella samhället.. Resultat: Studiecirkeln är genomförd. Analys: Svårt att utläsa något konkret resultat av en sådan studiecirkel, utan handlar mer om ett ständigt pågående lärande en organisationskultur som präglas av samtal och nyfikenhet, om vilja till fördjupning och förståelse. Se vidare under rubrikerna Uppföljning av likabehandlingsplanen och Åtgärder enligt 2008 års kvalitetsredovisning samt mål och resultat för dessa åtgärder under Inflytande och delaktighet Mål: Att föräldrarnas inflytande och delaktighet ökar. Att dialogen mellan hem och skola förstärks.

7 Åtgärder: Vi har utvecklat våra föräldramöten. De ska genomsyras av inflytande, delaktighet och samtal. Vi organiserar dem så att det ges stort utrymme för gruppsamtal kring angelägna frågor. Resultat: Klart bättre föräldramöten mer nöjda föräldrar! Analys: Att det har varit ett mycket lyckat grepp som vi ska fortsätta att utveckla. Vi behöver dra lärdomar kring hur delaktighet och inflytande uppstår, att förstå och ta till oss att det är mycket upp till oss hur vi inbjuder till och möjliggör inflytande och delaktighet. Åtgärder: Att fortsätta med detta och utveckla det vidare. Lärande Mål: Vi ska kunna utläsa en trend av förbättrade resultat i de nationella proven för år 5 under perioden Åtgärder: Massor handlingsplaner i svenska, matematik, engelska, kompetensutveckling, ämnesdiskussioner, etc. Resultat: Ej uppnått. Resultatutvecklingen de tre senaste åren har stått stilla. Om vi däremot tittar på de tre åren före dem (så långt tillbaka som vi har resultat att tillgå) så har vi gjort ett rejält lyft men sedan har det stått still. Analys: Att det är svårt att ta nästa steg. Att vårt utvecklingsarbete kring arbetslagens val av innehåll och arbetsformer behöver ges mer tid. I slutändan handlar det om att kvaliteten på undervisningen måste förbättras det är bara så som elevernas lärande kan förstärkas och kunskaper fördjupas. Åtgärder: Vi fortsätter med full kraft att ta oss an uppgiften!. Bland annat ska vi arbeta fram gemensamma kontrollstationer i skolår 2 och 4, för att ge oss ytterligare redskap att följa elevernas utveckling. Viktigt att påpeka dock att det inte är nya prov vi vill införa, utan mer systematisk uppföljning som ska vägleda vårt fortsatta arbete med eleverna. Hälsa Vi har under en följd av år haft stort fokus runt denna fråga. Vi har under 2009 ej haft några nya mål för att utveckla det arbetet, utan fortsatt på den nivå vi uppnått. Se tidigare kvalitetsredovisningar. Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål Se bilaga. Bedömning och analys av måluppfyllelse i verksamheten som helhet Resultatsammanställningen är omfattande och lite svåröverblickbar, delvis svårt att se några självklara mönster i. I fjolårets kvalitetsredovisning och analysen där lyfte vi fram svårigheten med att få fram tillförlitliga resultat, dvs. olika lärare bedömer olika. Det problemet kvarstår delvis. Vi har inför den här terminens nationella prov skapat en grupp som kommer att se över valda delar av rättningarna av nationella proven och se om de gör samma bedömningar som ansvariga lärare. Den gruppen kommer att ligga fast över åren, just med avsikt att få överensstämmelse i bedömningarna. Även vår tanke med systematiska, gemensamma kontrollstationer i svenska, matematik och engelska i skolår 2 och 4

8 har delvis det syftet att våra bedömningar ska spegla hela skolan och ej den enskilde läraren. Vi vill ändå lyfta fram några viktiga förändringar. I ämnena svenska och matematik ser vi förbättrade resultat i skolår 3 och 5 (vi ställer oss frågande till att våra nuvarande 6:or har sämre kunskaper än tidigare år. Se resonemang ovan.). I vissa avseenden är det till och med kraftfulla förbättringar! Ett annat tydligt mönster är att eleverna som läser efter kursplanen svenska klarar skolan mycket bra, medan många elever som läser efter kursplanen svenska som andraspråk har stora svårigheter att nå tillräckliga kunskaper. Vi behöver fortsätta arbetet med att förbättra vår undervisning att ha fokus på innehåll och arbetsformer. Där är de tidigare nämnda ämnesdiskussionerna vårt huvudsakliga verktyg för det. Målet är att när man går in i ett undervisningsrum ska man se att här är det en skola som har arbetat igenom vilket innehåll man ska ha och vilka arbetsformer som ger bästa möjliga lärande, en skola som bottnar djupt i frågor om kunskap och lärande. När man går in i nästa rum bredvid så känner man igen sig från det förra på den här skolan finns det en gemensam, genomtänkt röd tråd. Resultaten visar också tydligt att vår satsning på kompetensutveckling och förbättring av undervisningen avseende svenska som andraspråk är viktig och behöver fortsätta det är även fortsättningsvis vårt enskilt viktigaste kompetensutvecklingsområde. Åtgärder för förbättring 1. För att skapa bättre förutsättningar för lärande kommer vi till nästa läsår att parallellägga tre lektioner á 60 minuter varje vecka inom arbetslagen. Det ligger i linje med arbetslagens ämnesdiskussioner och ger möjlighet till mer flexibla lösningar för att nå alla elever. Ska bli spännande att följa! 2. Arbetslagen har fortsatt uppdraget att fortsätta svara på frågorna: Vad är kärnan i läsning, skrivning och matematik? Hur bedriver man, utifrån de svaren, den bästa, möjliga undervisningen? Hur kan vi förverkliga det? Alla berörda lärare deltar i diskussionerna och har inflytande över vad svaren blir. Undervisningen formas sedan av det gemensamma arbetet. 3. Arbetsron och tryggheten på skolan ska öka, skolkulturen ska stärkas. Arbetslagen har uppdraget att förstärka och utveckla det förebyggande arbetet för att skapa en än mer trygg skolmiljö. 4. Vårt arbete med och vår undervisning i svenska som andraspråk och språkutvecklande arbetssätt ska förbättras. Det berör frågor som kompetens, grupperingar, schemaläggning, etc.

9 Inför 2009 kommer skolan att satsa på följande områden Teoribildning och fördjupning i Vygotskijs tankar om lärande och kunskap Förstärkt trygghet och skolkultur Arbetslagsutveckling Svenska som andraspråk och språkutvecklande arbetssätt

10 FÖRSKOLEKLASSEN Förutsättningar Antal barn: 34 Personal: Två barnskötare (varav en med mycket fortbildning och kompetens kring bland annat språkutveckling), en tidigarelärare och en fritidspedagog. Lokaler: Förskoleklassen arbetar främst i två av skolans undervisningsrum i A- huset. De använder också lokaler i B-huset i samband med indelning i mindre grupper. Mål Att stärka varje barns förmåga till lek och samspel (självständighet, koncentration, samarbete och samspel) Att stärka varje barns förmåga till ansvar Att stärka varje barns språkliga utveckling Att stärka varje barns förmågor och grundläggande kunskaper angående att läsa, skriva och räkna Analys, bedömning och åtgärder Det pedagogiska arbetet och verksamheten i förskoleklassen har förändrats och utvecklats mycket sett i ett femårsperspektiv. Idag är inriktningen att ge en stabil grund att stå på avseende läsa, skriva och räkna mycket mer framträdande. Det ska inte tolkas som att det har blivit traditionell skola av verksamheten, tvärtom är förskoleklassens arbete många gånger föredömligt och visar stor lyhördhet gentemot barnens olika mognadsnivåer och behov. Vi har idag en verksamhet som är tydligt strukturerad, med arbete i olika gruppkonstellationer och olika innehåll, och där vi arbetar mycket medvetet utifrån våra mål. Vi har idag en förskoleklassverksamhet som självklart kan utvecklas och förfinas det jobbar vi på hela tiden! men som vi i stort sett är mycket stolta över. Vi ska fortsätta att jobba efter och utveckla det koncept vi har idag!

11 FRITIDSHEMMET Förutsättningar Antal barn: 100 barn (fördelat på tre avdelningar: 45, 45 och 10) Personal: Fem barnskötare, två fritidspedagoger och en tidigarelärare Lokaler: Förskoleklassens lokaler i A-huset, lokaler i B-huset och samundervisningens fritids håller till i paviljongerna. Mål Att stärka varje barns förmåga till lek och samspel (självständighet, koncentration, samarbete och samspel) Att stärka varje barns förmåga till ansvar Stärka barnens relation till och vana med skog och natur Stärka barnens rörelse Analys, bedömning och åtgärder I förra årets kvalitetsredovisning stod det bland annat att vi inför 2009 skulle fortsätta utveckla våra grundläggande strukturer. Det handlar om att vi emellanåt haft hög personalomsättning och att det har skapat viss oreda i frågor om grundbemanning, vikarier, schemafrågor, etc. Det är centrala frågor för att få fritidsverksamheten att fungera. Där har vi idag en större stabilitet, men vi ser emellanåt att det är skört och att det vid frånvaro av personal kan uppstå stress i arbetet. Vi jobbar vidare med dessa grundpelare och går åt rätt håll. Vi har idag en verksamhet som - går till skogen varje vecka, - använder sig av skolans idrottssal för lek, idrott och rörelse, - pysslar och syr, - erbjuder fri lek, - är ute mycket, - bygger och skapar, - etc. Eddaskolans fritids har idag en godkänt fungerande verksamhet, med barn som trivs och fungerar, allt som oftast. Vi behöver utveckla ett större djup kring vad vi vill med vårt fritidshem. Frågor om innehåll (vad ska vi göra och varför), ansvar (vem gör vad) och utveckling (vart är vi på väg) behöver arbetas igenom och fördjupas.

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 2015-11-29 Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem S Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3 2. Förutsättningar sid 4 3. Läroplansmål Normer och värden sid 5 4. Läroplansmål Kunskaper sid 7 5.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Berghemsskolan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13

Berghemsskolan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13 Berghemsskolan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13 Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Berghemsskolan Dokumentnamn Kvalitetssammanställning Dokumentansvarig Birgitta Edlund rektor/lennart Olofsson

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink Utbildningskontoret Kvalitetsredovisning 2009 Järna Grundskola Ansvarig chef: Anders Ydebrink Inledning 2009 har varit ett tufft år ekonomiskt. Det har inneburit hårda ekonomiska åtstramningar. Hade vi

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Kvalitetsredovisning. För Junibackens förskola Lå 2009-10. Grums kommun

Kvalitetsredovisning. För Junibackens förskola Lå 2009-10. Grums kommun Kvalitetsredovisning För Junibackens förskola Lå 2009-10 Grums kommun 1 Kvalitetsredovisningens innehåll Grundfakta om Junibackens förskola Sid 3 Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Verksamhetsplan för Sundby förskola och skola 2013-2014

Verksamhetsplan för Sundby förskola och skola 2013-2014 Datum 2013-09-05 Verksamhetsplan för Sundby förskola och skola 2013-2014 Verksamhetsidé 1 Nuläge Sundby förskola och skola är i ständig förändring. Vi provar olika modeller när det gäller att organisera

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

KVALITETSRAPPORT GRA MESTA SKOLAN 2013/2014

KVALITETSRAPPORT GRA MESTA SKOLAN 2013/2014 KVALITETSRAPPORT GRA MESTA SKOLAN 13/ Stefan Karlstedt Rektor Ann-Kristin Fredriksson Biträdande rektor Sida 1 Innehåll 1) Rektor/förskolechef skriver om läsåret... 3 ) Allmän del som innehåller fakta

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Skånhällaskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Skånhällaskolan F-3 Läsåret 2011/12 Grundskolan,

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Arbetsplan Kvalitetsredovisning. Handlingsplan

Arbetsplan Kvalitetsredovisning. Handlingsplan Arbetsplan Kvalitetsredovisning Handlingsplan Fritidshemmet Mullvaden 2010/2011 Vision: Vår vision är att alltid ha barnens trivsel, delaktighet och välmående i centrum. Innehållsförteckning 1. Fritidshemmets

Läs mer

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

Kyrkbyns förskola. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Kyrkbyns förskola Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 Innehållsförteckning Bakgrund/Definition Kränkande Behandling..

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN 2014-2015 1 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014-2015 Innehållsförteckning: sida 3: Mål och vision. Så säger lagen. YTTERBYSKOLAN sida 4: Ansvarsfördelning för arbetet kring likabehandling.

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

HAGBYSKOLAN F-6 OCH FRITIDSHEM

HAGBYSKOLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Handläggare Datum Ärendebeteckning Henrik Hansson 13 2014-11-19 Likabehandlingsplan 0480-45 20 60 HAGBYSKOLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Likabehandlingsplan 2015 Åtgärder för att förebygga och motverka alla former

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 1 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Skolområde 3 Junibacken och Ängens Förskolor 2014-2015 Förskolechef: Carin Hagström 2 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1Det systematiska kvalitetsarbetet... 3 1.2 Kvalitetshjul...

Läs mer

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016 Verksamhetsplan Fylsta Skola 2015-2016 Fylsta skola 2015/2016 Förutsättningar Fylsta skola är en fyravånings F 5 skola belägen i centrala Kumla. Den uppfördes 1902 och har sedan dess genomgått ett antal

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16 Verksamhetsplan för förskolan Verksamhetsplan2015/16 11- Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för 2008-2011 Reviderad och fastställd mars 2008. Pysslingförskolan Solängen

VERKSAMHETSPLAN för 2008-2011 Reviderad och fastställd mars 2008. Pysslingförskolan Solängen VERKSAMHETSPLAN för 2008-2011 Reviderad och fastställd mars 2008. Pysslingförskolan Solängen TID till LEK Plats för LÄRANDE! Vi ser lärandet som en naturlig del av lek och leken som en naturlig del av

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2010 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Obligatoriska särskolan Inlämnad av: Verksamhetschef Ann-Catrin A-Göthlin Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan. Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem 2014/2015 Vimarskolan Förskoleklass - åk 6/Fritidshem Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Sidan 1 av 15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Idenors skola och fritidshem Giltighetstid: 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Vittra på Adolfsbergs kvalitetsredovisning går att läsa i sin helhet på www.vittra.se

KVALITETSREDOVISNING Vittra på Adolfsbergs kvalitetsredovisning går att läsa i sin helhet på www.vittra.se KVALITETSREDOVISNING Vittra på Adolfsbergs kvalitetsredovisning går att läsa i sin helhet på www.vittra.se Med vänlig hälsning Carina Leffler, rektor FÖRUTSÄTTNINGAR Vittra på Adolfsberg är en förskola

Läs mer

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014

Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Bokslut/Kvalitetsredovisning 2014 Alsteråskolan/Skytteanska skolan 1. Ekonomiska resultat /avvikelser Ålem fkl/grundskola/fritids Intäkter 0-30 962 0,0% Personalkostnader 7 727 683 7 603 848 98,4% Övriga

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Förskoleklass Mariaskolan. Läsåret 2009/10 1. Inledning Förskoleklassens kvalitetsredovisning har sammanställts av rektor. Underlag för sammanställningen är arbetslagets utvärdering

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Inledning Kravet på kvalitetsredovisning regleras i Förordning

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011

Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011 Barn- och utbildningsförvaltningen Klippans kommun Färingtofta skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010/2011 Nyckeltal för verksamhet, F-3 Färingtofta Fklass: 10 barn; 0,85 pedagog;8,50 lärare/100elever;

Läs mer

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014 BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper Verksamhetsplan 2013-2014 Eva-Lotta Aste LEDNINGSDEKLARATION Tro på allas förmågor. Alla ska behandlas lika. Rusta eleverna för lärande in i framtiden. Varje elev ska

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda

Kvalitetsredovisning. Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda Kvalitetsredovisning 2010 Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personal... 3 Beskrivning av hur verksamheten är organiserad... 3 Det pedagogiska arbetet.... 3 Underlag

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Pennan, Umeå 2015-2016 Dokumenttyp Styrdokument Dokumentnamn Verktyg för arbetet med likabehandling i Umeå kommuns förskoleverksamheter

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Järnboås förskola Verksamhetsår 2014/2015. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Järnboås förskola Verksamhetsår 2014/2015. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Järnboås förskola Verksamhetsår 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planens innehåll sid Vision 2 Skollag 2 Definitioner 2 Ansvarsfördelning 3 Förebyggande arbete 3 Åtgärd 4 Struktur

Läs mer

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013

Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(14) Margareta Skog 2013-06-24 Jäderfors skolas kvalitetsredovisning 2012-2013 Inledning Järbo/Jäderfors ro kvalitetsredovisar sin verksamhet

Läs mer

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 FÖRUTSÄTTNINGAR:20080818 PERSONAL: Lärare klass : 11,29 Lärare Musik 0,42 Lärare Slöjd 1,80 Lärare Idrott 1,07 Lärare Hemkunskap 0,24 Speciallärare 2,85

Läs mer

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor Verksamhetsplan Blästad och Fredriksbergs förskolor 2008-2009 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av området. 2. Styrdokument. 3. Målsättning för Blästad Fredriksbergs förskolor. 4. Innehåll i förskolornas

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010. Lingårdens förskola

Kvalitetsredovisning 2010. Lingårdens förskola Bildningsförvaltningen Lingårdens förskola Margareta Öjebo Kvalitetsredovisning 2010 Lingårdens förskola Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Skärgårdsskolan Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Innehåll Inledning 2 Förutsättningar.. 2 Elevernas arbetsmiljö.3 Elevernas lärande och skolans studieresultat.4 Elevernas personliga och sociala utveckling.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015 SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2014-2015 Vision Vi vill skapa en förskola: fri från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen 1 (11) Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (11) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Töllsjöskolan tar emot elever från förskoleklass

Läs mer

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Områdets beskrivning av verksamheten, nyckeltal Personaltäthet Ljungbyhedsskolan: Totalt antal personal: 39.89 varav lärartjänster

Läs mer

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Ansvarig rektor Namn Inger Fält Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Verksamhet: Rostaskolan Betyg och bedömning, skola Stödtimmen i åk 5-6 har gjort att vi fått högre måluppfyllelse. Tidiga utvecklingssamtal har bidragit

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2014/2015 Förskoleklass Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Odelsbergsskolan Inlämnad av: Brittmari Marberger Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och Grundskola Kvalitetsredovisning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon

Läs mer

Avesta Kommun. Kvalitetsredovisning

Avesta Kommun. Kvalitetsredovisning Avesta Kommun Kvalitetsredovisning för läsåret 2010/2011 Förskolan Talgoxen Datum: 2011-05-9 Utvecklingsledare: Siv Holm Innehållsförteckning Sid nr 1. Sammanfattning 3 1.1 Presentation av enheten 3 1.2

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sofiedalsgården och Markhedens förskolor 2010-09-01 t.o.m. 2011-09-01 SOFIEDALSGÅRDENS OCH MARKHEDENS FÖRSKOLOR BARN & UNGDOM, Besöksadress; Barnstugevägen

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Arbetsplan för Gråboskolan

Arbetsplan för Gråboskolan Arbetsplan för Gråboskolan Innehåll: Verksamhetsområde och organisation Sid 1 Verksamhetsidé, Vision Sid 2 Pedagogisk inriktning Sid 2-3 Elevers och föräldrars inflytande Sid 4 Elevomsorg Sid 5 Utvärdering

Läs mer

Årsrapport 2013. Gamla Påvelundsskolan

Årsrapport 2013. Gamla Påvelundsskolan Årsrapport 2013 Gamla Påvelundsskolan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Beskrivning av enheten... 3 1.2 Årets viktiga händelser... 3 1.3 Sammanfattning... 5 2 Mål och utvecklingsfrågor... 6 2.1

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinedalskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, skolbarnsomsorg, förskoleklass och grundsärskola Ansvariga för planen

Läs mer