Arbetsplan. Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017"

Transkript

1 Arbetsplan Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017 Nolhagaskolan, Nolhaga allé, Alingsås Telefon exp: Fax:

2

3 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser möjligheter att skapa den framtid, den verksamhet och det bemötande vi vill ha. Vi bygger en styrkebaserad organisation som tar till vara på individers förmågor och skapar framtidstro. Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet ger dem lust att lära. Kvalitetssystem - förklaringar I början av läsåret revideras verksamhetens arbetsplan och en utvecklingsplan upprättas. Arbetsplan Arbetsplanen beskriver verksamheten på ett övergripande sätt. Här beskrivs hur förskolan/skolan/fritidshemmet arbetar för att uppfylla läroplanens mål, hur arbetet följs upp, vilket läsårets utvecklingsarbete är, hur samverkan med andra sker mm. Utvecklingsplan En utvecklingsplan är ett verktyg/dokument för att formulera, planera och följa upp ett utvecklingsarbete. Det är ett internt dokument som kontinuerligt följs upp under läsåret för att följa utvecklingen och kunna styra arbetet framåt kontinuerligt. Nulägesanalys I slutet av läsåret sammanställs en nulägesanalys. Nulägesanalysen är till för att ge en helhetsbild, ett nuläge av verksamheten och ligger till grund för beslut som ska fattas om vad verksamheten behöver utveckla under kommande läsår. Det som skolan bedömer är det mest angelägna att arbeta med kommande läsår förs in i en taktisk agenda. Nulägesanalysen är en sammanställning över vad som framkommit under året från: Rundan/Verksamhetsbesök Rektors veckovisa besök i verksamheten som belyser: 1. Normer och värden, 2. Kunskaper, utveckling och lärande, 3. Ansvar och inflytande Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

4 Utvecklingsplan Skolans inre utvecklingsarbete under läsåret Kunskapsuppföljning Redogörelse för hur man lyckats med kunskapsmålen, särskilt stöd och närvaro. Redogörelse för hur man arbetat med särskilt stöd. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Arbetet mot kränkande behandling utgår från bland annat: GR-enkäten årlig enkät till alla föräldrar och elever i åk 8. Nolhagaskolans enkät i årskurs 7 och 9. Huset Undersökning av hur eleverna upplever olika lokaler utifrån trygghet, bemötande och trivsel. Nolhagaskolan arbetar så här för att eleverna ska nå sina mål Normer och värden Verksamheten genomsyras av ett systemiskt förhållningssätt där vi fokuserar på våra styrkor och arbetar lösningsinriktat. Ett systemiskt förhållningssätt kan förklaras så här: Systemteori Styrkebaserat Språkliga metoder Förhållningssätt Systemteori Vi har hela enhetens bästa för ögonen. Det vi gör hänger ihop i en helhet. Alla ingår i systemet ett demokratiskt förhållningssätt. Styrkebaserat förhållningssätt Alla gör alltid sitt bästa och vill lyckas. Vi fokuserar på det som fungerar för att ge eleverna självförtroende, att våga lyckas och att kunna hantera svårigheter. Språkliga metoder Alla ska få komma till tals. Vi värnar om det goda språket oss emellan. I språket skapar vi varandra och vår vardag. Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

5 Så här arbetar vi Vi arbetar för att klimatet på skolan ska präglas av en öppenhet och ömsesidig respekt. För att vi ska uppnå detta arbetar vi medvetet med våra relationer till alla elever. Det märks genom att: Lärarnas förväntningar är att alla elever ska lyckas utifrån sina högst individuella förutsättningar. Vi ger stort utrymme för dialog mellan lärare och elev med utgångspunkt från elevernas egna upplevelser och erfarenheter. Vi arbetar för att alla elever blir sedda, bekräftade och lyssnade på. Vi startar läsåret med att gå igenom den reviderade planen mot diskriminering och kränkande behandling, bilaga 1 Vi har tydliga regler, bilaga 2 Elevhälsan är med och arbetar på organisationsnivå. Tydlig struktur på dagen skapar trygghet. Under handledningstiden och i alla ämnen tar vi upp förhållningssätt och etiska diskussioner. Eleverna är organiserade i elevråd, idrottsråd och matråd. Eleverna är engagerade i ungdomsfullmäktige. Det finns även elevskyddsombud. Grundsärskola och grundskola samverkar i arbetet mot målen. Elever i grundsärskolan läser ämnen tillsammans med grundskolans elever. Vi har friluftsdagar och andra schemabrytande aktiviteter tillsammans. Nya elever bjuds varje höst in till en eftermiddag tillsammans med GS. För att skapa trygghet i organisationen vid extraordinära händelser finns en krisplan, bilaga 3. Så här kvalitetssäkrar vi processen Handledarna har ett nära samarbete med elevens vårdnadshavare Handledarna kontaktar elevhälsan vid behov Elevhälsan samverkar med arbetslagen Årligen görs en nulägesanalys utifrån de mål som är satta i planen mot diskriminering och kränkande behandling GR- enkäten i åk 8 Enkäter i åk 7 och 9, tidpunkten är fastställd i planeringsschemat Utvecklingssamtal Elevhälsobesök i åk 8 Elevskyddsombud SSPF, Samverkansmöten med socialförvaltningen, kultur o fritid samt polis Frånvarouppföljning Rundan Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

6 Utvecklingsområde för läsåret I vår uppföljning av planen mot diskriminering och kränkande behandling ser vi att eleverna efterfrågar mer samtal kring frågor om respekt och bemötande. Dessa frågor och planen aktualiseras vid varje läsårsstart med såväl nya som gamla elever. Under resten av läsåret jobbar vi kontinuerligt vidare på handledartid och inom våra olika ämnen. Kunskaper, utveckling och lärande Med resultatet som grund arbetar vi kontinuerligt för att utveckla och förbättra vår undervisning. Vi följer forskningen och har de senaste åren försökt att applicera Dylan Williams teorier hos skolans personal. Så här arbetar vi: Lärarnas förväntningar är att alla elever ska lyckas utifrån sina högst individuella förutsättningar. Vi arbetar aktivt med ett språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen. Detta har gjorts genom kollegialt lärande. En språkpolicy är upprättad. Detta görs av en förstelärare. Alla lärare i matematik utvecklar sin undervisning med stöd av matematiklyftet. Arbetet leds av en förstelärare. Vi fortsätter att utveckla Nolhagaskolans arbete kring nyanlända. bilaga 10. Vi har en organisation i alla årskurser för elever med svenska som andra språk. Alla lektioner anpassas efter varje elev genom att vi använder olika metoder och material. Lektionerna har en tydlig start och ett avslut. Under lektionerna ges stort utrymme för dialog mellan lärare och elev Elevernas kännedom om målen är utgångspunkten i skolans arbete Vi arbetar med formativ bedömning Rektor genomför lektionsbesök Vi utvecklar ett ämnesövergripande arbetssätt Alla arbetar aktivt med Unikum som är vår lärplattform OPEN-APP Vi samarbetar med representanter för olika delar av arbetslivet för att förbereda våra elever inför gymnasievalet samt ge dem goda kunskaper i arbetslivets villkor. Arbetet som är tvådelat, löper under en vecka för åk 8 och två veckor för åk 9. Under den första delen kommer eleverna i smågrupper ut till olika arbetsplatser i kommunen, såväl privata som kommunala. Från arbetsplatsen ska de inhämta fakta som de sedan bearbetar och presenterar för alla andra elever på skolan i slutet av OA-perioden. Del två i arbetet under OA-perioden är en nätbaserad lärcirkel, där eleverna får jobba med olika uppgifter som är kopplade till ett arbetsliv. Det kan t.ex. Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

7 handla om att lära sig mer om fackföreningar, anställningsvillkor, att söka jobb, rättigheter/skyldigheter som arbetstagare eller annat som rör ett arbetsliv. Flera av skolans olika ämnen har bidragit med uppgifter och får således också tillbaka underlag från eleverna inför bedömning i respektive ämne. Så här kvalitetssäkrar vi processen Arbetslagen följer upp elevernas utveckling. Eleverna tränas inför utvecklingssamtalen i att leda och reflektera över sitt lärande och sätta upp nya mål. Om elever riskerar att inte nå målen rapporteras detta till rektor. Rättning av nationella prov sker ofta gemensamt av lärarna på skolan. Vi följer kontinuerligt upp särskilt stöd och extra anpassningar. Det kan vara stöd av specialpedagog, speciallärare, ämneslärare eller elevassistent. Det kan också vara samtalsstöd av elevhälsan eller handledaren. Vi har ett nära samarbete med vårdnadshavare och i vissa fall med andra myndigheter. Rektor gör kunskapsuppföljningar i Unikum minst fyra gånger per år. Detta görs inför utvecklingssamtalen samt vid betygssättning. Rektor sammanställer skolverkets resultat utifrån varje ämne och analyserar även hur det ser ut på skolan jämfört med övriga kommunen och med hela riket. Vi tittar på behörighet till gymnasiet, meritvärde, genus, social bakgrund och på resultaten på de nationella proven kontra betygen. All pedagogisk personal analyserar skolans måluppfyllelse på kompetensutvecklingsdagen i januari. Prioriterade utvecklingsområden Elevers ansvar och inflytande FL Utveckla matematikundervisningen FL Språkutvecklande arbetssätt FL Trygghet och studiero vidareutveckla det hälsofrämjande arbetet på skolan A-laget Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

8 Barns och elevers ansvar och inflytande Så här arbetar vi: Eleven ska uppmuntras att ta större ansvar och ha mer inflytande över sin lärandeprocess. Eleverna leder sina utvecklingssamtal och tar över tid allt större ansvar för det. Handledningstiden används för att utveckla lärprocessen samt ge utrymme för elevernas formella inflytande. Inom varje ämne förs en dialog mellan läraren och eleven om målen. Skolan har en organisation för formellt elevinflytande såsom elevråd, matråd, idrottsråd och elevskyddsombud. Fortsatt arbete med att utveckla elevernas inflytande på undervisningens innehåll och form. I samverkan mellan skola och kultur- och fritid har kommunen byggt upp ett ungdomsfullmäktige med representanter från åk 7-9 och gymnasiet. Så här kvalitetssäkrar vi processen Vi följer upp detta i Enkäter Rundan Utvecklingssamtal, bilaga 5. Utvecklingsområde för läsåret Under läsåret arbetar för att öka elevernas ansvar för och inflytande över undervisningen. Lust att lära Så här arbetar vi Att få undersöka det som man blir nyfiken på skapar ett lärande som varar hela livet och som kan betyda något viktigt för den enskilda eleven. Skolans uppgift blir att väcka nyfikenhet och motivation för det som förväntas av oss som samhällsmedborgare på ett sätt som gör att alla har möjlighet att greppa och förstå. Alla följdfrågor är viktiga och de funderingar som väcks tas på allvar. Genom en strukturerad och varierad undervisning som har rötterna i kursplanerna och elevernas verklighet, ger vi eleverna tilltro och stöttning i att våga pröva sin förmåga. Då ökar lusten att lära. Så här kvalitetssäkrar vi processen Enkäter Rundan Utvecklingssamtal 1

9 Arbete med barn i behov av särskilt stöd Barn- och elevhälsoplan Så här arbetar vi Vi lägger stor vikt vid ett tryggt mottagande av nya elever vid övergångar och skolbyten, bilaga 6 och bilaga 7 Kring elever i behov av särskilt stöd, extra anpassningar eller andra behov sker överlämningar i samarbete med avlämnande skola och eventuellt vårdnadshavare i ett tidigt stadium. Elevhälsan förbereder mottagande arbetslag med den information de behöver för att möta eleven på bästa sätt. Det huvudsakliga elevhälsoarbetet sker i arbetslagen, som har konferens varje vecka. Där diskuteras elever i behov av extra anpassningar eller särskilt stöd, bilaga 11. Handledaren informerar också alla undervisande pedagoger om beslut från utvecklingssamtal och eventuella åtgärdsprogram, så att alla arbetar utifrån ett gemensamt förhållningssätt. Närvaro och frånvaro följs upp dagligen. Via skola24 får vårdnadshavare sms om eleven uteblir från skolan. För att främja elevers närvaro finns en speciell plan för hur vi arbetar vid elevers frånvaro, bilaga 8. Elevhälsan följer upp eleverna kontinuerligt och arbetar tillsammans med pedagogerna för att hitta olika vägar för att öka elevernas motivation och närvaro. Riktlinjen för Nolhagaskolans resurser är: Kurator 50 %, skolpsykolog 30 %, skolsköterska 60 % och specialpedagog 120 %. Rektor är delaktig och ansvarig i alla beslut som fattas på teamets möten. Elevhälsoteamet ska prioritera tid på de olika skolorna efter behov. Elevhälsoteamet Teamets arbete kan bestå av handledning till pedagoger, arbete direkt i klasserna, beslut om/utförande av utredningar angående behov av särskilt stöd, deltagande i elevhälsomöten med vårdnadshavare, upprättande av åtgärdsprogram samt individuellt arbete med elever. Specialpedagogisk insats För att eleverna ska nå målen arbetar specialpedagogerna enligt "Elevhälsans uppdrag" bl.a. med att, ur ett specialpedagogiskt perspektiv, vara samtalspartner till elever, vårdnadshavare och personal. Specialpedagogerna genomför även pedagogiska utredningar och är med i arbetet att upprätta åtgärdprogram. Syftet är att stödja elever och utveckla verksamhetens undervisnings- och lärandemiljöer i samverkan med pedagoger och ledning. Särskild undervisningsgrupp En grupp där elever helt eller delvis har sin undervisning. Huvudansvaret för eleverna har hemskolans rektor och elevhälsoteam, bilaga 12. Speciallärare Arbetet är styrt av varje elevs specifika behov och sker i samarbete 2

10 med teamet, övrig personal och föräldrar. Läxhjälp Elever erbjuds läxhjälp av lärare. Så här kvalitetssäkrar vi processen Specialpedagogen deltar i arbetet med att upprätta, genomföra och utvärdera handlingsplan/åtgärdsprogram i samverkan med skola och hem. Åtgärdsprogrammen följs upp kontinuerligt. Information om elevernas måluppfyllelse fås genom de uppföljningsrutiner skolan har samt den information som rektor erhåller genom Rundan, GR-enkäten, utvecklingssamtal, hälsobesök, elevhälsoteamsmöte och elevresultat. Nyanlända elever Så här säkerställer skolan elevers rätt till SvA - modersmål och studiehandledning på modersmålet. På första utvecklingssamtalet informerar vi om vikten av att läsa modersmål och informerar också om rutiner för ansökan av detta. Alla elever får en bedömning om de ska läsa enligt kursplan för svenska eller SvA. Vi har en organisation för SvA i alla årskurser. SVA-läraren rapporterar till rektor om behov av studiehandledning. Mottagande av nyanlända, bilaga 10. Så här kvalitetssäkrar vi processen Återkoppling och samverkan med arbetslagen, SVA- lärare och rektor. Rektor har återkommande möten med SvA-läraren då genomgång av elever sker med rätt till modersmål, SvA och studiehandledning. Samverkan Så här arbetar vi: SAMTIDIGT- samverkan mellan skola och socialförvaltning. SSPF, Samverkansmöten med socialförvaltningen, kultur o fritid samt polis. Brottsförebyggande rådet - rektor deltar i kommunens samverkansgrupp. Alla pedagoger använder Unikum vilket möjliggör kommunikation och uppföljning av elevernas lärande med elever och vårdnadshavare. Genom Open-App sker en samverkan med närsamhället. Forum för samverkan sker fyra gånger per läsår. Olika teman tas upp. Skolan deltar i Lights in Alingsås. Så här kvalitetssäkrar vi processen: Uppföljning sker enligt den tidsplan som redovisas i planeringsschemat. 3

11 Årsplan Planeringsschema Nolhagaskolans planeringsschema innehåller strukturer med tidsplan för: Grundverksamheten exempelvis när inskolning sker, när föräldramöten, utvecklingssamtal m.m. hålls Utvecklingsmål och dess delmål när de sätts och när de ska följas upp Kunskapsmålen när de följs upp Plan mot diskriminering och kränkande behandling när den upprättas/följs upp Närvaro när den följs upp GR-enkäten när den genomförs, när den följs upp Nulägesanalys när de olika delarna görs och när den ska vara klar Arbetsplan när den revideras Rundan när rektor gör verksamhetsbesök för våra tre olika fokusområden; Normer och värden, elevers ansvar och inflytande samt kunskap, utveckling och lärande Arbetsmiljöarbete och egenkontroll av miljö och hälsa Konferenser, språkrör, planeringsdagar, studiedagar och nationella prov Andra aktuella händelser under läsåret 4

12 Arbetsplan bilagor Bilaga 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 1.2 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Årshjul Bilaga 1.3 Anmälan om kränkande behandling Bilaga 1.4 Incidentrapport Bilaga 2 Nolhagaskolans regler Bilaga 3 Krisplan Bilaga 3.1 Handlingsplan väpnat våld Bilaga 3.2 Folder väpnat våld Bilaga 4 Planeringsschema Bilaga 4.1 Årshjul för det övergripande arbetet i skolan Bilaga 5 Utvecklingssamtal Bilaga 6 Handlingsplan för nya elever Bilaga 7 Handlingsplan för skolbyte Bilaga 8 Handlingsplan för ökad närvaro Bilaga 9 Handlingsplan om elever avviker från skolan grundsärskolan Bilaga 10 Mottagande av nyanlända Bilaga 11 Rutin för extra anpassningar Bilaga 12 Rutin för placering i särskilda undervisningsgrupper 5

13 6

14 7

15 8

16 9

17

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. Gustav Adolfsskolan Läsåret 2018/2019. Gustav Adolfsskolan, Gustav Adolfsgatan 2, Alingsås Telefon exp:

Arbetsplan. Gustav Adolfsskolan Läsåret 2018/2019. Gustav Adolfsskolan, Gustav Adolfsgatan 2, Alingsås Telefon exp: 2018-08-31 Arbetsplan Gustav Adolfsskolan Läsåret 2018/2019 Gustav Adolfsskolan, Gustav Adolfsgatan 2, 441 33 Alingsås Telefon exp: 0322-61 64 00 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande

Läs mer

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckans förskola

Arbetsplan för Östlyckans förskola 140506 Arbetsplan för Östlyckans förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015 140701 Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 november Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015 20140921 Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015 130403 Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014 131029 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 130403 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 140929 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017 160920 Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare.

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla elevernas kunskaper och lärande genom en variation av

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018 170810 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare

Läs mer

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Vi skapar delaktighet som präglas av

Läs mer

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 160915 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Att utveckla vårt tematiska arbetssätt med fokus på

Läs mer

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012

Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012 Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se LUST

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla kunskaper, lärande och utveckling genom att skapa samsyn i

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckeskolan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Östlyckeskolan Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Östlyckeskolan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetssystem - förklaringar

Kvalitetssystem - förklaringar 150603 Arbetsplan Avdelning Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Kvalitetsnätverk GR 131127

Kvalitetsnätverk GR 131127 Kvalitetsnätverk GR 131127 Två och två: Om du hör begreppet kvalitet i förskola och skola, vad tänker du på då? Rachel Törnell, utvecklingschef Grunden för kvalitetsarbete i Alingsås Hur ser det konkret

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468 Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr 43-2015:468 Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Gustav Adolfsskolans Arbetsplan 2014-2015

Gustav Adolfsskolans Arbetsplan 2014-2015 Gustav Adolfsskolans Arbetsplan 2014-2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

Elevhälsoplan

Elevhälsoplan Elevhälsoplan 2016-10-31 Inledning Lyrfågelskolan är en F-9 skola belägen i de östra delarna av Trollhättan. På skolan går idag ca 820 elever fördelat på tre skolenheter, F-3, 4-6 och 7-9. Skolan bedriver

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 1-3

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 1-3 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 1-3 Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla kunskaper, lärande och utveckling genom att skapa samsyn i

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 160901 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Med temat Sagans värld erbjuda varierad verksamhet och

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Fritidshem Rosen, Kullen Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Fritidshem Rosen, Kullen Läsåret 2015/2016 151008 Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Fritidshem Rosen, Kullen Läsåret 2015/2016 Utveckla arbetet med elevers kunskaper och lärande-utveckla användandet av Unikum Utveckla arbetet med elevers delaktighet

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017 160415 Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret 2018-2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att uppnå

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Samskapande

Läs mer

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 På Norrtullskolan

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016 150630 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Nulägesanalys Skolans namn (F-5/6) 13/14

Nulägesanalys Skolans namn (F-5/6) 13/14 140630 Nulägesanalys Skolans namn (F-5/6) 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde inför läsåret 14/15 är: Här ska den/de punkter stå som kokats ner och står längst ner på sista sidan

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö Elevhälsoplan Grundskola Malmö Läsåret 2016-2017 Innehåll Inledning 1.1 Elevhälsoteamet 1.2 Mål med elevhälsoarbetet 2. Utvärdering av föregående års plan 3. Kartläggning 4. Nulägesanalys 5. Främjande

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret Pilskolans elevhälsoplan Läsåret 2016 2017 Pilskolans vision Alla elever har rätt att lyckas! 2016-09-26 1 Syfte: Syfte med elevhälsoplanen är att beskriva elevhälsoarbetet, dess arbetsgång och ansvarsfördelning.

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Arbetsplan 2017/2018 Adolfsbergsskolan F-6 inklusive fritidshem Inledning I denna arbetsplan

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor ELEVHÄLSOPLAN 2017-2018 ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor Innehåll Elevhälsoteamets organisation Elevhälsans uppdrag Främjande elevhälsoarbete på Alsalamskolan Främjande/förebyggande arbete Åtgärdande

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Arbetsplan för Hemsjö kyrkskola F-6

Arbetsplan för Hemsjö kyrkskola F-6 Arbetsplan för Hemsjö kyrkskola F-6 Läsåret 2017/2018 Hemsjö enhets vision: Hemsjö skola och fritidshems målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev,

Läs mer

Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2015 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Under 2014 har vi arbetat med lärprocesser i fokus. Följande

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola 150102 Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Resursskola - En del av särskilt stöd Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn- och ungdomsförvaltningen - 2013 1 Resursskola en del av särskilt stöd Enligt Allmänna råden

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stora Högaskolan är en F-9 skola. Inför läsåret 2017/2018 är 783 elever inskrivna i skolan. Det arbetar 94 personal på skolan. Skolan är uppdelad i två enheter, F-6 samt 7-9.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer