Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen"

Transkript

1 PROTOKOLL SAMRÅD RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun 2. Anneli Dahlberg Folkuniversitetet 3. Frank Wedding Halmstad kommun 4. Fredrik Höper Varbergs kommun 5. Fredrik Jörgensen Hylte kommun 6. Håkan Cajander RUC Högskolan 7. Jens Alderblad Kungsbacka kommun 8. Karin Delin Falkenbergs kommun 9. Klas Jacobsson Region Halland 10. Danijela Tepic Region Halland 11. Lisbeth Ranagården LUT Högskolan 12. Lotten Giers Båstads kommun 13. Ulla Palmqvist RUC Högskolan Frånvarande Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms kommun Jan Lindahl Halmstad Praktiska Gymnasium Jessica Petersson Laholms kommun Magnus Fogelblad Kungsbacka kommun Paulina Narkaj Adolfsson Ängelholms kommun Pia Svensson Laholms kommun Thomas Svenningsson Gnosjö kommun DAGORDNING 1. Välkomna (Presentation av dagen) Håkan hälsade alla välkomna till Varberg och gjorde en kort presentation av dagen. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. 2. Information om Varberg Fredrik Höper beskrev Varberg som en kommun med växtvärk. Detta tillför naturligtvis medel men medför också en stor utmaning för Barn- och utbildningsförvaltningen, bl.a. i lokalfrågan. Precis som andra kommuner har Varberg mycket arbete med det

2 2 systematiska kvalitetsarbetet, den nya skollagen, mentorskap, kraven på lärarlegitimationen och dokumentation. Fredrik Höper beskrev kortfattat Varbergs En-till-en-satsning. 3. Samverkan inom forskning-kommuner-högskolan Mönsterskolor/övningsskolor Lisbeth Ranagården inledde med att sätta in detta i ett sammanhang. Mönsterskolor/övningsskolor utreds för närvarande och ska därefter utvärderas av Sigbrit Franke. Modellen kommer att prövas i Stockholm, mot en ersättning på 5 milj. Detta innebär förenklat att man på en skola ska man samla studenter under deras praktik där det finns speciellt duktiga lärare. Lisbeth framhöll att hon gärna ser att det på lärarutbildningen i Halmstad utvecklas ett speciellt koncept utifrån de förhållanden som gäller där. Kanske kan en lösning vara att man i respektive kommun satsar på 2-3 mönster/övningsskolor i stället. Fredrik Höper ansåg man ska vara tydlig med att VFU är en utbildning och att man är tydlig med hur man dockar ihop VFU:n med själva lärarutbildningen. Jens Alderblad gjorde en beskrivning i ett Kungsbacka-perspektiv och beskrev det som att när man presenterade den nya lärarutbildningen och VFU var det många som undrade över anpassningen till systemet som redan finns. Till lärarutbildningen i Göteborg knöts speciella övningsskolor för praktik tidigare. Detta innebar att när studenterna sedan kom ut som färdiga lärare i verksamheten, stämde den verksamheten inte riktigt överens med den verksamhet som de mötte på övningsskolorna. En modell över mönsterskolor ska utredas, men man befarar att det blir väldigt detaljstyrt. Hur blir det exempelvis när man ska flytta lärare till mönsterskolorna? Detta är en organisatorisk fråga och hur ska detta genomföras? Föräldraperspektivet är en annan aspekt att ta hänsyn till. Frank Wedding ser det som mycket positivt att lärarutbildningen i Halmstad vill utveckla skolorna i samverkan med kommunerna. Lotten Giers betonade att det är viktigt att hitta modeller för samverkan mellan skolorna och lärarutbildningen. Många handledare ute i skolorna vet inte alltid vilket ansvar de har. Jens Alderblad ansåg det som viktigt att knyta akademien till skolan praxisnära forskning. Han anser att vi har för få lärare som fortsätter att ha en kontinuerlig kontakt med akademien. Lisbeth Ranagården ber kommunerna att reflektera över hennes förslag ute i sina kommuner. Frågan tas upp igen vid nästa samråd.

3 3 4. Fritidshemmen Hur går vi vidare? Ann-Mari Mäkikangas ser gärna att Lars Andersson kommer tillbaka, men vid det tillfället vänder sig till rektorer inom fritidshem. I Halmstad har en uppföljning av kvalitetsarbete gällande förutsättningar gjorts. Varje fritidshem har tagit fram mål som gäller den inre verksamheten. Detta har inte gjorts tidigare, men arbetet har lett till att man har en tydligare bild av läget. Olika utvecklingsområden diskuterades, bl. a. hur fritidshemmen ska komplettera grundskoleområdet. Samrådet ansåg att ytterligare ett utvecklingsområde är att stärka den pedagogiska verksamheten på fritidshemmen. Ett tredje utvecklingsområde är hur kommuner ska få politiker att prioritera fritidshemmen och deras verksamhet. Ett fjärde utvecklingsområde bör vara satsningar på det inre kvalitetsarbetet för fritidshemmen. Samrådet var överrens om att de har ett ansvar att arbeta vidare med dessa frågor. Samrådet ber RUC att se över vilka möjligheter de har att i höst erbjuda t.ex. ett tredagars seminarium för fritidshemmen enligt de utvecklingsområden som beskrivs ovan. RUC ska även undersöka möjligheterna för genomförande på två platser inom regionen, en i norra och en i södra området. Förslag på innehåll: LGR11 Koppling till kursplanerna Länken mellan utbildning och undervisning helhetstanken och kvalitetstänkandet Även verkstadsdelar bör ingå 5. Förskollärarutbildning på distans Det planerade mötet mellan kommuner och Lärarutbildningen kring frågan om att öka antalet förskollärare genom distansutbildning av barnskötare eller öka antalet platser på förskollärarutbildningen flyttas fram till april-maj. Detta beroende på att lärarutbildningen just nu inte äger frågan, utan detta är även en fråga för Högskolan som helhet. Det finns en risk att antalet förskollärare blir alltför stort framöver. Man ska också vara medveten om att utbildningen är tre år på heltid. Vissa kommuner har köpt uppdragsutbildningar av andra lärosäten, men Samrådet anser generellt att kommunerna inte ska bekosta lärarutbildningar. Lisbeth Ranagården återkommer till detta när hon har en mer tydlig bild av Högskolans förutsättningar att genomföra detta och ska då inbjuda till ett möte.

4 4 6. Mentorskap och handledning Ulla Palmqvist redogjorde och sammanfattade hur kommunerna i RUC i Väst planerar när det gäller mentorsutbildning. Samrådet diskuterade frågan varför det behövs en speciell mentorsutbildning. Kraven från Skolverket är endast att en mentor behöver en lärarexamen. Lisbeth Ranagården beskriver en struktur som lärarutbildningen skissat på gällande hur en magisterutbildning, handledningsutbildning, mentorsutbildning och en utbildning för rektorer inom kraven för mentorskap, skulle kunna se ut. Detta skulle även kunna kopplas till Lärarutbildningens forskningsmiljö. Utbildningarna planeras ligga på en avancerad nivå. Samrådet och lärarutbildningen fann förslaget mycket intressant och Lisbeth Ranagården vill ha en fortsatt dialog kring struktur och innehåll i utbildningen. 7. Seminarier vt12 Seminarierna under våren 2012 bygger på de önskemål som Samrådet kom fram till under tidigare möten. Många av seminarierna har en matematisk inriktning och det beror på att RUC fått särskilda medel från Skolverket för att stödja kommuner inom de matematiksatsningar som görs och särskilt de projekt som genomförs med stöd av Skolverkspengar. Ett förslaget på seminarium för kuratorer och specialpedagoger diskuterades. Kungsbacka önskar ett seminarium för personal inom elevhälsan. RUC anser att det är viktigt att vi säkerställer kvaliteten på seminarierna. När det gäller seminarier inom områden som berör Skollagen diskuterades vikten av att Samrådet kommunicerar med Skollagsgruppen. Höstens seminarieplanering diskuterades bör vi tänka på att ha fler ämnesinriktningar? Finns det möjlighet att inför ht12 engagera personer från Skolverket? Region Halland ställer sig positiva till att även under 2012 delta i seminariearbetet, men det är inte beslutat än om Region Halland skjuter till medel. För Region Hallands del är det av vikt att de seminarier de är arrangerade inom, har fokus på implementering och dokumentation Lisbeth Ranagården föreslår att inom de lärarlyftskurserna ht12 som Högskolan i Halmstad arrangerar kan vi erbjuda seminarier till en större publik. RUC diskuterar med Globala skolan om ett samarrangemang inom Hållbar utveckling. Detta skulle då vara ett 1-2-dagarsseminarium i november. Samrådet beslutar att seminariet för kuratorer och specialpedagoger skjuts fram till ht12.

5 5 Samrådet beslutade även att vi alltid ska utvärdera ett seminarium innan vi kör samma koncept en gång till. Inför höstens seminarieplanering ska det erbjudas seminarier som har fler ämnesinriktningar. Till nästa Samråd tar deltagarna med sina tankar kring seminarier ht Lärarlegitimation, Lärarlyftet II och Förskolelyftet II Senaste information från Skolverket Ulla Palmqvist redogjorde för RUC:s satsningar inom dessa områden. Samrådsdeltagarna fick redogöra hur de ser på kommunernas förutsättningar och beslut att skicka lärare på Lärarlyftet II våren 2012 och hösten Förskolelyftet II kommer att starta hösten 2012 och kurserna kommer att läggas ut för ansökan 15 mars till 15 april. Klart är att kommunerna inte erbjuds någon ersättning för deltagande förskollärare. 9. Skollagen Information från skollagsgruppen Gruppen har haft flera möten och samrådet har bara fått positiv respons. Håkan Cajander får i uppdrag att kontakta gruppen för att informera dem om Samrådets arbete och vilka frågor de vill skicka till Samrådet. 10. Region Halland Vad är på gång? Region Halland ser mycket positivt på den samverkan som nu finns mellan lärarutbildningen och Region Halland och anser att det är av stor betydelse att samverkan och Samrådets arbete fortgår. Klas Jakobsson informerade om att han ska vara tjänstledig från Region Halland och att Danijela Tepic ersätter Klas i Samrådet. Håkan Cajander informerar om översynen av samverkan för Högskolan i Halmstad. Samrådet önskar Danijela Tepic välkommen till Samrådet. Samrådet uppmanar Håkan Cajander att vidarebefordra Samrådets önskemål om att få ge sina synpunkter vid översynen av Högskolans externa samverkan inom skolområdet. 11. Utvecklingsstrategier för samrådet, slutförande av visionsarbetet Aktiviteter för att nå målen Samrådet hade en diskussion om Samrådets uppdrag. Samrådets utvecklingsstrategier diskuterades och vissa förändringar och tillägg gjordes innan Samrådet kunde enas kring dokumentet. Samrådet diskuterade sedan utifrån utvecklingsstrategierna vilka aktiviteter som måste till för att arbeta mot målen. De såg det som centralt att inte ha för många områden samtidigt och att dessa utvecklingsstrategier har ett

6 6 femårsperspektiv. Kvalitetsmålet lyftes fram som viktigt och analyserades av Samrådsdeltagarna. Samrådet beslutade att fastställa utvecklingsstrategierna efter tillägg och förändringar i dokumentet. Samrådet beslutade även att samtliga representanter i Samrådet ska underteckna dokumentet. Samrådets arbete med utvecklingsstrategierna ska under 2012 i första hand ha ett fokus på kvalitetsarbete. Samrådet ska till nästa möte förankra detta och ha med sig förslag på aktiviteter kring kvalitetsarbete. 12. Avtal 2012 Nya representanter Nya avtal Ulla Palmqvist redogjorde kring de nya avtalen och för ekonomin kring avtalen. Summan har varit den samma i flera år och RUC vill höja den summan med 10%. RUC informerar om att de även slutit avtal med 13 fristående förskolor i Falkenberg. RUC informerade om hur representationen ser ut i Samrådet framöver och att Samrådet inte ska vara hur stort som helst. Oavsett om RUC har avtal med fristående skolor finns endast två platser i RUC:s samråd för fristående skolor. Nya representanter eller att någon sitter kvar på dessa platser kommer att beslutas den 15/2 på ett möte för fristående verksamheter som RUC inbjudit till. Samrådet godkände avtalen och höjningen på 10% och de delades ut för underskrift och ska sedan skickas till RUC. 13. BUNT Ett utvecklingsprojekt för förskolan inom NO/Teknik Information och förfrågan om kommuner som vill delta Håkan Cajander redogjorde för syfte, mål och villkor för projektet. Inom projekt vill Lärarutbildningen samverka med ett antal kommuner. BUNT har sökt medel från olika instanser och om projektet får positiva besked kommer det att dra igång hösten Samtliga kommuner och fristående verksamhet ställde sig positiva till att delta i projektet. Håkan Cajander återkommer med mer information när läget blir mer klart. 14. Matematiksatsningen Håkan Cajander redovisade hur långt arbetet kommit och visade hemsidan för matematikutveckling som RUC gjort under RUC:s hemsida. Kungsbacka saknade sina projekt på hemsidan och Jens Alderblad förtydligade att de gärna ser att de är med på hemsidan och inbjuds till denna

7 7 samverkan. RUC har tidigare tolkat det som att Kungsbacka ville vända sig till Göteborg i denna fråga, men ser mycket positivt till att Kungsbacka nu vill delta inom matematiksatsningen. Håkan Cajander redogjorde även kort kring vad som framkommit gällande den nya satsningen inom matematik som eventuellt kommer att starta hösten Då ingår även gymnasiet i denna satsning. Hösten 2012 kommer den planerade lärkonferensen inom matematik som planerats till Skövde att eventuellt flyttas till annan ort. Tid och plats är inte beslutat. 15. Projektet Hållbart ledarskap Information Klas Jakobsson och Fredrik Höper redogjorde om detta projekt, där Region Halland, Kungsbacka, Varberg, Halmstad och Lärarutbildningen deltar. En projektbeskrivning delades ut till deltagarna. Samrådet uppmanade projektdeltagarna att löpande hålla Samrådet informerade om resultat inom projektet så det sprids till en större grupp. 16. Övriga frågor a. För gymnasiets organisation av studiedagar regionala fortbildningskommittén varför måste denna finnas? Frank Wedding redogjorde kring denna fråga och en diskussion blev kring vem som gör vad inom skolfrågor kopplat till seminarier. Denna fråga ägs inte av Samrådet. b. Hur ser de övriga kommunernas arbete/rutiner ut när det gäller arkivering av elevdokumentation och frånvarorapportering? Mötet diskuterade om denna fråga kanske är mer för Skollagsgruppen. Eftersom frågan lyfts av Fredrica Hass-Bergendorff och hon på grund av sjukdom inte är närvarande på detta möte, beslutade Samrådet att ta upp denna fråga på nästa möte Håkan kontaktar Fredrica och hör sig för mer om innehåll och undersöker om denna fråga kanske bättre hör hemma i skollagsgruppen c. Nästa möte är den 23 mars på Region Halland.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen.

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen. PROTOKOLL SAMRÅD 2011-12-02 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredag den 2 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Högskolan i Halmstad, Faculty club Närvarande Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun Frank Wedding Halmstad

Läs mer

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2013-09-06 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande 1. Cecilia Kjellman Högskolan (fm) 2. Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Protokoll 2013-05-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstads kommun 2. Annika Elm Fristorp 3. Carina Uvenfeldt

Läs mer

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2014-01-31 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande Martin Boberg Hylte Håkan Cajander RUC Högskolan Karin Delin Falkenberg Annika

Läs mer

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC

Läs mer

1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad

1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad PROTOKOLL SAMRÅD 2011-09-08-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag-fredag 8-9 september 2011 Samrådsmöte 8 sept och Visionsarbete 9 sept Tid Kl. 9-17 8 sept och 9-16.00 9 sept Plats Kungsbacka Säröhus Närvarande

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Tid Tordagen den 23 oktober - fredagen den 24 oktober Kl. 15.00 den 23 oktober kl. 13.00 den 24 oktober Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD PROTOKOLL SAMRÅD 2014-09-19 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 19 september Tid Kl. 09.00-15.00 Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Simon Cederholm,

Läs mer

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2. Martin

Läs mer

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Patrik Engström, Halmstad

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC

Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC Verksamhetsmål 2010-2011 för RUC Regionalt utvecklingscentrum Samverkan vid lärarutbildningen Högskolan i Halmstad Verksamhetsmål Samverkan för kompetensutveckling RUC ska medverka till att öka möjligheterna

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD 161208-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag 8 fredag 9 december 2016 Tid 161208 kl 12.00 161209 kl 12.30 Plats: Lögnäs Gård utanför Laholm Närvarande Jens Alderblad Kungsbacka Klas

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-01-19

Sektionsstyrelsen 2012-01-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-01-19 Datum 2012-01-19 Tid Kl. 9-12 Plats Q 436 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar Datum: fredag 18 augusti Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: I 305 Närvarande Patrik Engström, Halmstad BUF Jessica Petersson, Laholm Malin Svensson, Dalshalls förskola Maria

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 2018-06-01 Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 Närvarande: Fredrik Thornberg (ordförande) Carina Haraldsson (sekreterare) Marie-Helene Zimmerman-Nilsson, LHS, Högskolan i Halmstad Martin

Läs mer

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober RUC:s samrådsmöte, 13 oktober Datum: fredag 13 oktober Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: Q105BW, DLC, Q-husets bottenvåning, Högskolan i Halmstad Närvarande: Håkan Cajander, RUC Carina Haraldsson, RUC Klas Almer,

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR MINNESANTECKNINGAR 2016-09-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 9 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande 1. Paulina Narkaj Adolfsson, Ängelholm

Läs mer

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande:

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande: PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2015-02-27 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 27 februari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, Faculty styrelserum Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2.

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta PROTOKOLL 2016-01-29 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april Malmö högskola 2012-05-04 Fakulteten för lärande och samhälle Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april 2012-04-23 Under dagen fördes samtal partnerområdesvis som byggde på förmiddagens

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Verksamhetsmål 2012 för RUC

Verksamhetsmål 2012 för RUC Verksamhetsmål 2012 för RUC Regionalt utvecklingscentrum Samverkan vid lärarutbildningen Högskolan i Halmstad Verksamhetsmål Samverkan för kompetensutveckling RUC ska medverka till att öka möjligheterna

Läs mer

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Minnesanteckningar 161121 Håkan Cajander (HC) hälsar alla välkomna (se bifogad deltagarförteckning) och berättar kort om vad som händer på Högskolan och

Läs mer

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 Välkommen Lärare: Maria Johansson, Ulla-Britt Bergdahl, Ewa-Charlotte Faarinen Examinator: Maria Johansson VÄLKOMMEN TILL VFU INFORMATION Planeringsunderlag Loggboken Bedömningsformulär

Läs mer

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2009-12-10 87(98) 55 Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet Regionalt utvecklingscentrum är en mötesplats för skolan i Norrbotten

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

Sektionsstyrelsen

Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 2/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-03-12 Datum 2012-03-12 Tid Kl. 9-16 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej närvarande

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson 1 (6) Tid: Kl. 9.00-11.15 Plats: Högskolan i Borås, B 431 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson Frånvarande: Anita Eriksson Jörgen Dimenäs Karin Remse Maria Ferlin

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-10-26

Sektionsstyrelsen 2012-10-26 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-10-26 Datum 2012-10-26 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Q436 Lisbeth Ranagården,

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-09-10

Sektionsstyrelsen 2012-09-10 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 4/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-09-10 Datum 2012-09-10 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Välkommen till Skolverkets konferens om Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Bakgrund och uppdrag Skollagen 1 kap. 5 Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet och den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå NCM 11 04 07 RUC UU Vision Samverkan i ögonhöjd för att utveckla

Läs mer

Protokoll styrgruppsmøte september 2011

Protokoll styrgruppsmøte september 2011 Protokoll styrgruppsmøte september 2011 Torgeir Selle 09.09.2011 10:09 Protokoll / referat fra styringsgruppemøtet i Norge 3 august til 2. september 2011 Datum 1-2 september 2011 Tid kl. 09.00-20.00 (1

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

I ljuset av skollagen förtydligas lärarens ansvar för undervisningen som en målstyrd process för ökad måluppnåelse. (Danell, 2011)

I ljuset av skollagen förtydligas lärarens ansvar för undervisningen som en målstyrd process för ökad måluppnåelse. (Danell, 2011) I ljuset av skollagen förtydligas lärarens ansvar för undervisningen som en målstyrd process för ökad måluppnåelse. (Danell, 2011) Hur återspeglas statens åtgärder för att lösa brister i styrsystemet?

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD 2016-10-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Klas Almer, Halmstad UAF

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter SWOT-analys 2018 Lärande och samhälle, Malmö universitet Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 18 hp Kurs: UVK 3 för grundlärare 4-6: Didaktik och bedömning Kursplan: UV4015 VT 2019 VFU-period: v. 14-15 Maria Godolakis

Läs mer

PROTOKOLL 2008:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2008-09-29

PROTOKOLL 2008:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2008-09-29 Tid: Måndagen den 29 september kl 09:15-12:00 Plats: Sal 21:410 Närvarande ledamöter Carin Röjdalen, företrädare för lärarna Bengt Nilsson, företrädare för lärarna Åsa Morberg, företrädare för lärarna

Läs mer

Sektionsråd

Sektionsråd HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2013 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsråd 2013-10-30 Datum 2013-10-30 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Q503 Cecilia

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vecka 38-39 2019 Vfu ansvarig: Lotte Sandström Examinator: Lotta Fritzdorf LHS

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Anette Renström från RUC (vikarie för Anna Lindahl som är barnledig) presenterar sig och berättar lite kort om vad som är på gång inom RUC se länken:

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Sektionsråd 2013-01-29

Sektionsråd 2013-01-29 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2013 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsråd 2013-01-29 Datum 2013-01-29 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ärendena

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014 Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk Halmstad 14 maj 2014 Presentation av nya deltagare Kort repetition av syfte och förväntade effekter av nätverket Gemensamma behov och intressen- en inventering inför

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Närvarande ledamöter Övriga närvarande Eva Berggren Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Henrik Barth Jennie Wagnemark sekreterare 1.Godkännande av dagordning. Dagordningen

Läs mer

Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet

Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet YTTRANDE 28 april 2014 Dnr 62-2013:801 Skolverket att: Bengt Thorngren Förskole- och grundskoleenheten 106 20 Stockholm Yttrande över Remiss av allmänna råd med kommentarer för fritidshemmet Lärarförbundet

Läs mer

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet Piteå Utbildningsvetenskapliga Råd (PUR) Tid:, kl 13:00-16:00 Lokal: Ovalen, Stadshuset Närvarande: Kristina Hansson Utbildningsförvaltningen Christina Wiklund Sara Wiklund Lars Uhlin Linda Ström Linda

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka. Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.se Fakta om Botkyrka 87 600 innevånare 22 kommunala grundskolor

Läs mer

Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012

Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012 Välkommen till partnerområdesdag 18 april 2012 Dagens program: 9.00-10.00 Välkommen - Johan Elmfeldt Presentation av VFU-organisationen i LUT 2011, Utbildning för handledare och mentorer, med mera - Anders

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015 Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Anders Linde-Laursen Dekan 2015-09-01 Dnr För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Kurskod: UV6015 Vfu-period: v. 15-17 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Monica Frick LHS Akademin för lärande

Läs mer

Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen. Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA

Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen. Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA Programrådet för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen Minnesanteckningar Ia Kling Tid: 2018-06-05, kl. 09-14 Plats: Nya sammanträdesrummet 4B TUV Plan 4, NA Närvarande: Ia Kling, ordförande, NMD

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin 1 (7) Tid: Kl. 9.00-12.30 Plats: Högskolan i Borås, A 523 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin Frånvarande: Studentrepresentant 1 vakant

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning!

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! I detta dokument finner du först information om vilka uppgifter du förväntas utföra som handledare se s. 1. Därefter följer

Läs mer

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Linda Hillberg Telefon: 08-50833646 Till Utbildningsnämnden 2017-12-14 Upphandling av uppdragsutbildning

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Projektledning Terminsplanering Forsknings/utvecklingsprojekt Professionsseminarium Utbildningar Fördjupande handledning, seminarium VFU-avtal Didak;ska seminarium Rektorer & förskolechefer Fältstudier

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-11-05 kl. 13.00 17.00 E 212 Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt, ordf Sandra

Läs mer

REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM. RUC vill stärka samarbetet med skolsamhället, idrottsorganisationer,

REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM. RUC vill stärka samarbetet med skolsamhället, idrottsorganisationer, REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM En resurs för dig RUC vill stärka samarbetet med skolsamhället, idrottsorganisationer, kulturinstitutioner och näringsliv. Utvecklar lärandet RUC utvecklar din verksamhet

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap Kurskod: UV6021 Vfu-period: v. 13-16 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Bo Nurmi LHS Akademin

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen

Uppdrag till Förskolenätverket. Se över bristen på förskollärare i regionen Uppdrag till Förskolenätverket Se över bristen på förskollärare i regionen arbetsgrupp Annika Loven Samuelsson Kungsbacka Johan Berntsson Mölndal Ann Blom Lerum Madeleine Lundstedt Göteborg Johan Borvén

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd Datum: 2016-06-07 Tid: 8.00 15.30 OBS! mötestiden Lokal: C 728 8.00 12.00: ledningsråd med nedanstående agenda 13.00 15.30: utökat ledningsråd med workshop

Läs mer

Genomförda uppdrag 2010-2014

Genomförda uppdrag 2010-2014 Org nr. 556710-8260 Genomförda uppdrag 2010-2014 2010 IKEA BPS 2 dagar processledning ledningsgrupp, BPS Totalt antal: 15 personer Referens: Jens Lindell, tel. 0476-136 09 2010 Hammarplast 2 dagar produktutveckling

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2014-05-19, 9.00-12.00 Plats: Bohusläns museum, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-29 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-29 1 (15) 2012-03-29 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Edsbyn sammanträdesrum A, torsdag 29 mars 2012, kl. 9:00-12:00. ande Ledamöter Håkan Englund (S), ordförande Susanne Jeffrey (MP), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14 Riktlinjer för VFU 140825 Sektionen för lärarutbildning (LUT) Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs 1: Barndomens villkor

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens

Barn- och utbildningsnämndens 1(5) Barn- och utbildningsnämnden den 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämndens 2015-10-22 Ärendet Ansökan om övningsskola för att höja kvalitet och utveckla VFU, den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut Beslut Huvudman 2017-05-19 info@adm.kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor linda.noaksson@adm.kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Jönköping i Jönköpings kommun efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott Plats och tid Stadshuset, klockan 13.00-16.00 Beslutande Ledamöter Anders Ekström (M), ordförande Christian Haneson (FP), 1:e vice ordförande Lisa Andersson (M) Karin Green (C) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

MAH / Lärarutbildningen Utbildningsnämnden. Jakob Henriksson. KALLELSE Orkanen, lokal B 277

MAH / Lärarutbildningen Utbildningsnämnden. Jakob Henriksson. KALLELSE Orkanen, lokal B 277 MAH / Lärarutbildningen Utbildningsnämnden 1(1) Jakob Henriksson KALLELSE 2010-01-15 Orkanen, lokal B 277 Fredagen den 22 januari 2010, kl. 13:00 ca 16:00 Utbildningsnämndens ledamöter kallas till sammanträde

Läs mer