Dag 1. GolvSpecialisten AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dag 1. GolvSpecialisten AB"

Transkript

1 Dag 1 GolvSpecialisten AB Företaget GolvSpecialisten AB (GSAB) bildades 1987 och har sedan dess vuxit till ett världsledande företag inom professionell slip- och polersystem för golv. Man producerar utrustning för slipning av alla typer av golv som trä, parkett, betong, trappor etc. Omsättningen växer i takt med företaget och idag har företaget 170 anställda i Sverige, USA, Tyskland och Frankrike. Populäraste produkten är en poleringsmaskin för betong golv. Maskinen används mestadels inom industri och verkstäder. Ni har blivit rekryterade som inköpare på GSAB för att organisera ett professionellt inköp och för att skaffa nya leverantörer av viktiga komponenter, reservdelar och tillbehör till våra populära poleringsmaskiner. Vi har tidigare endast använt ett fåtal nordiska leverantörer till dessa komponenter och reservdelar men på grund av många förseningar av leveranser så letar vi nu efter alternativa leverantörer. Om dessa produkter inte kommer fram i tid kan detta leda till stopp i produktionen och minskad försäljning. Konkurrenter inom maskiner o tillbehör för golvslipning är bl.a. HTC Floor Systems, Bona AB, Husqvarna AB. Marknaden kännetecknas av genomsnittligt relativt låg lönsamhet och konkurrensen är knivskarp. Ledningen i GSAB funderar på vad som kan göras för att öka lönsamheten för företaget samtidigt som man vill undvika materialbrister som varit ett problem under året. Man har sett en stor potential i ett förbättrat inköpsarbete. Inköp har fått i uppdrag att presentera förslag till förbättringar på nästa ledningsgruppsmöte och förväntningarna är stora på att både förbättra lönsamheten samt att säkra leveranserna och därmed produktionen. Uppdrag 1. Föreslå en lämplig vision och mission för GSAB Gör en DuPont analys av företaget med hjälp av utdelad RR o BR Simulera o föreslå besparingar ni tror ni kan göra genom effektivt inköp Redovisas på whiteboard alternativt PPT eller annat lämpligt sätt.

2 Dag 1 Inköp inom GSAB Traditionellt har ALLA köpt det som behövts hos tidigare kända leverantörer. Inga dokumenterade rutiner för leverantörsval, leverantörskvalificeringar (lev bedömning), leverantörsutvärderingar eller kvalitetssäkring har funnits. Systemstödet för inköp är helt obefintligt, en förstudie har inletts för att hitta ett lämpligt system för köp av lagerförda artiklar. Missnöje uttrycks både av ledning och personal med nuvarande system som främst stödjer ekonomiredovisningen eftersom det upplevs som ett dåligt verksamhetsstöd. Någon egentlig inköpsmodul finns inte. Spendanalys har inte genomförts tidigare. Ansvaret för specifikationer, leverantörsval priser etc. är ganska otydligt samt utspritt. Alla som vi talat med anser sig har rätt/möjlighet att ta hela eller delar av dessa. INGEN upplever sig ha HELA ansvaret. Ledningen har efter benchmarking med liknande företag identifierat Inköp som ett förbättringsområde och har därför rekryterat er för att få ordning på sina inköp. Uppdrag 2a Gör en spendanalys och en ABC analys av leverantörerna. Analysera spenden i förhållande till företagets omsättning. Stämmer 80/20 regeln och vilka andra spontana slutsatser kan vi dra? Som underlag används utdelad fil med senaste 12 månaders leverantörsreskontra. För att kunna analysera spenden och hitta potentiella besparingar behöver vi dela upp den i kategorier. Uppdrag 2b Kategoriindelning och sortera från störst volym till minsta kategorin. Gör några första spontana reflektioner över hur resultatet kan tolkas.

3 Dag 2 Request For Information För att få mer information om produkter och tjänster på marknaden inför en eventuell upphandling. RFI innebär att potentiella leverantörer får möjlighet att lämna information om främst företaget men även dess varor och tjänster samt kapacitet och inriktning. Målet med en RFI är att få information om möjliga lösningar inom ett eller flera områden, för att kunna ta fram ett komplett förfrågningsunderlag och genomföra en upphandling. Anledningen till att man använder RFI istället för att gå direkt på en RFQ är att man ofta har ett stort antal potentiella leverantörer (10-c:a 50) och att en utvärdering av upp till 50 offerter skulle vara väldigt tidsödande. Genom att använda RFI säkrar man att det urval man gör för RFQ är kompetenta leverantörer som är intresserade av ett samarbete med företaget. RFI kan också användas även om det inte är aktuellt med en upphandling och då vara ett sätt att hålla sig informerad om vad som händer på leverantörsmarknaden. Uppdrag 3. Ta fram en RFI - Request for Information för att samla information om potentiella leverantörer och därigenom få tillräckligt med information för att kunna göra ett urval av 3-5 potentiella leverantörer. Presentera även hur urvalet är tänkt att göras (vad är avgörande för valet?) Avtals- och leveransvillkor För att säkra sina affärer juridiskt och undvika tvister gäller det att i ett tidigt skede komma överens om lämpliga och balanserade villkor. När det gäller själva affären är det enklaste sättet att hitta balanserade branschvillkor som båda parter kan acceptera. När det gäller transporten gäller det att hitta det bäst lämpade Incoterms villkoret. Uppdrag 4. Föreslå lämpliga avtalsvillkor för kommande RFQ Detsamma för leveransvillkoren. Inkludera hur ni gick till väga och motivation i dokumentet.

4 Specifikationen Det finns olika sätt att beskriva det man tänker sig köpa in. Kraven går att dela in i två olika kategorier: funktionella krav och icke funktionella krav. En Teknisk specifikation, i dagligt tal "spec", är ett dokument som beskriver en produkt, en komponent eller ett systems tekniska egenskaper. En tekniskt specifikation kan också användas som ett dokument som beskriver vilka tekniska krav som ställs på en viss produkt och kallas då för "kravspecifikation". De funktionella kraven beskriver funktionaliteten hos den beställda produkten, tjänsten eller systemet. Uppdrag 5. Skriv en enkel specifikation för produkter ni tänkte köpa in Några leverantörer har ej svarat på RFI, hur tänker ni? Förklara i dokumentet. Request For Ouotation En RFQ, offertförfrågan eller anbudsbegäran är en uppmaning till mottagaren att lämna en offert till avsändaren med det innehåll som avsändaren bestämt. "Förfrågaren" är inte på något sätt bunden av sin offertförfrågan. Ledningen för GSAB vill att inköp förutom att ta fram en RFQ för det aktuella inköpet även presenterar en mall som kan vara användbar som stöd vid framtida inköp. Uppdrag 6. Tag fram en RFQ för det urval av tänkbara leverantörer. Förklara även hur ni Dag 3 Inköpsordern tänkt välja leverantör för avtal/inköpsorder. Informationen på en inköpsorder skiljer mellan företag, beroende på vilken typ av varor eller tjänster som köps in. Men de flesta av inköpsorder innehåller uppgifter om de produkter och/eller tjänster som beställts. Denna information kan vara så detaljerad som önskas av köparen. Den största posten i förhållande till en beställning, är det unika numret av beställningen. Detta nummer kommer att användas för att spåra inköp i avvaktan order, mottagna leveranser och leverantörsskulder. Några av de andra uppgifter som ingår i en inköpsorder är: beskrivning av de komponenter och arbetskraft, artikelnummer, kvantitet inköpta, enhetskostnad, totalkostnad, betalningsvillkor, leveransmetoder, leveransdatum, leveransvillkor, fartygsadresser, rabatt erbjuds och kan inkludera kontaktinformation skulle uppstå en fråga om ordern.

5 Uppdrag 7. Tag fram och fyll i en inköpsorder, glöm inte några viktiga villkor eller uppgifter som skall med på ordern? Leveransbevakning Vid de allra flesta typer av leveranser är rättidighet av central betydelse. Det är också viktigt för en organisation att tidigt ha vetskap om eventuell leveransförsening, eftersom det då finns möjlighet att minimera följdverkningar. Trots kontraktuella finurligheter såsom viten, ersättningsköp, hävning etc. visar erfarenheterna att leveransbevakning är bland de mest lönsamma metoderna. Följande metoder förekommer inom leveransbevakning: Inköparens första uppgift efter lagd beställning är att kräva in ordererkännandet. Ordererkännandet är inte alltid nödvändigt för att ett avtal ska komma till stånd. Uppdrag 8. Välj vilka former för leveransbevakning som passar det inköp ni just gjort? Diskutera och presentera även vad som händer om ordererkännandet ni får från leverantören inte överensstämmer med er inköpsorder. Välj lämplig metod för ankomstkontroll av det gods ni beställt.

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter?

Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? 1 Vad bör offertförfrågan, inköpsorder och kontrakt minst bestå av för parameter? Parameter (inköpsorder som exempel) Syftet med en inköpsorder är att förmedla inköpsbehov till leverantör samt påvisa under

Läs mer

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation)

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation) Agenda 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation) FÖRKORTNINGAR CSR EOQ IPO MPS MRO Corporate Social Responsibility

Läs mer

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats.

Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. 2013-05-14 Leveransavtal nr Mellan AP&T-koncernens bolag, nedan kallad AP& T och [leverantör] nedan kallad leverantören, har följande leveransavtal träffats. Leverantören åtar sig att leverera på villkoren

Läs mer

EXAMENSARBETE. Från kalkyl och inköp till platschef. Robin Antfolk 2014. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Från kalkyl och inköp till platschef. Robin Antfolk 2014. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Från kalkyl och inköp till platschef Robin Antfolk 2014 Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Från kalkyl och inköp

Läs mer

Upphandlingsprocessen

Upphandlingsprocessen Ämnesexempel LIA 1 Nyckeltal för leverantörsuppföljning Avtalsdatabas Leveranssäkerhet mätning Inköpsprocessen Balanced Score Card och KPI er Kartläggning kvalitetsbrister Spendanalys Tydlighet i krav

Läs mer

Fashion Retail Supply Chain 2015 25/11/2015 CASE INTERSPORT. Effektiv allokering med startpack för mode- och klädindustrin.

Fashion Retail Supply Chain 2015 25/11/2015 CASE INTERSPORT. Effektiv allokering med startpack för mode- och klädindustrin. CASE INTERSPORT Effektiv allokering med startpack för mode- och klädindustrin Robert Fredholm Intersport bakgrund och mål för samarbetet med RELEX Företaget Sportkedja 150 butiker i Sverige Intersport

Läs mer

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling.

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. ALLMÄNT Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. Nedanstående information innehåller tre olika steg som man använder

Läs mer

Leverantörsstyrning på Strukton Rail. Niklas Andersson/ Säkerhetschef Säkerhetskonferens 2016

Leverantörsstyrning på Strukton Rail. Niklas Andersson/ Säkerhetschef Säkerhetskonferens 2016 Leverantörsstyrning på Strukton Rail Niklas Andersson/ Säkerhetschef Säkerhetskonferens 2016 Strategiskt urval av leverantörer Så säkrar vi hela leverantörskedjan Vårt mål: Vi vill etablera stabila, långsiktiga

Läs mer

Så här leveransmottar du

Så här leveransmottar du 1 2013-10-31 Så här leveransmottar du Raindanceportalen version 2013 vår Stockholms universitet E-post: portalen@eko.su.se 2 Innehåll Så här leveransmottar du 1 1. Leveransmottagning 3 1.1 Ändra leverans...14

Läs mer

Dahl eshop. många smarta funktioner

Dahl eshop. många smarta funktioner Dahl eshop många smarta funktioner Dahl eshop många smarta funktioner Välkommen till Dahl eshop, butiken som är öppen även när vi har stängt. Här kan du handla när du vill, både från datorn, surfplattan

Läs mer

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Category Management.ppt 1 A204 Silf erbjuder Utbildningar - inköp upphandling - logistik - juridik - förhandling - Öppna & Företagsinterna - Internationella certifieringar

Läs mer

Guide för navigation i Flex Webshop

Guide för navigation i Flex Webshop Guide för navigation i Flex Webshop En del av de funktioner som kommer att visas här kräver att du är inloggad. Du behöver även ett konto för att kunna handla hos oss. Har du inget konto så registrerar

Läs mer

Metod och stöd för en strukturerad förstudie.

Metod och stöd för en strukturerad förstudie. Metod och stöd för en strukturerad förstudie. Innehållsförteckning 1 Dokumentinformation... 2 2 specifikation... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Beskrivning och målformulering... 2 2.3 organisation... 2 2.4 Tid

Läs mer

Request for information (RFI) Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Request for information (RFI) Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Request for information (RFI) En Request for information (RFI) innebär att du inför en upphandling skickar skriftliga frågor till leverantörer och branschorganisationer. RFI:n

Läs mer

Bona dammfri golvslipning. Maskiner för professionell golvslipning

Bona dammfri golvslipning. Maskiner för professionell golvslipning Bona dammfri golvslipning Maskiner för professionell golvslipning Dammfri Golvslipning Bona DCS 70 Öka din verksamhet med dammfri slipning Bona DCS 70 har ett filter som håller länge och en dammpåse som

Läs mer

Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning

Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning Minikurs - Rapporter och nyckeltalsuppföljning I denna minikurs går vi igenom praktiskt handhavande i MONITORs listfönster för att kunna jobba effektivare med rapporter. Vi ger även exempel på bra standardrapporter

Läs mer

Kvalitetsmanual. Baserat på System ISO 9001. Active Care Sverup AB

Kvalitetsmanual. Baserat på System ISO 9001. Active Care Sverup AB Kvalitetsmanual Baserat på System ISO 9001 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel 031-91 75 25 Fax 031-91 75 05 Org. nr. SE556388-8766 www.activecare.se info@activecare.se Sammandrag

Läs mer

Presentationer. 1. Företag 1 2. Företag 2 3. Företag 3 4. Företag 4 5. Företag 5 6. Företag 6

Presentationer. 1. Företag 1 2. Företag 2 3. Företag 3 4. Företag 4 5. Företag 5 6. Företag 6 Presentationer 1. Företag 1 2. Företag 2 3. Företag 3 4. Företag 4 5. Företag 5 6. Företag 6 Agenda 1. Inköpsbeslutet 2. Avtals- o leveransvillkor 3. Inköpsordern 4. Upphandlingsprocessen 5. IT stöd Arbetsgång

Läs mer

Yrkeskod enligt ALS 311

Yrkeskod enligt ALS 311 Med inköp menas inköp av produkter som behövs till företagets produktion. Inköp av förbrukningsmaterial och kontorsinredning hänförs till verksamhetsområde 64. Yrkeskod enligt ALS 311 Handhar leverantörsregister,

Läs mer

Yrkeskod enligt ALS 311

Yrkeskod enligt ALS 311 Med inköp menas inköp av produkter som behövs till företagets produktion. Inköp av förbrukningsmaterial och kontorsinredning hänförs till verksamhetsområde 64. Yrkeskod enligt ALS 311 Handhar leverantörsregister,

Läs mer

Morgonbön. Arbetsuppgi5er Organisa&on Typfall av inköp Eget företag Inköpsprocessen Leverantörssökning

Morgonbön. Arbetsuppgi5er Organisa&on Typfall av inköp Eget företag Inköpsprocessen Leverantörssökning Opera&vt inköp Morgonbön Arbetsuppgi5er Organisa&on Typfall av inköp Eget företag Inköpsprocessen Leverantörssökning Företagspresenta&oner Företag 6 McFae Företag 4 Electra Företag 7 Företag 5 Meals on

Läs mer

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Ramavtalet i fokus Ing-Marie Trygg Upphandlingsbolaget Vad är ramavtal? LOU 2 kap 15; Med ramavtal avses ett avtal som ingås mellan en eller flera upphandlande

Läs mer

Opera&vt inköp Dag 2 av 3

Opera&vt inköp Dag 2 av 3 Opera&vt inköp Dag 2 av 3 Morgonbön Vision mission DuPont Organisation Arbetsuppgifter operativt Typfall av inköp Spendanalys / kategorier Agenda 1. Morgonbön 2. Request For Information 3. Avtals- och

Läs mer

Samverkande Inköp Upphandling Metallåtervinning vid kremation

Samverkande Inköp Upphandling Metallåtervinning vid kremation Samverkande Inköp Upphandling Metallåtervinning vid kremation Stockholm 2016-09-15 2016-09-16 I. Samverkande inköp I. Vad är samverkande inköp? II. Hur ser organisationen ut? II. Metallåtervinning vid

Läs mer

VVS Centrum eshop. många smarta funktioner

VVS Centrum eshop. många smarta funktioner VVS Centrum eshop många smarta funktioner VVS Centrum eshop många smarta funktioner Välkommen till VVS Centrum eshop, butiken som är öppen dygnet runt. Här kan du handla när du vill, både från datorn,

Läs mer

Avropsstöd. Vägledning för Hygien, papper- och plastmaterial 2013

Avropsstöd. Vägledning för Hygien, papper- och plastmaterial 2013 Avropsstöd Vägledning för Hygien, papper- och plastmaterial 2013 Innehåll 1 Innan du börjar avropa... 2 2 Inledning... 2 3 Omfattning... 2 4 Avrop på Ramavtalet... 2 5 Beställning... 2 5.1 Orderbekräftelse...

Läs mer

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 13 Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr 3 2015 Upphandling inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning

Läs mer

Så här leveransmottar du

Så här leveransmottar du Så här leveransmottar du Raindanceportalen Ekonomiavdelningen 2018-10-04 Innehåll Leveransmottagning... 2 Delleverans... 5 Ändra leverans... 8 1 Leveransmottagning Viktigt: För att det skall vara möjligt

Läs mer

Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare.

Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare. Datorsystem för maskinuthyrning Vad är WinHyra för något? Winhyra är ett datorsystem för maskinuthyrning speciellt anpassat för Dig som är maskinuthyrare. WinHyra är Windows baserat datorsystem och är

Läs mer

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. RFI (Request For Information) 5. RFQ (Request For Quotation)

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. RFI (Request For Information) 5. RFQ (Request For Quotation) Agenda 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. RFI (Request For Information) 5. RFQ (Request For Quotation) Inköpens betydelse för verksamheten 60-85 60-80 50-70 60-80 5 12 18 3 12 Administr.

Läs mer

11 januari 2017 Sista anbudsdag: Referens: SBF HÖ

11 januari 2017 Sista anbudsdag: Referens: SBF HÖ Direktupphandling 11 januari 2017 Sista anbudsdag: 2017-01-17 Referens: SBF HÖ 2016-11-30 Kartsystem - GIS tjänster Tingsryds kommun inbjuder Er att lämna anbud på rubricerad direktupphandling i enlighet

Läs mer

Standardavtal: NL 09 NLM 10 Orgalime S 2012 Orgalime SE 01 ABA 99 NLG 03 TP L 01. Avtalsvillkor. Till vissa finns också kontraktsformulär och bilagor

Standardavtal: NL 09 NLM 10 Orgalime S 2012 Orgalime SE 01 ABA 99 NLG 03 TP L 01. Avtalsvillkor. Till vissa finns också kontraktsformulär och bilagor Operativt inköp Standardavtal: NL 09 NLM 10 Orgalime S 2012 Orgalime SE 01 ABA 99 NLG 03 TP L 01 Avtalsvillkor Till vissa finns också kontraktsformulär och bilagor NPC Bedömning Kaffeupphandling: Jede

Läs mer

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16

LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 LEVERANSVILLKOR LANTBRUK 16 Det finstilta på vanlig svenska Leveransvillkoren Lantbruk 16 är utarbetade och framtagna av Maskin- Leverantörerna (ML) och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tillsammans. Vi

Läs mer

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött DIARIENR UE/120027 Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött Anm: Texter med blå teckenfärg kommer att fastställas i samband med upprättande av upphandlingskontraktet.

Läs mer

Upphandlingssamverkan D-U Inledning

Upphandlingssamverkan D-U Inledning Inledning 1/7 Nu Reflektioner Resursläget Mycket på gång e-stelle! Inköp är mycket Inköp Upphandling Anskaffning Spendanalys Leverantörmarknadsanalys Strategi Anbudsinfordran Anbudsutvärdering Förhandling

Läs mer

Hjälp till att undvika tvister och chargebacks.

Hjälp till att undvika tvister och chargebacks. Hjälp till att undvika tvister och chargebacks. Ibland kan något gå fel med en beställning. Här är vår praktiska guide som hjälper dig att undvika tvister och chargebacks. Problem tillhör vanligtvis en

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 76-03, Husgeråd

AVTAL. Ramavtal, 76-03, Husgeråd AVTAL Ramavtal, 76-03, Husgeråd Parter Mellan Harry Carlssons Hushållsmaskiner AB, Stenkumlaväg 4 a, 621 46 VISBY, nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har följande

Läs mer

RETURPOLICY OCH LAGFÄST GARANTI

RETURPOLICY OCH LAGFÄST GARANTI RETURPOLICY OCH LAGFÄST GARANTI 1.1 Kunden har rätt att häva köpeavtalet utan någon anledning, utan några påföljder och utan att behöva lämna någon förklaring inom 14 (fjorton) dagar från dagen för leverans

Läs mer

Enkel lista... 11 Detaljerad lista... 12 Jämför med order... 12

Enkel lista... 11 Detaljerad lista... 12 Jämför med order... 12 Innehållsförteckning ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR EXDER REPORDER...2 UPPDATERA ARTIKLAR...2 LISTA ARTIKLAR...2 UPPDATERA PARTNERS ARTIKLAR...2 LISTA PARTNERS ARTIKLAR...3 UPPDATERA STANDARDARTIKLAR...3 LISTA

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

6 myter om dialog i offentlig upphandling

6 myter om dialog i offentlig upphandling 6 myter om dialog i offentlig upphandling Information från Upphandlingsmyndigheten 6 myter om dialog i offentlig upphandling Upphandlingsmyndigheten verkar på flera sätt för en ökad dialog mellan upphandlande

Läs mer

Lekmaterial 2013. Avropsstöd. Vägledning Lekmaterial 2013 2013-05-13

Lekmaterial 2013. Avropsstöd. Vägledning Lekmaterial 2013 2013-05-13 Avropsstöd Vägledning Lekmaterial 2013 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1. Produktgrupp Leksaker... 3 2.2. Produktgrupp Hobbymaterial... 3 2.3. Produktgrupp Idrottsleksaker... 3 3. Avrop

Läs mer

Bemanningstjänster till Saab-koncernen.

Bemanningstjänster till Saab-koncernen. 1 (6) Er referens Your reference Request For Quotation (RFQ): Bemanningstjänster till Saab-koncernen. Inledning Ni är härmed utvalda att delta i upphandling av Bemanningstjänster för Saab koncernen, nedan

Läs mer

B l o m s Te k o k o n s t r u k t i o n e r A B

B l o m s Te k o k o n s t r u k t i o n e r A B B l o m s Te k o k o n s t r u k t i o n e r A B Manual Kvalitet och Miljö enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta

Läs mer

Att vara leverantör till AQ Plast AB i Anderstorp och Torslanda

Att vara leverantör till AQ Plast AB i Anderstorp och Torslanda 1 No 1 of 5 2017-11-24 2017-11-24 Att vara leverantör till AQ Plast AB i Anderstorp och Torslanda Introduktion AQ Plast AB är en leverantör av formsprutade plast detaljer och plåtdetaljer av hög kvalitet.

Läs mer

Policy. Inköp. Gäller för Stockholms läns landsting. Diarienummer LS Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med

Policy. Inköp. Gäller för Stockholms läns landsting. Diarienummer LS Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Policy Inköp Gäller för Stockholms läns landsting Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av 1200504 Informationssäkerhetsklass 2 (10) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 33-04, Symaskiner och symaskinsservice

AVTAL. Ramavtal, 33-04, Symaskiner och symaskinsservice AVTAL Ramavtal, 33-04, Symaskiner och symaskinsservice Parter Mellan Idé-Kök i Visby AB, Endreväg 3, 621 43 VISBY nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har följande

Läs mer

Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem

Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem Välj affärssystem & partner i 5 steg En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem Att byta affärssystem är en utmaning, men ofta ett nödvändigt steg för att lyfta verksamheten

Läs mer

Guide. Starta eget företag

Guide. Starta eget företag Guide Starta eget företag Trygghetsrådet TRS Rehnsgatan 11, 7 trappor, 113 57 Stockholm Växel 08-442 97 40, trygghetsradet.trs@trs.se www.trs.se Trygghetsrådet TRS 2019 Starta eget första steget Den här

Läs mer

Agenda. Avtal (när, lagar, ogiltighet m m) Inköp material Upphandling av underentreprenader. Köplagen och avtalslagen

Agenda. Avtal (när, lagar, ogiltighet m m) Inköp material Upphandling av underentreprenader. Köplagen och avtalslagen Upphandling material och underentreprenad Agenda Avtal (när, lagar, ogiltighet m m) Inköp material Upphandling av underentreprenader Ja tack Förfrågan Offert, anbud Accept Avtal Avtal en viljeförklaring

Läs mer

Tidig dialog för smarta offentliga affärer

Tidig dialog för smarta offentliga affärer Tidig dialog för smarta offentliga affärer De grundläggande principerna för offentlig upphandling Upphandlingsregelverket tillåter dialog före, under och efter upp hand lingen. De övergripande principerna

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fiktiva egna företag

Inlämningsuppgift. Fiktiva egna företag Inlämningsuppgift Fiktiva egna företag måndag den 1 mars 2010 1 Inlämningsuppgift inköp xgrupper 2-4 per varugrupp. Indelning följer Inlämningsuppgift består av: Del 1 (detaljerade anvisningar lämnas senare)

Läs mer

entreprenad en översikt Innehåll

entreprenad en översikt Innehåll entreprenad en översikt Innehåll 1 Entreprenader industriella tjänster... 2 2 Entreprenadformer... 2 3 Ett avtal blir till så säger lagen... 3 4 Allmänna Bestämmelser... 4 5 Anbudsupphandlingens grunder...

Läs mer

inava Teknik utför i huvudsak alla

inava Teknik utför i huvudsak alla Teknik inava Teknik utför i huvudsak alla uppdrag hos uppdragsgivaren eller på annan överenskommen plats. Samarbete med andra företag kan arrangeras och samordnas för att utföra uppdrag med större omfattning.

Läs mer

Större kassa med effektivare fakturering

Större kassa med effektivare fakturering Större kassa med effektivare fakturering Cash is king. Detta bekanta uttryck är så sant som det är sagt. Kanske inte cash i sin faktiskt fysiska form, men definitivt dess funktion i ett företag. Att företag

Läs mer

Handledning. Exder Reporder. ReadSoft 2011 Kundtjänst: E-post: Tel:

Handledning. Exder Reporder. ReadSoft 2011 Kundtjänst: E-post: Tel: Handledning Exder Reporder Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 15-06-23 Användarhandledning Exder Reporder Sida 2 av 17 Innehållsförteckning 1. Användarhandledning för Exder Reporder... 3 2. Uppdatera

Läs mer

Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid

Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid Minikurs Ge rätt leveranstid och leverera i tid Föreläsare: Lars-Åke Persson, Monitor ERP System AB, (projektledare, konsult, utbildare) Under den här minikursen ska vi prata om två rätt svåra frågeställningar:

Läs mer

VA-material Avropsstöd. Vägledning VA-material

VA-material Avropsstöd. Vägledning VA-material Avropsstöd Vägledning VA-material 2015 1 2017-04 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 4. Avrop på ramavtalet... 3 5. Beställning... 3 5.1 Beställning via fysisk butik... 4 5.2 Beställning via

Läs mer

3. Kvalificeringskrav på leverantör

3. Kvalificeringskrav på leverantör Förfrågningsunderlag 2016-01-28 Upphandlande organisation Kungsbacka kommun Upphandling Webbaserade psykometriska tester Jennifer Johansson 16/2 Symbolförklaring: Sista anbudsdag: 2016-02-25 Texten/frågan

Läs mer

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt.

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt. Inlämning steg 2 2.1 Beställaren vill lansera produkten som effektiv, praktisk, miljövänlig och framför allt ergonomisk. En analys av produktens livscykel har gjort. Livscykeln har delats in i olika steg

Läs mer

Lathund för ordermatchning. Version

Lathund för ordermatchning. Version Lathund för ordermatchning Version 140520 2(11) 1. Ordermatchning Ordermatchning av faktura behöver göras när fakturan avviker från order. Det finns olika tillfällen och varianter på när ordermatchning

Läs mer

DataPartner AB. Bättre kontroll och översikt i företaget

DataPartner AB. Bättre kontroll och översikt i företaget DataPartner AB DataPartner är en leverantör av Visma SPCS, affärssystem och ekonomitjänster. Vi erbjuder SPCS utbildningar, konsultation, lager- och logistiklösningar samt tillbehör för små och mellanstora

Läs mer

Hur leder du en inköpsorganisation mot förändring?

Hur leder du en inköpsorganisation mot förändring? Hur leder du en inköpsorganisation mot förändring? Anders Kron 2017-01- 25 www.convendor.se Vad gör Convendor? Vi är ett kunskapsföretag inom utveckling av staber och stödfunktioner Nyhetsbrev Nätverk

Läs mer

Skarpa råd och bollplank i alla steg

Skarpa råd och bollplank i alla steg Skarpa råd och bollplank i alla steg Mate logo colors are as follows: 2 Color: Pantone - #485 Black - 100% kompetens Utveckling Produkter från världsledande leverantörer 4 Color: Red - 100% magenta 91%

Läs mer

Åhörarmaterial Nyheter i version 7.4 del 1

Åhörarmaterial Nyheter i version 7.4 del 1 Åhörarmaterial Nyheter i version 7.4 del 1 Denna föreläsning tar upp nyheter från olika områden i MONITOR version 7.4. Vi kommer att visa ett blandat urval av de nyheter som har tillkommit i denna version.

Läs mer

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet Upphandling/Inköp Nya regler som styr vår verksamhet Beräkna värde Köp en gång Totalt per räkenskapsår, av samtliga leverantörer av lika slag inom hela myndigheten, inklusive optioner Ramavtal Total under

Läs mer

Uppdrag 6. Tag fram en RFQ för ett urval av tänkbara leverantörer (Förklara hur ni tänkt välja leverantör(er) för inköpsorder)

Uppdrag 6. Tag fram en RFQ för ett urval av tänkbara leverantörer (Förklara hur ni tänkt välja leverantör(er) för inköpsorder) Operativt inköp Uppdrag 6 Tag fram en RFQ för ett urval av tänkbara leverantörer (Förklara hur ni tänkt välja leverantör(er) för inköpsorder) Mailas till anders.eriksson@effso.se Några leverantörer har

Läs mer

Indexator Rotator Systems AB

Indexator Rotator Systems AB Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator Rotator Systems har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla

Läs mer

MINNESHJÄLP KINNARPS SYDOST (130820)

MINNESHJÄLP KINNARPS SYDOST (130820) MINNESHJÄLP KINNARPS SYDOST (130820) Genom gång av de olika tetfälten Intern tet på order (F6): Informationstet till ordersupporten, denna tet sparas på ordern i Move, men teten kommer ej ut på något kunddokument.

Läs mer

Agresso AB Tillämpning SFTI

Agresso AB Tillämpning SFTI Agresso AB Tillämpning SFTI Enligt SFTI Affärsprocess 6 Tillämpningsanvisning för Agresso SFTI Affärsprocess 6. Version 2.7 Avrop mot Ramavtal Datum: 2010-03-12 Status: Version 0.2 Senast ändrad: 2010-05-23

Läs mer

Pilotprojekt för innovation och tillväxt Sepson AB Vansbro

Pilotprojekt för innovation och tillväxt Sepson AB Vansbro Sepson AB Vansbro Sepson AB Vansbro Världsledande tillverkare av vinschar för bärgningsfordon. Största delen av försäljningen går till internationella militära projekt. 15 anställda. Omsättning c:a 70

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

AVTALSVILLKOR, KEMIKALIER TILL VA-VERKSAMHETEN.

AVTALSVILLKOR, KEMIKALIER TILL VA-VERKSAMHETEN. Datum 2011-xx-xx Handläggare Telefonanknytning E-postadress Nils Nilsson 0xx/xx xx xx nils.nilsson@xx.se F4 AVTALSVILLKOR, KEMIKALIER TILL VA-VERKSAMHETEN. Anbudsgivaren ska acceptera de kommersiella villkoren

Läs mer

Nulägesanalys hur driver jag mitt företag? Affärsidén och affärsplanen

Nulägesanalys hur driver jag mitt företag? Affärsidén och affärsplanen Nulägesanalys hur driver jag mitt företag? Affärsidén och affärsplanen 1. Är affärsidén så pass tydlig att i princip alla förstår vad ditt företag kan hjälpa till med? 2. Har du analyserat din bransch

Läs mer

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas.

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas. 1 Parter Mellan nedanstående parter, leverantör och beställare, har följande avtal träffats. Leverantör: Företagsnamn, Organisationsnummer Leverantörens kontaktperson Avtalsfrågor: Beställaren: Örnsköldsviks

Läs mer

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas.

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas. 1 Parter Upphandlande myndighet och enheter är i detta avtal kallad beställaren. Leverantör: Företagsnamn, Organisationsnummer Leverantörens kontaktperson Avtalsfrågor: Sakfrågor: Beställaren: Örnsköldsviks

Läs mer

Så här skapar du en katastrofplan för oförutsedda händelser

Så här skapar du en katastrofplan för oförutsedda händelser Så här skapar du en katastrofplan för oförutsedda händelser Hur länge kan du vara utan dina IT-system...? Den här frågan ställs oftare i dag än för 15 år sedan. I dag finns det i princip inte en enda process

Läs mer

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Utgåva: 1 Web Supply Manager Web Supply Manager (WSM) är webb-baserat och ett komplement till EDI. Med hjälp av WSM kan man skicka leveransplaner,

Läs mer

Hur kan vi vara säkra på att vi gör den goda affären?

Hur kan vi vara säkra på att vi gör den goda affären? Hur kan vi vara säkra på att vi gör den goda affären? - ett kort seminarium om hur man formulerar, förvaltar och följer upp avtal - Kristian Pedersen, Advokatfirman Delphi - Rikard Blom, e-avrop SOI:s

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Handledning LIA 1. Vecka 26. Tisdag-Onsdag 20-21 maj (förstudien presenteras) 26/6 Redovisning slutrapport

Handledning LIA 1. Vecka 26. Tisdag-Onsdag 20-21 maj (förstudien presenteras) 26/6 Redovisning slutrapport Handledning LIA 1 Vecka 17-26 Vecka 18 Vecka 21 Vecka 26 Tisdag 29 april Tisdag-Onsdag 20-21 maj (förstudien presenteras) 26/6 Redovisning slutrapport Veckorapport var 14:e dag (1:a 2/5 och sista 27/6)

Läs mer

Nyckeln till lönsam tillväxt

Nyckeln till lönsam tillväxt Nyckeln till lönsam tillväxt Anders Ekdahl Strategisk rådgivning Affärsutveckling Inspiration Hej Anders, Det går bra för Bosch Rexroth och det gör oss stolta, men vi vill fortsätta bli ännu bättre. Vi

Läs mer

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Kravhantering / Testprocess - Agenda AGENDA Grundläggande kravhanteringsprocess. Insamling, dokumentation, prioritering, Test och förvaltning

Läs mer

DÄCKPORTAL. REKLAMATIONER OCH ÅTERKÖP ENDAST FÖR DÄCK LEVERERADE AV WYZ (Gäller ej däck som fakturerats direkt av däcktillverkarna)

DÄCKPORTAL. REKLAMATIONER OCH ÅTERKÖP ENDAST FÖR DÄCK LEVERERADE AV WYZ (Gäller ej däck som fakturerats direkt av däcktillverkarna) DÄCKPORTAL REKLAMATIONER OCH ÅTERKÖP ENDAST FÖR DÄCK LEVERERADE AV (Gäller ej däck som fakturerats direkt av däcktillverkarna) Reklamationer och återköp 1 2 3 4 5 6 Annullering av order Leveransförsening

Läs mer

Grunddata Artiklar. Huvudrad och fliken Allmänt. Huvudrad

Grunddata Artiklar. Huvudrad och fliken Allmänt. Huvudrad Grunddata Artiklar Detta dokument används endast under utbildning i MONITOR G5. Det arbetssätt som beskrivs i utbildningen kanske inte stämmer på just ditt företag, så anteckningar behöver göras för att

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 2 6 myter om dialog i offentlig upphandling Konkurrensverket verkar för en ökad dialog mellan upphandlande myndigheter och

Läs mer

EFFEKTIVISERAR ERA INKÖP

EFFEKTIVISERAR ERA INKÖP EFFEKTIVISERAR ERA INKÖP VILKA VI ÄR Maskinklippet är en servande fackhandel på nätet som erbjuder ett stort sortiment av skogoch trädgårdsprodukter. Vi är väl förtrogna med de produkter vi säljer, vilket

Läs mer

Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor

Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor DACAPO STAINLESS AB Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor 1. INLEDNING Dessa Allmänna Försäljnings- och Leveransvillkor gäller för samtliga leveranser av produkter och/eller tjänster från Dacapo Stainless

Läs mer

Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll:

Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll: Hjälpavsnitt Fraktsedlar kvittera/mottaga Innehåll: Fraktsedlar kvittera/mottaga... 1 Nya fraktförsändelser... 1 Automatisk kvittering av leveranser... 3 Avvisade försändelser, retur från mottagaren...

Läs mer

Inköpsorder finner man under Inköp Orderbearbeting Order.

Inköpsorder finner man under Inköp Orderbearbeting Order. Inköpsorder reservdelar De angivna menyhänvisningarna refererar till Navigationsrutan i Navision. Inköpsorder finner man under Inköp Orderbearbeting Order. Inköpsordern är uppdelad i skärmbilderna Inköpsorderhuvud

Läs mer

Öka din försäljning med interaktiva offerter

Öka din försäljning med interaktiva offerter Öka din försäljning med interaktiva offerter Bakgrund Vi som utvecklat WebbOffert har levererat hemsidor via en egen plattform till svenska företag sedan 2012 och har idag hundratals nöjda kunder över

Läs mer

Kaffebröderna AB Stora Kvinns Väg 68 125 59 Älvsjö www.kaffebroderna.se. HandbokEN

Kaffebröderna AB Stora Kvinns Väg 68 125 59 Älvsjö www.kaffebroderna.se. HandbokEN Kaffebröderna AB Stora Kvinns Väg 68 125 59 Älvsjö www.kaffebroderna.se HandbokEN ERSÄTTNING Kunden behåller skillnaden på försäljningen mellan Kundens inköpspris och Kundens försäljningspris vid försäljningsstart.

Läs mer

SE-Varberg: Mejeriprodukter 2010/S 214-328575 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor

SE-Varberg: Mejeriprodukter 2010/S 214-328575 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor 1/5 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:328575-2010:text:sv:html SE-Varberg: Mejeriprodukter 2010/S 214-328575 MEDDELANDE OM UPPHANDLING Varor AVSNITT I: UPPHANDLANDE

Läs mer

Mall för ramavtal. Leverantör av tårtor, smörgåstårtor, smörgåsar, sallader och övrigt fikabröd

Mall för ramavtal. Leverantör av tårtor, smörgåstårtor, smörgåsar, sallader och övrigt fikabröd Diarienr 3133-14 Mall för ramavtal Leverantör av tårtor, smörgåstårtor, smörgåsar, sallader och övrigt fikabröd Luleå tekniska universitet/luleå University of Technology Besökadress/Visiting address: Universitetsområdet.

Läs mer

Diplomerad FöretagarMentor Projektledning vid Stockholms Universitet Ledarskapsutbildning Ericsson Inköpsekonom IHM

Diplomerad FöretagarMentor Projektledning vid Stockholms Universitet Ledarskapsutbildning Ericsson Inköpsekonom IHM Opera&vt inköp Ø Utbildning Ø Ø Ø Ø Diplomerad FöretagarMentor Projektledning vid Stockholms Universitet Ledarskapsutbildning Ericsson Inköpsekonom IHM Ø Karriär Ø Ø Ø Ø Ø Egen företagare Bergman & Beving

Läs mer

MANUAL KVALITET OCH MILJÖ

MANUAL KVALITET OCH MILJÖ MANUA KVAITET OCH MIJÖ enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag OBS! denna skrift är endast ämnad för externt bruk har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt

Läs mer

Affärsdokumentspecifikation Publiceringsdatum: 2015-09-23 Version: 1.3.0

Affärsdokumentspecifikation Publiceringsdatum: 2015-09-23 Version: 1.3.0 Leveransplan Entity name: Leveransplan Comment: Affärstransaktionen används för att köparen ska kunna tillhandahålla sin leverantör planer över kommande leveranser, baserat på avtal. Den kan användas för

Läs mer

Mathias Sylwan. Avdelningen för juridik

Mathias Sylwan. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 08:59 Diarienr: 08/2734 Handläggare: Avdelning: Mathias Sylwan Datum: 2008-07-02 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommundirektörer Landstingsdirektörer Inköp Ekonomi Normalavtal för

Läs mer