ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER"

Transkript

1 11 EUROPEISKA RÅDET i BRYSSEL ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 24 ch 25 ktber 2002

2

3 13 Eurpeiska rådets möte hölls i Bryssel den ktber Före mötet gav Eurpaparlamentets rdförande Pat Cx en föredragning sm följdes av en diskussin m de viktigaste punkterna på dagrdningen. Ordförande Valéry Giscard d'estaing rapprterade m framstegen i knventets arbete. Mt bakgrund av den rapprten diskuterade Eurpeiska rådet utvecklingen av detta arbete. I. UTVIDGNINGEN 1. Den histriska prcess sm inleddes i Köpenhamn 1993 för att överbrygga mtsättningarna på vår kntinent kmmer snart att bära frukt. Den största utvidgningen av uninen någnsin är nu inm räckhåll tack vare kandidatstaternas ch medlemsstaternas visin ch ansträngningar. I detta sammanhang välkmnade Eurpeiska rådet det psitiva resultatet av flkmröstningen i Irland. Resultatet har banat väg för ett avslutande av ratificeringen av Nicefördraget sm därmed kan träda i kraft tidigt nästa år. Eurpeiska rådet fattade mt denna bakgrund beslut sm kmmer att göra det möjligt för uninen att lägga fram förhandlingspsitiner för kandidatstaterna m alla kvarstående frågr senast i början av nvember så att utvidgningsförhandlingarna med de första länderna kan avslutas vid Eurpeiska rådet i Köpenhamn i december. Eurpeiska rådet fastställde ckså riktlinjer för den frtsatta prcessen med de länder sm inte mfattas av den första utvidgningen. SAMLAD BEDÖMNING 2. Uninen gdkänner kmmissinens slutsatser ch rekmmendatiner enligt vilka Cypern, Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Malta, Plen, Slvakien ch Slvenien uppfyller de plitiska kriterierna ch kmmer att vara i stånd att uppfylla de eknmiska kriterierna ch åta sig de skyldigheter sm ett medlemskap medför från ch med början av Med hänsyn till vanstående samt med beaktande av samtliga framsteg sm gjrts i anslutningsförhandlingarna ch vid införlivandet ch genmförandet av regelverket samt de åtaganden sm kandidatstaterna gjrt i förhandlingarna bekräftar uninen sin beslutsamhet att slutföra anslutningsförhandlingarna med dessa länder vid Eurpeiska rådet i Köpenhamn den december ch att underteckna anslutningsfördraget i Aten i april 2003.

4 14 4. Uninen bekräftar att den föredrar att ett återförenat Cypern ansluter sig till Eurpeiska uninen på grundval av en helhetslösning ch vädjar till ledarna för den grekcypritiska ch den turkcypritiska flkgruppen att ta tillfället i akt ch nå en uppgörelse innan anslutningsförhandlingarna slutförs i år. Uninen kmmer även i frtsättningen att fullt ut stödja de betydande ansträngningar sm Förenta natinernas generalsekreterare har gjrt för att nå en uppgörelse i överensstämmelse med de relevanta reslutinerna från FN:s säkerhetsråd. Eurpeiska uninen kmmer att i anslutningsfördraget anpassa villkren i en sådan helhetslösning i överensstämmelse med de principer sm ligger till grund för Eurpeiska uninen. Om ingen uppgörelse kan nås kmmer de beslut sm skall fattas i december av Eurpeiska rådet i Köpenhamn att grundas på de slutsatser sm fastställdes av Eurpeiska rådet i Helsingfrs Uninen är enig med kmmissinen m dess bedömning av de framsteg sm gjrts av Bulgarien ch Rumänien. Med hänsyn till att utvidgningsprcessen är allmfattande ch återkallelig ch på grundval av kmmissinens strategidkument, uppmanas rådet ch kmmissinen att i nära samråd med Bulgarien ch Rumänien förbereda de beslut sm måste fattas under Eurpeiska rådets möte i Köpenhamn m i första hand detaljerade färdplaner, med tidsplaner, ch ett ökat föranslutningsstöd för att påskynda anslutningsprcessen med dessa länder. Eurpeiska rådet uttrycker sitt stöd för Bulgarien ch Rumänien i deras strävan att nå medlemskap Uninen välkmnar de mfattande åtgärder sm Turkiet vidtagit för att uppfylla Köpenhamnskriterierna på det plitiska mrådet ch det faktum att Turkiet har gjrt framsteg med de eknmiska kriterierna ch anpassningen till regelverket, vilket nterats i kmmissinens återkmmande rapprt. Därmed har öppnandet av anslutningsförhandlingarna med Turkiet kmmit närmare. Uninen uppmuntrar Turkiet att frtsätta sitt refrmarbete ch att vidta ytterligare knkreta åtgärder för genmförandet, vilket kmmer att påskynda Turkiets anslutning enligt samma principer ch kriterier sm tillämpats för de övriga kandidatstaterna. Rådet uppmanas att före Eurpeiska rådet i Köpenhamn förbereda grunderna för ett beslut m nästa etapp av Turkiets kandidatur på grundval av kmmissinens strategidkument ch i enlighet med slutsatserna från Eurpeiska rådets möten i Helsingfrs, Laeken ch Sevilla. ÖVERVAKNING OCH SKYDDSÅTGÄRDER 7. Uninen gdkänner kmmissinens förslag i strategidkumentet m att frtsätta övervakningen efter undertecknandet av anslutningsfördraget. Följaktligen kmmer kmmissinen att, sex månader före beräknat datum för anslutningen, förelägga rådet ch Eurpaparlamentet en rapprt m övervakningen av anslutningsstaternas frtsatta framsteg med att anta, genmföra ch tillämpa regelverket i linje med deras åtaganden.

5 15 8. Dessutm gdkänner uninen kmmissinens förslag att, utöver en allmän eknmisk skyddsklausul, i anslutningsfördraget skriva in två särskilda skyddsklausuler sm rör den inre marknadens funktin, inbegripet all sektrsplitik sm avser eknmisk verksamhet med gränsöverskridande verkan, ch mrådet rättsliga ch inrikes frågr. En skyddsklausul kan åberpas upp till tre år efter anslutningen efter en mtiverad begäran från någn av medlemsstaterna eller på initiativ av kmmissinen. Åtgärder inm ramen för den allmänna eknmiska skyddsklausulen kan avse vilken medlemsstat sm helst. Åtgärder inm ramen för de två särskilda skyddsklausulerna kan endast riktas mt nya medlemsstater sm inte har lyckats genmföra de åtaganden de gjrt under förhandlingarna. En skyddsklausul kan till ch med åberpas före anslutningen på grundval av övervakningens resultat ch kan träda i kraft från ch med anslutningens första dag. Sådana åtgärder kan förlängas utöver treårsperiden. De behöriga rganen kmmer att utarbeta uninens ståndpunkt i denna fråga under anslutningsförhandlingarna. Kmmissinen kmmer att infrmera rådet i gd tid innan den återkallar skyddsåtgärderna. Den kmmer att ta vederbörlig hänsyn till alla synpunkter från rådet i detta avseende. 9. Uninen gdkänner kmmissinens förslag m att erbjuda en särskild övergångsmekanism för institutinsuppbyggnad i syfte att frtsätta uppbyggnaden av de nya medlemsstaternas kapacitet inm förvaltning ch rättsväsen. Budgetära ch finansiella frågr ( ) 10. Det kstnadstak för utvidgningen sm fastställdes av Eurpeiska rådet i Berlin för åren måste respekteras. 11. När det gäller EU:s utgifter måste man även i frtsättningen iaktta såväl kravet på budgetdisciplin ch kstnadseffektivitet sm behvet av att garantera att uninen efter utvidgningen har tillräckliga resurser till sitt förfgande, så att dess plitik kan utvecklas systematiskt till gagn för samtliga medbrgare. a) Direkta betalningar 12. Utan att det påverkar framtida beslut m den gemensamma jrdbruksplitiken eller finansieringen av Eurpeiska uninen efter 2006 eller någt resultat av genmförandet av punkt 22 i slutsatserna från Eurpeiska rådet i Berlin, eller Eurpeiska uninens internatinella åtaganden bland annat i samband med inledandet av utvecklingsrundan från Dha, kmmer direkta betalningar att införas i enlighet med följande tabell för höjningar, uttryckt i prcent av nivån för sådana utbetalningar i uninen: 2004: 25 % 2005: 30 % 2006: 35 % 2007: 40 %

6 16 ch därefter med höjningar på 10 % så att de nya medlemsstaterna år 2013 uppnår den stödnivå sm då kmmer att gälla i nuvarande Eurpeiska uninen. Dessutm bör systemet för småjrdbruk inte tillämpas. Infasningen kmmer att ske inm ramen för finansiell stabilitet, där de ttala årliga utgifterna för marknadsrelaterade utgifter ch direkta betalningar i en unin med 25 medlemsstater under periden i reala termer varken får överstiga det tak för kategri 1A sm anslagits i Berlin för år 2006 för ett EU med 15 medlemsstater eller mtsvarande utgiftstak sm föreslagits för de nya medlemsstaterna för år De sammanlagda kstnaderna i nminella termer för marknadsrelaterade utgifter ch direkta utbetalningar för varje år under periden får inte överstiga belppet för 2006 uppräknat med 1 % per år. Behven hs de prducenter sm är bsatta i de missgynnade reginerna i den nuvarande Eurpeiska uninen bör tryggas. Det multifunktinella jrdbruket kmmer att bevaras i alla delar av Eurpa i enlighet med slutsatserna från Eurpeiska rådet i Luxemburg 1997 ch Eurpeiska rådet i Berlin b) Ttal anslagsnivå för strukturåtgärder 13. De ttala åtagandebemyndiganden för struktur- ch sammanhållningsfnderna sm skall läggas till under rubrik 2 inför utvidgningen, bör uppgå till 23 miljarder eur under periden, fördelade bland de nya medlemsstaterna i enlighet med EU:s relevanta gemensamma ståndpunkter sm EU ch kandidatstaterna enats m. c) Egna medel ch balans i budgeten 14. Regelverket m egna medel skall tillämpas för de nya medlemsstaterna från ch med anslutningen. Om det beräknade saldt för betalningsströmmarna i förhållande till gemenskapsbudgeten är negativt för enskilda kandidatländer under åren jämfört med 2003, kmmer tillfällig budgetmässig kmpensatin att erbjudas. Detta kmmer att innebära schablnmässiga, gradvis avtagande ch tillfälliga betalningar på utgiftssidan i EU:s budget. Belppen kmmer att fastställas i slutet av förhandlingarna på grundval av den metd sm rådet enades m den 22 ktber 2002 ch införas i anslutningsfördraget. Dessa kmpensatinsbelpp måste hålla sig inm de årliga marginalerna ch under de tak sm fastställdes i Berlin för åtagande- ch betalningsbemyndiganden inför utvidgningen.

7 Den allmänna strävan efter budgetdisciplin sm fastställdes av Eurpeiska rådet i Berlin bör frtsättas under den perid sm börjar Eurpeiska rådet gdkände de övriga punkter sm behövs för att fastställa EU:s gemensamma ståndpunkter efter förberedelserna i rådet (allmänna frågr ch yttre förbindelser), enligt bilaga I. II. KALININGRAD 17. Eurpeiska rådet bekräftar slutsatserna från mötet i Sevilla i juni Eurpeiska rådet nterar syftet att ytterligare utveckla det strategiska partnerskapet mellan EU ch Ryssland ch är enigt m att särskilt bemöda sig m att ta hänsyn till samtliga berörda parters önskemål beträffande den framtida transiteringen av persner mellan Kaliningradmrådet ch andra delar av Ryssland. Eurpeiska rådet betnar att det är nödvändigt att alla parter fullt ut respekterar alla staters suveräna rätt att garantera sina medbrgares säkerhet genm att kntrllera sina gränser ch rörligheten för persner ch varr till, på ch genm dess territrium. Eurpeiska rådet betnar alla staters rätt att införa viseringar även för transitering. Eurpeiska rådet erkänner Kaliningradmrådets unika situatin sm en Ryska federatinen. del av Eurpeiska rådet gdkänner de slutsatser m Kaliningrad sm rådet (allmänna frågr ch yttre förbindelser) antg den 22 ktber 2002.

8 18 III. FÖRBINDELSERNA MELLAN EU OCH NATO 18. Eurpeiska rådet har enats m föreskrifterna för att genmföra Nice-bestämmelserna (se bilaga II) m medverkan av de eurpeiska Nat-medlemmar sm inte är medlemmar i EU. Genmförandet av Nice-bestämmelserna m medverkan av de eurpeiska Nat-medlemmar sm inte är medlemmar i EU kmmer att möjliggöras genm de relevanta besluten m förbindelserna mellan Eurpeiska uninen ch Nat. 19. Vid detta tillfälle erinrade Eurpeiska rådet m att dessa föreskrifter ch beslut ch deras genmförande alltid skall följa bestämmelserna i Fördraget m Eurpeiska uninen, särskilt dem sm gäller GUSP:s mål ch principer, enligt artikel 11 i EU-fördraget 1. Även de relevanta slutsatser ch texter sm gdkänts av Eurpeiska rådet skall beaktas (se punkt 22 nedan). "1. Uninen skall fastställa ch genmföra en gemensam utrikes- ch säkerhetsplitik sm mfattar alla mråden inm utrikes- ch säkerhetsplitiken ch sm skall ha sm mål att skydda uninens gemensamma värden, grundläggande intressen, avhängighet ch integritet i överensstämmelse med grundsatserna i Förenta natinernas stadga, på alla sätt stärka uninens säkerhet, bevara freden ch stärka den internatinella säkerheten i enlighet med grundsatserna i Förenta natinernas stadga samt i enlighet med principerna i Helsingfrsavtalets slutakt ch målen i Parisstadgan, inbegripet de sm gäller yttre gränser, främja det internatinella samarbetet, utveckla ch befästa demkratin ch rättsstatsprincipen samt respekten för de mänskliga rättigheterna ch de grundläggande friheterna. 2. Medlemsstaterna skall aktivt ch förbehållslöst stödja uninens utrikes- ch säkerhetsplitik i en anda av ljalitet ch ömsesidig slidaritet. Medlemsstaterna skall arbeta tillsammans för att förstärka ch utveckla sin ömsesidiga plitiska slidaritet. De skall avstå från varje handling sm strider mt uninens intressen eller kan minska dess effektivitet sm en sammanhållande kraft i de internatinella relatinerna. Rådet skall säkerställa att dessa principer följs."

9 Det är ckså underförstått att inga åtgärder kmmer att vidtas sm strider mt principerna i Förenta natinernas stadga, inbegripet stadgans principer m upprätthållande av internatinell fred ch säkerhet, fredlig lösning av tvister ch avhållsamhet från ht m eller bruk av våld, eftersm både EU-fördraget ch Nrdatlantiska fördraget bygger på dessa principer, vilka följaktligen gäller för alla medlemmar. 21. Eurpeiska rådet erinrade ckså m att uninens plitik, i enlighet med artikel 17 i EU-fördraget inte skall påverka den särskilda karaktären hs vissa medlemsstaters säkerhetsch försvarsplitik. Ordförandeskapet nterade att Danmark erinrade m prtkll nr 5 m Danmarks ställning sm fgas till EU-fördraget. 22. Eurpeiska rådet har gett generalsekreteraren/den höge representanten Javier Slana mandat att verka för att en överenskmmelse skall nås mellan EU ch Nat snarast möjligt. 23. Ordförandeskapet kmmer tillsammans med generalsekreteraren/den höge representanten Javier Slana att rapprtera m resultatet av detta arbete m ungefär två tre veckr. Eurpeiska uninen kmmer på grundval av resultatet att fatta de beslut sm krävs. IV. F.D. JUGOSLAVISKA REPUBLIKEN MAKEDONIEN 24. Efter generalsekreterarens/den höge representantens överläggningar med president Trajkvski bekräftade Eurpeiska rådet på nytt att det är berett att avlösa Natstyrkan i f.d. jugslaviska republiken Makednien den 15 december. Det uppmanade Eurpeiska uninens behöriga rgan att studera alla nödvändiga alternativ för att uppnå detta mål. Eurpeiska rådet erinrade m att avlösningen skall ske i den anda av partnerskap sm råder mellan EU ch Nat när det gäller krishantering m en överenskmmelse nås i tid. V. TERRORISTATTACK I RYSSLAND 25. Eurpeiska rådet antg uttalandet i bilaga III.

ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER EUROPEISKA RÅDET I BRYSSEL OKTOBER 2002

ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER EUROPEISKA RÅDET I BRYSSEL OKTOBER 2002 ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER EUROPEISKA RÅDET I BRYSSEL 24 25 OKTOBER 2002 Europeiska rådets möte hölls i Bryssel den 24 25 oktober 2002. Före mötet gav Europaparlamentets ordförande Pat Cox en föredragning

Läs mer

Ordförandeskapets slutsatser Bryssel den oktober 2002

Ordförandeskapets slutsatser Bryssel den oktober 2002 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 26 november 2002 (26.11) (OR. en) 14702/02 POLGEN 67 FÖLJENOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Delegationerna EUROPEISKA RÅDET I BRYSSEL 24 25 OKTOBER 2002 ORDFÖRANDESKAPETS

Läs mer

10824/1/19 REV 1 1 GIP.1

10824/1/19 REV 1 1 GIP.1 Eurpeiska uninens råd Bryssel den 2 juli 2019 (OR. en) 10824/1/19 REV 1 OJ CRP2 25 PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Creper II) Eurpabyggnaden, Bryssel 3 ch 4 juli 2019 (kl. 10.00,

Läs mer

Diskussionspunkter (II) 12. Uppdatering om genomförandet av punkt 17 i Europeiska rådets slutsatser av den 20 juni 2019 Diskussion

Diskussionspunkter (II) 12. Uppdatering om genomförandet av punkt 17 i Europeiska rådets slutsatser av den 20 juni 2019 Diskussion Eurpeiska uninens råd Bryssel den 9 juli 2019 (OR. en) 11046/1/19 REV 1 OJ CRP2 26 PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Creper II) Justus Lipsius-byggnaden, Bryssel 10 juli 2019 (kl.

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN

EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER 11 EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 12 och 13 december 2002 ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER 13 1. Europeiska rådet höll sitt möte i Köpenhamn den

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER SV_Annex III_mnbeneficiary_2015_pa vitetty.dc I. INLEDNING BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Denna bilaga kmpletterar reglerna för bidragets användning inm de lika budgetpsterna sm tillämpas

Läs mer

Budgetkontrollutskottet ARBETSDOKUMENT

Budgetkontrollutskottet ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Budgetkntrllutskttet 20.6.2013 ARBETSDOKUMENT m Särskild rapprt nr 21/2012 (ansvarsfrihet 2012) Kstnadseffektiviteten i de sammanhållningsplitiska investeringarna i energieffektivitet

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER GfNA-II-B-Erasmus+_Annex III_mnbeneficiary_Versin 30-07-2014_sv.dc BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Prgrammråde 1 allmänbildande utbildning I. INLEDNING Denna bilaga kmpletterar reglerna

Läs mer

Europaparlamentet. P8_TA(2017)0321 Genomförande av medlingsdirektivet

Europaparlamentet. P8_TA(2017)0321 Genomförande av medlingsdirektivet Eurpaparlamentet 04-09 ANTAGNA TEXTER P8_TA(07)03 Genmförande av medlingsdirektivet Eurpaparlamentets reslutin av den september 07 m genmförandet av Eurpaparlamentets ch rådets direktiv 008/5/EG av den

Läs mer

PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper II) Europabyggnaden, Bryssel 8 november 2017 (kl )

PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper II) Europabyggnaden, Bryssel 8 november 2017 (kl ) Eurpeiska uninens råd Bryssel den 7 nvember 2017 13975/1/17 REV 1 OJ CRP2 37 COMIX 740 PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Creper II) Eurpabyggnaden, Bryssel 8 nvember 2017 (kl.

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) Eurpeiska uninens råd Bryssel den 5 juni 2019 (OR. en) 9699/19 OJ CONS 30 JAI 583 COMIX 285 TORSDAGEN DEN 6 JUNI (kl. 10.00) RÄTTSLIGA FRÅGOR PRELIMINÄR DAGORDNING EUROPEISKA UNIONENS RÅD (rättsliga ch

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS B U L L E T I

EUROPEISKA UNIONENS B U L L E T I ISSN 125-45X EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA UNIONENS B U L L E T I IO 22 Europeiska unionens bulletin (med 1 nummer per år) redogör varje månad för verksamheterna nom kommissionen och gemenskapens

Läs mer

Kvalitativ Eurobarometerundersökning. EU:s UTSIKTER. Sammanfattning Svenska version Rom den 12 september 2014

Kvalitativ Eurobarometerundersökning. EU:s UTSIKTER. Sammanfattning Svenska version Rom den 12 september 2014 Kvalitativ Eurbarmeterundersökning EU:s UTSIKTER Svenska versin Rm den 12 september 2014 Denna sammanfattning är tillgänglig på danska, engelska, finska, franska, italienska, plska, prtugisiska, tyska

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 26 mars 2010 (OR. en) För delegationerna bifogas rådets slutsatser från Europeiska rådet den mars 2010.

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 26 mars 2010 (OR. en) För delegationerna bifogas rådets slutsatser från Europeiska rådet den mars 2010. EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 26 mars 2010 (OR. en) EUCO 7/10 CO EUR 4 CONCL 1 FÖLJENOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegatinerna EUROPEISKA RÅDET 25 26 MARS 2010 SLUTSATSER För delegatinerna

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER E+ YiA Spimus LIITE III_KA105_rahitus- ja spimussäännöt_sv.dc I. INLEDNING BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Denna bilaga kmpletterar reglerna för bidragets användning inm de lika budgetpsterna

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER I. INLEDNING BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Denna bilaga kmpletterar reglerna för bidragets användning inm de lika budgetpsterna sm tillämpas på prjektet enligt avtalet. Dessa regler förtydligas

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION SEK(2008) 1954 SLUTLIG BRYSSEL DEN 02/07/2008 ANSLAGSÖVERFÖRING NR DEC18/2008 ICKE-OBLIGATORISKA UTGIFTER

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION SEK(2008) 1954 SLUTLIG BRYSSEL DEN 02/07/2008 ANSLAGSÖVERFÖRING NR DEC18/2008 ICKE-OBLIGATORISKA UTGIFTER EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION SEK(2008) 1954 SLUTLIG BRYSSEL DEN 02/07/2008 ALLMÄNNA BUDGETEN - BUDGETÅRET 2008 AVSNITT III - KOMMISSIONEN AVDELNINGARNA 23, 40 ANSLAGSÖVERFÖRING NR DEC18/2008 ICKE-OBLIGATORISKA

Läs mer

Seminarium den 2 mars Inför 2014: Vad har kvinnorna för relation till EU? Kvinnorna och EU Presentation av TNS opinion

Seminarium den 2 mars Inför 2014: Vad har kvinnorna för relation till EU? Kvinnorna och EU Presentation av TNS opinion Generaldirektratet för kmmunikatin Direktrat C Kntakter med allmänheten Enheten för övervakning ch uppföljning av den allmänna pininen Bryssel den 5 mars 2010 Seminarium den 2 mars 2010 Inför 2014: Vad

Läs mer

14536/07 ADD 1 msv/al/ab 1 CAB

14536/07 ADD 1 msv/al/ab 1 CAB EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 19 december 2007 (21.12) (OR. fr) 14536/07 ADD 1 PV/CONS 53 ENV 570 ADDENDUM till UTKAST TILL PROTOKOLL 1 Ärende: 2826:e mötet i Eurpeiska uninens råd (MILJÖ) i Luxemburg

Läs mer

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER

BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER I. INLEDNING BILAGA III EKONOMISKA OCH AVTALSMÄSSIGA REGLER Denna bilaga kmpletterar reglerna för bidragets användning inm de lika budgetpsterna sm tillämpas på prjektet enligt avtalet. Dessa regler förtydligas

Läs mer

Samråd om översynen av EU:s handikappstrategi

Samråd om översynen av EU:s handikappstrategi Samråd m översynen av EU:s handikappstrategi 2010 2020 Omkring 80 miljner människr i EU har en funktinsnedsättning. De stöter fta på hinder sm gör att de inte kan leva sm andra. EU vill få brt hindren

Läs mer

MÖTET MÅNDAGEN DEN 18 MAJ 2015 (kl. 10:00)

MÖTET MÅNDAGEN DEN 18 MAJ 2015 (kl. 10:00) Eurpeiska uninens råd Bryssel den 12 maj 2015 (OR. en) 8605/15 PRELIMINÄR DAGORDNING Ärende: OJ CONS 25 EDUC 120 JEUN 39 CULT 28 AUDIO 12 SPORT 16 3388:e mötet i EUROPEISKA UNIONENS RÅD (utbildning, ungdm,

Läs mer

Ärende: 2441:amötetirådet(JORDBRUK)iLuxemburgden27juni2002

Ärende: 2441:amötetirådet(JORDBRUK)iLuxemburgden27juni2002 CnseilUE EUROPEISKA UNIONENSRÅD Bryselden24september2002(3.10) (OR.fr) PUBLIC 10470/02 ADD1 LIMITE PV/CONS 40 AGRI 156 ADDENDUM TILLUTKASTTILLPROTOKOLL 1 Ärende: 2441:amötetirådet(JORDBRUK)iLuxemburgden27juni2002

Läs mer

5760/3/19 REV 3 1 GIP.1

5760/3/19 REV 3 1 GIP.1 Eurpeiska uninens råd Bryssel den 31 januari 2019 (OR. en) 5760/3/19 REV 3 OJ CRP2 4 COMIX 42 PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Creper II) Eurpabyggnaden, Bryssel 30 januari ch

Läs mer

PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper II) Europabyggnaden, Bryssel 30 januari och 1 februari 2019 (kl. 9.30, kl. 10.

PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper II) Europabyggnaden, Bryssel 30 januari och 1 februari 2019 (kl. 9.30, kl. 10. Eurpeiska uninens råd Bryssel den 28 januari 2019 (OR. en) 5760/19 OJ CRP2 4 COMIX 42 PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Creper II) Eurpabyggnaden, Bryssel 30 januari ch 1 februari

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326. 21 EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 12 och 13 december 2002 23 BILAGA I BUDGETÄRA OCH FINANSIELLA FRÅGOR Unionen ställer sig bakom förhandlingsresultatet som innebär att de

Läs mer

ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER

ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 29 januari 2003 (31.1) (OR. en) 15917/02 POLGEN 84 FÖLJENOT från: Ordförandeskapet till: Delegationerna Ärende: EUROPEISKA RÅDET I KÖPENHAMN DEN 12 13 DECEMBER 2002

Läs mer

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek Förslag på samarbetsrganisatin för gemensam plattfrm för natinellt digitalt flkbiblitek 1 Inledning ch bakgrund Kmmunakuten AB har fått i uppdrag att arbeta fram ett förslag på samarbetsrganisatin för

Läs mer

Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer för periodisk information som kreditvärderingsinstitut ska lämna till Esma

Riktlinjer och rekommendationer Riktlinjer för periodisk information som kreditvärderingsinstitut ska lämna till Esma Riktlinjer ch rekmmendatiner Riktlinjer för peridisk infrmatin sm kreditvärderingsinstitut ska lämna till Esma 23/06/15 ESMA/2015/609 Innehållsförteckning 1 Omfattning... 3 2 Definitiner... 3 3 Syftet

Läs mer

Revisionsrapport Mjölby Kommun

Revisionsrapport Mjölby Kommun Revisinsrapprt Omsrgs- ch scialnämndens åtgärder för eknmisk balans Mjölby Kmmun Matti Leskelä Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisinsfrågr 2

Läs mer

P6_TA-PROV(2007)0622 Toppmötet EU-Kina

P6_TA-PROV(2007)0622 Toppmötet EU-Kina P6_TA-PROV(2007)0622 Tppmötet EU-Kina Eurpaparlamentets lagstiftningsreslutin av den 13 december 2007 m tppmötet EU/Kina ch m EU-Kina dialgen m mänskliga rättigheter Eurpaparlamentet utfärdar denna reslutin

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: SLUTAKT UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen om EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020

Yttrande från Stockholmsregionen om EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020 Yttrande från Stckhlmsreginen m EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020 Bakm detta yttrande står Stckhlmsreginens Eurpaförening (SEF) 1 sm företräder en av Eurpas mest knkurrenskraftiga ch hållbara

Läs mer

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson PROJEKTPLAN Prjektnamn: Vägledning för ett hälssamt åldrande Senirguiden Prjektansvarig: Avdelning: Kunskapsutveckling Enhet: Uppväxtvillkr ch hälssamt åldrande Prjektplan Juni 2010 upprättades: Upprättad

Läs mer

9. Protokoll om anslutningsfördraget och

9. Protokoll om anslutningsfördraget och Slutakten innehåller en förteckning över bindande protokoll och icke-bindande förklaringar. Slutakt KONFERENSEN MELLAN FÖRETRÄDARNA FÖR MEDLEMSSTATERNAS REGERINGAR, som samlades i Bryssel den trettionde

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 5.11.2012 B7-0000/2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågrna för muntligt besvarande B7-0000/2012 ch B7-0000/2012 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsrdningen

Läs mer

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna SAMMANFATTNING I EU-fördragets förord anges bland målsättningarna för unionen att man ska fortsätta

Läs mer

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN

EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN STRATEGI 2013 2017 SV VÅR ROLL 1. Offentlig redvisningsskyldighet är ett kärnvärde i ett demkratiskt samhälle ch därmed i Eurpeiska uninen (EU). Att EU:s ffentliga redvisningsskyldighet

Läs mer

PAJALA KOMMUN Tjänsteställe/Handläggare Revisorerna

PAJALA KOMMUN Tjänsteställe/Handläggare Revisorerna Datum 1(6) Kmmunfullmäktige i Pajala kmmun Revisinsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisrer har granskat den verksamhet sm bedrivs i styrelser ch nämnder ch genm utsedda lekmannarevisrer

Läs mer

Revisionsplan 2016 för Tidaholms kommun och dess helägda bolag och stiftelser

Revisionsplan 2016 för Tidaholms kommun och dess helägda bolag och stiftelser Tidahlms kmmun Revisrena Revisinsplan 2016 för Tidahlms kmmun ch dess helägda blag ch stiftelser 1 Uppdrag Revisrerna är kmmunfullmäktiges, ch ytterst medbrgarnas rgan för kntrll av ch stöd till nämnderna

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.9.2014 SWD(2014) 284 draft ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR Handbk m skenäktenskap mellan EU-medbrgare ch tredjelandsmedbrgare inm ramen för EU-lagstiftningen

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet SÖ 2013:20 Nr 20 Protokoll om det irländska folkets oro rörande Lissabonfördraget Bryssel den 13 juni 2012 Regeringen

Läs mer

Styrdokument. Innehållsförteckning. 1. Inledning 1.1 Mål och riktlinjer för verksamheten 1.2 FN:s barnkonvention 1.3 En nationell handlingsplan

Styrdokument. Innehållsförteckning. 1. Inledning 1.1 Mål och riktlinjer för verksamheten 1.2 FN:s barnkonvention 1.3 En nationell handlingsplan Styrdkument Dkumenttyp: Regler Beslutat av: Kmmunfullmäktige Fastställelsedatum: 2013-05-06 76 Ansvarig: Rådet för funktinshinderfrågr Revideras: Valår Följas upp: Vid behv REGLEMENTE FÖR SVENLJUNGA KOMMUNS

Läs mer

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/sv 1

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/sv 1 SLUTAKT FA/TR/EU/HR/sv 1 FA/TR/EU/HR/sv 2 I. SLUTAKTENS TEXT 1. De befullmäktigade ombuden för HANS MAJESTÄT BELGARNAS KONUNG, REPUBLIKEN BULGARIENS PRESIDENT, REPUBLIKEN TJECKIENS PRESIDENT, HENNES MAJESTÄT

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Svenska Röda Korsets yttrande över Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Stckhlm, 13 maj 2019 Ku2018/02102/DISK Till: Arbetsmarknadsdepartementet a.remissvar@regeringskansliet.se Svenska Röda Krsets yttrande över Förslag till en natinell institutin för mänskliga rättigheter

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Regionservice, Region Halland. Samverkad med arbetstagarorganisationerna 2015-02-23

Verksamhetsplan 2015 Regionservice, Region Halland. Samverkad med arbetstagarorganisationerna 2015-02-23 150210 Verksamhetsplan 2015 Reginservice, Regin Halland Samverkad med arbetstagarrganisatinerna 2015-02-23 1. Inledning Varje medarbetare inm Reginservice är en representant för de värderingar sm gäller

Läs mer

Arbetsprogram för Betalningsrådet

Arbetsprogram för Betalningsrådet Arbetsprgram för Betalningsrådet 2017-2019 DATUM: 2017-10-04 Organisatin av arbetet Detta arbetsprgram mfattar periden ktber 2017 till ktber 2019 ch är baserat på de förslag på aktiviteter sm deltagarna

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskttet för framställningar 2009 2008/2126(INI) 23.9.2008 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE m bekämpande av vilseledande reklam från blag sm ger ut företagskatalger (framställningarna 0045/2006,

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.7.2010 KOM(2010) 403 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 om budgetdisciplin

Läs mer

7362/1/19 REV 1 alo/np 1 GIP.1

7362/1/19 REV 1 alo/np 1 GIP.1 Eurpeiska uninens råd Bryssel den 12 mars 2019 (OR. en) 7362/1/19 REV 1 OJ CRP2 10 PRELIMINÄR DAGORDNING STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Creper II) Eurpabyggnaden, Bryssel 13 mars 2019 (kl. 10.00)

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (14 december 2017)

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 mars 2019 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 mars 2019 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 20 mars 2019 (OR. en) XT 21014/19 BXT 15 CO EUR-PREP 10 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Instrument avseende avtalet om Förenade konungariket

Läs mer

YH och internationalisering

YH och internationalisering YH ch internatinalisering Myndigheten för yrkeshögsklan ISBN-nr: 978-91-87073-25-0 Dnr: MYH 2015/140 Omslagsbild: Bildarkivet 1 (10) Datum: 2014-12-16 Dnr: MYH 2015/140 Rapprt Yrkeshögsklan ch internatinalisering

Läs mer

Riktlinjer för överföring av uppgifter mellan transaktionsregister

Riktlinjer för överföring av uppgifter mellan transaktionsregister Riktlinjer för överföring av uppgifter mellan transaktinsregister 27/04/2018 ESMA70-151-1116 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsmråde... 3 2 Ordlista med begrepp ch termer... 4 3 Förkrtningar... 4 4

Läs mer

Stadgar för Sorundanet

Stadgar för Sorundanet SORUNDANET Stadgar för partiet Srundanet Sidan 1 av 5 Stadgar för Srundanet 1 Allmänt Srundanet är ett lkalt, självständigt plitiskt parti i Nynäshamns kmmun, Stckhlms län. Srundanets syfte är: Att vara

Läs mer

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114 Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 76 RELEX 1114 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3587:e mötet i Europeiska unionens råd (utrikes frågor)

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om bemyndigande av ett fördjupat

Läs mer

Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 2 januari 2019

Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 2 januari 2019 Nya tillstånd ch tydligare krav i IVO:s tillsyn från 2 januari 2019 Vem har beslutat m att införa nya regler? Svar: Det har riksdagen gjrt. I juni 2018 antgs prpsitinen Ökade tillståndskrav ch särskilda

Läs mer

Swedavias långsiktiga trafikprognos 2015 2045

Swedavias långsiktiga trafikprognos 2015 2045 Swedavias långsiktiga trafikprgns 215 245 Detta dkument innehåller Swedavias långsiktiga trafikprgns. Innehållet är baserat på den bästa framtidsbedömning sm Swedavia gör i dagsläget (215-1-27). Prgnsen

Läs mer

UNIONENS UTVIDGNING RÄTTSLIG GRUND MÅL BAKGRUND

UNIONENS UTVIDGNING RÄTTSLIG GRUND MÅL BAKGRUND UNIONENS UTVIDGNING Den 1 juli 2013 blev Kroatien Europeiska unionens 28:e medlemsstat. Kroatiens anslutning, som följde på Rumäniens och Bulgariens anslutning den 1 januari 2007, innebar unionens sjätte

Läs mer

Vetlanda kommun. Granskning av Överförmyndarverksamheten

Vetlanda kommun. Granskning av Överförmyndarverksamheten Revisinsrapprt 2013 Genmförd på uppdrag av de förtrendevalda revisrerna i Vetlanda kmmun Vetlanda kmmun Granskning av Överförmyndarverksamheten Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport. Investeringar. Katrineholms kommun. Annika Hansson, Cert kommunal revisor Jukka Törrö November 2011

Revisionsrapport. Investeringar. Katrineholms kommun. Annika Hansson, Cert kommunal revisor Jukka Törrö November 2011 Revisinsrapprt Investeringar granskning med utgångspunkt i gd eknmisk hushållning Katrinehlms kmmun Annika Hanssn, Cert kmmunal revisr Jukka Törrö Nvember 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning ch

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling. Rådets ståndpunkt vid första behandlingen

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling. Rådets ståndpunkt vid första behandlingen EUROPAPARLAMENTET 2009 Sammanträdeshandling 2014 C7-0452/2011 2010/0802(COD)DHGJ 01/12/2011 Rådets ståndpunkt vid första behandlingen Rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet av EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Samverkan och Rapportering

Samverkan och Rapportering Samverkan ch Rapprtering DOKUMENTINFORMATION Versin: 1.0 Okntrllerad vid utskrift Sida 1 av 16 DOKUMENTKONTROLL DOKUMENTHISTORIK Titel Samverkan ch rapprtering Versin 1.0 Datum för första 2013-02-08 utgåva

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter relaterade till Meddelande från kommissionen "En ren jord åt alla"

Svensk Vindenergis synpunkter relaterade till Meddelande från kommissionen En ren jord åt alla Miljö-ch energidepartementet m.registratr@regeringskansliet.se cc: m.remisser-energi@regeringskansliet.se Er referens/diarienummer: M2019/00116/Kl Svensk Vindenergis synpunkter relaterade till Meddelande

Läs mer

UNIONENS UTVIDGNING RÄTTSLIG GRUND MÅL BAKGRUND

UNIONENS UTVIDGNING RÄTTSLIG GRUND MÅL BAKGRUND UNIONENS UTVIDGNING Den 1 juli 2013 blev Kroatien Europeiska unionens 28:e medlemsstat. Kroatiens anslutning, som följde på Rumäniens och Bulgariens anslutning den 1 januari 2007, innebar unionens sjätte

Läs mer

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I P7_TA-PROV(2010)0469 Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 14 december 2010 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Vattenfall Innovation Awards

Vattenfall Innovation Awards Vattenfall Innvatin Awards Hantering av Uppfinnare, prcess ch tlkning av legala aspekter Tidsplan: 1. Vattenfalls (VF) utser en intern jury, bestående av ca 10 persner, sm bedömer ch beslutar m vilka idéer

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) 7223/04 DCL 1 JUSTCIV 42 BORTTAGANDE AV SÄKERHETSSKYDDSKLASSIFICERING för dokument: 7223/04 av den: 11 mars 2004 Ny status: Ärende: Offentlig

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: FÖRDRAGET UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Certifiering

Allmänna bestämmelser för Certifiering [2012] Allmänna bestämmelser för Certifiering AB ÅKERIKONSULT AB Åkeriknsult INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Inledning... 4 Sveriges Åkeriföretag - Revisinsråd... 4 Kvalitets-/miljö-/arbetsmiljö-ch trafiksäkerhetscertifikat...

Läs mer

Utvärdering av riktlinjerna för god praxis

Utvärdering av riktlinjerna för god praxis Ansvarig persn Mari Laihnen Sida/sidr 1 / 5 Arbetsgruppen för krdinering av egenkntrllen Instruktin / versin 10006/1sv Kntrllavdelningen 1. Inledning Denna instruktin är i första hand avsedd att användas

Läs mer

EFCA CA FGIV 1701 PROJEKTANSVARIG. EFCA välkomnar sökande som är mycket motiverade att delta i utvecklingen av EFCA.

EFCA CA FGIV 1701 PROJEKTANSVARIG. EFCA välkomnar sökande som är mycket motiverade att delta i utvecklingen av EFCA. REKRYTERING EUROPEISKA FISKEKONTROLLBYRÅN (EFCA) ÄR ETT EU-ORGAN SOM INRÄTTADES 2005 MED SYFTET ATT ORGANISERA OPERATIV SAMORDNING AV MEDLEMSSTATERNAS KONTROLL- OCH INSPEKTIONSVERKSAMHET NÄR DET GÄLLER

Läs mer

FastPartner genomför företrädesemission av stamaktier om cirka 770 MSEK

FastPartner genomför företrädesemission av stamaktier om cirka 770 MSEK Stckhlm 27 ktber 2016 FastPartner genmför företrädesemissin av stamaktier m cirka 770 MSEK Styrelsen för FastPartner AB (publ) ( FastPartner eller Blaget ) har beslutat att genmföra en nyemissin av stamaktier

Läs mer

Styrning ökat fokus på brukares och patienters medskapande

Styrning ökat fokus på brukares och patienters medskapande Styrning ökat fkus på brukares ch patienters medskapande Synen på brukare ch patienter sm medskapare i vård, msrg eller andra ffentligfinansierade tjänster har förändrats under senare år. Detta var bakgrunden

Läs mer

Nordiskt Forum Malmö 2014

Nordiskt Forum Malmö 2014 Nrdiskt Frum Malmö 2014 - New actin n wmen s rights Den nrdiska kvinnrörelsen bjuder in till Nrdiskt Frum Malmö 2014 new actin n wmen s rights. Knferensen är en frtsättning på de nrdiska knferenser sm

Läs mer

Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon

Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon Import- och exportföreskrifter/sanktioner 1 Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2015 COM(2015) 181 final 2015/0094 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan

Läs mer

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor ARBETSDOKUMENT 2

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor ARBETSDOKUMENT 2 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskttet för medbrgerliga fri- ch rättigheter samt rättsliga ch inrikes frågr 5.10.2010 ARBETSDOKUMENT 2 m betänkandet m en EU-strategi för integrering av rmer Utskttet för

Läs mer

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk SID 1 (6) Bilaga 4A Säkerhetskrav Förfrågningsunderlag Systemdrift ch Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk 105 35 STOCKHOLM. Telefn 08-508 29 000. Fax 08-508 29 036. Org. nr 212000-0142

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

KT Cirkulär 2/2015 bilaga 1 1 (15) Kiiski 26.2.2015. Ny diskrimineringslag. Diskrimineringslag 1.1.2015 (1325/2014)

KT Cirkulär 2/2015 bilaga 1 1 (15) Kiiski 26.2.2015. Ny diskrimineringslag. Diskrimineringslag 1.1.2015 (1325/2014) KT Cirkulär 2/2015 bilaga 1 1 (15) Ny diskrimineringslag Diskrimineringslag 1.1.2015 (1325/2014) Lagens syfte (1 ) Lagens tillämpningsmråde (2 ) Den nya diskrimineringslagen, sm trädde i kraft den 1 januari

Läs mer

Tid och plats Tisdagen den 26 juni på Högskolecentrum Lysekil.

Tid och plats Tisdagen den 26 juni på Högskolecentrum Lysekil. STYRELSEN 2007-06-26 1 (11) Tid ch plats Tisdagen den 26 juni 2007 09.30 12.30 på Högsklecentrum Lysekil. Beslutande Bengt Mattssn, Tanum, rdförande Anders Jhanssn Uddevalla B Thrn, Bengtsfrs Britta Carlén,

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 348/130 Europeiska unionens officiella tidning 24.12.2008 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2018 (OR. en) 6512/04 DCL 1 JUSTCIV 28 BORTTAGANDE AV SÄKERHETSSKYDDSKLASSIFICERING för dokument: 6512/04 av den: 20 februari 2004 Ny status: Ärende: Offentlig

Läs mer

av den 29 november 2010

av den 29 november 2010 Eurpeiska byrån för luftfartssäkerhet 29 nv 2010 YTTRANDE nr 06/2010 FRÅN EUROPEISKA BYRÅN FÖR LUFTFARTSSÄKERHET av den 29 nvember 2010 m möjligheten till ändring av kmmissinens förrdning (EG) nr 2042/2003

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014 101/2014 (Finlands författningssamlings nr 1018/2014) Statsrådets förordning om sättande i kraft av protokollet om

Läs mer

13. Utvecklingssamtal hos IOGT-NTO

13. Utvecklingssamtal hos IOGT-NTO 13. Utvecklingssamtal hs IOGT-NTO Syfte Att få rganisatinen att fungera bättre. Att bidra till medarbetarnas persnliga utveckling. Att stämma av mt mål. Att stämma av samarbetet mellan rganisatinsgrenarna

Läs mer

Yttrande över Utredningen om genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet (SOU 2014:19)

Yttrande över Utredningen om genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet (SOU 2014:19) Staben Föredragande Magnus Hjrt Biträdande stabschef 072-713 21 03 magnus.hjrt@uhr.se YTTRANDE Diarienummer 1.2.3-3182-2013 Datum 2014-08-22 Pstadress Bx 45093 104 30 Stckhlm Besöksadress Wallingatan 2

Läs mer

Karlstad Pistol- och Sportskytteklubb Stadgar antagna årsmötet 2013. Stadgar

Karlstad Pistol- och Sportskytteklubb Stadgar antagna årsmötet 2013. Stadgar Karlstad Pistl- ch Sprtskytteklubb Stadgar antagna årsmötet 2013 Stadgar för Karlstads Pistl- ch Sprtskytteklubb nedan kallad föreningen, med säte i Karlstads kmmun. Föreningen är bildad 1945. Stadgarna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling ombord på T/S Gunilla

Plan mot diskriminering och kränkande behandling ombord på T/S Gunilla Öckerö, 2015 Plan mt diskriminering ch kränkande behandling mbrd på T/S Gunilla Målet är att planen ska följa sklverkets allmänna råd: Tydligt uttrycka att verksamhetens ledning tar avstånd från alla tendenser

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) 14635/16 FIN 804 A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat till: Rådet Ärende: Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2017 -

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 12/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: PROTOKOLLET, BILAGA IX UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah 2012-03-16 Sida 1 Riktlinjer för Lex Sarah Enligt SL 14 kap 2 ch LSS 24 a ska var ch en sm fullgör uppgifter inm scialtjänsten eller LSS medverka till att den verksamhet sm bedrivs ch de insatser sm genmförs

Läs mer

Allmän förhandlingsram( 1 )

Allmän förhandlingsram( 1 ) BILAGA Allmän förhandlingsram( 1 ) 1. Inför de beslut om utvidgningsprocessen som skall fattas av Europeiska rådet i Luxemburg och mot bakgrund av överläggningar i Coreper har ordförandeskapet utarbetat

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

STATRÅDETS REDOGÖRELSE TILL RIKSDAGEN

STATRÅDETS REDOGÖRELSE TILL RIKSDAGEN STATRÅDETS REDOGÖRELSE TILL RIKSDAGEN Försättande av en militär avdelning i hög beredskap som en del av EU-stridsgruppen som ställs upp av Sverige, Finland, Estland, Irland och Norge för beredskapsturen

Läs mer

Användningstillstånd för testbruk av Geodataplattformens utvecklings- och utbildningsmiljö

Användningstillstånd för testbruk av Geodataplattformens utvecklings- och utbildningsmiljö Användningstillstånd för testbruk av 1 (5) Mttagande företag Mttagarens namn Mttagarens gatuadress Pstfack Pstanstalt Användningstillstånd för testbruk av Lantmäteriverket beviljar användningstillstånd

Läs mer