1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad"

Transkript

1 PROTOKOLL SAMRÅD RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag-fredag 8-9 september 2011 Samrådsmöte 8 sept och Visionsarbete 9 sept Tid Kl sept och sept Plats Kungsbacka Säröhus Närvarande 8 sept Samrådet: Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun Frank Wedding Halmstad kommun Fredrik Jörgensen Hylte kommun RUC Högskolan Jens Alderblad Kungsbacka kommun Karin Delin Falkenbergs kommun Klas Jacobsson Region Halland Lotten Giers Båstads kommun Jessica Petersson Laholms kommun Ulla Palmqvist RUC Högskolan Inbjudna: Anette Lidström Hjorth Kungsbacka kommun Lisbeth Ranagården LUT, Högskolan Frånvarande DAGORDNING Anneli Dahlberg Folkuniversitetet Jan Lindahl Halmstad Praktiska Gymnasium Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms kommun Magnus Fogelblad Kungsbacka kommun Pernilla Nilsson LUT, Högskolan 1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) / Jens Alderblad 2. Nuläge och framtid gällande Lärarutbildningen på HH Kort beskrivning av den nya lärarutbildningen, som startade ht11. Examina i Halmstad är Förskollärarutbildning, Grundlärarutbildning F-3, Grundlärarutbildning 4-6, Ämneslärarutbildning 7-9 och Ämneslärarutbildning Gy. Ett problem är att inget ämne för grundlärarna är på mer än 60 hp, vilket medför att de inte kan läsa vidare inom forskarutbildning. Lisbeth Ranagården Till var och en av de fem lärarutbildningarna knyts en utbildningsledare och en VFU-ledare.

2 2 Förskollärarutbildningen: Marie-Heléne Zimmerman Nilsson (utbildningsledare) och Yvonne Hildingsson (VFU-ledare) Grundlärare: Ann-Christin Wennergren (utbildningsledare) och Eva Hansson (VFU-ledare) Ämneslärare: Pernilla Nilsson (utbildningsledare) och Ewa Wictor (VFUledare) Ny lärarutbildning medför ny grundutbildningsstrategi, ny forskningsstrategi och ny strategi för RUC. Det är höga deltagarantal på Förskollärar- och grundlärarutbildningen, men inte fullt så många sökande till Ämneslärarutbildningen 7-9 inom naturvetenskap. Med nya lärarutbildningen blir gymnasielärare behöriga att undervisa på 7-9, och 7-9- lärare blir behöriga att undervisa inom 4-6. Lisbeth Ranagården visade en ppt-presentation: Ämneslärarutbildning Fler ämnen Svenska klart ht12 Idrott ansökan in i okt Matematik ansökan in i oktober Förstärkt ämnesdidaktik Utvecklad VFU Grundlärarutbildning och förskollärarutbildning Förstärkt ämnesdidaktik Utveckling av verkstäder för att göra utbildningen mer experimentell Rekrytering av fler lärare Tydligare arbetslag Det är problematik kring att få duktiga matematikdidaktiker till LUT, eftersom de helst ska vara disputerade. Det är viktigt att se över klassrumssituationen, som kan vara till nya för alla parter. Viktigt också för RUC att veta att vi har med oss kommunerna om vi ska våga satsa. Ny forskningsstrategi Strategisk satsning på de områden där vi ligger långt framme Tydligare koppling till våra examensrättigheter Vetenskapsområde och forskarutbildningsämne Särskild forskningsatsning inom förskoleområdet. LUT söker inte flera examina utan väljer att fördjupa och satsa. Fråga om LUT kan genomföra distansutbildning för förskollärare? Förskollärarutbildning skulle kunna genomföras om flera kommuner går samman. Även Gislaved kan vara intresserad. För Halmstad kommun är detta mycket viktigt, och man kommer att delta vid ett sådant möte. Även andra kommuner delade den uppfattningen.

3 3 Samrådet uppdrar åt RUC och Lisbeth att kalla till ett speciellt möte kring frågan om distansutbildning för förskollärare och RUC frågan tas upp vid nästa samråd. 3. Lärarlegitimation Var befinner sig kommunerna i lärarlegitimationsprocessen? Finns det beröringspunkter där vi ska arbeta i ett regionalt perspektiv? Information från Skolverket: Många ansökningar till lärarlegitimationen, så det är inte lönt att ringa och fråga. Komplex problematik, även för dem som får nej till legitimation. Det är även problematik kring lärarlegitimationen för särskolans personal. Lägg gärna ut fler FAQ på Skolverkets sidor, så kanske kommunerna inte behöver ringa så mycket. RUC ser att förstärkning av studievägledning kommer att behövas, för att kunna svara upp mot alla förfrågningar kopplade till lärarlegitimationsfrågor och behörighetsproblematik. RUC tar med frågorna kring lärarlegitimationen till nästa möte med Skolverket. 4. Lärarlyftet hösten 2011 samt lärarlyftet II Beskrivning av nuläge i kommuner och på lärarutbildningen. / Ulla Palmqvist Information från Skolverket: Mitten/slutet av sep kommer nästa upphandling. Under våren blir matematik ett stort ämne. Viktigt för kommunerna att få klarhet i att kurserna ger behörighet i ämnen. RUC vill gärna ha längre framförhållning med kurserna, och inte bara termin för termin. Problematik med bl. a. lärartillsättningarna. Ansvaret för att meddela pedagogerna att kurserna är behörighetsgivande ligger på samrådsdeltagarna. Samrådsdeltagarna ansåg det viktigt att detta kommuniceras med skolledningarna och att skolledningen tänker strategiskt. RUC får i uppdrag att lägga in Behörighetsgivande i kursnamnet. 5. Förskolelyftet Uppföljningsfrågor från Skolverket Framtid Ulla Palmqvist Förändrad läroplan mot matematik i förskolan och även NO-teknik. Förskollärarna behöver specifik ämneskunskap. Laholm har skickat förskollärare till Växjö för en längre distansutbildning av barnskötare mot förskollärare. Problematik på LUT, eftersom barnskötarna ofta vill tillgodoräkna sig sin praktik, vilket ofta inte förkortar utbildningen så mycket.

4 4 Samrådet diskuterar om kommunerna kan ta ett större ansvar i utbildningen. Barnskötarna kan eventuellt vara kvar i sin egen vardag, och parallellt med detta genomföra distansutbildningen, för att motverka att de kommer tillbaka till sin arbetsplats, och går tillbaka till sitt gamla arbete, utan att få nytta av sin utbildning. Kungsbacka ger som förslag att utbildningen byggs i samverkan mellan kommuner och lärarutbildningen för att hitta nya former för lärande och för att sätta Högskolan i Halmstad på kartan som en förebild för andra högskolor/universitet. Behörigheten måste garanteras, så att deltagarna inte endast får intyg. Kommuner och LUT ska till nästa samråd ta med sig tankar och idéer kring barnskötares vidareutbildning till förskollärare. 6. Skolverkets implementeringsarbete Information och diskussion Beskrivning av processen, behovsinventeringen och under hela processen har det varit mycket stort intresse från samrådet. Det har varit problem att kommunicera ut i kommunerna att det finns ett antal platser för varje kommun. Högt tryck på ramprogram förskola. Genomgång av hur det ser ut i de två kurserna. RUC har inte i sitt uppdrag att kommunicera ut direkt till rektorer och lärare. Samrådsdeltagarna ska föra informationen vidare. I Kungsbacka finns säkert ett större behov inom förskoleområdet. Frågan om samrådet är intresserade av en ny omgång av ramprogrammen? Gäller alla tre varianterna (förskola-grundskola-rektorer (finns nu endast i Göteborg). Ett förslag kan vara att inte starta precis i starten av terminen. RUC uppmanar kommunerna att inventera intresset och behovet av ytterligare en omgång med ramprogrammen, alla tre varianterna. Samrådet ska inventera intresset och behovet av ytterligare en omgång av ramprogrammen inom alla tre varianterna, antal önskade platser och tidpunkt för start. Inventeringen skickas till RUC senast den 14 oktober. 7. Seminarier hösten 2011 Presentation av RUC Håkan beskriver de olika seminarierna, och påminner om att man kan Prenumerera på uppdateringar, för att alltid få besked om när anmälan till något nytt seminarium lagts upp. Finns längst ner på sidan: hh.se/rucsem 28 okt har RH ett seminarium kring diskriminering och kränkande behandling. Där presenteras ett stödmaterial från Skolverket. Falkenberg visar exempel på hur man arbetar med frågorna ute i skolorna. Eftermiddagen innehåller 4 olika seminarier. Fråga från Varberg om man

5 5 kommer att ha flera infallsvinklar än den som allmänt kommer fram. Varberg vill ha mer input än den från Skolverket. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågan till Skolverket vad man menar med att man arbetar kontraproduktivt ute i skolorna. Beskrivning av de två seminarierna där båda Ramprogrammen också deltar. 22 nov blir en heldag kring Hållbart lärande och ledarskap. Språkdagen 29 nov flyttas till vt11. I stället vill samrådet ha något annat t.ex. Fritidshem eller något för nyckelpersoner. Samrådet beslutar att dagen viks för Fritidshemmen. Svårt att hitta gemensam nämnare för gruppen modersmålslärare. Kan ev. vara möjlighet för modersmålslärarna att komma samman för diskussion. RUC undersöker. Utifrån LUT:s perspektiv kan musiklärare vara en intressant målgrupp, men även estetiska lärprocesser. Vi har försökt genomföra seminarium för nyckelpersoner i förskolan, men det är mycket svårt att få någon från Skolverket att komma till oss. Det diskuterades även att det är frivilligt för kommunerna att utse nyckelpersoner, som samordnare inom frågor kring implementeringsarbetet. Samrådet hade vidare en diskussion kring någon form av fortsättning på Vulkan, en utbildningssatsning i Halmstad kring kvalitetsfrågor för förskolepersonal. Ev. genomföra något som tema under t.ex. tre tillfällen. Ett förslag är att genomföra en motsvarande utbildning som ramprogrammen, men för nyckelpersoner i stället. Till nästa samråd ska deltagarna fundera kring frågan, och RUC tar kontakt med Skolverket om möjlighet till medel. Diskussion kring hur man gör ute i kommunerna kring kostnaden för seminarier för enskilda/fristående. Samrådet anser inte att enskilda/fristående ska ingå i de platser som kommunerna har (genom sina avtal med RUC). Samrådet kan maila eller ringa Ulla för att få veta vilka som anmält sig till olika seminarier. Samrådet beslutar att seminariet den 29 november viks för Fritidshemmen. RUC undersöker möjligheten för regional samverkan för modersmålslärare. Till nästa samråd ska deltagarna fundera kring frågan att prioritera nyckelpersoner inom grundskola och förskola för kommande satsningar inom ramprogrammen. RUC tar kontakt med Skolverket om möjlighet till medel.

6 6 Samrådet beslutar att de enskilda/fristående inte ingår i de platser som kommunerna har avtal med RUC om. Ska enskilda/fristående har gratis tillgång till seminarierna måste avtal slutas med RUC. 8. Gymnasiet Gemensam gymnasieantagning i Halland Gymnasievalsmässan Upprustning av Klas Jacobsson RH utreder en gemensam antagningsenhet för gymnasieskolan i Halland, som eventuellt skulle administreras via ett kansli i Falkenberg. Kommunerna är positiva till denna gemensamma satsning. (Kungsbacka ingår i GR, och inte i Region Halland). Gemensam gymnasievalsmässa, 9-10 nov. Viktigt att eleverna förbereder sig inför mässan, för att få ut optimalt. Webbsidan behöver upprustas för att bli mer intressant. Denna uppgift ingår i uppgifterna kring den gemensamma antagningsenheten. Kommunerna och RH kommer att skjuta till medel för detta arbete. Kataloger blir alltmer omoderna. Tågkort för gymnasieelever är en aktuell fråga. RH anordnar under hösten tre utbildningstillfällen: Individuella utbildningsplaner Formativ bedömning Ny betygsskala Region Halland uppmanar kommunerna att förbereda eleverna inför gymnasievalsmässan. 9. Hjältepedagogerna Information om deras verksamhet Aktivitet i samband med lunch 10. Skollagen Redogörelse från ansvarig från Laholm och diskussion om extern kompetensutveckling till gruppen. Jens Alderblad Jessica Petersson I samrådet har frågan kring behov av kompetensutveckling i juridiska frågor kring Skollagen diskuterats, och en nätverksgrupp har startat med Laholm som sammankallande. Behov finns kring kompetensutveckling inom t. ex. klagomålshantering och bidragsvillkor. Gruppen ska återkomma med förtydliganden av sina behov. Jessica tar upp frågan med Sophia Sävås i Laholm. Ammi informerar om att Skolnet även kan användas, vilket är utan kostnad.

7 7 Jens föreslår namn för att kunna koppla teori med praktik, och återkommer med mer information och kostnadsbild till nästa samråd. RH har alltid möjlighet att anordna denna typ av kompetensutveckling, men mot kostnad. Om RUC ska anordna denna kompetensutveckling kommer kommunernas ekonomiska insatser inom ramen för samverkansavtalen inte att räcka till detta. Skollagsgruppen ska återkomma med förtydliganden av sina kompetensutvecklingsbehov till samrådet. Jessica tar upp frågan med Sophia Sävås i Laholm. Jens återkommer med förslag på namn, information och kostnadsbild för kompetensutvecklingen. Jens kontaktar Laholm. 11. RUC och matematiksatsningen Presentation av inriktning hösten 2011 och förslag våren Information kring 3 dagars kurs i Praktiskt projektarbete. Håkan tar upp frågan om ett möte för matematikutvecklare i kommunerna, och kommer att under hösten inbjuda till ett möte där vi diskuterar var vi står nu och framtiden. Viktigt att matematikutvecklarna och deras nätverk utnyttjas, de kan bli kommunens förlängda arm i en samverkan med samrådet. Stor konferens kring pågående och avslutade matematikprojekt, där praktiker får möjlighet att visa upp sina resultat genomförs ht12 i Skövde. RUC inbjuder till ett nytt möte för kommunernas matematikutvecklare i höst. 12. Mötestider och platser hösten 2011 och våren 2012 HT11 21 oktober Båstad Håkan och Lotten diskuterar upplägg 2 december Halmstad Faculty Club på Högskolan i Halmstad VT12 27 januari i Varberg 23 mars Region Halland 25 maj UAF Halmstad 13. Beslut om två namn, som Samrådet föreslår till ledamöter i Lärarutbildningsnämnden, utifrån de namn som föreslagits av samverkanskommunerna inför detta möte. Ulla Palmqvist

8 8 Följande personer har föreslagits: Arja Holmstedt (Falkenberg) Elisabeth Svennerstål (Varberg) Margaretha Perborg (Halmstad) Samrådet föreslår Elisabeth Svennerstål och Margaretha Perborg. De ska bjudas in till ett RUC-möte inom kort. RUC föreslår att en suppleant för dessa kommunrepresentanter ska finnas i Lärarutbildningsnämnden. Om Högskolestyrelsen fattar beslut om att suppleant också ska ingå i Lärarutbildningsnämnden, föreslår samrådet Arja Holmstedt. 14. Övriga frågor Särskolan (Karin Delin) Learning Study Fritidshem Representation i samrådet Särskolan Karin informerar om att hon får många frågor från enskilda personer. Det vore bra med en gemensam information under några timmar. Jens berättar att Skolverket har bjudit in alla via egna satsningar. Hur många gällde detta? Ännu finns inget på Skolverkets webb. RUC har ett seminarium för särskolan den 26 september. Jens anser att det är viktigt att fånga upp de luckor inom kompetensutveckling för särskolan som finns ute i kommunerna. Samrådsrepresentanterna tar med frågan tillbaka till sina kommuner och återkopplar vid nästa samrådsmöte. Klas informerar om att det finns ett nätverk inom regionen, där han kommer att ta upp frågan vid nästa möte. RUC bevakar denna fråga och återkommer med information vid nästa samråd. Learning Study En utbildning i Jönköping mot licentiatexamen är tillgänglig att söka. Håkan mailar ut informationsblad till samrådet. Fritidshem Ammi ser gärna att vi arbetar vidare kring frågan om fritidspedagoger och fritidshem. Skolinspektionen har gjort en granskning i Halmstad kommun, och BUF kommer att behöva arbeta vidare med denna fråga. Samrådet är överens om att alla huvudmän förmodligen kommer att behöva arbeta med detta. Det är viktigt att se vilka huvudområden som blir aktuella: - Hur har man valt att organisera fritidshemmen? - Vilken strategi för integration med skolan?

9 9 Ett förslag är att bjuda in Lars Andersson från Falkenberg till nästa samråd för att belysa denna fråga. RUC ansvarar. Ammi föreslår att under den punkten får samrådsdeltagarna ta med sig någon som är insatt i denna fråga. Representation i samrådet Lotten undrar om det är möjligt att hon tar med en utvecklingspedagog till samrådsmötena. RUC föreslår att de kommuner som har en uppdelad organisation mellan förskola/grundskola och gymnasieskola ska ha en representant för varje område. Samrådet beslutar att varje kommun bestämmer sin representation så att förskola, grundskola och gymnasieskola representeras i samrådet. Varje kommun meddelar RUC vilka personer det rör sig om (samt lämnar uppgift om tel nr och mailadress) före nästa samråd. För ytterligare kompetensutveckling för personal inom särskolan tar samrådsrepresentanterna frågan tillbaka till sina kommuner och återkopplar vid nästa samrådsmöte. Klas tar upp särskolefrågan vid nästa möte med nätverket inom RH. Håkan mailar ut informationsblad om en utbildning mot licentiatexamen i Learning Study. Nästa samråd startar med att belysa problematiken inom fritidshem. RUC kontaktar Lars Andersson för att belysa frågan. Varje kommun erbjuds att till den punkten ta med kollega som är insatt i frågan. Samrådet beslutar att varje kommun bestämmer sin representation så att förskola, grundskola och gymnasieskola representeras i samrådet. Varje kommun meddelar RUC vilka personer det rör sig om (samt lämnar uppgift om tel nr och mailadress) före nästa samråd. Kl Samrådet slutar

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen PROTOKOLL SAMRÅD 2012-02-03 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen.

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen. PROTOKOLL SAMRÅD 2011-12-02 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredag den 2 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Högskolan i Halmstad, Faculty club Närvarande Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun Frank Wedding Halmstad

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Protokoll 2013-05-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstads kommun 2. Annika Elm Fristorp 3. Carina Uvenfeldt

Läs mer

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2014-01-31 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande Martin Boberg Hylte Håkan Cajander RUC Högskolan Karin Delin Falkenberg Annika

Läs mer

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2. Martin

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2013-09-06 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande 1. Cecilia Kjellman Högskolan (fm) 2. Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD PROTOKOLL SAMRÅD 2014-09-19 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 19 september Tid Kl. 09.00-15.00 Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Simon Cederholm,

Läs mer

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober RUC:s samrådsmöte, 13 oktober Datum: fredag 13 oktober Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: Q105BW, DLC, Q-husets bottenvåning, Högskolan i Halmstad Närvarande: Håkan Cajander, RUC Carina Haraldsson, RUC Klas Almer,

Läs mer

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar Datum: fredag 18 augusti Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: I 305 Närvarande Patrik Engström, Halmstad BUF Jessica Petersson, Laholm Malin Svensson, Dalshalls förskola Maria

Läs mer

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC

Läs mer

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 2018-06-01 Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 Närvarande: Fredrik Thornberg (ordförande) Carina Haraldsson (sekreterare) Marie-Helene Zimmerman-Nilsson, LHS, Högskolan i Halmstad Martin

Läs mer

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Patrik Engström, Halmstad

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Tid Tordagen den 23 oktober - fredagen den 24 oktober Kl. 15.00 den 23 oktober kl. 13.00 den 24 oktober Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta PROTOKOLL 2016-01-29 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-01-19

Sektionsstyrelsen 2012-01-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-01-19 Datum 2012-01-19 Tid Kl. 9-12 Plats Q 436 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Minnesanteckningar 161121 Håkan Cajander (HC) hälsar alla välkomna (se bifogad deltagarförteckning) och berättar kort om vad som händer på Högskolan och

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR MINNESANTECKNINGAR 2016-09-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 9 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande 1. Paulina Narkaj Adolfsson, Ängelholm

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC

Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC Regionalt utvecklingscentrum Samverkan vid lärarutbildningen Högskolan i Halmstad Verksamhetsmål Samverkan för kompetensutveckling RUC ska medverka till att öka möjligheterna

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-10-26

Sektionsstyrelsen 2012-10-26 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-10-26 Datum 2012-10-26 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Q436 Lisbeth Ranagården,

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande:

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande: PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2015-02-27 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 27 februari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, Faculty styrelserum Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2.

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD 161208-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag 8 fredag 9 december 2016 Tid 161208 kl 12.00 161209 kl 12.30 Plats: Lögnäs Gård utanför Laholm Närvarande Jens Alderblad Kungsbacka Klas

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-09-10

Sektionsstyrelsen 2012-09-10 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 4/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-09-10 Datum 2012-09-10 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor

Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor Skollagen 2010:800 2 kap, 13-19 reglerar vilka som får undervisa i skolväsendet. Det är endast den som har legitimation

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Sektionsråd 2013-01-29

Sektionsråd 2013-01-29 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2013 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsråd 2013-01-29 Datum 2013-01-29 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ärendena

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012 Verksamhetsplan NMS 2012 Innehåll Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2 Verksamheter 2012 A. Utbildning 3 B. Forskning och forskarutbildning 4 C. Samverkan 4 D. Lärandemiljö och arbetsmiljö 5 E.

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av 2011-09-14 3,8 miljarder till lärarreformer Den globala skuldkrisen påverkar också Sverige. Tillväxten dämpas och arbetsmarknaden försämras. En stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen ställer

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Vår intressegemenskap - att främja en ömsesidig kompetens- och verksamhetsutveckling genom en ökad samverkan mellan det regionala skolväsendet och universitetet.

Läs mer

Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012

Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012 Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012 Dagens program: 9.00-10.00 Välkommen - Johan Elmfeldt Presentation av VFU-organisationen i LUT 2011, Utbildning för handledare och mentorer, med mera - Anders

Läs mer

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II Postadress TeJefonvaxe! [ post: reglslrator@educatlon.mlnlstry se 08-405 la 00 ~ --I--~ Regeringsbeslut 1:9 REGERINGEN 2011-10-06 U2011/5531/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Legitimation för lärare och förskollärare

Legitimation för lärare och förskollärare Legitimation för lärare och förskollärare Var är vi nu? Antal beslutade legitimationer 1 mars 2013 80 000 Varför tar handläggningen tid? stor spännvidd; många examenstyper fördelade över drygt fyrtio års

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet och den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå NCM 11 04 07 RUC UU Vision Samverkan i ögonhöjd för att utveckla

Läs mer

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Anette Renström från RUC (vikarie för Anna Lindahl som är barnledig) presenterar sig och berättar lite kort om vad som är på gång inom RUC se länken:

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 Mottagare: VFU-handledare Med årets sista VFU-nyhetsbrev vill vi först och främst önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och

Läs mer

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet RUC Regionalt utvecklingscentrum Lärarutbildningsnämnden Göteborgs universitet www.ruc.gu.se VFU-konferensen, 15 augusti 2012 XX www.ruc.gu.se Regionalt utvecklingscentrum - RUC Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2009-12-10 87(98) 55 Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet Regionalt utvecklingscentrum är en mötesplats för skolan i Norrbotten

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Projektplan: Matematikutveckling Kalmar kommun lå

Projektplan: Matematikutveckling Kalmar kommun lå Syfte: Efter larmrapporter från bland annat TIMSS, PISA, NU 03 kom regeringsbeslut om att satsa på matematikämnet. Matematikdelegationens utvärderingar och betänkande mynnade ut i ett antal mål. Ett mål

Läs mer

En kort omvärldsspaning

En kort omvärldsspaning En kort omvärldsspaning Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50) Rådande och ökande lärarbrist hur används lärare; framväxt av nya funktioner i skolan

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212 Regionalt utvecklingsnätverk, RUN Mittuniversitetet Monika Karlsson, Marina Nord-Öberg och Ingrid Burlin 2 av (8) Innehållsförteckning RUN:s ledningsgrupp och

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Datum 2016-10-13 1(7) Handläggare Magnus Rehn Direkttelefon 0380-51 83 28 E-postadress magnus.rehn@nassjo.se Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Inledning I denna rapport

Läs mer

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik

Utvecklingsplan. För förskola, grundskola och fritidshem samt grundsärskola tillkommer Värdegrund Språkutveckling/läsutveckling Matematik Utvecklingsplan Utifrån Bildningsstaden Borås är det fastslaget att nedanstående utvecklingsområden ska prioriteras i utvecklingsarbetet och alla nivåer i styrning och ledning behöver förhålla sig till

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startade ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista.

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Datum: onsdagen den 28/11 2012 Tid: kl. 09.30-15.00 Plats: Emmaboda Folkets Hus Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Yngve Rehnström hälsar alla välkomna

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

Peter Östlund undervisningsråd

Peter Östlund undervisningsråd Peter Östlund undervisningsråd Ett omfattande paket med flera inslag Fortbildning för att utveckla undervisningen mer katederundervisning, 800 Mkr Lärarlyftet II (ma-delen), 400 Mkr Vidareutbildning av

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

VFU-handboken Gäller från HT 2014

VFU-handboken Gäller från HT 2014 VFU-handboken Gäller från HT 2014 Vad förväntas av mig som VFU-lärare? Som VFU-lärare är du lärarutbildare i din verksamhet. Genom din yrkeserfarenhet har du kunskaper som är oumbärliga i lärarutbildningen.

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling för- och grundskolan i Umeå, ht 2013-vt 2015 Mål enligt beslutad uppdragsplan av FGN - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet. - Alla enheter

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet.

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet. LÄRARUTBILDNINGS- KONVENTET PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2003-09-23 Tid: Tisdagen den 23 september 2003 kl 10.00 16.00 Lokal: Arlandia, Stockholm Närvarande ledamöter: Laila Mattsson Högskolan Dalarna,

Läs mer

Det övergripande institutionsmålet 2012-2014 som RuCs verksamhet arbetat för under 2012 är att

Det övergripande institutionsmålet 2012-2014 som RuCs verksamhet arbetat för under 2012 är att 1(2) Verksamhetsberättelse 2012 RuC, Regionalt utvecklingscentrum, Högskolan i Borås Högskolans devis Vetenskap för profession innebär bland annat samverkan och partnerskap med det omgivande samhället

Läs mer

Emma Wimmerstedt undervisningsråd

Emma Wimmerstedt undervisningsråd Emma Wimmerstedt undervisningsråd Vad är Mattelyftet? Matematiklyftet fortbildning av matematiklärare i matematikdidaktik och utbildning av matematikhandledare och rektorer 2012-2016 Ett omfattande paket

Läs mer

Åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen i Österåkers förskolor och skolor

Åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen i Österåkers förskolor och skolor Åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen i Österåkers förskolor och skolor En arbetsgrupp bestående av Kommundirektören, Personalchefen, Skoldirektören samt representanter från lärarförbunden har

Läs mer

Minnesanteckningar från Regionalt nätverk för skolutveckling

Minnesanteckningar från Regionalt nätverk för skolutveckling Minnesanteckningar från Regionalt nätverk för skolutveckling Linköping 2010-10-18 Deltagare i Regionalt nätverk för skolutveckling i Östergötland Grundskola gymnasieskola Deltagare Närv Deltagare Närv

Läs mer

Karriärvägar i Borlänges kommunala skolor

Karriärvägar i Borlänges kommunala skolor Karriärvägar i Borlänges kommunala skolor Karriärvägar i Borlänges kommunala skolor Karriärvägar inom skolan Nu erbjuder Borlänge kommun dig som lärare en möjlighet att söka till karriärstjänsterna förstelärare

Läs mer

Svante Fjelkner (pp 8-9), Ulla Hammarstrand. Ampe Meyerhöffer, Kristina Öberg. 1 Protokolljusterare. Gunilla Dahlberg utses.

Svante Fjelkner (pp 8-9), Ulla Hammarstrand. Ampe Meyerhöffer, Kristina Öberg. 1 Protokolljusterare. Gunilla Dahlberg utses. = = = = PROTOKOLL 4 2010-05-11 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Närvarande Frånvarande Studeranderepresentanter Närvarande suppleanter Närvarande representanter för personalorganisationerna Föredragande Övriga

Läs mer

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag.

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Syftet med uppdraget som samordnare: att organisera och tillvarata Skolverkets kompetensutvecklingsinsatser

Läs mer

Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II

Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II Monica Sandorf Regionalt utvecklingscentrum, RUC Marianne Fridlund Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Göteborgs universitet 2012-05-24

Läs mer

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Juridisk vägledning Granskad september 2014 Mer om Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Ett legitimationssystem för lärare och förskollärare infördes år 2011. Legitimationssystemet

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014 Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk Halmstad 14 maj 2014 Presentation av nya deltagare Kort repetition av syfte och förväntade effekter av nätverket Gemensamma behov och intressen- en inventering inför

Läs mer

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Inspel från nätverk och intern kompetens Avstämning med Göteborg och Stenungsund (formella remisskommuner) Inspel från Teknikcollege och Vård- och

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-11-05 kl. 13.00 17.00 E 212 Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt, ordf Sandra

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 17 februari 2014 kl. 08:15-11:25 (S) Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 17 februari 2014 kl. 08:15-11:25 (S) Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 17 februari 2014 kl. 08:15-11:25 Beslutande Boerje Bohlin (S) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

I övrigt hänvisar vi till respektive vfu-handbok, Växjö universitet, Högskolan i Halmstad och övriga Lärarutbildningar.

I övrigt hänvisar vi till respektive vfu-handbok, Växjö universitet, Högskolan i Halmstad och övriga Lärarutbildningar. Verksamhetsförlagd utbildning ; den verksamhetsförlagda delen av utbildningen skall i ökad utsträckning utgöra en grund för de teoretiska kunskaperna i lärarutbildningen. Samtidigt måste de ämnesteoretiska

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson 1 (6) Tid: Kl. 9.00-11.15 Plats: Högskolan i Borås, B 431 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson Frånvarande: Anita Eriksson Jörgen Dimenäs Karin Remse Maria Ferlin

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13

97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13 Missiv 2011-08-22 NUV 2011:5 97 Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) 97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13 Inför läsåret 2012/2013 har Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) att fatta beslut om programutbudet

Läs mer

Förståelse för läroplanerna - kompetensutveckling för förskola och skola

Förståelse för läroplanerna - kompetensutveckling för förskola och skola Förståelse för läroplanerna - kompetensutveckling för förskola och skola Under läsåret 2011/2012 kommer Luleå tekniska universitet genom RUC i samverkan med Institutionen för konst, kultur och lärande

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD 2016-10-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Klas Almer, Halmstad UAF

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott Plats och tid Stadshuset, klockan 13.00-16.00 Beslutande Ledamöter Anders Ekström (M), ordförande Christian Haneson (FP), 1:e vice ordförande Lisa Andersson (M) Karin Green (C) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Utbildning av nyanlända elever. - organisation i Nordmalings kommun

Utbildning av nyanlända elever. - organisation i Nordmalings kommun Utbildning av nyanlända elever - organisation i Nordmalings kommun 2010 INLEDNING Bakgrund Flyktingmottagningen i Nordmalings kommun har i enlighet med Umeåregionens samverkansavtal från 2002 om flyktingmottagande,

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer