THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning"

Transkript

1 Stockholm, 16 November 2006 THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME Riktlinjer för energiledning Innehåll 1. Introduktion Energipolicy Mål Energiansvarig Arbetssätt Åtgärdsplan Årlig uppföljning Referenser... 5

2 GBP Riktlinjer för energiledning, V1, Sida 1 1. Introduktion I det här dokumentet beskrivs de riktlinjer som finns för energiledning för GreenBuilding Partners. Bakgrund till GreenBuilding programmet och förklaring till begrepp som Partners finns i Riktlinjer för Partners. Observera att detta är riktlinjer för hur ett energiledningssystem kan byggas upp. Företag som redan har system för detta kan följa dem, innebörden av dem bör dock vara snarlik. För att delta i GreenBuilding som Partner krävs att företaget har eller inför ett energiledningssystem. Ett energiledningssystem hjälper företag att kontrollera sin drift. Med en mer medveten planering, bättre drifts och underhållrutiner samt inköps rutiner kan företag minska sin energianvändning och sina energikostnader. Det finns en svensk standard för hur ett energiledningssystem byggs upp, SS Den finns att köpa på för 425 kr. Det är dock inget tvång att GreenBuilding Partners följer denna standard eller har ett certifierat energiledningssystem. Energiledning kan delas upp i två huvudsakliga delar, mjuka och hårda åtgärder. I de mjuka åtgärderna ingår att uppehålla motivation hos personal och se till att rätt utbildning/kunskap erhålles. De hårda åtgärderna består i att göra en energiinventering av sin byggnad. I en energiinventering ingår bland annat att analysera historiska energidata, förbättra och fastställa energistatus samt prioritera möjliga åtgärder. Övergripande information om hur en energiinventering kan gå till finns i GreenBuildings Riktlinjer för energiinventering. Ett energiledningssystem är i stora drag uppbyggt på fem steg: Formulera en energipolicy Sätta upp mål för arbetet med energi Tillsätta energiansvarig Göra energiinventering Ta fram åtgärdsplan för hur målen ska nås Årligen följa upp och vidbehov revidera policyn och målen Ovanstående begrepp ska i någon form ingå i det energiledningssystem som krävs för att ett företag ska bli en GreenBuilding Partner.

3 GBP Riktlinjer för energiledning, V1, Sida 2 2. Energipolicy Det första steget mot att införa ett energiledningssystem är att inventera hur företaget arbetar med energi i nuläget. Har företaget redan en uttalad policy för energifrågor? Om inte är ska företaget utformar en. En uttalad policy för energi innebär att högsta ledningen är involverad och engagerad i energifrågan. Det är en stor fördel för ett företag att ha högsta ledningen delaktig i energieffektiviseringsarbetet. Den policy ett företag formulerar ska vara relevant för företagets aktiviteter, produkter och tjänster. Den får alltså inte var så allmän att den skulle kunna passa in på vilket företag som helst. I policyn ska företaget också förbinda sig till att ständigt effektivisera sin energianvändning samt åta sig att fastställa och följa upp de energimål som har ställts upp. Policyn ska vara tillräckligt tydlig för att all personalen på företaget ska förstå vad ledningen menar. Exempel på energipolicy är: Inom vårt företag ska vi beakta energifrågan i alla skeden av en byggnads livscykel, från projektering, konstruktion, inköp samt drift och underhåll. Vi ska arbeta för att konvertera till förnybara energikällor i våra byggnader. Arbetet med energieffektivisering ska ses som en kontinuerlig förbättringsprocess. Energifrågan är viktig och vi ska arbeta för att minska energianvändningen för att minska företagets miljöpåverkan och skapa en bra image av företaget. Vi ska också arbeta med energi för att minska våra energikostnader. Vår ambition är följande: Alla medarbetare ska ha kunskap om hur de kan arbeta med energieffektivisering i sina specifika arbetsuppgifter. Medarbetarnas kunskap skall hållas uppdaterad genom utbildning. Vid inköp av varor och tjänster, samt vid drift och underhåll ska energifrågan beaktas. Om ett företag har andra ledningssystem till exempel för miljö, bör det gå att inkludera energi i detta. 3. Energimål Det är viktigt att företaget i sitt ledningssystem sätter upp tydliga mål för arbetet med energieffektivisering. Ju tydligare målen är desto lättare är det att utse vem det är som är ansvarig för varje mål. Målen skall vara väl kopplade till den policy som har formulerats. Och de ska vara mätbara och tidsbestämda. Exempel på energimål är: Vår största energianvändning finns i ventilationsanläggningen i fastighet X, vi ska under det första halvåret 2006 effektivisera energianvändningen i detta system med Y %. Mellan januari och april 2006 ska vi minska abonnemangskostnaderna för köpt energi med Z %. Vi ska innan år 2006 är slut ha övergått till 100 % grön el.

4 GBP Riktlinjer för energiledning, V1, Sida 3 Målen skall regelbundet uppdateras vilket kan ske i samband med att energiprogrammet gås igenom inför ledningen. 4. Energiansvarig För att företaget med hjälp av energiledningssystemet ska uppnå goda resultat med energieffektiviseringsarbete krävs att resurser finns tillgängliga. Därför är det viktigt att ledningen står bakom arbetet med energi. En annan viktig faktor för framgång i energiarbetet är att en energiansvarig utses. Energiansvarig är den som ansvarar för energiledningssystemet och den som ska rapportera om energieffektiviseringsarbetet till högsta ledningen. För GreenBuilding Partners är det lämpligt att energiansvarig också är GreenBuilding kontaktperson. Energiansvarig bör ha goda kunskaper i: Energisystem och installationer i byggnader Taxekonstruktion för el och i fall då det behövs också för fjärrvärme och fjärrkyla Hur en energiinventering på olika nivåer går till Lönsamhetsberäkningar Det är angeläget att fler än energiansvarig är involverade i energiledningssystemet. Om ledningssystemet enbart förlitar sig på en person blir det sårbart, till exempel med tanke på arbetsbyte. Eventuellt kan det vara aktuellt att sätta samman en arbetsgrupp med extra motiverad personal från olika delar av företaget till exempel från inköp och drift. Inom gruppen kan sedan ansvarsområden fördelas. I den energiansvariges arbetsuppgifter ligger att: Utarbeta strategier för energistyrning Sätta ihop en arbetsgrupp för energi Verka för att personal har/får rätt utbildning Initiera och leda energiprojekt Handha analyser av energistatistik Informera ledningen 5. Arbetssätt Utöver den energiansvarige och en eventuell arbetsgrupp ska all personal involveras i effektiviseringsarbetet. Vid initialfasen av projektet brukar det räcka med tydlig information om att projektet har satt igång och vad det innebär. Med tiden kan det dock vara svårt att hålla personalens motivation hög. Ett sätt för att lyckas hålla motivationen uppe är att kontinuerligt informera personalen om hur de har bidragit till energieffektiviseringar. Andra sätt att hålla motivationen uppe är att skapa ett tävlingsmoment, till exempel mellan olika byggnader eller avdelningar. En annan åtgärd för att hålla motivationen uppe är att sätta upp förslagslådor dit personal kan komma med idéer om hur rutiner kan förbättras, där särskilt bra förslag premieras. Rutiner som all personal kan medverka i är i första hand att inte ha belysning på i onödan och att stänga av utrustning som inte används, ha strömsparfunktion inställd på datorer med mera. Att lyckas med att hålla motivationen uppe hos personalen är i stort en fråga om intern information och kommunikation.

5 GBP Riktlinjer för energiledning, V1, Sida 4 6. Åtgärdsplan Åtgärdsplanen ska innehålla de åtgärder som behöver genomföras för att energi målen ska uppfyllas. Det skall klart framgå i åtgärdsplanen vem som är ansvarig för respektive åtgärd, när den skall vara utförd samt budget och besparingspotential. I många fall handlar det om att åtgärda de så kallade mjuka åtgärderna. Det kan innebära inventering av rutiner och vid behov förändring av dem. Andra mjuka åtgärder kan vara organisations- och befattningsförändringar. Dessa åtgärder kräver som regel inga investeringskostnader utan endast den tid som läggs ner av företagets egen personal. Eventuellt kan nyanställning vara en lösning för att energifrågan skall kunna hanteras på ett bra sätt. Naturliga delar i åtgärdsplanen gällande de hårda åtgärderna är att inventera och utreda hur energianvändningen och upphandling av energi är i nuläget. Därefter kan tekniska åtgärder utvärderas och prioriteras i mån av lönsamhet. Övervakning och mätning är grundläggande för att kunna kartlägga företagets energianvändning och för att upptäcka fel och även för att se vad genomförda åtgärder resulterar i för energianvändning. En tänkbar åtgärd kan vara att införskaffa ny mätutrustning. Personalen som ska sköta mätningarna kan behöva utbildning i hur utrustningen ska användas och hur resultatet ska rapporteras. Om mätresultat påvisar avvikelser från normal drift är det också viktigt att det finns en ansvarig som rapporterar detta till personer som har kunskap/möjlighet att rätta till felet. Exempel på åtgärdsplan: Vår största energianvändning är ventilationsanläggningen i fastighet X. Vi ska innan slutet av 2005 göra en inventering av anläggningen och ta fram och utvärdera minst 3 åtgärdsförslag för att sedan genomföra det bästa förslaget under första kvartalet Sven Svensson är ansvarig för inventeringen och kommer att presentera de olika förslagen för ledningen på mötet i december. Budget för åtgärden är Y kr och den förväntade besparingen är Z kr/år. Våra rutiner för drift, underhåll och inköp ska inventeras under perioden januari till mars Resultatet ska analyseras med utgångspunkt i hur rutinerna kan göras mer energieffektiva. Omarbeting av rutinerna börjar sedan i september 2006 för att sedan följas upp 1 gång per kvartal. Anders Andersson är ansvarig och kommer att presentera resultatet från inventeringen för ledningen i april Budget för åtgärden är X kr och den förväntade besparingen är Y kr/år.

6 GBP Riktlinjer för energiledning, V1, Sida 5 7. Årlig uppföljning För att energiledningssystemet ständigt ska förbättras ska företagets högsta ledning utvärdera systemet med fastställda intervall. Genomgångarna bör vara ingående, men alla delar av ledningssystemet behöver inte behandlas vid varje tillfälle. Genomgång av policy, mål och rutiner bör utföras på samma ledningsnivå som har fastställt dem. Slutsatser och rekommendationer bör dokumenteras så att uppföljning av genomförda åtgärder enkelt kan göras. Om företaget har ett certifierat ledningssystem kommer det också att revideras externt. En del i den årliga uppföljningen bör vara att utvärdera om personal får/har rätt utbildning för sina arbetsuppgifter. Det gäller i första hand drifts- och underhållspersonal, men också inköpsansvariga och anställda i projekteringsavdelningen berörs. Genomgångarna inför ledningen ska också innehålla presentation av de genomförda åtgärderna och respektive resultat. Ordentlig uppföljning av åtgärder underlättar när företaget framöver ska prioritera mellan olika åtgärdsförslag. 8. Referenser 1. Paolo Bertoldi, Guidelines for Energy Management, ng_energy_management_guidelines_v1.pdf den 21 oktober Energimyndigheten, Handbok för energiledningssystem, 6F500034D407/$file/Energimyndighetens%20handbok%20f%C3%B6r%20energiledn ingssystem.pdf den 21 oktober CIT Energy Management AB, Energiledning, mars 2000

Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS 62 77 50 Fastställd 2003-10-24 Utgåva 1 Energiledningssystem Kravspecifikation Energy management systems Specification ICS 13.020.10 Språk: svenska Publicerad:

Läs mer

CHECKLISTA ENERGIKARTLÄGGNING 2017:11

CHECKLISTA ENERGIKARTLÄGGNING 2017:11 Begreppet Företaget avser det auktoriserade företaget (del av eller hela bolaget). Begreppet Beställare avser den som köper, eller har avsikt att köpa, tjänster/produkter av Företaget. Introduktion till

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2017 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter De största kostnadsposterna inom fastighetsförvaltning idag är el och uppvärmning. Dessa

Läs mer

Energiarbete i företag

Energiarbete i företag Energiarbete i företag Peter Carlsson 0709 64 92 78 peter.carlsson@hifab.se www.hifab.se Agenda Fördelar med systematiskt och effektivt energiarbete Lag om energikartläggning i stora företag Stegvis införande

Läs mer

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Johan Lundberg 2016-03-21 Lagen om Energikartläggning i stora företag EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Rapportering

Läs mer

ENERGILEDNINGSSYSTEM ISO 50001 2014-06-03

ENERGILEDNINGSSYSTEM ISO 50001 2014-06-03 ENERGILEDNINGSSYSTEM ISO 50001 2014-06-03 CIT INDUSTRIELL ENERGI AB Chalmers teknikpark 412 88 Göteborg Susana Municio municio@cit.chalmers.se VERKSAMHETSOMRÅDEN Energieffektivisering Industri Ökad effektivitet

Läs mer

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Energieffektiva företag i samverkan Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Fosieby Företagsgrupp 180 medlemsföretag med olika verksamheter, från tillverkande industri till kontor Uppfört 1970-1980-talet Använder

Läs mer

Energieffektivisering i Svensk industri-

Energieffektivisering i Svensk industri- Energieffektivisering i Svensk industri- Vad gör Energimyndigheten? Energikonferens ENIG 2010-04-21 Mölndal Thomas Björkman Energimyndigheten Att prata om Stöd till: Forskning, affärsutveckling och företagens

Läs mer

Energiledning i fastighetsföretag

Energiledning i fastighetsföretag Energiledning i fastighetsföretag Undersökning av tillämpning och införande av energiledningssystem i fastighetsföretag Utarbetad av Bengt Bergsten Daniel Olsson CIT Energy Management Göteborg januari

Läs mer

Verktyg för energieffektivisering

Verktyg för energieffektivisering Verktyg för energieffektivisering Vi hjälper våra partners att skapa energismarta fastigheter Effektiv energianvändning... Stora besparingsmöjligheter Kontor och bostäder står för 40 % av Europas energiförbrukning.

Läs mer

Energiledning och mervärden. Therese Nehler Avdelningen för energisystem Linköpings universitet

Energiledning och mervärden. Therese Nehler Avdelningen för energisystem Linköpings universitet Energiledning och mervärden Therese Nehler Avdelningen för energisystem Linköpings universitet Energisystem Linköpings universitet www.liu.se För att förbättra konkurrenskraften och minska miljöpåverkan

Läs mer

Lagen om Energikartläggning i stora företag

Lagen om Energikartläggning i stora företag Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Workshop: Energikartläggning i industriföretagrapportering 2016-10-04 EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag?

Läs mer

Lagen om Energikartläggning i stora företag

Lagen om Energikartläggning i stora företag Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Thomas Björkman Workshop: Energikartläggning i Handelsföretagrapportering 2016-10-27 EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi 2 Energihushållning är allas ansvar Energieffektiviseringar leder till minskad användning av energi och därmed indirekt till minskade utsläpp av växthusgaser

Läs mer

Energideklaration (ED) och EKL - hur kan stora företag som äger fastigheter synkronisera lagkraven för största

Energideklaration (ED) och EKL - hur kan stora företag som äger fastigheter synkronisera lagkraven för största Energideklaration (ED) och EKL - hur kan stora företag som äger fastigheter synkronisera lagkraven för största möjliga nytta? Energideklarationsdagen, Stockholm, 25 januari 2017 Bosse Wikensten CIT Energy

Läs mer

Energiledningssystem, Industriprojekt Oskarshamn. Verktyg för energianalys.

Energiledningssystem, Industriprojekt Oskarshamn. Verktyg för energianalys. 1 Energiledningssystem, Industriprojekt Oskarshamn. Verktyg för energianalys. Samverkan mellan styrsystem för kvalitet, miljö och energiledningssystem enligt ISO 9 000 och ISO 14 000. 1 Varför Energiledningssystem?

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20 Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter Jonas Kristiansson 2014-05-20 Nuläge energieffektivisering Energianvändningen inom fastighetsbranschen är den mest betydande miljöaspekten

Läs mer

Motion om energibesparingar

Motion om energibesparingar 2007-12-17 327 688 Kommunstyrelsen 2008-11-10 243 453 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 245 607 Dnr 07.820-008 deckf36 Motion om energibesparingar Ärendebeskrivning Annika Sundström, för vänsterpartiet,

Läs mer

Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete

Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete Lagen om energikartläggningar i stora företag och systematisk energieffektiviseringsarbete Johan Svahn 2015-04-23 Agenda Inledning Lagen om energikartläggningar Systematisk energieffektivisering Övriga

Läs mer

SÅ RAPPORTERAS EKL ENERGIMYNDIGHETENS BEGÄRAN OM RAPPORTERING AV ENERGIKARTLÄGGNING, EKL

SÅ RAPPORTERAS EKL ENERGIMYNDIGHETENS BEGÄRAN OM RAPPORTERING AV ENERGIKARTLÄGGNING, EKL SÅ RAPPORTERAS EKL ENERGIMYNDIGHETENS BEGÄRAN OM RAPPORTERING AV ENERGIKARTLÄGGNING, EKL OKTOBER 2016 BAKGRUND VARFÖR BEGÄR ENERGIMYNDIGHETEN UPPGIFTER? Enligt lagen om energikartläggning i stora företag

Läs mer

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Energikartläggning i stora företag Agenda Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Tidplan och arbetet framöver Agenda Bakgrund

Läs mer

Systematiskt energiarbete. Charlotta Gibrand - ÅF Infrastructure AB, BA Buildings, Region Syd 2015.09.29

Systematiskt energiarbete. Charlotta Gibrand - ÅF Infrastructure AB, BA Buildings, Region Syd 2015.09.29 Systematiskt energiarbete Charlotta Gibrand - ÅF Infrastructure AB, BA Buildings, Region Syd 2015.09.29 1 ÅF i korthet Omsättning: ca 8 500 MSEK Medarbetare och nätverk: Med 7 500 medarbetare och 20 000

Läs mer

31 Systematisering av energiarbete

31 Systematisering av energiarbete Embedded SystEnergy Management Industrial IT Management Consulting Prevas _In brief References_Chosen Januari 2013 Prevas 31 Systematisering av energiarbete Excellence in Delivery _9/10 Prevas_ Theory

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

under förvaltning i lokaler Energieffektivisering Västra Götaland, Trollhättan Energisession 2006 2006-02-08 Jenny Petersson, Borås Stad

under förvaltning i lokaler Energieffektivisering Västra Götaland, Trollhättan Energisession 2006 2006-02-08 Jenny Petersson, Borås Stad Energieffektivisering under förvaltning i lokaler Energisession 2006 Västra Götaland, Trollhättan 2006-02-08 Jenny Petersson, Borås Stad Sammanfattning Lokalförsörjningskontoret i Borås Stad försörjer

Läs mer

Byggprocessen och hur komma igång

Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Innehåll Mål och ambitioner, förankringsprocess Egna erfarenheter börja bygga kunskap nu Skapa förutsättningar budget, organisation Använd

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Från energikartläggning till åtgärdsplan

Från energikartläggning till åtgärdsplan 1 Från energikartläggning till åtgärdsplan Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se.

Läs mer

Introduktion till energikartläggning och energinätverk

Introduktion till energikartläggning och energinätverk EENet Introduktion till energikartläggning och energinätverk Patrik Thollander Magnus Karlsson Magnus Karlsson IEI/Energisystem 1 2 Energikartläggning Energy Management (hinder, drivkrafter, beteende etc.)

Läs mer

PFE 4 gånger bättre än om skatten hade verkat

PFE 4 gånger bättre än om skatten hade verkat PFE 4 gånger bättre än om skatten hade verkat STF o Ny Teknik seminarium, 2010-02-18 Thomas Björkman Energimyndigheten Agenda Hinder & drivkrafter för investeringar Hur når Energimyndigheten företagen?

Läs mer

FÖRSTUDIE ENERGILEDNINGSSYSTEM I HÄSSLEHOLMS KOMMUN SKÅNES ENERGITING 17 JUNI 2015 CHARLOTTA GIBRAND ENERGIKONSULT, PÖYRY SWEDEN AB

FÖRSTUDIE ENERGILEDNINGSSYSTEM I HÄSSLEHOLMS KOMMUN SKÅNES ENERGITING 17 JUNI 2015 CHARLOTTA GIBRAND ENERGIKONSULT, PÖYRY SWEDEN AB FÖRSTUDIE ENERGILEDNINGSSYSTEM I HÄSSLEHOLMS KOMMUN SKÅNES ENERGITING 17 JUNI CHARLOTTA GIBRAND ENERGIKONSULT, PÖYRY SWEDEN AB PÖYRY DIN GLOBALA LOKALA PARTNER Pöyry är ett internationellt konsult- och

Läs mer

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Energikartläggning i stora företag Agenda Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Tidplan och arbetet framöver Agenda Bakgrund

Läs mer

En byggnad betraktas som befintlig när den varit i bruk i två år. För nyare byggnader hänvisas till Bedömningsgrunder för nya byggnader.

En byggnad betraktas som befintlig när den varit i bruk i två år. För nyare byggnader hänvisas till Bedömningsgrunder för nya byggnader. GreenBuilding Bedömningsgrunder för befintliga byggnader 2016-01-26 Version 3 Detta är en sammanställning av beslutade kriterier för SGBCs granskning och bedömning av GreenBuilding-certifiering av befintliga

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2014 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter Energitimmen En Energitimme är det första steget mot en effektiv energianvändning för

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS!

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion till miljö & kvalitetsledningssystemet och beskriver dess uppbyggnad. INTRODUKTION TVS står för TriffiQs

Läs mer

Guide för små och medelstora företag. Enklaste vägen till energieffektivt företagande

Guide för små och medelstora företag. Enklaste vägen till energieffektivt företagande Guide för små och medelstora företag Enklaste vägen till energieffektivt företagande 2 Guide för små och medelstora företag vi vill hjälpa företag att minska sina kostnader och sin miljöbelastning genom

Läs mer

Energimyndighetens satsningar på grön IT

Energimyndighetens satsningar på grön IT Energimyndighetens satsningar på grön IT IT-chef Björn Lundkvist med myndighetens solceller i bakgrunden. För Energimyndigheten är grön IT viktigt Vi ska leva som vi lär och vara ett föredöme för andra

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning i bolag inom kommun och landsting genomföras?

Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning i bolag inom kommun och landsting genomföras? Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning i bolag inom kommun och landsting genomföras? Anders Pousette Martina Berg Carl-Martin Johborg Agenda 10.00 Energikartläggningslagen -

Läs mer

Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering

Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering Projektet Incitament för energieffektivisering ska stödja små och medelstora företag som omfattas av miljötillsyn att komma

Läs mer

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Energieffektivisering och Solceller Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Om oss WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

Handbok för energiledningssystem Tips och goda råd från Energimyndigheten

Handbok för energiledningssystem Tips och goda råd från Energimyndigheten 2004-11-18 1 (21) Handbok för energiledningssystem Tips och goda råd från Energimyndigheten Ett energiledningssystem bidrar till att företaget lättare kan kontrollera sin energianvändning och till att

Läs mer

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Hållbar utveckling Väst Västra Götalands regionala energikontor Joakim Achim Friedrich 031 3891483 joakim.friedrich@hallbarutvecklingvast.se Vad är en

Läs mer

Tillsyn av energihushållning

Tillsyn av energihushållning Tillsyn av energihushållning Vad är det som gäller? För dig som vill veta mer om miljöbalkens krav på energihushållning. För en hållbar framtid Vi lever i en tid med klimatförändringar och vi måste alla

Läs mer

Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning

Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning Dag Lundblad Energimyndigheten Övergripande om åtgärder valmöjligheter i ett kontinuerligt & systematiskt och strategiskt arbete genomförande under

Läs mer

Vad menar vi med ett innovationssystem?

Vad menar vi med ett innovationssystem? Vad menar vi med ett innovationssystem? 1 Teknisk specifikation SIS-CEN/TS 16555-1:2013 Ett ledningssystem för innovation är en vägledning för en organisation för att leda och organisera innovation Kan

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

Att beställa och genomföra energikartläggningar

Att beställa och genomföra energikartläggningar Datum 1 (10) Att beställa och genomföra energikartläggningar Lantbruk EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Datum 2 (10) Att beställa och genomföra energikartläggning lantbruk Här presenteras information om vad som

Läs mer

BeBo-processen Ett verktyg för energieffektiviserande renovering Emma Karlsson, WSP

BeBo-processen Ett verktyg för energieffektiviserande renovering Emma Karlsson, WSP BeBo-processen Ett verktyg för energieffektiviserande renovering Emma Karlsson, WSP Mer info om BeBo: www.bebostad.se BeBo-Processen Bakgrund Hur genomförs en energieffektiviserande renovering på ett bra

Läs mer

Energiledning. Olof Hjelm, Docent Industriell miljöteknik, IEI Linköpings universitet

Energiledning. Olof Hjelm, Docent Industriell miljöteknik, IEI Linköpings universitet Energiledning Olof Hjelm, Docent Industriell miljöteknik, IEI Linköpings universitet Föreläsningens innehåll Vad är frivilliga åtaganden såsom miljö- och energiledningssystem? Vad kan man förvänta sig

Läs mer

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN Var med och utveckla er kommuns strategiska arbete med ekonomiskt lönsam energieffektivisering i det kommunala byggnadsbeståndet

Läs mer

Lagen om Energikartläggning i stora företag

Lagen om Energikartläggning i stora företag Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Johan Lundberg Thomas Björkman Workshop: Energikartläggning i Fastighetsföretag rapportering 2016-11-15 Agenda 10.00 Vad händer nu inom EKL?

Läs mer

Vägledning för energikartläggning i stora företag

Vägledning för energikartläggning i stora företag Vägledning för energikartläggning i stora företag Inför energikartläggningen Så kan företaget avgränsa och prioritera för att få fram en representativ bild av energianvändningen Publikationer utgivna av

Läs mer

Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB Utredningar åt myndigheter Energirådgivning åt förvaltare, kommuner, mm Passivhus implementering och programarbete

Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB Utredningar åt myndigheter Energirådgivning åt förvaltare, kommuner, mm Passivhus implementering och programarbete Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB Utredningar åt myndigheter Energirådgivning åt förvaltare, kommuner, mm Passivhus implementering och programarbete www.aton.se under fliken rapporter, även www.stem.se

Läs mer

Välkommen till NMTs miljöledningssystem

Välkommen till NMTs miljöledningssystem Välkommen till NMTs miljöledningssystem Presentationsslingan Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion och handbok till NMTs miljöledningssystem. Här beskrivs ledningssystemets uppbyggnad.

Läs mer

EKONOMI OCH UNDERHÅLL

EKONOMI OCH UNDERHÅLL EKONOMI OCH UNDERHÅLL Att räkna ut hur mycket en belysningsanläggning kostar att anlägga, driva och underhålla är ett ganska omfattande arbete, men det är inte särskilt komplicerat. Det som däremot kan

Läs mer

BeBos process. för energieffektiviserande renovering. Utarbetad av Kristina Tegman Göran Werner Charlotta Winkler WSP

BeBos process. för energieffektiviserande renovering. Utarbetad av Kristina Tegman Göran Werner Charlotta Winkler WSP BeBos process för energieffektiviserande renovering Utarbetad av Kristina Tegman Göran Werner Charlotta Winkler WSP Stockholm, juni, 2013 Förord Beställargruppen för energieffektiva flerbostadshus, BeBo,

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Organisering för energieffektivitet i sjöfarten

Organisering för energieffektivitet i sjöfarten Organisering för energieffektivitet i sjöfarten Hannes Johnson, M.Sc. Sustainable Ship Propulsion, Chalmers hannes.johnson@chalmers.se Varför organisering? Energieffektivitet ur ett redarperspektiv Hur

Läs mer

Byggprocessen och hur komma igång

Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Innehåll Mål och ambitioner, förankringsprocess Egna erfarenheter börja bygga kunskap nu Skapa förutsättningar budget, organisation Använd

Läs mer

Energieffektivisering Hinder och möjligheter 2013-10-24

Energieffektivisering Hinder och möjligheter 2013-10-24 Energieffektivisering Hinder och möjligheter 2013-10-24 Vikten av att se helheten redan från början! Driftkostnad 90 % Byggkostnad 9 % Projekteringskostnad 1 % Nuläge energieffektivisering Energianvändningen

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Skellefteå 2012-05-28 Energieffektivisering Erfarenheter Vad händer i övriga landet? Framgångsfaktorer KanEnergi Sweden AB KanEnergi är ett konsultföretag med fokus på områdena energi, miljö och klimat.

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER Författare: Anna-Lena Lane Projektnummer: BF01 År: 2012 Onlinemätningar i butiker Rapport förstudie Anna-Lena Lane SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Projektnummer: BF01

Läs mer

Uppdatering EIO Q Ledningssystem

Uppdatering EIO Q Ledningssystem Uppdatering EIO Q Ledningssystem December 2017 Följande dokument har uppdaterats: - Startsida - Strategiprocessen - Årsplan - Nödläge - Organisationsplan - Presentation Ledningssystemet - Försäljning -

Läs mer

Energieffektivisering. Slutrapport

Energieffektivisering. Slutrapport Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2014-02-20 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-03-18 Energieffektivisering.

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag

Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag Handling Datum 1 (12) Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 2 (12) Handling Datum 3 (12) Innehåll 1 Inledning 5

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

om programmet för energieffektivisering

om programmet för energieffektivisering Programmet för energieffektivisering Erfarenheter och resultat efter fem år med PFE I den här skriften får du veta mer om programmet för energieffektivisering i energiintensiv industri, PFE, och resultaten

Läs mer

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik Beskrivning av utlysning Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik 2 (7) Innehåll 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2 Tidplan... 2 1.3 Budget och kostnadsplan... 3 2 Genomförande...

Läs mer

PRODUKTION AV ENERGIEFFEKTIVA BYGGNADER PROCESSBESKRIVNING BILAGA 3 FÖRSLAG TILL UTBILDNINGSPLAN

PRODUKTION AV ENERGIEFFEKTIVA BYGGNADER PROCESSBESKRIVNING BILAGA 3 FÖRSLAG TILL UTBILDNINGSPLAN VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning PRODUKTION AV ENERGIEFFEKTIVA BYGGNADER PROCESSBESKRIVNING BILAGA 3 FÖRSLAG TILL UTBILDNINGSPLAN Forskningsprojekt nr 12044 Antal

Läs mer

Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning

Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning 2016-03-16 1 Förord Avtal för målstyrd energiförvaltning är avsett att användas i entreprenader där parterna avtalat

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Norrtäljeanstalten Hus 9

Norrtäljeanstalten Hus 9 Specialfastigheter anstalten Hus 9 Energieffektivisering enligt Totalmetodiken Uppföljning av Etapp 2 och Etapp 3 Beställt av: Petra Kinnerberg, Specialfastigheter Utfört av: och Mari-Liis Maripuu CIT

Läs mer

Vägledning för att långsiktigt effektivisera energianvändningen. Stegvist införande av systematiskt energiarbete

Vägledning för att långsiktigt effektivisera energianvändningen. Stegvist införande av systematiskt energiarbete Vägledning för att långsiktigt effektivisera energianvändningen Stegvist införande av systematiskt energiarbete Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Bilaga 1 Enkät Frågeformulär. 1 Hinder för energieffektiviseringar. Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X).

Bilaga 1 Enkät Frågeformulär. 1 Hinder för energieffektiviseringar. Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X). Bilaga 1 Enkät Frågeformulär Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X). Typ av hinder 1 Hinder för energieffektiviseringar Studier genomförda av forskare identifierar vanligtvis energieffektiviseringsmöjligheter

Läs mer

Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön?

Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön? Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön? Först och främst, varför? -Det är, mer eller mindre, ett faktum att vi står inför klimatförändringar, global uppvärmning samt en lågkonjunktur.

Läs mer

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Energikartläggning i stora företag Agenda Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Tidplan och arbetet framöver Agenda Bakgrund

Läs mer

GUIDE för uppföljning/revision. Uppföljning av integrerade ledningssystem

GUIDE för uppföljning/revision. Uppföljning av integrerade ledningssystem GUIDE för uppföljning/revision Uppföljning av integrerade ledningssystem BAKGRUND / SYFTE Många företag arbetar idag med integrerade ledningssystem för miljö, hälsa och säkerhet. Syftet med denna guide

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Förbättrad samordning av installationstekniska system Bakgrund Projektet avser att identifiera brister i samordningen mellan olika delsystem i en byggnad. Med brister

Läs mer

Energikartläggning enligt Europeiska Energieffektiviserings Direktivet. Vilka berörs och vad innebär det för dig?

Energikartläggning enligt Europeiska Energieffektiviserings Direktivet. Vilka berörs och vad innebär det för dig? Energikartläggning enligt Europeiska Energieffektiviserings Direktivet Vilka berörs och vad innebär det för dig? siemens.se/energieffektivitet Energikartläggning enligt Europeiska Energieffektiviserings

Läs mer

Enkätundersökning. Utvärdering av metod att fastställa behov av energidata inom Företag X. Rapport nr Marie Gutegård

Enkätundersökning. Utvärdering av metod att fastställa behov av energidata inom Företag X. Rapport nr Marie Gutegård Rapport nr 0-009 Enkätundersökning Skyddsgas för magnesium Månad, År Marie Gutegård Utvärdering av metod att fastställa behov av energidata inom Företag X . Allmänna frågor. I vilken del av verksamheten/avdelning

Läs mer

Tällberg, 6-7 maj 2014

Tällberg, 6-7 maj 2014 Tällberg, 6-7 maj 2014 Utbildning i systematisk energieffektivisering Stöd för arbete med Energieffektiviseringsstödet Del 1 Utbildare Chris Hellström KanEnergi Sweden AB Mikael Söderström KanEnergi Sweden

Läs mer

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken Martina Berg martina.berg@energimyndigheten.se 016-544 23 10 Energimyndighetens tillsynsvägledning enligt miljöbalken Vägledning kring hushållning av energi

Läs mer

Anders Pousette Johan Lundberg 2016-04-05. Lagen om energikartläggning i stora företag

Anders Pousette Johan Lundberg 2016-04-05. Lagen om energikartläggning i stora företag Anders Pousette Johan Lundberg 2016-04-05 Lagen om energikartläggning i stora företag EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Rapportering

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Om mig WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga analyser

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Tre dimensioner av hållbarhet Ekonomisk hållbarhet/lönsamhet/ekonomisk tillväxt BRF har inga vinstkrav Bästa investeringen för

Läs mer

Lund. Staden i världen

Lund. Staden i världen Lund Staden i världen Presentation Jan-Christer Sandh Fastighetschef Mikael Jönsson Chef Teknik & Service Jan Larsson Driftingenjör Patrik Sjöstrand Energioptimerare Staden i världen Internationell stad

Läs mer

Rapportering 2015 av energiuppgifter för 2014

Rapportering 2015 av energiuppgifter för 2014 Rapportering 2015 av energiuppgifter för 2014 Myndighet: Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Organisationsnr: 202100-5745 Denna rapportering följer upp kraven i förordning (2014:480) om myndigheters

Läs mer

MILJÖ- och ARBETSMILJÖ- BERÄTTELSE 2014

MILJÖ- och ARBETSMILJÖ- BERÄTTELSE 2014 INAIR AB MILJÖ- och ARBETSMILJÖ- BERÄTTELSE MILJÖ- OCH ARBETSMILJÖBERÄTTELSE tillsvidare Sida 2 Vår verksamhet INAIR AB grundades 1990, vi har ett brinnande intresse för ventilation och söker ständigt

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Energieffektivisering lägesrapport 4

Energieffektivisering lägesrapport 4 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2013-05-15 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-06-18 Energieffektivisering

Läs mer

Kalmar Kommun. Jane Wågsäter Box KALMAR. Strategi 1(9) Madeleine Nettelbladt. Kommun/Landsting.

Kalmar Kommun. Jane Wågsäter Box KALMAR. Strategi 1(9) Madeleine Nettelbladt. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Madeleine Nettelbladt Kalmar Kommun 21-11 3376-1 Jane Wågsäter Box 611 391 26 KALMAR Strategi Kommun/Landsting Kalmar Kommun Antal årsarbetskrafter: 484 Antal invånare: 62388 Målsättning

Läs mer

handlingsplan för tillgänglighet

handlingsplan för tillgänglighet Checklista handlingsplan för tillgänglighet Den här checklistan kan du använda för att vara säker på att du får med det som ska finnas med i en handlingsplan för tillgänglighet. En handlingsplan är ett

Läs mer