Hjälpmedelsnämnden Halland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälpmedelsnämnden Halland"

Transkript

1 Föredragningslista Sammanträdesdatum Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 24 september 2010 kl. 09:00 Plats: Komikapp - Rehabteks lokaler, Varberg Kardanvägen 15 Vägbeskrivning bifogas Bil A Sammanträdet inleds med en kort presentation av Komikapp Rehabtek AB. Vi bjuds på fika. Det finns möjlighet om så önskas att äta lunch på en restaurang som ligger endast ca 50 m från Komikapp- Rehabteks lokaler. Det behövs ingen föranmälan. 1 Justering Hjälpmedelsnämnden beslutar utse Rose-Marie Henriksson (S) att jämte ordföranden justera protokollet. 2 Godkännande av föredragningslista Hjälpmedelsnämnden beslutar godkänna den utsända föredragningslistan. 3 Anmälan av inkomna/utgående skrivelser Hmn Hjälpmedelsnämnden beslutar anteckna anmälda inkomna och utgående skrivelser till protokollet (7)

2 Följande skrivelser anmäls för anteckning till protokollet: protokoll fört vid möte med hjälpmedelsnämndens samverkansgrupp bilaga 1 Tillgänglighet i bostäder (redovisning 2007 av inventering av hyres- och bostadsrätter i Halmstad med avseende på tillgänglighet för äldre och funktionshindrade) bilaga 2 4 Information från hjälpmedelschef och nämndsansvarig tjänsteman Hjälpmedelsnämnden beslutar att notera redovisad information till protokollet: information från samverkansgruppens möte Protokollet avser enbart ärenden upptagna på föredragningslistan till nämndens sammanträde Bilaga 3 Hjälpmedelsnämnden kommer att stå som värd för SKL:s årliga Funktionshinderkonferens på hotell Strandbaden i Falkenberg Frågan om det budgetmässiga ansvaret för de syn- och hörseltekniska hjälpmedlen 5 Uppföljningsrapport (åtta månader) Hmn , Bilaga Hjälpmedelsnämnden beslutar godkänna uppföljningsrapport 2 (åtta månader) 2010 överlämna uppföljningsrapport 2 (åtta månader) 2010 till Landstingsstyrelsen (7)

3 förklara denna paragraf omedelbart justerad Enligt hjälpmedelsnämndens reglemente ska nämnden tillse att huvudmännen fortlöpande får uppföljning bl.a. vad gäller den ekonomiska ställningen. Gentemot Landstingsstyrelsen sker detta enligt fastställd uppföljningsplan med två uppföljningsrapporter under löpande budgetår, efter fyra resp. åtta månader. Resultat- och balansräkning med noter, prognossammanställning och faktarutor Bil. 4 (Obs! Innehåller 7 flikar) Kommentarer till uppföljningsrapporten Bil. 5 Avräkning hjälpmedelsbudgeten Bil. 6 (Obs! innehåller 3 flikar) 6 Översyn av de ortopedtekniska hjälpmedlens verksamhet och budgetmässiga tillhörighet Hmn bilaga Redovisas vid sammanträdet Hjälpmedelsnämnden och driftstyrelserna för Länssjukhuset i Halmstad resp. sjukhuset i Varberg har tillstyrkt en utredning om de ortopedtekniska hjälpmedlens organisatoriska och budmässiga tillhörighet. Projektgruppen (tjänstemän) kommer att redovisa en preliminär slutrapport. 7 Uppföljning av medicindoseraren Careousel Hmn , Bilaga Hjälpmedelsnämnden beslutar att medicindoseraren Careousel ska ingå i det ordinarie hjälpmedelssortimentet (7)

4 Hjälpmedelsnämnden beslutar vid sammanträde ge möjlighet att förskriva medicindoserare samt att en uppföljning av förskrivningen ska genomföras efter två år och att resultatet av uppföljningen ska återkopplas till hjälpmedelsnämnden Utifrån erfarenheter under uppföljningsperioden förordas att medicindoseraren Careousel ska ingå i Hallands hjälpmedelssortiment Uppföljning av förskrivningen av medicindoseraren Careousel Bil. 7 8 Teknik för äldre Halland 2010 Hmn Hjälpmedelsnämnden beslutar anteckna redovisad information till protokollet Rapport om pågående arbete inom ramen för projektet Teknik för äldre Halland Projektet Teknik för äldre Hmn 10009, bilaga Hjälpmedelsnämnden beslutar att anteckna redovisningen till protokollet. Hjälpmedelsnämnden beslutar vid sammanträde att uttala sitt stora intresse för att Halland blir ett av de områden som kan medverka i Hjälpmedelsinstitutets projekt för äldre Projektet bygger på ett uppdrag från regeringen. Nämnden erbjuder sig om det blir aktuellt att stå för projektsamordning. Vid möte med Bonätverket, bestående av tjänstemän från berörda kommunala nämnder och de kommunala bostadsbolagen i länet, diskuteras frågan. Intresse finns från flertalet av länets kommuner att medverka med delprojekt som sammantaget utgör Hjälpmedelsnämndens samlade intresseanmälan från (7)

5 Halland. Intresseanmälan ska vara inlämnad till Hjälpmedelsinstitutet senast Hjälpmedelsnämndens intresseanmälan Bil Utredning om förutsättningar för införande av friare val av hjälpmedel i Halland Hmn , bilaga Redovisas vid sammanträdet Utvecklingsgruppen i sin egenskap av styrgrupp vid utarbetandet av projektplan kommer vid möte att arbeta fram förslag till beslutsunderlag utifrån de handlingar i ärendet som utsänts. Utvecklingsgruppen har varit i Växjö och sammanträffat med representanter från Hjälpmedelsinstitutet och Landstinget i Kronoberg för att få information om erfarenheterna från försöksverksamheten som bedrivits i Stockholm, Södermanland och Kronoberg Hjälpmedelsnämnden beslutar vid sammanträde utreda förutsättningarna för införande av friare val av hjälpmedel uppdra åt nämndsansvarig tjänsteman att till nämndens sammanträde i september utarbeta en projektplan som beskriver arbetet med att ta fram förutsättningarna för införande av ett friare val av hjälpmedel i Halland inkluderande en kostnadsuppskattning av uppdraget samt att redovisa en riskanalys enligt landstingets projektstyrningsmodell uppdra åt Utvecklingsgruppen att vara styrgrupp under arbetet med att utarbeta projektplanen Förutsättningar för ett friare val av hjälpmedel (Diskussionsunderlag) Bil. 9 Schematisk bild över förskrivningsprocessen vid möjlighet till ett friare val. Bil. 10 Projektplan (Diskussionsunderlag) med tillhörande kostnadsuppskattning Bil.11 och (7)

6 Hjälpmedelsinstitutets sammanfattning av försöksverksamheten med Fritt val av hjälpmedel: Delaktighet ökar livskvalitet Bil. 13 OBS! Sammanfattningen i form av ett häfte bifogas handlingarna via post. 11 Förslag om förlängning av avtal om hjälpmedelsverksamhet Hmn Hjälpmedelsnämnden beslutar för sin del godkänna en förlängning av avtal om hjälpmedelsverksamhet Hjälpmedelsnämnden och Närsjukvårdsstyrelsen har träffat avtal om hjälpmedelsverksamhet att gälla I avtalet finns inskrivet att avtalet kan förlängas högst 6 månader i anslutning till ny mandatperiod om parterna är överens. Överenskommelse om detta ska träffas senast Med hänsyn till de förändringar för hjälpmedelsverksamheten tillhörighet både politiskt och förvaltningsmässigt fr.o.m bedömes en förlängning av nuvarande avtal under sex månader lämpligt. Handlingar Avtal om hjälpmedelsverksamhet Bil Behov av beslutsstöd för förskrivare Hmn, Bilaga Hjälpmedelsnämnden beslutar beakta behovet av 0,50 tjänst till en beräknad kostnad om 225 tkr i budgetarbetet för Enligt hjälpmedelsnämndens reglemente fastställer nämnden årligen de övergripande riktlinjerna för hjälpmedelsförskrivningen av samtliga hjälpmedel i Halland. Nämnden fastställer vidare i produktområdesdelen i hjälpmedelsanvisningarna för de delar som ligger under nämndens ansvar (7)

7 Det finns behov av att göra hjälpmedelsanvisningarna mer tillgängliga för att öka användningen av dem i förskrivaregruppen samt även göra dem mer tillgängliga för allmänheten. För en sådan översyn och förändra utformningen av anvisningarna behövs resurs motsvarande 0,50 tjänst under ca ett år till en beräknad kostnad om 225 tkr. Skrivelse från hjälpmedelschef Anna Kinch Bil. 15 Ärende inkommet efter beredningsmötet Anmälan av delegationsbeslut Hmn Redovisas vid sammanträdet Följande delegationsbeslut från upphandlingsdirektör Kerstin Bengtson anmäls för anteckning till protokollet: Tilldelningsbeslut Tränings- och behandlingshjälpmedel (samordnad ramavtalsupphandling) (7)