Anteckningar Kommunberedningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar Kommunberedningen 2015-11-04"

Transkript

1 Anteckningar Kommunberedningen Lokal: Lokal Kungsbackarummet, Kommunstyrelsens förvaltning i Stadshuset Tid: Kl Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Ronny Löfquist (ordf.), Stefan Bengtsson, Lise-Lott Bensköld Olsson, Elisabet Babic, Kjell Henriksson, Carl Fredrik Graf, Anders Rosén, Mari-Louise Wernersson, Per Svensson, Ann-Charlotte Stenkil, Jana Nilsson, Hans Forsberg och Eva Borg Tjänstemän Catarina Dahlöf, Jörgen Preuss, Henry Bengtsson, Annbritt Ulfgren, Ann-Charlotte Järnström och Pia Wiberg Förhinder Mats Eriksson, Dag Hultefors, Per Persson, Henrik Erlingsson, Nils Danred, Rolf Landholm och Per Borg Föredragande/Övriga deltagare Punkt 1 och 2: Lena Sommestad, Jörgen Peters och Mustafa Adanalic från Länsstyrelsen, Boel Abelson Crossley, Pernilla Isaksson och Janet Harrysson från Region Halland, Oscar Åström från Hylte kommun, Punkt 3: Lena Sommestad och Jörgen Peters från Länsstyrelsen

2 KOMMUNBEREDNINGENSVERKSAMHETSPLAN Ärende Information Syfte 1. Återkoppling från förmiddagens integrationsråd Föredragande Bilaga Anteckningar Diskussion Kort beskrivning Fortsatt arbete med flaskhalsar och identifierade bekymmer i framförallt asylprocessen men också långsiktigt i integrationsprocessen. Koppling till pågående och befintliga arbeten. CGH arbetar med frågan för att kunna ta frågan vidare. Förberedande frågor Pernilla Isaksson, Region Halland, Oscar Åström, Hylte kommun, Mustafa Adanalic, Länsstyrelsen Rapport: Asylprocessen, etableringsprocessen, processen för ensamkommande barn Powerpoint från mötet I rapporten Asylprocessen, etableringsprocessen, processen för ensamkommande barn beskrivs de tre processerna. Dessa tre processer har mynnat ut i sju fokusområden: 1) Mottagande och bostadsförsörjning 2) Resurser i asyl- och etableringsprocessen 3) Resurser och kompetenser inom förskola och skola 4) Hälsa 5) Information och samverkan 6) Sysselsättning, språk och sociala nätverk 7) Arbetsmarknad, Till varje fokusområde har ett antal utmaningar/utvecklingspunkter identifierats vilka redovisas i rapporten. På kommunberedningen presenterades förslag på fortsatt hantering: - Ta hand om de olika fokusområdena i nätverk/strategiska/taktiska grupper som redan finns idag. - Prioritera och fördela de olika fokusområdena - Genomföra insatser/åtaganden - Följa upp och utvärdera Chefsgrupp Halland har diskuterat rapporten på sitt sammanträde den 21 oktober och konstaterat att en hel del täcks av projektet Integration Halland. Dock jobbar Integration Halland exempelvis inte med mottagande och bostadsförsörjning, resurser i asylprocessen eller med resurser och kompetenser inom förskola och skola. Kommunberedningen behöver fokusera på de svaga punkterna som redovisas i rapporten och som inte omfattas av Integration Halland. Vad finns det för brister i de olika processerna som vi ser? Finns det uppdrag som kan läggas till befintliga strategiska/taktiska grupper eller behöver nya grupper starta? Vad hör hemma i en regional respektive kommunal diskussion?

3 Vidare skiljer sig situationen i respektive kommun åt varför behoven i kommunerna också ser olika ut. CGH och KB behöver fundera på vilka delar som vinner på att vi gör det gemensamt. Inspel från kommunerna som lämnades vid KB-mötet: - Kungsbacka kommun har två personer som på ideell basis samordnar civilsamhället vilket bl.a. har bidragit till ett mycket bättre flöde. - Styrgruppen för Integration Hylte har haft liknande uppdrag som nämndes från Kungsbacka ovan. - Hur kan vi samordna så att personer som finns på boenden kommer ut i jobb (ex. bygga bostäder)? Hur ser byggprogrammet ut på våra gymnasieskolor? Vad har vi för mark som skulle kunna vara möjlig att bygga bostäder på? - Positivt att kommunerna har möjlighet att vända sig direkt till migrationsverket för att teckna avtal gällande asylboende samt att migrationsverket kan teckna 6-åriga avtal när det gäller nya bostäder. Det är bostäder som kommer behövas även framåt i tiden. I Laholm tittar man på en ny typ av ungdomsbostäder (Pers Torp). - Finns det möjlighet för privatpersoner att upplåta fritidshus eller rum i privatbostäder genom avtal med migrationsverket? - Ont om sfi-lärare påverkar skolsituationen. - Hur kommunicerar vi ut till medborgarna så att man ska förstå hur vi jobbar? Laholms kommun kommer att skicka ut information innan jul till invånarna där man bl.a. beskriver processerna etc. - Hur kan vi gemensamt skapa trygghet och möta de främlingsfientliga strömmar och den oro som råder? - Hur kan processen avseende validering av utbildning/yrke förbättras/snabbas på? Region Halland kommer, efter idé från Kalmar, etablera en rutin där man i samband med de hälsoundersökningar som genomförs på boenden också frågar om utbildning och yrkesbakgrund. Man behöver därefter hitta former för matchning. - Vi är inne i en extraordinär situation med stora behov. Vi har områden/frågor för vilka var och en har ett självständigt ansvar men som bör präglas av en öppenhet och ett lösningsfokuserat synsätt, men det finns även områden där vi behöver samordna oss. - Parallellt med den akuta situationen måste vi även tänka i det långsiktiga perspektivet. Vilket Sverige vill vi se/ha om 5-7 år? - Boendesituationen och arbetsmarknadssituationen måste lösas. - Hur ser staten på kommuner som har fattat beslut om att pausa flyktingmottagandet i kommunen? Vad händer om det blir en spridningseffekt i landet så att fler kommuner väljer att göra så? - Region Halland har börjat titta på samordningspunkter (när vi ska samordna oss och när vi inte ska göra det/när det inte finns behov av att göra det) kopplat till det operativa och det strategiska perspektivet Frågan kommer upp igen på nästa KB.

4 KOMMUNBEREDNINGENS VERKSAMHETSPLAN Ärende Kort beskrivning 2. Arenor för arbetet med integration Arenor för arbetet med integration: roller och representation Information Syfte Föredragande Bilaga Anteckningar Diskussion Carl Fredrik Graf Förberedande frågor I dagsläget är det många olika instanser/myndigheter som kallar till olika typer av möten med anledning av nuvarande flyktingsituation. Vi behöver inrätta en ordning där vi vet varför vi går på olika möten då vi är i en situation som är med största sannolikhet kommer råda en lång tid framöver. - Vad är syftet med respektive möte? - Vem är målgruppen? - Vilka roller deltar vid vilka tillfällen? Det finns ett behov av en sådan kartläggning så att vi når rätt effekt med dessa möten. Respektive organisation behöver själv få avgöra vem inom organisationen som ska delta på respektive forum. Möjligt att använda Kommunberedningen respektive Chefsgrupp Halland som det forum där man når kommunchefer och kommunstyrelseordföranden i Halland. Länsstyrelsen håller samman de statliga myndigheterna och samordnar deras informationsmöten så att inte inbjudningar och kallelser ska komma från flera olika håll. Diskussion om formen för integrationsrådet framåt: vara en mötesplats mellan stat, regioner, kommuner, civilsamhälle och näringsliv. Bra att nyttja integrationsrådet som en möjlighet till att bjuda in ex. statssekreterare, myndigheter. Bör troligtvis äga rum 2-3 gånger om året. Medskick från Länsstyrelsen: Den 4 mars 2015 äger en regional konferens rum (Halland tillsammans med VGR och Skåne). Konferensen riktar sig till kommunråd och kommunchefer och det är regeringen som anordnar detta.

5 KOMMUNBEREDNINGENS VERKSAMHETSPLAN Ärende Kort beskrivning 3. Regionfrågan Rapport från mötet med indelningskommittén den 21 oktober. Information Syfte Föredragande Bilaga Anteckningar Information och diskussion Förberedande frågor Lise-Lotte Bensköld Olsson, Stefan Bengtsson, Elisabet Babic Lise-Lotte Bensköld Olsson, Stefan Bengtsson, Mats Eriksson samt Elisabet Babic var på mötet med indelningskommittén i Stockholm den 21 oktober. Till mötet var både region- och kommunrepresentanter kallade. Endast sju organisationer hade skickat in svar på de frågeställningar som hade skickats ut inför mötet. Den 20 januari äger nästa referensgruppsmöte rum (två referensgrupper finns varav länsstyrelserna/landshövdingarna utgör den andra). Halland bjöd in till ett öppet förmöte samma dag. På det mötet konstaterades att många brottas med samma resonemang som Halland och att många har problematiserat frågeställningarna. Eftermiddagens möte var med indelningskommittén. SKL har skapat en egen grupp kring indelningskommitténs uppdrag (kallad kärnan ). På mötet med indelningskommittén informerade Barbro Holmberg om uppdraget som handlar om att man ska dela in landet i väsentligt färre län och landsting. Man bygger det på ansvarskommitténs tidigare utredning och ställningstagande. Motiven till reformen anges vara följande: - Möta hälso- och sjukvårdens utmaningar - Starkare och jämnare regional utvecklingskraft - Förstärkt regional demokrati - Samverkan stat och region Känd tidsplanering för indelningskommitténs arbete: 20 januari Referensgruppsmöte 29 februari Delredovisning 30 juni Delbetänkande Januari Delrapport 31/ Slutbetänkande Medskick från de organisationer som deltog 21 oktober: - Detta kan ej göras som en tvåstegsraket. - Hur ska förankringen ske? Indelningskommittén har tänkt åka ut i landet. Region Halland har bjudit in dem till Halland.

6 - Man bör inte bygga regioner kring arbetsmarknadsregioner som ständigt är under förändring. - Hälso- och sjukvårdens utmaningar löses inte av större regioner. Medskick från kommunberedningen: - Länsstyrelsen: reformarbetet utgår från kommunerna och regionerna och det är också där som processen ska drivas. Länsstyrelsen ska ha samma indelning som regionerna får. Kritik mot att utredningsdirektivet till stor del endast rör storleken på framtida regioner. - Landshövdingsgruppen har mött indelningskommittén. - Viktigt att ha ett hallandsperspektiv när vi svarar på indelningskommitténs och SKLs frågor. Vi behöver också träffa branschorganisationer, civilsamhället, näringsliv för att diskutera regionfrågan. - Indelningskommitténs uppdrag vilar i mångt och mycket på ansvarskommitténs tidigare utredning och hur möter vi detta? - Region Halland håller på att ta fram faktaunderlag. Jobbar även med externt stöd som hjälper till i processen. Även Kommunberedningen behöver få tillgång till det materialet. - Kritik mot frågeställningen i sig men även mot processen. - Även SKL vill ut och träffa regioner och kommuner med anledning av regionfrågan - Regionreformen ska vara genomförd under mandatperioden. Kommunreformen ska vara påbörjad under mandatperioden (utredningsdirektiv håller på att tas fram). - Den linje vi går fram med är ett enat Halland. Men indelningskommitténs uppdrag är färre och större regioner och hur förhåller vi oss då till detta? - Hur tänker indelningskommittén kring indelningen? Vill man ex. skapa jämnare regioner som både består av starka och svaga kommuner? - Viktigt att visa på funktionssammanhang/funktionssamarbeten som sker oberoende av regiongränser. - Fundera kring motargumentmot mot våra teser för att i sin tur kunna bemöta dessa. - Spridningen av vårt budskap är viktig i de sammanhang som vi vistas. - Genom att luta sig mot ansvarskommitténs utredning riskerar man att backa in i framtiden. Frågan tas upp igen på KB i december.

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Närvarande: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Ann Charlotte Stenkil, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad

Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad Närvarande: Gösta Bergenheim, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Jörgen Warborn, Eva Borg, Mats Eriksson, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-04-20 Lokal: Lokal Hörsalen, Hylte kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats Eriksson

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-08-24 Lokal: Laholms teater, Laholms kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats Eriksson

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Anteckningar Kommunberedningen 2015-06-03 Lokal: Kommunstyrelsens sessionssal, plan 2, Rådhuset i Halmstad Tid: 13.30 16.30 1 2 3 Regional utveckling Regional samverkan, 7 partners Kommunal samverkan,

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-03-23 Lokal: Räddningstjänsten, Falkenbergs kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-02-17 Lokal: Lokal B1, Hamn- och gatuförvaltningen, 2:a våningen (Östra Långgatan 18, Varberg) Tid: Kl. 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-05-25 Lokal: Kungsbackarummet, Kungsbacka stadshus, Kungsbacka kommun Tid: 13.30-16.20 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-05-13

Anteckningar Kommunberedningen 2015-05-13 Kommunberedningen 2015-05-13 Lokal: Borgsalen, Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Tid: 13.30 16.30 1 2 3 Regional utveckling Regional samverkan, 7 partners Kommunal samverkan, 6 partners NÄRVARANDE

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen 2015-04-08

Anteckningar Kommunberedningen 2015-04-08 Kommunberedningen 2015-04-08 Lokal: Campus lokal E313, Varberg 1 2 3 Regional utveckling Regional samverkan, 7 partners Kommunal samverkan, 6 partners NÄRVARANDE Politiker: Mats Eriksson, Carl-Fredrik

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2017-03-29 Lokal: Kommunstyrelsesalen, rådhuset, Halmstads kommun Tid: 13.00-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-09-28 Lokal: Regionens Hus, sammanträdesrummet Borgsalen, Halmstad Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-11-30 Lokal: Räddningstjänsten, Falkenbergs kommun Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-10-19 Lokal: Lokal B1 i Stadshus B, Östra Långgatan 18 i Varberg Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2017-11-01 Lokal: Arena Vesterhavet, Falkenberg Tid: 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Lise-Lotte

Läs mer

Minnesanteckningar Kommunberedningen

Minnesanteckningar Kommunberedningen Minnesanteckningar Kommunberedningen 2018-11-14 Lokal: Brandstationen, Falkenberg Tid: Kl. 09.00 11.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Anteckningar Kommunberedningen 2017-05-31 Lokal: Charlottenlund, Långaryd Tid: 08.30-11.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker Mats

Läs mer

Föredragningslista, Kommunstyrelsens arbetsutskott

Föredragningslista, Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Onsdagen den 17 februari 2016 kl. 08.30 Plats Europa Direkt, Norra Station Föredragningslista, Kommunstyrelsens arbetsutskott Ärenden Föredragande Till 1. Protokollsjustering

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 56 Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 10 december 2015 kl 9-11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Rosie Rothstein, VGR Marie-Ann

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen Kommunberedningen 2016-06-15 Lokal: KS sessionssal, Rådhuset, Halmstads kommun Tid: Kl. 13.30-16.30 1 Regional utveckling 2 Regional samverkan, 7 partners 3 Kommunal samverkan, 6 partners Närvarande Politiker

Läs mer

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män Pressmeddelande 2015-10-19 Tibro kommun vill ta vara på allmänhetens engagemang för flyktingar: Uppmanar invånare som vill engagera sig att bli kulturvänner, familjehem, kontaktpersoner eller gode män

Läs mer

Sammanträde med GRs Styrgrupp för Arbetsmarknad

Sammanträde med GRs Styrgrupp för Arbetsmarknad Protokoll Styrgrupp Arbetsmarknad 2012-06-01 Ulrica Furby/ Gustav Höjer sid 1(5) Sammanträde med GRs Styrgrupp för Arbetsmarknad Tid: Fredag 1 juni 2012, kl 08:30-12:30 Plats: Växtkraft, Jordhammar i Stenungsund

Läs mer

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2

bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 bil 1 LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen juni 2011 Rapport 2 1. Uppdrag och arbetssätt Regeringen uppdrog den 25 november 2010 (IJ 2010/2001/IU) till länsstyrelserna att, inom ramen

Läs mer

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Minnesanteckningar Demokratiberedningen Sekretariatet Marina Tilderlindt 2014-05-28 LK/140050 Plats Närvarande I tjänsten Ej närvarande Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Malin Berglund (M),

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Remissutgåva Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Regional överenskommelse och aktörsgemensam strategi för Blekinge kring etablering av nyanlända Blekingar 1 Integrationsrådet

Läs mer

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00.

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Datum 2013-09-09 Sida Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Mötesdatum: Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Plats: Deltagare: Region Dalarna, Myntgatan

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, 09.00-11.10 Beslutande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot

Läs mer

Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik

Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4039 2015-10-23 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Karin Perols Motion 7 - Absolut nödvändiga förändringar i Sveriges immigrations- och integrationspolitik Beslut Styrelsen

Läs mer

Mötesanteckningarna godkändes och lades till handlingarna.

Mötesanteckningarna godkändes och lades till handlingarna. ANTECKNINGAR APL-gruppen för vård och omsorg 2015-10-23 Anteckningar nätverket APL-gruppen Vård och omsorg, sjukvård Tid: fredag 23 oktober 2015, kl. 09:00-12:00 Plats: GR, Rum 5 Deltagare Ann Blomström,

Läs mer

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne

Styrgrupp och Projektledningsgrupp. Minnesanteckningar, möte Styrgruppen och Projektledningsgruppen Miljösamverkan Skåne Styrgrupp och Projektledningsgrupp Vår referens / tel.nr: Göran Jansson / 010-224 13 96 göran.n.jansson@lansstyrelsen.se Elin Ulander / 0728-85 47 56 elin.ulander@kfsk.se Minnesanteckningar, möte Styrgruppen

Läs mer

Förslag till beslut. Kommunstyrelsen

Förslag till beslut. Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2016-01-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:588 Sara Molander 016-710 25 16 1 (2) Kommunstyrelsen Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (7) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Plats Lokal Skogsstjärnan, Centralsjukhuset (Psykiatrihuset), Karlstad,

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013.

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Verksamhetsplan 2013-02-14 Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013 ÖFM-4/2013 2013.12 Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Kommunens övergripande

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, kl 17.30 18.45 Beslutande Ledamöter Elisabet Edlund (S), ordförande Mira Wedenberg (M), vice ordförande Thomas Lidberg (S) Emmelie Rexhell (S) Peder Griph

Läs mer

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen.

2. Fritidshemmen Lars Andersson från Stockholms Universitet höll i en information och diskussion om fritidshemmen. PROTOKOLL SAMRÅD 2011-12-02 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredag den 2 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Högskolan i Halmstad, Faculty club Närvarande Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun Frank Wedding Halmstad

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33)

Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (Ds 2015:33) KOMMUNLEDNINGSKONTORET ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Lagerkvist Monika Eva Egnell Datum 2015-09-24 Diarienummer KSN-2015-1292 Kommunstyrelsen Yttrande över av departementspromemorian: Ett gemensamt

Läs mer

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden 01054 1(4) Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-05-28 RS120256 HR-verksamheten Regionfullmäktige Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Godkännande av överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn

Godkännande av överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 10:1 Kommunstyrelsen KS 197 Sammanträdesdatum 2014-11-05 18/49 Dnr KS/2014:495-106 Godkännande av överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn Beslut

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Styrelsen 2014-03-13 1 Plats och tid Beslutande Rådhus Skåne, Kristianstad Start kl 13.00 slut kl 15.50 varpå Skåne Nordost IT-nämnd tog vid Pierre Månsson, Kristianstad (ordförande) Fredrik Axelsson,

Läs mer

GAS nyhetsbrev #4. Länsgemensam genomsnittsprislista framtagen

GAS nyhetsbrev #4. Länsgemensam genomsnittsprislista framtagen GAS nyhetsbrev #4 God fortsättning på det nya året! Jag vill börja med att tack för samarbetet under 2011 och önska en god fortsättning på det som säkert blir ett händelserikt år. Tiden går fort då man

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Bryssel 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Sammanträdesdatum Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Förslag angående nya riktlinjer och vägledning vid 4 bedömning av ekonomiskt

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

Förstudie återvändande ensamkommande

Förstudie återvändande ensamkommande Förstudie återvändande ensamkommande En förstudie genomförd av Strömsunds kommun Finansierat av Europeiska återvändandefonden och Strömsunds kommun Presentationens upplägg INTRODUKTION Vad och varför?

Läs mer

ANTECKNINGAR SSVIT. 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagens agenda. 3. Föregående anteckningar. 4. Informationspunkt ehälsa

ANTECKNINGAR SSVIT. 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagens agenda. 3. Föregående anteckningar. 4. Informationspunkt ehälsa ANTECKNINGAR SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT 2014 09 24. kl. 16.00 Scandic Crown, Göteborg Närvarande: Johan Fritz Sven Höper Lars Lindén Kjell Karlsson Lena Brännmar

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-09-20 Vilgotgruppen 1 ( Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14 1 (5) Indelningskommittén fi.indelningskommitten@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER ARBETET MED NY LÄNS- OCH LANDSTINGSINDELNING Indelningskommittén har ställt två frågor till länsstyrelserna, dels om

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna

Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna Region Västmanland 1 (10) Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna 1. Bakgrundsbeskrivning Landstinget Västmanlands ansvarsområden är idag

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Varje år kommer flera hundra barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl, så kallade

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2014-11-20 Dnr 851-4736-2014 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Svar på interpellation Vad gör landstinget Västmanland för att underlätta mottagandet av asylsökande?, LTV 151454-1

Svar på interpellation Vad gör landstinget Västmanland för att underlätta mottagandet av asylsökande?, LTV 151454-1 Svar på interpellation Vad gör landstinget Västmanland för att underlätta mottagandet av asylsökande?, LTV 151454-1 Barbro Larsson (C ) har ställt två frågor 1. Finns det något vi i landstinget kan göra

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Styrelsen 2014-12-04 1 Plats och tid Beslutande Iföhus, Bromölla 2014-12-04 kl 08.30-12.15 Pierre Månsson, Kristianstad (ordförande) Pär Palmgren, Hässleholm Lena Wallentheim, Hässleholm Åke Hammarstedt,

Läs mer

103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4. 105 Upphävande av lokal trafikföreskrift gällande hastighet

103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4. 105 Upphävande av lokal trafikföreskrift gällande hastighet Servicenämnden Sammanträdesdatum 2013-11-20 Ärendelista 102 Ekonomisk månadsuppföljning 2013 103 Granskning - detaljplan för del av Ysby 21:4 104 Servicenämndens sammanträdesplan år 2014 105 Upphävande

Läs mer

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Lätt att bli fartblind.. Regeringsförslag för att skapa andrum Den svenska lagstiftningen anpassas till minikrav enligt

Läs mer

3. Föregående mötes anteckningar gicks igenom. Inga övriga synpunkter lämnades.

3. Föregående mötes anteckningar gicks igenom. Inga övriga synpunkter lämnades. Anteckningar Styrgrupp integration 15 januari 2016 Närvarande Monica Hansson Linus Lindblad Magnus Jacobsson Annette Nyman, integrationsstrateg Gunnar Villevinge, utvärderare Frånvarande Marie Dahlin Paul

Läs mer

Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län

Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län avsiktsforklaring.indd 1 2014-02-10 12:06:13 Bengtsfors Dals-Ed Åmål Strömstad Gullspång Tanum Mariestad Färgelanda Mellerud Töreboda

Läs mer

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2. Martin

Läs mer

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012

L ns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport f r det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 Lns- och regionbiblioteken i kampanjen Digidel 2013, en delrapport fr det nationella arbetet, perioden januari - december 2012 December 2012 Ann Wiklund, nationell samordnare fr lns- och regionbiblioteken

Läs mer

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Vi har påbörjat ett kommunikationsstrategiskt arbete för att tydliggöra vår verksamhet både inåt och utåt. Vi tar ett helhetsgrepp om allt det som

Läs mer

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7 Sida 1/7 Handlingsplan för samhällsstörning Detta dokument beskriver hur Kungsbacka kommun ska hantera samhällsstörningar som går utanför de vardagshändelser som man normalt är förberedd på. I händelse

Läs mer

Anteckningar Kommunberedningen

Anteckningar Kommunberedningen INFORMATION FRÅN VÄRDKOMMUNEN Kommunberedningen 2015-02-25 NÄRVARANDE Politiker: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Elisabet Babic, Marie-Louise Wernersson, Per Svensson,

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson Protokoll 1 (17) Plats och tid: Biblioteket, Guldsmeden, Hudiksvall, kl. 13.15-15.50 För arbetsgivarparten: Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef För arbetstagarparten: Björn Brolund, Lärarnas

Läs mer

KommITS 10 år! Internationell vårkonferens 10-11 maj 2006

KommITS 10 år! Internationell vårkonferens 10-11 maj 2006 KommITS 10 år! Internationell vårkonferens 10-11 maj 2006 Enkäten 57 lämnade svar! Utan påminnelse. 82% hade chefsbefattning. Ett ovärderligt underlag för styrelsens framtida planering!! Kontaktytor mot

Läs mer

Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade

Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-03-14 Sida 16 (19) 9 Ansvars och kostnadsförhållanden för tolk i samband med vård av krigs- och tortyrskadade Kiruna kommun anhåller i skrivelse 2012-11-22

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Innehållsförteckning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För

Läs mer

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4255 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Sara Meunier Anders Nordh Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Katarina Svärdh Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (5) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Plats Scandic Winn, kl. 09.00 15.00 Närvarande Malin Berglund (M), ordförande

Läs mer

NäraNäringsliv. En halvdag som kan förändra ditt företag för alltid.

NäraNäringsliv. En halvdag som kan förändra ditt företag för alltid. LAHOLMS NÄRINGSLIVSDAG NäraNäringsliv 2014 Torsdagen den 20 november bjuder Laholms kommun, WiN Laholm och Offensiva Laholm in till: En halvdag som kan förändra ditt företag för alltid. Välkommen till

Läs mer

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan - En enkätundersökning 1 Sammanfattning Elevhälsan är en av de offentliga verksamheter som i hög grad påverkats av det ökande antalet nyanlända barn

Läs mer

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6

Redaktören har ordet REFLEKTIONER. Nr 2-201 6 Nr 2-201 6 SOCIALDEMOKRATERNAS NYHETSBREV I STRÄNGNÄS KOMMUN Källgatan 1, 645 31 Strängnäs www.socialdemokraterna.se/strangnas ANSVARIG UTGIVARE: Ingrid Fäldt Redaktören har ordet Vi närmar oss med stormsteg

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2010 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2015-01-21

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2015-01-21 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Diamanten, Brotorget 1, kl 16:30-19:15 Ordförande: Sven-Bertil Persson (V) Vice ordförande: Björn Åhlin (MP) 2:e vice ordförande: Göran Wallén (M) Ledamöter: Eva

Läs mer

Henrik Arenvang, förvaltningschef Anna Nilsson, sekreterare Nina Sundberg, personalrepresentant Pirko Norberg, personalrepresentant

Henrik Arenvang, förvaltningschef Anna Nilsson, sekreterare Nina Sundberg, personalrepresentant Pirko Norberg, personalrepresentant Arbetsmarknadsnämnden 2014-08-20 1 Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.05 ande Övriga deltagare Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande Margareta Ahlm (S), ordförande Peder

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-11-06 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 10.00-15.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m),

Läs mer

Henrik Erlingson (C) ordförande Ronny Löfquist (S) vice ordförande Johan Edenholm, (KV) Desirée Hultberg (M) Micael Arnström (S) Ronny Löfquist (S)

Henrik Erlingson (C) ordförande Ronny Löfquist (S) vice ordförande Johan Edenholm, (KV) Desirée Hultberg (M) Micael Arnström (S) Ronny Löfquist (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-28 1 (15) Plats och tid Kommunhuset Hyltebruk, kl 8:30-11 Beslutande Övriga deltagare Henrik Erlingson (C) ordförande Ronny Löfquist (S) vice ordförande Johan Edenholm,

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 67-77

Allmänpolitiska utskottet 67-77 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Bernts loge, Spira Närvarande: ande: Tommy Bernevång Forsberg (KD), Per Hansson (FP), Håkan Sandgren (S) t.o.m. 68, Anders Gustafsson (M) t.o.m. 68, Per-Olov Norlander

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, stadshuset Klockan 7.30-12 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2014-01-13 Rev 2014-01-14 Diarienummer UAN-2013-0479 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-15 KS 2013/0620 Kommunstyrelsen Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer