Årsrapport Gamla Påvelundsskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsrapport 2013. Gamla Påvelundsskolan"

Transkript

1 Årsrapport 2013 Gamla Påvelundsskolan

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Beskrivning av enheten Årets viktiga händelser Sammanfattning Mål och utvecklingsfrågor Måluppfyllelse och resultat Organisera arbetet och fördela resurser för att höja måluppfyllelse och resultat. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Förbättra arbetet för barn och elever med olika behov genom bla tidiga och förebyggande insatser. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Lärandemiljön Erbjuda inom- och utomhusmiljöer som stimulerar och utvecklar lärande. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Ledning och utveckling Det systematiska kvalitetsarbetet utvecklas.(gäller fsk-klass, grundsk, f- hem och sär) Utveckla den inre organisationen med fokus på uppdraget till förmån för högre måluppfyllelse på såväl grupp- som individnivå. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Förbättrad arbetsmiljö. Fysisk- och psykosocial Rättsäkerhet och likvärdighet Bedriv målinriktat och systematiskt arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Kvalitetssäkra mottagandet av nyanlända elever Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

3 1 Inledning 1.1 Beskrivning av enheten Gamla Påvelundsskolan ligger i Påvelund inramad av villabebyggelse, radhusområden, skog och berg. I direkt anslutning finns Nya Påvelundsskolan (7-9 skola) och Påvelunds centrum med mataffär och några mindre butiker. Gamla Påvelund är en populär skola med fulla klasser och stort söktryck. Här finns få elever med utländsk bakgrund. Socioekonomiskt är upptagningsområdet starkt, föräldrarna är i hög grad välutbildade och området har låg arbetslöshet. Skolan har ca 340 elever och ca 40 anställda. Här finns förskoleklass,grundskola, fritidshem och grundsärskola år 1-6. Alla lärare är behöriga och bland övrig personal är behörighetsgraden mycket hög. Rektor Christel Jahncke har varit ledare för enheten sedan I direkt anslutning till området finns stora möjligheter att idrotta. Handboll, tennis, fotboll, badminton och innebandy är exempel på idrotter som erbjuds inom Påvelundsområdet. 1.2 Årets viktiga händelser Förskoleklasser Förskoleklasserna har fokuserat på samarbete över klassgränsrna mellan pedagoger och barn, och på att skapa gemenskap mellan klasserna genom storsamlingar. Fritidshem Fritidshemmen har bland annat satsat på jämställdhetsarbetet och arbetet att motverka kränkande behandling. Genom kartläggning av genuspedagoger har arbtetet analyserats och därefter har planer och aktiviteter bestämts för att utveckla jämställdheten och rättvis behandling. På fritidshemmen har elevinflytandet utvecklats och exempel på detta är bland annat de aktiviteter som leds av elever för elever. Elever i grupperna turas om att vara ledare och lära ut till varandra. Detta har varit uppskattat och väckt intresse och engagemang hos barnen. Grundsärskola Grundsärskolan har arbetat mycket sociokulturellt enligt Vygotskijs teori. Genom besök på olika ställen upplever eleverna något praktiskt, denna upplevelse talar man därefter om, skriver eventuellt något om den och återupplever därefter genom att dramatisera händelsen. Denna metod har haft en mycket god inverkan på barnen i grundsärskolan och deras utveckling. Grundskola Skolans goda resultat både på nationella ämnesprov och inom betyg är glädjande. Det krävs fortsatt arbete och utveckling för att bibehålla den höga nivån även under Under året har stort fokus legat på samarbete inom pedagogiskplanering med arbetslagen, bedömning och förbättrad arbetsmiljö. Den kompetensutveckling inom formativbedömning som pedagogerna haft har väckt idéer och tankar på utvecklade arbetssätt och bedömning av elever. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

4 Allmänt Rektor har satsat på att förbättra arbetsmiljön både den psykosociala och den fysiska. Mätningar har visat på förbättrade resultat för lärargruppen vilket är glädjande. Något oroande att fritidspedagogerna och förskoleklasslärarna ligger kvar på samma resultat trots insatser. Flera i personalen har varit på kompetensutveckling utomlands via EU-medel. Det har varit mycket uppskattat och givit nya perspektiv och infallsvinklar till verksamhetens olika former. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

5 1.3 Sammanfattning Bedömning av måluppfyllelse Mål Organisera arbetet och fördela resurser för att höja måluppfyllelse och resultat. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Erbjuda inom- och utomhusmiljöer som stimulerar och utvecklar lärande. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Det systematiska kvalitetsarbetet utvecklas.(gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Utveckla den inre organisationen med fokus på uppdraget till förmån för högre måluppfyllelse på såväl gruppsom individnivå. (gäller fskklass, grundsk, f-hem och sär) Bedriv målinriktat och systematiskt arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever (gäller fskklass, grundsk, f-hem och sär) Kvalitetssäkra mottagandet av nyanlända elever Förbättra arbetet för barn och elever med olika behov genom bla tidiga och förebyggande insatser. Verksamhetens egna mål Förbättrad arbetsmiljö fysisk och psykosocial Bedömning God Viss Viss Viss God Svårbedömd Viss Bedömning Viss Kommentar till bedömning av måluppfyllelse ( friviiligt) Mycket goda resultat på Näp i år 3 och % av eleverna har godkända betyg i år 6. Utomhusmiljöerna runt Gamla Påvelund är stimulerande och de används frekvent inom alla verksamhetsformer. Inomhus finns inte samma möjligheter då skolan ska rivas inom kort och är föremål för nybyggnation. Arbete har bedrivits under hela 2013 och vissa framsteg har gjorts. Områden som arbetsmiljö pch pedagogisk planering är idag två starka kvalitativa områden för skolan. Samarbetet över klassgränserna, den gemensamma rättning av NÄP och bedömningssamtal har varit viktiga parametrar under året. Den enskilt största framgångsfaktorn är den planering av undervisning och metodutveckling som sker inom arbetslag 1-3. Detta är en fokusfråga för skolan och ett område som rektor brinner starkt för. Arbetet vilar inte och man arbetar utvecklande och söker ligga steget före, dvs arbeta proaktivt istället för reaktivt. Ytterst få nyanlända elever kommer till skolan vilket gör att målet är mycket svårbedömt. Specialpedagoger samarbetar tätt med klass och ämneslärare för att förebygga och vara preventiva. Skolan samarbetar också med förskola och högstadie med kvalitativa överlämningar. Kommentar till bedömning av måluppfyllelse ( friviiligt) Rektor har satsat mycket på målet och matningar visar på positiv utveckling för lärargruppens arbetsmiljö medan fritidspedagogerna och förskoleklasslärarna har samma resultat som för ett år sedan. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

6 2 Mål och utvecklingsfrågor 2.1 Måluppfyllelse och resultat Organisera arbetet och fördela resurser för att höja måluppfyllelse och resultat. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Ett organiserat arbetssätt som förebygger och främjar insatser för elever i behov av stöd är viktigt för en modern välfungerande organisation. Arbetssätt och metoder som går utöver de vanligaste pedagogiska metoderna kan också vara lämpliga att pröva. Ökad måluppfyllelse är ett uttalat mål för samtliga kommunens skolor på så väl fullmäktige som nämndnivå. Elevens delaktighet i det egna lärandet redan från år 1 fram till år 6 har varit nyckeln till de goda resultaten. Målmedvetet arbete för att skapa medvetna elever har haft fokus under Den röda tråd som löper från F-6 med fokus på lärandeprocesserna, elevens inflytande över sitt eget lärande, med stöd av behöriga lärare och genom tillämpning av formativbedömning är nyckeln till skolans goda resultat. Fritidshemmens roll i lärandet, som en del i hela dagen-perspektivet är viktig och erbjuder möjligheter till utvecking och kunskap som skoldagen i klassrummet inte möjliggör. Detta är en otroligt viktig bit av elevens lärande och utveckling. Skolans resultat med 100% godkända betyg och höga resultat på NÄP är en utmaning att bibehålla. Det är viktigt att ha i åtanke att elevgruppen läsåret 2013/2014 inte är jämförbar med den 2012/2013. Dock måste arbetssätt och den röda tråd som undervisningen och bedömningen följer vara den samma, då skolan bedömt att det är den huvudsakliga framgångsfaktorn. Ekonomiskt går skolan mot ett nollresultat och kan se tillbaka på ett år med väl använda resurser. Åtgärder och utvecklingsområde Utveckla samarbetet och framförallt den pedagogiska planeringen för arbetslaget år 4-6. Utveckla samarbetet över gränserna på fritidshemmen. Gemensamma pedagogiska planeringar och erfarenhetsutbyte. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

7 2.1.2 Förbättra arbetet för barn och elever med olika behov genom bla tidiga och förebyggande insatser. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Grundskola, särskola och fritidshem har ett gemensamt lärandeuppdrag som ska utvärderas och analyseras årligen. Sammanställningar görs för analys och resultatförståelse av verksamhetens olika delar enligt en årlig plan. Särskolan ska utvecklas från ett omsorgs- och förberedelseuppdrag till en lärandekultur för kunskaper och lärande inom skolans alla områden. Skola och bra utbildning är den viktigaste faktorn för barns långsiktiga utveckling. Ett utökat samarbete i nya former mellan skola och socialtjänst ska på ett tidigt stadium uppmärksamma de barn som är i behov av stöd och erbjuda insatser. Elevhälsan ska arbeta främjande och förebyggande. Fler kultur och fritidsaktiviteter ska erbjudas i skolan och på fritiden. Skolan skall själv kartlägga och uppmärksamma de elever som har behov av stöd. Insatser ska komma tidigt och verka preventivt. Skolan har, relativt sett, få elever med åtgärdsprogram. Här arbetar vi tidigt med insatser för att förebygga svårigheter och stötta elever med inlärningssvårigheter samt behov av socialt stöd. Trygghetsteamet och fritidshemmen arbetar aktivt med social kompetens och grupparbeten vilket bedöms bidrar till elevernas kunskapsutveckling på ett positivt sätt. Specialpedagog och klasslärare för löpande dialog om alla elever vilket öppnar upp för tidiga insatser i preventivt syfte. Grundsärskolan har under hösten 2013 arbetat mycket med Vygotskijs teori vilket mycket förenklat innbär att de dramatiserar händelser/besök som de genomfört och därefter skrivit om. I genom att skriva och dramatisera utvecklas elevernas förmåg att uttrycka sig och att interagera med andra socialt. Metoden har varit framgångsrik och elevernas utveckling har varit mycket positiv. Åtgärder och utvecklingsområde Skolan kan bli bättre på att arbeta preventivt. Elever med liknande kunskapsnivåer kan arbeta i grupper, större eller mindre, beroende på behov av stöd. Detta arbetssätt skulle kunna öka möjligheterna att möta elevers individuella behov och mer tid och stöd till elever som kräver det. Grundsärskolan kommer att fortsätta arbeta med dramatisering då detta varit mycket lyckat men också fokusera mer på ämnesträning. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

8 2.2 Lärandemiljön Erbjuda inom- och utomhusmiljöer som stimulerar och utvecklar lärande. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Lärandet stimuleras genom inspirerande och lustfyllda miljöer. Detta ska vi erbjuda elever i alla åldrar. Lärande kan ske inomhus likväl som utomhus. Nytänkande och gränsöverskridande undervisning är ett steg på vägen mot en mer kvalitativ och utvecklad skola. Gamla Påvelundsskolan använder sig av utomhusmiljön regelbundet inom flera ämnesområden. Det är framförallt f-klasser och fritidshemmen som använder utomhusmiljön mer i lärande och lekaktiviteter. Grundsärskolan är också utomhus ofta och använder sig av olika miljöer för att skapa förståelse för olika moment inom inlärningen. Utomhusvistelse och undervisningen där främjar tematiskt arbetssätt hos eleverna, de får flera verktyg att använda i sin inlärningsprocess vilket ger möjlighet för fler elever att utveckla och gå framåt i snabbare takt då alla elever inte lär på samma sätt. De rastaktiviteter som Gamla Påvelundsskolan har satsat på har varit framgångsrika. Elelverna leker mer och med andra barn än den vanliga kretsen. Lekdagar med faddrar ökar elevernas kontaktytor åldersmässigt. Detta skapar större trygghet och bredare kontaktytor för eleverna vilket i sin tur kan minska kränkningar och öka trivsel. Åtgärder och utvecklingsområde Grundskolan, framförallt inom år 4-6 kan bli bättre på att använda utomhuspedagogik inom fler ämnen. Idag är det ofta knutet till NO-ämnen och i vissa moment idrott o hälsa. Här kan vi utveckla vårt tankesätt och därigenom nå högre måluppfyllelse samt öka trivseln. Inomhusmiljön är inte tillfredställande framförallt i A-huset (stora huset) men då ombyggnation/nybyggnation kan komma att påbörjas så tidigt som till sommaren 2014 är detta inte föremål för några åtgärder. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

9 2.3 Ledning och utveckling Det systematiska kvalitetsarbetet utvecklas.(gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Varje skola ska utveckla det systematiska kvalitetsarbetet. Detta ska ske genom att varje process på skolan skall kartläggas, analyseras och därefter kvalitetssäkras. En utökad systematik leder till högre kvalitet inom de verksamhetsformer som vi har. Detta i sin tur leder till bättre undervisning och bättre aktiviteter inom så väl fritids som skola. Förhoppningen är ett naturlig arbetssätt som innehåller planering-- genomförande-- utvärdering--återkoppling/planering ånyo. De satsningar som vi planerade för året inom F-klass, grundsär och fritidshem har endast delvis genomförts. Detta beror på flera faktorer, bland annat personalomsättning men också på att andra insatser prioriterats. Arbetet måste bli mer strukturerat och uthålligt för att ha kraft att bidra på det sätt som avses inför framtiden. Under 2013 har det inte varit tydligt och kraftfullt nog. Samtliga yrkesgrupper måste involveras på ett tydligare sätt för att skapa kraft i processen. Det arbete vi genomfört har givit goda resultat och påverkat skolan positivt. Bland annat har pedagogisk planering, arbetsmiljö och arbetet mot kränkande behandling utvecklats. Administrativa rutiner för betyg, rutiner, handlingsplaner och inrapporteringar har upprättats och fungerar bra. Det ger lugn och ro, minimerar den stress som annars kan prägla dessa moment. Åtgärder och utvecklingsområde Utveckla systematisk planering, genomförande och uppföljning på fritidshemmen. Vidareutveckla det arbete som påbörjats inom arbetslag 1-3 med området Delaktighet och inflytande. Samtliga yrkesgrupper måste involveras i processen på ett tydligare sätt. Om inte alla medarbetare förstår och vill delta i arbetet är det svårt att genomföra. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

10 2.3.2 Utveckla den inre organisationen med fokus på uppdraget till förmån för högre måluppfyllelse på såväl grupp- som individnivå. (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Kartlägg den inre organisationen. era kartläggningen och fokusera på synliggörandet av resurser, utvecklingsområden och framgångsfaktorer för en framgångsrik skola. Tag fram förslag på nya organisationsformer som bättre stöder det nuvarande uppdraget. Högre måluppfyllelse och nöjda elever bör vara två parametrar som väger starkt när nya organisationsformer ska föreslås. Minskad administration ger bättre arbetsklimat, minskad stress och nöjdare medarbetare totalt. Ett gemensamhetstänk leder till utveckling av gruppen och man ställer upp för varandra på ett bättre sätt. Personal täcker upp vid frånvaro, ökad arbetsbelastning osv. Förhoppningen är att detta kan frigöra resurser för skolan som kan disponeras vid behov. Samarbete mellan lärare, inom arbetslagen och över yrkesgränserna ökar stabiliteten på skolan. Det ger minskad stress och minskar arbetsbelastningen. Arbetslaget 1-3 har satsat på detta och skolan kan se att deras utveckling är något att ta efter för fler arbetslag och enskilda. Den höga måluppfyllelse som skolan har indikerar att organisationen fungerar och till och med fungerar bra. Resultat på betyg visa på mycket goda resultat både vårtermin 2013 och hösttermin Elevernas resultat på NÄP visar också på mycket hög måluppfyllelse. Åtgärder och utvecklingsområde Skolan måste utveckla samarbetet mellan medarbetare och inom arbetslag för att få en mer stabil situation inom arbetsmiljö, framförallt psykosocial. De resurser som skolan har är knappa och samarbete är ett måste för att få dess att räcka till verksamhet med hög kvalitet. Här kan skolan utvecklas och prioritera smartare. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

11 2.3.3 Förbättrad arbetsmiljö. Fysisk- och psykosocial. Utifrån nya lagstiftningen har administrativa arbetsuppgifter blivit fler och tar mycket tid i anspråk. Det systematiska kvalitetsarbetet är också krävande och har ställt nya krav. Detta tillsammans med skolans ålderdomliga utformning har givit en icke tillfredställande arbetsmiljö. I skolans arbetsmiljöundersökning kan man utläsa att lärargruppen mår bättre och känner sig mindre stressade. Förhoppningsvis är det ett resultat av de satsningar som skolan gjort. Fritidspedagogerna och förskoleklasslärarna har inte samma positiva utveckling. Men, de har inte heller haft samma negativa utveckling föregående år varför läget där inte är lika oroande. Genomförda insatser under året Lärargruppen prioriterar 30 minuters rast efter att läraren ätit i bamba. Ibland kan det bli mer än 30 minuters rast vilket är bra. På förmiddagen ska man ta 20 minuters rast. Samarbeta inom lärargrupperna och samla Pedagogiska planeringar på HJT för effektivisering och återanvändning. Omdömen för år 6 togs bort under våren 2013 och hösten IUP skrivs istället. Lärare på skolan och rektor skapar tillsammans ett lärarkalendarium som visar tidsplan och struktur för nationella prov och betygssättningsprocessen. Detta ger möjlighet att planera på ett bra sätt. Nationella prov samrättas på skolan och extra svårbedömda prov samrättas mellan 3- skolors nätverk. Tom-timme tas ut då extra tid behövts användas till arbetsuppgifter. Åtgärder och utvecklingsområde Satsningen på detta mål kommer att fortsätta under 2014 eftersom rektor anser frågan prioriterad för samtliga yrkeskategorier. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

12 2.4 Rättsäkerhet och likvärdighet Bedriv målinriktat och systematiskt arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever (gäller fsk-klass, grundsk, f-hem och sär) Kartlägg status på likabehandlingsarbetet på varje fritidshem, förskola och skola. Kvalitetssäkra likabehandlingsplaner både utifrån förebyggandearbete och utifrån hantering av ärenden. Skapa strukturer för kontinuerlig uppföljning och systematik kring de åtgärder som vidtas. Arbetet mot kränkande behandlig är ständïgt pågående. Även då rutiner fungerar och handlingsplaner finns uppstår det situationer som är svåra och nya. Därför är det av största vikt att arbete alltid är aktivt och prioriterat. Skolans uppfattning är att former och upphov till kränkningar ständigt muterar något och därför måste det förebyggande arbetet alltid utvecklas och vara på sin spets. Aktiviteterna på rasterna genom trivselledarna (barn i mellanstadiet som utbildats på aktiviteter) är ett bra inslag som medfört ökade elevkontakter över klassgränserna och lek med barn som man inte alltid leker med annars. Detta i sin tur bidrar till att eleverna utvecklar kontakt och känslor för varandra vilket leder till ökad förståelse och kamratskap. Skolan har förbud mot telefonanvändning under skoltid vilket lett till att eleverna leker och umgås mer direkt med varandra under skoldagen. De allra flera elever upplever att telefonförbudet medfört något positivt. Skolans preventiva arbete kan alltid utvecklas. Dock bedöms arbetet mot kränkande behandling hålla god kvalitet. Det baseras på bland annat: - Elevundersökningar som visar att skolan är en trygg plats för de allra flesta. - Antalet incidenter på raster och under skoldagen har minskat. - Observationer av elevernas förhållningssätt till varandra i undervisnings- och leksituationer. Åtgärder och utvecklingsområde Kränkningar via smarttelefoner och datorer är på uppåtgående i samhället generellt. Här måste skolan ligga i framkant och utveckla sitt arbete. Detta kräver ett tätt samarbete med vårdnadshavarna då det kan ske både på skol- och fritid. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

13 2.4.2 Kvalitetssäkra mottagandet av nyanlända elever Följa upp/ säkerställa nyanlända elevers rätt till studiehandledning och språkförstärkningar. Skolan har inga nyanlända elever i skolgång. I slutat av 2013 har skolan fått veta att två nyanlända elever bor inom skolans upptagningsområde. Dessa båda elever är i dagsläget på Välkomsten och kommer därefter att komma till en förberedelseklass. Först efter det kan det bli aktuellt att gå på Gamla Påvelundsskolan. Således är det omöjligt att analysera något resultat. Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

14 Gamla Påvelundsskolan, Årsrapport (14)

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 1 (10) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2011-11-18 Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 2 (10) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm.

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Lidåkerskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkerskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkerskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 7 Lidåkerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Fastställd 080630 Betty Backsell,rektor KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Frejagårdens förskola Bollebygds kommun 1 Verksamhetens förutsättningar 1.1 Om verksamhetsområdet Frejagården startades jan

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Åmåls kommun Barn- och utbildningsnämnden Reviderad: 2014-12-10 INNEHÅLL 1. JURIDISK GRUND... 2 2. INLEDNING & SYFTE... 2 3. VISION... 2

Läs mer

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Verksamhet: Rostaskolan Betyg och bedömning, skola Stödtimmen i åk 5-6 har gjort att vi fått högre måluppfyllelse. Tidiga utvecklingssamtal har bidragit

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 REKTORS KVALITETSRAPPORT 1 FÖRBÄTTRINGAR Vilka förbättringar har genomförts under året och vilka resultat ha de gett?

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Resultat Lässcreening åk 2, 4 och åk 7 med analys och åtgärder

Resultat Lässcreening åk 2, 4 och åk 7 med analys och åtgärder Kvalitetsredovisning Antilopenskolan läsåret 2012/2013 Områdets beskrivning av verksamheten, nyckeltal Personaltäthet Skola antal lärare/100 barn 10,38 Fritidshem antal barn/pedagog 13,5 Förskola antal

Läs mer

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 Dokumentation grundsärskola Malmö stad KVALITETSRAPPORT UTVÄRDERING av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 skickas senast 1/9 till grfkvalitet@malmo.se Skola: Stenkulaskolan / Grundsärskolan Rektor:

Läs mer

Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Förskoleklasser, Fritidshem Läsår 2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet

Dokumentation av kvalitetsarbetet 1 (10) Dokumentation av kvalitetsarbetet för förskoleklass, fritidshem och grundskola vid Veta skola läsåret 2012/13 Syfte och målgrupp Huvudsyftet med denna dokumentation av pågående kvalitetsarbete är

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan 2014 2015 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Odelsbergsskolan Inlämnad av: Brittmari Marberger Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och Grundskola Kvalitetsredovisning

Läs mer

Majåkers skola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Majåkers skola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Majåkers skola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 7 Majåkers skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsen År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 58 45 8 7 Kommunbidrag

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Skånhällaskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Skånhällaskolan F-3 Läsåret 2011/12 Grundskolan,

Läs mer

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2014 Utsäljeskolan Enkät- och kunskapsresultat 2014 Skola I Utsäljeskolan är alla undervisande lärare utbildade och undervisar i de ämnen de är behöriga i. Trots utbildning

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 Datum 2010-10-18 Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 2010-10-07 Anders Thomas rektor Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torskolan

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Fritidshem Knopen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Fritidshem Knopen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Fritidshem Knopen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Visioner. Mål. Arbetsorganisation. Hjälmstaskolan 2011/2012. Arbetsplan

Visioner. Mål. Arbetsorganisation. Hjälmstaskolan 2011/2012. Arbetsplan 2011-06-30 Hjälmstaskolan 2011/2012 Arbetsplan Visioner I Hjälmstaskolan skall du: Bli berörd intellektuellt och känslomässigt. Utmanas och överraskas. Känna glädje, skaparlust, trygghet och gemenskap.

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010. Lingårdens förskola

Kvalitetsredovisning 2010. Lingårdens förskola Bildningsförvaltningen Lingårdens förskola Margareta Öjebo Kvalitetsredovisning 2010 Lingårdens förskola Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014

Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014 BOS/GUN Brittmarie Byström Kvalitetsredovisning läsåret 2013-2014 Grundfakta: Elevantal grundskola: 124 elever Elevantal: förskoleklass: 37 barn Totalt Celsiusskolan, F-6: 161 barn Personaltäthet: 8,0

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Alla medarbetare är delaktiga i kvalitetsarbetet och har haft synpunkter på det som står i kvalitetsredovisningen.

Alla medarbetare är delaktiga i kvalitetsarbetet och har haft synpunkter på det som står i kvalitetsredovisningen. Enhetens namn: EKTORPSRINGEN 2013 Rektor: Anders Eriksson Alla medarbetare är delaktiga i kvalitetsarbetet och har haft synpunkter på det som står i kvalitetsredovisningen. Qualis skriftliga redovisning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Berghemsskolan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13

Berghemsskolan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13 Berghemsskolan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13 Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Berghemsskolan Dokumentnamn Kvalitetssammanställning Dokumentansvarig Birgitta Edlund rektor/lennart Olofsson

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Vittra på Adolfsbergs kvalitetsredovisning går att läsa i sin helhet på www.vittra.se

KVALITETSREDOVISNING Vittra på Adolfsbergs kvalitetsredovisning går att läsa i sin helhet på www.vittra.se KVALITETSREDOVISNING Vittra på Adolfsbergs kvalitetsredovisning går att läsa i sin helhet på www.vittra.se Med vänlig hälsning Carina Leffler, rektor FÖRUTSÄTTNINGAR Vittra på Adolfsberg är en förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsboskolan/Sandhems skolområde med fritidshem Läsåret 2015/2016 2013-10-06 2014-06-22 2015-06-15

Läs mer

Onsjöskolans likabehandlingsplan

Onsjöskolans likabehandlingsplan 151007 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling, arbetet mot diskriminering (Diskrimineringslagen) och arbetet mot kränkande behandling

Läs mer

Kvalitetsanalys. Bikupans förskola

Kvalitetsanalys. Bikupans förskola Kvalitetsanalys Bikupans förskola Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 5 Arbete i verksamheten... 5 Övriga

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem S Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3 2. Förutsättningar sid 4 3. Läroplansmål Normer och värden sid 5 4. Läroplansmål Kunskaper sid 7 5.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Skogslyckan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Valås/Hällesåkersskolan Läsår 12/13

Valås/Hällesåkersskolan Läsår 12/13 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan/Hällesåkersskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valås/Hällesåkersskolan Läsår

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Postadress: Nobelgymnasiet, 651 84 Karlstad Besöksadress: Nokiagatan 20. Webb: karlstad.se/nobelgymnasiet Tel: 054-540 15 00 E-post: nobelgymnasiet@karlstad.se 1

Läs mer

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Innehållsförteckning Vision 4 Så här arbetar vi för att nå vår vision: 4 Kyrkenorumskolans värdegrund 5 På Kyrkenorumskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2010 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Obligatoriska särskolan Inlämnad av: Verksamhetschef Ann-Catrin A-Göthlin Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete 1(10) Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Klostergårdsskolan Ansvarig: Marita Christoffersson 1 2(10) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Befästa arbetet med UNIKUM så att det

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Förskoleklass Mariaskolan. Läsåret 2009/10 1. Inledning Förskoleklassens kvalitetsredovisning har sammanställts av rektor. Underlag för sammanställningen är arbetslagets utvärdering

Läs mer

Ormstaskolans fritidshems likabehandlingsplan/årlig plans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ormstaskolans fritidshems likabehandlingsplan/årlig plans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ormstaskolans fritidshems likabehandlingsplan/årlig plans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshemmet Ormstaskolan Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter

Läs mer

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen 1 (11) Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (11) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Töllsjöskolan tar emot elever från förskoleklass

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Ljungbyskolan och Ljungbyskolans fritidshem 2014-2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Ljungbyskolan och Ljungbyskolans fritidshem 2014-2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Ljungbyskolan och Ljungbyskolans fritidshem 2014-2015 1 (15) Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Ljungbyskolan skolår F-5 inklusive

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun

Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun Alla barn och elever har rätt att nå målen Ny skollag ställer högre krav och innehåller en rad förändringar som påverkar förskola och skola 1. I all utbildning och

Läs mer

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Onsdag 14 november 2012 Ansvarig för internkontrollen Jan Gayen 1 Innehåll Bakgrund... 2 Fakta om Samrealskolan åk

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor

Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor stockholm.se December 2014 3 (6) Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: HOFSK/FSK Holsby Förskola martho002, 2015-11-16 16:22 1 Verksamhetsbeskrivning Bakgrund Holsby förskola bestod av fyra

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Denna barn- och elevhälsoplan ska bidra till att vi gör det goda livet möjligt och för att skapa alltid bästa möte

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Enhet Lundabyns fritidshem Läsår 2011-2012 Elisabeth AnderssonHult Rektor FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET ENHET Lundabyns fritidshem TIDSPERIOD Läsåret 2011-2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN

Läs mer

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Resultat Gräsö skola Östhammars kommun läsåret 2014/2015 20150611 KVALITETSRAPPORT GRUNDSKOLA FRITISHEMMET Denna kvalitetsrapport innehåller inga tabeller eller diagram över resultaten.

Läs mer

Elevhälsoplan för Tuna skola

Elevhälsoplan för Tuna skola Elevhälsoplan för Tuna skola 2014-08-04 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Arbetsgrupper... 3 Elevhälsoplanens grund... 4 Syftet med elevhälsoplanen... 4 Ansvar för elevhälsoarbetet... 4 Mål med elevhälsoarbetet...

Läs mer

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 1-6, fritidshem och förskoleklass Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/14

Verksamhetsplan 2013/14 BARN OCH UTBILDNING 2013-09-23 Verksamhetsplan 2013/14 Sundsvalls kommunala grundskolor Högom skola Anna-Carin Olsson 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2014/2015 Stråningstorpsskolan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... 3 Skolans syfte och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/13

Likabehandlingsplan. Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/13 Likabehandlingsplan Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2012/13 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Gläntan för planen Rektor

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsebro År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 34 33 3 Kommunbidrag

Läs mer

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass

Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Myggenäs skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskoleklass Fritidshem Grundskola årskurs 1-5 Förberedelseklass Ansvarig rektor Namn Inger Fält Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Rånäs förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola år 1-6, fritidsverksamhet, Grundsärskolan 1-6, Träningsskola Läsår: 2015

Läs mer

2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling

2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och Fritidshem a för planen Rektor Anna

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Dalkjusans skola 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Bli den du är! Var och en ska kunna bli allt det som den har förutsättning att bli! Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun Elevhälsan ska bidra

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21 Likabehandlingsplan för Landvetterskolans tidigaredel Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling 2009-10-21 Innehåll 1. Ställningstagande 3. 2. Mål 3. 3. Åtgärder för att nå målen 4. 4. Förebyggande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015 Förskola 2013/2014 Hållbar utveckling Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga innehåll...

Läs mer