RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag 8 fredag 9 december 2016 Tid kl kl Plats: Lögnäs Gård utanför Laholm Närvarande Jens Alderblad Kungsbacka Klas Almer Halmstad UAF Martin Boberg Hylte Håkan Cajander RUC Patrik Engström Halmstad BUF Tommy Fock Hylte (161209) Carina Haraldsson RUC Britt-Louise Johansson Kungsbacka Fanny Gunnarsson Falkenberg (161209) Ingela Månsson Laholm Ulla Palmqvist RUC Jessica Petersson Laholm Karolina Reinhold Region Halland (161209) Malin Svensson Dalshalls förskola Gun Wedding RUC Maria Wirén Varberg Helena Jonvallen (punkt 6) Anmält förhinder Fredrica Hass Bergendorff, Ängelholm Birgitta Berseus, Båstad Camilla Hansson, Gnosjö Peter Höjman, Eketånga Montessori Cecilia Kjellman, LHS Paulina Narkaj Adolfsson, Ängelholm Per Pennegård, Ängelholm

2 2 1. Välkomna HC presenterar programmet, och presenterar Carina Haraldsson, som kommer att arbeta som samordnare när UP slutar. Dessutom presenteras Gun Wedding, som kommer att arbeta med vissa delar inom RUC, vara kontaktperson för uppdrag gentemot Skolverket, samt ingå i samrådet. Vissa arbetsuppgifter inom VFU kommer att tas över av CH. Under dagen kommer Erica Jonvallen att sammanfatta vad hon kommit fram till i projektet Pojkars och flickors lärande, som avslutas vid årsskiftet. Ett syfte med hennes deltagande i mötet är att få respons från samrådet, samt planering framöver. 2. Föregående samrådsmötesprotokoll HC går igenom föregående mötes protokoll. 3. Information från akademin Skolutvecklingsdag Se punkt 5. Utbildning för yrkesverksamma mot förskollärare Inom Halland hade 30 deltagare anmälts, och övriga lärosäten hade inga övriga anmälda. Ansökan till utbildningen har öppnat igen, och start planeras till ht17. Fredrik Thornberg bjuds in till nästa samråd, för diskussion kring form och innehåll av utbildningen. UP gör ett utskick till hela samrådet, med information om att satsningen skjuts till ht17, och länk till sidan. Lärosäte syd Fyra lärosäten samarbetar kring frågan hur vi kan få fler att söka till lärarutbildningarna, främst gäller det ämneslärarutbildningen. Två dagar för Öppet Hus planeras i mars-april 2017 (ett i Malmö och ett i Halmstad, Kattegattgymnasiet), med inriktning mot naturvetenskap. Samrådet diskuterar frågan: Det kan vara svårt att få elever intresserade för att delta i Öppet Hus. Uppsökande verksamhet vore att föredra. Det är inte aktuellt i Kungsbacka. Aktiviteten måste göras obligatorisk, annars tar sig eleverna inte tid till denna extra uppgift. Om fler skolor är Kattegatt ska bjudas in bör det kanske koordineras med Högskolans ordinarie Öppet Hus (som nästa gång kommer att kopplas till DLC). Inriktningar för ämneslärarutbildningen planeras till naturvetenskap/matematik eller naturvetenskap/engelska. I Kungsbacka har man Värdeskapande verksamhet dit speciella personer bjuds in för att inspirera. Aktiviteten är inte knuten till något lärosäte. Denna typ av aktiviteter löser vi ofta ute i kommunerna själva. Däremot är det viktigt med långsiktiga aktiviteter. Man skulle kunna koppla co-teaching till detta, och då kanske det blir lättare att förändra långsiktigt. Workshop/utvecklingsdag för idésprutare för hur man ska kunna arbeta långsiktigt.

3 3 Samrådet bekräftar att man inte är intresserad av en sådan dag, däremot bjuds FT in till nästa samråd för denna fråga. En grupp kommer att skapas inom lärarutbildningen för detta. Flera lärosäten borde samarbeta kring denna fråga, och HC tar med frågan till RUC i väst. 4. Stipendier De som arbetar med examensarbeten ser gärna en inriktning mot hur man arbetar inom Övningsskoleområdet. HC vill därför bjuda in till ett särskilt möte, tillsammans med studierektorerna, för att diskutera frågan. Stipendier för examensarbeten välkomnas av studierektorerna. HC beskriver att stipendierna kanske bör kopplas bort från fokus för övningsskolor. Halmstad UAF poängterar vikten av att stipendierna kopplas till skolutvecklingsdagen. 5. Skolutvecklingsdag ett möte mellan studenter, lärarutbildning och skolhuvudmän Från lärarutbildningen är man mycket positiv till denna skolutvecklingsdag, och vill gärna diskutera formen för detta. Det är viktigt att dagen blir så attraktiv som möjligt, så att studenterna som läser sista läsåret/terminen blir positiva till att komma. Alternativet att göra denna dag obligatorisk är inte genomförbar. GW förtydligar att anledningen är att detta moment i så fall skulle ligga inom VFUn, men problemet är att alla studenter inte gör VFU samtidigt. Däremot är många studenter ute på sin slut-vfu i mars/april, och GW ställer frågan om detta är intressant. Samrådet diskuterar frågan: Det är viktigt att vi fokuserar mera på studenterna än tidigare. Det handlar om till stor del om rekrytering, och samtidigt är det viktigt att det inte blir någon konkurrenssituation mellan kommunerna. Det är viktigt att de som kommer får en bild av hur det ser ut i hela Halland. Det är viktigt att sistaårsstudenter bjuds in, men att även blivande lärarstudenter inspireras. Det är också viktigt med kopplingen till FGTE, och detta skulle kunna vara fokus på uppstarten. Även marknadsföringen är viktig. Även till gymnasiemässan är det viktigt med fokusering. Vi genomför skolutvecklingsdagar, en eller två av dessa kopplas till FGTE och studenterna bjuds in till en del i detta. Lärarstudenterna bjuds in. Ett bredare tänk kring dagen. Det finns även möjlighet för kommunerna att marknadsföra sig. 6. Pojkars och flickors lärande Erica Jonvallen beskriver det uppdrag hon haft kring Pojkars och flickors lärande, utifrån den rapport som skickats ut till samrådet. Efter Ericas genomgång lyfter HC frågan hur samrådet kan gå vidare, sedan projektet är slut vid årsskiftet, och samrådet diskuterar frågan. Flera frågor kan kopplas till temat, bl a kan psykisk ohälsa kopplas till individualiseringen inom skolan.

4 Samrådet fattade beslut att frågan ska tas upp igen på nästa samråd Digitalt lärande i skolan presentation av kommunernas två aktiviteter Presentation av sammanställning HC informerar om att Anette Johnsson börjar på HH i januari, och kommer att se över de aktiviteter som kommunerna skickar in, för sammanställning och återkoppling till samrådet. Kommunerna beskriver sina inskickade bidrag. I Kungsbacka finns ett antal följeforskningsprojekt inom digitalt lärande, som kommer att skickas in. De kommuner som inte skickat in något underlag till RUC ombeds göra detta, senast Distans-/fjärrundervisning för nyanlända och Elever med långvarig ofrivillig frånvaro (ELOF) HC sammanfattar det inlämnade materialet från kommunerna, och konstaterar att stora behov av kompetensdelning och samarbete kommer att behövas. Det är en väldig differens mellan kommunerna, men alla anger att de ha kompetensbrist, att de inte har erforderliga modersmålslärare. Det finns också stora behov av kompetensutveckling, både inom teknik och gällande t ex innehåll, framför hur de praktiska frågorna ska lösas. HC ställer frågan kring lärplattformar och material till kommunerna, hur man kan samverka, och samrådet diskuterar: Patrik beskriver Future classroom lab i Köpenhamn (nationell satsning), där material som används inom skolan i Danmark samlats. Även samarbete med företag ingår. Vilket stöd behövs för att genomföra detta, som finns i hela Europa, men inte i Sverige ännu, utan som kommer att utvecklas i samarbete med DLC. Andra frågor som lyfts är juridik, sekretess, ansvarsfördelning och formalisering mm. Jessica tar med denna fråga till den juridiska gruppen, där Laholm ingår. Även samordning, språk, kompetens lyfts. I flera kommuner har modersmålslärare också uppdrag som tolk och studiehandledare. HC ställer frågan vad nästa steg blir, och samrådet diskuterar: Man behöver särskilja modersmålsdel och studiehandledning, eftersom det ofta är samma person, och då är det kanske bättre att satsa helt på modersmålsdelen. Alla kommuner koncentrerar sig på att genomföra modersmålsundervisningen som fjärrundervisning. Kommunerna delar åsikten, och ser att det i så fall blir bättre att arbeta långsiktigt med studiehandledningen med mera kraft. Det är rimligt att börja med modersmålsundervisning som fjärrundervisning i liten skala och ta fram en hallandsmodell. Beslut bör fattas kring att börja med de udda språken. Alla kommuner har någon som kan ingå i en sådan arbetsgrupp. Frågan ställs till Region Halland kring ansökan för medel, och Karolina uttrycker att regionen är positiva till detta initiativ.

5 5 Ansökan ska ställas till Region Halland om att starta verksamheten. Samrådet ger RUC i uppdrag att samla en grupp för att starta upp arbete och ansökan. Däremot har RUC inga resurser att driva denna fråga, men kommer att skriva ansökan. Varje kommun tar fram vars en person som ska delta i gruppen, även Båstad och Ängelholm ska ingå. Gnosjö har däremot inte skickat in något material ännu. ELOF Problematiken med dessa barn/ungdomar är att vi inte når dem, eftersom de är hemma, och det är viktigt att undersöka vilka strategier som fungerar bäst. I Varberg har ett arbete startat, där mycket bygger på kvaliten i det mänskliga mötet. Samrådet diskuterar frågan: Skolan har alltid varit både ett ställe för undervisning, men även en plats för socialt umgänge. Nu kan mycket undervisning ske via nätet, därför blir det extra viktigt att ta tag i denna fråga med hänsyn till den sociala biten. Det är värdefullt att få veta hur det ser ut i de andra kommunerna. Faran är att vi uppfattar detta som en enkel fråga, t ex fjärrundervisning, och då kan man lätt missa de andra större frågorna. I Halmstad drivs ett projekt som heter Abis, och det är viktigt att varje kommun ser över vilka system som används. Frågan är också vilken funktion DLC ska ha, och hur de digitala lösningarna kan se ut. Hur skulle piloterna kunna se ut? HC visar ppt om bl a double robotics. Britt-Louise reflekterar kring att dessa robotar kan användas för de elever som är långt fram i skolan, för att tid ska kunna friläggas för de andra eleverna som behöver mera stöd, exempelvis ELOF. De som arbetar med dessa svåra frågor bör träffas och byta erfarenheter, för ömsesidig utveckling. Beslut vid nästa samråd om RUC ska bjuda in till ett möte, där även rektor bör delta. 9. Kompetensutvecklingsinsatser hösten -17 Sammanställning av kommunernas inskickade insatser HC går kortfattat igenom de svar som skickats in, och trycker på att kommunerna behöver bli tydligare vid beställningar av utbildning. Om exempelvis en kommun beställer en kurs för 30 deltagare, och det bara kommer sju personer, måste RUC ta betalt för de 30 platserna. Samrådet diskuterar frågan: Halmstad UAF anser att det är viktigt att hålla kvar vid de långsiktiga satsningar som beslutats inom samrådet. För att komma ned i kostnad kan kompetenta personer i kommunerna utnyttjas i stället för externa konsulter. Halmstad UAF intresserade av: Förstelärare Skolledare Svenska som andraspråk Integration Språk- och kompetensutvecklande arbetssätt Halmstad BUF:

6 6 Digitalt skapande Förstelärare Analyskompetens (viktigt att utvärdera första omgångarna av kursen) Malin Svensson, Fristående verksamheter: Fristående verksamheter är intresserade av utbildningar liknande förstelärarkursen, men med inriktning mot förskola, t ex Särskilt utvecklingsansvar. Även intresserad av Kompetens inom pedagogisk dokumentation, förskola (se Laholm nedan). Laholm: Specialinriktad satsning för förstelärare. Analyskompetens Kompetens inom pedagogisk dokumentation, förskola har köpts in för 30 deltagare via Malmö Högskola, men J skulle gärna vilja köpa in ytterligare en kurs för 30 deltagare eventuellt via Halmstad (men med Malmö Högskolas koncept, som ursprungligen kommer från Förskolelyftet). Kungsbacka: Kompetensutveckling för språk Handledarutbildning för Läslyftet 3 (om det blir samma upplägg som version 2) Varberg: Pojkars och flickors lärande, riktat perspektiv till ledare för att arbeta med sin kultur, inriktning rektorer/förskolechefer. Erica Jonvallen trycker på betydelsen av att driva denna fråga. Satsningar för stödjande funktioner (elevhälsans personal). Hylte: Arbetar mycket med Samverkan för bästa skola, m fl processer. Diskussionen blir viktig om kommunerna önskar många insatser. Senast ska önskemål om kompetensutveckling skickas till carina.haraldsson@hh.se Jessica Petersson och Maria Wirén tar fram underlag till kurserna 6. Kompetensutveckling för förskoleklass och 7. Kompetensutveckling för fritidshem, skickas senast tisdag till Carina Haraldsson. En ny version skickas ut till samrådet senast Nätverk för matematikutveckling Presentation från nätverket för fortsatt arbete under 2017 samt Respons från kommunerna på Carolines ppt från samrådet HC lyfter de frågor och den problematik som Caroline Nagy presenterat vid förra samrådet. Alla hade upplevt att resultaten blivit lite bättre, men ett bredare och tydligare uppdrag skulle behöva ges till matematikutvecklingsgruppen. Hur tänker samrådet kring detta? Kungsbacka ställer frågan hur och varför frågan uppkom, efter att matematiklyftet genomförts, och trycker också på betydelsen av framtidsspaning.

7 7 Inom Halmstad UAF har man satsat på matematiklyftet, men det finns inga planer på att satsa mera tid i lärarnas tjänster för arbete i matematikutvecklingsgruppen. I Varberg arbetar man redan mycket med detta, och organisationen behöver byggas upp, för att skapa en effektiv arena för matematikutvecklingsgruppen. HC ställer frågan om något av detta arbete med organisationen skulle kunna lyftas in och stödja arbetet i matematikutvecklingsgruppen: Hylte har ingen representant i gruppen, däremot finns en representant i språkutvecklingsgruppen. Det är problematiskt att kunskapen slutar hos en person som ingår i nätverket och inte förs vidare kollegialt. Ambitionen för Hylte är att även ha en representant i matematikutvecklingsgruppen. Halmstad BUF: Caroline Nagy finns redan i vår grupp och bidrar till gruppens arbete. Däremot är det viktigt vilka uppdrag de personer som ingår i nätverksgrupper ska ha, alltså förväntningar på nätverken? I Laholm har man inte haft representanter i gruppen. Anledningen är att man inte såg själva syftet med detta. HC poängterar syftet med matematikutvecklingsgruppen, och betydelsen av att deltagarna förtydligar sitt uppdrag: Uppdragsspridning Uppdragsbeskrivning Framtidsspaning Omvärldsanalys Samrådet anser att det inte är bra att matematikutvecklingsgruppen själva utformar sitt uppdrag. Kanske behövs en nystart kring gruppens uppdrag. Man kan lägga fokus kring infärgning, speciellt Matematik 1A, och att koppla på NCM på detta för gymnasieskolan. Nuvarande grupp kan formera var man står idag, gällande omvärldsspaning inom hela spannet matematik. Ett likadant uppdrag skulle samrådet kunna få till nästa möte. HC presenterar förslaget Förskoleprojektets fortsättning. 5 skrivdagar/person kommer att krävas, m fl dagar som beskrivs. Varje kommun bekostar tid för dagarna. Vidare vill matematikutvecklingsnätverket genomföra en nationell konferens (en dag) tillsammans med NCM, för att sprida resultatet, en nationell konferens. HC föreslår att Caroline Nagy och NCM är med på nästa samråd, för att fånga upp vad som kommit fram i omvärldsanalysen, och att se var de kritiska aspekterna finns. På nästa samråd presenterar också matematikutvecklingsgruppen, tillsammans med Caroline, framtida matematikprojekt: Digital kompetens, programmering och matematik. 11. Övriga frågor Carina Haraldsson lyfter frågan om förläggning av inom Läslyftet 2 och Språknätverket. Första kursen hade genomförande i Varberg dessa båda dagar, men under samrådsmötet har mail inkommit från en av deltagarna från Kungsbacka, med önskemål om att dessa dagar ska förläggas till Kungsbacka, eftersom det är så många i Läslyftet från Kungsbacka. Jens och Britt-Louise föreslår Kollaskolan, och Carina Haraldsson tar erforderliga kontakter.

8 8 Martin Boberg kommer att sluta i samrådet, eftersom han inte har någon ingång i ledningsgruppen i Hylte. Det är därför bestämt att Tommy Fock ska ingå i samrådet i stället. Samrådet tackar honom för hans uppskattade insatser inom gruppen, önskar honom lycka till och hälsar Tommy välkommen till samrådet. Samrådet tackar Ulla för gott samarbete under åren, och önskar henne lycka till framöver, och RUC tackar hela samrådet för god samverkan under året, och önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Minnesanteckningar 161121 Håkan Cajander (HC) hälsar alla välkomna (se bifogad deltagarförteckning) och berättar kort om vad som händer på Högskolan och

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR MINNESANTECKNINGAR 2016-09-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 9 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande 1. Paulina Narkaj Adolfsson, Ängelholm

Läs mer

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar Datum: fredag 18 augusti Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: I 305 Närvarande Patrik Engström, Halmstad BUF Jessica Petersson, Laholm Malin Svensson, Dalshalls förskola Maria

Läs mer

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober RUC:s samrådsmöte, 13 oktober Datum: fredag 13 oktober Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: Q105BW, DLC, Q-husets bottenvåning, Högskolan i Halmstad Närvarande: Håkan Cajander, RUC Carina Haraldsson, RUC Klas Almer,

Läs mer

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD 2016-10-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Klas Almer, Halmstad UAF

Läs mer

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2. Martin

Läs mer

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Patrik Engström, Halmstad

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta PROTOKOLL 2016-01-29 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Tid Tordagen den 23 oktober - fredagen den 24 oktober Kl. 15.00 den 23 oktober kl. 13.00 den 24 oktober Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin

Läs mer

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande:

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande: PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2015-02-27 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 27 februari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, Faculty styrelserum Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2.

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD PROTOKOLL SAMRÅD 2014-09-19 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 19 september Tid Kl. 09.00-15.00 Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Simon Cederholm,

Läs mer

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen PROTOKOLL SAMRÅD 2012-02-03 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2014-01-31 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande Martin Boberg Hylte Håkan Cajander RUC Högskolan Karin Delin Falkenberg Annika

Läs mer

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018

Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 2018-06-01 Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 Närvarande: Fredrik Thornberg (ordförande) Carina Haraldsson (sekreterare) Marie-Helene Zimmerman-Nilsson, LHS, Högskolan i Halmstad Martin

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Protokoll 2013-05-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstads kommun 2. Annika Elm Fristorp 3. Carina Uvenfeldt

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2013-09-06 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande 1. Cecilia Kjellman Högskolan (fm) 2. Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms

Läs mer

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen.

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen. PROTOKOLL SAMRÅD 2011-12-02 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredag den 2 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Högskolan i Halmstad, Faculty club Närvarande Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun Frank Wedding Halmstad

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Att leda kollegialt lärande

Att leda kollegialt lärande Att leda kollegialt lärande 2019-06-04 Program 4 juni 10.00 10.45 Information om utbildningen och kompetensutvecklingsmodellen Skolverket 10.50 12.00 Det kollegiala lärandet, förväntningar & rollfördelning.

Läs mer

Enskild verksamhet 150414 Välkomna! 2015-02-27

Enskild verksamhet 150414 Välkomna! 2015-02-27 Enskild verksamhet 150414 Välkomna! Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) och RUC Språkutveckling - Handledarutbildning Med anledning av uppstarten av Skolverkets nationella satsning på Läslyftet

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik Matematiklyftet i förskoleklassen Lärportalen för matematik Matematiklyftet i förskole klassen är en del av en unik satsning på fortbildning i mate matikdidaktik och riktar sig till personal i förskoleklass.

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad

1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad PROTOKOLL SAMRÅD 2011-09-08-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag-fredag 8-9 september 2011 Samrådsmöte 8 sept och Visionsarbete 9 sept Tid Kl. 9-17 8 sept och 9-16.00 9 sept Plats Kungsbacka Säröhus Närvarande

Läs mer

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Gr Borås Stad har i flera år arbetat med kollegialt lärande på olika sätt. Vi brukar skoja och säga att matematiken kokar i Borås stad, säger Maria Maschmann

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-10-26

Sektionsstyrelsen 2012-10-26 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-10-26 Datum 2012-10-26 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Q436 Lisbeth Ranagården,

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-01-19

Sektionsstyrelsen 2012-01-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-01-19 Datum 2012-01-19 Tid Kl. 9-12 Plats Q 436 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april Malmö högskola 2012-05-04 Fakulteten för lärande och samhälle Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april 2012-04-23 Under dagen fördes samtal partnerområdesvis som byggde på förmiddagens

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-09-25 kl. 09.00 12.30 E 212 Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt, ordf Sandra

Läs mer

Handlingsplan 2017 RUN

Handlingsplan 2017 RUN Handlingsplan 2017 RUN RUNs för 2017 utgår från de tre insatsområden framlyfta som angelägna teman för regionalsamverkan under den nya avtalsperioden (2017-2019). Områden är definierade utifrån ernas behov,

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september Laila Guvå och Susanne Magne Dagens program 10.00 10.45 12.00 13.00 14.30 15.00 16.45 17.00 18.30 Inledning,

Läs mer

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 Välkommen Lärare: Maria Johansson, Ulla-Britt Bergdahl, Ewa-Charlotte Faarinen Examinator: Maria Johansson VÄLKOMMEN TILL VFU INFORMATION Planeringsunderlag Loggboken Bedömningsformulär

Läs mer

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014 Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk Halmstad 14 maj 2014 Presentation av nya deltagare Kort repetition av syfte och förväntade effekter av nätverket Gemensamma behov och intressen- en inventering inför

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr

Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr Utvärdering STARK-dagar för förskollärar- och lärarstudenter 2014 Den 21/3 i Borås Den 25/4 i Varberg Bakgrund Högskolan i Borås har som prioriterat område att det ska finnas verksamhetsförlagda- eller

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 7,5 hp VFU inom ramen för 37,5 hp Kurs: Matematik för grundlärare åk 4-6 Kursplan: MA3006 VT2017

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

En nationell strategi för skolans digitalisering

En nationell strategi för skolans digitalisering En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-10 En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 Camilla Waltersson Camilla Grönvall Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk

Läs mer

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Regionalt utvecklingscentrum för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Vi utvecklar lärandemiljön Regionalt utvecklingscentrum (ruc) planerar och samordnar

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-11-05 kl. 13.00 17.00 E 212 Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt, ordf Sandra

Läs mer

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Kommunstyrelsen Datum 2018-10-17 Diarienummer 1240/18 Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Ku2018/01470/KO Yttrande från gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning -

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Bättre skola Södra Berget Sundsvall 2015-01-21 Lars Thorin Presentation Lars Thorin 44 år från Bräcke, Jämtland Lärare 1-7 Sv/So/Idr

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011

Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Minnesanteckningar från samordnarmötet 22 feb 2011 Anette Renström från RUC (vikarie för Anna Lindahl som är barnledig) presenterar sig och berättar lite kort om vad som är på gång inom RUC se länken:

Läs mer

Framtidens digitala lärande i skolan

Framtidens digitala lärande i skolan Framtidens digitala lärande i skolan Målsättning Processgruppsmöten: 1/3, 27/4, 28/5, 14/6 Målsättning för våren 2018 för processgruppen? Förväntningar och handlingsutrymme Innehåll, struktur och engagemang

Läs mer

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER

TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER TANNBERGSSKOLAN ÖVNINGSSKOLA FÖR LÄRARSTUDENTER 2016-2019 ÖVNINGSSKOLOR Regeringen (utbildningsdepartementet) genomför en försöksverksamhet i Sverige under en femårsperiod (1 januari 2014 31 december 2018)

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2017-08-18 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Fjärr- och distansundervisning nuläge och framtidsspaning

Fjärr- och distansundervisning nuläge och framtidsspaning Fjärr- och distansundervisning nuläge och framtidsspaning Kommer att belysa Förutsättningar Möjligheter Behov Framtiden Vilka behov har skolhuvudmännen? Öka tillgången till leg. och behöriga lärare Erbjuda

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Genomförda uppdrag 2010-2014

Genomförda uppdrag 2010-2014 Org nr. 556710-8260 Genomförda uppdrag 2010-2014 2010 IKEA BPS 2 dagar processledning ledningsgrupp, BPS Totalt antal: 15 personer Referens: Jens Lindell, tel. 0476-136 09 2010 Hammarplast 2 dagar produktutveckling

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Stockholm den 9 och 10 maj 2017 #NCSLaslyft Ildico Hellman Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs- och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet

Läs mer

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Erica Jonvallen projektledare Tove Mejer expert Katarina Linnarsson undervisningsråd Läslyftet Erica Jonvallen projektledare 2015-01-12

Läs mer

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. ROBERT OLSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 35 78 388 393 Kommunbidrag

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet Gruppdiskussioner 12.00 LUNCH 13.00

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2018-08-15 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 För huvudmän inom skolväsendet Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 Ansök senast den 23 januari 2015 Läslyftet 2015 2018 Hösten 2015 startar Läslyftet,

Läs mer

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) Webb Nyhetsbrev Nationell konferens

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Versamhetsförlagd utbildning 1

Versamhetsförlagd utbildning 1 Versamhetsförlagd utbildning 1 Grundlärarprogrammet F-3 7.5 hp. OAU 195 Grundlärarprogrammet 4-6 7.5 hp. OAU 194 Uppläggning 15:30-17:00 Bakgrundsinformation Kurspresentation- Studiehandledning Betygsgradering,

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Matematikutveckling i förskoleklassen

Matematikutveckling i förskoleklassen Glittmark, Magnusson, Olsson & Terner Matematikutveckling i förskoleklassen Som en konsekvens av att elever som får intensivundervisning i åk 9 visar stora brister i taluppfattning satsar Varbergs kommun

Läs mer

ia.envall@skolutveckling.se Myndighetens uppdrag Initiera och genomföra utvecklingsinsatser för att höja kvaliteten i matematikundervisningen Med syfte att nå en ökad måluppfyllelse inom förskola, skola

Läs mer

VFU i Järfälla. Till dig som är lärarstudent. Om VFU-Verksamhetsförlagd utbildning

VFU i Järfälla. Till dig som är lärarstudent. Om VFU-Verksamhetsförlagd utbildning VFU i Järfälla Till dig som är lärarstudent Om VFU-Verksamhetsförlagd utbildning 2 Fjällen för- och grundskola, Järfälla. Välkommen att göra din VFU i Järfälla Du är varmt välkommen att göra din verksamhetsförlagda

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

Hur gör ni pedagogisk kartläggning?

Hur gör ni pedagogisk kartläggning? LiSetten nummer 3/2013 hade tema pedagogisk kartläggning. I tidningen publicerades delar av en enkät om hur olika skolor arbetar med pedagogisk kartläggning. Detta dokument innehåller alla frågor och svar

Läs mer

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2017-02-27 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2017-03-16 Ingalill Hägglund Telefon: 08-508 33

Läs mer

Handledarutbildning MaNT

Handledarutbildning MaNT Handledarutbildning MaNT Arlanda den 2-3 maj 2017 Margareta Oscarsson Johnny Häger 08 527 333 27 08 527 336 49 margareta.oscarsson@skolverket.se johnny.hager@skolverket.se Program Utvärdering av Matematiklyftet

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax Sidan 1 av 5 Dnr; 715/333-05 Enheten för lärarutbildning Bilaga 4 IKT-plan IKT-plan Lärarutbildningscentrum, Högskolan Kristianstad Inledning: Tre grundläggande utgångspunkter ligger bakom skrivandet av

Läs mer

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 11 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 11 augusti 2015 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Utvecklingsplan Barn- och ungdomsförvaltningen

Utvecklingsplan Barn- och ungdomsförvaltningen Utvecklingsplan 2017-2019 Barn- och ungdomsförvaltningen Halmstads vision Hemstaden Kunskapsstaden Upplevelsestaden I barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstads kommun definierar vi Kunskapsstaden genom

Läs mer

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Handledarutbildning Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Utbildningsdagar Högskolan Dalarna Tillfälle 1: 22 maj 2018 Tillfälle 2: 13-14 sep 2018 Tillfälle 3: 6-7 nov 2018 Tillfälle 4: 28-29 jan 2019 Tillfälle

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I SKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-210-7 Form: AB Typoform Foto: Lena Katarina Johansson och Elke Welzbacher Tryck: Elanders Sverige AB, Skolverket 2018

Läs mer

Dialogforum 2014-02-12

Dialogforum 2014-02-12 Dialogforum 2014-02-12 Lagmansgymnasiet Senaste nytt! Första valomgången är gjord och gymnasium Skaraborg visar på 82 förstahandväljare + 10 som tillkommer från Grästorp Länk: http://www.gymnasiumskaraborg.se/index.php/intagning-resultat

Läs mer

Frågor i anmälan till Matematiklyftet med handledning

Frågor i anmälan till Matematiklyftet med handledning Undervisningsstödenheten 1 (6) Frågor i anmälan till Matematiklyftet med handledning på webben Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du anmäler

Läs mer

VFU-pärmen - Handledare

VFU-pärmen - Handledare VFU-pärmen - Handledare November 2008 Barn- och utbildningsförvaltningen Telefon 0583-810 00 (vx) Box 61 Telefax 0583-810 61 696 22 ASKERSUND Bankgiro 5822-6515 CHECKLISTA FÖR HANDLEDARE STUDENTMAPPEN

Läs mer

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning En studie om ett utvecklingsarbete med syfte att stärka IT i lärarutbildningen Susanne Gustavsson Elisabeth Insulander susanne.gustavsson@his.se

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer