Kvalitetsplan för Samhällsvetenskapsprogrammet på Karolinska skolan 2014 med plan för Samhällsvetensk apsprogrammet Karolinska skolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsplan för Samhällsvetenskapsprogrammet på Karolinska skolan 2014 med plan för 2015 2016. Samhällsvetensk apsprogrammet Karolinska skolan"

Transkript

1 valitetsplan för Samhällsvetenskapsprogrammet på arolinska skolan 2014 med plan för Samhällsvetensk apsprogrammet arolinska skolan

2 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 2 1 Uppdrag Gymnasieskolorna har både ett statligt och ett kommunalt uppdrag som regleras i skollag, läroplan, gymnasieförordningen och andra statliga styrdokument samt i Örebro kommuns styrdokument. Gymnasieskolornas huvuduppdrag är att alla elever ska ges förutsättningar att nå målen för utbildningen och vara väl förberedda för framtida arbete och/eller vidare studier. Alla ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. Gymnasieskolorna ska också bidra till utveckling av kommunens strategiska utvecklingsområden som framgår av Gymnasienämndens Verksamhetsplan med budget. 2 Förutsättningar Samhällsvetenskaps-/Humanistiska programmet på arolinska gymnasiet omfattar 11 klasser med tre paralleller i åk 1 och fyra i åk 2 och 3. Det finns i dagsläget 21 personal som förutom undervisningen på SAHU även undervisar moderna språk, religion, psykologi och filosofi på andra program på skolan. arolinska gymnasiet är en certifierad FN-skola. Varje år arrangerar elever i åk 2 ett FN-rollspel. I kontakten med Svenska FN-förbundet finns även stöd till lärare och elever att utveckla arbetet med internationella relationer. Under förra läsåret var en delegation från arolinska skolan med på SWEUN och blev utsedda av presidiet för rollspelet till bästa delegation. Samma grupp av elever har ansökt om att få delta i det globala FN-rollspelet i Sydkorea. I årskurs tre erbjuds tre programfördjupningar Individen i det mångkulturella samhället. I paketet jobbar eleverna bland annat med frågor kring migration, ungdomskulturer, genus samt sexualitet. Lag och rätt. ombinerar studier i rättskunskap med filosofi och psykologi. Internationella relationer. Här utvecklas arbetet med FN-förbundet, konfliktområden i världen och utvecklingsfrågor. I samtliga fördjupningar ingår 300 poäng och kurserna SH3 och gymnasiearbete ingår som gör att fördjupningen motsvarar 500 poängs studier. Programfördjupningen läser integrerat och i långa pass för att möjliggöra olika arbetssätt och efterlikna kommande högre studier. Under hösten 14 initierade vi ett tvärvetenskapligt arbetssätt i åk 1. Eleverna samläser Historia, Samhällskunskap och delar av svenskan i tematiska block. I årskurs två kopplas även geografi och naturkunskap in i temat. Förhoppningen med detta arbetssätt är att det ska öka helhetssynen på utbildningen och lärandet och att elever och personal ska få en minskad stress när fler ämnen tar fram uppgifter och jobbar med sambedömning. För att skapa en långsiktig stabilitet för personal och elever ser jag en organisation om 4 paralleller, total 12 klasser. Det säkerställer att eleverna kan få sina förstahandsval i moderna språk, programfördjupningar. Det skapar även ett stabilt underlag för tjänster och två arbetslag, det ena inriktat mot Internationella relationer och Humanistiska programmet, det andra mot sociologi/kriminologi.

3 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 3 2 valitet Vi arbetar inom gymnasieskolan med tre huvudområden för att våra ungdomar skall lyckas. LÄRANDE BEÖTANDE FRATIDS- OPETENS Vi definierar att kvalitet i skolan är när eleverna ges förutsättningar att nå målen för utbildningen. De skall ges stöd och stimulans så att de når så långt som möjligt i sitt lärande och i sin sociala utveckling. Elevernas lärande och personliga utveckling, Skollagen 3 kap 3 Ledningsgruppen för gymnasiet har tillsammans med rektorerna definierat fyra huvudprocesser för verksamheten att jobba med för att öka resultatet och likvärdigheten för eleverna. Det handlar om att: Utveckla det pedagogiska ledarskapet. Genomföra mentors uppdrag. valitetssäkra bedömning för och av lärande Säkra en god arbetsmiljö för elever, lärare, övriga medarbetare och rektorer.

4 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 4 3 Övergripande tänk och mål för samhällsvetenskapsprogrammet Elevernas kunskapsresultat Skolverket fastslår att Utbildningen ska utveckla elevernas samarbetsförmåga, kreativitet, självständighet, ansvarstagande och förmåga att se möjligheter, ta initiativ och omsätta idéer i praktisk handling. Utbildningen ska också ge förutsättningar för eleverna att utveckla ett tvärvetenskapligt förhållningssätt. För att nå en konsekvent och långsiktigt arbete med kunskapsresultatet ska arbetet på Samhällsvetenskapsprogrammet bestå av följande steg: 1. Övergripande målformulering inom ämnet. Här kommer även de förmågor som programmet syftar till att vägas in. 2. Självskattning och kamratbedömning. En metod för att utveckla elevens insikt i arbetet, kraven och uppgiftens komplexitet. Det är även ett sätt att utvärdera resultat, insatser och de mål som ska uppfyllas. 3. Strategier. Genom att ge eleven en verktygslåda av möjligheter tränas eleven i att välja arbetssätt, metoder och procedurförmågor 4. Bedömningsaktivitet: Den avslutande delen av ett arbetsområde. Aktiviteten ska vara anpassad till de mål som ska prövas. På samhällsvetenskapsprogrammet når 89 % av eleverna examen. En av framgångarna i det resultatet är att Gymnasiearbetet ges som egen kurs i fördjupningen. Handledare och elever har en längre tid att samarbete och det är lätt att följa processen. ålet och kravet är naturligtvis 100 %. Den enskilt besvärligaste kursen för eleverna är matematik 2b, se vidare nedan Bedömning för och av lärande Samhällsvetenskapsprogrammets förstelärare har arbetat fram följande bedömningspolicy, som ska utvecklas och förankras bland personal och elever. Den kompletteras med enhetlig referens kring hantering av matriser. Av policyn framgår bland annat Vi utgår från elevernas mål med studierna utifrån kunskapskraven i kursen. (I början av kursen kommunicerar vi, ett samtal med skriftligt dokumentation, med eleverna kring deras mål (vilka förmågor som de vill utveckla, vilka kunskapskrav de vill nå) inom kursen. I samtal med mentorn tas mål med studierna som helhet fram. Vid varje större bedömning av elevers arbeten så görs en självbedömning utifrån kunskapskraven, sedan kommunicerar läraren med eleven om bedömningen.

5 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 5 Vid kommunikationen använder vi oss av professionella uttryck (relaterar till kunskapskraven i kursen). Vi undviker uttryck som det var bra eller det var inte så dåligt. Vid skriftliga kommentarer i elevarbeten använder vi inte red-penprincipen. Vid prov görs helhetsbedömningar och kommentarer utifrån kunskapskraven. Vi sätter inte poäng. Vi kommunicerar tydligt vilka kunskapskrav som berörs vid varje större moment. Vi har redovisning vid överenskommet redovisningstillfälle. Vi tillämpar inte om inte inlämnas, så inte högre än E. Däremot: Nu redovisar vi, vi har ingen sen inlämning. I stället komplettering vid senare tillfälle. (= vi arbetar med varje kunskapskrav vid minst två tillfällen) Vi är öppna för olika former av kamratbedömningar av varandra, t ex anonyma eller gruppbedömningar. I inledningen av kursen och/eller inför uppgifter visar vi på olika kvalitet av förmågorna. Efter att halva kursen är genomförd ska alla elever kunna få en prognos om vilket betyg som den ser ut att uppnå efter avslutad kurs. Policyn kompletteras med ett enhetligt språk kring bedömning och matrisskrivande Pedagogiska utvecklingen med teknik (1-1) För att uppnå en pedagogisk långsiktig utveckling kring 1:1-arbetet måste arbetssättet på skolan ändras och inte ansvaret läggas på enskilda lärare. Vi arbetar därför med att skapa en kollaborativ kultur, där goda exempel delas och anpassas för olika ämnen. Flera av lärarna på SA har engagerat sig som lärspridare i Caperios/Tänk Oms utbildningssatsning. Förändringar måste även göras i andra hänseenden, översyn av lektionstid, arbetspass och uppgifter. Ett tydligt exempel på detta är långa arbetspass i fördjupningen i åk 3 och i temapassen i åk 1. Ett framgångsrikt 1:1-arbete är inte baserat på teknik, utan är mera kopplat till arbetssätt och bedömning för lärande Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling (trygghetsplan) Likabehandlingsplanen utgå från kommunfullmäktiges vision från 2002 Alla barn och ungdomar i Örebro kommun har rätt till en trygg miljö i förskolor och skolor. Ingen ska bli utsatt, kränkt eller mobbad. Detta är ett ansvar för varje vuxen, liksom för alla barn och ungdomar. Sedan 1 januari 2009 regleras trygghetsarbetet i två regelverk, 6 kap. Skollagen (2010:800) och 1-3 kap. Diskrimineringslagen (2008:567).

6 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 6 Arbetet organiseras utifrån visionen På arolinska skolan respekteras allas lika värde. Elever och personal på arolinska skolan känner ett gemensamt ansvar att sträva efter en skolmiljö, som präglas av trygghet, ett tillåtande klimat och respekt inför sina medmänniskor. Under läsåret 13/14 planerades och genomfördes följande aktiviteter för att stärka gemenskapen och skapa en bra arbetsmiljö på Samhällsvetenskapliga och Humanistiska programmet. Aktivitet och Syfte Tidpunkt Ansvarig Skolstarten, första dagen information om skolans regler och om hur vi beter oss mot varandra på skolan åk 1 Övningar i klassen för att lära känna varandra och stärka gemenskapen åk 1 19/8-13 Första skoldagen entorer 20/8-13 Andra skoldagen entorer lassdag. entorer och elever genomför en gemensam dag för att lära känna varandra och stärka gemenskapen mellan eleverna i klassen åk /9-13 Heldag Rektor/entorer Information från knuffen. åk 1 9/ EHT Programråd. Elevrepresentanter från alla klasser träffas och diskuterar angelägenheter på skolan och programmet. Åk 1-3. Sex tillfällen per läsår Rektor FN-dag. Svenska FN-förbundet håller temadag kring mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Eleverna deltar i workshops och värderingsövningar. Åk 1 10/9-13 Heldag Ingela Österberg/Per Johansson Utvecklingssamtal åk 1-2. Föräldrar bjuds in för att delta. Samtalet handlar om elevens skolsituation. 12/11-13 pågår under dagen. entorer

7 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 7 FN-rollspel Åk 2. Behandlar frågor kring mänskliga rättigheter. Vecka 10, 2014 Undervisande lärare i åk 2: Ingela Österberg/ Jörgen Ericsson/ Anders Hallman Utvecklingssamtal åk 1. Föräldrar bjuds in för att delta. Samtalet handlar om elevens skolsituation. Vårterminen 2014 entorer Utvecklingssamtal åk 3. Föräldrar bjuds in för att delta. Samtalet handlar om elevens skolsituation. Höstterminen 2013 entorer entorssamtal Samtalet handlar om elevens skolsituation. Åk 1-3. ca 4 tillfällen per läsår entorer lassråd Eleverna diskuterar situationen i klassen och lär sig hur en formell demokratisk mötesordning fungerar Varje vecka lassföreståndare Religionsdag åk 3 övergripande frågeställning: Hur kan en ma nniskas identitet formas i relation till religion? Hur kan religion uttrycka sig i fo rha llande till olika perspektiv (ko n, sexualitet, etnicitet, socioekonomisk bakgrund)? En dag10/12-13 Anders Hallman Sara Granberg Johan Falström Lisa Härdne

8 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN Undervisning och lärande Betyg, stimulans, arbetsro mm Resultat GY 2013 Resultat på program Resultat 2014 Resultat på program Analys & förbättringsförslag Procent 1. Andel elever som avslutat sina studier med en yrkesexamen 2. Andel elever som avslutat sina studier med högskoleförber edande examen 3. Antal elever med lägst betyget E i a 2b. 4. Andel elever som stimuleras till utveckling och lärande. 5. Andel elever lärarna förklarar på vilka grunder de sätter betyg. 6. Andel elever det är arbetsro på lektionerna. 7. Jag får fortlöpande information om hur det går för mig i skolarbetet Ej mätt Ej mätt Tot Tot av 59 bety g Tot Tot Tot Tot Tot av 122 elever Tot Tot Tot Använd utrymme under tabell för analys och förbättring. Prioriterade områden, analys av dessa med aktiviteter och uppföljning. 1. Inte relevant

9 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 9 2. Av de elever som gick ut utan examen läser fyra elever en 7:e termin och kommer att slutföra sina studier med examen innevarande termin. En elev var utbytesstudent och kan inte få examen men är med i underlaget. Det gör att andelen elever kommer upp i 90 %. En elev har läst reducerat program med anledning av svårt medfödd och kronisk sjukdom. Inför läsåret 14/15 är målet 100 % behörighet. Detta är första kull elever som går ut GY-11 och tidigare resultat är inte jämförbara då många elever läste specialutformat program sedan de tagit bort ab och ersatt det med en annan kurs. I och med GY-11 är detta inte möjligt och utifrån detta är det en bra utgångspunkt. 3. ursen atematik 2b är en stor utmaning för elever och lärare på Samhällsvetenskapliga programmet. Eleverna erbjuds att läsa kursen i olika spår, bl.a. två eller tre terminer i större eller mindre grupp. Även timtiden i kursen är förlängd för att ge möjlighet till stöd i egen grupp. Under innevarande läsår deltar samtliga lärare på SA/HU i atematiklyftet. Utbildningen är baserad på kollegialt lärande utifrån moduler med uppgifter och lektioner med gemensam planering och diskussion kring modulerna. I utbildningen deltar även rektor genom en särskild fortbildning. Av resultat kring betyg framgår att 57 elever fick lägst betyget E 2 fick F och övriga 30 elever fortsatte läsa kursen i åk 3 och finns med bland de 122 betyg som sattes vt14. Här fortsätter ett intensivt arbete med att utveckla undervisningen och stöd för eleverna. 4. Se punkt 7 5. Se punkt 7 6. Att elevernas upplevelse av arbetsro har minskat kan härröras till antalet elever i klasserna var det i snitt 29,3 elever i klasserna medan det under 2014 som mest var 33,5 elever per klass. Detta är nu nere i 32,25. Naturligtvis påverkas den pedagogiska arbetsmiljön av ett överintag om 2 elever per klass. Här fortsätter arbetet med att inte ha överintag på programmet. Under läsåret 14/15 kommer elevernas arbetsmiljö att följas och inga grupper kommer att överstiga Gemensamt för punkterna 4-5,7 är att de måste utgå från arbetet med bedömningspolicy. Här har vi inte lyckats arbeta utifrån intentionerna. Under läsåret 14/15 ska policyn befästas bland lärare och elever. Vid mätningen 2015 ska andelen elever som stimuleras till lärande och utveckling ökat med 10 %, att lärarna förklarar grunder för betyg ökat med 15 % och andelen elever som får fortlöpande information kring skolarbetet ökat med 20 %. Aktiviteter för detta kommer att utgå från bedömningspolicyn, arbetet med att utveckla ett mera enhetligt språk för att diskutera bedömning med elever och en gemensam färgkod för matriser.

10 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN Normer och värden Likabehandling, ordningsregler, respekt, kränkande behandling, värdegrunds- och demokratiarbete Resultat GY 2013 Resultat på program Resultat 2014 Resultat på program Analys & förbättringsförslag 1. Andel elever som känner till likabehandlings planen 2. Andel elever som känner till skolans ordningsregler 3. Andel elever lärarna bemöter dem med respekt. 4. Andel elever som blivit utsatta för kränkande behandling. 5. Andel elever skolan arbetar aktivt med värdegrundsfrå gor. 6. Andel elever skolan arbetar aktivt med demokratifrågo r. 7. Egna mål utifrån normer och värden Se punkt Ej redovisat Tot5 3 Tot Tot Tot Tot Tot Tot 95 Tot 7 Tot 4. Tot Tot Tot Tot Använd utrymme under tabell för analys och förbättring. Prioriterade områden, analys av dessa med aktiviteter och uppföljning. Här kan ni också ta in ert arbete för likabehandling och mot kränkande behandling. 1. Under läsåret13/14 arbetade SAHU igenom en likabehandlingsplan med elevinflytande i klassråd och programråd. Dessa regler gäller endast SAHU och därför blir det otydligt utifrån ett elevperspektiv. Under det kommande läsåret fortsätter arbetet med att informera om likabehandling/kränkande särbehandling

11 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN 11 och ordningsregler. 2. Se arbetet ovan 3. Detta visar på det goda arbete som pedagogerna på programmet arbetar efter och är ett resultat som vi ska vårda. 4. På hela arolinska skolan har 4 elever upplevt att de utsatts för kränkande behandling. Det har funnits ett dokumenterat fall på SAHU, gällande elev-elev, vilket har hanterats enligt förvaltningens rutiner. Det är glädjande att notera att aroliska gymnasiet har få elever som upplever att de blivit utsatta för kränkande behandling, samtidigt som kränkningar inte får förbigås. 5. Under förra läsåret initierades en satsning gällande värdegrund. Under programråd ägnades mycket tid till att diskutera ordningsregler och likabehandlingsplanen. I undervisningen knöts värdegrundsfrågorna tydligare till undervisningen och eleverna blev mer medvetandegjorda kring arbetet med värdegrund och demokrati, utan att undervisningen förändrades i grunden. 6. Här gjordes en medveten satsning på området. Under föra läsåret genomfördes utifrån vår roll som FN-skola en temadag med fokus på mänskliga rättigheter riktat mot åk 1. Elever från årskurs ett har deltagit i ett Erasmusprojekt, gällande integration. Under läsåret 14/15 är målet att 75 % av eleverna upplever att SA arbetar aktivt med mänskliga rättigheter. I åk 2 genomfördes ett sedvanligt FN-rollspel, eleverna besökte forum för levande historia och under vårterminen tolkade och gestaltade eleverna en mänsklig rättighet, detta i samband med Raoul Walleberg Academy och kub-projektet. I årskurs tre var genomfördes en temadag inom ämnet religion kring religion och identitet. Under våren förberedde klasserna EU-valet frågor på klassråd och det utgjorde underlag i de debatter och presentationer som hölls. Skolan genomförde även ett skolval. Under kommande läsår kommer arbetet som FN-skola att förstärkas 7. Det viktigaste målet är att öka andelen elever som känner till skolans likabehandlingsplan. Under läsåret 14/15 ska 100 % av eleverna på SA/HU känna till likabehandlingsplanen.

12 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN Elevernas inflytande, delaktighet och ansvar Påverkan, inflytande och ansvar Resultat GY 2013 Resultat på program Resultat 2014 Resultat på program Analys & förbättringsförslag 1. Andel elever de kan påverka undervisningen s planering, genomförande och uppföljning 2. Andel elever de kan påverka arbetssätt och arbetsformer. 3. Andel elever de kan påverkan skolans arbetsmiljö. 4. Jag kan påverka skolans arbetsmiljö via exempelvis klassråd, programråd eller andra forum Tot Tot Tot Tot69 Tot72 Tot53 Siffror kommer från Eva Tot Tot Tot Tot Tot Tot 53 Tot Använd utrymme under tabell för analys och förbättring. Prioriterade områden, analys av dessa med aktiviteter och uppföljning. 1. Varje vecka genomförs schemalagda klassråd. Vid klassråden diskuteras ärenden som ska ta med till programråd och tvärsom. Vid programråd medverkar rektor och programledare. Eleverna delges och får möjlighet att påverka planeringen, genomförande och redovisning av de kunskapskrav som ska ligga till grund för bedömning. Ett fortsatt utvecklingsarbete är att koppla samman detta resultat med tidigare indikator kring lärares betygsättning. 2. Att fortsätta arbetet med bedömningspolicyn och inkludera elevernas delaktighet i arbetssätt i policyn ska göras under ålet för 2015 är att 80 % av eleverna upplever delaktighet.

13 VALITETSPLAN FÖR SAHÄLLSVETENSAPSPROGRAET PÅAROLINSA SOLAN Under de rådande omständigheterna har det varit svårt för eleverna att känna sig delaktiga i de processer som varit sedan mars Fokus måste vara att öka möjligheten att påverka men under innevarande läsår är det inget prioriterat område. 4. Ett aktivt arbete med elevdemokrati och påverkansmöjligheter är en given del av ett samhällsvetenskapligt program. Redan nu är klass- och programråd. Deltagandet i dessa råd har ökat under läsåret 13/14 genom ett aktivt arbete med de ärenden som tas upp och möjligheten att lämna synpunkter och förslag. Under kommande läsår ska likabehandlingsplanen revideras med åtgärder, bedömningspolicyn initieras och utvärderingar kring arbetssätt och fördjupningar genomföras. Genom att på ett tidigt skede informera och ge möjlighet att påverka arbetet ska andelen elever som upplever detta öka till 70 % av eleverna. Rektor Datum Reviderad

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan

Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Rinkebyskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-09 Handläggare Carina Rennermalm Telefon: Till Rinkebyskolan Verksamhetsplan 2015 för Rinkebyskolan Förslag till beslut Rinkebyskolan 16305 Spånga

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gäller från augusti 2015 till juni 2016 Reviderad 2015-12-21 Ansvarig för planen: Yvonne Andersson rektor Värdegrundsgruppen:

Läs mer

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08 Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008- sept-08 Presentation Sollentuna Musikklasser är en tvåparallellig 4-9-skola med 355-360 elever. Eleverna kommer från alla delar av Sollentuna, men

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016 Verksamhetsplan Fylsta Skola 2015-2016 Fylsta skola 2015/2016 Förutsättningar Fylsta skola är en fyravånings F 5 skola belägen i centrala Kumla. Den uppfördes 1902 och har sedan dess genomgått ett antal

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-03-31 Planen gäller till 2015-01-31 Årets plan ska utvärderas senast 2015-01-10

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Öckerö, 2014-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målet är att planen ska följa skolverkets allmänna råd: o Tydligt uttrycka att verksamhetens ledning tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Utbildningen Medieprogrammet är ett studieförberedande program med yrkespraktik, som fasas ut

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Ulriksdalsskolans Likabehandlingsplan

Ulriksdalsskolans Likabehandlingsplan Ulriksdalsskolan Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-10-26 Ulriksdalsskolans Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/16 Ulriksdalsskolans förskoleklass, skola

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

Akademi Sinclair 2015

Akademi Sinclair 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Akademi Sinclair 2015 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Detta dokument ska årligen utvärderas och återupprättas. Antagen av elever

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kullens Skola

Likabehandlingsplan för Kullens Skola Likabehandlingsplan för Kullens Skola Innehållsförteckning Inledning 3 Skolans målsättning 3 Lagstiftning och styrdokument 3 Kullens skolas värdegrund 5 Främjande och förebyggande insatser 6 Kartläggning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan. Året 2014/15 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Sophiaskolan Året 2014/15 Sophiaskolan (rev 150119) Sid 2 (11) Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Syfte och begrepp. 3 Syftet med diskrimineringslagen

Läs mer

LIKA-behandlingsplan

LIKA-behandlingsplan LIKA-behandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2015/2016 1. Skolans vision för likabehandlingsarbetet Barnen som går i Arthur Engbergskolan och i vår fritidsverksamhet skall känna sig trygga och glada.

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Verksamhetsplan för Bergvretenskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan för Bergvretenskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 Verksamhetsplan för Bergvretenskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken Karlstad Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektorsgruppen Magnus

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Giltig 140602-150602 Borås stads vision: Lust att lära Möjlighet att lyckas 1 Likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: KAPLANSKOLAN, EE, EC, VF och EN. Rektor: Kristin Lundholm. Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/14

Verksamhetsplan 2013/14 BARN OCH UTBILDNING 2013-09-23 Verksamhetsplan 2013/14 Sundsvalls kommunala grundskolor Högom skola Anna-Carin Olsson 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 2011-11-24 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inledning Vår Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling gäller i tolv månader och revideras årligen i anslutning till höstlovet.

Läs mer

Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 7-9 Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är åk 7-9 Ansvariga för planen Arbetsgrupp bestående av: Lena Haglund Ola Israelsson

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem 2.1 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan läsåret 2014/2015 Likabehandlingsplan för ungdoms- och vuxenutbildningen vid Hjalmar

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 1(6) Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola 2(6) Innehållsförteckning Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola...

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (11) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET 2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Hahrska gymnasiets Plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Elevens rätt till

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Eklundaskolan 2013/2014

Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Eklundaskolan 2013/2014 Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Eklundaskolan 2013/2014 Örebro kommuns Trygghetsvision I Örebros förskolor och skolor har vi en trygghetsvision. Den antogs av

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen

Utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD Utvecklingssamtalet och den skriftliga individuella utvecklingsplanen för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET

LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET 2012 LIKABEHANDLINGSPLAN HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Elevens rätt till trygghet 3 Definitioner av kränkande behandling 3 Rutiner för att utreda mobbing 4 Handlingsplan 4 Mål/Vision

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling: Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014.

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Västerskolans mål Vår skola ska präglas av respekt för människans olikheter. Ingen elev eller vuxen ska fysiskt eller psykiskt utsättas

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Beslut JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm 17 augusti 2009 1 (3) Dnr 44-2008:703 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Skolinspektionen

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Värdegrund - Policy 02 1(6)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Värdegrund - Policy 02 1(6) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Värdegrund - Policy 02 1(6) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Kjerstin Brandt, kurator

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet.

Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet. REKTORSPROGRAMMET FÖRDJUPNINGSARBETE BLOCK 5 ÖRU, MHD, HDA K3 Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet. Hur kan vi arbeta förebyggande på skolan? Katarina Fridén 2013-09-06 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Sollefteå gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Sollefteå gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. PM nr 31 2013-04-16 Sollefteå gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamheter som omfattas av planen Samtliga enheter inom Sollefteå gymnasium. Ansvariga för planen Planen upprättas

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Enskede 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Enskede 2015/2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Enskede 2015/2016 På Kunskapsskolan Enskede värnar vi om oss själva och varandra samt bemöter alla med respekt. Vi är även måna om

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD

3 (24) Likabehandlingsplan FÖRORD 3 (24) FÖRORD Vårt ansvar är att vara lyhörd, se varje barn, ta till vara varje barns förmåga, att barnen upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker och att vistas på förskolan,

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra Husby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2014/2015

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2014/2015 HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning Innehåll Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling, läsåret 2014/15...2 Lagens

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Lärlingsgymnasiet i Sverige ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lärlingsgymnasiet i Sverige ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling Lärlingsgymnasiet i Sverige ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen gymnasieskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux Överkalix kommun Skolförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux Fastställt 2014-09-30 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 METOD... 3 Metod gymnasieskolan...

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola ^ Skolinspektionen Huvudmannen för internationella Engelska Skolan i Nacka inf o@engelska.se Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Nacka donald.christian@engelska.se för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling /Plan mot kränkande behandling För: Kila skola och Fritidshem Datum: 120924 2 (24) INLEDNING 3 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 5 DEFINITIONER... 6 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 VISION...

Läs mer

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Verksamhet: Rostaskolan Betyg och bedömning, skola Stödtimmen i åk 5-6 har gjort att vi fått högre måluppfyllelse. Tidiga utvecklingssamtal har bidragit

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Ekonomiprogrammet

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Ekonomiprogrammet Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Ekonomiprogrammet INLEDNING Alla skolor i Sverige är enligt skollagen skyldiga att upprätta en plan mot kränkande behandling. Enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen i Tierp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen i Tierp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen i Tierp - Grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning, Svenska för invandrare (SFI), Särskild utbildning för vuxna. Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Enligt 14a kap. 8 skollagen och 3 kap. 16 diskrimineringslagen Sonfjällsskolan, Hede Rymden, Paviljongen och 6-9 Gäller under läsåret 2010-2011 Handlingsplanens

Läs mer

Remiss till klass- och elevråd september Likabehandlingsplanen. inslag

Remiss till klass- och elevråd september Likabehandlingsplanen. inslag Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Skytteholmsskolan i Solna 2015-2016 Årlig plan gällande likabehandling i skola årskurs F-9 och fritidshem. Gäller under perioden augusti 2015-augusti

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Sörängs skola F-6 Ansvariga för planen: Rektor/förskolechef Vår vision: Sörängsområdet ska vara

Läs mer

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 1 Solhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är Förskoleklass, Grundskola åk 1-6,

Läs mer

MANUAL. för arbetet med Åtgärdsprogram inom Barn- och utbildningsförvaltningen

MANUAL. för arbetet med Åtgärdsprogram inom Barn- och utbildningsförvaltningen MANUAL för arbetet med Åtgärdsprogram inom Barn- och utbildningsförvaltningen Innehåll: Inledning Samarbete skola-hem... 3 Åtgärdsprogram och IUP... 3 Att utreda och kartlägga... 3 Att utreda/kartlägga

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/2016 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever

Läs mer

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013 1 (8) 2014-02-28 Dnr: Handläggare Rektor Johan Romberg Telefon 0522-697417 johan.romberg@uddevalla.se Östrabo 1, Naturvetenskapsprogrammet Uddevalla Gymnasieskola Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund.

LIKABEHANDLINGSPLAN. Annan kränkande behandling är ett uppträdande som är kränkande av en elevs värdighet utan att ha någon diskrimineringsgrund. LIKABEHANDLINGSPLAN Likabehandlingsplan för Sven Eriksonsgymnasiet 10/11 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan

Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trygghetsplan Martin Koch-gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan VT 2015 Innehållsförteckning 1. Martin Koch-gymnasiets vision och mål 3 2. Trygghetsplanens syfte 3 3. Arbetsgrupp

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (13) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen; förskoleklass, fritidshem, grundskola, årskurs 1-9 Läsår: 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2014 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Färsingaskolans verksamhet har under 2013 präglats av sammanslagning

Läs mer

Likabehandlingsplan Donnergymnasiet Göteborg. Läsåret 2012-2013

Likabehandlingsplan Donnergymnasiet Göteborg. Läsåret 2012-2013 Likabehandlingsplan Donnergymnasiet Göteborg Läsåret 2012-2013 1 Innehållsförteckning 1. Introduktion 3 Del 1: 2. Lagar och styrdokument 3 3. Begreppsdefinitioner: Vad är kränkande behandling? 5 4. Donnergymnasiets

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer