2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen."

Transkript

1 PROTOKOLL SAMRÅD RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredag den 2 december Tid Kl Plats Högskolan i Halmstad, Faculty club Närvarande Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun Frank Wedding Halmstad kommun (från p 3) Fredrik Höper Varbergs kommun RUC Högskolan Jessica Petersson Laholms kommun Jens Alderblad Kungsbacka kommun Pia Svensson Laholms kommun Karin Delin Falkenbergs kommun Klas Jacobsson Region Halland Lisbeth Ranagården (p 3-4) Lotten Giers Båstads kommun Paulina Narkaj Adolfsson Ängelholms kommun Pernilla Nilsson LUT, Högskolan (p 3-4) Ulla Palmqvist RUC Högskolan Frånvarande DAGORDNING Anneli Dahlberg Folkuniversitetet Jan Lindahl Halmstad Praktiska Gymnasium Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms kommun Fredrik Jörgensen Hylte kommun Magnus Fogelblad Kungsbacka kommun 1. Välkomna (Presentation av dagen) Kort presentation av dagen. Genomgång av besluten vid förra samrådsmötet. 2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen. Lars Andersson Samrådet beslutade att ta upp fritidshemmen vid nästa samråd när alla har bearbetat intrycken och förankrat tankarna i sin egen organisation.

2 2 3. Licforskarskola Pernilla Nilsson Pernilla Nilsson redogjorde för nuläget. Högskolan i Halmstad har fått in 12 sökande, av totalt 132 sökande i hela landet. De flesta sökande till Halmstad var inom matematik, och inom kort kommer de två personerna som blir antagna till Halmstad att offentliggöras. Samrådet hade sedan en diskussion som Fredrik Höper initierade angående hur man får tillbaka den kompetens som bekostats (både finansiellt och tidsmässigt) av kommunerna. Lisbeth Ranagården beskrev att hon ser den problematiken, men tror inte att detta i framtiden kommer att se likadant ut, men att det är en viktig fråga att ha med inför fler samarbeten mellan Högskolan och kommuner. Vissa kommuner beskrev att de saknar strategi för dessa rekryteringar, men man arbetar för att kunna erbjuda dessa tjänster framöver. Ett sätt som beskrevs är att göra arenan ute i kommunerna mer intressanta. Här lyftes även att praxisnära forskning är viktigt med tanke på den skrivning som finns i styrdokumenten om vetenskaplig grund och ett nära samarbete mellan praxis-akademi. Detta är även en ekonomisk fråga för både kommuner och Högskola och kommer att konkurrera med många andra delar inom styrdokumenten, bl.a. krav från Skolinspektioner. Lisbeth Ranagården informerade att RUC kommer framöver att få ett uppdrag kring denna typ av samarbete och RUC kommer att återkomma till Samrådet i denna fråga. Lärarutbildningen och RUC återkommer till Samrådet med mer information om uppdraget kring samverkan inom forskning-kommuner-högskolan. 4. Förskollärarutbildning på distans Lisbeth Ranagården beskrev skillnaden mellan de tre typerna av utbildning som kan komma i fråga gällande utbildning av barnskötare till förskollärare och HH:s myndighetskrav kring intagning till de olika varianterna: Lisbeth Ranagården Uppdrag Reguljär Reguljär utbildning med särskilda antagningskrav Dem mest troliga alternativen för antagning är via Uppdrag eller Reguljär utbildning med särskilda antagningskrav. Fredrik Höper lyfte frågan att det inte är säkert att en kvalificerad antagning borgar för en kvalificerad kompetens för deltagarna. Även frågan om möjlighet till validering diskuterades.

3 3 I Borås kommer uppdragsutbildningen för barnskötare att upphöra. Mötet diskuterade om det behövs ett speciellt möte kring frågan om förskollärarutbildning för barnskötare. Lisbeth Ranagården informerade om personalbehovet och kompetensbehovet om Högskolan i Halmstad ska åta sig en sådan utbildning. Flera kommuner påpekade åter att det finns ett mycket stort behov av en sådan utbildning, men att kvalitetsfrågan på utbildningen även är mycket viktig för kommunerna och därför kanske uppdragsutbildning inte är första alternativet. Mötet diskuterade om det var möjligt med en kursstart ht12 eller tidigast vt13 och att ett diskussionsmöte kring denna fråga bör ske i slutet av februari Samrådet diskuterade att vissa kommuner även har samverkan eller tillhörighet med andra regioner, men detta behöver inte hindra en framtida förskollärarutbildning inom samrådets samverkansområde. Lisbeth Ranagården bjuder in till ett möte i slutet av februari 2012 för vidare diskussioner och planering med intresserade kommuner och att mötet var överens om att alternativet Reguljär utbildning med särskilda antagningskrav var mest intressant. 5. Seminarier och Samrådet ht11 och vt12 Genomgång av 2011 och ekonomi Vad ska vi satsa på vt12? / Ulla Palmqvist RUC påtalar problematiken kring att lärare anmäler sig till seminarier och inte kommer. RUC vill helst undvika att skicka ut fakturor om 300 kr för uteblivet deltagande. Under vt12 skickar RUC information till samrådet kring vilka som uteblir och att Samrådet återkommer i denna fråga längre fram i vår. RUC informerade samrådet om hur kommunernas och region Hallands ekonomiska bidrag har använts i seminarieserien. Under 2011 har RUC:s seminarier haft ca deltagare, mot ca 400 året innan. Samrådet anser att pengarna är rätt använda, men RUC återkommer till frågan vid nästa samråd. RUC gör en sammanställning över hela årets verksamhet, och återkommer med redovisning när de har hela årets resultat. Samrådet ger RUC en eloge för ett gott arbete, vilket de även anser måste vara en bra marknadsföring av hela Högskolan i Halmstad. Seminarier vt12 Se bilaga på sammanställning av seminarier vt 2012 Region Halland anordnar en dag för Gymnasiesärskolan för kommuner som tillhör Region Halland. Klas Jakobsson återkommer inom en snar framtid med information om de andra kommunernas lärare, som finns i Samrådet och som inte tillhör Region Halland, kan komma. RUC återkommer till samrådet med en mer komplett sammanställning på seminarier ut efter de synpunkter som kom fram på mötet. RUC uppmanar samrådet att komma med önskemål om de vill ha vissa av seminarierna i sina egna kommuner.

4 4 6. Lärarlegitimation, Lärarlyft II och Förskolelyft Se bifogad PPT. Högskolan i Halmstad fick fyra kurser vt12 inom Lärarlyftet II. / Ulla Palmqvist RUC uppmanar Samrådet att snarast informera ut i kommunerna om dessa kurser och möjligheten som de erbjuder att mjukstarta med kursstart maj Observera att anmälningstiden är redan 15december 13 januari. 7. Mentorskap Fredrik Höper initierade till en diskussion om kraven från Skolverket angående mentorskap. Varberg anser att varje kommun kommer att behöva skapa en organisation i kommunerna kring detta, där det krävs didaktik- och ämnes-kompetens. Hur ser kommunerna på detta? Hur ser handledarens roll ut nationellt? Jessica Peterson informerade om att hon har information från Skolverket i frågan. Fredrik Höper Samrådsrepresentanterna förankrar detta inom sina respektive kommuner och frågan tas upp igen på nästa samråd. Jessica Peterson mailar den ppt hon fått från Skolverket till samrådet. 8. Skollagen Gruppen arbetar på och har kontinuerliga träffar. Frågan som kommit från gruppen till Samrådet gällande kompetensutveckling kring centrala begrepp som rör dokumentation och handläggning, olika kategorier av handlingar (allmänna, offentliga, privata, interna, arbetsmaterial); och rättsläget ang krav på dokumentation inom förskola/skola; aktuella rättsfall, men även diskussion om dokumentation i teori och praktik. Jessica Petersson/ Samrådet beslutar att genomföra tre halvdagsseminarier inom detta område. En för förskolan, en för grundskolan och en tredje för skolledare/förvaltning. 9. Region Halland Klas Jakobsson meddelar att han ska vara tjänstledig från sin tjänst på Region Halland från och med februari Han vet inte i dagsläget vem som kommer att ersätta honom och ta hans plats i samrådet. Region Halland genomgår nu en omorganisation, så det är även oklart vad som händer med den avdelningen på Region Halland som arbetar med skolfrågor. Klas Jacobsson Samrådet anser att det är mycket värdefullt att ha denna kanal in i Region Halland gällande skolfrågor.

5 5 10. The Conference in Nice: Creating Knowledge and wisdom in education and training Samrådet diskuterade förutsättningar för resan och var överens om att innehållet var relevant, men om vi ska åka som samråd är det av stor vikt att samtliga kommuner finns med på resan. Jessica Petersson Samrådet beslutar att resan inte ska gå i RUC:s regi i och med att samtliga kommuner inte kommer att vara representerade på resan. De som fortfarande kommer att åka samordnar detta själva utan RUC:s inblandning. 11. Visionsarbetet Se Bilaga. / Fredrik Höper Fredrik Höper ledde processen att vidareutveckla Samrådets visionsarbete/utvecklingsstrategi RUC sammanställer de texter som arbetades fram på mötet och vidareutvecklar ett förslag på texter som i god tid innan nästa möte skickas ut till samrådet för förankring och bearbetning. Mötet beslutade att vid nästa Samråd börja ta fram aktiviteter för att nå målen inom visionsarbetet/ utvecklingsstrategierna. 12. Övriga frågor Deltagarna i samrådet är villiga att dela med sig av sina erfarenheter vid det utvärderingsarbete som ska ske av EKS på Högskolan i Halmstad, som RUC är en del av. har fått sitt förordnande att arbeta vidare med samverkan, förlängt till och med den 31 december Nästa samråd är den 3 februari 2012 i Varberg.

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2. Martin

Läs mer

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen

Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen PROTOKOLL SAMRÅD 2012-02-03 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 3 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Varberg, Norrgatan 25, lokal: Dialogen på förvaltningen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-05-28. Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Protokoll 2013-05-28 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 28 maj 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Falkenberg Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstads kommun 2. Annika Elm Fristorp 3. Carina Uvenfeldt

Läs mer

Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II

Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II Monica Sandorf Regionalt utvecklingscentrum, RUC Marianne Fridlund Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Göteborgs universitet 2012-05-24

Läs mer

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll RUC:S SAMRÅDSMÖTE 2013-09-06. Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2013-09-06 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 6 september 2013 Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande 1. Cecilia Kjellman Högskolan (fm) 2. Fredrica Hass-Bergendorff Ängelholms

Läs mer

1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad

1. Välkomna (Presentation av dagarna och Kungsbacka) Håkan Cajander/ Jens Alderblad PROTOKOLL SAMRÅD 2011-09-08-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag-fredag 8-9 september 2011 Samrådsmöte 8 sept och Visionsarbete 9 sept Tid Kl. 9-17 8 sept och 9-16.00 9 sept Plats Kungsbacka Säröhus Närvarande

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Arja Holmstedt Svensson, Falkenberg Pernilla Nilsson, FULL Högskolan Roger Johansson, Lunds universitet PROTOKOLL SAMRÅD PROTOKOLL SAMRÅD 2014-09-19 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 19 september Tid Kl. 09.00-15.00 Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Simon Cederholm,

Läs mer

Sektionsråd 2013-01-29

Sektionsråd 2013-01-29 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2013 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsråd 2013-01-29 Datum 2013-01-29 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ärendena

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats Minnesanteckningar nätverksgrupp Lärande på arbetsplats Datum: fredag 13 juni, kl. 09.00-12.00 Deltagare: Sten Jansson ordf Lerum, Lars Olsson UBF/Göteborg, Stefan Heinz Mölndal, Gunilla Forssell Stenungsund,

Läs mer

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad

PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad PROTOKOLL 2015-09-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 11 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: I305, Högskolan i Halmstad Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC

Läs mer

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad

Protokoll. RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Protokoll 2014-01-31 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 31 januari Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad Närvarande Martin Boberg Hylte Håkan Cajander RUC Högskolan Karin Delin Falkenberg Annika

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Arbets- och näringslivsnämnden 2009-06-10 57

Arbets- och näringslivsnämnden 2009-06-10 57 Arbets- och näringslivsnämnden 2009-06-10 57 Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset kl. 13.15 16.15 Beslutande Gunnar Schoberg (C), ordförande Ahova Lood (S) Kjell Wåxnäs (M) Bruno Granath (C) Ingemar Andersson

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04

Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04 Lokal: Lokal Kungsbackarummet, Kommunstyrelsens förvaltning i Stadshuset Tid: Kl. 13.30-15.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

INVEST HALLAND EN KÄLLA AV AFFÄRSMÖJLIGHETER

INVEST HALLAND EN KÄLLA AV AFFÄRSMÖJLIGHETER INVEST HALLAND EN KÄLLA AV AFFÄRSMÖJLIGHETER Att mötas är att växa, brukar det sägas. Oftast handlar det om när människor möts under de bästa av förutsättningar. Men det kan lika gärna handla om företag.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00

PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 PROTOKOLL 2015-06-04 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdagen den 4 juni Tid Kl. 09.00-15.00 Närvarande Jens Alderblad, Kungsbacka Martin Boberg, Hylte Håkan Cajander, RUC Högskolan Patrik Engström, Halmstad

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27)

Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27) Stockholm 28 augusti 2008 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Riksföreningen Autisms synpunkter på Gymnasieutrednings betänkande Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola. (SOU 2008:27) Riksföreningen

Läs mer

Protokoll. Läkarsektionen 2008/10/28

Protokoll. Läkarsektionen 2008/10/28 Läkarsektionen 2008/10/28 Protokoll Tid. 17.00 Plats. Puben, nedervåningen MF Närvarande. Paulina Arntyr, Mikael Finder, Martin Hult, Karin Johnsson, Madeleine Kronblad, Ulrika Liliemark, Astrid Moëll,

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (28) Tid Onsdagen den 25 Mars 2015 klockan 15:00 Plats Liljeborgsskolan, Engelbrektsgatan 5, Trelleborg Ärenden 29 Upprop 30 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista

Läs mer

PROTOKOLL MEDLEMSMÖTE 2011-11-10 I Ur och Skur Glada Laxe

PROTOKOLL MEDLEMSMÖTE 2011-11-10 I Ur och Skur Glada Laxe PROTOKOLL MEDLEMSMÖTE 2011-11-10 I Ur och Skur Glada Laxe närvarande: Christian Blandford Albin Broman Charlotte Nilsson Lennart Landgren Helena Staffas Milla Andersson Kaarna Magnus Wahlberg Lukas Östberg

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 24 september 2010 kl. 09:00 Plats: Komikapp - Rehabteks lokaler, Varberg Kardanvägen 15 Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1 Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1. Pedagogik Livslångt lärande Personalen på NKC ska vara väl förtrogen med begreppet livslångt lärande. Den nya lärplattformen, Fronter, har

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar

RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar RUC:s samrådsmöte Minnesanteckningar Datum: fredag 18 augusti Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: I 305 Närvarande Patrik Engström, Halmstad BUF Jessica Petersson, Laholm Malin Svensson, Dalshalls förskola Maria

Läs mer

Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa

Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa Utvärderingsrapport 7 + 8 av Lust H projektet Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa Varberg 23 mars Gullbranna 21 april 2005 Högskolan i Halmstad Mats Holmquist 2005-08-16 1. Bakgrund I mars och april

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 1(8) Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Syfte Samverkansavtalet grundas på en gemensam strävan att genom utökad samverkan erbjuda alla elever som bor i de avtalsslutande kommunerna

Läs mer

Närvarande: Håkan Lönnqvist rektor. Frånvarande: Katarina Rosenqvist föräldrarepresentant

Närvarande: Håkan Lönnqvist rektor. Frånvarande: Katarina Rosenqvist föräldrarepresentant Protokoll Lokala Styrelsen 140113 Syftet med protokollet är att dokumentera vid mötet fattade beslut samt eventuella åtgärder som behöver vidtas. Vid behov dokumenterar vi också information som är av vikt

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Introduktionsdag Lärarlyftet II! Högskolan Kristianstad! 2 september 2015!

Introduktionsdag Lärarlyftet II! Högskolan Kristianstad! 2 september 2015! Introduktionsdag Lärarlyftet II! Högskolan Kristianstad! 2 september 2015! Lärarlyftet framöver! Vårpropositionen: Fortbildning av lärar- och förskolepersonal - 200 mnkr årligen 2016-2019 - fördelade på

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats

Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats 090310 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Lärande på arbetsplats Datum: 18 februari 2009 Tid: tid: 13-16 Plats: GR, Göteborg Deltagare: Börje Molin Alingsås, Linda Wennerholm Hylte, Irma Polgary

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (11) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR

RUC:S SAMRÅDSMÖTE MINNESANTECKNINGAR MINNESANTECKNINGAR 2016-09-09 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 9 september Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Q436, Högskolan i Halmstad, Q-huset, se Campuskarta Närvarande 1. Paulina Narkaj Adolfsson, Ängelholm

Läs mer

AKTIVITETSKALENDER VK 10

AKTIVITETSKALENDER VK 10 AKTIVITETSKALENDER VK 10 2016 Verkställande utskottet Välkomna till aktivitetsåret 2016 för VK10. Vi vill med detta informera om vad som är på gång i kretsen för våra medlemmar och förtroendevalda i form

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2014 Färre arbetslösa Arbetslösheten minskade under i stort sett hela 2014. En av

Läs mer

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren. motsvarande utbildning i kommunal vuxenutbildning

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren. motsvarande utbildning i kommunal vuxenutbildning ein Skolinspektionen Beslut Iris Radar AB Org.nr. 556396-0789 Pia Svensson pia.svensson@iris.se Beslut Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren Iris Hadar AB inom utbildning

Läs mer

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24

RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Inbjudna Viktoria Struxsjö, Skola-näringslivsutvecklare BUF, Varberg PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 PROTOKOLL SAMRÅD 2014-10-24 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Tid Tordagen den 23 oktober - fredagen den 24 oktober Kl. 15.00 den 23 oktober kl. 13.00 den 24 oktober Samrådsdeltagare Jens Alderblad, Kungsbacka Martin

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1

LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 LOKAL ARBETSPLAN för år 201 1 1 VISION Vuxenutbildningen är en mötesplats som främjar lärande, reflektion och utveckling utifrån de studerandes förutsättningar och behov. 2 POLICY Verksamheten vid Vuxenutbildningen

Läs mer

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell Fritidshemsplan Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell April 2016 Vårt uppdrag Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Sekreterare Lina Edkvist

Sekreterare Lina Edkvist Datum: kl 16:00 Plats: Ordförande Anja Nyström Nämndrummet, Kommunkontoret, Hova Sekreterare Lina Edkvist Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes förhinder

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan

Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2734 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Utveckling av yrkeshögskolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor 1 (15) Utbildningsförvaltningen 2015-06-08 Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor Innehåll Inledning... 1 Vision... 2 Uppdrag och mål... 2 Pedagogiskt ledarskap... 2 Hur

Läs mer

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Program 13.15 Apl i styrdokumenten 14.00 Gruppdiskussion och

Läs mer

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne Styrgrupp och Projektledningsgrupp Vår referens / tel.nr: Göran Jansson / 010-224 13 96 göran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander / 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar, möte Styrgruppen

Läs mer

Vi hjälper dig att utveckla personalen!

Vi hjälper dig att utveckla personalen! Vi hjälper dig att utveckla personalen! ActivPersonalutveckling Snurrar hjulen för fort? Går du i samma fotspår? Vill du bli tydligare som ledare? Vill du utveckla ett ledarbeteende som består? Lång erfarenhet

Läs mer

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Beslutat av Regionfullmäktige den 5 november 2014 108 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och andra författningar gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

17 Palliativ vård i Halland HSS150324

17 Palliativ vård i Halland HSS150324 17 Palliativ vård i Halland HSS150324 Ärendet Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tog 2013-11-25, 90, inriktningsbeslut för den palliativa vården i Halland med utgångspunkt att den palliativa vården skall bedrivas

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Nämndmål Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Målområde: Ekonomisk tillväxt KF:s inriktningsmål Nämndens

Läs mer

Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA

Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA Sektor för barn och utbildning Reviderad Sept 2012 ELEVHÄLSA Elevhälsan Elevhälsan finns till för att eleverna på vår skola ska må bra, både fysiskt och psykiskt och för att eleverna ska få rätt stöd i

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 Fler arbetslösa Arbetslösheten började öka igen under våren 2015. Ökningen beror

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Informationsärende och återkoppling:

Informationsärende och återkoppling: PROTOKOLL Nr 1/2009 1 (1) Sammanträde Samordningsförbundet Skövde Tid 2009-01-23 Plats Närvarande Petter Heléns gata 2, Skövde Sewon Ekberg Västra Götalandsregionen ordförande Anna-Britta Andersson Skövde

Läs mer

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober

RUC:s samrådsmöte, 13 oktober RUC:s samrådsmöte, 13 oktober Datum: fredag 13 oktober Tid: kl. 9.00-15.00 Plats: Q105BW, DLC, Q-husets bottenvåning, Högskolan i Halmstad Närvarande: Håkan Cajander, RUC Carina Haraldsson, RUC Klas Almer,

Läs mer

Nyboda skola. Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013

Nyboda skola. Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013 Nyboda skola Barn- och utbildningsnämnden Enhetsplan 2013 Verksamhetsbeskrivning Nyboda är en nybyggd skola i de centrala delarna av Tyresö. Skolan startade i augusti 2012. All personal är nyrekryterad

Läs mer

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus 1 (5) MINNESANTECKNINGAR Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus Närvarande: Representanter för Branschrådet Vård i Sörmland respektive Branschrådet Vård i Västmanland, enligt lista. Ordförande

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015

Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Barn och elever i behov av särskilt stöd 2014/2015 Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2739 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Bättre undervisning i Svenska som andraspråk

Motion till riksdagen 2015/16:2739 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Bättre undervisning i Svenska som andraspråk Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2739 av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M) Bättre undervisning i Svenska som andraspråk Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Förskollärar- programmet 210 hp

Förskollärar- programmet 210 hp Förskollärar- programmet 210 Sökanvisningar och kursutbud vt 2014 Detta material vänder sig till dig som läser på Förskollärarprogrammet i Uppsala. För dig som läser samma program på Campus Gotland finns

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Yttrande till Skolinspektionen angående skolsituationen för en elev vid Danderyds gymnasium i Danderyds kommun

Yttrande till Skolinspektionen angående skolsituationen för en elev vid Danderyds gymnasium i Danderyds kommun 1(5) BUN 2010/0138 Yttrande till Skolinspektionen angående skolsituationen för en elev vid Danderyds gymnasium i Danderyds kommun Dnr 41-2010:5141 Skolinspektionen har begärt in yttrande avseende en anmälan

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Maj 2016 1 (7) Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2016 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Resultat Varberg. 64 respondenter

Resultat Varberg. 64 respondenter Resultat Varberg 64 respondenter 1 2 Kommentarer Starta-eget kurs Gick några ggr på entreprenörskolan när jag hållit på några år Inte individanpassat, dessutom mer information snarare än dialog. Upplevde

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer

Skolrådsmöte Nyvångsskolan Onsdagen den 22 november 2011 kl 18:30-20:30

Skolrådsmöte Nyvångsskolan Onsdagen den 22 november 2011 kl 18:30-20:30 Skolrådsmöte Nyvångsskolan Onsdagen den 22 november 2011 kl 18:30-20:30 Plats: Personalrummet, Nyvångsskolan Närvarande: Lena Jönsson (rektor) Anneli Roth, Bitr rektor, lärare 2B Martin Ullberg (FA) Marika

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm

Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015. 151002 Katja Cederholm Utvärderingar VFU läsåret 2014/2015 151002 Katja Cederholm Studentens utvärdering i samband med avslutande av VFU placering Planering och genomförande av din VFU Lärandemål bedömning Patientfokuserad handledning

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors

Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1 HOFORS KOMMUN Björkhagsskolan 2003-04-15 Kvalitetsredovisning för Björkhagsskolan i Hofors 1. Inledning En stor del av vår verksamhet regleras av statliga styrdokument i form av lagar och förordningar,

Läs mer

Meningsfull och upplevelserik äldreomsorg - en inspirationsdag om kultur och socialt innehåll fredag 11 november 2011

Meningsfull och upplevelserik äldreomsorg - en inspirationsdag om kultur och socialt innehåll fredag 11 november 2011 2011-10-06 Målgrupp: Personal, chefer och politiker inom äldreomsorgsområdet Inbjudan till Meningsfull och upplevelserik äldreomsorg - en inspirationsdag om kultur och socialt innehåll fredag 11 november

Läs mer

Kursplan för Gamemaker Luleå Sunderby Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600

Kursplan för Gamemaker Luleå Sunderby Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600 Kursplan för Gamemaker Luleå Folkhögskola Kråkbergsvägen 7 954 42 Luleå 0920-266600 Gamemaker Luleå är en 39-veckors folkhögskoleutbildning i spelutveckling (distans, halvtid med några platsträffar per

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-03-30 30 Reviderad plan för utbildning på introduktionsprogram (UN 2015.101) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

Jägareförbundet Halland

Jägareförbundet Halland Jägareförbundet Halland Sida l av 5 Protokoll för 2012 års ordinarie länsföreningsstämman Tid: Plats: Närvarande: Torsdagen den 22 mars Medborgarhuset i Tvååker ca. 140 ombud, medlemmar, styrelseledamöter

Läs mer

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege på väg mot Vård- och omsorgscollege för dig som vill arbeta inom vården Utbildning och arbetsliv i samverkan Vård- och omsorgsprogrammet om människor och hälsa ligger dig varmt om hjärtat Du får lära dig

Läs mer

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret - 2013 Sektionen för Lärarutbildning Inledning Sektionen för lärarutbildningen har utifrån kvalitetsprogramet för sektionen upprättat en handlingsplan för läsåret

Läs mer

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid PM Tyresö kommun 2011-04-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (13) Judit Kisvari Diarienummer 2010/GAN0034 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till organisation

Förslag till organisation Högskolan i Halmstad Sektionen för lärarutbildning Lisbeth Ranagården 2012-10-14 Cecilia Kjellman 2013-09-04 Förslag till organisation Sektionsstyrelsen på Sektionen för Lärarutbildningen föreslår rektor

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-12-16 Vår referens Elin Ewers Sekreterare elin.ewers@malmo.se Tjänsteskrivelse under 2015 avseende distansutbildning

Läs mer

Mall för beskrivning av utbildning

Mall för beskrivning av utbildning Lärosätets namn Högskolan Kristianstad Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 90 hp Målgrupp Målgrupp

Läs mer

Kvartalsrapport 2-2010. Mätdata: Vårdnadshavarkonton i Rexnet. Utbildningsförvaltningen. Nya mätdata presenteras i kvartal 4

Kvartalsrapport 2-2010. Mätdata: Vårdnadshavarkonton i Rexnet. Utbildningsförvaltningen. Nya mätdata presenteras i kvartal 4 Utbildningsförvaltningen Kvartalsrapport 2-2010 Mätdata: Vårdnadshavarkonton i Renet presenteras i kvartal 4 Andel elever med vårdnadshavarkonton i Renet mars 2010 30% 20% 10% 0% Skogs/Björkv Åkerbo Slotts

Läs mer

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan 1 1. Presentation av verksamheten Resursskolorna består av Loftebyskolan 1-6 och 6-9, Odenskolan samt Mobila Resursskolan.

Läs mer

Granskning av ersättning från högskolorna

Granskning av ersättning från högskolorna 2006-12-13 För kännedom: Utbildningsnämnden BSN-Norr BSN- Söder BSN- Öster Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Granskning av ersättning från högskolorna På uppdrag av Lunds kommuns revisorer har Komrev inom

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 1 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Skolområde 3 Junibacken och Ängens Förskolor 2014-2015 Förskolechef: Carin Hagström 2 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1Det systematiska kvalitetsarbetet... 3 1.2 Kvalitetshjul...

Läs mer

6 kap. Elever. Urval. Gymnasieförordningen (1992:394) 6 kap. Elever

6 kap. Elever. Urval. Gymnasieförordningen (1992:394) 6 kap. Elever Urval 1 /Upphör att gälla U:2008-01-01/ Av 5 kap. 8 andra och tredje styckena skollagen (1985:1100) följer att vissa behöriga sökande skall tas emot i första hand. När alla sådana sökande har tagits emot

Läs mer

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag SKOLVERKET PM Uppföljning/Utvärdering Gunnar Enequist Lärarstatistik som fakta och debattunderlag I höst ska Skolverket och SCB göra en prognos för behov av och tillgång på lärare i gymnasieskolan och

Läs mer

Minnesanteckningar från möte kring Vård- och omsorgscollege

Minnesanteckningar från möte kring Vård- och omsorgscollege Minnesanteckningar från möte kring Vård- och omsorgscollege Datum och tid: torsdag 29 maj kl. 13.30-16.30 Plats: Vuxenutbildningen i Stenungsund Deltagare: Ann-Christine Högberg, Alströmergymnasiet Alingsås,

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer