Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018"

Transkript

1 Minnesanteckningar, RUC:s samrådsmöte 1 juni 2018 Närvarande: Fredrik Thornberg (ordförande) Carina Haraldsson (sekreterare) Marie-Helene Zimmerman-Nilsson, LHS, Högskolan i Halmstad Martin Boberg, Hylte kommun Alexandra Fagerström, Laholms kommun Pia Hjertström, Falkenbergs kommun Per Nyrell, Båstads kommun Jessica Petersson, Laholms kommun Karolina Reinhold, Kungsbacka kommun Malin Svensson, Fristående Frida Wirén, Ängelholms kommun Pernilla Öhberg, Kungsbacka kommun 1 Välkomna Fredrik hälsar alla välkomna. 2 Föregående mötesanteckningar Inget att tillägga om föregående mötesanteckningar. 3 Information från nätverksledare för matematiknätverket. Caroline presenterade matematiknätverkets arbete. Nätverket träffas 6 timmar/termin. Matematiknätverket har under det senaste året deltagit i ett projekt tillsammans med forskaren Görel Sterner som arbetar på NCM, Göteborgs universitet. Görel har gjort en studie mot elever i förskoleklass kring intensivundervisning i matematik. Detta projekt har sedan matematiknätverket hoppat på. Görel har handlett nätverket kring detta och sedan har nätverksdeltagarna i sin tur handlett handledare. Nätverket valde att fokusera på elever som har behov av extra stöd i matematik och genomförde projektet under veckor. Lågpresterande elever har fått mer undervisningstid inom matematik inom ramen för skoltiden. Nätverket har sedan använt sig av samma test som Görel genomförde i sin studie. Högskolan i Halmstad Box Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: registrator@hh.se Org. nr Sida 1 (5)

2 Resultatet av testet visar på att undervisningen gett resultat och till och med något bättre än resultatet i Görels studie. De svagaste eleverna är de som visat på mest resultat av insatsen. Nätverket har även precis skrivit klart en bok som de hoppas på kommer att utges. Till höstterminen kommer en uppdragsutbildning, Matematik i förskoleklass, att starta som bygger på boken. Samrådet efterfrågar ytterligare en kursomgång till VT19. Tilläggas kan att Görel har deltagit i projektet helt utan ersättning. Nätverkets framtid diskuterades. Ska nätverket utökas till att även omfatta högstadiet/gymnasiet? Caroline har även uppmärksammat att de flesta av nätverksdeltagarna får allt mindre timmar från sina arbetsgivare för att delta i nätverket. Vilka förutsättningar är kommunerna beredda att ge nätverksdeltagarna framöver? Matematiknätverket skulle kunna ha fler projekt som löper parallellt. Vad är Samrådets tankar kring nätverkets framtid? Powerpoint från Caroline finns upplagd på Samrådets hemsida. 4 Information om arbetet med Skolverkets lärmoduler Pernilla Nilsson presenterade arbetet med att skapa en lärmodul för Skolverket om naturvetenskap och digitalisering för högstadie/gymnasie, som hon leder tillsammans med en grupp lärare från Högskolan i Halmstad. I oktober kom en digital strategi för skolan från Skolverket. Området är inte så beforskat ännu och gruppen arbetar mycket med att få texterna så lättförstådda som möjligt. Modulerna är uppbyggda så att lärarna kontinuerligt behöver reflektera. Modulerna kommer också att innehålla filmer med intervjuer både med lärare och elever. Publiceringen av modulen kommer att ske vid terminsstart. PowerPoint med länkar finns på Samrådets hemsida. Claes Malmberg presenterade arbetet med lärmodulen om hållbar utveckling. Modulen finns redan på lärportalen under ämnesövergripande och heter Hållbar utveckling. Målgruppen för modulen är arbetslag med olika ämneslärare. 8 moduler varav 5 är klara och publicerade. Modulen riktar sig mot högstadiet, Claes har fått ett nytt uppdrag att även utveckla en modul mot främst gymnasiet och sedan även mot yngre åldrar. Modulen nås via: PowerPoint finns på Samrådets hemsida. 5 Information från Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) Fredrik Thornberg berättar att det varit en turbulent period på LHS sedan 2015 med chefsbyten och sammanslagningar. Nu har en ny akademichef anställts från 1 augusti, Susanna Öhman tidigare dekan på Mittuniversitetet. Samtidigt har också en UKÄutvärdering pågått för förskollärarutbildningen och F-6, där man precis lämnat in utvärderingen till UKÄ. Utvärdering för ämneslärarutbildningen startar till hösten. En hel del nyanställningar är på gång inom flera områden. Högskolan har även lämnat in en ansökan om polisutbildning där Högskolan i Halmstad är en av tre lärosäten som lämnat intresse för start. Sida 2 (5)

3 6 Uppdatering om rekrytering av samordningsansvarig Sista ansökningsdag för tjänsten är den 10 juni. Målet är att vara klar med rekryteringen innan semestern. 7 Framtidens digitala lärande i skolan (60 min) - diskussion och beslut om handlingsplan Marie-Helene presenterar handlingsplanen som hon skrivit utifrån de synpunkter som inkommit från parterna. Handlingsplanen är inte helt klar ännu. Fokusområden har justerats och har nu fler inriktningar så att de blir bredare. Följande synpunkter om FDLIS lyfts: Det känns som att områdena är överlappande, mycket återkommer. Det kan vara tufft/tungt att starta alla fokusområden samtidigt, bättre att starta något/några fokusområden i taget. Det är viktigt att saker görs gemensamt och att alla inte gör sin egen sak. Viktigt att det blir en spets och inte det man redan har som krav att göra i verksamheterna. En kommun behöver inte vara representerad i alla fokusområden utan man kan välja några områden där man deltar. Det finns en önskan om att avvakta med beslut om vilka områden man vill engagera sig i till i augusti, så att det finns möjlighet att diskutera detta med rektorer ute i verksamheterna. Preliminärt besked ser man som möjligt att ge före sommaren. Vad är det för arbetsinsats man går in med? Vilket ansvar tar man? Hur långt kommer pengarna att räcka? Räcker det till alla fyra fokusområden? Det råder en del oklarheter kring om tjänster kan finansieras utöver processledarrollen. Ursprungligen var nog tanken att arbetsinsatser inte ska finansieras av projektmedel. Annars kommer inte projektmedlen att räcka. Det behöver förtydligas kring kostnaden av bemanningen för att leda ett fokusområde. Kommunerna kommer att behöva mer tid för att förankra ekonomin/bemanning i sina verksamheter. Det efterfrågas att HH håller koll på forskningsmedel som kan bli möjliga att söka för FDLIS från t ex. Vinnova. Vad förväntas kommunerna att leverera in till 14 juni? Efterfrågas ett tydligare hur för projektet. Hur deltar man? Exempel önskas i handlingsplanen och inte som bilaga. Många aktiviteter listade, hur kan kommuner som inte deltar i en aktivitet ta del av det som sker. En delningsyta behöver skapas. Ang. fokusområde 4.2; Kollegialt lärande kopplat till digitalitet, kollaborativt lärande. Detta var tydligare formulerat tidigare. En önskan om att kollegialt lärande skrivs fram tydligare. Sida 3 (5)

4 Ang. fokusområde 4:3; Utveckla mer mot ledarskap mot barn och elever. Skriva skolledares ledarskap istället för skolledares pedagogiska ledarskap. Ang. fokusområde 4.4; Kungsbacka kommun är med i ett Vinnova projekt som har fått 24 miljoner som handlar om detta område. Bra om man kunde koppla på detta på FDLIS. Är tillgänglig lärmiljö bättre formulering än inkluderande lärmiljö? Saknar samla in data, metadata för att kunna analysera. Den aspekten önskas ta med. Styrgruppen avvaktar att fatta beslut om handlingsplanen tills den är klar. 8 Fler lärare, diskussion om Arbetsintegrerad utbildning, KPU, Nksatsningen; nytt datum för arbetsmöte Fredrik har börjat skissa på hur en arbetsintegrerad utbildning på Högskolan i Halmstad skulle kunna se ut. Om detta ska bli verklighet krävs det en stor arbetsinsats av samtliga både HH och kommuner. Det kräver också en ekonomisk insats av kommuner då de måste anställa studenterna som söker till utbildningen. Förslag på nytt arbetsmöte den 31 augusti kl dvs. direkt efter Samrådet. Förväntan på detta möte är att man kan ta ett beslut från varje kommun om man vill fortsätta arbeta vidare med arbetsintegrerad lärarutbildning. Alla kan ta med ytterligare representanter exempelvis HR eller andra berörda till detta möte. Om man avser ta med ytterligare personer så meddela detta till Carina Haraldsson (carina.haraldsson@hh.se) så att tillräckligt stor lokal bokas. Samrådet efterfrågar ett skissat upplägg till detta möte, så att det inte bara blir info utan mer skarpt läge. I ett första skede är det bara aktuellt med en försöksverksamhet med studenter och då för grundlärarutbildningen. Fredrik lyfter även fråga om hur ser det ut med obehöriga lärare i kommunerna? Skulle KPU kunna vara en möjlighet för obehöriga lärare? 9 Pojkar och flickors lärande, bokas ett nytt datum? Föreläsningen om Pojkar och flickors lärande tvingades ställas in i april. Samrådet önskar ett nytt tillfälle andra halvan oktober-november. Inbjudan kommer att mailas ut till de som var anmälda till det inställda tillfället. 10 Kompetensutveckling 2018 Följande kurser kommer att starta HT18: Matematik i förskoleklass Att läsa vetenskapliga artiklar (ca 20 platser lediga, anmälan via Lärarlyftet II matematik åk 4-6, 30 hp (Skolverket) Handledarutbildning för Läslyftet i förskolan (Skolverket) Handleda vidare för Läslyftet i förskolan (Skolverket) Sida 4 (5)

5 Grundläggande programmering matematik åk 7-9, 7,5 hp (Skolverket) Grundläggande programmering matematik gymn., 7,5 hp (Skolverket) Planerade kurser för VT18 Ansvar och sekretess i förskola, skola och fritidshem Dokumentera kvalitet i förskolan, 7,5 hp (kommunförlagd, Skolverket) Undervisningsbegreppet i förskolan, 7,5 hp (kommunförlagd, Skolverket) Naturvetenskap och teknik i förskolan, 7,5 hp (kommunförlagd, Skolverket) Information gavs om tänkt RUC-kurs om Ansvar och sekretess i förskola, skola och fritidshem. Information om kursen finns upplagd på Samrådets hemsida. 11 Övriga frågor Inga övriga frågor Sida 5 (5)

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober RUC:s samrådsmöte, 13 oktober Datum: fredag 13 oktober Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: Q105BW, DLC, Q-husets bottenvåning, Högskolan i Halmstad Närvarande: Håkan Cajander, RUC Carina Haraldsson, RUC Klas Almer,

Läs mer

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Minnesanteckningar 161121 Håkan Cajander (HC) hälsar alla välkomna (se bifogad deltagarförteckning) och berättar kort om vad som händer på Högskolan och

Läs mer

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar Datum: fredag 18 augusti Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: I 305 Närvarande Patrik Engström, Halmstad BUF Jessica Petersson, Laholm Malin Svensson, Dalshalls förskola Maria

Läs mer

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC

Läs mer

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande:

Kommunerna har till RUC skickat in synpunkter på insatser under 2015, gällande: PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2015-02-27 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 27 februari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, Faculty styrelserum Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2.

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR MINNESANTECKNINGAR 2016-09-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 9 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande 1. Paulina Narkaj Adolfsson, Ängelholm

Läs mer

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD 161208-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag 8 fredag 9 december 2016 Tid 161208 kl 12.00 161209 kl 12.30 Plats: Lögnäs Gård utanför Laholm Närvarande Jens Alderblad Kungsbacka Klas

Läs mer

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2. Martin

Läs mer

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Patrik Engström, Halmstad

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2013-09-06 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande 1. Cecilia Kjellman Högskolan (fm) 2. Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad MINNESANTECKNINGAR SAMRÅD 2016-10-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 oktober Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Klas Almer, Halmstad UAF

Läs mer

Sektionsråd 2014-10-15

Sektionsråd 2014-10-15 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 6/2014 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsråd 2014-10-15 Datum 2014-10-15 Tid Kl. 13.15-16.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej närvarande

Läs mer

Att leda kollegialt lärande

Att leda kollegialt lärande Att leda kollegialt lärande 2019-06-04 Program 4 juni 10.00 10.45 Information om utbildningen och kompetensutvecklingsmodellen Skolverket 10.50 12.00 Det kollegiala lärandet, förväntningar & rollfördelning.

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson 1 (6) Tid: Kl. 9.00-11.15 Plats: Högskolan i Borås, B 431 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson Frånvarande: Anita Eriksson Jörgen Dimenäs Karin Remse Maria Ferlin

Läs mer

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen PROTOKOLL SAMRÅD 2012-02-03 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2014-01-31 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande Martin Boberg Hylte Håkan Cajander RUC Högskolan Karin Delin Falkenberg Annika

Läs mer

Programschemat är granskat av utbildningsledare och fastställt av akademichef vid akademin för utbildning, kultur och kommunikation

Programschemat är granskat av utbildningsledare och fastställt av akademichef vid akademin för utbildning, kultur och kommunikation Programschema för Kompletterande pedagogisk utbildning, 0 hp Programkod: Gäller för läsåret 2017/2018 Programschemat är granskat av utbildningsledare och fastställt av akademichef vid akademin för utbildning,

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD PROTOKOLL SAMRÅD 2014-09-19 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 19 september Tid Kl. 09.00-15.00 Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Simon Cederholm,

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Tid Tordagen den 23 oktober - fredagen den 24 oktober Kl. 15.00 den 23 oktober kl. 13.00 den 24 oktober Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta

RUC:S SAMRÅDSMÖTE PROTOKOLL Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta PROTOKOLL 2016-01-29 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 29 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-01-19

Sektionsstyrelsen 2012-01-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-01-19 Datum 2012-01-19 Tid Kl. 9-12 Plats Q 436 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun Varför en IT-strategi Dagens samhälle blir allt mer digitaliserat, olika tjänster i samhället blir digitaliserade och det är viktigt för utbildningsverksamheterna

Läs mer

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter SWOT-analys 2018 Lärande och samhälle, Malmö universitet Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv

Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv Vikten av samverkan ur lärosätesoch lärarutbildningsperspektiv Lena Boström Ordförande i RUN, Vice Dekan Professor i pedagogik Leg. Lärare årskurs 4 - gymnasiet i siffror 13 500 studenter 355 kurser 45

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Protokoll 2013-05-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstads kommun 2. Annika Elm Fristorp 3. Carina Uvenfeldt

Läs mer

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen.

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen. PROTOKOLL SAMRÅD 2011-12-02 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredag den 2 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Högskolan i Halmstad, Faculty club Närvarande Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun Frank Wedding Halmstad

Läs mer

Skolverket Digital kompetens. Mats Hansson och Lotta Ramqvist

Skolverket Digital kompetens. Mats Hansson och Lotta Ramqvist Skolverket Mats Hansson och Lotta Ramqvist Sida 2 Sida 3 Fyra aspekter: Förstå digitaliseringens påverkan på individen och samhället, Kunna använda och förstå digitala verktyg och medier, Ha ett kritiskt

Läs mer

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande Kompetensutveckling inom specialpedagogik Specialpedagogik för lärande Program 20 oktober 10.00 11.30 11.40 12.10 12.40 13.45 16.10 16.30 Info från oss Paus Daniel Östlund - Stöd till elever: en tillbakablick

Läs mer

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning En studie om ett utvecklingsarbete med syfte att stärka IT i lärarutbildningen Susanne Gustavsson Elisabeth Insulander susanne.gustavsson@his.se

Läs mer

Framtidens digitala lärande i skolan

Framtidens digitala lärande i skolan Framtidens digitala lärande i skolan Målsättning Processgruppsmöten: 1/3, 27/4, 28/5, 14/6 Målsättning för våren 2018 för processgruppen? Förväntningar och handlingsutrymme Innehåll, struktur och engagemang

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Enskild verksamhet 150414 Välkomna! 2015-02-27

Enskild verksamhet 150414 Välkomna! 2015-02-27 Enskild verksamhet 150414 Välkomna! Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) och RUC Språkutveckling - Handledarutbildning Med anledning av uppstarten av Skolverkets nationella satsning på Läslyftet

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Stockholm den 9 och 10 maj 2017 #NCSLaslyft Ildico Hellman Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs- och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor Skolverkets besök Lyssna Informera Svara på frågor Idag Handledarrollen Statsbidraget Nytt i modulerna Kompetensutvecklingsmodellen Läslyftets utvärdering Diskussion Aktuellt Frågor Många handledare!

Läs mer

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik Matematiklyftet i förskoleklassen Lärportalen för matematik Matematiklyftet i förskole klassen är en del av en unik satsning på fortbildning i mate matikdidaktik och riktar sig till personal i förskoleklass.

Läs mer

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Erica Jonvallen projektledare Tove Mejer expert Katarina Linnarsson undervisningsråd Läslyftet Erica Jonvallen projektledare 2015-01-12

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Kurskod: UV6015 Vfu-period: v. 15-17 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Monica Frick LHS Akademin för lärande

Läs mer

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom Program 09.30 10.30 Inledning, Skolverket 10.30 12.15 Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Tromsø 12.15 13.15 Lunch 13.15 13.55 Skolverket 14.00 14.45

Läs mer

Beslut för förskoleklass, grundskola och fritidshem

Beslut för förskoleklass, grundskola och fritidshem Kullaviks Montessoriskola Ekonomisk Förening Org.nr. 716442-2243 för förskoleklass, grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kullaviks Montessoriskola och Kullaviks Montessoriskola Ekonomisk Förening

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 Mottagare: VFU-handledare Med årets sista VFU-nyhetsbrev vill vi först och främst önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet Gruppdiskussioner 12.00 LUNCH 13.00

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik. Barn- och ungdomsförvaltningen

På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik. Barn- och ungdomsförvaltningen På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Barn- och ungdomsförvaltningen Syfte För att garantera att elever, som riskerar att inte uppnå kunskapskraven, upptäcks tidigt och

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Programmering i matematik. grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Programmering i matematik grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Program våren 2018 09.30 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.00 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Program september 2017 09.30 Styrdokumentsförändringar och presentation av moduler 10.15 Paneldebatt: Varför ska våra elever lära sig programmering?

Läs mer

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Handledarutbildning Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Utbildningsdagar Högskolan Dalarna Tillfälle 1: 22 maj 2018 Tillfälle 2: 13-14 sep 2018 Tillfälle 3: 6-7 nov 2018 Tillfälle 4: 28-29 jan 2019 Tillfälle

Läs mer

Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer Program 9:30-10:00 Välkomna till Läslyftet! 10:00-10:30 Den första bokupplevelsen är den största bokupplevelse 10:30-10:50 Paus 10:50-12:00 Det här är Läslyftet

Läs mer

Handledarutbildning MaNT

Handledarutbildning MaNT Handledarutbildning MaNT Arlanda den 2-3 maj 2017 Margareta Oscarsson Johnny Häger 08 527 333 27 08 527 336 49 margareta.oscarsson@skolverket.se johnny.hager@skolverket.se Program Utvärdering av Matematiklyftet

Läs mer

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström Digital kompetens Lpfö 18 Malin Malmström Reviderad läroplan 29 augusti i år fattade regeringen beslut om en reviderad läroplan för förskolan. 1 juli 2019 börjar den gälla Läroplanen är det styrdokument

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Matematik i Härjedalen

Matematik i Härjedalen Matematik i Härjedalen 2009-2011 Härjedalens kommun! 9 kommunala förskolor, ca 400 barn! 4 fristående förskolor, ca 50 barn! 9 grundskolor, ca 950 elever! (1 friskola, 5 elever)! 1 gymnasieskola, ca 250

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Datum: 2016-05-03 Tid: 8.00 12.00 Lokal: L 324 Närvarande Ann-Sofie Axelsson Thomas Johansson Claes Lennartsson Markus Lindström, ersätter Malin Eriksson Margareta

Läs mer

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093 104

Läs mer

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014 Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk Halmstad 14 maj 2014 Presentation av nya deltagare Kort repetition av syfte och förväntade effekter av nätverket Gemensamma behov och intressen- en inventering inför

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling för- och grundskolan i Umeå, ht 2013-vt 2015 Mål enligt beslutad uppdragsplan av FGN - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet. - Alla enheter

Läs mer

Utvärderingscykel för utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar på grundnivå och avancerad nivå

Utvärderingscykel för utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar på grundnivå och avancerad nivå 2019-05-05 Utvärderingscykel för utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar på grundnivå och avancerad nivå 2018-2024 Utvärdering av Högskolan i Halmstads utbildningar genomförs dels inom ramen

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin 1 (7) Tid: Kl. 9.00-12.30 Plats: Högskolan i Borås, A 523 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin Frånvarande: Studentrepresentant 1 vakant

Läs mer

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor Skolverkets besök Lyssna Informera Svara på frågor Idag Utvärdering av Läslyftet Återkoppling moduler Vad händer sen? Handleda vidare NCS/Språk-, läs- och skrivutvecklare Ny omgång Läslyftet Bokgåvor från

Läs mer

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Fakulteten för lärande och samhälle 2015-01-22 Dnr LS 59-2015/132 Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Malmö högskola har efter Universitets-

Läs mer

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 7,5 hp VFU inom ramen för 37,5 hp Kurs: Matematik för grundlärare åk 4-6 Kursplan: MA3006 VT2017

Läs mer

Regional Teknikkonferens Gävle Mats Hansson

Regional Teknikkonferens Gävle Mats Hansson Regional Teknikkonferens Gävle 2016-10-31 Mats Hansson Just nu på Skolverket NT-satsningen tar slut i december. Nationellt skolutvecklingsprogram innehåller kompetensutveckling genom moduler och kollegialt

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Matematiksatsningen 2010-2011

Matematiksatsningen 2010-2011 Matematiksatsningen 2010-2011 8 maj 2012 Malmö Högskola Kristianstad Högskola 1 Matematiksatsningen Regionalt stöd utifrån de lokala projektens behov Kompetensutveckling Nätverksskapande Insatser under

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-05-20 47 Innehållsförteckning Ärende 37 Barnsamordnare i Habo kommun... 49 38 Besök från Slättens förskole- och skolområde... 50 39 Ekonomisk månadsrapport... 51 40 Ekonomisk rapport tertial 1 2014...

Läs mer

Ansökan om VFU i tjänsten

Ansökan om VFU i tjänsten Ansökan om VFU i tjänsten I yrkeslärarprogrammet kan en student göra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i egen tjänst under vissa förutsättningar. Följande villkor måste uppfyllas för VFU i egen tjänst:

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Aktuellt. Vad händer sen?

Aktuellt. Vad händer sen? Aktuellt Vad händer sen? Allmänna råd om betyg och betygssättning Lärares professionella yrkeskunnande Risker med bedömningsmatriser Behoven ska styra, inte systemen Nya webbkurser https://www.skolverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/2018-10-29-nyarad-for-mer-rattvisande-och-likvardiga-betyg

Läs mer

Antagning till högre utbildning vårterminen Statistik i samband med sista anmälningsdag till vt 2019

Antagning till högre utbildning vårterminen Statistik i samband med sista anmälningsdag till vt 2019 Antagning till högre utbildning vårterminen 2019 Statistik i samband med sista anmälningsdag till vt 2019 Antagning till högre utbildning vårterminen 2019 Statistik i samband med sista anmälningsdag vt

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-10-26

Sektionsstyrelsen 2012-10-26 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-10-26 Datum 2012-10-26 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Q436 Lisbeth Ranagården,

Läs mer

Sektionsråd 2013-01-29

Sektionsråd 2013-01-29 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2013 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsråd 2013-01-29 Datum 2013-01-29 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ärendena

Läs mer

Göteborg den 23 april 2018 Wifi: EliteWifi

Göteborg den 23 april 2018 Wifi: EliteWifi Göteborg den 23 april 2018 Wifi: EliteWifi Henrik Carlsson Tove Mejer Helga Stensson Program 09.30 12.00 10.45 11.00 Paus 12.00 13.00 Lunch 13.00 14.00 Valbart pass 1 14.00 14.30 Skapa goda förutsättningar

Läs mer

Peter Östlund undervisningsråd

Peter Östlund undervisningsråd Peter Östlund undervisningsråd Ett omfattande paket med flera inslag Fortbildning för att utveckla undervisningen mer katederundervisning, 800 Mkr Lärarlyftet II (ma-delen), 400 Mkr Vidareutbildning av

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola Dnr 2018/120/600 Id 23373 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE BILD

Läs mer

Grundsärskolan Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Susanne Smith Undervisningsråd För- och grundskoleenheten

Grundsärskolan Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Susanne Smith Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Grundsärskolan Särskolans rikskonferens 2019 Kristina Dahlberg, Susanne Smith Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Aktuellt från Skolverket Allmänna råd om mottagande Allmänna råd om betyg och betygsättning

Läs mer

Avhopp från lärarutbildningen

Avhopp från lärarutbildningen STATISTISK ANALYS 1(13) Avdelning /löpnummer 2016-04-19 / 6 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med sista anmälningsdag till ht 2019

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med sista anmälningsdag till ht 2019 Antagning till högre utbildning höstterminen 2019 Statistik i samband med sista anmälningsdag till ht 2019 Antagning till högre utbildning höstterminen 2019 Statistik i samband med sista anmälningsdag

Läs mer

Emma Wimmerstedt undervisningsråd

Emma Wimmerstedt undervisningsråd Emma Wimmerstedt undervisningsråd Vad är Mattelyftet? Matematiklyftet fortbildning av matematiklärare i matematikdidaktik och utbildning av matematikhandledare och rektorer 2012-2016 Ett omfattande paket

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Regional nätverksträff 151123

Regional nätverksträff 151123 Regional nätverksträff 151123 Aktuellt Information från Skolverket Läslyftet Bedömningsstöd Kunskapskrav åk 1 Utvecklingsmedel till det Regionala nätverket Ge alla elever chansen att lära sig läsa och

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer