Lektion 2 Situationsanpassning av totalkostnadsmodell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lektion 2 Situationsanpassning av totalkostnadsmodell"

Transkript

1 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (16) Lektion 2 Situationsanpassning av totalkostnadsmodell Några ord om dessa lösningsförslag Om rätt och fel De lösningsförslag som presenteras här ska i någon mån ses som just förslag. Detta ska dock inte tolkas som att det helt saknas tydliga rätt och fel när det kommer till att lösa logistikuppgifter. Det beror lite på vilken aspekt av en lösning som man betraktar. Ta som exempel de uppdelningar i olika kostnadsposter som presenteras. De ska ses som ett möjligt sätt att betrakta hur totalkostnaden byggs upp i dessa fall. Det går alldeles utmärkt att hitta andra uppdelningar, vilka skulle ge precis lika rättvisande resultat i slutänden om de användes för att genomföra totalkostnadsberäkningar. Dessa alternativa uppdelningar skulle alltså vara precis lika rätt. Ett tydligt fel vore dock att t.ex. göra olika uppdelningar mellan de olika logistikalternativ som jämförs och på sätt villa bort sig så att man slutar upp med en jämförelse mellan äpplen och päron. Ett annat tydligt fel vore t.ex. att avgränsa eller helt missa en viktig kostnadspost så att den inte tas med alls i beräkningen av totalkostnaden. Eller ta de flödeskartor som presenteras. Dessa skulle kunna ritas på många olika sätt och ändå vara lika rätt. Dock vore det tydligt fel att t.ex. rita en bild som inte återspeglar kända fakta på ett korrekt sätt. Det finns många fler exempel på områden där det kan finnas eller saknas tydliga rätt och fel inom logistiken. Detta kan till en början upplevas frustrerande. Allt eftersom ni tränar kommer detta dock förhoppningsvis att kännas mer naturligt. Beteckningar för kostnadsposter I dessa lösningsförslag betecknas kostnadsposter genomgående enligt K XX. Detta skiljer sig från kursboken, där det istället ofta står C XX (Ex.vis C R för lagerföringskostnad). Det senare baseras på engelskans cost. Ingetdera är mer rätt än det andra. OBS också att beteckningarna K XX är på intet sätt är vedertagna, utan något som används i den här kursen för att skapa tydlighet. I lösningsförslagen används också olika index. Exempel: K XX,NU, K XX,ALT. Indexet XX betecknar ett visst kostnadsslag, medan tilläggsindexen,nu resp.,alt anger att kostnadsposten gäller för Nuläge resp. det Alternativ som jämförs. Ni måste inte följa vare sig de beteckningar som används i kursboken eller här i lösningsförslagen. Dock måste ni vara tydliga & konsekventa, så att det går lätt att följa era lösningar.

2 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 2 (16) Arbetsgången för totalkostnadsanalys I Modern Logistik kap presenteras en arbetsgång i fyra steg för totalkostnadsanalys. I slutet av delkapitlet (sid ) framgår att stegen ibland kan genomföras tillsammans istället för var och ett separat. Detta gäller även i denna kurs. Dock har stegen i dessa lösningsförslag genomförts separat, vilket stundtals kan tyckas en aning övertydligt, då vissa saker tenderar att upprepas. Syftet med detta är att ge bästa möjlighet för er kursdeltagare att sätta er in i tänket. När ni senare på egen hand löser tillämpnings- & tentamensuppgifter så kan det fungera bra att slå ihop vissa steg. Det viktiga är att det i era lösningar går lätt att följa hur ni resonerar & varför. Fördelning av vissa typer av kostnader I Modern Logistik kap presenteras bl.a. en metod för att fördela indirekta kostnader, kallad aktivitetsbaserad kalkylering (Acticity-Based Costing). Detta är förvisso en i vissa lägen mycket användbar metod för kostnadsfördelning. Dock blir detta tillvägagångssätt ofta ganska omfattande (se t.ex. exemplet som presenteras i kursboken på sid ). Dessutom går det ofta att få en hyfsat rättvisande bild med något enklare metoder, åtminstone i situationer som är mindre komplexa än den som presenteras i kursbokens ABC-exempel. I de uppgifter som förekommer i denna kurs så kommer ni att få uppgifter så att kostnaderna kan betraktas som direkta. Därför kommer det inte att krävas att ni tillämpar ABC. Det främsta skälet till detta är att uppgifterna oftast är så pass förenklade att den sofistikerade nivån inte krävs för kostnadsfördelningen. Incoterms I vissa uppgifter hänvisas till Incoterms, som är en uppsättning generella avtalsvillkor som är vanligt förekommande vid affärer företag emellan (se bilaga 1 i Modern Logistik). Ni behöver i denna kurs inte behärska dessa, men det kan vara bra för en logistiker att känna till dem. Genom att de används i uppgifterna så har ni i vart fall kommit i kontakt med dem.

3 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 3 (16) Uppgift 1 1. Berörda delar: Den del av flödet som berörs är materialförsörjningen för höljen från leverantör till och med det egna komponentförrådet. o Materialflödet: Transporterna var tidigare Mikrolux ansvar enligt leveransvillkoren. Detta övergår till leverantören. Godsmottagning, ankomstkontroll & inlagring var tidigare Mikrolux ansvar. Detta övergår nu till leverantören. Leverantören lovar samma tillgänglighet som i nuläget Mikrolux flöde efter komponentförrådet bör ej påverkas. Dock påverkas PIA i monteringen av prisförändringen. Pss påverkas värdet av det färdigvarulager som ligger efter monteringen. Varuägandet förändras; leverantören kommer att äga höljena till dess att de tas ut till monteringen. o Informationsflödet: Leverantören tar över ansvar för lagerstyrning. Dvs. förberedande, placering & bevakning av avropsorder försvinner för Mikrolux. Antalet fakturor kommer att minska, från en/vecka till en/månad. Detta påverkar det administrativa arbetet. Mikrolux behöver inte längre administrera transporterna. Mikrolux behöver inte längre planera & administrera aktiviteterna kring godsmottagning, ankomstkontroll & inlagring. 2. Flödeskartor Flödeskartorna är ritade för att illustrera effekten ur Mikrolux perspektiv. Symboler i enlighet med Modern Logistik sid 177. Nuläge

4 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 4 (16) Alternativ Kommentarer till flödeskartorna Båda: o Varuägandet & ansvaret för höljena övergår från leverantören till Mikrolux vid den vänstra kanten av det studerade systemet. o Aktiviteten Tillverkning höljen är på en annan aggregationsnivå än aktiviteterna hos Mikrolux. Detta är OK eftersom kartorna ritats utifrån Mikrolux perspektiv. Vad som sker i leverantörens tillverkningsprocess (& planering/styrning av densamma) är i denna uppgift inte relevant. o Resonemanget ovan är även tillämpbart för Montering & FVL till höger i kartan. Ingen förändring (förutom produktvärden) väntas ske i dessa delar av flödet, ffa eftersom leverantören utlovar samma tillgänglighet av höljen. o Hanteringen av leverantörsfakturor är inte inritad i flödeskartorna då det inte är en del av det informationsflöde som direkt påverkar materialflödet. Dock blir det enligt tidigare resonemang en förändring för denna aktivitet. Nuläge: o Vid aktiviteten Kontroll skulle en beslutspunkt kunna ritas in, OK? Ja/Nej, med pilar till aktiviteter som vidtas för resp. utfall. För Ja så är detta förstås att de godkända höljena lagras in. För Nej ger inte beskrivningen en fullständig bild av vad som händer. Det är dock angivet att avvikelser är väldigt sällsynta. OK att bortse från ev. avvikelser & fokusera kartan på normalfallet. o Transport kan evt. ritas som en egen aktivitetsruta. Dock är det brukligt att läsa in att en transport sker vid en heldragen pil, om det är uppenbart i den givna situationen att det är det som händer. o Inlagring har ritats ut som en egen aktivitet. Om den inte inkluderats så skulle naturligtvis den aktiviteten utföras ändå; materialet hamnar ju bevisligen i komponentförrådet (KF). Den har i det här fallet inkluderats i kartan eftersom det är en av de aktiviteter som tydligt övergår till leverantören i alternativet. Alternativ: o Här har ett flertal av de fysiska aktiviteter som finns i kartan för nuläget försvunnit. Detta beror på ställningstagandet att rita kartan utifrån Mikrolux perspektiv. Det skulle inte vara fel att rita ut dessa aktiviteter även för alternativet, så länge man i sin analys av förändringar inte lurar sig; för Mikrolux försvinner ju ansvaret & kostnaden för dessa aktiviteter.

5 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 5 (16) 3. Totalkostnadsanalys, steg 1-3 Steg 1 Identifiera relevanta kostnadsposter Utgå från den grundläggande totalkostnadsmodellen (Modern Logistik, kap. 1.5) Lagerföring o Eftersom varuägandet förändras så kommer denna post rimligen att påverkas. Det nuvarande lagervärdet för höljena kommer att försvinna för Mikrolux och därmed kostnaden för detta. o Det finns ingen anledning att tro att Mikrolux kommer att förändra sin montering, eftersom de i alternativet får göra uttag inom de befintliga ramarna. Mängden produkter i arbete / i lager nedströms från komponentförrådet kommer inte att förändras. Däremot förändras värdet av dem eftersom priset höjs. Lagerhållning/hantering o En del av de aktiviteter som Mikrolux i nuläget ansvarar för kommer att överföras till leverantören. Dessa kan betraktas som hemmahörande i denna kategori. Kostnader för: Godsmottagning Ankomstkontroll Inlagring kommer att försvinna för det studerade systemet. Transport o Leveransvillkoret EXW innebär att kunden ansvarar för att ombesörja lastning hos leverantören samt för transport från leverantören. I alternativet ansvarar istället leverantören för dessa. Kostnaden för transport mellan leverantören & Mikrolux försvinner. Kostnaden för lastning hos leverantören försvinner. Kan antas vara del av kostnaden för transporten, eftersom det utförs av transportföretaget. Administration o Det är givet att leverantören kommer att ta över lagerstyrningen & därtill hörande administration. Detta innebär att arbetet med att planera, skapa & följa upp avropsorder kommer att försvinna. o Dessutom förändras antalet fakturor från leverantören, från en i veckan till en i månaden. Därtill försvinner fakturorna för de köpta transporttjänsterna. Detta kommer också att påverka det administrativa arbetet. Övrigt o Priset för höljena kommer att höjas, vilket innebär en skillnad i kostnaden för inköpt material. En första version av totalkostnadsmodellen för det här fallet kan nu skrivas som: o K TOT = K LF + K LH + K TRSP + K ADM + K ÖVR Dvs. alla poster i den grundläggande modellen är relevanta i detta fall.

6 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 6 (16) Steg 2 Anpassa totalkostnadsmodellen Lagerföring o Enligt ovan kommer lagervärdet för höljena i KF att försvinna. o Utöver det kommer PIA-värdet för monteringen att påverkas pga. att priset för höljena höjs. o Lagervärdet i FVL påverkas på samma sätt. Eftersom detta berör olika flödesavsnitt så kan det vara poängfullt att dela upp denna post i tre: K LF,KF K LF,PIA K LF.FVL Lagerhållning/hantering o Godsmottagning, Ankomstkontroll & Inlagring kommer enligt ovan att försvinna. Det kan vara frestande att representera dessa med varsin kostnadspost. Dock är det givet att arbetet utförs av samma resurs, så det blir sannolikt onödigt krångligt att dela upp på det sättet. K LH kan kvarstå som en egen post. Transport o Enligt ovan kommer transporterna att tas över av leverantören. Kostnaden för lastning kan antas ingå i kostnaden för transporten. K TRSP kan kvarstå som en egen post Administration o Enligt ovan kommer arbetet med lagerstyrning för höljena att försvinna. o Dessutom försvinner en del fakturahantering. Det är givet att detta arbete utförs av samma inköpare. Likt föregående ingen poäng att dela upp i flera olika poster. K ADM kan kvarstå som en egen post Övrigt o Enligt ovan kommer priset för höljena att förändras, vilket påverkar kostnaden för inköpt material K MTRL kan ersätta K ÖVR i modellen. En anpassad version av totalkostnadsmodellen för det här fallet kan nu skrivas som: o K TOT = K LF,KF + K LF,PIA + K LF,FVL + K LH + K TRSP + K ADM + K MTRL o OBS att kostnadsposterna endast avser det som har med höljena att göra. Likartade kostnadsposter för andra delar av varuflödet kan vid den här typen av analyser antas vara oförändrade om inget annat anges.

7 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 7 (16) Steg 3 Planera beräkningarna Planera så långt möjligt hur beräkningarna ska genomföras. OBS att det är förändringen ( ) av resp. kostnad som är intressant, för att i slutändan ta fram Totalkostnad. Gråskuggad text avser sådana detaljer som inte presenterades på lektionen. K LF,KF Samband enligt Modern Logistik sid 108: o Lagerföringskostnad = Lagerränta Medellagervärde K LF,KF = r MLV KF (r = 15% givet) MLV KF behöver beräknas. Samband enligt Modern Logistik sid 185: MLV = p MLN o p KF behöver bestämmas (se Modern Logistik sid ) Inköpspriset är givet (= 310 SEK/st) Vilka ytterligare kostnader tillkommer? o MLN KF behöver bestämmas Kan sågtandsformen antas vara giltig (se Modern logistik sid. 183)? Eller behöver vi tillgång till statistik över lagersaldon? Eftersom denna kostnad helt kommer att försvinna så blir o K LF,KF = - K LF,KF,NU OBS! Eftersom varuägandet av höljena & därmed eventuellt även ansvaret för risken för dem kommer att förändras, så kan det hända att den befintliga lagerräntan kan behöva förändras. Detta har vi dock ingen möjlighet att sia om utifrån den givna informationen. Om detta vore en hel uppgift, dvs. där totalkostnadsberäkningar skulle genomföras, skulle vi fått utgå från ett antagande att den är oförändrad, samt vara medvetna om att detta innebär en viss osäkerhet i vår kalkyl. K LF,PIA Lagerräntan gäller även för produkter i arbete, dvs: o K LF,PIA = Lagerränta Medel-PIA-värde K LF,PIA = r MPIAV r är ju given enligt ovan (= 15%) Samband enligt Modern Logistik sid 187: MPIAV = p m MPIAN

8 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 8 (16) Eftersom det är förändringen mellan alternativen vi är intresserade av, samt att denna endast beror på förändringen i priset för höljena (kan kallas pris), så kan vi skriva om detta till: o K LF,PIA = r MPIAV o MPIAV = pris MPIAN Hur stort blir pris? MPIAN måste bestämmas (se ML sid. 187) Kan MPIAN = D GLT tillämpas? K LF,FVL Samband enligt Modern Logistik sid 108: o Lagerföringskostnad = Lagerränta Medellagervärde K LF,FVL = r MLV FVL (r = 15% givet) MLV FVL behöver beräknas. Samband enligt Modern Logistik sid 185: MLV = p MLN Eftersom det är förändringen mellan alternativen vi är intresserade av, samt att denna endast beror på förändringen i priset för höljena (kan kallas pris), så kan vi skriva om detta till: o K LF,FVL = r MLV FVL o MLV FVL = pris MLN FVL Hur stort blir pris? MLN FVL behöver bestämmas Kan sågtandsformen antas vara giltig (se Modern logistik sid. 183)? Eller behöver vi tillgång till statistik över lagersaldon? K LH Här finns inga färdiga formler att tillgå. Givet att det är en & samma resurs som utför arbetet med de tre aktiviteterna. Resursen används under ett visst antal tidsenheter och varje tidsenhet kostar en viss summa. Vi kan utgå ifrån: o K LH = Kostnad per minut Totalt antal minuter Kostnad per minut kan fås genom given uppgift (= 275 SEK/h) Totalt antal minuter behöver tas fram. Vad innebär uppgiften någon minut per hölje? o Göra ett antagande? Totala antalet höljen är lika med årsefterfrågan, D o Antalet / vecka är givet (= 70 st) o Hur många veckor per år bedrivs verksamheten? Mer kartläggning behövs. Eftersom denna kostnad helt kommer att försvinna så blir o K LH = - K LH,NU

9 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 9 (16) K TRSP Inte heller här finns några färdiga formler att tillgå. Hur denna kostnad ska beräknas är helt och hållet beroende av vilka villkor som gäller för de köpta transporttjänsterna. o Ta reda på fraktvillkor & priser. Eftersom denna kostnad helt kommer att försvinna så blir o K TRSP = - K TRSP,NU K ADM Inte heller här finns några färdiga formler att tillgå. Givet att det är en & samma resurs som utför arbetet med aktiviteterna. Tillvägagångssättet blir likartat som för K LH : o K ADM = Kostnad per minut Totalt antal minuter Kostnad per minut kan fås genom given uppgift (= 380 SEK/h) Totalt antal minuter behöver tas fram. Given tidsåtgång per veckovis avropsorder (= 30 min) Hur många veckor per år bedrivs verksamheten? o Mer kartläggning behövs. Eftersom denna finn si båda alternativen så blir o K ADM = K ADM,ALT - K ADM,NU K MTRL Inte heller här finns några färdiga formler att tillgå. Det inses dock lätt att skillnaden kommer att bli o K MTRL = pris D Där D = Efterfrågan under ett år

10 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 10 (16) Uppgift 2 1. Berörda delar: Den del av flödet som berörs är materialförsörjningen för flödesventiler från leverantör till och med det egna materialförrådet. o Materialflödet: Transporterna kommer att påverkas. Dels kommer de att ta längre tid, dels kommer Byggföretaget att få betala för dem (de ingår ju i priset hos den befintliga leverantören). Det kommer att utföras ankomstkontroller, något som inte behövs med den befintliga leverantören. Eftersom beställningskvantiteten förändras så kommer omsättningslagret av ventiler hos Byggföretaget att påverkas. Detsamma gäller säkerhetslagret, som ska ökas med motsvarande fyra veckors förbrukning. De två ovanstående effekterna kommer dels att påverka kapitalbindningen i lager, dels kommer det evt. att krävas en förändring av de fysiska lagringsutrymmena inkl. ev. ställage o dyl. Eftersom de kinesiska ventilerna ska vara likvärdiga de befintliga, samt att lagernivåerna kommer att öka så verkar det rimligt att flödet efter materialförrådet inte kommer att påverkas. o Informationsflödet: Inköparens administrativa arbete kring beställning av ventiler påverkas. Tillkommer också arbete för bokning & bevakning av transporter. Arbetet med att hantera leverantörsfakturor kommer också att påverkas, eftersom antalet fakturor kommer att förändras. o Ytterligare effekter: Eftersom betalningsvillkoren & transporttiderna skiljer sig åt, kommer Byggföretaget att vara varuägare under transporten från Kina. Detta påverkar företagets kapitalbindning. 2. Flödeskartor Flödeskartorna är ritade för att illustrera effekter för materialflödet ur Byggföretagets perspektiv. Symboler i enlighet med Modern Logistik sid 177. Nuläge

11 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 11 (16) Alternativ Kommentarer till flödeskartorna Båda: o Varuägandet & ansvaret för ventilerna övergår från leverantören till Byggföretaget vid den vänstra kanten av det studerade systemet. o Rutan som motsvarar leverantören är på en annan aggregationsnivå än resten av flödeskartan. Detta är OK eftersom kartorna ritats utifrån Byggföretagets perspektiv. Vad som sker i leverantörens inköps- eller tillverkningsprocess (& planering/styrning av desamma) är i denna uppgift inte relevant. o Resonemanget ovan är även tillämpbart för Montering längst till höger i kartan. Ingen förändring väntas ske i denna del av flödet, ffa eftersom det anges att de nya ventilerna tekniskt ska vara likvärdiga de befintliga. o Transport kan evt. ritas som en egen aktivitetsruta. Dock är det brukligt att läsa in att en transport sker vid en heldragen pil, om det är uppenbart i den givna situationen att det är det som händer. o Mottaganing & Inlagring har ritats ut som egna aktiviteter. Om de inte inkluderats så skulle naturligtvis dessa aktiviteter utföras ändå; materialet hamnar ju bevisligen i materialförrådet (MF) efter leverans. De har i det här fallet inkluderats i kartorna eftersom det är aktiviteter som tydligt skiljer sig åt mellan alternativen. Alternativ: o Vid aktiviteten Kontroll skulle en beslutspunkt kunna ritas in, OK? Ja/Nej, med pilar till aktiviteter som vidtas för resp. utfall. För Ja så är detta förstås att de godkända ventilerna lagras in. För Nej ger inte beskrivningen någon vägledning kring vad som händer. Detta får tas upp som en osäkerhet som behandlas kvalitativt. Vid en mer komplett utredning av hur Byggföretagets räntabilitet påverkas skulle detta kunna inkluderas i en känslighetsanalys. Ex.vis Vad händer om X % av ventilerna visar sig vara defekta vid leverans? o Tiden för transporten har här inkluderats eftersom det är en så pass uppenbar skillnad mellan de två alternativen. Notera systemgränsen; Byggföretaget är varuägare under större delen av transporten.

12 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 12 (16) 3. Totalkostnadsanalys, steg 1-3 Steg 1 Identifiera relevanta kostnadsposter Utgå från den grundläggande totalkostnadsmodellen (Modern Logistik, kap. 1.5) Lagerföring o Det är angivet att både omsättnings- och säkerhetslager kommer att förändras. Detta påverkar det genomsnittliga antalet ventiler i lager. o Priset på de inköpta ventilerna kommer också att förändras. Detta påverkar värdet av det genomsnittliga lagret. o Sammantaget är det alltså tydligt att denna post påverkas. Lagerhållning/hantering o Det är angivet att det tillkommer en aktivitet för ankomstkontroller. o Dessutom kommer frekvensen av inkommande leveranser att förändras, likaså antalet ventiler som ska hanteras vid resp. tillfälle. Dock saknas det information om hur mycket arbete som läggs ner på dess aktiviteter i nuläget. o Utöver ovanstående så är det också möjligt att den befintliga fysiska lagringskapaciteten inte kommer att räcka till, eftersom både omsättnings- och säkerhetslagren kommer att öka. o Det är alltså rimligt att denna post påverkas. Transport o I nuläget inkluderas kostnaden för transporter i priset. Detta ska Byggföretaget bekosta vid ett leverantörsbyte. o Det är alltså uppenbart att denna post påverkas. Administration o Det är angivet att tiden som läggs ner för varje inköpsorder kommer att förändras. o Antalet inköpsorder kommer också att förändras. o Dessutom kommer antalet leverantörsfakturor att förändras. o Sammantaget är det därför rimligt att denna post påverkas. Övrigt o Priset för ventilerna kommer att sjunka, vilket innebär en skillnad i kostnaden för inköpt material. o Dessutom kan man under denna post inkludera det faktum att Byggföretaget blir varuägare långt innan ventilerna anlänt till dem. Detta påverkar företagets kapitalbindning. o Även denna post påverkas alltså. En första version av totalkostnadsmodellen för det här fallet kan nu skrivas som: o K TOT = K LF + K LH + K TRSP + K ADM + K ÖVR Dvs. alla poster i den grundläggande modellen är relevanta i detta fall.

13 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 13 (16) Steg 2 Anpassa totalkostnadsmodellen Lagerföring o Enligt ovan kommer lagervärdet för ventilerna i MF att förändras. Både värdet per enhet & antalet lagrade enheter kommer att förändras. K LF kvarstår. Lagerhållning/hantering o Godsmottagning, Ankomstkontroll & Inlagring kommer enligt ovan att påverkas. Det kan vara frestande att representera dessa med varsin kostnadspost. Dock är det givet att arbetet utförs av samma resurs, så det blir sannolikt onödigt krångligt att dela upp på det sättet. Låt t.ex. K MOTT representera samtliga tre aktiviteter. o Dessutom så kan ju lagringskapaciteten behöva utökas (byggander, utrustning ) Låt K LAGER representera detta. Transport o Enligt ovan kommer kostnaden för tranposterna i altermnativet att tas av Byggföretaget. K TRSP kvarstår. Administration o Enligt ovan kommer arbetet med administration av inköpsorder att påverkas. Låt K INKÖP representera detta o Dessutom påverkas en del fakturahantering. Det är dock givet att Byggföretaget har en stor mängd leverantörer & att det köper en stor mängd artiklar. Denna förändring är rimligtvis ganska liten i sammahanget. Dessutom saknas det underlag för att precisera denna beräkning i det givna materialet. Fakturahanteringen kan avgränsas. Övrigt o Enligt ovan påverkas kostnaden för inköpt material. Detta får representeras av en egen kostnadspost: K MTRL o Dessutom kommer skillnader i varuägandet & den långa transporttiden att ge upphov till kapitalbindning under transporten. Det kan vara frestande här att inkludera denna kostnad i kostnaden för lagerföring i materialförrådet (se ovan). Dock, om man är petig med definitionen av lagerföringskostnad, så inkluderar den kostnader både för kapitalbindning och för risken för varorna (se Modern Logistik sid. 40 & ). Det senare täcks i det här fallet av den fullvärdesförsäkring som ingår i priset för transporten. Dessutom är ju detta något som tydligt tillkommer relativt nuläget (dvs. det är inte en kostnadspost som förändras). Även detta får därför representeras av en egen kostnadspost: K KB En anpassad version av totalkostnadsmodellen för det här fallet kan nu skrivas som: o K TOT = K LF + K MOTT + K LAGER + K TRSP + K INKÖP + K MTRL + K KB OBS att kostnadsposterna endast avser det som har med ventilerna att göra. Likartade kostnadsposter för ex.vis andra varor kan vid den här typen av analyser antas vara oförändrade om inget annat anges.

14 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 14 (16) Steg 3 Planera beräkningarna Planera hur beräkningarna ska genomföras. OBS att det är förändringen ( ) av resp. kostnad som är intressant, för att i slutändan ta fram Totalkostnad. Gråskuggad text är sådana detaljer som inte presenterades på lektionen. K LF Samband enligt Modern Logistik sid 108: o Lagerföringskostnad = Lagerränta Medellagervärde K LF = r MLV (r = 20% givet) MLV behöver beräknas. Samband enligt Modern Logistik sid 185: MLV = p MLN o p behöver bestämmas (se Modern Logistik sid ) Inköpspriset för nuläget är givet (= 350 SEK/st) Inköpspriset för alt. är givet (= 140 SEK/st) Vilka ytterligare kostnader tillkommer till produktvärdet? o MLN behöver bestämmas Kan sågtandsformen antas vara giltig (se Modern logistik sid. 183)? Eller behöver vi tillgång till statistik över lagersaldon? Eftersom denna kostnadspost finns i båda alternativen så blir o K LF = K LF,ALT - K LF,NU K MOTT Här finns inga färdiga generella formler att tillgå. Givet att det är samma resurser som utför arbetet med aktiviteterna i de två altarnativen. Resurserna används under ett visst antal tidsenheter och varje tidsenhet kostar en viss summa. Vi kan t.ex. utgå ifrån: o K LH = Kostnad per timme Totalt antal timmar Kostnad per timme kan fås av given uppgift (= 250 SEK/h) Totalt antal timmar behöver tas fram. Utgå från tid per ankommen leverans & räkna ut hur många som ankommer per år för resp. alternativ. o Antal per år kan beräknas mha efterfrågan, D & beställningskvantiteter, Q: Antal lev. = D / Q D är given (= st/år) Q NU är given ( 40 st) Q ALT är given (= 680 st) o För nuläget finns ingen uppgift för tid per leverans Mer kartläggning behövs o För alternativet finns en given siffra (= 2 4h) Eftersom denna kostnadspost finns i båda alternativen så blir o K LH = K LH,ALT - K LH,NU

15 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 15 (16) K LAGER Inte heller här finns några färdiga formler att tillgå. Utifrån given information går det inte att säga något om vad som påverkar denna kostnadspost. o Ytterligare kartläggning behövs för att kunna planera denna beräkning. Eftersom denna kostnadspost finns i båda alternativen så blir o K LAGER = K LAGER,ALT - K LAGER,NU K TRSP Inte heller här finns några färdiga formler att tillgå. Hur denna kostnad ska beräknas är helt och hållet beroende av vilka villkor som gäller för de köpta transporttjänsterna. o Det finns givna uppgifter om kostnader för en transport. Här kan kostnaden för tulladministration också tas med, eftersom den gäller per container. Båtfrakt (= SEK/container) Tulladministration (= SEK/container) Lastbilsfrakt inrikes (= SEK/container) Antalet transporter behöver beräknas Blir det samma som antalet leveranser, som är beskrivet för K MOTT ovan. Eftersom denna kostnad helt saknas för nuläget så blir o K TRSP = K TRSP,ALT K INKÖP Inte heller här finns några färdiga formler att tillgå. Givet att det är en & samma resurs som utför arbetet med aktiviteterna. Tillvägagångssättet blir lika som för K LH : o K INKÖP = Kostnad per timme Totalt antal timmar Kostnad per timme kan fås av given uppgift (= 350 SEK/h) Totalt antal timmar behöver tas fram. Utgå från tid per order & räkna ut hur många som läggs per år för resp. alternativ. o Blir det samma som antalet leveranser, som är beskrivet för K MOTT ovan. Antal timmar per order är okänt för nuläget o För nuläget finns ingen uppgift för tid per order Mer kartläggning behövs o För alternativet finns en given siffra (= 16h) Eftersom denna kostnadspost finns i båda alternativen så blir o K INKÖP = K INKÖP,ALT - K INKÖP,NU

16 TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 16 (16) K MTRL Inte heller här finns några färdiga formler att tillgå. Det inses dock lätt att skillnaden kommer att bli: o K MTRL = pris D Där: pris = Nytt pris Bef. pris (= = -210 SEK/st) D = Efterfrågan under ett år (= 2000 st) K KB Här kan vi utgå ifrån samma generella samband som för K LF. o Dock med hänsyn till att den del av lagerräntan som avser risken för varorna inte är tillämpbar. o Se Modern Logistik sid. 107: Lagerränta = kalkylränta + riskkostnad/medellagervärde Den senare termen försvinner eftersom riskdelen inte är relevant. Använd endast kalkylräntan K KB = Ränta Värde Där: o Ränta = kalkylräntan, given (= 10%) OBS Räntan måste dessutom justeras för att kapitalbindningen under transporten inte pågår ett helt år, samt för de angivna betalningsvillkoren. o Värde = värdet av en orderkvantitet Q p Q är givet (= 680 st) p är givet (=140 SEK/st) Eftersom denna kostnad helt saknas för nuläget så blir o K KB = K KB,ALT

Genomgång av tillämpningsuppgift 1

Genomgång av tillämpningsuppgift 1 Genomgång av tillämpningsuppgift 1 2- Förväntningar Att ni lämnar in i tid, enligt anvisningar Att ni gjort ett seriöst försök Det handlar om ert lärande! Vem är ytterst ansvarig? Att ni tillämpar det

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013 Sid 1 (18) - Om lösningsförslagets utformning OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tillämpningsuppgiften som ett lärtillfälle i största möjliga utsträckning. Det

Läs mer

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (14) Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT Lösningsförslaget följder den övergripande arbetsgången enligt kap 5 i Modern Logistik.

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys. Summering av kursen

TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys. Summering av kursen TNG018 Grunder i logistik & lönsamhetsanalys Summering av kursen 2 - Agenda Återblick på kursmålen & vad vi gjort i kursen. Vad kommer på tentan? Det Rätta Svaret. Kursens mål Vad har vi gjort & varför?

Läs mer

Genomgång av tillämpningsuppgift 3

Genomgång av tillämpningsuppgift 3 Genomgång av tillämpningsuppgift 3 2- Arbetsgång 3- Klargöra förutsättningarna Mål: Jämföra ett huvudalternativ med nuläget, med avseende på lönsamhet. Räntabilitet i fokus. 4-Klargöra förutsättningarna

Läs mer

Leveransservice & totalkostnad

Leveransservice & totalkostnad Leveransservice & totalkostnad Leveransservice Logistikprestation 3-Leveransservice Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Lagertillgänglighet Information Flexibilitet / Kundanpasning Oskarsson m

Läs mer

Genomgång av tillämpningsuppgift 2

Genomgång av tillämpningsuppgift 2 Genomgång av tillämpningsuppgift 2 2- Arbetsgång 3- Klargöra förutsättningarna Mål: Jämföra ett huvudalternativ med nuläget, med avseende på lönsamhet. Räntabilitet i fokus. 4-Klargöra förutsättningarna

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (19) Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Om lösningsförslagets utformning OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tillämpningsuppgiften som

Läs mer

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131011 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 poäng totalt >= 2,0 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Del 1 S:a 6,0 poäng

Läs mer

Lagermodeller & produktvärden

Lagermodeller & produktvärden Lagermodeller & produktvärden Tid Är Tid = Pengar? 3- Olika tidsbegrepp Ledtid (LT) Tid från behovsinitiering / orderläggning till behovsuppfyllelse / mottagande av leverans Genomloppstid (GLT) Tid för

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (19) Lösningsförslag Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tillämpningsuppgiften som ett lärtillfälle i största möjliga

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 1 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (6) Tillämpningsuppgift 1 Ht 2013 Mikrolux AB Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för enskilt bruk, dvs. mot konsumentmarknaden. Ugnarna är av ett exklusivt snitt och tillverkas

Läs mer

Lektion 1 Beräkning av R TOT

Lektion 1 Beräkning av R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (13) Lektion 1 Beräkning av R TOT Uppgift 1 Nedan presenteras resultat- & balansräkning för ett företag. Beräkna räntabilitet på totalt kapital

Läs mer

Lektion 1 Beräkning av R TOT

Lektion 1 Beräkning av R TOT Le 1 Beräkning av R TOT Lösningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (17) Lektion 1 Beräkning av R TOT Uppgift 1 Materialkostnader Fsg.intäkter 3 086 6 900 Lönekostnader Summa

Läs mer

Genomgång av kontrollskrivningen

Genomgång av kontrollskrivningen Genomgång av kontrollskrivningen 131129 2- Om kontrollskrivningen 2 delar, s:a 12,0 11,0 poäng För godkänt krävs: >= 6,0 5,5 poäng totalt >= 2,0 1,5 poäng på Del 1 >= 2,0 poäng på Del 2 Del 1 4-Fråga 1

Läs mer

Lektion 3 Lagerberäkningar

Lektion 3 Lagerberäkningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (7) Lektion 3 Lagerberäkningar Uppgift 1 Företaget Mångimport HB importerar och lagerför fem olika artiklar. Lagret styrs med hjälp av ett beställningspunktssystem

Läs mer

Utredning av logistikförändringar

Utredning av logistikförändringar Utredning av logistikförändringar 1- Varför logistik? Lagerföring Lagerhållning/Hantering Kostnader Transport Administration Övrigt Vinstmarginal Ledtid Leveranspålitlighet Leveranssäkerhet Intäkter Räntabilitet

Läs mer

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT

Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (8) Lektion 4 Logistikförändringars påverkan på R TOT Uppgift 1 Mikrolux AB Distribution Företaget Mikrolux AB tillverkar mikrovågsugnar för

Läs mer

Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Rev. 2013-09-20 Sid 1 (9) Information om kontrollskrivningen TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Syfte med kontrollskrivningen Kontrollskrivningen tjänar två delsyften: dels att examinera

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys 2014-01-14 Sid 1 (21) LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN Datum: Tisdagen den 14 januari 2014 Provkod: TEN1 OBS att detta lösningsförslag avsiktligt är utförligt, detta för att utnyttja tentamen som ett ytterligare

Läs mer

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar

Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar Lagerstyrningsfrågan Januari 2014 - Fråga och svar När man fastställer kvantiteter att beställa för lagerpåfyllning avrundar man ofta beräknad ekonomiskt orderkvantitet uppåt eller nedåt, exempelvis för

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod T0002N Kursnamn Logistik 1 Datum 2012-10-26 Material Fördjupningsuppgift Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Försättsblad inlämningsuppgift

Läs mer

MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER. Exempelsamling

MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER. Exempelsamling MATERIALFÖRSÖRJNINGENS GRUNDER Exempelsamling Innehåll Uppgift 1. Partiformning... 6 Uppgift 2. Partiformning... 6 Uppgift 3. Partiformning... 7 Uppgift 4. Volymvärdesanalys... 7 Uppgift 5. Säkerhetslager...

Läs mer

Agenda. Lagerstyrning Tre frågor. Lagerstyrning Föreläsning 5. Erik Sandberg. Om lagerstyrning Om uppgift 2 KITIT AB

Agenda. Lagerstyrning Tre frågor. Lagerstyrning Föreläsning 5. Erik Sandberg. Om lagerstyrning Om uppgift 2 KITIT AB Lagerstyrning Föreläsning 5 Erik Sandberg Agenda Om lagerstyrning Om uppgift 2 KITIT AB 2012-04-16 Sid 2 Linköpings universitet Lagerstyrning Tre frågor När ska olika produkter beställas/beordras? Hur

Läs mer

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. söndag 16 dec 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. söndag 16 dec 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING Tentamen 1FE870:2 7,5 poäng i Finansiering och analys söndag 16 dec 2012 kl: 09 14 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla svar skall anges i svarshäftet!

Läs mer

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. Frågehäfte. lördag 3 nov 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING

Tentamen 1FE870:2. 7,5 poäng i Finansiering och analys. Frågehäfte. lördag 3 nov 2012 kl: 09 14. Anders JERRELING Tentamen 1FE870:2 7,5 poäng i Finansiering och analys Frågehäfte lördag 3 nov 2012 kl: 09 14 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla svar skall

Läs mer

Optimera totalkostnader eller manipulera kapitalbindning?

Optimera totalkostnader eller manipulera kapitalbindning? Lagerstyrningsakademin.se Optimera totalkostnader eller manipulera kapitalbindning? Stig-Arne Mattsson Oavsett vilken metod man använder för att beräkna ekonomiska orderkvantiteter är det i grunden fråga

Läs mer

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat.

Uppgift 3 (10 poäng) Ge 5 exempel på strategier som kan minska det totala transportbehovet (1). Förklara varje strategi kortfattat. OBS! Om du behöver ytterligare något utrymme för dina svar använd baksida på den sidan uppgiften står mer utrymme än så bör inte behövas! undvik lösblad! Lycka till! Uppgift 1 (10 poäng) Lager har en central

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 13 Omsättningshastighet i lager I alla materialflöden binds kapital vare sig det beror på att material ligger i lager

Läs mer

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter?

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? 1 Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? Parameter (inköpsorder som exempel) Syftet med en inköpsorder är att förmedla inköpsbehov till leverantör samt påvisa under

Läs mer

Föreläsning 5. Lagerstyrning

Föreläsning 5. Lagerstyrning Föreläsning 5 Lagerstyrning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lek1on Labora1on Introduk*on, produk*onsekonomiska grunder, produk*onssystem, ABC-klassificering Fö 1 Prognos*sering Fö 2 Le 1 La 1 Sälj- och

Läs mer

Övningsuppgifter transportjämförelser

Övningsuppgifter transportjämförelser Övningsuppgifter transportjämförelser Uppgift 1 Du arbetar för ett företag som importerar guld från Sydafrika. Leveranserna sker en gång i månaden med båt från Sydafrika till Göteborg och varje leverans

Läs mer

Uppskatta ordersärkostnader för inköpsartiklar

Uppskatta ordersärkostnader för inköpsartiklar Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 11 Uppskatta ordersärkostnader för inköpsartiklar Med ordersärkostnader för inköpsartiklar avses alla de kostnader som är förknippade med att

Läs mer

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling 1 [5] Handledning för livscykelkostnad vid upphandling Kalkyl för personbil LCC i upphandling LCC-verktyget för personbilar är främst anpassat för att användas i anbudsutvärderingen för att klargöra den

Läs mer

Föreläsning 5. Lagerstyrning

Föreläsning 5. Lagerstyrning Föreläsning 5 Lagerstyrning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lek1on Labora1on Introduk*on, produk*onsekonomiska grunder, produk*onssystem, ABC- klassificering Fö 1 Prognos*sering Fö 2 Le 1 La 1 Sälj-

Läs mer

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling

INTERN LOGISTIK. Exempelsamling INTERN LOGISTIK Exempelsamling Innehåll Uppgift 1. Partiformning... 6 Uppgift 2. Partiformning... 6 Uppgift 3. Partiformning... 7 Uppgift 4. ABC-analys... 7 Uppgift 5. Säkerhetslager... 8 Uppgift 6. Flödeskartläggning...

Läs mer

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Utgåva: 1 Web Supply Manager Web Supply Manager (WSM) är webb-baserat och ett komplement till EDI. Med hjälp av WSM kan man skicka leveransplaner,

Läs mer

Kapitalbindningseffekter av uppskattade orderkvantiteter 1

Kapitalbindningseffekter av uppskattade orderkvantiteter 1 Kapitalbindningseffekter av uppskattade orderkvantiteter 1 Stig-Arne Mattsson, Permatron AB För att bestämma orderkvantiteter finns det sedan tidigt 1900-tal ett stort antal olika metoder till förfogande,

Läs mer

Kalkyl och Marknad: Övningar i produktkalkyler och grundläggande produktvalsproblem Peter Lohmander Version 130111

Kalkyl och Marknad: Övningar i produktkalkyler och grundläggande produktvalsproblem Peter Lohmander Version 130111 KMProdOvn Kalkyl och Marknad: Övningar i produktkalkyler och grundläggande produktvalsproblem Peter Lohmander Version 130111 MÅL: Efter deltagandet i de introducerande föreläsningarna om produktkalkyler

Läs mer

Växla från R77 till Avfallsindex A12

Växla från R77 till Avfallsindex A12 Växla från R77 till Avfallsindex A12 Allmänt SCB fastställer sedan 1977 index i fyra serier med beteckningen R77, Renhållningsindex. Serierna kommer att upphöra i december 2013. För affärer som löper längre

Läs mer

P(ξ > 1) = 1 P( 1) = 1 (P(ξ = 0)+P(ξ = 1)) = 1 0.34. ξ = 2ξ 1 3ξ 2

P(ξ > 1) = 1 P( 1) = 1 (P(ξ = 0)+P(ξ = 1)) = 1 0.34. ξ = 2ξ 1 3ξ 2 Lösningsförslag TMSB18 Matematisk statistik IL 101015 Tid: 12.00-17.00 Telefon: 101620, Examinator: F Abrahamsson 1. Varje dag levereras en last med 100 maskindetaljer till ett företag. Man tar då ett

Läs mer

Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer

Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer Brister i använda lagerstyrningsmodeller ger lägre servicenivåer än önskat 1 Stig-Arne Mattsson, Permatron AB Det finns ett antal lagerstyrningsmetoder som i större eller mindre omfattning används i tillverkande

Läs mer

Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad

Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 32 Orderkvantitet med hjälp av ekonomiskt beräknad täcktid Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning

Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning Handbok i materialstyrning - Del A Effektivitetsmått och effektivitetsuppföljning A 18 Liggtid I alla materialflöden binds kapital vare sig det beror på att material ligger i lager i väntan på att förbrukas

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen.

Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig (ej fackspråklig) ordbok utan kommentarer. Formelsamling tillhandahålls i tentamenslokalen. Operativ Verksamhetsstyrning/ Produktionslogistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 41I32O, 51PL01 Affärsingenjör - inriktning bygg, Affärsingenjör

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 12 Ekonomisk orderkvantitet Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje ordertillfälle

Läs mer

Föreläsning 6. Lagerstyrning

Föreläsning 6. Lagerstyrning Föreläsning 6 Lagerstyrning Kursstruktur Innehåll Föreläsning Lektion Laboration Introduktion, produktionsekonomiska Fö 1 grunder, produktegenskaper, ABC klassificering Produktionssystem Fö 2 Prognostisering

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 4. Eva Berg

LUNDS UNIVERSITET. MTTF01: Föreläsning 4. Eva Berg MTTF01: Föreläsning 4 Tid, Kundservice och Kapitalbindning Eva Berg 2012 09 12 1 Målsättningen med dagens föreläsning Att få en inblick i logistikens utveckling inom industrin (kap. 2.5) Tidens betydelse

Läs mer

Reservationshantering i beställningspunktssystem

Reservationshantering i beställningspunktssystem Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 17 Reservationshantering i beställningspunktssystem Vid användning av beställningspunktssystem jämförs beställningspunkten med aktuell lagerposition,

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid

Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 13 Säkerhetslager beräknat från antal dagars täcktid All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL

Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev HL Lektion 5 Materialplanering (MP) Rev 20151006 HL Innehåll Nivå 1: Materialbehovsplanering (LFL, EOQ, SS) (MP1.1) Materialbehovsplanering (FOQ) (MP1.2) Materialbehovsplanering (POQ, FOQ, SS) (MP1.3) Nivå

Läs mer

Lektion 3 Lagerberäkningar

Lektion 3 Lagerberäkningar TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys HT 2013 Sid 1 (11) Lektion 3 Lagerberäkningar Uppgift 1 A Utgå från kriterierna för sågtandsmodellen (se Modern Logistik sid. 110, 183) Jämn efterfrågan -

Läs mer

Materialstyrning. Stig-Arne Mattsson

Materialstyrning. Stig-Arne Mattsson Logistik Materialstyrning Stig-Arne Mattsson Materialflöden via lager mellan företag Inköpsorder / Kundorder Inköpsorder / Kundorder Leverantörer Företag Kunder/distributörer Informationsbehov för att

Läs mer

Kursinformation HT 2012 TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys

Kursinformation HT 2012 TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Kursinnehåll, mål & pedagogisk tanke Rev. 2012-08-21 Sid 1 (9) Kursinformation HT 2012 TNG018 - Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Kursinformationen kan komma att kompletteras inför starten av läsperiod

Läs mer

Innehållet får inte spridas utan tillstånd från Linköpings Universitet. AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik

Innehållet får inte spridas utan tillstånd från Linköpings Universitet. AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik AB Cyklett Praktikfall i grundläggande logistik Linköpings Universitet Ekonomiska institutionen Logistik Innehållet får inte spridas utan tillstånd från Linköpings Universitet 1 Företagsbeskrivning, AB

Läs mer

e-kommunikation i byggbranschen

e-kommunikation i byggbranschen Nuläge: e kom inom bygg e-kommunikation i byggbranschen Sammanställning av enkätsvar Rapport från BEAst Bilaga till förstudien PEPPOL för effektivare e- kommunikation April BEAst AB, april www.beast.se

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (9) Tillämpningsuppgift 2 - Ht 2013 Instruktioner Ni förväntas arbeta med dessa uppgifter i grupp, 4-5 studenter. Skriftliga lösningar lämnas in antingen handskrivet i låda utanför min dörr

Läs mer

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 1.1

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 1.1 Lösningar och kommentarer till uppgifter i 1.1 1106 d) 1107 d) 5t(t t 1) t (t 3) + t 3 5t 3 10t 5t (t 3 3t ) + t 3 5t 3 10t 5t t 3 + 3t + t 3 6t 3 7t 5t Kommentarer: Starta med att multiplicera in faktorerna

Läs mer

Tentamen 1FE866. 7,5 poäng i Finansiering och investeringsbedömning. Frågehäfte. Onsdag 26 okt 2011 kl: Anders JERRELING

Tentamen 1FE866. 7,5 poäng i Finansiering och investeringsbedömning. Frågehäfte. Onsdag 26 okt 2011 kl: Anders JERRELING Tentamen 1FE866 7,5 poäng i Finansiering och investeringsbedömning Frågehäfte Onsdag 26 okt 2011 kl: 08-13 Anders JERRELING Viktig information! Det är tillåtet att använda fickräknare. Observera att alla

Läs mer

Ekonomisk orderkvantitet utan att känna till ordersärkostnader

Ekonomisk orderkvantitet utan att känna till ordersärkostnader Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 13 Ekonomisk orderkvantitet utan att känna till ordersärkostnader Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att

Läs mer

Vet vi om studenterna uppfattar det vi vill få fram?

Vet vi om studenterna uppfattar det vi vill få fram? LiU:s utvecklingskonferens 2011 Vet vi om studenterna uppfattar det vi vill få fram? Ett projekt utfört med stöttning av LiTHs pedagogiska utvecklingsgrupp Björn Oskarsson IEI, avd Logistik Vet vi om studenterna

Läs mer

Inbetalning = 300 000 kr den 30 juni Intäkt = 300 000 / 3 månader = 100 000 kr per månad mellan 1 mars och 1 juni

Inbetalning = 300 000 kr den 30 juni Intäkt = 300 000 / 3 månader = 100 000 kr per månad mellan 1 mars och 1 juni Fråga 1 Den 1 juni köpte företag A en maskin för 300 000 kr som levererades direkt den 1 juni. Produkten hade producerats mellan 1 mars och 1 juni. Den 30 juni betalade företag A fakturan. Efter att maskinen

Läs mer

Stora pengar att tjäna. Helhetstänkande runt ditt företags försörjning av verktyg, förnödenheter och reservdelar.

Stora pengar att tjäna. Helhetstänkande runt ditt företags försörjning av verktyg, förnödenheter och reservdelar. Stora pengar att tjäna Helhetstänkande runt ditt företags försörjning av verktyg, förnödenheter och reservdelar. www.gamlajernboden.se 2 BIG Academy Customer BIG-gruppen LEVERANSBEVAKNING INKÖP BESTÄLLNINGSRUTINER

Läs mer

Ekonomisk behovstäckningstid

Ekonomisk behovstäckningstid Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 32 Ekonomisk behovstäckningstid Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter

Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 12 Ekonomisk orderkvantitet Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel och vid varje ordertillfälle

Läs mer

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL:

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL: T I L L V Ä X T Inledning Ekonomisk tillväxt är något vi nästan kommit att ta för givet. Vi är vana vid att lönerna stiger, att arbetsmarknaden hela tiden skapar nya typer av jobb och att företagen utvecklar

Läs mer

Kvalificeringstävling den 30 september 2008

Kvalificeringstävling den 30 september 2008 SKOLORNAS MATEMATIKTÄVLING Svenska Matematikersamfundet Kvalificeringstävling den 30 september 2008 Förslag till lösningar Problem 1 Tre rader med tal är skrivna på ett papper Varje rad innehåller tre

Läs mer

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 1 1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta

Läs mer

Masterprofil i Logistik på I-programmet. Uni Sallnäs Logistik- och Kvalitetsutveckling IEI

Masterprofil i Logistik på I-programmet. Uni Sallnäs Logistik- och Kvalitetsutveckling IEI Masterprofil i Logistik på I-programmet Logistik- och Kvalitetsutveckling IEI Hur ska vi värdera transporterna när vi väljer leverantörer? Kostnader för själva transporten, och sådana som påverkas av transportvalet

Läs mer

Np MaB vt Låt k = 0 och rita upp de båda linjerna. Bestäm skärningspunkten mellan linjerna.

Np MaB vt Låt k = 0 och rita upp de båda linjerna. Bestäm skärningspunkten mellan linjerna. Vid bedömning av ditt arbete med uppgift nummer 17 kommer läraren att ta hänsyn till: Hur väl du beräknar och jämför trianglarnas areor Hur väl du motiverar dina slutsatser Hur väl du beskriver hur arean

Läs mer

AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik Version 5.1. Linköpings universitet Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling (IEI)

AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik Version 5.1. Linköpings universitet Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling (IEI) AB Cyklett Praktikfall i grundläggande logistik Version 5.1 Linköpings universitet Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling (IEI) Logistik- och kvalitetsutveckling Innehållsförteckning Företagsbeskrivning,

Läs mer

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013

TNG018 Grunder i logistik och lönsamhetsanalys Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 Ht 2013 Sid 1 (9) Tillämpningsuppgift 3 - Ht 2013 Instruktioner Ni förväntas arbeta med dessa uppgifter i grupp, 4-5 studenter. Skriftliga lösningar lämnas in antingen handskrivet i låda utanför min dörr

Läs mer

Introduktion. Av Tobias Lindström KPP039 MDH 2010

Introduktion. Av Tobias Lindström KPP039 MDH 2010 Sida1 Introduktion I kursen KPP039 på Mälardalens högskola fick vi i uppgift att fördjupa oss om ett ämne som härrörde till våran senaste uppgift som vi utfört. Jag var i en grupp som har hjälpt ett företag

Läs mer

Uppskatta bristkostnader i lager för produktion

Uppskatta bristkostnader i lager för produktion Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 15 Uppskatta bristkostnader i lager för produktion Med bristkostnader i lager för produktion, nedan kallat produktionslager, avses här alla

Läs mer

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder

Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 55 Enkel-kanbansystem Materialstyrning innebär förenklat att styra materialflöden genom att för varje artikel fatta beslut om den kvantitet

Läs mer

Introduktion till nationalekonomi. Föreläsningsunderlag 4, Thomas Sonesson. Marknadens utbud = Σ utbud från enskilda företag (ett eller flera)

Introduktion till nationalekonomi. Föreläsningsunderlag 4, Thomas Sonesson. Marknadens utbud = Σ utbud från enskilda företag (ett eller flera) Produktion Marknadens utbud = Σ utbud från enskilda företag (ett eller flera) Företaget i ekonomisk teori Produktionsresurser FÖRETAGET färdiga produkter (inputs) (produktionsprocesser) (output) Efterfrågan

Läs mer

Uppskatta bristkostnader i färdigvarulager

Uppskatta bristkostnader i färdigvarulager Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 14 Uppskatta bristkostnader i färdigvarulager Med bristkostnader i färdigvarulager, dvs. lager av varor för leverans till kunder, avses alla

Läs mer

Modern logistik för ökad lönsamhet

Modern logistik för ökad lönsamhet Modern logistik för ökad lönsamhet Håkan Aronsson, Bengt Ekdahl och Björn Oskarsson OBSERVERA ATT DETTA ÄR ETT UTDRAG UR BOKEN OCH ATT TYPSNITT, LAYOUT MM SKILJER SIG FRÅN ORGINALET. Utgiven av Liber AB.

Läs mer

Dag 1. GolvSpecialisten AB

Dag 1. GolvSpecialisten AB Dag 1 GolvSpecialisten AB Företaget GolvSpecialisten AB (GSAB) bildades 1987 och har sedan dess vuxit till ett världsledande företag inom professionell slip- och polersystem för golv. Man producerar utrustning

Läs mer

Innehållet får inte spridas utan tillstånd från Linköpings universitet. AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik Version 2.

Innehållet får inte spridas utan tillstånd från Linköpings universitet. AB Cyklett. Praktikfall i grundläggande logistik Version 2. AB Cyklett Praktikfall i grundläggande logistik Version 2.1 Linköpings universitet Ekonomiska institutionen Logistik Företagsbeskrivning, AB Cyklett... 3 Historik... 3 Produkter... 3 Kunder och försäljning...

Läs mer

Billigt från fjärran eller snabbt från närmare håll?

Billigt från fjärran eller snabbt från närmare håll? Whitepaper 14.11.2012 1 / 6 Billigt från fjärran eller snabbt från närmare håll? Förena det bästa av två världar! Författare: Mikko Kärkkäinen Verkställande direktör, D.Sc. (Tech.) mikko.karkkainen@relexsolutions.com

Läs mer

Datum. Svar: Ja, om det rör sig om frakt enligt tjänstefunktion 8 kan Leverantören ta betalt för detta.

Datum. Svar: Ja, om det rör sig om frakt enligt tjänstefunktion 8 kan Leverantören ta betalt för detta. 1 (7) Datum 2017-03-16 Sak- och Diarienr (åberopas) 949-A398-713/2016 Polismyndigheten Ekonomiavdelningen Inköpsenheten Ansvarig handläggare Arash Jahani E-post arash.jahani@polisen.se FRÅGOR OCH SVAR

Läs mer

Lagerstyrning & Transportekonomi 2012

Lagerstyrning & Transportekonomi 2012 Administration av lagret. www.logistikprogrammet.org 3 Företaget KoS har nu etablerat ett nytt centrallager. De tidigare manuella rutinerna ska nu ersättas av ett administrativt affärssystem. Volymerna

Läs mer

Beräkna min-/maxpunkt används för att på nytt beräkna artikelns beställningspunkt och maxlager utifrån försäljning av artikeln under en vald period.

Beräkna min-/maxpunkt används för att på nytt beräkna artikelns beställningspunkt och maxlager utifrån försäljning av artikeln under en vald period. Max/Min-beräkning (Beräkna min-/maxpunkt) Beräkna min-/maxpunkt används för att på nytt beräkna artikelns beställningspunkt och maxlager utifrån försäljning av artikeln under en vald period. Det går att

Läs mer

Överdrag i materialstyrningssystem

Överdrag i materialstyrningssystem Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 9 Överdrag i materialstyrningssystem De modeller som används i praktisk tillämpning för att styra lager, exempelvis i olika varianter av beställningspunktssystem,

Läs mer

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR. ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan

Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR. ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan Pepins Group AB (publ) HANDELSREGLER FÖR ALTERNATIVA LISTAN Samt för vissa bolag på Interna Listan Fastställda i oktober 2016 1. Inledning Detta dokument beskriver hur handeln på Alternativa Listan (Alternativa)

Läs mer

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 2. Explicita formler och rekursionsformler. Dag mötte vi flera talföljder,

Läs mer

Orderkvantiteter vid säsongvariationer

Orderkvantiteter vid säsongvariationer Handbok i materialstyrning - Del D Bestämning av orderkvantiteter D 49 Orderkvantiteter vid säsongvariationer Ett antal alternativa metoder finns tillgängliga för beräkning av ekonomiska orderkvantiteter.

Läs mer

Beräkna parametern bristkostnader från orderradsservice

Beräkna parametern bristkostnader från orderradsservice Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 31 Beräkna parametern bristkostnader från orderradsservice Med bristkostnader avses alla de kostnader som hänger samman med och som uppstår

Läs mer

Matematik C (MA1203)

Matematik C (MA1203) Matematik C (MA103) 100 p Betygskriterier med eempeluppgifter Värmdö Gymnasium Mål och betygskriterier Ma C (MA103) Matematik 03-08- Betygskriterier enligt Skolverket Kriterier för betyget Godkänd Eleven

Läs mer

Välja nivå på fyllnadsgradsservice för dimensionering

Välja nivå på fyllnadsgradsservice för dimensionering Handbok i materialstyrning - Del B Parametrar och variabler B 23 Välja nivå på fyllnadsgradsservice för dimensionering av säkerhetslager Leveransförmåga eller servicenivå vid leverans från lager kan allmänt

Läs mer

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad 1. Bakgrund och syfte Jag har med PM benämnd Nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad daterad 2014-03-13 redovisat utfallet

Läs mer

Valutahanteringen i REBUS

Valutahanteringen i REBUS Valutahanteringen i REBUS Från och med Rebus version 170 (maj 2009) har valutahanteringen i Faktura-modulen och Resebyrå-modulen förbättrats på nästan alla punkter. Denna manual beskriver hela hanteringen.

Läs mer

Tentamen II Redovisning och Kalkylering Delkurs Kalkylering Lördagen den 15 februari 2014

Tentamen II Redovisning och Kalkylering Delkurs Kalkylering Lördagen den 15 februari 2014 Tentamen II Redovisning och Kalkylering Delkurs Kalkylering Lördagen den 15 februari 2014 Skrivtid: 3 timmar Hjälpmedel: Kalkylator och bifogade räntetabeller Skrivningsansvarig lärare: Jonas Råsbrant

Läs mer

Reservationshantering vid materialbehovsplanering

Reservationshantering vid materialbehovsplanering Handbok i materialstyrning - Del C Materialstyrningsmetoder C 44 Reservationshantering vid materialbehovsplanering Vid materialstyrning föreligger ofta situationer där man har både prognoser och reservationer

Läs mer

Vektorgeometri för gymnasister

Vektorgeometri för gymnasister Vektorgeometri för gymnasister Per-Anders Svensson http://w3.msi.vxu.se/users/pa/vektorgeometri/gymnasiet.html Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Linnéuniversitetet Vektorer i planet

Läs mer

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1)

Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) Handbok i materialstyrning - Del E Bestämning av säkerhetslager E 26 Säkerhetslager beräknat från cykelservice (Serv1) All materialstyrning är förknippad med osäkerheter av olika slag. Det kan gälla osäkerheter

Läs mer

Palette. Matchning fakturor mot order - Manual. Version 1.0 / 140530

Palette. Matchning fakturor mot order - Manual. Version 1.0 / 140530 Palette Matchning fakturor mot order - Manual 1 Innehållsförteckning TIPS:... 3 MATCHA FAKTURA... 4 OM FAKTURARADER FINNS I FÄLT 3... 6 Automatisk ommatchning... 6 Kvar att matcha... 7 Om rader får röd

Läs mer