ANALYS OCH UTVÄRDERING AV TILLVÄXTPROGRAMMET EXPEDITION FRAMÅT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANALYS OCH UTVÄRDERING AV TILLVÄXTPROGRAMMET EXPEDITION FRAMÅT"

Transkript

1 ANALYS OCH UTVÄRDERING AV TILLVÄXTPROGRAMMET EXPEDITION FRAMÅT Bisnode Jan Fineman och Håkan Wolgast Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna

2 Sida 2 (19) Innehåll Bakgrund... 3 Mätgrupper... 3 Metod... 4 Startår Mätgruppen Expedition Framåt... 5 Kontrollgruppen... 5 Överlevnadsgrad... 7 Tillväxt i Förädlingsvärde... 8 Tillväxt i Omsättning... 9 Tillväxt i Anställda Sammanfattning Startår Startår Överlevnadsgrad Tillväxt i Förädlingsvärde Tillväxt i Omsättning Tillväxt i Anställda Företagens utveckling utifrån antal insatser Sammanfattning Startår Urvalskriterier Överlevnadsgrad Tillväxtmätning... 19

3 Bakgrund Business Region Göteborg driver programmet Expedition Framåt för små och medelstora företag i Göteborgsregionen. Det är ett tillväxtprogram som skapar förutsättningar för de som vill utveckla sitt företag och har ambition att växa. Expedition Framåt hjälper företag att identifiera vad de behöver hjälp med, erbjuder verktyg för att utvecklas och fungerar som bollplank och coach för företag. Vi har gjort en analys och utvärdering av tillväxtprogrammet där vi mäter utvecklingen för företag som deltar i programmet och jämför denna med en kontrollgrupp. Skiljer sig företagens utveckling inom Expedition Framåt från kontrollgruppens? Går det bättre eller sämre för företagen som deltar i Expedition Framåt? Mätgrupper Sida 3 (19) Varje år tillkommer det nya företag i Expedition Framåt, vi har tittat närmare på två mätgrupper, varav den ena utgörs av företag som gått med i programmet under åren och den andra av företag med startår För den första mätgruppen med startår tittar vi på företagens utveckling och för den andra gruppen med startår 2012 tittar vi på utvecklingen under åren , dvs. 2 år före till 2 år efter starten. För att undvika tillströmningen av företag, vilket skulle ge ett missvisande resultat, så mäter vi bara de företag som finns under hela perioden när vi mäter tillväxt. Ännu ett kriterium är att företagen skall finnas inom Göteborgsregionen. Kontrollgruppen är en större grupp företag som finns i samma branscher och har samma storleksordning som företagen inom Expedition Framåt. När vi mäter tillväxt begränsas kontrollgruppen liksom mätgruppen till företag som finns inom Göteborgsregionen under hela mätperioden. Vi tar bara med företag som har hela sin verksamhet inom Göteborgsregionen. Mer om urvalskriterier för kontrollgruppen finns att läsa på sidan 19.

4 Metod Vi mäter utvecklingen i förädlingsvärde, omsättning och anställda. Vi tittar även på lönsamheten med hjälp av Simplermetoden. Simpler mäter ekonomisk konkurrenskraft. Utgångspunkten är det värde som företaget själv skapar, förädlingsvärdet, och de kostnader företaget har för att skapa detta. Sida 4 (19) Förädlingsvärdet är försäljning minskat med inköp samt avskrivningar. Kostnaderna som krävs för att skapa förädlingsvärdet är personalkostnader samt kapitalkostnader. Kapitalkostnaderna består dels av kostnader för lånat kapital (ränta) och dels av kostnader för det egna kapitalet (ersättning till aktieägare). Vi använder en för svenskt näringsliv (medel)avkastning till aktieägarna vilket ger ett benchmark mot hela näringslivet. Positionen i diagrammet visar företagets tillväxt i förädlingsvärde (på x-axeln) samt företagets konkurrenskraft/lönsamhet (på y-axeln). Företag med positiv tillväxt hamnar på höger sida i diagrammet och företag med negativ tillväxt på vänster sida. I den övre delen av diagrammet finns företag med god ekonomisk konkurrenskraft och i den nedre delen har vi företag med en svagare konkurrenskraft. Företag i den översta högra rutan växer i förädlingsvärde och är lönsamma.

5 Startår Sida 5 (19) Samtliga företag som har gått med i Expedition Framåt under perioden studeras och jämförs med en kontrollgrupp. Vi har valt att titta på flera startår för att få en stor och stabil mätgrupp. Mätgruppen Expedition Framåt Totalt består gruppen av 878 företag, varav 622 företag finns i Göteborgsregionen alla år och ingår i tillväxtmätningen. Startår Förädlingsvärde (FV) Omsättning Simpler-index 0,90 0,94 0,94 0,93 0,93 0,91 0,92 Värdeavstånd Antal anställda Antal Företag Antalet företag är lika många i början och slutet på mätperioden, men kan variera under perioden, då företag t.ex. byter bokslutsperiod. Kontrollgruppen Totalt består gruppen av företag, varav företag finns i Göteborgsregionen alla år och ingår i tillväxtmätningen. Kontrollgrupp Förädlingsvärde (FV) Omsättning Simpler-index 0,94 0,96 0,94 0,91 0,91 0,94 0,93 Värdeavstånd Antal anställda Antal Företag Antalet företag är lika många i början och slutet på mätperioden, men kan variera under perioden, då företag t.ex. byter bokslutsperiod.

6 Diagrammet nedan visar samtliga företag i Kontrollgruppen, deras tillväxt och konkurrenskraft. Bollens storlek motsvarar deras förädlingsvärde Sida 6 (19) Diagrammet nedan innehåller företag i Kontrollgruppen och Expedition Framåt. De gröna bollarna motsvarar företag i Kontrollgruppen och de röda bollarna företag i Expedition Framåt. Båda grupperna har liknande spridning i tillväxt och konkurrenskraft. Antalsmässigt så är Kontrollgruppen avsevärt större än Mätgruppen och storleksmässigt är företagen i båda grupperna liknande.

7 Överlevnadsgrad Sida 7 (19) Vi mäter överlevnadsgraden på alla företag i båda grupperna under perioden Överlevnadsgraden mäts som antalet företag som finns kvar 2014 av de företag som fanns Överlevnadsgraden för Expedition Framåt är 98 % jämfört med Kontrollgruppens 91 %. Diagrammet visar att fler företag av de som är med i Expedition Framåt överlever under perioden, än i Kontrollgruppen.

8 Tillväxt i Förädlingsvärde Sida 8 (19) Diagrammet visar utvecklingen i Förädlingsvärde under perioden , för Expedition Framåt med startår samt Kontrollgruppen. Tillväxten i Förädlingsvärde har en liknande utveckling för båda grupperna fram till år 2011, därefter växer Expedition Framåt betydligt mer än Kontrollgruppen. Utvecklingen för Mätgruppen och Kontrollgruppen överensstämmer tydligt åren , vilket vi ser som en bra indikation på att Kontrollgruppen är väl utvald. Diagrammet visar tillväxt i Förädlingsvärde på x-axeln och simplerindex på y-axeln. Även i detta diagram ser vi att Expedition Framåt har en något starkare tillväxt i Förädlingsvärde, 19 % mot Kontrollgruppens 14 %. Grupperna har en liknande konkurrenskraft, vilken är god.

9 Tillväxt i Omsättning Sida 9 (19) Diagrammet visar utvecklingen i Omsättning under perioden , för Expedition Framåt med startår samt Kontrollgruppen. Tillväxten i Omsättning har, liksom tillväxten i Förädlingsvärde, en liknande utveckling för både grupperna fram till Efter 2011 ser vi en starkare tillväxt för Expedition Framåt jämfört med Kontrollgruppen. Mätgruppen har en tillväxt på 16 % mot Kontrollgruppens 9 %. Diagrammet visar tillväxt i Omsättning på x-axeln och simplerindex på y-axeln. Även i detta diagram ser vi att Expedition Framåt har en något starkare tillväxt i Omsättning, 16 % mot kontrollgruppens 9 %. Grupperna har en liknande konkurrenskraft, vilken är god.

10 Tillväxt i Anställda Sida 10 (19) Diagrammet visar utvecklingen i Anställda under perioden , för Expedition Framåt med startår samt Kontrollgruppen. Tillväxten i Anställda är högre för Expedition Framåt än för Kontrollgruppen, särskilt under perioden I Expedition Framåt ökar antalet Anställda med 7 % under hela perioden till skillnad från Kontrollgruppen som inte har någon jobbtillväxt. Detta kan indikera att företagen i Expedition Framåt satsar på en tillväxt genom att tidigt anställa personal. Som vi har sett i de tidigare diagrammen växer också Expedition Framåt mer än Kontrollgruppen, i Förädlingsvärde och Omsättning, under perioden Konkurrenskraften är som tidigare nämnt liknande för båda grupperna, vilket vi även ser i diagrammet nedan.

11 Sammanfattning Startår Sida 11 (19) Studerar man Kontrollgruppen och Mätgruppen så ser vi att de har liknande utveckling i början av perioden, vilket tyder på att vi har samma typ och urval av företag i bägge grupperna. Kontrollgruppen är avsevärt större än Mätgruppen och då den innehåller över företag är den tillförlitlig rent statistiskt, dvs. inga enskilda företag har en större påverkan på gruppens utveckling. Vi har även studerat Mätgruppen och inte heller där hittat företag som nämnvärt avviker från eller påverkar gruppens utveckling på ett onormalt sätt. Vi ser en högre tillväxt i alla tre parametrar - Förädlingsvärde, Omsättning och Anställda - för Expedition Framåt. Framförallt tillväxten i Anställda är positiv. Företagen i Expedition Framåt anställer mer än Kontrollgruppen, vilket kan ses som en indikation på att de satsar på tillväxt framåt. Speciellt intressant är det att se att företagen i Expedition Framåt anställer fler tidigt i perioden och har en högre tillväxt under den senare delen av perioden. Företagen i Expedition Framåt har bra lönsamhet (ekonomisk konkurrenskraft). Det är positivt att de behåller en god lönsamhet trots att de anställt mycket personal, vilket innebär att man har lyckats växa med god lönsamhet. Även Kontrollgruppen har en god lönsamhet, dock har man inte skapat tillväxt på samma sätt som i Mätgruppen.

12 Startår 2012 Sida 12 (19) Förutom att titta på hela gruppen som startade mellan har vi även tittat på individuella startår, dock blir mätgruppen då mindre men alla företag har startat samtidigt i programmet. Dessa företag mäts från 2 år före startåret till 2 år efter startåret. Vi har valt att mäta under denna period för att se företagens utveckling även innan de gick med i Expedition Framåt. Samtliga företag som har gått med i Expedition Framåt under år 2012 studeras och jämförs med en Kontrollgrupp. När vi mäter tillväxten tar vi bara med de företag som finns under hela mätperioden. I Mätgruppen är det 42 företag som finns under hela perioden. Startår 2012 Alla Förädlingsvärde (FV) Omsättning Simpler-index 0,88 0,86 0,88 0,90 0,90 Värdeavstånd Antal anställda Antal företag I Kontrollgruppen är det företag som finns under hela mätperioden. Att antalet företag varierar något under perioden kan t.ex. bero på att företag byter bokslutsperiod. Kontrollgrupp Förädlingsvärde (FV) Omsättning Simpler-index 0,93 0,91 0,92 0,93 0,91 Värdeavstånd Antal anställda Antal Företag

13 Överlevnadsgrad Sida 13 (19) Vi mäter överlevnadsgraden på alla företag i båda grupperna från startåret 2012 och 2 år framåt. Överlevnadsgraden är högre för företagen som deltar i Expedition Framåt än för Kontrollgruppen. Alla företag i Expedition Framåt har överlevt medan Kontrollgruppen har en överlevnadsgrad på 95% vilket kan anses som normalt.

14 Tillväxt i Förädlingsvärde Sida 14 (19) Diagrammen visar utvecklingen i Förädlingsvärde för Expedition Framåt med startår 2012 samt kontrollgruppen. Expedition Framåt har en god tillväxt under hela perioden, 42 % mot Kontrollgruppens 22 %. Under perioden ligger Mätgruppen något högre än Kontrollgruppen. Vi ser att Expedition Framåt utvecklas mer positivt redan startåret 2012, vilket kan bero på insatser inom programmet redan första året. Om man mäter med utgångspunkt från år 2011 ser vi en mycket stor skillnad mellan Mätgruppen och Kontrollgruppen.

15 Tillväxt i Omsättning Sida 15 (19) Diagrammen visar utvecklingen i Omsättning för Expedition Framåt med startår 2012 samt Kontrollgruppen. Mätgruppen har en god tillväxt i Omsättning under perioden, 26 % mot Kontrollgruppens 16 %. Vi ser en liknande utveckling för grupperna under perioden

16 Tillväxt i Anställda Sida 16 (19) Diagrammen visar utvecklingen i Anställda för Expedition Framåt med startår 2012 samt Kontrollgruppen. Tillväxten i Anställda är betydligt högre för Expedition Framåt än för Kontrollgruppen, vilket kan vara en indikation på att företagen som deltar i Expedition Framåt förbereder sig för en framtida tillväxt. Under perioden växer Mätgruppen med 39 % i Anställda mot Kontrollgruppens 9 %. Ser vi till perioden så har Mätgruppen även här en mycket högre tillväxt i Anställda, än Kontrollgruppen.

17 Företagens utveckling utifrån antal insatser Sida 17 (19) Inom programmet genomförs olika insatser där företagen i Expedition Framåt kan deltaga. Antalet insatser som företagen genomför ger en indikation på hur aktiva och deltagande de är i programmet. Vi delar in Expedition Framåt i två undergrupper, färre insatser (0-2) respektive fler insatser (3-21). På så sätt kan vi se om det finns ett samband mellan antal insatser och företagens utveckling. I diagrammen nedan redovisas Mätgruppen, dess undergrupper samt Kontrollgruppen. Liksom vi sett tidigare har Expedition Framåt som helhet en bättre tillväxt och konkurrenskraft än Kontrollgruppen. Gruppen företag som genomför fler insatser har en något starkare tillväxt i Förädlingsvärde samt en något bättre konkurrenskraft än gruppen som genomför färre insatser. De företag som genomför fler insatser har även en något högre tillväxt i Anställda. Vi ser således en bättre utveckling för företag som är mer aktiva (genomför fler insatser) inom programmet.

18 Sammanfattning Startår 2012 Sida 18 (19) Företagen som är med i Expedition Framåt har en högre överlevnadsgrad och bättre tillväxt än Kontrollgruppen. De medverkande företagen anställer mer än Kontrollgruppen, vilket kan ses som en indikation på att de satsar på tillväxt framåt. Företagen har dessutom en bra lönsamhet (ekonomisk konkurrenskraft). De företag i Expedition Framåt som har genomfört fler insatser växer mer i Förädlingsvärde och har bättre konkurrenskraft än de som genomfört färre insatser. Både de som genomfört fler och färre insatser har anställt mer än Kontrollgruppen. Det är en något större tillväxt i Förädlingsvärde och Anställda för gruppen som genomför fler insatser.

19 Urvalskriterier De två grupperna av företag som deltagit i Expedition Framåt utgörs av samtliga företag som gått med i programmet under åren respektive de som gått med år Utifrån dessa båda grupper har därefter respektive kontrollgrupp tagits fram. Urvalet av kontrollgrupperna baseras på företag som finns i Göteborgsregionen i samma branscher som Expedition Framåt företagen samt har liknande storleksklass i antal anställda, liknande Förädlingsvärde/Anställd och liknande Omsättning/Anställd. För mätning av gruppen gör vi urvalet av kontrollgrupp år 2008 och för gruppen 2012 gör vi urvalet av kontrollgrupp år Efter det att urvalet gjorts respektive år får kontrollgruppen utvecklas fritt, dvs ett företag kan t.ex. byta bransch eller storleksklass och fortfarande ingå i kontrollgruppen. Överlevnadsgrad Utgångspunkten för mätningen av överlevnadsgrad är antalet företag som finns 2012 jämfört med hur många av dessa företag som finns kvar Sida 19 (19) Tillväxtmätning Tillväxtmätningen görs på mät- och kontrollgrupperna med begränsningen att företagen skall ha funnits hela mätperioden i sin helhet inom Göteborgsregionen. För att ta bort avvikare begränsas urvalet till företag som ligger mellan ksek till ksek i Förädlingsvärde/Anställd samt 0 till ksek i Omsättning/Anställd.

TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR Datum: 8 januari 2019

TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR Datum: 8 januari 2019 TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR 2017 Datum: 8 januari 2019 Jan Fineman Bisnode, Business Market Analytics Tel: +46 8 558 059 00, www.bisnode.com Innehåll Bakgrund... 3 Mätgrupper... 3 Mätning

Läs mer

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND Bisnode Jan Fineman och Håkan Wolgast 2015-08-13 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (8) Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Region Halland...

Läs mer

TILLVÄXT HOS ALMIS LÅNEKUNDER OCH RÅDGIVNINGSKUNDER MOT KONTROLLGRUPP 2009-2012 NATIONELL RAPPORT

TILLVÄXT HOS ALMIS LÅNEKUNDER OCH RÅDGIVNINGSKUNDER MOT KONTROLLGRUPP 2009-2012 NATIONELL RAPPORT TILLVÄXT HOS ALMIS LÅNEKUNDER OCH RÅDGIVNINGSKUNDER MOT KONTROLLGRUPP 2009-2012 NATIONELL RAPPORT Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (11) Bakgrund Almi Företagspartner AB har gett Bisnode

Läs mer

Analys av näringslivet i Gnesta kommun 2014-03-19

Analys av näringslivet i Gnesta kommun 2014-03-19 Analys av näringslivet i Gnesta kommun Jan Fineman Anna Löfmarck Syfte med näringslivsstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND Bisnode Jan Fineman och Miriam Kuflu 2017-05-30 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (13) Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Region Halland...

Läs mer

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND Bisnode Jan Fineman och Håkan Wolgast 2016-05-02 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (10) Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Region Halland...

Läs mer

Simpler Branschanalys

Simpler Branschanalys Simpler Branschanalys Peter Rathsmann, Mats Svensson Grufman Reje management 18 juni, 2012 Förkortad version 2012-08-31 HE 2 Innehållsförteckning Introduktion och sammanfattning... 3 Metodik... 3 Simplermetoden...

Läs mer

Analys av näringslivet i Älmhults kommun

Analys av näringslivet i Älmhults kommun Analys av näringslivet i Älmhults kommun 2006-2010 Anna Löfmarck Håkan Wolgast 1 Simpler Grufman Reje 2006 2012-11-12 2012-11-12 Syfte med kommunstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft,

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS NACKA KOMMUN

NÄRINGSLIVSANALYS NACKA KOMMUN Tillväxt och lönsamhet NÄRINGSLIVSANALYS NACKA KOMMUN Jan Fineman och Miriam Kuflu Business Market Analytics, Bisnode 2 KOMMUNENS NÄRINGSLIV INNEHÅLL Hur näringslivet ser ut Hur fort näringslivet växer

Läs mer

Analys av näringslivet i Södertälje kommun 2014-03-04

Analys av näringslivet i Södertälje kommun 2014-03-04 Analys av näringslivet i Södertälje kommun 2014-03-04 Håkan Wolgast Anna Löfmarck Syfte med näringslivsstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag

Läs mer

Näringslivsanalys. Madelen Richardsson Näringslivssamverkan i Kristinehamn

Näringslivsanalys. Madelen Richardsson Näringslivssamverkan i Kristinehamn Näringslivsanalys Madelen Richardsson Näringslivssamverkan i Kristinehamn ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KRISTINEHAMN 2008-2013 Jan Fineman Håkan Wolgast 20150217 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen

Läs mer

Analys av näringslivet i Jönköpings län

Analys av näringslivet i Jönköpings län Analys av näringslivet i Jönköpings län 2006-2011 inkl inkomna bokslut 2012 Slutrapport Håkan Wolgast Anna Löfmarck Databasen och gjorda justeringar Utgångsdatabas med samtliga aktiebolag Säte i Jönköpings

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I SÖDERTÖRN

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I SÖDERTÖRN ANALYS AV NÄRINGSLIVET I SÖDERTÖRN 2009-2014 Anna Löfmarck och Håkan Wolgast, april 2016 SIMPLER DIAGRAMMET Inköp av varor och tjänster Personal Förädlingsvärde Försäljning Personalkostnad Förädlingsvärde

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT

NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT 2010-2015 Tillväxt och konkurrenskraft presentation i Älmhult den 23 mars Magnus Johansson Miriam Kuflu 1 KOMMUNENS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre

Läs mer

Analys av Tågbranschen och dess delbranscher.

Analys av Tågbranschen och dess delbranscher. Analys av Tågbranschen och dess delbranscher. Peter Rathsmann Håkan Wolgast Syfte med studien att tydliggöra branschens ekonomiska utveckling att dela upp tågbranschen i delbranscher och se deras inbördes

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN Magnus Johansson och Miriam Kuflu

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN Magnus Johansson och Miriam Kuflu ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN 2010-2015 Magnus Johansson och Miriam Kuflu 2016-11-11 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen vad gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och

Läs mer

Analys av näringslivet i Kalmar län

Analys av näringslivet i Kalmar län Analys av näringslivet i Kalmar län Uppdatering med 2012 års bokslut Håkan Wolgast Anna Löfmarck Alla företag 8021 företag i Kalmar län 2012 Södra Cell Xylem Water Solutions Manufacturing Scania OKG Xylem

Läs mer

Näringslivsanalys 2007-2012

Näringslivsanalys 2007-2012 Näringslivsanalys 2007-2012 Ambition med kommunstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher, storleksklasser och ålderskategorier.

Läs mer

Analys av näringslivet i Kronobergs län

Analys av näringslivet i Kronobergs län Analys av näringslivet i Kronobergs län Uppdatering med 2012 års bokslut Håkan Wolgast Anna Löfmarck Alla 6573 företag i Kronobergs län 2012 IKEA NIBE Combitech Volvo Construction Equipment Kronobergs

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS VÄSTRA GÖTALAND

NÄRINGSLIVSANALYS VÄSTRA GÖTALAND Tillväxt och lönsamhet NÄRINGSLIVSANALYS VÄSTRA GÖTALAND Jan Fineman Dorothy Tse REGIONENS NÄRINGSLIV 2 Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre eller sämre än Sverige? Vilka branscher växer

Läs mer

1. Analys av näringslivet i Kalmar län 2. Kalmar kommun branschbalans 3. Framtidssektorer (branscher) 4. Kluster, ekonomisk utvärdering

1. Analys av näringslivet i Kalmar län 2. Kalmar kommun branschbalans 3. Framtidssektorer (branscher) 4. Kluster, ekonomisk utvärdering 1. Analys av näringslivet i Kalmar län 2. Kalmar kommun branschbalans 3. Framtidssektorer (branscher) 4. Kluster, ekonomisk utvärdering Håkan Wolgast Anna Löfmarck Alla företag 8021 företag i Kalmar län

Läs mer

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 December 2014 AMBITION MED NÄRINGSLIVSANALYSEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010

Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010 Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010 Anna Löfmarck och Håkan Wolgast Grufman Reje management Databasen 2010, Kronoberg Vi utgår från bolagsdata för alla länets aktiebolag, ca 85-90% finns med för

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS UPPLANDS VÄSBY

NÄRINGSLIVSANALYS UPPLANDS VÄSBY Tillväxt och lönsamhet NÄRINGSLIVSANALYS UPPLANDS VÄSBY Håkan Wolgast/Mats Svensson KOMMUNENS NÄRINGSLIV 2 Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre eller sämre än Sverige? Vilka branscher

Läs mer

DESTINATION SMÅLAND/KRONOBERGS BESÖKSNÄRING

DESTINATION SMÅLAND/KRONOBERGS BESÖKSNÄRING Tillväxt och lönsamhet DESTINATION SMÅLAND/KRONOBERGS BESÖKSNÄRING Jan Fineman och Miriam Kuflu Business Market Analytics, Bisnode 2 DESTINATION SMÅLANDS NÄRINGSLIV INNEHÅLL Hur näringslivet ser ut Hur

Läs mer

Lönsamheten i grafisk bransch

Lönsamheten i grafisk bransch Lönsamheten i grafisk bransch Benchmark Lönsamhet i värdekedjan Delbranscher Best-in-class 1 800 företag 2008-2014 2012-2017 Simplermetoden visar tillväxt lönsamhet Inköp av varor tjänster Personal Förädlingsvärde

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS

SÖDERTÄLJE KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS SÖDERTÄLJE KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2009-2014 November 2015 Södertälje har en hög befolkningstillväxt 8% mot Sverigemedel på 4,4% Flera kommuner runt om Södertälje har också hög befolkningstillväxt 2 Andelen

Läs mer

Analys av näringslivet i Östergötland

Analys av näringslivet i Östergötland Analys av näringslivet i Östergötland Uppdatering med kompletta bokslut för 2011, version uppdaterad med alla ändringar från kommunstudierna April 2013 Håkan Wolgast Anna Löfmarck Simpler diagrammet Inköp

Läs mer

En utvecklingskraftig bussbransch

En utvecklingskraftig bussbransch En utvecklingskraftig bussbransch bidrar till en fördubblad kollektivtrafik Juni 2014 Sveriges Bussföretag 2014-06-10 Hög effektivitet förutsättning för en utvecklingskraftig bussbransch Regering, riksdag

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I ÖREBRO KOMMUN 2008-2013. Jan Fineman Håkan Wolgast Magnus Johansson 20150305

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I ÖREBRO KOMMUN 2008-2013. Jan Fineman Håkan Wolgast Magnus Johansson 20150305 ANALYS AV NÄRINGSLIVET I ÖREBRO KOMMUN 2008-2013 Jan Fineman Håkan Wolgast Magnus Johansson 20150305 ANDRA BOLAGSFORMER REGION ÖREBRO 2 2015-03-06 BISNODE 2015 ANDRA BOLAGSFORMER LÄNET Länet som helhet

Läs mer

STOCKHOLM ARCHIPELAGO 2007 TILL 2016

STOCKHOLM ARCHIPELAGO 2007 TILL 2016 Tillväxt och lönsamhet STOCKHOLM ARCHIPELAGO 2007 TILL 2016 Jan Fineman Business Market Analytics, Bisnode STOCKHOLM ARCHIPELAGO Simpler-index 2016 TILLVÄXT OCH LÖNSAMHET 2007-2016 Totala turismrelaterade

Läs mer

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 April 2015 AMBITION MED NÄRINGSLIVSANALYSEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN

NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN Tillväxt och konkurrenskraft Håkan Wolgast Miriam Kuflu Senior Analyst Bisnode Simpler Junior Analyst Bisnode Simpler FILIPSTAD KOMMUNS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I NACKA KOMMUN Jan Fineman Anna Löfmarck

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I NACKA KOMMUN Jan Fineman Anna Löfmarck ANALYS AV NÄRINGSLIVET I NACKA KOMMUN 2009-2014 Jan Fineman Anna Löfmarck 20151120 ANDRA BOLAGSFORMER NACKA Kommunen som helhet 2 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen vad gäller tillväxt,

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KALMAR LÄN Anna Löfmarck

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KALMAR LÄN Anna Löfmarck ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KALMAR LÄN 2009-2014 Anna Löfmarck 2015-10-29 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN

NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN Tillväxt och lönsamhet 22 Februari 2017 Magnus Johansson Mina Mashouri senior analyst Bisnode Simpler analyst Bisnode Simpler JÖNKÖPING LÄNS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv

Läs mer

Näringslivsanalys Kristinehamn kommun

Näringslivsanalys Kristinehamn kommun Näringslivsanalys Kristinehamn kommun Click icon to add full background picture or drag & drop Tillväxt och lönsamhet Håkan Wolgast Axel Frisk Use this layout for light photos. Logo will appear in black.

Läs mer

Besöksnäringen. en kvalité för oss som bor här Har vi för stort fokus på turisterna? visitdalarna.se

Besöksnäringen. en kvalité för oss som bor här Har vi för stort fokus på turisterna? visitdalarna.se Besöksnäringen en kvalité för oss som bor här Har vi för stort fokus på turisterna? 2018-10-17 visitdalarna.se Besöksnäringen en förutsättning för att vi ska kunna leva och bo här. Har vi för stort fokus

Läs mer

Dialogmöte 2 med Näring

Dialogmöte 2 med Näring Dialogmöte 2 med Näring 2012-03-29 1Projektet samordning för att fylla behovet av arbetskraft Hur mycket tål fordonsindustrin? Dagens FFI exempel hur en skalbagge kan hjälpa Forskning och Export förutsätter

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2007-2012

OSKARSHAMNS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2007-2012 OSKARSHAMNS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2007-2012 22 oktober 2014 AMBITION MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS NACKA KOMMUN. Miriam Kuflu och Jan Fineman Business Market Analytics, Bisnode

NÄRINGSLIVSANALYS NACKA KOMMUN. Miriam Kuflu och Jan Fineman Business Market Analytics, Bisnode NÄRINGSLIVSANALYS NACKA KOMMUN Miriam Kuflu och Jan Fineman Business Market Analytics, Bisnode KOMMUNENS NÄRINGSLIV 2 Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre eller sämre än Sverige? Vilka

Läs mer

Introduktion till Simpler Management

Introduktion till Simpler Management Introduktion till Simpler Management Innehåll Introduktion Simpler Management Makrosituationen kan beskrivas med åtta drivkrafter som påverkar företag Marknad Infrastruktur Produkter Regler & lagstiftning

Läs mer

Livsmedelssektorn i Halland

Livsmedelssektorn i Halland Livsmedelssektorn i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag om den halländska livsmedelsindustrin Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling Källa: SCB

Läs mer

EXPEDITION FRAMÅT GÅ!

EXPEDITION FRAMÅT GÅ! EXPEDITION FRAMÅT Hej företagare! Vi har ett tillväxtprogram för just er. Programmet heter Expedition Framåt. Ja, vi vet att tillväxt kan kännas som ett ganska uttjatat ord. (En sökning på Google ger 9

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄRMDÖ KOMMUN Jan Fineman Anna Löfmarck

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄRMDÖ KOMMUN Jan Fineman Anna Löfmarck ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄRMDÖ KOMMUN 2008-2013 Jan Fineman Anna Löfmarck 20150602 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal

Läs mer

Skogs- och träindustrin i Halland

Skogs- och träindustrin i Halland Skogs- och träindustrin i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag om den halländska Skogs- och träindustrin. Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling

Läs mer

Lönsamhet i hotell- och restaurangbranschen 1997-2006

Lönsamhet i hotell- och restaurangbranschen 1997-2006 Lönsamhet i hotell- och restaurangbranschen 1997-2006 Branschekonomi och skatter Björn Arnek Januari 2008 Sammanfattning Syftet med följande rapport är att ge en bild av lönsamheten i hotell- respektive

Läs mer

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon 072-516 38 04 fisnik.nepola@almi.se Om Almi Uppdrag att utveckla och finansiera små och medelstora företag och därigenom bidra till hållbar tillväxt.

Läs mer

Analys av näringslivet i Örebro kommun

Analys av näringslivet i Örebro kommun Analys av näringslivet i Örebro kommun 2013-09-24 Peter Rathsmann Håkan Wolgast! Syfte med näringslivsstudien! Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag

Läs mer

Rapport 2015:08 Datum: 2015-05-20 Bisnode. Analys av näringslivet i Örebro län

Rapport 2015:08 Datum: 2015-05-20 Bisnode. Analys av näringslivet i Örebro län Rapport 2015:08 Datum: 2015-05-20 Bisnode Analys av näringslivet i Örebro län Analys av näringslivet i Örebro län Jan Fineman Håkan Wolgast Magnus Johansson Bisnode 2015-05-20 Dnr: 15RS2760 Förord En förutsättning

Läs mer

Simpler analys för Swedish ICT 2011. Tillväxt i SMEer mellan 2004-2009. Tillväxt i bolag med rötter i Swedish ICT som startat 2000-2005.

Simpler analys för Swedish ICT 2011. Tillväxt i SMEer mellan 2004-2009. Tillväxt i bolag med rötter i Swedish ICT som startat 2000-2005. Simpler analys för Swedish ICT 2011 Tillväxt i SMEer mellan 2004-2009 Tillväxt i bolag med rötter i Swedish ICT som startat 2000-2005 VI SYNLIGGÖR OCH UTVECKLAR EFFEKTIVITET FRÅN ANALYS TILL GENOMFÖRANDE

Läs mer

Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010 Fördjupning kommuner

Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010 Fördjupning kommuner Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010 Fördjupning kommuner Anna Löfmarck och Håkan Wolgast Grufman Reje management Grufman Reje 2011 2011-10-18 Stark återhämtning 2010 Länet är troligtvis tillbaka

Läs mer

TILLVÄXT OCH FÖRNYELSE I NÄRINGSLIVET. Almi Företagspartner Kalmar län AB. Lars Limseth - Västervik KF 2014-02-24

TILLVÄXT OCH FÖRNYELSE I NÄRINGSLIVET. Almi Företagspartner Kalmar län AB. Lars Limseth - Västervik KF 2014-02-24 TILLVÄXT OCH FÖRNYELSE I NÄRINGSLIVET Almi Företagspartner Kalmar län AB Lars Limseth - Västervik KF 2014-02-24 Simpler diagrammet Inköp av varor och tjänster Personal Förädlingsvärde Försäljning Personalkostnad

Läs mer

Branschrapport. Vård- och omsorgsbranschens utveckling 2007-2011

Branschrapport. Vård- och omsorgsbranschens utveckling 2007-2011 Branschrapport Vård- och omsorgsbranschens utveckling 2007-2011 Februari 2013 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Metod... 4 3 Branschstatistik... 5 3.1 Storleksfördelning bland företagen... 6 3.2 Omsättning...

Läs mer

Förord till näringslivsanalysen

Förord till näringslivsanalysen 1 Förord till näringslivsanalysen En viktig förutsättning för att Västmanland ska utvecklas är att det finns en bra miljö för entreprenörskap och näringslivsutveckling. Företagande skapar arbetstillfällen

Läs mer

Framtidssektorer i Linnéområdet

Framtidssektorer i Linnéområdet Framtidssektorer i Linnéområdet Grufman Reje 2014 2014-05-12 Grufman Reje 2014 2014-05-12 44 Grufman Reje 2013 2014-05-12 Samlade förädlingsvärdet per kommun inom hela Skog- och träindustrin* 28 (6) 21

Läs mer

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Måndag den 21 maj 2012 Småföretagen tog stryk under första kvartalet Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Den 3 maj avslutade

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna December 2011 1 Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Famna presenterar med denna rapport

Läs mer

Näringslivsanalys Hallands län

Näringslivsanalys Hallands län Click icon to add full background picture or drag & drop Näringslivsanalys Hallands län Tillväxt och lönsamhet Jan Fineman Axel Frisk Use this layout for dark and medium dark photos. Logo will appear in

Läs mer

STUDIE AV NÄRINGSLIVET I JÖNKÖPINGS LÄN 2008-2013. Anna Löfmarck och Håkan Wolgast

STUDIE AV NÄRINGSLIVET I JÖNKÖPINGS LÄN 2008-2013. Anna Löfmarck och Håkan Wolgast STUDIE AV NÄRINGSLIVET I JÖNKÖPINGS LÄN 2008-2013 Anna Löfmarck och Håkan Wolgast Samtliga 14365 företag i databasen 2013. ITAB Trioplast Telia Thule Husqvarna SIMPLER DIAGRAMMET Inköp av varor och tjänster

Läs mer

Företagens villkor och verklighet Martin Daniels

Företagens villkor och verklighet Martin Daniels Företagens villkor och verklighet 2017 2017-10-05 Martin Daniels Om undersökningen Om undersökningen Enkätundersökning riktad till små och medelstora företag i Sverige Omfattande enkät med 10 000 svar

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. April 2018

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. April 2018 Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag April 2018 Framtidsindikatorn April Det är glädjande att den nedåtgående trenden vände upp i april Karin Johansson

Läs mer

Lathund Resultat utifrån förutsättningar

Lathund Resultat utifrån förutsättningar Lathund Resultat utifrån förutsättningar I SKLs verktygslåda hittar du analysverktyget Resultat utifrån förutsättningar. Där illustreras kommuner respektive landstings/regioners resultat utifrån förutsättningar

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. Mars 2018

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. Mars 2018 Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Mars 2018 Framtidsindikatorn Mars Vi har nått en brytpunkt där all tillväxt inom sällanköpshandeln sker på

Läs mer

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode Hallands näringsliv Källa: SCB och Bisnode Interaktiv statistik Flera diagram i rapporten kan filtreras och är förfiltrerade. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som är förinställt. Klicka

Läs mer

Vem i Grafiska värdekedjan tjänar pengar? Ravindra Parasnis, Vd Grafiska Företagen

Vem i Grafiska värdekedjan tjänar pengar? Ravindra Parasnis, Vd Grafiska Företagen Vem i Grafiska värdekedjan tjänar pengar? Ravindra Parasnis, Vd Grafiska Företagen Grafiska Företagen inspirerar till nytänkande, företagsamhet och skapar arbetsfred 1 800 företag 8 år Benchmark Lönsamhet

Läs mer

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Jönköpings län 87 svar. Juni 2018

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Jönköpings län 87 svar. Juni 2018 Almi Företagspartner Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag Jönköpings län 87 svar Juni 2018 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Resultat 5 Företagets tillväxt 6 Innovationer 20 Finansiering

Läs mer

Enabler of Innovation. Hans Hentzell, VD SNITTS 2011-09-07

Enabler of Innovation. Hans Hentzell, VD SNITTS 2011-09-07 Enabler of Innovation Hans Hentzell, VD SNITTS 2011-09-07 Två prioriterade uppgifter Swedish ICT skall kunna möta SME:s särskilda behov Swedish ICT skall kunna stödja bildandet av nya företag Vad gör vi

Läs mer

Flest anställda finns inom slutledet (Detaljhandel livsmedel respektive Restauranger) och näst mest anställda finns inom Livsmedelstillverkning.

Flest anställda finns inom slutledet (Detaljhandel livsmedel respektive Restauranger) och näst mest anställda finns inom Livsmedelstillverkning. December 2014 Detta är ett urval av bilder som tagits fram av Bisnode, på uppdrag av Regionförbundet i Kalmar län. Bilderna utgör ett av flera underlag i arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi för

Läs mer

Turbilseminar Hardanger 2012-11-01--02

Turbilseminar Hardanger 2012-11-01--02 Turbilseminar Hardanger 2012-11-01--02 Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR Lönsamheten i svenska Bussbranschen Svensk Bussturism Cabotage i Sverige Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR Den svenska

Läs mer

Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014

Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014 Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014 Enkätens bakgrund och genomförande Hösten 2014 utarbetade Företagarna i Finland och Finnvera Abp tillsammans med arbets- och näringsministeriet SME-företagsbarometern,

Läs mer

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Företagens villkor och verklighet Fakta & statistik 2012 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

Är du redo att ta ditt företag till nya höjder?

Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG Marknadslyftet ger dig redskapen till fokusering och expansion Bra kan bli bättre Är du ledare

Läs mer

2015 börjar positivt för transportnäringen

2015 börjar positivt för transportnäringen Jul-06 Okt-06 Feb-07 Jul-07 Okt -07 Jan-08 Apr-08 Jul-08 Okt-08 Jan-09 Apr-09 Jul-09 Okt-09 Jan-10 Apr-10 Jul-10 Okt-10 Jan-11 Apr-11 Jul-11 Okt-11 Jan-12 Apr-12 Jul -12 Okt-12 Jan -13 Apr - 13 Jul -13

Läs mer

ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG. Är du redo att ta ditt företag till nya höjder?

ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG. Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? Marknadslyftet ger dig redskapen till fokusering och expansion Bra kan bli bättre Är du ledare

Läs mer

Förord. och antal företag i olika branscher, storleksklasser, ålderskategorier med mera. Rapporten omfattar tiden

Förord. och antal företag i olika branscher, storleksklasser, ålderskategorier med mera. Rapporten omfattar tiden 1 Förord Business Region Örebro är vår samverkansplattform kring näringslivsfrågor. Tillsammans arbetar 11 kommuner i länet för att skapa tillväxt genom att få fler företag att starta, etablera sig och

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG

TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG TILLVÄXTRAPPORT FÖR IDÉBUREN VÅRD OCH SOCIAL OMSORG Kerstin Eriksson Näringspolitiskt ansvarig, Famna Tillväxtrapport för idéburen vård och social omsorg Detta är den andra tillväxtrapporten som Famna

Läs mer

Vinst i vård och omsorg

Vinst i vård och omsorg 2009-11-13 Vinst i vård och omsorg Innehåll 1 Förord... 3 2 Sammanfattning och slutsatser... 4 3 Bakgrund... 6 4 Andra undersökningar om vinst i vårdbolag... 7 5 Metod och urval... 8 6 Resultat... 9 6.1

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

VD-löner 2008 en statistisk redovisning. Mars 2009

VD-löner 2008 en statistisk redovisning. Mars 2009 VD-löner 28 en statistisk redovisning Mars 29 Stor spridning av VD-lönerna 1 Stor spridning av VD-lönerna har drygt 55 medlemsföretag. Drygt två av tre företag är mindre, ägarledda företag med färre än

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. Maj 2018

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. Maj 2018 Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Maj 2018 Framtidsindikatorn Maj Svaga framtidsförväntningar betonar den osäkerhet som råder just nu Karin

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-juni. juni 2015) Diadrom Holding AB (publ) Kvartal 2 (april juni) (januari juni) 2015.

Delårsrapport perioden januari-juni. juni 2015) Diadrom Holding AB (publ) Kvartal 2 (april juni) (januari juni) 2015. Göteborg 2015-08-21 Delårsrapport perioden januari-juni juni 2015 Kvartal 2 (april juni) 2015 Omsättningen uppgick till 10,3 (13,4) Mkr, en minskning med 3,1 Mkr eller 23,1 procent Rörelseresultatet (EBIT)

Läs mer

Strukturstudie av näringslivet i Sverige 2004

Strukturstudie av näringslivet i Sverige 2004 S2007:001 Strukturstudie av näringslivet i Sverige 2004 Strukturstudie av näringslivet i Sverige 2004 Innehållsförteckning Definition av internationella och nationella företag 2 Sammanfattning 3 Resultat

Läs mer

Låneindikatorn. Genomförd av Origo Group Juni 2019

Låneindikatorn. Genomförd av Origo Group Juni 2019 Låneindikatorn Genomförd av Origo Group Juni 0 Disposition Sammanfattning sid. Fakta om undersökningen sid. Fakta om respondenterna sid. Bankernas utlåning till företag sid. Nuvarande utlåning sid. Framtida

Läs mer

Statistikinfo 2013:12

Statistikinfo 2013:12 Statistikinfo 213:12 Hushållens sammansättning i Linköping 212 et hushåll i Linköpings kommun uppgår till 66 745. 4 procent av hushållen är ensamstående utan barn, vilket är den vanligaste hushållstypen

Läs mer

Hur mäta tillväxt och framgång?

Hur mäta tillväxt och framgång? Hur mäta tillväxt och framgång? Sammanfattning av en studie* gjord på 99 företag för att se deras utveckling jämfört med respektive företags utvalda konkurrenter. Den gemensamma nämnaren för de 99 företagen

Läs mer

Unga företagare. Företagens villkor och verklighet. Fakta & statistik

Unga företagare. Företagens villkor och verklighet. Fakta & statistik Företagens villkor och verklighet Fakta & statistik 2012 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar och förfrågningar kan också göras till Tillväxtverkets

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. Juni 2018

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag. Juni 2018 Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Juni 2018 Framtidsindikatorn Juni 2018 Det fina vädret gör att butikernas optimism ökar inför sommaren Karin

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1 Göteborg 2014-10-17 Delårsrapport perioden januari-september 2014 Kvartal 3 (juli september) ) 2014 Omsättningen uppgick till 11,3 (11,5) Mkr, en minskning med 0,2 Mkr eller 1,5 procent Rörelseresultatet

Läs mer

Rapport. Företagare om EU. Svenskt Näringsliv

Rapport. Företagare om EU. Svenskt Näringsliv Rapport Företagare om EU Svenskt Näringsliv 09-03-27 enomförande Undersökningens målgrupp var VD för företag med minst en anställd. Totalt genomfördes 1 004 telefonintervjuer i målgruppen under perioden

Läs mer

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan 2017 Myndigheten för yrkeshögskolan Dnr: MYH 2018/737 ISBN-nr: 978-91-88619-31-0 Västerås 180312 Diagram är utarbetade av Myndigheten

Läs mer

BESKRIVNING AV STATISTIKEN Ekonomisk statistik/näringslivets struktur (9) Marcus Lundgren

BESKRIVNING AV STATISTIKEN Ekonomisk statistik/näringslivets struktur (9) Marcus Lundgren Ekonomisk statistik/näringslivets struktur 2018-11-02 1(9) Branschnyckeltal I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Låneindikatorn. Genomförd av Origo Group Mars 2019

Låneindikatorn. Genomförd av Origo Group Mars 2019 Låneindikatorn Genomförd av Origo Group Mars 0 Disposition Sammanfattning sid. Fakta om undersökningen sid. Fakta om respondenterna sid. Bankernas utlåning till företag sid. Nuvarande utlåning sid. Framtida

Läs mer

Låneindikatorn. Genomförd av Origo Group December 2018

Låneindikatorn. Genomförd av Origo Group December 2018 Låneindikatorn Genomförd av Origo Group December 0 Disposition Sammanfattning sid. Fakta om undersökningen sid. Fakta om respondenterna sid. Bankernas utlåning till företag sid. Nuvarande utlåning sid.

Läs mer

Rekrytering av internationell kompetens

Rekrytering av internationell kompetens JUNI 2016 Sammanfattning av rapport Rekrytering av internationell kompetens Författare: Jonas Öhlin, DAMVAD Analytics Samuel Palmquist, DAMVAD Analytics Detta dokument är en sammanfattning av rapporten

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-juni 2016

Delårsrapport perioden januari-juni 2016 Göteborg 2016-08-26 Delårsrapport perioden januari-juni 2016 Kvartal 2 (april juni) 2016 Omsättningen uppgick till 12,3 (10,3) Mkr, en ökning med 2,0 Mkr eller 19,1 procent Rörelseresultatet (EBIT) ökade

Läs mer

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012 Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling Introduktion och slutsatser Bakgrund Detta är en kartläggning av hur aktiebolagen i Uppsala län har utvecklats mellan

Läs mer

Företagets uppföljning- nyckeltal. Daniel Nordström

Företagets uppföljning- nyckeltal. Daniel Nordström Företagets uppföljning- nyckeltal Daniel Nordström Presentationens innehåll Begrepp Nyckeltal Tolka nyckeltalen Företagets lönsamhet Finansiell balans Kapacitetsutnyttjande Analys av nyckeltal Länkar Begrepp

Läs mer

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats?

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats? 2011-01-29 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till

Läs mer