Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019"

Transkript

1 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2018/2019

2 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser möjligheter att skapa den framtid, den verksamhet och det bemötande vi vill ha. Vi bygger en styrkebaserad organisation som tar till vara på individers förmågor och skapar framtidstro. Barn- och ungdomsförvaltningen vill vara en lärande organisation. Kvalitetssystem - förklaringar I början av läsåret revideras verksamhetens Arbetsplan och en Utvecklingsplan upprättas. Arbetsplan Arbetsplanen beskriver verksamheten på ett övergripande sätt. Här beskrivs hur skolan/fritidshemmet arbetar för att uppfylla läroplanens mål, hur arbetet följs upp, vilket läsårets utvecklingsarbete är, hur samverkan med andra sker mm. Utvecklingsplan En utvecklingsplan är ett verktyg/dokument för att formulera, planera och följa upp ett utvecklingsarbete. Det är ett intern dokument som kontinuerligt följs upp under läsåret för att följa utvecklingen och kunna styra arbetet framåt kontinuerligt. Nulägesanalys Nulägesanalysen är till för att ge en helhetsbild, ett nuläge av verksamheten och ligger till grund för beslut som ska fattas om vad verksamheten behöver utveckla under kommande läsår. Det som skolan/fritidshemmet bedömer är det mest angelägna att arbeta med kommande läsår förs in i en utvecklingsplan.

3 på Västra Bodarna skola för att nå läroplanens mål Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Lgr 11, s. 12 Vi använder oss av grupp- och individstärkande övningar, t ex massage, rollspel, etiska samtal och diskussioner, diskussioner om jämställdhet och demokratifrågor, videofilmer, samtal om språkbruk (svordomar, sexuella anspelningar etc). Vi har och arbetar utifrån en gemensam värdegrund för enheten. Tillsammans med eleverna tar vi fram trivselregler/ordningsregler för gruppen/klassen. Vi har regelbundna trivselenkäter som följs upp i utvecklingssamtal/arbetslagen. Vi informerar elever och föräldrar om vår plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vi ser till att ha ett fungerande system med rastvärdar. Vi arbetar för att det skall vara en tillåtande och trygg atmosfär i gruppen. Vi arbetar för att alla elever ska få 'lika stort' talutrymme. Vi undviker fria val av grupperingar. Vi har regelbundet och klass- och elevråd. Vi låter eleverna träffas i åldersblandade grupper. Vi ser till att hemmet får fortlöpande information om elevens situation och utveckling genom samtal och individuella utvecklingsplaner på Unikum. Vi har elevvård regelbundet i arbetslagen samt klassavstämningar med klasslärare, specialpedagog och rektor.

4 Vi använder oss vid behov av skolans elevhälsoteam. Två pedagoger som arbetar med uppstyrda rastaktiviteter för alla åldrar. Samtliga pedagoger på enheten är insatta i och arbetar efter vår gemensamma plan mot diskriminering och kränkande behandling. Genom att vi kontinuerligt (inför varje utvecklingssamtal) låter eleverna fylla i den trivselenkät som finns på Unikum skapar vi oss en överblick kring trivseln i våra grupper. Vi har också regelbundna avstämningar där vi följer upp elevernas mående och utveckling där både klasslärare, specialpedagog och rektor deltar. Vid dessa avstämningar följs både trivsel och kunskapsutveckling upp. Planen mot diskriminering och kränkande behandling följs upp och revideras vid varje läsårsstart. Information om planen och var den finns tillgänglig går ut till vårdnadshavare vid föräldramöte i början av läsåret. Elev- och föräldraenkäterna som genomförs varje år i åk 2 och 5 gås igenom av pedagogerna för att sedan följas upp under kommande läsår utifrån de utvecklingsområden som identifierats. Kunskaper Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utbildning. Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former Lgr 11, s. 13 för att göra eleverna delaktiga i lärprocessen: - Självskattning inför ett nytt arbetsområde där eleven får möjlighet att uttrycka var hen befinner sig i kunskapsutvecklingen.

5 -Planering, eleverna är i olika grad delaktiga i planeringen av olika arbetsområden. Det kan till exempel innebära att de är med och bestämmer redovisningsform för ett arbetsområde eller att de är med och avgör vilka arbetssätt som ska användas. -Eleverna planerar och genomför sina utvecklingssamtal och är därigenom också delaktiga vid upprättandet av den egna IUP:n (Individuell Utvecklingsplan). Vid några tillfällen per år har vi gemensamma teman på skolan, till exempel Svenskvecka och Friskvårdsvecka. När vi arbetar flera årskurser tillsammans ser vi att eleverna gagnas av att lära tillsammans olika åldrar samt att det bidrar till större trygghet bland eleverna då de lär känna fler elever och lärare från andra klasser än deras egna. På vår skola är vi övertygade om att elevernas tilltro till att de kan lära sig och deras medvetenhet om vad nästa steg är i utvecklingen är av stor betydelse för var och ens kunskapsutveckling. I vårt arbete lägger vi stor vikt vid den formativa bedömningen vilket vi också kommer att ha som fokusområde under läsåret då vi pedagoger kommer att fortsätta arbeta med att utveckla våra kunskaper om hur man arbetar med detta i samtliga skolämnen. Ett sätt att kvalitetssäkra elevernas delaktighet i inlärningen, hur det går för dem och hur vi ska arbeta framåt, är att de fortgående är med och utvärderar såväl sina egna överenskommelser i IUP:n, som olika arbetsområden. I utvecklingssamtalet är eleverna aktiva och får, tillsammans med pedagogen, sätta ord på sin utveckling samt hur man ska arbeta framåt. Eleverna är delaktiga i att utforma sin IUP. I och med att eleverna är delaktiga i planering och utvärdering dokumenteras detta fortlöpande vilket då också blir tillgängligt för dem själva och för vårdnadshavare. I årskurserna 1-3 använder vi kontinuerligt Skolverkets Bedömningsstöd i svenska och matematik för att kartlägga, följa upp och planera undervisningen. Resultaten analyseras i arbetslaget för att se vilka elever som gynnas av insatser i form av träning inom något område. Nationella prov, i år 3 och 6, analyseras och gås också igenom för att rätt stöd ska kunna sättas in.

6 Elevernas måluppfyllelse i samtliga ämnen följs upp genom samverkan mellan rektor, specialpedagog och klasslärare. Beslut fattas om hur man går vidare med exempelvis extra anpassningar, pedagogisk kartläggning, åtgärdsprogram eller andra stödåtgärder. Elevernas ansvar och inflytande De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Informationen och formerna för elevernas inflytande ska anpassas efter deras ålder och mognad. Eleverna ska alltid ha möjlighet att ta initiativ till frågor som ska behandlas inom ramen för deras inflytande över utbildningen Lgr 11, s. 15 Eleverna ges möjlighet att påverka sin situation bland annat genom vårt arbete att skapa ett öppet och tillåtande klimat. De ges också möjlighet till detta via klass- och elevråd. På vår skola är eleverna delaktiga i planeringen av undervisningen genom de pedagogiska planeringar som vi skapar tillsammans samt utvärderingen av dessa. Som vi beskrivit tidigare är eleverna också delaktiga i planering och genomförande av utvecklingssamtal samt upprättande av IUP. Allt arbete i grupp, såväl stora som mindre grupper, arrangeras genom att eleverna ges verktyg att arbeta i demokratisk anda. Även denna process kvalitetssäkras genom att eleverna fyller i trivselenkäten på Unikum samt att elev- och föräldraenkät genomförs i åk 2 och 5. Alla resultat av genomförda enkäter analyseras noga och används i vårt fortsatta kvalitetsarbete. Skola och hem

7 Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande Lgr 11, s. 16 På vår skola arbetar vi med att skicka veckobrev till föräldrarna. På lärloggen i Unikum läggs elevarbeten ut vilket gör dem tillgängliga för föräldrar och elever, även detta blir ett sätt att synliggöra elevernas kunskapsutveckling. Vi arbetar också med att Unikum ska bli ett tillgängligt verktyg för alla våra elever så att de själva kan dokumentera sin utveckling där. Det ska kännas naturligt och enkelt för våra elever att själva logga in på Unikum och se planeringar och dokumentation och också att själva kunna skapa dokumentation där. Vi arbetar långsiktigt för att nå detta mål med start redan i förskoleklass och årskurs 1. I början av varje läsår hålls föräldramöte och en gång per termin genomför vi utvecklingssamtal. Vid behov erbjuds det ytterligare utvecklingssamtal. Denna process följs upp genom de enkäter som skickas ut till elever och vårdnadshavare. Vid utvecklingssamtalet finns möjlighet för föräldrar och elever att ta upp funderingar och frågor. Vi arbetar för att ha en god och öppen relation med alla föräldrar och uppmuntrar dem att höra av sig om de funderar över något. I de fall där det finns behov har vi en mer regelbunden kontakt med vårdnadshavarna. Övergång och samverkan

8 Förskoleklassen, fritidshemmet och skolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med varandra och förskolan för att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Inför övergångar ska de berörda skolformerna och fritidshemmet utbyta kunskaper, erfarenheter och information om innehållet i utbildningen för att skapa sammanhang, kontinuitet och progression i elevernas utveckling och lärande. Skolan ska även samverka med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det ska även finnas samarbetsformer som syftar till att förbereda eleverna och deras vårdnadshavare inför övergångar. Lgr 11, s. 18 Vid övergångar mellan förskola och förskoleklass och mellan åk 6-7 arbetar vi utifrån särskilda rutiner. När grupp- och klassindelning är klar besöker barn och elever sina blivande klasser. Processen med övergångar utvärderas av de pedagoger som berörs. Skolan och omvärlden Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den obligatoriska skolan nära samverkar med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter också en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt. Lgr 11, s. 17

9 Vi gör studiebesök där vi till exempel besöker olika arbetsplatser och olika föreningar/organisationer. Under ett läsår ges samtliga årskurser möjlighet att ta del av kulturutbudet i kommunen genom t.ex teater- och musikföreställningar, museibesök och stadsvandringar. Vår målsättning är att varje årskurs 3 ska ges möjlighet att besöka Ekehagens Forntidsby. Skolan har sedan många år tillbaka ett fadderbarn i Gambia. När vi har varit iväg på något evenemang utvärderar vi alltid elevernas upplevelse, muntligt eller skriftligt. Bedömning och betyg Betyget uttrycker i vad mån den enskilda eleven har uppnått de nationella kunskapskrav som finns för respektive ämne. Som stöd för betygssättningen finns ämnesspecifika kunskapskrav för olika betygssteg. Lgr 11, s. 18 Hemmet informeras om elevernas kunskapsmässiga utveckling via utvecklingssamtal, omdömen och annan dokumentation i Unikum. På vår skola har vi kontinuerliga avstämningar där klasslärare, specialpedagog och rektor närvarar. Dessa avstämningar ger oss möjlighet att få en överblick över elevernas utveckling samt att i ett tidigt skede vidta åtgärder som krävs både kunskapsmässigt och socialt. Vårdnadshavarna hålls regelbundet informerade om hur deras barn utvecklas. Unikum används regelbundet av samtliga pedagoger så att elevernas utveckling dokumenteras och synliggörs för elever och föräldrar.

10 Elevernas kunskapsutveckling följs kontinuerligt upp via Unikum och utvecklingssamtal (IUP) samt genom bedömningsstöd, nationella prov, andra prov/diagnoser och regelbundna avstämningar med rektor m.fl. Elevhälsoplan Elevhälsan är en stödjande struktur som arbetar förebyggande och hälsofrämjande och bidrar till skapande av miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. Elevhälsan stödjer elevernas utveckling mot målen. Elevhälsoteamet består av rektor, skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagog. Teamet sammanträder var tredje vecka. Vid dessa möten beslutas på vilket sätt och vem eller vilka som ska arbeta vidare med olika ärenden. Rektor och specialpedagog träffas varje vecka och arbetar tillsammans utifrån behoven på organisations-, gruppoch individnivå. Vi arbetar för att skapa en tillgänglig lärmiljö för alla elever, vilket innebär att färre elever behöver särskilt stöd ( se figuren ovan ).

11 Vi vill under läsåret utveckla vårt arbete kring raster och på så vis arbeta hälsofrämjande och förebyggande så att vi kan öka tillgängligheten för alla elever och motverka utanförskap. Vi vill att alla ska känna sig inkluderade och trygga i skolan och som ett led i det erbjuder vi vuxenledda rastaktiviteter flera dagar i veckan. Elevhälsoteamet presenterar sig så att samtliga elever har sett personerna och har fått kort information om vad de arbetar med. Om det framkommer att en elev riskerar att inte utvecklas i riktning mot mål och kunskapskrav, arbetar vi i första hand med extra anpassningar som sker inom den ordinarie undervisningen. Anpassningarna dokumenteras i Unikum. Om de extra anpassningarna inte räcker till, anmäler elevens lärare detta till rektor. Vid behov görs en utredning av specialpedagog eller annan kompetens ur elevhälsoteamet och utifrån den beslutar rektor om ett åtgärdsprogram ska upprättas eller inte. Specialpedagogen ansvarar för att åtgärdsprogrammet dokumenteras och att berörda får ta del av dokumentationen. Specialpedagogen följer upp och utvärderar åtgärdsprogrammet regelbundet tillsammans med elev, vårdnadshavare och berörda pedagoger. Vi lyfter frågor på elevhälsoteam (EHT) (rektor, specialpedagog, skolsköterska, skolpsykolog, skolkurator, pedagoger) och arbetar utifrån det som framkommit i t ex en pedagogisk kartläggning. EHT träffas var 3-4:e vecka. Kompetenserna ger vid

12 behov handledning till elever, vårdnadshavare och personal på skola och fritids. Vid behov är pedagoger med på EHT. Elevernas och föräldrarnas upplevelse av undervisningen och lärandet tas tillvara genom att att vi analyserar resultaten av föräldra- och elevenkäterna. De tankar och åsikter som kommer fram vid t.ex utvecklingssamtal eller annan kommunikation med föräldrar och elever tas i beaktande. Eleverna görs också delaktiga genom klassoch elevråd. Vi säkerställer att personal har kompetens att möta elevernas behov genom bland annat regelbundna avstämningar (rektor, specialpedagog och arbetslag) och arbete utifrån behov på organisations-, grupp- och individnivå. Vi träffas 2 ggr/termin och ser då över hur eleverna når upp till målen och kunskapskraven. Vi ser även över klassers och elevers behov samt pedagogers behov av stöd (handledning/kompetensutveckling) för att kunna möta de behov som finns. Vi arbetar både förebyggande, hälsofrämjande och åtgärdande. Vi säkerställer också genom att ta del av resultat från Skolverkets olika bedömningsstöd, de nationella proven i åk 3 och 6, utvecklingssamtal med uppföljning av de individuella utvecklingsplanerna, samtal med elever, vårdnadshavare och personal. Skolsköterskan genomför och sammanställer hälsosamtal och lyfter det som är viktigt för elever, lärare och vårdnadshavare. Vi uppmärksammar eventuella behov av stöd i ett tidigt skede och arbetar mycket med extra anpassningar. Exempel på extra anpassningar som vi arbetar med kan vara egna datorer och ipads, sittkuddar, hörselkåpor, skärmar, placering i klassrummet, matteböcker att skriva i, möjlighet till rörelse, tydligt schema och god framförhållning, inläsningstjänst, samt stöd i matsituationen. Specialpedagogen ansvarar för att att åtgärdsprogrammen följs upp och utvärderas regelbundet, ca var 6:e till var 8:e vecka, och ser till att berörda får ta del av dokumentationen. Elevens lärare ansvarar för att de extra anpassningarna följs upp och utvärderas. Vi följer handlingsplanen för ökad närvaro där grunden är att klasslärare vid lektionens start registrerar en elevs frånvaro i Skola24. Därefter följer vi stegen i handlingsplanen. Bilagor Handlingsplan för ökad närvaro

13 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Årshjul

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 140929 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014 131029 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare.

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Samskapande

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018 170810 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017 160920 Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015 20140921 Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla kunskaper, lärande och utveckling genom att skapa samsyn i

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 november Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och

Läs mer

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Läs mer

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 4 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Färjestadsskolan Läsåret 2013/2014 Skolans arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt skolan ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckans förskola

Arbetsplan för Östlyckans förskola 140506 Arbetsplan för Östlyckans förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla elevernas kunskaper och lärande genom en variation av

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 130403 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017

Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017 Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017 Grundsärskolan Nora kommun Verksamhetsplan grundsärskolan Nora kommun 2016-2017 1. Inledning 1.1 Vision Alla elever ska ges förutsättningar till en allsidig utveckling

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Barn & Utbildning Verksamhetsplan 2018-19 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Reviderad och fastställd 180920 Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Barn & Utbildning, Besöksadress: Centrumgatan

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Utvecklingsplan. Fredriksbergskolan RAPPORT. Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic,

Utvecklingsplan. Fredriksbergskolan RAPPORT. Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic, Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic, 0582-68-64-00 anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(17) Utvecklingsplan Fredriksbergskolan 2018 2019 2(17) Prioriterade mål Under årets arbete har den

Läs mer

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan

Lokal arbetsplan för skolan Lokal arbetsplan för skolan Gäller för verksamhetsåret 2013-2014 BYSKESKOLAN 6-9 Träden fälls i augusti 2013 Skola Byskeskolan 6-9 Ort Byske Ansvarig rektor Stefan Eriksson Kontaktinformation Kundtjänst

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret 2018-2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att uppnå

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015 130403 Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Plan över det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Plan över det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Kultur- och utbildningsförvaltningen 2015-02-19 Plan över det systematiska kvalitetsarbetet 2015 HUVUDMANNANIVÅ Alla skolor och förskolor i Mellerud ska bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete där verksamheten

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan Brännanskolan åk 6-9

Lokal arbetsplan för skolan Brännanskolan åk 6-9 Lokal arbetsplan för skolan Brännanskolan åk 6-9 Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Skola Brännanskolan åk 6-9 Ort Skellefteå Ansvarig rektor Roger Marklund Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Rapport från Egentillsyn

Rapport från Egentillsyn Diarienummer: Bun 2015:226/61 2015-09-07 Åsa Nordlund Rapport från Egentillsyn Björbo skola F-3 Rektor Hans Andersson 2015-09-07 Egentillsynenens syfte är att säkerställa skolornas arbete utifrån de styrdokument

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015 140701 Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2015/2016

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2015/2016 Verksamhetsplan Hagaskolan och fritidshem 2015/2016 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Hagaskolans årshjul sid. 3 Hagafritidshem årshjul sid. 4 Utvecklingsarbete sid.

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten.

All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten. Grundsärskolans verksamhetsplan Mål och riktlinjer All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten. Skollagen Läroplaner och kursplaner FN:s barnkonvention Bildningsnämndens

Läs mer

Elevhälsoplan Svenstaviks skola

Elevhälsoplan Svenstaviks skola Elevhälsoplan Svenstaviks skola Läsåret 2019-2020 Rektor Jenny Eriksson Rektor Jerry Prestberg Innehållsförteckning Svenstaviks skola... 2 Skolans vision... 2 Skolans elevhälsa... 2 Svenstaviks skolas

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 1-3

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 1-3 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 1-3 Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla kunskaper, lärande och utveckling genom att skapa samsyn i

Läs mer

Lokal arbetsplan. För. Backgårdsskolan. Backgårds Skolenhet 2011-2012

Lokal arbetsplan. För. Backgårdsskolan. Backgårds Skolenhet 2011-2012 Lokal arbetsplan För Backgårdsskolan Backgårds Skolenhet 2011-2012 Våra telefonnummer är: Rektor Lena Lidström 69 75 53 Skolassistent Anette Backman 69 75 89 Skolassistent Ann-Marie Sundbom 69 75 40 Kök

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468 Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr 43-2015:468 Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport Centralskolan

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport Centralskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsrapport Centralskolan Läsåret 2016/2017 Nicklas Olivensjö Rektor Datum Innehåll Inledning... 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning... 3 Underlag

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LEKEBERGSSKOLAN 4-6 GRUNDSÄRSKOLA TRÄNINGSSKOLA 1-9 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Fritidshem,

Läs mer

Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016

Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016 Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016 Bakgrund Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och sin personliga utveckling. Det innebär att elevhälsan

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012/2013. Grundsärskolan

Arbetsplan läsåret 2012/2013. Grundsärskolan Arbetsplan läsåret 2012/2013 Grundsärskolan Kunskaper Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer