Protokoll från KA styrgruppsmöte ( det stora ) den 26/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från KA styrgruppsmöte ( det stora ) den 26/"

Transkript

1 Sidan: 1 (6) Protokoll från KA styrgruppsmöte ( det stora ) den 26/ Deltagare: Jan-Martin Löwendahl CIO, ordförande (JML) Peter Olsson Vicerektor (PO) Johan Malmqvist Vicedekanus, sektion M (JM) Ing-Britt Svensson Avd.chef, Utbildningsavdelningen, CA (IBS) Görgen Olofsson IT-chef, IT-avdelningen (GO) Magnus Holmström IT-avdelningen, projektchef (MH) Siw Bengtsson Sigma nbit, projektledare (SB) Fredrik Wadström Sigma nbit (FW) Niclas Stoldt Sigma nbit (NS) IT-avdelningen, sekreterare (JH) Frånvarande: Björn O Eriksson Bo Egardt Administrativ direktör, CA (BOE) Prorektor, (BE) Distribution protokoll: Till ovanstående personer. Bilagor: Bilaga 1 Presentationen: SG pdf Bilaga 2 Tillhör punkt 3 Projektläget: Kurshemsidor.pdf Bilaga 3 Tillhör punkt 4 Användandet av KA: Styrgruppens ansvar.pdf Bilaga 4 Tillhör punkt 6 Godkänd Införandeplan: KA1.0_Införandeplan_1.0.pdf 1. Godkännande av dagordning Dagordningen godkänns. En övriga fråga anmäls: 8.1 SB undrar hur det går med tillsättandet av applikationsansvarig för KA-systemet? 2. Föregående mötesprotokoll Föregående mötesprotokoll godkänns med följande kommentarer: Under punkten 4 Införandeplan & temporär förvaltningsorganisation. Kommentar från styrgruppen: JML påtalar om inkonsekvens i formuleringen Verksamheten tar över ansvaret över KAsystemet den 20 december 2001 och projektet avslutas den 28 januari SB menar att verksamheten tar över ansvaret för det som levereras den 20 december Den systemdokumentation som eventuellt kommer att bli restnoterad (se Protokoll SG011105) ligger fortfarande under projektets ansvar till den 28 januari Om verksamheten behöver stöd och hjälp och detta saknas i dokumentationen, så finns projektet till hands fram till projektavslut. Det viktiga är att projektledningen och GO är överens om att överlämnandet den 20 december är ett överlämnande med restnotering. Det slutliga överlämnandet sker den 28 januari GO menar att behovet av hjälp blir som störst den dag studenterna börjar använda systemet.

2 Sidan: 2 (6) Inga andra kommentarer. 3. Projektläget (SB) SB redovisar målet med dagens möte: BP5 Sista uppföljningsmötet innan slutleverans o Projektstatus! Leveransuppfyllelse! Preliminärt leveransbesked Visning av KA-systemet Tre beslut: o Godkänns senareläggningen av vissa modulers funktionalitet? o När är KA systemet användbart i verksamheten? o Överlämna KA:s införandeplan Projektet befinner sig nu i vecka 48 av totalt 51. Milstolpe 5 (MS5) inträffar nästa vecka, (start av sluttester). Uppföljning per modul, Leveransuppfyllelse (v47 exkl. felrättning efter test) och preliminärt leveransbesked SB presenterar uppföljning per modul enligt bilaga 1, sid 5-6. Diskussion och kommentarer följer till de olika modulerna. Kursutbud Kursutbud tog tid att komma igång med. Detta beror dels på att Processkartläggningen för Kursutbud inte var komplett som underlag för utvecklingen men även att alla inom kravgruppen inte kände till innehållet i Slutrapporten. Dessutom har Kravspecifikationen tolkats på olika sätt från kravgruppen och projektet. En annan orsak var att projektet och verksamheten missbedömde komplexiteten. Styrgruppen anser att det är bekymmersamt för Kursutbudsdelen att det inte går att testa inmatning mot Ladok (kvarstår 30%). GO undrar om inmatning mot Ladok är klart till 70% den 20/12, är då systemet tillräckligt bra? Processanalysen måste vara klar för att kursprogrammen skall kunna shoppa av varandra. Detaljerna väntas vara klara i mars nästa år. Frågan ställs om det går att senarelägga delar i Kursutbud till den 28/1 och hur tidigt före den 28/1 vet man om inmatningen mot Ladok räcker? IBS menar att det går, men då måste allt vara inlagt i systemet. En detaljplan på funktionsnivå över inmatning och mottagning i Ladok måste tas fram omgående och följas av ett möte mellan de inblandade (Ladok-gruppen, IT-ansvariga och programmerare). En logisk lösning måste vara framtagen inom en vecka (nästa måndag den 3/12). En avstämning mot den detaljerade kravspecifiktionen måste också göras. Stellan Englén vid Ladok-gruppen utses att godkänna om avstämning gjorts och att det är klart. Kurshemsidor Projektledningen beräknar att 80% av kurshemsidorna, enligt kravspecifikationen, är implementerade den 20/12 (nerprioriterade krav, se bilaga 2). Avstämning av Kurshemsidor har gjorts och godkänts av Göran Stigler, sektionen för Maskin- och farkostteknik.

3 Sidan: 3 (6) Uppföljning av Riskanalysen SB redovisar uppföljning av KA1.0_Riskanalys_1.0, senast uppdaterad Risk P4 Kort kalendertid Status: Pågående. Arbetsomfördelning, omprioritering, avlastning sker kontinuerligt. Risk A3 Avsaknad av Processbeskrivning SA Status: Pågående. Test i modul Kursutbud visade att olika uppfattningar fanns avseende arbetssättet. Modul Kursutbud vs. Processen Kursutbud avstämd på protokollfört möte Risk A1 Kvalitet på kravställning Status: Pågående. De flesta förebyggnade åtgärder är gjorda. Prioritet minskad från 3 till 5. Spårbarhet finns. Detaljnivå enl. kravställningsgrupp och kravansvarig. Risken har inträffat avseende Kursutbud. Effekten har uppstått i verksamheten. Risk T1 Vald tekniklösning håller ej Status: Pågående. Upptäckta problem i utvecklingsmiljön v45 (se sammanställning problem v45) utvärderas för tillfället. Uppföljning av problemen v 45 Projektarbetet har drabbats av virus och problem med utvecklingsmiljön. Projektet tappade två mandagars arbete i och med detta. Följande konstateras: Virus Devnull återställt av IT-avdelningen. De smittade maskinerna ominstallerade av Sigma. Linux-maskin installerad av Sigma för att användas som projektarea. (projektet kan då lämna Devnull). Överflyttning ej gjord ännu. Skall även användas för utvecklingsserver och testserver. Utvecklingsmiljön/Teknisk analys Förändringar gjorda i databasmiljön och utökat minne i Mycroft, har förbättrat stabiliteten högst avsevärt samt prestanda i någon mån. Svarstiderna är fortfarande för långa. Zope kraschar fortfarande då och då. Att använda Linux-maskinen som utvecklings- och testmaskin för att separera Zope-miljön från Sun/Solaris har ej hunnits med ännu, då utvecklingsarbetet har prioriterats. Test av prestanda och svarstider kommer längre fram. Uppdras åt Jens att informera GO om hur Zope bör köras i driftsmiljö. Uppföljning av upparbetad tid och kostnad SB rapporterar om upparbetad tid och kostnad för projektet. Diskussion följer om outnyttjad tid mot IT-avdelningen som skulle kunna användas i januari (buffert på 80 timmar). GO förklarar att det inte går att flytta över pengar till nästa år. Projektet måste avtala med GO om det finns utrymme för att utnyttja outnyttjade resurser under nästa år. Det handlar om att få betalt för det man gör.

4 Sidan: 4 (6) När det gäller det ekonomiska läget för projektet har man hittills förbrukat c:a 3 MSEK av den totala ramen (4 MSEK). 4. : Från när är KA-systemet användbart i verksamheten? (JML) JML önskar ett allmänt förtydligande om att Chalmers får ett system som alla kan använda. JML uppmärksammar också styrgruppen på dess ansvar för att den färdiga produkten (KA-systemet) är användbart i verksamheten (se bilaga 3). Räcker det med att styrgruppen får ett system som fungerar till 80% och resterande 20% (totalt 100%) funktionalitet vid projektavslutet ? Styrgruppen accepterar fördelningen av funktionalitet vid de båda leveranstidpunkterna och Styrgruppen inser också att flera åtgärder behövs för att systemet skall bli användbart (Se införandeplan). (Referensgruppsmöte kommer att äga rum imorgon med modulansvariga med syfte att informera och diskutera hur godkännande av leveransen kan gå till. Varje modul får gå igenom kravspecifikation och testprotokoll och sedan ta beslut. Alla modulers resultat dokumenteras och sammanställs i ett protokoll. Detta protokoll ligger sedan som underlag till styrgruppens beslut ). 4.1 Införa processer med verktyg (dvs. modulerna Kursutbud & Studentregistrering) Att införa processer med verktyg (dvs. modulerna Kursutbud & Studentregistrering) är ett effektmål med syfte att uppnå en effektivare kursadministration. Styrgruppen konstaterar att man måste vara medveten om att stödja det som skall göras i linjeorganisationen. V 49- v50 kommer system- och leveranstester att äga rum. Styrgruppen måste gå ut till bredare grupper, exempelvis vicedekangruppen, och informera. IBS anser att man måste göra systemet demotillgängligt till fler än modulansvariga och fokusera på kursutbudet. Dagens kursinformation måste in i systemet. Det ligger inte i projektets ansvar att fylla databasen. En tom databas kan komma att levereras den 20/ Visning av KA-systemet v1.0 (NS) Niclas Stoldt visar KA-systemet, samt berättar kort om hur funktions- och gränssnittstesterna gick i varje modul. Se adress nedan: Styrgruppens kommentarer: Å,ä och ö saknas: Beror på inställning i databasen. Grafiskt gränssnitt: Styrgruppen tycker det ser bra ut. Är banner med bild tillåten enligt den grafiska profilen? Texten är bara förslag: Projektet önskar synpunkter på innehåll och formuleringar. Engelsk text: Språkgranskning behövs (Finns i Införandeplanen punkt 4.4) Inloggad som student: JM undrar om regel som hindrar student att anmäla sig till två kurser med samma innehåll, samtidigt. Skall framgå i linjeplanen. Konstateras att regelmotor finns i systemet.

5 Sidan: 5 (6) 6. : Överlämning av KA1.0 Införandeplan till systemägaren (MH) Införandeplan & Handlingsplan, KA-system version 1.0, utgåva P4.0 är medskickat som bilaga till kallelsen. Utgåva P4.0 är en vidareutveckling av version P1.0 som presenterades vid förra styrgruppsmötet den 5/11. KA1.0 Införandeplan utgåva 1.0 (se bilaga 4) godkänns och överlämnas till systemägaren IBS. Styrgruppen kommenterar att de gärna ser en uppföljning på Införandeplanen av IBS på nästa styrgruppsmöte. 6.1 Uppföljning av beslutet ED:s webbapplikation Inlämningsuppgifter & examination (MH) MH redovisar vad som framkommit i dialogen mellan MH, Fredrik Svensson och Martin Fabian, vid ED-sektionen (se bilaga 5 i kallelsen Underlag till punkt 5: Brev från SoS ). 7. PuL (MH) MH informerar om det avstämningsmöte som ägt rum den 9 november mellan Chalmers personuppgiftsombud Fredrik von Homeyer, GO och MH. Efter Fredriks kontakt med datainspektionen anser de att bedömningen av KA-systemet, enligt Personuppgiftslagen, (PuL) kan göras av Chalmers personuppgiftsombud. Fredrik skickar aktivitetslista till styrgruppen. 8. Övriga frågor 8.1 Applikationsansvarig för KA-systemet (IBS) IBS meddelar att diskussionen om applikationsansvarig är i slutskedet. Mer information kommer när det är klart. 9. Kommande möten (SB) Förslag på kommande möten: kl : BP6 Leverans till verksamheten BP7 Överlämning till driften : BP6 Resterande leverans till verksamheten BP7 Resterande överlämning till driften BP8 Projektavslut (slutrapport) Styrgruppens kommenterar att de föreslagna tiderna inte passar så bra. Nya tider bokades in: kl : (ny tid) BP6 Leverans till verksamheten BP7 Överlämning till driften : (nytt datum) BP6 Resterande leverans till verksamheten

6 Sidan: 6 (6) BP7 Resterande överlämning till driften BP8 Projektavslut (slutrapport) 10. Nästa möte Nästa möte äger rum torsdagen den 20 december, kl Plats: Sammanträdesrummet Kugghjulet, Centrala administrationen. Vid protokollet: Justeras: Jan-Martin Löwendahl

Projekt KA KA-system v1.0. Projekt KA Siw Bengtsson

Projekt KA KA-system v1.0. Projekt KA Siw Bengtsson Projekt KA KA-system v1.0 Styrgruppsmöte BP5 Projekt KA 011126 1) Föregående protokoll (JML) 2) Projektläget: (SB) o uppföljning per modul o uppföljning av Riskanalysen o uppföljning av problemen v45 o

Läs mer

Protokoll från KA styrgruppsmöte ( det lilla ) den 28/1 2002

Protokoll från KA styrgruppsmöte ( det lilla ) den 28/1 2002 Sidan: 1 (5) Protokoll från KA styrgruppsmöte ( det lilla ) den 28/1 2002 Deltagare: n-martin Löwendahl CIO, ordförande (JML) Ing-Britt Svensson Avd.chef, Utbildningsavdelningen, CA (IBS) Görgen Olofsson

Läs mer

Projekt KA Magnus Holmström. Chalmers gemensamma system för kursadministration

Projekt KA Magnus Holmström. Chalmers gemensamma system för kursadministration Chalmers gemensamma system för kursadministration - bakgrund 000225 Chalmers strategiska plan, kapitel 2.6 sidan 22 000427 Förstudie gällande Kursadministrativt System, CTK AB 010611 Godkännande i HLG

Läs mer

Projekt KA KA-system v1.0. Projekt KA Siw Bengtsson

Projekt KA KA-system v1.0. Projekt KA Siw Bengtsson Projekt KA KA-system v1.0 Styrgruppsmöte BP5 Projekt KA 011105 1. Dagens agenda (JML) 2. Föregående mötesprotokoll (JML) 3. Projektläget (SB) 4. Diskussion och beslut avseende Införandeplan_P1.0 inklusive

Läs mer

Projekt KA KA-system v1.0

Projekt KA KA-system v1.0 Projekt KA KA-system v1.0 nbit Styrgruppsmöte BP3/BP4 Projekt KA 010828 1. Dagens agenda 2. Föregående mötesprotokoll 3. Sigmas avtal * Inledning (JML) * Presentation av avtalet (FW) * Beslut: A) Acceptera

Läs mer

Projekt KA KA-system v1.0. Projekt KA Siw Bengtsson

Projekt KA KA-system v1.0. Projekt KA Siw Bengtsson Projekt KA KA-system v1.0 Styrgruppsmöte BP5 Projekt KA 020128 1) Föregående protokoll (JML) 2) Projektläget: (SB) Lägesrapport Restlista Uppföljning tid och kostnad 3) Referensgruppens uppdaterade rapport

Läs mer

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 6

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 6 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: fas 3, Närvarande Kopia för kännedom till Jan-Martin Löwendahl, CIO Göran Svensson, IT-ansvarig (K) Inge Svensson, personaladministrationschef (CA) Helle Sörensen, administrativ

Läs mer

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 1

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 1 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: fas 3, 1 Närvarande Ej närvarande Kopia för kännedom till Jan-Martin Löwendahl, CIO Inge Svensson, personaladministrationschef (CA) Göran Svensson, IT-ansvarig (K) Börje

Läs mer

Införandeplan. Handlingsplan. KA-system Version 1.0

Införandeplan. Handlingsplan. KA-system Version 1.0 Sidan: 1 (13) Införandeplan & Handlingsplan KA-system Version 1.0 Sidan: 2 (13) Innehåll 1 REVISIONSINFORMATION... 3 2 OM DETTA DOKUMENT... 4 2.1 Syfte... 4 2.2 Effektmål... 4 2.3 Omfattning... 4 3 CHECKLISTA

Läs mer

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 7

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 7 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: fas 3, Närvarande Ej närvarande Kopia för kännedom till Jan-Martin Löwendahl, CIO Göran Svensson, IT-ansvarig (K) Helle Sörensen, administrativ chef (F) Börje Sennung, IT-chef

Läs mer

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 4

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 4 Sidan 1 av 6 Mötesanteckningar: fas 3, Närvarande Ej närvarande Kopia för kännedom till Jan-Martin Löwendahl, CIO Göran Svensson, IT-ansvarig (K) Helle Sörensen, administrativ chef (F) Anna Jensen, Sigma

Läs mer

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 3

Mötesanteckningar: Persondatabas fas 3, Styrgruppsmöte 3 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: fas 3, Närvarande Kopia för kännedom till Jan-Martin Löwendahl, CIO Inge Svensson, personaladministrationschef (CA) Göran Svensson, IT-ansvarig (K) Helle Sörensen, administrativ

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering styrgruppsmöte 1

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering styrgruppsmöte 1 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering styrgruppsmöte 1 Närvarande Rolf Almelund Björn Eriksson Hans Lindgren Jan-Martin Löwendahl Harald Tägnfors Anne-Charlotte Karlsson, Sigma nbit AB Isabell Sandström,

Läs mer

PROJEKTDEFINITION Projekt KA

PROJEKTDEFINITION Projekt KA Sidan: 1 (30) PROJEKTDEFINITION Projekt KA KA-system Version 1.0 nbit Sidan: 2 (30) INNEHÅLL 1 BASFAKTA... 3 1.1 GODKÄNNANDE... 3 1.2 REVISIONSINFORMATION... 3 2 IDÈ OCH MÅL... 4 2.1 BAKGRUND... 4 2.2

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering styrgruppsmöte 2

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering styrgruppsmöte 2 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering styrgruppsmöte 2 Närvarande Ej närvarande Kopia för kännedom till Björn Eriksson (BE) Harald Tägnfors (HT) Isabell Sandström, Sigma nbit AB (IS) an-martin Löwendahl

Läs mer

RISKANALYS Projekt KA

RISKANALYS Projekt KA Sidan: 1(23) RISKANALYS Projekt KA KA-system Version 1.0 Sidan: 2(23) INNEHÅLL 1 REVISIONSINFORMATION... 3 2 OM DETTA DOKUMENT... 4 2.1 Syfte... 4 2.2 Målsättning... 4 2.3 Omfattning... 4 2.4 Metod...

Läs mer

SLUTRAPPORT. Persondatabas-projektet. Fas 3

SLUTRAPPORT. Persondatabas-projektet. Fas 3 2002-08-21 Sidan 1 (14) SLUTRAPPORT Persondatabas-projektet Fas 3 2002-08-21 Sidan 2 (14) INNEHÅLL 1. BAKGRUND...3 1.1 Allmänt... 3 1.2 Uppdragsgivare och uppdragstagare... 3 1.3 Projektperiod... 3 2.

Läs mer

Exempel på verklig projektplan

Exempel på verklig projektplan Exempel på verklig projektplan Detta är ett exempel på en proffessionell projektplan hämtad ur verkliga livet. Den visas inte i sin fullständighet, det mesta är bortklippt, men strukturen och mycket av

Läs mer

Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3

Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3 Protokoll styrgruppsmöte 5 Projekt Uppföljning av ledtider inom klinisk patologi Etapp 3 Projektet drivs inom ramen för Patientmiljarden, Insatser för att förbättra tillgängligheten och samordningen i

Läs mer

SYSTEMDOKUMENTATION KA-system Version 1.0

SYSTEMDOKUMENTATION KA-system Version 1.0 Sidan: 1 (17) SYSTEMDOKUMENTATION KA-system Version 1.0 Sidan: 2 (17) Innehåll 1 REVISIONSINFORMATION... 4 2 OM DETTA DOKUMENT... 5 3 SYSTEMÖVERSIKT... 6 3.1 Kort beskrivning av KA-systemet... 7 3.2 Kort

Läs mer

Projektgranskningsrapport. Projekt KA

Projektgranskningsrapport. Projekt KA Sidan: 1(12) Projekt KA KA-system Version 1.0 Filnamn: KA1.0 1.0.doc Sidan: 2(12) INNEHÅLL 1 Introduktion 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Metod 3 1.3 Läsanvisningar 3 2 Resultat från intervjuer 4 2.1 Allmänna frågor

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Styrgruppsmöte 5

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Styrgruppsmöte 5 Styrgruppsmöte/arbetsmöte Sidan 1 av 10 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Styrgruppsmöte 5 Närvarande Ej närvarande Björn Eriksson Hans Lindgren Rolf Almelund Isabell Sandström, Sigma nbit AB

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Förstudie Persondatabas

PROJEKTDEFINITION. Förstudie Persondatabas Sidan: 1 (18). PROJEKTDEFINITION Förstudie Persondatabas Sidan: 2 (18) INNEHÅLL 1. BASFAKTA...4 1.1 Godkännande...4 1.2 Revisionsinformation...4 1.3 Terminologilista...5 2. IDÈ OCH MÅL...6 2.1 Bakgrund...6

Läs mer

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Fas 2 Förankring

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Fas 2 Förankring Sidan 1 av 19 PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Fas 2 Förankring Sidan 2 av

Läs mer

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 1 Persondatabas fas 3 - Realisering

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 1 Persondatabas fas 3 - Realisering Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: Arbetsmöte 1 Persondatabas fas 3 - Realisering Närvarande Börje Sennung, IT-chef (M) (projektchef) Henrietta Wicktorsson, IT- avdelningen Karin Weber, applikationsansvarig

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Referensgruppsmöte 2, Förvaltningsgruppen ekonomi Projektmöte Utgåva: A Sidan 1 av 6 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering 2, en ekonomi Närvarande Ej närvarande Annika Josefsson Michael Morin Ola Viestam Stefan Andersson Jörgen Johansson, Sigma

Läs mer

SLUTRAPPORT för projektet Helpdesk/Ärendehantering Sammanfattning

SLUTRAPPORT för projektet Helpdesk/Ärendehantering Sammanfattning Sidan 1 av 13 SLUTRAPPORT för projektet Helpdesk/Ärendehantering Sammanfattning Projektarbetet inleddes med en intervjuserie där 33 personer som representerade olika områden inom Chalmers organisation

Läs mer

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0 Projektplan Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson Version 1.0 Status Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET Autonom styrning av mobil robot Vårterminen 2007 Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar

Läs mer

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 6 Persondatabas

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 6 Persondatabas Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: Arbetsmöte 6 Persondatabas Närvarande Ej närvarande Lill Andersson, administrationsansvarig (MD) Ingrid Riedl, administratör/sekreterare (F) Stellan Englén, systemadministratör

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING

PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Sidan 1 av 25 PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION HELPDESK/ÄRENDEHANTERING Sidan 2 av 25 INNEHÅLL 1. BASFAKTA...4

Läs mer

SLUTRAPPORT. Projekt PERSONDATABAS

SLUTRAPPORT. Projekt PERSONDATABAS Sidan 1 (13) SLUTRAPPORT Projekt PERSONDATABAS Framtagning av logisk lösning Sidan 2 (13) INNEHÅLL 1 BAKGRUND...3 1.1 Allmänt... 3 1.2 Uppdragsgivare och uppdragstagare... 3 1.3 Projektperiod... 3 2 MÅLUPPFYLLELSE...4

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Styrgruppsmöte 4

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Styrgruppsmöte 4 Styrgruppsmöte/arbetsmöte Utgåva: A Sidan 1 av 12 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Styrgruppsmöte 4 Närvarande Björn Eriksson Hans Lindgren till kl. 15.20 Harald Tägnfors Jan-Martin Löwendahl

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal Projektkontrakt Ny Studentportal Upprättad av: Version: Helen Holoch, STU 1.0 Anders Hallberg IT-avd Dokumentansvarig: Datum Malin Styrman, STU 2009-05-14 Projektkontrakt - Genomförande - Ny Studentportal

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet.

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. Sidan: 1 (21) PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION Basdatorarbetsplatstjänst på Chalmers fas 1 BAT Sidan:

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet.

PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. Sidan: 1 (21) PROJEKTDEFINITION. Syftet med projektdefinitionen är att identifiera, definiera och avgränsa åtagandet i projektet. PROJEKTDEFINITION Basdatorarbetsplatstjänst på Chalmers fas 2 BAT Sidan:

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_ Sida: 1 (6) Projektplan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Idé och mål... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans och överlämning... 4 3.1 Leveransobjekt och godkännande...

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

PROJEKTDEFINITION. Persondatabas

PROJEKTDEFINITION. Persondatabas Sidan: 1 (23). PROJEKTDEFINITION Persondatabas Sidan: 2 (23) INNEHÅLL 1. BASFAKTA...4 1.1 Godkännande...4 1.2 Revisionsinformation...4 1.3 Terminologilista...5 2. IDÈ OCH MÅL...6 2.1 Bakgrund...6 2.2 Idé...6

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

RISKANALYS Basdatorarbetsplatstjänst på Chalmers fas 2 BAT

RISKANALYS Basdatorarbetsplatstjänst på Chalmers fas 2 BAT Sidan: 1 (35) RISKANALYS Basdatorarbetsplatstjänst på Chalmers fas 2 BAT Sidan: 2 (35) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 REVISIONSINFORMATION... 4 2 OM DETTA DOKUMENT... 5 3 DELTAGARE... 6 4 RISKANALYS... 7 4.1 SYFTE...

Läs mer

SLUTRAPPORT för projektet Helpdesk/Ärendehantering Sammanfattning

SLUTRAPPORT för projektet Helpdesk/Ärendehantering Sammanfattning Sidan 1 av 15 SLUTRAPPORT för projektet Helpdesk/Ärendehantering Sammanfattning Projektarbetet inleddes med en intervjuserie där 33 personer som representerade olika områden inom Chalmers organisation

Läs mer

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 1 (11) Uppdaterat till KOMMUNSTYRELSEN 2016-10-04 Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 2 (11) Innehåll 1 Grundläggande information... 6 1.1 Bakgrund... 6 1.2 Idé... 7 1.3 Syfte...

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

PersonDataBas-projektet, bakgrund Nuläge Lösningsförslag Risker Avslutning

PersonDataBas-projektet, bakgrund Nuläge Lösningsförslag Risker Avslutning Agenda PersonDataBas-projektet, bakgrund Nuläge Lösningsförslag Risker Avslutning Persondatabas-projektet Styrgrupp: Jan-Martin Löwendahl (ordf), CIO Inge Svensson, personaladm chef CA Göran Svensson,

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IT-FUNKTIONEN Bilaga 2 PROJEKTDIREKTIV av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem PROJEKTDIREKTIV Stockholm 2010-03-14 Ort och

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

TANA81: Matematikprojekt

TANA81: Matematikprojekt TANA81: Matematikprojekt Period: VT1 och VT2 2015 Kursansvarig: Fredrik Berntsson (fredrik.berntsson@liu.se) Kurshemsida: http://courses.mai.liu.se/gu/tana81/ Typeset by FoilTEX 1 TANA81 Scenario Inför

Läs mer

Projektrapport till projektet Förstudie Persondatabas

Projektrapport till projektet Förstudie Persondatabas Sidan: 1 (5) Projektrapport till projektet Förstudie Persondatabas Sidan: 2 (5) 1 GENOMFÖRDA AKTIVITETER...3 2 LEVERANSER...3 2.1 NULÄGESBESKRIVNING...3 2.2 LÖSNINGSFÖRSLAG FÖR VERKSAMHETEN...4 2.2.1 Bedömning

Läs mer

DoÄr E-arkivering. Projektplan

DoÄr E-arkivering. Projektplan Håkan Svensson Sida: 1 (6) DoÄr Projektplan Håkan Svensson Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer 2014-12-10 Skapat av Projektdirektiv Införande av Ladok3 Version Datum Kommentar Skapat av 0.1 0.2 0.3 0.4 2014-10-06 2014-12-04 2014-12-10 2016-12-08 Ändring

Läs mer

LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell

LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell Christian Krysander Tomas Svensson Översikt av Lips Projektstyrningsmodell Utvecklingsmodell Vad är ett projekt? Definition av ett projekt: En grupp

Läs mer

Riktlinjer. Informationssäkerhetsklassning

Riktlinjer. Informationssäkerhetsklassning Riktlinjer Informationssäkerhetsklassning Innehållsförteckning Dokumentinformation... 3 Versionshantering... 3 Bilagor till riktlinjer... 3 Riktlinjer för informationssäkerhetsklassning... 4 Målgrupp...

Läs mer

Helpdesk/ärendehantering

Helpdesk/ärendehantering Projektmöte Utgåva: A Sidan 1 av 1 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering 2, IT-Chefsringen Närvarande Ej närvarande Jan-Martin Löwendahl, CIO Carl Hallén, MD Tord Hansson, ED Michael Morin, I Börje

Läs mer

Mötesanteckningar: Referensmöte 1 Persondatabas (PDB)

Mötesanteckningar: Referensmöte 1 Persondatabas (PDB) Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: Referensmöte 1 (PDB) Närvarande Gunnar Rehbinder, IT- och teleservice Kate Larsson, projektledare infoproj. F Paul Waserbrot, F och teknisk F Anna Stedt, F och tekisk F

Läs mer

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Projektgruppsmöte 4

Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Projektgruppsmöte 4 Utgåva: A Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: Helpdesk/ Ärendehantering Projektgruppsmöte 4 Närvarande Annika Josefsson Börje Sennung från 14.30 Görgen Olofsson till 15.30 Harald Tägnfors Henrik Frederiksen

Läs mer

Projektplan. LiTH Reglering av Avgaser, Trottel och Turbo 2008-02-11. Fredrik Petersson Version 1.0. Status. Reglerteknisk Projektkurs RATT LIPs

Projektplan. LiTH Reglering av Avgaser, Trottel och Turbo 2008-02-11. Fredrik Petersson Version 1.0. Status. Reglerteknisk Projektkurs RATT LIPs Fredrik Petersson Version 1.0 Status Granskad 2008-02-11 NL, PA Godkänd 1 2 PROJEKTIDENTITET VT 2008, RATT-Gruppen Linköpings tekniska högskola, ISY- Fordonssystem Namn Ansvar Telefon E-post Daniel Ahlberg

Läs mer

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 4 Persondatabas

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 4 Persondatabas Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: Arbetsmöte 4 Persondatabas Närvarande Ej närvarande Lill Andersson, administrationsansvarig (MD) Ingrid Riedl, administratör/sekreterare (F) Karin Weber, applikationsansvarig

Läs mer

Formulera målet, miniprojekt

Formulera målet, miniprojekt Formulera målet, miniprojekt Tillämpning av PPS, översikt över färdigheterna PDI Initiera projekt Intressentanalys Leverans och överlämning Sida 1 Projektdirektiv mini, syfte Underlag för att starta ett

Läs mer

Införande av Primula på Malmö högskola

Införande av Primula på Malmö högskola 2014-11-19 1 (7) Införande av Primula på Malmö högskola Projekt- och aktivitetsplan 2014-11-19 2 (7) Innehåll Införande av Primula på Malmö högskola... 1 1 Basfakta... 3 2 Beskrivning av projektet, mål

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Projektplan. LiTH AMASE 2006-02-15 Accurate Multipoint Acquisition from Stereovision Equipment. Johan Hallenberg Version 1.0

Projektplan. LiTH AMASE 2006-02-15 Accurate Multipoint Acquisition from Stereovision Equipment. Johan Hallenberg Version 1.0 AMASE 2006-02-15 Projektplan Johan Hallenberg Version 1.0 Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET VT2006, AMASE Linköpings tekniska högskola, ISY Namn Ansvar Telefon E-post Mikael Karelid kundansvarig (KUN)

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

PL_Rutin_Ändringshantering Version 0.2. Ladok3-projektet Lars Jackalin Sida: 1 (8) Ändringshantering

PL_Rutin_Ändringshantering Version 0.2. Ladok3-projektet Lars Jackalin Sida: 1 (8) Ändringshantering Lars Jackalin Sida: 1 (8) Ändringshantering Lars Jackalin Sida: 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmänt om detta dokument... 3 Allmänt om ändringshantering... 3 Ansvar för beslut om ändringar...

Läs mer

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1 Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1 Status Granskad FB 2016-02-01 Godkänd FB 2015-02-01 Dokumenthistorik Version Datum Utförda ändringar Utförda av Granskad 1.0 2015-02-01 Första versionen

Läs mer

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10)

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10) Ny E-tjänst för Nyps Tillväxtverket Projektplan Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning Version 0.9 1(10) INNEHÅLL 1 Basfakta 3 1.1 Godkännande 3 1.2 Revisionsinformation 3 1.3 Bilagor 3 2 Syfte

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Projektanalys. Tieto PPS AH019, 2.4.1, Sida 1

Projektanalys. Tieto PPS AH019, 2.4.1, Sida 1 Sida 1 är ett kraftfullt externt stöd för projektet. Vid analys får kund, leverantör och projektledning en objektiv verifiering av projektets resultat och arbetssätt. Syftet är att öka möjligheterna för

Läs mer

27. Protokoll fört vid styrelsemöte i Fiber i Ljung ekonomisk förening Möte den 14:e april 2014 hos Olof Samuelsson, Bänorp kl.

27. Protokoll fört vid styrelsemöte i Fiber i Ljung ekonomisk förening Möte den 14:e april 2014 hos Olof Samuelsson, Bänorp kl. 27. Protokoll fört vid styrelsemöte i Fiber i Ljung ekonomisk förening Möte den 14:e april hos Olof Samuelsson, Bänorp kl. 19:00 Närvarande: Olof Samuelsson, ordförande Johan Sköld Sivert Westlund Stefan

Läs mer

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 3 Persondatabas

Mötesanteckningar: Arbetsmöte 3 Persondatabas Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar: Arbetsmöte 3 Persondatabas Närvarande Lill Andersson, administrationsansvarig (MD) Ingrid Riedl, administratör/sekreterare (F) Karin Weber, applikationsansvarig PA-systemet

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter Projektorganisation, roller Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Projektorganisation, roller och befogenheter Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Beställare Förvaltningschef Joakim Malmström Definiera

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1

Riskhantering. Tieto PPS AH006, , Sida 1 Riskhantering Sida 1 Om riskhantering Risker i projekt är händelser som äventyrar vår möjlighet att nå projektets mål. Riskhantering innefattar att göra analyser där risker och åtgärder identifieras, men

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl Styrelsemöte nr 1 2011-03-21 1 [10] Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl.13.00 15.40 Beslutande Anders Wernesten (FP), ordförande Berne Petersson (KD) 1 v ordf Rigmor Friis (S) 2 v ordf Övriga

Läs mer

Uppföljningsrapport IT-revision 2013

Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Revisionsrapport Uppföljningsrapport IT-revision 2013 Solna Stad Raindance Fredrik Dreimanis November 2013 1 av 10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Granskningens omfattning... 4 Sammanfattning... 5

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Minnesanteckningar Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Mötesdatum: 2017 11 30 Tid: Kl. 15.00 16.30 Plats: Skype möte Deltagare Marie Elm (ersättare Ulrika Gustafsson), Maritha Bäck, Roland Mattsson,

Läs mer

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén

Nya Ladok (L3) Utbildningsplan. Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen 2015-05-13 Handläggare: Madeleine Andrén Utbildningsplan Datum: 2015-04-01 Beslutad av Styrgruppen Handläggare: Nya Ladok (L3) Utbildningsplan Version Historik Version Datum Kommentar Ändrad av 2 / 6 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Projektbeskrivning "Effektivare varuförsörjning" Etapp 2 med införande och pilotprojekt

Projektbeskrivning Effektivare varuförsörjning Etapp 2 med införande och pilotprojekt Projektbeskrivning "Effektivare varuförsörjning" Etapp 2 med införande och pilotprojekt 1 1. Bakgrund 1.1. Etapp 1 av projektet med standardisering Under 2013 har branschen inom ramarna för BEAst drivit

Läs mer

Fyrbodals kommunalförbund

Fyrbodals kommunalförbund Fyrbodals kommunalförbund Protokoll : Samhällsorientering 2014-03-20 Tid: torsdag den 20 mars 2014 kl. 13:30-16:30 Plats: Närvarande: Förhindrade: Ordförande: Sekreterare: Ärenden: Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer

LIPS Kravspecifikation. Institutionen för systemteknik Mattias Krysander

LIPS Kravspecifikation. Institutionen för systemteknik Mattias Krysander LIPS Kravspecifikation Institutionen för systemteknik Mattias Krysander Kandidatprojekt 2019 Antal Autonom taxibil (2, 5-personersgrupper) 3 Autonom eftersöksdrönare 2 Autonom undsättningsrobot 2 Autonom

Läs mer

1 Ordförande öppnar mötet och önskar alla välkomna

1 Ordförande öppnar mötet och önskar alla välkomna V Å R D - O C H O M S O R G S C O L L E G E 2014-05- 12 PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG MÅNDAGEN DEN 12 MAJ 2014 Närvarande Frånvarande Anita Andersson Hagsgård, Falköping

Läs mer

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.3

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.3 Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.3 Status Granskad FB 2017-01-27 Godkänd FB 2017-01-27 Dokumenthistorik Version Datum Utförda ändringar Utförda av Granskad 1.0 2014-01-15 Första versionen

Läs mer