Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Gläntans Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Gläntans Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Gläntans Förskola 0(10)

2 Verksamhetsberättelse hösten 2013 Frilufts Förskolor Gläntan. Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler ligger i ett bostadsområde och har närhet till fina naturområden samt Mälaren. Vi arbetar efter Lpfö 98:10 oc samt Frilufts Förskolors Gröna tråd och Öva-pröva-läraplan. Vår metod är att arbeta med utomhus- och naturpedagogik och därigenom utgöra ett komplement till barnens övriga tid och liv. Veda & Barke är med barnen och följer dem i olika grupper: Upptäckare (1-3 år), Utforskare I och II (3-4 år) och Äventyrare (4-5 år). Vi har en egen kokerska som lagar vår goda mat efter Livsmedelverkets riktlinjer för förskola och skola. Personalgruppen På Gläntan har det under våren arbetat 10 personer: Jenny Lejonkvist barnskötare 34 tim Emma Wendell barnskötare 38 tim Haleh Torabi barnskötare 35 tim Susanna von Rosen (vikarie) barnskötare 30 tim Peter Eriksson barnskötare 30 tim Rajka Duric barnskötare 40 tim Elisabeth Hedegran förskollärare 30 tim Ulviyya Jutenäs barnskötare 38 tim Victoria Westerberg förskollärare 40 tim Marina Skogwik kokerska 25 tim Marie af Malmborg är förskolechef och arbetar 40 tim/v. (Marie är också förskolechef på Dungens förskola). Vi har haft sex planeringsmöten under hösten. Vi har reflekterat över hur vi arbetat med Jagutveckling och Socialkompetens. Vi har diskuterat hur vi arbetar med vår Likabehandlingsplan och Barnkonventionen samt diskuterat säkerhetsrutiner och aktiviteter på gården. 1(10)

3 I augusti hade vi en planeringsdag på förskolan och samma eftermiddag och kväll firade vi pedagoger Frilufts Förskolors 20 årsjubileum. En pedagog var på Äventyrarträff i september och två pedagoger var på Upptäckarträff i november med övriga pedagoger inom Frilufts Förskolor. De flesta pedagoger har haft 1 timme enskild planering samt 1 timme gruppvisplanering varje vecka. Pedagogerna har också haft dokumentationsdagar under hösten. I oktober hade pedagogerna en utvecklingsdag tillsammans med Dungen. Vi arbetade med Likabehandlingsplanen och Barnkonventionen under hela dagen. Pedagogerna har ansvarsbarn och varje termin erbjuds ett utvecklingssamtal med respektive föräldrar. I utvecklingssamtalen har vi använt våra underlag där föräldern får en inbjudan med några frågor att fundera kring och som sedan pedagogen och föräldrar diskuterar. I samtalet fokuserar vi på Jagutveckling, Socialkompetens, Motorik, Matematik, Språk och Kommunikation samt Naturveteskap och Teknik. I Min bok dokumenterar vi under rubrikerna Jagutveckling, Socialutveckling, Motorik, Matematik, Språk och Kommunikation samt Naturvetenskap och Teknik. Vi dokumenterar barns lärande där barns tankar och ord visas i en pedagogisk dokumentation. Barngruppen Vi har haft 50 barn på Gläntan under vårterminen. Det började nio barn i augusti, åtta till Upptäckarna och ett barn till Utforskarna. Upptäckarna har varit 13 barn och 3 pedagoger. Utforskare I har varit 11 barn och 2 pedagoger. Utforskare II har varit 12 barn och 2 pedagoger. Äventyrarna har varit 14 barn och 3 pedagoger. Föräldrasamverkan Föräldrarna får veckobrev varje vecka från sin grupp samt kontinuerlig information från Marie. På vår anslagstavla i hallen hängs de senaste breven samt annan information upp. Där hänger också Lpfö 98:10, Stockholmstads förskoleplan, verksamhetsplan m.m. På väggarna inomhus dokumenteras verksamheten med teckningar och fotografier kopplat till de olika målen. I oktober hade vi Höstfest och Dropp-ut fika. Pedagoger och barn hade samlat naturmaterial från Naturen som vi sedan skapade med och dekorerade gården 2(10)

4 med. På eftermiddagen kom föräldrarna på dropput fika för att se alla fina alster samt se ett bildspel från höstens verksamhet. I oktober hade vi ett Föräldramöte på Gläntan. Pedagogerna presenterade sitt arbete med Jagutveckling, Socialkompetens, Likabehandlingsplanen och Barnkonventionen. Föräldrarna fick också sitta i smågrupper och diskutera frågor i ämnet. I november hade vi ett Samverkansmöte. Föräldrar, Marie och pedagoger från Gläntan och Dungen deltog. Då diskuterade vi olika frågor från föräldrarna och förskolorna: Klädinformation, information i olika former, hygien m.m. I december firade vi Lucia med Luciatåg, glögg framför elden och fika med lussebröd och pepparkakor. Verksamheten Vår skogsverksamhet är på tisdagar - torsdagar för de olika grupperna. Då äter och vilar vi i skogen, beroende på årstid och barngrupp. Vi arbetar efter tryggt, roligt och lärorikt och följer årstiderna och anpassar aktiviteterna efter vår Öva, pröva, läraplan samt specifika mål för varje grupp. De dagar vi inte går till skogen har vi aktiviteter på gården, t.ex. skapande och odling eller också leker vi utanför gården eller i närområdet. På vintern åker vi mycket pulka och skidor i hästparken. Pedagogernas planering ligger på måndagar och fredagar. Veda & Barke är med i skogen, på isen, i skidbacken och vid vattnet. Veda & Barke är också med i vår vardag på förskolan och är ett pedagogiskt hjälpmedel när vi vill ta upp någon speciell händelse, prata om hur man är som kompis, presentera något nytt m.m. Veda & Barke inleder också ofta någon saga, presenterar en sång eller aktivitet. Varje fredag har vi haft en gemensam sångsamling ute på gården. Pedagogerna turas om att hålla i samlingen och olika sånger sjöngs och ibland spelas det teater för barnen. Vi uppmärksammar barnens födelsedag med flagga, sång och anslag på dörren. I oktober hade vi Teknikvecka. Vi startade veckan med en gemensam samling där barnen fick se och hjälpa till att skapa nya uppfinningar och tekniker. Veckan fortsatte med många olika experiment och avslutades med visningar vad de olika grupperna gjort. 3(10)

5 Terminen avslutades med en Julfest. Barnen får följa ett spår med olika uppdrag. Spåret leder fram till en saga och ett paket som delas ut till alla barn. Efteråt äter vi god jullunch. Ni kan läsa mer om verksamheten i respektive grupps verksamhetsberättelse Vi pedagoger på Dungen hade följande utvecklingsmål under hösten: *Arbeta med Barnkonventionen och Likabehandlingsplanen. * Arbeta med Grön Flagg och temat Livsstil och Hälsa. *Fokusera på Jagutveckling, Socialkompetens samt Naturvetenskap och Teknik. Barnkonventionsarbetet, Likabehandlingsplanen, Socialkompetens, Jagutveckling och Livsstil och Hälsa har gått hand i hand i verksamheten under höstterminen. Pedagoger har arbetat med material från Rädda barnen om Barnkonventionen. De olika ämnena har varit Min familj, Vem bestämmer?, Lika Olika, Jag har Rättigheter, Jag Kan. Vi har gjort en Likabehandlingsplan där vi utgått från tygghetsvandringar med barnen; Var är roligast på gården, känns det otryggt någonstans? Osv. Vi har också granskat våra böcker och material utifrån ett genusperspektiv och därefter rensat och inhandlat nytt. Vi har arbetat mycket med att stärka barnens Jagutveckling, att tro på sig själv och våga säga ifrån och vad mår jag bra av? Den Sociala kompetens har prövats och diskuteras, hur är en bra kompis, vad är inte ok att säga till någon och hur leker vi många? I Grön Flagg temat har barnen fått prova på och arbetat med: yoga, massage, rörelseaktiviteter och hur fungerar kroppen och vad mår vi bra av? På pedagogmöten och utvecklingsdagen har vi pedagoger diskuterat värdegrundsfrågor gällande olika familjekonstellationer, vad är en kränkande handling från ett barn eller en pedagog, hur arbetar vi förebyggande mot slag, sparkar och fula ord? Diskussionerna och arbetat med barnen har varit mycket givande och lärorikt under höstterminen. TACK ALLA BARN, FÖRÄLDRAR OCH PEDAGOGER FÖR EN TRYGG, ROLIG OCH LÄRORIK HÖST OCH VINTER 2013! 4(10)

6 Verksamhetsberättelse Upptäckarna Gläntan HT-13 Jagutveckling Varje morgon börjar vi med en samling tillsammans med Veda och Barke där vi sjunger namnsången, efteråt pratar vi om de som inte är närvarande. Det skapar en vikänsla, vårt mål är att alla barn ska känna sig sedda och trygga. På samlingarna får barnen vara med och önska sånger och ramsor. Under hösten har vi arbetat med Barnkonventionen vi har pratat om känslor med barnen, vad gör oss glada, arga eller ledsna och att våga visa känslor, vi har läst sagor med olika känslor inblandade. Vi har även pratat mycket om våra familjer, vilka är de, hur ser de ut? Alla barnen är så stolta och glada när de ser sin familj. Vi arbetar mycket med du kan, t.ex. klä av/på sig, bära ryggsäcken, gå själv till utflyktsplatser, äta själv mm. När barnen klarar av saker själva stärks självförtroendet och självkänslan. Under perioden september-oktober fokuserade vi mycket på Jagutveckling. Socialkompetens Redan under inskolningen är vi väldigt tydliga med våra rutiner och regler, t.ex. hur man är en bra kompis, att hjälpa varandra, vart gränserna går och vad man får göra i skogen, turtagning och att respektera allas olikheter. Alla har lika värde (vår Likabehandlingsplan) Barnen får ofta vara med och bestämma vilken skog/naturområde vi ska gå till, barnens inflytande är en viktig del i vårt arbete. I den fria leken bestämmer barnen själva vad de vill göra. Barnen uppskattar att få hjälpa till med vardagliga sysslor som t.ex. hjälpa till med att duka, städa efter lek och att slänga sopor. De blir glada och känner sig stora när de hjälpt till. Under perioden september-oktober fokuserade vi mycket på socialkompetens. Språk och kommunikation Vi delar ofta upp oss i tre grupper då vi tycker att vi ser barnen bättre och får mer tid till barnen. De tysta och blyga barnen vågar ta för sig mer och gör sig mer hörda. I de mindre barngrupperna får vi mer tid till att prata och lyssna på varje barn. Vi övar på språkförståelsen genom att ge barnen små uppdrag, t.ex. hämta en stor/liten pinne, stor/liten sten. Vi sjunger mycket sånger, rim och ramsor. De barn som inte kan prata gör ljud och rörelser och känner sig delaktiga. Vi läser mycket böcker och pekböcker, ibland använder vi oss av flanosagor. På samlingarna brukar Veda och Barke ibland berätta något som de har gjort eller visa något som de har med sig i ryggsäcken, barnen tycker att det är spännande och lyssnar koncentrerat. Matematik Vi använder mycket benämningar dagligen t.ex. när vi ska gå till skogen går vi bakom eller framför någon, barnen klättrar upp och ner för backar. 5(10)

7 I skogen blir det mycket benämningar och jämförelser med stora/små stenar, pinnar, kottar mm, vi räknar antal, många eller en. Vi har pratat mycket om olikheter och likheter som har varit en del av vårt Grön Flagg tema denna termin. I sandlådan räknar vi kakor och pratar former på kakor och slott. På samlingarna använder vi oss av räkneramsor och vi räknar ofta hur många vi är, det tycker barnen är roligt. Naturvetenskap och teknik I skogen pratar vi mycket om smådjur, t.ex. var de bor och vad de äter. Vi pratar om årstider, t.ex. på hösten har vi pratat om träden och löven, vad som händer med dem. Vi har hoppat och lekt i vattenpölar. Vi har gjort lite experiment, bl.a. vad flyter och sjunker, väldigt uppskattat av barnen. Under hösten har vi byggt och pysslat med hjälp av olika material t.ex. plusplus, knoppar, lego, trolldeg, pärlor mm. Under perioden november- december har vi fokuserat mycket på naturvetenskap och teknik, vi hade en gemensam teknikvecka på Gläntan i november då vi gjorde lite spännande experiment och provade bygga med olika tekniker. Motorik Grovmotorik: Vi övar mycket på att kunna röra sig själv och kunna gå själv, det kan vara en utmaning att gå i skogen bland rötter och buskar. Att klättra på berg, nedfallna träd och i buskar är jättekul och en bra utmaning för barnen. Vi arbetar mycket med att du kan, ramlar barnen, eller inte lyckas komma upp eller ned för en backe får de först försöka själva innan vi hjälper till. Ibland leker Veda och Barke kurragömma med barnen och de tycker att det är så roligt att springa runt och leta efter dem. Ibland på fredagar på Gläntans gemensamma fredagssamling har vi gjort rörelselekar/gymnastik, då vi har livsstil och hälsa som Grön Flagg tema. Finmotorik: Dagligen vid matsituationer övar vi på att barnen ska kunna hantera en sked och äta med den, hålla i sin mugg och dricka. Av och påklädning övar vi också på dagligen. I skogen får barnen så mycket som möjligt försöka hantera sin egen ryggsäck, att öppna och plocka ut matsäcken och sen äta den. I skapandet övas det mycket på finmotorik bl.a. rita med penna, måla med pensel. Ibland tar vi fram plusplus, knoppar, pussel och pärlor som barnen jobbar med under stor koncentration. Utvecklingsmål för våren 2014: Vi vill få in mer av barnens tankar och reflektioner i vår dokumentation. Under våren kommer hela Gläntan att fokusera på språk och kommunikation, matematik och på motoriken. Jenny, Emma och Sanna 6(10)

8 Verksamhetsberättelse Utforskare І Gläntan HT-13 Jagutveckling Vi börjar dagen med en samling där vi uppmärksammar alla som är där men även om vi saknar några vänner denna dag. Detta för att alla ska känna sig som en del i gruppen, sedda och lyssnade till. Veda och Barke är även delaktiga och har ofta någon spännande aktivitet till oss. För att stärka barnen i deras självkänsla och kunnande arbetar vi mycket med att bekräfta barnens förmågor och framsteg. Det kan till exempel handla om på/avklädning, matsituationen eller i leken. Vi har strävat efter att alla barn ska känna sig trygga i gruppen och med oss pedagoger. Vi anser att det är viktigt att våga visa känslor och kunna framföra sina åsikter för att ha möjlighet att påverka verksamhetens innehåll och därmed ge barnen inflytande. Socialkompetens/EQ Då höstterminen startade lade vi mycket fokus på gruppsammanhållningen för att alla skulle trivas, ha roligt och få lärorika dagar. Vi gjorde därför mycket samarbets- och rörelselekar tillsammans. Detta medförde att vi fick en starkare vi-känsla i gruppen och är även en del av vårt arbete med likabehandling. Vi har även arbetat med hur man kan vara en bra kompis, hjälpa och känna empati för varandra. Med Veda och Barke som hjälpmedel och forumspel har vi även diskuterat en del olika dilemman och konfliktlösning. Under hösten har vi arbetet mycket med barnkonventionen med fokus på Min familj som i hopp om att utveckla barnens förståelse och acceptans för olika familjekonstellationer. Språk och kommunikation Vi anser att högläsning av barnlitteratur inom olika områden är ett viktigt och användbart redskap när det gäller att förmedla kunskaper och diskutera olika ämnen med barnen. Därför besöker vi regelbundet biblioteket och läser dagligen för barnen. Våra samlingar har varit ett utmärkt tillfälle för att öva på att tala inför en grupp, kunna framföra sina åsikter, få inflytande i olika beslut och lyssna till varandra. Ett användbart hjälpmedel har varit en virkad mikrofon som tydliggjort vem som har ordet och vilka som ska lyssna. Matematik Att skapa en nyfikenhet och ett intresse för matematik hos barnen är viktigt för oss. Vi använder mycket olika matematiska begrepp i barnens vardag. Skogen är en utmärkt plats för detta där vi benämner allt från höga träd till små insekter. Där har vi även jämfört olika storlekar På exempelvis löv. I skogen har vi även fått syn på eller skapat olika former av pinnar och annat material. En annan uppskattad aktivitet i skogen är våra uppdragskort. Hitta en stor sten, ett runt löv eller en lång pinne. 7(10)

9 Naturvetenskap och teknik I vårt arbete med Grön flagg har vi haft fokus på Livsstil & hälsa. Vi har valt att fördjupat oss i våra sinnen smak, lukt, hörsel, känsel och syn på olika sätt. Vi anser att ju fler sinnen som kopplas in i olika situationer desto mer minnesvärd och lärorik blir upplevelsen. Under hösten har vi även haft ett tekniktema. Vi har gjort en rad spännande experiment tillsammans. Vi har med hjälp av vår surfplatta kunna göra användbara pedagogiska dokumentationer av detta. Genom att samtidigt filma har vi kunnat se experimenten flera gånger och på så sätt kunna synliggöra för barnen deras olika reaktioner och upptäcka nya händelser i processen. Vi har även utforskat teknik i vardagen som hur man kan använda olika verktyg och vilket verktyg man behöver för att till exempel laga en stol. Motorik Barns motoriska utveckling och lärande är en del i de flesta aktiviteter på ett eller annat sätt. Vi har därför medvetet arbetat med att få en allsidighet och variation i våra val av aktiviteter både när det gäller grov- och finmotoriska moment för barnen. Grovmotorik: För att utmana barnens förmågor i att krypa, hoppa och balansera har vi gjort olika hinderbanor. I och med vårt Livsstil & hälsa tema inom Grön flagg har vi lagt extra fokus på att ge barnen mycket fysisk aktivitet och att då även tydliggöra för barnen hur bra kroppen mår av att få röra på sig i olika rörelselekar till exempel. Finmotorik: På onsdagar har vi vår projektdag då vi har som mål att skapa på olika sätt. Ofta är det Veda och Barke som introducerar olika aktiviteter. För att barnen ska få öva och pröva olika tekniker har vi valt skapande både utifrån årstid och teman men även tänkt på att variera material och moment för att ge barnen bästa möjliga förutsättningar för att kunna utveckla deras finmotoriska förmågor. Ett exempel kan vara ett uppdrag från Barke att hitta kottar i skogen som vi tar med oss och skapar julgranar av. Utvecklingsområden för VT-14 I vår vill vi komma ännu längre i vårt arbete med pedagogisk dokumentation. Framförallt när det gäller att reflektera och utvärdera aktiviteter tillsammans med barnen. Vi kommer att arbeta mycket i små grupper för att kunna ge barnen mer utrymme och tid. Victoria och Mia 8(10)

10 Verksamhetsberättelse Utforskare II Gläntan Ht 13 Jagutveckling Att stärka sig själv och att uppmuntra vad varje barn är bra på är något som vi arbetat med under hösten. Exempelvis har barnen fått tala om för varandra vad de tyckte att kompisen är bra på. Vi tog närbilder av barnens ansikten och skrev ut i A4 format därefter klippte vi bilden till fyra delar hår, ögon, näsa och mun. Sen fick barnen försöka hitta sig själv. Det blev en rolig uppgift som visade sig vara klurig också. Extra roligt blev det när man kunde låna kompisens näsa och se hur man såg ut då. Socialkompetens/EQ Genom leken får barnen stor möjlighet att samspela och utveckla sin sociala kompetens. Rollekarna avlöser varandra och i skogen hjälps de åt med att bygga på kojan eller hitta kastanjer. De barn som inte hittade så många kastanjer fick hjälp av kompisarna. Gemensamma lekar (grupplekar) har varit väldigt uppskattade i gruppen. Fallskärmen var också till stor nytta och glädje. Där blev samarbetet tydligt och av stor vikt. Släppte en kompis taget om fallskärmen så märktes det med en gång. Kompistemat har legat till grunden i allt vi har gjort och vi började terminen med att sätta oss ner allihop och rita av våra händer. Därefter klippte vi ut dem och klistrade dem i en ring på ett stort pappersark. Sen pratade vi om hur man är en bra kompis och att vi alla är en grupp tillsammans. Vi lägger stor vikt vid likabehandling, spelar ingen roll vilken religion man har eller hur familjen ser ut o.s.v. Alla är lika mycket värda (Barnkonventionen). Språk och kommunikation Det är till stor fördel att kunna kommunicera för att bli förstådd. Det krävs också en del mod för att våga säga något i samlingen när det sitter många och lyssnar. Därför har vi låtit barnen få hålla i samlingar själva eller att vi alla har lyssnat när något barn har något att berätta. Just lyssnandet är viktigt för att förstå och veta vad det är som vi ska göra. Barnen börjar visa stort intresse för vad som står skrivet och har fått göra sin egen bokstav (som namnet börjar på) med exempelvis pinnar och kastanjer. 9(10)

11 Matematik Pinnar, löv, kastanjer, ja det mesta har vi nog räknat med. Vi har jämfört minst störst, längst kortast o.s.v. De har även fått olika uppdrag där det gäller att hitta något som är minst och störst m.m. Klockan och hur mycket den är pratas det ofta om, samt hur mycket en stund är. Att duka borden är något som barnen gärna vill göra. Gäller att tänka till lite extra för att alla barn ska få tallrik och bestick. Naturvetenskap och teknik Vi har pratat om vad som sker i naturen när det blir höst och läst berättelser om detta. Samlat naturmaterial som vi senare pysslat med. Det har bl.a. blivit fina hösttavlor och en gemensam naturväv. Under teknikveckan gjorde vi olika experiment som russinhissen, vattenglaset, sockermålning och vindsnurror. Motorik (grov och fin) Motoriken tränas varje dag i form av att vi rör oss mycket. Vi pärlar, plockar, bygger med lego, målar och skapar. I skogen har vi satt upp en repbana mellan två träd där det gäller att hålla balansen. Min bok, barnsinflytande/barnkonventionen, Grön Flagg, Veda & Barke Allt eftersom vi har dokumenterat så har vi satt in bilder och skrivit i barnens pärmar (min bok). Barnen har själva varit delaktiga i dokumentationerna och vi har låtit dem veta på vilket sätt de kan vara med och påverka dagen (barns inflytande).temat inom Grön Flagg har varit livsstil och hälsa men vi har även arbetat med liv och död, kropp och hälsa, lik och olika. Vi har visat bilder på barn från andra länder barns lika värde även kallat likabehandling. Vi har även berättat för varandra om hur vår familj ser ut och läst böcker om hur andra familjer kan ha det (barnkonventionen) Veda och Barke har gett barnen olika uppdrag. T.ex. har barnen fått gå längst ett rep på marken och letat efter saker som vanligtvis inte finns i naturen Utvecklingsområden för VT 14 I grunden fortsätta med att ha kompistemat i allt vi gör och prata mer om olika traditioner som finns i andra länder. Elisabeth och Haleh 10(10)

12 Äventyrarnas verksamhetsberättelse Ht-13 Jagutveckling Under höstterminen har vi jobbat med att utveckla och stärka barnens självständighetsförmåga och att hjälpa Äventyrare att klara själva i dagliga rutiner, som t.ex. ryggsäckhantering, på/avklädning. När vi äter lunch på Gläntan så dukar Äventyrare själva och diskar efter sig och lägger disken i diskmaskinen. I skogen hämtar barnen själva från mattermosar. Vi jobbar med att stärka Äventyrarnas självförtroende och att var och en av barnen i gruppen känner sig trygg och säker. Vi har pratat mycket om respekt och barnen är väldigt duktiga på att förstå vad respekt innebär och vi kommer att fortsätta fokusera på det under vårterminen Socialkompetens Under hösten har vi ständigt jobbat med Barnkonvention och Likabehandlingsplanen samt barnens rättigheter i samhälle. Vi har pratat om olika familjemodeller, vuxnas ansvar mot barnen och att alla är likavärda oavsett kön, etnisk bakgrund eller funktionsförhindring. Vi har tillsammans med barnen skaffat gemensamma regler i skogen och inomhus. Vi har pratat om hur Äventyrarna ska lösa konflikter på ett positivt sätt samt att de ska vara omtänksamma mot varandra. Vi jobbar mycket med att Äventyrare ska hjälpa varandra i dagliga rutiner och olika situationer. Pedagoger tänker på barnens roll och barnens inflytande i verksamheten därför har vi ofta omröstningar när vi ska planera en aktivitet eller välja skog för utflykter. Språk och kommunikation Vi har jobbat på att utveckla Äventyrarnas förmåga att uttrycka sina känslor och åsikter och att de ska kunna kommunicera med varandra. Med tanke på skolförberedande lägger vi stor fokus på att alla Äventyrare ska kunna lyssna på andra barn och delta i en diskussion. Vi jobbar med att Äventyrare ska kunna lösa konflikter genom att säga ifrån och yttra sina tankar och åsikter. Vi praktiserar olika språk i gruppen för att öka barnens intresse för ett annat språk. Under höstterminen har vi lånat olika böcker från Åkermyntans bibliotek och varje Äventyrare fick välja en egen bok som den ansvarar för att lämna tillbaka till biblioteket. Vi skapar möjligheter att barnen ska lära sig bokstäver, både skriftligt och muntligt. Matematik Matematik ingår i de flesta områdena i vår dagliga verksamhet. Vi räknar oss på samlingar, när vi delar frukt (t.ex. en halv banan, en fjärdedel) och under 11(10)

13 lunchen. Vi samlar pantburkar och räknar pengar som vi får av det och målet till våren är 200 kronor. Vi har gjort olika matteuppdrag i skogen och har olika matematiklekar när vi åker buss till exempel eller under en samling. Naturvetenskap/Teknik Eftersom vi är i skogen 3 gånger i veckan så är det självklart att vi jobbar med naturtema ofta. Vi har gjort olika experiment under teknikveckan i november till exempel att göra rent smutsigt vatten och testat vilka saker flyter/ sjunker i vattnet. Vi har en verktygslåda som alltid följer med oss till skogen och pedagoger skapar möjligheter för Äventyrarna att snickra, tälja, bygga och konstruera av olika naturmaterial. Grov/finmotorik Vi utvecklar barnens grovmotorik genom att skapa möjligheter att cykla, klättra, hoppa hopprep, gunga, springa allt detta gör vi varje dag. Vi sågar och spikar i naturen och fiskar när vi går till vattnet. Vi har klättrat i träden och på klipporna med hjälp av rep och har gjort olika organiserade lekar i Hästparken. Vi spelar fotball, basket, tävlar i Femkamp. Från och mer november åker vi skridskor 2 gånger i veckan. För finmotoriksutveckling tar vi med oss olika pysselmaterial till skogen (papper, pärlor med ABC plattor, pennor). Barnen använder mycket sax och lim, och vi har målat skogsmaterial och skapat olika figurer av saker som tillhör naturen. Äventyrarna har fått göra sin begynnelsebokstav av pinnar som de har limmat på papper. Min bok: Vi dokumenterar pedagogiska aktiviteter som vi gör tillsammans med barnen Grön Flagg/Livstil och hälsa: Vi har pratat om kroppens välbefinnande och har övat på yoga, lyssnat på avslappnigmusik och gjort kompismassage. Vi plockar pant och rensar skogen från skräp efter varje utflykt. Veda och Barke: Veda och Barke är alltid med oss under samlingar, på utflykter och följer med till vattnet och till skridskoskolan. Vi har använt Veda & Barke som pedagogisk material när vi jobbar med Barnkonventionen (Forumteater och rättighetsträd). Vi läser Veda & Barke sagor om Äventyrarnas skog och skridskoåkning. Vi planerar att ha Veda och Barke till skidskolan under VT 14. Utvecklingsområden VT-14: Vi planerar att fokusera först och främst på skolförberedande. Samridigt kommer vi att fortsätta att jobba med tema Livsstil och Hälsa. Från januari till mars ska vi arbeta med Språk och Kommunikation, och april-juni fokuserar vi på Matematik och Motorik. Rajka, Ulviyya, Peter 12(10)

14 13(10)

Verksamhetsberättelse Våren 2014

Verksamhetsberättelse Våren 2014 Verksamhetsberättelse Våren 2014 Gläntans Förskola Verksamhetsberättelse våren 2014 Frilufts Förskolor Gläntan. 0(10) Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Hösten 2014 Gläntans Förskola 1 Verksamhetsberättelse hösten 2014 Frilufts Förskolor Gläntan. Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler

Läs mer

Verksamhetsberättelse Våren 2013 Gläntans Förskola

Verksamhetsberättelse Våren 2013 Gläntans Förskola Verksamhetsberättelse Våren 2013 Gläntans Förskola 0(10) Verksamhetsberättelse våren 2013 Frilufts Förskolor Gläntan. Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse VÅREN 2015 Gläntans Förskola Verksamhetsberättelse våren 2015 Frilufts Förskolor Gläntan. Gläntan är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Gläntans lokaler ligger

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: ht 16 och vt 17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan. Hösten Gläntans Förskola

Verksamhetsplan. Hösten Gläntans Förskola Verksamhetsplan Hösten 2013 Gläntans Förskola 0 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår:

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN Mål och inriktning För oss på Nyckelpigan är leken viktig. Barn söker och erövrar kunskap genom lek. Utevistelsen och att röra sig skog och mark är en viktig del i vår verksamhet.

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Verksamhetsplan. Hösten 2014. Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Hösten 2014. Dungens Förskola Verksamhetsplan Hösten 2014 Dungens Förskola 0 1:a Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98;10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola

Verksamhetsplan. Våren 2015. Dungens Förskola Verksamhetsplan Våren 2015 Dungens Förskola 0 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Plutos verksamhetsplan

Plutos verksamhetsplan Plutos verksamhetsplan 2017-2018 Barngruppen Oliwer -12 Olivia -12 Tage -12 Nova -13 Klas -13 Isabela -13 Gustav -13 Bror -13 Cornelia -14 Isac -14 Adrian -14 Vilma -14 Lea -14 Klara -15 Matteo -15 Melvin

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

Solglimtens verksamhetsplan

Solglimtens verksamhetsplan Solglimtens verksamhetsplan Väderlekens förskola Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan skall erbjuda

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Notbladets förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: Vad/Syfte: Lämning. Vi anser att det är bra att förälder och barn får en stund för sig själva i hallen på morgonen.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Plutos verksamhetsplan

Plutos verksamhetsplan Plutos verksamhetsplan 2016-2017 Barngruppen Oliwer Lindqvist -12 Olivia Engdahl -12 Tage Granberg -12 Nova Thorén -13 Klas Eriksson -13 Isabela Penate Öberg -13 Gustav Svärd -13 Bror Fors -13 Cornelia

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren Gläntans Förskola

Verksamhetsplan. Våren Gläntans Förskola Verksamhetsplan Våren 2013 Gläntans Förskola 0 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2015/2016

Arbetsplan Tellus 2015/2016 Arbetsplan Tellus 2015/2016 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Kvalitetsredovisningen pedagogisk omsorg Barnlyckan Ur & Skur 2014

Kvalitetsredovisningen pedagogisk omsorg Barnlyckan Ur & Skur 2014 Kvalitetsredovisningen pedagogisk omsorg Barnlyckan Ur & Skur 2014 Inledning Vi består av 2 st. ägare av Barnlyckan Ur & Skur och i dagsläget 7 anställda personal. Ägare Annelie Kopp Mikaela Eriksson Anställda

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015

Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3. 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Kvalitetsdokument

Kvalitetsdokument Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Charlottenberg Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Charlottenbergs förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18.

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18. Stjärnans verksamhetsplanering Ht17/vt18 www.karlavagnen.eu Arbetslaget Vi som jobbar på Stjärnan läsåret 17/18 är: Elin Nordin, förskollärare 100% Fredrik Lindström, barnskötare 100% Malin Fahlesson,

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2016-2017 Dessi Kerstin Irina Mattias Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Karlskrona Kommun. Gulmyrans kvalitetsredovisning VT 2009

Karlskrona Kommun. Gulmyrans kvalitetsredovisning VT 2009 Karlskrona Kommun Gulmyrans kvalitetsredovisning VT 2009 Innehållsförteckning Presentation 2 Förskola och hem..3 Barns inflytande.5 Utveckling och lärande.7 Normer och värden 9 Hälsofrämjande mål.11 Likabehandlingsplan...13

Läs mer

Verksamhetsplan. Våren Gläntans Förskola

Verksamhetsplan. Våren Gläntans Förskola Verksamhetsplan Våren 2014 Gläntans Förskola 0 09 07 27 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

SOLENS VERKSAMHETSPLANERING Ht-17 Vt -18

SOLENS VERKSAMHETSPLANERING Ht-17 Vt -18 SOLENS VERKSAMHETSPLANERING Ht-17 Vt -18 Barngruppen 2012 2013 2014 2015 2016 Theo Frans Alva Alexander Valle Lucas Linnea Elise Alice Milla Filip Olle Tilly Ludvig Otto Mira Axel Vilmer Sara Annybelle

Läs mer

Verksamhetsplan Hösten Gläntans Förskola

Verksamhetsplan Hösten Gläntans Förskola Verksamhetsplan Hösten 2015 Gläntans Förskola 0 15 08 12 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:10, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole-

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2016/2017

Arbetsplan Tellus 2016/2017 Arbetsplan Tellus 2016/2017 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola Verksamhetsplan för förskolan Skee förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan. Vårterminen Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2013 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Ekorrens arbetsplan läsåret Stenbitens förskola

Ekorrens arbetsplan läsåret Stenbitens förskola ska genomsyras av glädje trygghet och gemenskap Ekorrens arbetsplan läsåret 2016-2017 Stenbitens förskola Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

Verksamhetsplan Höstterminen Gläntans Förskola

Verksamhetsplan Höstterminen Gläntans Förskola Verksamhetsplan Höstterminen 2016 Gläntans Förskola 0 16 09 01 1:a 1(2) Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98:16, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer