Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välj affärssystem & partner i 5 steg. En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem"

Transkript

1 Välj affärssystem & partner i 5 steg En guide för dig som ska välja, upphandla & implementera ett affärssystem

2 Att byta affärssystem är en utmaning, men ofta ett nödvändigt steg för att lyfta verksamheten till nästa nivå. Du har säkert hört skräckhistorier om spräckta budgetar och tidskrävande projekt. Här får du några råd om hur du, genom att förbereda inköpet väl, kan undvika sådana fällor och istället göra stora tidsvinster och spara pengar. Vi vill göra det enkelt! Det kan kännas som slöseri med tid att sitta timmar i förmöten innan ni ens har börjat träffa leverantörer, men genom att börja arbeta på egen hand kan ni korta ner startsträckan och vinna tydlighet, budget och insikter. Genom att följa guiden ökar chanserna för att ni: köper in ett system som spelar boll med er verksamhet och lyfter affären. kan ställa rätt krav och få en uppdaterad bild av era behov. skapar flygtid för organisationen genom att minska antalet timmar som ni lägger på inköpsprocessen. har koll på att kostnaderna för systemet ligger inom ramarna för er budget både före, under och efter inköpet. slipper göra en stor investering i ett förprojekt som rör upphandlingen och istället fokuserar på hur systemet kan stötta era kundrelationer och affärer. När ni har följt våra enkla steg och satt en plan för inköpet så kommer arbetet löpa på lättare. Den resulterar inte bara i en kravlista med rätt funktioner, utan rymmer också tankar om andra delar i projektet och visar om tidsplanen för projektet är rimlig.

3 KÖP IN ETT AFFÄRSSYSTEM I 5 STEG 1. Kravbilden vad behöver ni egentligen? Prioriteringar är nyckeln. Det är inte lätt att avgöra vad som ska räknas till must have eller good to have vid inköp av ett affärssystem. Skapa hellre en kort lista med nödvändiga krav och lämna öppet för utveckling i framtiden snarare än att skapa en lång lista och försöka köpa in ett fulländat system på en gång. Det perfekta affärssystemet är inte det som är fullproppat med funktioner och appar från start. Ett system som kan förändras i takt med era krav och att er verksamhet växer är det som vinner i längden. Fokusera på vart ert företag är på väg istället för på specifika funktioner. Tänk på vilka delar av er verksamhet som kommer att växa respektive minska de närmsta åren och låt ert kommande affärssystem möta de krav som avdelningarna under tillväxt kommer att möta. Samarbete på tvärs i organisationerna ökar ständigt och det är viktigt att systemet ger möjlighet till nya samarbetsformer och integrationer mellan olika enheter och affärsområden. Var uppmärksam på hur specifika krav kan påverka komplexiteten. Ett system ska alltid ha som mål att förenkla er vardag och inte att försvåra den. Ta hänsyn till kostnad/nytto-förhållandet för de funktioner som önskas. Att ni har en wishlist som är väldigt lång är bara ett gott tecken men varje funktion ni köper in ska addera mer värde till företaget än vad den kostar att använda.

4 Anlita en långsiktig partner en del av kravbilden Ingen vill implementera ett system för att kort efter att systemet installerats upptäcka att leverantören inte finns kvar längre. Ha med i kravbilden att leverantören och er kommande samarbetspartner har en bra historik och är finansiellt rustade för att finnas kvar i framtiden. Ett av skälen till att vi på Endeavor arbetar med Microsoft är till exempel att vi vill kunna erbjuda våra kunder en produkt som kommer att utvecklas under många år framöver. 2. Är människan i centrum? De avgörande faktorerna för lyckade projekt som rör byte av affärssystem handlar mer om människor och organisationer än om funktion och egenskaper. Om ett affärssystem hjälper eller stjälper verksamheten beror faktiskt på människorna som sitter framför skärmarna. Eller snarare kunskapsnivån hos medarbetarna. Om nyckelpersoner och de som arbetat med projektet kan systemet bra så kommer fördelarna med ert nya system att sprida sig till fler medarbetare. Glöm därför inte att fråga era tänkta leverantörer om hur de arbetar med att säkerställa kompetensen hos er organisation och hur de stöttar med utbildning och support när systemet är på plats och ska börja användas. Proaktiv och engagerad support till de som ska använda systemet är en avgörande faktor för framgång!

5 3. Håller leverantören? Använd urvalskriterier som gör att ni förenklar inköpet och väljer rätt system och rätt partner från början. Utöver funktioner så finns flera andra kriterier som kommer att göra skillnad när ni väljer vilket system ni köper in, för över era gamla data till och sen ska börja använda i vardagen. Här kommer ett antal frågor att ta upp med era potentiella leverantörer. Saker som man sällan tänker på men som är avgörande för en lyckad implementering av det nya affärssystemet: Konsulternas kompetens? Ofta kan ni spara på onödiga kostnader genom att låta erfarna och seniora konsulter leda projeketet. Projektledarens erfarenhet? En erfaren projektledare inser värdet av att dokumentera alla systemanpassningar som görs och varför ni ändrar i projektet under tidens gång. Processer vid införandet av systemet? Med ett strukturerat arbetssätt kommer ni att undvika fallgropar där system möter verklighet. Er nya lösning ska anpassas och fungera med era rutiner i vardagen och bästa tillfället att säkerställa det är vid införandet.

6 4. Hur ser övergången ut? Spara tid och pengar genom att minimera tiden som ni använder det gamla och det nya systemet samtidigt. En långdragen implementeringsfas innebär ofta dubbelarbete som skapar irritation bland medarbetarna, dessutom kostar det pengar att underhålla två system på samma gång. När medarbetare deltar i arbetet med implementeringen är tiden som de kan avsätta för sina normala arbetsuppgifter begränsad. Det sätter press på viktiga processer och skapar svårigheter att upprätthålla den normala arbetstakten. Att gå från ett system till ett annat kan kräva resurser för att hantera övergångslösningen vilket innebär att en stor del av personalstyrkan påverkas av en begränsad produktivitet. Om ni tar hjälp av er leverantör för att korta ner övergångsfasen sparar det mycket arbetstid och ökar produktiviteten. Ofta skapas systemanpassningar för att möjliggöra en smidigare övergång från det gamla systemet och då är det klokt att undvika lösningar som efterliknar det gamla systemet.

7 5. Förbered organisationen Involvera nyckelpersoner Att implementera ett affärssystem kräver att projektet är väletablerat internt, annars blir det en riskabel satsning. Det betyder dock inte att hela företaget måste involveras. Sätt ihop ett team med medlemmar från flera delar av organisationen som blir projektets språkrör mot resten av organisationen. Ge teamet ett namn, ordna ett kick-off-event, ge ut ett nyhetsbrev om införande projektet. Tilldela projektteamet en permanent och synlig plats i byggnaden och se till så att alla i organisationen känner till vilka som är språkrör för projeketet. Engagera ledningen Processer, arbetsmetoder och samarbeten ändras hela tiden. Många människor har en motvilja mot förändringar. En person kan vara rädd att förlora sin anställning vid en större förändring. En annan är rädd för att förlora sitt inflytande och sin påverkan i organisationen. En tredje gruvar sig för att hans arbetsinsats kommer att kontrolleras mer ingående. Ledningen behöver engagera sig och hålla medarbetarna informerade och motiverade genom hela processen. Informera medarbetarna om varför ett nytt system är nödvändigt och vilka förbättringar som det för med sig. Implementering är teamwork Leverantören och kunden kommer att genomföra implementeringen tillsammans. Ändå är uppmärksamheten på kvalitet och åtaganden ofta ensidig. Samarbeta och genomför uppföljningar gemensamt för både konsulter och superanvändare så minskar risken för att något faller mellan stolarna under projektets gång.

8 Tydlighet är nödvändigt Vid varje implementering finns aktiviteter som kan delegeras antingen till leverantören eller internt till kunden. Det kan t.ex. handla om att skriva en uppsättning arbetsinstruktioner och att lära upp slutanvändarna. Gör det enkelt för er med ett klargörande i et tidigt skede. Acceptera beskrivningar där uppgiftsansvaret har fastställts och godkänts av båda parter. Genom att tidigt klargöra vem som gör vad så lägger ni grunden till ett friktionsfritt arbetsförlopp och en effektivare process. Testa testa testa! Kom ihåg att förbereda resurser för att testa systemet vid införandet. Inte bara så att systemet fungerar i sig utan framför allt så att det matchar era rutiner och processer i vardagen. När ni hanterar returer, startar upp projekt och gör offerter så ska ert nya system vara följsamt med era arbetssätt i vardagen. Det här kan ni säkerställa genom att ha avsatt resurser för att testa och utvärdera systemet mot de anställdas vardag.

9 Sammanfattning När ni köper in ert nästa affärssystem, kom ihåg att: Ha en kort kravlista och lämna öppet för att kraven förändras med verksamheten. Anlita en långsiktig partner som finns kvar lika länge som ni gör. Sätt människorna i centrum och anpassa systemet därefter. Urvalskriterier är mycket mer än bara funktioner och appar. Tänk till och korta ner övergångsfasen från gamla till nya systemet. Testa, testa och testa igen. Se till så att ni har resurser som prövar systemet mot era anställdas vardag. Ta hjälp av leverantören i hela processen, urval, inköp, genomförande och drift av ert affärssystem. Ta hjälp av leverantörerna men sätt er själva i centrum Att begära information och presentation från en mängd olika leverantörer är kostsamt och tidsödande både för dig och för leverantörerna. Detta gäller särskilt om du senare bestämmer dig för att stryka några leverantörer från listan för att de inte har någon relevans inom din bransch eller för att de inte har ett uppdaterat användargränssnitt. Korta därför ner din långa lista av kandidater innan du startar urvalsprocessen. Skriv ner era fem viktigaste urvalskriterier och använda dessa kriterier för att välja två potentiella leverantörer. Fördjupa dig sedan i de två bästa kandidaterna. På så sätt sparar du massor av tid och energi och får kontroll över dina utgifter för arbetet med urvalet.

10 Vill du ha vår hjälp med att köpa in ett affärssystem som lyfter företaget! Kom ihåg att systemet ska stötta människorna och frigöra tid för att ni ska kunna utveckla er affärsverksamhet. Om du har gått igenom den här guiden, eller vill ha hjälp med att göra det, hör av dig till oss så kan vi gå igenom hur ni bäst lägger grunden för ert framtida affärssystem. Kontakta mig gärna! Anders Brunmarker, försäljningschef Mejl: Mobil: Växel:

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

HUR MAN LYCKAS MED BYOD

HUR MAN LYCKAS MED BYOD HUR MAN LYCKAS MED BYOD WHITE PAPER Innehållsförteckning Inledning... 3 BYOD Checklista... 4 1. Val av system... 4 2. Installation och konfiguration... 5 3. Prestanda... 5 4. Valfrihet ökar upplevelsen...

Läs mer

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra!

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra! Välj rätt affärssystem för att din organisation ska blomstra! - En guide till dig som funderar på att byta eller investera i ett ERP system. Innehåll Därför är ett affärssystem viktigt för tillväxten...

Läs mer

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Som säljchef möter du idag flera ganska stora utmaningar. Tidigare säkra säljmetoder och arbetssätt

Läs mer

GUIDE. Så gör du en ännu bättre behovsanalys

GUIDE. Så gör du en ännu bättre behovsanalys GUIDE Så gör du en ännu bättre behovsanalys INTRO Att rekrytera är ett ypperligt tillfälle att se över behoven i din verksamhet och faktiskt få in någon som kan göra ditt företag ännu bättre. Rätt person

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering Guide inför ett storageprojekt Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering av David Tapper Egloo System AB Grindstuvägen 48 167 33 Bromma 08-580 801 30 egloo.se GUIDE INFÖR ETT STORAGEPROJEKT INLEDNING

Läs mer

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete 5-stegsguide Till ett effektivt digitalt samarbete Fem steg till ett effektivt samarbete med digitala tjänster Idag finns en mängd digitala verktyg, tjänster och plattformar som hjälper oss att samarbeta

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer

Etablering av Lean inom logistik / distribution

Etablering av Lean inom logistik / distribution Etablering av Lean inom logistik / distribution Stefan Johansson Lean-coach Axstores Mjölby, 13 april 2011 Version 1.0 Ägs av Axel Johnson AB Omsätter ca 6,7 miljarder 389 varuhus och butiker i Sverige,

Läs mer

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet?

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Alla pratar om molnet och att det är framtiden för IT. Men vad innebär det egentligen och hur tar jag mig dit? Det är inte så lätt att förstå om man

Läs mer

SuperanvändarService

SuperanvändarService LÅT OSS VARA DIN PROMARK-SUPERANVÄNDARE Med kan du tryggt överlåta funktionen som superanvändare i Pro- Mark till Mark Information. Vi ansvarar både för den löpande installationen och underhållet av grunddata,

Läs mer

Offentlig upphandling av PR- och kommunikationstjänster

Offentlig upphandling av PR- och kommunikationstjänster Offentlig upphandling av PR- och kommunikationstjänster - En guide från PRECIS Föreningen Public Relations Konsultföretag i Sverige för dig som ska genomföra en offentlig upphandling av PR och kommunikationstjänster

Läs mer

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor

Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Försäljning av konsulttjänster till offentlig sektor Upphandling 24, onsdag 7 november 2012 www.magnusjosephson.se 1 Magnus Josephson Sammanhang för alla konsulttjänster gäller att Majoriteten av kunder

Läs mer

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning Steg för steg-guide för Medarbetarundersökning En av de viktigaste resurserna i en organisation är medarbetarna. Hur dina medarbetare samarbetar kommer att i hög utsträckning påverka resultatet för din

Läs mer

Oslagbara affärsmöjligheter med. Software. Mamut Partnerprogram Nå dina mål bli en del av vinnarlaget

Oslagbara affärsmöjligheter med. Software. Mamut Partnerprogram Nå dina mål bli en del av vinnarlaget Oslagbara affärsmöjligheter med Mamut Business Software Mamut Partnerprogram Nå dina mål bli en del av vinnarlaget 3 Nå dina mål bli en del av vinnarlaget 3 Prisbelönta affärssystem som dina kunder kan

Läs mer

Skapa insikter till rätt beslut

Skapa insikter till rätt beslut Skapa insikter till rätt beslut Enklaste vägen till beslut med dynamiska rapporter Verksamhetskolls dashboards är tydliga och det är lätt att direkt ta till sig det väsentliga. Alla dimensioner i ditt

Läs mer

Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay-

Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay- Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay- Varför systemlösning istället för manuell hantering Kostnadsbesparing i både tid och pengar Effektivare hantering Bättre rutiner Bättre kontroll Får

Läs mer

+ Kunder berättar. Alfredsson Transport AB

+ Kunder berättar. Alfredsson Transport AB Kunder berättar + Alfredsson Transport AB Kontaktperson: Erik Alfredsson Kvicksilvergatan 5 602 23 Norrköping Tel: 011-31 26 20 Fax: 011-31 26 24 E- post: info@alfredssontransport.com Alfredsson Transport

Läs mer

Att välja verktyg för portföljhantering. - Vad vet en leverantör om det?

Att välja verktyg för portföljhantering. - Vad vet en leverantör om det? Att välja verktyg för portföljhantering - Vad vet en leverantör om det? Agenda Problem som ska lösas med verktyg Olika typer av verktyg Att utvärdera och välja verktyg Egenutvecklat eller standard Förankring

Läs mer

Bli framgångsrik med CRM. Det behöver inte vara så komplicerat! made for sales people

Bli framgångsrik med CRM. Det behöver inte vara så komplicerat! made for sales people Bli framgångsrik med CRM Det behöver inte vara så komplicerat! made for sales people CRM handlar i grund och botten om att komma ihåg att ringa dina kunder! Du kan använda ett CRM-system oavsett om du

Läs mer

Anställdskap en trivselkultur

Anställdskap en trivselkultur Anställdskap en trivselkultur Anställdas engagemang i företag och organisationer är drivkraften i verksamheten. Ett företag består inte av produkter och pengar utan av människor som jobbar med produkter

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Att upphandla företagshälsovård. Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård

Att upphandla företagshälsovård. Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård Att upphandla företagshälsovård Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård Varför en guide? Branschen vill arbeta proaktivt och vill med denna guide öka kunskap och kvalitet.

Läs mer

Wictor Family Office AB

Wictor Family Office AB Wictor Family Office AB REKRYTERINGSPOLICY Version 1 Denna policy har fastställts av styrelsen för Wictor Family Office AB 2019-08-15 1 BAKGRUND Wictor Family Office s framgång och förmåga att nå strategiska

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Från energikartläggning till åtgärdsplan

Från energikartläggning till åtgärdsplan 1 Från energikartläggning till åtgärdsplan Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se.

Läs mer

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning EN GUIDE FRÅN Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning Hej där! Den digitala utvecklingen är igång för oss alla, men den ser olika ut beroende på vilka utmaningar man har. I

Läs mer

Så här skapar du en katastrofplan för oförutsedda händelser

Så här skapar du en katastrofplan för oförutsedda händelser Så här skapar du en katastrofplan för oförutsedda händelser Hur länge kan du vara utan dina IT-system...? Den här frågan ställs oftare i dag än för 15 år sedan. I dag finns det i princip inte en enda process

Läs mer

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV Inledning Medarbetarsamtalet är det perfekta tillfället att stämma av läget med dina medarbetare. Vad krävs för

Läs mer

Offentlig upphandling av PR- och kommunikationstjänster

Offentlig upphandling av PR- och kommunikationstjänster Offentlig upphandling av PR- och kommunikationstjänster - En guide från PRECIS Föreningen Public Relations Konsultföretag i Sverige för dig som ska genomföra en offentlig upphandling av PRoch kommunikationstjänster

Läs mer

bättre kategoristyrning

bättre kategoristyrning TIO TIO TIPS TIPS FÖR FÖR bättre kategoristyrning INNEHÅLL Tio tips för bättre kategoristyrning Sätt tydliga mål för kategoristyrningsarbetet...4 Använd nyckeltal för att följa upp målen...5 Använd tvärfunktionella

Läs mer

Utmaningar & fallgropar med att gå från Vattenfall till Agilt i en traditionell IT-organisation!

Utmaningar & fallgropar med att gå från Vattenfall till Agilt i en traditionell IT-organisation! Utmaningar & fallgropar med att gå från Vattenfall till Agilt i en traditionell IT-organisation! Lean & Agile! MIND Time! NETnet! Resco! Jeanette Jealmo Anna Axelson Det här är Folksam!! Grundades 1908!

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

Kundcase. Nacka kommun storsatsar på digital hälsa. Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka

Kundcase. Nacka kommun storsatsar på digital hälsa. Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka Kundcase Nacka kommun storsatsar på digital hälsa Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka Nacka kommun storsatsar på digital hälsa Som ett steg i kommunens arbete

Läs mer

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Mobila lösningar för arbetsorderhantering har visat sig dramatiskt effektivisera rapportering och andra arbetsuppgifter för personal på fältet. De sparar tid

Läs mer

+ Kunder berättar. Älvsbyhus AB. Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00

+ Kunder berättar. Älvsbyhus AB. Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00 + Kunder berättar + AB Kontaktperson: Magnus Burström IT chef Besöksadress: Ställverksvägen 6 942 81 Älvsbyn Telefon: 0929-162 00 Hustillverkaren som gör det möjligt för fler att bygga nyckelfärdiga hus

Läs mer

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering.

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. intelliplan intelliplan Intelliplan Om företaget Vi hjälper kunder att hitta gömda guldgruvor. 2 Intelliplan

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Hela gänget på vårt senaste IM-projekt!

Hela gänget på vårt senaste IM-projekt! Hela gänget på vårt senaste IM-projekt! En trött ekonomichef som har alldeles för mycket att göra. Känner du igen dig? Fortsätt bläddra för att se hur vi hjälpt andra i samma situation. OBS! Det här är

Läs mer

Låt oss mötas oftare, enklare och mer spontant.

Låt oss mötas oftare, enklare och mer spontant. Låt oss mötas oftare, enklare och mer spontant. Collaboration - ett nytt sätt att mötas. Samtal pågår hela tiden. Vi möts, vi chattar, ringer, mailar och vistas på sociala medier. Vi varvar snabba möten

Läs mer

Handbok Produktionssystem NPS

Handbok Produktionssystem NPS Handbok Produktionssystem KUNDFOKUS INDIVID PRODUKTIVITET LEDARSKAP ORGANISATION Affärsidé Nimo förser marknaden med högkvalitativa, energieffektiva och innovativa produkter för klädvårdsrummet. Vision

Läs mer

Öppet brev om skolplattformen

Öppet brev om skolplattformen Avdelningen för digital utveckling 2018-10-10 Sida 1 (6) Datum Öppet brev om skolplattformen Det ställs många frågor om skolplattformen just nu. Jag vill därför ge en bakgrund till fattade beslut, projektets

Läs mer

MED ISO KAN TEAMENGINE MÖTA ÖKADE KUNDKRAV OCH EFTERLEVA GDPR

MED ISO KAN TEAMENGINE MÖTA ÖKADE KUNDKRAV OCH EFTERLEVA GDPR MED ISO 27001 KAN TEAMENGINE MÖTA ÖKADE KUNDKRAV OCH EFTERLEVA GDPR Med ISO 27001 kan TeamEngine möta ökade kundkrav och efterleva GDPR Molntjänstföretaget TeamEngine möttes av ökade säkerhetskrav från

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling.

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. ALLMÄNT Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. Nedanstående information innehåller tre olika steg som man använder

Läs mer

Dialog ger bättre offentliga affärer! Sebastian Nordgren Inköpschef

Dialog ger bättre offentliga affärer! Sebastian Nordgren Inköpschef Dialog ger bättre offentliga affärer! Sebastian Nordgren Inköpschef Nackabor: Arbetsplatser: Arbetslöshet: Bostäder: Företag: Kommunbudget: Politisk majoritet: Kommunyta: Kustlinje: Grönyta: 101 220 36

Läs mer

Nyckeln till framgång

Nyckeln till framgång Nyckeln till framgång 1 2 En liten bok om Industrilås värderingar att bära nära hjärtat. 3 När vi på Industrilås ville formulera vilka vi är och vad vi står för skapade vi begreppet En filosofi, många

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 1: Reflektera över resultat. En förberedande guide inför analys av resultat

Arbeta med resultatet Steg 1: Reflektera över resultat. En förberedande guide inför analys av resultat Arbeta med resultatet Steg 1: Reflektera över resultat En förberedande guide inför analys av resultat Arbeta med resultatet Guide 1 Du är här! Guide 2 Guide 3 Reflektera över resultat Detta är ett förberedande

Läs mer

Effektivisering av det förebyggande underhållet

Effektivisering av det förebyggande underhållet Effektivisering av det förebyggande underhållet Vi har härmed nöjet att presentera följande beskrivning av utbildningsinsatser i Effektivisering av det förebyggande underhållet. Bakgrund Utbildningen är

Läs mer

Produktchef. Kontaktuppgifter:

Produktchef. Kontaktuppgifter: Produktchef Kontaktuppgifter: Sven Haglund Anders Renström RT Generationsskifte VD TreCe AB +46 708 572 572 +46 11 211460 e-mail: sven@g15e.se e-mail: anders.renstrom@trece.se Om TreCe TreCe är en av nordens

Läs mer

KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER?

KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER? KAN DIN ORGANISATION HANTERA KUNDERNAS IDÉER? VÅRA AFFÄRSMODELLER DIGITALISERAS. PARADOXALT NOG BLIR INSIKTER SOM HÄMTAS FRÅN MÖTET MED KUNDEN VIKTIGARE IDAG ÄN NÅGONSIN TIDIGARE. DÄRFÖR BEHÖVER PRINCIPERNA

Läs mer

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management 6. Att få mer gjort under en dag - Time Management Tiden är en unik och icke förnybar resurs. Den tid som gått får du inte igen. Du kommer inte att få mer tid, du har ett visst antal timmar till ett visst

Läs mer

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning Stockholm, 16 November 2006 THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME Riktlinjer för energiledning Innehåll 1. Introduktion... 1 2. Energipolicy... 2 3. Mål... 2 4. Energiansvarig... 3 5. Arbetssätt... 3 6.

Läs mer

4PS Mobil. Itero Business Solutions. Göteborg Prästgårdsgatan 28 431 44 Mölndal. Stockholm Parmmätargatan 24 112 24 Stockholm

4PS Mobil. Itero Business Solutions. Göteborg Prästgårdsgatan 28 431 44 Mölndal. Stockholm Parmmätargatan 24 112 24 Stockholm 4PS Mobil Itero Business Solutions Göteborg Prästgårdsgatan 28 431 44 Mölndal Stockholm Parmmätargatan 24 112 24 Stockholm Sömlös integration sparar tid och pengar Med 4PS Mobil får du en mobil lösning

Läs mer

Råd och riktlinjer vid köp av telemarketingtjänster

Råd och riktlinjer vid köp av telemarketingtjänster Råd och riktlinjer vid köp av telemarketingtjänster Rekommenderade riktlinjer för inköp av callcenter och telemarketingtjänster Att hitta rätt telemarketing/callcenterbolag för bearbetning av det viktigaste

Läs mer

Insikt. kräver kunskap, erfarenhet och förståelse

Insikt. kräver kunskap, erfarenhet och förståelse Insikt kräver kunskap, erfarenhet och förståelse Målet är utveckling... håller inte måttet Företag med teknologibaserad utveckling står idag inför många utmaningar. Den viktigaste är utan tvekan förmågan

Läs mer

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Tio tips för att lyckas med mobila lösningar 2 Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Mobila lösningar för arbetsorderhantering, tidrapportering, checklistor, besiktningsprotokoll med mera har visat

Läs mer

Rekommendation Tidig marknadsdialog

Rekommendation Tidig marknadsdialog Till Medlemmarna i Anläggningsforum Föreslagna aktiviteter i denna Rekommendation är omhändertagna genom att de är införda i Trafikverkets Verksamhetssystem. Uppföljning genomförd 2019-02-12 Rekommendation

Läs mer

Välkommen till Migrationsverket och en presentation av vårt arbetssätt Värde för alla, 2013-04-09

Välkommen till Migrationsverket och en presentation av vårt arbetssätt Värde för alla, 2013-04-09 Välkommen till Migrationsverket och en presentation av vårt arbetssätt Värde för alla, 2013-04-09 Dag Eliasson, inköps- och upphandlingschef Björn Andrén, inköps- och upphandlingsstrateg Syftet med dagens

Läs mer

Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet

Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet White Paper Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet Mindre administration, effektivare försäljning

Läs mer

Enklare hantering, minskade driftkostnader får fler företag att införa programvarudefinierad lagring

Enklare hantering, minskade driftkostnader får fler företag att införa programvarudefinierad lagring Enklare hantering, minskade driftkostnader får fler företag att införa programvarudefinierad lagring Ekonomiska och driftmässiga fördelar driver på den höga implementeringstakten enligt en ny studie. UNDERSÖKNING

Läs mer

Hitta drivet i livet!

Hitta drivet i livet! Hitta drivet i livet! om drivkraft, motivation, fokus och inställning Vad är det som får oss att ticka och gå? Vilka parametrar är det som gör att vi tar de stora eller små besluten som förändrar våra

Läs mer

ATT KOMMA IGÅNG. Innehåll. Hur bra är servicen? 2. Vad hjälper eller hindrar oss att uppnå syftet? 3. Vilka förutsättningar har kärnverksamheten?

ATT KOMMA IGÅNG. Innehåll. Hur bra är servicen? 2. Vad hjälper eller hindrar oss att uppnå syftet? 3. Vilka förutsättningar har kärnverksamheten? ATT KOMMA IGÅNG ATT KOMMA IGÅNG innehåller sex övningar som du kan använda tillsammans med dina medarbetare. Övningarna tar upp viktiga frågor, skapar dialog och kanske orsakar huvudbry. Det är inte troligt

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Checklista för introduktion

Checklista för introduktion Checklista för introduktion Den här checklistan kan användas för introduktion av alla som är nya i organisationen anställda, praktikanter, konsulter eller inhyrda (vi kallar dem alla för enkelhetens skull

Läs mer

HARMONI SATT I SYSTEM

HARMONI SATT I SYSTEM HARMONI SATT I SYSTEM VÅR ENKLA FORMEL FÖR TRYGGA KUNDER 1+2=3+4 123 Du söker trygghet och harmoni, spänning kan du få på annat håll. Om man tänker på att ett byte av affärssystem är ett nästan lika stort

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Steg för steg så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Agenda Digitaliseringens möjligheter Nuläget: digital mognadsanalys av svenska företag (2018) Konkreta råd för hur ditt företag får ut det

Läs mer

Medvetet företagande i en digitaliserad tid

Medvetet företagande i en digitaliserad tid Medvetet företagande i en digitaliserad tid Förord Vi lever i en spännande och föränderlig tid där digitaliseringen ger oss möjligheter vi tidigare bara kunde drömma om. Modern teknik och smarta tjänster

Läs mer

Vi utvecklar kvalitet och effektivitet

Vi utvecklar kvalitet och effektivitet Vi utvecklar kvalitet och effektivitet Enkelt, handfast och jordnära utvecklar vi kvalitet och effektivitet i företagets vardag! Progress hjälper bostadsföretag att utveckla kvalitet och effektivitet i

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Utmaningar med innovationsprocesser i byggsektorn. Anna Kadefors, inst för teknikens ekonomi och organisation Paula Femenías, inst för Arkitektur

Utmaningar med innovationsprocesser i byggsektorn. Anna Kadefors, inst för teknikens ekonomi och organisation Paula Femenías, inst för Arkitektur Utmaningar med innovationsprocesser i byggsektorn Anna Kadefors, inst för teknikens ekonomi och organisation Paula Femenías, inst för Arkitektur Upplägg 1. Varför behöver byggherrar engagera sig i utvecklingsarbete

Läs mer

Tid till förbättring ger tid till förbättring

Tid till förbättring ger tid till förbättring Tid till förbättring ger tid till förbättring Kort presentation av Vara kommuns arbete kring systematiska förbättringar utifrån Lean tanke- och arbetssätt Mer att läsa Det finns idag inte så jättemånga

Läs mer

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling Tillsammans lyfter vi arbetsmarknaden Dagens arbetsmarknad är till synes paradoxal. Samtidigt

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade Norra Västmanlands Samordningsförbund Norbergsvägen 19 737 80 Fagersta Telefon: 0223-442 55 Mobil: 0736-498 499 Fagersta 12 04 2012 www.samordningnv.se http://samordningnv.blogspot.com/ www.facebook.com/norravastmanlandssamordningsforbund

Läs mer

Generell information Personuppgiftsansvarig Vilka personuppgifter samlar vi in? Varifrån har vi fått tillgång till uppgifterna?

Generell information Personuppgiftsansvarig Vilka personuppgifter samlar vi in? Varifrån har vi fått tillgång till uppgifterna? INTEGRITETSPOLICY Din personliga integritet är viktig för oss på Market Cap. Vi vill att du ska känna dig trygg i att vi hanterar dina personuppgifter på bästa sätt och följa gällande lagar och regler

Läs mer

Strategier för effektiv marknadsföring vid upphandlingar

Strategier för effektiv marknadsföring vid upphandlingar Magnus Josephson AB Strategier för effektiv marknadsföring vid upphandlingar Magnus Josephson Expert på framgångsrik försäljning mot offentlig sektor 8 februari 2011 Sammanfattningsvis skulle jag vilja

Läs mer

Implementering, uppföljning och förbättringsarbete.

Implementering, uppföljning och förbättringsarbete. Implementering, uppföljning och förbättringsarbete www.uppdragpsykiskhalsa.se Vilka är vi i rummet idag? Presentera kort: Namn, organisation Hur du idag kommer i kontakt med utveckling och uppföljning

Läs mer

De tre vanligaste ledningsproblemen

De tre vanligaste ledningsproblemen De tre vanligaste ledningsproblemen 1 Ledningsutmaning De tre vanligaste ledningsutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. Kommer vi nå att våra säljmål? Det är den brinnande frågan för

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn Med över 300 miljoner användare är LinkedIn världens största professionella nätverk och två miljoner svenskar är medlemmar.

Läs mer

Därför är bisnodes. de bästa argumenten för en lyckad försäljning

Därför är bisnodes. de bästa argumenten för en lyckad försäljning Därför är bisnodes kreditvärderingssystem bäst de bästa argumenten för en lyckad försäljning Innehåll. Bisnodes kredit värderingssystem. 4 Nordens äldsta kreditvärderingssystem 4 Det mest kända kreditbetyget

Läs mer

Wihlborgs affärsetik

Wihlborgs affärsetik Wihlborgs affärsetik En stor del av vår framgång beror på våra långsiktiga relationer och vårt arbetssätt. Våra relationer och vårt arbetssätt präglas av våra värderingar; kunskap, ärlighet, handlingskraft

Läs mer

Produktchef. Kontaktuppgifter:

Produktchef. Kontaktuppgifter: Produktchef Kontaktuppgifter: Sven Haglund Anders Renström RT Generationsskifte VD TreCe AB +46 708 572 572 +46 11 211460 e-mail: sven@g15e.se e-mail: anders.renstrom@trece.se Om TreCe TreCe är en av nordens

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Föreningstränare - Ledarskap

Föreningstränare - Ledarskap 1. Ledarskap Du tillhör säkert en del olika grupper: Jobbet, familjen, skytteföreningen, konstklubben mm. Det är säkert så att de grupper du tillhör har kommit olika långt i sin utveckling. De fungerar

Läs mer

SAPSA 12 NOVEMBER 2014

SAPSA 12 NOVEMBER 2014 SAPSA 12 NOVEMBER 2014 Change Management - Förändringsledning Arla Foods implementering av SAP inom Supply Chain Sverige fokus på förändringsledning Summering och frågor Presenteras av: Lena Selander,

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Hur man undviker att bli del i en penningtvättshärva

Hur man undviker att bli del i en penningtvättshärva Hur man undviker att bli del i en penningtvättshärva Ställ frågor och lär dig känna igen varningsignalerna Ethical Spotlight juni 2019 Penningtvättskandaler kan orsaka stora skador för företag och deras

Läs mer

KOSTNADSFRITT FÖR DIG & DINA KOLLEGOR SUNDSVALL GÄVLE VÄLKOMMEN TILL GÄVLE KONSERTHUS FREDAG 7 SEPTEMBER

KOSTNADSFRITT FÖR DIG & DINA KOLLEGOR SUNDSVALL GÄVLE VÄLKOMMEN TILL GÄVLE KONSERTHUS FREDAG 7 SEPTEMBER KOSTNADSFRITT FÖR DIG & DINA KOLLEGOR 2018 SUNDSVALL GÄVLE VÄLKOMMEN TILL GÄVLE KONSERTHUS FREDAG 7 SEPTEMBER NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den 7 september är det dags för HR-Dagen på Gävle Konserthus.

Läs mer

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPlanning

PROMARK WORKFORCE MANAGEMENT ProPlanning Med bemanningsplaneringen i kan man fördela företagets personalresurser i förhållande till verksamhetens produktions-, jobb- och aktivitetsbehov. IDENTIFIERING AV ARBETSUPPGIFTER SOM SKA UTFÖRAS OCH NÄR

Läs mer

Arbetsmiljöarbete på Trafikverket

Arbetsmiljöarbete på Trafikverket Arbetsmiljöarbete på Trafikverket Bergsprängardagarna 24 25 jan 2013 Åke Hansson Personal- och arbetsmiljöpolicy Alla har vi ett ansvar att påverka vårt eget, Trafikverkets och branschens resultat i en

Läs mer

Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik

Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik Styrande dokument Rutindokument Rutin Kvalitetshandbok för medicintekniska produkter och tjänster Del 2 Sida 1 (7) Roller och Ansvar - Medicinsk Teknik Sida 2 (7) Innehållsförteckning Roller och Ansvar

Läs mer