Nyheter i Norstedts Skatt /C

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyheter i Norstedts Skatt 2011.3/C"

Transkript

1 Nyheter i Norstedts Skatt /C Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt som innehåller fastställda deklarationsblanketter samt påslagen anstånds- och SRU-funktionalitet. Anstånd med inlämning av deklarationer tax 2011 Den 2 maj är enligt lag senaste inlämningsdag för deklarationen för både fysiska och juridiska personer. Om byråanstånd medges ska deklarationerna levereras successivt under perioden 2 maj - 15 juni De generösaste anståndsplanerna får man om man lämnar såväl anståndsansökan som SRUuppgifter elektroniskt. Vid 2011 års taxering gäller följande datum och procentsatser för leverans av SRU-uppgifter och självdeklaration. Anståndsansökan och SRU-uppgifter lämnas elektroniskt 16 maj 50 % 31 maj 25 % 15 juni 25 % Anståndsansökan lämnas på papper och SRU-uppgifter lämnas elektroniskt 16 maj 60 % 31maj 20 % 15 juni 20 % Anståndsansökan och SRU-uppgifter lämnas på Papper 3 maj 35 % 16 maj 60 % 31 maj 4 % 15 juni 1 % Anstånd 2011 i Norstedts program Anstånd i Norstedts program Använder du Norstedts Klient skapar du enkelt ett anstånd via anståndsguiden som finns inbyggd i programmet. Om du inte har Norstedts Klient så finns det möjlighet att skapa planmässig anståndsansökan inifrån Norstedts Skatt. Detta förutsätter att du har tilläggsmodulen Klientdatabas. Nedan följer en kort beskrivning av hur man begär anstånd. Mer information finns bl.a. i Norstedts Klients användarinstruktion. 1 (8)

2 Anstånd i Norstedts Klient 1) Markera alla de klienter som du vill begära anstånd för. Det finns fyra sätt att göra detta på. Om du föregående år begärde anstånd för dina klienter i Norstedts Klient och vill begära anstånd för samma klienter kan man gå in under menyn Åtgärder och välja Markera all klienter med planmässigt anstånd föregående taxår. Ctrl + A, vilket innebär att du markerar alla klienter. Shift + piltangenterna Ctrl + markering med musen, detta gör att du kan hoppa över vissa klienter. Om du vill att anstånd ska begäras för varje handläggare för sig, kan du använda dig av Visa urval som finns i knappraden i Norstedts Klient i form av en kikare. I urvalet kan du välja en viss handläggare och bland dennes klienter välja dem det skall begäras anstånd för. 2) Nästa moment är att starta Anståndsguiden, som du hittar under menyn Åtgärder. Sedan är det bara att följa de anvisningar som Anståndsguiden ger. 3) I Anståndsguiden - Avslutning kommer du att få en fråga om du vill exportera ansökan via Skatteverkets filöverföringstjänst eller via flyttbart media (diskett, CD, USB). Om du vill exportera på en gång ska du sätta ett kryss i rutan. Glöm inte att ha en eller flera disketter tillgängliga om du skall exportera via diskett. Om du lämnar in ansökan elektroniskt ska du inte lämna in några blanketter. 4) Om du väljer att exportera vid ett senare tillfälle går man in i Anstånd (enklast genom genvägarna till vänster) och sedan in under menyn Anståndslista /Exportera till SRU eller Export blankett, och följer anvisningarna. Anstånd i Klientdatabasen 1) Under menyn Verktyg i skatteprogrammet hittar du Klientdatabasen, välj Förteckning. 2) Alla de klienter du vill begära anstånd för måste vara markerade med ett p för planmässigt anstånd vid klient uppgifterna. Detta måste göras var klient för sig, det finns inte som i Klient en uppdragshanterare för alla klienter. 3) Gå in under verktyg inställningar Fliken SRU. Kontrollera samtliga inställningar för export på de tre första flikarna. 4) I klientdatabasens förteckning klickar du sedan på knappen Anstånd och väljer Guide Ansökan anstånd enligt plan. 5) En dialogruta öppnas. Följ instruktionerna punkt 1-6. Genom att trycka på knapparna kommer du till aktuell plats i programmet. 6) Observera att i de fall uppgifterna lämnas elektroniskt så ska inte några blanketter skickas in. 7) Exporten av SRU-uppgifterna görs genom att du klickar på knappen vid punkt 6. Du kan även välja att exportera via Export SRU under arkivmenyn SRU-filer till Skatteverket - allmänt Deklarationer och anståndsansökningar kan lämnas till Skatteverket elektroniskt som SRU-filer via två olika medier: 1. Filöverföring via Skatteverkets webbplats 2. Flyttbart media, t ex diskett, USB-minne eller CD Krav För att kunna skicka in SRU-filer via filöverföringstjänsten krävs att du har en e-legitimation eller ett konverterat ELDA-certifikat. 2 (8)

3 SRU-filer i Norstedts program I Norstedts Skatt I Skatteprogrammet sparar du dina deklarationsfiler precis som vanligt. I de fall du sparar en deklation som innehåller SRU-uppgifter genereras en SRU-fil. SRU-filerna ser du i SRU-dialogen som du hittar i Arkivmenyn under Export SRU. Norstedts Skatt - Exportguide När du ska exportera dina SRU-filer eller din anståndsansökan markerar du filerna i listan och klickar på Export. Du möts nu av en guide där du själv väljer vilket media du vill använda för att leverera dina filer. Väljer du Skatteverkets filövering kommer programmet att skapa upp två stycken filer; blanketter.sru och info.sru. När dessa filer genereras skapas en underkatalog till din SRU-mapp. Underkatalogen namnsätts till Inlämning + dagens datum och tid för exporten. Dina filer, dvs blanketter.sru och info.sru, läggs sedan i katalogen. Så här kommer det att se ut om du sparar SRU-filerna under "Mina dokument" enligt vårt förslag vid installationen: C:\Mina dokument\norstedts Juridik\Skatt\Tax 2011\SRU\Inlämning Gör du ytterligare en export samma dag kommer de nya filerna att läggas i en katalog med samma datum men annan tid. Notera att storleken på filen blanketter.sru kan vara högst 5Mb. Programmet sköter detta med automatik. Har du markerat så många filer för export så att storleken överskrids skapas automatiskt ytterligare ett inlämningspaket. När detta är klart går du in på Skatteverkets webbplats. Där väljer du E-tjänster / Filöverföring. Där bifogar du filerna blanketter.sru och info.sru som ligger i katalogen med rätt datum och tid. Norstedts Klient All funktionalitet som finns i Norstedts Skatt beträffande nytt sätt för SRU-inlämning finns också i Norstedts Klient Blanketter som kan skickas via SRU Vilka blanketter skickas via SRU-export till Skatteverket? 2 R Räkenskapsschema AB 2 S Skattemässiga justeringar AB 2005 Ändring av basuppgifter 3 (INK3) samtliga uppgifter på sidan 2 och 4 samt räkenskapsschemat R3. 4 (INK4), utom sida 1, med eller utan räkenskapsschema R4. Delägaruppgifter handelsbolag, blankett 4 sidan fyra, blankett 4B (SKV 2004b) NE NEA N3A N3B N4 N7 N8 N9 MB T1 T2 3 (8)

4 K2 K4 K5 K6 K7 K8 K9 K10 K10A K12 K13 K15A K15B SRU nyheter Nyheter från Skatteverket Skatteverket har gjort få ändringar av SRU-hanteringen i år. Den som vill veta mer exakt vad kan läsa Skatteverkets anvisning SKV 269 (utg. 18) Teknisk beskrivning inkomståret 2010 för elektronisk redovisning. Broschyren finns endast som pdf-fil på Skatteverkets webbplats ( Några av de ändringar som gjort är: * Vissa koder har tagits bort eller tillkommit på blanketterna INK2, INK3, INK4, NE, N3A, N3B, N7, K2, K10 och T2 * En ny blankett har tillkommit, N9 * Koncernuppgifter har tagits bort på INK2S. * Nya regler har införts på tex K2, K5 och K6 angående tvingande fält eller fält som inte får förekomma tillsammans. * Fr.o.m. onsdagen i vecka går det att skicka in filer via Skatteverkets webbplats. Nyheter i programmet Programmet och alla blanketterna är uppdaterade med de nya och ändrade SRU-koderna och andra förändringar enligt Skatteverkets tekniska beskrivning. Hanteringen av SRU-filer och anstånd är i princip oförändrad sedan förra året men vi vill särskilt uppmärksamma om vissa ändringar som gjordes förra året efter önskemål från kunder: Sortering på användare För de byråer som har flera olika handläggare har listan över SRU-filer kunnat bli mycket lång och oöverskådlig. Vi fick därför önskemålet att man skulle kunna sortera SRU-filerna efter handläggare, på samma sätt som man kan göra om man skickar SRU via Klient-programmet. Vi har därför lagt till en kolumn i SRU-listan och SRU-dialogens deklarationsvy där man ser vem som sparat SRU-filen respektive deklarationsfilen. I kolumnen visas det användanamn man angivit i inloggningsdialogen för den som senast sparat filen. Genom att klicka på kolumnrubriken sorteras förteckningen i bokstavsordning så varje handläggare snabbt kan hantera sina egna filer. 4 (8)

5 Att inte skapa SRU Vi rekommenderar att man har inställningen att SRU-filer ska skapas automatiskt när deklarationen sparas. En del kunder vill ha den inställningen men ändå kunna undanta att vissa deklaranter sparas som SRU, till exempel för att man bara gör enstaka blanketter för kunden och därför inte kan skicka en komplett SRU-fil. Kryss på BAS För att kunna hantera detta har vi lagt till ett kryssfält på BAS-sidan där man kryssar i om man vill att SRU-fil INTE ska skapas för deklaranten. Det krävs alltså ett aktivt val för att utesluta en deklaration från SRU-lagring om man har inställningen för automatisk lagring, vilket är standard i programmet. Krysset ersätter det som tidigare fanns på BAS-sidan om näringsuppgifter. Men eftersom det gamla krysset endast var en upplysning till handläggaren och inte styrde någon lagring har vi valt att inte markera det nya automatiskt även om det gamla var ikryssat. Om ni kryssar i fältet för att SRU inte ska sparas innebär det dels att SRU-filen inte sparas med automatik när deklarationsfilen sparas. Dessutom kommer deklarationsfilen inte att synas i SRUdialogens deklarationsvy, man kommer alltså inte att i efterhand kunna skapa en SRU-fil om man inte tar bort krysset på BAS-sidan och sparar om filen. Om man satt krysset i en deklaration som sparats tidigare kan det finnas en SRU-fil skapad. När deklarationen sparas på nytt görs en kontroll för detta och man får en fråga om filen ska tas bort. Vill man inte ha kvar den gamla SRU-filen bör man naturligtvis ta bort den. Det finns sedan tidigare andra sätt att helt eller delvis styra att SRU inte sparas, dessa är oförändrade, men redovisas här kortfattat: SRU enligt KDB De som använder programmets inbyggda Klientdatabas (KDB) kan välja att på SRUinställningarna ange att SRU ska lagras enligt Klientdatabasen. Har man den inställningen känner programmet av om man i klientuppgifterna angivit att deklarationen Ska lämnas på ADB. Har man satt ett NEJ i det fältet sparas inte SRU-fil för den klienten. Har man inställningen Enligt klientdatabas innebär det att krysset för SRU på BAS-sidan inte visas eftersom Klientdatabasens uppgifter styr lagringen. Ingen Lagring Som alternativ till att lagra SRU automatiskt eller enligt Klientdatabasen kan man göra inställningen att SRU-filer inte ska lagras. Då sker igen automatisk lagring av SRU-filer när deklarationen sparas. Vill man ändå skicka SRU-filer kan man i efterhand gå till SRUdialogens deklarationsvy, markera önskade filer och klicka på Skapa-knappen så sparas de markerade filerna som SRU. Vissa blanketter I normalfallet sparas uppgifter från alla blanketter som är SRU-kodade till SRU-filen. Om man vill att deklarationen ska sparas som en SRU-fil men att vissa blanketter inte ska finnas med i filen kan man välja att just den/de blanketterna inte ska sparas. Enklast gör man det genom att högerklicka på blanketten i Översikten nere till vänster i arbetsgången. Klicka sedan bort bocken i Exportera blankett till SRU. Då kommer inte uppgifterna med i filen. Detta kan behöva göras om uppgifter i en blankett inte accepteras av Skatteverket, till exempel om man anger ett utländskt organisationsnummer på blankett K10. 5 (8)

6 Nyheter och ändringar i blanketter INK1-1 ROT avdrag Förtryckta uppgifter om ROT/RUT ska ses som att man kvitterar erhållen skattereduktion enligt fakturamodellen genom att skriva på deklarationen. De skattereduktioner som Skatteverket känner till vid deklarationsutskicket kommer att förtryckas och framgå av specifikationen till inkomstdeklarationen. Detta kan vara förmån av husarbeten, preliminära skattereduktioner som du fått på faktura, m.m. Skattereduktionen får vara högst kr per sökande. Har du fått skattereduktion genom att den som utfört arbetet gjort avdrag för skattereduktionen på fakturan måste du ange denna i angivet fält för att vi ska kunna beräkna slutlig reduktion. Det kan vara så att du inte kan utnyttja hela skattereduktionen beroende på din inkomst eller andra skattereduktionen som görs före skattereduktionen för husarbeten. Skattereduktion som inte kan utnyttjas framgår av skatteberäkningens resultatsida. INK1-2 Nedsättning egenavgifter för fysisk person Från och med 2011 års taxering kan enskilda näringsidkare under vissa förutsättningar få nedsättning av egenavgifterna. Detsamma gäller för fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Nedsättningen av egenavgifter får göras av aktiva näringsidkare som har en nettoinkomst överstigande kr. Avdraget kan bara göras av aktiva näringsidkare som är 26 till 64 år vid ingången av året före taxeringsåret och som betalar fulla egenavgifter. Avdraget är 5 % av avgiftsunderlaget för inkomst av aktiv näringsverksamhet, men maximerat till kr för enskilda näringsidkare och till kr totalt för samtliga delägare i handelsbolag per år kr gäller även när flera personer bedriver ett enkelt bolag tillsammans. Så här fyller du i sidan två på blankett INK1 Om du endast har inkomst av enskild näringsverksamhet och vill ha nedsättning av egenavgifterna så räcker det med att sätta ett kryss vid kod 142 på sidan 2. Observera att blankett NE måste vara kopplad till INK1. I exemplet antar vi att nettoinkomsten är kr, det ger en nedsättning av egenavgifterna med kr. Har du inkomst från handelsbolag eller enkelt bolag måste du i stället ange belopp för nedsättningen vid kod 143. Om du har inkomst från både enskild näringsverksamhet och handelsbolag fyller du i den sammanlagda nedsättningen vid kod 143. Det ska inte vara ett kryss vid kod 142. N9 Det finns en ny blankett - N9 - för nedsättning av nedsättningen. Gäller endast fysiska personer inom jordbruks och fiskerisektorn som har fått statligt stöd av mindre betydelse. 6 (8)

7 N3B På N3B finns en fördjupningsdialog som visar ingående negativ justerad anskaffningsutgift (JAU). I taxeringen 2011 ska negativ JAU tas upp som intäkt på INK2 eller INK3. Du har möjlighet att fördela intäkten på taxeringarna och gör fördelningen i fördjupningsdialogen. Överföring sker automatiskt till huvudblanketten. En ny punkt 5 som berör utdelning på näringsbetingade innehav har tillkommit. BLA Löne- och avkastningsskatteblanketten (BLA) har ändrats. Ett nytt fält har tillkommit, som avser utländsk pensionsförsäkring. Skatten är 15 procent och underlaget beräknas på det ingående värdet vid kalenderårets ingång. Du får själv fylla i underlaget på skatteberäkningen under avkastningsskatt för att får en riktig skatteberäkning. För utländska kapital- och pensionsförsäkringar ska beskattningsåret alltid vara detsamma som kalenderåret. Detta gäller för avkastningsskatt enligt 2 första stycket 7, 8,och 9 lag (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel. Proportionering i förhållande till räkenskapsårets längd görs inte för utländska försäkringar. Övriga procentsatser avseende FORA och Collectum är uppdaterade för 2010 och K2 Blankett K2 har ändrats en del. Ett nytt avsnitt, F, för återföring av preliminärt uppskovsbelopp har skapats för de fall där hela uppskovet ska återföras. Avsnitt G har också ändrats med anledning av att tillägget på 10 % har tagits bort. Här beräknas det slutliga uppskovsbeloppet när det var preliminärt vid förra årets taxering. Krysset för uppgift om ersättningsbostaden finns i utlandet finns numera i avsnitt I. K10 Blanketten har fått några färre fält då klyvningsregeln för fördelning av tjänste- och kapitalbeskattad vinst är borttagen. Detsamma gäller uppgifterna om utgående sparad lättnad då tax 2011 är sista året att nyttja sparad lättnad Blankett 4639, Ansökan/Anmälan, Avregistrering/ändring av uppgifter, finns nu i programmet. Nya upplysningsfält om årsbokslut/årsredovisning Ett nytt avsnitt med kryssrutor angående årsredovisningen/årsbokslutet har lagts in på alla näringsblanketter. Här ska man ange om årsredovisningen har reviderats och om man haft hjälp vid upprättandet av årsredovisningen/årsbokslutet. Frågan om revision finns inte på blankett NE. SRU rapport När du har importerat belopp till NE, R2, R3 eller R4 har du möjlighet att hämta en rapport som visar SRU kod, vilka konton som hämtats till SRU koden, belopp samt till vilket fält beloppet förts. Rapporten har utökats med en kolumn som visar fältnummer och namn på respektive blankett. Knappen SRU-rapport visas bara när det finns importerade värden och ligger på första sidan på respektive blankett. 7 (8)

8 Nyheter i beräkningsmodulerna Resultatplanering Inkomstplanering för enskild näringsverksamhet och för delägare i handelsbolag. Grafiken till beräkningarna är omgjord och har förtydligats med förklaringar till de olika staplarna. Resultatanalys för enskild näringsverksamhet och aktiebolag. Grafiken till analyserna har förtydligats med förklaringar till de olika staplarna. Inkomstplanering för fysisk person som bedriver näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag (ENIP och HBIP) kommer att ersätta nuvarande resultatplanering för fysiska personer (EN och HB). De sistnämnda kommer att tas bort till version 1 av Norstedts Skatt Boendekalkylerna Boendekalkylerna är uppdaterade med Konsumentverkets beräknade levnadskostnader för Nyheter i Norstedts Processtöd Reko Nu kan du bifoga egna filer till varje punkt i listan. Punkten måste först expandera så att hjälptexten och noteringsfältet visas. Därefter klickar du på knappen för Bifoga filer. Du kan välja om du vill göra en länk eller om du vill bädda in filen så att den sparas i processfilen. Ett gem visas vid punkten i listan då filer har bifogats. På så sätt kan du enkelt se till vilken punkt det finns bifogade filer utan att behöva expandera varje punkt. Efter varje bifogad fil visas en knapp för att Ta bort den bifogade filen. Om ni är flera som arbetar med samma processfil samtidigt sker en direkt uppdatering av de ändringar som en användare gör hos övriga användare. Filen behöver inte sparas för att du ska kunna se vad en kollega har skrivit eller vilka filer som har bifogats. På de punkter i listan som hänvisar till Norstedts Klient eller Norstedts Transaktionsanalys finns nu pilar inlagda som startar respektive program. Du kommer till startsidan där du öppnar det uppdrag du vill arbeta med. 8 (8)

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.C.1

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.C.1 Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.C.1 Välkommen till version 2011.C.1 av Mamut Skatt Norstedts. Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 och Mamut Skatt

Läs mer

Norstedts Skatt Proffs 2010.3 Norstedts Skatt Företag 2010.C Norstedts Skatt Privat 2010.C

Norstedts Skatt Proffs 2010.3 Norstedts Skatt Företag 2010.C Norstedts Skatt Privat 2010.C Norstedts Skatt Proffs 2010.3 Norstedts Skatt Företag 2010.C Norstedts Skatt Privat 2010.C Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt som innehåller fastställda

Läs mer

Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2009.4

Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2009.4 Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2009.4 Ann-Charlotte Salander - Produktchef I version 2009.4 är programmet fortsatt uppdaterat för taxeringen 2009. Nyheter i version 2009.4. Beräkningshjälp till schablonintäkt

Läs mer

Nyheter i Norstedts Skatt 2012.3/C

Nyheter i Norstedts Skatt 2012.3/C Nyheter i Norstedts Skatt 2012.3/C Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt. I version 2012.3 är programmet fortsatt uppdaterat för taxeringen 2012. Blanketter

Läs mer

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2010.C.2 Mamut Skatt Norstedts Standard 2010.C.2

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2010.C.2 Mamut Skatt Norstedts Standard 2010.C.2 Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2010.C.2 Mamut Skatt Norstedts Standard 2010.C.2 Välkommen till de första versionerna av Mamut Skatt Norstedts. Programmet är framtaget i samarbete med Norstedts

Läs mer

Hogia Redovisning & Revision AB. Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare

Hogia Redovisning & Revision AB. Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare Hogia Redovisning & Revision AB Anståndshantering Hogia Kund- och Uppdragshanterare Innehållsföteckning 1. Inledning 3 1.1 Syfte 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Termer och Förkortningar 3 1.4 Bakgrund 3 1.4.1 Skatteverket

Läs mer

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.2/B

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.2/B Nyheter i Norstedts Skatt 2011.2/B Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt som innehåller en del blankettförändringar och uppdaterade modulberäkningar. Förutom

Läs mer

GUIDE Ansökan planmässigt anstånd

GUIDE Ansökan planmässigt anstånd Sida 1 av 6 GUIDE Ansökan planmässigt anstånd Sidan finns under menyn Verktyg Klientdatabas Förteckning Anstånd Guiden hjälper dig steg för steg att skapa en ansökan för planmässigt anstånd. Ansökan kan

Läs mer

Versionsnyheter 2013.1

Versionsnyheter 2013.1 Visma Skatteprogram Versionsnyheter 2013.1 SRU-filer till Skatteverket Funktionen för SRU-export i programmet kan nu användas, sedan Skatteverket fastställt årets specifikation av innehållet i SRU-filer.

Läs mer

Avräkning av utländsk skatt Privatpersoner

Avräkning av utländsk skatt Privatpersoner Denna blankett använder du när du begär avräkning av utländsk skatt. Du behöver inte fylla i blanketten om du bara begär avräkning för utländsk skatt på utdelning och den utländska skatten finns med på

Läs mer

Anståndsguide Norstedts Klient

Anståndsguide Norstedts Klient Anståndsguide Norstedts Klient Finns i Norstedts Klient under menyn Åtgärder Anståndsguide eller klicka på ikonen i verktygsraden Du måste börja med att markera för vilka klienter du vill göra anstånd.

Läs mer

Mamut Skatt Norstedts Start 2011.B.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.B.1

Mamut Skatt Norstedts Start 2011.B.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.B.1 Mamut Skatt Norstedts Start 2011.B.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.B.1 Välkommen till årets första version av Mamut Skatt Norstedts! I version 2011.B.1 är programmet uppdaterat för taxeringen 2011.

Läs mer

Dags att deklarera. Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj.

Dags att deklarera. Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj. 2016 Dags att deklarera Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj. Godkänn din deklaration enkelt med sms. Gör så här: 1. Sms:a ditt personnummer och din kod för underskrift till 71144.

Läs mer

Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015

Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015 Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015 Använder du HKU (Hogia Kund- och Uppdragshanterare) ska SRU-genereringen göras från HKU. Ett separat instruktionsdokument finns på Kundtorget.

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Handledning Biträdessidan Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från

Läs mer

Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.1

Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.1 Nyheter i Norstedts Bokslut 2011.1 Kristina Dahlberg Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Bokslut. Denna version består framför allt av uppdateringar inför 2010 års bokslut. Norstedts

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Internettjänsten Skolmjölk

Internettjänsten Skolmjölk Jordbruksverkets vägledning Internettjänsten Skolmjölk Mars 2008 VG 2:34 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår hemsida: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vad krävs för att söka stöd med hjälp

Läs mer

Manual program DPR SRU tax10

Manual program DPR SRU tax10 Manual program DPR SRU tax10 Ett program som skapar korrekta SRU-koder till 2010 års taxering Bakgrund I 2008 års taxering har Skatteverket gjort en omfattande blankettöversyn. I tax 2010 är blanketterna

Läs mer

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Instruktion - hämtning av kontrolluppgifter från Nyps 2013-01-09 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Henrik Hedlund 0.5 Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter

Läs mer

Dags att deklarera. Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj.

Dags att deklarera. Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj. 2016 Dags att deklarera Deklarationen ska finnas hos Skatteverket senast den 2 maj. Godkänn din deklaration enkelt med sms. Gör så här: 1. Sms:a ditt personnummer och din kod för underskrift till 71144.

Läs mer

Skapa kontrolluppgifter

Skapa kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter From v1 innehåller Xdesk lön även funktion för att skapa kontrolluppgifter för föregående år. Innan du väljer att arbeta med att skapa dina kontrolluppgifter, bör du kontrollera

Läs mer

Alla tilläggsmoduler är tillgängliga i första versionen för säsongen!

Alla tilläggsmoduler är tillgängliga i första versionen för säsongen! Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2010.1 Norstedts Skatt Företag 2010.A Norstedts Skatt Privat 2010.A Ann-Charlotte Salander - Produktchef Nyheter i versionen Välkommen till en ny version av Norstedts

Läs mer

Filöverföring, enstaka deklaration

Filöverföring, enstaka deklaration Filöverföring, enstaka deklaration Bra att veta vid generering av SRU-filer Enstaka deklaration Du kan generera SRU-filer för en deklaration i taget. Detta för att du t ex i samband med färdigställandet

Läs mer

Versionsnyheter från Visma Spcs

Versionsnyheter från Visma Spcs Versionsnyheter från Visma Spcs Visma Lön Special version 2016.00 Vanliga frågor vid årsavslut Måste jag uppdatera till version 2016.00 innan jag gör januarilönen? Ja, du måste uppdatera till version 2016.00

Läs mer

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2014-03-04 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Godman redovisning 2012

Godman redovisning 2012 Godman redovisning 2012 Kort presentation av Godman redovisning 2012 och vad som är nytt och förändrat. Startsidan Programmets startsida har inte får några större förändringar. Det som är nytt är att det

Läs mer

Filöverföring, enstaka deklaration

Filöverföring, enstaka deklaration Filöverföring, enstaka deklaration Öppna den deklaration du vill skicka. Gå till Verktyg Skapa SRU-filer för inlämning. Du kommer nu till en guide i tre steg. Steg 1, Information om uppgiftslämnaren Första

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

CSN-rapportering, gymnasiet

CSN-rapportering, gymnasiet CSN-rapportering, gymnasiet Förutsättning, modul CSN. Förberedelser Göra inställningar i enhetsregistret 1. Välj Organisation Enhet 2. Sök efter rätt enhet, dvs den enhet eleverna som ska rapporteras tillhör.

Läs mer

genereras endast från Akriv Skriv ut Skrivare

genereras endast från Akriv Skriv ut Skrivare Vanliga frågor i Supporten för Norstedts Skatt: Om du stöter på problem i Norstedts Skatt börja alltid med att kontrollera att du har den senaste versionen av programmet, samt alla tillgängliga uppdateringar.

Läs mer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18 Användarmanual för Bossadministratörer Användarmanual för Bossadministratörer Konsumentverket 2016 Support: boss@konsumentverket.se Förord Bakgrunden till att Konsumentverket

Läs mer

Filimport till Skatteverkets e-deklaration

Filimport till Skatteverkets e-deklaration Import till eink Filimport till Skatteverkets e-deklaration Import av blanketter till e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 I e-tjänsten för inkomstdeklaration 1 (nedan eink) har Skatteverket infört möjligheten

Läs mer

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag...

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag... *Skatteverket 1(21) 2014 12-16 Sammanfattning... 2 1 Inledning... 2 2 Förutsättningar som skattetabellerna grundas på... 3 3 Tabellernas indelning i kolumner... 3 4 Tabellernas indelning i avlöningsperioder...

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Registreringsprogram. kontrolluppgifter

Registreringsprogram. kontrolluppgifter VIKTIGT! Programmet är avsett att användas på fristående pc (ej nätverk). Registreringsprogram för kontrolluppgifter INKOMSTÅRET 2004 Checklista Om du redan har ett ADB-program (t.ex. löne pro gram) som

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.2a

Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion. FLEX Lön. Version 16.2a Användarmeddelande (maj 2016) Ny programversion FLEX Lön Version 16.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i Flex Lön i version 16.2a. Bland nyheterna kan nämnas

Läs mer

Nyheter 3LPro 2014.Q2

Nyheter 3LPro 2014.Q2 INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyheter 3LPro 2014.Q2 Nyhetsdokument VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: SVENSKNABBEVÄGEN

Läs mer

Försäljning av aktier

Försäljning av aktier SKV 33 utgåva 8 Försäljning av aktier Information, exempel och blanketter Den här informationen vänder sig till dig som under 0 har sålt marknadsnoterade aktier har löst in eller sålt nollkupongare eller

Läs mer

Rapportering till FORA 2016

Rapportering till FORA 2016 Användarmeddelande 20151221 Rapportering till FORA 2016 Bäste kund! I januari varje år ska företag knutna till Fora rapportera löneuppgifter för sina anställda till Fora. Uppgifterna ska rapporteras på

Läs mer

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.1/A

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.1/A Nyheter i Norstedts Skatt 2011.1/A Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt! I version 2011.1 är programmet uppdaterat för taxeringen 2011. Beräkningar i moduler

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING... 3 1.4 GENERELLA

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Import från Visma Administration eller annat bokföringsprogram

Import från Visma Administration eller annat bokföringsprogram Import från Visma Administration eller annat bokföringsprogram Detta dokument beskriver hur du exporterar en SIE-fil från bokföringen och sedan importerar till Visma Skatteprogram. För enskild firma är

Läs mer

Extra inställningar i Mozilla Thunderbird

Extra inställningar i Mozilla Thunderbird Extra inställningar i Mozilla Thunderbird Mozilla Thunderbird kan användas för att läsa E-post i den universtitetsgemensamma e- postlösningen via protokollet IMAP. Det ger endast till gång till E-post

Läs mer

Visma Analys. Ekonomilösningar som du vill ha det

Visma Analys. Ekonomilösningar som du vill ha det Visma Analys Analysera ditt företags ekonomi och ta bättre beslut med hjälp av Visma Analys ett effektivt verktyg för nyckeltalsanalyser, spårning av felaktigheter i bokföringen, samt för planering och

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

Försäljning av småhus

Försäljning av småhus SKV 379 utgåva 18 Försäljning av småhus Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt ditt småhus (villa, kedjehus, radhus eller fritidshus) eller

Läs mer

MANUAL FÖR NORSTEDTS BYRÅ (1.1)

MANUAL FÖR NORSTEDTS BYRÅ (1.1) MANUAL FÖR NORSTEDTS BYRÅ (1.1) 1 Ord och begrepp i Byrå... 5 Snabbkommandon... 5 Lägga upp en ny klient... 6 Räkenskapsår... 6 Skapa ett nytt räkenskapsår 6 Ta bort ett räkenskapsår 7 Förkorta och förlänga

Läs mer

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 1 Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 Ola Stjärnhagen 2 Skapa rapport 1. Klicka på Enkät > Hitta enkät. Listan som dyker upp visar endast de 50 senast skapade enkäterna. Klicka på Sök

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

Socialstyrelsens äldreundersökningar, manual till Indikators webbverktyg

Socialstyrelsens äldreundersökningar, manual till Indikators webbverktyg - Socialstyrelsens äldreundersökningar, manual till Indikators webbverktyg Institutet för kvalitetsindikatorer Välkommen att använda Indikators webbverktyg Institutet för kvalitetsindikatorer i Göteborg

Läs mer

Semester och arbetstidsförkortning

Semester och arbetstidsförkortning Hantverksdata Bilanco 2011-04-01 Semester och arbetstidsförkortning Innehåll SEMESTERUPPDATERING... - 2 - ARBETSTIDSFÖRKORTNING... - 5 - www.hantverksdata.se - 1 - Semesteruppdatering Uppdateringen ska

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

Guide fö r SRU-inlä mning

Guide fö r SRU-inlä mning Guide fö r SRU-inlä mning I Norstedts Byrå lämnar du enkelt in dina deklarationsuppgifter via SRU till Skatteverket. Du når funktionen under meny och inlämning av SRU-uppgifter. Den information som visas

Läs mer

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 1 (16) HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 2 (16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HANDLEDNING FÖR WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.1 LATHUND... 3 1.2 ÖVERSIKT ARBETSLÄGE WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.3 INFORMATION OM BILPOOLENS

Läs mer

INSTRUKTION Specifikation E modul.doc

INSTRUKTION Specifikation E modul.doc 1 (13) Syfte Detta är en instruktion för hur det är tänkt att specifikationen ska fyllas i vid beställning av en E modul. Förhoppningen är dock att specifikationsmallen är självinstruerande så att detta

Läs mer

Çrona Tid. Behörighetssystem. Copyright DataVara AB. Produktutveckling Morgan Klebom, Christian Elber, Hans Bäcklund, Thomas Palm

Çrona Tid. Behörighetssystem. Copyright DataVara AB. Produktutveckling Morgan Klebom, Christian Elber, Hans Bäcklund, Thomas Palm V Çrona Tid Copyright DataVara AB Produktutveckling Morgan Klebom, Christian Elber, Hans Bäcklund, Thomas Palm Handbok Lena Kragelund Omslag Studio Alice Ö Lilla torget 3, 441 30 Alingsås Telefon: 0322-67

Läs mer

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se Om MacElda Classic Denna version av Elda finns kvar av historiska skäl. Om du använder operativsystemet OSX, rekommenderas du att använda OSX-versionen av MacElda, EldaX. Skillnaderna mellan MacElda Classic

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Innehållsförteckning Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig

Läs mer

Hogia Skatt 2007.4. Nyheter

Hogia Skatt 2007.4. Nyheter Hogia Skatt 2007.4 Det här är den fjärde versionen av Hogia Skatt för taxeringsåret 2007. Det är årets första "skarpa" version vilket bl.a. innebär att Skatteverkets deklarationsblanketter för taxeringsåret

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Manual. Användargränssnitt

Manual. Användargränssnitt Manual Användargränssnitt 0 Innehållsförteckning ANVÄNDARGRÄNSSNITT... 1 1. MENYNAVIGERING... 1 2. BACKA-KNAPP... 2 3. GLOBALA FUNKTIONER... 3 4. PERIOD... 4 Avrundning... 4 5. FLERA FLIKAR SAMTIDIGT...

Läs mer

FUSIONSPLAN. 3. Alla av fusionen föranledda kostnader skall bäras av moderbolaget.

FUSIONSPLAN. 3. Alla av fusionen föranledda kostnader skall bäras av moderbolaget. FUSIONSPLAN Undertecknade Övningsbolaget AB, 556789-1234, moderbolaget, med säte i Nyköping, och Övningsbolaget Invest AB, 556679-1234, dotterbolaget, med säte i Nyköping, har denna dag upprättat en fusionsplan

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Användarmanual Mina sidor Timvärden

Användarmanual Mina sidor Timvärden Användarmanual Mina sidor Timvärden 1 1 Inloggning 3 2 Översikt 4 2.1 Välj anläggning 4 3 Timvärden 5 3.1 Ändra period 6 3.2 Zooma i diagrammet 7 3.3 Ändra periodstorlek 8 3.4 Visa som 8 3.5 Enhet 9 3.6

Läs mer

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall)

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall) Lathund Nyheter SiteVision har en inbyggd nyhetsfunktion. Den kan bland annat sättas upp för att visa en artikel på flera olika ställen på webbplatsen, tex som en notis på startsidan eller som ett arkiv

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Installationsanvisningar Mamut Skatt Norstedts

Installationsanvisningar Mamut Skatt Norstedts Installationsanvisningar Mamut Skatt Norstedts Observera att du vid nyinstallation först måste installera Norstedts Systemkomponenter, som finns för nedladdning på denna Supportsida. Följ instruktionerna

Läs mer

Inkomstplanering för enskild näringsidkare/delägare i HB

Inkomstplanering för enskild näringsidkare/delägare i HB Inkomstplanering för enskild näringsidkare/delägare i HB Arbetar du med näringsverksamhet för fysiska personer? Med Inkomstplanering har du möjlighet att kontrollera resultatet innan räkenskapsåret är

Läs mer

7. Skapa kontrolluppgiftsregister

7. Skapa kontrolluppgiftsregister VÄLJ ATT ARBETA I FÖREGÅENDE ÅR DATABASEN FÖR INKOMSTÅR 2014 7. Skapa kontrolluppgiftsregister Skapa register för kontrolluppgifter Utskrift av kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter och skicka till

Läs mer

Arbetsgången för Husarbete i Small Office Fakturering

Arbetsgången för Husarbete i Small Office Fakturering Arbetsgången för Husarbete i Small Office Fakturering Avdraget för husarbeten gäller för både reparations- och ombyggnadsarbete samt hushållsarbete. För mer detaljerad beskrivning besök skatteverkets hemsida

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Användarmanual Timvärde El o Fjärrvärme

Användarmanual Timvärde El o Fjärrvärme Användarmanual Timvärde El o Fjärrvärme INNEHÅLL 1 Inloggning...2 2 Översikt...3 2.1 Välj anläggning...4 3 Timvärden...5 3.1 Ändra period...6 3.2 Ändra periodstorlek...7 3.3 Visa som...8 3.4 Enhet...9

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Manual Svenska Äggs produktionsuppföljningsprogram

Manual Svenska Äggs produktionsuppföljningsprogram Manual Svenska Äggs produktionsuppföljningsprogram Version 091221 Innehållsförteckning Sid. 1. Logga in och starta RegÄgg 4. Registrera och redigera Hus 5. Registrera och redigera Avdelning 6. Registrera

Läs mer

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Uppdaterat 2015-11-16 Detta användarstöd hanterar: - avtal - behörigheter - roller - inloggning - kommunspecifik information och gäller i första hand dig som har

Läs mer

Betydelsefulla ändringar i PigWin Sugg mellan version 3.84 och version 3.95

Betydelsefulla ändringar i PigWin Sugg mellan version 3.84 och version 3.95 Betydelsefulla ändringar i PigWin Sugg mellan version 3.84 och version 3.95 Suggdata, arbetslista Det har tillkommit en möjlighet att välja om bilden Analysbegränsningar skall visas då man tar fram en

Läs mer

Användarmanual för ledare - ERC 2.0

Användarmanual för ledare - ERC 2.0 Användarmanual för ledare - ERC 2.0 TeliaSonera Sverige 1 2009-07-03 Användarmanual för ledare - ERC 2.0, T 17350-09 Innehållsförteckning Startsidan sid 3 Aktivitetsöversikt, huvudprojekt sid 4 Kontakter

Läs mer

Manual till 3C för CPUP

Manual till 3C för CPUP Manual 3C för CPUP version 2015-03-27 Manual till 3C för CPUP Innehåll sid 1. Inloggning 1 2. Comporto CPUP Patient 4 3. Comporto CPUP Arbetsterapeuter 6 4. Comporto CPUP Neuropediatriker 8 5. Comporto

Läs mer

Versionsnyheter från Visma Spcs. Visma Skatt 2011.11. Innehåll

Versionsnyheter från Visma Spcs. Visma Skatt 2011.11. Innehåll Versionsnyheter från Visma Spcs Visma Skatt 2011.11 Innehåll Visma Skatt 2011.11... 1 Justeringar som gjorts i version 2011.11... 3 Blanketten för Skatte- och avgiftsanmälan är uppdaterad... 3 Markering

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden januari maj 2016

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden januari maj 2016 Fakta för arbetsgivare och företag om Datum, belopp och procentsatser Perioden januari maj 2016 Nyheter för redovisningsperioderna januari maj 2016 Sjukförsäkringsavgiften höjs från 4,35 % till 4,85 %

Läs mer

Mawik Medlemsregister. Användarmanual

Mawik Medlemsregister. Användarmanual Mawik Medlemsregister Användarmanual INLEDNING Innehållsförteckning INLEDNING... 2 OM DENNA MANUAL... 2 Bilder från programmet... 2 Manualens innehåll... 2 STARTA PROGRAMMET... 3 MODULER OCH FLIKAR...

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering i Byra Innehåll Inställningar... 2 Klarmarkera SRU... 4 Meddelanden i SRU-status... 6 Filen är utcheckad... 6 Ingen deklarationsfil funnen... 6 För många filer... 7 Filen är inte lagrad i en deklarationsversion...

Läs mer

Utbildningsmaterial Personec Förhandling

Utbildningsmaterial Personec Förhandling Utbildningsmaterial Personec Förhandling Systemadministration Förhandling Neptune Personec P 2013-01-22 Sid 1 (28) Innehållsförteckning Systemförvaltning Personec förhandling... 2 Neptune behörighetssystem...

Läs mer

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok.

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok. Innehållsförteckning Systemkrav....................................3 Val av installation..............................12 Behörigheter..................................12 InstallationsCD................................13

Läs mer

Manual till 3C för CPUP

Manual till 3C för CPUP Manual 3C för CPUP version 2014-11-17 Manual till 3C för CPUP Innehåll sid 1. Inloggning 1 2. Comporto CPUP Patient 4 3. Comporto CPUP Arbetsterapeuter 6 4. Comporto CPUP Neuropediatriker 9 5. Comporto

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.0

Kom igång med LUPP 6.0 RIB 2012 Sidan 1 av 11 Kom igång med LUPP 6.0 Introduktion... 2 Installation... 4 Vad börjar jag med?... 6 Logga in... 6 Skapa användare... 7 Lägg in organisation, stationer och enheter... 8 Öppna Verksamhetsöversikten...

Läs mer

Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef

Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef Nyheter i Norstedts Tidbok 2008.2 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. Till denna version har vi gjort en del större ändringar samt en rad mindre justeringar,

Läs mer

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016

Fakta för arbetsgivare och företag om. Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016 Fakta för arbetsgivare och företag om Datum, belopp och procentsatser Perioden juni december 2016 Nyhet för redovisningsperioderna juni december 2016 Den reducerade avgiften för ungdomar tas bort fr.o.m.

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer