Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse VÅREN 2015 Gläntans Förskola Verksamhetsberättelse våren 2015 Frilufts Förskolor Gläntan.

2 Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler ligger i ett bostadsområde och har närhet till fina naturområden samt Mälaren. Vi arbetar efter Lpfö 98:10 samt Frilufts Förskolors Gröna tråd och Öva-pröva-läraplan. Vår metod är att arbeta med utomhus- och naturpedagogik och därigenom utgöra ett komplement till barnens övriga tid och liv. Veda & Barke är med barnen och följer dem i våra olika grupper: Upptäckare, Utforskare I och II och Äventyrare. Vi har en egen kokerska som lagar vår goda mat efter Livsmedelverkets riktlinjer för förskola och skola. Personalgruppen På Gläntan har det under våren arbetat 13 personer: Jenny Lejonkvist barnskötare 34 tim Emma Wendell barnskötare 38 tim Haleh Torabi (fram till 6 februari) barnskötare 35 tim Susanna Von Rosen barnskötare 30 tim Elisabeth Hedegran (fram till 18 mars) förskollärare 30 tim Peter Eriksson barnskötare 20 tim Rajka Duric barnskötare 40 tim Victoria Westerberg förskollärare 40 tim Mia Wikström barnskötare 35 tim Lise-lott Bildé barnskötare 38 tim Linda Rudbo (från februari) förskollärare 40 tim Andrea Kecskes barnskötare 30 tim Dalal Chamoun kokerska 25 tim! 2!

3 Caroline Bjuvenmark är förskolechef och arbetar 40 tim/veckan. (Caroline är också förskolechef på Dungens förskola) Vi har haft sex planeringsmöten under våren där vi har fortsatt vårt arbete kring boken meningsfulla samlingar. Alla pedagoger har fått kopior på delar av boken meningsfull samling i förskolan skriven av Britta Olofsson att läsa till varje pedagogmöte. Dessa stycken har vi sedan diskuterat kring under våra möten. Under vårt första planeringsmöte för våren gick vi igenom våra säkerhetsrutiner på förskolan. Vi har haft stående punkter till dessa möten där våra förskollärare har fått berätta kort från Gläntans förskollärarträffar och de pedagoger som gått någon specifik utbildning har fått möjlighet att berätta om detta. Under vårens sista två möten har vi diskuterat och sett över förskolans organisation inför nästa läsår samt utvärderat höstens verksamhetsplan för förskolan och respektive grupp. I januari hade vi en planeringsdag där huvudmålen för verksamheten och varje grupp på förskolan skrevs in i vår verksamhetsplan för vårterminen Två pedagoger var på Frilufts förskolors förskollärarträff på naturskolan i maj, där de arbetade tillsammans med Frilufts Förskolors specialpedagog. Tre pedagoger har deltagit i TAKK, Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. De har vid sex tillfällen under våren deltagit i kurstillfällen som anordnats av logopederna i Hässelby-Vällingby. Två pedagoger har deltagit i Frilufts Förskolors egna Ipad utbildning. De flesta pedagoger har haft 1 timme enskild planering samt 1 timme gruppvisplanering varje vecka. Pedagogerna har ansvarsbarn och varje termin erbjuds vårdnadshavarna ett utvecklingssamtal. I utvecklingssamtalen har vi använt våra underlag där föräldern får en inbjudan med några frågor att fundera kring och som sedan pedagogen och föräldrar diskuterar. I samtalet fokuserar vi på Jagutveckling, Socialkompetens, Motorik, Matematik, Språk och Kommunikation samt Naturvetenskap och Teknik. Vi har även haft inskolningssamtal för våra nya barn och under slutet av terminen erbjuder vi avslutningssamtal för de barn som ska vidare till förskoleklass. I Min bok dokumenterar vi under rubrikerna Jagutveckling, Socialutveckling, Motorik, Matematik, Språk och Kommunikation samt Naturvetenskap och Teknik. Vi dokumenterar barns lärande där barns tankar och ord visas i en pedagogisk dokumentation. Barngruppen Vi har haft mellan barn på Gläntan under vårterminen, vi hade två inskolningar under februari och i maj hade vi terminens sista två inskolningar. Upptäckarna har varit barn och 3 pedagoger. Utforskare I har varit 11 barn och 2 pedagoger. Utforskare II har varit 12 barn och 2 pedagoger. Äventyrarna har varit barn och 3 pedagoger.! 3!

4 Föräldrasamverkan Föräldrarna får veckobrev varje vecka från sin grupp samt kontinuerlig information från Caroline via hennes månadsbrev. På vår anslagstavla i hallen hängs de senaste breven samt annan information upp. Där hänger också Lpfö 98:10, Stockholm Stadsförskoleplan, verksamhetsplan m.m. På väggarna inomhus dokumenteras verksamheten med teckningar och fotografier kopplat till de olika målen. I mitten av april hade hela Gläntan Miljöveckor på förskolan. Hela Gläntan hade en gemensam planering för veckans olika aktiviteter utifrån ålder och grupp. Under veckan genomförde grupperna olika typer av aktiviteter. Vi samlade skräp, skapade skräptavlor och en höjdpunkt under veckorna var miljöteatern som anordnades av pedagoger inom Frilufts Förskolor. I samband med dessa veckor anordnade vi en fixarkväll. Pedagogerna och föräldrar fixade tillsammans vår utemiljö. Vi målade, hamrade, satte upp och piffade gården. I slutet av april bjöd vi in alla samverkansföräldrar på både Gläntan och Dungen till ett Samverkansmöte på Gläntan. Föräldrar, Caroline som är förskolechef och pedagoger från Gläntan och Dungen deltog. Ämnen som kom upp under mötet var Brukarenkäten från Stockholm Stad, föräldrasamverkan/ aktiviteter, sjukdomar på förskolan samt plast inom förskolan. Verksamheten Vår skogsverksamhet förlagt till är tisdagar, onsdagar och torsdagar för de olika grupperna. Då äter och vilar vi i skogen, beroende på årstid och barngrupp. Vi arbetar efter TRL, Tryggt, Roligt och Lärorikt och följer årstiderna och anpassar aktiviteterna efter vår Öva, pröva, läraplan samt specifika mål för varje grupp. De dagar vi inte går till skogen har vi aktiviteter på gården, t.ex. skapande eller också leker vi utanför gården eller i närområdet. Utforskare II och Äventyrarna åker iväg för att åka skridskor under slutet av höstterminen och början på vårterminen. På vintern åker vi mycket pulka och skidor i hästparken. Pedagogernas planeringar ligger på måndagar och fredagar. Veda & Barke är med oss i skogen, på isen, i skidbacken och vid vattnet. Veda & Barke är också med i vår vardag på förskolan och är ett pedagogiskt hjälpmedel när vi vill ta! 4!

5 upp någon speciell händelse, prata om hur man är som kompis, presentera något nytt m.m. Veda & Barke inleder också ofta någon saga, presenterar en sång eller aktivitet. Varje fredag har vi haft en gemensam sångsamling ute på gården. Pedagogerna och grupperna turas om att hålla i samlingen. När förskolan startat ett nytt större tema som t.ex. miljöveckan eller matematik vecka hade vi gemensam samling som uppstart för hela förskolan, sedan avslutar vi med en stor samling på fredagen när veckan är slut. Vi uppmärksammar barnens födelsedag med sång och anslag på dörren. Ni kan läsa mer om verksamheten i respektive grupps verksamhetsberättelse här nedanför. Vi pedagoger på Gläntan hade följande utvecklingsmål under våren: - Implementera likabehandlingsplanens kartläggning och koppla det till respektive barngrupp - Arbeta med Grön Flagg (Temat: Livsstil och Hälsa.) - Arbeta med Barnkonventionen - Vidareutveckla den pedagogiska dokumentationen. Barnkonventionsarbetet, Likabehandlingsplanen, och Livsstil och Hälsa har gått hand i hand i verksamheten under höstterminen. Pedagogerna har arbetat med material från Rädda barnen om Barnkonventionen. I Grön Flagg temat har barnen fått prova på och arbetat med: olika rörelseaktiviteter som hinderbanor, kompismassage, yoga etc. Vi har även pratat kring olika sorters mat och hur den kan påverka oss, positivt och negativt.! 5!

6 Verksamhetsberättelse Upptäckare VT 2015 Jagutveckling: Vi har under våren fortsatt att sätta upp bilder på barnens lärande på väggarna i barnens höjd. Barnen tycker att det är roligt att se sig själva och kompisarna och står gärna länge och kollar på nya bilder som sats upp. Vi har även fortsatt att prata kring barnens familjer i alla situationer. På samlingen sjunger vi alltid namnsången och bekräftar på så sätt varje barn och kompisarna. Barnen får då förståelse för att de själva är en del av gruppen. Ryggsäckarna som vi under vårterminen har börjat med har blivit en källa till självkänsla. Barnen vet vilken ryggsäck som är deras och är stolta över den och sakerna inuti. De har också lärt sig vilken ryggsäck som tillhör vilken kompis. Vi jobbar mycket med att uppmuntra barnens känsla av jag kan, detta gör vi vid alla tillfällen, från att klara av att hänga upp sina kläder till att lyckas komma upp på en stor sten. Social kompetens/eq: Vi har fortsatt med att få barnen att förstå betydelsen av att dela med sig och förstå turtagning. Under vårterminen har fem nya barn skolats in och vi har jobbat mycket med att få in dem i gruppen. Barnen har varit väldigt hjälpsamma och nyfikna på sina nya kamrater. Vi har också med hjälp av Veda och Barke arbetat med hur man är en bra kompis, att man inte slåss, nyps, bits eller puttas. Veda och Barke har också visat hur man beter sig mot djur och genom det har vi jobbat med empati. Vi visar att vi respekterar barnen och lär på så sätt barnen att visa respekt för oss och alla barn på förskolan, detta kopplar vi till likabehandlingsplanen. Efter lekar innehållande mycket kramar har barnen börja krama varandra spontant. Vi har även sett att de börjar hälsa på varandra när de kommer till förskolan och det känns som att vi har fått till en fin gruppkänsla. Språk och kommunikation: Vi samtalar hela tiden med barnen för att på så sätt berika deras ordförråd och vi uppmuntrar barnen till tal genom att ställa frågor. Vi gör ofta ramsor och sjunger väldigt mycket vilket barnen tycker om och vi har märkt att barnen ofta kopplar ord och symboler till sånger. När ett barn använder ett ord eller ljud frekvent har vi märkt att det snabbt sprider sig i gruppen, vilket är roligt att se. Många av barnen använder till stor del sitt kroppsspråk när de vill säga något och vi hjälper då barnen att sätta verbala ord på deras kroppsliga ord. Under senare delen av våren har vi jobbat mycket med namnen på olika fordon och färgerna på dessa. Matematik: Vi har under våren fortsatt att tillsammans i gruppen räkna alla barn under samlingen. Vi har märkt att barnen även ibland själva räknar barnen kring matbordet. I sandlådan räknar vi leksaker och sandkakor och jobbar även med färgsortering av sandleksaker. Matematiken finns även i många av de ramsor och sånger som vi sjunger, exempelvis i Tio små apor och i En elefant balanserade. Även när vi berättar sagor kommer de matematiska orden in. I Sagan om Bockarna Bruse övar vi både storlek och antal, samt begrepp kring lägen som under och över.! 6!

7 Naturvetenskap: Under våren har vi jobbat mycket med hållbar utveckling då vi har plockat skräp, sopsorterat och komposterat. Detta kopplar vi till Grön Flagg med fokus på Livsstil och hälsa. Vi har kunnat vara ute mycket i naturen och tillsammans med Veda och Barke har vi upptäckt allt från myror och sniglar till katter och fåglar och självklart många olika växter. Vi har under senare delen av våren haft möjlighet att äta och sova i skogen en gång i veckan och då fått mer tid till att göra upptäckter i skogen. Teknik: En dag i veckan har vi haft skapardag. Då har barnen fått öva på tekniken att måla med pensel på olika underlag som exempelvis papper, toarullar, pinnar och mjölkpaket. Att bygga med Duplo är en teknik som är lite klurig men som många av barnen gillar och under våren har vi byggt både ute och inne. I skogen som vi går till på heldagsutflykterna har barnen hittat en egen bygghörna med plankor och dit går de gärna för att stapla plankor på varandra. Grovmotorik: Mycket har hänt med barnens motorik sen i höstas och vi har nu kunnat ta oss längre och längre sträckor till fots. Barnen brukar även springa mellan vagnarna vissa sträckor och då blir det mycket stoj och skratt. I skogen övar vi grovmotoriken hela tiden när vi klättrar upp och ner för stockar och stenar eller springer upp och ner för backar. Finmotorik: På utflykterna till skogen övar barnen finmotorik då de öppnar och stänger sina ryggsäckar och plockar i och ur sina saker. När vi går in för att äta lunch uppmuntrar vi barnen till att själva hänga upp sina kläder på krokarna vilket inte är det lättaste! Vi har även erbjudit barnen pussel och Fantapärlor vilket har uppskattats av barnen. Övrigt: Ett utvecklingsområde vi hade inför denna termin var att ta oss ut mer i skogen. Med många halvdagar och flertalet härliga heldagar kan vi säga att vi verkligen lyckats med det! Viktigast av allt är att barnen trivs och känner sig trygga och de ser vi nu att de även gör i skogen. Efter att ha sett ett intresse för matredskap ute i sandlådan och inne i Utforskarnas lokaler bestämde vi oss för att inreda vårt bibliotek, som inte längre användes så flitigt av barnen, till ett kök med små stolar och ett bord, matredskap och mat. Detta gillades av barnen! Valet att göra om rummet utifrån barnens intresse kopplar vi till Barns inflytande.! 7!

8 Barnens stora intresse för fordon ledde under våren till ett fordonsprojekt i vilket vi bland annat sjungit om fordon, åkt buss, målat med fordon och tittat på fordon. Även detta kopplar vi till Barns inflytande som för oss är väldigt viktigt i vårt arbete. Utvecklingsområden HT 2015: Under hösten vill vi att Veda och Barke ska få en tydligare roll i barngruppen. Vi vill också få till lite fler planerade samlingar och lekar och med det inte sagt att vi vill ta bort våra i nuläget mer spontana samlingar/aktiviteter, en blandning tror vi kommer fungera bra. I höst vill vi också jobba mer i smågrupper där vi kan utmana barnen efter deras behov. Några av våra kollegor har under våren gått en kurs i TAKK, tecken som Alternativ och kompletterande kommunikation, Tecken som stöd är något vi vill använda oss av i barngruppen och därför kommer vi försöka lära oss det och jobba med det under hösten. Linda, Andrea och Sanna Verksamhetsberättelse Utforskare I Vt 2015 Jagutveckling: Vi har fortsatt att peppa barnen till att göra och klara av saker på egen hand, vi ser glädjen hos barnen och självförtroendet ökar när de klarar av saker själva. I vårt arbete med barnkonventionen Min familj, har vi gjort hembesök, barnen har fått visa vägen hem till dem och sen visa huset, vi har gjort en liten intervju med barnen där de berättar om sitt hem, vilka som bor där, hur deras rum ser ut mm, barnen är så stolta och glada över att få visa upp sitt hem. Socialkompetens: Våra tydliga regler och rutiner gör barnen trygga. Varje morgon har vi en samling där vi uppmärksammar alla, även de som inte är närvarande vilket ger en stark sammanhållning och vi-känsla. Vi pratar ofta om hur man är en bra kompis, turtagning och att respektera alla olikheter (vår likabehandlingsplan). Intresset för organiserade lekar är stort i gruppen, som t.ex. kurragömma, kom alla mina kycklingar mm, där övar vi på att vara en bra kompis, lekens regler och turtagning. Veda och Barke är väldigt omtyckta av barnen och de är ofta med i lekarna. Barnens inflytande är en viktig del i vårt arbete, vi strävar efter att vara så inlyssnande och observanta som möjligt på barnens olika viljor, vad är roligt och intressant? Sedan planerar vi våra utflykter och aktiviteter efter det. Språk och kommunikation: Barnens språk har fortsatt att utvecklas, det pratas mycket i leken, diskussionerna och frågorna är många. Intresset för att lyssna på sagor är! 8!

9 fortfarande stort, vi har fortsatt att gå regelbundet till biblioteket (Hässelbys kulturutbud) för att låna böcker och att sitta där och läsa. Vi har övat på hur barnens namn ser ut, att känna igen sitt eget namn, inte bara första bokstaven. Vi använder oss av rim och ramsor och sånger varje dag. Matematik: Vi har övat mycket på hur siffror ser ut och antal, vi har gjort aktiviteter där barnen t.ex. fått hämta rätt antal saker till siffrorna. Vi har använt oss av måttband och mätt olika saker i skogen, pratat om meter, centimeter och decimeter. Vi har pratat och gjort övningar med olika former, kvadrat, trekant och cirkel, vi har sorterat former efter storleksordning och vi har även skapat med dem. I skogen har vi ibland tagit fram våra uppdragskort och övat på lite benämningar t.ex. framför, bakom, stor och liten, barnen är jätteduktiga och tycker att det är roligt med uppdrag. Naturvetenskap: Vi har pratat om hur naturen förändras och ser ut under alla årstider, på vintern var det snö och inga blad på träden, vattnet frös till is, varför? På våren blev det grönt, alla smådjur kom fram och det plockas blommor och isen har blivit till vatten. Varje dag vid samlingen pratar vi om vädret. Barnen har stor lekglädje i skogen, det klättras i träd och på berg, det byggs kojor, orken att leka tar aldrig slut. Vi har varit vid vattnet och håvat och vi ska prova på att elda med barnen, vi kommer att prata mycket om regler vid eldning och hur man beter sig vid elden. Teknik: Vi arbetar med teknik dagligen, när vi t.ex. leker, bygger med olika material och ritar. Vi har ibland med oss snickarlådan till skogen, barnen får prova på att såga, skruva och hamra, inte så lätt som man tror men alla vill försöka och kämpar på bra. Grovmotorik: I vintras när det fanns snö passade vi på att åka mycket pulka och stjärtlapp, de som ville och hade skidor fick möjlighet att prova åka skidor. Pulka åkning är inte bara väldigt roligt utan också en bra motorikövning, att pulsa fram i snön och att klättra upp för snöiga backar är inte alltid så lätt. Nu på våren har vi sett stort intresse i att cykla, spela bandy och fotboll, det har vi gjort när vi varit ute vid bassängen på eftermiddagarna. I skogen har vi ibland gjort hinderbanor som barnen fått göra och vi har även gjort en utflykt till en klätterpark i Vällingby. Vårat Grön Flagg tema denna termin var Livsstil och hälsa, därav hinderbanor men även lite yoga och mini röris på fredagssamlingen tillsammans med alla på Gläntan. Många barn i gruppen tycker om att springa och tävla, att ta sig till! 9!

10 skogen på det sättet blir mycket roligare. Finmotorik: Vi övar dagligen på finmotoriken vid t.ex. matsituationer, vid av och påklädning och i skogen med att hantera sin egen ryggsäck. Vid skapandet har vi övat en del på att rita, hur man håller i pennan, att färglägga inom ramarna och ibland har vi gett barnen uppgifter att rita, t.ex. cirklar. Vi har klipp med sax i tidningar och i skogen har vi klippt i gräset för att öva på tekniken. Det pärlas armband och halsband och där övas det på tålamod och finmotorik. Utvecklingsmål för ht 2015 med Utforskare II. *Utveckla våra aktiviteter på heldagarna *Laga mat i skogen *Få in Allemansrätten på en bra nivå Jenny och Emma Verksamhetsberättelse Utforskare II, Vt 2015 Jagutveckling: Vi arbetar för att barnens ska bygga upp en stark självkänsla, bli självständiga och trygga i sin identitet. Detta gör vi bland annat genom att vara närvarande pedagoger och därmed kunna synliggöra för barnens deras lärande och utveckling. Vi uppmuntrar barnen att bli demokratiska medborgare genom att ge dem möjlighet att framföra deras åsikter och ta vara på dem. Alla barn har inflytande i verksamheten på sitt sätt. Gruppen har fått träna tala och berätta i stor grupp men även i mindre grupp. Vi har aktivt arbetat för att få barnen känna sig viktiga och delaktiga genom att vi ta vara på deras önskemål om exempelvis val av utflyktsplatser, skapande och olika aktiviteter. Under terminens gång har många av barnen kommit och delat med sig mer och mer av sina tankar och intressen som vi tar med i planeringen av verksamheten vilket har gjort innehållet mer lustfyllt och lärorikt för oss alla.! 10!

11 Social kompetens/ EQ: Ett mål för oss är att alla ska känna sig trygga och vara en viktig del i gruppen med en stark vi-känsla. Vi har upplevt mycket nya saker tillsammans denna termin vilket gör att gruppen blivit ännu mer sammansvetsad. Vi har arbetat för att barnens ska ha en förståelse för varandras kunskapsnivåer och olika sätt att lära nya saker på ett respektfullt sätt. Vi uppmuntrar att hjälpa varandra, visar empati och medkänsla för allas olika behov. Vi har ofta pratat om hur vi vill ha det i gruppen om gemensamma regler och förhållningssätt. Vare sig det handlar och hur man bemöter varandra, hjälps åt på skridskobanan, eller är vid elden. Något nytt för gruppen denna termin är att det skapat ett stort intresse för sällskapsspel vilket är ett ypperligt material för att träna turtagning och samspel. Språk och kommunikation: Under vår dramavecka startade vi igång flera olika aktiviteter där barnen fick möjlighet att finna intressen och nyfikenhet på språk och kommunikation i olika former. Vi har läst böcker dagligen, både traditionella sagor, nya genusmedvetet skriven litteratur, bilderböcker på andra språk än svenska, böcker barnen har tagit med sig hemifrån, rim och ramsor. Vi har gjort berättelser tillsammans med olika hjälpmedel som storytellingkort och tärningar där även Veda och Barke har fått vara deltagande. Något annat många barn har visat intresse för är alfabetet som vi arbetat med på olika sätt. Under våra samlingar blir det en hel del olika sånger, nya sånger och en hel del återkommande. Matematik: Veda och Barke kommer ofta med spännande uppdrag till barnen. Det kan handla och färg och form, sortering, antal, mätning och jämförelse. Vi har letat former i naturen, gjort former med rep och med hjälp av våra egna kroppar. Barnen har fått göra djur av kottar med olika antal ben. Vi har även sjungit en hel del matematikinspirerade sånger. Naturvetenskap/Teknik: Många av barnen har en hel del frågor och funderingar kring kroppen. Vi har därför haft ett kroppen-projekt där vi lärt oss om kroppens delar och olika funktioner. Även om vad kroppen behöver för att må bra vilket har passat in i vårt Grön Flaggtema Livsstil och hälsa. Hackspetten är en fågel vi stött på vid flera tillfällen på våra skogsutflykter. Gruppen har fått utforska mer om fågeln, lärt sig varför dem hackar, vad de äter och mycket mer. I och med att naturen är vår pedagogiska miljö till stor del träffar vi på många olika smådjur vi har undersökt och utforskat. Samma gäller växter av olika slag som vi ibland har plockat med oss och målat av. Det har blivit en del eldande och även matlagning över eld. Det krävs rätt teknik för att lyckas med en bra eld. Vi har lärt oss om både vad som behövs och vad man ska tänka på. Motorik: Barnen har haft möjlighet att både prova på skridskoåkning och skidåkning. Där har vi haft teknikträning men även gjort lekar. Repbanor och repgungor har vi gjort vid flera tillfällen. Då får barnen träning i bland annat balans, koordination och kroppskontroll. Klättring är ett stort intresse hos många i gruppen därför ser vi till att variera utflyktsmålen och hitta utmanande miljöer åt barnen. Vi har fortsatt med att! 11!

12 variera vårt finmotoriska skapande och prövar nya tekniker. Bland annat har vi gjort papier mache, ballongmålningar, oljekritor och vattenfärg. Något som fått flera barn att bli nyfikna på att rita mer är att vi har tagit fram ritmallar inom olika teman där barnen får träna på att vara specifika i sitt ritande. Utvecklingsområden inför HT-15: Vi vill under hösten aktivt arbeta vidare med att stärka barnens självkänsla på olika sätt. Nedvarvning och avslappning ska få större utrymme då vi vill att dagarna ska ha tydliga skillnader i aktiviteternas energinivå. Vilket vi vill få in naturligt i våra veckoplaneringar. Barnen ska få prova på mer teknik som t.ex. tälja och snickra. Victoria och Mia Verksamhetsberättelse Äventyrare VT 2015 Jagutveckling: Vi pedagoger har tänk mycket på kommunikation inför våren. På samlingarna fick barnen bli sedda och hörda genom att de varit delaktiga och kunnat uttrycka sina tankar och åsikter. Genom att vi pedagoger har givit gruppen mer ansvar har deras självkänsla vuxit med känslan av att dom kan. Vi har erbjudit varierade och lustfyllda samlingar där barnen sett vikten av att lyssna. Sedan har barnen fått hålla sina egna samlingar. De dukar själva, tar mat, diskar, hjälper varandra, pratar och har riktigt trevligt. Under senare delen av vårterminen har vi pedagoger har utmanat gruppen med att låta dem sitta själva vid matbordet, detta har vi gjort i skolförberedande syfte. Socialkompetens: Förra terminen arbetade vi med hur man är en bra kompis som vi fortsatte med. Gruppen har under hela terminen utvecklats sin förmåga att fungera enskilt och i grupp. Vi pedagoger har delat ansvaret på samlingarna så alla känner sig delaktiga, både pedagoger och barnen. Vi delade barnen i tre grupper för att förbättra och utveckla barnens samarbete. Genom Veda och Barke pratade vi med barnen om andra kulturer så de kunde se hur andra lever och vikten med att respektera andra kulturer. Vi har arbetat med material från barnkonventionen med olika artiklar. Varje gång vi är i skogen pratar vi om Allemansrätten, vad vi får göra och inte göra när vi är ute i skogen. Fin- och grovmotorik: I början av terminen har vi haft skidskola och åkt Veda och Barke loppet. Vi har åkt mycket pulka, stjärtlapp och madrass under början av terminen när det fanns snö. Under senare delen av våren har vi erbjudit barnen att cykla och spela fotboll utanför förskolan. I skogen har vi skapat linbanor, vi har täljt och snickrat. Vårt Grön Flagg tema har varit Livsstil och hälsa. Vi har erbjudit barnen meditation 1 gång i veckan där de fått lära sig att andas rätt. De har även skapat sina egna! 12!

13 massagesagor. Barnen visade intresse för dans vilket vi fångade upp och tillsammans har vi arbetat med olika danser under våren. I dansen har gruppen övat på t.ex. kropps och rumsuppfattning, balans och koordination. Även samarbete och motorik. På fredagssamlingarna har vi fortsatt med olika rörelser tillsammans. De har klippt, pärlat, vävt, sytt, målat inne och ute och fått klippa ut vackra ting i tidningar som de klistrat och pysslat med. Språk och Kommunikation: Vi har regelbundet besökt biblioteket i Åkermyntan där barnen fritt får gå runt och välja sin egen bok som vi sedan läst på samlingarna. Vi pedagoger lånade också kapitelböcker. Genom böckerna har barnen utvecklat intresse för att återberätta sagor. Vi har även fått med engelska och teckenspråk. För att utveckla Äventyrarnas språk och kommunikation har vi tillåtit dem själva vara fröknar på mellanmålet där resten av gruppen får beställa vad de själva vill ha. Vi har haft sång, dans, drama och självklart våra rim och ramsor och även ritsagor. Matematik: I vår dagliga verksamhet har vi med oss matematiken överallt. *hur många är vi, hur gamla blir vi tillsammans, hur många ben finns det i din familj, vilka saknas med mera. Intresset är stort för de flesta när de kommer till plus och minus. Fler barn använder sig av klockan, frågar hur mycket den är för att sedan kolla på sin egen. De räknar och bygger upp vackra mönster i naturen och inomhus. De kan vara blad, pinnar och stenar de lägger i storleksordning, eller mönster i viss ordning. Sedan har vi erbjudit barnen matematik samling en gång i veckan. De har ställts i led i längd, ålder och månader. Som det verkar kommer barnen aldrig tröttna att hitta nya frågor som rör matematik. Naturvetenskap och Teknik: Barnen har fortsatt sitt intresse för att bygga kojor. De har haft möjlighet att skapa egna saker av material de hittat i skogen. De hittar egna lösningar som att använda sten och pinne som hammare och spik. De experimenterar sig fram. Vi pratar mycket om våra olika kretslopp, som t.ex. vattnet. Vi har skapat en del experiment, t.ex. ett där barnen fick se hur ett ljus kunde lyftas upp av vattnet i ett glas som höll sig fast i ett vakuum. Barnen visade ett intresse för vulkaner vilket ledde till att vi startade ett mindre projekt kring just lava där vi också gjort experiment. Rajka, Lotta, Therése och Peter TACK ALLA BARN, FÖRÄLDRAR OCH PEDAGOGER FÖR EN TRYGG, ROLIG OCH LÄRORIK VÅR 2015.! 13!

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Hösten 2014 Gläntans Förskola 1 Verksamhetsberättelse hösten 2014 Frilufts Förskolor Gläntan. Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Våren 2014

Verksamhetsberättelse Våren 2014 Verksamhetsberättelse Våren 2014 Gläntans Förskola Verksamhetsberättelse våren 2014 Frilufts Förskolor Gläntan. 0(10) Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse Våren 2013 Gläntans Förskola

Verksamhetsberättelse Våren 2013 Gläntans Förskola Verksamhetsberättelse Våren 2013 Gläntans Förskola 0(10) Verksamhetsberättelse våren 2013 Frilufts Förskolor Gläntan. Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: ht 16 och vt 17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Gläntans Förskola

Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Gläntans Förskola Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Gläntans Förskola 0(10) Verksamhetsberättelse hösten 2013 Frilufts Förskolor Gläntan. Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Verksamhetsplan. Hösten 2014. Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Hösten 2014. Dungens Förskola Verksamhetsplan Hösten 2014 Dungens Förskola 0 1:a Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98;10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Notbladets förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: Vad/Syfte: Lämning. Vi anser att det är bra att förälder och barn får en stund för sig själva i hallen på morgonen.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola Verksamhetsplan Våren 2015 Dungens Förskola 0 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår:

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017

Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens arbetsplan 2016/2017 Karlavagnens kommer att ha följande fokusområden detta läsår: Språk / Sångsamling, Rörelse / Skapande, Berta experiment / Matematik, Hälsosamma vanor / Grön flagg / Utflykt,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Teknik Utveckla o uppmuntra barns intresse för teknik Samarbete samspel Elektronik Konstruktion och bygglek Utveckla sin kreativitet, tänkande, nyfikenhet och

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad: Sjöängens förskola Avdelning Lingon Förskolechef Thomas Edström Upprättad 2018-09-13 Utvärderad: 2019-05-17 5.1. Normer och vä 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål Vi strävar efter: att varje barn utvecklar

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Verksamhetsbrev dec -14

Verksamhetsbrev dec -14 Verksamhetsbrev dec -14 Under hösten har vi jobbat i våra grupper med vårt gemensamma projekt Min plats på jorden. Gruppen Prickarna (5-åringarna) har ritat självporträtt där barnen tittat lite närmare

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2016-2017 Dessi Kerstin Irina Mattias Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Lokal arbetsplan. Verksamhet Backens Förskola. Ansvarig för verksamheten Rainer Ericsson

Lokal arbetsplan. Verksamhet Backens Förskola. Ansvarig för verksamheten Rainer Ericsson Lokal arbetsplan Verksamhet Backens Förskola Ansvarig för verksamheten Rainer Ericsson 1. Vår grundverksamhet För att kunna få en väl fungerande verksamhet så anser vi att de situationer som ständigt återkommer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap

Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Kvalitetsredovisning 2013-2014. Höjdens förskola, avd Lillebo, ålder 1-2,5 år. Tema: Natur/Naturvetenskap Våra förutsättningar för läsåret: På Lillebo har vi en grupp på 13 barn i åldern 1-2,5 år. Hösten

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS

STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS Svenska - Språkutvecklande Vi arbetar med slingerpedagogik och Bornholms modellen vägen till läsning. Detta med utgångspunkt från rim, meningar, ord, stavelser

Läs mer

Samt fjärilslarver till våren

Samt fjärilslarver till våren Grovplanering för Trulleskogen hösten 2010 Våra gemensamma mål för Äsperöds fritidsverksamhet och som vi fokuserar på denna höst utifrån vår arbetsplan är: Delaktighet Vi vill utveckla barnens medvetenhet

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Barn med behov av särskilt stöd... 16

Barn med behov av särskilt stöd... 16 Målsättning Innehållsförteckning Verksamhetens innehåll och pedagogiska mål... 3 Normer och värden... 3 Barns utveckling och lärande... 5 Barnens inflytande... 7 Förskola och hem... 9... 15 Barn med behov

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18.

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18. Stjärnans verksamhetsplanering Ht17/vt18 www.karlavagnen.eu Arbetslaget Vi som jobbar på Stjärnan läsåret 17/18 är: Elin Nordin, förskollärare 100% Fredrik Lindström, barnskötare 100% Malin Fahlesson,

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer