TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden"

Transkript

1 Kallelse 1 (28) Tid Onsdagen den 25 Mars 2015 klockan 15:00 Plats Liljeborgsskolan, Engelbrektsgatan 5, Trelleborg Ärenden 29 Upprop 30 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 31 Medborgarförslag: Kvalitetssäkra undervisningen vid driftstörningar 32 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport 33 Uppdrag till Utbildningsforum att förslå helhetslösning för vägledning i Trelleborg 34 Revisionsrapport: Genomströmning och skolnärvaro i gymnasieskolangranskning av bildningsnämndens styrning och ledning 35 Bidrag i samband med utbildning utomlands 36 Rutiner för bildningsnämndens investeringsramar 37 Intern kontroll- Uppföljning och kontroll av externa leverantörer 38 Uppdrag till Utbildningsforum att ta fram nyckeltal för effektmålet väl förberedda för grundskolan 39 Antagande av arkivbeskrivning för bildningsnämnden 40 Detaljplan för östra delen av SKEGRIE 41:1, Skegrie öster. Skegrie, Trelleborgs kommun, Skåne län Dp Granskning av detaljplan för ÖSTRA VÄRLINGE 6:70 och6:64, Snarringe, Trelleborgs kommun, Skåne län 42 Ansökan från Fria Läroverken i Sverige AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Fria Läroverken i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/ Ansökan från Rytmus AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Rytmus Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/ Ansökan från Framtidsgymnasiet i Sverige AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Framtidsgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret Ansökan från ThorenGruppen AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun Telefonväxel: E-post: trelleborgs.kommun@trelleborg.se Postadress: Trelleborg Org.nr:

2 2 (28) 46 Ansökan från Kajan Friskola AB om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasiesärskola vid Kajan gymnasiesärskola Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/ Ansökan från Stiftelsen Bladins skola om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Bladins Gymnasium i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/ Ansökan från Lärande i Sverige AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Realgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/ Förslag från den borgerliga gruppen: Betyg införs på förslag i årskurs 4 50 Förslag från den borgerliga gruppen: Samlat grepp om matematiksatsningar 51 Förvaltningen informerar 52 Delegationsärende 53 Anmälningsärenden Från och med februari 2014 ska följande två frågor besvaras vid beslut i. 1. Har berörda barn och elever tillfrågats och vilka är deras synpunkter? 2. På vilka andra sätt har barn och elevers perspektiv påverkat underlaget? Glöm inte att meddela om du får förhinder till Amela Selimagic, e-post: amela.selimagic@trelleborg.se Sven Lindkvist Ordförande Ledamöter Sven Lindkvist (S) Lars Mikkelä (M) Lars Hemzelius (SÖS) Gull-Britt Persson (MP) Susana Apostolovska (M) Mathias Andersson (SD) Pernilla Linde (C) Ylva Ekstrand (FP) Anitha Lata (S) Mats Hansson (S) Roland Hansson (M)

3 3 (28) Ersättare Kristina Mähler (S) Birgitta Sandblom (M) Rolf Andersson (SÖS) Britten Morän-Jystrand (MP) Bertil Tomelius (M) Fredrik Karlsson (SD) Maj-Lis Fredriksson (C) Sverrir Valgeirsson (FP) Kouder Mere (S) Vita Åstrand (S) Fatmir Seremeti (M) Deltagande tjänstemän Jytte Lindborg Magnus Wikström Amela Selimagic André Hansson Ann Heide-Spjuth Barbro Ekerlund Calle Karlsson Helen Svensson Serene Rosberg

4 4 (28) 29 Upprop

5 5 (28) 30 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista xx (X) och xx (X) föreslås jämte ordförande justera bildningsnämndens protokoll. beslutar att utse xx och xx att jämte ordförande justera protokollet och bestämmer att justering ska ske onsdagen den 1 april på bildningsförvaltningen.

6 6 (28) 31 Medborgarförslag: Kvalitetssäkra undervisningen vid driftstörningar DnrBIN 2015/15 Det har inkommit ett medborgarförslag angående att kvalitetssäkra undervisningen i Trelleborgs kommuns skolor vid driftstörningar och tekniska problem. Medborgarförslaget redovisas med dessa handlingar. Bildningsförvaltningens yttrande: Idag finns en skriftlig instruktion på hur Trelleborgs kommuns IT- avdelning ska informera bildningsförvaltningen centralt vid eventuella driftstopp eller driftstörningar. Saker som kan slås ut på grund av driftstörningar eller driftstopp kan vara en tjänst eller ett program som är beroende av internet (nätverket) såsom skrivare och server etc. För att säkerställa att information snabbt går fram till brukarna vid driftstopp eller driftstörningar kommer bildningsförvaltningen att använda sig av en sms - tjänst. Denna tjänst kommer även att användas vid krisberedskap i Trelleborgs kommun. Syftet med tjänsten är att vi (bildningsförvaltningen) på ett snabbt och effektivt sätt kan meddela skolledarna eller av skolledarna utvalda personer. Dessa personer kan i sin tur förmedla budskapet vidare i sina organisationer. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig enligt förvaltningens förslag.

7 7 (28) 32 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport DnrBIN 2012/85 Enligt kommunens rutin för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet ska rapportering av det systematiska arbetsmiljöarbetet ske årligen till förvaltningschefen. Syftet är att förvaltningarna ska ha en strukturerad uppföljning för att få en aktuell bild av förbättringsområden som kan kopplas till arbetsmiljön. Förvaltningarna gör en sammanställning av inrapporterade uppgifter som ligger till grund för en rapport till respektive nämnd. Nämnderna ska sedan lämna förvaltningarnas rapporter vidare till kommunstyrelsen. Bildningsförvaltningens yttrande med bilagor bifogas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att lägga rapporten till handlingar.

8 8 (28) 33 Uppdrag till Utbildningsforum att föreslå helhetslösning för vägledning i Trelleborg DnrBIN 2013/1601 s Utbildningsforum beslutade den 7 november 2013 att ge förvaltningen i uppdrag att till Utbildningsforums sammanträde i mars 2014 ta fram förslag på ett mätbart effektmål samt att redovisa ett förslag till handlingsplan för studie- och yrkesvägledning. s arbetsutskott fick den 8 april 2014 en redovisning av uppdraget och bildningsnämnden beslutade den 30 april 2014 att ställa sig bakom den föreslagna handlingsplanen för studie och yrkesvägledning i Trelleborgs kommun, att nyckeltal och effektmål ska vara noll (0) avhopp och noll (0) omval samt att återrapportering ska ske till bildningsnämnden i januari I samband med att en ny nämnd tillträde flyttades ärendet fram till mars En återrapportering bifogas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att godkänna redogörelsen samt att en återrapportering ska ske i juni och i september.

9 9 (28) 34 Revisionsrapport: Genomströmning och skolnärvaro i gymnasieskolan - granskning av bildningsnämndens styrning och ledning DnrBIN 2015/205 PwC har på uppdrag av kommunens revisorer i Trelleborgs kommun genomfört granskning av om bildningsnämnden säkerställer att det bredrivs ett ändamålsenligt arbete för att öka genomströmningen och skolnärvaron i gymnasieskolan. Från bildningsnämnden önskar revisorerna svar på de bedömningar som görs i revisionsrapporten. Bildningsförvaltningens yttrande bifogas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att Bildningsförvaltningen får i uppdrag att återrapportera uppföljning, analys och åtgärder enligt ovanstående punkter, efter varje läsår till s möte i september.

10 10 (28) 35 Bidrag i samband med utbildning utomlands DnrBIN 2015/240 Bildningsförvaltningen har fått en förfrågan från en vårdnadshavare, vars barn vill gå sitt andra gymnasieår på Svenska skolan i London, om vilka möjligheterna är att få ta med sig motsvarande kostnad eleven genererat om denne gått i en skola i Sverige, för att kunna bekosta skolgången i den utländska skolan. Två förslag på yttrande har utarbetats och bifogas med dessa handlingar. Arbetsutskott beslutade den 10 mars att den skrivelse som har två punkter i sitt förslag till beslut kommer att benämnas som förslag 1 och den skrivelse som har en punkt i sitt förslag till beslut kommer att benämnas som förslag 2. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig enligt skrivelsen i förslag 1.

11 11 (28) 36 Rutiner för bildningsnämndens investeringsramar DnrBIN 2015/243 Tjänsteskrivelse har utarbetats och bifogas med handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att fastställa föreslagna rutiner för bildningsnämndens investeringsramar.

12 12 (28) 37 Intern kontroll- Uppföljning och kontroll av externa leverantörer DnrBIN 2014/1061 beslutade vid januarimötet 2015 att ge bildningsförvaltningen i uppdrag att senast till nämndens sammanträde i mars 2015 återkomma med förslag till åtgärd på att det inte finns dokumenterade rutiner för uppföljning och kontroll i syfte att förebygga, minimera och upptäcka fusk och ekonomiska oegentligheter. Detta gäller kontrollmål Uppföljning och kontroll av externa leverantörer. Tjänsteskrivelse med förvaltningens förslag till åtgärder bifogas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att godkänna förvaltningens rutin, innebärande att förvaltningen alltid inför avtalstecknande kontrollerar företagen mot skatteverket och gör en kreditvärdering.

13 13 (28) 38 Uppdrag till Utbildningsforum att ta fram nyckeltal för effektmålet väl förberedda för grundskolan DnrBIN 2014/697 gav vårterminen 2014 utbildningsforum i uppdrag att ta fram effektmål för förskoleverksamheten, uppdraget kompletterades senare att gälla även fritidshemmen. Tjänsteskrivelse redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta om effektmål för förskola och fritidshem i samband med arbetet för att ta fram effektmål för hela bildningsnämndens ansvarsområde.

14 14 (28) 39 Antagande av arkivbeskrivning för bildningsnämnden DnrBIN 2015/252 Denna arkivbeskrivning har upprättas med avsikt att beskriva hanteringen av allmänna handlingar enligt 4 kap. 2 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och 6 Arkivreglemente för Trelleborgs kommun fastställd av kommunfullmäktige Arkivbeskrivningen ska fungera som ett sökhjälpmedel och ge en överblick av dels myndighetens organisation och verksamhet, dels ge en överblick i de allmänna handlingar som myndigheten har tillgång till. Enligt 4 kap. 2 i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) ska varje myndighet upprätta en beskrivning som ger information om 1. myndighetens organisation och verksamhet i syfte att underlätta sökande efter allmänna handlingar, 2. register, förteckningar eller andra sökmedel till myndighetens allmänna handlingar, 3. tekniska hjälpmedel som enskilda själva kan få använda hos myndigheten för att ta del av allmänna handlingar, 4. vem hos myndigheten som kan lämna närmare upplysningar om myndighetens allmänna handlingar, deras användning och sökmöjligheter, 5. vilka bestämmelser om sekretess som myndigheten vanligen tillämpar på uppgifter i sina handlingar, 6. uppgifter som myndigheten regelbundet hämtar från eller lämnar till andra samt hur och när detta sker, och 7. myndighetens rätt till försäljning av personuppgifter. I beskrivningen ska uppgifter utelämnas om det behövs för att beskrivningen i övriga delar ska kunna hållas tillgänglig för allmänheten. Bildningsförvaltningens arkivbeskrivning, organisationsskiss samt Trelleborgs kommuns arkivreglemente redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att anta redovisat förslag till arkivbeskrivning samt att uppdra åt förvaltningen att fortlöpande uppdatera arkivbeskrivningen.

15 15 (28) 40 Detaljplan för östra delen av SKEGRIE 41:1, Skegrie öster. Skegrie, Trelleborgs kommun, Skåne län Dp 191 DnrBIN 2015/195 Ett förslag till rubricerad detaljplan är utställt för samråd under tiden 16 februari 13 april Synpunkter på planförslaget ska vara samhällsbyggnadsnämnden tillhanda senast den 13 april. Syftet med detaljplanen är att stärka serviceunderlaget i Skegrie och möjliggöra för utbyggnad av skola och centrumfunktioner. Syftet är även att komplettera villabebyggelsen i Skegrie med flerbostadshus och radhus. Bildningsförvaltningens yttrande bifogas med handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att besvara förslaget till detaljplan för östra delen av Skegrie 41:1, Skegrie öster, Skegrie, Trelleborgs kommun, med förvaltningens yttrande.

16 16 (28) 41 Granskning av detaljplan för ÖSTRA VÄRLINGE 6:70 och6:64, Snarringe, Trelleborgs kommun, Skåne län DnrBIN 2014/644 Ett förslag till rubricerad detaljplan var utställt för samråd i april-maj Förslaget har justerats och finns nu utställt för granskning under tiden 16 februari 16 mars Synpunkter på planförslaget ska vara samhällsbyggnadsnämnden tillhanda senast den 16 mars. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsbebyggelse på fastigheten Östra Värlinge 6:70 samt att anlägga en gång- och cykelväg som förbinder fotbollsplanen i Snarringe med befintlig gång- och cykelväg mellan Skegrie och Snarringe. Bildningsförvaltningens yttrande bifogas med handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att besvara förslaget till detaljplan för Östra Värlinge 6:70 och 6:64, Snarringe, Trelleborgs kommun med förvaltningens yttrande.

17 17 (28) 42 Ansökan från Fria Läroverken i Sverige AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Fria Läroverken i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017 DnrBIN 2015/165 Fria Läroverken i Sverige AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Fria Läroverken i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun har nu möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Både lägeskommunens och närliggande kommuners yttranden är viktiga underlag för att Skolinspektionen ska kunna bedöma om en etablering av den sökta utbildningen skulle medföra påtagliga negativa följder för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna (kommunal verksamhet). Ansökan redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig att den sydvästra delen av Skåne har en tydlig överetablering av gymnasieplatser vilket i en konkurrens om eleverna kommer att innebära ekonomiska följder för såväl enskilda huvudmän som för kommunala huvudmän. Trelleborgs kommun ser ingen anledning till att stödja en utbyggnad av gymnasieskolor i den sydvästra delen av Skåne under rådande situation.

18 18 (28) 43 Ansökan från Rytmus AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Rytmus Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. DnrBIN 2015/192 Rytmus AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Rytmus Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun har nu möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Både lägeskommunens och närliggande kommuners yttranden är viktiga underlag för att Skolinspektionen ska kunna bedöma om en etablering av den sökta utbildningen skulle medföra påtagliga negativa följder för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna (kommunal verksamhet). Ansökan redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig att den sydvästra delen av Skåne har en tydlig överetablering av gymnasieplatser vilket i en konkurrens om eleverna kommer att innebära ekonomiska följder för såväl enskilda huvudmän som för kommunala huvudmän. Trelleborgs kommun ser ingen anledning till att stödja en utbyggnad av gymnasieskolor i den sydvästra delen av Skåne under rådande situation.

19 19 (28) 44 Ansökan från Framtidsgymnasiet i Sverige AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Framtidsgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 201 DnrBIN 2015/194 Framtidsgymnasiet i Sverige AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Framtidsgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun har nu möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Både lägeskommunens och närliggande kommuners yttranden är viktiga underlag för att Skolinspektionen ska kunna bedöma om en etablering av den sökta utbildningen skulle medföra påtagliga negativa följder för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna (kommunal verksamhet). Ansökan redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig att den sydvästra delen av Skåne har en tydlig överetablering av gymnasieplatser vilket i en konkurrens om eleverna kommer att innebära ekonomiska följder för såväl enskilda huvudmän som för kommunala huvudmän. Trelleborgs kommun ser ingen anledning till att stödja en utbyggnad av gymnasieskolor i den sydvästra delen av Skåne under rådande situation.

20 20 (28) 45 Ansökan från ThorenGruppen AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. DnrBIN 2015/199 ThorenGruppen AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun har nu möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Både lägeskommunens och närliggande kommuners yttranden är viktiga underlag för att Skolinspektionen ska kunna bedöma om en etablering av den sökta utbildningen skulle medföra påtagliga negativa följder för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna (kommunal verksamhet). Ansökan redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig att den sydvästra delen av Skåne har en tydlig överetablering av gymnasieplatser vilket i en konkurrens om eleverna kommer att innebära ekonomiska följder för såväl enskilda huvudmän som för kommunala huvudmän. Trelleborgs kommun ser ingen anledning till att stödja en utbyggnad av gymnasieskolor i den sydvästra delen av Skåne under rådande situation.

21 21 (28) 46 Ansökan från Kajan Friskola AB om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasiesärskola vid Kajan gymnasiesärskola Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. DnrBIN 2015/202 Kajan Friskola AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasiesärskola vid Kajan gymnasiesärskola Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun har nu möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Både lägeskommunens och närliggande kommuners yttranden är viktiga underlag för att Skolinspektionen ska kunna bedöma om en etablering av den sökta utbildningen skulle medföra påtagliga negativa följder för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna (kommunal verksamhet). Ansökan redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig att den sydvästra delen av Skåne har en tydlig överetablering av gymnasieplatser vilket i en konkurrens om eleverna kommer att innebära ekonomiska följder för såväl enskilda huvudmän som för kommunala huvudmän. Trelleborgs kommun ser ingen anledning till att stödja en utbyggnad av gymnasieskolor i den sydvästra delen av Skåne under rådande situation.

22 22 (28) 47 Ansökan från Stiftelsen Bladins skola om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Bladins Gymnasium i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. DnrBIN 2015/203 Stiftelsen Bladins skola har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Bladins Gymnasium i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun har nu möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Både lägeskommunens och närliggande kommuners yttranden är viktiga underlag för att Skolinspektionen ska kunna bedöma om en etablering av den sökta utbildningen skulle medföra påtagliga negativa följder för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna (kommunal verksamhet). Ansökan redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig att den sydvästra delen av Skåne har en tydlig överetablering av gymnasieplatser vilket i en konkurrens om eleverna kommer att innebära ekonomiska följder för såväl enskilda huvudmän som för kommunala huvudmän. Trelleborgs kommun ser ingen anledning till att stödja en utbyggnad av gymnasieskolor i den sydvästra delen av Skåne under rådande situation.

23 23 (28) 48 Ansökan från Lärande i Sverige AB om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Realgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. DnrBIN 2015/223 Lärande i Sverige AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid Realgymnasiet Malmö i Malmö kommun fr.o.m. läsåret 2016/2017. Trelleborgs kommun har nu möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 skollagen (2010:800). Både lägeskommunens och närliggande kommuners yttranden är viktiga underlag för att Skolinspektionen ska kunna bedöma om en etablering av den sökta utbildningen skulle medföra påtagliga negativa följder för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna (kommunal verksamhet). Ansökan redovisas med dessa handlingar. Arbetsutskottet föreslår bildningsnämnden besluta att yttra sig att den sydvästra delen av Skåne har en tydlig överetablering av gymnasieplatser vilket i en konkurrens om eleverna kommer att innebära ekonomiska följder för såväl enskilda huvudmän som för kommunala huvudmän. Trelleborgs kommun ser ingen anledning till att stödja en utbyggnad av gymnasieskolor i den sydvästra delen av Skåne under rådande situation.

24 24 (28) 49 Förslag från den borgerliga gruppen: Betyg införs på förslag i årskurs 4 DnrBIN 2015/250 Den borgerliga gruppen har inkommit med ett förslag till bildningsnämnden. Tidig uppföljning behövs för att tidigt sätta in stöd och då regeringen och Alliansen nu kommit överens om att införa betyg i årskurs 4 på försök i 100 skolor från år 2017 vill vi att ställer sig positiv till beslutet. Då mellanstadielärarna nu redan ger betyg från fr.o.m. årskurs 6 vill vi att de rektorer som så önskar ska kunna få vara med på detta frivilliga försök att ge betyg från årskurs 4. Det finns flera fördelar: - Fokus på kunskapsresultat på skolan, hos skolledning och lärare och en diskussion hos lärarna hur man ska få fler att nå målen och nå högre betyg - Tidig uppföljning av elever för snabbt kunna sätta in stöd - Tydlig information till föräldrar, elever, lärare och skola om hur det går - Lärare måste kunna svara på vad som är elevens starka respektive svaga områden. En grund för det fortsatta skolarbetet när eleven vet vad hon eller han bör koncentrera sig på. - Betyg i fler steg blir en drivkraft för såväl skola som elev att nå längre än bara godkänt. Förslaget bifogas med dessa handlingar. Den borgerliga gruppen föreslår bildningsnämnden besluta att ställa sig positiv till förslaget att på försök införa betyg i årskurs 4 för de rektorer som så önskar och de kan då anmäla sig till försöket för sin skola, för åren

25 25 (28) 50 Förslag från den borgerliga gruppen: Samlat grepp om matematiksatsningar DnrBIN 2015/251 Den borgerliga gruppen har inkommit med ett förslag till bildningsnämnden I s årsanalys för 2014 ser vi ett antal positiva trender i resultatutvecklingen och vi ser fram emot fortsatt utveckling. När det gäller behörighet till gymnasiet visar analyser att en stor del av de elever som inte blir behöriga endast saknar betyg i ett ämne för att bli behöriga till gymnasiet. För en stor andel av dessa är det matematiken som behöver stärkas. I årsanalysen utpekas matematik som ett fortsatt utvecklingsområde och ett antal insatser nämns också. Vi tycker att detta är så viktigt att vi vill att nämnden får en samlad bild av förutsättningar och insatser för att förbättra resultaten i matematik. Vi vill att följande punkter ingår men håller öppet för förvaltningen att även redovisa annat för att ge en helhetsbild. Vilka satsningar görs med riktade statliga bidrag? Antal berörda pedagoger och elever i dessa satsningar. Hur långt räcker den statliga finansieringen? Vilka satsningar görs inom ramen för den kommunala budgeten? Vilken roll spelar karriärtjänster/förstelärare? Hur kopplas tidig läsförståelse till matematikutvecklingen? Förslaget bifogas med dessa handlingar. Den borgerliga gruppen föreslår bildningsnämnden besluta att ge förvaltningen i uppdrag att till nämndens sammanträde i maj 2014 redovisa en samlad bild av viktiga förutsättningar för bättre matematikresultat och av de insatser som görs eller planeras samt förväntade effekter på behörigheten till gymnasiet.

26 26 (28) 51 Förvaltningen informerar DnrBIN 2015/299 Förvaltningschefen och andra tjänstemän kommer att lämna allmän övergripande information i olika aktuella frågor. Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden besluta att godkänna redogörelsen.

27 27 (28) 52 Delegationsärende DnrBIN 2015/11 beslutade den 15 juni 2011, 116, om en ny delegationsordning. beslutade den 19 oktober 2011, 182, den 25 januari 2012, 14, och den 27 juni 2012, 110, att revidera delegationsordningen. Delegater har återrapporterat delegationsbeslut i delegationsprotokoll med utgångspunkt från delegationsordningen. Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden besluta att lägga redovisade delegationsprotokoll till handlingarna.

28 28 (28) 53 Anmälningsärenden DnrBIN 2015/10 Förteckning över anmälningsärenden har upprättats. Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden besluta att lägga anmälningsärenden till handlingar.

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (17) Tid Onsdagen den 30 mars 2016 klockan 15:00 Plats Ärenden Pilevallskolan, 33 Upprop 34 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 35 Uppföljning om antalet barn

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (25) Tid Onsdagen den 29 april 2015 klockan 15:00 Plats Konferensrum, Sjöormen, Johan Kocksgatan 4,4:e vån Ärenden 73 Upprop 74 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (14) Tid Onsdagen den 24 juni 2015 klockan 16:00 Plats Ärenden Malmrossalen, Hamngatan 9, Trelleborg 104 Upprop 105 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 106

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden. Innehåll. Protokoll 1 (25)

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden. Innehåll. Protokoll 1 (25) Protokoll 1 (25) Mötesdatum Innehåll 142 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 143 Uppdrag att ta fram en plan för införande av elevdatorer i grundskolan 144 Lägesrapport

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

Skolnämnden 2009-02-24

Skolnämnden 2009-02-24 TRELLEBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL INNEHÅLL 25 Föredragningslistan 26 Tidplan för budgetarbetet under 2009 information 27 Redovisning av paviljonger och kostnader rapport 28 Statistik om förskola

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (26) Tid Onsdagen den 30 april 2014 klockan 09:00 Plats Sessionssalen, Rådhuset Ärenden 63 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 64 Möjligheter med mer resurser

Läs mer

Skolnämnden 2009-09-22

Skolnämnden 2009-09-22 TRELLEBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL INNEHÅLL 119 Föredragningslistan 120 Information om hur Väståkraskolan arbetar för att förbättra elevernas resultat och måluppfyllelse 121 Delårsrapport/tertial

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand Ingrid Martens

Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand Ingrid Martens 1(14) Datum Plats och tid Frökindsrummet, Stadshuset kl 08.00 Beslutande Ledamöter Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand

Läs mer

2013-02-20. Kjell Bornhager (KD) Christer Björkegren (KD) Kerstin Ekstén (MP) Jan Björkman (MP) Tony Nilsson (SD) Tommy Nilsson (SD)

2013-02-20. Kjell Bornhager (KD) Christer Björkegren (KD) Kerstin Ekstén (MP) Jan Björkman (MP) Tony Nilsson (SD) Tommy Nilsson (SD) 1(17) 2013-02-20 Nämndsekreterare Vesna Casitovski Tfn 040-42 52 60 Sammanträdesdatum Plats Kolabacken Tid 17:00 Ledamöter Ersättare Närvarorätt Carina Wutzler (M) (ordföranden) Gustav Schyllert (M) (1:e

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson 1(9) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-14.25 Beslutande Mats Ernstsson (C), ordförande Ingmar Bernthsson (S), vice ordförande Pontus Plantman (M) Susanne Colldin (S) ersätter Monica

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 1 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2015-06-09 1 (10) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 16.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Övriga deltagande

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2010-03-16 Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.30-14.00 Ann S Pihlgren (M), ordförande Patrik Dahl (C) Mikael

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (19) Tid Onsdagen den 28 Maj 2014 klockan 09:00 Plats Polisens sammanträdesrum Ärenden 88 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 89 Tertialbokslut per den 30 april

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2012-02-23 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Kommunstyrelsens kanslienhet

Kommunstyrelsens kanslienhet BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-01-19 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 09:00 12:30 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Laila Andrén (S) till kl. 11:00, 1-8 Tobias Holmberg (S), ers

Läs mer

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun Revisionsrapport Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten Botkyrka kommun Henrik Fagerlind Sofia Regnell Marta Rivelis Innehåll 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Nämnd för livslångt lärande NLL 2015/50

Nämnd för livslångt lärande NLL 2015/50 Protokoll 2015-04-22 Nämnd för livslångt lärande Nämnd för livslångt lärande Plats och tid Rum Kumla, 2015-04-22 klockan 14:00-15:25, 15:40-16:05 Beslutande Andreas Brorsson S Ordförande Oskar Svärd M

Läs mer

Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola

Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola efter tillsyn av den fristående Hägernässkolan i Täby kommun Täby Friskola AB e-post: info@tabyfriskola.se Rektorn vid Hägernässkolan e-post: karstin.hultman@tabyfriskola.se

Läs mer

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Produktionsstyrelsen 2011-09-21 1 Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf.

Läs mer

7 Information gällande busskort till elever på Wasaskolan. 11 Rapportering från möte i Ronneby gällande vuxenutbildningen.

7 Information gällande busskort till elever på Wasaskolan. 11 Rapportering från möte i Ronneby gällande vuxenutbildningen. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013-01-30 1 Meddelanden. 2 Anmälan om delegationsbeslut. 3 Bokslut 2012. 4 Information Elitishockeygymnasium. 5 Information Särskolan. 6 Yttrande över revisionsrapport gällande

Läs mer

Skolnämnd nordost. Protokoll Sno 23/2014. Datum: 2014-06-12 Klockan: 13:30 16:30 Plats: Engelbrektsskolan

Skolnämnd nordost. Protokoll Sno 23/2014. Datum: 2014-06-12 Klockan: 13:30 16:30 Plats: Engelbrektsskolan Protokoll Sno 23/2014 Skolnämnd nordost Datum: 2014-06-12 Klockan: 13:30 16:30 Plats: Engelbrektsskolan Närvarande ledamöter Elisabeth Malmqvist (C) Eghbal Kamran (M) Allan Armaghan (S) Anette Stålnacke

Läs mer

Ärende/Föredragande 1. Information från Hagens förskole- och skolområde Besök av förskolechef Ulrika Ärlig och rektor Tobias Alderhammar

Ärende/Föredragande 1. Information från Hagens förskole- och skolområde Besök av förskolechef Ulrika Ärlig och rektor Tobias Alderhammar KALLELSE Datum Sida 2016-03-14 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 22 mars 2016 kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Thomas Werthén Förhandling enligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-18. Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-18. Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 38 Studiebesök... 54 39 Godkännande av ärendelista... 55 40 Delgivningar... 56 41 Anmälan av delegationsbeslut... 57 42 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 58

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Aspero Friskolor AB Org.nr. 556636-3973 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Karlskrona belägen i Karlskrona kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Diarienummer BUN/2016-0082 Tid och plats kl 08.00 12.00 Strömstiernaskolans konferensrum Beslutande Ledamöter Hans-Inge Sältenberg (C), 1:e vice ordförande Elisabeth Johansson

Läs mer

Plats och tid Utsikten konferensrum L, kl. 08.30-14.30

Plats och tid Utsikten konferensrum L, kl. 08.30-14.30 DALS-EDS KOMMUN FOKUS-nämnden Sammanträdesprotokoll 2014-11-05 Plats och tid Utsikten konferensrum L, kl. 08.30-14.30 Beslutande Övriga närvarande Britta Carlén (c), ordförande Anna Johansson (c) Kerstin

Läs mer

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida Utbildnings- och kulturnämnden 2015-09-21 Plats: Kronetorps mölla ( OBS!) Tid: 2015-09-28 kl. 18.00 Kl. 17.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er ersättare. Vid eventuellt förhinder

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Personalföreträdare Tid och plats för justering Måndagen den 25 februari 2008 klockan 16.00

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Täby Enskilda Gymnasium AB Org.nr. 556568-0112 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Täby Enskilda gymnasium belägen i Täby kommun 2 (6) Tillsyn i Täby Enskilda gymnasium har genomfört tillsyn av Täby

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion Produktionen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Uppdrag lämnade av

Läs mer

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden Rossana Rothstein - bunrr01 E-post: rossana.rothstein@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2015-03-11 Dnr: 2015/138-GSN-002 Grundskolenämnden Delegationsordning Grundskolenämnden 2015 Förslag

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2015-12-17 ÄRENDEN BUN 119 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN 120 BUDGETUPPFÖLJNING PER DEN 30 NOVEMBER 2015... 2 BUN 121 FÖRDELNING AV ENHETSBUDGETAR... 3 BUN

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

OBS! Tänk på våra allergiker och använd inte starkt doftande sprayer, parfymer eller rakvatten!

OBS! Tänk på våra allergiker och använd inte starkt doftande sprayer, parfymer eller rakvatten! Barn- och utbildningsnämnden KALLELSE till barn- och utbildningsnämndens beslutande sammanträde i mars 2016 Tid: Måndagen den 14 mars kl. 15.00 Plats: Kindla, kommunhuset, Lindesberg Kallade ledamöter

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:3983 Nya Tidens Montessoriskola I Täby Aktiebolag Org.nr. 556591-7993 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nya Tidens Montessorisk. Täby belägen i Täby kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Från huvudmannen till undervisningen. Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen

Från huvudmannen till undervisningen. Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen Från huvudmannen till undervisningen Henrik Dahl & Joakim Norberg, Skolinspektionen Vårt huvudbudskap Från huvudmannen till undervisningen Styrkan i skolans lokala styrkedja avgör om eleven får den skola

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1(21) Plats och tid Sammanträdesrummet, Landsort, nämndhuset, torsdagen den 19 mars 2009 Kl 15.00-16.45 Beslutande Anna Ljungdell Kaisa Persson Berzan Kockaya Maj Björnholdt Thomas Rugeland Helen Sellström

Läs mer

Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson (KD) Per-Arne Hagby (C) Kjell-Åke Gauffin (S) Per-Arne Hagby ... Ordförande/Håkan Johansson

Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson (KD) Per-Arne Hagby (C) Kjell-Åke Gauffin (S) Per-Arne Hagby ... Ordförande/Håkan Johansson 2014-04-23 1 Plats och tid Beslutande Frånvarande Övriga deltagande Ellen Key-rummet, kommunkontoret, Ödeshög Onsdagen den 23 april 2014 kl 09:00 11:00 Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson

Läs mer

Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro och för att bevaka skolplikt

Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro och för att bevaka skolplikt HANDLÄGGNINGSRUTIN från Barn- och utbildningskontoret Beslut datum: 2013-09-19 rev. 2014-01-30 Förvaltningschef Åse Modin Barn- och utbildningskontorets rutin för åtgärder vid elevers ogiltiga frånvaro

Läs mer

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag ARVIDSJAURS KOMMUN DELEGERINGSBESLUT Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens utbildnings- och näringslivsutskott 2010-05-31 23 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2013-03-27 1 (13) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus, Skillingaryd 27 mars 2013 klockan 14.00 16.55 Beslutande Roger Ödebrink, ordförande Gunnel

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun 2015-12-18 Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2014-2015 Ann-Catrin Göthlin Sektorchef Barn och utbildning Sida 2 av 10 Skolans verksamhet måste utvecklas så

Läs mer

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom. Justeringens plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen den 3 maj kl. 14.00

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom. Justeringens plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen den 3 maj kl. 14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1b(12) Plats och tid Göteverummet, Stadshuset kl 10.00 Beslutande Allan Bjärkhed (KD), ordförande Johanna Svensson (S), 1:e vice ordförande Caroline Lundberg (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (21) Plats och tid Kommunhuset 10 september 2015 kl. 13.30 18.10 Mötet ajournerades 15.10 15.20 Beslutande FP Sofia Sjöstrand, ordförande M Anders Lindahl M Elise Benjaminsson

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-10-19 Djurgymnasiet Stockholm terese.laurentkarlsson@djurgymnasiet.com Rektorn vid Djurgymnasiet mimi.englund@djurgymnasiet.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Djurgymnasiet i Stockholms

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Sal 114 14:00-16:00 ande Anders Tell, ordförande. Fredrik Axelsson (M), vice ordf. Malin Emilson (S) Qazim Hasanaj (S) Emma Bruce (S) Anna Pettersson (S) Magnus

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson 2013-10-14 1 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Carl-Augustrummet, kommunkontoret, Ödeshög Måndagen den 14 oktober 2013, klockan 09:00-11:00 Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Plats och tid Päronsalen, Stadshuset kl. 13.30-16.55 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa

Läs mer

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90 1 (14) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 19.00 BESLUTANDE Linda Norberg ordförande (M) Monica Brohede Tellström (FP) Espen Bjordal (S) Lena Gatenborg (M) Sofia Fölster (M) Anna Flory Kjellin (M) Christina

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen kl. 09.00-12.20 Beslutande Ulf Bingsgård (M) Catherine Persson (S) Tina Järvenpää (FP) Nils-Gunnar Snygg (S) Lars Mikkelä (M) Helmuth Petersén (SD) Ina

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid Koordinaren Stora Mötet kl 13.15-17.10 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Solweig Ericsson-Kurg (FP) Linda Hägglund (S) Mikael Sporgelin (S)

Läs mer

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum Sida 1-15 Plats och tid S:t Mikaelsskolan, Konferensrummen, kl 09.00-11.30 ande Lennart Sohlberg (S), Mora, ordförande Gunilla Elings Friberg (S), Orsa, vice ordförande Anders Björklund

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2015-03-18 kl. 13.30 18.00

Sessionssalen, Hultsfred 2015-03-18 kl. 13.30 18.00 Sammanträdesprotokoll 1 (19) 2015-03-18 Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred 2015-03-18 kl. 13.30 18.00 ande Pär Edgren, M Lennart Eklund, C Åsa Landberg, C Mikael lång, S Henrik Mellberg, S Dan Torkelsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden 1(16) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-16.35 ande ledamöter Mats Ernstsson (C) Ingmar Bernthsson (S) Pontus Plantman (M) Monica Svensson (S) Roland Anvegård (KD) Carl Folke Jacobson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13 Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13 Plats och tid A 1, kl. 13.00 17.00 Beslutande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Micael Åkesson (M) Jeanette Qvist (S) Eva Pehrsson-Karlsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

tjänstgörande för Marie Fridén (M) tjänstgörande för Birgitta Hedström (M)

tjänstgörande för Marie Fridén (M) tjänstgörande för Birgitta Hedström (M) 2013-03-26 1(7) Tid och plats Tisdagen den 26 mars 2013, kl. 17.00-18.20, Utbildningskontorets sammanträdesrum Omfattning 31-44 Beslutande ledamöter Anna Svalander (FP) Birgitta Bergman (M) Mattias Danielsson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4261 Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Org.nr. 742000-2045 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i LinMaskolan belägen i Höörs kommun

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 60 Presentation av verksamhetsplan 2013 för miljönämnden... 87 61 Rutin för handläggning av enskilda avlopp... 88 62 Uppföljning av internkontrollen 2012... 90 63 Internkontrollplan

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

2015-04-08 1 (24) Underskrifter Paragrafer 24-38. Kerstin Jonasson. Kenneth Gunnarsson. Christer Niklasson

2015-04-08 1 (24) Underskrifter Paragrafer 24-38. Kerstin Jonasson. Kenneth Gunnarsson. Christer Niklasson 2015-04-08 1 (24) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierps köping, kl.10.00 12.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande Torgny Helgesson

Läs mer

Tionde skolåret - ett utvecklingsprojekt

Tionde skolåret - ett utvecklingsprojekt UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-26 Handläggare: Björn Johansson Heléne Wallerstedt Telefon: 08 508 33 818 076 12 90 780 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11 Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 201-11-08 Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund. Syfte 4. Avgränsning 5. Revisionskriterier

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 16 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00 20.30 Beslutande Ronny Sandberg (s) ordförande Hans-Ingvar Jönsson (c) Gösta Hellman (m) Gull-Britt Svensson (s) Jan Nilsson (s) Per-Arne Håkansson

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Kvidingebadet kl 1700-1915 Beslutande Per-Arne Håkansson (s), ordförande Ann-Louise Ekberg (c) Gösta Skanne (m) Gull-Britt Svensson (s) Tore Håkansson (s) Ioana Cimpoeru

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden - styrning av mål, resultat och kvalitet enligt framtagen målstyrningsprocess 2013/2014 Beslutad i BU-nämnd 2011-09-06 Delegationsordning 1.3

Läs mer

Granskning av anpassnings- och förändringsarbete utifrån nya skollagen

Granskning av anpassnings- och förändringsarbete utifrån nya skollagen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-10-01 GN-2012/133.619 1 (5) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-535 36082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden Granskning av anpassnings- och förändringsarbete

Läs mer

Grästorps barn- och ungdomsnämnd

Grästorps barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden 2008-12-09 1 (15) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 15.15 Beslutande Britt-Marie Hermansson (m), ordförande Jens Persson (s) Susann Bolgakov (m) Thomas Carlsson (c) Maria Toll

Läs mer

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge

Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge 2014-12-19 1 (13) Larsen, Kristina Kommunsekreterare Sammanträdesdatum 2015-01-13 Plats Lindesgårdens hörsal, Malmövägen 1, Vellinge Tid 08:30 Ledamöter Carina Wutzler (M), ordförande Anna Mannfalk (M),

Läs mer

Protokoll 2011-05-30

Protokoll 2011-05-30 2011-05-30 Gymnasienämnd Plats och tid Rum Kumla, Stadshuset, 2011-05-30, klockan 13:00-13:55 Beslutande Stefan Svensson (S) Per Holm (KD) Katarina Öberg (S) Madelene Tammi (M) Thomas Andersson (S) Anna

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.30-14.15 Beslutande: Karin Skärby (c), ordförande Kerstin Almqvist (m) Torbjörn Mellgren (s) Ulrik

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut ra\ 2015-10-23 Dnr 44-2015:6446 Nya Tidens Montessoriskola I Täby Aktiebolag Org.nr. 556591-7993 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Nya Tidens Montessoriskola I Täby Aktiebolag Dnr 44-2015:6446

Läs mer

Plats och tid: Rum 429 Stadshuset Ängelholm, 2013-10-24 Kl. 14:00 16.55

Plats och tid: Rum 429 Stadshuset Ängelholm, 2013-10-24 Kl. 14:00 16.55 1 Plats och tid: Rum 429 Stadshuset Ängelholm, 2013-10-24 Kl. 14:00 16.55 Beslutande: Sven-Ingvar Borgquist (M), ordförande Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Lars Nyander (S) Wiveca Britzén (M) BrittMarie Hansson

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en% Now Beslut Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Nygårdsskolans gymnasiesärskola belägen i Köpings kommun 2 (5) Tillsyn i Nygårdsskolan gymnasiesär har genomfört tillsyn av Köpings

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:4035 Täby Friskola Aktiebolag Org.nr. 556599-8860 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Täby Friskola-Småskolan/Ljungmyr belägen i Täby kommun 2(7) Tillsyn i Täby Friskola-Småskolan/Ljungmyr

Läs mer

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Onsdag 14 november 2012 Ansvarig för internkontrollen Jan Gayen 1 Innehåll Bakgrund... 2 Fakta om Samrealskolan åk

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Beslut Tingsryds kommun 2014-11 -07 Ynqve.Rehnstrom@tingsrvd.se Beslut efter riktad tillsyn av utbildning i Tingsryds kommun för asylsökande barn och barn som vistas i landet utan tillstånd Skolinspektionen,

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Reviderad 150427 Nulägesbeskrivning utifrån elevenkät dec 14 samt antalet inrapporterade rapporter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-21 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdet inleds med besök på Kreativ återvinningscentral (kopplat till projekt ReMida),

Läs mer